PDA

View Full Version : cocopeatte sırık domates ve salatalık

yalandünya59
10-05-2012, 10:18
Merhabalar Sevgili Topraksız Tarım Dostları,

İlkönce sera bekçisine emeği geçen ve hakkı ödenemeyecek büyüğüm kendime örnek aldığım, topraksız tarımda ışığım olan o mükemmel insan kudret hocama saygılarımı sunarım.

Ayrıca sevgili sarıcan, idris şenol, ve dispaserede kucak dolusu selamlar...

Fotolar 10/05/2012 tarihlidir...
Sistemde cocopeatte 32 kök sırık domates, 32 kök sırık salatalık bulunmakta, drenaj sistemi, damlama sistemi, ekim dikim işleri tamamen kendime aittir, uğraştım ama değdi sanırım, ne dersiniz...

dispaser
10-05-2012, 10:30
selamlar ve saygılar bizden sn. yalandunya59.
fotoğrafları görmek için heycanlanmıştık artık, iyi oldu. yaptığınız bu "KÜÇÜK" denemenizde başarı elde etmeniz temennisiyle...
gelişimlerini de ilgiyle takip edeceğim, kolay gelsin.

smnunal
10-05-2012, 10:54
Sayın yalandunya59,
yaptığınız işte başarılı olmanızı temenni ediyorum.

akçay
10-05-2012, 12:54
hayırlı olsun,kolay gelsin,resimlere bakınca 3yıl önceki kendimi gördüm bu yol ticari amaçlı sera yapımına kadar gider,ama siz avantajlısınız,çünkü Kudret hocam ve sera bekçiniz var(biraz kıskandım )gibi ALLAH yar ve yardımcınız olsun.ürününüz bol,bitkiniz hep yeşil olsun.kolay gelsin.

agriwolf
10-05-2012, 16:10
Hayırlı olsun. Güzel bir sistem olmuş.

Kudret Tezel
10-05-2012, 21:07
Sevgili yalandünya59 hayırlıolsun. İşte amatörce başlayıp profosyonelliğe giden yolun başı. Gerçekten güzel bir terasınız var. Sizde gerçekten güzel bir sistem kurmuşsunuz. Sera bekçinizin olması nekadar avantaj, veya neleri değiştirecek onu zaman gösterecek. Dilerim herşey gönlünüzce olur.

Eğer söyliyeceklerimi yanlış değerlendirmesseniz bir kaç şey söylemek istiyorum. Zira bunları ileride söylemek pek anlam taşımaz. yol yakınken hatırlatayım sizde uygun görürseniz basit önlemleri alın.

Drenaj kanallarınız yağmur oluklarından yapılmış çok güzel. Ancak geçiş delikleri biraz yukarıdan delindiği için su birikmesine sebep olacak gibi görünüyor. resimden öyle anlıyorum. Durum böyle olunca buharlaşarak kaybolan su miktarınız artacak.

Kanalların yan çeperlerinde kuruyan ve suda erimiyen for da olan besin mineralleri bir miktar besin kaybına sebep olacak. Bu dezavantajların önüne geçmek için kanalların üstünü kapatmanızı önereceğim. kanalların üstünü strafor köpükle kapatabilirsiniz. Güneş ışınlarının sıcağından korur, buharlaşmaya büyük ölçüde mani olur diye düşünüyorum.

Birde merak ettiğim domateslerin ve salatalıkların sırık cinsi olduğunu söylediniz nasıl bir asma sistemi yapacaksınız. Eğer terasınız bizim teras gibi çok rüzgar alıyorsa bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Bizim terastaki sistemde askı iplerinin bir ucu teknelerin altındaki demir ayağa , diğer ucu yukarıdaki askı demirine bağlı olduğu için rüzğar sertte olsa zarar vermiyor. Siz askı ipini domatesin gövdesine bağlayıp asacaksınız zannediyorum. sert rüzğarda coco-peat yastıkların ağırlıkları yetmesse yastıklar düşebilir.
Temennim asla böyle bir durumu yaşamamanız. Ancak ben terasta esen rüzğarın azizliğini bildiğim için hatırlatmakta fayda gördüm.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Ürününüz sağlıklı, hasadınız bol olsun. Kolaygelsin.

gürcan_keskin
10-05-2012, 23:36
Hayırlı olması dileğiyle.İnşallah sağlıklı bol hasat yaparsınız.
Sistem oldukça başarılı gözüküyor.
Emeğinize sağlık.

idris şenol
11-05-2012, 06:47
hemşerim hayırlı olsun
cocopit ekim torbalarını nerden temin ettiniz ,fiyat nedir ortalama?

sinasi6
11-05-2012, 08:27
Sayın yalandünya59,

Çalışmalarınızı çok beğendim, takdir ettim, ilham aldım.. Emeğinize sağlık. Başarılarınızın devamı dileği ile.

Saygılar sunarım.

yalandünya59
11-05-2012, 10:32
Sevgili Topraksız Tarım Dostları,

Hepinizin iyi dilek ve temennileri için çok teşekkür ederiz.
Görücez bakalım sera bekçisi neler yapacak haftalık olarak tüm gelişmeleri fotolayıp
bu platformda yayınlayacağım kısmetse,sıkıntıları, çözümleri, yanlışları hep beraber düzeltip en iyiye ve en doğruya hep beraber yelken açacağız inşallah,

Kudret hocam temennilerinizede ayrıca teşekkür ederim, yazdıklarınızı düşündüm ve şunları yapmaya karar verdim;

1-Drenaj oluklarını değiştirip başka bir sistem yapacağım ve geçiş deliklerini en alt seviyeye kadar indirip besinli suyun birikmesinin önüne geçmeye çalışacağım.

2- Bu drenaj sisteminde (kanallarda) besinli su buharlaşmasının önüne geçmek için üzerlerini birşekilde kapatacağım.

3- Terasım sizinki kadar yüksek olmasada yazın esinti oluyor, bu yüzden bitkilerin gelişeceğide göz önüne alındığında haklısınız galiba, cocopeatler devrilmesin diye birşekilde zemine yani alttaki sisteme birşekilde bağlantı yapacağım. Evet ipe alıp üst kısımlardan kuşak atacağım ve bu kuşaklara ipleri bağlayacağım.
Sanırım bunun hazırlığınada başlasam çok iyi olacak.

Neyse diğer konu ise drenajdan gelen besin eriyikli suyu bir tankta biriktirip sera bekçisine geri basmak için bomba gibi bir sistem aklıma geldi, siparişim birkaç güne kadar elimde olacak eminim çok hoşunuza gidecek, ilk defa denenecek son teknoloji bir sistem olacak, drenaj tankı geri beslemesinide burada fotolarla yayınlayacağım.
Saygılar...

yalandünya59
11-05-2012, 10:36
Sevgili idris şenol;

Cocopeat torbalarını Yurtser firmasından temin ettim, sağolsun Aydın hocam sayesinde
tanesi 5 $ olan torbaları ben Yurtserden 5 Tl'ye aldım, terasta 18 adet cocopeat var, bildiğin gibi üzerlerinde 4 köklük ekim yerleride açık hazır geliyor.
Kullanmadan önce iyice suya doyurmak lazım, yanlız katı ortam kültüründe anladığım kadarıyla bence 1 numara, nedenini ise zamanla burada yazarak paylaşacağım.
Bu işe gönül veren arkadaşlar mutlaka denemeli bence...

erosus666
11-05-2012, 13:29
Sistem gayet başarılı görünüyor,

çalışmalarınızda başarılar

soilless
11-05-2012, 22:08
Sn Yalandünya59 güzel bir çalışma. Hem siz isteklisiniz hem Kudret beyin yakın desteğini almışsınız. Başarılar diliyorum.

Dikkatimi çeken 5 TL değerinde 4 köklük cocopeatler. Fiyat çok iyi.

Şöyleki, ilk kez kurulurken 4 kök için 4 saksı + 10 litrre torf+ iri dere kumu maliyeti + biraz perlit veya pomza derken bu dört saksılı 4 kök domates için 5 TL den fazla harcama demek.

Üstelik cocopeat zahmetsiz. Bu noktada üyelerimizin bilgilenmesi açısından bu cocopeatler bir sonraki sezon veya kaç sezon kullanılabiliyor??

yalandünya59
12-05-2012, 15:51
Sevgili Soilless,

Evet belirttiğiniz hesaplamaları bende yaptın, aslında ekonomik. Topraksız tarımın maalesef en büyük handikapı ilk kurulum maliyetidir. Ama sonrası malum....
Bana verilen bilgilerde ömrü 3 yıldır, ancak daha fazlada kullanılabileceğini düşünüyorum sebebi ise Carbon-Azot oranı 104:1 'dir. Buda bozulma hızı çok düşük demek oluyor.

Benim belirgin bir şekilde gözlemlediğim özellikleri;

1- Kendi ağırlığının 10 kat fazlası kadar su tutma kapasitesine sahip olması, bitki kökünü hep nemli tutuyor aynı zamanda besinide doz doz veriyor olması.

2- Çok süzeç bir malzeme drenajın mükemmel bir şekilde işlemesini sağlıyor.

3- Gündüz anladığım kadarıyla (güneşli havalarda) bitkinin yanmamasını sağlıyor, gece ise içi sıcak oluyor (bitkiyi sıcak tutuyor,üşütmüyor). Bizim trakyada bu işi yapacak olan arkadaşlara soğuk hava şartlarından dolayı şiddetle tavsiye ederim, bence başka bir agredatla uğraşmasınlar.

4- Pamuksu **** lifli yapısı nedeniyle bitkiye muazzam oksijen alma imkanı sağlıyor.

5- ****** çok hafif bir malzeme olması en büyük avantajı diyebilirim, kuruyken hacim yok. Ama ıslatınca tam bir bomba oluyor.

Sizede çalışmlarınızda başarılar diler, saygılarımı sunarım...

idris şenol
13-05-2012, 23:49
yurtser firme bilgilerini verirmisiniz

ekaragoz
14-05-2012, 06:18
İdris Bey,
Sanırım YURTSER TARIM MHENDSLK - ANTALYA / yurtser, yurt ser, yurtser tarm, yurtser tarim, antalya tarm, seraclk, sera, tarm, antalya, antalya sera, sera malzemeleri, mhendislik (http://www.yurtser.com)' daki firma. (0242 3212082) Ama bize de aynı fiyata verirler mi?
Kargo ücreti ne kadar tutar onu da öğrenmek lazım.

yalandünya59
15-05-2012, 09:56
Sayın ekaragoz,

Aydın hocam ağaçlar.net üyelerine aynı fiyata verileceğinle ilgili söz almıştı,

yurtserde ziraat mühendisi Mesut bey diye bir arkadaş var, sağolsun çok ilgilendi.
Kargo ücretine gelince ürünün kendisi kadarda kargo ücreti ödedim, onu belirteyim,Akdenizde olan arkadaşlar gidip kendileri alırlarsa daha iyi olur sanırım.
Saygılar...

erosus666
15-05-2012, 11:49
Sn. Yalandünya59

drenaj dönüş için coopeatlerin altında naylon serili gibi duruyor fotolarda,

terasta topraksız tarım altında,

fotolarda başlamış bulunduğun sistemde dönüş sistemi ile ilgili değişik yöntemler düşünüyorum.

ama naylon kullanılarak hem basit hem maliyetsiz bir durum,

kullanımı ile ilgili sıkıntılar yaşatıyor mu bilgi verirseniz sevinirim.

yalandünya59
15-05-2012, 12:48
Sevgili Hemşehrim erosus666,

Evet normal naylon kullandım, ancak naylondan önce tuğlaların üzerine 5/5 ağaç kullandım yani eni ve yüksekliği 5'er santim.
Aralarınıda yaklaşık 15-20 cm tuttum, dolayısıyla ortada 5 cm derinliğinde bir oluk, kanal kendiliğinden oluşuyor, bu naylonuda içerisine yanlardan ahşaplara raptiyeledim.

Sistemin üst noktasına büyük tuğla alt noktasına küçük tuğla kullandımki meyil oluşsun cocopeatlerden akan besinli su bu kanalın içerisinden kendi cazibesinle oluklara dolsun dedim, vede tam planladığım gibi oldu, drenaj mükemmel işliyor.

