View Full Version : adacık / bahçe
Bahçenin bulunduğu şehir; İstanbul
Bahçenin büyüklüğü; yaklaşık 70 m2
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları; çok güneş almıyor yarı göge, kuzey rüzgarı alıyor
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) konut
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? Şimdikinden daha da perişandı otlarla sarılmıştı. eski kiracılar hiç bahçeye girmemişler bile yerde bütün bütün meyve çürükleri bile duruyordu.
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? yeni başlıyoruz.
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? kendim uğraşmayı planlıyorum
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? Mevsimine göre sebze yetiştirmek istiyorum. Bütün duvarları her mevsim yeşil sarmaşık olsun istiyorum. Çok yıllık çiçekler ile şirin bir bahçe yapmak istiyorum.
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) Erik, kiraz, armut, elma ağaç, nar var, bir kaç gül dikilmiş ne durumda olduklarını bile bilmiyoruz. Bir heves sonbaharda begonvil dikmiştim ama o da donmuş sanırım.
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? su yok
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? çok büyük varillerimiz var yağmur suları ile biraz olsun stok yapmayı planlıyoruz.
Benim için aşağıdaki fotograflardan da görüleceği gibi zorlu bir yolculuk başlıyor. Büyük bir L şeklinde bahçemiz. Hepinizin önerisine ve desteğinine ihtiyacım var. Umarın benim için bu yolculuk bir başarı öyküsüne dönüşür.
ciceksever70
02-04-2012, 20:25
Bahceniz hayirli olsun. Fazla günes almiyor demissiniz. Ortanca icin bu ideal bir ortam ancak su sorununu bir sekilde cözmeniz gerekiyor. Biz de yagmur suyu biriktiriyoruz yagmur oluklarina biriken sulardan. Fikir olmasi acisindan size resim gönderiyorum.
sevgili ciceksever70 aynen belirttiğiniz şekilde yapmayı planlıyorum. hatta kızım için aldığımız şişme yüzme havuzunu su stoğu için kışın bahçeye koymuştuk ama umduğumuz gibi olmadı. hem çok yer kapladı hem de estetik durmuyor. hava koşullarıdan etkilendi ve içine dolan su sızdı gitti. bahçe bize göre altından kalkamayacağımız kadar büyük. (emek, vakit ve maliyet açısından) o nedenle önce işe yürüyüş yolları ayırarak bahçeyi bölerek, ekilip dikilecek alanları tespit ederek, alanların sınırlarını belirleyerek başlayacağız.Umarım hatalı bir başlangıç yapmamış oluruz. önce duvar diplerine çok yıllık sarmaşıklar dikip ön sırasına da ortancalar iyi fikir olacaktır.
Öneri ve desteklerinize çok teşekkür ediyorum. yardımseverliğiniz, tecrübelerinizi paylaşmanız gözlerimi yaşarttı. çalışan bir anne olarak tek başıma çok fazla yol katedemiyorum ama, boş da durmadım geçen bu sürede.
Önce iyice bir temizlik yaptım. taş, çöp, yabani ot ne varsa temizledim. bahçeyi bi güzel belledim, çapaladım. Tek başıma (ada ve bademi ile ne kadar rahat çalışılabilirse, siz tahmin edin artık) 4 günümü aldı. bütün kaslarım sızladı resmen, kas gevşetiçi ne muhteşem bir şey miş hakkını vermek lazım.
sebze bahçesi için, az rüzgar bol güneş alan bir alanı ayrıdım. yapı marketten akordiyon bir çit sistemi aldım fakat tasarladığım alanı çevrelemedi için civilerinden ayırarak çıtaları 40sm alarlıklarla toprağa çaktım. çıtaların aralarından nalburdan aldığım (12 m) galvanizli tel çiti geçirdim. Plastik keleçlelerle çiti sabitledim. sebze bahçesine 2 adet kapı yeri bıraktım. elimde kalan 4 çıta ile de kapı yapmaya çalışacağım.
Kemerburgaz'da bir köyden hayvan gübresi aldım ve bahçeye serptim.(köyün gübre alanı al alabildin kadar, ben ancak taşıyabileceğim kadarını alabildim) üzerine bir güzel yağmur yağdı. tohumla bu sene uğraşamayacağım için cumartesi sabahın köründe eminönünden fide almaya gittim. domates(çeri ve sırık) salatalık(çengelköy) biber (köy biberi ve kırmızı biber) nane fidelerini diktim.
bahçenin bir köşesine yığılmış halde kare taşlar vadı. onları da yürüyüş yolu olacak şekilde bahçeye döşedim. aralarına yonca-çim karışımı ekmeyi planlıyorum. ama sebze bahçeme çok yakın riskli mi olur acaba.
bahçenin kalan kısmı için henüz zaman ayırabileceğim. ama bu arada çiçek tohumlarımı saksılara diktim. ee nerde görseller derseniz. onları da en kısa sürede ekleyeceğim.
bu kadın evli değil miydi neden herşeyi tek başına yapıyor dediğinizi duyuyorum. eşim de ben tüm bu işlerle uğraşırken, işin en ağır kısmını yapmaya çalışıyor mangal barbekü araştırıyor :)))
Bahçeniz hayırlı olsun. Allah kolaylıklar versin. Umarım istediğiniz gibi bir bahçeye kavuşursunuz. Bahçede çayınızı yudumlarken tüm çekilen yorgunlukları unutacaksınız. ;)Bu arada da eşinizin işi de çok zormuş. Allah onun da yardımcısı olsun.:D
arapsabunu
25-04-2012, 13:58
Hem çalışıp hem çocuklarla ilgilenip hem de bahçeye zaman ayırabilmeniz ne kadar da güzel. Forumda sebze adaları ve kardeş bitkiler başlıklarına mutlaka göz atın. Kolay gelsin, bahçeniz bereketli, günleriniz keyifli olsun. Selamlar...
