View Full Version : Ceviz Bahçelerinin Sulanması
06doğaci
04-07-2014, 15:41
Sayın MS200 ikinci parça sıkıştırmalı olan kaliteli bir üründür. Kalıcı iş görür. Diğeri da basit ama oda idare eder. Ben sizin yerinizde olsam 1.7 tl olanı sıkıştırmalı olanı alırım. Sorunu tamamen halleder. Kolay gelsin.
TreeKing
06-07-2014, 14:49
Bizim bahçe bir dalgılıcımız var 10 metre yüzey suyu var(toplam derinlik 60 m), sudan yana problem yok gibi birde su belli seviyeden inince kontak var otomatik kapanıyor ama bu ara suyumuz az akıyor yani eskiden kuvvetli akıyordu şimdi boruyu dolduracak kadar akıyor 40 lık kangal boru, bu su çok hızlı akardı daha 3-4 gün önce, su da problem yoksa dalgılıcdamı var su durdukça iyice azalıyor çalışırken yalnız boruyu dolduruyor, elektrikçiyi filan aradık ilgili kişiyi "ya su yoktur ya da pompada sorun vardır" dedi. Şimdi size göre ne problemler olabilir başka daha önce gördüğünüz tecrübe edindiğiniz? YAni elektrikçi gelecek ama dalgılıcı çıkarmak mesele benim açıdan bir çaresine bakarız kolay ama sizlerden bir görüş alırsam çok iyi olcak sigortası filan bu dalgılıcın evinde içinde. Bunun harici akşam vakitleri özellikle kırmızı-turuncu-yeşil ışık var. Yeşil çalışırken diğerleri ise sorun varken özellikle akşamüstü açılınca turuncu ve kırmızı ışıklarda birazcık yanıyor bununda nedeni nedir?
agacarkadas
06-07-2014, 22:10
Merhaba,
Su kaynağım kısıtlı ve arazi biraz meyilli olduğundan damlama borularımda bu yıl katif damlatıcıları kullanmak istiyorum.Fidanlar 2. yazında kaç lt/ saat ve hangi marka olanından almalıyım. Fidanların her iki tarafından da borular geçiyor 4 er damlatıcı koysam fazla mı olur.15 tonluk depodan 140 adet fidanı suluyoruz basınç azlığı yok depo araziden yaklaşık 10 mt yükseklikte.su kaynağımdan 3 dk da yaklaşık 1 lt su çıkıyor.Bir de şu an borularda montajlı ayarlı damlatıcılardan su kaçmaması için ne yapayım sıkıp bırakmam yeterli midir ?
Teşekkürler.
Merhaba,
Damla sulama sistemine verilen suyun basıncı yüksek geldiğinde, ya borular da yırtılma olur, ya da ek yerlerinden atma yapar.
Eğer ekleme yerlerini kelepçe,tel vs ile bağlarsanız fazla basınç bir yerden mutlaka kendini dışarı çıkaracaktır.
Bunun çözümü ise, sisteme bir tane basınç kontrollü tahliye vanası eklemektir.
Basınç arttığında belli bir sınırı geçince bu vana otomatik olarak açılır ve fazla su buradan çıkar, böylece sistemde herhangi bir zarar meydana gelmez.
Bunu elektrik sigortalarına benzetebilirsiniz.
Tahliye vanasının ucuna bağlayacağınız bir hortum ile bu fazla suyu istediğiniz bir şekilde değerlendirme şansınız var.
Merhaba,
Damla sulama sistemine verilen suyun basıncı yüksek geldiğinde, ya borular da yırtılma olur, ya da ek yerlerinden atma yapar.
Eğer ekleme yerlerini kelepçe,tel vs ile bağlarsanız fazla basınç bir yerden mutlaka kendini dışarı çıkaracaktır.
Bunun çözümü ise, sisteme bir tane basınç kontrollü tahliye vanası eklemektir.
Basınç arttığında belli bir sınırı geçince bu vana otomatik olarak açılır ve fazla su buradan çıkar, böylece sistemde herhangi bir zarar meydana gelmez.
Bunu elektrik sigortalarına benzetebilirsiniz.
Tahliye vanasının ucuna bağlayacağınız bir hortum ile bu fazla suyu istediğiniz bir şekilde değerlendirme şansınız var.
merhaba
şöyle bir malzeme kullansak daha iyi olmazmı ??
Basınç Regülatörü (http://www.pakkens.com.tr/basinc-olcerler.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=119&category_id=59)
sisteme 1 ile 8 bar arası istediğimiz kadar basınç verebiliyoruz. yani şebekemiz veya kuyumuzdan gelen su 4 bar olsun biz bu cihazla damlama sistemimize bir bar veya istediğimiz kadar basınç uygulayabiliyoruz.
formullaone
16-07-2014, 14:38
Geçen yılın sulama dönemine baktığımda, bugüne kadar 4 defa sulama yapmışız. Yaz sonuna kadar toplamda 8 sulama yaparak sezonu kapatmışız.
Bu yıl tamamen farklı bir durum var. 16 Temmuz olmasına rağmen, henüz hiç sulama yapmadık. Tam başlayacağız derken, gelen sağanak yağmurlarla erteliyoruz. Dün gece saat 2 civarı başlayıp sabaha kadar devam eden şiddetli sağanak yağmur, hızını azaltsa da halen devam etmekte.
Yağmur çok şiddetli yağdığı için, yamaç alanlarda ( oyuntu ) sel yarıntısı erozyonu yapıyor olsa da, toprağı suya kandırarak ağaçları sevindirmesinin yanında, bu küçük çaplı zararın pek önemi kalmıyor.
Sulamanın maddi boyutuna bakarsak, geçen yıl mazot ve elektrik için 5000 TL civarı, sulamaya bağlı diğer giderler için de 1000 TL civarı masraf olmuş. Kendi emeğimi ve malzemelerin yıpranma payını katmıyorum bile.
Dün burada da arabalar suya gömüldü yine. bahçede bir zarar yok çok şükür. bu sene damlama hortumlarını boşuna sermiş olduk.
htoztokat
20-07-2014, 16:52
Selamlar, damla sulama sisteminde yeni bir problem başgosterdi. Artik başedemiyorum damlatici memeler (katifler) ipliksi kahverengi yosunla surekli tikaniyor. Elimle tek tek actim temizledim yarim saat sonra tekrar tikaniyor. Filtreyi temizledim gene faydasi olmadi. Ne yapmam gerekir ozel bir ilaci varmi ? Sirke nin iyi gelecegini duymustum faydasi olurmu ?
TreeKing
21-07-2014, 02:22
abi suda mı problem var o zaman?