Hayır naylon bana hiçbir problem çıkarmadı, tavsiye ederim, hem ucuz hem istediğin gibi oynatabileceğin bir malzeme.
Sisteminde başarılar dilerim.,gelişmeleri takip ediyorum...
Saygılar...

erosus666
16-05-2012, 10:22
saolasın tavsiyeni deneyeceğim,

fakat hava malum + iş çıkışı hava kararana kadar 1-2 saatlik vaktim oluyor.
bende 5-10 tahta kullandım sistem için naylon olayını deneyeceğim.

tekirdağ hangi ilçede yakın ise sistemi görmek isterim.

ibo3535
16-05-2012, 16:28
selam bende almak istiyorum bu laylonlar hazır olu olrak mı geliyor yoksa siz mi dolduruyorsunuz firma kargoyla hobiciler gönderirimi mesela ben bu torbaarın biraz genişini düşündüm çilek için acaba olur mu ?

yalandünya59
17-05-2012, 10:43
Sevgili Hemşehrim erosus666,

Tekirdağ merkezdeyim, neden olmasın terasım güzeldir...

Sevgili ibo3535,
Yurtseri bir arayın derim, evet çilekler için arası biraz fazla (25 cm) çilekte 15-20 cm ekiliyor diye biliyorum. Ama olur ****** neden olmasın. Hobi amaçlı gönderim yaparlarımı dediğim gibi bir arayıp görüşün bu arada Yurtser Antalyada bir firma...
Saygılar.
Fotolar yarın sabah geliyor, bekleyin...Sürprizlerim var size....

ibo3535
17-05-2012, 12:07
bekliyorum resimleri bol hasatlar

dispaser
18-05-2012, 10:03
sn yalandunya bu sabah göndereceğiniz fotoğrafları bekliyoruz hala merakla. internetin başından ayrılamıyorum fotolar geldi gelecek diye :) hadi artık bizi daha fazla merakta bırakmayın lütfen..

nicea
18-05-2012, 11:38
evet sayın dispaser düşüncelerime tercüman oldunuz.bende merakla bekliyorum.

yalandünya59
18-05-2012, 14:02
Evet arkadaşlar hakısınız, işlerimin yoğunluğundan dolayı ancak yükleme fırsatı bulabildim.:(
Fotoları atıyorum, arkasındanda kendim bir yorum yapacağım (genel olarak) sonrasındada siz değerli dostlarında yorumlarını bekliyorum. Saygılarımla.

yalandünya59
18-05-2012, 14:11
Evet sevgili topraksız tarım dostları,

7 günlük gelişme ilgili olarak fikirlerim şöyle;

1- 7 günde bir bitkinin bu kadar hızlı gelişeceğine asla inanmazdım(toprakta bu işi yıllarca) yapmış birisi olarak bunu kesin ve net ifade ediyorum.

2- 7 günde bu gelişmeyi görünce 'topraksız tarım' ile kesinlikle erkenci ürün yetişeceğine kanaat getirmiş bulunmaktayım.

3- 1 haftalık gelişme sanırım boy olarak % 100 kalınlık olarak % 150 civarında.

4- En son fotoğrafta (net çıkmamış) koskocam bir tomurcuk var, genel olarak bütün domateslerde bu var, sanırım 1 hafta sonra hepsi sapsarı çiçek olacak gibi geliyor.

5- Sera bekçisi harika çalışıyor, ancak elektroniğin olduğu yerde yapabileceğiniz tek şey sanırım 'denetim'dir. Size bir iş bırakmıyor. sadece muslukları ve genel kontrolü yapıyorsunuz.

6- Domates ve salatalığın aynı besin kiti ile beslenmeyeceğini düşünüyorum, sebebi ise fotodada bariz açık ve net. Domates çok kuvvetli bir geliştirme gösterirken salatalık geriden geliyor. Ancak amatörlükte pek önemli olmayacağı kanısındayım.

7- Bu 1 haftalık gelişmenin 5 günü günde 2 kere (sabah-akşam) sulaması ile gerçekleşti. Adaptasyon süreci olduğu için bekçiyi ve bitkileri fazla zorlamadım. 2 gündür günde 5 kere sulama periyoduna geçtim. Şuanda verdiğim miktar ise 5 x 150 ml = 750 ml/biktidir.
Ancak Haziran ayında 1000 ml, Temmuz ayında ise 1250 ml.'ye çıkmayı planlıyorum.

Evet arkadaşlar söz sizde.. .Saygılar....

dispaser
18-05-2012, 14:28
bu arada bahsetmeyi unuttuğunuz birşeyi hatırlatmak istiyorum, bu hafta boyunca tekirdağ genelde kapalı ve yağmurlu geçti. geceleri de sıcaklıklar 10 derece civarlarına düştü. şuanda da kapalı ve ara ara yağışlı. havalarında açmasıyla büyüme hız kazanacaktır sanırım.
gelişimleriyle alakalı üstadlar daha sağlıklı yorumlarda bulunacaktırlar heralde, ozaman biz de daha verimli bir takip yapmış olacağız.
tebrikler ve paylaşımınız için teşekkürler sn yalandunya59...

akçay
18-05-2012, 16:56
sayın yalandünya59 görüntüler güzel,ec ve ph nedir acaba?

yalandünya59
18-05-2012, 17:09
Sevgili akçay ağabey,

EC 1,9 Ph ise 6-6,5 arası...beğendiğine sevindim...
Saygılar...

ibo3535
18-05-2012, 22:55
ben bi adet sera bekçisi sipariş vereyim en güzeli yorum isterseniz maşallah diyelim

erosus666
25-05-2012, 07:36
sevgili hemşerim yalandünya59

gelişim güzel görünüyor****maşallah*** allah nazarlardan saklasın.

teraslar büyük olunca derdi de büyük yağmur yağışları baya bi aksaklık yaşatmıştı neyseki şimdi ii,

sulama olarak 3 saatte 15 dakika olarak ayarladım.

perlit+torf karışımı taban kullanıyorum.

önümüzdeki dönem bende cocopeat'te denemek istiyorum hem zahmetsiz hem pratik ve kullanışlı görünüyor.

aşağıdaki linkte fotolar yüklenmiş durumda

http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/27429.htm#post972590

akçay
25-05-2012, 08:11
sayın yalandünya59 senin kullandığın suyun ec si nedir? ec ni 2.2 civarı yapsan daha iyi olur gibi,birde sende bu hastalığa düştün bir kere birde suyunu tahlil ettir.içindeki kalsiyum,magnezyum ve potasyumu bil ona göre.şimdiden ticari sera için bazı çalışmalarda yap istersen,çunkü sende ışık var. çok parlak.

yalandünya59
25-05-2012, 09:50
Sevgili Akçay Ağabey,

Dediklerini yapacağım, ancak birazdaha ısınsın diyorum abi havalar, senin iklimin yok maalesef bizde, bu yüzden asılmak istemiyorum, bitkiyide yormak istemiyorum.
Evet dediğin değerlere bu haziran başında çıkmayı planlıyorum ancak salatalıklara zarar verecem diyede korkuyorum.
Su olayına gelince burası benim evin terası yani burada belediyenin şehir şebeke suyunu kullanıyorum EC 0,3 yani şaşal suya yakın bir değerde ancak ****** diğer mineral içeriğini bilmiyorum.
Yani kısaca buradaki suyu değilde yeni bir yer aldım ordaki suyu (ticari anlamda yapmayım düşündüğüm yerdeki) tahlil ettireceğim mutlaka.

akçay ağabey gör bakalım yeri beğenicekmisin serayı kurmayı düşündüğüm yer en son fotoğraftaki, ancak ****** ilkönce tosunlarımı göstereyim 2 haftalık oldular.

Yorumsuz,ben yazacak kelime bulamıyorum, dolayısıyla yorum sizin....

yalandünya59
25-05-2012, 10:01
Akçay ağabey,

Kamyonun geçtiği yol ana yol yani asfalt yol, aradaki asfalttan içeriye dönen yolda Stabilize yol yani yaz kış çamur yok, gidip gelinebilecek bir yer. Şehire uzaklığı(bana uzaklığı) 10 km.

İçerisinde 4 adet su künkü bulunan otluk yer 500 m2 işte orası birinci aldığım yer fotonun köşesindeki sürülü olan tarlaya kadar uzanıyor.

İkinci aldığım yer ise 2 dönüm oda hemen 50 metre yanında yani 2 parça yan yana 2500 m2 yer aldım. İlkönce 500 m2 olan yere başlamayı düşünüyorum, kısmetse haziranda şekillendirecem, desteğinizi bekliyorum.

Gelin benim serayı hep beraber istişare ederek yapalım, bakalım nasıl birşey çıkacak ortaya, yorumları bekliyorum...

Tüm topraksız tarım dostlarına saygılarımı sunarım, kanımızda var

akçay
25-05-2012, 11:06
evet yalandünya59,görüntüler güzeli nşallah böyle devam eder.ec yi yükseltmen daha iyi olur çünkü madem hava kapalı ,yağmurlu güneş az mutlaka ec yi yükseltmelisin,kural şu düşük ışınım koşullarında yüksek ec yüksek ışınım koşullarında düşük ec. şu an az su verdiğin için ec yi yükselt derim,yinede sen bilirsin aldığın tarlada elektrik varmı,su tahminen kaç metreden çıkar,o bölgede yakınlarda sondaj varmı,varsa özelliklerini öğren,önce numune su al ec ve ph ını kontol et daha sonra tahlil ettir,ona göre kararını ver 0.3 gibi bir suyu her yerde bulamassın,inşallah rastgelir.bu arada askı işi ne durumda geç kalma,hıyarlarada birşey olacak diye korkma.

yalandünya59
25-05-2012, 22:39
Sevgili Akçay ağabey,

Dediğin gibi EC'yi yarın 2.2 ye çıkaracağım, daha doğrusu ben ayarlıycam sera bekçisi kendi çıkaracak.

Tarlada elektrik yok, yakında 100 metre yanında bir çiftlik var burada trafo ve abonelikte var, ancak ben bu serada hem rüzgar + güneş panellerinden oluşan hibrid bir sistem kurup yenilenebilir enerji sistemleri ile elektriği üreticem.Yani kendi elektriğimizde ürettiğimiz örnek bir tesis yapmak istiyorum hemde Tekirdağlı seracı ve çiftçi abilerimize emsal teşkil etmek istiyorum, amacım imkansız diye birşeyin olmadığınıda göstermek.
Su konusuna gelince yanımdaki çiftlikte su aboneliğide var,yani şehir şebeke suyu kullanıcaz kısmetse, çiftlikten almayı düşünüyorum süzme bir su sayacı koyup kullandığım suyu ona ödeyeceğim, ama problem olursa kendimde su aboneliği açtırabilirim,problem yok.ordaki suyu tahlil ettireceğim merak etme.
Askıları yarın demirciden alıcam, bitkileride ipe alıyorum artık kısmetse.

dispaser
26-05-2012, 07:55
senin mevki tam yeri ağabeyciğim.ne şehrin göbeği, ne de gözden ırak. bu yaz işlerimiz rast gider inşallah, ikimiz birden gönlümüze göre, başlarız işimize gücümüze.

suyunu tahlil ettirmeden önce bana da haber verir misin, benim de tahlil ettireceğim bir örnek var.

akçay
26-05-2012, 13:29
hadi bakalım gözüm üzerinde,sen bizi sollayacaksın anlaşılan ama geçerken sinyal vermeyi unutma.

ismail 55
26-05-2012, 15:58
sayın arkadaşlar ben inanıyorum ki topraksız tarımı yapmak isteyen başarır ve sizinde başaracagınıza inanıyorum allah çalışana verir

ekaragoz
26-05-2012, 16:35
Sayın yalandünya59,
Hersey çok güzel, benim gibi birçok kişinin hayalini süsleyen şeyler yapıyorsunuz. Hatta benim durumumla çok benzeşiyor birçok konuda durumunuz. Ancak umarım hesabınızı iyi yapıyorsunuzdur. Eğer bu yatırımdan gelecek paraya güveniyorsaniz ve hayatınızı idame ettirecek yan geliriniz yoksa biraz hızlı hareket ettiğinizi düşünüyorum.
Kusura bakmazsınız umarım. Ben kendime bakıp, sizi değerlendirdim. Yoksa beni hiç ilgilendirmez.
Sizde bir anda terasta cocopeat ve sera bekçisi gördüm. Aynı anda bende geniş balkonumda planlıyordum. Sonra tarlayı gördük. Bende de tarla hazır. Hatta ortasında kaynak suyu, dibinde elektrik var, evime de 3 km mesafede. Ama bende sizdeki cesaret yok. para derseniz bulunur ama tek atımlik kurşun olunca cesarette istiyor.
Sanırım biraz kıskançlık ta var. :) Aman nazar değmesin, kocaman bir MAAŞALLAH diyelim.
Darısı başımızayı da unutmayalım. Sağlıcakla kalın.

yalandünya59
26-05-2012, 23:03
Sn ekaragöz,

Temennilerin için teşekkürler, sağolasın. Ancak daha önce yazdıklarımı okumamışsın sanırım!...

