Bağlan

View Full Version : Sakaki / Erik (Shohin)

Sakaki
01-04-2012, 22:02
Bu da shohin adayı erik ağacım.

278920

278921

278922

278923

Sürgün verip canlanmasını müteakip kırmızı işaretli yerlerden köklendirerek alttaki aşı yapılan kısmı da ayrı kullanacağım.

Harun Parlak
01-04-2012, 22:13
Bence işaretlediğiniz yerden hemen kesin. Havai köklendirme yapmak için bir yıl kaybetmeye değmez ben ce.
İkinci fidanı almak avantajlı gibi görünse de herzaman olmayabiliyor. 10-20 TL lik bir fidan kazanacağım diye 1 yıl kaybetmek büyük kayıp bonsaide.

Sakaki
01-04-2012, 22:34
Alttaki aşıyı değerlendirmek için mi hemen kes diyorsunuz?
Eğer öyleyse, amacım 2 fidan kazanmak değil Tekin hocam. Bu kalın eriği bulmak için gezmediğim fidancı kalmadı, bulabildiğim en kalın erik fidanı bu oldu, o yüzden araya vermek istemedim.

Harun Parlak
01-04-2012, 22:37
Havai köklendirme ile zaman kaybınız olacak. Alttaki ilk çizgiden keserseniz orada dallanmayı teşfik edip süpürke sitili yapabilirsiniz.

Sakaki
01-04-2012, 22:49
Havai köklendirme ile zaman kaybınız olacak. Alttaki ilk çizgiden keserseniz orada dallanmayı teşfik edip süpürke sitili yapabilirsiniz.

Tekin hocam, ben senin için bir erik daha alsam, bunu ellemesek? :D
Yaw valla zorla buldum bu kalın eriği. Yaklaşık 3-4 yaşında :D

Harun Parlak
01-04-2012, 22:59
Eğer birgün İstanbul'a yolunuz düşerse size bir Erik verebilirim. Bende bolca var.
Yediğim her meyveyi saksılara ağaçların dibine gömüyorum bolca fidanlarım oluyor.:)
Çbuk da gelişiyorlar. Sizler bu bölgeden yetiştirme açısından avantajlısınız. Sıcak memlekt te daha çabuk gelişir ağaçlar. Çok sıcak çok su demek çok su da çabuk gelişmek demek.

Sakaki
01-04-2012, 23:22
Eğer birgün İstanbul'a yolunuz düşerse size bir Erik verebilirim. Bende bolca var.
Yediğim her meyveyi saksılara ağaçların dibine gömüyorum bolca fidanlarım oluyor.:)
Çbuk da gelişiyorlar. Sizler bu bölgeden yetiştirme açısından avantajlısınız. Sıcak memlekt te daha çabuk gelişir ağaçlar. Çok sıcak çok su demek çok su da çabuk gelişmek demek.

Bak orası başka Tekin hocam :D
Erik için kalkar gelirsem oraya hiç şaşırmaca yok sonra!
Eriğin hazır deyin ben hemen aşı kısmından keseyim bunu :D

Burası (Adana) o yönden dediğiniz gibi çok avantajlı ama o avantaj aynı zamanda dezavantaj anlamına geliyor, zira yazın neredeyse bazı günler her gün su vermek gerektiğinden bir yere gidemiyorsunuz yazın!
8-10 gün tatile gideyim deseniz, çocuga bakıcı bulur gibi fidanlara bakıcı bulmadan gitmek imkansız!

Harun Parlak
01-04-2012, 23:34
Eriğiniz hazır.:) erikten bol ne var ki. Hergün sulama da yetmiyor ben bazen günde ikinci sulamayı da yapıyorum.
Büyük saksılarda tek sulama yeterli olabilir tabi ki.
Birde tüm bitkilerinizi sabahları sulamak gerekli gün boyu kullanması için. Gece verilen su sadece buharlaşma ile kaybolur ağaçlar gece kullanmazlar suyu.
Aynı zaman da mantari kaynaklı hastalıklara davetiye çıkarır akşam sulamaları. Gündüz akşama kadar kızan toprağa soğuk suyu döktüğünüz zaman kökler haşlanma olacağı gibi şoka da girebiliyor

