View Full Version : Fazmit / Bahçe
Bahçenin bulunduğu şehir Ankara / Temelli
Bahçenin büyüklüğü Yaklaşık 3 dönüm
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları Toprağın tuz oranı yüksek
Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri Soğuk iklim , açık arazi
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) Hobi Bahçesi
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? 15 yıldır var olan bahçeye daha önceden dikilmiş birkaç meyve ağacı ( elma, vişne, şekerpare) bulunuyordu.2 katlı evimiz var.
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? 2011 Mart ayında başladım.
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? Aldım. Arkadaşımın eşinden fidanlar ve dikimleri ile ilgili fikir aldım.Daha önceden meyve fidanları ile uğraştım ama çevre ve koşullarla ilgili uzman yardımı almak iyi oldu.
Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Haftasonları bakımını yapabiliyorum.
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Bahçede 2 katlı ev , 2 adet kamelya , havuz var.
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? Daha yolun başındayım ama amacım dostlarımla güzel vakit geçirebileceğim ve farklı meyve fidanları ile ilgilenebileceğim bir ortam oluşturmak.Stresten biraz da olsa uzaklaşmak.Sadece kendim için değil dostlarım ve çevremdekilerle bilgi ve deneyimlerimi paylaşmak.
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler)
10 adet armut
10 adet erik
10 adet ayva
4 adet kayısı
10 adet şeftali
8 adet elma
2 adet gilaburu
1 adet goji berry
3 adet kiraz
1 adet kızılcık
1 adet hünnap
2 adet vişne
bunlar benim diktiklerim
3 adet elma
2 adet erik
2 adet kayısı
20 adet çam
1 adet ayva
1 adet dut
1 adet iğde
eskiden olan meyve ağaçlardır
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Meyve çeşitleri ama daha sonra çiçek yetiştirmeyi hedefliyorum
Varsa çok özel bir bitkinizin adı? Tatlı limon ( daha sonra fotoğrafını ve bilgilerini ekleyeceğim )
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Üretim henüz yapmadım ama daha sonra aşılamayı ve üretimi paylaşım olarak düşünüyorum
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? Şimdilik şebeke suyu ama ilerde çakma ya da kuyu düşünüyorum.
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Henüz damlama yapacak durumda değilim ama ilerde damlama metodunu kullanacağım.
Toprak özellikleri Çok önceden analiz yapılmış. Tuzlu bir toprak kavun karpuz türü sebzeler oluyor.
Kompost yapıyor musunuz?
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? Elbette , her ne kadar yardım alsakta daha sonra keşke ,,,ile başlayan şeyler yapıyoruz. Ama tecrübe böyle kazanılıyor.
Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz?
Henüz başlamadım ama meyve fidanları için ilaç aldım.En kısa zamanda başlayacağım.
Bahçeniz organik mi? Fidanları diktiğimiz yerde 15 yıldır birşey ekilmemiş.
Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? Hayvan gübresi kullanıyorum.Köyde hayvancılık yapanlardan alıyorum.
Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? Yakın yerlerde buğday ve arpa ekimi olduğu için fareler oluyor ama çok nadir.Bir köstebek var bana problem çıkaran :)
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? Bahçe açık olduğu için sorun olmuyor.
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? Bu işe başlamak sanırım.Başlamak bitirmenin yarısı diyorlar ( gerçi daha çok iş var ama :=))
Tetanoz aşısı oldunuz mu? hayır.
Bahçemin eski halinin resimlerini ekliyorum zamanla ilk dikim ve ilk meyve resimlerimi ekleyeceğim.
Sayın fazmit,bahçe sahifeniz hayırlı olsun...bu güzelliklerin fotoğraflarını daha büyük şekilde görmek isderim...Kolay gelsin....selamlar.....:))
Sayın fazmit,bahçe sahifeniz hayırlı olsun...bu güzelliklerin fotoğraflarını daha büyük şekilde görmek isderim...Kolay gelsin....selamlar.....:))
Teşekkür ederim.Boyut sınırlı olunca resimleri küçülttüm.Zamanla diğerlerini de yükleyeceğim.
285100
İlk fidanlar aceleye geldiğinden sürme işi sonraya kalmıştı.