1- Bitkinin dilinden çok iyi anlarım ömrümün %70'i toprakta geçti, merak etme üretimin ve üretince neler kazanıldığını çok iyi biliyorum. Ben çiftçi bir ailenin çocuğuyum, milletin klasik yöntemlerle 300-500 dönüm araziden kazandığını biz bahçecilikle 5 dönüm yerden kazanıyorduk, ister inanın ister inanmayın.

2-Buradan gelecek paraya güveniyorsanız kelimesine gelince bunuda yazdım, zaten bu işin sırrı belirttiğiniz yerde, Ekrem amcanın hikayesi yani ' EVLAT SABRIN VARMI?. sabrın varsa bu işe gir, benim verdiğim cevap Sabırmı : Hemde tahmin edemeyeceğin kadar var demiştim.

Yani anlayacağın üretim işine yabancı değilim tam ortasında birisiyim, tek yabancı olduğum konu 'topraksız tarım' dı, bunuda kurallarına göre yaparsanız zaten bitkinin sizin için bir fabrika gibi davranmasından başka çaresi kalmıyor...

'Bir anda terasta sera bekçisi gördük kelimenize gelince; aslında sizin gibi dostlar aslında bu işi görüyor ve anlıyor ancak sanırım biraz cesaret gerekiyor, konuyu fazla büyütmenin alemi yok bence karar verirsin ve uygularsın bence. Ancak 2010 yılından beri bende 'sera bekçisi alıcam diyen arkadaşların almamasını ben ekonomik duruma bağlamıyorum bence kendilerine veya sisteme güvenmeme problemi var.
Dediğim gibi bir işi kafanızda çok büyütmeyeceksiniz, ****** çokta küçümksemeyeceksiniz, ortasını bulduğunuz anda bence olay bitmiştir...

Saygılarımı sunarım...

ekaragoz
27-05-2012, 22:49
Sayın yalandunya59,
Teşekkürler, bol kazançlar diliyorum.

idris şenol
28-05-2012, 19:04
hadi hemşerim utandırma bizi:))durmak yok

Kudret Tezel
16-06-2012, 18:20
Sevgili yalandünya yı gören varmı? nerede tatil yapıyor.? Serabekçisine bıraktı tarlayı kayboldu, Kulakları çınlasın.

idris şenol
16-06-2012, 21:21
Sevgili yalandünya yı gören varmı? nerede tatil yapıyor.? Serabekçisine bıraktı tarlayı kayboldu, Kulakları çınlasın.
sayın kudret bey bende size yalan dünyayı sorcaktım YALAN olup,, odamı gitti:)

Kudret Tezel
17-06-2012, 10:01
Yokcanım gittiğini sanmıyorum. Ya büyük seralar peşinde işleri çok yoğun, **** dediğim gibi tatilin tadını çıkarıyor.

yalandünya59
05-07-2012, 11:27
Selam Dostlar,

İlkönce yeniden aranızda olmak çok güzel, uzun bir yolculuk cemiyetler oradan tatil felan derken yaklaşık 3 haftalık bir serüven yaşadım.

Gelelim bizim sisteme, sera bekçisi geldim hala tıkır tıkır çalışıyor, ancak
sistemin kontrol ve denetimini burada gece-gündüz vardiyalı çalışan bir dostuma emanet ettim, sağolsun çok ilgilenememiş, besin tankları bitmiş, besinleri değiştirmemiş, canım domatesler gitti, kızarmışlar ancak besin olmadığı için uç noktaları çürümüş, moralim bozuldu söktüm attım hepsini, rüzgarda çok olmuş bağladığımız ipler ince gelmiş veya ağırlık çok olmuş hepsi yere yatmış, yaptıkları tek şey bol bol salatalık yemişler ve toplamışlar ancak sistemi ellememişler.
Buradanda anlaşılıyorki, sen sen ol bekçiyi kimseye emanet etme, ayrıca insan faktörü ve denetim nekadar önemli onuda anlamış olduk.

Şimdi ise yaltır'dan çilek sipariş ettim, platformlara (kokopite) çilek ekeceğim nötr gün çeşidi bir cins. Çileklerim gelince yeni fotoları atarım.

Ayrıca buradan özellikle, kudret hocama, dispaser ve idris şenolada kucak dolusu sevgi ve selamlarımı sunarım, gerçekten tekrar aranızda olmak çok güzel....

Saygılarımla....

(Not: Aldığım arazide buğday ekili olduğu için sera işine başlayamadım ancak artık biçecekler, biçtikleri gibi büyük bir projeye başlayacağız kısmetse)

dispaser
05-07-2012, 12:09
çok şükür sn yalandunya. bizde seni aramızda görmekten çok mutlu olduk, hoşgeldin yeniden. domatesler için de geçmiş olsun. çileklere gözün gibi bakarsın artık ;)

idris şenol
05-07-2012, 22:24
sayın yalan dünya birara helva haklımdan geçmedi deyil hani
ama kudret hocam tatil filan deyince belkide gemiyle tura çıkmıştı dedim
neyseki şükür kavuşturana,resimleri bekliyoruz
nötor gün çeşidi ç,lek nedir biraz bahsdermisin

yalandünya59
06-07-2012, 10:17
Sevgili İdris Şenol,

Nötr gün çeşidi, bizim bulunduğumuz coğrafya (marmara) gibi soğuk hava
şartlarının bulunduğu yerlerde (bu kış -15'i gördük) dikimi daha rantabl olan bir cins soğuk
iklime daha dayanıklı bir çeşit, ben Yaltırdan Selva cinsi aynı zamanda yedi verende denir, onlardan getirtiyorum Ar-ge yapacağım,yaklaşık 100 kök. akabinde serada A tipi raflı sistemde çilek düşünüyorum.
Sağolsun Yaltırdaki yüksek ziraat mühendisi bayan arkadaş çok ilgilendi, küçük başlayın daha sonra görerek ve zamana yayarak çileği tanıyarak işi büyütmemin daha mantıklı olduğunu belirtti. Bende uzun uzun düşündüm banada mantıklı geldi.

mtuğrul ağabeyin ve şansal ağabeyin ektiği cinslerin bizim iklimimizde (rubygen-camarosa) büyük bir risk olacağınıda belirtti. Bu yüzden bende minimum risk mantığında hareket ediyorum.

Saygılarımı sunarım...

yalandünya59
15-10-2012, 12:50
Merhaba Arkadaşlar,
Uzun bir aradan sonra tekrar beraber olmak güzel,sevgili Kudret Hocam, dispaser,idris şenol ve tüm topraksız tarım 'ağaçlar.net' dostları selam olsun.

Ben kudret hoca ile ilgili bir iki satır bişey yazmak istiyorum;
Karakter analizi mükemmel, inanın beni kısa sürede bu kadar iyi tanıması şaşırtıcı doğrusu,
neden derseniz yazdığına bakın:

'Yokcanım gittiğini sanmıyorum.Ya büyük seralar peşinde işleri çok yoğun, **** dediğim gibi tatilin tadını çıkarıyor'

Uzun zamandır arazimde kuracağım tesis ile ilgileniyorum, neler yaptığımı yarın tek tek detaylandıracağım, ve tüm yaşadığım öğrendiğim bilgileri sizlerle paylaşacağım.
Tekrar Saygılar,sevgiler diyorum.

Halil Balaban
17-10-2012, 09:23
Sayın Yalandünya59,
Merakla bekliyoruz. Sizin yazılarınız hem ilgi çekici hem de hızlı olurdu. Tabi ki yoğunsunuz, yeni ve büyük bir projeye başlıyorsunuz. Tabi ki kolay değil. Ama yinede birşeyler yazın. Çünkü işe başlayınca zaman bulmak daha zor olacak. Birde şu sıralar piyasa oldukça kesat. Yeni bir gaza, yeni bir harekete ihtiyaç var. Bunu da sizin başatacağınızı düşünüyorum.
Allah kolaylık versin. Uğraşınız hayırlı sonuç versin inşaAllah. Sevgi ve saygılarımla. Hoşça kalın, dostça kalın.
HALİL BALABAN

idris şenol
17-10-2012, 09:42
ehbe yalandünya hemşerim nerelerdesin ,derhal resimleri basmanı istiyorum,mazret yok!!!:))

yalandünya59
17-10-2012, 17:17
Sevgili Halilbalaban, idris şenol.

Dilek ve temenniler için sağolun bir mukabele.

Neler yaptım: Sırasıyla yazayım.

1- Arazimin daha önce yazmıştım hatta fotolarını koymuştum, 2 dönüm olan büyük olan parçaya tesisi kurmaya karar verdim, ilk önemli olanda bu zaten karar vermek, planlamak ve uygulamak.(küçük olan parça 400 m2'ye şimdilik bişey düşünmedim orası asfalta çok yakın bakarsın ileriye doğru bir kır lokantası yaparım)

2- Harita ve kadastro mühendisi ile arazimin sınırlarını belirledik, kazıkları çaktık.(artık uydudan bağlantı kurup çalışıyorlar, teknolojiyi severim,beğendim açıkçası)

3- Yerin beton direk ve kafes telle çevrilmesi işlemini yaptırdım T.dağda bu konuda çok iyi ve iddialı bir firma yaptı.

4- Sondajcı geldi, suyu bulduk inanın altın bulmuş gibi sevindim, arazim taban arazi olduğu için su çok yüzeyde çıktı.7 metrede saatte 2,5-3 ton debisi olan bir su buldum. Günlerce çekmeme rağmen damar çok kuvvetli ve sağlam. suyun analiz ve kalitesine gelince şişeye koy sat, okadar yani. 3 tonluk bir su deposu aldım, suyu dinlendirip seralara oradan veriyorum şuan. ileriye doğru çilekler için 2 tonluk daha depo gelecek toplam stoğum ise anlık 5 ton olacak, bunu 10 ile çarparsanız günlük 50 ton su basabileceğim bir sistemim olacak.

5- 0,5 hp 2 adet pompa aldım. 2 kw/saatlik jeneratör aldım. (yedek enerji için)

6- Enerjimin üretiminde 'yenilenebilir enerji sistemleri' kullanılacak.
1000 watt/saat'lik rüzgar türbini direği betonu ve türbin şuan hazır. (Gelecek olanlar; 6 Adet 135 Amper/saat Jel Akü (6,5 KVA otonomi) olacak.
8 Adet Güneş Paneli. 800 Watt/saat üretecek. Ayrıca 5 Kw tam sinüs inverter gelecek. DC 24 Volt-AC 220 Volta çevrilecek.
(Ancak güneş panellerini mevsim sonbahar olduğu için NİSAN/2013'te kurmayı ugyun bulduk, kışın rüzgar türbinimiz fazlasıyla yetecek)

7--- Ve ****** seralarım geldi 2 adet kuruldu şuan Kasım/2012 de 2 adet daha gelecek. toplam sayımız 4 olacak. Klasik 40 x 8 seralardan. İnanın bu seracılar işini çok iyi biliyor, Salih bey bu işin uzmanı,tam adamı denk geldi bana.

8--- Eriş'in fermante edilmiş tavuk gübresi geldi, seralara yayıldı, ardından aktif burası çok önemli 'AKTİF' leonardit geldi,seralara yayıldı. Arkadaşlar burası çok önemli piyasada gördüğünüz her leonardit leonardit değil,bunu bilin. Bu konuda herkese yardımcı olabilirim, gerçek lenonarditin toprağa neler yaptığını size yakında ispatlayacağım. Seneyede zeolit kullanacağım. Zeolit leonardittende iddialı, toprak gitse kendi asla gitmez asla kaybolmaz.
Bukadar niye yazıyorsun diyeceksiniz, şunun için 'Vermeden almak Allaha mahsustur'. Siz ne verirseniz onu misliyle alırsınız, bundan hiç ama hiç şüphem yok arkadaşlar.

