Bağlan

View Full Version : Pinus griffithii (Himalaya Çamı - Ağlayan Çam)




magus
17-12-2006, 22:53
Pinus griffithii Mc. Clelland.(Himalaya Çamı, Ağlayan Çam)
Synonyme : Pinus excelsa Wall., P. wallichiana A. B. Jacksone., P. nepalensis Cham., P. strobus excelsa Loud.
Himalayalarda 1600-4000 m. yükseklikler arasında yetişir.50 metreye kadar boylanabilen seyrek tepeli, geniş ve açık piramit yapılı bir ağaçtır.Kozalakların ve iğne yaprakların üzerinde gözyaşı damlalarını andıran saf reçineler vardır. Bu nedenle “Ağlayan Çam” ismini almıştır. Büyümesi çabuktur. Genç olanları fazla soğuğa karşı dayanıklı değildir. En iyi yetiştiği iklim kestane iklimidir. Dekoratif amaçlı kullanılır. Bu türden Pakistan’ da terementi elde edilir.




findal
03-01-2007, 00:17
ayrıca yumuşak çam sınıfına girer 4-8 iğne yaprak bir cüce sürgün üzerinde bulunur mucro ve umbo su sert çamların aksine apofis in ucunda bulunur Picea strobus (veymut çamı) a benzer ancak kozalak ve yaprak boyu daha büyüktür

tourkana
26-08-2007, 18:33
Merhaba ,2 hafta önce aldığım Pinus Excelsa türü çamının resimlerini paylaşmak istedim.
Yalnız bu ağlayan çamın bir farkı var,iğneler aşağıya değil yukarıya dönük.
Yaşı genç olduğu için olabilir mi ,ya da türü mü farklı?
Etiketinde yazan Pinus Excelsa Densahill ,burdaki densahill neyi ifade etmekte acaba? Taxonomi bilgisi olan arkadaşlardan bilgi paylaşımı bekliyorum.
Teşekkürler.

Emre Albayrak
28-11-2007, 02:01
Öncelikle gördüğüm akdarıyla elindeki çam ağlayan çam değil.. Pinus Excelsa Densahill diye bir varyete daha önce duymadım ama Pinus griffithii fidan halindeyken de ibrelerini aşşağı doğru uzatma eğilimi gösterir.. Ve ibreleri şu an sendeki bitkiden daha uzun olur.. 5-8 adet iğne yaprak bulundurur.. senin için ayırt edici olabilir.. Kozalakları benziyor ama elindekinin ağlayan çamdan farklı bir şey olduğunu düşünüyorum..

fatmalsy
05-01-2008, 16:08
türünden kaynaklanan bir farklılık olması lazım. çünkü kozalak yapısı farklı

tourkana
06-01-2008, 07:20
Sn.Emre Albayrak,
Excelsa-Griffithii-wallichiana isimleri bu familyanın eşanlamlı isimleri.
http://www.conifers.org/pi/pin/wallichiana.htm
Bakın aşağıdaki adreste de iğneleri yukarıya dönük bir Densa Hill var.
http://www.helmers.de/pflanzen/nadelgehoelze/pinus_wallichiana_densa_hill.php



Sn. Fatmalsy kozalak yapısı diğer ağlayan çamlar gibi muz şeklinde ,ben çok fark göremedim açıkçası ama diğerlerinden tek farkı iğnelerin yukarıya dönük olması gibi geldi bana.O da bir familya içindeki bir tür olmasından kaynaklanıyor bence.

sukranayalp
10-01-2008, 12:57
Pinus Excelsa eskiden (tarihini bilmiyorum) Pinus Wallichiana ve Pinus grifithii olarak da kitaplarda tanımlanıyormuş. Ama zamanla aralardaki farklar ortaya çıkmış olduğu için aynı anlama gelmiyorlar.

Günümüzde Pinus excelsa ayrı bir tür, Pinus grifithii ayrı bir tür. Emre bey ve Fatma hanımın dedikleri çok doğru. Kozalakları, iğne yaprak uzunluğu ve yaprak yönleri benzemiyor.

Bu yüzden sizdeki ağlayan çam değil.
Pinus Excelsa, Türkiye için yabancı bir tür olmasına rağmen kaynaklardaki Türkçe karşılığı : Himalaya beyaz çamı, Asya beyaz çamı, mavi çam olarak geçmekte.

