View Full Version : Yapraktan Sukulent Üretimi
Çok başarılı değiller ama, şimdilik denemelerim bunlar..
287552
287553
287555
287556
Bunları sera yöntemi yaptım.. Bakalım sonuç değişecek mi?
287554
Sevgili Selisten gelen yapraklar.. :)
287681
serkan_istanbul
27-04-2012, 19:55
Sevgili Selisten gelen yapraklar.. :)
287681
Kenardaki yaprağı tam olarak saksıya bence yatırın yavrular köklerini atsınlar. Maşallah.
Sayın Sonerordo aşağı yukarı 6 ay sürdü bu hale gelmesi öyle mi?:eek:
O zaman bendekileri unutmak lazım. Gözlerinin içine bakıyorum hergün.
Sabırsız mıyım ne?:o
denizhoca
28-04-2012, 22:54
merhabalar
konu hakkında deneyimi olan arkadaşlara bir sorum olacaktı
bu mevsimde yapraktan köklendirme yapmak için saksıyı nerede tutmam gerekli?
içeri, dışarı, güneş alan, gölge yarı gölge vs. tavsiyeleriniz benim için çok önemli
teşekkür ederim
Ben de halamdan aldığım sukulent yaprak/dallarını toprağa koydum. Köklenmeye başlamışlar. Arada fısfıslama yapıyorum birazda alttan su veriyorum. Eğer yaşatabilirsem çok mutlu olacağım :)
yamadorian
01-05-2012, 20:59
Geçen yaz daldırdığım yapraklar anaç bitkiyle birlikte..
289762
289763
289764
sonerordo
25-05-2012, 10:37
...
calandiva
25-05-2012, 11:51
...
Sayın Sonerordo,
Sedum Albumlarınız bir harika, sedumların en çok bu hallerini seviyorum anne ve yavruları:)
denizhoca
25-05-2012, 19:02
...
sayın sonerordo bunları çimlendirirken nasıl bir yol izlediğinizi paylaşabilir misiniz?
nurcanaybay
25-05-2012, 21:32
Kış dönemi boyunca yapraktan ürettim.Hiç bir zorluğu yok arkadaşlar.İster toprakta
isterseniz perlitte kolayca kökleniyor.
Islak olmayan bir toprağın üzerine sıralayıp kendi haline bırakın ( arada toprağı fısfıslamanız yeterli oluyor ). Perlitte köklendirecekseniz yaprak ucunu perlite batırın ,arada fısfısla nemlendirip sıcak bir ortamda bekletin rahatça köklendiğini göreceksiniz.
denizhoca
25-05-2012, 22:08
teşekkür ederim nurcan hanım evde biraz perlit kalmıştı hemen yeni bir deneme saksısı daha oluşturayım
denizhoca
26-05-2012, 11:08
teşekkür ederim sayın sonerordo denemelerimde ışık olacak yazdıklarınız
Kuruması için tabakta beklettiğim sukulentin birkaç yaprağı kopmuştu. Yanına koymuştum yeni yavrular yaprak uçlarından büyümüş bile :D
Nedense perliti hiç kullanamıyorum ben.. Hemen kuruyor..
Sevgi Durul
27-05-2012, 17:20
Bunlar da benim yapraktan yetişen bebeklerim.:p
301288
301289
Ben de ilk defa yapraktan sukulent üretmeyi deniyorum. :)
Haftasonu yapı markette yerler kopmuş kırılmış parçalarla doluydu, çok üzüldüm bir avuç topladım. Her birinin bir bitki üretme potansiyeli varken boşa gidiyorlar yazık...
Bakalım üretebilecek miyim... :rolleyes:
Bir gün süreyle kurumalarını bekledim. Sonra da hafif nemlendirdiğim toprağın üstüne dizdim. Camın önündeler ama hem doğuya baktığı için hem de camın önünde kocaman bir ağaç olduğu için hiç direk güneş almıyor, ama aydınlık. Evin sıcaklığı da 20 derecenin üstünde. Kolay kökleniyor diyorsunuz ama ilk defa olunca insan heyecanlanıyor. ;) Zaten bir tane yaprağın ucundan bütün bir bitkinin üremesi rüya gibi geliyor bana. :)
Şu an için bir yanlışım var mı?
30 Mayıs itibariyle:
302913
Bol bol Sedum morganianum parçaları var,
2 yaprak Echeveria 'perle von nurnberg' var,
bir parça sanırım Graptopetalum paraguayense var,
bir parça Sedum rubrotinctum'a benzeyen bir şey var ama onun durumu çok iyi değil, pek ümidim yok,
Bir de altılı viyolün sağ üst köşesindeki ne olduğunu bilmediğim bir tür var.
nurcanaybay
31-05-2012, 21:28
Ben büyük parçaların alttaki yapraklarını koparıyorum ,onlarıda köklenmesi için toprağın üzerine bırakıyorum.Yaprakları kuruması iiçin bekletmeye de gerek olmadığını gördüm ,kolayca kökleniyor.
Sanırım işin püf noktası toprağın çok ıslatılmaması ile ilgili ,aksi halde yaprakların çürümesine sebeb oluyor.Bu yüzden perlitte daha kolay olduğunu düşünüyorum ,ayrıca saçak köklerde sağlıklı gelişiyor.Bunlar benim gözlemlerim :)
Kolay gelsin
O zaman benim nem biraz fazla gelmiş olabilir. Ona biraz daha dikkat edeyim...
Benim sağdaki iri parçaların altta yaklaşık üçer santimlik gövdeleri var. Saksının üstündeki parçalar da o kısımlardan kopardığım yapraklar. :)
Sevgi Durul
31-05-2012, 22:36
Bunu bu gün fark ettim. Bir çeşit sukulent bitkisinin adını unuttum yaprağından doğmuş.
303012
benimde çoğu denemem başarısız oldu,ama bir kez daha anladımki baharda her bitkiden enerji fışkırıyor:p
303052
Echeveria'nın çiçekleri geçtikten sonra çiçek sapını verev kesip toprağa daldırdım. Yaklaşık 1,5 ay kadar bir süre sonra köklendi. Yapraklara alternatif çiçek sapından da üretim yapılabilir.
304359
Bu süreç içerisinde çiçek sapı kurumaya başlarsa köklenme gerçekleşmiyor. Köklenme başlamışsa çiçek sapı kesildiği zamanki yeşil görüntüsünü koruyor.
Dalın kurumaya başladığını farkederseniz sap üzerindeki yaprakları alıp yapraktan üretim yapmak lazım. Aksi taktirde sapın kurumasının ardından yapraklar da kurumaya başlıyor.
Benim minikler hızlı çıktı. :) 2 Haziran itibariyle kıpırdanmaya başladılar bile. Yalnız henüz sadece makro çekimde görülüyorlar, biraz da göze gelmeleri lazım. :)
İsmini bilmediğim sukulent; yavrular göründü...:p
305220
Sabrınız varsa yapraktan sukulent yetiştirmek çok kolay. Bir ikisinin dışında hiç başarısızlığa uğramadım diyebilirim. Hele graptopetalumda nasıl bir yaşama isteği varsa, toprağa bile gerek yok taşa düşse kökleniyor. Keşke bütün bitkiler böyle kolay çoğaltılabilseydi.
calandiva
07-06-2012, 14:00
İsmini bilmediğim sukulent; yavrular göründü...:p
305220
Sayın Sakdag, bebeğiniz crassula ovata'ya benziyor, isterseniz bir fotoğraflarına bakın:)
O bitkiden bende de var.. Crassula başlığında ortadan kesilen yaprakların iki taraftan da kökleneceği yazıyordu..
Denedim hem de 3er 4er yavruluyor..
305685
Ama o bitki ovata değil.. Aradaki fark aşağıdaki gibi..
Crassula Portulacea (http://www.gardening.eu/plants/Succulent-Plants/Crassula-portulacea/3677/) olabilir mi acaba?
Crassula arborescens diye de çıkıyor..
305684
Sevgi Durul
29-06-2012, 12:33
Yapraktan yavrular...
313454
Duygu I.
08-12-2012, 16:22
San Francisco'da yururken bir evin onunde siyah sukulent gordum, bir yaprak aldim. Aynisinin mor yapraklisindan da bir yaprak kopardim. Baska bir kac sukulent turu daha topladim. 3 -4 gun bekletip topraga dik olarak batirdim. Siyah olan kurudu. baska bir turde ust ucundan kurumaya baslamisti, baktim resimlerde yan yatirilanlar tutmus, ben de hepsini cikardim topraga yan yatirdim. Topraklarini cok kuru tutmaya calisiyorum, arada bi fisfisliyorum. Tutmayacaklar sanki, nerede yanlis yapiyorum?
Bu arada siyah olan asagidaki gibi gorunuyordu. Icim acidi resmen.
Google Image Result for http://www.anamana.net/wp-content/uploads/2012/09/succulent.jpg (http://www.google.com/imgres?start=76&hl=en&sa=X&tbo=d&rlz=1C5CHFA_enIE503IE503&biw=1403&bih=743&tbm=isch&tbnid=yGIxPmjGiVUZzM:&imgrefurl=http://www.anamana.net/flower-faerie/&docid=7PlUbAW1mkwmbM&imgurl=http://www.anamana.net/wp-content/uploads/2012/09/succulent.jpg&w=590&h=790&ei=FVfDUI7CGIyShge7jIHQAw&zoom=1&iact=rc&dur=277&sig=102508456287182098982&page=3&tbnh=155&tbnw=108&ndsp=43&ved=1t:429,r:3,s:100,i:13&tx=64&ty=85)
Toprak nemli olacak,çok kuru olması da iyi değil,ıslak olması da.Islak olunca çürüyorlar,kuru olunca da kuruma oluyor.Toprak nemini kaybettikçe üst yüzey nemlenecek şekilde spre yapılmalı.Sulanmamalı.
yamadorian
08-12-2012, 18:57
352494
352495
352496
352497
352498
Sedum sieboldiiyi de yapraktan üretebiliriz... ;)
356105
Bu kalanchoe yaprağı aylar önce gasteria saksısına düşmüştü, sapı gasteria yaprağının altına girmiş ve orada köklenmek için ideal nemli ortamı bulmuş galiba. Dış ortam da durduğu için bahara kadar yaşar mı ya da yavru verir mi bilemiyorum.
356106
Yağmurda ıslanan sarı kalanchoem torfa ekili olduğu için maalesef sizlere ömür. :( Sağlam yaprakları ve çiçek dallarını toprağın üstüne yatırdım bakalım, neler olacak. ;)
356107
Yapraktan üretim crassulam(ilk hali 31. mesajda), bir süre önce anne yaprağı keserek yavrulardan uzaklaştırdım. Yavruların bağımsız bir birey olmaları gerekiyordu. ;) Ve gelişimleri hızlandı.
356110
Ben de sevgili Sdurulun benim için hazırladığı güzelliklerden kopan yaprakları onun direktifleriyle diktim, her gün başlarındayım, bu öyle güzel bir heyecan ki, acaba tutacak mı,minik yapraklar ne zaman gelecek, bana nasıl gülümseyecekler.. Bir kere daha teşekkür ederim ablacım bu heyecanı yaşamama vesile olduğun için.
narincir
20-12-2012, 11:27
Graptopetalum amethystinum olduğunu düşündüğüm bir sukkulenti ara ara diğer kaktüs/sukkulent saksılarının dibine yapraktan ekiyorum.. sıcak ortamda pıtır pıtır yavruluyor :)
ilksenozturk
20-12-2012, 12:43
Bu arada siyah olan asagidaki gibi gorunuyordu. Icim acidi resmen.
Google Image Result for http://www.anamana.net/wp-content/uploads/2012/09/succulent.jpg (http://www.google.com/imgres?start=76&hl=en&sa=X&tbo=d&rlz=1C5CHFA_enIE503IE503&biw=1403&bih=743&tbm=isch&tbnid=yGIxPmjGiVUZzM:&imgrefurl=http://www.anamana.net/flower-faerie/&docid=7PlUbAW1mkwmbM&imgurl=http://www.anamana.net/wp-content/uploads/2012/09/succulent.jpg&w=590&h=790&ei=FVfDUI7CGIyShge7jIHQAw&zoom=1&iact=rc&dur=277&sig=102508456287182098982&page=3&tbnh=155&tbnw=108&ndsp=43&ved=1t:429,r:3,s:100,i:13&tx=64&ty=85)
siyah olan çok güzel bir türmüş.
düşünsenize yeşil bitkiler arasındaki şık görüntüsünü.
adı nedir ve kimde/ nerde vardır ki acaba?