Bahçeniz hayırlı olsun. Allah kolaylıklar versin. Umarım istediğiniz gibi bir bahçeye kavuşursunuz. Bahçede çayınızı yudumlarken tüm çekilen yorgunlukları unutacaksınız. ;)Bu arada da eşinizin işi de çok zormuş. Allah onun da yardımcısı olsun.:D
çok teşekkür ediyorum eşim konusunda da çok haklısınız en çok da o yorulduğu için mızmızlanma hakkını da o elde etmiş oluyor her defasında :rolleyes:
Hem çalışıp hem çocuklarla ilgilenip hem de bahçeye zaman ayırabilmeniz ne kadar da güzel. Forumda sebze adaları ve kardeş bitkiler başlıklarına mutlaka göz atın. Kolay gelsin, bahçeniz bereketli, günleriniz keyifli olsun. Selamlar...
ilgi ve öneriniz için çok teşekkürler. güzel olan da zoru başarmak değil mi zaten.
serkan_istanbul
25-04-2012, 20:05
Sayfanız hayırlı olsun. İnşallah bol bol çiçekleriniz sebzeleriniz olur.
Bahçeniz hayırlı olsun.İlk adım atılınca zamanla bahçe bir şekil alıyor düzene giriyor.İnşallah bekldiğiniz gibi bir bahçeniz olur.Güzel çiçek ve meyveler yetiştirirsiniz.
Tohumlar ekildi sabırsızlıkla çimlenmelerini bekliyorum.
amerikan sarmaşını komşudan aşırdım. (annem çalınan çiçek tutar der hep) sanırım çelikler tuttu.
çitleri sabah sefası ile sardırmayı planlıyorum.( çok estetik olmadı ama, köpek ve velet olunca mecburen muhafaza etmek gerekiyor)
sebze bahçem bu sene acemice oldu.
taşların arasına yonca-çim eksem sebze kısmına zarar verir mi?
ilksenozturk
26-04-2012, 12:03
çok güzel bir zamanda başlıyorsunuz işe; bahar :)
eminim çok güzel bir bahçeniz olacak. avatardaki bebek ada hanım sanırım. o da ne şanslı ki ilerde tam hatırlayamasa da bahçeli evi olduğunu, orda oyun oynadığını bilecek, çiçekleri tanıyacak, sevecek :)
serkan_istanbul
26-04-2012, 12:14
Tohumlar ekildi sabırsızlıkla çimlenmelerini bekliyorum.
amerikan sarmaşını komşudan aşırdım. (annem çalınan çiçek tutar der hep) sanırım çelikler tuttu.
çitleri sabah sefası ile sardırmayı planlıyorum.( çok estetik olmadı ama, köpek ve velet olunca mecburen muhafaza etmek gerekiyor)
sebze bahçem bu sene acemice oldu.
taşların arasına yonca-çim eksem sebze kısmına zarar verir mi?
Yürüme yolunu tek sıra aralıklı yapsaydınız. Ben olsam yerden kazanmak için öyle yapardım. Oralara daha ne bitkiler ekilir. Boş verin yürümeyin. Tek sıra yapın. Kolay gelsin.
öneriniz çok mantıklı ama bana bahçenin diğer kalan kısmı bile o kadar büyük geliyorki üstesinden nasıl gelirim bilemiyorum.
bir de ada hanım 2 yaşında her an talana hazır durumda. açık alanları koruyabilir miyim diye endişeliyim. zira yağmur suyundan biriktirdiğimiz su stoklarının bile dibine darı ekmeyi başardı şimdiden. doldurup doldurup çiçekleri sulama oyunu yapıyor. sıkıysa elinden al bakalım.
bir de badem itimiz var tabi. onun da adadan geri kalır yanı yok. hep beraber öğrenceğiz artık.
serkan_istanbul
26-04-2012, 12:53
Bahçenizin en güzel gülleri çiçekleri onlar yinede siz bence o taşları tek sıraya indirin. aralarına dayanıklı çimlerden dikin. taşların aralıklarınıda ona göre ayarlayın. üstesinden gelirsiniz. Asla merak etmeyin siz isteyin yapmak çok kolay. Helede yetişen güzellikleri görünce işte ozamn savaş kazanmış komutan edasında olacaksınız. kolay gelsin.
mormenekşe
26-04-2012, 13:16
Sevgili adacık, aramıza hoşgeldiniz yavaş yavaş başlayıp sonra bitki delisi olmaya adaysınız, kolay gelsin.
Bahçeniz çok güzel, acele etmeden yavaş yavaş herşey rayına oturacaktır. Bence de yürüyüş yolunu tek sıra yapmanızda fayda var, her iki tarafını da çok güzel kullanabilirsiniz.
İki duvarın birleştiği köşeye mini bir havuz yapabilirsiniz , mavi plastik bir çamaşır leğeninden bile olabilir, ebatı kadar derinlik kazıp yerleştirsiniz etrafınıda taşlarla çevirirsiniz. İçine biraz çakıl taşı ve yapay nilüfer çiçekleriyle gayet hoş olur :)
Duvarları maviye boyayıp, yeşil boyaylada yosunlar yapıp balık, midye, istiridye gibi stickerlar yapıştırırsanız güzel olabilir.
Ama en güzel fikri diğer bahçeleri dolaşarak kendiniz üretirsiniz, yaramaz badem ve bıcırık kızınızda çok tatlılar maşallah zamanla onlarda sizin düzeninize alışacaklardır.
Tekrar kolay gelsin benden bi isteğiniz olursa seve seve yardımcı olurum, hoş bu seneki donlardan dolayı bütün çiçeklerim öldü ama elimde tohumlar var :)
çok güzel bir zamanda başlıyorsunuz işe; bahar :)
eminim çok güzel bir bahçeniz olacak. avatardaki bebek ada hanım sanırım. o da ne şanslı ki ilerde tam hatırlayamasa da bahçeli evi olduğunu, orda oyun oynadığını bilecek, çiçekleri tanıyacak, sevecek :)
size ilginiz için çok teşekkür ediyorum. İstanbul'da taş yığınları arasında (ben canlı mezarları diyorum) tarihi ve doğal dokuyu yok etmek üzere olduğumuz bir yaşamı çocuklarımıza dayatmış olmanın vicdan azabını çekiyorum.
benim çocukluğumun kapısı aralandığında hep bir sürü meyve ağaçları onların toplanma cümbüşü, boyumu aşan fasülyelerin arasında oynanan saklanbaçlar, balkona kadar uzanan ceviz ağacından evden kaçışlar geliyor.
oyunu bırakıp eve karnımızı doyurmaya gitmek istemediğimizde topraktan söküp elimizle üstümüze sürterek sildiğimiz yer elmaları ve meyveler geliyor.
bütün bu güzellikleri kızıma da borçlu olduğumu düşünüyorum
Ben olsam ilk iş olarak duvarları bembeyaz kireç veya dış mekana uygun boyayla boyardım. Sonra sarmaşık dikeceğim duvarın üzerine uzayacak sarmaşığı bağlamak için kancalar atardım. Duvarın tümünü sarmaşık kaplamak yerine aradan bembeyaz duvar görünecek şekilde bitkilendirirdim. Bir kaç Clematis te düşünün derim.
