View Full Version : Kapama ceviz bahçesi (Kırşehir, Mucur)
Sayın lilium ile bu konuda irtibata geçmenizi tavsiye ederim. Bildiğim kadarı ile kendisinin de üretimi var. Eminim yardımcı olacaktır.
MEYVE FİDANI ALACAK ÇİFTÇİLERİMİZİN DİKKATİNE
FİDAN KİMDEN ALINMALI ?
-Fidan Satmaya, Fidan Üretici Belgesi Sahibi Üreticiler İle Tohumluk Bayileri Yetkilidir.
Bu Belgeleri Olmayanlardan Fidan Almayınız.
Bu belgeleri olmayanların fidan üretmeleri ve satmaları yasaktır.
FİDAN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ ?
1-Fidan Satılan Yerde Fidanların Köklerinin Kumda Veya Toprakta Gömülü Olması Gerekir. Pazar Yeri Veya Başka Yerlerde Kökleri Açıkta Bekleyen Fidanları Almayınız.
2-Alacağınız Fidanların Demetleri Üzerinde Sarı Renkli Etiket Olup Olmadığına Bakıp Etiketsiz Fidanları Almayınız. -Fidanların etiketini inceleyip; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı adı ve ablemi, üretici adı ile çeşit ve anaç adı kontrol edilmeli. -Fidan satıcısı üretici çiftçi ise Fidan üretici Belgesi istenip kontrol edilmeli, (etiketteki üretici bilgileri ile belgedeki bilgilerin aynı olması gerekir) Fidan üreticileri Ülkenin her yerinde kendi ürettikleri fidanı satma yetkisine sahiptir. -Fidan satıcısı üretici değil aracı ise Tohumluk bayilik belgesi sorulmalı.Gösterdiği tohumluk bayilik belgesindeki adres İlçeniz sınırları içersindeki bir adres ise o kişiden fidan alınır. Bayi belgeleri verildiği adreste geçerlidir.Seyyar olarak başka yerlerde satma yetkisi vermez.Başka ilçelerdeki adrese ait tohumluk bayilik belgesi gösterenlerden fidan almayınız.
3-FİDAN ALIRKEN MUTLAKA FATURASINI VE SERTİFİKASINI ALINIZ -Fatura ve sertifika almadan fidan alınması halinde fidanın çeşidinin yanlış çıkması veya diğer olumsuzluklarda hak iddia edemezsiniz.(Olumsuzlukları Belgelendirmeniz halinde tazminat hakkınız mevcuttur.) -Daha fazla bilgi için İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine başvurunuz.
Fidan üretme izni olmayan yerden fidan alırsanız desteklemeden faydalanmazsınız mutlaka alacağınız cinse ait üretim izninin olup olmadığını kontrol ediniz
rise_com
26-11-2012, 07:33
Yazdıklarınıza harfiyen katılıyorum. Bizim ki nacizhane bi öneriydi. Gerçi fidan almasa da Nail abi her konuda yardım eder diye düşünüyorum
Yazdıklarınıza harfiyen katılıyorum. Bizim ki nacizhane bi öneriydi. Gerçi fidan almasa da Nail abi her konuda yardım eder diye düşünüyorum
KESİNLİKLE YANLIŞ ANLAŞILMA OLMASIN BURADA KİMSE HEDEFİM DEĞİL İSTEYEN İSTEDİĞİ YERDEN İSTEDİĞİNİ ALIR...
desteklemelerden bahsedilirken desteklemenin ana unsuru olan sertifika unutulmamalı diye belirttim..
bir kaç fidan alacaksanız kesinlikle sayın liliumdan alın fidanın ne olduğundan kesin emin olursunuz. çünki bir kaç fidanın cinsi ne olduğu büyük satıcının umrunda olmaz eline geçeni gönderir.. ama toplu alım yapacak desteklemeden faydalanacaksanız mutla gerekli belgeleri sağlayan yerden almak zorundasınız..
Aslında 2009 da emekli oldum ama çalışmaya devam ediyordum. Bir Aralık itibarı ile iştende emekli oldum arkadaşlar erken sıkılırsın yapma deselerde dinlemedim bakalım sıkılacakmıyım.
Emeklilikle birlikte hayatımızdada bazı değişiklikler yapacağız.
İlk işimiz bu hafta sonu Alanyadan Kayseri'ye evi taşımak olacak. Hem oğlumun eğitimi orada olduğu için hemde Kayseri'den bahçeme olan mesafe çok kısa olduğu için benimde işime geliyor aslında Hanım'a çok farkettirmesemde bu böyle
Bahçeme daha çok zaman ayırabileceğim tüm işlerle bire bir ilgilenebileceğim vs vs
Yüce Rabbim hakkımızda hayırlı olan neyse onu verir inşallah
eski ve yeni emekliliğiniz hayırlı olsun..Allah sağlıklı,mutlu,bol kazançlı ömürler nasip etsin..
arkadaşlarınız sıkılırsınız demiş ama bahçeniz çok büyük boş vaktiniz bile kalmayacak gibi..
eskisinden daha tempolu iş hayatı sizi bekliyor bence:)
eski ve yeni emekliliğiniz hayırlı olsun..Allah sağlıklı,mutlu,bol kazançlı ömürler nasip etsin..
arkadaşlarınız sıkılırsınız demiş ama bahçeniz çok büyük boş vaktiniz bile kalmayacak gibi..
eskisinden daha tempolu iş hayatı sizi bekliyor bence:)
Sanırım haklısınız inşallahta öyle olur
teşekkürler
Aslında 2009 da emekli oldum ama çalışmaya devam ediyordum. Bir Aralık itibarı ile iştende emekli oldum arkadaşlar erken sıkılırsın yapma deselerde dinlemedim bakalım sıkılacakmıyım.
İlk işimiz bu hafta sonu Alanyadan Kayseri'ye evi taşımak olacak. Hem oğlumun eğitimi orada olduğu için hemde Kayseri'den bahçeme olan mesafe çok kısa olduğu için benimde işime geliyor aslında Hanım'a çok farkettirmesemde bu böyle
Bahçeme daha çok zaman ayırabileceğim tüm işlerle bire bir ilgilenebileceğim vs vs
Allah bize de nasip etsin Uzun ömürler versin necip abi
Allah bize de nasip etsin Uzun ömürler versin necip abi
Âmin cümlemize
İnşallah sende o günlerin ne çabuk geldiğini göreceksin:)
öncelikle hakkınızda hayırlısı olsun her şey çocuklarımız için öncelikli onlar ve şu bir gerçek ki kimse bahçenizle sizin ilgilendiğiniz gibi ilgilenmez kolaylıklar dilerim ... darısı başımıza
yolgezer2001
07-12-2012, 07:52
selamlar
öncelikle bilgi için teşekkürler
chandler ve diğer yabancı ırklardan ceviz arıyorum bulunduğum yerde yerli ırklar şebi bilecik ekimi çok ancak ben yabancı ırklardan yetiştirmek istiyorum sütyemez kaman cinsi de olabilir kuracağım küçük hobi bahçeme dikeceğim elinde 2012 mahsülü ceviz olan arkadaşlar bana mesaj atarlarsa sevinirim
saygılar...
öncelikle hakkınızda hayırlısı olsun her şey çocuklarımız için öncelikli onlar ve şu bir gerçek ki kimse bahçenizle sizin ilgilendiğiniz gibi ilgilenmez kolaylıklar dilerim ... darısı başımıza
Sonsuz teşekkürler sayın Çetiner
sedatkso
19-12-2012, 19:07
Âmin cümlemize
İnşallah sende o günlerin ne çabuk geldiğini göreceksin:)
hocam bu sene bende fernor ekecegım aldıgınız guvenılır fıdancının ısmını alabılırmıyım bende ***
sayın sedatkso mayıs ayında ekecekseniz fidan konusunda size yardımcı olabilirim isterseniz.fidanların tamamı kendi üretimim fatura ve sertifikalıdır.cinsine doğru olduğuna dair her türlü güvenceyi verebilirim size.
hocam bu sene bende fernor ekecegım aldıgınız guvenılır fıdancının ısmını alabılırmıyım bende ***
özelinize yazdım
size kolaylıklar diliyorum
plotelli
27-12-2012, 08:50
necip bey sonuç olarak şimdi ne durumdasın
necip bey sonuç olarak şimdi ne durumdasın
şimdi malum tüm fidanlar uykuda baharda göreceğiz asıl işin rengini.
baharla birlikte kaç fidan kaybımız olmuş göreceğiz kayıpların yerine yenilerini dikip yola devam edeceğiz
plotelli
27-12-2012, 13:24
Yani dikim yaptınızmı ne cins ağaç diktiniz bende 70 dönüm arazimde yapmayı düşünyom fakat arazi parçalı 20-15-8-8-13 gibive şu an fidanı kendim yetiştiriyom yaklaşık 1400 adet bunları bide aşı yapacam demek istediğim budama esnasında bana aşı kalemi satarmısın verirmisin çünkü anladığım fidancılara güven yok sivasta 1300 rakımda fernor diyolar bende buna karar verdim sende ne cins var birde bu işin pazarından hiç bahseden yok senin bi çalışman varmı *****
Yani dikim yaptınızmı ne cins ağaç diktiniz bende 70 dönüm arazimde yapmayı düşünyom fakat arazi parçalı 20-15-8-8-13 gibive şu an fidanı kendim yetiştiriyom yaklaşık 1400 adet bunları bide aşı yapacam demek istediğim budama esnasında bana aşı kalemi satarmısın verirmisin çünkü anladığım fidancılara güven yok sivasta 1300 rakımda fernor diyolar bende buna karar verdim sende ne cins var birde bu işin pazarından hiç bahseden yok senin bi çalışman varmı *****
sayın plotelli
benim fidanlar bu yıl budanacak büyüklükte değiller..
pazar için hiç bir araştırma yapmadım benim bahçem henüz yaşını doldurmadı önümde daha beş yılım var o iş için beş yıl sonrası için şimdiden kim,n alacağını araştırmak pek mantıklı gelmedi bana
benim fidanlarımda fernor tozlayıcı olarakta fernette
plotelli
28-12-2012, 09:02
sayın necip cevabın için tşkkr fakat fidanı kendim yetiştiriyorum dedimya emniyet açısından ve parasal yönden fakat aşı kalemine ihtiyacım olacak bu yıl 100 adet kadar seneye 1200 gibi bunu sizin gibi bahçe dikimi yapmış kişilerin budama dallarından almayı düşünüyom tabi talep edilirse parasıyla bu konuda yardımcı olurmusunuz tşkkr
sedatkso
28-12-2012, 10:59
özelinize yazdım
size kolaylıklar diliyorum
hocam saygılar .dıkmıs oldugunuz fernorların durumu nedır yanı yapraklarını dokum zamanında kısa hazırlandılar mı. soguklarla arası nasıl.ins sorunsuz atlatırlar kısı.cunku ankara ve kırsehır aynı ıklıme sahıp gıbı.eger orda bu sene sıkıntısız gecırırse fernorlar ankarada gecırır dıye duydum.bu fernor a cok verım lı ve cok kalıtelı meyvesı oldugu ve ırı meyvesı oldugu soylenıyor bunlar dogru mu gercekten cok kalıtelı mı hastalıklarada dayanıklı oldugu soylendı sızde agaclardan hastalıga kapılan ooldumu (ıns olmamıtır).bıraz agacların su ankı durumu hakkında bılgı veırrmısınız.buyume-soguklar -hastalıklar-yaprak dokme zamanı-budama ufak bılgıler verırsenız sevınırım.sızı takıp edıyorum cunku benım sartlarıma ve ve dıkecegım cınse en yakın olan sızsıznız saygılar .
sayın necip cevabın için tşkkr fakat fidanı kendim yetiştiriyorum dedimya emniyet açısından ve parasal yönden fakat aşı kalemine ihtiyacım olacak bu yıl 100 adet kadar seneye 1200 gibi bunu sizin gibi bahçe dikimi yapmış kişilerin budama dallarından almayı düşünüyom tabi talep edilirse parasıyla bu konuda yardımcı olurmusunuz tşkkr
sayın plotelli
dediğim gibi benim fidanlar seneye haziran sonunda dikileli bir yıl olacak henüz yaşını bile doldurmadı bahçede
bu nedenle benim bahçeden önümüzdeki baharda aşılık kalem çıkmaz ama seneye (2014) baharına lazım diyorsanız mutlaka çıkacaktır neden size vermeyeyim..
hocam saygılar .dıkmıs oldugunuz fernorların durumu nedır yanı yapraklarını dokum zamanında kısa hazırlandılar mı.
yapraklar kasım sonu itibari ile tamamen döküldü kışı yaşıyorlar
soguklarla arası nasıl.ins sorunsuz atlatırlar kısı.cunku ankara ve kırsehır aynı ıklıme sahıp gıbı.eger orda bu sene sıkıntısız gecırırse fernorlar ankarada gecırır dıye duydum.
bende araştırmalarım sonucu karasal iklime en uygun olarak fernor ve fernetteyi bulunca seçimimi bunlardan yana kullandım. şimdi ne desem boş olur baharda uyanma tarihlerinde, kışın kayıp oldumu bunların hepsini göreceğiz
bu fernor a cok verım lı ve cok kalıtelı meyvesı oldugu ve ırı meyvesı oldugu soylenıyor bunlar dogru mu gercekten cok kalıtelı mı hastalıklarada dayanıklı oldugu soylendı sızde agaclardan hastalıga kapılan ooldumu (ıns olmamıtır).bıraz agacların su ankı durumu hakkında bılgı veırrmısınız.buyume-soguklar -hastalıklar-yaprak dokme zamanı-budama ufak bılgıler verırsenız sevınırım.sızı takıp edıyorum cunku benım sartlarıma ve ve dıkecegım cınse en yakın olan sızsıznız saygılar .
bu sorularınızın engüzel cevabını mayısta verebilirim şu an tamamen uyumuş çıplak dallar var bahçede :)
plotelli
29-12-2012, 10:34
*** necip bey siz bu yl fidanların geliştiğini farkettinizmi dikimden sonra nasıl bi aşama kaydetti
*** necip bey siz bu yl fidanların geliştiğini farkettinizmi dikimden sonra nasıl bi aşama kaydetti
ben biraz şansızlık yaşadım dikim sırasında bazı aksiliklerden dolayı dikim işi biraz geç oldu dolayısı ile bu yıl kayıp bir yıl oldu benim için çok büyüme olmadı kimi fidanlarda üç beş cm sürgün kimilerindede maksimum 10 cm kadar sürgün oluştu
söylenenleri duyunca insan irkiliyor
hyponica.flv - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=pXpl4rHPE6A)
sayın selahattin yılmaza teşekkürler
Aşı kalemi alma ve muhafaza - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ZLA23IDb8E8)
Aşılama hakkında temel bilgiler - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=5chI9WSAN2s)
ilk video bittikten sonra pencereyi kapatmazsanız devamı otomatik olarak başlıyor
TARIMSAL EĞİTİM 2011 - BİTKİLERDE GÖZ AŞISI METODLARI | Bereket TV (http://www.bereket.tv/video/tarimsal_egitim/tarimsal_egitim_2011_bitkilerde_goz_asisi_metodlar i)
işin sonunda becerebilirsek yaklaşık olarak ağacın alması gereken şekil :)
necip abi, lider dal bırakılarak oluşturacak ağaçlarda katlar oluşturulması gerekmiyor mu(1.kat,2.kat ve 3.kat diye) katlar arasında da boşluklar bırakarak..
köy tv de ceviz budaması diye proğram vardı orada gördüm, sanırım s.bayrak ın kitabında da öyle yazıyor..
necip abi, lider dal bırakılarak oluşturacak ağaçlarda katlar oluşturulması gerekmiyor mu(1.kat,2.kat ve 3.kat diye) katlar arasında da boşluklar bırakarak..
köy tv de ceviz budaması diye proğram vardı orada gördüm, sanırım s.bayrak ın kitabında da öyle yazıyor..
burada gördüğün her ikili görünen katı 120 derece açı ile üç daldan oluştuğunu düşün ( çizimde iki görünüyor) tabi çizimdeki gibi net olmayacak katlarda dallar birbirinden açağıda yukarıda olacak açılar tam istediğimiz gibi olmayacak bazı değişkenler olacak :)
geniş bir vaktimde bunu 3D çizeyim daha kolay anlaşılır olacaktır
burada gördüğün her ikili görünen katı 120 derece açı ile üç daldan oluştuğunu düşün ( çizimde iki görünüyor) tabi çizimdeki gibi net olmayacak katlarda dallar birbirinden açağıda yukarıda olacak açılar tam istediğimiz gibi olmayacak bazı değişkenler olacak :)
geniş bir vaktimde bunu 3D çizeyim daha kolay anlaşılır olacaktır
ben de daha açık yazayım demek istediğimi:):)
1.katta, farklı yönlere bakan aralarında 20-30cm olan 3 veya 4 dal,2 katla arasında 50-60 cm olacak, yine 2. katta aynı şekilde farklı yönlere bakan 3-4 dal 50-60 cm boşluk 3.kat yine aynı...
yani katlardaki dallar arasındaki boşlukların kat aralarında iki katı ya da daha fazla olması böylece güneş ışınlarının ve rüzgarın içlere kadar her bölgeye rahatlıkla girmesi sağlanacak (tabi ki her ağaç her dal istediğimiz gibi gelişmeyeceği için farklılıklar olacaktır)
inşallah beğnirsiniz hata var dediğiniz yer varsa yazarsanız düzeltirim
http://www.youtube.com/watch?v=SMaMt8BVl64
Burhaniyeli
03-01-2013, 16:58
Değerli büyüklerim ön araştırma olarak internette dolasırken rastgeldim.. 1300 kuyuluk bahce cok hosuma gitti ALLAH bereketinide verir ins.. benm sizlere sorum olacaktıı... Yalova Burhaniye Köyünde 6 dönüm arazi için nasıl bir bahce kurma yoluna basvurmalıyım ön hazırlıklar fidan ve ceviz tercihini hangi yönde yapmalıyım.. nelere dikkat etmeliyim ve bahcem bu tür ziraat'e uygnmudur..
ilgilenen degerleri forum üyelerine smdiden tskrlerimi arz edermm..
Değerli büyüklerim ön araştırma olarak internette dolasırken rastgeldim.. 1300 kuyuluk bahce cok hosuma gitti ALLAH bereketinide verir ins.. benm sizlere sorum olacaktıı... Yalova Burhaniye Köyünde 6 dönüm arazi için nasıl bir bahce kurma yoluna basvurmalıyım ön hazırlıklar fidan ve ceviz tercihini hangi yönde yapmalıyım.. nelere dikkat etmeliyim ve bahcem bu tür ziraat'e uygnmudur..
iyi niyet dilekleriniz için çok teşekkürler allah inşallah sizlerede daha iyisini nasip eder
önceliğiniz toprak analizi yaptırmak olsun ama mutlaka ne dikeceğinizi söyleyin
sizin orada araştırma merkezi var sizler bir çok bölgedeki çiftçi kardeşlerimizden çok daha şanslısınız araştırma merkezi sizi yönlendirecektir
yanlışım yoksa sayın safranlı (form üyesi arkadaşımız) oda sizin oradandı sayın safranlı okuyunca mutlaka size yazacaktır ve değerli bilgilerini sizinle paylaşacaktır.
Burhaniyeli
03-01-2013, 17:55
iyi niyet dilekleriniz için çok teşekkürler allah inşallah sizlerede daha iyisini nasip eder
önceliğiniz toprak analizi yaptırmak olsun ama mutlaka ne dikeceğinizi söyleyin
sizin orada araştırma merkezi var sizler bir çok bölgedeki çiftçi kardeşlerimizden çok daha şanslısınız araştırma merkezi sizi yönlendirecektir
yanlışım yoksa sayın safranlı (form üyesi arkadaşımız) oda sizin oradandı sayın safranlı okuyunca mutlaka size yazacaktır ve değerli bilgilerini sizinle paylaşacaktır.
Kendisini görünce dogrusu Yalovalı bir hemseriminde burda oldguna sevindimm.. evet söylediginiz gibi arastırma merkezimiz varr.. bahsi gecen 6 dönümlük bir arazi var ve su anda ekim alanı olusturmak için açılacakk..
sedatkso
14-01-2013, 21:56
Sayın duyon bence aşılama işini kendiniz yapın ben ufak ufak başladım...İnternette yeteri kadar bilgi var bu konuda forumda da özellikle lilium un paylaşımları var sagolsun... kaybınız ne olacakki sonucta bence hazır çögurlerınızde deneyıp bakın... ben fernoru yenı dıktım deneme asamasındayım ancak chandlerı mutlaka deneyın bizim yerli çeşitlerle arasında daglar kadar fark var ...
Sayın bilbara bence once yakınlarınızda 40-50 dekar bir arazıye gidip etrafını bır dolasın ve kendınız karar verin ....
hocam ankarada chandler olur mu sızınkıler soguktan zarar gormedımı hıc fernor mu chandler mı.sızın bulundugunuz yerde sıcaklık degerlerı nedır.ben cubukta fernor dusunuyorum ama hala karar veremöedım deneyımlere dayanarak karar verecegım.saygılar aslında bızım ora<ya en yakın ıklım sızınkı sızın sonuclarınız cok onemlı ***
sedatkso
14-01-2013, 22:12
50 dönüm arazimiz var ceviz için uygun diyorlar su problemi yok
50 dönüm bir araziye ceviz dikmek için uygun mu avantajları dezavantajları ne olur
içine evde yapacağız depo falanda girersek bu işe lütfen yardımcı olun
hocam saygılar ankaranın neresıne dusunuyorsunuz. ve hangı cıns dusunuyorsunuz yerlı mı yabancı mı ve neden.***
m.gökhan
11-02-2013, 11:49
ncp1963 bey ve diğer arkadaşlar verdiğiniz güzel bilgiler için teşekkürler.
ncp1963 bey ve diğer arkadaşlar verdiğiniz güzel bilgiler için teşekkürler.
Rica ederim
Aramıza hoş geldiniz, bizlerde bu işin eğitimini almış kişiler değiliz deneyip yanılarak başarılarımızı ve başarısızlıklarımızı paylaşarak bilgimizi artırmaya çalışıyoruz
m.gökhan
11-02-2013, 16:14
Necip bey sizinle özel mesaj üzerinden görüştük ancak konuya not düşmek ve güncellemek adına burayada ekliyim yazdıklarımı.
1400 rakım'lı bir yere 3.5 dönüm kadar ceviz bahçesi dikmeyi düşünüyoruz. Burda amaç ticari değil hobi amaçlı vakit geçirmek , boş olan bir araziyi değerlendirmiş olmak , bu konuda deneyim kazanmak ...vs denilebilir.
Öncelikle bu konuya benim gibi sonradan ilgi duyan insanlar için internet üzerinde araştırmalarda ve fidancılara danışıldığında büyük bir bilgi kirliliği var. Her çeşidi ve yöntemi öneren veya kötülüyen mevcut.