İsmi: Aeonium arboreum var. atropurpureum, İlksen hanım. ;) Çiçekli halini bir araştırın bir de. Siyah yaprakların arasından sapsarı kocaman bir çiçek salkımı... www.kaktus.web.tr (http://www.kaktus.web.tr) adresine sorun. Gerçi ben sorduğumda ellerinde köklü olmadığını, bahara olabileceğini söylemişlerdi.
Bu da uzun ismi: Amma da uzunmuş, kopyala yapıştır da buldum çözümü. ;)
Purple Crest Sedum 'Schwarzkopf' Aeonium arboreum var. atropurpureum fa. nigrum
Sevgi Durul
20-12-2012, 13:39
Sedum sieboldiiyi de yapraktan üretebiliriz... ;)
356105
Sakdag'cım, inanır mısınız, bu dün gece benim aklıma gelmişti. Olur mu acaba diye düşünmüştüm. İyi ki eklemişsiniz öğrenmiş olduk.;)
Bunu, Sedum Sieboldii başlığına da ekleyebilir misiniz? Belki herkes burayı göremeyebilir.;)
Bahar gelse de bir an önce biz de denesek.
Baharda çıkan yapraklar çok körpe olmaz mı Sdurul Abla, bence şimdi deneyin. İçerde duran saksıların diplerine serpiştirin ve unutun... ;)
Sevgi Durul
20-12-2012, 13:56
Şu anda yapraklar canlılığını kaybetti, sarardı ve yumuşadılar. Mecburen yeni yaprakları bekleyeceğiz.:rolleyes:
Aeonium lar Akdeniz ve Ege sahillerinde, özellikle yazlık bahçelerinde çok yetişiyor.. Kocaman ağaç haline dönmüş bir bitki görmüştüm yazın..
Bahar gelse de bir an önce biz de denesek.
Benim de olsa da ben de denesem :p
Yaz sonunda diktiğim 12 tane minik Gelin çeliğinden 4 tanesi sürgün vermiş.. Gerisi hüsran ;)
356167
356168
Ve diğer denemeler..
356169
356170
356171
Bir çok saksının dibine altılmış ve köklenmiş yapraklar var.. Bir ara hepsini toparlayacağım, ama ne zaman..
Bazıları.
Benim de olsa da ben de denesem :p
Yaz sonunda diktiğim 12 tane minik Gelin çeliğinden 4 tanesi sürgün vermiş.. Gerisi hüsran ;)
Gelin çiçeği üretim şeklinizi görmüştüm ve sonucunu merakla bekliyordum...4 tanesinde başarılı olmussunuz..Hiç yoktan ıyıdır arkadaşım..Tek bir yapragımı 12 ye bölmüştünüz....
4 tanesinde başarılı olmussunuz..Hiç yoktan ıyıdır arkadaşım..Tek bir yapragımı 12 ye bölmüştünüz....
Evet tahmin ettiğiniz gibi tek dalı parçalara böldüm..
Sanırım dikilen parçadaki gözlerin açık ya da kapalı olabileceğini kaçırdım.. Ama bu bilinemez herhalde? Daha uzun parçalarla yeni deneme yapacağım..
356184
Sn. Ildır sizinki ne alemde? değişiklik var mı?
ilksenozturk
20-12-2012, 15:06
İsmi: Aeonium arboreum var. atropurpureum, İlksen hanım. ;) Çiçekli halini bir araştırın bir de.
Bu da uzun ismi: Amma da uzunmuş, kopyala yapıştır da buldum çözümü. ;)
Purple Crest Sedum 'Schwarzkopf' Aeonium arboreum var. atropurpureum fa. nigrum
araştırdım, araştırdım....
ah ah, nasıl birşeydir o yahu. benim gözler aynı :eek: böyle kocaman oldu :p
kaktüs.web'e sormak lazım baharda dediğiniz gibi. bir de ağaç gibi olursa böyle yeşil bitkilerimiz içinde, düşünsenize
ben bir ara sukuletlere mesafeli bakardım, çok ısınmamıştım ama zorla 'bana geeel, bana geeel' diyor bu arkadaşlar
Yağmurda ıslanan sarı kalanchoem torfa ekili olduğu için maalesef sizlere ömür. :( Sağlam yaprakları ve çiçek dallarını toprağın üstüne yatırdım bakalım, neler olacak. ;)
356107
Sevgili sakdağ, bu kalanchoe yaprağını toprağa dikeli 8-10 ay olmuştur. İşte böyle yumrular yapmış. Sanırım baharda o yumrulardan yaprak çıkartacaktır. Demek böyle oluyormuş.
sukkulentlerde yaprak çeliğini ilk defa duydum ve hemen denemek istiyorum ama bunu torfta yapsam olurmu, tutar mı acep:)
nurcanaybay
28-12-2012, 14:45
Torf ya da geçirgen herhangi bir toprakta üretebilirsiniz.Toprağı nemlendirip yaprağı üzerine bırakın yeter ki ...
Bu başlığı incelerseniz gereken bilgilere ulaşacaksınız.
Kolay gelsin.
Çok teşekkür ederim Nurcan Hanım bütün gönderileri okudum fakat toprakta emin olamadım şimdi deneyeceğim:)
nurcanaybay
28-12-2012, 14:55
1.Fotoğrafta ki graptopetalum'ların tamamı yapraktan üreyenler
2.Fotoğraftakilerde kuyruk darbeleri ile düşen yapraklar , bazı yapraklar
çürüsede çoğu sağlıklı.
Saksıların tümü yağmur altında ,hiç korumaya almadım.Dikkat ettiğim tek nokta drenajlarıının iyi olması , bunun içinde saksılara 10 cm yüksekliğinde
parçaladığım köpükleri yerleştiriyorum ,bir de toprağın süzek olması önemli.
gerçekten çok güzel görünüyorlar bu yöntem ayrı bir güzellik zaten:)
almanyalı
28-12-2012, 15:33
merhaba,
Bende echeveria perle von nürnberg' sukkulent imin iki yaprağını koparıp diktim ama biri ölmüş bile biri hala iyi dikeli bir hafta oluyor, ne kadar sürede sulamak lazım? toprak kuruyunca veriyorum ama hiç bir hareket yok.
Sabır sevgili almanyalı :) Kuruma ya da çürüme yoksa yaprakta sorun yok demektir. Toprak nemli olsun yeter.
almanyalı
28-12-2012, 21:17
Bütün sukkulentlere uygulamak mümkün mü acaba?
kalanchoe 'ye uygulasam olur mu?
Tabi, tüm sukulentler gibi Kalanchoe da yapraktan üretilebilir.
almanyalı
28-12-2012, 21:46
Teşekkürler denemeye bugün başlayayım,
bakalım benim de yavru sukkulent'ım olabilecek mi?
Mustafa Abdal
30-12-2012, 15:05
Bütün sukkulentlere uygulamak mümkün mü acaba?
kalanchoe 'ye uygulasam olur mu?
3-5 türün dışında kalonchoe'ler yaprak ve dal ile çoğalırlar. (mış)
Dikkat edilecek husus çoğaltmak için bitkinin gelişmeye başladığı döneme dikkat etmek. Kalanchoe yaz sonu, sonbahar başı uyanır, birde köklendireceğiniz yaprağın olgun olmasına dikkat etmek.
almanyalı
24-01-2013, 22:27
Merhaba,
Benim yapraklar yine çürüdü...para ağacı ile denedim olmadı,
kalanchoe ise kurudu, yaprak koparırken dalın biri sapından çatlamış arasında bir yavru çıkmış...
toprağa aldım, bitek o kaldı elimde..sanırım ben bu işi beceremeyeceğim.
baharda son bir kez daha kendime şans vermek istiyorum, eğer yine olmazsa pes edeceğim..hevesim kırıldı.
sevgilerimle
Sevgili almanyalı, geçtiğimiz baharda sadece deneme amaçlı (kalonchoe) yapraktan üretmeyi denedim kısa sürede hepsi köklendi. Halbuki bir ay önce köklenmesini denediğim yaprak ne kurudu nede köklendi. Bu konuda ısının önemi olduğunu düşünüyorum. Baharda tekrar denediğinizde başarılı olacağınıza eminim.
drhegeli
25-01-2013, 09:37
Yaklaşık bir ay önce hediye gelen Kalanchoe fedtschenkoi yaprağı yavruladı. "Kendisini kurtardı" diyebilir miyiz?
364207
Gönderen üyemize tekrar teşekkür ederim.
Fondaki yakışıklının adı Tati... Kendisini çektiğimi zannediyor büyük ihtimalle. :)
Sevgi Durul
25-01-2013, 10:09
Yaklaşık bir ay önce hediye gelen Kalanchoe fedtschenkoi yaprağı yavruladı. "Kendisini kurtardı" diyebilir miyiz?
Yaprağı olduğu gibi toprağa yatırsanız, yavrular toprağa daha iyi tutunur. Yaprak saksı kenarından taşmasın.
Yaprağı olduğu gibi toprağa yatırsanız, yavrular toprağa daha iyi tutunur. Yaprak saksı kenarından taşmasın.
Peki bu özellik sadece bu türe mi ait yoksa tüm Kalanchoe'ler için geçerlimi?
(Sorumun daha anlaşılır olabilmesi için ekleme yapma ihtiyacı duydum)
Benim köklendirdiğim yapraklarda sadece kök oluşumu var yaprak yok. Bende toprağa saplayarak köklendirdim. Yatay olarak denesem acaba yapraklanma oluşurmu?
Sevgi Durul
25-01-2013, 22:04
Sevgili Esin, ben sadece kalanchoe fedtschenkoileri yapraktan ürettim. Ama diğerleri de olabilir sanırım. Bu konuda sevgili selenn'in yazmış olduğu mesajı alıntılıyorum.:)
Tabi, tüm sukulentler gibi Kalanchoe da yapraktan üretilebilir.
Mustafa Abdal
29-01-2013, 19:51
Peki bu özellik sadece bu türe mi ait yoksa tüm Kalanchoe'ler için geçerlimi?
(Sorumun daha anlaşılır olabilmesi için ekleme yapma ihtiyacı duydum)
Benim köklendirdiğim yapraklarda sadece kök oluşumu var yaprak yok. Bende toprağa saplayarak köklendirdim. Yatay olarak denesem acaba yapraklanma oluşurmu?
yatay olarak toprağa temas ettiğinde, sapın toprağa değen kısmı kök üretirken üstte kalan kısmı, güneşin uyarması (bundan çok emin olmasamda) ve doku başkalaşımı ile yaprak, sürgün üretir.
Benim denemelerimde, toprağa saplananlara nazaran toprak üstüne yatırılanlar daha çabuk yeşerdi.
Yaprak kenarından yavru verenler de ise yavruların köklerinin daha çabuk toprakla birleşmesi için toprağa yatırmak daha uygun olacaktır.
Merhaba,
Bu da benim ilk denemem. bakalım başarılı olabilecek miyim? :)
Echeveria ve pachveria yapraklarım...
bu yöntemi kaybetmek üzere olduğum sempervivum da denedim ama olmadı ne yapraklar tuttu nede bitkimi yaşatabildim
ipektuğçe
28-02-2013, 12:00
3 ay önce aldığım Kalachoe rhombopilosa, kargoda 5 yaprağı kırılınca üzülmüştüm. Yaprakları aynı saksının içine sadece uçlarını toprağa değdirerek diktim.Yaklaşık 2 aya yakın sürdü köklenmeleri. Şimdi mutlu son, 3 ay sonunda bu hale geldi.
Bunlar da benim yapraktan üretmeyi başardığım sukkulentlerim...
Bu kadar kısa sürede çimleneceğini ummuyordum.
375382
turkankaragoz
19-03-2013, 09:59
kalanchoem yapraktan çok zor yetişen bir bitki. Ben denemek için farklı bir yöntem uyguladım. Nemlendirilmiş hindistan cevizi kapukları torfunu kavanoza birkaç kaşık koydum üzerine yaprak sapını torfa sokarak yaprağı yatırdım ve kavanozu kapattım. 15 gün gibi bir süre geçmesine rağmen yapraklarım kök yapmaya başladı. Resim yüklemeyi başarırsam paylaşırım.
turkankaragoz
19-03-2013, 13:51
379772 yükleyebildimmi acaba
turkankaragoz
19-03-2013, 13:53
gördüğünüz gibi yapraklarda hiçbir bozulma yok gayet mutlular
mor-salkım
31-03-2013, 18:20
merhabalar. sukulentleri ve kaktüsleri eskiden beri çok severim fakat pek sukulentim yoktu bu zamana kadar. şu anda bir kaç çeşidim var ve onları üretmek istiyorum fakat bir tanesini yapraktan bir türlü üretemedim. şimdi yeni bi yöntemle yine deniyorum. fotoğraflarını paylaşmak istedim.
mor-salkım
31-03-2013, 18:22
bu sukulenti de yeni edindim yanına da kendi ürettiğim diğer sukulentimi koydum fakat foto pek net olmadığından sağdaki miniş pek belli değil ne yazıkki :)
Mustafa Abdal
31-03-2013, 19:54
gördüğünüz gibi yapraklarda hiçbir bozulma yok gayet mutlular
Kapak kapalımı? Benim açıkta toprağa yatırdıklarım veya sapını toprağa gömdüklerim kök yapıyor ama filizlenme zamanları çok uzun. yaklaşık 1-2 aydır köklenmiş durumda ama yaprak üretmemiş olan kalancholar var, bu konuda rekorum Kalanchoe sexangularis için 4 ay. yaprak sapını toprağa gömdüm, 20 gün kadar sonra kıvrılarak sap ucunu topraktan dışarı çıkardı. Sap ucunda kabartılar var ama bir türlü patlayıp yeni yaprak çıkartmıyor.
merhaba,
25 şubatta yatırdığım yapraklardan 3 tanesi başarılı oldu şimdilik :)
süre olarak 1,5 ay geçmiş..
yeni yavrular gözüktü.
