PDA

View Full Version : Güveyfeneri (Physalis) Lampion Blume

Sayfalar : [1] 2

Oğuzhan
18-12-2006, 19:01
Sevgili Ada gelin fenerinden bahsetmiş.Şöyle bir bakayım dedim.Gerçekten değişik bir bitki...Buralarda baktım bilen yok tohum bulamadım.Yetiştirmeye değer bir bitki.Meyveleri de çeşitli şekillerde kullanılabiliyor. Reçeli olabiliyor.

Güvey feneri (physalis) Lampion Blume.
Disindaki yapraklar açildiginda içinden findik büyüklügünde tatli ve yumusak bir meyve çikan ‘güvey feneri’ ülkemizde de yetisiyor. Karadeniz'de dogal olarak yetisen bu meyve Orta Amerika, Güney Afrika ve Israil'de yetistiriliyor. Meyve salatalarinda kullanilabildigi gibi reçeli de yapilan ‘güvey feneri'nde bol miktarda C, B1, B2, B3 ve karoten bulunuyor. Ciceklerin icindeki kiraz büyüklügündeki meyvesi yenebiliyor. Ciceklerinden masalarimiza veya istedigimiz sekilde dekorasyon olarak kullanabiliyoruz.

http://wilderrose.blogspot.com/2006/09/gvey-feneri-physalis-lampion-blume.html

aybala
18-12-2006, 19:20
Güvey kandili adı ile galeriye eklenmiş fotoğraflar vardı ama henüz bulamadım. Bununca yönlendireceğim.

aybala
18-12-2006, 19:36
buldum :)

http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2954
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2953
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2952

http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=1653

Vildan Sönmez
18-12-2006, 22:41
üye fotoğraflarında 12.sayfamda (http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2593)Sülüklügöl'de doğal ortamda çektiğim bir fotoğraf var buraya ekleyemedim.Acaba aynı bitki mi bakabilirmisin ?

Mine Pakkaner
18-12-2006, 23:14
Evet Vildan Hanım sizin çektiğiniz fotoğraf Physalis. Ancak Aybala'nın link verdiği fotoğraflar Koelreuteria paniculata. İkisi farklı.

aybala
19-12-2006, 08:18
benziyorlar ama :(

Erguvanla mor salkım
phusalis ile koulteria
selluka nın da bir benzeri vardı

ne yapsak, birbirine karıştırılan bitkiler diye bir başlık mı açsak? :)

sukranayalp
19-12-2006, 10:38
Physalis alkegennii küçük, en fazla 50 cm. boylarında, yer örtücü -otsu karakterde bir çalıdır. Bu bitkiden fazlası ile bahçemde var.
Yazın sonbahara doğru olgunlaşan tohumlardan kolaylıkla köklendirebilirsiniz. Tadına baktım , pek de lezzetli olmasa bile c vitamini açısından zengin oluşundan dolayı yemeye çalıştım.Parçalı -çınar yaprağına benzer ama ondan daha küçük yaprakları var.
Kışın yaprak döküyor. Meyve tutmadan önce beyaz renkli solanum 'un çiçeğine benzer çiçek açıyor. Sanırım Haziran ayında oluyor bu çiçeklenme.
Temmuz dan itibaren de meyve tutmaya başlıyor. Ağustos'ta meyveler güzel görünümlü bir kılıf içinde olgunlaşıyorlar.
Koulteria bitkisi ise (bundan da baçemde var) bir ağaçtır. Enfazla 6 m.'ye dek çıkar. Bendeki 4m. boyda.Bu bitki de yaz sonunda gösterişli çiçek kurulları oluşturur. Ama yenecek bir meyvesi yoktur.Yaprakları acem borusunun yapraklarına çok benzer.

Sn aybala karışıklılığı önlemenin en iyi yolu : makro ve mikro çekimlerin bir anda olmasıdır. Böylelikle hem uzaktan hem de yakından göreceğimiz fotoğraflarla karşılaştırmaları çok daha net yapabiliriz.
Ben henüz bu platformda fotoğraf gönderme işine kendimi alıştıramadım. Ama en yakın zamanda bunu yaparak fotoğraflarla sizlere elimden geldiğince bildiklerimi aktarmaya çalışacağım.

ceratonia
19-12-2006, 12:30
Physalıs tohumları çok küçük kumla karıştırıp 300 adet tüpe ekim yaptım.Kayda değer bir meyve olabilir.Ve akdeniz bölgesinde Teleme otu olarak adlandırılıyor.Çünkü süte katıp teleme adlı lezzetli bir tatlı elde ediliyor.

Oğuzhan
19-12-2006, 17:55
Sayın Ceratonia
Temin etme şansımız var mı?

Ophrys
19-12-2006, 19:14
Sayın elfogi ben tohum buldum elimdeki çeşitler artınca hepsini birden gönderirim. Bu arada size gönderdiğim japon feneri aynen bu bitkinin formunda fakat sarmaşı. Vede içinden meyve yerine 3 tane tohum çıkıyor. Bir tohumdan yaklaşık 50- 60 tohum alırsınız.

Oğuzhan
20-12-2006, 18:21
Sevgili ada Japon Feneri yeniyormu..?

Mine Pakkaner
21-12-2006, 11:43
Konuyu tıba bitkilerden bu başlığa taşıdım. Çünkü physalis drog elde edilen bir tıbbi bitki değil.

Bu arada bitkinin olgunlaşmış meyveleri hariç bütün bölümlerinin toksik etkili olduğunu da belirtelim. Meyveleri fazla sayıda tüketmenin bağırsakların bozulmasına sebep olabileceği de akıldan çıkmamalıdır.

Ophrys
21-12-2006, 12:27
Japon feneri yenmiyor. Sadece tohum çıkıyor size gönderdiğim tohumlar içinde 5 tanede ondan var. Tohum çeşitleri artınca size bilgi veririm dilerseniz gönderirim.Her tohumu buluyorum birde şu sellukayı edinebilseydim.

Ophrys
22-12-2006, 13:53
İzmir den bu bitkiyle ilgilenen arkadaşlar Hisarönü nde Çim Tohumculuktan oldım tohumları bilginize physalis derseniz o isimle tanınıyor. Bilgilerinize

Ophrys
25-12-2006, 17:06
Metro Grosmarket kataloğunda bizim Gelin Otu meyvesi 1 kg. 65YTL

praecox
25-12-2006, 17:14
Ben bu kış çelikden üretim, damat feneri diye bildiğim bu güvey fenerinden mine floradan aldım istanbululara bunu tavsiye ederim bu şekli ile ilk kez gördüm damat fenerini... üzerindeki yaprakları dantel işlenmiş gibilerdi.
sanırım üst yaprakları açılmadan erimişler vede sert damar kısımları değişik bir boyut kazandırmışlar sabaha resimlerini çekersem eklemeyi düşünüyorum.

Oğuzhan
25-12-2006, 18:34
Resimleri bekliyoruz

Ophrys
27-12-2006, 13:49
Bende merak ettim doğrusu.

Ophrys
23-05-2007, 14:50
Ektiğim yarım paket tohumdan sadece 3 -5 tanesi çimlendi.

papatyam
23-05-2007, 15:03
Ben bir saksıya karışık ekmiştim bir sürü şeyler çıktı ama hangisi ne bilmiyorum sadece latin'i biliyorum

Ophrys
23-05-2007, 15:08
Benim eklediğim fotoğraflardan takip edersin.

lokmanbahçe
26-05-2007, 16:14
bu bitkinin tohumları meyveden çıkar çıkmaz ekilince çok kolay çimleniyor ben kurumaya yüz tutmuş bir meyvenin içinden çıkartıp ektiklerimin hepsi de çimlendi.

Ophrys
26-05-2007, 17:38
Sayın Lokmanbahçe tohumunu zor buldum meyvesini bulmam mümkün değil ne yazık ki.

Ophrys
22-07-2007, 23:48
Büyümeye başladılar.

habibe
06-08-2007, 09:55
Selahattin hoca dün Bursa toplantısında bize de dağıttı. Aranızdayız :)

emrahk
06-08-2007, 10:18
Ben de bu bitki ile ilgili biraz araştırma yaptım, gerçekten çok etkileyici bir görüntüsü var inşallah sağlıklı bir şekilde yetiştirebiliriz ki hem o fotoğraflarda gördüğümüz güzelliği yaşayabilelim hem de Selahattin Bey'e meyvelerinden gönderebilelim. :-))))

emrahk
06-08-2007, 10:35
GÜVEY FENERİ (PHYSALIS)

Ülkemizin birçok yerinde doğal olarak yetişen bazı bitkiler aslında dünyanın bir diğer bölgesinde çok önemli ticari ürünler olabiliyor. ‘Güvey Feneri’ (Physalis Peruviana L.) bunlardan biri. Egzotik meyvenin anavatanı Güney Amerikadır. Günümüzde Güney Afrika, Kolombiya, Tayland, Peru, kenya, Ekvator, Zambiya ve Zimbabwe’de yetiştirilmektedir. Ülkemizde de yeni üretilmeye başlanmıştır.

NASIL BİR BİTKİ?
Ülkemizde, yabani türünün genellikle güvey feneri olarak adlandırıldığı Physalis, Avrupa ülkelerinde ise sarı fener, kibar fener, gelin feneri, olarak biliniyor. Bu isimleri almasının nedeni ise oldukça çekici bir yapıya sahip olan dış görüntüsüdür. Çiçekleri sarı renkli olan bitkinin meyveleri oldukça gösterişli taç yapraklar içinde (kaliks) yer alıyor. Meyveleri çepeçevre saran kaliks sararıp tül görüntüsünü alarak fener izlenimini veriyor. Bol aromalı, lezzetli ve mayhoş bir tada sahip olan meyveler başlangıçta yeşil daha sonra açık sarı, yenecek olgunluğa ulaştığında ise turuncu renkte iri bir kiraz görünümü alıyor. Bol aromalı, lezzetli ve mayhoş bir tada sahip olan meyveler başlangıçta yeşil daha sonra açık sarı, yenecek olgunluğa ulaştığında ise turuncu renkte iri bir kiraz görünümü alıyor.

NERELERDE KULLANILIYOR?
Meyveleri taze olarak ta tüketilebilen güvey fenerinin kullanım alanı oldukça geniş. Sahip olduğu bol aroma ve mayhoş tadından dolayı meyvesi pastacılık, marmelat yapımında kullanılır. Bunun yanında çiğ olarak tüketilebileceği gibi meyve salatalarında, tatlılarda, turtalarda da kullanılmaktadır. Reçeli son derece lezzetlidir.
Çikolata sosu ile mükemmel bir tada ulaşır. Üzeri çikolata ile kaplanıp pazara sunulan meyveler Avrupa ülkelerinde oldukça rağbet görmektedir. Krema ve dondurma ile birlikteliği de çok lezizdir. Sos yapımında da kullanılabilir. Son yıllarda Avrupa’da konferans ve iş toplantılarının ikram meyvesi olarak (Fondü) popülerlik kazanmıştır. Ayrıca faydalarından dolayı çocukların beslenme çantalarında haftada bir porsiyon mutlaka bulundurulması tavsiye edilmektedir.

FAYDALARI
Güney Amerika'da deri, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarında halk tarafından tedavi amacıyla sıkça başvurulan bir bitkidir. Güvey fenerinin sadece meyveleri değil aynı zamanda kökleri ve yeşil kısımları da bazı ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Bitkinin köklerinde ve yeşil kısmında 8 ayrı alkoloid bulunur. Elde edilen alkoloidler, bitkisel kökenli ilaçların yapımında kullanılmak üzere sanayide değerlendirilirler. 100 gr’ında % 6 oranında şeker ihtiva eden meyvede, C vitamini portakaldan daha fazladır. Potasyum içeriği bakımından en zengin meyvedir.Yine önemli miktarlarda karoten (Vitamin A 9 ) ve vitamin B içerir. Özellikle daha olgun meyvelerin daha yüksek miktarlarda beta karoten konsantrasyonu ihtiva ettiği bilinmektedir. Besin değerlerinin çok yüksek olması dolayısıyla özellikle okul öncesi çocukların beslenmesinde tavsiye edilir.
• Bol idrar söktürür, kandaki ürik asidi atar. Böylece Gut ve Romatizmaya çok fayda verir .
• Ürat ve oksalat taşlarını parçalayıp döker.
Karındaki suyu boşaltır.Karaciğer şişliğini giderir.

SEÇERKEN
Meyveler kaliks adı verilen doğal koruyucu kabuğu altında oldu-ğundan ve meyve içi bu yüzden görünmediğinden seçim kriteri çok basit bir yöntemle yapılır. Meyve basketi el ile tartılır.Şayet çok hafif ise meyve suyunu kaybetmiş demektir. Meyve yiyecek olgunluğa ulaştığında turuncu renkte iri bir kiraz görünümündedir. Kaliks ren-gindeki bir değişiklik olgunlaşma indikatörü değildir. Dışardan bakıldığında altın sarısı parlak renkli olanlar tercih edilmelidir.