Herşeyden önce dikilmesi gereken cins önemliydi . Yalova doğumlu olduğumdan Yalovada bulunan birkaç tanıdık vasıtası ile ziraatçilere danıştığımızda rakımdan dolayı bilecik , şebin ve fenor önerdiler. Hatta geçtiğimiz yaz ayı sonunda 5*7 çukurları kazdırdım. Sonbaharda düğün telaşı yüzünden bu konu ile ilgilenemedim. Son 1.5 aydır baharda dikelim diye düşünürken bahçe oluşturmak için çok farklı etkenleri, farklı ceviz türleri ...vs gibi konuları daha derinlemesine araştırma şansım oldu.
Son düşüncelerime gelince aralıkları 5*7 belirlemekle hata yaptım sanırım. Chadler için uygun densede çoğu kaynakta 7*7 veya 8*8 olarak geçiyor. Bu noktada yerler hazırlandığından dolayı birer atlıyarak ekebilir 10*7 olarak aralıkları elde edebilirim. Belki normal eker daha sonra aradakileri alabilirim . Şu an karar veremedim.
Ekmeyi düşündündüğüm cinslere gelince bölge rakımını düşünerek fenor ve maraş18 ekebilirim . Bununda yanında denemek için chadler da düşünüyorum . Zira orta anadolu kadar ağır olmuyor kış ayları.
Halen tam olarak emin olabilmiş değilim. Bu ay sonuna kadar netleştirmeyi umuyorum :).
Necip bey sizinle özel mesaj üzerinden görüştük ancak konuya not düşmek ve güncellemek adına burayada ekliyim yazdıklarımı.
1400 rakım'lı bir yere 3.5 dönüm kadar ceviz bahçesi dikmeyi düşünüyoruz. Burda amaç ticari değil hobi amaçlı vakit geçirmek , boş olan bir araziyi değerlendirmiş olmak , bu konuda deneyim kazanmak ...vs denilebilir.
Öncelikle bu konuya benim gibi sonradan ilgi duyan insanlar için internet üzerinde araştırmalarda ve fidancılara danışıldığında büyük bir bilgi kirliliği var. Her çeşidi ve yöntemi öneren veya kötülüyen mevcut.
[COLOR="Blue"]bilgi kirliliği konusunda sonsuz haklısınız Altay Ceviz (http://www.altayceviz.com/) şu link e bakarsanız nedemek istediğimi anlarsınız unutmadan birde sattıkları fidanlar aşısızmış, aşısız fidanın yani çöğürden yetişen fidanın meyvasının ne olacağını allahtan başka kimse bilmez çok verimli harika bir çeşitte olabilir hiç verimsiz tatsız tuzsuz birşeyde olabilir. tüm kaynaklar bas bas bağırıp bu böyledir derken bu arkadaşların aşısız fidan satmaya çalışmaları bence biraz abesle iştigal oluyor. /COLOR]
Herşeyden önce dikilmesi gereken cins önemliydi . Yalova doğumlu olduğumdan Yalovada bulunan birkaç tanıdık vasıtası ile ziraatçilere danıştığımızda rakımdan dolayı bilecik , şebin ve fenor önerdiler. Hatta geçtiğimiz yaz ayı sonunda 5*7 çukurları kazdırdım. Sonbaharda düğün telaşı yüzünden bu konu ile ilgilenemedim. Son 1.5 aydır baharda dikelim diye düşünürken bahçe oluşturmak için çok farklı etkenleri, farklı ceviz türleri ...vs gibi konuları daha derinlemesine araştırma şansım oldu.
formda ejder01 arkadaşımız da sizinkine benzer bir yerde dikim yapmış chandler hakkında çok olumlu konuşmuyordu isterseniz ejder01 in yazılarını tekrardan gözden geçirin
Son düşüncelerime gelince aralıkları 5*7 belirlemekle hata yaptım sanırım. Chadler için uygun densede çoğu kaynakta 7*7 veya 8*8 olarak geçiyor. Bu noktada yerler hazırlandığından dolayı birer atlıyarak ekebilir 10*7 olarak aralıkları elde edebilirim. Belki normal eker daha sonra aradakileri alabilirim . Şu an karar veremedim.
arazi çok büyük olmadığı için rakamsal büyüklük pek dişe dokunacak bir şey oluşturmayacaktır madem hazır çukurlarda kazılmış bence dikim yapın toplamda 30 fidan fazla dikmiş olursunuz 30X10=300 TL yapar ilerde gerekirse kesersiniz
Ekmeyi düşündündüğüm cinslere gelince bölge rakımını düşünerek fenor ve maraş18 ekebilirim . Bununda yanında denemek için chadler da düşünüyorum . Zira orta anadolu kadar ağır olmuyor kış ayları.
Halen tam olarak emin olabilmiş değilim. Bu ay sonuna kadar netleştirmeyi umuyorum :).
şimdiden herşeyin gönlünüzce olması dileklerimle
agacarkadas
11-02-2013, 23:13
Değerli ceviz dostları, merhabalar
Forumu yaklaşık iki aydır izliyorum gerçekten çok değerli bilgiler, paylaşımlar mevcut.Ben de 2012 aralık ayında düzcede 5 dönüm araziye 130 adet chandler tozlayıcı olarak 10 ar adet fernor ve franquette diktim.Fidan çukurlarını 1*1*1 m olarak açtırmıştım.Fidanlar acemilikten olsa gerek biraz derine dikilmiş, biraz da fidan çukurunun çökmesinden dolayı iyiden iyiye derinde kalmış (aşı yeri yaklaşık 15-20 cm toprak altında).Danıştığımız fidancı ağaç köklerinin kış suyundan boğulacağını fidanların önümüzdeki sonbaharda %99 kuruyabileceğini acilen fidanların bir miktar geri çekilerek aşı yerlerinin toprak yüzeyinde kalmasını ve fidan çukurunun bir miktar daha çökme ihtimaline karşşı bu işlemi mutlaka yapmamız gerektiğini tembihledi.Biz de kararsız da olsak fidancımıza güvendiğimizden fidanları yaklaşık 30-35 cm daha toprak yüzeyine çekerek diplerini tekrar doldurduk.Ama doğru mu yaptık bilemiyorum.Bu geri çekme işlemi fidan köklerine zarar verir mi,köklerin altında boşluk yaparak donmalarına sebep olur mu (çekme işleminden sonra tekrar toprağı sıkıştırma işlemi de yaptık)bu işlemler bu ayın ilk günlerinde yapıldı.
Belirttiğim hususlarda değerli görüşlerinize ihtyacım var.Katkılarınız için şimdiden teşekkür ederim.Saygılarımla
Safranlı
12-02-2013, 07:57
gayet dogru yapmışsınız
hiç bir sıkıntı yok...sorunu çözmüşsünüz
yeni dikim yapıyormuş gibi düşünüp birazda su verirseniz köklerin çevresinde kalacak hava boşluklarınıda gidermiş olursunuz
arkadaşlar bazı yazılarda şöyle yapsam olurmu böyle yapsam olurmu soruları var. ezbere yaparak olmaz.
mutlaka ve mutlaka toprak analizi yaptırmak zorundayız ve hatta bazı analizler görüyorum uyduruk gübreleme önerileri var eklerinde acaba diyorum analizi isteyen arkadaşımızmı ne dikeceğini söylemedide böyle bir programmı önerdiler.
toprak analizi yaptırırken mutlaka ne dikeceğimizi belirtmeliyiz ve uygun gübreleme programını talep etmeliyiz..
arkadaşlar aman yanıltıcı olmasın bu benim toprağımın analizine göre önerilmiş gübreleme programıdır sizin bahçenize uyacak diye hiç bir gerçekliği yok mutlaka kendi toprağınızı analiz ettiriniz.. önerilen gübreleme programına örnek olsun diye yükledim
agacarkadas
13-02-2013, 10:07
gayet dogru yapmışsınız
hiç bir sıkıntı yok...sorunu çözmüşsünüz
Sayın safranlı
teşekkür ederim
agacarkadas
13-02-2013, 16:30
yeni dikim yapıyormuş gibi düşünüp birazda su verirseniz köklerin çevresinde kalacak hava boşluklarınıda gidermiş olursunuz
sayın ncp1963,
teşekkür ederim
arif göçmen
15-02-2013, 08:33
Hemşerim fidanlarnda ki naylon ipleri almalsn onun yerine pamuklu veya yünlü iple bağlaman tavsiye ederim.
sedatkso
15-02-2013, 09:30
bu sorularınızın engüzel cevabını mayısta verebilirim şu an tamamen uyumuş çıplak dallar var bahçede :)
hocam peki chandler ile fernorun yaprak dokum tarıhlerı aynı mı sız sadece fernoru 1-2 hafta daha chandlerden sonra yaprak actıgı ıcın mı sectınız.ben chandlerın de kasım sonu gıbı yaprak doktugunu bılıyorum.tek fark yaprak acma zamanı mı saygılar
Hemşerim fidanlarnda ki naylon ipleri almalsn onun yerine pamuklu veya yünlü iple bağlaman tavsiye ederim.
arif bey selamlar renkli naylon gibi görünen ip. 4mm kalınlığında, aynı serum hortumu gibi içi boş, ve serum hortumu gibi esneye bilen, güneşin uv uşınlarına dayanıklı, fidan bağlama ipi diye satılıyor şu anda piyasada bildiğimiz naylon ip değil.
resimde yanıltıcı çıkmış haklısınız bakınca naylon iple bağlanmış gibi duruyor
uyarın için teşekkür ederim hemşerim. ankara tarafına gidecek olursam mutlaka kamana sapacağım eğer ikram edersen bir çayını içip yola devam edeceğim
hocam peki chandler ile fernorun yaprak dokum tarıhlerı aynı mı sız sadece fernoru 1-2 hafta daha chandlerden sonra yaprak actıgı ıcın mı sectınız.ben chandlerın de kasım sonu gıbı yaprak doktugunu bılıyorum.tek fark yaprak acma zamanı mı saygılar
sayın sedatkso bende sadece fernor ve fernette var chandler hakkında yorum yapamam.. ama bu sene iki üç adet chandler ve kaman1 kaman5 alıp dikeceğim neden olmasın bir kenarda o da bulunsun bölgemizde soranlara fikir veririz en azından
http://www.agaclar.net/forum/1054673-post5.htm linke bakın sayın bozy de varmış yazmış tarihleri sağolsun
sedatkso
15-02-2013, 18:26
Sayın sedatkso,2.yaşında ki fernor ve chandler bahçelerimden gözlemlediğim kadarıyla,fernor 10 gün kadar daha geç yaprak döküp kışa girdi. Tabi ki bu toprak yapısı ve sulamayla da bağlantılı olarak değişkenlik gösterebilir. Ayrıca,fernor'un lider dal eğilimi daha fazla. Chandler ise gövdenin üzerinde birçok yerden dal çıkarıyor ama bu durum budamayla şekillendirilicek birşey.
hocam o zaman belkı sız bılırsınız fernorun verımı ve meyve yapısıyla chandlerın verım ve meyve yapısaı nasıl gordunuz mu **** anlatılanlardan hangısının daha ıyı oldugunu soyleyebılırız aynı bakım ve sartlarda.saygılar
formullaone
15-02-2013, 22:24
hocam o zaman belkı sız bılırsınız fernorun verımı ve meyve yapısıyla chandlerın verım ve meyve yapısaı nasıl gordunuz mu **** anlatılanlardan hangısının daha ıyı oldugunu soyleyebılırız aynı bakım ve sartlarda.saygılar
Sayın sedatkso,fernor ve chandler'ı meyve verimliliği açısından değerlendirmem ve ya kıyaslamam için henüz çok erken ama izlenimlerimi yansıtayım..İlk yaz üzerlerinde oluşan meyveleri,ağaçların gücünü almaması için koparıp attık.Zaten çoğu biz koparmadan önce yeterli dozlama yapıcak yaşa gelmedikleri için kendiliğinden döküldü.Dökülen meyveler nohut büyüklüğündeydi ve gözlemlediğim kadarıyla chandler'ın meyve tutumu 10 tane iken,fernorun ki 7 taneydi diyebilirim.Bazı ağaçlarda tek tük de olsa dökülmeyip gelişenler oldu.Meyvelerin dış kabuk görüntüsü,chandler daha pürüzsüz ve oval,fernor delikli ve oval'di diyebilirim.Diğer taraftan,chandler daha hassas ve tutunmada zorluk yaşarken,fernor daha iştahlı ve güçlü gelişim gösteren bir izlenim bıraktı bende.
Sayın formullaone ağaçlarınızın budamalarını ne zaman yapacaksınız
formullaone
15-02-2013, 23:33
Sayın formullaone ağaçlarınızın budamalarını ne zaman yapacaksınız
Budamaları 15 mart gibi yapmayı düşünüyorum.Fidanların hepsi aynı boyda ve şekilde gelişmediği için,bazılarına lider bırakma,bazılarına liderde tepe vurma,bazılarına da dal seyretme yaparak 2.baharlarına düzgün bir şekilde budanmış olarak girmelerini sağlamaya çalışıcaz.
sedatkso
16-02-2013, 12:09
Sayın sedatkso,fernor ve chandler'ı meyve verimliliği açısından değerlendirmem ve ya kıyaslamam için henüz çok erken ama izlenimlerimi yansıtayım..İlk yaz üzerlerinde oluşan meyveleri,ağaçların gücünü almaması için koparıp attık.Zaten çoğu biz koparmadan önce yeterli dozlama yapıcak yaşa gelmedikleri için kendiliğinden döküldü.Dökülen meyveler nohut büyüklüğündeydi ve gözlemlediğim kadarıyla chandler'ın meyve tutumu 10 tane iken,fernorun ki 7 taneydi diyebilirim.Bazı ağaçlarda tek tük de olsa dökülmeyip gelişenler oldu.Meyvelerin dış kabuk görüntüsü,chandler daha pürüzsüz ve oval,fernor delikli ve oval'di diyebilirim.Diğer taraftan,chandler daha hassas ve tutunmada zorluk yaşarken,fernor daha iştahlı ve güçlü gelişim gösteren bir izlenim bıraktı bende.
hocam kış şartlarına dayanma acısından degerlendırır mısınız saygılar.
formullaone
16-02-2013, 14:16
hocam kış şartlarına dayanma acısından degerlendırır mısınız saygılar.
Sayın sedatkso,bahçelerin bulunduğu bölgenin rakımı 50,denize uzaklığı 90 km,hafif eğimli ve güneye bakar durumdalar.Bugün 16 şubat ve kasım ayından bu yana termometre ile yaptığım ölçümlerde,en düşük -7,en yüksek de +16 olarak kaydettim.Bulunduğum bölgenin 5 yıllık hava sıcaklıklarına baktığımda kışın -12 yi,yaz aylarında da +39 u geçmediğini gördüm.Geçen kışın sununda bir soğuklama zararı görmedim çünkü fidanlar yeni dikilmişti.Bu 2.kışları ve mayıs başı gibi yeşermeye başladıklarında,soğuklama zararı olmuş mu,olduysa hangi çeşitte ve ne yoğunlukta olmuş daha net olarak görücem ve sizlerle de paylaşıcam.Bu arada,bahçelerin birini fernor,diğerini chandler dikme sebebimiz yumurtaların hepsini aynı sepete koymama düşüncesiydi. ( malumunuz trakya karasal iklim )
sedatkso
16-02-2013, 20:23
Sayın sedatkso,bahçelerin bulunduğu bölgenin rakımı 50,denize uzaklığı 90 km,hafif eğimli ve güneye bakar durumdalar.Bugün 16 şubat ve kasım ayından bu yana termometre ile yaptığım ölçümlerde,en düşük -7,en yüksek de +16 olarak kaydettim.Bulunduğum bölgenin 5 yıllık hava sıcaklıklarına baktığımda kışın -12 yi,yaz aylarında da +39 u geçmediğini gördüm.Geçen kışın sununda bir soğuklama zararı görmedim çünkü fidanlar yeni dikilmişti.Bu 2.kışları ve mayıs başı gibi yeşermeye başladıklarında,soğuklama zararı olmuş mu,olduysa hangi çeşitte ve ne yoğunlukta olmuş daha net olarak görücem ve sizlerle de paylaşıcam.Bu arada,bahçelerin birini fernor,diğerini chandler dikme sebebimiz yumurtaların hepsini aynı sepete koymama düşüncesiydi. ( malumunuz trakya karasal iklim )
HOCAM BILGILER ICIN COK TŞK.BİZİMDE BURDA BİR IKI KERE -15 GORDU ONDAN SONRA HIC -10 U GECMEDI HEP -10 ALTINDA SEYRETTİ. SICAKLIKTA 10 CIVARLARAI BI ASAGI BI YOKARI OYNADI.EGER BOYLE OLSA OLUR DEGILMI CHANDLER.BEN DE BI BAHCEDE Chandler bır bahceyede kaman 1 dusunuytorum aceba dogru bı secım mı yapıyorum.bızım burda yavuz 1 cesıdı var kapama bahce onlar hıc don gormedı yanı onlar etkılenmedıyse kaman ve chandler de gormez dıyebılırmıyız. bırde sız aralık mesafeyı ne yaptınız hocam.hanı destekleme almak ıcın kac kac olması gerekıyor yabancılar ıcın 7*7 olur mu yoksa 7*3.5 mı yoksa 8*4 mu ektınız.saygılar
m.gökhan
19-02-2013, 13:01
Pazar günü fidanlarımı beğendim , chadler , kaman1 , şebin , bilecik cinslerinden yaptım tercihimi. Daha sonra başka bir fidancıdan maraş 18 ve fernor cinslerini de eklicem aralarına. Adet olarak chadler 10 , kama1 10 , bilecik 10 , şebin 30 olarak düşündüm ancak kaman1 i mi daha fazla tercih etmeliyim bilemiyorum verim olarak. Azar azar alma sebebim cinslerin bölgedeki gelişimini görmek , uzun vadede daha profesyonel bir bahçe düşünürsem( veya başkaları düşünürse ) tecrübe olması. Yinede bir cinsi daha fazla dikmek istiyorum . Kaman1 'imi yoksa şebinimi fazla seçmeliyim yorum yapabilicek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
juglandales
19-02-2013, 16:04
Pazar günü fidanlarımı beğendim , chadler , kaman1 , şebin , bilecik cinslerinden yaptım tercihimi. Daha sonra başka bir fidancıdan maraş 18 ve fernor cinslerini de eklicem aralarına. Adet olarak chadler 10 , kama1 10 , bilecik 10 , şebin 30 olarak düşündüm ancak kaman1 i mi daha fazla tercih etmeliyim bilemiyorum verim olarak. Azar azar alma sebebim cinslerin bölgedeki gelişimini görmek , uzun vadede daha profesyonel bir bahçe düşünürsem( veya başkaları düşünürse ) tecrübe olması. Yinede bir cinsi daha fazla dikmek istiyorum . Kaman1 'imi yoksa şebinimi fazla seçmeliyim yorum yapabilicek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Bilecik çeşidini sadece tozlayıcı olarak 5 adet kullanın (Şebin fazla tozlanmayı sevmez). Onun yerine Şebin, bulabilirseniz Fernor-Fernette denemenizi tavsiye ederim. Chandler'ın 1400 rakımda riskli olacağını düşünüyorum.
m.gökhan
19-02-2013, 16:51
Bilecik çeşidini sadece tozlayıcı olarak 5 adet kullanın (Şebin fazla tozlanmayı sevmez). Onun yerine Şebin, bulabilirseniz Fernor-Fernette denemenizi tavsiye ederim. Chandler'ın 1400 rakımda riskli olacağını düşünüyorum.
Chandler ekmemde ki amaç sadece deneme . Zira 1400 mt de olsa yeri itibari ile ılıman bir yapıya sahip.
harika bir iş yapıyorsunuz.. sizden sonra bu işe başlayacaklar için bölgenizde öncü oluyorsunuz.. tebrikler
sizden ricam dikimden itibaren ekteki linkteki sayfada, deneyimlerinizi paylaşarak bölgenizde yaptığınız öncülüğü tüm türkiye ilede paylaşmanız..
herşeyin gönlünüzce olması dileklerimle..
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/29022.htm
Pruning Walnut Trees - Plants Chataigniers Noyers Coulié (http://chestnut-walnut-trees.com/content/15-pruning-walnut-trees)
http://www.l-q-p.com/2008/gb/noix/Formation%20goblet%20shape%20prune.pdf
http://www.extension.purdue.edu/extmedia/FNR/FNR-76.html
sn.ncp1963 cevizlerinize bu sene gübreleme yapmayı düşünüyor musunuz düşünüyorsanız hangi gübreleri ne zaman ve ne şekilde vereceksiniz kolay gelsin
sn.ncp1963 cevizlerinize bu sene gübreleme yapmayı düşünüyor musunuz düşünüyorsanız hangi gübreleri ne zaman ve ne şekilde vereceksiniz kolay gelsin
sayın çetiner evet gübreleme programı uygulayacağım
toprak analizime göre önerilmiş olan gübreleme programını uygulayacağım
ekteki linkte bunu paylaşmıştım örnek olsun diye
linkteki tabloda bir kısmını paylaştığım şekliyle gübreleme programı uygulayacağım..
http://www.agaclar.net/forum/1100772-post299.htm
Ceviz Yetiştiriciliği Konuk Mehmet SÜTYEMEZ K.S.Ü.Ziraat Fak. Yrd.Doç.Dr - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=54plGn832PI)
Ceviz Aşısı - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=XP2sbZLvx2U)
Ceviz - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=emFq9ALP5-o)
Çok açıklayıcı konu anlatımı yapmışsınız.Çok güzel bir site.Daha önceden nasıl bulamamışım bu siteyi acaba çok merak ediyorum.:)
Çok açıklayıcı konu anlatımı yapmışsınız.Çok güzel bir site.Daha önceden nasıl bulamamışım bu siteyi acaba çok merak ediyorum.:)
hoşgeldiniz elimizden geldiğince dilimiz döndüğünce faydalı olabilmeye çalışıyoruz
Burchell Nursery (http://www.burchellnursery.com/walnuts2.php)
Merhabalar,arkadaşlar konu başlığı olarak da açmıştım ama pek cevap alamadım.Benim sormak istediğim bir durum var.Vereceğiniz cevaplara göre bahçe kurmak istiyorum.20 dönüm kadar bir bahçem var ve sertifikalı fidan desteklemesinden faydalanıp kapama bahçe kurmak istiyorum.Ama ceviz ekonomik verimliliğe geç ulaştığı için cevizlerin aralarına başka meyve dikmek istiyorum.Bi yerde duymuştum kapama bahçe desteklemesi alınca ara ziraati yapılamıyormuş.Bununla ilgili tebliğ de varmış.Bir de taahhütname imzalanıyomuş aralara başka meyve dikmeyecem, kapama bahçeyi bozmayacam diye.Ne dersiniz bununla ilgili fikirlerinizi alabilirmiyim.İleride sıkıntı yaşarmıyım.Desteklemeyi iade etmek zorunda kalırmıyım.Çevrenizde böyle bir durumla karşılaşan birileri varmı.Durup dururken birde cez yemeyelim :)
Merhabalar,arkadaşlar konu başlığı olarak da açmıştım ama pek cevap alamadım.Benim sormak istediğim bir durum var.Vereceğiniz cevaplara göre bahçe kurmak istiyorum.20 dönüm kadar bir bahçem var ve sertifikalı fidan desteklemesinden faydalanıp kapama bahçe kurmak istiyorum.Ama ceviz ekonomik verimliliğe geç ulaştığı için cevizlerin aralarına başka meyve dikmek istiyorum.Bi yerde duymuştum kapama bahçe desteklemesi alınca ara ziraati yapılamıyormuş.Bununla ilgili tebliğ de varmış.Bir de taahhütname imzalanıyomuş aralara başka meyve dikmeyecem, kapama bahçeyi bozmayacam diye.Ne dersiniz bununla ilgili fikirlerinizi alabilirmiyim.İleride sıkıntı yaşarmıyım.Desteklemeyi iade etmek zorunda kalırmıyım.Çevrenizde böyle bir durumla karşılaşan birileri varmı.Durup dururken birde cez yemeyelim :)
selam sayın apranax
sertifikalı bahçe kurup sadece ilçe tarımdan destekleme alırken aralara ne dikeceğinize veya ne diktiğinize karışan yok.. herhangi bir taahütname imazalamıyorsunuz sadece belirli evrakları tamamlayıp başvurunuzu tamamlayıp zamanı geldiğinde paranızı veriyorlarmış :) başvurumu yaptım paramı bekliyorum hala.. dokuz ay oldu fidanları dikeli..