Sarmaşık olarak yaz kış yeşil olan Pervane Çiçekli Yasemin düşünebilirsiniz. Duvara simetrik olacak şekilde bir taç alıp monte edip, bir sarmaşığı ona da sardırabilirsiniz. ( mesela ponpon sarmaşık gül) Altına da bir bank yerleştirirseniz pek güzel olur.
Madem ki su sorununuz var çim veya yonca gibi yer örtücüler sorun yaratacaktır, çünkü düzenli sulanmak isterler. Yürüme taşlarının arasına bodur, az su isteyen, çiçek açan ve çok yıllık yer örtücülerden düşünebilirsiniz. Biçme dertleri de olmaz.
Bence bahçede kendinize de keyif köşesi hazırlayın. Bir masa, bir kaç sandalye, güzel ufaklığa salıncak vb...
Sebze bahçesinin çitine sabah sefasının yanında süs kabakları da sardırabilirsiniz, renkli renkli ufaklık ta sevecektir.
Peyzaj, Bahçe Düzenleme bölümünden (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/) çok faydalanacağınızı düşünüyorum.
Adalet Yağcı
26-04-2012, 19:34
Bahçeniz ve bahçe başlığınız hayırlı, uğurlu, bereketli ve bol bitkili olsun sevgili adacık.
Şimdi siz, hem heyecanlı, hem şaşkın, hem mutlu hem de yorgunsunuz çok, kolay değil bahçe düzenlemek, sürekli kafası karışır insanın, uykuları kaçar.
Bir bakıma da şanslısınız, agaclar.net gibi bir siteden pek çok güzel fikirler alacaksınız, yerleşmiş bitkilerin yerini değiştirmek zorunda kalmayacaksınız, inanın bu iş yeni bir bahçe düzenlemekten daha zor.
Acele ile her şeyden olsun diye bahçelerimizi arap saçına döndürdük biz zamanında.
Şimdi yerini değiştirmemiz gereken pek çok bitkiye dokunamıyoruz kaybederiz korkusuyla.
Siz Limon'un verdiği başlığı inceleyin.
Bahçenizin suyu yok ama fazla güneş almıyor, bu da bir şeydir.
Ben olsam bol bol ortanca dikerdim duvar diplerine, yarı gölgede çok mutlu olacaklardır.
Tabii, bahçelerin vazgeçilmezi clematislerden de güzel alanlar yaratırdım.
Size kolay gelsin diyorum ve her şeyi hemen yapmak için acele karar vermeyin, eminim seneye bu bahçe bir çok güzellikler sunacaktır bizlere.
nurcanaybay
26-04-2012, 20:07
Limon'un dediği pek çok öneriye katılıyorum.
İşin başındasınız çokta zevkle yapılacak işler var .Beyaz bir boya yarı gölge bahçeyi aydınlatacak.Bahçeye baktığımda hayalimde canlandırdıklarımı aktarmak istiyorum izninizle.
Duvarlar beyaza boyanmış
10-15 Çıta alınıp yeşile boyandıktan sonra ( koyu mavi de olabilir :) ) ,beyefendinin
eline verilir.Sarmaşıklar için kullanılan geniş v şeklinde aparatlar yapılır ve duvara monte edilir.
Clematis bu yılın modası belli aralıklarla dikilir.
Clematislerin önüne ( köklerine gölge yapsın diye ) çalılar dikilir . İlk aklıma gelen gür
papatyalar .
Bahçeniz benim ki gibi küçük .Derli toplu olması için sebzeler için adalar yapılmalı .Bahçenin kenarın da bir yer seçilmeli.Bunun için de bulabilirseniz eski geniş kalaslar kullanılabilir.Ama güzel olması için düzgünce aynı uzunlukta kesilip kenarları çivilenmeli ...bir de sadece dışına vernik atıldımı tamamdır.İçine toprak doldurup dikime hazır hale gelir.Böylece üzerinede basılmaz ,korumaya almanız gerekmez.
Ben olsam betondan sonra 20-25 cm boşluk bırakıp taşları bitişik nizam sabitlerdim.
Arada bıraktığımız boşluğada cam güzeli gibi renk katacak bir bitki dikerdim.Tek çeşit bitki daha hoş duruyor.
Orada ki teller ve kalaslar evdekiler için tehlike oluşturuyor diye düşünüyorum.
Yakın olsak zevkle yardım ederdim :)
En zor ama en keyifli aşamadasınız, kolay gelsin. Seneye bambaşka bir bahçe olacak, hayal etmesi bile güzel.
Benim de aklımdan geçen kısmen sarmaşıklı açık renk bir duvar. Ortanca bolca kullanabilirisiniz.Önce acele etmeden günün değişik saatlerinde bahçenizi gözlemenizi öneririm. Bahçede oturma yerini (veya yerlerini) önceden belirlemek işinizi kolaylaştırır. İşte bu oturma yerinden en çok baktığınız yerlere hoşunuza giden düzenlemeleri yapabilirsiniz. Çok sevdiğiniz köşelere arkanızı dönerek çay içmek olmaz :) Karar verirseniz ortanca çeliği verebilirim, yazın da çelik alınabiliyor.
Amerikan sarmaşığı yaprak döker, çim ekecekseniz sorun yaşayabilirsiniz, çime dökülmeyecek bir köşede kullanmak pratik olabilir. Tüm duvarı kaplamak isterseniz kışın çıplak kalma durumu da var.
Limon'un da tavsiye ettiği pervane çiçekli yasemini ben de öneririm. Camgüzeli sizin bahçeyi sever, yaz sonuna kadar çiçekli de kalır, gruplar ya da sıralar halinde kullanabilirsiniz.
Duvarın bazı yerlerinde ahşap kullanabilirsiniz.