Orman Fakültesi bahçesinde güzel bir örneği var Ağlayan çamın.
Ağlayan çama benzeyen tür ise Pinus strobus'tur.

tourkana
10-01-2008, 18:13
Ağlayan çamın ağladığına inanmadığınızdan olsa gerek çoktan kurudu zaten ...
Yine de bir ümit baharı bekliyorum,sürgünler sağlıklı görünmesine karşın iğneler pas rengine büründü.. Acaba dönemsel mi? Bir ara resmini yayınlayacağım yine.
Bir de internetteki kaynakların hepsinde "hala" bu isimlerin aynı familyanın farklı isimleri olduğu belirtiliyor .O halde bunun ağlayan çam olmaması için ,fidancının etiketi yanlış yazmış olması gerekir .

sukranayalp
10-01-2008, 18:58
Dikkat ederseniz bazı yerlerde de Pinus grifithii türünün Pinus excelsa ile Pinus vallichiana'nın çaprazlanmasından meydana gelen hibrit tür olduğu görülüyor. Özellikle Google'da Pinus grifithii olarak aramaya başlarsanız bu durumla karşılacaksınız. Yani Google'da çelişen bilgiler var.

Buralardan bilgi edinen fidancılar da yanlış öğrenebiliyorlar.

Benim bilgim, bize, Orman Fakültesi'nde okutulan ders notlarına göredir. Siz arzu ederseniz fidancılardan öğrenin.

Ağlayan çamın adı üstünde , dallar aşağı sarkıktır.

Aşağıda da Gymnospermae Dendroloji ders kitabımızdan, Prof Dr. Faik Yaltırık'tan aldığım paraf ile devam etmek istiyorum.

Pinus grifithii : 5'li iğne yaprakları3-5 sene kadar ağaç üzerinde kalır. Boyları 10-12 cm. dir.Renkleri mavimsi yeşil veya gridir.Aşağıya doğru püskül gibi sarkarlar. Terminal durumlu uzun silindirik kozalaklar saplıdır. Önce dik dururlar , sonra aşağı sarkarlar. Kozalak pulları derimsidir.Yumurta biçimindeki tohumunun uzun bir kanadı vardır.Bu tür Pinus strobus'a çok benzese de sürgün uçlarında , strobus'un aksine geriye doğru dökülmüş çok daha uzun ve mavi- yeşil yaprakları ile, ayrca 15-25 cm. uzunluğundaki büyük kozalakları ile ondan kolayca ayrılır.
Vatanı Himalaya'dır.


İşte bu kitapta böyle yazıyor. İsterseniz ticari kaygı güden fidancılara da inanabilirsiniz.

Ama gönderdiğiniz fotoğraftaki asla grifithii değil.

Ayrıca bu kitapta ne excelsa diye bir türden ne de vallichiana diye bir türden bahsedilmemiş. Botanica adlı ansiklopedimde keza, Pinus excelsa dan bahsedilmemiş. Vallichiana'dan ise bahsedilmiş. Ama Pinus vallichiana'nanın Bhutan çamı (ne anlama geldiğini bilmiyorum) olduğu - diğer deyişle formun başındaki Himalaya çamı anlamına gelmediği yazıyor.

sukranayalp
10-01-2008, 19:16
Aşağıda pinus grifithii için bir fotoğraf ekliyorum.

Sizinkinin Pinus strobus olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca aşağıda strobusun iğne yapraklarına ait bir fotoğraf da ekliyorum.

tourkana
10-01-2008, 19:35
Sanırım haklısınız , fidancı yanlış yazmış . Pinus strobusun kozalaklarını araştırınca benim çamdakilere benzediğini farkettim.
Keşke kurumasaydı .. :(

Acaba bu densa hill ne demek ? Bunu yazınca sadece ağlayan çam türleri ile ilgili bilgiler çıkıyor google'da.

sukranayalp
11-01-2008, 08:31
http://www.mobot.org/gardeninghelp/plantfinder/Plant.asp?code=R680

Yukardaki linki vermemin amacı hem Pinus strobus ile ilgili bir fotoğrafın bulunması hem de kültür varyetesi olan ''Brevifolia Densa'' dan söz ediliyor olmasından kaynaklanıyor.