Sakaki
01-04-2012, 23:38
Sabahları veriyorum genelde ama bu bilgiyi (mantar riski) tam bilmiyordum. Öğrendiğim iyi oldu.
Eriğimi görmeden bendekini kesmem haberiniz olsun :D

Ferit Aydın
01-04-2012, 23:43
Adanaya gelirsem bu yakın zamanlarda, bende ki büyük aşısız eriklerin mekanına birlikte gideriz Adana'da kendileri :)

Aşılı eriklerle uğraşmak yerine aşısız bol dallı eriklerle çalışmak çok avantajlı oluyor, ee meyveleride minik minik olunca tadından yenmiyor :) tam cennetindesiniz aslında özellikle süs eriklerinin.

Sakaki
01-04-2012, 23:57
Ya aslında meyveli ağaçları bonsai yapma fikri bana pek uygun gelmiyor çünkü bir ton hastalığı da oluyor meyveli ağaçların ama görüntüsü, özellikle de bahardaki çiçekli görüntüleri süper oluyor.
Yerini biliyorsanız söyleyin Ferit bey, öğrenmek için illa gelmenizi mi bekleyeceğiz? :)
Tahminimce satış yapan bir yer değil yani fidancı falan değil dediğiniz yer, daha ziyade bir arkadaşınız? Olsaydı zaten görmüş olurdum, gezmediğim fidancı yok buralarda.

Sakaki
16-04-2012, 00:04
Erik ağacımı Tekin beyin önerisi doğrultusunda aşı noktasının hemen altından kestim. Vebalı Tekin beyin boynuna.
Eğer yaşamazsa, seneye Ocak ayında gönderilmek üzere yedek Erik ağacımı lütfen şimdiden ayırın Tekin hocam :)

283430

Sakaki
06-05-2012, 21:16
Yaklaşık 2 hafta önce Tekin beyin önerisiyle aşının olduğu yerden kesip kısaltarak aşının altındaki yabani erik ağacını kullanmaya karar vermiştim.
2 Hafta içinde çok iyi dallanıp gelişti ancak bir sorun var; sanırım bu alttaki aşı için kullanılan ağaç erik değilmiş :D
Resimleri aşağıda veriyorum, bunun ne olduğu hakkında bilgisi olan var mı?
Tekin bey, söz verdiğiniz eriğimi rezerv edin lütfen, ocak-şubat gibi alırım :)

291992

291993

291994

Daha net anlaşılabilmesi için yaprağını yakın çekim veriyorum:
(Önce zerdaliye (kayısı) benzettim ancak hyaprakları zerdali olamayacak kadar tırtıklı ve tüylü)

291995

memet
06-05-2012, 21:45
Demir eksikliği var gibi ağacında.

Sakaki
06-05-2012, 21:56
Aslında hiç bir besinini eksik vermiyorum Memet abi, benim kadar ihtimamlı bakan da yoktur şu sıralar bitkilerine ama bu ağacın dediğin gibi yarısı sorunlu yarısı sorunsuz. Ben de anlamadım.
Bir tarafında yapraklar yemyeşil bir tarafında açık yeşil.
Ama demir, gübre, vs. eksik yok, en azından ben vermiyor değilim, o almıyorsa bilemem :)

Ama kökten nebariye vuran içten bir çürümeden şüpheleniyorum.
Umarım öyle değildir.

memet
06-05-2012, 22:06
Yazıyı yazarken iyi de bir taraf koyu renkli diye bir fikir şöyle bir geldi geçti.
Ama topraktaki beyazlaşmayı gördüğümde geçip gitmiş de oldu.

Gövdenin tam toprağa değdiği yerde kabukta kurumalar mı var?

Sakaki
06-05-2012, 22:14
Yok abi kuruma değil, malesef suyun kireçliliğinden/sertliğinden kaynaklanan beyazlık o :(
Zaten bu yüzden devamlı demir takviyesi yapıyorum yapraktan da!
Ama en önemli sorunum şu anda bu ağacın ne olduğu?
Erik değil gibi.

memet
06-05-2012, 22:18
Bir bilene soralım başlığında sormayı deneyebilirsin. Belki bilen çıkar.