287357
Taşların aralıklı konması konusunda ben de aynı fikirdeyim. Zemini iyice düzeltince 30 cm aralıklarla (veya adımınıza göre değiştirebilirsiniz) yürüme yollarına koyabilirsiniz. Yolun sınırına ip gerip yaparsanız veya zemini çizerseniz taşlarınız düzgün görünür. Bahçeniz gölge olduğu için yürüme yollarına özellikle ihtiyacınız olacak, çünkü güneş az olunca basılan çimler kolay toparlanamıyor .
Yonca, sebze alanının sınırında olursa yayılmasını kontrol etmek zorunda kalırsınız. Sebze alanın önüne yürüme yollarına mıcır veya küçük çakıllarla yürüme yolu ya da sınır yapabilirsiniz. Çünkü sebze bahçesine her girdiğinizde çamurla çıkacaksınız. Aslında sizinki gibi bahçeler için sebze adaları (http://www.agaclar.net/forum/600899-post105.htm)çok kullanışlı, belki seneye yaparsınız.
Su depolama ve havuz konusunda Adacık'a dikkat.
sevgili Kiraz tüm değerli üyeler gibi sizin de önerileriniz dersine çalışmamış bir öğrencinin yanındaki arkadaşının ona kopya vermesi ve o sınavdan 100 alması gibi geldi bana. çok çok teşekkür ediyorum. ortanca teklifinize o kadar çok sevindim ki anlatamam.
Bahçe işlerine biraz ara verdik Ağaç A.Ş'yi gezmeye gittik.
dayanamadık pahalı olmasına rağmen küçük bir hosta aldık. (15 TL)
eşim duvarları kireçle boyadı ( ama bütün bitliker, bahçe nasibini aldı kireçten:( )
kendini affettirmek için de pazardan böğürtlen ve leylak almış dikivermiş ben yokken
Kirecin bitkilere ve toprağa zararı olmaz hatta bizler bahçe toprağını hazırlarken gübreyle beraber toz kireç te karıştırıyoruz. Eşinizin ellerine sağlık. :)
Sarmaşık türlerini ve yüksek bitkileri diktikten sonra tüm duvar dibine yaprak dökmeyen çalı türlerinden dikmenizi tavsiye ederim. Daha bodur boylu çiçek açan bitkileri de onların önüne...
Kemerburgaz dan bahsetmişsiniz eğer size yakınsa Göktürk girişinde Orman Fidanlığı var. Oradan diğer özel fidanlıklara göre çok daha uygun fiyata bitki alabilirsiniz. (çalı ve ağaç türleri çoğunlukta) Bahçeköydeki fidanlıkta daha bol çeşit oluyor. Özellikle Taflanlar, Ligustrumlar, Mazılar, Berberisler oldukça uygun fiyatta.
Pazardaki çicekçiye ponpon gül şiparişi verdik. Clematis'de istedim ama daha önce hiç duymamış pek umutlu da değilim. Sanırım bu sezon umudu keseceğim.
Yol için döşediğim taşları tek sıraya indirmem gerekiyor( yarın resmi tatil ben evde kalıp bahçe ile ilgilenmek eşim de ısrarla 1 mayısa birlikte katılmak isityor ???)
Su kapakları, cam güzelleri, domateslerin arasına kadife çicekleri, gündüz sefaları ekilmek için beni bekliyorlar. Tohumdan çimlenen sebze fideleri henüz yeterince büyümediler.
Çevre düzenlemeri oturma yeri... çok çalışmam lazım çok... İyi bir aydınlatmaya ihtiyacım var. En iyisi Ada uyuduktan sonra akşamları çalışmak...
serkan_istanbul
30-04-2012, 17:57
Pazardaki çicekçiye ponpon gül şiparişi verdik. Clematis'de istedim ama daha önce hiç duymamış pek umutlu da değilim. Sanırım bu sezon umudu keseceğim.
Yol için döşediğim taşları tek sıraya indirmem gerekiyor( yarın resmi tatil ben evde kalıp bahçe ile ilgilenmek eşim de ısrarla 1 mayısa birlikte katılmak isityor ???)
Su kapakları, cam güzelleri, domateslerin arasına kadife çicekleri, gündüz sefaları ekilmek için beni bekliyorlar. Tohumdan çimlenen sebze fideleri henüz yeterince büyümediler.
Çevre düzenlemeri oturma yeri... çok çalışmam lazım çok... İyi bir aydınlatmaya ihtiyacım var. En iyisi Ada uyuduktan sonra akşamları çalışmak...
CLAMATİS için bauhausa bakın bence orda fiatları çok uygun oluyo.
mormenekşe
30-04-2012, 22:37
Sevgili Adacık, merak etmeyin herşey yavaş yavaş rayına oturacaktır. Benimde sizden farkım yok sıfırdan başladım herşeye :) Bütün işler bitipte çayınızı elinize alıp, bahçeyi seyrederken büyük keyif alacaksınız.
Sevgili Kiraz, Limon ve Jineop'un önerileri size ışık tutacaktır herbiri bu konunun duayenidir,
tabii herşey bi yerde gelip maddiyata dayanıyor ama üzülmeyin sitemiz paylaşımcıdır.
CLAMATİS için bauhausa bakın bence orda fiatları çok uygun oluyo.
Sanırım orayı atladım. Teşekkürler,
Bu arada Cendere Yoluna yakın bir zamanda şube açılacak :)
Sevgili Adacık, merak etmeyin herşey yavaş yavaş rayına oturacaktır. Benimde sizden farkım yok sıfırdan başladım herşeye :) Bütün işler bitipte çayınızı elinize alıp, bahçeyi seyrederken büyük keyif alacaksınız.
Sevgili Kiraz, Limon ve Jineop'un önerileri size ışık tutacaktır herbiri bu konunun duayenidir,
tabii herşey bi yerde gelip maddiyata dayanıyor ama üzülmeyin sitemiz paylaşımcıdır.