Topraksız tarım konusuna gelince; ****** böyle bir yatırım yapıp 'topraksız tarım' yapıp risk alacak halim yok, okadarda değil yani. Ancak benim için ****** bu iş bitmiş değil, bu daha başlangıç. Sera bekçisi nasılsa elimde Kudret hocam sağolsun, onada bir yer buluruz arazide hemde hiç merak etmesin.

Şimdilik bu kadar.(yarın fotoğraf makinasını unutmazsam fotoları çekeceğim, yarım akşamada yayınlarız burada)

Tarıma gönül veren tüm dostlara saygılarımı sunuyorum.

Halil Balaban
17-10-2012, 20:18
Bumudur ? Budur. Söylediğin her şey harika. Beton direkler, çitler, güneş enerjisi panelleri, rüzgar enerjisi sistemi aküler ve diğer her şey müthiş. Kutlarım.
Bunları kendim yapıyormuş gibi sevindim. Ama bunların dışında benim en çok hoşuma giden şey suyun evsafı. Öyle, şişele falan deyip, suyun değerini düşürme. O şişelerin içinde bize su diye neler içiriyorlar.
Ben senden hareket bekliyordum. Rüzgar gibi gelir diyordum. Ama sen, rüzgarı, güneşi, suyu yanına almış voltranı oluşturmuş da gelmişsin. Seraların ve diğer ekipmanların tümü hayırlı olsun. Allah sinerinle bol kazanç versin. Uğraşın kolay olsun. Sevgi ve saygılarımı sunarım. Hoşça kal, dostça kal. Kardeşim.
HALİL BALABAN

kerem111
17-10-2012, 23:47
tebrikler bekliyoruz fotoları ayrıca benim de aklımda geçen sistemi yapmışınız yardımlarınızı esirgememenizi bekliyorum.

idris şenol
19-10-2012, 19:17
sevgili yalandünya yaptıklarınızı ilgi ile okudum,gerçekten takdire şayen
kısa zamanda gelip yerinde görmek isterim

akçay
20-10-2012, 08:43
sayın yalandünya bu kadar uğraşıp,herşeyi planladıktan sonra topraksız değilde,topraklı tarım yapmak istemeniz.topraksız tarım yapıp risk alacak halim yok demeniz biraz garip geldi bana.demekki kendinize güvenemiyorsunuz hala.sözlerimi sakın yanlış anlamayın. içimden geçeni söylüyorum.burası topraksız tarıma hobi olarak başlayıp, ticariye götürebileceklerin.hobi olarak devam etsede topraksız olarak devam edeceklerin yeri diye düşünüyorum. birde eğer risk alamassanız bu işi başaramassınız.

yalandünya59
22-10-2012, 08:26
Sevgili Akçay ağabey,

Hemen konuya girmek isterim, risk almayı severim.

Topraksız tarım yapmayacağım demedimki, yapacağım büyük olan sistemimi topraklı küçük olan arazimi topraksıza emanet edeceğim, sera bekçisi var merak etme.

Ancak 'topraksız tarım'da tolerans yok, yani günler hatta saatler içerisinde yapacağımız müdehale çok önemli, ancak toprakta bu kadar risk yok, en azından toprağın toleransı var.

Akçay ağabey, bizler yeniyiz, diyelimki azotu, fosforu, demiri biraz fazla kaçırdık gitti güzelim salatalıklar mahvoldu emekler, ben bir işi yaparken minyatürünle başlarım.

İlk önce terasla başladım, tam ilgilenmedim ama oldu başardık diyebilirim, şimdi ise 400 m2'lik bir sistem, ileride bakarsın 5-10 dönüm topraksız olur, benim anlatmak istediğim işte bu görerek, anlayarak, özümseyerek işi büyütmek, körü körüne atlamak değil.

Topraksız tarım'ın bu işi yıllarca toprakta yapmış biri olarak söylüyorum; getirisi müthiş, erkencilik harika, lezzet ise minerallerle orantılı onu anladım, yani siz besini eksin verin, lezzet hemen kaçıyor, benim üründe aradığım aroma,lezzet, pazar değeri, raf ömrü vesaire. bunlar çok önemli, şimdi sana tüm samimiyetimle sorsam Demir /Ferrum ne kullanıyorsun, adı-sanı nedir? yazarmısın?

Saygılarımı sunuyorum, kolaylıklar dilerim....

Hurci
22-10-2012, 09:04
kullanılan ekstra katkılar nedir acaba?

yalandünya59
23-10-2012, 10:49
Sevgili HURCİ,

Ekstra katkılar derken, neyi kastettiğini tam olarak anlayamadım.

Eğer leonardit, ve zeolit gibi maddeleri soruyorsan hümik asit içeren, daha pek çok gizemli faydaları olan kısaca 'toprak düzenleyici' diyebiliriz.

Yok eğer diğer demir/ferrum gibi bileşenleri soruyorsan bunlar topraksız tarımda kullanılan mineraller (gübrelerdir).

Mineraller-gübreler konusunda en önemli kaynak Kudret Tezel hocadır onada sorabilirsin,
ayrıca akçay ağabeyde bu konuda çok yol katetti onada sorabilirsin.

Ben bütün forumu okumama rağmen inan daha pek bişey anlayamadım. Net bir bilgi kimse vermiyor, belki üniversitelerden eğer hocalarda bu konuyu biliyorsa, **** bilene denk gelirsen 'topraksız tarım' da gübre-besin hazırlama gibi kitaplar alarak bazı bilgiler edinebilirsin.

Saygılar....

kerem111
30-10-2012, 20:14
resimlerini yüklemeni sabırsızlıkla beklıyorum ve güneş enerjisi sistemini hangi firmayla yaptı bekliyorummm

Hurci
30-10-2012, 21:41
Eklenen katkıları tahmin etmiştim ama ekstra olarak o katkıların dışında eklenen diğer başka katkılar varmı onu öğrenmek maksadıyla sormuştum cevaplar için teşekkürler.

kerem111
02-11-2012, 22:33
yalan dünya buraya yazayım dedim BİYOGAZ TESİSİ KURMAN GEREKLİ MALİYETİ DEĞİŞMEKTE PARA VARSA SORUN YOK DEVLET DESTEĞİ BAYA YÜKSEK

yalandünya59
13-11-2012, 13:09
Evet Dostlar,

İşte benim tesisin fotoları...

Güneş Panelleri (tracking) Nisan Ayında kurulacak, daha bir çok sürprizlerimiz

olacak şuanda üzerinde çalışıyoruz...

Merak etmeyin topraksız tarımda olacak elbette...

Değerli yorumlarınızı bekliyorum.

Saygılar...

yalandünya59
13-11-2012, 13:18
Bunlarda seradaki yavrularım henüz büyüme aşamasındalar,

mevsim nedeniyle kıvırcık ektik, bakınız...

idris şenol
22-11-2012, 08:30
abi eline emeğine sağlık,seranız çok güzel ALLAH utandırmasın
marullar toprağaı nerdeyse kapatmış

Halil Balaban
22-11-2012, 08:55
Yalandünya merhabalar,
MaşaAllah, maşaAllah. Allah nazarlardan korusun. Senide yaptıklarını da. Ayın 13 ünde koymuşun resimleri. Ben bu gün yeni yazlan mesajlara bakarken İdris Şenol'un yazısını görünce fark ettim. Geç kalmış, ayıp etmişim. Her şey çok güzel, ürünler de çok güzel. Eline, emeğine sağlık. Kolaylıklar dilerim.sağlıkla kal.
Halil Balaban

vetman996
22-11-2012, 10:58
Topraksız tarım konusuna gelince; ****** böyle bir yatırım yapıp 'topraksız tarım' yapıp risk alacak halim yok, okadarda değil yani.

.

Merhaba Arkadaşlar.
Topraksız tarımı ticari olarak yapmayı düşünüyorum. Bitki konusunda yeterli bilgi-donanım olmadığı için 300 metrekarelik deneme serası yapıp sonra ticari seraya dönüştürme düşüncesindeyim. ticari serada ısıtma sistemini biyogazla yapma planım var (27.000 lik etlik kümes ve 120 büyükbaş hayvanın gübreleriyle). Şuan 300 metrekarelik deneme serası için malzemeler alındı, saygın plastikten saykaplar sipariş edildi, Sayın Kudret Hocamdan sera bekçisi temini için konuşuldu, çukurlar kazıldı vs. ama şunu görüyorum ki topraksız tarım diye yola çıkanlar ya yol değiştiriyor ya da formdan kayboluyor. sayın envor beyi gören bileniniz var mı? yalandünya59 niçin topraklı tarım yapıp yukarıdaki ifadeyi yazdı acaba? yanlış yoldamıyım? ticari topraksız tarım yapanlar niçin ortadan kayboluyor? sorular, sorular, sorular. 2-5 dönüm topraksız tarım yapılamaz mı? ne dersiniz arkadaşlar...

yalandünya59
22-11-2012, 12:29
Sevgili Vetman996,

Seni tebrik ediyorum ve güzel bir yola girmiş olmandan dolayıda mutlu oldum, aramıza tekrar hoşgeldin diyorum.

Yukarıda benim bahsettiğim konuyu herhalde tam anlatamamışım, aslında şöyle demek istedim, seracılık (örtü altı) yetiştiricilik yapıp tamamını 'topraksız tarım' yapmak yanlış olurdu demek istemiştim.
Aslında bu konu hakkında neden böyle düşündüğümü İsmail55 arkadaşımızın raflı çilek konusunun altında yanıtlamıştım.

Siz bütün varınızı yoğunuzu, emeğinizi dökeceksiniz ve bu işlemin sonucunun tamamı toprasız tarım olacak inanın ben buna cesaret edemem, edende ya çok profesyoneldir, **** çok parası vardır, bilemem beni ilgilendirmez.

Ben topraksız tarım yapmayalım demiyorumki!.Yapalım ancak riski minimize edelim diyorum, en azından bir yerden kaybedersek diğer yerden gelecek olan masrafları karşılasın.

Topraksız tarımda hem besin formülü hemde otomasyon çok önemli, toprakta bitkiye 1 hafta su vermeseniz bişekilde dayanır, ancak topraksızda ne olur onu bilemem,topraksızın toleransı yok veya ben öyle düşünüyorum.

Sevgili vetman benim biryere kaybolduğum felan yok, kaybolanda niye kayboldu bilemem hiçbir fikrim yok, envor ağabey forumda neden yazmıyor bende anlamadım, bazı kişilere kırılmış-darılmış olabilir diye tahmin ediyorum.

Profesyonel destek alman şart onu kesin belirtmeliyim, diyelim ki bir formülün var,**** birbaşka kişinin çilekte kullandığı formülü sende kullandın, ancak onda tutan formül sende tutmadı 300 m2 serada tahminen 8-10.000 kök çilekten beklediğin verimi alamadın veya bitkileri yaktın, sorumlusu kim olacak????
Anlatmak istediğim tamamen bu, ancak toprakta böyle bir sıkıntın olamaz.
Bence platformları ikiye böl, hem aradaki farkı gör ,sistem mantığını yatmışsa, beklediğin verimi (tonajı), tat ve kaliteyi, raf ömrünü gördüysen topraksıza doğru büyüterek gidersin, ben olsam böyle yapardım ki böylede yapacağım..
Bilmem anlatabildimmi dostum....
Saygılar....

yalandünya59
22-11-2012, 12:34
Sevgili İdris Şenol,

Sen bu haftaki resimleri gör, hafta sonu yüklerim, tavuk gübresi+leonardit ikilisi
birbirlerini çok sevdiler, deyim yerindeyse kıvırcıklar resmen kudurdu.

Sevgili Halil Ağabey,

Dilek ve temennilerin için çok sağolasın, bilesinki kalplerimiz aynıdır.
Birmukabele diyorum..