Merhaba,
Bu da benim ilk denemem. bakalım başarılı olabilecek miyim? :)
Echeveria ve pachveria yapraklarım...
turkankaragoz
09-04-2013, 09:04
Meraklı amatör kavanozda kapak kapalı fakat hala kök yapıyor. Bende merakla bekliyorum. Kökleşme elbet yeni tomurcuk vermeye gidecek diye düşünüyorum. Bu benim ilk denemem sonucu hep birlikte göreceğiz. Çiçek saplarından üretim daha kolay.
mor-salkım
10-04-2013, 19:53
lütfen bana yardımcı olun arkadaşlar, aynı ilk resimdekine benzeyen sukulentimi yapraktan üretemiyorum ve bu beni çok üzüyor. çünkü kaybetmekten korkuyorum onu. olur ya bi aksilik yedekleyeyim istiyorum. ilk resimdeki bi türlü yetiştiremediğim. ikinci resimdeki ise çok kolay yetiştirebildiğim sukulentlerim.söylediğim gibi resimler alıntı. ilkini nasıl yetiştireceğim acaba? en son ki denememde de aynısı oldu ortada duran sukulentler çimlendi diğer yapraklar çürüdü :( ya kuruyor ya çürüyor zaten anlamadım ki neyi yanlış yapmaktayım.:(
Sevgili morsalkım, yapraktan da üretebilirsiniz dipten verdiği yavrulardan da. Mesela alıntı yaptığınız ilk karedeki soldan 3. saksıya dikkat ederseniz dipten yeni yavru vermiş ve birkaç yapraklı bir rozet oluşmuş. Sizin sukulentinizde de aynı şekilde yavru oluşumu olursa bu boydayken ayırabilirsiniz.
En kolay yöntem yapraktan üretmektir. Yine alttan alacağınız, yeterli büyüklükteki bir yaprağı nemli toprak üstüne bırakın ve kendi halinde kalsın. Önce kök oluşturacak ardında da yapraklar gelişecektir. Toprak tamamen kurumasın ya da çok ıslak olmasın yeterli.
Denemeye devam, eminim sonunda yaprakların inadını kıracaksınız :)
mor-salkım
15-04-2013, 13:33
teşekkürler selenn. evet denemeye devam ediyorum.ilk resimdekinden olan çiçek açtı ama yavru vermedi, o da olur inşallah. yapraktan üretmeyi başaracağım. işin ilginç yanı kalancho dahil bikaç tane sukulent denedim ve ürettim şu anda minicik sukulentlerim olmaya başladı bi tek onu başaramadım ama yılmadan devam edeceğim :D
n.yıldız
16-04-2013, 19:22
Ben de yapraktan echeveria üretmeyi denedim ve başardım, yani galiba. Yavruları görünce emin olabilirim.
Yaprakları, toprağa hiç gömmeden bıraktım. Su vermeyi bile unuttum bazen. Kısa sürede köklendiler. Sonra da toprağa tutundular. Şimdi dimdik ayaktalar, çok ilginç gerçekten.Denemek isteyenler hiç vakit kaybetmesinler derim.
Hatta ilk köklendirdiğim yaprak, solmaya yüz tuttuğu için koparıp da saksının dibine attığım bir yapraktı. Ondan sonra denemeye karar verdim ve başardım. Ne zaman yavruları görürüm, tahmini olan var mıdır acaba?
Bunlardan biri echeveria perle von nürnberg. Diğeri de echeveria ama alt türünü bilmiyorum.
Bu yapraklar sevgili Feriha Hanım'dan gelen sukulentlere aitti. Kendisine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Sağlıcakla kalın arkadaşlar.
mor-salkım
02-05-2013, 22:13
sayın n.yıldız, acaba yaprağı kopardıktan sonra kaktüs çeliklerindeki gibi bir kaç gün bekletmek mi gerekiyorki? ya da yaprağın genç ya da yaşlı olmasının bir tesiri olabilir mi? ben genelde alt yapraklardan koparıp denedim. toprak hep nemliydi ama koparır koparmaz toprakla temasa geçirdim. çok istiyorum başarmak için de denemelerime devam ediyorum :) olacak olacak ... :D
n.yıldız
03-05-2013, 09:16
Sevgili mor salkım, ben hiç bekletmedim. Zaten altlardan kopardığım, solmuş bir yapraktı. Bitkiyi suladıkça o da gerekli neme ulaşıp köklenmiş demek ki. Başaracağınıza eminim. Sevgiler.
Kalanchoe yaprağı neredeyse bir yıl sonra nihayet sürgün patlattı.
418221
Sedum sieboldii yapraktan üredi ama biraz yavaş büyüyor.
418222
Crassula variegata da sürgün vermeye başladı.
418223
n.yıldız
25-06-2013, 20:57
420706
n.yıldız
26-06-2013, 09:32
Yapraktan kolaylıkla çoğalabilen bir bitki.
Karsi binamin girisinde gorup gozume kestirdigim sukulentten nihayet iki kok aldim ricayla...tam olarak bu resimdeki cins serpervivum tecterum sanirim...kokleri cok kuru gozukuyor kokundeki kuru yerleri temizlemelimiyim...resmini avatarima koymaya calistim...hemen topraga dikmelimiyim...kopan yapraklari topragin ustune koyarak uretebilirmiyim...yardimlarinizi bekliyorum....
Mesajim arada kaybolmasin ....bir bilen araniyor..
n.yıldız
27-06-2013, 08:42
Kuruyanlar kök değil, yaprak galiba. Dokununca ufalanır zaten. Temizleyip, kök kısmını toprağa sokabilirsiniz. Yapraktan üretimi konusunda bilgim yok. Kısa sürede yanlardan yavru verir. O şekilde çoğaltabilirsiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.
Bunlar da benim ilk sukulent üretme denemelerim. 1 hafta oldu şu kavanoza yerleştireli yavruları. Toprağını nemli tutuyorum. Güneşte duruyolar diğer kaktüslerimin yanında. Bir tanesi ucundan yeşeriyor sanki. Bu sabah görünce inanılmaz mutlu oldum. Darısı diğerlerinin başına. bu noktaya geldikten sonra kaybetmem umarım. Şu aşamada yapmam gereken başka bir şey varsa tavsiyelerinize açığım.
424575
Bunlar da benim yeni yavrular :)
Yapraktan ilk sukukent uretimim basarili oldu ins...3yapragim koklendi sira yapraklarda...
Avatarima koydum yapragimi...daha cok kucuk ama mutluyum umutluyum...
cörekotu
18-08-2013, 23:01
Su anda elimde birkac yaprak var bakalim sonuc iyi olacakmi, bilgilerden cok faydalaniyorum herkese tesekkürler...
Crassula falcata yapraklarının yavruları görünmeye başladı...;)
438007
Merhaba sekulent aşkı fena sardı beni daha önce hiç çiçek çiçek lerim olmadı şimdi ise yaklaşık 40 çeşit saksıda sekulent lerim var 1 aydır bakıyorum inşallah ölmezler. Bu siteden çok şey öğrendim fotoraflarınıza paylaşmak isterim fakat telefondan siteye yukleyemiyorum 😑
Merhaba bendede bu yapraklardan var torf ve dere kumu karıştırıp genişçe bir saksıya koydum yaprakları koymadan önce toprağı suluyorum ve sonra yaprakları koyuyorum üstünede streç fillm kapatıyorum yavruları olurmu bu yöntemle ?
Olur neden olmasın ... Fakat streç çok kalmasın arada sırada havalandırın .
Crassula capitella; Yaprağı toprağa bıraktığımda çok da umutlu değildim ama beni kısa sürede yanılttı.
448702
Bunlar da benim yeni yavrular :)
Sayın alibaba; Aradan zaman geçmiş ama benim gördüğüm kırmızı Echeveria yaprağı ile en üstteki yaprağı ter olarak toprağın üzerine koyduğunuzu düşünüyorum. Üstteki yaprak ölmüş ancak yavrular yaşıyor onlarda problem olmamış, en alttaki Echeveria yaprağı ters olduğu için yavru aşağıda kök yukarıda kalmış. O şekilde kalmış ise muhtemelen öldüğünü düşünüyorum.
449657
Çok uzun zaman önce koymuştum. 2-3 ay kadar. Unutmuşum bile. Ümidimi kesmiştim artık. Tesadüfen farkettim çok mutluyum :)
Crassula falcata bebeklerimiz büyümeye devam ediyor,;)
460522
Alacalı yapraklı crassula çeşidimin bebeği normal yapraklı çıktı...:mad: Alacalı yaprağı yavrudan koparıp tekrardan ekmiştim ama bu sefer çürümüş.
460523
Seabert74
30-12-2013, 10:09
Merhaba,
Sukulent hevesine düşünce ilk aradıgım yerler yapı marketler oldu; bulamadım. Geçtiğimiz yaz bir arkadaşıma gidince, balkonundaki graptopetalumları görmemle şaşkınlıgım bir oldu. Hemen bir gonca verdi bana. Eve gelene kadar alt yapraklarından dökülenler olmuştu. Burayı daha evvel okudugum için o yaprakları da anneyle birlikte saksımın üzerine yerleştirmiştim.
Aradan 4-5 ay kadar geçti, ne anne ne de yavrularda hiçbir değişiklik olmadı. Bu arada soguk-kar hep dışarıda kaldılar. Bazı yapraklar yokoldu ama diğerleri canlı gibi. Dün bulundukları saksıdan onları aldım, zira kocaman (sanırım 20 litrelik) bir saksı üzerinde bir anne ve 5-6 yaprak çok komik duruyordu. Uygun saksı ve toprak harcı hazırladım ve yaprakları çıkardım ; köklenmişler :p
Üstelik minicik yavruları bile var, beyaz beyaz .. Topragın altında kaldıkları için görememişim ama sanırım biraz da derine ekmem sonucu böyle olmuş.
Biraz geçirgen bir toprak hazırladım, daha küçük uzun bir saksıya hepsini yeniden ektim. Ekerken yaprakların topragın biraz daha yüzeye yakın olmasına dikkat ettim ama şimdi merake ttiğim şu; acaba bu şaşırtma minik graptopetalumlarımı strese sokar mı??
Bu aşamada bana vereceğiniz öneri varsa sevinirim.
Teşekkürler
sumeyra47
01-01-2014, 12:15
Pembemsi olan ne tür bilmiyorum. Diğerleri sedum rubrotinctum galiba. Bunları cemo abla köklenmiş olarak vermişti. İki ay geçti, biraz büyüdüler tabii ki. :rolleyes:
462892
Cemo abla teşekkür ederim.
Seabert74
06-02-2014, 09:21
Bu sitede sukulenti yapraktan üretmenin yanında, hazır köklü sapından keserek yeniden çogaltmayı da denemişler.
Çok ilginç geldi bana, deneyen var mı diye merak ettim..
https://needlesandleaves.squarespace.com/blog/2013/5/31/propagating-leggy-succulents
Sevgili Seabert74, fotoğraftaki sukulentimi geçtiğimiz yaz sularken komşum kırıvermiş.Yapraklı olan kafa kısmını da maalesef çöpe atmış.Sadece sap kısmı kalmıştı, geçtiğimiz zaman içinde kökünden ve sapından yavrular verdi. :)
468272
[QUOTE=Seabert74;1247445]Bu sitede sukulenti yapraktan üretmenin yanında, hazır köklü sapından keserek yeniden çogaltmayı da denemişler.
Sayın Seabert74, meraktan ben de denedim. Özellikle sonucu görmek için kestiklerim var. Bahar gelsin birkaç sukulentte tekrar deneyeceğim.
468494
Crassula Perforata; aldığımda nasıl çoğaltacağımı sordum. Muzaffer bey bana ortadan ikiye hatta üçe kesebilirsin dedi. Kesildiğinde ara sap çok kısa tutmaz gibi geliyor insana ama tuttu... Kesilen yerden ikişer - üçer fırladı.