Sevgili mor menekşe, sizlerle yazışırken soğuk bir PC ekranına bakmıyor, cıvıl cıvıl bir bahçenin içinde gibi hissediyorum kendimi. Adeta ılık bir rüzgar esiyor ve mis mis kokuyor. Karıncalar aheste ahesta dolanıyorlar ortalıkla. Tüm değerli üyelere içtenlikle teşekkür ediyorum. Size de kolaylıklar diliyorum. Ekilip dikilecekler konusunda çok da acele etmiyorum aslında. Emin adımlarla doğru yerlerine doğru zamanlarında olmasını arzu ediyorum. Dayanabilirsem tabi ...;)
Sevgili adacık ben bahçeyi yapboz tahtasına çevirdim.Eski düzenlemeler sana uymuyor,ağaç ve bitkileri yok etmeye insanın içi elvermiyor.Siz daha şanslısınız ben elimde var olanı şekillendirmeye çalışıyorum, siz şekil veriyorsunuz.İşiniz daha kolay.Kolay gelsin.İnsan bu dönemde çok sabırsız oluyor.
Birde burada güzel bahçeleri görüyorum yıllarca emek verildiğini unutup bu güzelliklere hemen sahip olmak istiyorum:)
s.serdar
02-05-2012, 17:21
Sayın adacık.
Öncelikle çıktığınız yolda sonsuz başarılar diliyor, bahçenizin hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Çevresi yüksek duvarlar ve apartmanlarla çevrili, üzerinde 4-5 kadar ağaç olduğunu sandığım 70 m2 bir alanda hem çim, hem sebze hem de çiçek yetiştirmenin kolay olabileceğini sanmıyorum.
Günde 4-5 saat güneş almayan bir alanda yazlık sebze yetiştirmenin biraz zor olacağını düşünüyorum. İnşallah yanılıyorumdur.
Zemin için çim ya da çim yonca karışımı düşünüyorsanız, bence yürüme yolu olarak kullandığınız taşların hepsini kaldırın. Zaten bahçe dediğiniz gibi 70 m2 kadar ise çim alanınız 30 m2 geçmeyecek. 30 m2 çim için su biriktirmek amacıyla görüntü kirliliği yaratabilecek bidon, varil vs. den kaçınırdım. Bu kadar çimin şebeke suyu ile sulanmasının çok bir yük getireceğini sanmıyorum. Mevsiminde 7 bilemedin 10 günde bir çimleri düzenli olarak kesemeyecekseniz bu işe de girişmenizi pek öneremeyeceğim. Elektrikli çim biçme makinesi alsanız makineye yazık, el makası ile kesmeye kalksanız size yazı olacak.
Çim yerine, çiçek ve sebze bantlarından artacak boş alanları elinizdeki kare taşları dekoratif döşeyerek, veya bu alanlara 1, 1,5 cm çaplı kıyanmış dere çakılı ile kapatabilirsiniz. Hem yabani ot çıkışını engeller hem de az masrafla zaman içerisinde üzerinde oynamalar yapabileceğiniz bir zemininiz olurdu.
Örneğin oturduğum apartmanın sizin gibi bahçe kat katından bir iki resimle örneklemek istedim.
290080
290081
Eğer ben sizin yerinde olsaydım, ağaçlardan vazgeçer bahçeyi çim, sarmaşık, çiçek ve 1-2 m2 geçmeyecek sebze bahçesi olarak değerlendirmeye, görsel nitelikli bazı enstrümanlarla, süz havuz, heykel, taraça, aydınlata aparatı vs. zenginleştirmeye çalışırdım.
290082
290083
Bilmem bir katkı sağlayabildim i?
Saygılarımla.
nurcanaybay
02-05-2012, 20:35
Sn.S.Serdar ,
apartmanın bahçesinde ki koltuklar dikkatimi çekti .Taş mı ,tuğla üzerine sıva ile mi yapilmış ?
Eğer öyle ise çok hoşuma gitti ,bahçe için çok kullanışlı.
Sevgili Adacık, minik Ada da bahçede çalışıp size yardım edecek kadar büyümüş. :)
Şurada çocukların bahçede çalışmasıyla ilgili notlar yazmıştık, fırsat bulduğunuzda göz atabilirsiniz. :)
http://www.agaclar.net/forum/daha-iyi-bir-yasam-icin/24294.htm
Biraz vakit bulduğumda fikir verebilmek için bahçenizi detaylı inceleyeceğim. İlk olarak beyaz kirecin çok yakıştığını söylemeliyim. Duvarların kirli görüntüsü ortadan kalkmış. Şimdi yaptığınız her şey göze daha güzel görünecek. İyi çalışmalar. ;)
Sayın adacık.
Öncelikle çıktığınız yolda sonsuz başarılar diliyor, bahçenizin hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Çevresi yüksek duvarlar ve apartmanlarla çevrili, üzerinde 4-5 kadar ağaç olduğunu sandığım 70 m2 bir alanda hem çim, hem sebze hem de çiçek yetiştirmenin kolay olabileceğini sanmıyorum.
Günde 4-5 saat güneş almayan bir alanda yazlık sebze yetiştirmenin biraz zor olacağını düşünüyorum. İnşallah yanılıyorumdur.
Zemin için çim ya da çim yonca karışımı düşünüyorsanız, bence yürüme yolu olarak kullandığınız taşların hepsini kaldırın. Zaten bahçe dediğiniz gibi 70 m2 kadar ise çim alanınız 30 m2 geçmeyecek. 30 m2 çim için su biriktirmek amacıyla görüntü kirliliği yaratabilecek bidon, varil vs. den kaçınırdım. Bu kadar çimin şebeke suyu ile sulanmasının çok bir yük getireceğini sanmıyorum. Mevsiminde 7 bilemedin 10 günde bir çimleri düzenli olarak kesemeyecekseniz bu işe de girişmenizi pek öneremeyeceğim. Elektrikli çim biçme makinesi alsanız makineye yazık, el makası ile kesmeye kalksanız size yazı olacak.
Çim yerine, çiçek ve sebze bantlarından artacak boş alanları elinizdeki kare taşları dekoratif döşeyerek, veya bu alanlara 1, 1,5 cm çaplı kıyanmış dere çakılı ile kapatabilirsiniz. Hem yabani ot çıkışını engeller hem de az masrafla zaman içerisinde üzerinde oynamalar yapabileceğiniz bir zemininiz olurdu.
Örneğin oturduğum apartmanın sizin gibi bahçe kat katından bir iki resimle örneklemek istedim.
290080
290081
Eğer ben sizin yerinde olsaydım, ağaçlardan vazgeçer bahçeyi çim, sarmaşık, çiçek ve 1-2 m2 geçmeyecek sebze bahçesi olarak değerlendirmeye, görsel nitelikli bazı enstrümanlarla, süz havuz, heykel, taraça, aydınlata aparatı vs. zenginleştirmeye çalışırdım.