öncedende yazdığım gibi özel ağaçlandırma projesi hazırlayarak çevre ve orman bakanığından kredi kullanırsanız işte burada projde sunulanın dışında herhangi bir ağaç dikmek yasak ve taahütname imazlıyorsunuz. dikmeniz durumunda size verilen para faizi ile birlikte geri alınır.
tarım bakanlığı desteklemesini aldım:) dekara 100 tl ama bankanın kesintisi oluyor ikiyüz küsür tl bunada şükür :)
Fidanlar haziranda 2 yaşına giriyor sanırım son durumları nasıl, hiç resim yüklemiyorsunuz:)
Fidanlar haziranda 2 yaşına giriyor sanırım son durumları nasıl, hiç resim yüklemiyorsunuz:)
selamlar sayın ladikli
fidanlar haziranda bahçedeki ilk yıllarını tamamlayacaklar..aslında son bir haftadır bahçedeyim, geçtiğimiz kasımda fidan diplerindeki çanaklaları kapttırmıştım onları tekrar açmadan gübrelemede yaptım http://www.agaclar.net/forum/1050599-post2.htm şimdi tekrardan çanakları açtırdım.. nisan sonu gibi kaz ayağı çekip rotavatörle üzerinden geçip damlamaları sereceğim fidnlar şimdilik kasım ayındaki halleri neyse hala öyleler.. gözlerde hiç bir hareket yok
ama bahçedeki diğer büyük ceviz ağaçlarında gözler patlamaya başlamış resimlerini çektim yükleyeceğim..
bel fıtığı ameliyatı oldum çok yavaş hareket etmem gerekiyor. aslında çıkıp bahçede daha çok fotoğraf çekmek istiyorum meyva ağaçlarının bir çoğu çiçeklerini takındılar misler gibi kokular salıyorlar bal arıları başlarından ayrılamıyor ama ben bahçede gezemiyorum en azından bir on gün daha dikkatli olmam gerekliymiş...
emrullah mutlu
04-04-2013, 19:22
Arkadaşlar ben mersin de yaşıyorum ve deniz seviyesi farklı haliyle buraya en uygun çatlır cinsi cevizmiş 2 adet almak istiyorum bildiğiniz yakın bir yerde var mı varsa nasıl ulaşabilirim şimdiden teşekkür ederim....
Arkadaşlar ben mersin de yaşıyorum ve deniz seviyesi farklı haliyle buraya en uygun çatlır cinsi cevizmiş 2 adet almak istiyorum bildiğiniz yakın bir yerde var mı varsa nasıl ulaşabilirim şimdiden teşekkür ederim....
sn emrullah mutlu google.com.tr ye girin arama barına mersin ceviz fidanı yazın mersinde fidancılık yapan bir çok firma bilgisi sayfaya gelecektir içlerinden size en yakın olanla temasa geçerseniz isteğinize ulaşmış olacaksınız
bol şanslar..
selamlar sayın ladikli
fidanlar haziranda bahçedeki ilk yıllarını tamamlayacaklar..aslında son bir haftadır bahçedeyim, geçtiğimiz kasımda fidan diplerindeki çanaklaları kapttırmıştım onları tekrar açmadan gübrelemede yaptım http://www.agaclar.net/forum/1050599-post2.htm şimdi tekrardan çanakları açtırdım.. nisan sonu gibi kaz ayağı çekip rotavatörle üzerinden geçip damlamaları sereceğim fidnlar şimdilik kasım ayındaki halleri neyse hala öyleler.. gözlerde hiç bir hareket yok
ama bahçedeki diğer büyük ceviz ağaçlarında gözler patlamaya başlamış resimlerini çektim yükleyeceğim..
bel fıtığı ameliyatı oldum çok yavaş hareket etmem gerekiyor. aslında çıkıp bahçede daha çok fotoğraf çekmek istiyorum meyva ağaçlarının bir çoğu çiçeklerini takındılar misler gibi kokular salıyorlar bal arıları başlarından ayrılamıyor ama ben bahçede gezemiyorum en azından bir on gün daha dikkatli olmam gerekliymiş...
Abi geçmiş olsun.İnşallah kısa sürede sağlığına kavuşursun.
Damlama sisteminin olduğu yere çanak açmaya gerek var mı ki? Ne gibi faydası oluyor?
Abi geçmiş olsun.İnşallah kısa sürede sağlığına kavuşursun.
Damlama sisteminin olduğu yere çanak açmaya gerek var mı ki? Ne gibi faydası oluyor?
ilk yıl kökler çok gelişmiş olmadığı için damlama ile verdiğim gübrelerin köklere kolay ulaşımınıı sağlamak asıl hedefti birde çukurları bir buçuk metre derinlikte kazmıştım dikimden hemen önce doldurunca çukurlarda oturma olursa diye fidanları onbeş cm kadar yüksek dikmiştim bu yükseklikten dolayı su fidanın dibi yerine bahçenin meyline kapılıp gidiyordu onuda engellemek için çanak yaptım bu sene son seneye çanak olamayacak
selamlar sayın ladikli
Abiii geçmiş olsun haberimiz yoktu umarım ıyısındır.selamlar
Abiii geçmiş olsun haberimiz yoktu umarım ıyısındır.selamlar
her gün daha iyiye gidiyor teşekkür ederim kardeşim
06doğaci
08-04-2013, 11:12
Geçmiş olsun abi.Keşke ameliyat olmadan önce duysaydım rahatsızlığını.Bel fıtığı konusunda ankarada çok iyi bir doktor duydum. Adı Erkan mirzaoğlu.Elle 3-5 dakika içerisinde ameliyata gerek kalmadan tedavi ediyormuş.
Geçmiş olsun abi.Keşke ameliyat olmadan önce duysaydım rahatsızlığını.Bel fıtığı konusunda ankarada çok iyi bir doktor duydum. Adı Erkan mirzaoğlu.Elle 3-5 dakika içerisinde ameliyata gerek kalmadan tedavi ediyormuş.
teşekkür ederim ne yapalım artık oldu bitti :) ameliyatı olduk.. hayırlısı neyse o olsun.. bir daha tekrarlarsa mutlaka seni buluyorum :)
musculus
14-04-2013, 11:16
Sayın ncp1963 fernor cevizlerinizde yapraklanma başladımı acaba?
Sayın ncp1963 fernor cevizlerinizde yapraklanma başladımı acaba?
bahçemle ilgili rutin işleri ekteki linkten takip edebilirsiniz.... orada yazanların haricinde herşeyi canı gönülden cevaplamaya hazır bekliyorum...
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/29022.htm
musculus
14-04-2013, 16:19
Sorumun cevabını alamadım ki yeni soru sorayım. Cevizler yapraklanmaya başladımı başlamadımı?
Sorumun cevabını alamadım ki yeni soru sorayım. Cevizler yapraklanmaya başladımı başlamadımı?
siz cevaplayın :)
http://www.agaclar.net/forum/1053284-post240.htm
http://www.agaclar.net/forum/1053498-post241.htm
musculus
15-04-2013, 22:25
Yapraklandı ya da yapraklanmadı daha demek bu kadar zor mu? Sadece 2 kelime den birini yazacaksınız. Bu kadar polemik yaptınız. Yazmayayım ben artık buraya. Suçlayıcı olmayın bence gelen olmaz forumunuza. Kesinlikle bu mesaja cevabınızı yazacaksınız. Ama artık ben size cevap yazmayacağım. Yolunuz açık olsun.
Deneme amaçlı chandler dikme kararı aldım siparişlerim elime geçti hava bir kaç gün yağışlı görünüyor yağışlar bitip toprak biraz toparlansın 30 adet tüplü chandler i toprakla buluşturacağım. burada fernor ve fernetteler uyanmadı ama benim chandler ler yapraklı ve sürgün vermiş şekilde geldi.. tabi normal bu geldiği yerde sera ortamında aşılandı ve bekletildi..
tedarik edebilirsem kaman çeşitlerindende dikmeyi düşünüyorum.. cevap bekliyorum kamanlarla ilgili..
m.gökhan
16-04-2013, 09:33
Necip bey maraş18'i de denersiniz umarım ...
Necip bey maraş18'i de denersiniz umarım ...
selamlar..
ne kaybederim onuda denemiş olurum ve benden sonrakilere yol gösterecek bir çalışma bırakmış olurum belki içlerinden birkaçı arkamdan hayır dua ederde sevap kazanırım.. araştırıp ondan da getirteceğim..
m.gökhan
16-04-2013, 11:56
mayıs 15 de tüplü fidanları dağıtımına başlıyorlar bende 30 tane sipariş verdim. Bende de birtek fernor eksik kaldı , bulabilirsem sonbahara deneme amaçlı dikmek istiyorum...
mayıs 15 de tüplü fidanları dağıtımına başlıyorlar bende 30 tane sipariş verdim. Bende de birtek fernor eksik kaldı , bulabilirsem sonbahara deneme amaçlı dikmek istiyorum...
maraş 18 leri aldığınız adresi verebilirmisiniz??
arkadaşlar alman kurdu, akbaş, veya kangal erkek 4 ay ila 8 ay arası köpek arıyorum bildiğiniz yerde varsa yardımcı olursanız sevinirim????
abi ercan332 kullanıcısı (Kastamonu) köpek yetiştiriyor bak istersen sana faceden gönderiyorum
m.gökhan
16-04-2013, 16:20
maraş 18 leri aldığınız adresi verebilirmisiniz??
Aksu Tarım (http://www.aksutarim.com.tr/)
Türkiyede ki tek sertifikalı üreticisi aksu tarım , o yüzden reklama girmez sanırım...
Deneme amaçlı chandler dikme kararı aldım siparişlerim elime geçti hava bir kaç gün yağışlı görünüyor yağışlar bitip toprak biraz toparlansın 30 adet tüplü chandler i toprakla buluşturacağım. burada fernor ve fernetteler uyanmadı ama benim chandler ler yapraklı ve sürgün vermiş şekilde geldi.. tabi normal bu geldiği yerde sera ortamında aşılandı ve bekletildi..
tedarik edebilirsem kaman çeşitlerindende dikmeyi düşünüyorum.. cevap bekliyorum kamanlarla ilgili..
Karasal iklimde yetişebilecek her çeşitten 3 er 5 er dikin bence, ileride bahçenizi genişletirseniz en verimli çeşide göre oluşturusunuz, ya da çeşit değiştirme yaparsanız o çeşitten aşı yaparsınız.
Yalnız aynı bahçede bu kadar farklı çeşitler olduğu zaman tozlanma da sorun olur mu? Tozlayıcı fazla olursa dökülme olur deniyor ya burda da böyle olabilir mi acaba?
Karasal iklimde yetişebilecek her çeşitten 3 er 5 er dikin bence, ileride bahçenizi genişletirseniz en verimli çeşide göre oluşturusunuz, ya da çeşit değiştirme yaparsanız o çeşitten aşı yaparsınız.
Yalnız aynı bahçede bu kadar farklı çeşitler olduğu zaman tozlanma da sorun olur mu? Tozlayıcı fazla olursa dökülme olur deniyor ya burda da böyle olabilir mi acaba?
deneyip göreceğiz eğer dökülürse keseriz bir kaç ağacı yapacak başka birşey yok. en azından bu bölgede benden sonra bu işi yapmak isteyen kişlere yol göstermiş olurum. hangi cins ne tepki veriyor bölgemizde gözlemleme şansına sahip olacağım.
selamlar sayın ladikli
sn. Ncp1963 öncelikle geçmiş olsun umarım tez zamanda sağlığınıza kavuşursunuz . Bu sene fidanlarınızda budama yaptınız mı acaba saygılar...
sn. Ncp1963 öncelikle geçmiş olsun umarım tez zamanda sağlığınıza kavuşursunuz . Bu sene fidanlarınızda budama yaptınız mı acaba saygılar...
teşekkürler sayın cetiner
hayır fidanlara hiç dokunmadım. geçtiğimiz yıl dikimde bazı tersliklerden dolayı biraz geç kalmıştım. dolayısı ile çok bir sürgün oluşmadı. aslında alınması gereken bazı sürgünler var ama dokunmadım. nasip olursa seneye martta budama yapacağım.
http://www.agaclar.net/forum/1050599-post2.htm
linktede görüleceği gibi bizim burada fernette fernordan 5 gün önce yaprakçık gösterdi.
bu gün ağaç aralarını rotavatör ile işlemeye başladım. toz toprak içinde kaldım :) iyi yoruldum. bahçeyi önce enine sonra boyuna sürüyorum buda yapılan işi iki katına çıkarıyor. iki gün daha traktör kullanacağım sanırım, çok sarsılıyor insan, sürüm işinin hemen akabinde damlamaları sereceğim. havalar böyle giderse mevsimin ilk sulamasını sanırım bu hafta yaparım..
bu gün mevsimin ilk sulamasını yaptım. sulama yaparken supriz bir ziyaretçim oldu bu vesile ile kendilerini tanımaktan onur duydum.. sayın yrd. doç. dr. sebahattin yılmaz bey bahçemi ziyaret etti. bahçeyi dolaştık sonrasında kahvelerimzi içerken bol bol sohbet etme şansımız oldu. kendileri kırşehir ahi evran üniv sine atanmış. kendimi gerçekten çok şanslı hissettim..
Yerinde duramayıp, sahada gezen, tozun toprağın içinde yaşayan akademiklerimizdense gerçekten şanslısınız demektir..
formullaone
03-05-2013, 02:04
bu gün mevsimin ilk sulamasını yaptım. sulama yaparken supriz bir ziyaretçim oldu bu vesile ile kendilerini tanımaktan onur duydum.. sayın yrd. doç. dr. sebahattin yılmaz bey bahçemi ziyaret etti. bahçeyi dolaştık sonrasında kahvelerimzi içerken bol bol sohbet etme şansımız oldu. kendileri kırşehir ahi evran üniv sine atanmış. kendimi gerçekten çok şanslı hissettim..
Sulama için erken değil mi? buradaki toprakta henüz tavına gelmeyen yerler bile var. Sanırım sizde yağmur azmış bu kış.
Sulama için erken değil mi? buradaki toprakta henüz tavına gelmeyen yerler bile var. Sanırım sizde yağmur azmış bu kış.
nisan yağmurlarında biraz eksiklik oldu gibi, sıcaklar ve kıbleden esen rüzgarlarda toprakta çabuk kurumaya neden oldu.
ağaç diplerinde toprağı kontrol ettiğimde ilk 10 cm neredeyse kuru idi
06doğaci
03-05-2013, 08:42
Yrd.Dç.Dr. Sebahattin YILMAZ ın Kırşehire atanmasına çok sevindim, hayırlı uğurlu olsun .Memlekete çok şeyler katacağına inanıyorum.
traktöre üç noktadan askı romörk yapımını tamamladım sadece boya işi kaldı onuda biraz kullanayım çatlayan patlayan yeri olursa kaynakları sağlamlayıp boyayacağım. içten içe ölçleri 160X130X35
hemen hemen tüm fidanlarda ceviz var şimdi bu kadar fidanı dolaş tek tek meyva topla :(
sedatkso
12-05-2013, 21:18
Ağaçlariniz fernorlar hiç ondan etkilendimi sulamayi ne zaman kesmistiniz.geçmiş olsun
sedatkso
12-05-2013, 22:18
Hocam ınş olmasin da hiç kayip oldumu soguklardan.
Hocam ınş olmasin da hiç kayip oldumu soguklardan.
soğuk kaybı bu yıl olmadı olmamasıda çok normal çünki kış olmadı. ama geçtğimiz yıldan kalma dikim kayıplarım var onlarıda bu ay sonuna kadar tamamlamış olacağım.
enson sulamayı ağustosun ilk hafta sonu yaptım ondan sonra hiç sulamadım.
sedatkso
13-05-2013, 11:53
Peki chandler dikerken arkadaslarima abilerim soruyorum karasal iklime yani ankara v.iklime sahip illere dikip de bu sene donlardan zarar gören oldumu olduysa sebebi nedir sulamami gubremi v.b yaxarsaniz sevinirim.bizde aynı hataya dusmeyelim.saygılar.
arif göçmen
13-05-2013, 12:05
Peki chandler dikerken arkadaslarima abilerim soruyorum karasal iklime yani ankara v.iklime sahip illere dikip de bu sene donlardan zarar gören oldumu olduysa sebebi nedir sulamami gubremi v.b yaxarsaniz sevinirim.bizde aynı hataya dusmeyelim.saygılar.
Degerli dostum sulamayı geç bırakmak olabilir gok güçlendirici gübreyi geç verilirse agaçlar büyümeyi durduramadıysa.ceviz çeşitleri ismine dogru degilse en önemli sebepler bunlar olabilir.Çok kimyasal gübre ileriki yıllardada sorun çıkarabilir. Mutlaka toprak tahlil sonuçlarına gore askari gübreleme yapılmalıdır.
sedatkso
13-05-2013, 18:01
Hocam ilk dikimde yanmış tavuk gubresi versek 3-4 kg agac basına.kök guclemdirici gübre hangisi hocam ve ne zaman vermeliyiz.sizde oldumu hocam bu sene chandler donma.saygılar.
traktöre üç noktadan askı romörk yapımını tamamladım sadece boya işi kaldı onuda biraz kullanayım çatlayan patlayan yeri olursa kaynakları sağlamlayıp boyayacağım. içten içe ölçleri 160X130X35
Abi çok heybetli duruyorsun traktörde:)
Ama dikkat et beline, traktörde sarsıntı çok olur...
Abi çok heybetli duruyorsun traktörde:)
Ama dikkat et beline, traktörde sarsıntı çok olur...
artık daha iyiceyim dikkat etmek kaydı ile bazı işleri yapmaya başladım tabi hala ağır kaldırmak yasak.
teşekkürler
*** ncp1963.öncelikle bahçenizin nizamına ve hazırlıklarınıza gıpta ettim.umarım herşey istediğiniz gibi olur.benim sorum damla sulamayı nasıl yaptınız kuyu falan mı açtınız yoksa fotoğrafta gördüğüm gibi traktörün arkasındaki seyyar tankerle mi bu işi yapıyorsunuz.bu ayrıntı önemli benim için.çünkü arazime yakın su kaynagı yok..teşekkürler.
*** ncp1963.öncelikle bahçenizin nizamına ve hazırlıklarınıza gıpta ettim.umarım herşey istediğiniz gibi olur.benim sorum damla sulamayı nasıl yaptınız kuyu falan mı açtınız yoksa fotoğrafta gördüğüm gibi traktörün arkasındaki seyyar tankerle mi bu işi yapıyorsunuz.bu ayrıntı önemli benim için.çünkü arazime yakın su kaynagı yok..teşekkürler.
selamlar teşekkürler. cümlemizin herşey gönlünce olsun. 100 mt kuyu var, bahçeyi üç parça halinde suluyorum, kuyudan direk basıyorum. traktörün arkasında gördüğünüz varille yeni diktiğim fidanlara can suyu veriyorum size tavsiyem su olmadan, sulama imkanı olmadan bu işe asla başlamamanız olur. taşıma suyla değirmen dönmez derler. ilerde birkaç kez aksatacağınız sulama size ve fidanlarınıza yıllar kaybettirebilir.
hayali_26
14-06-2013, 11:02
Değerli arkadaşlar herkese selamlar.Forumlarda gezerken sitenize denk geldim ve üye oldum bir kaç senedir ceviz dikimine merak saldım imkanlar doğrultusunda inşallah bu sene dikim yapmayı düşünüyorum.Acizane bilgisayarcı olduğum için ağaçlar ve dikimi konusunda bilgim yoktu ama siz büyüklerim sayesinde biraz bilgi sahibi oldum yeni aldığım 10 dönüm tarlaya bu sene sonbaharda ceviz dikmeyi düşünüyorum.Dikimden önce arazi hazırlığı dikim mevsimi ve fidanların temini konusunda bana yardımcı olursanız sevinirim kendim ankarada ikamet ediyorum işim dolayısıyla dikimi çorum ili bayat ilçesine yapmak istiyorum rakım 625 ve ithal oğuzlar77 cevizi dikmeyi düşünüyorum yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim saygılarımla
hayali_26
14-06-2013, 11:02
Özür dilerim su ihtiyacını belediye şebeke suyundan yapsam sıkıntı olur mu ?
Safranlı
14-06-2013, 11:17
Degerli kardeşim
belediyeyi zengin edersin...
Onuda yapamayagına göre kuyu ve ya başka çözümler araştır
Sayın ncp1963,
ben de yakın zamanda Mucur'da küçük çaplı bir ceviz bahçesi kurmayı planlıyorum; bu konuda sizin için de uygun olursa bir kaç sorum olacaktı.
Forumu kişisel konularımla meşgul etmemek adına isterseniz ser_o_tac@hotmail.com adresimden de iletişime geçebiliriz
Saygılarımla
tel vermiştim ama birilerinin hoşuna gitmediği için siliyorum tel numaramı
[QUOTE=hayali_26;1169665]Değerli arkadaşlar herkese selamlar.Forumlarda gezerken sitenize denk geldim ve üye oldum bir kaç senedir ceviz dikimine merak saldım imkanlar doğrultusunda inşallah bu sene dikim yapmayı düşünüyorum.Acizane bilgisayarcı olduğum için ağaçlar ve dikimi konusunda bilgim yoktu ama siz büyüklerim sayesinde biraz bilgi sahibi oldum yeni aldığım 10 dönüm tarlaya bu sene sonbaharda ceviz dikmeyi düşünüyorum.Dikimden önce arazi hazırlığı dikim mevsimi ve fidanların temini konusunda bana yardımcı olursanız sevinirim kendim ankarada ikamet ediyorum işim dolayısıyla dikimi çorum ili bayat ilçesine yapmak istiyorum rakım 625 ve ithal oğuzlar77 cevizi dikmeyi düşünüyorum yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim saygılarımla[/QUOTE
tel vermiştim ama birilerinin hoşuna gitmediği için siliyorum tel numaramı
facebooktan bafra fidancılığın sitesine girip isteyebilirsin
tel vermiştim ama birilerinin hoşuna gitmedi ve sildim
tel vermiştim ama birilerinin hoşuna gitmedi ve sildim
MEYVE FİDANI ALACAK ÇİFTÇİLERİMİZİN DİKKATİNE
FİDAN KİMDEN ALINMALI ?