285101
Arkadaşlarıma belirli bir düzene bağlı kalarak dikimi gerçekleştirdik.
285102
İlk sulama çalışmaları..
Sayın Fazmit bahçe sayfanız hayırlı olsun. Bahçeniz büyük ve fazlaca ağaç var. Yörenize bahar geldiğinde bahçeniz daha şenlenecek ve güzelleşecek. O zaman daha çok fotoğraf eklerseniz bizde güzellikleri görürüz. Kolaylıklar diliyorum, saygılar selamlar.
Sayın Fazmit bahçe sayfanız hayırlı olsun. Bahçeniz büyük ve fazlaca ağaç var. Yörenize bahar geldiğinde bahçeniz daha şenlenecek ve güzelleşecek. O zaman daha çok fotoğraf eklerseniz bizde güzellikleri görürüz. Kolaylıklar diliyorum, saygılar selamlar.
Bahçem içanadolu bölgesinin özelliklerini taşıyor.Çiçekler daha yeni açmaya başladı.Sizlerde ise yaz geldi sanırım :=))
285140
Geçen sene 18 Martta dikmiştim fidanlarımı.İlk sezonda meyve alacağımı sanmıyordum işin açıkcası.Birgün sulama yaparken baktım ki şeftali fidanlarımın birinde yeşil bir şey var.Ben yaprak zannettim ama yakından bakınca ilk meyvemi gördüm.İnanılmaz bir duyguydu bu.Zamanla kırmızılaşmasını bekledim ve ilk şeftali meyveme sahip oldum.Eve götürdüm ve 2 gün yiyemedim :=)) sonra tadına bakınca rahatladım hem lezzetli hemde organikti.Elma ve erik ise eski meyve ağaçlarından alındı.
285901
Kayısı fidanlarım çiçek açmış .Geçen gün meydana gelen fırtınanın etkilerini de gördüm malesef.
285902
Armutlarım tomurcuklanmış..
285903
Kasım ayında ektiğim sarı kiraz canlanmaya başlamış..
285904
Ayvalarım tamamıyla tomurcuklanmış kıza zaman içerisinde çiçek açacak gibi .
285905
Erik fidanlarının çoğu çiçek açmış.
285906
Eski büyük erik ağacı tamamen çiçeklerle bezenmiş.Çok güzel görüntüydü ve nefis kokuyordu..
285907
Şeftali fidanlarının tümünde birkaç çiçek mevcuttu.Şeftali çiçekleri ayrı bir güzeller..
Sayın fazmit,gojiberry bahçedemiydi kışı atlatabıldımı?
Sayın fazmit,gojiberry bahçedemiydi kışı atlatabıldımı?
Goji berry ve gilaburu fidanlarımı yeni diktim.Nasıl olacak bende merak ediyorum.Diğer türlerde sorun yok ama yeni türlerde biraz deneyim eksikliğim var.Dostlarıma soruyorum sağolsunlar yardımcı oluyorlar.
Sayın fazmit gilaburu komşumuzun bahçesinde vardı 3-4 çelik bizim bahçeyede ordan aldık,demekki Ankara şartlarına dayanabiliyor.
Sayın Fazmit;
Başlangıç güzel, meyveler de tadıldı, daha ne istenirki sağlıktan başka efendim.
Bahçeniz, sayfanız, ürünleriniz, yaşamınız hayırlı ve bereketli olsun inşallah.
Kolay gelsin, saygılarımla lütfen.
Sayın Fazmit;
Başlangıç güzel, meyveler de tadıldı, daha ne istenirki sağlıktan başka efendim.
Bahçeniz, sayfanız, ürünleriniz, yaşamınız hayırlı ve bereketli olsun inşallah.
Kolay gelsin, saygılarımla lütfen.
Sayın mrduran çok teşekkür ederim .Hayat paylaşınca güzel oluyor.Dostlarımız gelir bahçemizde rahatlar ve birkaç meyvemizin tadına da bakarsa daha ne isterim..
Bahçemi kontrol etmek için gittiğimde manzara çok güzeldi.Tüm fidanlarımı kontrol ettim şükür dsaha iyiler.