MUHAFAZA EDERKEN
Çok hassas bir meyve olmamakla beraber bütün taze meyveler gibi alındıktan sonra birkaç gün içersinde tüketilmesi tavsiye edilir. Buzdolabında 1 haftadan fazla bir süre tazeliğini korur. Yıkandıktan hemen sonra tüketilmelidir. Meyvenin kaliks’i çıkarılırsa dayanma süresinde azalma olacağından kaliks’le muhafaza edilmelidir.

HAZIRLANIŞI
Meyve’yi koruyan ince kabuğu(kaliks) geriye çekerek meyveden ayırın. Meyveleri tercihen yıkayarak ve durulayarak yiyebilirsiniz.

BİLİMSEL SINIFLANDIRMA
Alem : Plantea
Bölüm : Magnoliophyta
Sınıf : Magnoliopsida
Takım : Solanales
Familya : Solanaceae

bülent16
06-08-2007, 12:54
Selahattin bey sayesinde dün bir adette ben edinmiş oldum kendisine buradan tekrar teşekkür etmek isterim. Bu gidişle işyerim botanik bahçesine dönecek galiba.

GLCN
06-08-2007, 14:57
Siz ekin hayırlısıyla büyüsünde bizde sizler sayesinde bu bitkiye kavusalım olmazmı?

emrahk
06-08-2007, 16:00
Siz ekin hayırlısıyla büyüsünde bizde sizler sayesinde bu bitkiye kavusalım olmazmı?

Olur tabi ki ne demek, en büyük dileğimiz bu güzel hediye(ler)nin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve çoğaltılması.

İlkin
06-08-2007, 17:02
Çok ilginç bir bitki ilk defa görüyorum :( Sayın GLYC'nin resminde goruyordum bunu ama gerçek olabileceğini hiç düşünmemiştim. Ben Adana'da yaşıyorum, yetiştirmek için nerden bulabileceğimi bilen var mı acaba? ;)

Sevgiler

emrahk
07-08-2007, 08:01
Evet güvey fenerimizi dün itibariyle saksıya diktik hadi hayırlısı bakalım :)

Nereden bulabileceğinizi bilmiyorum bize Bursa toplantısında Selahattin Bey verdi elinde olsa bile Adana'ya kadar dayanmazlar sanıyorum.

İlkin
07-08-2007, 15:53
internette bulduğum bir adresi sizinle paylaşmak istedim.

http://bahcevan.com/?p=61

Ophrys
07-08-2007, 16:21
Benimki büyümeye devam ediyor.
Bu arada çilekteki gibi sürgün veriyor. Onu da görüntüleyip eklerim.

GLCN
07-08-2007, 16:32
Merakla bekliyorum çünkü artık yaşasın sayın Sebahattin bey sayesinde benimde var ve bakımını öğrenmek istiyorum.Sizinkiler hala aynı saksıdalarmı yoksa yerini değiştirdinizmi?

papatyam
07-08-2007, 16:44
Güvey feneri tohumlarımı buldum :)) çekmecemdeymiş hemen tohumları suya koydum iki gün sonra ekerim.

Ophrys
07-08-2007, 16:50
Sizinkiler benim fenerin kardeşleri zaten. Aynı paketten çıktılar.

Ophrys
07-08-2007, 17:15
Papatyam tohumları neden ıslattın? Ben hiç öyle bişey yapmadım. Ayrıca yarınki pakete hazır fide ekliyorum.

papatyam
08-08-2007, 08:08
:( Tohumları sudan çıkarttım, çabuk filizlenir diye suya koymuştum.

İlkin
08-08-2007, 10:52
Sanırım benim Güvey Fenerim de bugün yarın gelir. Ben de bakımını merak ediyorum. Bu konuda bilgisi olanlardan yardim rica ediyorum. ;)

İlkin
08-08-2007, 12:50
Benim Güvey Fenerlerim geldi. Selahattin Bey çok teşekkür ederim. Sağolun. Pek kibar bir bitkiymiş. Akşam ev'e gider gitmez hemen ekeceğim. Işık alan bir yere koyacağım. Direk güneş ışığından koruyacağım. Toprağı kurudukça da su vereceğim. Sanırım bu bakım iyi olur. Sizin yolladığınız toprağın bir türü var mı? Onu da merak ettim. Baya iyi, kaliteli bir toprağa benziyor. Olmazsa ondan alayım hemen. Teşekkür ederim tekrar. ;)

GLCN
08-08-2007, 13:50
Dün itibariyele bende yerine diktim güneş ışığından koruyarak aydınlık olan balkonuma koydum inşallah sağlıklı büyürde çiçeklerini görmek kısmet olur...

emrahk
09-08-2007, 13:57
Her ikinize de bol şans diliyorum, inşallah sağlıklı bir şekilde büyürler :)
(tabi benimki de)

İlkin
09-08-2007, 15:31
Teşekkür ederim. Ben şimdilik minik bir saksıya diktim onları, azıcık da suladım. Bugün iş yerime geldiğimde canlanmışlardı. Dimdik duruyorlar. Umarım içerideki ışık onlara yeter. Yoksa cam kenarına alacağım. Olmadı evin balkonuna götüreceğim ;)

Selahattin Yılmaz
09-08-2007, 21:00
...Sizin yolladığınız toprağın bir türü var mı? Onu da merak ettim...

Ben fide yetiştirmede torf kullanıyorum. Bitkinizin alışması için eğer çiçeklerde kullanılan funda toprağı veya torfla karıştırılmış mil'e dikim yaprsanız iyi olur. Zitra bende fidelerimi öyle dikeceğim.

emrahk
10-08-2007, 17:11
Dün eve gittim, güvey fenerimin yerinde yeller esiyor, deliye döndüm, babam, annem, ben birbirimize bakıyoruz nereye gider? kim alır? acaba kardeşim ot zannedip yok etme işgüzarlığında mı bulundu -ki çiçeklerle hiç işi olmaz- aradım hemen haberi bile yok.
Gündüz komşular gelmiş yanlarında 1 adet yaramaz veletle, çocuk birşey yapmış olsa yanındakiler mutlaka görürdü diyorum kendi kendime **** en azından balkonun yerinde toprak kırıntısı olurdu. Kendi ayaklanıp gidecek hali de yok ama balkondaki tüm saksılara bakıyorum acaba yer mi değiştirdi diye :) aklım sırrım ermiyor çünkü hiç iz bırakmadan nasıl yok olur.
Bir de balkonun yan camından aşağı bahçeye bakayım dedim; benim zavallı güvey feneri çimim bina dibindeki betonun üstünde yatıyor. O hışımla söylene söylene indim aşağı, neyse ki zarar görmemiş ve kendi toprağının büyük bir bölümü de üzerinde duruyor. Rahat bir nefes aldım ve tekar yerine diktik. Saksıya da üzerinde "Güvey Feneri -KOPARMAYINIZ-" yazılı bir kağıt yapıştırdım, tabi çözüm değil ama en azından balkonda oturanların dikkatini çekecektir ve biz de başımıza gelen bu olayı anlatacağız ki misafirler çocuklarına dikkat etsinler.
Siz siz olun, çiçeklerinizi çocuklardan koruyun.

Ophrys
10-08-2007, 22:29
Emrahk kuşlar olabilir mi?

Selahattin Yılmaz
10-08-2007, 23:10
Yazı işe yarıyor, baharda benim karaağaç havai köklendimemde bir kaç kez köklendirme ortamını dağıttılar, en sonunda bizde Selahattin YILMAZ köklendirme denemesi diye yazdık o zaman kimse dokunmadı ama o ne diye gelip sordular. Yoksa anlam vermeyeneler için hedef haline geliyor. Her neşekil bir şey ise çok konuda kendisini vazifeli görmeyen insanlar böyle şeylerde vazifeli olup çıkıyorlar.

emrahk
11-08-2007, 22:41
Teşekkür ederim sayın GLCN.

adabayrakoglu,
keşke kuşlar olsa, ne yazık ki en çok zararı yine biz insanlar veriyoruz, benim güvey feneri filizimi yaramaz bir komşu çocuğu söküp atmış balkondan neyse ki kurtardık.

Selahattin Hocam,
İlgi uyandıracağını umuyorum çünkü üzerinde ismi yazan tek saksı onunki.

GLCN
13-08-2007, 14:07
Güvey fenerim gelişmeye başladı (maaşallah).Bişey dikkatimi çekti: gövdenin toprağa yakın yerlerinden minicik bişeyler çıkıyor bunlar ne olabilir?

emrahk
13-08-2007, 14:30
yeni yaprak olabilir mi acaba?

GLCN
13-08-2007, 14:31
Zannetmiyorum çünkü toprağa girmiş bir tanesi...

GLCN
16-08-2007, 22:48
Benimkiler yerini sevdi galiba yavaş yavaş diklenmeye başladılar...Maşallah iyi gidiyorlar.

Ophrys
16-08-2007, 22:54
Sevgili GLCN onlar tıpkı çilekteki gibi kol. Yani dokunduğu yere kök salıyor ve yeni bir bitki oluşuyor. Çilek başlığına fotoğraf eklemiştim. Bak istersen.
Yarın benim fenerlerden fotoğraf alır eklerim.

GLCN
17-08-2007, 09:22
Yaşasın yani bir sürü olacaklar desenize çok sevindim...Yerlerindende memnunlar inşallah kışı atlatırlar:)))):D :p
BUNLARDA RESİMLERİ:

Ophrys
17-08-2007, 15:56
Fotoğraf çok başarılı değil özür diliyorum. Ama derdini anlatıyordur umarım.

1 ve 2 diye numaralandırdığım yerler kol. Bunlar toprağa dokunduğu yerde kök salıyor.

GLCN
17-08-2007, 16:15
Evet şimdi anladım.Benimkiler daha yeni çıktığından anlamamıştım büyüyünce böyle olcaklar demek..

Sebahattin Sargın
26-08-2007, 09:39
Sevgili adabayrakoğlunun gönderdiği tohumlardan çimlendirdiğim güvey fenerlerim. Çok hızlı büyüyorlar maşallah, fakat ilk resimdekinin yanında bir fenerim daha var ve büyük olan yandan çıkardığı kökleri ile butun saksıyı sardı. Bakalım zarar vermeden onları ayırabilecekmiyim.
19416

19417

GLCN
26-08-2007, 10:12
Ben bunların bu kadar hızlı güyüdüğünü bilmediğimden ikisini bir saksıya ekmiştim çünkü ozaman çok küçüktüler.Şimdi burdan gördüğüme göre beni çok zorlu bir ayırma bekliyor.Bakalım iyice caşarlarsa seneye ayırırız artık...

Sebahattin Sargın
26-08-2007, 10:16
GLCN hanım bence zaman geçmeden dikkatli bir şekilde sonradan çok zorlanırsınız. Çünkü gerçekten yan kökler bütün saksıyı sarıyorlar....

GLCN
26-08-2007, 10:25
Aslında kaybettmekten korktuğum için elleyemiyorum.Birde ikisi bir saksıda ama saksının boyutu büyük şimdi baktım kollara yetecek kadar yer var yayılma devam etsin fazla uzamadan uzun saksı alıp ona ekmeyi düşünüyorum daha iyi olur herhalde..

Kudret
01-09-2007, 11:16
Merhaba,
Arkadşımın tesbih ağacı diye verdiği bu ağaç güvey fenerimidir. Benziyor ama emin olamadım.

Ophrys
01-09-2007, 11:18
Güvey feneri olmadığı kesin ama ne olduğunu bilmiyorum.

Sebahattin Sargın
01-09-2007, 21:44
Ben güvey kandiline benzettim Kudret Bey, bu isim ile bir araştırın isterseniz....

herbaryum
01-09-2007, 21:57
Mesaj 81 deki bitki "Koelreuteria paniculata" (Sapindaceae), (Yalancı sabun ağacı, Patlangıç). Bildiğim kadarıyla Güvey feneri de deniyor.

Physalis alkekengi L. (Solanaceae) = Güvey feneri, Adi yahudi kirazı, Fener çiçeği, Gelinfeneri, Gelin oyu, Kembel otu, Kambil otu, Kızıl kaytarma, Teleme otu, Yabani biber.

Aynı zamanda Alanya ve Mersin de yetişen Withania somnifera bitkisine de Güvey feneri deniyormuş. Ancak bu bitki zehirli.

(Kaynak. T.Baytop, Ş.Akalın)

Kudret
01-09-2007, 22:05
Bu ağacımın gerçek ismini öğrenmiş oldum. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim sn. Herbaryum, sn.Sebahattin sargın.
İyi akşamlar...

GLCN
04-10-2007, 09:58
Benim güvey fenerleri hiç güneşi sevmiyor az güneş gelsin hemen salıyor kendini halbul-ki ben güneş sever diye biliyordum...