290082
290083
Bilmem bir katkı sağlayabildim i?
Saygılarımla.
Önerileriniz benim için çok önemli vakit ayırdığınız ve düşüncelerinizi paylaştığınızı için çok teşekkür ediyorum.
Çim konusunda aynı fikirdeyiz, hakkını veremeyeceğim hiçbir şeye bulaşmak istemiyorum. Bakımın üstesinden kesinlikle gelemem. Bu konuda eşim ısrarcı, detaylarını, süreci, koşulları önemsemeden şımarıklık yapmak istiyor. Ama kadının fendi yenecektir merak etmeyin. :)
Çakıl döşemeyi ben de çok istiyorum. Ama nereden kaça temin edilir, bütçemizi aşar mı, araştırmam lazım.
Sebze için ayırdığımız kısım yeterince güneş alıyor. Bu sezon biraz da deneme yanılma olacağını da kabul ediyorum.
Biz eve taşındığımızda mevcut ağaçlar nerdeyse yere kadar uzanıyordu. Hiç budama yapılmamıştı. Mümkün olduğunca budadık, güneş alma oranı bir hayli arttı.
Belittiğim üzere çalışan, bir kızı, bir iti, tembel bir kocası olan bir kadınım.:p Çok zamanım yok, bu sebeple bahçenin şartları doğrultusunda mütevazı bir bahçe oluşturmaya çalışacağım. Tabi siz değerli üyelerin katkıları ile...
s.serdar
03-05-2012, 15:29
apartmanın bahçesinde ki koltuklar dikkatimi çekti .Taş mı ,tuğla üzerine sıva ile mi yapilmış ?
Eğer öyle ise çok hoşuma gitti ,bahçe için çok kullanışlı.
Koltuklar içi boş, sırlanmış tuğla hamurundan yapılmış. Senelerdir aynı yerde yaz kış sapasağlam duruyor. Yani ömürlük :D
s.serdar
03-05-2012, 15:53
Çakıl döşemeyi ben de çok istiyorum. Ama nereden kaça temin edilir, bütçemizi aşar mı, araştırmam lazım.
Çok yakın bir tarihte yöneticisi bulunduğum bir kooperatif için Ankara'da tonunu nakliye hariç 30.- TL den temin ettim. Ancak yıkanmamış çakıl idi. Yani çakılların üzeri birazcık dere çamuru ile kaplıydı.
Bu tür malzemeyi inşaatlar için kum, çakıl, agrega, çimento satan yerlerden kolayca temin edebilirsiniz. Hele hele İstanbul'için bu fiyatın daha da düşük olacağını düşünüyorum.Üretildiği yer ise akarsu yataklarındaki kum ocaklarıdır.
1 m3 çakıl cinsine ve büyüğüne bağlı olarak 1,5 ila 2,5 ton arası geldiğine ve 5 cm kalınlıkta döşendiği var sayılırsa, 2,5 ton çakıl ile 20 m2 alan kapatabileceğini düşünürsek, ciddi bir maliyet getirmesi mümkün değil.
Hatice Tarhan
03-05-2012, 23:16
Sevgili Adacık öncelikle yeni evinizde ve bahçeniz de mutluluklar diliyorum,bahçe için benim de bir önerim olacak,sebze yetiştireceğiniz alana sebze adaları yapsanız hem sudan tasarruf edersiniz hemde işçilikten zira sadece sebze adalarının içini sulayacaksınız ve gübreleyeceksiniz.
Bulabildiğiniz kalaslardan elde edeceğiniz adaların içine bahçenin bir kenarında yapacağınız kompost uda doldurursanız daha verimli ürün alırsınız.Birde perlit ve cocopeat karıştırırsanız toprak verimi ve su tutma özelliği kat kat artacaktır.
Bu hafta sadece pazar günü bahçeye zaman ayırabildim. Ada'yı babaannesine bıraktım yoksa bahçede yaralanabilirdi.
Komple çim yapmayı gözümüz yemedi. Ben de elimizdeki malzemeyi değerlendirmeye karar verdim.
En kötü ihtimalle tekrar sökebilirim.
Zemini düzeltme konusunda zamanım,enejim yoktu. Ben de taşların oturmayan kısımlarının altına gelen toprağı tıraşladım.
Badem'de zemin etüdü yaparak bana yardımcı oldu.
Taşların aralarındaki toprak kısımlara da bu akşam çim-yonca karışımı ekeceğim. Ekilecek alanlar küçük ve sınırlı olduğu için hakim olabileceğimi düşünüyorum.
Taşları bu şekilde döşemek güzel bir fikir.Eminim çimler çıktığında harika görünecek.
İstemediğin ot burnunda biter sözüne canlı şahit. Duvarın içinden fışkırmış durumda. Haftada 1 merte kadar uzuyor.
Meyve ağaçlarını sarıyor, sürekli kesiyorum. Aşağıdan uzayacak sarmaşıklarıma doğru uzamaya başladı.
Kök kısmı iki bitişik duvarın üstünden, boydan boya uzanıyor, işin ilginç kısmı bulunduğu yerde hiç toprak zemin yok.
Kökünü sökmeyi denedim kımıldamadı bile. Ben bu sarmaşıktan nasıl kurtulabilirim.
Kesebildiğiniz kadar dipten kesin. Üzerine bir surahi ayran dökün.
Ayran mı çok ilginç çok merak ettim ne tür bir etki gösteriyor, bir de adını bilen var mı bu sırnaşık sarmaşığın -))
Ayran bitki köklerine geldiği zaman bitkiyi kökten kurutur. Kurumasını istediğiniz bir bitki varsa kökler olabildiğince açılıp ayran dökülür. Siz daha ne olduğunu anlamadan bitki kurur. Siz bitki kökünü açamayacağınıza göre dipten budayın. Dalların içine emmesini sağlayın.
Eskiden komşular birbirlerinin çiçeklerini kıskanır komşu görmeden bitki saksısına ayran boşaltırlarmış. Annemin koca bir saksı euphorbia milii'sini bir komşu böyle kurutmuş. Annem benim çiçeğime ne oldu diye düşünürken başka bir komşu da başına gelenleri anlatmış.:D Oradan aklımda kalmış.