468495
İlk denemem, nedense bir türlü yapraktan çoğaltamadım. Ben de tuttum uzun sapından kestim, alt kısımda bir yavru daha vardı ama çok küçükken elim çarptı, düştü.
468496
Echeveria Glauca, semt pazarından aldığımda sadece sapı vardı. Üstten kestim çok kısa sürede yavrularını verdi.
468497
468498
Seabert74
10-02-2014, 07:59
Baharda deneyin, saksıda kalan kısım sağlıklı ise yeni sürgünler verir. hızlı gelişen sukulentleri budayarak çoğaltıyorum ben.
yanlış anlamayın da graptopetalumu köklendirememek ayrı bir başarı :o tekrar tekrar deneyin.
Yanlış anlamam da, ben "köklendiremiyorum" dememiştim ki ;)
Kendimce denediğim yapraktan üretim birkaç köküm var. Bu yöntemi merak ettiğim için paylaştım.
teşekkürler
Seabert74
10-02-2014, 08:01
Sevgili Seabert74, fotoğraftaki sukulentimi geçtiğimiz yaz sularken komşum kırıvermiş.Yapraklı olan kafa kısmını da maalesef çöpe atmış.Sadece sap kısmı kalmıştı, geçtiğimiz zaman içinde kökünden ve sapından yavrular verdi. :)
468272
Sizinki agaç olma yolunda ilerliyor Sn Sakdag :)
Maşallah
Seabert74
10-02-2014, 08:04
[QUOTE=Seabert74;1247445]Bu sitede sukulenti yapraktan üretmenin yanında, hazır köklü sapından keserek yeniden çogaltmayı da denemişler.
Sayın Seabert74, meraktan ben de denedim. Özellikle sonucu görmek için kestiklerim var. Bahar gelsin birkaç sukulentte tekrar deneyeceğim.
468494
Crassula Perforata; aldığımda nasıl çoğaltacağımı sordum. Muzaffer bey bana ortadan ikiye hatta üçe kesebilirsin dedi. Kesildiğinde ara sap çok kısa tutmaz gibi geliyor insana ama tuttu... Kesilen yerden ikişer - üçer fırladı.
468495
İlk denemem, nedense bir türlü yapraktan çoğaltamadım. Ben de tuttum uzun sapından kestim, alt kısımda bir yavru daha vardı ama çok küçükken elim çarptı, düştü.
468496
Echeveria Glauca, semt pazarından aldığımda sadece sapı vardı. Üstten kestim çok kısa sürede yavrularını verdi.
468497
468498
Sizin sayfanızı gezmiştim sabah.. Maşallah çok güzeller. Bu deneme ile daha da fazlalaşacak gibi, :p sevgiler
Yapraktan üreyen kalanchoenin çiçek açtığı günlerde geldi.;)
475340
selenium
08-04-2014, 17:14
Bu da benim yapraktan ürettiğim sukulentim. Umarım sağlıkla büyür;)
çok başarılı değiller ama, şimdilik denemelerim bunlar..
287552
287553
287555
287556
bunları sera yöntemi yaptım.. Bakalım sonuç değişecek mi?
287554
bende bu yapraklardan bazılarını ektım beklıyorum ama hala 3 ay olmasına ragmen cımlenmedı yanlıs yaptıgım bırseymı var acaba
ayomisan
21-04-2014, 16:19
merhaba, ben bu yöntemi bilmeden denemiş bulunuyorum.
birbirine bağlı kökleri ayırırken kırmamak için yaprağı olmayan dalı da ekmek zorunda kalmıştım.
üstünden 3 4 ay geçti, o da yapraklandı ;);)
468494
468495
468496
468497
468498
benim danışmak istediğim bir kaç konu var.
1- paylaştığınız fotoğraflardaki sukulentlerin gövdeleri çok kalın.
benim sukulentimin fotoğrafı bu, (fotoğraf ocak ayından.) http://distilleryimage1.s3.amazonaws.com/2c2f696c858711e3a9dc12f50b2cc5ed_8.jpg
acaba benimkilerin gövde kısmı kalınlaşır mı?
sürekli uzuyor ve yeni yapraklar çıkartıyor. eski yaprakları dökülünce gövdesi incecik kalıyor :(
nerede yanlış yapıyorum?
2- ben üstteki sukulent yaprağından daha önce çoğalttım. ama devamı gelemedi.kurudu gitti.
Şimdi farklı bir sukulent ile deniyorum. epey köklendi.
http://distilleryimage6.s3.amazonaws.com/74acdaccc0e611e3aa5f0002c954fbda_8.jpg
ama bu aşamadan sonra ne yapacağımı bilemiyorum.
:(
Echeveria tops turvy, yavru verdi.
485844
ayomisan
29-04-2014, 16:50
Echeveria tops turvy, yavru verdi.
485844
benim yapraktaki köklenme ama yeni yapraklar çıkartmama durumuna nasıl öneriniz olabilir :D
ayomisan,
Bence biraz daha bekleyin, elbet yeni yaprak da çıkaracaktır. Yaprağın köklü kısmını çok derine gömmeyin, ucu ucuna kökleri kapatacak kadar toprağa ekin ve ellemeyin :D Direk öğle güneşi görmeyen ama bol ışıklı bir yerde, toprağı da hafif nemli tutarak bekletin.
Evet, biraz daha sabredin yavrucuklar görünecektir yakında.
loveforlife
29-04-2014, 20:38
Minicik bir yaprağın hayata tutunuşunu görmek çok zevkli...
487639
487640
487641
Bu benim ölmek üzereyken kurtarmaya çalıştığım kalanchoem..dipten kesip suya koydum..yandan az bir kök vermişti zaten ve bir haftada bu hale geldi. Bu şekilde toprağa diksem tutar mı? Ne yapacağımı bilemedim iyice kurumuş gibi :(
Sn güzelce,
Endişeye gerek yok, toprağa hemen ekin, tutacaktır :) Suda bekletmenize hiç gerek yoktu, direk toprağa sokabilirdiniz. Kalanşo çok kolay köklenen bir bitkidir.
organikcadı
09-06-2014, 19:07
;) biz miniklerden de merhaba...
Sevgili arkadaşlar ben de yapraktan sukulent üretmeyi denedim ve ilk bebeklerimin fotoğrafları :D:D
hepsi çok güzel.
Bende yapraktan denedim ama 3-4 yaprak ancak çimlendi.
Hayran hayran baktım sizinlere :) Maşaallah
Arkadaşlar merhaba
Benim aşağıda fotosu olan pachyphytum oviferum sukulentim var. Internetten aldığım bitki geldiğinde bazı yaprakları maalesef kopmuştu ben de hemen toprağın üzerine bıraktım. Bazıları kurudu ama birkaçı yaşıyor.
Ama sorun asıl bitkide. Çok sık sulama yapmadığım halde en alttaki yaprakları teker teker kurumaya başladı. Nasıl engelleyebilirim bilmiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?
Teşekkürler
Arkadaşlar bana yapraklarından gönderebilirmisiniz acaba. bende yetiştirmek istiyorum.
narincir
05-11-2014, 16:40
Bu da benim denemem :) gelişmeleri paylaşacağım.
Laleci_03
05-11-2014, 18:01
Bunlarda benim yavrularım ;)
Kutluvet
24-11-2014, 13:54
Bazı türlere ait fotoğraflar buldum.
adromischus cooperi
304475
304476
304477
304478
Merhaba, yıllardır bir sürü çeşit çiçekle hobi olarak uğraştım ve bunların arasında sukkulentlerde vardı. Bu aileyi her zaman çok sevdim ama yeterince bilgim olmadığını bu son günlerde internette vakit buldukça araştırma yaptıkça farkettim. Köklendirme de kullandığınız malzeme nedir ? Orkidelerde kullanılan malzeme mi anlayamadım? Ben kumlu toprak, volkan kayası küçük kırıklar, mercan kırığı, perlit ve birazda bitki fideleme besin toprağını benim bahçemde hazırladığım komposlu torf lu toprakla harmanladım ve bol havadar bir toprak yaptım. sizce bu çimlendirme ve yetişkin sukkulentlerin gelişimi için iyi bir karışım mıdır? Teşekkürler
Echeveria Setosa'yı Yapraktan üretebileniniz varmı? Ben farklı zamanlarda toplam 15 yaprak denedim başaramadım.
Echeveria Setosa'yı Yapraktan üretebileniniz varmı? Ben farklı zamanlarda toplam 15 yaprak denedim başaramadım.
Ben de hiç denemedim, bu sene denemek istiyorum. Sanırım suya dikkat etmek gerekiyor. Hemen çürüyecek gibi duruyor. Deneyimi olan varsa aktarsın.
akçabardak
24-11-2014, 17:26
Arkadaşlar Echeveria Setosa anladığım kadarıyla suyu pek sevmiyor, sulamada çok dikkat isteyen bir bitki olduğunu anladım, zira ben de sulama yüzünden kaybettim.
Gün günden çürümeye başlayan alt yaprakları nasıl kurtarabilirim diye yapraklarından bir iki tane çoğaltmayı denedim ama başaramadım.
Ümidimi kestim ve saksıyı bir kenara aldım, bir müddet sonra baktım tepesinde kalan en son minicik yapraklarından bir tanesi toprağa düşüp toprağın üzerinde 1cm. küçüklüğünde bir yaprak yeşil duruyor ve yaşama tutunmaya çalışıyor.
Aylardır hala ölmedi ve şu anda minik bir yavrusu var ve çok sevindim.
http://www.agaclar.net/forum/1318381-post121.htm
Laleci_03
25-11-2014, 21:25
20 günlük gelişim ve yeni çimlenenler... ;)
20 günlük gelişim ve yeni çimlenenler... ;)
yaprağın kendiliğinden düşmesini mi bekliyoruz yoksa herhangi bir zamanda yaprağı alıp toprağa bırakabilir miyiz?
Laleci_03
27-11-2014, 19:46
yaprağın kendiliğinden düşmesini mi bekliyoruz yoksa herhangi bir zamanda yaprağı alıp toprağa bırakabilir miyiz?
Sayın Csavran ben birkaç tanesi hariç diğerlerini kendim koparıp öylece toprağa bıraktım ve denediklerimin hepsi çimlendi. Hariç dediklerimde ya kendisi düşmüştür ya da ben yanlışlıkla koparmışımdır ki onlar da çimlendi. :rolleyes:
Saygılar...
Bunlar yapraktan uretilen sukulentler
erdoğan yılmaz
14-12-2014, 14:54
arkadaşlar yeni katılan biri olrak herkese imrenerk bakıyorum herkesin eline sabrına sağlık
Sayın Csavran ben birkaç tanesi hariç diğerlerini kendim koparıp öylece toprağa bıraktım ve denediklerimin hepsi çimlendi. Hariç dediklerimde ya kendisi düşmüştür ya da ben yanlışlıkla koparmışımdır ki onlar da çimlendi. :rolleyes:
Saygılar...
Cevap için teşekkürler. Ben yaprağı koparmaya korkuyorum, kendiliğinden düşmesini bekliycem bir süre sanırım
Laleci_03
14-12-2014, 19:10
Bence hiç beklemeyin de korkmayın da Sayın Csavran çünkü bitki fotoğraftaki gibi kopan yerlerden sürgün veriyor ekstra kazanç [emoji6] Fotoğraftakiler en son kopardığım yerden çıkan sürgünler [emoji1]
Laleci_03
14-12-2014, 19:27
Bunlar da sukulentimin genel görünümleri :rolleyes:
Nev_Bahar
28-02-2015, 11:31
Yapraktan üretimi başaramayan bir ben varım galiba şu dünyada... 3-4 aydır saksıda minnacık köklenir gibi oluyorlar, daha sonra çürüyüp gidiyorlar.. :(
http://i.hizliresim.com/Gvm1lV.jpg (http://hizliresim.com/Gvm1lV)
Bal Kaktüs
15-03-2015, 00:36
YAPRAKTA SUKULENT ÜRETME TEKNİĞİ
Zaten bir çok kişinin bildiği bir şey. Ama üreticilerin hiç hoşuna gitmeyecek.
Çünkü onlar üretim yapmayan veya yapamayan kişilere satış yapıyorlar. Evet üretim yapabilen. Yinede bulunmayan veya üretilemeyen. Bazı çeşitleri alan müşterileri var. Ama satıcılar en çok üretim yapmayanlar için avuçlarını ovuştururlar.
Yapraktan üretim yapmak için bir toprak ortamı ve sukulent yapraklarına ihtiyaç var. Yapraklar sukulentlerden cebren koparılabildiği gibi. Bitkiden dökülen yaprakları atmayarak, toplamakla da olur.