287310
Daha önceden olan elma ağaçlarını budamıştım.Şimdi yaprakları daha güzel ve gür sanki.
287311
Napolyon kirazım çiçek açmış...
287312
Deveci armudum ve diğer cins armutlar çiçeklenmeye durmuşlar..
287313
Erik fidanlarımın hemen hemen hepsi çiçeklenmiş..
287314
Elma fidanlarım da çiçeklenmeye başlamış.
287315
Sitedeki arkadaşlardan aldığım hünnap fidanı ilk geldiğinde çalı ( zaten öyleler ama ) gibiydi.Kuru dal parçası diktiğimden 15 gün içerisinde her yerinden filiz vermiş görünce çok sevindim.
290556
Sitede arkadaşların gönderdiği uzun kabak ve süs kabağı tohumlarını ekmiştim.Filizlendiler çok şükür.
290557
Biraz daha büyüyünce bahçeme götürük ekeceğim.Bakalım nasıl olacaklar bende merak ediyorum.
290560
Bahçemde gül vardı ama yeni gül ekmek istedim.
290561
Harika durdular
290562
Birazda sebze ekeyim istedim.İlk denemeler bakalım neler olacak.
290563
Akşam sulaması yaptım azar azar.İlk zerdali meyvelerini görünce elbette çok sevindim.
290564
Eriklerimiz büyümeye başlamışlar bile..
290566
Napolyon kirazlarımızda da meyveler görmeye başladık :=))
[QUOTE=fazmit;958641]290560
Bahçemde gül vardı ama yeni gül ekmek istedim.
290561
Harika durdular
290562
Birazda sebze ekeyim istedim.İlk denemeler bakalım neler olacak.[/QUOTE
İlk denemeler bir heyacanla ve sabırsızlıkla başlar
Birşey ekince gönül istiyorki ertesi gün hemen olsun :=)) doğayı kendimize çevirmeye çalışıyoruz.Ama bir ağacın büyüme hızını bilen asla doğaya zarar vermez çünkü ne kadar emekle büyüdüğünü bilir.
Haftasonu dostlarımla yine bahçede güzel bir gün geçirdik.
295435
10 gün önce ektiğim Fesleğen çok daha gürleşmiş ..
295436
Kekikler sulanınca daha bir güzel kokuyorlar..
295437
Karanfilimden bir tanesi açmış.İlerde daha fazla ekmeyi düşünüyorum.
295988
Şeftali meyveleri bakalım sonu ne olacak :=))
295989
Gilaburu son hızla büyüyor..
295990
Goji berry yeşillendi iyice..
mandalinci
15-05-2012, 19:52
Çok güzel görüntüler, hayırlı olsun sayfanız.
Meyveleri de afiyetle yersiniz inşallah:)
Çok güzel görüntüler, hayırlı olsun sayfanız.
Meyveleri de afiyetle yersiniz inşallah:)
Çok teşekkür ederim.Bu yıl fidanların 1. yılı doldu yinede meyve vermeye başladı.Nasip diyelim.
296296
İlk geldiğinde inanın çöp gibi kuruydu.Hünnap şu an çok güzel filizlendi.
296297
Erik fidanlarımın hepsinde meyve yok.Birkaçında gördük ama o bile beni mutlu etti..
Sayın fazmit,
tüm bunlar insanı ruhen dinlendiren huzur veren uğraşlar. İleride ağaçlarınız büyüyüp gölgesinde oturmaya başladığınızda daha çok huzur bulmanız temennisiyle muğladan selamlar.
Sayın fazmit,
tüm bunlar insanı ruhen dinlendiren huzur veren uğraşlar. İleride ağaçlarınız büyüyüp gölgesinde oturmaya başladığınızda daha çok huzur bulmanız temennisiyle muğladan selamlar.
Büyük şehirlerin stresinden başka türlü kurtulamıyoruz. Bahçeme gidince inanın her şeyi unutuyorum.
296868
4 tane kayısı fidanı dikmiştim şu an 2 tanesinde meyve görülüyor.Bu bile benim için çok keyif verici.Merakla bekliyorum sonucunu..
