PDA

View Full Version : Hazır mantar kitleri / Evde mantar yetistirme

bernacyhn
18-01-2011, 23:10
Ben evde yetiştirmeyi düşünmüştüm ama çok meşakkatli imiş bu mantar konusu. Kompost hazırlanacak, at gübresi bulunacak, mantarlar ilaçlanacak... Bu işin evde basitçe yapılabilmesi için bir yolu yordamı yok mudur acaba?

the_mc
22-01-2011, 02:04
Ben evde yetiştirmeyi düşünmüştüm ama çok meşakkatli imiş bu mantar konusu. Kompost hazırlanacak, at gübresi bulunacak, mantarlar ilaçlanacak... Bu işin evde basitçe yapılabilmesi için bir yolu yordamı yok mudur acaba?

kavak talaşında yetişen türler var onlar daha basit. onlardan başlamanı tavsiye ederim.
inceleyin (talaş ıslak oldugundan koyu renkte.)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=22407

the_mc
23-01-2011, 17:12
hobi amaçlı yetiştirmek isteyenlere yardım edebildigim kadar bilgi veriyorum ticari amaçlı üretimi kendimde yapmadım.

bernacyhn
24-01-2011, 14:29
Teşekkürler Sayın the_mc, en kısa zamanda deneyeceğim :)

marluk
04-02-2011, 18:28
eğlence olarak kültür mantarı yetiştirmek istiyorum şimdi tohumu aldık diyelim sonrası toprağı yetişme yeri vs... bilgi verirsenmiz sevinirim

the_mc
04-02-2011, 23:00
eğlence olarak kültür mantarı yetiştirmek istiyorum şimdi tohumu aldık diyelim sonrası toprağı yetişme yeri vs... bilgi verirsenmiz sevinirim

denizlinin neresindensin?

lawinya
10-02-2011, 20:47
selam arkadaşlar aranıza yeni katıldım .bende kendi çapımda istridye mantarı yetiştiriyorum. ileriki günlerde sizlerle resimlerini paylaşırım. herkese başarılar diliyorum .

Halil Önen
10-02-2011, 21:36
selam arkadaşlar aranıza yeni katıldım .bende kendi çapımda istridye mantarı yetiştiriyorum. ileriki günlerde sizlerle resimlerini paylaşırım. herkese başarılar diliyorum .

Sn. lawinya hoşgeldiniz.

İstiritye diğer adı ile kavak mantarının lezzetinin çok iyi olduğunu söylüyorlar. Şu çürümüş kavak köklerinin diplerinde de oluyor. O da yeniyor mu bilmiyorum.

Menemen Helvacı köyünde bir üretici bu çeşit mantar üretiyor ve satıyormuş. 'Bir ye biftek yemezsin' diyorlar.

Eğer öyle ise bende yemeklik kadar yetiştirmek isterim. :)

Harç olarak ne kullanıyor sunuz.?

Mantar bu şekilde_ yanlarda_ mi yetişiyor?

Saygılar

the_mc
11-02-2011, 09:26
Sn. lawinya hoşgeldiniz.

İstiritye diğer adı ile kavak mantarının lezzetinin çok iyi olduğunu söylüyorlar. Şu çürümüş kavak köklerinin diplerinde de oluyor. O da yeniyor mu bilmiyorum.

Menemen Helvacı köyünde bir üretici bu çeşit mantar üretiyor ve satıyormuş. 'Bir ye biftek yemezsin' diyorlar.

Saygılar

tadı güzel ama etle kıyasla biraz abartılı olmuş yanlız zevkler tartışılmaz ben eti daha çok seviyorum. vejeteryan birinin bu tada bayılacagı bir gerçek.

kompost olarak sterilize saman kullanılmış. ama hazır arkadaş hazır kitlerden almış sanırım.

hazır kitlerden almanı öneririm.

lawinya
11-02-2011, 22:18
Sn. lawinya hoşgeldiniz.

Saygılar

ben hazır kitlerden satın aldım . yetiştirebilirmiyim denemem gerekiyordu ve başardım. tadına gelince yorum yapanlara hak vermemek elde değil. gerçekten çok güzel bir tada sahip bu mantar türü.ayrıca araştırmalarıma göre sağlık içinde çok faydalı. benim amacım bu türün üretimine geçip herkese tanıtabilmek.eğer ortam müsaitse zaten yetiştirmek de çok zor değil.