Sakaki
06-05-2012, 22:26
Doğru diyorsun, bir deneyelim.
Ama önce Tekin beyden bu eriğin hesabını bir soralım da! :)

Sakaki
23-03-2013, 14:57
Bu erik adayımı neredeyse bir senedir güncellememişim. Gözümden kaçmış :)
Bu da yeni uyananlardan!
Tekin beyin önerisi ile süpürge tarzı shohin olarak yoluna devam ediyor, tabii ki boyu gittikçe kısalarak :)

380991

380992

380993

380994

badrobot
23-03-2013, 20:00
sn. Sakaki.
bu ağacın telleme zamanı gelmemiş mi? sanki dallar biraz daha kalınlaşırlarsa bükülmeyecekmişler gibi duruyorlar.

Sakaki
23-03-2013, 20:53
sn. Sakaki.
bu ağacın telleme zamanı gelmemiş mi? sanki dallar biraz daha kalınlaşırlarsa bükülmeyecekmişler gibi duruyorlar.

Sn badrobot, bu adayı süpürge tarzı yapacağım için o 3-4 dalı aşağı doğru eğmeyeceğim zaten veya belki çok az eğmek gerekebilir.
Zaten şu anda tellemek de olmaz, dallara bayağı su yürümüş durumda, sonbaharda tekrar değerlendirelim birlikte :)

bonsaicimali
25-03-2013, 18:05
şuan aklımda süpürge tarzını hayal ediyorum gerçektende güzel olcak gibi gözüküyor birde küçük olunca ayrı bir güzelliği oluyor :)/edit:acaba kayısı olabilirmi benim çekirdekten çimlendirdiğim kayısıların yaprakları böyle çıkıyor

Sakaki
27-05-2013, 23:08
Azıcık başı boş bırakmaya gelmiyor bu adayı. Hafta sonu kontrol ettiğimde, sıkışan ve fazlalaşan sürgün sayısından ötürü dallarda ve sürgünlerde doğal seleksiyon olmaya başlamıştı ve enerjinin bir kısmı da istemediğim dallara yönelmiş durumdaydı.

410933

Gecikmeden ufak bir enerji kontrolü yapmak gerekti.

410934

eyenialp
28-05-2013, 07:55
Sn Sakaki çok begendim, örnek alınacak bir çalışma

Sakaki
07-07-2013, 22:10
Erik diye ağzıma doladım ancak ne zamandır yazacağım bir türlü yazamıyorum; aslında bu adayım ya zerdali ya da benzeri bir yabani tür. Çiçek açınca daha iyi anlarız :)

2 ay geçmiş en son güncelleyeli ve bu sırada yine bayağı coşmuş durumda:

424161

nicholai hel
08-07-2013, 14:53
Maşallah coştukça coşmuş.

Budama sonrası görseli yok mu? :)

Sakaki
08-07-2013, 16:21
Maşallah coştukça coşmuş.

Budama sonrası görseli yok mu? :)

Merhaba sn nicholai hel,

Budamaya fırsat bulamadım henüz :)
Bu hafta içi veya önümüzdeki hafta sonu bir elden geçirip, fotoğrafını da yüklerim inşallah!

Saygılarımla

Sakaki
19-02-2014, 11:01
Shohin adayımızın güncel hali. Henüz patlamamışken telli haliyle bir güncelleyelim dedim :)

470456

470457

470458

470459

470460

badrobot
19-02-2014, 12:18
Kardeşim Sakaki.
Telleme çok iyi, verdiğin şekilde. Sanırım Aliminyum tellerle Bakır telleri karışık kullanmışsın. Kalınlarda Aliminyum teller, incelerde Bakır teller kullanmışsın. Benimde elimde bolca Bakır tel rezervi var. Onları en kısa zamanda tüketip bir daha bakır tel almama niyetindeyim. Aliminyum tel gerçekte çok uygun.
Sanki ağaç "ben bir Bonsai'yim" diyor. Bu yaz devamlı dallandırma yaptırarak önümüzdeki bahara seramik saksıya alabileceğin bir ağaç.