AHMET SEZGİN
17-05-2012, 16:40
Bahçenizde fidanlarınızda çok güzel hayırlı olsun.
fidanlarınızı nereden aldınız bu yaşta mevye vermeleri çok güzel. Benimde Ayaşta bahçem var ağaçlarım 3 yaşına geldiler bir çoğunda meyve yok.
Bahçenizde fidanlarınızda çok güzel hayırlı olsun.
fidanlarınızı nereden aldınız bu yaşta mevye vermeleri çok güzel. Benimde Ayaşta bahçem var ağaçlarım 3 yaşına geldiler bir çoğunda meyve yok.
Fidanların çoğu Yalovadan getirttim eksik olanların bazıları Ankaradan.Ankarada mezarlığın orda tanıdığım güvenilir bir yer var ordan alıyorum.Birde sitemizde satış yapan 2 üyemizden aldım.Onlardan aldıklarımda tuttu ve filizlendi.Doğru adresten almakta yarar var.Ben ilk dikimi 2011 martta yaptım ve şeftali ağacından ağustostu sanırım bir meyve yedim.yani 5 yda nasip oldu.Bahçe işlerinin dertlerini bu tür süprizler unutturuyor inanın.İstediğiniz zaman yardımcı olabilirim.Paylaşım bu sitede çok kolay ve de güzel.
297205
Daha önceden dikili olan elma meyve veriyor.Geçen sene bakımsızlıktan neredeyse kurumuştu.Biraz bakım , gübre, budama ile hayata döndü ve meyve vermeye başladı tekrardan.
AHMET SEZGİN
22-05-2012, 11:55
çok haklısınız fidanı güvenilir yerden almak en doğrusu.
ayhan219
23-05-2012, 15:03
Sn fazmit çalışmalarınızı takip ediyorum kolay gelsin
diktiğiniz meyvelerin tutmasına sevindim güzel görünüyorlar
su faturası ile aranız nasıl
Sn fazmit çalışmalarınızı takip ediyorum kolay gelsin
diktiğiniz meyvelerin tutmasına sevindim güzel görünüyorlar
su faturası ile aranız nasıl
Öncelikle çok teşekkür ederim.İnsan emeğinin karşılığını en fazla topraktan alıyor sanırım.Daha geçen yıl dikmeme rağmen meyvelerin durumu güzel.Su faturası açıkçası orta ahlli geliyor.İlerleyen zamanda bende çakma su düşünüyorum.Sadece temellide biraz derinden çıkıyor onun için ilerde bir çalışma yapacağım.Sizin bahçeyi ve suyu takip ediyorum.Ankaradaki bahçe sahipleri ve üyeler olarak bir toplantı yapma zamanı geliyor sanırım.şu meyveler biraz daha olgunlaşsın diye bekliyorum.
304538
Şeftalilerim bi hayli büyümüşler.
304539
Akşamları havuz başında çay keyfi gercekten her şeye değer..
304540
Bu sene ilk erikler.Sayıca az ama yinede ümitvarız :=))
304541
Kayısılarımda kıvama gelmeye başlamış..
304548
Elmalarım yavaş yavaş büyüyorlar..
304549
Arkadaşlardan aldığım kabak tohumları filizlendi ve yerleri dar gelmeye başlamıştı.Bu hafta toprağa kavuşturma zamanı geldi..bakalım ne kadar verim alacağız.
304550
Küçük bir bölüm oldu ama bu sene bu kadar yapabileceğim.Seneye kısmet..
304551
Geçen senedir evin çatısında bir çift Baykuş var.Her geldiğimizde bize selam gönderiyor.Akşamları çift olarak uçmalarını izlemek gerçekten harika..
Sn fazmit
O kadar kabak fidesinden çok kabağın çıkar.
Sayın fazmit,
eşinizle birlikte sizleri bahçemde görmek bizlere çok büyük keyif verir.,
Hem meyve ağacı ve sebzeler maşallah diyelim.İnşallah seneyede bahçemden çiçek tohumları transfer eder renklendiririz bahçeyi.
Sn fazmit
O kadar kabak fidesinden çok kabağın çıkar.