Selamlar, damla sulama sisteminde yeni bir problem başgosterdi. Artik başedemiyorum damlatici memeler (katifler) ipliksi kahverengi yosunla surekli tikaniyor. Elimle tek tek actim temizledim yarim saat sonra tekrar tikaniyor. Filtreyi temizledim gene faydasi olmadi. Ne yapmam gerekir ozel bir ilaci varmi ? Sirke nin iyi gelecegini duymustum faydasi olurmu ?
merhabalar
sulama sisteminizi ve suyunuzun kimyasal bileşenlerini bilmeden yorum yapmak doğru olmayacak
sanırım siz suyu (depo, havuz, gölet) gibi bir yerde bekletip oradan damlama sisteminize veriyorsunuz. beklediği yerde oluşmaya başlayan yosunumsu canlılar damlama hortumlarında üremelerine devam ediyorlar.
fosforik asit veya nitrik asit alın damlama sistemine uygulayın.
bu durumda siz damlama ile gübrelemde yapmıyorsunuz eğer sisteme gübre verseniz gübre içindeki kimyasallar damlama borularının içini dezenfekte ederdi yosunların üremesine birnebzede olsa engel olurlardı. suyu bekleterek (havuz, gölet, depo) kullanan arkadaşlar daha fazla bilgiye sahiptirler onlarda size yol gösterecektir..
kolaylıklar diliyorum
ömür-uşak
21-07-2014, 22:06
Su güneş veye ışık görürse yosun oluşur.Bende elektirik yokken rüzgar pervanesi ile suyu tulumba ile çektirip havuzda biriken suyu damlamaya veriyordum.Yosunla başedemedim her hafta havuzu kireçle badana yaptım olmadı.Damlama memelerini söktüm yine olmadı.Bir arkadaş göktaş (bakır sülfat) at dedi.Akşam attım sabaha birşey kalmadı.İnce boruların kör tıpalarını çıkar sisteme göktaşlı su ver tamamı biter.Kolay gelsin.
htoztokat
21-07-2014, 22:34
Suyu dogrudan kapali sistemle sondajin tahliye suyundam aliyorum. Yani herhengi biyerde bekleme soz konusu degil. Gubreleme konusundada surekli potasyum sulfat kullaniyorum. Ilk etapta gubrlemeden kaynaklandigini dusunuyordum .ama gubrelemenin engelleyecegini yazmissiniz. Demekki laterallerdeki durgun su ve sicakliktan oluyor yosunlanma. Goztasini bugun uzun yillar meyvecilik yapan bi abimiz soyledi yarin uyguluyacagim insallah . Ayrica topragin bakir ihtiyacini karsilar iyi olur dedi :)
ömür-uşak
22-07-2014, 22:07
Suyu dogrudan kapali sistemle sondajin tahliye suyundam aliyorum. Yani herhengi biyerde bekleme soz konusu degil. Gubreleme konusundada surekli potasyum sulfat kullaniyorum. Ilk etapta gubrlemeden kaynaklandigini dusunuyordum .ama gubrelemenin engelleyecegini yazmissiniz. Demekki laterallerdeki durgun su ve sicakliktan oluyor yosunlanma. Goztasini bugun uzun yillar meyvecilik yapan bi abimiz soyledi yarin uyguluyacagim insallah . Ayrica topragin bakir ihtiyacini karsilar iyi olur dedi :)
Çokta fazla kullanma 2 kg yeter. Daha fazla kullanırsan bu defada demiri bağlar ağaçlarda kloroz oluşur.
hkaragoz
25-07-2014, 01:52
Arkadaþlar küçük bir bahçe kurmayı düşünüyoruz yaklaþýk 400-500 fidanlýk. Fakat sondaj sonucu sulamada kullanacaðýmýz suda tuz oraný 1500 m/cm gibi bir deðer çýktý ve bu deðerin tuzlu olduðu söyleniyor. Acaba bu oraný düþürmenin ne gibi yöntemleri var. **** bu haliyle sulama yapsak ne gibi zararla karþýlaþýrým.
Arkadaþlar küçük bir bahçe kurmayı düşünüyoruz yaklaþýk 400-500 fidanlýk. Fakat sondaj sonucu sulamada kullanacaðýmýz suda tuz oraný 1500 m/cm gibi bir deðer çýktý ve bu deðerin tuzlu olduðu söyleniyor. Acaba bu oraný düþürmenin ne gibi yöntemleri var. **** bu haliyle sulama yapsak ne gibi zararla karþýlaþýrým.
merhabalar tuzluluğa hasas meyva ağaçları dikerseniz olmaz özelliklede ceviz hiç olmaz.
elektriğiniz varsa düşük tuzlulukta çalışan reverseozmosis sistemi kurmayıda deneye bilirsiniz suyunuzda hiç tuz kalmadığıgibi yok denecek düzeyde kimyasal bileşenler kalır.
hkaragoz
25-07-2014, 16:48
merhabalar tuzluluğa hasas meyva ağaçları dikerseniz olmaz özelliklede ceviz hiç olmaz.
elektriğiniz varsa düşük tuzlulukta çalışan reverseozmosis sistemi kurmayıda deneye bilirsiniz suyunuzda hiç tuz kalmadığıgibi yok denecek düzeyde kimyasal bileşenler kalır.
Merhaba ncp1963;
bahçede elektrik şuan var ama güneş enerjisi ile sağlanıyor. Gücü yeterli olurmu bilmiyorum. Diyelimki yeterli bahsettiğiniz reverseozmasis sistemi kabaca hesapla günlük 1 ton su artımı yapacak çekilde düşünüldüğünde bu sistemin maliyeti nedir bilginiz varmı?
Merhaba ncp1963;
bahçede elektrik şuan var ama güneş enerjisi ile sağlanıyor. Gücü yeterli olurmu bilmiyorum. Diyelimki yeterli bahsettiğiniz reverseozmasis sistemi kabaca hesapla günlük 1 ton su artımı yapacak çekilde düşünüldüğünde bu sistemin maliyeti nedir bilginiz varmı?
enerji sorununuzu hallederseniz reverseozmosis sistemleri istediğiniz miktarda su üretmek üzere dizayn edilebilir ister 1 ton, ister 1000 ton. fiyat konusunda yardımcı olamayacağım internetten firmalara bakıp fiyat alabilirsiniz.
tek dikkat etmeniz gereken ürettiğiniz sudur.. çok agrasif bir su elde edeceksiniz elinden herşeyi alınmış çocuk misali her bulduğundan kendine birşeyler almak isteyecektir, çünki suyun içindeki herşey alınmış durumda. plastik bir tankta muhafaza edip plastik borularla dağıtımını yaparsanız sorununuz kalmaz birde içine mevcut suyunuzdan az bir miktar paçallarsanız hem birazcık ph ı dengelemiş olursunuz hemde suyun açlığını gidermiş olursunuz. kısaca sizin tuz sorununuzu çözmenin tek yolu bu sistemdir. **** suyu başka bir kaynaktan elde edeceksiniz.
hkaragoz
25-07-2014, 20:48
tek dikkat etmeniz gereken ürettiğiniz sudur.. çok agrasif bir su elde edeceksiniz elinden herşeyi alınmış çocuk misali her bulduğundan kendine birşeyler almak isteyecektir, çünki suyun içindeki herşey alınmış durumda. plastik bir tankta muhafaza edip plastik borularla dağıtımını yaparsanız sorununuz kalmaz birde içine mevcut suyunuzdan az bir miktar paçallarsanız hem birazcık ph ı dengelemiş olursunuz hemde suyun açlığını gidermiş olursunuz. kısaca sizin tuz sorununuzu çözmenin tek yolu bu sistemdir. **** suyu başka bir kaynaktan elde edeceksiniz.
Peki ncp1963 sunuda ogrenmek istiyorum bu 1500 diye cikan sudaki tuz degerinin cevize zarari nedir. Baska bir arizimizdeki sudaki deger 1000 cikti. Aritma yapmadan bahc emi kursam olurmu acaba. Özellikle tuz degeri 1500 olan yere kurmak istiyorum ama diger yerde olur. İnternetten aritmayi arastirdim cok bilgi yok ama maliyetli olfugu kesin ve kurulumdan sonrada surekli bi maliyeti var sanirim. Sizce ne yapmaliyiz.