Bal Kaktüs
15-03-2015, 00:43
Ben dökülen yaprakları hiç atmam.
540902
Bahçede saksıların guruplar halinde bulundukları yerlerde.
Her zaman içinde iki parmak toprak olan. Balık kasaları bulunur.
540901
Bitilerden dökülen tüm yaprakları, Yaprakçıkları, çelikleri.
Ve hatta yaprak parçalarını bu kasalara koyarım.
540903
Kaktüs çelikleri içinde aynı şeyi yaparım.
Zamanla bu yapraklar ve çelikler köklenir.
540904
Ve sonra filizlenir
540905
Bal Kaktüs
15-03-2015, 00:57
Aslında sağlıklı, gürbüz ve güzel çiçek açacak kaktüs ve sukulent üretmek için.
Tohumdan üretimde, tohumun kalitesini seçer gibi. En sağlıklı, en gelişmiş. Ve şekli en düzgün yapraklar bitkilerden koparılır. Bir iki gün gölge ve serin bir yerde kopma yeri kurutularak sonra toprağa koymak gerekir.
Bal Kaktüs
15-03-2015, 01:11
Ama bizim gibi amatörce yetiştirme yapanların. Dökülen yapraklarıda telef etmemeleri ve bu işi denemeleri gerekir.
540914
Filizlenmiş yapraklar 5-6 yapraklı ve yeterince köklü oldukları zaman.
540915
saksılanmaya hazır hale gelimiş demektir.
540916
Artık onları saksılayabilir.
540917
İstersek kendimize ayırırız. İstersek dostlarımıza hediye ederiz.
Veya takas veya satış bile yapabiliriz.
540918
Örnekler güzel ancak olayı tam anlamadım ben @Bal Kaktüs, sedum palmerinin yaprakları kopunca nemli toprağa batırmıştım ben :) Bir hafta sonra baktım çürümüşler. Önce serin bir yerde kurutuyorum birkaç gün ve sonra öylece torfun üzerine bırakıyor muyum? Torfun nemli olması, yaprağı torfun içine sokmama gerek yok mu?
Bal Kaktüs
15-03-2015, 19:05
Örnekler güzel ancak olayı tam anlamadım ben @Bal Kaktüs, sedum palmerinin yaprakları kopunca nemli toprağa batırmıştım ben :) Bir hafta sonra baktım çürümüşler. Önce serin bir yerde kurutuyorum birkaç gün ve sonra öylece torfun üzerine bırakıyor muyum? Torfun nemli olması, yaprağı torfun içine sokmama gerek yok mu?
Sanıyorum sebep şunlarda biri.
1-) Sanıyorum sedum palmerinin yaprağı ince değil mi? Galiba ondan olmamıştır.
Benim sukulentlerimin yaprakları genellikle etli. En inceler Kalonche çeşitlri. Ki onlarda kökleniyor.
2-) Ben şimdiye kadar hiç ıslak ortama koymadım. Hep kuru toprağa koyuyorum. Ancak toprağın üstüme su düştü galiba diyeceği kadar suluyorum. 5 lt.lik bir ilaç pompam var. Onunla kasanın üstünden bir iki fıısss geçiyorum tamam.
3-) toprak gibi yaprağın çok ıslanmasıda. Yaprağın üstünde su kalmasıda sakıncalı. Su yaprağı çürütebiliyor.
4-) Yaprağın sap kısmını veya bir yan tarafını toprağa gömen var. ben hiç gömmüyorum. Ama gömenlerinkide olduğuna göre sakıncası yok demekki.
Aklıma gelen bu sebeplerden biri ile çürüme oluşmuş olabilir.
Toprağa sokmadan bırakmanın şu avantajı var. Saksılarım guruplar halinde bahçenin her tarafında yayılmış durumdalar. Her saksı gurubuna yakın bir balık kasası koyuyorum. Olduğum yerdeki saksıların kopmuş yapraklarını rastgele toprağa koyuyorum. orada zaten kendiliğinden yara kuruyor. Çünkü yaprak koydum diye hemen sulamıyorum. Böylece yaprağı kurutma işlemi filizlenme işlemi ile birleşmiş oluyor. Ben kurutacak yer bakmıyorum. Her yede balık kasası olunca yaprak elimde, yerimden kalmamış oluyorum. Hemen yakındaki kasaya fırlatıyorum tamam. Yani yaprak için bir özel işim olmuyor.
Bal Kaktüs
15-03-2015, 19:13
Bu sezon yeni üretim yaparsam. Yaprakların bir kısmını yine toprağın üstüne bırakacağım.
Bir kısmını ise bir yan kenarını toprağa bir miktar koyarak. Kenarın toprağa tam temasını sağlayacağım. Bu benim için bir deneme olacak.
Çünkü şunu düşünüyorum.
Filizlenme yaprak ucundan oluyor. Yaprağın tüm bir kenarını toprakla temas ettirirsem acaba yaprak ucu bölgesini genişletmiş tüm kenara yaymış olur muyum? Çünkü yaprak ucunu tüm kenara yayarsam. Bir kenarda, birden fazla filizlenme olma olasılığı çıkar. Buda bir yapraktan birden fazla bitki almak demek olur. Eğer bu düşüncem olumlu sonuç verirse. Bunun sonucu bir yapraktan birden fazla bitki elde edilebilir.
Bir söz var. "DENEMESİ BEDAVA" :D
O zaman sedum palmerinin (veya benzeri) yaprağını iki gün kurutup spreylenmiş toprağın üzerine öylece bırakıyorum, doğru mudur?
Bal Kaktüs
15-03-2015, 19:24
Olabilir. veya bırakın toprağa 2-3 gün sonra spreyleyin. Toprakta kurusun. Sonra yeni koymuş gibi spreyle üstünden geçin.
Maksat yaprak "Toprağın nemi var galiba" desin.
Bal Kaktüs
16-03-2015, 21:17
Galiba tembelliğe alıştım. Bu gün yine bahçede çalışmadım. oysa bahçede iş bitmez. Gece gündüz çalışsam bitmez.
Salyangozlarla mücadeleye karar verdim. Öğleden sonra hale gittim. Maya Tarım firmasından, iki paket salyangoz ilacı aldım. Birde köklendirici aldım. İsimlerini unuttum. Yarın isimlerini ve özelliklerini yazarım.
Keskin Plastik firmasından saksı boylarına baktım. İstediğim iki boy saksıdan. Birinden 4 tane, diğerinden 1 tane kalmış. 20 şer tane alacaktım. Olmayınca bir büyük boydan 10 tane aldım. 6,00 X3,00 mt ölçülerinde %55 lik. gölgelik (Güneşin %55 ini tutup, %45 ini geçiren gölge tülü) istedim. Firmada eni 6,50 mt. olan gölge tülünden, boyu 5,50 mt. lik bir parça kalmış. Onu istediğim ölçülerin fiyatına verdiler.
songulya
18-03-2015, 09:25
Merhaba,
Elimde Crassula yunnanensis, Crassula mesembryanthemoides, Sedum stenofolium, Sedum treleasii'den birer ikişer yaprak var, oldukça küçükler. 1-1,5 cm civarı hepsi. Bunlardan çoğaltma yapabilir miyim sizce? Özellikle Sedum treleasii'nin yapraktan çoğaltılması konusunda bilgiye ulaşamadım. Bu yuvarlak sevimli yapraklar çürüyüp gitsin istemiyorum.
Bir de Huernia pendula dalı var. Kökü yok. Nasıl köklendirebilirim?
Merhabalar. Sanirim kaktus hastaligi bende de olustu :))
Bir kac cesit alirken marketten yere dusen bu yavrulari gordum ve aldim yetistiririm diye.
Nasil yapacagimi bilemedim. kaktus gibi direk topraga mi dikmeli? yoksa suya koyup köklendirmeli mi? suya koydum 3-4 gundur kökü karardi. Ne yapmam gerekir yetistirmek icin?
Cok tesekkur ederimm :)
bir de, cinsi nedir acaba? :)
Biri cevap verir mi acaba... okuyup gidiyor herkes galiba...
Daha evvel yapraktan sukulent üretimini deneyip başarısız olduktan sonra pes etmiştim, gecen gün sedum palmerinin yandaki saksıya dökülen yapraklarının kök yaptığını görünce şaşırdım. toprağa değmesi kafi geliyormuş, ekstra çaba harcamaya gerek yokmuş meğer.
Sevgi Durul
20-03-2015, 13:42
Biri cevap verir mi acaba... okuyup gidiyor herkes galiba...
Sayın judie,
Sukulentler çabuk köklenen bitkilerdir. Suda bekletmenize gerek yok, direkt toprağa dikebilirsiniz.
Bitkinizin (http://www.agaclar.net/forum/1325773-post1095.htm) adını da, burada (http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/1996.htm) sorabilirsiniz.:)
Merhabalar. Sanirim kaktus hastaligi bende de olustu :))
Bir kac cesit alirken marketten yere dusen bu yavrulari gordum ve aldim yetistiririm diye.
Nasil yapacagimi bilemedim. kaktus gibi direk topraga mi dikmeli? yoksa suya koyup köklendirmeli mi? suya koydum 3-4 gundur kökü karardi. Ne yapmam gerekir yetistirmek icin?
Cok tesekkur ederimm :)
bir de, cinsi nedir acaba? :)
Crassula perforata, köklenmemeleri için bir sebep yok gibi görünüyor. aşırı güneşli olmayan, kuruya yakın toprakta 15 günde kök uzatmaya başlarlar
Bu da benim ilk denemem, gelişimi gayet güzel..
546609
Laleci_03
15-04-2015, 15:00
Yeniler ;)
mor-salkım
27-04-2015, 19:19
Eskiden yapraktan sukulent üretemiyordum değişik yöntemler deniyordum. şimdilerde ise çok kolay ve eğlenceli geliyor bu iş. O kadar ki pencerenin önüne bıraktığım yapraklar bile köklenip yavru veriyor :D
mor-salkım
27-04-2015, 19:23
Yapraktan üretimi başaramayan bir ben varım galiba şu dünyada... 3-4 aydır saksıda minnacık köklenir gibi oluyorlar, daha sonra çürüyüp gidiyorlar.. :(
http://i.hizliresim.com/Gvm1lV.jpg (http://hizliresim.com/Gvm1lV)
Benim kendi deneyimlerimle elde ettiğim bir bilgiyi sizinle paylaşmak isterim. Çünkü aynı şeyleri yaşıyordum hep.Toprağı azcık nemlendirin, saksının üzerine yaprakları bırakın,ekmeyin ve altına koyduğunuz tabağa su koyarak suyunu verin. toprağı kuruduğunda birkaç gün daha kuru kalsın beklesinler öyle ölmezler hiç korkmayın. Sonra tabağından yine sulayın. O zaman çürümeden kökleniyorda büyüyorda.
bunlar birer mucize değil de nedir. çiçekçiden satın aldığınızdan çok daha kıymetli olur bunlar. en kısa zamanda deneyeceğim. tabi yaprak bulabilirsem ;)
serpilcelik17
04-06-2015, 20:09
Hepsi cok güzel gorünüyor 4adet yapragım var fotoğraf denedim ekleyemiyorum :(. Balkon öğleden sonra güneşi fazlasıyla alıyor gölgede mi durmalı acaba?
archangel
26-06-2015, 17:05
Merhaba arkadaşlar sukulentim kökten çürüdü .. çürük yerini kestim kurusun diye kenara güneşli yere bıraktim 2 tane yaprağını da diğer saksıların ustune biraktim dogrumu yaptim ? lutfen cevap verin cok üzüldüm çürümesine :(
Mücevher Çalısı
11-07-2015, 21:15
565512
Bugüne kadar gördüğüm en kolay yapraktan çoğaltılan bitki Kalanşo.
Yöntemi de aşırı kolay, yaprağı anasının yanına toprağa bırakıyorsunuz o kadar. Hatta siz farkında olmadan kendi kendine düşüp kök salanlar da oluyor :rolleyes:
Tabii tüm Kalanşo çeşitleri bu kadar kolay çoğalmıyor olabilir, bendekiler böyle...
Sedum palmeri'de aynı kalanchoe gibi düştüğü yerde kolayca kök yapıp ürüyor.. Fotograf bana ait degil.
Mücevher Çalısı
11-07-2015, 22:02
Fotograf bana ait degil.
Fotoğraftaki 'Sedum palmeri' olmayabilir. Sedum palmeri sanki daha ince yapraklı ve daha yeşil...
a_fan_of_barca
12-07-2015, 01:49
Sn. Mücevher Çalısı ve sn. hira, öncelikle, ilginiz için teşekkür ederim.
