Bağlan

View Full Version : Murare/Berberis

murare
20-12-2006, 09:12
Benim ilk ağacımdı. Bir berberis. Gerçekte daha güzel görünüyor ama fotoğraftan bende pek beğenmemiştim.;) Acemiliğimi bu gariban çekmişti.:D
6154

murare
20-12-2006, 09:13
Bu resim kötü çıkmış ama şekli konusunda fikir verir.
6155

murare
20-12-2006, 09:15
Saksının derinliği biraz az geldi sanırım, toprak fazla yükseldi.
6156

murare
20-12-2006, 09:17
Aslında daha budanacak dalları var, ama baharı beklesin, tam şeklini bir göreyim diyorum.
6157

murare
20-12-2006, 09:19
Arkadaşlar eleştirilerinizi bekliyorum. Tüm yanlışlarımı veya önerilerinizi yazın.

turunç
20-12-2006, 11:39
Berberisle çalışmak bende istiyorum. Seninkini gördükten sonra ilk işim kalın gövdeli güzel bir berberis alıp işe koyulmak olacak:)
Saksıda toprağın şişkin durmasını seviyorum. Seninki sanki bir tepede ağaçmış görüntüsünde. Bence iyi olmuş. O ağacı sen mi eğik diktin kendimi öyleydi. Zira eğik durması dik durmasından daha hareketli olmuş.

Dalları ne zaman telleyeceksin? Tellemek için fazla kalınlaşmasını bekleme derim ben. Sonra zor olur. Dalları telleyip aşağı doğru bükersen yaşlı bir ağaç görünümünü kolayca elde edeceksin. Acaba ağacı saksıya alırken köklerindeki toprağı biraz daha eşeleyip toprak altındaki gövdeyi açığa çıkarsan daha iyi olmaz mıydı?

murare
20-12-2006, 12:22
Dalları ne zaman telleyeceksin? Tellemek için fazla kalınlaşmasını bekleme derim ben. Sonra zor olur. Dalları telleyip aşağı doğru bükersen yaşlı bir ağaç görünümünü kolayca elde edeceksin.

Dediğin doğru ama berberisin dalları çok zor bükülecek gibi. Çok sert ve kısa, kırmaktan korkuyorum.

turunç
20-12-2006, 12:24
Kibar davran ona o zaman:) yine de tellemelisin. Böyle bırakırsan kafasına göre şekil alacak.

murare
20-12-2006, 12:28
Acaba ağacı saksıya alırken köklerindeki toprağı biraz daha eşeleyip toprak altındaki gövdeyi açığa çıkarsan daha iyi olmaz mıydı?

Toprak altında pek fazla gövde kalmadı. Görünen yerde (gerçi resim biraz ufak ama) zaten kökler var. Hemen arkasından kılcal kökler başlıyor, hatta bir kısmı toprak üstünde kaldı. :D

turunç
20-12-2006, 13:29
Demek ki sınıra dayanmışsın:) Yine de tellemeyi mutlaka yap derim. **** dalları 3 göz bırakarak buda. Çıkanları telle:) Ne dersin?

turunç
20-12-2006, 13:32
Bir de dallak çok karışık göründü bana. aradaki ince dallardan kurtulmalısın. Sen en iyisi bonsai kurallarını (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=558) bir daha oku:)

Eleştirilerime kızmazsan bir şey daha diyeceğim. Mümkün olduğunca gövdenin kalınlığına uygun bir saksı kullanalım. Saksı büyük kalırsa, gövde olduğundan daha inceymiş gibi duruyor. Bence bir dahaki sefere daha küçük bir saksı kullan derim... Ağacının duruşunu çok beğendiğimi bir daha belirteceğim. Seninki yüzünden ben de bir tane berberis almalıyım kıskandım:)

obeser
20-12-2006, 16:38
Murare ben de de bir berberis var. Daha önce resmini siteye yüklemiştim.
Ağaca telleme falan yapmak gerçekten çok zor. Sadece budama ile şekillendirilebilir gibi geliyor. Bendeki kendiliğinden zaten şeklini aldığı için sadece saksıya koymak işi kaldı geriye. Bence seninkinde dalları biraz eksiltebilirsin. Bu arada ne zamandır yaprakları dökülmüş vaziyette.