Harun Parlak
19-02-2014, 12:30
Ben de en çok bakır teli tercih ediyorum. Arada aleminyum kullansam da tercihim her zaman bakır. Bakır gövdede daha iyi gizleniyor aleminyum sırtarıyor.

Sakaki
19-02-2014, 12:38
Beğenileriniz için teşekkür ederim sn badrobot ve Harun bey,

Aslında ben de Harun bey gibi bakıra daha sıcak bakıyorum (sırıtmamasından ötürü) ANCAK kalın dalları tellerken, sertliğinden ötürü bakır sorun çıkardığı için ve dala da zarar verebildiğinden kalın dallarda şimdilik bakıra göre daha yumuşak ve kolay eğilebilen alüminyumu kullanıyorum.

Aslında gelişmiş ülkelerdeki usta bonsaicilerin kullandığı alüminyum farklı bir şekilde işlenmiş ve daha koyu renkli olduğundan bu kadar göze batmıyor ama Türkiye'deki tel imkanları şimdilik bu kadar :)

badrobot
19-02-2014, 12:49
Sn.Harun Parlak.
Bakır tel rengi gereği daha iyi kamufle oluyor. Hatta bazen ağacı ben tellemiş olmama rağmen çok dikkatli bakılmadığında ağacın üzerinde tel olup olmadığını ben bile anlayamıyorum.
Nevarki Bakır teller biraz sert kalıyor. Özellikle 3 mm üzerine çıkıldımı teli bükmek,sarmak biraz zorlaşıyor. Ağacın dalına sararken bazen dalın kabuğunu çiziyor, yaralıyor. İnce serilerde sorun yok zaten onlar gerektiği gibi yumuşak kalıyor. Elbette tercih meselesi. Şimdilik Bakır rezevlerimi tüketinceye kadar Aliminyumla karışık kullanacağım. İleride yine bakarız.

sagol
19-02-2014, 12:51
Sayın Sakaki,

Bunun meyvelerini seneye yeriz gibi geliyor bana. Çok güzel gelişiyor elinize sağlık.

İyi çalışmalar dilerim...

badrobot
19-02-2014, 12:54
Sakaki.
Tayvanlı ünlü bonsai ustalarının ağaçlarına baktığımda bir çok ağaçta Aliminyum telleri şıkır şıkır parladığını görüyorum. Ben bu konuya fazla takılmamamız gerektiğine inanıyorum. Sonuçta tel ağacın üzerinde geçici bir malzeme. Önemli olan bize çalışma kolaylığı sağlayan malzemeleri kendimize göre keşfetmektir.
Birde unutmadan; Bakır 20-25 tl/kg Aliminyum 7-12 tl/kg gibi müthiş bir fiyat farkı vardır. Zaten maliyetli ve çok emek isteyen bir işle uğraştığımızdan maliyetlerimizide kaliteden ödün vermeden azıcıkta azaltmak bana çoğu zaman cazip geliyor.

Sakaki
19-02-2014, 12:54
Sayın Sakaki,

Bunun meyvelerini seneye yeriz gibi geliyor bana. Çok güzel gelişiyor elinize sağlık.

Beğenileriniz için teşekkür ederim sn sagol ama önce Harun beyin meyvelerinden başlayalım derim Nisan ayında :)

badrobot
10-04-2014, 15:22
Abi ağacın son durumunu gerçektende çok merak ediyorum.

bonsade
10-04-2014, 19:26
Eline sağlık Sakaki. İnanılmaz şekilde hızlı gelişiyor. Erik değil de kayısı ise yandık, meyve yemek için çok bekleriz.

Sakaki
13-04-2014, 23:55
Abi ağacın son durumunu gerçektende çok merak ediyorum.