-Fidan Satmaya, Fidan Üretici Belgesi Sahibi Üreticiler İle Tohumluk Bayileri Yetkilidir.
Bu Belgeleri Olmayanlardan Fidan Almayınız.
Bu belgeleri olmayanların fidan üretmeleri ve satmaları yasaktır.
FİDAN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ ?
1-Fidan Satılan Yerde Fidanların Köklerinin Kumda Veya Toprakta Gömülü Olması Gerekir. Pazar Yeri Veya Başka Yerlerde Kökleri Açıkta Bekleyen Fidanları Almayınız.
2-Alacağınız Fidanların Demetleri Üzerinde Sarı Renkli Etiket Olup Olmadığına Bakıp Etiketsiz Fidanları Almayınız. -Fidanların etiketini inceleyip; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı adı ve ablemi, üretici adı ile çeşit ve anaç adı kontrol edilmeli. -Fidan satıcısı üretici çiftçi ise Fidan üretici Belgesi istenip kontrol edilmeli, (etiketteki üretici bilgileri ile belgedeki bilgilerin aynı olması gerekir) Fidan üreticileri Ülkenin her yerinde kendi ürettikleri fidanı satma yetkisine sahiptir. -Fidan satıcısı üretici değil aracı ise Tohumluk bayilik belgesi sorulmalı.Gösterdiği tohumluk bayilik belgesindeki adres İlçeniz sınırları içersindeki bir adres ise o kişiden fidan alınır. Bayi belgeleri verildiği adreste geçerlidir.Seyyar olarak başka yerlerde satma yetkisi vermez.Başka ilçelerdeki adrese ait tohumluk bayilik belgesi gösterenlerden fidan almayınız.
3-FİDAN ALIRKEN MUTLAKA FATURASINI VE SERTİFİKASINI ALINIZ -Fatura ve sertifika almadan fidan alınması halinde fidanın çeşidinin yanlış çıkması veya diğer olumsuzluklarda hak iddia edemezsiniz.(Olumsuzlukları Belgelendirmeniz halinde tazminat hakkınız mevcuttur.) -Daha fazla bilgi için İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine başvurunuz.
Fidan üretme izni olmayan yerden fidan alırsanız desteklemeden faydalanmazsınız mutlaka alacağınız cinse ait üretim izninin olup olmadığını kontrol ediniz
arkadaşlar aldığınıuz fidanlar setrifikalı ve üretici firma güvenilir olsun reklam olmasın ama bafra fidancılktan güvenerek fidan alabilirsiniz
ömür-uşak
14-06-2013, 19:10
Sn Cemal hocam forumu okuyup çok bilgiler edindim.Sizin paylaştıklarınızdanda faydalandım.13 yıllık ağaç sevdalısıyım yetiştiricisiyim.(ceviz vişne ağırlıklı).En güzel bilgileri okuyup,araştırıp deneme zamanla tecrübe ile öğrendim. Sizden ricam telefon numarası vereceğinize ( 1 kişi faydalanır) forumda paylaşsanızda hepimiz öğrensek daha verimli olur diye düşünüyorum.Teşekür ederim
Özür dilerim su ihtiyacını belediye şebeke suyundan yapsam sıkıntı olur mu ?
şebeke suyunda klor olur klor fidanarda sıkıntı yaratır mümkünse akar su veya kuyu suyu kullanın. illada şebekeden kullanacaksanız bir havuzda dinlendirdikten sonra kullanın. klor güneşe maruz kalınca çabuk uçar
hayali_26
18-06-2013, 09:04
Hocam şebeke suyundan başka çarem yok.Birde çorum için en ideal çeşidin fernor olduğunu söyledi yaşar akça hocamız don riski var dedi ama fernor çeşidide chandler gibi verimli midir ? Birde oğuzlar 77 çeşidi var onuda uygun görmedi yaşar bey tek alternatifim fernor kaldı gibi görünüyor ben şöyle düşünüyorum 10 dönüm tarlaya farzımisal 250 ceviz dikeceksem 150 fernor geri kalan 100 tanesinide çeşit yapayım diyorum. İlginiz için teşekkürler.
Hocam şebeke suyundan başka çarem yok.Birde çorum için en ideal çeşidin fernor olduğunu söyledi yaşar akça hocamız don riski var dedi ama fernor çeşidide chandler gibi verimli midir ? Birde oğuzlar 77 çeşidi var onuda uygun görmedi yaşar bey tek alternatifim fernor kaldı gibi görünüyor ben şöyle düşünüyorum 10 dönüm tarlaya farzımisal 250 ceviz dikeceksem 150 fernor geri kalan 100 tanesinide çeşit yapayım diyorum. İlginiz için teşekkürler.
bence yabancı çeşit dikme şebin dikebilirsin
formullaone
18-06-2013, 13:23
Fernor çeşidi de oldukça verimli bir çeşittir. 2 yaşlı fernorlarımız en az chandler kadar minik meyve gösterdi.
Chandler 10 verirse,fernor 8 verir.
Fernor çeşidine %5 fernette tozlayıcı dikerseniz,hatta bu tozlayıcıları bahçeye yayarak 1-2 yıl önceden dikerseniz,çok daha güzel olur.Böylece tozlayıcılar büyüsün,erkek çiçek yapsında tozlasın diye beklemek zorunda kalmazsınız.
Bahçenize çok fazla çeşit dikerseniz,hepsiyle ayrı zamanlarda ilgilenmeniz gerekicek.İlaçlamaları,budamaları,hasatları hep ayrı tarihlerde olucak.İşçilik olarak sıkıntı yaratır.Bunu da göz önünde bulundurun.
Şebeke suyunu bir depo yapıp içinde beklettikten sonra damlamalara basarsanız daha sağlıklı olur.
sayın hayali_26
ibas06 ile irtibata geçin çankırı (imiş çorum değil) tarafında verime yatmış çok harika bir chandler bahçesi olduğunu söylemişti. bir astsubay emeklisi arakadaş yıllar önce ( 12 yıl) fidanlarıda yurt dışından getirerek kurmuş siz o bahçeyi görmeden karar vermeyin.
fernorda yabana atılacak bir cins değil benim bahçem fernor ve tozlayıcısı fernette olarak kurulu şimdilik hiç bir sıkıntım yok ilerde ne olur bilemem. sizin bahsettiğiniz rakımda chandlerde sıkıntı olacağını hiç sanmıyorum mutlaka bahsettiğim bahçeyi gezin ve bilgi alış verişi yapın derim..
bence yabancı çeşit dikme şebin dikebilirsin
sayın cemal61
iyi niyetle miliyetci duygularla yerli çeşitlere yaklaştığınızı düşünüyorum.
benim çevremde şebin bilecik yavuz cinsleri ile kurulu bahçeler var kaman cinslerinden daha düşük verimliler.
chandler fernor v.s gibi cinsler uygun coğrafyalarda bizim tüm yerli cinslerimizden daha verimli siz neye dayanarak yerli cinslerde ısrar ediyorsunuz???
benim sınır bahçemde 6 yaşında yavuz, şebin, bilecik var en fazla meyavsı olan ağaçta 40 tane anca var yani 400 gr meyva alacak ağaç başına 6 yaşında ağaçtan.
ben kendi bahçemde geçen yıl haziran sonu diktiğim yani yaşını bile doldurmamış fernorlardan en az 2 en çok 8 meyva kopardım.
şimdi sizce hangi cins verimli? gözümemi inanacağım kitaplaramı inanacağım? size inanıp güvenip bahçe kuracak arkadaşlara yardımcı olayım derken bir hata yapıyor olamayasınız?? cinsler arası bir karşılaştırma yapabileceğiniz bahçeler varmı neye göre öneriyorsunuz???
hayali_26
18-06-2013, 14:47
Arkadaşlar haziran sonu gibi dikim çukurlarını açtırsam ekim ayı gibi tüplü fidanları diksem su,don,hava riski olurmu ekim ayından sonra sulamam gerekir mi bir fidancı ile görüştüm 15 tl den verebileceğini söyledi chandler ve maraş 18 birde oğuzlar77 dikmeyi düşünüyorum
hayali_26
18-06-2013, 14:52
Arkadaşlar kepçe ile fidan uerlerini açtırdıktan sonra çukurları 3veya 4 ay gibi 1 ila 1.5 metre açık kalsın diyorum dikimi yapacağım zaman taban gübrelemesini yapayım diyorum 7x7 dikim yapayım diyorum tarla dikdörtgen uzun kenar 120 kısa kenar 80 metre tarla iki senedirde ekilmedi inanın kasımda aralıkda dikim yapmaktansa bugün konuştuğum fidancı ekim ayında dikebilirsin tüplü fidanları dedi ama bilemiyorum yanlış bir şeyde yapmak istemiyorum tarlaya şebeke suyunu da gelecek mart nisan gibi alabilirim şimdiden bilgileriniz için teşekkürler
yolgezer2001
18-06-2013, 14:59
çukurları açtırmadan önce taban taşı için derin bi patlatma çekin ki ileriki yıllarda kökler tabana daha rahat inebilsin.
kimyager147
18-06-2013, 15:11
Yakın zamanda ben de cevize merak sardım. Sizin sayfanızı işimden fırsat buldukça okudun ve 1 haftada tamamladım. Sayfanızın sıkı bir takipçisi olacağım.
ALLAH iş iştahınızı arttırsın diyorum. Kolay gelsin.
Safranlı
18-06-2013, 15:40
Arkadaşlar kepçe ile fidan uerlerini açtırdıktan sonra çukurları 3veya 4 ay gibi 1 ila 1.5 metre açık kalsın diyorum dikimi yapacağım zaman taban gübrelemesini yapayım diyorum 7x7 dikim yapayım diyorum tarla dikdörtgen uzun kenar 120 kısa kenar 80 metre tarla iki senedirde ekilmedi inanın kasımda aralıkda dikim yapmaktansa bugün konuştuğum fidancı ekim ayında dikebilirsin tüplü fidanları dedi ama bilemiyorum yanlış bir şeyde yapmak istemiyorum tarlaya şebeke suyunu da gelecek mart nisan gibi alabilirim şimdiden bilgileriniz için teşekkürler
Hemen bismillah işe başlayabilirsin
ekim ayında adından da belli olduğu gibi
mükemmel olur
toprak hazırlıgını yapabiliyorsan şimdiden yapmaya başlayabilirsin
etrafının çevirilmesi muhafazası vb. ihtiyaçları yavaş yavaş tamamlayabilirsin
su problemini şebekeden çözmeye çalışırsan çok çok maliyetli olur
şebeke insanın mahveder
bir sondaj ya da kuyu yapmalısın
şimdi sevgili kardeşim...
bu melekette her kes bir şeyler ekmelidir...
sizleri tebrik ederim
yanlız 15 tl fidan parası çok biraz
mutlaka sözleşme imzalayın
ismine doğru çeşit oldugundan emin ol
aşılamaya elin yatkınsa ya da etrafında bulabiliyorsan benim şahsi kanaatim şu dur ki; cevizi tohumdan ek bir yıl sonra aşılarasın
daha az su ister
çok çok sağlam büyür
sadece bir yıl geç kalırsın
uzun yıllar içinde doğru yaptığından emin olursun
Arkadaşlar haziran sonu gibi dikim çukurlarını açtırsam ekim ayı gibi tüplü fidanları diksem su,don,hava riski olurmu ekim ayından sonra sulamam gerekir mi bir fidancı ile görüştüm 15 tl den verebileceğini söyledi chandler ve maraş 18 birde oğuzlar77 dikmeyi düşünüyorum
tüplü fidan için 15 tl çok almayın... bir arkadaş için 10 gün önce bursadan fernoru 10 tl den aldık
hayali_26
19-06-2013, 09:33
Arkadaşlar fidanlar konusunda yardımcı olursanız sevinirim. fidan konusunda kararsız kaldım bir başka fidancıya sorduğumda chandler yetişir 625 rakımda dedi ama ben ne yapacağımı bilmiyorum kafam allak bullak oldu bir başka ceviz uzmanı diye bildiğimiz kişiye sorduğumda maraş 18 dik diyor bende şaşırdım vallahi bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim ben tarlam konusunda bilgi vereyim isterseniz çorum ili bayat ilçesi
hayali_26
19-06-2013, 09:58
Arkadaşlar tarlanın resimlerini ekliyorum görüşlerinizi bildirirseniz sevinirim
Arkadaşlar fidanlar konusunda yardımcı olursanız sevinirim. fidan konusunda kararsız kaldım bir başka fidancıya sorduğumda chandler yetişir 625 rakımda dedi ama ben ne yapacağımı bilmiyorum kafam allak bullak oldu bir başka ceviz uzmanı diye bildiğimiz kişiye sorduğumda maraş 18 dik diyor bende şaşırdım vallahi bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim ben tarlam konusunda bilgi vereyim isterseniz çorum ili bayat ilçesi
sayın hayali sanırım formda gözünüzden kaçtı ekteki linki okuyun size yol gösterici olacağından eminim..
http://www.agaclar.net/forum/1171215-post389.htm
sayın hayali sanırım formda gözünüzden kaçtı ekteki linki okuyun size yol gösterici olacağından eminim..
http://www.agaclar.net/forum/1171215-post389.htm
ben olsam çorum bayat ilçesinde şebin bilecik çeşidi dikerim nedeni şebin verimi yüksek ve soğuğa dayanıklı bir çeşit bilecikte tozlayıcı olarak dikerin 8/1 şeklinde daha detaylı bilgi isterseniz benim sitede telefon numaram var arayıp daha detaylı bilgi alabilirsiniz
bence şebin ve bilecik çeşitlerini dikmenizi tavsiye ederim
bence şebin ve bilecik çeşitlerini dikmenizi tavsiye ederim
sayın cemal61
bir soru sormuştum sanırım gözünüzden kaçtı.. neye dayanarak şebin ve bilecikte ısrar ediyorsunuz elinizde hangi doneler var??
hangi deneyime dayanarak bu kadar ısrarcı olabiliyorsunuz çok merak ediyorum bizi aydınlatacağınızı umarak bu yazıyı yazdım..
http://www.agaclar.net/forum/1171221-post390.htm
orkide01
21-06-2013, 14:59
değerli ceviz dostları illaki şebin bilecik demenin hiç bir mantığı ve anlamı yok.yakın bir akrabam şebin bilecik ceviz dikti biraz önce yaptığım telefon görüşmesinde cevizlerin meyve tutumunu sorduğumda hiç yok dedi ve bu cevizleri bir an önce gelip aşı yaparak chandler cevizine çevirelim dedi.kendisi tarım müdürlüğünde çalışmakta olup cevizleri sertifikalı ve 4. yaştadır.eğer gerçekleri görmek istiyorsak verime yatmış bir chandler veya fernor bahçesine uğramanız en isabetli karar olacaktır.bu bahçeleri fidancılarda veya ekili diğer alanlarda bulabilirsiniz.chandlerin karasal iklimdeki performansı her bakımdan çok üstündür.gerek verim gerekse soğuklara karşı olan dayanıklığı üst düzeydedir.bunun en büyük delili şu an var olan son 40 yılın en soğuk kışı denilen 2012 yi görüp hiç etkilenmemeleridir.kasım ayında dikilen bukışı hiç bir zarar görmeden -26 ları gören cevizden bahsediyoruz.yetişkin 7 veya 8 yaşlı verime yatmış olanlardada verim yönüyle hiç bir aksama olmamıştır.ben kendimde bu gelişmeleri gördükten sonra 1400 metre rakımda 100 adet chandler diktim vede allah nasip ederse 400 adet daha dikeceğim saygılarımla bilgilerinize sunulur.
ömür-uşak
21-06-2013, 20:15
Arkadaşlar amacım kesinlikle yerli çeşitleri kötülemek değil yanlış anlaşılmasın. 2000 yılında sahil yeniceden 150 adet ceviz diktim. Şebin-bilecik-yalova 3 ve yavuz cinsi. 12 yıl bekledim bazı arkadaşlar 8 yaşındayken tekrar çeşit deyiştirdiler. 12 yaşındaki ağaçlarımdan 150 ağaç en fazla 200kg verdi toplamda.Bende bu sene malesef 13 yaşındaki ağaçlarımı aşılattım yarma aşı. Aşı ustamız becerikli çıktı % 5 tutmadı gerekçesi belli acı suyu akmaya devam edenler.Diğerleri tuttu şu anda 1,5 m filiz verdiler. rüzgarda kırmamak için zor tutuyorum. Filizlerin hepsinin ucunda cevizleri var.İllaki şebin-bilecik diye tutturmayalım.Denenmiş bahçeler var çok verimli. Chandler-Pedro-Fernette aşıladık.İnşallah başarırız.
sayın cemal61
bir soru sormuştum sanırım gözünüzden kaçtı.. neye dayanarak şebin ve bilecikte ısrar ediyorsunuz elinizde hangi doneler var??
hangi deneyime dayanarak bu kadar ısrarcı olabiliyorsunuz çok merak ediyorum bizi aydınlatacağınızı umarak bu yazıyı yazdım..
http://www.agaclar.net/forum/1171221-post390.htm
memnuniyetle şebin ana meyve bilecik ise dölleyici olacaktır. 8 adet şebin 1 adet bilecik şeklinde dikilmelidir. şebinin verimi Chandlerin 2 katına yakın ayrıca chandler ana vatanında çok düşük rakımda olduğu söylenmekte olan bir ceviz çeşididir. ülkemizde verimi çok düşük yapılan bahçelerde, yaptığım gözlemler bu yöndedir. şebin ise yerli meyvemiz bizim ülke şartlarına adapte olmuş bir çeşittir. ben tarım bakanlığında yıllardır çalışmaktayım kurdurduğumuz bahçelerdeki verimlere bakarak bunları söylüyorum. cevabım sizleri aydınlatmışsa ne mutlu bana, şayet yeterli cevap olmamışsa tekrar sorun memnuniyetle yazarım.
Arkadaşlar amacım kesinlikle yerli çeşitleri kötülemek değil yanlış anlaşılmasın. 2000 yılında sahil yeniceden 150 adet ceviz diktim. Şebin-bilecik-yalova 3 ve yavuz cinsi. 12 yıl bekledim bazı arkadaşlar 8 yaşındayken tekrar çeşit deyiştirdiler. 12 yaşındaki ağaçlarımdan 150 ağaç en fazla 200kg verdi toplamda.Bende bu sene malesef 13 yaşındaki ağaçlarımı aşılattım yarma aşı. Aşı ustamız becerikli çıktı % 5 tutmadı gerekçesi belli acı suyu akmaya devam edenler.Diğerleri tuttu şu anda 1,5 m filiz verdiler. rüzgarda kırmamak için zor tutuyorum. Filizlerin hepsinin ucunda cevizleri var.İllaki şebin-bilecik diye tutturmayalım.Denenmiş bahçeler var çok verimli. Chandler-Pedro-Fernette aşıladık.İnşallah başarırız.
sıkıntı şebin ve bilecik çeşidinde değil sıkıntı aldığınız fidanlar ismine doğru çeşit mi acaba fidanı aldığınız kişinin veya firmanın güvenilir olması çok önemli
yolgezer2001
23-06-2013, 23:35
memnuniyetle şebin ana meyve bilecik ise dölleyici olacaktır. 8 adet şebin 1 adet bilecik şeklinde dikilmelidir. şebinin verimi chandlerin 2 katına yakın ayrıca chandler ilk vatanında sıfır rakımda olan bir ceviz çeşididir ülkemizde verimi çok düşük yapılan bahçelerde yaptığım gözlemler bu yöndedir. şebin ise yerli meyvemiz bizim ülke şartlarına adapte olmuş bir çeşittir. Ben tarım bakanlığında yıllardır çalışmaktayım kurdurduğumuz bahçelerdeki verimlere bakarak bunları söylüyorum. Cevabım sizleri aydınlatmışsa ne mutlu bana, şayet yeterli cevap olmamışsa tekrar sorun memnuniyetle yazarım.
Enteresan
bizim burda da yıllardır şebin bilecik diyen tarım il müdürlüğü de şimdi ilçelerde seminer düzenliyo chandler aşı ile nasıl çogaltılır bizim zamanında sattıgımız fidanları nasıl chandler a dönüştürürsünüz diye...
memnuniyetle şebin ana meyve bilecik ise dölleyici olacaktır. 8 adet şebin 1 adet bilecik şeklinde dikilmelidir. şebinin verimi Chandlerin 2 katına yakın ayrıca chandler ana vatanında çok düşük rakımda olduğu söylenmekte olan bir ceviz çeşididir. ülkemizde verimi çok düşük yapılan bahçelerde, yaptığım gözlemler bu yöndedir. şebin ise yerli meyvemiz bizim ülke şartlarına adapte olmuş bir çeşittir. ben tarım bakanlığında yıllardır çalışmaktayım kurdurduğumuz bahçelerdeki verimlere bakarak bunları söylüyorum. cevabım sizleri aydınlatmışsa ne mutlu bana, şayet yeterli cevap olmamışsa tekrar sorun memnuniyetle yazarım.
demek şebin chandlerin iki katı verim veriyor??? şebin bahçesi kuranların hepsi köşe oldu o zaman
chandler 20 kg verse şebin 40 kg vay vay vayyyy 1400X40=56.000 Kg
56.000X5 usd=280.000 usd pöfffffffffff 280.000X1,94=543.200 TL vay anaaaammmm vay köşe olacağım desene hiç durmadan yarın şebin aşılatmaya başlıyorum ağaçlarıma :)
yahu kardeşim sen ne içiyorsan söyle bende içeyimde aynı kafayı yaşayalım yoksa ben senle aynı kafayı asla yaşayamam.
fidansatıcılarının analiz tablosuna benzedi valla. aman kimse sakın bu rakamların gerçek falan olduğunu düşünüp ceviz işine girmek için atlamasın :) yok böyle bir verim falan
sevgili cemal61 bak bir kezdaha söylüyorum çevremde şebin ve bilecik v.s kurulu çok bahçe var bunların bir çoğu fidanı senin çalıştığın kurumdan almışlar yıllar önce senin dediğin verimi 40 kg değilde 4 kg olarak anca alıyor insanlar.
sen nerede görüyorsan şu ağaçların daha detaylı bilgilerini (yaş cins v.s) ve resimlerini, varsa imkanın videosunu yüklede gerçekten görelim. neymiş bu şebin bizi şimdiye kadar kandıran kim?
pahalı bir fiyat
orkide01
24-06-2013, 22:40
değerli arkadaşlar artık bizimde çok verimli bir cevizimiz var imiş ama haberimiz yok imiş,cemal61 sayesinde haberimiz oldu.Şimdi bizde şebin cevizinin chandlerin veriminin iki katına katladığına göre amerikaya ihraç edelim.arkadaş merak ediyorum siz tarım bakanlığının bünyesinde ne iş yapardınız?mademki tarım bakanlığında çalışıyordunuzda o zamanki şebinleriniz verimsizmiydiki bizi uyarmadınızda şimdi uyarıyorsunuz.ne iş yaptığınız beni ilgilendirmez ama ne söylediğiniz beni ilgilendirir.adres alarak bafra fidancılığı gösterdiğinize göre şebin,bilecik fidanlarınızı herhalde elden çıkarmak içinreklam yapmaya uğraşıyorsunuz.siz gerçekleri görmekte geç kalmışınız.gerçek büyük fidancılar artık neredeyse yerli fidan üretimini durdurma aşamasına geldi.Saygılarımla.
demek şebin chandlerin iki katı verim veriyor??? şebin bahçesi kuranların hepsi köşe oldu o zaman
56.000X5 usd=280.000 usd pöfffffffffff 280.000X1,94=543.200 TL vay anaaaammmm vay köşe olacağım desene hiç durmadan yarın şebin aşılatmaya başlıyorum ağaçlarıma :)
yahu kardeşim sen ne içiyorsan söyle bende içeyimde aynı kafayı yaşayalım yoksa ben senle aynı kafayı asla yaşayamam.
fidansatıcılarının analiz tablosuna benzedi valla. aman kimse sakın bu rakamların gerçek falan olduğunu düşünüp ceviz işine girmek için atlamasın :) yok böyle bir verim falan
sevgili cemal61 bak bir kezdaha söylüyorum çevremde şebin ve bilecik v.s kurulu çok bahçe var bunların bir çoğu fidanı senin çalıştığın kurumdan almışlar yıllar önce senin dediğin verimi 40 kg değilde 4 kg olarak anca alıyor insanlar.
sen nerede görüyorsan şu ağaçların daha detaylı bilgilerini (yaş cins v.s) ve resimlerini, varsa imkanın videosunu yüklede gerçekten görelim. neymiş bu şebin bizi şimdiye kadar kandıran kim?