Acer palmatum ''Dissectum'' nasıl bir kültür varyetesi ise, Pinus strobus ''Densa Hill'' de aynı şekilde kültür varyetesidir.

Hill kelimesi, İngilizce'de ''TEPE'' anlamına gelmektedir. Sanıyorum ''DENSA HILL '' terimi bunu tamamlayan ve kökeni İngilizce olan kelimelerden oluşturmaktadır.
Örneğin ''TEPEDEN SÜREN'' , ''TEPEDEN SARKIK'', TEPEDEN FIŞKIRAN'' gibi Türkçe karşılıklara gelebilir. Bunların benim tahminim olduğunu kabul edin.


Özellikle İngilizce bilgisi olan arkadaşlardan bunu isteyebiliriz.

address
06-12-2008, 18:34
merhaba elimde Pinus griffithii tohumları var nasıl yetiştirmeiyim çimlendirdim ama kuruyolar sanırım lütfen yardım edin bana.

seaa
15-12-2008, 10:33
Dün Bauhaus ta bahçe kısmında picea excelsa ya baktım internette batı ladini yazıyordu , ağlayan çam resmi olan varmı?

sukranayalp
16-12-2008, 13:08
Pinus grifithii.

seaa
16-12-2008, 13:38
Teşekkür ederim bugün 40 tane sipariş verdim,onları tüpleyip büyüteceğim bakalım nasıl olcak

acer
17-12-2008, 11:24
istanbul yeniköy'de, yolun hemen kenarında, park içinde güzel bir ''ağlayan çam'' vardır.:cool:

Orhan Özbilgiç
16-01-2009, 23:35
istanbul yeniköy'de, yolun hemen kenarında, park içinde güzel bir ''ağlayan çam'' vardır.:cool:

Yine İstanbul-Bahçelievler' de Efes Pilsen Fabrikası' nın arka bahçesinde, boyu 10-15 metre civarında harika bir örnek daha var.
Yol kenarına yakın. Gelip geçerken gözlerimi ayıramıyorum ondan.

gulnursengel
13-02-2009, 16:10
Merhabalar Sevgili Arkadaşlar,

Bende geçen yaz aldığım bir ters himalaya sedir ağacı var. Geçen bahar ektikten sonra iyice tutuğuna emin olduk. Fakat ben yazın bu ağacın altına mevsimlik cam güzelleri diktim. Ve inanın nisandan ekim sonuna kadar o çiçekler çok güzel renklendirdi bu ağacı. Ama kışa girerken iğne yapraklarını seri ve hızlı bir şekilde dökmeye başladı. Öyle olduki ağaç şu an tamamen kel kaldı diyebilirim. Ve rengi hızla kararmaya başladı. Üzerinde çok sayıda kozalak var ama onlarda büyümüyor. Bahçeye bakıma gelen bahçevan bu ağaçların yüzeydeki kılcal damarlardan beslendiği ve benim ektiğim mevsim çiçeklerinden dolayı tamamen besinsiz kaldığı bilgisini verdi.
Bakım olarak bir kutu iğne yapraklı katı besini hem toprak hizasından verildi hemde 3 farklı noktadan delik açıp buradan köklere bu besinden gitmesi sağlandı. Ve başka ne yapmalıyım bilemiyorum. İnanın her baktığımda kahroluyorum. O canım güzelim ağacın 5 tane cam güzelinin bu hale getirdiğine inanamıyorum. Ters sedir ağacım şu an sadece aşağıya inen dalları ve simsiyah renkle bana bakıyor. Lütfen bu ağacımı yaşatmaya yarıyacak tüm bildiklerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim. Öbür türlü bir canlıyı bile bile öldürmenin suçluluğu çok fazla geliyor. Acil yardım talep edilyorum.
Herkese sevgiler,
Gülnur

sezinci
13-02-2009, 21:11
Gülnur Hanım,

Camgüzellerinin ağacınızı bu duruma getirmesi pek mümkün değil. Anlattıklarınıza göre size yol göstermekv mümkün değil. Birkaç fotoğraf koyarsanız bildiğimiz kadar yardımcı oluruz.