Halil Önen
12-02-2011, 18:58
ben hazır kitlerden satın aldım . yetiştirebilirmiyim denemem gerekiyordu ve başardım. tadına gelince yorum yapanlara hak vermemek elde değil. gerçekten çok güzel bir tada sahip bu mantar türü.ayrıca araştırmalarıma göre sağlık içinde çok faydalı. benim amacım bu türün üretimine geçip herkese tanıtabilmek.eğer ortam müsaitse zaten yetiştirmek de çok zor değil.

Sn. the_mc, teşekkür ederim;

Teşekürler Sn. lawinya,

hazır kitleri kendimiz hazırlayamaz mıyız?

the_mc
13-02-2011, 09:10
Sn. the_mc, teşekkür ederim;

Teşekürler Sn. lawinya,

hazır kitleri kendimiz hazırlayamaz mıyız?

zaten kit yapmak kolay olsaydı herkes yapardı. amatör birisi bu işi kendi yapmaya çalıştıgında çok fena zarara ugrar.%100 kompostlar hastalık kapar bütün emeğiniz boşa gider. zaten mantar ayrı bir bilim dalı o yüzden işin hocasından almanız lazım bu kitleri hem sağlıklı hemde profesyonel bir yetiştiricilik yaparsınız.

ilbaygrup.com İlbay hoca size yardımcı olacagından eminim.

mantarim
05-03-2011, 10:41
trüf mantarı miseli bazı ar-ge çalışması yapan firmalarda bulunmaktadır...ancak bu mantar türü doğal üretim alanında çok zor şartlarda üretilebilmektedir..henüz kültüre edilebilmiş bir tür değildir.

aliduran_
06-03-2011, 11:32
*** arkadaşlar..
ankarada bir firmadan istiridye mantarı hobi kiti aldım..sonuç oldukça iyi..10 lt lik bit kitten 6 kg mantar üretmeyi başardım..şu an ticari üretim için çalışmalarım devam ediyo..

firmanın web sitesi
www.mantarim.net

arzu_peri
06-05-2011, 22:07
*** arkadaşlar..
ankarada bir firmadan istiridye mantarı hobi kiti aldım..sonuç oldukça iyi..10 lt lik bit kitten 6 kg mantar üretmeyi başardım..şu an ticari üretim için çalışmalarım devam ediyo..

firmanın web sitesi
www.mantarim.net

Bende bu kitten almak istiyordum, verim alamıza sevendim. Biraz daha detay verebilirmisinz, birde şimdi 6 kilo manar aldınız daha o kitten mantar alınmıyor değil mi?

AÇakıcı
29-06-2011, 17:50
Aşağıdaki sitede bir çok farklı mantar türlerinin miselleri, üretim kitlerini bulabilir ve isterseniz bahçenizde balkonunuzda küçük üretim kitleri ile mantar yetiştirebilirsiniz...

reklam gibi oldu :)) Erzincan'da söktürdüğümüz kavak köklerine aşılamak için misel almıştım. hemen gönderdiler arpa ve ya buğday tanelerine aşılanmış beyaz tozlu bir karışım mis gibi mantar kokuyor. 3 adet 6 kg.'lık paketleri anlaşmalı bir firma ile göndermişlerdi şimdi fiyatı hatırlamıyorum ama komik birşeydi. telefonla arayıp bana benim istediğim mantarların sadece bir türünün bizim şartlarımıza daha uygun olduğunu anlattılar. ikna olmamıştım. ve sadece onların dediği tür tuttu diğer türler kısa bir süre canlandılar ama... onların söylediği tür hala mantar veriyor ve biz afiyetle yiyoruz :)) ismini bilmiyorum, siteden bakınca Pleurotus sajor- caju , Pleurotus ostreatus bunlardan biri olmalı... özellikle yaşlı elma ağaçlarının yarılmış gövdelerinde her mevsim bu mantarlardan var. bahçedeki kesilmiş ağaç köklerinde de... siyah ve kahverengi mantarları oluyor. ben pembe ve sarı mantarlardan da istemiştim onlar gönderdi ama maalesef tutmadılar.

http://www.agromantar.com/

yesilgiresun
23-04-2012, 15:13
evde hazir olarak aldigim mantar yetistirme denemem ufak caplida olsa basarili oldu

limon_sever
23-04-2012, 16:20
Nasıl yaptınız? Biraz detay verebilir misiniz?