Peki ncp1963 sunuda ogrenmek istiyorum bu 1500 diye cikan sudaki tuz degerinin cevize zarari nedir. Baska bir arizimizdeki sudaki deger 1000 cikti. Aritma yapmadan bahc emi kursam olurmu acaba. Özellikle tuz degeri 1500 olan yere kurmak istiyorum ama diger yerde olur. İnternetten aritmayi arastirdim cok bilgi yok ama maliyetli olfugu kesin ve kurulumdan sonrada surekli bi maliyeti var sanirim. Sizce ne yapmaliyiz.
merhabalar.
size akademik bir cevap vermem sözkonusu olamaz. ama bildiklerimi yazayım
1500 ms/cm3 bitkiler için zehirli sayılacak kadar tuzlu bir değer.
size bir örnek vereyim bizde sizinki gibi 100 ila 1500 ms/cm3 değerde bir su ile çim alan sulaması yapardık kışın yağmurlar tuzu yıkadığı için baharda gübrelerle destekleyerek çimleri yeşertirdik fakat temmuz ortalarına gelindiğinde sudaki tuzluluk artınca yanmalar başlar birdahaki bahara uyanmak üzre kururdu. çimi yakan tuza, tuzluluğa çok daha hasas olan ceviz ağacı daha erken tepki verecektir.
içeriğinde tuz olmayan bir su ile sulama şansınız yoksa bahçe falan kurmayın derim.
hkaragoz
30-07-2014, 09:31
merhabalar.
size akademik bir cevap vermem sözkonusu olamaz. ama bildiklerimi yazayım
1500 ms/cm3 bitkiler için zehirli sayılacak kadar tuzlu bir değer.
size bir örnek vereyim bizde sizinki gibi 100 ila 1500 ms/cm3 değerde bir su ile çim alan sulaması yapardık kışın yağmurlar tuzu yıkadığı için baharda gübrelerle destekleyerek çimleri yeşertirdik fakat temmuz ortalarına gelindiğinde sudaki tuzluluk artınca yanmalar başlar birdahaki bahara uyanmak üzre kururdu. çimi yakan tuza, tuzluluğa çok daha hasas olan ceviz ağacı daha erken tepki verecektir.
içeriğinde tuz olmayan bir su ile sulama şansınız yoksa bahçe falan kurmayın derim.
Merhaba ncp1963;
Öncelikle iyi bayramlar. yazdıklarınızdan durum iç açıcı gözükmese de ben şöyle bir sonuç çıkardım sizde katılırmısınız bilmiyorum. Bir arazimizdeki suyun tuzluluk değeri bu ayda 1000 ms/cm3 çıktığına göre bu değer kış ve bahar döneminde azalacaktır. Ceviz için uygun değerin 500-700 arası olduğunu öğrenmiştik. Arazimizdeki suyun değerinin düşeceğini düşünürsek buraya arıtma olmadan bahçe kurmanın uygun olacağı kanaatindeyim. Eğer yaz dönemi temmuz ve sonrası için tekrar ölçüm ile değerin yükseldiği görüldüğünde de taşıma ile sulamaya devam edebiliriz diye düşünüyorum.
Merhaba ncp1963;
Öncelikle iyi bayramlar. yazdıklarınızdan durum iç açıcı gözükmese de ben şöyle bir sonuç çıkardım sizde katılırmısınız bilmiyorum. Bir arazimizdeki suyun tuzluluk değeri bu ayda 1000 ms/cm3 çıktığına göre bu değer kış ve bahar döneminde azalacaktır. Ceviz için uygun değerin 500-700 arası olduğunu öğrenmiştik. Arazimizdeki suyun değerinin düşeceğini düşünürsek buraya arıtma olmadan bahçe kurmanın uygun olacağı kanaatindeyim. Eğer yaz dönemi temmuz ve sonrası için tekrar ölçüm ile değerin yükseldiği görüldüğünde de taşıma ile sulamaya devam edebiliriz diye düşünüyorum.
merhaba ben daha net yazayım size bahane bırakmayayım..
bu değerlerde su ile meyvacılık yapılmaz, cevizcilik hiç yapılmaz.
hevesinizi kırıyorum ama daha sonra daha çok üzüleceksiniz. diktiğiniz ağaçların birer ikişer ölümlerini seyretmektense hiç başlamayın.
tarlayı satıp daha uygun bir yerden tarla almayı deneyin..
hkaragoz
30-07-2014, 12:50
merhaba ben daha net yazayım size bahane bırakmayayım..
bu değerlerde su ile meyvacılık yapılmaz, cevizcilik hiç yapılmaz.
hevesinizi kırıyorum ama daha sonra daha çok üzüleceksiniz. diktiğiniz ağaçların birer ikişer ölümlerini seyretmektense hiç başlamayın.
tarlayı satıp daha uygun bir yerden tarla almayı deneyin..
Teşekkürler ncp1963. Sanırım dediğiniz gibi riske girmektense daha başka alternatifler aramak en güzeli olacak. ilginiz için tekrar teşekkürler.
herkese iyi günler bizim zeytin bahçesinin su sorunu var yaklaşık 550 metre ilerimizden dere geçiyor ve buradan su çekmek istiyoruz bir tane su motorumuz var etiket değerleri şöyle:
head-max:23m
suction head max:5m
capasıty h/m3:50
water inlet diameter:50mm
water outlet diameter:50mm
acaba bu su motoru dereden suyu alıp 550 metre yatay mesafe ve yaklaşık 13 metre kot farkı ile depoyu yerleştireceğimiz yere suyu basabilirmi? tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim :confused:
herkese iyi günler bizim zeytin bahçesinin su sorunu var yaklaşık 550 metre ilerimizden dere geçiyor ve buradan su çekmek istiyoruz bir tane su motorumuz var etiket değerleri şöyle:
acaba bu su motoru dereden suyu alıp 550 metre yatay mesafe ve yaklaşık 13 metre kot farkı ile depoyu yerleştireceğimiz yere suyu basabilirmi? tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim :confused:
KArdeş bu motopomp bilmem ama aynı durum bende var
traktör pompası ile yaklaşık 320mt mesafe 15mt kot farkına suyu zor basıyoruz
akcabardak
03-02-2015, 00:15
arkadaşlar selamlar. çok değerli insanların muhteşem katkılarını gördükçe bu forumu neden daha önce bulamadım diye çok hayıflanıyorum. katkıda bulunan herkese çok teşekkurler.
şimdi benim tarla şu 535615
kırmızı ile çizdiğim çizgi 75 lik kangal 500 m. dereye küçük bi baraj yaptırdım. dere ile depo kot farkı 50m.
yeşil çizgiler 50 lik kangal bunlara 16 lık lateraller bağlı. ağaç diplerinde manuel ayarlı yeşil damlatıcılardan var. bu sene basınc ayarlılardan takmayı düşünüyorum ne dersiniz?
elimde honda wh20x yüksek basınçlı motopump var. suyu depoya basamadığım için traktörle çekmek zorunda kaldım.
bu sene suyu basmam lazım. varmıdır bana ekonomik bir çözüm tavsiye edebilecek.
Cevizciankara
10-02-2015, 10:16
İyi günler;
Benim geçen sene ceviz sulama için motorlarla biraz tecrübem oldu.Anladığım kadarı ile basma seviyesi tam dik olarak hesaplanıyor.Sizin 23 m max yazan dik 23 metre basabilir.yatay hesaplayınca 1 metrelik 10 metre yatay hesaplıyorlar.