gulnursengel
17-02-2009, 10:27
Kesinlikle haklısınız. Bu akşam eve gittiğimde ağacımın resimlerini çekip yarın size göndereceğim. Resimlerden sonra yardım almak daha kolay olacaktır.
İlgi ve alakanıza teşekkürler,

Gülnur Şengel

gulnursengel
19-03-2009, 13:22
Sevgili Dostlar,

14 ay önce ektiğim ters sedir ağacım galiba ölüyor. Geçen sene tatildeyken bahçe sulama borularında patlak oluşmuş ve 2-3 gün sürekli sulama çalışmış. Galiba fazla su ağacımın kökleri etkileyip bu hale getirdi. Her baktığımda kahroluyorum. Lütfen ekteki resimlere bakıpta yapabileceğim bir bakım olabilirmi? Yardımlarınız için çok teşekkürler,

sukranayalp
20-03-2009, 08:56
Sn gulnursengel, benim de içim cız etti.
Ederini bir yana bırakın nadide bir ağaç dikmişsiniz bahçenize.

14 ay önce diktiğinize göre, ilk kuruma belirtilerinin ne zaman başladığı önemli. Koca bir ağacın bir senede kuruması şok ve yıkıcı etki yapan bir faktörün varlığını gösterir. Sulamanın devamlı çalışmasından olması benim için soru işareti. Su borusu patladı mı demek istiyorsunuz yoksa?

3 gün arka arkaya yağmur yağsa, bu ağaca zarar gelmez.

Benim ilk aklıma gelen şey (tabii bunun ne derece doğru olup olmadığını bilmiyorum) aldığınız yerde bunun yakın bir zamanda bir yerden sökülerek saksı içine oturtulup o şekilde satıldığı...Ve bu işlem sırasında kılcal köklerin zarar gördüğünü düşünüyorum.

Dikim yapılırken kökleri görme fırsatınız oldu mu ya da dikim yapılırken kök çevresi toğrağı bir anda dağılıyor muydu? Saksı yüzeyini kaplamış yabani otlar var mıydı? Bunlar da saksılamanın yeni olmadığını gösterir işaretlerdir.


Gerçekten durum vahim. Her ne kadar umutsuz olsam da, kurtarmak için şöyle bir girişimde bulunalım derim. Uçtaki dallardan tek tek kopara kopara gittikçe ana gövdeye doğru ilerleyerek kesim yapacaksınız. Kesilen dokularda yeşil rengi bulana kadar devam edin kesme ve budama işlemine. Ağaç fazla yükünden kurtulsun. Ters aşı yapılmış olan ağacın aşı noktasını kaybetme riskiniz de var ama hiç değilse anaç veya altlık kısmını kurtarmış olursunuz. Bu dönemde (yeni yeşil sürgünler verene kadar) gübreleme yapmayın. Nekahat dönemindeki bir hasta gibi göreceksiniz ağacı. Toprak neme doygunsa sulama da yapmayın. Mesela balçık gibi geliyorsa, ıslaksa...

Ben de durumu çok merak ediyorum. İlerde bilgilendirirseniz sevinirim.

gulnursengel
20-03-2009, 10:58
SN.Şükran Ayalp,

1-) Bu ağacı Büyük Çamlıca Fidanlığının Ömerli Şile yolu üzerinde bulunan yerinden almıştım. Ağacı dikerken inanın tam başında durmadığından , sorduğunuz soruları cevaplayamıyorum. Ama böyle büyük bir firmanında bu fiyatlara sattığı ağaçları bu şekilde insanlara satmasınıda anlayamıyorum. Yani ben ağacı satayımda ya tutarsa mantığı. Ama yine dikim yapan bahçevana soracağım bu detayları.
2-) Sulama konusuna şunu demek istedim: Biz tatile gittik sulama borusunda patlak oluşmuş ve 3 gün devamlı su sızmış. Bahçevan 4.gün bakıma geldiğinde farkediyor ve sulamayı ana şarterden kapatıyor. Ve bu patlak bıru ağacın dikili olduğu yerin yanından geçiyor.
3-) Öneriniz olan kesim işene başlayacağız. Yani benim anladığım tamamen ust kısmı kel kalacak, neredeyse sadece gövde kalacak. Bu durumdan kurtarabilirsek ne ala.