yesilgiresun
24-04-2012, 14:20
Nasıl yaptınız? Biraz detay verebilir misiniz?

evet anlatabilirim,bu mantar hazir bir sekilde satiliyor,yani kücük bir kabin icinde toprakla tohum karistirilmis halde satiliyor.ben onu alip ,üzerindeki talimati uyguladim,o kadar.talimatda söyle:sicak ve karanlik bir yerde saklanacak .arada yani 4-5 günde bir az az sulanacak.benim ilk denememdi,ama güzel oldu.

bernacyhn
24-04-2012, 19:54
Hasta geçen günlerim bu sayfayı açtığımı unutturmuş bana. Çok şükür iyileştim ve tekrar buldum burayı.

Sarı kapaklı plastik kaplardaki mantarları gördükten sonra iyice heveslendim. Nereden bulabilirim mantar kitlerini? 24 saat hiç güneş vurmayan gayet de sıcak bir odam var. Umarım orada yetiştirebirilim :)

yesilgiresun
25-04-2012, 11:21
Hasta geçen günlerim bu sayfayı açtığımı unutturmuş bana. Çok şükür iyileştim ve tekrar buldum burayı.

Sarı kapaklı plastik kaplardaki mantarları gördükten sonra iyice heveslendim. Nereden bulabilirim mantar kitlerini? 24 saat hiç güneş vurmayan gayet de sıcak bir odam var. Umarım orada yetiştirebirilim :)

gecmis olsun ve hosgeldiniz.cok bilmiyorum ama Türkiye-de ziraatcilarin bu konuda yardimci olduklarini duymustum

yesilgiresun
10-05-2012, 17:51
mantar üretimim devam ediyor.bunlarda 2.ci posta.mantar burada cok pahali satiliyor,hele orman mantarlarinin fiyati el yakiyor.kültür mantari evlerde istenirse üretilebilir.deneme ortada

bernacyhn
13-05-2012, 21:47
Evde mantar denemesini aileme danıştım ama daha önce hiç şahit olmadıkları için çok ön yargılı yaklaşıyorlar. Bir türlü fırsat bulamadım ziraate gitmek için. Bulduğum zaman mutlaka alacağım hazır mantar kitlerinden.

isamercan
23-05-2012, 15:52
çok fazla hobi kiti satan var acaba hangileri güvenilir?

suplilumas
23-05-2012, 21:31
Hepsi güvenilirdir kimse zehirli mantar kiti satmaz endişeniz oysa korkmayın.

Playmakers
17-07-2012, 20:09
suplilumas; agaricus bisporus beyaz şapkalı mantarı üretmede illa özel hazırlanmış gübre olması gerekiyormu ben yaptığım toprak karışımıda misellerin sarması bakımından iyi sonuç veriyor misellerin hızlı sarması mantar oluşturacağı anlamına gelmezmi, kutunun üstünü streç filmle kapatıyorum yoksa toprak kuruma yapıyor misellerin bazıları pamuk gibi kabarık olarak gözüküyor şuan yeni bi tane küçük bir kutuda yeniden misel ekimi yapıp bekliyorum toprağı çok hızlı bir şekilde sarıyor sonuç verirmi bilmiyorum

suplilumas
18-07-2012, 14:27
Miselin hızlı gelişmesi meyve vereceği anlamına gelmiyor. Gübre şart çünkü agaricus bisporus gübreyi yiyerek gelişiyor. Gübresiz meyve alma ihtimaliniz olur ama verim çok düşük olur. Streç filmle nasıl kapatığınızı tam bilmiyorum ama gerekli nemi oluşturmanız gerekiyor. Nem ve ısı matarda meyve almak için en önemli iki faktördür. Çok hafif oynamalarda bile meyve vermez ya da ölür. O nedenle tekniğinizi gerekli nemin oluşması için fırsat vererek uygulayın. Hızlı kurumaması ve hava alabilmesi için üzerini nemlendirdiğiniz vermikulat ile kaplayabilirsiniz.