Merhaba badrobot,

Geç cevap için özür dilerim, gözümden kaçmış mesajın :(
Eriğin keyfi yerinde, son durumunun fotoğrafını aşağıda ekliyorum :)

483071

483072

Eline sağlık Sakaki. İnanılmaz şekilde hızlı gelişiyor. Erik değil de kayısı ise yandık, meyve yemek için çok bekleriz.

Çok teşekkür ederim sn bonsade :)

Kayısı değil de büyük ihtimalle zerdali olduğunu düşünüyorum. Meyve çok dert değil ama çiçeklerini çok merak ediyorum doğrusu :)

sagol
14-04-2014, 06:46
Sayın Sakaki,

Zerdaliniz çok sağlıklı görünüyor. Emeğinize sağlık...

badrobot
14-04-2014, 20:22
Bu ağacınız en sevdiklerimden biri...Gerçektende çok güzel. Ağacınızı merakla takipteyim. Sizde işlem yaptığınızda ara ara fotoğraflarsanız takip etmek isterim.
Aslında doğada ağaçların bir çoğu süpürge tarzındadır. Yani bu tarz doğada sıkça rastlanılan bir tardır. Birde çok katı fazla kuralı olmayan bir tarz olduğundan çalışması hem kolay hemde eğlencelidir.
Süpürge tarzı ilgimi çeken bir tarz. Son dönemde bu tarzdan çok ağaç çalışmaya aldım. İnternettende çok fazla örnekleri inceledim.

Sakaki
14-04-2014, 21:30
Merhaba badrobot kardeşim,

Beğenin için teşekkür ediyorum.
İnan o kadar yoğun geçiyor ki günlerim; çocuklar ufak ve her ikisinin arkasında koşturmak, dersleri ile ilgilenmek vs. çok zaman alıyor, bir yandan işyerinde uzun süredir süregelen sorunlarla boğuşuyorum, bir taraftan yeni evin eksikleri ve tadilatlarıyla ilgilenmek durumundayım, öte yandan bahçeyi adam etmeye çalışıyorum, bonsailerle ilgili işler zaten bitmiyor, elimden geldiğince de foruma zaman ayırmaya çalışıyorum... tüm bunların arasında fotoğraf çekip foruma yüklemeye inanın yetişemiyorum (belki inanması zor gelebilir çoğu kişiye!), yoksa aslında tüm adaylarımın güncellenme zamanı geldi de geçiyor bile :)

Yine de elimden geleni yapacağım!

İlgi ve alakan için teşekkürler.

sagol
15-04-2014, 05:42
Sayın Sakaki,

Çocuklar biraz büyüsün uç alımlarını yaparlar inşallah. Ağaç yaşken eğilir diye düşünüp 6 aylık torunuma öğretmeye başladım.

Kolaylıklar diliyorum....

Merhaba badrobot kardeşim,

Beğenin için teşekkür ediyorum.
İnan o kadar yoğun geçiyor ki günlerim; çocuklar ufak ve her ikisinin arkasında koşturmak, dersleri ile ilgilenmek vs. çok zaman alıyor, bir yandan işyerinde uzun süredir süregelen sorunlarla boğuşuyorum, bir taraftan yeni evin eksikleri ve tadilatlarıyla ilgilenmek durumundayım, öte yandan bahçeyi adam etmeye çalışıyorum, bonsailerle ilgili işler zaten bitmiyor, elimden geldiğince de foruma zaman ayırmaya çalışıyorum... tüm bunların arasında fotoğraf çekip foruma yüklemeye inanın yetişemiyorum (belki inanması zor gelebilir çoğu kişiye!), yoksa aslında tüm adaylarımın güncellenme zamanı geldi de geçiyor bile :)

Yine de elimden geleni yapacağım!

İlgi ve alakan için teşekkürler.

erdemreyyan
02-09-2014, 22:11
Ne zaman bonsayi saksısına almayı düşünüyorsunuz

Sakaki
22-09-2014, 14:10
Ne zaman bonsayi saksısına almayı düşünüyorsunuz

Tam emin olmamakla birlikte belki önümüzdeki bahar belki de 2016 baharında alabilirim. Küçük boyutlu bir bonsai olmasından ötürü bu avantajı var, aksi halde daha uzun yıllar isterdi.