Bakalım ne kadar olacak bende merak ediyorum.Olan tohumları yine sitede paylaşmayı düşünüyorum.Gelişmeleri aktaracağım.
Sayın fazmit,
eşinizle birlikte sizleri bahçemde görmek bizlere çok büyük keyif verir.,
Hem meyve ağacı ve sebzeler maşallah diyelim.İnşallah seneyede bahçemden çiçek tohumları transfer eder renklendiririz bahçeyi.
Ankarada yaşayanlarla sadece nette tanışıyoruz .Bir ara toplanalım istiyoruz.Bahçenizi takip ediyorum.Müsait olunca mutlaka ziyaretinize gelmek istiyoruz. bakalım kısmet :)
310091
İki kayısı ağacımın meyveleri olgunlaşmış.İlk defa tadına baktığımız meyveler harikaydı.( Acaba kendi ağacım olduğu için midir :=)) )
310092
Şeftaliler hızla büyüyor.Onları da merakla bekliyorum.
310093
Eriklerde tek tük var .Bakalım sonunda nasıl bir tat olacak ?
Hava sıcaktı ve akşam sulama ve diplerini açma çalışması yaptık.Yorucu ama sonuç olarak çok güzel oldu.Arkadaşlardan aldığım kabakların tamamı tutmuş.Domates ve biberlerimde büyümeye başlamış.
321041
Tatil git gel derken uzun zamandır ekleyemedim fotoğraf.Kayısılar çok lezzetli.
321042
Bu seneki hasılatımız.Bir ağaç küçük diğeri büyük meyve veriyor.Küçük meyveler daha lezzetli.
321043
Diğer ağaçlarda tek tük meyvelerden..
321044
Sıcaklardan etkilenmesinler diye sulama yapmayı artırdık.
bahce sayfaniz hayirli ugurlu olsun.meyvalarinizi cok begendim.paylasimlarinizin devamini dilerim .saygilar
bahce sayfaniz hayirli ugurlu olsun.meyvalarinizi cok begendim.paylasimlarinizin devamini dilerim .saygilar
Çok teşekkür ederim.
Uzun zamandır Bahçemle alakalı fotoğraf eklemedim.Daha çok szilerin bahçelerini izledim desem yalan olmaz.70 Ağacımdan bazılarını kaybettim .Son olarak bazı fidanlardan da eklemeler yaptım.Eski ağaçları budamak yaptığım en doğru iş oldu sanırım.Elmalar çok fazla verdi.Bahçeye bakacak birini bulduktan sonra gitmediğim zamanlar fidanlarım sulandı.Seneye çok daha güzel olacağını düşünüyorum.Şeftalilerden yaklaşık 8 kilo meyve topladım.Biraz erik biraz kayısı ve kiraz derken seneyi kapatıyorum.Kızılcığımın ve Hünnap fidanlarımın tutması ise sevindirici haberlerden.
http://imageshack.us/a/img818/3778/1sdx.jpg
Elmalar çok lezzetliydi .Bu sene sadece budama yaptım seneye kısmet olursa seyreltme ve ilaçlama yapacağım.
http://imageshack.us/a/img407/1859/f8n2.jpg
http://imageshack.us/a/img96/1308/61yh.jpg
Tatlı ve Mayhoş ( Çok ekşi değil ) türde 4 ağaç var toplamda.
http://imageshack.us/a/img69/770/3yir.jpg
Şeftalilerde ise 2 çeşit vardı birisi koyu diğeri açık renkte olan.
http://imageshack.us/a/img707/7064/qb88.jpg
yaklaşık 8 kiloydu topladığım meyveler.En güzeli de onu ikram etmekti sanırım.
http://imageshack.us/a/img22/8379/vuit.jpg
Benim diktiğim Elmalardan sadece 2 adet yedim ama çok güzeldi.
http://imageshack.us/a/img812/9017/4pml.jpg
Ve meyvelerimden görüntüler.
Bu arada diktiğim goji Berry büyümeye başladı.Yakında Alıç fidanlarını da
dikeceğim.
Bahçenizin bereketi bol olsun..
Bahçenizin bereketi bol olsun..
Çok Teşekkür ederim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.