Arzu Kasapoğlu
26-10-2007, 13:55
Teşekkürler ngunduz. Güvey feneri ismi altında sitede iki çeşit bitki var. Acaba sizin gönderdiğiniz ağaç formunda olan mı, yoksa meyveleri turuncu olup kuruyunca kafes şeklini alan bitki mi?

ngunduz71
26-10-2007, 14:52
Göndermiş olduğum güvey feneri tohumlarının ağaç ve meyvesinin resimleri.

ngunduz71
26-10-2007, 15:11
Karadenizde patika yol kenarında doğal olarak yetişen türünün resmini çektim.
Olgunlaşmış meyvelerinden topladım,İlkbaharda tohumlarını bir saksıya dikip deneyeceğim.

nevsune
26-10-2007, 16:09
Ben sizin güvey feneri diye görüntülediğiniz bitkiyi Physalis Peruviana (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4944&highlight=physallis+peruviana) ya daha çok benzettim. Yaprak şekli ve meyve rengi olarak sanki o. Eğer meyvesi yeniyorsa, bu kaz üzümü de denilen Physalis Peruviana olmalı.

Arzu Kasapoğlu
27-10-2007, 00:32
Güvey fenerinin turuncu dış yüzeyinin kuruyup, kafes şeklini alması gerekmiyor mu?

Selahattin Yılmaz
27-10-2007, 00:35
Merhaba,
Arkadşımın tesbih ağacı diye verdiği bu ağaç güvey fenerimidir. Benziyor ama emin olamadım.

Hayır güvey feneri değil Güvey kandili...

Oyaman
27-10-2007, 00:38
Sevgili Ngündüz71 , Güneyfeneri olarak anılan bitki Cape ile aynı bitkimi acaba ?
Bir sayfada ona benzer birşeyler okumuştum . Dometes gibi dikine büyüyen bir bit ki imiş.

Sebahattin Sargın
11-11-2007, 09:12
Merhaba Arkadaşlar;

Benim güvey fenerimi kırmızı örümcek hastalığı ele geçirmişti :(. İyileşemeyeceğini anlıyınca bende dibinden kestim. Ama saksıyı atmadım belki dibinden sürgün verir dedim. Nitekim öylede oldu ve birden patladı ;)

24302

mahon67
11-11-2007, 14:30
Güvey fenerinin turuncu dış yüzeyinin kuruyup, kafes şeklini alması gerekmiyor mu?

Merhaba Arkadaşlar;

Aranıza yeni katıldım. Zonguldak'ın Filyos beldesinde küçük bahçemde tropik-egzotik bitki yetiştirme denemeleri yapıyorum. Yaklaşık üç yıldır birçok tek yıllık bitkiyi yetiştirip ürün almayı başardım. Physalisler hakkında bilgilerimi paylaşmak isterim;

Physalis alkekengi: Türkiye'de doğal olarak yetişen, yenmeyen; daha çok süs amaçlı yetiştirilebilen bir çeşit. Arzu Hanım, sizin bahsettğiniz ; kuruduğunda dışı kafes şeklini alan bu çeşit. Dış kapcık rengi de diğerlerine göre daha koyu; kiremit rengine yakındır.

Physalis peruviana: Yenilen, ticari olarak satışı yapılan (kilogram fiyatı yaklaşık 120-130 YTL civarıdır), hafif ekşimsi çeşit.Ngündüz arkadaşımızın gönderdiği fotograf bu çeşide ait.
Physalis pruinosa: peruviana gibi yenir, hatta ondan çok daha tatlıdır. Bitki boyuna büyümeyip, enlemesine yayılır. Erken ürün veren bir çeşittir.
Physalis ixocarpa: Tomatillo olarak bilinir, diğerlerinden daha iri (küçük ceviz büyüklüğünde), direkt yenmeyip soslarda kullanılır(Meksika yeşil salsa sosununun hammaddesidir) yeşil ve mor renkli çeşitleri vardır.
Herkese yeşille içiçe bir hayat dilerim.

Arzu Kasapoğlu
11-11-2007, 18:56
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim Mahon67. Kaz üzümü denilen sanırım Phsalis peruviana.

Physalis alkekengi' nin tohumlarını nereden bulabiliriz acaba?

mahon67
11-11-2007, 20:04
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim Mahon67. Kaz üzümü denilen sanırım Phsalis peruviana.

Physalis alkekengi' nin tohumlarını nereden bulabiliriz acaba?

Evet Arzu Hanım; Physalis peruviana Türkçe Kaz üzümü veya cape olarak biliniyor. Physalis alkekenginin tohumuna gelince; şu an elinde yok ama köye gittiğimde (tahminen Ocak -Şubat'ta) sizin için tohumlarını alır ve gönderirim. Doğal ortamda bu kafes şeklindeki zarın içindeki meyve kışın kar altında dahi çürümeden kışı çıkarabiliyor ve tohumlarını bir sonraki yıla saklayabiliyor.

Ayrıca Physalis alkekenginin peruviana ve pruinosadan bir diğer farkı da; kışın sadece bitkinin toprak üstündeki kısmının kuruyup, bir sonraki yıl toprak altındaki köklerinden yeniden sürgün vermesi.

Oyaman
11-11-2007, 22:53
Sevgili Ngündüz71 , Güneyfeneri olarak anılan bitki Cape ile aynı bitkimi acaba ?
Bir sayfada ona benzer birşeyler okumuştum . Dometes gibi dikine büyüyen bir bit ki imiş.

Sevgili Mohan 67 , daha evvelki mesajımda olan sorumu cevaplandırmış oldunuz , çok teşekkür ederim.
Bende Cape tohumu var ,dediğiniz gibi meyvası yeniyor.Tohumlar bir hafta
evvel elime geçti , onları çimlendirme zamanı nedir ? şu an için çimlerdirmem uygun olurmu ?
Bilgilendirirseniz sevinirim, selamlar.

Arzu Kasapoğlu
12-11-2007, 00:32
Çok uzun zamandır bu bitkiye sahip olmak istiyordum. Tohumları dört gözle:cool: bekliyor olacağım.;)

Çok teşekkür ederim Mahon67.

mahon67
12-11-2007, 11:48
Sevgili Deportivo, forumlardan okuduğum kadarıyla birçok arkadaşımızın yaptığı yanlış bir uygulama var; herhangi bir bitkinin tohumu ele geçer geçmez, mevsime bakmadan tohumu ekmek. Bence tohumu kurutup (soba kenarında vs) saklayın. 20 Nisan - 20 Mayıs arası bir tarihte dikin ve cape tohumları çok küçük olduğu için mutlaka torf kullanın.
İyi çalışmalar diliyorum.

Oyaman
14-11-2007, 00:17
Sevgili Mohan 67 ; verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim , oda sıcaklığında kuruttum havanın durumuna göre belki Martta ekerim.Selamlar.

habibe
25-11-2007, 09:17
Bursa Toplantısında Selahattin hocanın verdiği Güvey feneri o günden bu yana çok neşeli olarak hızla gelişmişti. İç mekanda pencere önünde ışıklı bir yerdeydi. 1 haftadır sarardı soldu. Gövdesinin diri olmasına karşın yaprakları pörsümüş halde. Bu gün saksısını değiştirdim acaba kabımı dar geliyor ki diye. Umduğumdan çok daha fazla kök salmış sarmalamıştı. Güvey fenerime ne oldu neden sarardı acaba? Yapraklar cansız. Tutunca düşüyorlar. Önerilerinizi bekliyorum arkadaşlar.

lokmanbahçe
26-01-2008, 17:26
kapalı mekanda malesef bu oluyor. açık hava şart yani.

Sebahattin Sargın
26-01-2008, 17:32
Benimkilerde Habibe Hanımın güvey feneri gibi solup gittiler. Ama ben saksıyı atmadım, dün bir baktım 3. kez filiz vermişler. Hemen sobalı bir odaya cam önüne koydum. İnşallah bu sefer sağlıklı bir şekilde büyütebilirim onları. Beni çok sevdiler sanırım hiç bırakmıyorlar ;)

GLCN
31-01-2008, 10:05
Güvey fenerimin bugün itibariyle son durumu.Topraktan yeni sürgünler vermeye basladı sanırım saksısı yetmiyecek..;)

Buket Aknar
09-03-2008, 12:32
Sevgili İklimsiz; tohumlar elime ulaştı. Çok çok teşekkür ediyorum. Bu başlığı baştan sona okudum. Şimdi öncelikle saksıya torf koyup (Selahattin hocamın tavsiyesi üzerine) ekeceğim, yeşerme süresi ne olacak onu bilmiyorum.

Saksıyı gölgede mi muhafaza etmeliyim? Umarım başarılı olurum.

Arzu Kasapoğlu
09-03-2008, 13:00
Tohumlar on gün içinde çimleniyorlar.

Buket Aknar
09-03-2008, 15:30
On gün mü! Oldukça hızlı demek, peki güneş isteği ne? Saksıyı nasıl bir yerde tutmalıyım? Yoksa doğrudan bahçeyemi eksem?

Arzu Kasapoğlu
09-03-2008, 17:21
Ben evde saksımdaki bir çiçeğin dibinde çimlendirdim, iki gün önce saksısına alıp balkona koydum. Havalar ısındı, yarı gölge bir yerde bahçede çimlendirebilirsiniz Buket Hanım.

Buket Aknar
09-03-2008, 19:11
Teşekkürler. Bu durumda ben de önce ne olur ne olmaz saksıda çimlendireyim, ardından bahçede uygun yere alayım. Bu arada nereye yerleştireceğime de karar vermiş olurum. Çünkü bugün bahçede dolaşıp nereye yerleştireceğimi düşünüp durdum ve karar veremedim.

nihatdurgut03
14-03-2008, 18:07
güvey feneri(physalis)benim bahcemde yetiştirdigim bir kaç örnek resmi gönderiyorum ayrıca recelinide yaptım harika bir bitkidir.

Özhan
30-04-2008, 01:53
Physalis kaç günde çimleniyor ?sadece perlit içinde çimlendirme nasıl bir fikir acaba?

habibe
30-04-2008, 08:32
Bursa Toplantısında Selahattin hocanın verdiği Güvey feneri o günden bu yana çok neşeli olarak hızla gelişmişti. İç mekanda pencere önünde ışıklı bir yerdeydi. 1 haftadır sarardı soldu. Gövdesinin diri olmasına karşın yaprakları pörsümüş halde. Bu gün saksısını değiştirdim acaba kabımı dar geliyor ki diye. Umduğumdan çok daha fazla kök salmış sarmalamıştı. Güvey fenerime ne oldu neden sarardı acaba? Yapraklar cansız. Tutunca düşüyorlar. Önerilerinizi bekliyorum arkadaşlar.

Güvey fenerim çok güzel filizlenip canlandı. Bahçeye alırsam daha mı iyi olur? Yoksa, yine balkonda saksısında mı kalmalı?.

Sebahattin Sargın
30-04-2008, 16:48
Habibe hanımcığım;

Güvey fenerinin kök yapısını sanırım görmüşsünüzdür. Bütün bir saksıyı kaplamıştı benimkisi, sanırım bundan sonra don olmaz. Bence bahçeye ekin geniş geniş büyüsün fenercik ;)

caretta
01-05-2008, 06:50
Benim de güvey fenerim var ve şu an bahçede..Daha önceki evin bahçesinde vardı ve nasıl unutmuşum bilmiyorum ama buraya taşımamışım..Geçtiğimiz hafta hemen eski komşumdan birkaç kök alıp diktim.Şu an iyi konumdalar.

Adını çanta çiçeği olarak bildiğimden bu başlıkta rastlayana kadar güvey feneri olduklarını bilmiyordum aslında :)

Özhan
07-05-2008, 22:41
Koçtaş dan çiçek tohumları arasında bulunan Physalis Alkekengi aldım. Fakat mahon arkadasımızında dediği gibi paketin arka yüzünde KESİNLİKLE YENİLMESİ ZARARLIDIR yazısı var. Bilginize sunarım.

.. Çiçek olarak yetiştirmek isteyen arkadaşa hediye ederim. Çünkü ben daha çok meyvesi olan bitkilerle ilgileniyorum Adres bilgilerini özelime atsın. yollarım.

seren
19-05-2008, 22:08
Merhaba;

Bendeki physalis peruviana büyüdü ve üzerinde meyveleri var
Sonbaharda tohumdan dikip serada büyüttüm. Boyu yaklaşık 60cm.
Aynı ölçülerde 4 tane var. 10 kadarıda 40cm civarında.
Forumda SATIYORUM başlığı altında PHYSALİS PERUVİANA alt başlığında satış bilgileri mevcut.

LuNa
21-05-2008, 00:24
Merhaba arkadaslar

Ben bir sorum olucak. Dün bu basligi bastan sona okudum ve bitki cok ilgimi cekti. Bugün gidip marketten meyvesini aldim denemek icin. Meyvenin icinde kücük kücük cekirdege benzeyen taneler vardi (cok kücükler). Acaba o cekirdeklerden bu bütkiyi üretebilirmiyim. Yani torfa eksem cimlenirler mi.

İklimsiz
21-05-2008, 00:29
O çekirdekler bitkinin tohumları. Ama bu mevsimde çimlenirler mi bilmem.