İnanın bırakın tonla verdiğim parayı , bu kadar özenle bile canlı bir ağacı öldürmüş olmanın suçluluğu beni kahrediyor.
Yardımlarınız için teşekkürler. Her halde en erken yaz sonu size dönebilirim diye tahmin ediyorum Ama aklınıza gelen bir şeyler olursa lütfen onuda benimle paylaşırsanız çok sevinirim.

MEQAN_42
17-08-2009, 19:25
arkadaşlar bir arkadaşım ağlayan çam getirecek bana ama benim bir bilgim yok nasıl bir çamdır salan çamımıdır salonda yetişirmi

Emre Albayrak
17-08-2009, 20:57
şöyle bir örnek cverebilirim zincirlikuyudan beşiktaşa inerken atv binasını 200 metre geçince sağ tarafta sitenin bahçesinde çok güzel bir ağlayan çam bulunuyor.. beşiktaşa inerken mutlaka bakarım.. yola doğru yatmıştır hatta.. istanbulda gördüğüm en büyük örnektir kendileri..

şahin05
08-11-2009, 17:46
sayın tourkana sizin aldığnız bu çamın aynısından bende aldım sanki ikiz kardeşi , boyuda aynı, ağlayan çam diye verdi fidancı bana ve eminmisin dedim ebi kesinlikle dedi hatta orman dairesine bile sattım ağlayan çam dedi. ama bende sizin gibi şüpheye düştüm yapraklar aşağıya çok sarkık diil ,hatta yarın fotosunu koymayı düşünüorum eğer ağlayan çam diilse söküp verecem.

Douglas Fir
08-11-2009, 18:00
Ankara'da güzel yetişiyor. İlk sene ibreleri kış rüzgarından biraz etkilense de, toparlıyor. Ancak yazın suyunu bol ve düzenli vermek lazım, en azından dikimi takiben ilk senelerde...

113328

şahin05
09-11-2009, 17:40
sevgili forum üyeleri sizleri çok takdir ediyorum 30 yıllık fidancıların sizin kadar bilgisi yok buradan öğrendiğim bilgilerle fidancıya gidiyorum ben ilk defa duyuyorum oda neymiş diyor ,tourkana bende senin fidana benzer fidan aldım bende ağlayan çam olduğundan emin diilim sizin görüşleriniz nedir acaba, birde bu çamı taş duvarla beton blok arasına diktim burada büyürmü vereceğiniz cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim.

şahin05
09-11-2009, 17:43
fidanın dibi neden çukur die sorarsanız , iyi tutsun diye derin gömmüşüm sonra forumdan öğrendimki derin gömmek yalancı kök oluştururmuş ondan fidanı sökemedimde bende dibini çukur yaptım.

Douglas Fir
09-11-2009, 22:52
Aldığınız çam satıcının söylediği yani "Pinus Graffitti". Yalnız duvara çok yakın dikmişsiniz. Alt dallar biraz zorlanacak. Özellikle duvar tarafındaki sürgünler fazla gelişemeyebilir. Güle güle büyütün.

şahin05
10-11-2009, 10:54
teşekkürler douglas Fir alt dalları budamak sanırım yerini değiştirmekten daha risksiz geliyo ´bana sizin görüşünüz nedir acaba **** kendi halinemi bırakayım. ilk fidan dikimim bu ağaç olduğu için bütün acemiliklerim bu ağaca denk geldi iyi tutsun diye derin gömmüşüm ,bu 1. hatam , duvara yakın dikmişim 2. hatam, bir yağmur yağıyor çanağında 10 kova su birikiyor , heralde hem duvardan uzaklaştırmam hemde yüzeye biraz daha yakın dikmem gerekecek gibi

Douglas Fir
10-11-2009, 12:22
Şimdilik alt dallara dokunmayın bence. Önümüzdeki bahar ve yaz aylarında gösterecekleri performansa göre karar verin derim. Çamınızı haddinden fazla derine diktiğinizi sanmıyorum. Bu haliyle iyi görünüyor. Biraz derine dikmek bitkiye destek olacaktır. Bence burada sorun yok. Ama bitkinin çanağında birirken su önemli. Su birikebilir ama kısa sürede toprak tarafından emilip drene oluyorsa dert değil. Ancak saatlerce orada kalıyorsa bitkinizi öldürebilir. Son çare olarak eğer çamınızı yeni diktiyseniz, dikkatli bir şeklide köklerine zarar vermeden yerinden çıkartıp daha uygun bir yere dikebilirsiniz. Bu mevsimde zaten kök hareketleri durduğu için kökler diktiğiniz gibi kalıp halinde çıkacaktır.