Playmakers
19-07-2012, 20:59
suplilumas; at gübresi yerine steril edilip inek gübresi kullansakta olurmu bazı yazılarda inek gübresi pek elverişli olmuyormuş ama benim yapacağım mantar çıkarmı diye sadece denemelik olacak

suplilumas
22-07-2012, 19:51
Atlar daha çok tahıl yediğinden verimin yüksek olması ona bağlı olabilir. At gübresi çevrenizde at yetiştiren yoksa bulamıyorsanız bahçe malzemeleri satan marketlerde gübre bölümüne bakın. Başka şansınız yoksa inek gübresine biraz arpa karıştırmayı deneyin. Gübrenin verimini biraz daha artırmış olursunuz. Ya da güvercin gübresi karıştırın onlarda tahıl ile beslendiğinden faydalı olabilir. Bu tavsiyelerim sadece fikir denemediğimden etkisini bilmiyorum.

bernacyhn
09-02-2013, 12:21
Sonunda ailemi ikna ettim. Bu baharda bir istiridye mantarı bir de bildiğimiz kültür mantarı kitinden alacağım. Binamızın bodrumunda bize ait küçük bir odacık var. Kapalı olduğu için serin ama nemli de. Ben mantarları orada yetiştirmeyi düşünüyorum. Ancak serin olması sorun olur mu onu merak ediyorum.
Bir de mantar kitleri koku yapar mı onu bilmek istiyorum. Çünkü serin yerde olmayacaksa şuan kullanmadığımız küçük tuvalete koyacağım mantarları. Hem oda sıcaklığında hem de kısmen karanlık. Evde rahatsızlık verecek nemli bir koku olmasını istemiyoruz.

suplilumas
13-02-2013, 14:50
@bernacyhn
Kompostu hazır alacağınız için büyük ihtimal poşetlerde gelecektir. Nasıl bakım yapmanız gerektiğini kiti aldığınız yer anlatır genelde yazılı olarak kit ile birlikte verirler. Serin yerde biraz daha yavaş gelişirler ama daha leziz olurlar. Mantarlar mantar gibi kokar yani pis bir koku olmaz olsa yiyemezsiniz zaten :). Herkes karanlıkta çıktığını düşünür ama mantarlar ışığa ihtiyaç duyarlar ışık olmazsa gelişemezler ya da şekilleri renkleri farklı olur. Kültür mantarı kompostu gübreden yapılır o nedenle yanlış bir şey yapmanız gübrenin koku yapmasına neden olabilir. İstiridye mantarı sapta yetişir kompostu genelde samandır. Poşet içinde gelir poşeti banyonuza su değmeyecek bir yere asabilirsiniz. Banyo nemli olduğundan sorunsuz yetişir. Kitlerden zehirli mantarlar yetişmez. Aileniz bundan çekiniyorsa çekinmelerine gerek yok gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz. Sizin kit satın aldığınız üreticiler o kitleri aslında kendi üretimleri için kullanıp mantar üretip marketlere satıyorlar. Yani marketten aldığınız domatesin fidesini alıp saksıda o fideyi yetiştirip domatesi üretip yemek gibi bir şey bu olay.

suplilumas
13-02-2013, 14:54
Bu arada mantar kokar derken mantarın kokusunu şu. Hani ormana girdiğinizde ortam mis gibi orman kokar o koku mantar ve misel kokusudur mantarlar öyle kokar. Her türün farklı kokusu vardır ama hangisinin hangisi olduğunu öğrenene kadar hepsi aynı kokar. :D

bernacyhn
13-02-2013, 16:32
Teşekkür ederim yanıtınız için. Mantarların zehirli olup olmadığı konusunda bir çekincemiz yok. Çünkü zehirli olsa, söylediğiniz gibi, çarşıya pazara satılmazlar :)
Bir yerde 20-25 derece sıcaklık istediğini okumuştum. Eğer böyleyse hiç almayayım. Yer tutar düşüncesi nedeniyle de evde istemedikleri için mecburen bodrum katındaki küçük karanlık odaya koyacağım. Yazın kapısını açarım bir iki saat aydınlıkta kalırlar ama kışın soğuktan etkilenmemeleri gerekir.
Kültür mantarı konusuna ise hiç girmeyeyim ben. Gübre havasız ortamda ciddi koku sorunu yaratabilir çünkü.