çok özür dilerim sen ancak kendinle alay edersin bu site bilgi alış veriş sitesi alay etme sitesi değil ben Allahın helal ettiği dışında bir şey içmedim şu ana kadar, içmeyide düşünmüyorum. benim çalıştığım kurum devletin kurumu, ancak fidanların üreticiliğini yapan firma, ismine doğru çeşitler mi üretti yoksa önüne gelen her ağaçtan aşı alıp çöğürleri öylemi aşıladı ve satışa sundu. bunu iyi araştırmak gerekir bence yerli çeşitlerimizi eleştirmeden anlatabildim mi
değerli arkadaşlar artık bizimde çok verimli bir cevizimiz var imiş ama haberimiz yok imiş,cemal61 sayesinde haberimiz oldu.Şimdi bizde şebin cevizinin chandlerin veriminin iki katına katladığına göre amerikaya ihraç edelim.arkadaş merak ediyorum siz tarım bakanlığının bünyesinde ne iş yapardınız?mademki tarım bakanlığında çalışıyordunuzda o zamanki şebinleriniz verimsizmiydiki bizi uyarmadınızda şimdi uyarıyorsunuz.ne iş yaptığınız beni ilgilendirmez ama ne söylediğiniz beni ilgilendirir.adres alarak bafra fidancılığı gösterdiğinize göre şebin,bilecik fidanlarınızı herhalde elden çıkarmak içinreklam yapmaya uğraşıyorsunuz.siz gerçekleri görmekte geç kalmışınız.gerçek büyük fidancılar artık neredeyse yerli fidan üretimini durdurma aşamasına geldi.Saygılarımla.
amacım polemik dedil ancak, dikilen fidanlar sonuçlarını 5 yıldan sonra vermeye başlarlar sizinle rabbim nasip etsede 5 yıl sonra görüşsem ben. kim haklı olduğunu anlarız o zaman bizim ülkemizde birisi bir balon patlatır herkes onun peşine koşar ama sonuç hep hüsran olmuştur bunu zaman gösterecek sabretmek lazım
ticaret üretici ve tüketici dengesi üzerine değilde sadece üreticinin kazanması üzerine kurulursa (ben satış yapayım çeşit ismine doğru olup olmadığı önemli değil diye düşünürse) ve bu tüketicinin sonuçları 5-10 arasında ortaya çıkarsa sizin anlattığınız olay gerçekleşmiş olur.
orkide01
25-06-2013, 10:53
sayın cemal61 siz daha 5 yıl sonra göreceğinizden bahsetmişiniz.belliki bu işte yenisiniz,ben size şu anda 12 yıl önce kurulan sorgundaki bir assubay emekli arkadaşımızın,kamanda bulunan 8 yıllık chandler ceviz bahçesinden örnek verebilirim. daha birçok fidancıya ait mevcut bahçe bulunmaktadır.reklam olmaması açısından onların ismini vermiyorum.ziraat mühendisi olduğunuzu söylüyorsunuz(ben inanmıyorum)ama söylemlerinizle hiçde bu diplomayla uyuşmuyorsunuz.değerli arkadaşlar cemal61 in önerilerini dikkate almadan işlerinize devam ediniz .belkide şebin bilecik satıcısı olduğu için dikkatleri bu yöne toplamak istemektedir.Şunuda belirtmek isterim ben kesinlikle yerli ceviz düşmanı değilim ama daha iyi verimi olan daha çok getirisi olan bir ceviz çeşiti varsa yabancıda olsa niye dikmeyelim diye düşünüyorum.ama daha henüz tescil aşamasında yandal verimi çok yüksek olan yerli bir ceviz çeşiti bulunmuştur.şu an üniversite denetiminde çalışmalar sonuçlanma aşamasındadır.bunun sonucu olarak seri üretime geçilecektir.çok geç yapraklanması ve hasatınında erken olması nedeniyle karasal iklime uygun olabileceği düşünülmektedir.bunun için deneme amaçlı iç bölgelere(karasal)fidan dikimi yapılmıştır.gelişmeler zaman zaman sitemizde yer bulacaktır.hepinize saygılarımla işlerinizde kolaylıklar diliyorum.
sayın cemal61 siz daha 5 yıl sonra göreceğinizden bahsetmişiniz.belliki bu işte yenisiniz,ben size şu anda 12 yıl önce kurulan sorgundaki bir assubay emekli arkadaşımızın,kamanda bulunan 8 yıllık chandler ceviz bahçesinden örnek verebilirim. daha birçok fidancıya ait mevcut bahçe bulunmaktadır.reklam olmaması açısından onların ismini vermiyorum.ziraat mühendisi olduğunuzu söylüyorsunuz(ben inanmıyorum)ama söylemlerinizle hiçde bu diplomayla uyuşmuyorsunuz.değerli arkadaşlar cemal61 in önerilerini dikkate almadan işlerinize devam ediniz .belkide şebin bilecik satıcısı olduğu için dikkatleri bu yöne toplamak istemektedir.Şunuda belirtmek isterim ben kesinlikle yerli ceviz düşmanı değilim ama daha iyi verimi olan daha çok getirisi olan bir ceviz çeşiti varsa yabancıda olsa niye dikmeyelim diye düşünüyorum.ama daha henüz tescil aşamasında yandal verimi çok yüksek olan yerli bir ceviz çeşiti bulunmuştur.şu an üniversite denetiminde çalışmalar sonuçlanma aşamasındadır.bunun sonucu olarak seri üretime geçilecektir.çok geç yapraklanması ve hasatınında erken olması nedeniyle karasal iklime uygun olabileceği düşünülmektedir.bunun için deneme amaçlı iç bölgelere(karasal)fidan dikimi yapılmıştır.gelişmeler zaman zaman sitemizde yer bulacaktır.hepinize saygılarımla işlerinizde kolaylıklar diliyorum.
ben fidan satıcısı değilim fidan firmamda yok ben gerçekleri konuşurum chandler cevizin tescilini yapan mehmet sütyemez hocamıza sor ondan sonra konuş benle olurmu
yolgezer2001
25-06-2013, 16:41
elimde 400 adet şebin - bilecikle oluşturulmuş bahçe var önümüzdeki bahar komple chandler aşılanacak ağaçlar 7 yaşında şu ana kadar fire bile vermeyen bakımlı ağaçlar gel gör senin şebinini 1090 metrede ilkbahar erken donlarında ne hale geldiklerini gör sonra 400 cevizden 1 ton bile ceviz alınamamasına şahit ol şebin dikip de beklemeye gerek yok merak eden gelsin göstereyim bahçeyi, bırakın ya anadol yerli arabaydı da kaçınız hala anadola biniyo çevremize bakalım millet uzaya günübirlik geziye gidiyo biz yerli cevizden 5 kilo alabilirmiyiz diye rüyaya yatıyoruz. aynı masrafı yapacaksam anadola binmem aga ha bana desenki şebini 15 liraya satarsın chandler ı 10 anlarım ama modifiye şahin mercedes i geçer dersen ben degil en cahil nsan bile sadece güler
(amacım polemik yaratmak degil ama okudum ben en iyisini bilirim demenin hiç anlamı yok halep ordaysa arşın burda)
orkide01
25-06-2013, 17:23
cemal61 ben anadoluda 5 yaş ile 12 yaş arası enaz 10 adet chandler ceviz bahçesi gösterebilirim.En iyi verileri onlarla görüşerek edinebilirsiniz.üstelik bu bahçeler 2012 kışını -26 ları görerek hiç bir hasar görmeden atlatmıştır.fidancı değilim diyorsunuz fidan bafra fidancılıktan alınır diyorsunuz.çünki bu sizin mesajlarınızın içinde var.sütyemez hocanın you toube deki aksu tv deki bir saati aşan konuşmasını iyi dinlerseniz ne söylediğini öğrenmiş olursunuz.(niğde yöresinde ekilen chandler ceviz bahçesi ile ilgili yorumunda hiç bir sıkıntı olmadığını ve oradada yetişebileceğini ifade etmiştir.)niğdenin rakımı yaklaşık 1250 dir.buda demektirki bizim iç bölgelerde bu chandler yetişir. bunun yanında ekilip hasat yapılan bahçelerlede bu kanıtlanmıştır.şuda var,ben iç anadoluya chandler ektim kurudu ,kuruyabilir ama neden kurudu? sen eğerki ceviz çabuk büyüsün diye geç sezona kadar sular, birde aşırı azotlu gübre kullanırsan hangi çeşit olursa olsun kuruma tehlikesiyle karşılaşır.benim iç ve dış kaynak bilgileri doğrultusunda yapmış olduğum çok incelemelerim mevcut.izlediğim iç anadolu bölgesi ağırlıklı olmak üzere bahçeler var.yapmış olduğum istatistikler var ve bunları yeri geldiğinde tüm kamuoyuyla paylaşacağım.eğer sizinde öğrenmek istediğiniz bir konu olursa memnuniyetle cevaplamaya çalışırım.hiç bir art niyetim yok,ben sizi tanımam siz beni tanımasınız fidancıda olabilirsiniz fidanda satabilirsiniz, buna kimsenin itirazı olamaz.ama doğru bigi edinmeye herkesin hakkı vardır.saygılarımla.
Abi süper anlatmışşın arkadaşa bak boyşe hesap yağılır diye de güzel tiye almışşın beğendim doğrusu anlatış tarzını :)))
çok özür dilerim sen ancak kendinle alay edersin bu site bilgi alış veriş sitesi alay etme sitesi değil ben Allahın helal ettiği dışında bir şey içmedim şu ana kadar, içmeyide düşünmüyorum. benim çalıştığım kurum devletin kurumu, ancak fidanların üreticiliğini yapan firma, ismine doğru çeşitler mi üretti yoksa önüne gelen her ağaçtan aşı alıp çöğürleri öylemi aşıladı ve satışa sundu. bunu iyi araştırmak gerekir bence yerli çeşitlerimizi eleştirmeden anlatabildim mi
sayın cemal61
alay falan ettiğim yok biraz mizahla anlatmaya çalıştım.
hakikaten senin şu çok övdüğün ağaçların görsellerini ve bilgilerini paylaşırsan bizleri aydınlatmış olursun..
arkadaşım 15 yıl önce ilçe tarımdan şebin ve bilecik fidanı alarak bahçe kurmuş ağaçlar harika gelişmiş inşaallah hepimizin ağaçlarının o kadara olduğunu görmek nasip olur herkese. ama gelelim verime o devasa ağaçta 4 kg meyva yok :(
demekki ilçe tarımda ismine doğru olmayan fidanlar satmış..
sedatkso
26-06-2013, 18:00
Ben ankara çubuk 950 mt ye 700 adet chandler ektim 3 hafta önce.
orkide01
26-06-2013, 19:56
sayın sedatkso inşaallah hayırlı olur.ankarada şu anda ekili ayaş,sincan ve kazanda chandler ceviz bahçeleri mevcut. olumlu veya olumsuz tüm gelişmeler zaman zaman ceviz dostlarına sitemiz aracılığı ile duyurulacaktır.Zaten çeşit üzerine kazan ilçe tarım müdürlüğünün tavsiyeleride bu yöndedir. saygılarımla.
Hayırlı uğurlu olsun allah yardımcınız olsun..
yolgezer2001
26-06-2013, 20:15
hayırlı olsun
sedatkso
26-06-2013, 22:52
Çankırı korgun daki bahçeye 50 km mesafe var yani bahçenin ve ordaki astsubay ailede devamlı görüşüyorum orda oluyorsa yapılması gerekenleri yapınca sulama ilaçlama bakım neden burada olmasın.iyi dileklerinin için tsk iyi kötü bende yaşanan olumlu olumsuz yazarım.
chandler ceviz 800 rakıma kadar olabiliyor ancak karasal iklimlerde durum farklı olabilir dikkat etmek lazım tokat1, şebin, bilecik, yavuz gibi soğuğa dayanıklı çeşitler dikilmeli
Merhaba arkadaşlar bende bir ceviz sever olaraktan forumu yaklaşık biraydır takip ediyorum gerçekten ceviz hakkında çok önemli şeyler öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum ileride bende Aksaray veya Konya da bir ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum ve ncp1963 beyin bahcesini ve fernoru takip ediyorum iklim olarak bizim oralarla yaklaşık aynı olmasından dolayı.İnşallah bahcesinin güzel ve verimli olduğu ve emeğinin aldığı günleride görürüz. Bizede güzel bir örnek olur.
Merhaba arkadaşlar bende bir ceviz sever olaraktan forumu yaklaşık biraydır takip ediyorum gerçekten ceviz hakkında çok önemli şeyler öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum ileride bende Aksaray veya Konya da bir ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum ve ncp1963 beyin bahcesini ve fernoru takip ediyorum iklim olarak bizim oralarla yaklaşık aynı olmasından dolayı.İnşallah bahcesinin güzel ve verimli olduğu ve emeğinin aldığı günleride görürüz. Bizede güzel bir örnek olur.
yardımcı olabilirsem ne mutlu bana, iyi niyet dilekleriniz için teşekkürler
arif göçmen
23-07-2013, 15:11
chandler ceviz 800 rakıma kadar olabiliyor ancak karasal iklimlerde durum farklı olabilir dikkat etmek lazım tokat1, şebin, bilecik, yavuz gibi soğuğa dayanıklı çeşitler dikilmeli
Degerli dostum kırşehir kamanda benim anaç olarakte kullandıgın chanler,pedro.çeşidi cevizlerim var dalları kırılıyor altlarına dayakla destek verdim.Buraya resim koyamadım beceremiyorum ama isteyen facebook adresim,cevizci_40@hotmail.com da resimler var isteyen bakabilir.saygılarımla
arif göçmen
23-07-2013, 15:27
Degerli dostum bileci ceviz çeşidi benim kamandaki ceviz bahçemde var 12 yaşında çiçeklenme tarihinde gözlemledim.Cevizcilerin Sanal Dünyadaki Rehberine Hoş Geldiniz, Ceviz, Ceviz Fidanı, Ceviz Bahçesi herşey burada (http://www.cevizfidani.net) deki sitemin ceviz çiçeklenmesi diye link var isteyen arkadaşlar çiçeklenme tarihini görebilirler,verimli bir çeşit olmadığı gibi,kamanda güneş yanığına hassas,antrakoz hastalığına hassas ceviz dikecek arkadaşlara o resim bir miktar yardımcı olabilir kanatindeyim.saygılarımla
Degerli dostum kırşehir kamanda benim anaç olarakte kullandıgın chanler,pedro.çeşidi cevizlerim var dalları kırılıyor altlarına dayakla destek verdim.Buraya resim koyamadım beceremiyorum ama isteyen facebook adresim,cevizci_40@hotmail.com da resimler var isteyen bakabilir.saygılarımla
facebookta resimler gözükmemektedir izin vermeniz gerekli yayınlarmızınız teşekkürler:)
ben olsam çorum bayat ilçesinde şebin bilecik çeşidi dikerim nedeni şebin verimi yüksek ve soğuğa dayanıklı bir çeşit bilecikte tozlayıcı olarak dikerin 8/1 şeklinde daha detaylı bilgi isterseniz benim sitede telefon numaram var arayıp daha detaylı bilgi alabilirsiniz
kütahya simavda 700 mt rakımda ovadaki tüm yerli cevizleri kırağı vurdu.
komşunun biri chandler dikmiş üç yaşında hiç bir şey olmadığını söyledi. kırağı zamanı daha uyanmamış. diğerleri sürgün çıkarmışlar ve hepsi mahvolmuş.
fidan satacağız diye milleti yanlış yönlendirmeyelim. ben kesin olarak derim ki chandler çeşidi bilecik ve şebinden daha geç uyanıyor.
yerli çeşitlerde benim bildiğim geç uyanan bilecik ve şebin.
onlardan daha geç uyananlarda varmış demek ki.
yine bir mevsim sonuna yaklaşıyoruz.
sulama ile ilgili olarak dün sebahattin hoca ile tekrar konuşma fırsatım oldu.
eylül ayının ilk haftasına kadar sulamanın yapılması gerektiğini ısrarla anlattı.
ağacın kışın geldiği uyarısını susuzlukla almayacağını, susuzluktan alacağı tek şeyin su stresi olduğunu, su stresi sonucundada gelecek yıl vereceği meyvada mutlaka azalma olacağını, ağacın kışa hazırlanmasının yağışlardan, ısı düşümünden, gece gündüz ısı farkının artmasından, toprak ısısının düşmesinden aldığını anlattı.
taze sürgünlerin zamanında pişkinleşmemesinin nedenin bitki besleme kaynaklı olabileceğini yani azotlu gübrelerin fazla kaçırılması v.b gibi..
bitkide dengeli beslemenin çok önemli olduğunun bilinmesi gerektiği, bunun için mutlaka düzenli toprak ve yaprak analizi yapılması gerektiği, toprak şartlarının iyileştirilmesi için mücade edilmesi gerektiği aksi taktirde dengeli beslemenin zorlaşacağı v.s
anlattı dinledim. :)
28 ağustos ta sayın sebahattin yılmaz ve yan bahçe komşumla ( kendisinin şebin, bilecik ve bir kaç yerli cinsten oluşan 200 ağaçlık bahçesi var) büyük ağaçlarda çeşit değişimini yerinde görmek üzre kamana gittik..
gezdiğimiz bahçelerde ana sorun zamanında çöğürden dikim yapılması 21 yaşında bir bahçe sahibinin seneye çeşit değiştirmek için az verimli ağaçlarını işaretlediğini görmek seneye o kocaman ağacın kesileceğini düşünmek üzücüydü, sahibinin içinin cızladığından eminim.
14 yaşındayken çeşit değişim aşısı yapılan ağaçların 4 yılda neredeyse eski taç yapısına kavuştuğunu görmek sevindiriciydi.
fidan mesafesi konusunda bu bahçeleri önceden görmüş olsam eminim 10X10 dan aşağı dikim yapmazdım.
bahçelerinize kendiniz için kaman5 dikmenizi öneririm muhteşem lezetli bir ceviz
cevizsever
30-08-2013, 23:36
Merhaba
Ben de Çorum/Merkez'de 2012 Kasım'da, 1100 rakımda 100 adet Chandler tüplü, 50 adet Oğuzlar77 kazık köklü diktim. Tarlam seninki gibi yamaçta. Chandlerlerden 6-7 tanesi kış soğuklarından kurudu. Diğerlerinde bir sorun olmadı henüz.
bugün babadan kalan bahçemize gittik. yerli cinslerin bir kısmında ceviz hasadı başladı. sulu olan yerlerdeki cevizlerle kurak yerlerdeki cevizlerin hasadı arasında minumum 15 gün fark var.
kurak yerlerdeki ağaçların hasadı yapılıyor dibinden su kanalı (ark) geçen ağaçların kav çatlaması bile başlamamış.
şimdi buyurun ikileme,,,
suyu erken kesersek ağaç meyvalarını erken kav çatlaması ile bize erken veriyor ama, bir sonraki yıl vereceği meyvalardan su stresine bağlı olarak feragat ediyormu ??? meyva boyutlarında farklılık oluşurmu ?? standart çeşit olmadığı için % yüz var diyemem ama sulu yerlerdekilerin içi daha dolgunca ve birazdaha irice..
suyu devamlı (365 gün) dibinden akan ağaçlarımız var yaşları sanırım en az 80 ne kökleri çürüyor, ne geç zamana kadar sulamadan dolayı sürgünleri donuyor, tek eksisi susuz olanlardan 15 gün geç hasat ediliyor. artısı diğer ağaçlar bazı yıllar çok az meyva verdiğinde onlar daha çok meyva veriyor.
madem öyle neden diğerlerinide sulamıyorsunuz diyenleri duyar gibi oluyorum
1.. arazinin müsade ettiği yerlerdekiler sulanıyor.