Sn. Mücevher Çalısı, doğru söylüyorsunuz, kalanşo türlerinin neredeyse hepsi yapraktan kolayca çoğaltıla biliniyor. Bu sadece sizin kalanşo türü için geçerli değil :) Kalanşo bu başlık için iyi bir başlangıç olmuş :)
Sn. hira, sedum da güzel bir örnek olmuş. Fotoğraftaki hangi tür sedum kesin bilemem ama yapraktan çoğalma neredeyse tüm tür sedumlar için geçerli. O kadar çok sedum türleri var ki, fotoğraftaki hangi tür sedum bilmek zor. Bunu ancak bu işin profosyonelleri bilir.
Ayrıca, fotoğrafları mutlaka sizin çekmeniz gerekmiyor bence. İnternetden bulduğunuz ve olayı iyice açıklayan her hangi bir fotoğraf da olur. Ama tabii ki kendi denemenizin bir fotoğrafı olursa, çok daha iyi olur :)
Laleci_03
12-07-2015, 02:44
Sedum palmeri'de aynı kalanchoe gibi düştüğü yerde kolayca kök yapıp ürüyor.. Fotograf bana ait degil.
Bu graptopetalum sanırım. :) Benim balkonda neredeyse her yerde bunun çimlenmiş yapraklarından var, çok hızlı ve dediğiniz gibi çok kolay ürüyor :rolleyes:
Toprağa yatırdıklarım ya kuruyor ya da çürüyor. Toprağa daldırdıklarımdan geç de olsa müjdeyi alıyorum. İşte onlardan bir tanesi ☺️
Merhaba arkadaşlar sukulentim kökten çürüdü .. çürük yerini kestim kurusun diye kenara güneşli yere bıraktim 2 tane yaprağını da diğer saksıların ustune biraktim dogrumu yaptim ? lutfen cevap verin cok üzüldüm çürümesine :(
Sn. archangel doğru yapmışsınız. Çürük kökünü kestiğiniz bitkinizi de yeniden dikebilirsiniz.
Foruma hoş geldiniz.
Aşağıdaki bölümde kendinizi tanıtır mısınız?
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm
bqrBERELİ
08-08-2015, 00:58
Ben denedim ama başarılı olamadim sorun ne olabilir?
Daha evvel toprağa yatırma usulü ile denediklerimden verim alamadığımı belirtmiştim. Ancak pes etmedim tekrar tekrar denedim ve artık bende minik kökleri ve sürgünleri görmeye başladım. Sevincimi sizlerle paylaşıyorum :)
Bu sene sukulent hastalığı bana da bulaştı. Eve getirince ilk işim bir iki yaprak koparmak sanırım bende ki acemi şansı ;) Yaz boyunca her gün spreyle azar azar suladım bakalım büyüyecekler mi
Bu sene sukulent hastalığı bana da bulaştı. Eve getirince ilk işim bir iki yaprak koparmak sanırım bende ki acemi şansı ;) Yaz boyunca her gün spreyle azar azar suladım bakalım büyüyecekler mi
Sevgili Melekv,
Acaba sizin yönteminiz toprak üzerine yaprağı bırakmak mı? Yoksa yaprağın uç kısımlarını toprağa batırmak mı? :)
Bunlar ilk denemelerimdi yarım santim topraga gömdüm uçlarını hergün çıkarıp baktım gelişme var mı diye bazıları alttan yavru verince yapragı ters çevirdim. Birde birkaç tanesini kökü çıktı diye büyük yapragı kestim ama onlar ne öldü ne büyüdü yani yaprak kuruyana kadar koparmamak lazımmış şimdi işe geç kalıyorum başka sorunuz olursa gün içinde yazarım sevgili duy-gu :)
Çok teşekkürler :) Bende sizin gibi yapıp yaprakları biraz toprağa batırmıştım. Dediğiniz gibi spreyle az az suluyorum. Şimdilik iyi görünüyorlar bakalım başarabilecek miyim yavru edinmeyi :)
Aynı zaman da ekilse bile bazıları daha geç kökleniyor ve sonra digerlerinden geri kalmayıp bizi şaşırtıyorlar geç köklenirse umudunuzu kaybetmeyin
Düşen yapraklardan toprağın üzerine koyduklarım çok zaman geçmeden filizleniyor.
589076
589077
Bu sukkulentimin (Graptopetalum paraguayense) yaprakları çok hassas, dokunmayla bile yaprakları düşebiliyor. Filizlenenler de bu bitkinin yaprakları.
589078
Wikihow'da yapraktan sukulent üretimiyle ilgili resimli ve basit anlatımlı bir başlık buldum. Faydalı olabilir :
How to Propagate Succulents from Leaves: 5 Steps (with Pictures) (http://www.wikihow.com/Propagate-Succulents-from-Leaves)
Wikihow'da sukulentlerle ilgili bir çok başlık yer alıyor. 'succulent' diye aratarak hepsine ulaşabilirsiniz.
Sevgilerimle :)
Yapraktan kalanchoe. Ana yaprak işaretli olan.
ymzumruttas
20-02-2016, 12:02
çiçeğin içinden çıkan sapı sanırım yani çiçek sapı oluyor. ondan yeni bi çiçek uretebilir miyim ? bilenler yardımcı olabilir mi ?
koparım toprağa diksem mi ?
çiçeğin içinden çıkan sapı sanırım yani çiçek sapı oluyor. ondan yeni bi çiçek uretebilir miyim ? bilenler yardımcı olabilir mi ?
koparım toprağa diksem mi ?
Merhaba,
Bence şimdilik dokunmayın biraz daha bekleyin derim. Sap ucunda bitki iyice gelişsin. Şuan bu haliyle yeni bitki tutmaz.
ymzumruttas
20-02-2016, 12:38
Merhaba,
Bence şimdilik dokunmayın biraz daha bekleyin derim. Sap ucunda bitki iyice gelişsin. Şuan bu haliyle yeni bitki tutmaz.
tamam teşekkürler cevabınız için ;)
optimist
12-03-2016, 09:56
Merhaba, ben yeni uyeyim gasteria olup yavrulayan var mi ? nasıl ayirmam gerekiyor bilmiyorum, yardimlarinizi bekliyorum.
eren3333
30-05-2016, 22:28
alttaki olgun yapraklardan alın ve bir saksıya yatırın kesinlikle su vermeyin 15 gün sonra köklendiğini göreceksiniz ben denedim oldu.
Senakoksall
18-07-2016, 18:56
Merhaba, ana gövdeden düşen yapraklardan sukulent üretmeye çalışıyorum. Düşen yaprakları direk toprağa yatırdım ve arada sırada spreyle suluyorum. Fakat 15 gün olmasına rağmen hiçbir ilerleme yok :( üstelik 2 yaprak sararıp çürümeye başladı :( Nerde hata yapıyorum acaba gayet aydınlık bir alanda duruyorlar hiçte sulamıyorum. Bazı yapraklar olduğu yerden yavrularken bunlar neden sararıyor :confused:
Sukulent ve kaktüslere ilgim fazlasıyla vardı. fakat vakit ve mekan ayırıp ilgilenememiştim ama buaralar ağaclar.net e ulaşmam ve siz değerli doğa severlerin paylaşımlarını gördükçe hevesim arttı :cool:
Yapraktan sukulent üretimi gerçekten mucize.. ama şöyle hayal kuruyorum da doğada büyümüş bir sukulent var diyelim.. kendi başına büyüdü serpildi mevsimler geçti ve alt dallardaki bir yaprağı rüzgar vb gibi dış etmenlerle yavaaaşca süzüle süzülee yere düştü.. toprağın üzerinde kendi halinde tekrar filizlendi.. sizlerin yaptığı buna yardımcı olmak :D
aslında bitki yetiştirirken doğal ortamındaki hayatlarını hayal etmeli..
NOT: artık nezaman ki bir sera veya alışveriş merkezlerinde bitki reyonlarında gezersem gözlerim dökülmüş sukulent yaprağı arayacak :D
meltem_kc
07-09-2016, 11:23
Merhaba, ana gövdeden düşen yapraklardan sukulent üretmeye çalışıyorum. Düşen yaprakları direk toprağa yatırdım ve arada sırada spreyle suluyorum. Fakat 15 gün olmasına rağmen hiçbir ilerleme yok :( üstelik 2 yaprak sararıp çürümeye başladı :( Nerde hata yapıyorum acaba gayet aydınlık bir alanda duruyorlar hiçte sulamıyorum. Bazı yapraklar olduğu yerden yavrularken bunlar neden sararıyor :confused:
Merhabalar. Çürümeye başladılarsa fazla spreylemiş olabilirsiniz. Yaprakların içinde ihtiyaçları olan su bulunmakta zaten, fazla sulamayın bence. Kendi tecrübelerime dayanarak yapraklari sabah güneşi gören bir yere koyarsanız daha kısa sürede çiçeklenebilirler. 15 günden fazla sürebilir bence normal. İnşallah istediğiniz sonuçlara ulaşırsınız. Sevgiler.
SM-A510F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
mervesimya
23-09-2016, 01:18
Merhabalar,
Şuradan (http://www.marthastewart.com/1505060/propagating-succulents-plant-babies)ulaşabileceğiniz videoyu izledim ve artık sukulent yetiştirme isteğimi daha fazla bastıramayacağımı anladım. Önce İstanbul'da sukulent bulabileceğim bahçe ve ormanları araştırdım. Satın almak yerine doğada rastlaşmak ve çoğaltabilmek çok daha heyecan verici geldi.
En sonunda, iş çıkışı hep önünden geçtiğim ve her masasında camdan bir terrariyum bulunan restorandan (ç)alabileceğime karar verdim. Bahar aylarında, sukulentler capcanlıyken yaprak kırıp almaya kıyamamıştım. Meğer en doğru zamanmış!
Paylaştığım bağlantıda yapraktan sukulent çoğaltmakla ilgili pek çok detay var, ancak yazılar ve video ingilizce. Umarım beğenirsiniz.
Sevgilerimle.
bir çok insan kaktüs ve sukulent seviyor bu seven insanların hepsi o işletmenin önünden geçerken bir yaprak (ç)alsa acaba o güzel görüntü kalır mı birazda işletmenin maddi ve manevi verdiği emeği düşünmek lazım değil mi...
KEDİ-OTU
23-09-2016, 13:07
Merhabalar.. Sukulentlerim yapraklarını döktü. Bende saksıya diktim. Fakat kurudular. Daha sonra kaktüs ile ilgili bir sayfaya baktığımda öylesine saksıya koymuşlar ve çok güzel miniklemiş.. Bu sefer öyle yaptım fakat.nedense yine kurudular. Dün akşam kedimin biri. Sukulentimi kırdı. Hemen aldım saksıya koydum. Dikeyim mi o şekilde mi bırakayım saksının içine. Ya onlarda kurursa :(( bende bir kısmının üzerini azıcık kapattım torflu toprak ile bir kısmını da açık bıraktım. Mutfağım daha ılık olduğu için oraya koydum. Umarım sonuç iyi olur :/
Merhaba çok ümitli olmasam da elimde bulunan birkaç skulentten kopardığım yaprakları ve yine kuruyacak gözüyle baktığım bir kaç bitkiyi dikmiş olduğum saksının son durumu bu ..Forumu incelemiş olmama rağmen asıl yerlerine taşıyıp taşımamak konusunda kararsızım , tam toparlamışken zarar vermek istemiyorum.Bu konuda fikir verebilirseniz çok sevinirim ..
mervesimya
11-10-2016, 23:14
Çok haklısınız, ancak önemli bir noktayı belirtmemiş olabilirim. Her masada camdan elma ya da armut şeklinde terrariumlar var ve sukulentler çok bakımsız. Kimi yükselmiş, cam terrariumun tavanına dayanmış ve eğrilmiş. Kiminin yaprakları dökülmüş. Çok uzun süre bakımsız da yaşadıkları için bence ilgilenmiyorlar ve muhtemelen kışın kaldıracaklar. İşletmeye mail atıp rica edeceğim ve masalardaki sukulentlerin bakımıyla ilgilenebileceğimi söyleyeceğim.
bir çok insan kaktüs ve sukulent seviyor bu seven insanların hepsi o işletmenin önünden geçerken bir yaprak (ç)alsa acaba o güzel görüntü kalır mı birazda işletmenin maddi ve manevi verdiği emeği düşünmek lazım değil mi...
greenworld09
24-12-2016, 11:18
merhaba arkadaşlar,
konuyu okuyunca çok pis gaza geldim :D
öncelikle Aydın'da yaşıyorum. Aydın'da iyice arayıştan sonra migrosta bunları buldum. tanesi 5 tl. ama etrafındaki kopan yaprakları hepsini topladım. :D
https://s27.postimg.org/nrog5n9df/20161218_171235_1.jpg
soldakinin altlarından aldım. ortadaki ve sağdakini tamamen parçaladım. hepsini saksına koydum.
https://s27.postimg.org/6myddmiqb/20161218_180029_1.jpg
sonrasında o saksının alt toprağının baya yaş olduğunu öğrendim. hava soğuk olduğu için de 1 gece içeri aldım.
https://s24.postimg.org/kanegzxat/20161219_205043_1.jpg
telaş ve heyecan bir arada. sonra ondan da vazgeçtim. havadar olması gerekiyor muhabbetlerini okudum. bir de 6 dereceye kadar sorun olmadığı öğrendim.
başka toprak alarak eşimin borcam'ını feda ettim :) borcam a sıraladım kısmi sera olarak da streç film attım. 2-3 gün hiç su fıskiye yapmadım.
https://s30.postimg.org/qcvefh8i9/20161219_215029_1.jpg
greenworld09
24-12-2016, 11:23
derece de koydum;
dün akşam fıskiye su yaptım.