Sizin 13 metre kot var+550 metre yatay(oda 55 metreye denk gelir)13+55= 68 m basan bir pompaya ihtiyacınız var .Bu şekilde yüksek basınçlı pompalar ihtiyacınızı görür.bu değer maximum olduğu için en az 80 m gücünde pompa olursa daha iyi çalışır.
Benim bahçe 200 metre uzaklık+20 m kot farkı var. ben max 50m pompa aldım.maddiyattan dolayı en uygun markayı aldım. 450 tl ye mal oldu.Bir yıldır sorunsuz çalışıyor.
head-max:23m (maximum dik basma yüksekliği)
suction head max:5m (maximum kuyudan su çekme derinliği)
capasıty h/m3:50 (saatte bastığı su miktarı ton olarak)
water inlet diameter:50mm( motorun giriş boru çapı)
water outlet diameter:50mm ( motorun çıkış boru çapı)
Saygılar.
mehmet_yldrm
11-02-2015, 15:21
10 dönüm ceviz için komsu tarlanın traktörle calıstırılan kuyusunu kullanmak kaydıyla sulayacagımız bir bahcemiz var. traktörümüz yok .
seceneklerimiz sunlar
1) esten dostan traktör dilenip salma sulama
2) yanda başka bir komsu elektrik hattı cekip elektrikli kuyudan salma sulama
3) traktörle cevrilen pompayı başka bir alet ile cevirme
* dizel motorlu bir alet
* güneş enerjiyle calısan DC motor
burada damlama sistemine direk bu pompadan basmak.
4) 232 agacım var. ara tarım yapma ihtimalini göz ardı edip ortalama sulama da 30 litre/agac su ihtiyacım olsa yaklasık 7000 lt. 10 tonluk bir tank alımı bu tanka resimdeki gibi damlama sistemi kurularak. 2-3 mt yuksege konularak kendi cazibesi ile sulama. kendi cazibesi ile sulanması içi 2. ye bölmek yeter mi
5) elektrikli kuyudan su hattı alınıp damlamaya bu hattan dogrudan verilmesi için kuyunun basıncı nasıl düşürülebilir.
biraz ekonomik çözüm geliştirmem gerektiğinide düşününürsek nasıl bir yol izlemeliyim üstadlar.
Merhaba,
Haddim olmayarak bazı konularda görüşlerimi belirteyim. Yanlışlarım olursa bilgili arkadaşlar düzeltirler. Damlama borularının maksimum hat uzunluklarını göz önünde bulundurun. Benim bahçemde 16 lık damlama döşeli, uzunlukları 90 metre ve hat sonlarına su gitmiyor, hat başlarında ise göllenme oluyor. sulama hattını 2 değil de 4 parçaya ayırma imkanın varsa daha homojen bir sulama sağlarsın. Milli pompayı çalıştırmak için eski kamyon motorlarından faydalanabilirsin. Perkins kamyon motorlarının çok iyi iş gördüğünü ve az mazot yaktığını söylüyorlar. Kendim denemedim.
Salma sulamayı aklından bile geçirme. Topraklarının akıp gitmesini istemiyorsan tabi ki, ziraat bankası 5 yıl sıfır faizli sulama kredisi veriyor. ÇKS varsa projeyi çizdir gerisi teferruat.
arkadaşlar selamlar. çok değerli insanların muhteşem katkılarını gördükçe bu forumu neden daha önce bulamadım diye çok hayıflanıyorum. katkıda bulunan herkese çok teşekkurler.
şimdi benim tarla şu 535615
kırmızı ile çizdiğim çizgi 75 lik kangal 500 m. dereye küçük bi baraj yaptırdım. dere ile depo kot farkı 50m.
yeşil çizgiler 50 lik kangal bunlara 16 lık lateraller bağlı. ağaç diplerinde manuel ayarlı yeşil damlatıcılardan var. bu sene basınc ayarlılardan takmayı düşünüyorum ne dersiniz?
elimde honda wh20x yüksek basınçlı motopump var. suyu depoya basamadığım için traktörle çekmek zorunda kaldım.
bu sene suyu basmam lazım. varmıdır bana ekonomik bir çözüm tavsiye edebilecek.
Dere var ve düşünüyorsun. :) su koçunu araştır az ama sürekli su alırsın hem de bedava, mazota elektriğe para verme. Benim yakınlarımda dere olsa elektriğimi bile orada karşılardım :p
Cevizciankara
11-02-2015, 16:32
[QUOTE=mehmet_yldrm;1355334]10 dönüm ceviz için komsu tarlanın traktörle calıstırılan kuyusunu kullanmak kaydıyla sulayacagımız bir bahcemiz var. traktörümüz yok .
seceneklerimiz sunlar
* dizel motorlu bir alet
4) 232 agacım var. ara tarım yapma ihtimalini göz ardı edip ortalama sulama da 30 litre/agac su ihtiyacım olsa yaklasık 7000 lt. 10 tonluk bir tank alımı bu tanka resimdeki gibi damlama sistemi kurularak. 2-3 mt yuksege konularak kendi cazibesi ile sulama. kendi cazibesi ile sulanması içi 2. ye bölmek yeter mi
5) elektrikli kuyudan su hattı alınıp damlamaya bu hattan dogrudan verilmesi için kuyunun basıncı nasıl düşürülebilir.
biraz ekonomik çözüm geliştirmem gerektiğinide düşününürsek nasıl bir yol izlemeliyim üstadlar
Öncelikle bahçeniz hayırlı olsun;
Ben kendimi sizin yerinize koydum;
1)komşudan traktör istesem 1-2 isterim verir sonra hep verecekmi?
2) elektrik alma imkanım varsa düşünebilirim.
3)komşunun kuyusuna benzinli **** dizel motor koyar(500 tl civarı) dilediğimce sulayabilirim.
4) bahçeyi 2 ye bölmek sanırım yeterli olur gibi.Benim bahçemde 45 sıra ağaç var 2 ye böldüm, son sıralara su ancak yetiyor.sizin ağaçlara yetecek kanısındayım.
5)Basıncı düşürmeyi hiç düşünmemiştim ancak vana ile basınç düşürülebilir gibi geliyor.
6)Ben olsam; bahçemde su çıkarabilirsem (1500 tl civarı) kepçeyle 6 m kuyu kazdırırım yanınada motoru bağlarım(500 tl civarı)bahçemin keyfine bakarım. Komşuylada kötü olmam .Saygılar
[QUOTE=mehmet_yldrm;1355334]10 dönüm ceviz için komsu tarlanın traktörle calıstırılan kuyusunu kullanmak kaydıyla sulayacagımız bir bahcemiz var. traktörümüz yok .
seceneklerimiz sunlar
* dizel motorlu bir alet
biraz ekonomik çözüm geliştirmem gerektiğinide düşününürsek nasıl bir yol izlemeliyim üstadlar
Öncelikle bahçeniz hayırlı olsun;
Ben kendimi sizin yerinize koydum;
1)komşudan traktör istesem 1-2 isterim verir sonra hep verecekmi?
2) elektrik alma imkanım varsa düşünebilirim.
3)komşunun kuyusuna benzinli **** dizel motor koyar(500 tl civarı) dilediğimce sulayabilirim.
4) bahçeyi 2 ye bölmek sanırım yeterli olur gibi.Benim bahçemde 45 sıra ağaç var 2 ye böldüm, son sıralara su ancak yetiyor.sizin ağaçlara yetecek kanısındayım.
5)Basıncı düşürmeyi hiç düşünmemiştim ancak vana ile basınç düşürülebilir gibi geliyor.