LuNa
21-05-2008, 00:54
Cevabiniz icin cok tesekkürler Iklimsiz. Bu bitkinin tohum ekim zamani nezaman peki. Ben yinede sansimi bir denemek istiyorum birkac tohum ekerek, belki cimlenirse diye. Cimlenmezse de mevsimini beklerim artik. Cimlendirme kosullari nelerdir. Bir sorum daha olucak. Bu tohumlarla cimlenen bitkini meyve verirmi, verirse meyvesi yenirmi ve büyümesi yavasmidir.

İklimsiz
21-05-2008, 11:57
Tohumun, neslini devam ettirebilmesi için mutlaka belli bir olgunluğa erişmesi gerekir diye düşünüyorum (bu konuda uzman değilim ) :p

Meyvenin içindeki tohumları çıkarın, kurumaya bırakın, sonra ekin. Ekim işlemini mart-nisan ayında yapmak daha mantıklı gelse de, diğer aylarda ekilen tohumların akibeti ne olur, bilgim yok:p

İlk defa bu meyveyi tohumdan yetiştirmeyi denediğim için diğer sorularınıza, daha deneyimli arkadaşların cevap vermesini umuyorum.

LuNa
21-05-2008, 20:18
Cevabiniz icin cok tesekkürler iklimsiz. Tohumlari gölgeli biryerde kurutmaya koymustum. Bugün baktim kurumuslar, bende sansimi denemek icin birkac tane ektim. Umarim cimlenirler cok isteyerek ektim onlari. Gelismeleri burda anlatirim.

Buket Aknar
21-05-2008, 20:33
Sevgili İklimsiz bana gönderdiğin güveyfeneri tohumlarını ektim bekledim bekledim. Birsüredir bir şeyler çimlendi oldukça da sevindim ama bugün sevincimin yerini üzüntü almaya başladı. Siteyi taradım benim çimlenenlerle sizlerinkilerin ayni olmadığını düşünüyorum. Sanırım benimkiler ot. Bu nedenle size çimlenen güveyfenerlerinin haberini vermediğim için en azından gelişmeyi yazayım dedim. Yarına fotoğraflayabilirsem buradan paylaşırım bir de siz bakarsınız. Çok çok teşekkürler. (Yeri değil ama japon fenerlerini tohumlarını ektiniz değil mi? Zamanı geldi de !)

İklimsiz
21-05-2008, 21:21
38089

Ektiğim tohumlardan çok azı çimlendiler. Bir kısmını bahçeye aldım, ne olur ne olmaz diyerek bu da balkondaki;)

Japon feneri hakkındaki gelişmeler de ilgili başlıkta;)

Buket Aknar
24-05-2008, 21:04
Sevgili İklimsiz; bugün güvey fenerlerini ektiğim saksıdaki bildiğim tüm otları temizledikten sonra saksıda sadece bunlar ve farklı olarak fotoğrafta sağ üst köşedeki bitki kaldı. İyice incelediğimde burada fotoğrafları eklenenlere benzettim. Sizce de çimlenenler güvey feneri olabilir mi? (İnşallah cevap evet olur.)

Sebahattin Sargın
24-05-2008, 21:33
Buket Hanımcığım evet bunlar güvey fenerleri, kökleri bir kere toprağı sardımı yetiyor. Üst kısım kurusa bile kökler tekrardan filizler veriyor. Ben benimkileri büyütemedim hep hastalık geldi. Çok arsız bir bitki özel bir ilgi istemiyor, inşallah güzel güzel kırmızılığı ile bahçenize renk katar...

Sevgiler ;)

İklimsiz
24-05-2008, 21:33
Evet, bu çimlenenler güvey feneri :)

Buket Aknar
24-05-2008, 21:37
Heeeeyyyyyy, çok çok sevindim. Sevgili İklimsiz; hem tohumlar, hem de bu güzel haber için çok çok teşekkürler. Sevgili Sebo; eğer büyütmede de başarılı olursam ben de sana tohum gönderirim.

Sebahattin Sargın
24-05-2008, 21:41
Teşekkür ederim Buket Hanımcığım iyi niyetiniz için, merak etmeyin kolayca büyütebilirsiniz. Bu konuda başarılı olacağınıza eminim, her bitki ile aynı bakım şartlarını istiyor hemen hemen. Gelişmeleri resimleyip bizimle paylaşırsanız sevineceğim...

Sevgiler ;)

Oyaman
26-05-2008, 13:35
Benimkilerde boylarını büyütemeyince Domateste yaptığım gibi , bir adedinde
alttan çıkan sürgünleri ve koltuk budamasını yapınca birden boya verdi .
Zahmetsiz bir şekilde kendi kendine büyüyor.Ayrıca kırmızı çiçekleri olmasınada
sevindim .

LuNa
29-05-2008, 14:21
Bu ayin 21 de ektigim tohumlar cimlendi arkadaslar. Gec kaldim diye ümidim yoktu acikcasi ama beni sasirtip cogu cimlendiler. Biraz gelissinler buraya resimlerini eklerim.

ilhantria
31-05-2008, 20:48
Aranıza yeni katıldım.Ben de güvey feneri konusunda çalışmalar yapmaktayım.Balkonumda 7 kök 30-40 cm boyutlarında şimdilik.Çiçek açıp bir süre sonra dökülüyorlar.Boyuna büyümeye devam ediyorlar.Yenilebilen cins galiba.

LuNa
02-06-2008, 00:31
Bunlarda benim minikler. Tutmazlar diye biraz fazla tohum atmistim sansim artsin diye, cogu tutmus durumlarida biraz sIkIsIk. Biraz daha bekleyip seyreltme yapmayi düsünüyorum. Simdilik cok iyi durumdalar.

39323

habibe
04-06-2008, 12:53
Sebo senin güvey fenerin çiçek açtı mı?

Sebahattin Sargın
04-06-2008, 16:58
Ben güvey fenerlerimi belirli bir boya getirdikten sonra hep hastalığa yakalandılar ve kaybettim. Saksıya bir kaç kök ekmiştim onlar bir kaç cm. büyüdüler. Sizinkiler ne durumda Habibe Hanım?

Oyaman
04-06-2008, 21:11
Bende 4 adet çimlendirdim .Biraz büyüyünce geniş bir saksıya aldım . Dikine büyüyecek sanıyordum . Eğer yanlış öğrenmedi isem tatlı cinsi 15 cm boy yapıp
120 cm yayılıyormuş . Bunu öğrenince hemen 4 ' ünüde bahçeye aldım .
İnşallah doğru yapmışımdır !:mad:

Sebahattin Sargın
26-06-2008, 19:08
Arkadaşlar benim güvey fenerlerim hastalanıp kuruyunca saksısını bir köşede unutmuştum. Sonra annem terasta balık kasalarının içine bu kökleri ekmiş. Bir de baktım bizim fenerler hızlı bir şekilde büyümeye başlamış. Ama bunlar patlıcana çok benziyorlar, ben bu sene eve patlıcan tohjumu bile sokmadık halbuki. Bir çoğu çiçek tomurcukları bile vermeye başlamış, işte resimleri:

41735

41736
Burda çiçek tomurcuğu gözüküyor, cep telefonu kamerası ile çektiğim için net değil...
41737

Bazı physalis türlerinin yapraklarına baktımda netten bunlara benziyorlar, patlıcana çok benziyorlar ama olmaları imkansız. Bilen arkadaşlarımız yardımcı olursa çok sevineceğim...

Sevgiler ;)

hayal_kahvesi
24-07-2008, 14:59
SELAM arkadaşlar, bende bu konuyu tv de bi proğramda görüp, duyup merak sardım. sanırım iklim koşulları olarak gazipaşa/antalya da yetişir. tabi aranızdan bana tokum gönderebilecek arkadaşımız varsa? şimdiden *** ederim.

MeyveliTepe
24-07-2008, 15:32
Bir süredir yemeye başladık. Gerçekten hoş, değişik bir meyva..

43667

Passion
27-07-2008, 13:40
Bu bitkinin fidesini , sağolsun, Oğuzhan vermişti bana. Dut ağacının altında olduğundan dut sallanırken en uzun dalı kırılmıştı. Ben de kırılan daldan 3 tane çelik kestim ve gölge ve uzun süre nemli kalan bir yere diktim. Onlarda büyüme belirtisi yok , fakat yaşamaya devam ediyorlar.

Dutun altında büyüyen kaz üzümünün yeni çıkan filizleri hayli uzadı. Fakat henüz çiçeklenme olmadı. Bitki yarı gölge bir yerde yetişiyor. 6 günde bir bahçe sulanırken sulanıyor fakat ben arada su vermeye çalışıyorum. Benim bu bitki hakkında merak ettiği bir kaç soru var. Sn. MeyveliTepe sizin cevap verebileceğinizi umuyorum.

Bu forumdan okuyup anladığım kadarıyla benimki Physalis pervuane. Bu arada Physalis alkekengi lerden burada doğada gölge ve rutubetli yerlerde bol miktarda var. Geçen sene sonbaharda kökünden çıkarıp bahçeye fidelemiştim. Meyveleri kış boyu durdu hiç bozulmadan. Baharda çekirdeklerinden ektim fakat filizlendirmeyi becerememiştim. Hatta internette yeniliyor diye okuyup yemiştim bile. Tuhaf , mayhoş bir tadı vardı. Allahtan zehirlenmedim , çünkü burada okuduğuma göre zehirli türüymüş. Fakat görünüşleri çok güzel. Biberiyeden çelenk yapıp bu kafes şeklindeki meyveleri de aralarına takmış ve bunu kapıya asmıştım. Güzel bir kapı süsü olmuştu.

Benim Physalis peruviana ( Cape gooseberry ) uzunlamasına büyüyor , toprağa dalları değmiyor. Bu forumda ,toprağa değdiği yerden köklenme oluyor diye yazılmış . Ben öyle bir şeye rastlamadım. O yüzden kafam karıştı aynı türden mi bahsediyoruz acaba.

Bir de çiçeklerinin kırmızı olduğu yazılmış. Bu türün çiçeğini netten şu şekilde buldum.
43927

Sayın MeyveliTepe sizin Physalisin çiçekleri de bu şekilde mi açtı?

P. peruviana'nın da dış kafesi kuruyup P. alkekengi gibi tül şeklini alıyor mu ? İnternette gördüğüm resimlerinde tüle benzemiyor ama ben yine de bu türü yetiştirenlere sorup emin olmak istiyorum.

Bu bitki ne zaman çiçeklenir? Benimkinde henüz bir çiçeklenme belirtisi yok acaba bu sene çiçeklenip meyve verecek mi diye çok merak ediyorum .

Bu bitkinin otu kışın kuruyacak mı? Yazın aynı yerden filizlenir mi , yoksa yeniden çekirdekten ekilmesi mi gerekiyor?

Ayrıca bu meyve ile ilgili size bir web sitesi de vermek istiyorum. http://www.ekvatoral.com.tr

Sevgilerimle...

MeyveliTepe
27-07-2008, 15:30
Sn.Passion,
Çiçeğe ve yaprak şekline bakarsak bizimkilerin aynı. "GoldenBerry" ismiyle almıştık tohumları. Çiçeklenme Haziran başında başlamıştı. Yaklaşık bir aydır da tek tük meyvesini alıyorduk. Bu günlerde epey olgunlaşan meyve var. Bir yandan da dal uzatıp yeni çiçekler vermeye devam ediyor. Bitkiyi biz de çok iyi tanımıyoruz. Bu yıl bizim için bir deney olacak.

Sonja Varol
27-07-2008, 18:33
Sn. Meyveli Tepe,
Güvey feneri (physalis) Lampion Blume olarak bahcemizde yetistirdigimiz bitkinin son hali Güvey Fenerlerinde son asama icin bakiniz (http://wilderrose.blogspot.com/2008/03/gvey-fenerinin-sonu.html)

Ayrica sizin ciceginizde ayni buna benziyor ama neden (GoldenBerry) olarak satilmis bilemiyorum.

Goldenberry olarak arastirdim. (Andenbeere / Kapstachelbeere / Goldenberry)
Goldenberry (http://www.amazon.de/Andenbeere-Kapstachelbeere-Goldenberry-Saatgut-Samen/dp/B000O3JUZO)
Linkteki fotografa bakarsaniz ayni görülüyor.

Simdi merak ettim bu ikisi de ayni meyve mi?
Marketlerde fahis fiyata satilan bu meyveler, bizim bahcede o kadar cok ki, heba oluyor.
Gercekten merak ettim. Biri beni aydinlatsin lütfen...

Passion
27-07-2008, 18:55
Teşekkürler Sn. MeyveliTepe. Ben de bugün size yazdıktan sonra gidip tekrar inceledim. Çelikten diktiğim physalis sanırım tomurcuk yapmış.

Sn. Sonja, resimden gördüğüm kadarıyla Goldenberry dediğinizin latince ismi P. peruviana ve zaten Meyvelitepe'nin bahçesindekiyle aynı. O yenilebilen türü ve kafesi de kuruduğu zaman tül gibi olmuyor.

Sizinki ise Phisalis alkekengi kafesi kuruyunca tül gibi olup içindeki meyveyi gösteren türü ve o türü yenilmiyor.

Ben tüm araştırıp okuduklarımdan bu sonucu çıkardım. Yanlışım varsa düzeltin lütfen.