suplilumas
14-02-2013, 15:59
Gübre at gübresi aslında koku falan yapmıyor ama eğer hata ile bir bakteri falan karışırsa çürümeye falan başlarsa kokabilir diye düşündüm. Kışın oraya yazın buraya alırım demişsiniz ama bu kompostlar uzun süre çiçek veren bitki toprağı gibi değil. Mantar daha çok hayvan gibidir miseller kompostu yerler o onların yiyeceğidir ve bir süre sonra yiyecek tükenir yeni kompost yapıp miseli oraya aşılamak gerekir. Kafes içinde bir kuşunuz olduğunu düşünün kafeste yemi ve suyu var. İşte poşet içinde size gelen şey böyle bir şey. Poşet = kafes, misel = kuş, saman gübre su ile oluşturulmuş kompost da yem su ihtiyacını karşılamak için konulan şeyler. Yiyecek tükenince misel ölür. Bu durumda ya yeni kit almanız gerekecek ya da miseli ölmeden başka kompost hazırlayıp oraya aktarıp geliştirmeniz gerekecek.

bernacyhn
14-02-2013, 20:06
Yerini değiştirmeyeceğim. Bodrum katının pencereleri var aydınlık oluyor ama odalar penceresiz. Gerekirse kapısını açar aydınlık ortam yaratırım demek istemiştim.

Ben en iyisi havalar ısındığında alayım kitleri. Yaz boyu yeriz mantarları. Havalar soğuyup dediğiniz gibi kompostları bitince kalan miselleri -mecburen- atarım. Çünkü steril kompost hazırlayabileceğimi zannetmiyorum.

Verdiğiniz yanıtlar için tekrar teşekkür ederim, Sn. suplilumas.

suplilumas
11-03-2013, 13:51
@fatih_isleyen
Uygulamayı doğru yaparsanız bütün hobi kitleri güvenilirdir. Meyve alamamanız sizin hatanızdan kaynaklanır. Güvenerek her hangi bir yetiştiriciden kit alabilirsiniz.

fideüreticisi
11-06-2013, 08:25
ev için ideal...

nano
01-02-2014, 13:54
Sonunda ailemi ikna ettim. Bu baharda bir istiridye mantarı bir de bildiğimiz kültür mantarı kitinden alacağım. Binamızın bodrumunda bize ait küçük bir odacık var. Kapalı olduğu için serin ama nemli de. Ben mantarları orada yetiştirmeyi düşünüyorum. Ancak serin olması sorun olur mu onu merak ediyorum.
Bir de mantar kitleri koku yapar mı onu bilmek istiyorum. Çünkü serin yerde olmayacaksa şuan kullanmadığımız küçük tuvalete koyacağım mantarları. Hem oda sıcaklığında hem de kısmen karanlık. Evde rahatsızlık verecek nemli bir koku olmasını istemiyoruz.

Aldığın mantar kitleri ürün vermek üzere olan kitlerdir. Bu yüzden bıraktığın yerde mutlaka günlük 8 saat ışıklandırma yapmalısın. Ortamı günlük yaklaşık 2 saat havalandırmalısın. Sıcaklık 0'ın altına düşmesin. 25 dercenin üstüne çıkmasın en iyi sıcaklık 12-16 derece. Bir iki kitin rahatsız edecek bir kokusunun olacağını düşünmüyorum. Benden sana tavsiye; Kit alacağına tohum alıp kendin evde bir kapta saman kepek ve talaş kaynatarak da kit hazırlayabilirsin. Üstelik artan tohumları buz dolabında iki üç ay saklayıp istediğin zaman kullanabilirsin. Mantar tohumunu 1 kg olarak satanlar var. Kilosu 20 tl gibi bir fiyat. 1 kg ile yirmi otuz poşet ekebilirsin.

sporr
14-02-2016, 19:44
banada yardım edermisiniz mantar konusunda suplilumas

ardatuncer
19-04-2016, 23:39
Öncelikle herkese merhabalar, saygılar sevgiler

Bir konuda bilgiye ihtiyacım var. Kağıda alınmış mantar sporlarını nasıl yetiştirebiliriz ? Bu konuda hiçbir bilgim yok, forumda okuduğum çoğu yerde hep terimsel ifadeler kullanılmış hiçbirşey anlamadım.

Rica etsem basit bir şekilde işin en başından yapılması gerekenleri anlatabilirmisiniz ?