Saygılar, dostlar...

ismail 55
22-11-2012, 13:07
yalandünyanın söylediklerine katılıyorum deneme yapınderken aradaki farkı görün demek istedim topraksız tarım hakkında her konuyu okuyorsunuz okumakla yapmak arasında fark var şuan kendime 13 binlik bir sistem kuruyorum a sından z sine kadar herşeyini kendim yapıyorum bana maliyeti 18000 tl birbaşkasına yaptırsanız kaca cıkar bilemem topraksız tarım masraflı bunu herkez söylüyor bu dogru ya bu işi bile ceksiniz **** paranızı dagıtacaksınız paranızı dagıtmak istemiyorsanız deneme yaparak işi çözmeye calışın yalandünya arkadaşımız bence cok iyi yapıyor kendisini taktir ediyrum saygılarımla.

vetman996
22-11-2012, 14:51
Sevgili yalandünya kardeşim. hoşbulduk.
şimdi sizi daha iyi anladım. topraksız tarım formunda topraklı tarım fotoğraflarını gördüğüm için ve kudret hocamın sera bekçisi elinizdeyken topraksız tarımla ilgili faliyet göremediğim için aklımda soru işaretleri oluştu sanırım. cevapınız için teşekkür ederim.
Topraksız tarım hastalığı öyle bir bulaştı ki anlatamam. hazırlıklarımızı yapıyoruz deneme serası kuracağız. deneyeceğimiz sistemler aşağıdaki gibi olacak. önerilerinizi bekliyorum.
1- durgun su kültüründe marul
2-akan su kültüründe marul
3-perlit veya perlit+torf da çilek
4-miniserada çilek
5-miniserada marul
6-perlitte soğan
7-durgun suda soğan
tüm denemelerimi formdaki arkadaşların yazılarından yararlanarak yapacağım için şimdiden tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.
seranın yapımında akinselçuk hocamın deneyimlerinden oldukça yararlanıyoruz. kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum.
ph ve Ec kontrolü için sera bekçimiz olacak ve besin eriğinin hazırlanmasında Sayın Kudret hocamın yardımlarını alacağım.
Aslında topraksız tarımda bir ürün değil de en az iki ürünle üretim yapılsa bir üründen başarılı olamazsan diğer ürün(ler)den zararı çıkarırsınız böylece yatırımı riske etmemiş olursunuz diye düşünüyorum. çünkü başarıda pazarlama sorunları da önemli. bir ürün para yapmazsa diğer ürün para yapar. yumurtaları bir sepete koymazsınız . yanlış mı düşünüyorum. ne dersiniz?

dispaser
25-11-2012, 15:53
evet sn. yalandunya. merakla bekliyoruz yeni fotoğraflarını ;)

Halil Balaban
07-12-2012, 13:56
Hayrola,
Sayın Yalandünya, senden bir haber almayalı baya bir zaman oldu. Ne var, ne yok. İşler ne alaemde? Bir ses, soluk ver. Kolay gelsin. Sevgiler.

yalandünya59
06-01-2013, 12:48
Sevgili Halil ağabey,

Neler yaptım paylaşayım abi.

Yılsonu olduğundan dolayı işlerim çok yoğundu çok şükür yeni yıla girdik işlerim hafifledi.

oturduk forumun başına...işte...

Biliyorsun ağabey ben 2 sera 6000 adet funny kıvırcık ekmiştim, yukarıda fotolar var.

Alttaki serayı 1 hafta önce ekmiştik, yeğenim geçen hafta o serayı sağolsun ilgilendi sattı. Bemim işler çok yoğundu 3000 adeti 1 hafta içerisinde sağolsun kesti, siyah poşetlere doldurdu, burada yerel bir markete müstahsil karşılığı 80 krş'tan tanesini verdik, önümüzdeki hafta üstteki serayı keseceğiz
Fiyatıda 1'tl'den adet olarak anlaştık....

Kıvırcık meselesi, şimdilik böyle, buarada Alttaki seraya 3000 adet iceberg(atom) yetiştirmek için fide alacağım. Kısmetse Şubat/15 gibi ekim yapacağız...

Seralar böyle gelelim diğer konulara....

yalandünya59
06-01-2013, 12:52
Sevgili Halil Ağabey,

Buarada dışarıya yani seraların ön kısmında (fotolarda) görünüyor, boş olan 1 dönüm bir yerim var 100 adet BA-29 tam bodur deveci armudu diktik.

Armutlar 3.sene verime gelecek, ayrıca fidanların aralarına 5000 adet çilek fidesi dikilecek, yaltıra Nisan başına siparişler verildi.
Yeni bir cins Nötr gün çeşidi Sweet And, aroması, lezzeti, raf ömrü,görselliği çok süpermiş, yeni ıslah edilmiş bir çeşit, yaltır üretmiş....
İnşallah onlarıda paylaşacağız....bu hafta sonu Cuma günü marketçiler kıvırcıkları almaya geldiğinde fidanlarımıda çekip paylaşacağım sizlerle.....

Saygılar....

yalandünya59
06-01-2013, 13:03
Çok önemli bir konu,az kalsın unutuyordum halil ağabey:

Ben seraları tekirdağ merkeze 10 km mesafede bir köyde kurmuştum, bu köyde seralarımı kıvırcıklarımı gören herkesi bir merak sardı, hemen yanı başımdaki komşum İstanbullu bir işadamı, 2 adet sera kurdurdu ve kıvırcık ekti, ama maalesef bizim gibi uğraşamadı, ne gübre,ne leonardit, nede sulama kıvırcıkları telef etmiş.
Simdi ise bana ortaklık teklif etti, gel bu işi büyük oynayalım, 20 tane sera kuralım finansmanını ben karşılayayım, sorumlusu sen ol, müdürlük sende olsun, dedi. Güzel bir teklif sundu... ancak ben henüz net karar vermiş değilim.
Topraksızıda anlattım kendisine hemen girelim,dedi, hemen atladı. Yoook dur öyle hemen atlama dedim, 20 tane seranın 2-4 tanesini topraksız yapalım dedim, nedenlerini anlattım, adam beni dahada sevdi, insanlara bildiğini dosdoğru söylemek kadar bişey olamaz, mutlaka sizi anlayan,değer veren birileri çıkıyor.
Oysa ben kendisini hiç tanımıyordum, kısa sürede dost olduk.
Kendisi aslen yanımdaki çiftlikte 60 adet büyük baş hayvanı olan, hayvancılık yapıyor hobi olarak, istanbulda hotelleri var, büyük bir işadamı yani...

Kısmet olursa ben kararımı verip ortaklık teklifini kabul edersem, sevgili dostumuz Kudret Tezelide davet edeceğim, birçok toplantılar yapıp etraflıca değerlendirip, profesyonel olarak gireceğiz...
Ayrıca NK üniversitesinin bulunduğumuz ilde olması ve değerli hocalarında olması büyük bir avantajdır. Damla sulama, cocopeat, ve birçok metaryelleride bu konuda çok donanımlı olan Tartes'ten almayı düşünüyorum...

Yani şuanda bu işadamına bu işin maliyetini çıkartmaya çalışıyorum, bu hafta içi, ilk toplantımızı yapıp başlayacağız gibi, biliyorsun bizdede kaşıntı var yani, tarım bizim hayatımız...ağabey..

Saygılar,.....

Halil Balaban
06-01-2013, 16:14
Yalandünya kardeşim,
İş güzel, teklif güzel. İnşaAllah olur, hayırlı olur. Bakalım Mevlam neyler, neylerse güzel eyler. Neden 20 sera da bir tane büyük sera değil? Şimdi senin bir seran var ve tecrübe kazandın, daha iyi bilirsin. Belki birkaç ayrı çeşit için ayrı sera düşünülebilir. Ancak bana göre; 20 ayrı sera, 20 ayrı otomasyon ister. Personel açısından bakınca. Belki hasat gibi çok adam isteyen işlerde çok fark etmez. Yani 20 seraya 100 adam lazımsa 100 kişiyi/20 sera=5sera/kişi idareder. Normal zamanda büyük seraya her işi bilen 1 üretim sorumlusu lazım. 20 seraya her birine bir taneden 20 üretim sorumlusu lazım. Bu adamın tüm mesaisini seraya ayırması gerekir diyerek her seraya bir kişi düşündüm. Yok eğer seralar arası gezmesi bir sakınca çıkarmazsa tabi 1 kişi tüm seralara bakabilir. Değerlendirme sırasında bu da aklında olsun. Sevgiyle kal.
Halil Balaban

yalandünya59
06-01-2013, 16:37
Sevgili Halil Ağabey,

Evet seraların tamamı yan yana olacak yani aralarında 1,5-2 metre mesafe var, hepsi bir arada.

Neden tek sera değil?. Evet abi bazıları birleştirilebilir, yanaşık düzen yapılabilir, bunuda göz önünde bulunduruyorum aslında, ancak.
Burada konuşlu bulunan yerel marketin alım sorumlusu bizden çok çeşit istiyor, yani malın tamamını markete vereceğiz, kaldıki 20 sera mal öyle pazarda tezgahta satılacak bir ürün değil abi.

Örnek; 10 çeşit ürün verecek bize marketçi yani sebze-meyve anlamında.

Bizde herçeşitten 2 sera mal ekeceğiz.

Ekmeyi düşündüğümüz ürünler, daha doğrusu marketin istedikleri:

1- Salatalık
2-Domates
3-Kıvırcık
4-Maydanoz
5-Atom Marul
6-Kavun
7-Karpuz
8-Çilek
9-Taze soğan
10- Roka

Bunları ekeceğiz ve malın tamamını markete vereceğiz, sözleşme yapacağız ****** sözleşme alım garantisi ile ilgili olacak, yoksa fiyat piyasa şartlarına göre olacak yani ağabey kısmetimizde ne varsa onu yiyeceğiz...

Ayrıca sanada bir soru sormak istiyorum ağabey, sen olsan bunların tamamını topraksız tarımla üretme işine girermisin? Yeterli sermayen olsa bile...

Saygılar...

Halil Balaban
06-01-2013, 17:33
Ben bir çok çeşit üzerinde deneme yapmadım. Sadece biber, domates denedim. Topraksız, açıkalan, kapalı sistem çalıştım. Biberim çiçek dökme problemi yaşadı. Fide ektim, gayet güzel geliştiler, yeterli çiçek de verdiler. Ancak çiçekler meyveye dönemeden döküldüler. Tekar, tekrar aynı şekilde çiçek döktüler. Yani az meyve aldım. Domates iyi gitti baya meyve aldık. Ancak hasat bitmeden havalar bozuldu. Üstünde kalan epey domatesi turşu için yeşil topladım.
Ez cümle, diğer çeşitleri anlamam. Yinede tecrübe etmişim gibi fikrimi söyleyeyim. Eğer bu bitkilerin hepsini iyi kötü becerdiysem. Bir de böyle hazır müşteri varsa yaparım. Ancak kesinlikle bir ziraat mühendisini tam zamanlı çalıştırırdım. Hem de ziraat mühendisi bulunsun diye her hangi birini değil. İşi bilen pişmiş birini. Ben böyle yapardım.
Sevgiyle kal.
Halil Balaban

yalandünya59
06-01-2013, 20:44
Sevgili Halil Ağabey,

Bu İStanbullu işadamı ağabeyimiz ciddi miktarda bir para yatıracak bu sisteme.

İşte bende orada takılıyorum, topraksız tarımdan anlayan ziraat mühendisi nerde abi piyasada bir iki veya üç kişi say. dişimi kıracam.

Eeee ozaman nasıl diyeyim ben buadama 20 serayıda topraksız yap diye abi.
Yapma Allah aşkına...delimiyim ben.Abi terasta 20 kök çilek yetiştirmiycez, çok ciddi bir iş bu hani öyle yenilir yutulur değil işin maddi boyutu....

Saygılar...

Halil Balaban
06-01-2013, 21:40
İşte bende onun için becerebilirsem dedim. Yani işi bilirsem, yetmez mutlaka tam zamanlı, işi iyi bilen, bir ziraat mühendisiyle yaparım dedim.
Sevgiyle.
Halil Balaban

yalandünya59
13-01-2013, 08:46
Sevgili Dostlar,

Dün ve bugün burada Tekirdağ'da yağmur vardı.Araziye gidemedim,
hafta için fotoları mutlaka atacağım, paylaşıma kaldığımız yerden devam...