2.. elektrik yok
3.. deden kalan yer paylaşılmış amcalar halalar :) birini ikna etsem diğeri muhalefet ediyor. kimisi bahçesine bakıyor bir diğeri gelmiyor bile ama hasat zamanını kaçıran yok :)
kısaca genel miras sorunu..
suyu devamlı (365 gün) dibinden akan ağaçlarımız var yaşları sanırım en az 80 ne kökleri çürüyor, ne geç zamana kadar sulamadan dolayı sürgünleri donuyor
gözlemlerüme göre canlı su- oksijenli akan su hic bir sorun yapmaz, kil ve mergel tabakasında akak taban suyu 1m olan yerde cevizlerim var süper durumdalar. diger tarla cayır sınırında durgun su oluyor cevizler yaz ortasında kesildi yaprak döktü kurudu.
gec sulama aktiv büğüme cağında olan fidanlarda riskli (riskten zarar dogar dogmaz o şanzımıza), 20 küsür ıylllık agacta zaten 1,5-2 metrelik yeni surgun bulunmaz, bu yılın sürginleri olur bir karış pışkınleşir. güc meyvaya gider.
dere kenarında buyuyen,sonradan yatagın degişmesiyle suyun ortasında kalan bir agacı gördüm 3 yıl önce. yazık kuruyacak dedim... 3-5ay arayla kontrole gidiyorum..hiiic keyfini bozmuyor mübarek :) . (tek sorun meyvasını toplamak için balık agı gerekecek :D )
yazdıklarım tamamen gözlemlerim sonucu, tam işi bilipte yazmak degil :)
selyamlar
hasat devam ediyor ceviz silkeleme makinası yaşlı ağaçlarda güzel iş çıkarıyor.
ara kol hidrolik olunca gerdirme çok kolaylaşıyor.. halatı bağladıktan sonra normal gerginliğe traktörle getirip, ince ayarı hidrolik kolla yapmak işi çok kolaylaştırıyor. hatta silkeleme sırasında hasas olarak gerdirip gevşetmek bile mümkün oluyor.
bizim buralarda yaşlı ve heybetli ceviz ağacı çok fazla silkelemeyi gören, duyan ceviz sahipleri sıraya girdi :) parada istenmiyor, hayırda denmiyor neyapacağım :(
http://www.youtube.com/watch?v=UQW-OUSnvdo&feature=youtu.be
ömür-uşak
22-09-2013, 21:07
Necip kardeş aldınmı makinadan hidroliği kaldırınca rahat oluyormu bende düşünüyorum. Seneye haziran ortasında alacağım.Bizde vişne sıkıntı işçilik maliyete 80 kr.Cevizde sorun yok.
Necip kardeş aldınmı makinadan hidroliği kaldırınca rahat oluyormu bende düşünüyorum. Seneye haziran ortasında alacağım.Bizde vişne sıkıntı işçilik maliyete 80 kr.Cevizde sorun yok.
ömür bey evet aldım normal hidrolik kolların harici ara kolun yerine hidrolik piston taktım videoda bir kısmı görünüyor. işi gerçekten kolaylaştırıyor gerginliği azaltıp çoğaltma işini silkeleme esnasında yapabiliyorum.
eğer hidrolik arakol olmasa ince ayar için traktörü hareket ettirmekten başka çare yok..
ömür-uşak
22-09-2013, 23:03
ömür bey evet aldım normal hidrolik kolların harici ara kolun yerine hidrolik piston taktım videoda bir kısmı görünüyor. işi gerçekten kolaylaştırıyor gerginliği azaltıp çoğaltma işini silkeleme esnasında yapabiliyorum.
eğer hidrolik arakol olmasa ince ayar için traktörü hareket ettirmekten başka çare yok..
Biraz daha ayrıntılı video uzun süreli yayınlayabilirmisin birde hidrolik arakolu görünürse iyi olur.Teşekürler kolay gelsin.
canpunar
24-09-2013, 19:20
Sevgili Necip Bey,
Sizi ve uğraşınızı uzun zamandır takdir edenlerdenim. Bir ara bahçenize tohumdan bir miktar dikmek ve sonra aşılamak konusunda bir şeyler yazmıştınız. Ben de 1200mt rakımlı bir yerde (Konya / Kulu / Kömüşini Köyü) bir bahçe kurmayı ve bunu mümkünse tohumdan kurmayı istiyorum. Kazık kökün çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sizin, bizim gibi soğuk İç Anadolu için anaç olarak önerebileceğiniz bildiğiniz bir tür var mıdır? Malum derin kök, hastalık dayanımı, v.s. gibi kriterler önemli.
Saygılarımla,
Biraz daha ayrıntılı video uzun süreli yayınlayabilirmisin birde hidrolik arakolu görünürse iyi olur.Teşekürler kolay gelsin.
ömür bey bulunduğum yere devletimiz adsl veremediği için ( devlet artık bizden vergi alıp ve çalınan elektriğin parasını bizden tahsiledip başka yere yatırım yapar hale geldi malum yerlerde mezralarda adsl varken ben anadolunun ortasında ilçenin mahallesinde adsl kullanamıyorum) ceptelefonundan internet kullanıyorum oda sınırlı olduğu için video işleri canımı yakıyor :) ekim sonu bol bol yüklerim
Sevgili Necip Bey,
Sizi ve uğraşınızı uzun zamandır takdir edenlerdenim. Bir ara bahçenize tohumdan bir miktar dikmek ve sonra aşılamak konusunda bir şeyler yazmıştınız. Ben de 1200mt rakımlı bir yerde (Konya / Kulu / Kömüşini Köyü) bir bahçe kurmayı ve bunu mümkünse tohumdan kurmayı istiyorum. Kazık kökün çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sizin, bizim gibi soğuk İç Anadolu için anaç olarak önerebileceğiniz bildiğiniz bir tür var mıdır? Malum derin kök, hastalık dayanımı, v.s. gibi kriterler önemli.
Saygılarımla,
selamlar
herşeyden önce çıktığınız yolda başarılar dilerim
tohumdan dikimi yapmadım ama mutlaka bu yıl azda olsa deneyeceğim
anaç olarak yörenizin cevizlerinden başkasını kullanmayın derim
yörenizin iklimini doğal şartlarını herkesten iyi bilen kendi bölgenizin ağaçlarıdır onların meyvalarını alıp dikmek sizin için en iyisidir
ağacı güçlü bir anaçtan alın dikin başka bir şey aramayın. aşıdan sonra kök sistemi sizin coğrafyanızı bilen bir ağacınız olur
sonbahar erken donları bu yıl çok erken gelecek sanırım inşaallah 4 ekime kadar bu durum değişir..
ömür-uşak
03-10-2013, 23:13
Necip Bey kardeşim, bu gün pistonlu ara kolu gördüm.300tl dediler.Baya pahalı geldi.Makina hangifirmanın ben izmir fuarında kadıoğlu makinanın sarsıcısını gördüm.Çok basitti.Birde doğan şahin firmasının var onu görmedim seninki hangi firmanın. Vişneler başlamadan haziranda alacağım.İşçilik maliyeti vişnede çok yüksek.Toplaması zor 1tl/kg fiyatı işçilik oluyor. 2 tl ye satıyoruz. Diğer masraflarda var makine vişne için çok önemli.Size verimli ve sağlıklı hasatlar dilerim.
Necip Bey kardeşim, bu gün pistonlu ara kolu gördüm.300tl dediler.Baya pahalı geldi.Makina hangifirmanın ben izmir fuarında kadıoğlu makinanın sarsıcısını gördüm.Çok basitti.Birde doğan şahin firmasının var onu görmedim seninki hangi firmanın. Vişneler başlamadan haziranda alacağım.İşçilik maliyeti vişnede çok yüksek.Toplaması zor 1tl/kg fiyatı işçilik oluyor. 2 tl ye satıyoruz. Diğer masraflarda var makine vişne için çok önemli.Size verimli ve sağlıklı hasatlar dilerim.
ömür bey selamlar
arakol değişik firmaların üretimi var ben 240 tl ye aldım. gerçekten her işte büyük kolaylık sağlıyor. ama dikkat edilmesi gereken nokta traktörün çift hidrolik çıkışına sahip olması. teklilerde bendeki çalışmıyor ama onlar için bir sistem geliştirilmişmi bilmiyorum.
bendeki silkeleme makinası doğan şahin isimli firmanın işin aslı makina çok basit ama iyi iş çıkarıyor :)
vişne ağaçlarınızın gövdeleri çok kalın değilse, en yüksek noktasından tek seferde sarsacağından eminim.
malatyada kayısılarda, halk ağaca zarar veriyor diye kullanmıyormuş diye duydum.. bilginize.
işin aslı makina gelişime çok açık 20 cm çapa kadar olan ağaçları halat ile değilde direkt bir boru ile bağlanarak (ağaca bağlantı noktasında koruyucu lastik, kauçuk v.s kullanarak) çırpmak bu arada itme ve çekme oranını düşürmek daha mantıklı olur ağacı hırpalamaz. büyük ağaçlarda halattan başka hiç bir şans yok
arkada 12 mt halat ile ağacın altından çıkamadan silkelemek zorunda kaldım ve halat o kadar dik açı ile bağlandıki traktör aşağı yukarı sarsılıyordu. ağaç o kadar büyüktü.. büyük ağaçlarda çok uçlardan bağlamayınca silkelenmiyor..
dün ve bu gün donlar olacağı bilgisi canımı çok sıkmıştı haberlerde son 35 yılın en soğuk ekim ayı olduğu söyleniyordu.
ekim ayının ilk günlerinde don gerçekten istenmeyecek ilk şeylerden biri olsa gerek.
allah dualarımızı kabul etti en düşük +2,8 oldu bu geceyide hayırlısı ile atlatırsak sonrasında ısı artıyormuş
karaçepiş
06-10-2013, 19:52
sn ncp 1963 donun kırağının ceviz meyvelerine bir zararı olurmu
sn ncp 1963 donun kırağının ceviz meyvelerine bir zararı olurmu
taze cevizde don mutlaka etkili olur hiç birşey yapmazsa tadını etkiler diye düşünüyorum.. ama bu dediğimizin olması için en az bir saat -4 tende düşük dona maruz kalmalıki meyvanın ta içine işlesin.
sedatkso
10-10-2013, 14:12
sayın sedatkso inşaallah hayırlı olur.ankarada şu anda ekili ayaş,sincan ve kazanda chandler ceviz bahçeleri mevcut. olumlu veya olumsuz tüm gelişmeler zaman zaman ceviz dostlarına sitemiz aracılığı ile duyurulacaktır.Zaten çeşit üzerine kazan ilçe tarım müdürlüğünün tavsiyeleride bu yöndedir. saygılarımla.
sayın orkide01 size nasıl ulaşabilirim mümkünse bana özelden cep telefonunuzu gönderebilirmisiniz.saygılar
Sevdiklerinizle; Eski Bayramlar tadında bir bayram geçirmeniz dileğiyle, bayramınız kutlu olsun
En basit haliyle çeşit: Bir meyve türünde, belirlenmiş bazı kriterlere göre (örneğin UPOV), uzun süre üzerinde çalışılıp, verim ve kalite değerleri bilimsel olarak ortaya konulmuş ve devletin ilgili birimi tarafından tescilenerek milli çeşit listesine kaydı yapılmış bitkisel genotiplere denir.
Üzerinde çalışılmış bir bilimsel verisi olamayan devletin ilgili kurumunda kayıt altına alınmamış bir türe ait genotip ÇEŞİT değildir. Ülkemizde tüm meyve türlerinde olduğu gibi CEVİZ ile ilgili ÇEŞİT Listesi (26 çeşit) Gıda Tarım ve Hay. Bakanlığı TTSM kayıtlarında bulunmaktadır.
http://www.ttsm.gov.tr/TR/belge/1-177/meyve-ve-asma-cesit-listesi----fruit--vine-.html
alıntı.. ksü ceviz danışma hattı..
Bir ceviz çeşidinin ağacından;
4. yaşında; 25kg, 6 .yaşında, 60-70 kg, 7. yaşında 100-115 kg, 8 yaşında 140-160 kg, 9.yaşında 180-200kg vs vs ÜRÜN ALINABİLİRMİ
Soruyu bana soran sevgili okuycumun, bu sorusu geldiğinde iyiki 9. yaşta durdu!!! Dedim, yoksa soru devam etseydi 20. yaşta 400 kg ceviz alınır mı bir ağaçtan diye bekledim… ve off çektim……..
CEVAP: Gelen bu suale.. Şimdi ben ne cevap vereyim. Şaştım kaldım…
Önce bu soruyu bana soran ceviz üretici adayımızın bana şaka yaptığını ****, beni sınadığını zannettim, ısrar edince ciddi olduğunu … vs söyledi ve bana kızarak tekrar etti…. Ben ne deyim Ya rabbi bu soruya…
diyecek lafım yok, yazacak kelime kalmadı… bunlar benim ülkemde oluyor maalesef…
Çünkü yıllar önce;
Apomiktik ceviz diye bir moda başlatıldı,
Sonra susuz yani kurakta ceviz çok daha iyi olur diye bir şaşa meydana getirildi,
Bunu 40- 50 dekar ceviz bahçelerinden yüzbinler dolar kazanılacağı yaygarası takip etti vs..
Şimdilerde yukarıdaki soru…. Yani ceviz verimi….
Yani 7. 8. yaşında 140- 150 kg ürün veren ceviz … soruları akın akın gelmeye başladı, Nereden çıktı, kimden geldi, farklı bir ceviz dünyası varda haberim mi yok şaştım kaldım…..
Yok böyle bir şey yok
Yıllardır, ceviz ıslahı, ceviz çeşitleri üzerine çalışmaktayım, ülkemizdeki ve Dünyadaki standart tüm ceviz çeşitleri ile ilgili ya çalışma yaparak sonucunu gördüm, **** ilgili akademik yayınları okuyarak ceviz çeşitleri ile ilgili bilgiler okudum, derledim … ama böyle bir veri böyle bir verim değerine rastlamadım okumadım, kimsede okumamıştır rastlamamıştır.
Milli ve uluslar arası tüm ceviz toplantılarına katılırım, cevizle ilgili tüm kaynakları inceledim ama böyle verim değerine sahip bir çeşidin varlığı ile ilgili bilimsel veriye şahit olmadım.
Dünya ceviz yetiştiriciliğinde söz sahibi ABD ve diğer ülke kaynaklarına göre verimli sayılan standart bir ceviz ağacının tam verim çağındaki(10 yaş sonrası) ürün miktarı 45-65kg/ağaç dır. Ülkemiz verimli çeşitlerin verimi de buna yakın değerlerdir. Konuyu daha uzatmaya gerek yok.
**Konu basit mantık çerçevesinde incelendiğinde sonuca gitmek çok basittir;
4. yaşında 20-30 kg !..?5. yaşında 35-45 kg !..? …………………….. 4. yıldan- 5. Yıla ürün Artış miktarı: +15 KG 6. yaşında 60-70 kg !..? …………………….. 5.yıldan – 6. Yıla ürün Artış miktarı: +25 KG 7. yaşında; 100-115 kg !..?
…………………….. 6.yıldan- 7. Yıla ürün Artış miktarı: +40 KG
8. yaşında;140-160 kg !..?
…………………….. 7. yıldan- 8. Yıla ürün Artış miktarı: +40 KG
9. yaşında; 180-190kg !..?
***Standart Bir Ceviz Çeşidine ait “Tek Bir Ceviz Ağacından”; Bu verim değerlerinin alındığına dair bir araştırma **** bilimsel makaleye rastlamadım.
Gelişme çağındaki bir ceviz ağacının bir önceki yıla göre veriminin bir sonraki yılda 25-40 kg artması mümkün değildir.
DÜNYA akdemik kaynaklarında, Tam verim çağında 140-160 kg ürün veren standart **** herhangi bir CEVİZ ÇEŞİDİ nin varlığına dair bilimsel bir kayıt mevcut değildir.
Allah aşkına bir ağaç her yaşta (takip eden her bir yılda) 25- 40 kg ürün artıracak kadar gelişir mi, büyürmü? biraz mantık lütfen,
Bir ağacın gelişmesi ve sürgün verme yeteneği; bitki fizyolojisi ve çevre şartları ile ilgilidir. En yüksek gelişmede bile bir ceviz ağacı yaş başına maximum 3- 10 kg verim artışı sağlayabilir.
Bir ceviz ağacının her gelişme yılında 25-40 kg daha ürün verecek ölçüde gelişmesi, bitkisel Fizyoloji veya Botanikle izah edilemeyecek kadar gerçekten uzaktır.
8 veya 10 yaşındaki bir ceviz ağacını köküyle gövdesiyle yaprağı ile tartsanız 150 kg gelir mi!!!!! )
Ben böyle bir duruma itibar etmem…
Yaklaşık 20 yıldır ceviz ile ilgili çalışma yapan bir araştırıcı olarak, bilgilerimi pratik olarak paylaşmak istedim. Problemin çözüm yeri elbette devletimizin ilgili kurumlarıdır.
alıntıdır.. sayın sütyemez hocaya sevgilerimle.
yukarda yazılanlara rağmen, hala kafasında soru olan gitsin alsın diksin. zamanı gelince kime beddua edeceği ortada..
artık malum sayfada tek kelime yazmama kararı aldım. sizlerdende ricam yazarak malum sayfayı güncel durumda tutmayalım.
son kez; fidan dikecek arkadaşlar, lütfen gerçekçi olalım.
1 kg kabuklu kurutulmuş ceviz, cinsine göre değişmekle birlikte 80 ila 100 adet cevizden oluşur.
100 X 100 = 10.000 onbin meyva olacakki 100 kg ürün olsun
kısaca herkesin aklı var lütfen kullanalım..
daha fazla bilgi için okumak isterseniz. CEVİZ HATTI - KSÜ Ceviz Danışma Hattı (http://ceviz.ksu.edu.tr/)
ömür-uşak
01-11-2013, 20:47
yukarda yazılanlara rağmen, hala kafasında soru olan gitsin alsın diksin. zamanı gelince kime beddua edeceği ortada..
artık malum sayfada tek kelime yazmama kararı aldım. sizlerdende ricam yazarak malum sayfayı güncel durumda tutmayalım.
son kez; fidan dikecek arkadaşlar, lütfen gerçekçi olalım.
1 kg kabuklu kurutulmuş ceviz, cinsine göre değişmekle birlikte 80 ila 100 adet cevizden oluşur.
100 X 100 = 10.000 onbin meyva olacakki 100 kg ürün olsun
kısaca herkesin aklı var lütfen kullanalım..
daha fazla bilgi için okumak isterseniz. CEVİZ HATTI - KSÜ Ceviz Danışma Hattı (http://ceviz.ksu.edu.tr/)
Aynen bende epeydir yazmıyorum.Tavsiye ve yoruma gerek duymuyorum.15 yıldır araştırıp yetiştirip bildiğimce paylaştım. Forum bir hazine birazda başka kaynaklar yeter. Ceviz dikmek için birazda araştırma zahmeti olacak.Kaçakaç dikeyim.Konuyla ilgili yüzlerce mesaj.Hangi cinsi dikeyim.Yüzlerce mesaj.Dopdolu form.Hani hastalığını sorsa fotğrafını paylaşsa belki ama çukurları kaç cm açayım 100 yerde yazıyor.Okumadan arştırmadan bir soracak 10 cevap alacak yan gel osman ne güzel.İnsanlar yorumların tamamını okusa malum sayfanın ne kadar kandırıcı olduğunu anlarlar ama 2 resim 1 video çok güzel kendi düşen ağlamaz ne yaparlarsa yapsınlar.
Aynen bende epeydir yazmıyorum.Tavsiye ve yoruma gerek duymuyorum.15 yıldır araştırıp yetiştirip bildiğimce paylaştım. Forum bir hazine birazda başka kaynaklar yeter. Ceviz dikmek için birazda araştırma zahmeti olacak.Kaçakaç dikeyim.Konuyla ilgili yüzlerce mesaj.Hangi cinsi dikeyim.Yüzlerce mesaj.Dopdolu form.Hani hastalığını sorsa fotğrafını paylaşsa belki ama çukurları kaç cm açayım 100 yerde yazıyor.Okumadan arştırmadan bir soracak 10 cevap alacak yan gel osman ne güzel.İnsanlar yorumların tamamını okusa malum sayfanın ne kadar kandırıcı olduğunu anlarlar ama 2 resim 1 video çok güzel kendi düşen ağlamaz ne yaparlarsa yapsınlar.
Adamların ceviz tartısı yeşil kabuklu yaş ceviz, 0,060 gr tane. kurumuş ceviz 0,010 gr civarıdır. altı katı ağırlık verilmiş yani verdikleri 60 kg aslında 10 kg
maksimum verim olarak verdikleri 150 kg nin karşılığı 25 kg bu verimlere ulaşan bir çok çeşit zaten var...
chandler, fernor 10 yaşında zaten bu değerlere yakın verime ulaşıyor ve bu çeşitler hertürlü belge ve sertifikaya sahipler en azından aşılı, ne olduğu tescilli çeşitler.
kısaca şark kurnazı bunlar......... fazla kg yazıp dikkatleri üzerlerine çekiyorlar harika bir şekilde reklam yapıyorlar. yarın nerede bu verim diyene biz yeşil kabuklu ağırlık vermiştik derlerse kimse şaşırmasın... zatende onu yapıyorlar. linki dikkatli okuyalım lütfen
http://www.agaclar.net/forum/1197288-post372.htm
hangi kabuklu kuru ceviz bu linkte yazılan kadar ağırlığa sahipmiş?? 334 adet ceviz = 3340 gr gelir 20 kg değil
İnsan beyni ile yeşil kabuklu cevizin yapılarını incelersek tüylerimizi diken diken edecek bir gerçekle karşılaşırız.
Yeşil kabuk kafa derisine, tahta kabuk kafatasımıza, cevizin zarı beyin zarımıza ve meyvesi beynimize benzeyen bu yapının tüm meyveler arasında gümüş iyonu içeren tek meyve olmasıda beynimizle olan inanılmaz bağlantıyı gözler önüne serer. Çünkü bu gümüş iyonuna ihtiyacı olan tek organ beyindir.
Minyatür beyin görünümündeki Ceviz beyin için gerekli olan gümüş iyonlarını ihtiva eden tek meyvedir ve Asyada beyin gıdası olarak kabul edilir.
Ceviz; fosfor, kalsiyum, potasyum ve demir açısından zengin bir besin maddesidir. Dolayısıyla zihin yorgunluğunu giderici, kemik ve dişleri güçlendiren, kas rahatlatıcı etkisi ve kansızlığa çözüm getiren bir besin kaynağı olarak oldukça önemlidir. Omega 3 ve bol miktarda yağ asitleri ihtiva eden bir besindir. Sağlık adına birçok faydası bulunan omega 3 yağ asitleri daha iyi düşünebilme, zihinsel fonksiyonların işlevselliğinin artırılması, zeka geliştirme, romatoid artrit, egzama ve sedef hastalığı türü hastalıklarda faydalıdır.
Kardiyovasküler sağlığının korunmasında da büyük rol oynayan ceviz, evimizden ve çocuklarımızın yemek listelerinden eksik olmaması gereken çok besleyici bir besindir. Uzmanlar, günde 2 tüm cevizin tüketilmesini öneriyor.
Cevizin Faydaları;
Ceviz, içeriğinde bol miktarda Omega 3 yağ asitleri bulundurduğundan, kalp rahatsızlıklarına iyi gelir, yüksek kan basıncını azaltır.
Yapılan araştırmalar sonucu ceviz, kabuklu yemişler arasında en çok antioksidan içeren besin olarak kabul edilmiştir. Antioksidanlar, E vitamininden 7 kat daha güçlüdür.
Ceviz, bir aminoasit olan arginin içerir. Bu madde ise damaların esnekliğini korumaya yardımcı olur, damar çatlamalarını önler.
L-arginin E Vitamini, magnezyum, folik asil yönüyle yeterince zengin olan ceviz, kalp hastalıklarını önler.
Arter duvarımızın esnek olmasını ve pıhtılaşmayı kısmen önleyerek kan dolaşımınızın daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. L-Arginin maddesi, ceviz ve yer fıstığında bol miktarda bulunur.
Ceviz, kötü kolesterolü ve toplam kolesterolü en aza indirir.