MeyveliTepe
27-07-2008, 18:57
Sn.Sonja Varol,
Tohumları aldığımız yerin linkini (http://www.tmseeds.com/product/119.html)veriyorum. Tam olarak "Golden Berry Pineapple - Cape Gooseberry" denmiş. Meyvelerin ananas tadı ve kokusunu andırmasından herhalde. Sizinkilerin dış zarfları tül tül olmuş, meyveler de kırmızı gibi. Çok beklediklerinden mi acaba? Bizimkiler sarı, aynı linkini verdiğim resimdeki gibi.

Sonja Varol
27-07-2008, 19:37
Iki ayri meyve kanaatindeyim. Olgunlasmis meyvelerinin acilmamis haline
buradan (http://wilderrose.blogspot.com/2006/09/gvey-feneri-physalis-lampion-blume.html)
meyvesi de burada (http://wilderrose.blogspot.com/2006/10/gvey-feneri-meyvesi.html) bakiniz.
Sn. Meyveli Tepe ve Passion,
Bilgilerinizi ve düsüncelerinizi benimle paylastiginiz icin tesekkürler.

Oyaman
27-07-2008, 22:13
Teşhisiniz doğru , sayın Meyvelitepe bendeki Capede sizinki gibi tatlı ve ananas aroması var . Sayın Sonjavarol'un bitkisi Güveyfeneri dediğimiz bitki ve süs bitkisi olarak kullanılıyor .

otugay
09-08-2008, 12:20
Bu bitkinin fidesini , sağolsun, Oğuzhan vermişti bana. Dut ağacının altında olduğundan dut sallanırken en uzun dalı kırılmıştı. Ben de kırılan daldan 3 tane çelik kestim ve gölge ve uzun süre nemli kalan bir yere diktim. Onlarda büyüme belirtisi yok , fakat yaşamaya devam ediyorlar.

Dutun altında büyüyen kaz üzümünün yeni çıkan filizleri hayli uzadı. Fakat henüz çiçeklenme olmadı. Bitki yarı gölge bir yerde yetişiyor. 6 günde bir bahçe sulanırken sulanıyor fakat ben arada su vermeye çalışıyorum. Benim bu bitki hakkında merak ettiği bir kaç soru var. Sn. MeyveliTepe sizin cevap verebileceğinizi umuyorum.

Bu forumdan okuyup anladığım kadarıyla benimki Physalis pervuane. Bu arada Physalis alkekengi lerden burada doğada gölge ve rutubetli yerlerde bol miktarda var. Geçen sene sonbaharda kökünden çıkarıp bahçeye fidelemiştim. Meyveleri kış boyu durdu hiç bozulmadan. Baharda çekirdeklerinden ektim fakat filizlendirmeyi becerememiştim. Hatta internette yeniliyor diye okuyup yemiştim bile. Tuhaf , mayhoş bir tadı vardı. Allahtan zehirlenmedim , çünkü burada okuduğuma göre zehirli türüymüş. Fakat görünüşleri çok güzel. Biberiyeden çelenk yapıp bu kafes şeklindeki meyveleri de aralarına takmış ve bunu kapıya asmıştım. Güzel bir kapı süsü olmuştu.

Benim Physalis peruviana ( Cape gooseberry ) uzunlamasına büyüyor , toprağa dalları değmiyor. Bu forumda ,toprağa değdiği yerden köklenme oluyor diye yazılmış . Ben öyle bir şeye rastlamadım. O yüzden kafam karıştı aynı türden mi bahsediyoruz acaba.

Bir de çiçeklerinin kırmızı olduğu yazılmış. Bu türün çiçeğini netten şu şekilde buldum.
43927

Sayın MeyveliTepe sizin Physalisin çiçekleri de bu şekilde mi açtı?

P. peruviana'nın da dış kafesi kuruyup P. alkekengi gibi tül şeklini alıyor mu ? İnternette gördüğüm resimlerinde tüle benzemiyor ama ben yine de bu türü yetiştirenlere sorup emin olmak istiyorum.

Bu bitki ne zaman çiçeklenir? Benimkinde henüz bir çiçeklenme belirtisi yok acaba bu sene çiçeklenip meyve verecek mi diye çok merak ediyorum .

Bu bitkinin otu kışın kuruyacak mı? Yazın aynı yerden filizlenir mi , yoksa yeniden çekirdekten ekilmesi mi gerekiyor?

Ayrıca bu meyve ile ilgili size bir web sitesi de vermek istiyorum. http://www.ekvatoral.com.tr

Sevgilerimle...

Sayın Passion,

Sizin resmini koyduğunuz bitki yenebilen tür olan physalistir. Bu bitki ile maalesef bu ve bu bitkiden bahsdilen bir başka forumda hem ürkçe hem de İngilizce terminoloziden kaynaklanan karışıklık yaşanıyor.

Bu bitkinin Türkçesi güvey feneri. Ancak türkiye'de doğal olarak yetişen yenmiyen türüdür. Aynı familyadan olan p. peruvianaya da bu isim verilmiştir.
Bu isim güvey kandili ile karıştırılmaktadır.

İngilizcede ise 2 ayrı isim vardır. Cape gooseberry ve daha çok kullanılan goldenberry. (Cape gooseberry isminden tercüme ile Türkçede kaz üzümü de denmektedir)
Ancak gooseberry adında tamamen farklı bir bitki vardır. Bu bitki frenk üzümüne benziyor ve dalların toprağa değdiği yerde köklenebiliyor.

Meyve dış kabuğu kırmızı olan veya tül gibi olanar eniyen türler.

Hafta sonu goldenberry, gooseberry ve yenmeyen ür physalisin fotograflarını foruma koyarım.

Diğer forumda da belirtiğim gibi meyve dış kabuğunu koparmadan yukarda toplayarak eritilmiş çikolataya batırıp yerseniz nefis oluyor.

Passion
09-08-2008, 15:41
Sn. Otugay,

Cevabınız için teşekkür ederim. Fotoğraflarını eklemeniz çok iyi olur. Böylece artık karıştırmayız. Her fotoğrafın altına latince, ingilize ve türkçe isimlerini de yazarsanız çok daha iyi olur.

Bu arada en dıştaki kurumuş kabuğunu mu çıkarmadan çikoltaya batırıyoruz.

Benim kaz üzümünün tomurcukları çoğaldı. Hatta iki gün önce baktığımda çiçeğini göstermeye başlamıştı. İlginç olan çelikten diktiğim kaz üzümünde tomurcuklar var. Ana bitkide henüz bir şey yok.

otugay
09-08-2008, 19:44
Fotografları yarın yükleyeceğim.

Meyvenin kurumuş kabuklarını muz soyar gibi koparmadan sapa doğru dilim dilim soyarsanız hem çikolataya batırmak hem de yemek için tutacak yer oluyor. Görüntü olarak ta güzel oluyor.

Lonicera
09-08-2008, 20:12
Arkadaşlar, benim cape'ler de yaklaşık 50-60 cm boylandılar. Üzerlerinde çiçekler var , fakat açıp döküyorlar. Bir türlü meyveye dönüşemediler. Sebebi havaların çok sıcak olması mıdır acaba? Bir de bu bitkinin çiçeğinin döllenmesi hakkında bilgisi olan var mı? Örneğin dişi ve erkek organ aynı çiçekte mi yer alıyor yoksa farklı çiçeklerde mi? Bunu da dışarıdan meyve tutumu için müdahale etmek için soruyorum. Böyle çiçek açıp meyveye durmadan düşecekse işim zor olacak. En azından 1 tane meyvesini görebilseydim:(

otugay
09-08-2008, 20:28
Çiçeklerde erkek ve dişi organlar bulunuyor. Döllenme esas olarak arılar ile olduğundan arı eksikliği sebep olabilir. Sıcakların da etkisi olabilir, geçen sene bende de bitkiler çok verimsizdi. Su eksikliği olacağını sanmıyorum çünkü hemen yaprakları sarkarak belli ediyor.

Lonicera
09-08-2008, 20:39
Sn otugay verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.Yarın ilk işim mevcut çiçekli dalları biraz sallamak olacak,belki domateste olduğu gibi tozlanmasını sağlayabilirim.

otugay
10-08-2008, 09:50
Dün yükleteceğimi söylediğim resimler:

physalis perruviana-goldenberry-cape gooseberry-güvey feneri
physalis alkekengi-chinese lantern-güvey feneri
ribes grossularia-gooseberry- türkçesini bilen varsa lütfen yazsın

Lonicera
10-08-2008, 12:28
Benim bildiğim -3,-4 derece soğuğa kadar dışarıda kalabiliyormuş. Daha fazla soğukta ölüyor tabi ki. Kışı sert geçmeyen yerde topraktan bir karış yukarıdan kesilip bir sonraki dönem için bırakılabiliyormuş. Büyük saksılarda yetiştirilecekse kışın ışıklı ve rüzgarsız bir yere taşımakta fayda var sanırım.

otugay
10-08-2008, 13:42
Serada olabileceğini zannediyorum. Doğal ortamında tek senelik bitki değil hatta kışın yaprak dökmüyor. Dolayısı ile serada denerseniz budamak için acele etmeden bitkinin durumunu gözleyin. Budama ihtiyacı olacak kadar soğuk oluyorsa saksıyı sarıp toprağı hayvan gübresi ile örtmek faydalı olabilir.

Arzu Kasapoğlu
10-08-2008, 14:13
Physalis alkekenginin çiçeği aşağıdaki gibi mi acaba?

Tohumlarını bir kaç saksıya serpiştirmiştim emin olmak istiyorum.

otugay
10-08-2008, 15:30
Resimdeki çiçek tanıdık gelmedi. P. alkekengi çiçeği kenarları hafif içe girik beşgen görünümünde. Sizinki daha dilimli.

Sayın Berduray, sizin istediğiniz tohum herhalde p. peruviana. Ekim ayında gönderebilirim.

mahon67
11-08-2008, 19:09
Physalis alkekenginin çiçeği aşağıdaki gibi mi acaba?

Tohumlarını bir kaç saksıya serpiştirmiştim emin olmak istiyorum.

Alkekenginin çiçekleri tek olup salkım şeklinde değildir ve çiçek biber çiçeğinden büyük gibidir. Resimdeki bitki sanırım Solanum nigrum
(http://westerndesert.geolab.cz/img/flora/161.JPG)

Physalis alkekengi çiçek; http://www.botanypictures.com/plantimages/physalis%20alkekengi%20var%20alkekengi%2005%20(ech te%20lampionplant).jpg

mahon67
11-08-2008, 19:18
...
ribes grossularia-gooseberry- türkçesini bilen varsa lütfen yazsın

Ribes grossularia --> kırmızı/bordo renkli bektaş üzümü
(http://www.tradewindsfruit.com/red_gooseberry.jpg)

mahon67
11-08-2008, 19:24
Kim hangi tohumunu yollarsa razıyım...

Tohum... tohum... Medine fukarasına döndüm.

Bu sitede kaldığım sürece halim nasıl olacak bilmem?

Eylül sonu gibi size Physalis alkekengi ve diğer physalis türlerinin tohumlarını gönderebilirim. Ben de deniz börülcesi tohumu arıyorum :)

sercan1969
09-10-2008, 19:32
Temmuz ayı içerisinde bahçeme, tohumdan yetiştirdiğim güvey feneri fidelerini diktim.Hala olgunlaşmadı sizce bu normal mi?

Todor
09-10-2008, 19:38
Bahçeye dikmekte biraz geç kalmışsınız diye düşünüyorum.

otugay
09-10-2008, 20:31
Ben serada hazırladığım fideleri mayıs ayında dışarı diktim ama aynı sorun bende de var. Meyveler hala yeşil.

Dört sene önce tohumları yabancı bir siteden satın aldım ve sonraki 3 sene kendi topladığım tohumlardan ürettim. Her sene bitki ebadı ve meyve üretiminde gerileme var. Sanırım diğer bitkilerle döllenmeye oluyor. Özellikle akrabası domates ile olabilir.

Sayın Sercan1969 sizin tohumlarınız menşeyini söylerseniz daha sağlıklı yorum yapabiliriz.

Önümüzdeki sene kesin kanıya varabilmek için hem kendi topladığım hem de yeni alacağım tohumlardan üreteceğim. Bu şekilde aynı hava şartlarındaki farkı gözlemleyebileceğim.

Buket Aknar
29-10-2008, 06:25
Bana sevgili İklimsiz'in gönderdiği ve mayıs ayında çimlenen güvey fenerlerimde hala hiçbir oluşum yok. (Ne bir çiçek ne de meyve) Yeşil birer dal olarak duruyorlar. Ben onları saksıda yetiştiriyorum. Acaba sorun orda mı? Bahçeye alsam nasıl olur?

otugay
29-10-2008, 17:06
Sayın Buket Aknar,
Bu mevsimden sonra meyve alabileceğinizi zannetmiyorum. Saksıda bahara kadar muhafaza edin. Baharda dışarıya ekin. Kıbrıs için nisan herhalde uygundur.