EksiSonsuz
21-01-2013, 11:12
Sayın yalandunya59. Ben Edirne ye bağlı Uzunköprü de yaşıyorum. Günlerdir sera yapabilmek için araştırma yapıyorum fakat hiçbir şekilde fikir sahibi olamadım. Ancak sitede yapmış olduklarınızı görünce işte benimde istediğim böyle birşey dedim.Bu konuda bana yardımcı olur musunuz. Kendim hem sera yapmak istiyorum hemde topraksız tarım için biyerden başlamak istiyorum.Tecrübelerinizi özellikle maliyetinizi belirtirseniz sevinirim..

yalandünya59
21-01-2013, 17:39
Sevgili EksiSonsuz,

Sevgili hemşehrim çok güzel bir konuya 'Topraksız tarıma' gönül vermişsin, ilkönce aramıza hoşgeldin diyorum.

Topraksız tarım konusu eğer forumu incelediysen çok teknik bir konu ilk önce bunu biryere büyük harflerle not et hatta altını koyu kırmızı kalemle çiz derim.

Forumu detaylı incelediysen buradaki dostlarada benim anlatmak istediğim esas unsur budur, aslında herkes aynı fikirde olmalarına rağmen diye düşünüyorum. Bunu benim gibi açıkça dile getiremiyor olabilirler, ancak ben net olarak söylüyorum bunu sana.
Diğer dostlarla aslında aramızdaki tek fark budur aslında.

Topraksız tarım, tarım sektörünün 'GELECEĞİDİR' bunuda net olarak söylüyorum.

İlkönce senin yerine ben hemen kendimi koyarım, aslında benim tarzım ve yaşantım bu yöndedir, bir insanı en iyi anlamanın yolu, okişinin yerine kendini koymasıdır.

Bence hobi olarak başla, terasta veya balkonda olabilir, ancak bunu bir kere yaptım oldu deme, defalarca ve farklı bitkilerde hep tekrarla derim.
Besin konusuna gelince hocalardan bazı formüller temin edebilirim, ancak 25 kg'lık gübreler alacaksın ve bunlar çok pahalıya gelecek.
Bence sevgili Kudret TEZEL'e özelden mesaj yaz, ufak bir bedelle ekeceğin bitkiye göre sana besin temin edecek, kesinlikle yardımcı olacaktır.
Kaldıki buradaki tüm arkadaşlar bu şekilde başladılar, bende dahil.

Benim seralarımı ve maliyetleride sormuşsun;
Seralarım 2 adet 40 x 8 = 312 m2 herbiri.
İkiside topraklı tarım serasıdır, topraksız platformu baharda dışarıda deneyeceğim daha sonra Kasım/2013 gibi bu platformuda üzerini kapatıp sera haline getireceğim.
İlk etapta, topraksızda riski az olan, kıvırcık ve çilek yapacağım, zaten bu platformda hep beraber göreceğiz, sevgili hemşehrim herşeyden önce sana çok önemli bir soru sormak istiyorum.

Topraklı tarım hiç yaptınmı?, yaptıysan ne kadar süre ile neler ekip diktin, neler sattın?

Akabinde detaylı fikirlerimi paylaşacağım.

Maliyet ajandam evde yarın onlarıda detaylı yazacağım.
Sen soruma mesaj ver devam edelim derim.

Saygılar....

EksiSonsuz
23-01-2013, 10:24
Sayın yalandünya59, ben bursa da önlisans programı olarak seracılık ve süs bitkleri yetiştiriciliği okudum.Ardından şimdi de Ziraat Fakültesi Bitki koruma 4. sınıf öğrencisiyim. Yanlız bu eğitimi almış veya alıyor olmam hiçbir zaman sizden daha tecrübeli olduğum anlamına gelmez. Çünkü teori ile uygulama alanı her zaman farklı olmakta. Okulda almış olduğumuz eğitimler bazen uygulama alanları ile bağdaşmamakta. Okulumun da sonuna gelirken ve aileminde beim adıma hadi oğlum okul bitiyo neler yapacaksın dediğinde bende yıllardır aklımda olan sera kurmayı düşünüyorum. Diğer yandan yıllardır topraklı tarım yapıyoruz. Çeltik,ayçiçek,buğday,karpuz,kavun,domates,fasulye vb. sizinde bildiğiniz üzere trakya çiftçisi yıllardır sabit fikirler doğrultusunda sürekli standart ürün ve yetiştirme şekli kullanmakta. Üniversitenin de sonuna yaklaşırken Uzunköprü de farkındalık yaratarak çiftçileri ezberin dışına çıkarmak istiyorum. Babamında sürekli bana sera hakkında bilgi sormasıyla ben de uygulama alanında sizlerin daha bilgili olduğunuzu düşünerek yardım almak istiyorum. Yanlız ****** topraksız tarım hakkında bilgim sadece resimlerden gördüğüm kadarıyla sınırlı.Yani topraksız tarım da da bilgim sadece ana hatlardan ibaret.

Kısacası okulun bitmesine az zaman kalmasından mıdır bilmiyorum ama bir heyecan ve telaş aldı beni. Memleketim ile ilgili birşeyler yapmak istiyorum ve yeni nesilin neler başarabileceğini göstermek istiyorum.

yalandünya59
24-01-2013, 17:34
Sevgili Eksisonsuz,

Hemen konuya girelim derim,

Şahsi kanaatim,

Serada çilek yapma (topraklı tarımda)
Neden?

Seraya çilek ekerseniz yaklaşık en az 3-4 yıl kalacak vede işgalci olacak.
Akdenizde her yıl **** 2 yılda bir değiştirilir, aşırı sıcaklardan dolayı, bizim burada en az 4 yıl diyorum ben.

Çileği yap kesinlikle yap ancak dışarda yap, serada yapma derim.

Farklılık yaratmak istiyorsan şiddetle 'ÇİLEK' tavsiye ediyorum. Neden?
Gel sana Tekirdağı ve köylerini gezdireyim 1 dönüm çileği olan 1 kişi göster dişimi kıracam.

Bu çok büyük bir avantaj bizler için, tek dezavantajı şu, soğuk hava depomuz yok, çilek hernekadar sağlam çeşidini eksende dayanımı az olan bir üründür, ilkönce git bir marketle görüş **** büyük bir manav ile size haftada 2-3 gün şukadar çilek getirsem alırmısın diyeceksin, alım garantisini almadan girme derim.

Neden çilek yapma dedim:

Serada çilek dediğim gibi resmen işgalci kuvvet pozisyonundadır, Turfanda ürün çıkaramayıp yüksek fiyatlara satamayacağına göre hesap ediyorum. (akdeniz iklimiyle burayı karıştırma)

Salatalık, kıvırcıkmarul, göbek yap seraya,
yılda 6 kere kıvırcık dönersin, **** 2 kez salatalık 2 kez kıvırcık.
İnan kalemi kağıdı al eline hesapla, yapmaya değmez diyeceksin, klasik 1 serada (320 m2)
8-10 ton salatalık alındığını unutma (bir turda), hele bu ekeceğin salatalık 'silor' ise, tadından yenmez sevgili dostum.

Domatesede pek yanaşma derim, 4 aydan önce hasata başlayamazsın hele bizim burada hayal yani.

Seracılıkta önemli olan; doğru ürün, doğru zaman, doğru pazarlama yöntemleri ile karlılık sağlanabilir, yoksa burada seracılık yapıyorum deyip körü körüne iş yapma derim.

Sana önereceğim diğer bir ürün ise serada kavun'dur. Bizim burada yerli kavun Temmuz 15 gibi **** sonları gibi çıkar, sen Haziranda çıkarsan işlem tamamdır, 1 ay nedemek bekle gör derim.
Serada, lezzeti yüksek, küçük (çok ağır olmayan), ihracattada rekorlar kıran 'çıtırex' kavunu tavsiye ederim.

Aman sevgili kardeşim, bu imalat sektörü diye tanımladığım bu sektörde hata demek ciddi zaman kaybı demektir...

Sormak istediğin başka konularda var ise, elimden geldiği kadar yardımcı olabilirim...

Hayırlı akşamlar...

yalandünya59
25-01-2013, 08:30
Sevgili Eksisonsuz,

Evet, ajandamı bugün aldım yanımda, sırasıyla maliyetler hakkında biraz bilgi vereyim;

Seralar fotodada görüldüğü gibi 2 adet klasik 40x8 ebatlarında 3 yıllık PE naylonu bulunan, ana iskeletin kalınlığı 0,4 mm.

Damlama sulama ise her aralıkta 4 delikli çıkışı olan profesyonel olanından.
Seraların kurulum dahil anahtar teslim bana maliyeti 7000 tl x2 = 14000 tl'dir.

Sana çok gelebilir belki ama ben neden bu şekil yaptım ondanda bahsedeyim...

Bende senin gibi serayı kim kurar kimler kurar kaça mal olur gibi birçok araştırma yaptım,
ancak Tekirdağ'da 1 tane sera kuran firma bulamadım, sanayide bir usta buldum,sera kuruyormuş tanesine 8000-10000 tl arası gibi acayip bir rakam çıkardı, aslında kendisi döşemeci dükkanı olan birisiydi, yani asli işi sera kurmak değil ancak araştırdım muhtelif yerlerde seralar kurmuş yapmış yani ama hem fiyat yüksek geldi, hemde güvenemedim.

Sonra çok samimi olduğum bir demirci ustaya gittim 40x8 ebatlarında 1 adet seranın maliyetini çıkarmasını istedim, bana naylon hariç 4000 tl gibi bir rakam çıkardı, naylon ve damlama yok yani. ayrıca kendiside yapacağı seranın hiçbir zaman piyasadaki profesyonel seralar gibi olmayacağını dürüstçe belirtti, sen git bu işi yapanları bul biraz fazla ver, adama gibi sera kurdur dedi.

Bende İStanbuldan benim seracıları buldum, Çorluda kurdukları seraları gezdim, işçilik itinalıydı, malzemeler kaliteli ve kalın ölçülerdeydi. Aradım geldiler kurdular.
İstersen telefonlarını verebilirim...
Not: 2 el felan alıp uğraşmaya değmez dostum, zahmetli-riskli iş üzer seni, bırak işi erbabı yapsın derim.

Sondaj Konusu:

Şansım yaver gitti 7 metrede su buldum, hemde süper bir su. sondaj için 550 tl ödedim.

Çit-Beton Direk;

2100 m2 alanın etrafını komple beton direk, kafes tel, dikenli tel ve 4 metre giriş kapısı yaptırdım.
Bana maliyeti 4750 tl oldu.

Enerji Elektrik;

1 kw rüzgar türbini+0,5 kw güneş panelli, toplam 6,5 kva bankası olan, ayrıca günde en az 5 kva elektrik üretebilecek bir sistem kurduruyorum, rüzgar türbini kuruldu, paneller yazın bağlanacak. Bu işte bana 17800 tl'yi buluyor.

Yedek enerji ihtiyacı için ise 1 adet 2,7 kva'lık jeneratör aldım, onun fiyatını bulamadım ancak 550 tl diye hatırlıyorum.

Ayrıca 1 adet çapa motoru aldım, 1300 tl'ye.

Şimdilik bu kadar yinede sormak istediğin bişeyler varsa her zaman yazabilirsin...
Yardımcı olmaya çalışırım...

Hayırlı günler...

farukmagat
25-01-2013, 17:41
Sayın yalandünya59,

1300 Tl verdiğiniz çapa motorundan bahseder misiniz?

5 dönüm bir alan için almayı düşünüyorum; bu konuda tavsiyeniz nedir?

EksiSonsuz
11-02-2013, 21:13
Sayın yalandünya59 uzun zamandır interneti kullanamıyordum ve yazı yazamadım. Bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Kaç gündür de babam ile birlikte anlaştık ve sera kurmaya karar verdik. Aynı zamanda kendim ile birlikte bir kişiyi daha sera kurmaya ikna ettim. Bahsettiğiniz gibi sera kuran kişilerin telefon numaralarını sizden alabilirmiyim. Çünkü telefon ile birkaç konu daha konuşmam gerekiyor.Örneğin seraya yapılacak olan ilave aksesuarlar vb.

yalandünya59
19-02-2013, 09:22
Sayın farukmagat,

Çapa motoru longin marka.
tarımsal malzemeler satan heryerde bulabilirsiniz, arazimiz büyük olmadığı için
taral ve diğer çok kaliteli makinelere gerek duymadık.