6)Ben olsam; bahçemde su çıkarabilirsem (1500 tl civarı) kepçeyle 6 m kuyu kazdırırım yanınada motoru bağlarım(500 tl civarı)bahçemin keyfine bakarım. Komşuylada kötü olmam .Saygılar
Bilimin ve teknolojinin bu kadar geliştiği ortamda, insanları varsayımlarla yönlendirmemek gerekir. Siz 2 sıra döşemişsiniz ama bahçeniz kaç metre yazmamışsınız. İnsanlara bilgi verirken ya bildiklerimizi ya da tecrübelerimizden öğrendiğimiz doğru ve yanlışları aktarmalıyız. Bizim hatalarımız onların doğruyu bulmasına sebep olsun.
http://www.dizayngrup.com/userfiles/images/damla-sulama-tablo-4(1).jpg
Cevizciankara
11-02-2015, 17:17
[QUOTE=Cevizciankara;1355369]
Bilimin ve teknolojinin bu kadar geliştiği ortamda, insanları varsayımlarla yönlendirmemek gerekir. Siz 2 sıra döşemişsiniz ama bahçeniz kaç metre yazmamışsınız. İnsanlara bilgi verirken ya bildiklerimizi ya da tecrübelerimizden öğrendiğimiz doğru ve yanlışları aktarmalıyız. Bizim hatalarımız onların doğruyu bulmasına sebep olsun.
http://www.dizayngrup.com/userfiles/images/damla-sulama-tablo-4(1).jpg
Sayın Tarku;
öncelikle bahçemin kaç metre olduğunu yazmayı unutmuşum bahçem 180 metre,
Ben arkadaşa bilgi aktarırken kendi yaşadığım tecrübeleri olumlu ve olumsuz yönleri ile aktarmaya çalıştım.Herkes bu şekilde bilgilerini aktarırsa bilgilenmek isteyen arkadaşlarda buradan fikir sahibi olurlar.
Forumun öncelikli amacıda bu olsa gerek.
Siz ne güzel elinizdeki tabloyu vermişsiniz,ben yaşadıklarımı anlatmışım,başkası bir şeyler ortaya koyarsa bilgi sahibi böyle olunacağı kanaatindeyim.Ne dersiniz.
Saygılar.
Bahçeniz 180 metre ve 2 parça halinde 16 lık standart lateral borularla randımanlı bir sulama yapabildiğinize göre sizi tebrik etmeliyim. Damlatıcı aralıklarınız 30 cm mi? aynı ölçülerde döşenmiş olan lateral borulardan kesinlikle memnun değilim ve bu aralıkları en kötü ihtimal yarıya düşüreceğim. Ceviz bahçesi sulayacak olan arkadaşımız ilk defa yatırım yapacağı için benim ki idare ediyor demektense, şimdi yatırım yapacak olsam şöyle yapardım demek daha mantıklı. Tavsiye verip sonradan küfür yemektense baştan zoru söylerim. Gerisi onun kararına kalmış.
Saygılar.
Cevizciankara
11-02-2015, 18:25
Bahçeniz 180 metre ve 2 parça halinde 16 lık standart lateral borularla randımanlı bir sulama yapabildiğinize göre sizi tebrik etmeliyim. Damlatıcı aralıklarınız 30 cm mi? aynı ölçülerde döşenmiş olan lateral borulardan kesinlikle memnun değilim ve bu aralıkları en kötü ihtimal yarıya düşüreceğim. Ceviz bahçesi sulayacak olan arkadaşımız ilk defa yatırım yapacağı için benim ki idare ediyor demektense, şimdi yatırım yapacak olsam şöyle yapardım demek daha mantıklı. Tavsiye verip sonradan küfür yemektense baştan zoru söylerim. Gerisi onun kararına kalmış.
Saygılar.
Borularım 16 lık değil, 20lik üzerinde ayarlı memeler taktım.benim 23 ağaca ancak yettiğini belirtim.
Yoksa benim yanıltma gibi bir düşüncem olamaz.
Arkadaşımız bizim tecrübelerimizi öğrenerek en iyi uygulamayı yapacağı kanaatindeyim.
Saygılar.
Borularım 16 lık değil, 20lik üzerinde ayarlı memeler taktım.benim 23 ağaca ancak yettiğini belirtim.
Yoksa benim yanıltma gibi bir düşüncem olamaz.
Arkadaşımız bizim tecrübelerimizi öğrenerek en iyi uygulamayı yapacağı kanaatindeyim.
Saygılar.
:) 20 lik olduklarını belirtseydiniz bu yanlış anlaşılma olmazdı. Arkadaş yeni sistem kuracağı için detaylar çok önemli.
sedatkso
18-02-2015, 23:23
arkadaşlar kasım ayında dikmiş olduğum 300 adet chandler ceviz fidanını mart sonunda budayacagım. fidanlar ortalama 2 m cıvarı ben bunları 4-5 göz üzerinden budayacagım. fidanları FÜPAŞ fidancılıktan temin ettim. aşı kalemi ihtiyacı olan varsa bana özelden yazabilir.yer ankara-çubuk isteyen bahçeye de gelebilir saygılar
Arkadaşlar kasım 2014 ayında diktiğim 200 chandler fidana damla sulama yapacağım. Tarla %35 eğimli bir tarla ana hattı eğim yönünde çekersem damlama boru uzunluğu 115 metre olacak ve ortalarına doğru önce alçalıyor sonra tekrar ilk yükseklik seviyesine çıkıyor, tam tersini yapıp damlama borularını eğim yönünde çeksem memelerin ayarını yapsam sıkıntı olurmu? bu konuda görüşlerinizi bekliyorum.
Gücendim şimdi,
Biz ne güne duruyoruz
Bir kaç gün gelip kuruverirdik
Neyse yinede kolay gelsin.
Arkadaşlar kasım 2014 ayında diktiğim 200 chandler fidana damla sulama yapacağım. Tarla %35 eğimli bir tarla ana hattı eğim yönünde çekersem damlama boru uzunluğu 115 metre olacak ve ortalarına doğru önce alçalıyor sonra tekrar ilk yükseklik seviyesine çıkıyor, tam tersini yapıp damlama borularını eğim yönünde çeksem memelerin ayarını yapsam sıkıntı olurmu? bu konuda görüşlerinizi bekliyorum.
Lateralleri eğim yönünde döşersen basınç dengesizliği olur. Bu yüzden basınç ayarlı damlatıcılı lateral döşemeni tavsiye ederim. Aksi taktirde su basıncını ayarlamak sorun olur. Hat sonunda aşırı basınç olur ve borular bu basınca dayanmayabilir. Diğer taraftan eğime dik olarak döşersen, 115 metre uzunluk damlatıcı borular için çok uzun, hattı bölmen gerekir.
Cevizciankara
20-02-2015, 09:25
İşi uzmanına sormak lazım, yanı başında Nail abi var.En faydalısı ondan bilgi alman ancak benim damlama sistemimi anlatayım belki kafanda bir fikir oluşturur.