şu anki durum
https://s27.postimg.org/6h8sjgjcz/20161224_131305_1.jpg
https://s24.postimg.org/ady5qo9jp/20161224_131315_1.jpg
https://s24.postimg.org/hxkhid5ed/20161224_131256_1.jpg
acemiyiz sonuçta. yardım, öneri, ikaz, yorum bekliyorum sizlerden.
Bende bu şekilde üretiyorum fakat bazı yapraklar saçaklanmasına rağmen yavru vermedi ve 2 ay kadardır öyle duruyorlar. Neden böyle oluyor acaba
blackpower
22-05-2017, 00:56
Merhaba, Gördüğüm kadarıyla, yapraktan sukulent üretmek zor görünmüyor ancak herkes farklı bir yöntem izlemiş. Bu nedenle kafama takılan birkaç soruyu sizlere sormak isterim.(Not:neredeyse bütün sayfaları okudum.)
1.Yapraklar torfa ekilmesi daha mı iyi sonuç verir?
2. Yapraklari ekmeden once suda mi bekletmeli?
3. Yapraklari ekmeden önce koparilan yerlerin kurumasi sağlandıktan sonra mı toprağa dikilmeli?
4. Yaprak toprağa ne kadar gömülmeli? veya gömülmemeli mi?
5. Sera etkisi oluşturulmak daha iyi sonuç mu verir? Yoksa hic gerek yok mu?
6. Her sukulent yapraktan üretilebilir mi? (Özellikle Sedum Rubrotinctum için soruyorum)
Merhaba, Gördüğüm kadarıyla, yapraktan sukulent üretmek zor görünmüyor ancak herkes farklı bir yöntem izlemiş. Bu nedenle kafama takılan birkaç soruyu sizlere sormak isterim.(Not:neredeyse bütün sayfaları okudum.)
1.Yapraklar torfa ekilmesi daha mı iyi sonuç verir?
2. Yapraklari ekmeden once suda mi bekletmeli?
3. Yapraklari ekmeden önce koparilan yerlerin kurumasi sağlandıktan sonra mı toprağa dikilmeli?
4. Yaprak toprağa ne kadar gömülmeli? veya gömülmemeli mi?
5. Sera etkisi oluşturulmak daha iyi sonuç mu verir? Yoksa hic gerek yok mu?
6. Her sukulent yapraktan üretilebilir mi? (Özellikle Sedum Rubrotinctum için soruyorum)
Forumda araştırırsanız tüm bu sorularınızın cevabını hatta daha da fazlasını bulabilirsiniz. Ben pek çok kişinin bilgisinden çok faydalandım forumda özellikle de yapraktan çoğaltma konusunda Galip Kuzucu'nun bilgilerinden çok faydalandım. Kendisi pek çok soruma da cevap verdi sağolsun. Forumdaki konuları takip ederseniz pek çok şey öğreneceğinizden eminim. Zaten bir müddet sonra dillerinden anlıyorsunuz :)
blackpower
22-05-2017, 08:11
Forumda araştırırsanız tüm bu sorularınızın cevabını hatta daha da fazlasını bulabilirsiniz. Ben pek çok kişinin bilgisinden çok faydalandım forumda özellikle de yapraktan çoğaltma konusunda Galip Kuzucu'nun bilgilerinden çok faydalandım. Kendisi pek çok soruma da cevap verdi sağolsun. Forumdaki konuları takip ederseniz pek çok şey öğreneceğinizden eminim. Zaten bir müddet sonra dillerinden anlıyorsunuz :)
Evet gerçektende çok fazla faydalı bilgi var. Dediğim gibi forumu ciddi anlamda didik didik ettim ve cogaltma için 10 farklı yöntem biliyorum burada ki bilgiler sayesinde ancak en garanti ve doğru yolun ne olduğunu merak ediyorum. Özellikle ekilen toprak ve sera etkisi konusunda :p
n.yıldız
25-05-2017, 13:25
Sedum rubrotinctum yapraklarını bir saksıdaki bitkinin dibine gelişigüzel atın ve unutun. Çok çabuk köklenir.
Erdemerdo
30-05-2017, 12:49
Merhaba benim "Haworthia Concolor"türünde bir sukulentim var. Bu sukulenti yapraktan çoğaltmak istiyorum sizce çoğalabilir mi?Resmi altta verdim ;)
Selim orhan
27-09-2017, 19:33
Ben de sukulent aldım bilgi verdiniz size bolca teşekkürler
Mesut Temiz
10-11-2017, 05:19
Merhaba benim "Haworthia Concolor"türünde bir sukulentim var. Bu sukulenti yapraktan çoğaltmak istiyorum sizce çoğalabilir mi?Resmi altta verdim ;)
Haworthia'ların yapraktan çoğalabileceğini zannetmem... Belli bir büyüklüğe geldiklerinde yanlarından bol miktarda yavru veriyorlar zaten.. Uygun bir biçimde ayrılarak kolayca çoğaltılabilirler...
Haworthia yapraktan çoğalabiliyor sadece diğerleri gibi toprağa yatırmayın hafif eğik şekilde ucunu toprağa saplayın ..Ben de acaba diyerek denemiştim ama dediğiniz gibi o kadar çok yavru veriyor ki yapraktan çoğaltmaya gerek kalmıyor..
Kış dönemi boyunca yapraktan ürettim.Hiç bir zorluğu yok arkadaşlar.İster toprakta
isterseniz perlitte kolayca kökleniyor.
Islak olmayan bir toprağın üzerine sıralayıp kendi haline bırakın ( arada toprağı fısfıslamanız yeterli oluyor ). Perlitte köklendirecekseniz yaprak ucunu perlite batırın ,arada fısfısla nemlendirip sıcak bir ortamda bekletin rahatça köklendiğini göreceksiniz.
Merhaba benım echeveria sukulentımde sağlam yapraklardan aldım hep solmaya yuz tutmayanlarından fakat 8 - 10 yapragım gıttı hala koklendıremedım uygun topragada koyuyorum ama puf nokta nedır? Şimdiden teşekkürler.
Benim sukulentım bu guzellik kısın bıle koklendırenlere seslenıyorum gun ısıgı alan yerede koydum uygun toragada koydum en son fısleme yaptıgımdan sonra yaprakta kararma oldu suyu sevmıyor mudur nedır
its_just_a_ride
08-12-2017, 10:34
Benim sukulentım bu guzellik kısın bıle koklendırenlere seslenıyorum gun ısıgı alan yerede koydum uygun toragada koydum en son fısleme yaptıgımdan sonra yaprakta kararma oldu suyu sevmıyor mudur nedır
Yaprağı ayırdıktan sonra kurumaya bıraktınız mı bir süre ?
Yaprağı ayırdıktan sonra kurumaya bıraktınız mı bir süre ?
Evet bıraktıgımda oldu ama 2 gunden sonra yesıllıgını kaybedıyor dıye yenı ayırdıklarımda bekletmedım.
its_just_a_ride
08-12-2017, 14:23
Evet bıraktıgımda oldu ama 2 gunden sonra yesıllıgını kaybedıyor dıye yenı ayırdıklarımda bekletmedım.
Yeterince kurumadığı için suladığınızda boğuluyor olabilir ayırdığınız yapraklar. İsterseniz biraz daha bekletip öyle toprağa ekin. Yaprağın dibine çok aşırıya kaçmayacak şekilde sulama yapın. Toprak da süzek olmalı(kum, perlit gibi toprak düzenleyiciler ilave edilebilir). Bu tavsiyeler genellikle sukulentlerin geneli için yapılıyor. Echeveria'lar konusunda bizzat deneyimli biri varsa size dönüş yapacaktır.
Yeterince kurumadığı için suladığınızda boğuluyor olabilir ayırdığınız yapraklar. İsterseniz biraz daha bekletip öyle toprağa ekin. Yaprağın dibine çok aşırıya kaçmayacak şekilde sulama yapın. Toprak da süzek olmalı(kum, perlit gibi toprak düzenleyiciler ilave edilebilir). Bu tavsiyeler genellikle sukulentlerin geneli için yapılıyor. Echeveria'lar konusunda bizzat deneyimli biri varsa size dönüş yapacaktır.
tamamdır tesekkür ederım bır sonrakı yaprakta oyle yapacagım gecırgenlı tprak tek kum yok azda ondan katayım. cok sag olun umutla beklemekteyım.
celalim01
08-12-2017, 15:09
Sabrınız varsa yapraktan sukulent yetiştirmek çok kolay. Bir ikisinin dışında hiç başarısızlığa uğramadım diyebilirim. Hele graptopetalumda nasıl bir yaşama isteği varsa, toprağa bile gerek yok taşa düşse kökleniyor. Keşke bütün bitkiler böyle kolay çoğaltılabilseydi.
Şu görüntüsüyle sanki bir balığı andırıyor.
su sıra mutluyum 10 adete yakın yapragım tutmadı ama sanırım son 1 haftadır yapragında degısım olmayan sapasaglam toprakta bekleyen bır yapragım var umutluyum ondan ınsallah bu tutunacak hayata ;)
lenavita
23-02-2018, 17:21
Selam arkadaşlar plastik tepsi de echeveria yapraktan uretiliyormus topraksız yaprakları öyle tepsiye koyup 15 günde koklenip yavrusu oluşuyormuş deneyen varsa hangi aylarda yapılabilir ? Saygılar sevgiler
Iyi aksamlar ben yaklasik 2 hafta once sukulentimi budadim ve yprklardn cogltma islemine basladım vok sukur ki kok vermeye devam etmeler yalniz budadigim ana kok yerinde solma meydana geldigini farkettim bugun ne yapmliyim beni bilgilemdirirseniz cok sevinirim aylar once eklemistim sukulentim echveria cins cok seviyorum kaybetmek istemiyorum cicegimi.
Fotograf yukleyemiyorum suan yarin deneyecegim tekrardan bilgilendirirseniz cok sevinirim ne yapacagim
en son yazdıgıma bırsey yazan olmamıs malesef curudu kok ve kaybettım ana govdeyı . cok sukur kı yapraklarım kok verdı bu resımdekı suan ıcın 3. hafta bitmiş hali ne zaman yawru verecek merakla beklemekteyim. Bunun gibi 4 adet daha var yapragım hepsı ıyı durumda ne zaman yavru verir bilmiyorum.
its_just_a_ride
04-04-2018, 21:16
en son yazdıgıma bırsey yazan olmamıs malesef curudu kok ve kaybettım ana govdeyı . cok sukur kı yapraklarım kok verdı bu resımdekı suan ıcın 3. hafta bitmiş hali ne zaman yawru verecek merakla beklemekteyim. Bunun gibi 4 adet daha var yapragım hepsı ıyı durumda ne zaman yavru verir bilmiyorum.
Yavru derken? Bunlar biraz daha köklensin ekersiniz saksınıza. Sanırım aşırı sulama veya toprağın süzek olmamasından dolayı kaybettiniz bitkinizi. Kendiniz süzek toprak hazırlayabilirsiniz yeni köklenenler için. Yapamayacağınızı düşünüyorsanız yapı marketlerden hazır kaktüs&sukulent toprakları bulabilirsiniz. Bahçe toprağı veya torf tek başına çok ağır kalıyor kaktüs ve sukulentler için. Perlit ve dere kumuyla falan hafifletilmesi gerekir.
Yavru derken? Bunlar biraz daha köklensin ekersiniz saksınıza. Sanırım aşırı sulama veya toprağın süzek olmamasından dolayı kaybettiniz bitkinizi. Kendiniz süzek toprak hazırlayabilirsiniz yeni köklenenler için. Yapamayacağınızı düşünüyorsanız yapı marketlerden hazır kaktüs&sukulent toprakları bulabilirsiniz. Bahçe toprağı veya torf tek başına çok ağır kalıyor kaktüs ve sukulentler için. Perlit ve dere kumuyla falan hafifletilmesi gerekir.