Kalp ve damar sağlığı açısından her gün 2 tüm ceviz yenmesi önerilmektedir.
Amerikada bazı bölgelerde küçük ceviz paketleri üzerine kalp ve damar sağlığına faydalıdır yazıları yazmaktadır. Tıpkı bizim sigaraların üzerine zararlıdır yazdığımız gibi.
Ceviz, vücuttaki gizli veya görülen tümörlerin gelişmesini yavaşlatarak tedavi sürecinde zaman kazandırır.
Kalın bağırsak, prostat ve göğüs kanserlerinde önleyici etkiye sahiptir.
İçerdiği gümüş ve selenyum, çocuklarda zeka gelişimini destekler.
Haşlanmış buğday ile tüketilirse zihin ve beden gelişimini destekler.
Ve sayamadığımız daha bir çok faydası bulunan ceviz, kararınca ve yerinde tüketildiği taktirde, aşırı kaçılmadığı taktirde en büyük besin kaynağınız olacaktır.
Kalbinizi korumak için omega 3 yağ asitleri içeren ceviz tamda size göre…
Günde kaç ceviz yemeliyiz?
Günlük yenmesi gereken ceviz miktarı, 30-50 gram arasındadır. Bu da 2-3 tüm cevize tekabül etmektedir. Daha fazlasını tüketmek vücutta aşırı yağlanma ve kiloya sebebiyet verecektir.
Cevizin Zararları Nelerdir?
Ceviz, aşırı tüketildiği zaman yani günde 4 taneden fazla tüketildiği zaman, vücut ihtiyacı olan kadarını depolayıp, arta kalan fazla yenilen kısmını ise kiloya ve yağa çevirecektir. Bu da vücut için oldukça zararlıdır.
Cevizin Besin Değerleri: (100 gram)
Tiamin 0,48 mg.
Kalori: 654
Fosfor: 380 mg.
Kalsiyum: 83 mg.
Demir: 2.1 mg.
Potasyum: 225 mg.
A vitamini: 30 İ.U.
C vitamini: 3 mg.
Yağ: 64.4 gr.
Karbonhidrat: 15.6 gr.
Niasin: 1.2 mg.
Protein: 15.0 gr.
sık dikimde budama şekli bu oluyormuş ama bu ağaçlar henüz çok yaşlı değil gibi duruyor. ilerde birbirine girecek aynı sıradaki ağaçların dalları için ne gibi bir uygulama yapıyorlar??
Walnuts Australia Winter Update - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=itcmSmmt80E#t=14)
formullaone
12-11-2013, 11:19
sık dikimde budama şekli bu oluyormuş ama bu ağaçlar henüz çok yaşlı değil gibi duruyor. ilerde birbirine girecek aynı sıradaki ağaçların dalları için ne gibi bir uygulama yapıyorlar??
Walnuts Australia Winter Update - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=itcmSmmt80E#t=14)
Adamlar olayı çözmüş.Her türlü imkanları var.150 yıldır bu işin içindeler.Dedelerinin bile kapama bahçeleri varmış :) Biz daha yeni başladık.
Bu makineler budama işinin 80% ini gerçekleştiriyormuş,geriye kalan ve aralarda kalan budama işlerini tekrar budama ustaları yapıyormuş.
Bu makinelerin çalışması için düz ve büyük araziler gerekli,ülkemizde bu düzlükte bir yapıya sahip ceviz bahçesi ben görmedim.
Biz daha çok makas kullanırız gibi geliyor bana. İşimiz çok zor,her anlamda.
selamlar
ben geçen yıl malç naylonu ile üç fidanda deneme yapmıştım. çapaladıktan sonra fidan boğazı yaklaşık 30 cm açık akalacak şekilde naylon ile kapladım.
gelişmede diğer fidanlardan hiç bir farkı olmadı.
otlanma, fidan boğazındaki 30 cm yoğun ot yaptı. kapalı olan diğer kısımlar otlanamadı.
plastik malzeme ile malçlama yapacaklar kesinlikle düz naylon olanı tavsiye etmem.
yanlış anlaşılmasın tekstil dediğimizde naylon ama dokuma naylon olduğu için gözenekli bir yapıya sahip ve dolayısı ile hava alıp verebiliyor su geçirebiliyor internette ararken sera yer örtüsü, sera taban örtüsü, malç tekstili diye aratırsanız sonuca ulaşırsınız. ben adanadan bir firmadan 90 gr m2 %3 uv katkılı olarak 0,675 krş/m2 den satın aldım
eğer birleşir sipariş çok miktara çekebilirse fiyatı düşebilir. en azından aynı şehirdekiler bir araya gelir sipariş verebilirse daha akıllıca ve ucuz olur çünki nakliyede var daha..
asıl tartışılması gereken 12 ay örtülümü duracak yoksa belli dönemlerde örtü alınacakmı?
kalacak ise taban gübrelemesi ne şekilde yapılacak ?
geçen yıl yapılan işçilikler
mart sonu taban gübrelemesi ve düzenleme 1
mayıs ilk hafta çapalama ve damlama serimi 1
haziran sonu çapa 1
ağustos ortası çapa 1
traktörle yapılan işleri yazmadım.. her çapalama fidan başı ( bölgelere göre işçilik fiyatına göre artar veya eksilir) 0,60 krş
4X0,60=2,40 TL
yani yaklaşık 150X150 =225 m2 2,25X0.675=1,519 krş ilk kaplama işçiliği 1,519+0,60=2,2 tl eder nakliye dahil fidan başı yaklaşık 2,2+0,05=2,25 tl olur. ilk yıldan kendini amorti eder.
fidan başı zaten çapalama için yaklaşık 2,4 tl ödüyoruz bunu bir lkez verip en az dört yıl çapa parası vermemek, üstelik fidanlarımızın dibini ottan kurtarmak. bu değerlendirme tamamen bahçe sahibinin maddi durumu, ve işe bakış açısı ve bahçe büyüklüğüne göre değişir.
ilk mesajımda malç tekstilinin kışın toplanıp toplanmamasının tartışılması gerektiğini yazmıştım..
bu konu ile ilgili sayın dr. emre beye yazdığım maile sağolsun alttaki cevabı yazdılar..
malç tekstili almak isteyen arkadaşlara faydası olması dileklerimle..
linkten emre beyin yazılarına ulaşabilirsiniz
Dr. Yasin Emre KİTİŞ (http://yasinemrekitis.wordpress.com/)
Merhaba Necip Bey,
Malç tekstilini uyguladıktan sonra ömrü bitene kadar kaldırmanıza gerek yok. Zaten bu materyalin en büyük avantajlarından bir tanesi bu. Naylon örtü gibi kolay yırtılmıyor. Burada kullanacağınız örtü kalınlığı ve içerdiği UV katkısı önemli. Malçın kaç yıl arazinizde bozulmadan kalmasını istiyorsanız ona göre bir seçim yapmalısınız. Örtünün uzun süre toprakta serili kalmasıyla ilgili bir sorun yaşamadık. materyalin gözenekli yapıda olması hava almasını sağlıyor. Malçın dört yıl sağlam kalmasını istiyorsanız m2'si 100-120 g olan ve UV katkısı %3'ün altında olmayan örtüyü tercih etmenizi öneririm.
İyi günler.
Dr. Y. Emre Kitiş
Süleyman Demirel University
Agricultural Faculty, Plant Protection Department
bezginbekir66
13-12-2013, 13:23
herkese merhaba
necip bey icraatlarınızı ve yazılarınızı takdir ve hayranlıkla takip ediyorum. bu denli bilinçli ve sistemli çalışmanızın eminim mükafatı kaçınılmazdır. Allah yolunuzu açık etsin bol kazançlar... Benim köyüm mucura sadece 40-50 km uzakta ve muhtemelen aynı iklimi sürmekteyiz..
125,000m2 yani 125 dönüm tek parça sulu arazim var rakım yaklaşık 1100 veya en fazla 1200dür. yaklaşık 15 yıldır bir sene pancar bir sene buğday ekeriz.. kuyusu içinde suyu yeterli elektriği başındadır.. ben bu tarlayı sizin gibi kapama ceviz bahçesi yapmayı düşünüyorum. aynı şekilde ben de ankarada memurum fakat kardeşlerim köyde ve işle yakinen ilgilenecek kapasitedeler...
Tarlam köy seviyesinden hafif yüksek bir tepenin sırt kısmındadır fakat tarlam düzdür. çok hafif bir eğimi vardır 300 metre kadar yanında köy göletimiz vardır fakat yeterli su verememektedir o yüzden kendi sondaj kuyumuzdan su almaktayız.
Toprak analiziydi falandı filandı ön değerlerimizin normal çıkması halinde tarlama yarı yarıya fernor ve aralara da altay3 ekmeyi düşünüyorum. 10 sene sonraki seyreltme sırasında altay iyi olursa fernoru seyreltirim fernor iyi olursa altayı seyreltirim. fernorun verimi ve bizim iklimlere uyumu hakkında..... hatta daha doğrusu bu anlattıklarım hakkında genel bir değerlendirmenizi alabilir miyim... ne düşünürsünüz ne önerirsiniz.....
herkese merhaba
necip bey icraatlarınızı ve yazılarınızı takdir ve hayranlıkla takip ediyorum. bu denli bilinçli ve sistemli çalışmanızın eminim mükafatı kaçınılmazdır. Allah yolunuzu açık etsin bol kazançlar... Benim köyüm mucura sadece 40-50 km uzakta ve muhtemelen aynı iklimi sürmekteyiz..
125,000m2 yani 125 dönüm tek parça sulu arazim var rakım yaklaşık 1100 veya en fazla 1200dür. yaklaşık 15 yıldır bir sene pancar bir sene buğday ekeriz.. kuyusu içinde suyu yeterli elektriği başındadır.. ben bu tarlayı sizin gibi kapama ceviz bahçesi yapmayı düşünüyorum. aynı şekilde ben de ankarada memurum fakat kardeşlerim köyde ve işle yakinen ilgilenecek kapasitedeler...
Tarlam köy seviyesinden hafif yüksek bir tepenin sırt kısmındadır fakat tarlam düzdür. çok hafif bir eğimi vardır 300 metre kadar yanında köy göletimiz vardır fakat yeterli su verememektedir o yüzden kendi sondaj kuyumuzdan su almaktayız.
Toprak analiziydi falandı filandı ön değerlerimizin normal çıkması halinde tarlama yarı yarıya fernor ve aralara da altay3 ekmeyi düşünüyorum. 10 sene sonraki seyreltme sırasında altay iyi olursa fernoru seyreltirim fernor iyi olursa altayı seyreltirim. fernorun verimi ve bizim iklimlere uyumu hakkında..... hatta daha doğrusu bu anlattıklarım hakkında genel bir değerlendirmenizi alabilir miyim... ne düşünürsünüz ne önerirsiniz.....
merhabalar
fernorun bizim buralardaki verimi hakkında şimdilik hiç bir şey söyleyemeyeceğim çünki benim ağaçlarımda henüz bir yaşında. ama hani bir söz vardır. adam olacak çocuk .... belli olur. diye mevcut yaşlarına rağmen bu bahar kimi fidandan 10 kiminden ikişe üçer meyva kopardım.
bizim buralarda asıl düşünülmesi gereken sonbahar erken donları
fernor, fernette, chandler, v.b çeşitlerle ilkbahar geç donlarından kurtulabiliyoruz ama sonbahar erken donlarından henüz kurtulacak bir çeşit yok en azından henüz literatürde böyle bir cins yok.
bizler bize düşeni en güzel şekilde yapıp. gerisini yaradandan beklemek zorundayız.
sorularınıza yardımcı olabilirsem mutlu olurum bol şanslar diliyorum.
pancar ekiyormuşunuz kardeşleri ikna etmeden bu yola çıkmayın hatta ikna etmeyin onlar dikmeye talip olsunlar. en az 5 sene hiçbir gelir olmadığı gibi hep gideriniz olacak sonra kardeşlerle problem yaşamayın..
herkese merhaba
tekrar merhaba
eğer ciddi olarak bu yatırıma karar verirseniz çeşit seçiminden önce mutlaka sebahattin yılmaz hoca ile görüşün. arzu ederseniz sizi bir araya getirebilirim.
bahsettiğiniz büyüklükte bahçe için profesyonel bir destek şart.
bezginbekir66
14-12-2013, 18:40
necip bey öncelikle ilgi ve alakanıza çok teşekkür ederim..
ikna konusunda sıkıntımız yok inşallah.... çünki bu sene yapacaktık ama dar vakte sıkıştırmayalım dedik ve seneye biraktık.... bu süre içerisinde araştırmak için bol bol vaktimiz olacak..
Nasip olursa ilerleyen azamanlarda sizi de bahçenizi de yakından görüp bilgi ve tecrübelerinizden yararlanmak istiyoruz. ayrıca ekim yapmadan önce size bizim tarlamızı yerimizi toprak analiz değerlerimizi herşeyi sormak istiyoruz.
Bir de 100 dönümü aşan yerler için 10 yıl ödemesiz ve düşük faizli kredi imkanından da faydalanmak istiyoruz... daha sık sık yazılarınıza katılırım inşallah....
ilgi ve alakanıza tekrar teşekkür edrim... tüm arkadaşlara selamlar....
necip bey öncelikle ilgi ve alakanıza çok teşekkür ederim..
ikna konusunda sıkıntımız yok inşallah.... çünki bu sene yapacaktık ama dar vakte sıkıştırmayalım dedik ve seneye biraktık.... bu süre içerisinde araştırmak için bol bol vaktimiz olacak..
Nasip olursa ilerleyen azamanlarda sizi de bahçenizi de yakından görüp bilgi ve tecrübelerinizden yararlanmak istiyoruz. ayrıca ekim yapmadan önce size bizim tarlamızı yerimizi toprak analiz değerlerimizi herşeyi sormak istiyoruz.
Bir de 100 dönümü aşan yerler için 10 yıl ödemesiz ve düşük faizli kredi imkanından da faydalanmak istiyoruz... daha sık sık yazılarınıza katılırım inşallah....
ilgi ve alakanıza tekrar teşekkür edrim... tüm arkadaşlara selamlar....
merhabalar
analizleri yaptırdığınızda bir adım ileri giderek sebahattin hocaya gönderir kendisinin değerli yorumlarını alırız.
ama analizinizi lütfen laben veya doktor tarsada yaptırın ne dikeceğinizi mutlaka belirtin bir kereye mahsus olarak tam analiz (mikro elementler dahil) yaptırın..
mart sonundan itibaren bahçede olurum ne zaman isterseniz buyrun bir acı kahvemi içersiniz.
tarım bakanlığından destekleme (hibe)... fidanlarınız sertifikalı standart fidan veya mavi sertifikalı olmak zorunda.
orman bakanlığından destekleme (15 yıl sonra geri ödemeli)... bir orman mühendisi bulup anlaşın gerisini mühendis takip eder sonlandırır.
ziraat bankasından bahsettiğiniz krediyi kullanabilirsiniz... banka ile görüşün
damlama içinde aynı şekilde ziraat bankasından ayrıca kredi kullanabilirsiniz.... banka ile görüşün ama damlama işini mutlaka banka ile anlaşması olan bir firmaya yaptırmak zorundasınız.
Hocam toprağı analiz ettirirsiniz değerler normal çıkar falan filan ama insanlarıda analiz ettirin para uğruna kardeşlerinizle aranız bozulmasın dikkat edin.
Benim babamın babası vefat ettiğinde abisi ile keçileri ortak bölüşmüşler babam şehirdeyken hep babamın keçileri ölüyormuş.
kamil keskin
16-12-2013, 13:05
Hocam toprağı analiz ettirirsiniz değerler normal çıkar falan filan ama insanlarıda analiz ettirin para uğruna kardeşlerinizle aranız bozulmasın dikkat edin.
Benim babamın babası vefat ettiğinde abisi ile keçileri ortak bölüşmüşler babam şehirdeyken hep babamın keçileri ölüyormuş.
Aynen size katılıyorum.Bu devirde insanlar şeytan olmuş.Ortak iş yaparsanız tekrar tekrar düşünün derim ben.Çevremizde görüyoruz insanlar birbirlerine neler yapıyor.Tabi bunları söylerken beni yanlış anlamanızı istemem.Hepimizin amacı bu işten başarılı olmak.
Saygılar
merhabalar sevgili ceviz severler!!
benim sorum bu fernor bahçesiyle ilgili 70 dekar 1400 fidan diken abime !!!
ne oldu durum diye bi sorum var?:confused:
yani sorum ncp1963 bey için....son durumlar nedir beyefendi paylaşırmısınız .....?sizinle yollarımız çok benziyor çünkü..
.şimdiden teşekkürler
yani sorum ncp1963 bey için....son durumlar nedir beyefendi paylaşırmısınız .....?sizinle yollarımız çok benziyor çünkü..
.şimdiden teşekkürler
merhaba
henüz kış aylarındayız nisan sonu mayıs başı gibi uyanmalar başlayacak inşaallah. bu yıl fidanların iki yaşı dolacak şu an itibari ile fidanlar uyuyor baharla birlikte herşeyi göreceğiz.
sizinle benzeyen yolumuz ne :) ??
merhabalar,
mart ayının ilk haftası fernor ve fernette fidanlarımın budamasını yapacağız.
aşı kalemi almak isteyenler özelden veya mail adresimden bana ulşabilirler.
bezginbekir66
10-03-2014, 10:04
yahu necip abi düşünüp duruyorum.... sormadan edemiyeceem....:) neden kaman1 veya kaman5 değil de feernor..? senin topraklar kamana yakın.. üstelik aynı iklim özelliklerini taşıyor..... zaten benim topraklarda sana yakın..( aramız yaklaşık 40-50 km) tahminime göre aynı iklim... ben kaman cevizini araştırdım.... kaman cevizinin piyasası çok güzel... neredeyse chandler ceviziyle aynı.... eee anavatanı da kırşehir..... neden sana fernor daha cazip geldi bilmek istiyorum abi.... biraz kapsamlı bir şekilde yazarsan çok sevinirim abi....... haa bide ben sözümdeyim...:) bu yaz sen istemesen bile babam ve kardeşimle bahçeni ziyarete geleceğiz inşallah..... gezen tilki yatan aslandan karlıdır derler..:) gezerek görerek birşeylere karar vereceez inşallah....
yahu necip abi düşünüp duruyorum.... sormadan edemiyeceem....:) neden kaman1 veya kaman5 değil de feernor..? senin topraklar kamana yakın.. üstelik aynı iklim özelliklerini taşıyor..... zaten benim topraklarda sana yakın..( aramız yaklaşık 40-50 km) tahminime göre aynı iklim... ben kaman cevizini araştırdım.... kaman cevizinin piyasası çok güzel... neredeyse chandler ceviziyle aynı.... eee anavatanı da kırşehir..... neden sana fernor daha cazip geldi bilmek istiyorum abi.... biraz kapsamlı bir şekilde yazarsan çok sevinirim abi....... haa bide ben sözümdeyim...:) bu yaz sen istemesen bile babam ve kardeşimle bahçeni ziyarete geleceğiz inşallah..... gezen tilki yatan aslandan karlıdır derler..:) gezerek görerek birşeylere karar vereceez inşallah....
neden fernor???
fernor geçen yıl 26 nisan civarı yaprakçıklarını gösterdi. geç donlardan korunmak için seçtim geçen yıl 13 ve 25 nisanda eksi ikiyi görmüşüz... yerli cinsler daha erken uyanıyor.. dört beş yılda birde olsa nisan sonuna doğru daha sert don oluyor.
kısaca dört beş yılda birde olsa ilkbahar geç donlarından korunmaktı fernoru seçmekteki amacım.
geçenyıl sayın arif göçmenden 20 adet kaman1 alıp onlarıda diktim bu yıl uyanma tarihlerini takip ederim..
mutlaka bekliyorum yerinde görmek okumaktan iyidir :) bir acı kahvemi içersiniz..
genel bilgi:: budamayı hala yapamadım son bir haftadır yağmurdan gözümüzü açamadık iyiki yapamamışım :) çarşamba ve perşembe eksi 4 ler civarı don görünüyor..
bezginbekir66
10-03-2014, 16:55
anladım necip abi.... haklısın bizim iklimde aynı.... biz üçüncü dördüncü ayda pancar ekeriz.. çıkan küçük pancarlar nisan ayında don vurur... ama bu dediğin gibi dört beş senede bir olur... o seneler pancarı tekrar söker ekeriz.... sebep sadece bu mu yani abi... fernorun satış piyasası ve verimi olarak eminim araştırma yapmışındır abi.. benim sormak istediğim birazda onlar.... yani biz fernoru satarken bir chadner gibi bir kaman gibi fiyat eder mi? chadnet kadar verim vermediği kesin galiba... ama en azından fiyat olarak ve fiyasada tutulurluk olarak ne derece...? birazda onu açıklarmısın abi...
bir de şunu sormadan edemeyeceğim... benim ekeceğim tarlanın yaklaşık 400-500 metre yakınında küçük bir köy göletimiz var... bunun nisan donlarını azaltıcı yönde etkisi olur mu.... gölet yeni olduğu için derecelerle araştırma yapamadım ama az da olsa havayı ılımanlaştırır herhalde değilmi abi...
anladım necip abi.... haklısın bizim iklimde aynı.... biz üçüncü dördüncü ayda pancar ekeriz.. çıkan küçük pancarlar nisan ayında don vurur... ama bu dediğin gibi dört beş senede bir olur... o seneler pancarı tekrar söker ekeriz.... sebep sadece bu mu yani abi... fernorun satış piyasası ve verimi olarak eminim araştırma yapmışındır abi.. benim sormak istediğim birazda onlar.... yani biz fernoru satarken bir chadner gibi bir kaman gibi fiyat eder mi? chadnet kadar verim vermediği kesin galiba... ama en azından fiyat olarak ve fiyasada tutulurluk olarak ne derece...? birazda onu açıklarmısın abi...
bir de şunu sormadan edemeyeceğim... benim ekeceğim tarlanın yaklaşık 400-500 metre yakınında küçük bir köy göletimiz var... bunun nisan donlarını azaltıcı yönde etkisi olur mu.... gölet yeni olduğu için derecelerle araştırma yapamadım ama az da olsa havayı ılımanlaştırır herhalde değilmi abi...
cevizin piyasasında öncelik tezgaha koyduğun malın şeklinin, iriliğinin % 98 aynı olması, içinin beyaz olması, kabuğunun kolay kırılır olması, içinin kolay çıkabilir olması, iç oranının yüksek olması. v.s gibi şartları yerine getiriyor olması. chandlerde kendi çapında markalaşmış durumda kamanda arif beyin damızlık bahçesinde yerinde gördüm verim çok harika idi ama bizim buralarda chandlerden kurulup verime yatmış bahçe görmedim. ama çevrede yeni chandler dikilen bahçeler var fakat verim için birşeyler söylemek için çok erken.
meteoroloji ile hiç ilgim yok ama, küçük bir su birikintisinin havada bir etki yapabileceğini düşünmüyorum. büyük bir baraj gölü olsa evet diyebiliriz sanırım..
bezginbekir66
11-03-2014, 09:53
anladım abi... teşekkür ederim.....