Buket Aknar
29-10-2008, 17:27
İlginiz için teşekkürler. Saksıda sabah güneş alan ama esintiye açık bir yerde duruyor. Yerini değiştireyim mi? Yoksa öylece olduğu yerde kalsın mı?

Passion
30-10-2008, 15:34
Benim anabitkiden çelik alarak diktiğim Physalis perruviana'nın bugün tek meyvesini yedim. Kokusu çok yoğun ve değişikti. Hoş bir aroması vardı. Tadı daha tam olarak olgunlaşmadığından mı bilmiyorum ama biraz ekşimsiydi.

Şu anda hem çelikten tutanlarda hemde ana bitkide o kadar çok tomurcuk varki. Bir taraftan çiçek açmaya başladılar. Neden bu kadar geç kaldı bilmiyorum . Bu çiçekler bu vakitten sonra meyveye döner mi , izleyip göreceğim.

otugay
30-10-2008, 20:53
Sayın Buket Aknar,
Kıbrıs'ta problem olacağını zannetmiyorum.

Sayın Tolgahann,
Elimde tohum almak için ayırdığım bir meyva var ancak önceki yazımda da belirttiğim gibi bu tohumlardan pek ümidim yok. Sayın Passion'un yaşadığı problemi ben de yaşıyorum. Ben bunun 4 senedir kendi ürettiğim bitkilerden tohum almamdan kaynaklandığını zannediyorum. Physalis sanırım diğer bitkilerle döllenebiliyor. İlk sene meyveleri eşe dosta dağıttık kalanlardan reçel yaptık ama 4 sene içinde verim giderek düştü. Bu sene ancak tadımlık birkaç tane yiyebildik. Bitki üzerindeki olgunlaşmamış meyvelerin bu mevsimden sonra olgunlaşacağını da sanmıyorum.

Sayın Passion,
Sizin çelik aldığınız bitki bendekiler gibi toplanan tohumlardan üretilen bir bitkimi?

tolgahann
30-10-2008, 21:02
Sayın Buket Aknar,
Kıbrıs'ta problem olacağını zannetmiyorum.

Sayın Tolgahann,
Elimde tohum almak için ayırdığım bir meyva var ancak önceki yazımda da belirttiğim gibi bu tohumlardan pek ümidim yok. Sayın Passion'un yaşadığı problemi ben de yaşıyorum. Ben bunun 4 senedir kendi ürettiğim bitkilerden tohum almamdan kaynaklandığını zannediyorum. Physalis sanırım diğer bitkilerle döllenebiliyor. İlk sene meyveleri eşe dosta dağıttık kalanlardan reçel yaptık ama 4 sene içinde verim giderek düştü. Bu sene ancak tadımlık birkaç tane yiyebildik. Bitki üzerindeki olgunlaşmamış meyvelerin bu mevsimden sonra olgunlaşacağını da sanmıyorum.

Sayın Passion,
Sizin çelik aldığınız bitki bendekiler gibi toplanan tohumlardan üretilen bir bitkimi?

Bilgi verdiğiniz için çok teşekkür ederim sn. otugay. Korkarım güvey feneri tohumlarınızdan bir dahaki yıla daha az ürün alıcaksınız tohumlarınızı yenilemenizi öneririm.Tohumlar içinde teşekkür ederim eğer yetecek kadar tohum bulursam sizinlede paylaşırım.
SAYGILAR...

sercan1969
23-11-2008, 08:24
Arkadaşlar mutlaka bu bitkinin meyvelerinden reçel yapın, tadına hayran kalacaksınız.Normalde reçeli çok seven bir insan değilim bu yıl hasat ettiğim 2 kg kadar meyveden anneme reçel yaptırdım tadı ve aroması müthiş...5 kavonoz reçelim olmuştu 2' si şimdiden bitti.Kime tattırdıysam çok beğendi.Bütün arkadaşlara tavsiye ederim.

Passion
24-11-2008, 12:57
.

Sayın Passion,

Sn. Otugay,

Benim ana bitkiyi Oğuzhan vermişti bana fide olarak. Nasıl bir tohumdan yetiştirdi bilmiyorum. Ama sanıyorum ki o da ilk kez yetiştiriyor.

Benim şu anda üzerinde hala çiçek açıyor ve ve çiçeklerden meyveye dönenlerde var. Daha çok küçükler ama bakalım ne olacak?Geçen sene benim bahçede diğer physalis türü physalis alkekengi vardı , bahara kadar hiç bozulmadan çürümeden o şekilde kalmıştı. Bakalım bu tür ne yapacak? Geçenlerde gece sıcaklık 0'ın altına düştü , bir sorun yok şu anda.

Oğuzhan
24-11-2008, 13:19
Tohumdan yetişen bir bitki :)

otugay
24-11-2008, 15:46
Sayın Oğuzhan,
Siz de topladığınız tohumlardan üretiyorsanız zaman içerisinde meyve miktarında azalma oldumu?

sercan1969
25-11-2008, 17:21
Benim güvey fenerini yetiştirdiğim yerde akraba bitkiler yok ki yabancı tozlaşma yapıp verimi düşürsün.Biber ve domatesin güvey feneri ile aynı familyadan olması onlarla tozlaşma yapmasını sağlamaz.Size şöyle örnek vereyim iki farklı biber çeşidi birbirini döller ve farklı karakterde bireyler çıkabilir.**** iki farklı domates çeşidi birbirini tozlar ve farklı karakterde bireyler elde edilir.Güvey fenerini tozlayacak ne var ki özelliği bozulsun.Ben arkadaşların görüşlerine katılmıyorum.

suzan7
14-12-2008, 15:22
Güvey feneri tohumunu şimdi saksıya eksem olur mu?

sercan1969
14-12-2008, 15:50
şu an tohum ekimi için uygun zaman değil.....

tolgahann
09-01-2009, 23:37
Şubat sonu tohum ekimi için uygunmudur?

sercan1969
10-01-2009, 07:13
Güvey fenerinin çimlenmesi için en az 17-18 derece sıcaklık gerekiyor...Siz bu sıcaklığı şubat sonu itibari ile sağlıyabilirmisiniz?

tolgahann
10-01-2009, 10:34
Güneş gören ve kalorifer peteklerine yakın bir cam önünde sağlanabiir sanırım.

tolgahann
23-02-2009, 15:15
güney fenerinin hem tatlı hem de normal olanının tohumunu nasıl bulabilirim

Sn.mahon67 den temin edebilirsiniz.

suzan7
23-02-2009, 23:52
Selamlar,
güveyfemeri tohumunu kapsülü ilemi ekecegiz?Yoksa kapsülünden çıkarıp mı ekmeliyiz.

Todor
24-02-2009, 08:50
Tohum/fide arayan, satan ve paylaşan arkadaşların, yazışmalarını ilgili bölümlerde yapmasını rica ediyoruz.

Alışveriş İlanları (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=120)

aaylin
24-02-2009, 10:04
Çimlendirmek için tohumları ekme zamanımız geldi mi acaba? Ben şimdi çimlendirirsem 1 ay kadar evde bakarım Nisan başı gibi de bahçeye dikerim diye düşünmüştüm. Daha önce tohumdan yetiştiren arkadaşlardan bu konuda yardım bekliyorum. Teşekkürler.

kadiray27
09-04-2009, 07:31
Arkadaşlar hayrına birisi bunun nasıl çimlendiğini anlatabilirmi. Ben Doamtes gibi 1 gün suda beklettim. Ped bardağa ekelimde 1 hafta dan fazla oldu hala tık yok.

otugay
09-04-2009, 09:18
Sayın Kadiray27,

Çimlenme birkaç hafta sürebiliyor, sanırım haftaya çimlenme başlar.

Sayın Aaylin,

Mesajınızı yeni fark ettim, umarım şimdiye kadar ekmişsinizdir.

kadiray27
09-04-2009, 17:23
Sayın Otugay verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.

Sanırım bende ekmeye geç kalmışım. :D

kadiray27
09-04-2009, 17:24
Peki bunu büyüklük olarak nasıl bir saksıya dikmek lazım?

otugay
09-04-2009, 20:13
Dış mekana dikmeyecekseniz olabildiğince büyük saksıya dikin, +1.5 metre çap +1 metre boy yapabiliyor.

tolgahann
16-04-2009, 20:09
Sn.Selahattin Yılmaz'ın gönderdiği tohumların son durumu resimdeki gibidir.Güneş gören bir cam önünde torf içinde dikililer.Toprak kurudukça suluyorum.

Chotanaq
16-04-2009, 20:26
Ben Sn. Ömer Tüfekçi'den aldığım güvey feneri tohumlarını dikeli 2 hafta'ya yakın oldu ama hala filizlenmedi normal mi? Saksı 20cm çapta ve torfun içinde. Üstüne dün gübrede serptim.

otugay
16-04-2009, 20:29
Çimlenme birkaç hafta sürebiliyor. Çimlendirme kolay ve yüksek oranda olduğundan problem çıkacağını zannetmem.

Chotanaq
16-04-2009, 20:53
Çimlenme birkaç hafta sürebiliyor. Çimlendirme kolay ve yüksek oranda olduğundan problem çıkacağını zannetmem.

Teşekkür ederim,

ek bilgi olarak; Saksı balkonda geceleri 8-12 derece gündüzleri 15-21 derece arasında şu sıralar.

Gündüzleri güneşi tam alıyor.

Hatice Tarhan
16-04-2009, 21:10
arkadaşlar bildiğim ve yetiştirdiğim kadarıyla çin eriği phisalis var birde çin feneri var phisalisihttp://www.tropikalmeyveler.com/ adresinden mutlu beyden temin edebilirsiniz çin feneri de sarkan türde çiçek meyvesi yok pihisalis gibi renksiz değil kırmızı çiçekleri ver kurutulmuş olarakta buketlerde kullanılıyor ben tohumları kipadan almıştım çok geç çıkıyor ekenler ümitsizliğe kapılmasın beklesin fısfıs layarak nemli tutun benim ektiklerim üç ay kadar oldu viyollere ektim yerlerine geçireceğim artık herkese iyi akşamlar

tolgahann
17-04-2009, 17:02
Ben Sn. Ömer Tüfekçi'den aldığım güvey feneri tohumlarını dikeli 2 hafta'ya yakın oldu ama hala filizlenmedi normal mi? Saksı 20cm çapta ve torfun içinde. Üstüne dün gübrede serptim.

Çimlenme 2-3 hafta sürebiliyor.

uzman16
23-04-2009, 23:27
Sevgili İklimsiz'in geçen sene yolladığı tohumlarımı 2 Nisan'da ektim. 16 Nisan'da çimlendi. Uzun sürüyor çimlenmesi.

k0900
28-04-2009, 10:13
Mersin milletvekili olan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ni de devreye sokarak kentte, ’yer kirazı’ (physalis) üretiminin ticarileştirmesine dönük ilk adımı attı. İthali 175 liradan satılan ’yer kirazı’, Mersin’de üretilince 25 liraya kadar inebilecek.
TÜRKİYE’nin toplam ihracatından yüzde 17 pay alan tarım sektöründeki katma değerli ürünlere ’egzotik kiraz’la bir yenisi daha eklendi. Dünyada 50 milyon dolarlık pazara sahip olan ’yer kirazı’nın (physalis) ticarete yönelik deneme üretimine Mersin’de başlandı. Meyveleri taze olarak tüketilebilen ve kullanım alanı geniş olan yer kirazı, ithalat kapısından girerek Türkiye’de kilosu 175 liraya satılıyor. Mersin’de başlayan yerli üretim sayesinde bu fiyatın iç pazarda 25 liraya kadar inebileceği belirtiliyor. Yer kirazı, sahip olduğu aroma ve mayhoş tattan dolayı meyveleri tüm dünyada pastacılıkta, sos ve marmelat yapımında, meyve salatalarında ve tatlılarda kullanılıyor.

Cleopatra’nın Hazinesi

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Atakent Beldesi’nde 2 dönümlük arazide ticarete yönelik deneme üretimine başlayan ve Cleopatra’nın Hazinesi olarak adlandırılan yer kirazı, dünyada lüks tüketim alanında en çok tercih edilen meyvelerden biri olarak dikkat çekiyor. Sağlık açısından birçok özelliği bulunan kirazın Türkiye’deki satış fiyatı 175 lira. Yerli üretim halinde ise hedef iç pazarda 25 TL’ye inmek. Dört ayda bitirilen projenin üretim aşamasında Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), bakanlık koordinasyonuyla ticarileştirme çalışmalarını yürüttü.

Meyve-sebzede ivme

Yeni ürünün ticarileştirme aşamalarını çiftçilere tanıtan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, tarım sektöründe katma değerli ürünlere ağırlık verilmesi gerektiğine işaret ederek, Türk tarımındaki sorunun temelinde farklı ve değerli ürünlerin yetiştirilmemsi olduğunu söyledi. Türkiye’nin ihracatta 2009 Ocak ve Şubat aylarında yaş sebze ve meyve alanında büyük bir ivme yakaladığını belirten Tüzmen, "İhracatta birçok sektörde düşüş yaşanırken yaş sebze ve meyve alanında ciddi bir atılım var. 2009’un ilk iki ayında Akdeniz bölgesinde yüzde 33 artış oldu" dedi. Komşu ülkeler konusunda çalışmalar yaptıklarını da vurgulayan Tüzmen, özellikle Suriye, Irak, Mısır’a ağırlık verildiğini söyledi. Türkiye’nin Suriye’ye 2009 ilk iki ayında yüzde 46 artış yaşandığını belirten Tüzmen, Irak’ta yüzde 76’lık bir artış yaşandığını ve Mısır için bu rakamın yüzde 140’lara kadar yükseldiğini söyledi.