Şule
20-12-2006, 21:52
Bence çok da eğip bükmene gerek yok. Aşağı yukarı bir şekli var gibi. Sadece en altta sola doğru dümdüz giden dal biraz tuhaf durdu. Açısı belki değiştirilebilir. Dalların karışıklığını giderecek şekilde ufak bir budama ve hafif bir telleme yeter bence.

turunç
20-12-2006, 22:57
Arkadaşlara katılıyorum:)

murare
21-12-2006, 08:03
Bende arkadaşlara katılıyorum ama şimdi budamak istemiyorum. Yeterince zor zaman geçirdi zaten. Kök ve dal budaması, saksı değişimi derken. Baharı bekletmek niyetindeyim. Dha iyi olmazmı "yok olmaz" derseniz, budayım.

murare
21-12-2006, 08:05
Obeser, ağacımın yaprakları 3 haftada bu hale geldi. Nasıl olsa hepsi döküyor diye önemsemedim (tamamen çıplak ağaçlarımda var). Ne oldu yoksa bir problem mi var?

turunç
21-12-2006, 10:03
Normalde; ağaçlar yapraklarını, sarardıktan sonra dökerler. Seninkinin sanki yaprakları kavrulmuş gibi duruyor. Yani strese girmiş de, sararmadan dalda kurumuş gibi görünüyor. Ama dalları yeşilse ve canlıysa yaşamına devam edecektir. Gözün üzerinde olsun...

turunç
21-12-2006, 10:19
Bu konuda kısa bir açıklama yapmak gerek diye düşünüyorum.

Ağaçlar; eğer kışın yaprak dökenler grubundaysa bu seramoni kısaca şu şekilde gerçekleşir:

1. Önce yapraklar sararır ve klorofillerini kaybederler. Bu durumdayken fotosentez yapma özellikleri de beraberinde kaybederler.
2. Yapraklarda bulunan su kısmen yitirilir.
3. Bu sırada ağaç bu olaya kendini hazırlar. Yaprak saplarının dallarla birleştiği bölgede yara oluşumunu önlemek için aşamalı olarak yara dokusu geliştirir. Burda amaç; yaprak kopup düştüğünde, geride bıraktığı yerde, açık yaradan girebilecek hastalıkları önlemektir.
4. Yaprak artık dökülmeye hazırdır ve ağaç ta artık oluşabilecek yaraları kapatmıştır. Yapraklar dökülür ve ağaç, (kendini hastalık ve zararlılardan korumuş olarak) bir sonraki mevsime kadar uyur.

Yaprakların dökülüşünü gözlemlediyseniz; ağaçta kurumuş ve suyu tamamen çekilmiş yaprak kalmaz. Çünkü bu aşamaya gelmeden yapraklar zaten dökülmüştür.
Umarım verdiğim bilgiler işinize yarar. Sevgiler ve saygılar...

obeser
21-12-2006, 10:54
yok sadece bendeki berberi 2 ay önce yapraklarını döktü de meraktan sordum. Bendeki de aynı turunç un anlattığı gibi duruyor. Sanki ağaca birşey olmuşda ondan dolayı yapraklar dökülmüş. Ama dalları arada ucundan kesip kontrol ediyorum. Ağaç yaşıyor. Bence sen de arada kontrol et. Bu berberisler entresan ağaçcıklar. Bence fazla hassas ve üzerinde dikkatli olmak lazım.
"Normalde; ağaçlar yapraklarını, sarardıktan sonra dökerler. Senin kinin sanki yaprakları kavrulmuş gibi duruyor. Yani strese girmiş de, sararmadan dalda kurumuş gibi görünüyor. Ama dalları yeşilse ve canlıysa yaşamına devam edecektir. Gözün üzerinde olsun..."

murare
21-12-2006, 11:31
Aldığımda yaprakları beyaz-kırmızıydı. Sonra yavaş yavaş gri tonlarına döndü. Ve bu hale geldi. Budarken dallarına baktım ve ağacın canlı olduğuna kanaat getirdim ama aklımda olsun, arada bir kontrol edeyim.
Bilgileri için sağolun.

turunç
21-12-2006, 11:51
Rica ederim. Elimden geldiğince bilgilerimi işinize yarayacak şekilde paylaşmaya çalışıyorum.:)