Merhaba, şey kökten sonra ki süreçte kökün üstünden büyümeye baslıyor sanıyorum ona yavru demek istemıstım ama topraga ektıkten sonra mı o surec baslıyor hıc bılmıyorum. Ne kadar zamanda su vermem gerekiyor hepsini dogru uygulamak ıstıyorum cok memnun olurum bılgılendırırsenız. Suan diğerlerı 1 cm civarı uzayan kokler var ekeyım mı pekı bu yaprakları bu yapraklarım hazır perlıt, cocopeat karısımlı suzek toprak karısımında köklendiler hazır aldım onu arastırmıstım daha once yapraklarımı kaybettiğim için. Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler bu arada şimdiden.
its_just_a_ride
05-04-2018, 13:59
Merhaba, şey kökten sonra ki süreçte kökün üstünden büyümeye baslıyor sanıyorum ona yavru demek istemıstım ama topraga ektıkten sonra mı o surec baslıyor hıc bılmıyorum. Ne kadar zamanda su vermem gerekiyor hepsini dogru uygulamak ıstıyorum cok memnun olurum bılgılendırırsenız. Suan diğerlerı 1 cm civarı uzayan kokler var ekeyım mı pekı bu yaprakları bu yapraklarım hazır perlıt, cocopeat karısımlı suzek toprak karısımında köklendiler hazır aldım onu arastırmıstım daha once yapraklarımı kaybettiğim için. Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler bu arada şimdiden.
Aşağıdaki gibi bir süreçten mi bahsediyorsunuz?
669944
Aşağıdaki gibi bir süreçten mi bahsediyorsunuz?
669944
Bu resımdekı yenı cıkabnlar gıbı bı surecı demek ıstemıstım resım alıntıdır. Örnke amaclı aldım. Bir sorum daha var sıze cok uzamıs bır sukulentım var onu saksı degısımını nasıl yapmalıyım.
its_just_a_ride
05-04-2018, 19:03
Yavruları ister koparıp toprağa dikip öyle köklendirin, ister tek tek torf üzerine yatırıp fısfısla nemlendirin. her iki durumda da toprak kurudukça nemlendirin.
Yapamayacağınızı düşünüyorsanız yapı marketlerden hazır kaktüs&sukulent toprakları bulabilirsiniz. Bahçe toprağı veya torf tek başına çok ağır kalıyor kaktüs ve sukulentler için. Perlit ve dere kumuyla falan hafifletilmesi gerekir.
toprak değişimi konusuna da yukarıda değinmiştim.
Yavruları ister koparıp toprağa dikip öyle köklendirin, ister tek tek torf üzerine yatırıp fısfısla nemlendirin. her iki durumda da toprak kurudukça nemlendirin.
Tamamdır. Tesekkür ederim.
İyi günler, bu sukulentimi arkadaşım verdi saksı dısına uzamıs ısıga ulassın dıye.. Ben nasıl bır saksıya almalıyım, ayırmalımıyım bu sukulentımı sanırım çiçek vermiş bıldıgım kadarıyla cıceklenme donemınde budama da yapılmıyor.
Cok net degıl foto 700 kb ustunu yuklemıyor nedense ancak bukadarını yukleyebıldım. saksı dısına uzanmıs resmen ama cok guzelller
İlknur44
06-04-2018, 14:23
Diğer fotosuda bu
Sedum palmeri sukulentine benzettim..
Teşekkür ederim bakacagım dediğiniz isimlilere
Çok tesekkur ederım aynen sedum palmerı miş çiçegimin ismi :cool:
Çok tesekkur ederım aynen sedum palmeri imiş çiçegimin ismi o gruptan bılgı edıneyım bende o halde :)
Merhabalar.. Bende bu kervana katıldım :) Sukulentimin yapraklarını koparıp kuru perlit üzerine koydum. Bir süre kurumaları gerekiyormuş o yüzden nemlendirmedim. Bugün 3.günleri. Bugün fısfıs ile nemlendirmeyi düşünüyorum. Bunun dışında sizlere birkaç sorularım olacak.
1.Yer olarak cam önü uygun mudur?
2.Bulunduğu yer sıcaklığı ne kadar olmalıdır?
3.Nemlendirmeyi sık mı yapmalıyım?
4.Perlit yerine başka bir şeye mi koymam gerekir?
5.Tahminen ne kadar sürede köklenme yanıtı alırım?
https://i.hizliresim.com/YgolEa.jpg
https://i.hizliresim.com/8YjbLr.jpg
its_just_a_ride
13-04-2018, 14:20
1.Yer olarak cam önü uygun mudur?
2.Bulunduğu yer sıcaklığı ne kadar olmalıdır?
3.Nemlendirmeyi sık mı yapmalıyım?
4.Perlit yerine başka bir şeye mi koymam gerekir?
5.Tahminen ne kadar sürede köklenme yanıtı alırım?
1.Cam önü kuzey cephe uygun. Güneş almaması gerekiyor.
2.Cam önü ısısı 18-21 derece olarak farz edersek bu sıcaklıklar köklenme için uygun.
3,4.Torf yüzeyinde köklendirme yapmak kuruluk konusunda daha kolay fikir sahibi olmayı sağlıyor. Perlitte böyle bir gözlem yapma şansınız yok. Her gün yapraklar iyice ıslanana kadar spreyleyebilirsiniz, şayet perlitle devam edeceksiniz.
5.Yukarıdaki iletimde sizinle aynı cins sukulentin köklenmiş görüntüsünü attım. 1 ayı bulabiliyor köklenme. Sabır şart.
Kolay gelsin.
1.Cam önü kuzey cephe uygun. Güneş almaması gerekiyor.
2.Cam önü ısısı 18-21 derece olarak farz edersek bu sıcaklıklar köklenme için uygun.
3,4.Torf yüzeyinde köklendirme yapmak kuruluk konusunda daha kolay fikir sahibi olmayı sağlıyor. Perlitte böyle bir gözlem yapma şansınız yok. Her gün yapraklar iyice ıslanana kadar spreyleyebilirsiniz, şayet perlitle devam edeceksiniz.
5.Yukarıdaki iletimde sizinle aynı cins sukulentin köklenmiş görüntüsünü attım. 1 ayı bulabiliyor köklenme. Sabır şart.
Kolay gelsin.
Benim bu sukulentimin cinsi nedir ismini biliyorsanız söyler misiniz? :rolleyes: Hergün spreylemek çürütmez değil mi? Bir de Torf dediğiniz şey toprak mı oluyor? Bu işlere merakım yeni başladığı için tam bilmiyorum kusura bakmayın ;)
Mesut Temiz
15-04-2018, 18:46
Benim bu sukulentimin cinsi nedir ismini biliyorsanız söyler misiniz? :rolleyes: Hergün spreylemek çürütmez değil mi? Bir de Torf dediğiniz şey toprak mı oluyor? Bu işlere merakım yeni başladığı için tam bilmiyorum kusura bakmayın ;)
Bitkiniz bir "echeveria", ama tam türünden emin değilim... Muhtemelen "echeveria glauca"...
ben defalarca denememe rağmen bir türlü yapraktan üretim yapamadım. şu an torfun üzerine dip kısmı toprak altında kalacak şekilde bıraktığım bir kaç yaprak var. neyi yanlış yapıyorum. balkonda çok güneş görmeyen bölümde gündüz sıcaklık 21i bulurken gece 10 derece falan oluyordur sadece fıs fıs ile sulama yapıyorum. çok yaprak üstüne yapmıyorum ki çürümesin. akşamına da toprak tamamen kurumuş oluyor gün aşırı bu şekilde fısfıslıyorum. sizce sıkıntı nerede acaba üstünü gündüzleri streçlesem faydası olur mu benim yapraklar ya çürüyor ya kuruyor.
its_just_a_ride
25-04-2018, 13:57
ben defalarca denememe rağmen bir türlü yapraktan üretim yapamadım. şu an torfun üzerine dip kısmı toprak altında kalacak şekilde bıraktığım bir kaç yaprak var. neyi yanlış yapıyorum. balkonda çok güneş görmeyen bölümde gündüz sıcaklık 21i bulurken gece 10 derece falan oluyordur sadece fıs fıs ile sulama yapıyorum. çok yaprak üstüne yapmıyorum ki çürümesin. akşamına da toprak tamamen kurumuş oluyor gün aşırı bu şekilde fısfıslıyorum. sizce sıkıntı nerede acaba üstünü gündüzleri streçlesem faydası olur mu benim yapraklar ya çürüyor ya kuruyor.
İç mekanda güneş almayan bir pencere önü bu iş için en uygun yerler. Çok miktarda yaprakla başlarsanız köklendirmeye elbet içlerinden bazıları kökleniyor.
İç mekanda güneş almayan bir pencere önü bu iş için en uygun yerler. Çok miktarda yaprakla başlarsanız köklendirmeye elbet içlerinden bazıları kökleniyor.
internette sukulentti toprağa koymadan bi kaba koyup hiç su vermeden köklendiren var benimki neden olmuyor anlamadım içeriye alacağım bugün sağolun
its_just_a_ride
25-04-2018, 19:49
internette sukulentti toprağa koymadan bi kaba koyup hiç su vermeden köklendiren var benimki neden olmuyor anlamadım içeriye alacağım bugün sağolun
Ben de bahsettiğiniz şekilde sadece yaprağı torfa yatırarak köklendiriyorum. 1 ay içinde kökleniyor. O nedenle yönlendirmeye çalıştım sizi.
Güneş almayacak mı? Bense kapalı balkona koymuştum :/ Direk bir dolabın içine koymak nasıl bir fikir olur?
its_just_a_ride
26-04-2018, 01:00
Güneş almayacak mı? Bense kapalı balkona koymuştum :/ Direk bir dolabın içine koymak nasıl bir fikir olur?
Ben köklendirme koşulundan bahsediyorum. Yetişkin bitki elbette güneş alabilir. Güneş almayan cam kenarınız yoksa aydınlık bir köşede de gerçekleştirebilirsiniz köklendirme işlemini.
Sevgi Durul
26-04-2018, 10:54
Arkadaşlar yapraktan üretmede ben fazla özen göstermiyorum. Olacaksa zaten oluyor, olmayacaksa ne yapsanız boş. Bir kaç fotoğraf ekliyorum, düşüp kendiliğinden yavrulayanlardan. :)
671808
671809
671810
Buna özen göstereceğim ama. Bir arkadaşım verdi, olursa gelişmeleri burada paylaşırım. :) Yaprağın ön ve arka yüzü.
671807
671806
bayılıyorum bu bebek sukulentlere bi gün bende yaparsam hemen paylaşacağım daha 1 hafta oldu 1 ayda oluyormuş sanırım bekleyip göreceğiz ben çok sabırsız biriyimdir bitkiler nasıl sabırlı olunur bana onu öğretiyor
bayılıyorum bu bebek sukulentlere bi gün bende yaparsam hemen paylaşacağım daha 1 hafta oldu 1 ayda oluyormuş sanırım bekleyip göreceğiz ben çok sabırsız biriyimdir bitkiler nasıl sabırlı olunur bana onu öğretiyor
Benim 1 ay olacak 2 gün sonra ama yapraklar ne çürüdü ne de kurudu. Gerçekten sabır işi..
Sevgi Durul
27-04-2018, 01:30
Yapraktan sukulent üretimi ile ilgili video. Yapraktan üretilenlerle aranjman yapılmış. Videonun ilerleyen bölümlerinde yapraktan üretim görüntüleri mevcut. Yararlı olacağına inanıyorum. Kolay gelsin arkadaşlar. :)
https://www.youtube.com/watch?v=uAa2W8Mrg28&feature=share
Videodaki bayan birde kağıt havlu üzerinde yapraktan üretim yapmış. Bence biz bu durumda baya bahtsızız :) Birde saklama kabı içerisine toprağı nemlendirip kapağını kapatıp 1 haftada köklendirenler var. Bugün yaprakların yarısını o yöntem ile deneyeceğim. Umarım başarılı olurum.
Yapraktan üretimde sıkıntısı olanlar, ben en iyi sonucu bir saklama kabında topragı nemlendirip kapağını kapatıp beklemekle buldum. Hatta buraya yaprakları dizerken uçlarındaki kurumuş yaralarıda açtım. Normalde yaraları kurutup koymak gerekiyormuş fakat ben o şekilde hiç olumlu yanıt alamadım. Kopan yaprağı direk nemli toprak dolu saklama kabına koymak daha olumlu sonuçlar verdi. Kapatıp 1 hafta bekledim, sonra tekrar hafif nemlendirme işlemi..
Bu yöntemi denediniz mi?
https://begonvilliev.blogspot.com.tr/2014/08/sukulentlerin-cogaltlmas.html
sukulent sever
26-05-2018, 12:18
Bunlar da benim ürettiklerim:)
674802
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.