Teşekkürler

Sfy
17-11-2016, 10:08
merhaba,

ilk aşamada mantar kiti siparişi vererek başlayacağım, siparişimi verdim geldikten sonra aşamaları sizlerle paylaşacağım.
---
11 gün önce almış olduğum mantar kiti maalesef küflendi, sanırım sorun bendeydi. bu aşamadan sonra ne yapmalıyım bilemedim. :(
---
maalesef küflendi ve atmak zorunda kaldık firmaya durumu bildirdik. keşke atmadan önce resimlerini çekseymişiz, değişim yapabileceklerini bildirmişlerdi.
resim olmayınca inandırıcı olmadı sanırım o yüzden yenisini göndermediler.

ilk kit denememiz maalesef başarısız oldu.

machinehead
15-12-2016, 12:30
merhaba,

ilk aşamada mantar kiti siparişi vererek başlayacağım, siparişimi verdim geldikten sonra aşamaları sizlerle paylaşacağım.
---
11 gün önce almış olduğum mantar kiti maalesef küflendi, sanırım sorun bendeydi. bu aşamadan sonra ne yapmalıyım bilemedim. :(
---
maalesef küflendi ve atmak zorunda kaldık firmaya durumu bildirdik. keşke atmadan önce resimlerini çekseymişiz, değişim yapabileceklerini bildirmişlerdi.
resim olmayınca inandırıcı olmadı sanırım o yüzden yenisini göndermediler.

ilk kit denememiz maalesef başarısız oldu.

Öncelikle yetiştirilecek olanın bitki değil bir canlı türü olduğunu ve spor ile çoğalıp dağıldığı bilgisini vermek isterim. Spor halinde olan radyasyon-ışık-ısı vb. değişimlerden etkilenmez çok dayanıklıdır ancak canlı ortama geçip miselyum yaratma aşamasında çok kırılgandır. Kiti nereye serdiğiniz – ışık miktarı - oksijenle teması önemlidir. Zararlı küfler’de aslında bir tip mantardır. Ancak küf oksijensiz ortamı sever ve oksijen miktarı düşen kitlerde küf oluşur. Sonucunda nem – ısı ve düşük oksijen yan yana gelince kaçınılmaz bir sonuç kontamine olmasıdır. Mantar yetiştiği yer itibari ile ısı ve nem’in yan yana geldiği bir yer olduğundan diğer şartlarına çok dikkat etmeniz gerekiyor. Her zaman temiz eldiven ve sterilizasyon için alkol ya da eldiven kullan at tipi steril eldiven değilse antibakteriyel sabunla eldivenli elinizi yıkamadan kitle uğraşmayın. Kitinizin içinde solumayın hatta zırt pırt kapağını açmayın. Kit üstünde hava girişi için açtığınız yerlere elyaf gibi inorganik materyalle hava filtresi yapın. Bu şartlara dikkat etmezseniz kontaminasyon olma ihtimali artacaktır.

caghan
05-03-2017, 20:02
Merhaba evde yeme amaçlı ufak çapta mantar üretmek istiyorum satın aldığımız mantardan spor elde ederek üretilebileceğini okudum ancak bunun nasıl yapılacağını bilmiyorum bilgisi olan arkadaşlar aydınlatırsa çok memnun olurum tesekkur ederim

Sfy
07-03-2017, 12:52
sayın caghan,

kavak kütüklerine aşılamak üzere agroma tarımdan aldığım misellerin yarısı duruyor, Ankara'da iseniz ücretsiz size elden teslim edebilirim.

Tavsiyem kavak kütüğü bulursanız ona aşılamanızdır. Ben ilk denememde yukarıda yazdığım gibi kit aldım maalesef başarılı olamadım.
Daha sonra marangozdan edindiğim kavak kütüklerini 5-10 yerinden delerek oyukları misel ile doldurdum 2-3 ay içerisinde ilk mantarları görmeye başladım.

akşam mantarların resimlerini yazımın altına ekleyemeyi planlıyorum.

iyi çalışmalar.

linkleri aşağı ekliyorum.

http://i.hizliresim.com/V0LzVv.jpg
http://i.hizliresim.com/nRgN7M.jpg
http://i.hizliresim.com/1LkZyN.jpg
http://i.hizliresim.com/Ly4RaZ.jpg
http://i.hizliresim.com/r3VNQ3.jpg
http://i.hizliresim.com/7qb1kN.jpg
http://i.hizliresim.com/P0oaqO.jpg
http://i.hizliresim.com/gqAY5O.jpg