şahin05
10-11-2009, 13:29
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler sayın Douglas Fir ,sizin dediğiniz gibi bahar ayını bekliyeceğim ,çanakta su kalsa bile drenajı iyi ,suyu hemen çekiyor .tekrar teşekkürler...

şahin05
11-11-2009, 15:15
bugün ağlayan çam olduğuna biraz daha ikna oldum .ibreler az uzamış gibi.

yaya01
19-11-2009, 00:16
teşekkür ederim paylaşımınız için.

Orhan Özbilgiç
27-12-2009, 13:49
119253

17-1-2009 tarihindeki mesajımda, sözünü ettiğim ağaç.
Yer: Efes Pilsen Fabrika Bahçesi-İstanbul-Bahçelievler.
Çekim mesafesi: Yaklaşık 30-35m (Ancak zoomlayarak çekebildim.)

şahin05
27-12-2009, 14:39
Bu harika bişey , benim çamımda böyle olurmu acaba :) , paylaşım için teşekkürler sayın orijin.

Orhan Özbilgiç
27-12-2009, 15:19
Bu harika bişey , benim çamımda böyle olurmu acaba :) , paylaşım için teşekkürler sayın orijin.

Dostum, eğer senin çamında Himalaya griffithii ise olur tabii.
Ancak resimlerden, ben senin çamı daha çok Veymut Çamı' na benzetiyorum. Benzettiğimi söylüyorum çünkü, ben profesyonel bir olmadığım için iddialı olamam.
Birazdan yine bugün çektiğim Veymut çamı resmini konuyla ilgili olduğu için buraya yüklemeye çalışacağım. O zaman karar veririz.
aslında en akıllı çözüm, senin çamının resmini ''Bu ağacın adı nedir?'' başlığına koymak. Türünden emin olmak istiyorsan bir dene bence. Ne dersin?
Ben resmi gene yüklerim.
Selam ve sevgiler.

Orhan Özbilgiç
27-12-2009, 15:33
119269

Sevgili Şahin05;
Bunlar Veymut Çamı.
Ağlayan Çamı resimlediğim yere 100-200 metre uzaklıktalar.Hepsini 4-5 saat önce çektim. Daha başka resimlerde çektim bu arada.
Ben senin çamını bunlara benzettim açıkçası.:confused: Zaten renkleride belirgin ölçüde farklı...
Ama dedim ya, iddialı değilim!!!

şahin05
27-12-2009, 19:27
Bende ikilem içine düştüm , ama , bendeki çamın ibreleri mavi sarı yeşil gibi , birde dalları simetrik olarak gövdeden çıkmış , tek tesellim o , büyüdükçe resimleyeceğim.Ayrıca resimler için tekrar teşekkürler.

Orhan Özbilgiç
27-12-2009, 19:34
Bende ikilem içine düştüm , ama , bendeki çamın ibreleri mavi sarı yeşil gibi , birde dalları simetrik olarak gövdeden çıkmış , tek tesellim o , büyüdükçe resimleyeceğim.Ayrıca resimler için tekrar teşekkürler.

Aynı bahçede birde bu var!
Sağlıksızlıktan mı, yoksa tür farkı mı? Bilemiyorum.:confused:119289

şahin05
27-12-2009, 19:37
Bu bakımsız kalmış sanırım

Orhan Özbilgiç
27-12-2009, 19:47
Bu bakımsız kalmış sanırım

Sevgili dostum;
Adı ne olursa olsun! İster Veymut, ister Ağlayan Çam...Senin çamında sıradan bir çam değil!!!

şahin05
28-12-2009, 09:16
Teşekkürler

thunderon
15-03-2016, 09:24
İzmit Yahyakaptan da kozalak içerisinden çıkardığım tohumları çimlendirdim. Bakalım büyütebilecek miyim:)