Ama çok kullanışlı ve iş gören bir makinadır..

yalandünya59
19-02-2013, 09:27
Sayın beckham711,

Kıvırcık marul hakkındaki fikrim şudur, ne zaman olursa olsun tavsiye ederim.

Girdi maliyetleri çok düşük, riski çok az, getirisi yüksek.

Şimdi senin aklına şu gelebilir, bahar ve yaz aylarında kıvırcık ucuzlar diyeceksin.
Evet doğru ucuzlar ancak orada çok önemli bir husu var, sonbahar ve kış aylarında kıvırcık 2-2,5 ayda yetişirken, hava ısındıkça 45 gün hatta 30 günlere kadar bu süre düşecektir, buda daha hızlı sirkülasyon demek, bilmem anlatabildimmi.

Fizibiliteye gelince;

1 seraya 3000 kıvırcık için ben fideden ekiyorum, 250 tl fide parası tutacaktır.

Gerisi ise dekara (1 sera 312 m2 olduğu için sen bu verdiğim değerleri 3'e böl)

15 kg N
12 kg P2O5
20 kg K2O

Toplasan ne tutar bilmem ki 20-30 tl'yi geçmez herhalde.

Başkada birşey yok sevgili dostum hepsi bu kadar...

Saygılar...

yalandünya59
19-02-2013, 09:30
Sevgili Eksisonsuz,

Hemşehrim sana özelden seracının telini atabilirim,
Ancak sana tavsiyem Edirne'de kuytu yerlere seraları kurun, hem Edirne daha soğuk vede rüzgarlı olacaktır.
Güzel bir işe giriyorsun ama meşakatli ancak bir okadarda zevkli bir iş.
Ben çalışırım diyorsan kesinlikle aç kalmayacağını garanti eder,altınada imzamı atarım..

Kal sağlıcakla....

EksiSonsuz
22-02-2013, 19:22
Sayın yalandünya59 bu işe girmeyi kesin kafamda oluşturdum yer olarak ta kuytu bir yer temin ettim.Ayrıca belki duymuşsunuzdur trakya da yapılan çakmak barajını. İşte bende o köydeyim. Barajın etkisiyle iklim şimdiden değişti bile. Çakmak köyünde mikroklima bölgesi var benimde sera kurmak istediğim yer burada. Şimdiden çok teşekkürler.

sulukök
06-03-2013, 10:44
İyi Günler Herkese,

YURTSER'den cocopeat almayı başarabilen oldu mu?
1 ay kadar oldu, 16 adet GrowBag sipariş ettim, parasını gönderdim.
Bir hafta sonra para geldiğinden haberim olmadı dediler.
Bir sonraki hafta yurt dışında idim,çocuklar unutmuş dediler.
Bir hafta sonra falanca nakliyat ambarı ile yolladık dediler.
Bir haftadan fazla geçti, gelen-giden yok. Gönderi bilgilerini istedim, yok. Artık telefon da açlmıyor.

Daha önce deneyimi olan var mıydı?

Teşekkürler

yalandünya59
06-03-2013, 11:02
Sevgili Sulukök,

Evet geçen sene Yurtser'den cocopeat almıştım,
sanırım 20 paket idi.
Biraz geç göndermişlerdi ancak paketler gelmişti.

Diğeri ise alışveriş yaptığım TARTES'ti, sanırım TARTES daha ciddi,
daha profesyonel donanımlı bir firma, ne istediysem ertesi gün ürünler bana ulaştı.

Bundan sonra tüm malzemeleri TARTES'ten almayı düşünüyorum.

Hayırlı günler...

sulukök
06-03-2013, 11:18
Teşekkürler YalanDünya,

Daha önce forumda da okumuştum, YURTSER forum üyelerine cazip fiyat veriyor diye. O nedenle ısmarladım; ama ciddi şekilde kuşkuya düştüm, gerçek fiyat mı diye artık.

Neyse, ben domates çekirdeklerimi çimlendirmeye başlayayım artık, gelmezse B-planını uygularız.

Teşekkürler tekrar.

sulukök
13-03-2013, 16:53
Yurtser'den ısmarladığım GrowBag'ler tam bir ay bir hafta sonra bugün geldi. Ben Agrico 100 x 18 x 4 cm slab ısmarladığımı düşünüyordum, Forteco 100 x 18 x 3 cm Power slablar geldi. Binde 25 havalandırma sağlıyormuş. Epeyce bir hayal kırıklığı oldu.

Ben Sayın Aydın Demirkaya gibi, drenajsız bir deneme yapmayı düşünüyordum. Bunun delikleri zaten delinmiş, ben istemesem de yapacak. Biraz fazla besin harcayacağım gibi görünüyor ama çok "havalı" olacak.

3 cm slab şişirilince herhalde 12 cm olacak. Forteco için bulamadım ama Agrico için verilen tablo öyle. 22 litrelik olacak yani. Bu kadar ortam domates yetiştirmek için yeterli olur mu? Fikri olan var mıdır?

Teşekkürler

dualist
12-04-2013, 20:53
yalandünya merhaba,

size özel mesaj gönderemiyorum. benimle iletişime geçmeniz mümkün mü?

yalandünya59
19-04-2013, 08:32
Sevgili Dualist,

Kusura bakma bu aralar havaların biraz düzelmesiyle seralarda işler hızlandı.

****** her zaman görüşebiliriz,ancak bana 1 hafta müsaade et işlerimi bitireyim.

Özelden telimi sana gönderiyorum.

Ben seralardan 1 tanesini 'TOPRAKSIZ' yapmaya karar verdim (topraksız tarım düşmanı olmadığım anlaşılsın diye)

Hem topraklı hemde topraksız serada kullanılacak olan güneş panelleri ile kapakları açacak olan, sulamaya yol verecek (açıp-kapatacak), nem ve sıcaklık ölçeçek, hatta ekstradan fanları çalıştırabilecek otomasyon sistemini sevgili kardeşim mustafa bitirmiş.

Çok kısa bir süre içerisinde kurulmuş halinide foruma atacağım.

Şimdi panonon hazır bağlanmaya hazır halini gönderiyorum.

Saygılar hayırlı günler...

yalandünya59
19-04-2013, 08:45
Değerlendirmenize sunuyorum....

yalandünya59
24-04-2013, 09:05
Tekrar Merhaba Arkadaşlar,

2 sera görüntülerimi sunuyorum, 1.sera topraksız tarımda kıvırcık.
2.sera topraksız tarımda salatalık.

yalandünya59
24-04-2013, 09:08
Pardon ilk görüntü TOPRAKLI TARIMDA kıvırcık.

Diyeceksinizki bu dönemde neden kıvırcık?

Biz İsmail ağabeyin bahsettiği sistemde çalışıyoruz, Lüks lokantalara kaliteli ve iri, lezzetli ürünler sunmak derdindeyiz, dolayısıyla kıvırcık müşterimiz oluştuğu için hemen hemen 365 gün sürekli bu döngüyü sağlamak zorundayız.

Salatalıklar ise bildiğiniz ucuz türlerden değil, biz burada 'silör' deriz, ufak yapılı çok lezzetli kıtır kıtır sanırım bu üründe şimdiden lokantalara gidecek, lokantalardan kaliteli, lezzetli, ve taze ürün ile ilgili çok talep var arkadaşlar.

Bence ne toptan ne perakende fikrimi değiştirdim, sanırım ismail ağabeyin bahsettiği 3 grup kişiler bunlar olsa gerek.

Şimdi gelelim diğer ayrıntılara....

yalandünya59
24-04-2013, 09:13
İlk fotoğrafta gördüğünüz TOPRAKLI TARIM serasında 3200 adet kıvırcık var.

Bu sera 8x42 = 336 m2 alana sahip ve o gördüğünüz toprakta 20 el arabası yanmış çiftik gübresi var.

Diğer aşama ise Dikimden hemen sonra Essential Plus uygulaması yapıldı Amerikadan ithal bir kök kuvvetlendirici, İthalatçısı Hekagro adında bir firma.

Kıvırcık dediğimiz ürünün bile bir besin programı var, Arkasından likit humus, Nutri-Cal, Ve triple seven atılacak.

Ben hala toprak anaya azami özen, azami itina, azami titizlik ve bilinçli tarım yöntemleri uygulandıkça asırlarca bize o muazzam lezzetli ürünlerini sunacağını biliyor ve iddia ediyorum.
Yeterki emek olsun, kalpazanlık olmasın.

Gelelim 2. seraya TOPRAKSIZ TARIMDA Salatalık serasına....

yalandünya59
24-04-2013, 09:25
TOPRAKSIZ TARIM seramızda 42x8 = 336 m2

Buradan saygın plastiğin sahibi Adnan Saygınada ilgi ve alakalarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.

Gelelim teknik konulara:

Bu serada 5 metrelik en büyük ölçülere sahip 20'lik saykap kullandık.

5 sıra var ve her sırada 142 kök salatalık ekilecek, 5x142=710 kök toplamda adet olacak.

İkinci aşamada 7 x150 = 1050 köke çıkmayı düşünüyorum.

Yerde Tartesten alınma zemin örtüsü var, otlar için.

Saykapların içerisinde agredat olarak yine Tartes'ten alınma % 50 cocopeat, %50 perlit karışımı var.

Üzerlerinde ise malç tülü var, yosunlaşma olur diye önlem aldık, gerçektende çok şık oldu.

Drenaj mükemmel işliyor, her nekadar zemin düz gibi gelsede bu konuya çok dikkat edin arkadaşlar altını kırmızı kalemle çiziyorum, DRENAJ BU İŞİN KALBİ'dir.

Zeminin ayarını lazer ölçüm sistemi ile ayarladık, meğer düz zannettiğimiz yerler bile çok yamukmuş, akabinde saykapların altına 1-2-3 cm'lik 20 cm ye 10 cm tahta parçaları kullanarak % 1,5-2 meyil verdik.

Adnan beyin verdiği benimde aklımda her zaman bulundurduğum 1 cm çakılı mutlaka saykapların altına yerleştirdik, siz siz olun bunu mutlaka yapın, üşenmeyin.

Malç tülünü nasıl deldik, hemen fotoluyorum.

Küçük bir tüp ve pürmüz büyük nalbur mağazalarında bulabilirsiniz....

İşte fotosu...

yalandünya59
24-04-2013, 09:30
Yeğenim çok çalışkan bir çocuk, işte tülün fide ekilecek yerlerinin ısıtma yöntemi ile alınması arkadaşlar...

şafak
25-04-2013, 09:26
Çalışmalarınızda basarılar dilerim.Topraksız tarım seranız ve otomasyon sisteminin çalışmasını merakla bekliyorum.Takipteyim.

yalandünya59
26-04-2013, 11:29
Sevgili Şafak,

Temennilerin için sağolasın, teşekkür ederim.
Otomasyon sistemini bende çok merak ediyorum, ancak şunuda biliyorum etrafımda elektronik ve mekanikten bayağı derecede iyi anlayan dostlarımın olmasıda bana bir rahatlıkta veriyor, hepsi çok yetenekli dostlar.

Umarım hem topraklı seralarda hemde Topraksız seralarda basit,kullanışlı, uygun fiyatlara güzel işler yaparak forumdaki siz değerli dostlara emsal teşkil edebiliriz.
Çok faydalı ve samimi paylaşımlarda bulunacağım için ilkönce KENDİME söz verdim.

Yarın fidelerin dikilmiş halinin fotolarınıda yayınlayacağım, fotoğraf makinasını aracıma koyuyorum.

Gelişimleri hep beraber takip edelim, bakalım ne kadar sürede neler yapacağız, nelerle karşılacağız hep beraber değerlendirelim.

Bu aralar Yeraltı Isı pompası sistemine bayağı kafayı takmış durumdayım, bir kepçe getirip zemine borular yerleştirerek seranın içerisine kışın sıcak hava yazın ise serin havayı üfleyen bir sistem tertipliyorum. Yerin en az 15-20 metre altına burgu makinası ile deldirmeyi düşünüyorum.

Allah sağlık ve ömür verirse ben kesin bu sistemide yaparım gibime geliyor...

Kalın sağlıcakla...

yalandünya59
02-05-2013, 18:50
Tekrar Merhabalar Dostlar,

Fotoğraf makinasının hafızası dolduğu için fotolarda gecikme oldu, kusura bakmayın.