Benim bahçemin uzunluğu 180 metre, hattı ikiye böldüm yaklaşık 90 ar metre, 20 lik boru kullandım, bayağıda eğim var. ayarlı meme kullanıyorum.alt taraflarda bayağı bir basınç oluyor, tapayı bile fırlatıyor, tapayı bağ teliyle bağladık ancak sağlam oldu.
yukarılara çıktıkça basınç azalıyor son sıralarda su varla yok arasında. aşağıdaki memeleri kısınca yukarılara su ancak yetiyor.
ağaç arası mesafeler 4 er metre. bir sırada yaklaşık 22 meme takılı
Saygılar
sedatkso
20-02-2015, 18:01
bana özelden msj atan arkadaşlar ben budamayı mart 27 sinde yapacagım ve 1 gun sonrada kargoya verecegım fakat benden 5-10 adet isteyenler oluyor benim pek zamanım yok iznim 2 gün parca parca gonderemem en az 50 adet gonderebılırım.agaçlar pişkin ve güzel..saygılar
Blacksoul1903
23-02-2015, 10:26
Herkese iyi günler dilerim. Öncelikle belirtmek isterim ki aşağıda yazmış olduklarımla ilgili olarak bana katılanlar olduğu gibi aksi yönde düşüncesi olanlar da olacaktır. Herkesin bu konudaki fikirlerini öğrenmek isterim ne de olsa bilgi paylaştıkça çoğalmakta.
Bu sene İzmir Seferihisar'da ortalama rakımı 420 metre olan, kuzey cephe, %25 eğimli bir arazide 253 adetlik bir ceviz bahçesi oluşturduk. Ağaç aralıkları 7x4 metre. Arazimiz dikdörtgen biçiminde. Ana yola cephesi olan uzun kenarın uzunluğu yaklaşık 220 metre. Arazinin eni ise çeşitli girinti ve çıkıntılarla farklılık göstermekle birlikte yaklaşık 50 metre. Arazinin en yüksek yeri 430 metre rakım ile arazinin sağ üst noktası. Yol boyunca ilerledikçe eğim 220 metre boyunca yavaş yavaş azalmakta.
Ağaçların dikim işlemleri bitti sıra geldi sulama sistemini kurmaya. Kafamızda kurduğumuz ve neredeyse uygulamaya başladığımız plan ise ise şu şekilde; Arazinin en yüksek noktasına 10 tonluk depo koyacağız. Bu depodan çıkışı 2 inçlik boru ile yapıp 50 metre devam ettikten sonra bunu bir vana ile 1,5 inç'e düşüreceğiz. Bu düşürmenin sebebi sulamanın son anlarında suyun kesilmesi sonrası 2 inçlik boru olursa boru çapı geniş olduğundan suyun o anda tamamı boru sonuna hareket edecek ve üst rakımda kalan damlama çıkışlarına su girişi olmayacak böylece ağaçlar arası sulama miktarları arasında fark oluşacak. Düşürme esnasında vana koyulmasının sebebi ise vana sonrası aşırı basınç söz konusu olursa bu basıncın kısılmasının sağlanması. Ana boru boyunca toplamda 31 adet sıra var. Bu sıra aralıkları 7 metre. Bu sıralardan aşağı doğru kapalı damlamalar çıkacak. Ortalama her sırada bulunan ağaç sayısı 8. Tazyiğin bu damlama hortumlarını attırmaması için ana boruyla birleştiği yerlerde kilitli aparat kullanacağız. Kapalı damlamamızın et kalınlığı 1.1 milim olacak. Bunun sebebi de damlamaya takılacak katiflerin basınç dolayısıyla atmasını önlemek. Katiflerimiz de basınç ayarlı olacak. Bar arttıkça (özellikle alt sıralarda) katif içindeki meme sıkışacak ve su çıkışını dizginleyecek ve sanıldığının aksine su fışkırır gibi çıkmayacak. Bar azaldıkça ise katif içindeki meme rahatlayacak ve katife giren su rahatça dışarı çıkacak. Böylece ağaçlar arasındaki sulanma miktarlarını en aza indireceğiz. En yüksek yer ile en alçak yer arasındaki rakım farkının da 40 metre olmasından dolayı damlama konusunda sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum.
İlk 4 sene ağaç başına 2 katif koyacağız (bu 4 senelik süre +/- 1 yıl olabilir). Bu sürede bahçede toplam 500 katif olacak ve saate 4 litre akıttığı düşünülürse saate 2000 litre suya ihtiyacımız olacak. Küçük yaştaki ağaçlarında bir kerede en fazla 2 saat sulanması yeterli olacağından 10 tonluk depo bizi yaklaşık 3 sulama idare edecek. 2 saatten sonraki sulamalarda ağaca verilen suyun köklerden aşağı inerek israf olmasına neden olacaktır, bu nedenle az miktarda sulama ama sık sık sulama ilk senelerde önemli diye düşünüyorum. Haftada 3 kez 2 şer saatlik sulamalar bize yetecektir. İlerleyen senelerde ağaç başına katif sayısı da artacak. 4 katif koyulduğunda arazide 1000 katif olacak ve saate 4000 litre suya ihtiyaç olacak. 10 tonluk depo da bize 2,5 saatlik bir sulama imkanı sağlayacak. Bu bakımdan benim gibi bahçe kurulum aşamasında malzeme tedarik edecek olanların günü değilde bundan 5-10 yıl sonrasını düşünerek malzeme alması hem fazla maliyeti hem de zaman kaybını önleyecektir. Depo ile sulamanın bir başka faydası da damlama ile yapılacak gübrelemede kolaylık sağlaması. Burada dikkat edilmesi gereken husus da depo tam dolu ile değil de deponun dibinde kalan 2-3 tonluk suya gübrenin karıştırılıp verilmesi. Diğer türlü randıman düşük kalacaktır.
Fikirlerim ve uygulamalarım bu şekilde. Umarım en azından bir kişiye fayda sağlarım. Sağlıcakla kalın.
Nail ağbi çok özür dilerim. Ben İstanbul'da çalışıyorum.Seninle tanışmak için bir kaç defa niyetlendim. Her gelişimde sorunlar yüzünden denk getiremedim. Tanışma imkanım varken telefonla yardım istemek hoş olmaz. Esasen budama konusunda yardımına ihtiyacım var. Mart 7-8 inşallah Gönen'deyim. Tanışır görüşür üstün tecrübenizden bende faydalanırım. Ayhan Karpuz
alperalper
02-03-2015, 13:56
arkadaşlar selam.
basınç ayarlı damlatıcıları kullanarak cazibe ile sulama yapamayacağımı söylediler. ne derece doğrudur. aslı astarı var mıdır?
biraz daha açayım.
benim tarlanın alt tarafı ile üst tarafı arasında yaklaşık 25m kot farkı var. üst tarafa koyduğum depo ile damlama yapıyorum. bu sene memeleri netafimin pcj basınç ayarlı damlatıcıları ile değiştireyim dedim. ancak satıcı hem 5000 adetten aşağı satmıyoruz hem de bu damlatıcılar o tarlada iş yapmaz dedi. siz ne dersiniz. teşekkurler.
arkadaşlar selam.
basınç ayarlı damlatıcıları kullanarak cazibe ile sulama yapamayacağımı söylediler. ne derece doğrudur. aslı astarı var mıdır?
biraz daha açayım.
benim tarlanın alt tarafı ile üst tarafı arasında yaklaşık 25m kot farkı var. üst tarafa koyduğum depo ile damlama yapıyorum. bu sene memeleri netafimin pcj basınç ayarlı damlatıcıları ile değiştireyim dedim. ancak satıcı hem 5000 adetten aşağı satmıyoruz hem de bu damlatıcılar o tarlada iş yapmaz dedi. siz ne dersiniz. teşekkurler.
25 metre kot farkı ile gerekli basıncı sağlayabilirsin. En garantisi nanometre ile borulara gelen suyun basıncını ölç.