Bir sebepten daha kullanıldığını duydum ama burada yazmayayım. Sonra Türkiye'de orman kalmaz.:D
süpermiş hemen yarın deniyorum çok teşekkürler
Çimler uzamaya başladı ama içlerinde üçgülü henüz göremedim
297174
sebze bahçesinin çitleri için diktiğim sabah sefaları ve süs kabakları başgösterdiler.
297175
Sevgili Kiraz'ın hediyeleri ortanca çeliklerinin gözünü gözlüyorum, aman onlara bir şey olmasın
297176
Yaptığınız damalı zemin yöntemi çok hoş olmuş..
Ben olsam o sarmaşığa kıyamazdım.. Uygun bir şekilde budanıp hakim olunabinilir..
Kıymayın ona :(
Kafam karıştı şimdi. Alttan hedera ve clamatisler uzayınca kavga etmeye başlayacaklar.
Çimler uzadı ilk biçme gerçekleşti . Çok şanslıydım. (sokağın önündeki yeşil alanı biçmeye gelen belediye görevlilerinden rica ettim. sağolsunlar 2 dakikada biçdiler) yağmurdan başımızı alamıyoruz. Diktiğim çiçek tohumları sanırım heba oldu. 1 ayı geçkin zamandır kendilerinden ses seda yok. Bu sezonu renksiz geçireceğe benziyoruz.(ama dayanamayıp mevsimlik fideler alıp dikeceğim sanırım-eşim duymasın.)
Clamatisi aldığımda hiç tomurcuğu yoktu. Hala belirti yok. Ama alttan yeni bir sürgün vermiş. O bile beni çok çok mutlu etti.
Lavantayı yarı gölge bir yere diktip hata ettim sanırım. Uzayıp duruyor. Sağılıksız ve mutsuz görünüyor. Seneye onu saksıya almayı düşünüyorum. Bu arada tek soğan diktiğim lilyum beni bu sene yalnız bırakmadı. Bir kaç güne çiçek açar sanırım. Yağmurdan zarar görmez ise eğer.
Zengardendan aldığım haseki küpesi ve mavişlerde geldi. Bu aksam bir süre ev sahipliği yapacağı saksılara yerleşecek.
Sevgili Kiraz'ın hediyeleri ortanca çeliklerinin üzerindeki yapraklar kurudu. Temizledim. Umarın yaşatmayı başarabilirim.
Sebze bahçesinde gelişmler umut verici. Çeri domatesler çiçeklerini meyvelere bıraktı. Çengelköy salatalaıklarmız boyuna bakmadan meyveye durdu. Toprağın üstünde yatar durumda bir sürü salatalığımız oldu.
Bu arada bizim küçük yaramaz (ada) fotograf makinasında deneysel çalışmalar yapmış. Klozette yüzme dersleri vermiş makinaya.Tamiri mümkün görünmüyor. Görsellerimizi en kısa zamanda paylaşmak umudu ile....
Haseki küpesi ve maviş tohumlarını torfun üzerine öylece serpip hafif sulayın. Onlar kendiliğinden toprağa yerleşecektir. Üzerini streç filmle kapatıp küçük hava delikleri açın. 15 gün buzdolabının alt bölümlerinde tutun. Ben kaç defa denedim bilmiyorum. Bir türlü başaramadım. Enson birkaç tohumu bu şekilde denedim. Sonunda bir iki tohum çimlenmiş. :D Anlaşıldı ki bu tohumlar soğuk katlamaya ihtiyaç duyuyor. Bunu şimdiye kadar neden anlamadığım da ayrı bir konu. :rolleyes: Demiyorlar mı son baharda toprağa öylece atın onlar baharda kendiliğinden çimlenir diye. :dilli: Kendim için birşey diyeceğim ama neyse...:mad:
ben bu acemiliğe kurban gitmesinler diye fide aldım
Çimlerin biçilmiş halinin görüntüsünü merak ettim. :)
Sevgili Gilan, çimler geçen hafta cumartesi biçildi ama yine uzadılar.
303087
Hostamın yaprakları daha büyük olsun istiyorum. Çok şey mi istiyorum :rolleyes: Yan komşunun mürdüm eriklerini de topla topla bir hal oldum.
303088
Nazlı kızım lilyum. Çiçek tomurçukları önce açık yeşil-sarı gibiydi. Açmaya yakın bordoya dönüyor. Yandaki mor yapraklı çiceği kayınvalidem dikmiş. Bahçede sadece onları salyongozlara kaptırdık. Sarımsak solusyona devam. Duvar dibini bu sene sabah sefaları ile geçireceğiz. Seneye daha iyi planlarım var.
303089
domates ve salatalıkların huzuru yerinde
303090
Giriş yolu için hala kararsızım. Ayak altı ama renkli görmek istiyorum. Henüz zaman ayıramadım. lobularia maritima alyssum uygun olur mu acaba. tabi geç kalmadıysam...
bahçeden toplağım molozları atmayıp tembellik yaptım. Taşların aralarına minik saksılar yerleştireceğim.
303119
eğer işe gitmeden vakit bulup bahçeye inebilirsem bu güzelliğe şahit oluyorum.
303120
327722
dalından "dumtes" toplatık
327723
dalından "bibe saltık" yedik
327724
bengovilleri vatanında sevdik hasret giderdik
327725
kırlangıçlara ceee eeee yaptık
327726
bütün sahipsiz kediler bizimdi
yaz bitmedi ama tatil bitti tembellik bitti şimdi iş, aş, emek zamanı tekrar hepinize hoşbulduk
Tekrar hoşgeldiniz sevgili adacık. Bahçeniz ne durumda? :)
Çok güzel bir satranç tahtası çim uygulaması yapmıştınız ama alt yapısına çok zaman harcamamış olmanız beni endişelendiriyordu. Durumu nasıl?
Öneri ve endişelerinizde haklı çıktınız. Çimlerin zemin toprağı zayıf oldu, ekimde de acemilik olunca, tohumları %75 oranında kaybettik. sulama, yağmur ve bahçenin kullanımı ile birlikte yer yer engebeler, çukurlaşmalar oluştu.
Hal böyle olunca biz de ipin ucunu kaçırdık. Ama seneye kararlıyım bir kez daha deneyeceğim. Tek tek taşları kaldırıp zemin üzerine daha çok çalışağım.