Fotoları yayınlıyorum.

İşte tosuncuklarım...

yalandünya59
02-05-2013, 18:53
Adaptasyon sürecinde 3 gün sadece su ile beslendiler,
4 gündürde besinli su ile besleniyorlar, yani bu gelişimi 4 günlük sayabilirsiniz...

yalandünya59
02-05-2013, 18:56
Daha yakından çekim fotolar....

yalandünya59
02-05-2013, 18:59
Deyim yerindeyse nereden çıkacağını şaşıran salatalıklar, hatta çiçeğimiz bile açtı ister inanın ister inanmayın...

Gören dostlarım bunları ne ile besledin bu hale geldiler diyorlar, herkes şaşkınlık içerisinde bende siğirin formülle birlikte 'SEVGİ' de olduğunu söylüyorum.
Formülüde herkesle paylaşabilirim, hiçbir sıkıntım ve takıntım yoktur bunuda antiparantez belirteyim...

Buyrun siz sevgili dostlara sürprizim onu sona sakladım işte ispatı...

yalandünya59
02-05-2013, 19:04
Teknik Detaylar:

EC: 2,1
Ph: 6'dır arkadaşlar, hatta Ph'ı 5,5 yapmayı planlıyorum, 28 bome asitli su (Sülfürik Asit) kullanıyorum. Ancak bu sülfürik asitli su saf sülfürik asit değil sanırım, yani 1 tonluk besinli su içeren bir kütleyi PH'ı 1 kademe düşürmek için 0,3 litre asitli su kullanıyorum, yani işler büyüyünce neymiş, öyle damla damla damlalıkla olacak işler değilmiş, bunuda maliyetlere şimdiden ilave etmiş bulunmaktayım.
Merak etmeyin maliyetleri tek tek not alıyorum, dileyen herkesle paylaşmaya hazırım, bana sistem ile ilgili herşeyi sorabilirsiniz, nasılsa burada biz bizeyiz...

Saygılar...

şafak
03-05-2013, 09:27
Süper beklediğimize değdi.Nazarliklarımızı takalım hemen
http://p1305.hizliresim.com/19/3/mpyg8.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Nizam intizam için söylenecek bir şey yok tebrikler bir daha
topraktada bir deneme gurubu yapınızmı farkları gormek için ve zararlılar için roa kullanmayı düşünüyormusunuz?

Topraktaki seranızda olan marullarıda merak ediyoruz ayrıca
çalışmalarınızda kolay gelsin.

fagu03
08-05-2013, 19:38
Merhaba yalandünya

Sisteminiz çok güzel olmuş acaba güncel resimleri ve haberleri iletirmisiniz . kolay gelsin iyi çalışmalar.

yalandünya59
23-05-2013, 11:11
Sevgili Şafak, ve fagu03,

Kusura bakmayın bir daldık çok hızlı daldık,inanın kafamızı kaşımaya vaktimiz yok.

Salatalıklar muazzam bir hızla büyüdüler ve deyim yerindeyse arkanızı dönüyorsunuz tekrar büyüyorlar.

Topraklı tarımda yetiştiren komşumuz bu hafta 30 kg hasat yaptı, bizdende tam 1 ay önce ekti.
Biz ise 10 gündür, sırasıyla 44 kg, 85 kg, dün ise 140 kg, ürün hasat ettik, üstten gelenlere baktığımda ortalama olarak 2 günde bir 140-170 kg mal keseceğiz, ürünün cinsi daha öncede yazmıştım silör diye aldık, ancak dahada farklı bir cins adı ise (baby) bebek cinsi imiş, perakende olarak 2 tl'den satıyoruz, fiyatı asla kırmayacağız, düz ara 2 tl devam edeceğiz.
Marketlerde Antalya seralardan kg'ı 0,25 krş a alınan ve perakendesi 0,99 tl olan malla bizim mal arasında dağlar tepeler uçurumlar kadar fark var, lezzet mükemmel 10 metreden ısırdığınızda kokusunu duyuyorsunuz ve yerken kıtır kıtır bir ses veriyor.

Kıtır kıtır oluşunun sebebi 'Kalsiyum Nitrat' oranı ve kaliteli gübre kullanmam ****** oranıda önemli.

Lezzet konusu ise mikro elementlerde gizli, lezzeti tutturamayan arkadaşlar varsa her zaman yardımcı olmaya hazırım.

Neyse ürünü çok övdük biraz foto paylaşalım, fotoları 17,05,2013 tarihinde çekmiştim, şimdi yükleme fırsatı bulabildim, kusura bakmayın.

Saygılar....

yalandünya59
23-05-2013, 11:14
Sanırım ortadaki boşluğada zemin örtüsü sermek gerekecek...

yalandünya59
23-05-2013, 11:18
Şuanki halleri muazzam ancak onlarında fotoları 17,05/2013 tarihli en kısa sürede son görüntüleride yüklerim merak etmeyin.

yalandünya59
23-05-2013, 11:21
Bu arada kıvırcıklara ne verildi, sırasıyla yazayım.

İlkönce zemin çapa motoruyla güzelce sürüldü
daha sonra toplam 1 seraya 320 m2'ye 36 el arabası yanmış çiftlik gübresi serildi,

arkasında fide ekildi, can suyundan sonra Hekagro'nun ürünlerine geçildi.

Sırasıyla Essential Plus, Hümik asit, ve Nutrical, ve Trilpe Seven verildi.

Sonuç : Muazzam en az 40-45 cm çapında kıvırcıklar meydana geldi, çok sağlıklılar....

yalandünya59
23-05-2013, 11:24
Örtü altı ile açıktaki farkı varın siz değerlendirin dostlar...

yalandünya59
23-05-2013, 11:27
Fotoda görünen kenardaki ağaçlar ise 'Deveci Armudu' arge denemem,

yerlerini sevdiler 100 adet BA-29 deveci armudu ektim, fire yok,

%100 tutma başarısı yakaladım, herhalde seneye meyvelerini yiyeceğiz, daha sonra büyük bir deveci bahçesi 5-10 dönüm tesis etmeyi hayal ediyorum...

Buyrun fotolar...

fagu03
23-05-2013, 15:23
Yalan dünya gerçekten sistemin çok güzel olmuş ve paylaşımın için teşekkürler. Deveci armutlarınada ec katıyormusun ? Salatalıklar super görünüyor umarım karşılığnı alırsın saygılar..

kiziltan
05-06-2013, 20:59
Sn Yalandunya59 Merhaba, gercekten tebrikler.
Hem toprakli hem topraksizi denemeniz cok mantikli. Modern teknik deyip herseyi topraksiz yapmak bence dogru degil Once verim ve maliyeti hesaplayip, kalite kontrolunu yapip sonar karar vermek gerek. Internette bakinca satilik topraksiz sera cok fazla, demekki biryerde sorun var, sorunu bulunca halledilir, topraksiza karsi degil aksine cok ilgiliyim ama bodoslama girmek mantiksiz. Topraksizda kavun icin autopot.com.au dan incelemenizi tavsiye ederim. Fideden sonra 60 gunde 1.5-2 kg lik bir kavunu her fideden aliyorlar.Metrekareye iki saksi hesabiyla 300 m2 de 600 saksi, 60 gunde 600 adet 1.5-2 kg lik kavun yapar.Bu akilli saksi elektrik istemediginden sizin saygiduyulacak alternatif enerji kaynaklariniza dahi ihtiyac duymuyor. Saygilarimla, Engin Kiziltan

kiziltan
05-06-2013, 23:11
Sn yalandunya59
Konuyu okuyunca cok etkilendim, baska konularda yazdiklarinizi gorunce kafam karisdi. Sanirim topraksiz dan biraz yilmissiniz.
Topraksizda aldiginiz verim yatirimina degmedi mi? Yani atilan tas urkutulen kusa degmedimi ?
Kafamda sorular var, harcialem mallar dedigim, marul, salatalik, domates gibi mallar icin topraksiz karli olmaz gibi geliyor. Tahminime gore topraksiz tarim urunun biraz erken alinarak turfanda fiyattan satilmasi durumunda karli.
Maliyet hesaplarinda bir hata goruyorum. Deniyorki birim alanda daha fazla dikiyoruz. Ama yatirimi hesaplarsak, 1000 m2 topraksiz sera arsasi ve serasi ile kurulup 20.000 cilek dikecegiz. Peki o paraya ben 3000 m2 tarla alip diksem 18.000 oluyorsa , topraksizin avantaji azalmiyor mu?
Tarlada yapsam cilegimin yaninda, kenarlara agac diksm kazanir, cilekden kazanmasam , patlican dikerim karnibahar dikerim, mesela. Ama katli sera kurduysam cilek icin, nasil urun degistirecegim?
Ben bir sera kiralayip cilek deneyecegim, oldu oldu, olmazsa kavun deneyecegim. Bakalim ne olacak.

musa_ekrem
03-08-2013, 00:55
Sn yalandunya59,
Sera çalışmalarınızı baştan sona soluksuz bir şekilde inceledim. Gerçekten çok güzel. Başarılarınızın devamını dilerim.
Bende aynı sizin gibi ancak daha küçük çapta bir proje ile yola çıktım. Amacım ocak ayında olabildiğine organik domatesler yetiştirmek. Aslında tahtadan bir sera yapmayı düşünüyordum ancak sanayide ikinci el sera demirleri buldum. Sizin seranız şeklinde ancak 5*20 metrekare bir alan kapatacağım. Vermiş olduğunuz bilgilerin yanında vaktiniz olursa aşağıdaki sorularıma cevap vermenizi umut ediyorum.

1- Pek çok yorumunuzda domates yerine salatalık ve marulu öneriyorsunuz. Ben 100 metrekare bir alan ile başlayacağım tabi her ne kadar amaç öğrenmek olsa da sizin verdiğiniz veriler ile 300 m2 bir alana açılmak için gerekli maddiyatı çıkartabileceğimi düşünüyorum. Bunun için domates ile mi başlamalıyım yoksa sizin gibi salatalık - kıvırcık marul kombinasyonu mu yapmalıyım. Bu konuda fikrinizi benimle paylaşabilir misiniz?
2- Ürünlerinizi markete verdiğinizi gördüm. Market sizde işletme olmanızı yani fatura kesmenizi veya bazı sertifakalara sahip olmanızı istemiyor mu?
3- Seranızda 2 tur salatalık 2 tur marul yaptığınızı okudum. Dikim takviminizi, geçen seneki ürün veriminizi ve bu ürünlerinizi toptan/perakende ortalama satış fiyatlarınızı paylaşabilir misiniz?
4- Bir mesajınızda kıvırcık marulu kaldırıp daha sonra 3000 tane icaberg atom marul yetiştireceğinizi söylemişsiniz. Araştırmalarıma göre iceberg marul kıvırcık marula göre daha pahalıya satılıyor. Bunun karşılığında kıvırcık marulun bakımı ile atom marul arasındaki farklar nelerdir ? Eğer maliyeti ve üretim süresi eşitse atom marul dikmek daha mantıklı öyle değil mi?

Aslında sorulacak çok soru var ancak baştan hepsiyle sizi sıkmak istemiyorum. Yardımlarınızı bekler, iyi çalışmalar dilerim.

Magna Carta
03-08-2013, 16:29
Seralarınız çok güzel ve bilgileriniz çok açıklayıcı hepsi için teşekkürler...

Benim anlamadığım şimdi topraksız tarımın ilk maliyetini bir kenara bırakırsak gübre maliyetlerimiz ne olur.

Fide başına ya da dönüm olarak hesapladığımızda topraksız tarımla salatalığı daha ekonomik yetiştirebiliyor muyuz ? (kurulum maliyetlerini bir kenara bırakırsak sadece besinler olarak ele alırsak)

Serada erkenci olarak yetiştirdiğimizi de farzedebiliriz...

musa_ekrem
04-08-2013, 00:29
Sn yalandunya59, sanırım çok fazla yoğun. Sorularımıza cevap bulmamız zaman alacak. :(

turhanengin
30-12-2013, 19:29
Merhaba organik tarım severler;
Kudret Hoca'dan aldığınız sera bekçisinin maliyetini öğrenebilir miyim?

Teşekkürler iyi çalışmalar.