Çalışma basıncı aralığı 0.8 – 4 bar,
•1 mm et kalınlığındaki PE borularda maksimum çalışma basıncı 3,5 bar,
•1,2 mm et kalınlığındaki PE borularda maksimum çalışma basıncı 4 bar,
•Kapanma basıncı 0,12 bar’dır.
Blacksoul1903
04-03-2015, 09:00
arkadaşlar selam.
biraz daha açayım.
Kot farkı size avantaj sağlayacaktır. Buna bir de deponuzun yapacağı basıncı eklerseniz basınç ayarlı damlatıcılar iş görür. Kolay gelsin.
arkadaşlar selam.
biraz daha açayım.
selamlar
öncelikle deponuzun olduğu yerdeki ilk fidanlarınız ile deponuzun arasındaki yükselti farkı ne kadar.. bahçenizin alt tarafı ile depo arası yükseltinin yaklaşık 25 mt olduğunu yazmışınız depo seviyeniz ile ilk sıra damlatıcılarınız arasındaki fark yaklaşık 8 mt olmazsa netafimin basınç ayarlı damlatıcıları sağlıklı çalışmaz. yükseltinin 8 metreden fazla olmaya başladığı sıralarınız sulanır farkın 8 metreden az olduğu yerlerde debi ayarı damlatıcılar takarak düzenleme yapabilirsiniz.
şöyle düşünün deponuzdan sonra aşağı doğru 20 sıra fidanınız var depo alt seviyesi ile birinci sıra arası fark 3 mt ikinci sıra ile 5 mt üçüncü sıra ile 6 mt diyerek devam ediyor 8 metre olan yerden itibaren netafimin damlatıcılarını takın ilk sıradan 8 metre olan yere kadar olan yerlerede debi ayarlı damlatıcılar takın anca bu şekilde sistemizniz sağlıklı çalışır..
http://www.netafim.com.tr/Data/Uploads/120316%20PC%20dripper%20technical%20information.pd f
Working pressure range bar --- sutununa bakın
linkteki sayfanın altlarına doğru inince göreceğiniz tablolarda. farkı çaplarda borularla, değişik basınçlarda, kaç metre de bir damlatıcı takarsanız, kaç metre uzunluğa kadar boru kullanabileceğimizi tablolamışlar. çok güzel bir çalışma umarım faydalı olur...
tahlil sonucları hakkında tecrübeli arkadaşların yorumlarını bekliyorum.tuzluluk yuksek ama diğer degerler ıyı gorunuyor.toprak suzek ve gecirgen direnaj sorunu yoktur.kücukte olsa bır sansım var mı?tahlili yapılan su tarlanın 40 metre yuksegınde göze suyu olup cazibe yolu ıle tarlaya nakli mümkündü. İkinci Bır alternatif olarak tarlanın 500 ila 550 metre uzagından ve 80 ila 100 metre eksi kot farkı ile mevcut bulunan ırmaktan nasıl sulama yapabilirim?konu hakkında yardımlarınızı bekliyorum
Tarlanın ırmaga olan yuksekliği 90 metre uzaklığı ıse 500 metredir.ırmaktan nasıl bır yontemle sulma yapılabılır?el ektrik olmdığını dusunursek dizel jenretör **** traktör kuyruk mili ile calısan santirfüjlerle su cıkarılabılırmı?
Arkadaşlar 298 nolu mesajıma olumlu bir cevap gelebileceğine dair umudum pek yoktu ama 299 nolu mesajım hakkında fikir ve yorumlarınıza ihtiyacım var.Saygılarımla.
Dursunbeyli
25-04-2015, 10:30
Arkadaşlar 298 nolu mesajıma olumlu bir cevap gelebileceğine dair umudum pek yoktu ama 299 nolu mesajım hakkında fikir ve yorumlarınıza ihtiyacım var.Saygılarımla.
Yukarıda bir arkadaşımız bahsetmiş. Su koçu pompasından. Eğer Irmak üzerinde 2 veya 3 metre düşü sağlayabilirsen Sıfır enerji ile tarlana su alabilirsin. Araştır su koçu pompasını. Ben de uzun zamandır araştırıyorum bu pompay.
Cevizciankara
25-04-2015, 16:53
Tarlanın ırmaga olan yuksekliği 90 metre uzaklığı ıse 500 metredir.ırmaktan nasıl bır yontemle sulma yapılabılır?el ektrik olmdığını dusunursek dizel jenretör **** traktör kuyruk mili ile calısan santirfüjlerle su cıkarılabılırmı?
Sizin 500 metre uzaklık 50 m olarak hesaplanır ve 90 metrede kot farkı var.Eder 140 metre.Sizin en az 140 metre dik basabilen yüksek basınçlı bir pompaya ihtiyacınız var. Bu tabikiminimumu 140 metre ,firesinide düşünürsek en az 160 metre dik basabilen bir pompaya ihtiyacınız var. Saygılar.
Selamlar,
Su koçunun da limitleri var. Bahsedilen bahçe için su koçu uygun görünmüyor. 500 metre uzaklık belki sorun olmaz ama tarlanın nehirden yüksekliği sorun gibi duruyor.
Sizin 500 metre uzaklık 50 m olarak hesaplanır ve 90 metrede kot farkı var.Eder 140 metre.Sizin en az 140 metre dik basabilen yüksek basınçlı bir pompaya ihtiyacınız var. Bu tabikiminimumu 140 metre ,firesinide düşünürsek en az 160 metre dik basabilen bir pompaya ihtiyacınız var. Saygılar.
Sayın cevizci ankara çok teşekkür ederim.Bu konuda epeyce araştırma yaptım ama malum teknik terimlerden ve buişin mühendisliğinden anlamadığım için tereddütlerim var.Dizel motorların burada reklam olmaması için bilmiyorum bir sakıncası varmıdır marka ismi vermek istemiyorum ama konuyu ifade edebilmek için nasıl biryöntem bulabilirim.Bir markanın internet satış ortamında verilen teknik veriler tablosunda örneğin maxsimum 70 mt ye 60 ton gibi rakamlar var.Modellerine göre değişiyor tabi.Çok kademeli dizel motopompların Samsun'da bulunan üreticisinin resmi internet sitesindeki manometrik yükseklik tablosunda ise Hm(m) olarak aynı motorun 140veya150 **** 160 metrelere farklı miktarlarda ama giderek düşen miktarlarda beş on tonluk rakamlara düştüğü görülmekte.Bu normalde damlama sulama için yetecek miktarlar.Yoksa ben yanlışmı değerlendiriyorum.İlgili firmadan bilgi istedim ama maalesef cevap vermediler.Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Cevizciankara
25-04-2015, 19:56
Sayın cevizci ankara çok teşekkür ederim.Bu konuda epeyce araştırma yaptım ama malum teknik terimlerden ve buişin mühendisliğinden anlamadığım için tereddütlerim var.Dizel motorların burada reklam olmaması için bilmiyorum bir sakıncası varmıdır marka ismi vermek istemiyorum ama konuyu ifade edebilmek için nasıl biryöntem bulabilirim.Bir markanın internet satış ortamında verilen teknik veriler tablosunda örneğin maxsimum 70 mt ye 60 ton gibi rakamlar var.Modellerine göre değişiyor tabi.Çok kademeli dizel motopompların Samsun'da bulunan üreticisinin resmi internet sitesindeki manometrik yükseklik tablosunda ise Hm(m) olarak aynı motorun 140veya150 **** 160 metrelere farklı miktarlarda ama giderek düşen miktarlarda beş on tonluk rakamlara düştüğü görülmekte.Bu normalde damlama sulama için yetecek miktarlar.Yoksa ben yanlışmı değerlendiriyorum.İlgili firmadan bilgi istedim ama maalesef cevap vermediler.Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Sayın KOYULHİSARLI;
Benim bahçemin uzunluğu 200 metre ve kot farkı 20 metre.Bende geçen sene sizin gibi sulama için motor arayışı içindeyken,motorcuların bilgilerinden istifade ettim. yatay olarak 10 metreyi dik olarak 1 metre hesaplıyor ve kot farkını ilave ediyorlar.benim 200 metreyi 20 m olarak hesapladılar ve 20 metrede kot farkını ilave yaparak 40 m buldular.Bende 50 metre basan (ETİKETİNDE H-MAX:50 YAZAN) motordan aldım 2'' giriş ve çıkışlı .Herhangi bir sorun yaşamadım.Sizinde EN AZ h: max:160 yazan bir motor almanızı tavsiye ederim.