35 yıl önce de çilek

Mersin’de 80 yıl önce Gazi Çiftliği’nin kuruludğunu hatırlatan Tüzmen, şunları söyledi: "O günlerden sonra ne yaptıysanız burada o kadar gelişme yaşandı. Ama artık o devirler geride kaldı. Artık sürekli olarak gelişip, ürün çeşitliliğine ağırlık vermeliyiz. Silifke halkı 35 sene önce çilekle tanıştı. İlk başlarda üretici, ’Acaba tutar mı, para kazanır mıyız?’ dedi. Ama bugün öyle bir noktaya geldik ki, Silifke deyince herkesin aklına, lezzetli ve hoş kokulu çilek geliyor."

Tarımda hedef 30 milyar dolar

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise dünya genelinde ağırlıklı olarak Peru, Kolombiya ve Güney Amerika ülkelerinde üretildiğini belirterek, özellikle Kolombiya’nın 23 milyon dolar ile pazar lideri olduğunu söyledi. 2009 yıl sonu hedefini tarım ürünleri alanında yüzde 15 olduğuna işaret eden Büyükekşi, 25-30 milyar dolar arasında bir ihracat rakamı hedeflediklerini de belirtti.

Yaşlandırmayı geciktirip kan dolaşımını düzenliyor

ANAVATANI Güney Amerika olan yer kirazı C, B1, B2, B3, karoten vitamin ve mineralleri açısından zengin bir meyve olmasının yanı sıra, 100 gramında yüzde 6 oranında şeker ihtiva ediyor. Kandaki ürik asidi atması, içerdiği karoten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirmesi, metabolizmayı hızlandırıp, kan dolaşımını düzenlemesi yer kirazının faydaları arasında yer alıyor. Meyve, bitkisel ilaçların yapımında kullanılmak üzere sanayide de değerlendiriliyor.

kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/11206511.asp

M.Sema
18-05-2009, 10:37
Sn Sercan1969'dan almış olduğum Güvey fenerlerim saksısı ile buluştu. Şimdi gidip şeker alayım.

BalıkcıSerdar
18-05-2009, 10:48
Şimdi gidip şeker alayım.

:confused::confused:

Toprağına şeker mi koymak gerekiyor?

M.Sema
21-05-2009, 11:56
Sayın BalıkcıSerdar; mesajınızı yeni gördüm kusura bakmayın. Afiyetle yediklerimizden kalanını reçel yapacağım da şimdiden hazırlanayım dedim .:D

Oğuzhan
21-05-2009, 12:19
Bu da ben gibi şekeri çok seviyor galiba.:D

Sevgili M.Sema ,Şeker ne için gerekli bende bir yetişkin var.Çiçek açmaya başladı.Acaba bende mi versem.Belki çok meyve yapar.

M.Sema
25-05-2009, 10:23
Arkadaşlar; hani benim güvey fenerim büyüyecek, çiçek açacak, meyve verecek, ben onları toplayacağım ve reçel yapacağım ya o yüzden şeker lazım. Hem BalıkcıSerdar'ın dediği gibi zam gelebilir hem de benim gibi sabırsız biri şimdiden hazır olmalı değil mi?
Sevgili Oğuzhan şekerin sebep-i mucizesi budur. Bu arada sizin yetişkin güvey fenerinizin meyveleri yeniyor mu? Daha önceden yazılanları okuyamadım aceleden ama merak da ettim?:D

Oğuzhan
25-05-2009, 11:40
Sevgili M.Sema ,
Meyveleri yeniyor.Şu anda çiçekte bir kaç kapsül oluşmuş. Ben çok memnun kaldım.Bu bitki çok güzel hemde kırmızı örümcek bu bitkiyle uğraşmıyor.Galiba tadını sevmiyorlar.Bide meyvelerin tadını bilseler onuda rahat bırakmazlar.Bendeki hafif ekşi cinsi ama aroması çok güzel.:D

M.Sema
25-05-2009, 12:37
Sevgili Oğuzhan, peki benim ki ne zaman büyüyecek..................... ve meyve verecek?

Oğuzhan
11-06-2009, 19:05
Sevgili M.Sema,
Sizinkilerin saksısı çok büyük gibi görüyorum.Bence ilk önce küçük saksılarda büyütün.Hem daha erken çiçek açar hem daha hızlı gelişir.Üzümsüler de resim ekledim benimki küçük saksıda .

M.Sema
18-06-2009, 16:44
Selam dostlar, güvey fenerimin 13.06.2009 itibariyle durumu. Sizce gelişimi iyi mi? Yukarıda 18.05 tarihinde ki durumu vardı. Önceki sayfalarda güneş görmesin ışık görsün diye okudum. Benim ki sadece sabah güneşini 2 saat alıyor. Ne dersiniz?

serdar1
15-07-2009, 18:49
Mahon67 nin Hediye olarak gönderdiği ekşi Çape tohumunun 2 adedi (Güvey feneri)meyve bağlamış durumda

küçük çiçekçi
16-07-2009, 14:39
bende varda sıcağı severmi?

küçük çiçekçi
16-07-2009, 14:40
çok pardon yazmayı unuttum kısacası gölgemi,güneşmi

turchese
22-07-2009, 23:08
merhaba,

Ben de güvey feneri tohumu ektim ve kısa sürede çimlendiler. Şu an 2-3 cm oldular. Kısa sürede bu hale geldiler ama ayrı yerlere aldıktan sonra hiç gelişme göstermediler. Ek uygulama mı yapmak lazım? Gübre ya da besin vereyim mi?

Adalet Yağcı
23-07-2009, 09:23
Bir süre yeni yerine adapte olabilmek için bekliyor, sonra birdenbire canlanıveriyor.
Benim tohumdan yetiştirdiklerim de meyvedeler, haftada bir yanmış çiftlik gübresi şerbeti veriyorum, çok sevdi :)

turchese
23-07-2009, 09:35
Bir süre yeni yerine adapte olabilmek için bekliyor, sonra birdenbire canlanıveriyor.
Benim tohumdan yetiştirdiklerim de meyvedeler, haftada bir yanmış çiftlik gübresi şerbeti veriyorum, çok sevdi :)

teşekkürler Adalet Hanım, içimi rahatlattınız. Ben de köye gittiğimde gübre getireyim bari.

isolet
23-07-2009, 10:31
Çok ilginç bir meyvesi var. Tadına bakan var mı acaba. Tropik meyve olduğu için merak ediyorum. Bir keresinde carrefour da görmüştüm ama 6 tanesi 25 milyona yakındı ama eskidendi. Şimdiki fiyatı nasıl bilmiyorum ama yinede pahalı olduğuna eminim.

sercan1969
24-07-2009, 09:51
Carrefour milleti iyi kandırıyor.Bir meyve 10 gr olduğu düşünülürse 6 meyve 60 gr, kilosu 350-400 TL ye geliyor.Bu meyveyi en çok tüketen ülke Almanya kilosunu 8 Euro dan ithal ediyor.

sercan1969
24-07-2009, 09:55
Bugüne kadar tadına baktığım tropikal meyvelerin çoğu beni hayal kırıklığına uğrattı.Ancak Güvey feneri gerçekten çok hoş bir meyve.Tadı neye benziyor derseniz herhangi bir meyveyle kıyaslamak doğru olmaz çünkü kendine has bir tadı ve aroması var.Ancak kısaca mayhoş tatlı ve hoş aromalı bir meyve diyebilirim.Geçen yıl reçelini yaptım mükemmel oldu.Bu yıl 100 kg kadar reçel yapmayı düşünüyorum.Ayrıca marmelatını da bir demeyi düşünüyorum.

BalıkcıSerdar
24-07-2009, 09:56
Hakan Bey sizden aldığım güvey fenerleri yerlerini çok beğendiler, coştular. Hele de bölgede tanınmadığı için "bu ne, bamya mı?" diyenler öyle güzel oluyor ki:)

kaktüs
24-07-2009, 10:05
Bu güvey fenerleri tek yıllık mı çok yıllık mı?

denizakvaryumu
24-07-2009, 10:18
Soğuk iklimde tek yıllık, tropik iklimde çok yıllık.

ciceksever70
24-07-2009, 11:42
Burasi kislari oldukca soguk olmasina ragmen bahcelerde bolca görüyorum. Sanirim döktükleri tohumlardan ertesi yil yeniden aciyorlar.

isolet
24-07-2009, 11:45
100 kg mı çok değil mi? Nereden alıyorsunuz o kadar meyveyi.

Sergüzen
25-07-2009, 13:03
Bursada çok yıllık.

hocam100
26-07-2009, 19:52
Ben de bu yıl ekmiştim coştular gerçekten o kadar büyüdüler ki şaşırdım.

tropikmeyveler
29-07-2009, 10:25
Physalis Hakkında Ayrıntılı Bilgiyi Aşağıdaki Sitelerden Alabilirsiniz.
1-http://physalis.tropikalmeyveler.com/,
2-http://www.incaeriği.com/,
3-http://www.yerkirazı.com/,
4-http://www.physalisfidani.com/,
5-http://www.physalisfidesi.com/

sercan1969
30-07-2009, 15:24
Bursa da çok yıllık değil çünkü geçen yıl yetiştirdiğim bitkilerin hepsi dondu.

kaktüs
30-07-2009, 16:38
sercanbeyden aldıklarım tam gaz gidiyor da :)
Çok yıllıksa yandım biraz sık dikmişim çünkü :)

Olur da seneye yeniden yetiştirebilirsem (tohumdan yetişiyorsa, meyve vermesi falan gerek sanırım :) ) daha seyrek aralıklarla dikeceğim

Bunların ekşi ve tatlı çeşitleri mi var bir de?

tiya
30-07-2009, 18:21
Saksıda beliriverdi aniden. Sevgili İklimsiz yollamıştı geçen yıl. Ben de kurallara uygun ekmiştim. Oluşmayınca da çok üzülmüştüm. Bakalım ne olacak?

sercan1969
31-07-2009, 20:02
Güvey fenerlerimin son hali....

süleyman bey
01-08-2009, 10:19
Sercan bey,
Göndermiş olduğunuz 2 adet Güvey Feneri'ni saksıda büyütüyorum.Birtanesinde biraz da olsa meyve var diğerinde yok.Benim sizden öğrenmek istediğim, alt yaprakları sap sarı olup dökülüyor.Bu sıralarda daha bir hızlandı.Bu normal birşeymidir.Bir eksikliktenmi kaynaklanıyor.

berduray
01-08-2009, 11:33
Sayın Sercan 1969 bu kadar güvey fenerini nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz? sırf meraktan.

Satıyor musunuz? sos mu yapıyorsunuz?

sercan1969
01-08-2009, 11:38
Önemli bir kısmını reçel yapacağım.Kalan kısmını da taze ve marmelat olarak değerlendirmeyi düşünüyorum.

denizakvaryumu
02-08-2009, 20:47
Güvey fenerlerimin son hali....

Yer kirazları için sırığa gerek var mı?

sercan1969
02-08-2009, 20:56
Sırığa alırsanız bakım ve meyve hasadını daha rahat yapabilirsiniz.Ancak Peru da geniş alanlara ekimde sırık kullanılmadığını duymuştum.Bu ekzotik meyvenin hakim üreticisi ülke Peru ikinci sırada ise İsrail geliyor.Dünyada en fazla tüketen ilk iki ülke Almanya ve A.B.D Almanya'ya bu kadar yakın olmamıza rağmen bu meyveyi yene keşfetmemiz gerçekten çok üzücü.Perulu ihracatçı bu ekzotik meyvenin kilosundan yaklaşık 20 TL kazanıyor ki bu Türkiye şartları için çok iyi bir fiyat.

Alt yapraklardaki sararma çok önemli değil sararan yaprakları budarsanız daha iyi olur.

Volare
02-08-2009, 21:53
Sn . sercan 1969
bizde uretsek bile alici o parayi oder mi ?
Siz satabiliyormusunuz misal , kac paraya ?
Havaalaninda Billa diye bir marketten aldim 200g, yaklasik 2 evro.
Peru dan mahsul degildi , alman bir cift , uzerinde isimleri yaziyordu, kendi ciftliklerinde uretmisler .
Turkiyede pazar bulmak biraz zor gibi .

denizakvaryumu
02-08-2009, 22:03
Tanınmadığı için bence pazar bulmak zor.

Süper meyve goji bile pazara gelse kimse almaz çünkü tanınmıyor. :)

Kalabaşı pazarda kimse almıyor, pazarcı kavun gibi tadına baktırıp satmaya çalışıyordu.

Pepinoda da önceleri böyleydi artık tanınıyor ama tadı güzel olmadığı için satışı yok.