Sevgili Adacık, taşları kaldıracaksan, farklı kullanma yollarını da düşün istersen. Damalı olunca yürüme, masa, sandalye yerleştirme, çimi biçme işi bana çok zor oluyormuş gibi geldi. Taş ve toprak seviyesini çok iyi ayarlamak gerekiyor. Bu (http://www.agaclar.net/forum/958013-post33.htm) mesajdaki gibi, taşları bir araya geometrik olarak toplayarak, oturduğun ya da çok gezindiğin alanı değerlendirebilirsin.
Ya da yine çok basılan ya da oturulan alana, kenarlar çok düzenli olmayasak şekilde taşları dizebilirsin, taşların arası az boşluk bırakılıp, yeşertilebilir. Taş alanın büyük olursa aradan bazılarını çıkarıp yeşil alan açabilirsin.
327858
Boş alana çim veya uygun yerörtücüler dikilebilir, saksılar konabilir.
(Bahara kadar sana biraz iş çıkarıp, kafanı karıştırıdm ama...)
Sevgili Kiraz değerli fikirlerin için çok teşekkür ediyorum. Biz bahçeye garaş girişinden ulaşabiliyoruz. Evden direk giriş yok. Ev ile bahçe arasında da kot farkı var. Bir neyi arka bahçe tarzında.
Bu yaz yan binamız bir anaokula kiraya verildi. 2 katlı müstakil bahçeli bina kendileri üstkattan demirden geniş bir balkon ve bahçeye uzanan merdiven uygulaması yaptırdılar. Hiç beton kullanmadılar. Bizim de çok hoşumuza gitti, yaptırmayı düşünüyoruz. Çim ya da taşlarlarla uygulama olacak kısım da olursa tam bu merdiven bölgesine denk geliyor. Bu nedenle bahçede ağır işçilik gerektiren işleri biraz ağırdan alıyoruz.
Bu sebeble bahçeyi nadasa çektik diyebilirim.
Bu güzelliğin soğanını yaz başı dikmiştim.(adını unuttum ama) boyu bir metreyi geçti ancak 2 gün önce çiçek verdi. fotografta anlaşılmıyor ama elimden daha büyük.
328389
Sebze ektiğimiz alanı yaramaz köpeğimizden ve meraklı kızımızdan korumak için çektiğimiz çite sabah sefasını yere paralel sardırmaya çalışıyorum.
328390
328391
328392
Vapur dumanımızın çiçekleri yavaş yavaş bizi terk ediyor.
328426
328427
bu tohumunu ektiğim bahçedeki sellukam çiçeklerini artık seneye göreceğiz.
328428
Diğer kardeşini de işyerimdeki bahçeye ekmiştim. 2-3 ay sonra içeri alınacaklar sanırım.
Yanılmıyorum değil mi? açıyor mu gayretli güzellik:D
331379
331380
Açıyor, açıyor. Çok uzayan dalların uçlarından az kır, daha çok açar.
Sevgili Adacık; çok emek harcamışsınız ama inşallah bu sene istediğiniz gibi bir bahçeye sahip olursunuz. Kızınıza kocaman bir maşallah. Allah sizlere bağışlasın.
Sağlıcakla ve hoşçakalın...:p
381901
Sebze bahçemizi belledik otlarını temizledik. Yağmurlu bir haftadan sonra toprak yumuşacık olmuş. Becerebilirsek haftasonu sebze adaları deneyeceğiz.
Tek kök kalan lahanayı sökmeye kıyamadık. Bahçemizin en sadık yeşili çünkü:o
381902
sonbahardan beri toprakta serili olan çiftlik gübremiz de görevine hazır.
381903
geçen sonbaharda minicik fide olan haseki küpem sanırım bu sene çok mutlu.
381904
Sayın Kiraz'dan gelen bir kucak dolusu ortanca fidelerinden 6-7 tanesini yaşatmayı becerebildim.
381905
Acemiliğime bakmadan bir de kendime bu köşeyi hazırladım.
Tohumdan fidana...ne güzel, ne değerli bir şarkıymış bu meğer, çocukken öylesine söylerdik...
Tohumlar Fidana Fidanlar Ağaca - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Sm4DfXoQxTY)
Orhan Özbilgiç
30-03-2013, 16:12
Sevgili adacık;
Bahçe sayfanızı yeni farkettim. Bir ay daha geçseydi, hiç farkedemezdim. Baharla birlikte işlere dalınca, internete hiç zaman ayıramıyorum. Zaten Samsun'da internet bağlantım hep sorunlu.:( Umarım bu yıl daha sağlıklı olur.
Bahçe öykünüzü, otur-kalk, otur-kalk, 4-5 saatte okudum. Epeyce emek harcadınız. Benimde, bahçemi oluşturmam esnasında, deneyimlerine dayalı önerileri ile sevgili kiraz, nurcanaybay ve limon, çok büyük katkıda bulunmuşlardı. Sizede, arkadaşlarımız yardımcı olmaya çalışmışlar.
Geçen yıl bazı konular, sınama yanılma ile geçmiş. Ama yinede selluka, lilium gibi bazı bitkilerinizin çiçeklerini görmüşssünüz sanıyorum.
Bu yıl zemin sorununuda kesin çözüme kavuşturursanız, daha bi oturmuş bahçeniz olacağı kanısındayım.
Yeni sezonunuzun, daha renkli geçmesi dileğiyle, sizleri selamlıyor, güzel kızınızın gözlerinden öpüyorum.
Cumhur Tonba
30-03-2013, 20:20
Yaramaz köpeğiniz ve meraklı kızınızla çalışmalarınız da biraz zorlanıyorsunuz herhalde. Kolay gelsin Sayın Adacık. Orhan Bey'e katılıyorum. Bahçeniz bu sene da da güzel olacak.
Saygıdeğer Orhan ve Cumhur Beyler değerli katkılarınıza çok teşekkür ediyorum. Fakir'in umudu misali... Sırf 2 karış toprak için bu müstakil evi kiralamıştık. Elimizden geldiğince zamanımızın, bütçemizin yettiğince uğraş vermeyi seviyoruz. Gerçi kentsel katliam furyasına evsahibimizde göz kırpıyor ama biz uğraş vermeye devam ediyoruz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.