Fernorlarda uyanma ve su yürümeler başladımı acaba...
Fernorlarda uyanma ve su yürümeler başladımı acaba...
henüz hiç birinde uyanma belirtisi yok.
http://www.agaclar.net/forum/1209094-post36.htm
bu linkten takip edebilirsiniz
sebahattin yılmaz hocamla kucaklamaya çalıştığımız ağaç 150 li yaşlarda hala canlı verim veren büyük bir ağaçtır. çevresi 303 cm geliyor.
merhabalar
dün gece yani 29 unu 30 una bağlayan gece -6 dereceleri görmüşüz, dolayısı ile çiçek açmış olan kayısılar, erkenci bademler ve can eriklerinin çiçek renkleri kahve rengi oldu :( soğuk yaktı geçti bu gecede aynı dereceleri göreceğiz. soğuk almayan çiçek kaldıysa onlarda bu gece gider.
ama şuna dikkat ettim geçen yıl bu günlerde uyanan yerli cevizlerin gözleri bile tam kabarmamış durumda. sanki bu soğukların geleceğini biliyorlarmışçasına uyuyorlar..
http://www.agaclar.net/forum/1050599-post2.htm
yerli cevize dikkat..
Cevizlerinizin hala uyanmaması gerçekten süper bişi. Bu taraflarda 31 mart 2014 sabahı oluşan kırağıdan cevizler nakavt. Yabancı çeşitlerde hasar az olmasına rağmen onlarda da durum pek içaçıcı değil.
Cevizlerinizin hala uyanmaması gerçekten süper bişi. Bu taraflarda 31 mart 2014 sabahı oluşan kırağıdan cevizler nakavt. Yabancı çeşitlerde hasar az olmasına rağmen onlarda da durum pek içaçıcı değil.
sayın helot merhabalar
yerli cinsler dahil hiç bir ceviz cinsinde uyanma henüz yok. yerli cinsler (yöresel) geçen yıl erken uyanıp erken hasat yapılmıştı, bu yıl henüz gözler kabarmamış ama ağaçlara iyiden iyiye su yürümeye başlamış dün onu gördüm çok aşağı sarkan bir iki dalı kesince akıntı oldu bende kesmeyi bıraktım. buda yakında gözlerin kabarıp uyanacağı anlamını taşıyor.
fernor, fernette, chandler ve kaman1 de henüz uyanma yok budamayı dün bitirdim gövdeye belli belirsiz su yürümesi var.
tabi başka bölgelere göre daha ağaçlarımızın uyanmaması iklimsel faklılıktan kaynaklı. biz geceleri hala sobalarımızı yakıyoruz.
ahmettugrul55
02-04-2014, 19:44
samsunda cumartesi gecesi soğuk peşinden gün boyunca yağan kar yerli cevizleri yaktı geçti:(
samsunda cumartesi gecesi soğuk peşinden gün boyunca yağan kar yerli cevizleri yaktı geçti:(
bu sene yerli cevizlerde hasat az olacak sanırım.. diyeceğim ama iç anadoluda uyanma olmadığı için henüz herhangi bir zararlanma yok.
Yaşar Aydın
02-04-2014, 20:45
900m. rakımdaki Polatlı'da 30 marttaki -6.1 derecelik soğuktan dolayı Maraş18'lerde çok büyük zayiat oldu. Özellikle uzun sürgün dallarda neredeyse tüm dal boyunca tamamında kuruma oldu...
900m. rakımdaki Polatlı'da 30 marttaki -6.1 derecelik soğuktan dolayı Maraş18'lerde çok büyük zayiat oldu. Özellikle uzun sürgün dallarda neredeyse tüm dal boyunca tamamında kuruma oldu...
yaşar bey selamlar.
uzun sürgün dallar derken? geçenyılın sürgünlerinden bahsediyoruz değilmi??
geçen yılın sürgününde martın 30 unda soğuk zararlanması olabilirmi ??
daha önceki soğuklardan zararlanmış olmasın onlar..
birde toprak analizi yaptırdınızmı? fidanlarınızın beslemesini iyi yapıyormusunuz? özellikle potasyum ve çinko eksikliğinde bitki gövdesine glikoz (neredeyse bildiğimiz antifriz) depolayamaz bu da fidanın/ağacın kışın soğuklara direncini düşürür.
örneğin dondan fidanlarımızı/ağaçlarımızı korumak için uzun süreler sulamanın erkenmi yoksa daha geçmi kesilmesi gerektiğini tartıştık.
genç fidanların 1 ve 2 yaşlı köksistemi çok derinlere henüz inemeyeceği için suyunun erken kesilmemesi fikrindeyim
3 yaş üzeri fidanların ve ağaçların kök sistemi daha derinlerdeki toprak nemini kullanabileceğini düşününce, suyunu erken kesmekte bir şey olacağını düşünmüyorum.
son sulaması 13 eylülde yapılmış bir fidana örnek ekteki resim
üstüne üstlük geçtiğimiz sonbaharda erken don olayları yaşadık.
Yaşar Aydın
03-04-2014, 22:16
Necip bey merhaba,
Polatlı Meteoroloji Md.'lüğü Polatlı'nı hemen yanında olup 30 Mart'ta en düşük sıcaklık -6.1 31 Martta -3.7 oldu. Bahçelerim Polatlı'ya 15Km uzakta açık arazide olduğu için sıcaklık daha da düşük olmuştur. Nitekim hemen yakınımızdaki Temelli kasabasında aynı tarihlerde -7.2 ve -8.2 oldu. Ayrıca 25 Marttaki gözlemimde maraş18'lerin tepe tomurcukları (dişi çiçekleri) açmış 3 cm boya ulaşmışlardı... Yani ağaca su yürümeye başlamıştı. Zaten 2013 6-7 Ekimdeki erken donlardan kısmen zarar görmüş bu uzun sürgünler su yürümeye başladıktan sonra -7 -8 gibi derecelerde tamamen yandı. Bu arada bahçemdeki fernorlara bu soğuk etki etmedi...
Toprak analizi yaptırıyorum. Toprakta potasyum fazlalığı var. Çinko yaptırmadım. öte yandan su sorunum da olduğu için aşırı sulamam da söz konusu olamaz.
Maraş18'ler kaman cevizlerinden birkaç gün daha erken açıyor. Zaten bu yüzden fernorla çeşit değiştirmeye karar vermiştim.
Gönderdiğiniz kalemler çok sağlıklı. Buzdolabları sebzeliklerinde muhafaza ediyorum. Aşılayacağım cevizleri bugün kesmeye başladım. Keser kesmez ağlama başladı. 22 Nisandan (ayın küçülmeye başlama evresi) itibaren aşılamaya başlayacağım.
Saygılarımla
Necip bey merhaba,
Polatlı Meteoroloji Md.'lüğü Polatlı'nı hemen yanında olup 30 Mart'ta en düşük sıcaklık -6.1 31 Martta -3.7 oldu. Bahçelerim Polatlı'ya 15Km uzakta açık arazide olduğu için sıcaklık daha da düşük olmuştur. Nitekim hemen yakınımızdaki Temelli kasabasında aynı tarihlerde -7.2 ve -8.2 oldu. Ayrıca 25 Marttaki gözlemimde maraş18'lerin tepe tomurcukları (dişi çiçekleri) açmış 3 cm boya ulaşmışlardı... Yani ağaca su yürümeye başlamıştı. Zaten 2013 6-7 Ekimdeki erken donlardan kısmen zarar görmüş bu uzun sürgünler su yürümeye başladıktan sonra -7 -8 gibi derecelerde tamamen yandı. Bu arada bahçemdeki fernorlara bu soğuk etki etmedi...
Toprak analizi yaptırıyorum. Toprakta potasyum fazlalığı var. Çinko yaptırmadım. öte yandan su sorunum da olduğu için aşırı sulamam da söz konusu olamaz.
Maraş18'ler kaman cevizlerinden birkaç gün daha erken açıyor. Zaten bu yüzden fernorla çeşit değiştirmeye karar vermiştim.
Gönderdiğiniz kalemler çok sağlıklı. Buzdolabları sebzeliklerinde muhafaza ediyorum. Aşılayacağım cevizleri bugün kesmeye başladım. Keser kesmez ağlama başladı. 22 Nisandan (ayın küçülmeye başlama evresi) itibaren aşılamaya başlayacağım.
Saygılarımla
fidanlar uyanmışsa haklısınız olma ihtimali yüksek ben bizim buralarda yerli cinslerde bile uyanma olmayınca uyanmamış fidan neden donsun diye düşündüm :)
ay takvimine uyarak aşı yapacaksanız 20-21-22 sinde yapın 23 de (ay yerberisi var) ara verin bitiremezseniz 24-25 devam edin
Alçalan ay döneminde, bitkilerin faaliyeti özellikle köklere doğru yoğunlaşır : Toprağa aktarılan bitkilerin kök sistemleri daha iyi ve daha hızlı köklenir, ayrıca da kök tipi bitkikerin ömrü daha uzun olur.
Gübre takviyesi yapılır
Alçalan Ay, toprağı malçlamak, yeşil gübre, canlandırıcı, veya herhangi organik madde takviyesi yapmak uygun dönemdir. Başak ay günleri kök tipi bitkiler, Yengeç ve Akrep ay günleri yaprak tipi bitkiler, Terazi ay günleri, çiçek tipi bitkiler ve de Arslan ay günlerinde Meyve tipi bitkilere gübrelemek için uygun günlerdir.
Fideler şaşırtılır ya da toprağa esas yerlerine dikilir
Başak ay günlerinde, kök tipi bitkilerin fideleri, Yengeç ve Akrep ay günlerinde, yaprak tipi bitkilerin fideleri, Terazi ve İkizler ay günlerinde çiçek tipi bitkilerin fideleri, Arslan ay günleride de meyve tipi bitkilerin fideleri saşırtılır ya da toprağa esas yerlerine aktarılır.
Budama, doruk ve koltuklar alınır
Bitkilerin gelişimini az da olsa yavaşlatmak ama daha kompakt ve daha güçlü olmaları için budama ya da doruk koltuklarını koparabiliriz. Yengeç ve Akrep ay günlerinde, yaprak tipi bitkileri, Terazi ve İkizler ay günlerinde çiçek tipi bitkiler, Arslan ay günlerinde de meyve tipi bitkilerin budaması ya da doruk ve koltuklarını koparılır .
Seyreltme yapılır
Bitkiler çimlendikten bir kaç ğün sonra seyreltilir. Başak ay günlerinde kök tipi bitkiler, Yengeç ve Akrep ay günlerinde yaprak tipi bitkiler. Terazi ve İkizler ay günlerinde çiçek tipi bitkiler ve Arslan ay günlerinde meyve tipi btkiler seyreltilir.
Kök tipi bitkilerin hasatı edilir
Kök kısmında konsantre olan besin rezervlerinden yararlanmak için, kök tipi bitkiler Başak ay günlerinde hasat edilir.
Çelikleme yapılır
Alçalan Ay dönemi, yarı odunsu ve otumsu bitkileri çeliklemek için uygun dönemdir. Alçalan ay döneminde yapıldığında bitkilerde daha iyi toparlanma görülür. Yengeç ay günlerinde Yaprak tipi bitkiler, İkizler ay günlerinde çiçek tipi bitkiler ve Arsan ay günlerinde de meyve tipi bitkilerin çeliklemesi yapılır.
Ayırma yöntemiyle çoğaltma yapılır
Alçalan ay dönemi yaşlanan bitkileri ayırmak için uygun dönemdir. Bitkileriniz bu sayede birkaç yıl boyunca daha canlılığını yeniden kazanır ve de çoğaltılabilinir. Yengeç ve Akrep ay günlerinde, yaprak tipi bitkiler, Terazi ve İkizler ay günlerinde çiçek bitkiler ve Arslan ay günlerinde de meyve tipi bitkilerin köklerinden ayırma yöntemi uygulanabilir.
Daldırma yöntemiyle çoğaltma yapılır
Daldırma yöntemi kolaydır, fakat uzun sürede gerçekleşir. Yengeç ve Akrep ay günlerinde yaprak tipi bitkilerde, Terazi ve İkizler ay günlerinde çiçek tipi bitkilerde ve Arslan ay günlerinde de meyve veren sarıcılı bitkiler daldırma yöntemiyle çoğaltılır.
Ay Yükseldiğinde, bitki özsuyu özellikle bitkinin üst kısımlarına doğru yükselidiği görülür.
Tohumlar daha düzenli ve daha kolay çimlenir
Ay, ard arda Yay, Oğlak, Kova, Balık, Koç ve Boğa takımyıldızların önünden geçer. Yay ve Koç yıldıztakımları meyve tipi bitkileri olumlu şekilde etkiler. Oğlak ve Boğa yıldıztakımları kök tipi bitkileri olumlu şekilde etkiler. Kova yıldıztakımı çiçek tipi bitkileri olumlu şekilde etkiler, Balık yıldıztakımı da yaprak tipi bitkileri olumlu şekilde etkiler.
Hasat edilen ürünlerin ömrü daha uzun olur
Yükselen Ay döneminde toplanan olgun, yaprak, çiçek ve meyve tipi sebzeler daha fazla şeker, vitamin ve mineraller içerirler. Meyve tipi bitkiler, Yay ve Koç ay günlerinde toplanır. Çiçek tipi bitkiler Kova ay günlerinde toplanır ve yaprak tipi bitkiler de Balık ay günlerinde toplanır. Konserve yapımı ve dondurucuda saklamak istediğiniz meyve ve sebzeleri bu günlerde toplayabilirsiniz.
Aşılamak için elverişli bir dönemdir
Bitki özsuyunun üst kısımlara doğru yükseldiğilden dolayı, yükselen Ay dönemi ağaçları aşılamak için en uygun dönemdir.
Meyve ağaçların aşısı, Yay ve Koç ay günlerinde yapılır. Güllerin aşısı Kova ay günlerinde yapılır. Yapraklarını kaybeden ağaççıkların aşılaması da Balık ay günlerinde yapılır.
ahmettugrul55
04-04-2014, 13:35
arkadaşlar kaman cinsi uyanma zamanı ne zamndır?çünkü ben şu an çalıştığım Samsun un 600 rakımlı bir köyünde, geçen sene aşılanmış kaman cinsinin yanından geliyorum.aşısız cevizler hep yandı.kamanın geç uyandığını sanıyordum.-chanler a bile tozlayı olur dendiği için-sonuç ağaç uyanmış ve de o da yanmış:(((((((((
arkadaşlar kaman cinsi uyanma zamanı ne zamndır?çünkü ben şu an çalıştığım Samsun un 600 rakımlı bir köyünde, geçen sene aşılanmış kaman cinsinin yanından geliyorum.aşısız cevizler hep yandı.kamanın geç uyandığını sanıyordum.-chanler a bile tozlayı olur dendiği için-sonuç ağaç uyanmış ve de o da yanmış:(((((((((
ahmet bey merhabalar.
kaman1 bendede var ama hala uyanmadı, tabi coğrafi duruma göre erken ve ya geç uyanacaklar.
özellikle bu sene cevizlerin uyanma tarihlerini yakından takip ediyorum. kaman1, chandler, fernor, fernette ve yöresel yerli cevizler. henüz uyanan yok..
şunuda atlamamak lazım dün gittiğim bir bahçede yaklaşık 8 km kuzeyimde rakım hemen hemen aynı yöresel cevizler uyanmış uyanmakla kalmamış ay sonunda olan soğuktanda etkilenmişler.
şimdi benim behçemdede yöresel ceviz ağaçları var hemen yan bahçemdede var aynı rakımda 8 km ilerdeki cevizler uyanırken buradakiler neden uyanmadı farkın sebebi ne ??
ahmettugrul55
04-04-2014, 20:03
kaman cevizi aşılamayı düşünürken bu son donlardan etkilenmesi beni çok soğuttu..chanler olacak rakım 600m
ömür-uşak
04-04-2014, 20:57
Necip kardeş ay evresi konusundaki paylaşımların için teşekürler.Sayfa ve konu numaralarını bir yere kaydetmek lazım.
ayın tarımda yeri, etkisi. olumlu ve ya olumsuz etkileri varmı yokmu?
merak eden arkadaşlar linkten faydalana bilir.
bildiğiniz başka dökümanlar varsa paylaşırsanız sevinirim..
http://www.organikoop.com/bahcivanin-ay-takvimi-
ahmettugrul55
05-04-2014, 21:37
bugün samsunda bir ceviz aşıcısı ile 2 ilçede yaptığı aşıların konturolü ve yeni aşı için sabahtan yola çıktım.tüm yerli cinler uyanmış ve hafta sonu soğıuklarından zarar görmüştü
en son çok daha uzak bir köye gittik ve burada 8. yaşısnda kemal amcamızın bahçesinde chanlerları gördüm:)))))))))))uyanmamışlardı.geçen yıl ağaçlarından ağaç başı 20-25 kg ceviz aldığını söyedi.tüm yorgunluğum gitti
bugün samsunda bir ceviz aşıcısı ile 2 ilçede yaptığı aşıların konturolü ve yeni aşı için sabahtan yola çıktım.tüm yerli cinler uyanmış ve hafta sonu soğıuklarından zarar görmüştü
en son çok daha uzak bir köye gittik ve burada 8. yaşısnda kemal amcamızın bahçesinde chanlerları gördüm:)))))))))))uyanmamışlardı.geçen yıl ağaçlarından ağaç başı 20-25 kg ceviz aldığını söyedi.tüm yorgunluğum gitti
Sayın Ahmettugrul55, belirttiğiniz 8.yaşındaki chandlerlerin bulunduğu yeri (il-ilçe) veya rakımını söyleyebilirmisiniz
ahmettugrul55
06-04-2014, 20:28
samsun ili asarcık ilçesi culha köyü rakım konusunda emin değilim .bu ilçe samsunun iç kesimlerinde 1 saatlik yolu var.daha sonrada 15 dakkika daha iç kısımlara köye devam ettik.
ağaçların durumundan bahsedeyim.ağaçlar dikildkten sonra budama ve zirai gibre görmemiş .hayvan gübresi verilmiş ve elle sulama yapılmış.video çekim yaptım.ağaç çift ana gövdeli 3-3.5 metre boylarında tamamen verime yatmış.hiç kalem almaya genç sürğün yok.içi dişi mayve solu.geçen yıl sadece kısa bir dalda-ana yan dalın tamamı değil- 72 meyve sayılmış.toplama zamanı orada kırılıp bütün ve çürüksüz çıkmış.20- 25 kg kg meyve almış.
ceviz çapı şasılacak kadar küçük.çünkü sert budama yapılmadan daha fazla yandalların uzama imkanı meyveden dolayı yok.
aklıma gelenler bunlar.
kalem almamızı haklı olarak çok istemede.24 torun bu yıl yanan diğer cevizlerinde meyve olmadığından bunlardan ceviz bekliyor dedi.yine de sağ olsun bir kaç tane alabildik
bugünde aşıları yaptımmmmm:))))))))))
ahmettugrul55
06-04-2014, 20:35
bu ağaçları da nasıl bulup diktiğine gelince.ceviz aşısığı amcamız.bir ziraat müh. kızın o yıllarda kaman yalovaların yanına yabancı çeşit olarak bunlarda yeni geldi al istersen demesi ile o ağaçlar almış.....:)
samsun ili asarcık ilçesi culha köyü rakım konusunda emin değilim .bu ilçe samsunun iç kesimlerinde 1 saatlik yolu var.daha sonrada 15 dakkika daha iç kısımlara köye devam ettik.
ağaçların durumundan bahsedeyim.ağaçlar dikildkten sonra budama ve zirai gibre görmemiş .hayvan gübresi verilmiş ve elle sulama yapılmış.video çekim yaptım.ağaç çift ana gövdeli 3-3.5 metre boylarında tamamen verime yatmış.hiç kalem almaya genç sürğün yok.içi dişi mayve solu.geçen yıl sadece kısa bir dalda-ana yan dalın tamamı değil- 72 meyve sayılmış.toplama zamanı orada kırılıp bütün ve çürüksüz çıkmış.20- 25 kg kg meyve almış.
ceviz çapı şasılacak kadar küçük.çünkü sert budama yapılmadan daha fazla yandalların uzama imkanı meyveden dolayı yok.
aklıma gelenler bunlar.
kalem almamızı haklı olarak çok istemede.24 torun bu yıl yanan diğer cevizlerinde meyve olmadığından bunlardan ceviz bekliyor dedi.yine de sağ olsun bir kaç tane alabildik
bugünde aşıları yaptımmmmm:))))))))))
Sayın Ahmettugrul, açıklamalarınız için teşekkürler. İnternette rakım 790 görünüyor. Ben 1050 rakımda yaklaşık 5 sene kadar önce Maraş 18 dikmiştim verim konusunda ve erken donlara yakalanması konusunda tereddütlerim arttı. Chandlerinde 1050 rakımda sorun yaşayıp yaşamayacağı konusunuda bu sene daha net göreceğim. 3. yazına giren Chandler de şimdiye kadar hiçbir sorun olmadı. Bu sene meyvesinide koparmayacağım meyvesindede bir sorun olmazsa maraş 18 lerin tamamını chandler'e çevirmeyi düşünüyorum.
formullaone
06-04-2014, 21:58
Sayın ahmettugrul55, anlattığınız kadarıyla chandler ağaçları hiç budanmadığı için çok gelişemeden, çalı formuna dönüşüp tamamen meyveye yatmış. Böyle durumlarda bu ağaçlara yeni sürgün verdirmezsek, ömürlerinin çok kısa olacağı ve bir kaç yıl içinde yaşlanacakları söyleniyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
ceviz ağacı yan dal verimli cinslerde modifiye lider ve ya serbest lider olarak yapılıyor. uç dal verimli cinslerde ise goble dediğimiz şekil veriliyor.
goblede üç ve ya dört ana dalla daha çok ve geniş yapı oluşturularak daha fazla uç dal elde edilecekki verim çok olsun.
hiç budamazsanız yan dal verimli ağaç goble şeklini alırsa ağaç ilerleyen yıllarda içine ışık ve hava almak için kendiliğinden çıplak dış dallar yapmaya başlarki içine ışık ve hava alabilsin.
resme dikkat...
ahmettugrul55
07-04-2014, 17:53
sn formullaone
bende o gördüğüm agaçların durumunu görünce 2 şey fark ettim.
ilki 1 cm dahi genç sürgün yok.kalem almak mümkün değildi.meyve gözlü pıtıraklaşmış uç dallarından aldık.
ikincisi ağaç çapı şasılacak kadar küçüktü.ben bahçeyi 8x6 yaptım. o ağaç çapında olacaksa ağaçlarım bahçe baya boş kalacak.budama yapılırsa ancak genç sürgünlerle istenen ağaç çapına verime yatmadan ulaşılır.gözlemlerim bunlar
bu gün ahievran üniversitesinde sayın sebahattin yılmaz ve selahattin yılmaz hocaların uygulamalı ceviz aşısı dersine katıldık kendilerine sonsuz saygılarımla..
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.