Balıkcı
03-08-2009, 11:20
Bu mübarek çok mu su istiyor?
BAhçede birkaç kök var, yere yayılıyor, biraz su vermeyince de hemen boyunları bükülüyor, üzerlerinde çiçek namına da bir şey yok.:(

sercan1969
03-08-2009, 16:05
Ağuıstos sonuna kadar sulamasını ihmal etmeyin.Çiçeksiz olması susuzluk stresinden **** koyu gölge bir yerde yetiştiriliyor olmasından olabilir.

denizakvaryumu
03-08-2009, 16:11
http://www.cambridge2000.com/gallery/images/PA088999.jpg

Sn.Sercan1969
sizdeki yer kirazları linkteki gibi kırmızı mı?

--------------------------------
--------------------------------

Sanırım yer kirazlarını yenen tür (tatlı ve ekşi olarak iki tür)ve dekoratif tür diye ayırmak lazım.

Linkteki kırmızı yer kirazları yenmiyor ve her yıl kendiliğnden tekrar kökten çıkıyor.

Diğer yer kirazlarını ise her yıl tohumdan yetiştirmek gerekiyor

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=171885&postcount=85

linkte mahon67 bilgi vermiş.

sercan1969
03-08-2009, 19:10
Bendekiler kırmızı değil.Fotoğraftakiler kırmızı dış kabuğa sahip ve peyzajda kullanılıyor.Bendekiler Meyve olarak tüketilen mayhoş tatlı ve olgunlaştığında meyveleri turuncu renk alan p. peruviana (olgunlaştığında dış kabuğu beyazlaşıyor.)

sercan1969
04-08-2009, 10:10
Bugün ilk defa meyvelerin tadına baktım.Tadı çok hoş ama gerçek aromatik
tad ve kokunun ortaya çıkması için sanırım ağustos ayının sonlarını beklemem gerekecek.Meyve olgunlaştığında turuncu renk alıyor.

Zeynep Yılmaz
18-08-2009, 09:41
Bu bitkiden geçen yıl gittigimiz bir evde görmüştüm.Ev sahibinede çok güzel oldugunu söylemiştim ve dün ofise küçük bir saksıda isminin güneyfeneri oldugunu tahmin ettiğim bu bitkiden bırakmış o arkadaşımız.Bendekinin meyvesi çok küçün ve yendigini sanmıyorum ve saksıda yetişiyor çok güzel bir görüntüsü oluyor.Sanırım farklı bir türü.Henüz çok küçük ilerde resmini eklerim.

hocam100
19-08-2009, 09:23
Benim diktiğim güvey fenerlerinin meyveleri nihayet olgunlaştı.

sercan1969
19-08-2009, 09:28
Sn hocam 100 afiyet olsun.Eğer yeterli miktarda meyve hasad edebilirseniz mutlaka reçelini yapın.

nuzel
19-08-2009, 12:49
Sayın sercan1969 bari şu reçelinde tarifini verinde tam olsun.En azından şeker ölçüsünü?

sercan1969
19-08-2009, 13:09
Mayhoş meyvelerde ölçü 1/1...Şekerden başka hiç bir şey kullanmayın vanilya gibi...Meyvenin kendisine has tadını ve kokusunu ortadan kaldırıyor.

Müjgan Yılmaz
19-08-2009, 16:03
Sn.Sercan 1969,
Gönderdiğiniz,yerkirazı(güvey feneri) ve pembe domates fıdeleri olağanüstü,bu fırsatla size çok teşekkür ederim.Domates fide zamanı geldiğinde mükemmel referanslar verebilirim,burada uzun uzun yazamayacağım.Gelelim yerkirazına çok lezzetli meyveler elde ettim 5 tanecik fide den ,ancak yemek için meyve oldu ,birçok kişiyle bu meyveyi tanıştırmak da ayrı bir keyif,reçelini sanırım bu yıl üretimini yapan arkadaşlardan temin edeceğiz gibi gözüküyor.
Ama gelecek yıl bir hayli reçel yapan arkadaş ve farklı tarifler bulacağımı umuyorum

BenBen1967
21-08-2009, 19:57
bu yıl ektim minik sarı çiçeklerden sonra bunlar oluştu.

Cloud
23-08-2009, 19:00
Adını tam olarak bilmiyorum ama çicekleri balona benzediği için balon çiceği diyorum, ilk önce beyaz çicek açtı, ondan sonra yeşil balonlar çıktı şimdi ise kırmızı oldu balonlar son halini fotoğraflardan görebilirsiniz.

mcbush
23-08-2009, 19:36
Sevgili cloud,
bu tohumlardan bende almıştım.Fidelerim gelişti ama asla bu balonları görmedim...Heyecanla 1 yıldır bekliyorum.Bir tür sarmaşık adıda çin feneri olarak geçiyor benim aldığım paket üzerinde...

Mutlu Kutlu
23-08-2009, 19:41
Kırmızı phaselis.

Balonların içerisinde kırmızı renkli meyveler oluşur. Normal phaselis (sarı meyveli) epeyce faydaları olan bir meyve, sanırım kırmızı olan yenmez diye biliniyor.

Çok sıcaklarda çiçek açmaz, meyve tutmaz. İç mekanda kışın bile çiçek açar, meyve tutar. Sarılıcı değildir, kazık dikerek dik durması sağlanmalı.

Saygılar.

Cloud
23-08-2009, 22:01
Sevgili cloud,
bu tohumlardan bende almıştım.Fidelerim gelişti ama asla bu balonları görmedim...Heyecanla 1 yıldır bekliyorum.Bir tür sarmaşık adıda çin feneri olarak geçiyor benim aldığım paket üzerinde...

Sevgili mcbush yorumunuz için çok teşekkür ediyorum, çiceğimin adını öğrenmiş oldum, hediye olarak gelmişti bize ufacıkken sadece yeşil yaprakları vardı kendi kendine büyüdü bu hale geldi, sizinde çin fenerleriniz inşallah büyür ve balon yapar :)

Cloud
23-08-2009, 22:08
Kırmızı phaselis.

Balonların içerisinde kırmızı renkli meyveler oluşur. Normal phaselis (sarı meyveli) epeyce faydaları olan bir meyve, sanırım kırmızı olan yenmez diye biliniyor.

Çok sıcaklarda çiçek açmaz, meyve tutmaz. İç mekanda kışın bile çiçek açar, meyve tutar. Sarılıcı değildir, kazık dikerek dik durması sağlanmalı.

Saygılar.

Bilgiler için teşekkürler Mutlu Kutlu

nur_sen
23-08-2009, 22:20
sanki kudret narının küçüğü gibi görünüyor ama...

sercan1969
24-08-2009, 09:15
Arkadaşlar güvey fenerinin kudret narı ile uzaktan yakından herhangi bir benzerliği yoktur.Türkiye ve dünyada makbul olan oldunlaştığında kabuğu kuruyup açık kahveye dönen P. peruviana dır.Meyve kuruyan kabuğun içinden yırtılarak çıkartılır.Meyvenin olgunlaştığını turuncuya dönen renginden anlaşılmaktadır.Meyvenin kendine has özel bir kokusu ve mayhoş aroması vardır.Dünya da en değerli kabul edilen ekzotik meyvelerden biridir.

M.Sema
25-08-2009, 17:03
Sn sercan1969'dan almış olduğum ve 3 adedini genişçe bir saksıya ektiğim Güvey Feneri / Yer Kirazımın son halini sizlerle paylaşmak istiyorum.

M.Sema
25-08-2009, 17:06
İki taneside sararıp yere düşmüşlerdi. Bende birinin tadına baktım öyle çok mayhoş bir tadı yoktu, zannediyorum henüz yeşilimsi olduğu turuncuya dönmediği içindir. Ürünlerimin devamını bekliyorum daha reçel yapacağım ben.:)

hocam100
26-08-2009, 21:55
Arkadaşlar o kadar çok tohum oluşuyor ki, bir tanesinden 50 belki daha fazla tohum.

Nariel
27-08-2009, 22:53
bu yıl ektim minik sarı çiçeklerden sonra bunlar oluştu.

Sevgili BenBen1967, sizin bitkiniz güvey feneri değil, japon feneri. Kuruyunca fenerlerin içinde ikişer üçer siyah tohumlar göreceksiniz ve tohumların üzerinde beyaz kalp şekli olacak:)

BenBen1967
27-08-2009, 22:56
Nariel doğru diyorsun bu birşey feneri ama ne diyordum bende. Bakıyorum yaprakları aynı değil dedim ne bu :D

kenan908
29-08-2009, 09:42
Güvey fenerinin reçelini marketlerde gören var mı acaba? Tadını çok merak ediyorum.

Adalet Yağcı
07-09-2009, 11:57
Güvey fenerleri olgunlaştılar, çok hoş aromasının yanında görüntü de harika, kuruyan meyveler dalından düşseler de toprakla temas etmedikleri için çürümüyorlar.
Yalnız dalları çok nazik, toplarken dikkat etmenizi öneririm.
Ben tadını ağızda bıraktığı rayihasını çok beğendim, yaşatabilirsem seneye reçel yapacağım.

ahmet salih
09-09-2009, 17:17
Benim güvey fenerlerim geç kaldığım için ,yeni çiçek açtı ,havalar soğumaya başladı muhtemelen meyva veremiyecekler. güvey feneri çok yıllık mı? yani saksıda bırakırsam seneye tekrar çıkar mı?. eğer tek yıllık ise ,elinde tohum olan arkadaşlara müracat etmeyi düşünüyorum.

Adalet Yağcı
09-09-2009, 17:35
Ben çok yıllık diye biliyorum, soğuklara pek dayanıklı olmayabilir ama.

fatih_ibo
11-09-2009, 01:48
benim güvey fenerlerimde sonbahara kaldı acaba meyve alabilirmiyim.görünüm olara çok sağlıklılar

sercan1969
19-09-2009, 10:44
Bence bu başlığa eklemeseniz daha iyi olurdu.Bizim bu bölümde paylaşım yaptığımız bitki Physalis peruviana ( güvey feneri-Yer kirazı ) sizin gönderdiğiniz fotoğraf peyzajda kullanılan ve dekoratif olarak kullanılan yerli physalis.Bu fotoğrafı silerseniz iyi olur çünkü bu bitkiyi tanımayanlar fotoğraftaki bitkinin zehirli olan meyvelerini yemeğe kalkıyorlar.Bizim tartıştığımız bitki aşağıda resmi olan bitkidir.

finduk52
22-09-2009, 10:15
Sayın sercan1969 ,

Kusura bakmayın ben aynı bitki olduğunu düşünerek eklemiştim. Geçenlerde bir serada çekmiş olduğum fotoğrafı paylaşmak adına forumda bölümleri araştırıp güvey feneriyle aynı sanmıştım .Ama değilmiş .

Uyardığınız için teşekkür ederim , zira bir yanlışlığa mahal vermek istemem elbette . Hele de zehirli olduğunu duyduktan sonra . Ama çokta benziyor . İyiki de eklemişim aslında böylelikle zehirli olduğunu ve bu bitkinin güvey feneri olmadığını ve yenmeyeceğini öğrenmiş oldum bu sayede .

Teşekkür ediyorum. Saygılar sunarım.

GLCN
22-09-2009, 13:03
Sevgili arkadaşlar benim güvey fenerim hiç ama hiç meyve yapacak gibi durmuyor saksı boyutunu büyütmem mi gerek **** bilmediğim bişi mi var 2 enedir çiçek yüzü göstermedi olan yapraklarda dökülüyor bir el atarmısınız kütfen..

Sebahattin Sargın
22-09-2009, 13:32
Sevgili Glcn;

Bitkiniz Physalis peruviana mı yoksa yerli Physalis mi? Zira yerli physalislerin meyvesinin yenilmediğine dair yukarıda Sercan Beyin mesajı var...

Bu sene ilk defa bu başlıkta tartışılan Physalis peruviana'dan yetiştirdim. Çok hızlı bir şekilde büyüdü ve şuan üzerinden çiçek tomurcukları var...

Yerli physalisten geçen sene yetiştirmiştim saksının büyük olması gerekiyor çok hızlı yayılıp çok kök yapıyor, bahçeye uygun bir bitki olduğuna kanaat getirip bakmaktan vazgeçmiştim...

Sevgiler ;)

ahmet salih
25-09-2009, 08:43
Benim güvey fenerlerim geç kaldığım için ,yeni çiçek açtı ,havalar soğumaya başladı muhtemelen meyva veremiyecekler. güvey feneri çok yıllık mı? yani saksıda bırakırsam seneye tekrar çıkar mı?. eğer tek yıllık ise ,elinde tohum olan arkadaşlara müracat etmeyi düşünüyorum.

geç kalmış olsamda izmir havasında olacak sanırım.

denizakvaryumu
25-09-2009, 08:50
http://www.reimerseeds.com/aunt-mollys-ground-cherry.aspx

Bu yer kirazını deneyen var mı?

Nesrin Sarı
25-09-2009, 14:38
Bu çalıdan bizim burada dağlarda çok var acaba 2si aynı bitkimi.