Sayın KOYULHİSARLI;
Benim bahçemin uzunluğu 200 metre ve kot farkı 20 metre.Bende geçen sene sizin gibi sulama için motor arayışı içindeyken,motorcuların bilgilerinden istifade ettim. yatay olarak 10 metreyi dik olarak 1 metre hesaplıyor ve kot farkını ilave ediyorlar.benim 200 metreyi 20 m olarak hesapladılar ve 20 metrede kot farkını ilave yaparak 40 m buldular.Bende 50 metre basan (ETİKETİNDE H-MAX:50 YAZAN) motordan aldım 2'' giriş ve çıkışlı .Herhangi bir sorun yaşamadım.Sizinde EN AZ h: max:160 yazan bir motor almanızı tavsiye ederim.
Sayın cevizci ankara sizin seçiminizde tereddüt edecek bir durum yokturMAX:50 yazıyormuş.Sizede 40 mt yetiyor zaten.Benim tereddütüm ise şu.Antor lombardini motorun internet satışında diyelim bir modeli max:55 mt ye 75 ton/saat yazıyorken bu değerlere baktığımda bu motor benim işimi görmüyor,ancak aynı motorun Samsun üreticisinin sitesinde motorun giriş ve çıkışları inç olarak küçülmüş ama manometrik yükseklik tablosunda Hm(m) olarak örneğin 100mt 8 Qm3/h,120 mtde 7'5 ,140 mt de 7, ve böyle devam ederek en son 220 mt de 4'7 Qm3/h olarak tamamlanıyor.Yani ben eğer yanlış anlamıyorsam max.satte 55 mt ye 75 ton su basan motor yükselti uzadıkça debisi azalarak su basmaya devam ediyor.Bunu mu anlamalıyız doğrusu kafam karıştı.İnşallah ilgili firmaya attığım maile cevap verirler.İyi akşamlar.
Cevizciankara
26-04-2015, 12:11
Sayın cevizci ankara sizin seçiminizde tereddüt edecek bir durum yokturMAX:50 yazıyormuş.Sizede 40 mt yetiyor zaten.Benim tereddütüm ise şu.Antor lombardini motorun internet satışında diyelim bir modeli max:55 mt ye 75 ton/saat yazıyorken bu değerlere baktığımda bu motor benim işimi görmüyor,ancak aynı motorun Samsun üreticisinin sitesinde motorun giriş ve çıkışları inç olarak küçülmüş ama manometrik yükseklik tablosunda Hm(m) olarak örneğin 100mt 8 Qm3/h,120 mtde 7'5 ,140 mt de 7, ve böyle devam ederek en son 220 mt de 4'7 Qm3/h olarak tamamlanıyor.Yani ben eğer yanlış anlamıyorsam max.satte 55 mt ye 75 ton su basan motor yükselti uzadıkça debisi azalarak su basmaya devam ediyor.Bunu mu anlamalıyız doğrusu kafam karıştı.İnşallah ilgili firmaya attığım maile cevap verirler.İyi akşamlar.
Sayın Meletli;
Sizi yanıltmış olmayayım.
Benim bildiğim aynı markanın değişik çıkışları olan modelleri mevcut hatta aynı çıkışlı olan fakat farklı yüksekliğe basabilen modeller mevcut. Sizin bakacağınız motorda yazan maximum h: kaç olduğudur.Size en az 160 lazım diye düşünüyorum. Manometrik eğriler sizi yanıltmasın. İnşallah doğru tercihi yaparsınız.
Birde hatırlatmak isterim. Motorun girişindeki boruyu bağlayınca iğne ucu kadar bile delik kalmayacak şekilde bağlayınız yoksa suyu çekmiyor. ben bundan dolayı tam 1 hafta suyun içinde mahfoldum. Motoru aldım kuyuya bağladım 1 çekiyor bir çekmiyor. Servise götürüyorum bakıyorlar sorun yok.Tekrar kuyuya bağlıyorum. bir çekiyor bir çekmiyor.tam 1 hafta uğraştım.kuyuya giden kalın sarı boruyu bile değiştirdim.kaçak olabilir diye ; ancak yine olmadı .Sonradan anladık ki bağlantıdan hava alıyor.2 tane sağlam kelepçeyle sıktık etrafınıda iyice bant sardık dahada sorun çıkarmadı bir yaz rahat ettik.
İnşallah benim tecrübem kulağınıza küpe olurda aynı sorunu yaşamazsınız. Saygılar.
Domak pompadan aradılar sağolsunlar.Çok kademeli dizel motopomplardan KP32-13 modelinin ağız çapı 2" çıkış 1 1/2" olan 13 HP gücünde ve 4LD640 Antor marka modelin işimi göreceğini ifade ettiler.Aslında 3 LD 510 da işimi görebilirmiş ama ben ilerde fidanlar büyüdükçe daha çok suya ihtiyaç duyacağımı düşünerek ilerde pişman olmamak için büyük olanı düşünüyorum.İnşallah pişmanlık duymayız diyerek 3 ncü tarlamızın da hazırlıklarına başlayabiliriz.Yardımcı olan herkese çok teşekkürler.
Mecnun24
13-05-2015, 13:11
Denizli'de 30 ağaçlık küçük bir ceviz bahçem var. Henüz iki yaşında fidanlar. Sulama işini tankerle yapıyorum fakat, tankerciler tabiri caizse neredeyse yeni bir motor parası istiyorlar her sefer için.
Benim durumumda olan ve bahçesini kendi imkanları ile sulayanlardan bilgi ve yardım almak istiyorum. Ne yapabilirim, nasıl sulayabilirim.
Tarlam asfalt kenarında, eski bir arabam var. Mesela arabanın arkasına küçük bir römork taktırsam hortumla sulasam, yahut arabayı station wagon bir arabayla değiştirip bagaja naylon tanker koysam öyle hortumla sulasam, ne bileyim.
Velhasılı kelam her türlü fikre ve bilgiye açığım, yardım edin kurtarın beni traktörcülerden :)
suyunuz az ya da getirmesi çok maliyetli ve siz hala hortumla sulama yapmaya çalışıyorsunuz. bence damla sulamayı düşünün.
Mecnun24
13-05-2015, 21:17
30 ağaç için sondaj vurmak çok mantıklı gelmiyor bana, kaldıki suyun kaç metreden çıkacağı muaamma. Aradığım daha basit ve az maliyetli bir çözüm.
taşıma suyu da damlama ile verirseniz daha etkili sulama yapmış olursunuz, onu söylemek istiyorum
Mecnun24
14-05-2015, 22:36
tamam verelimde, nasıl taşıyacağız onu bulamadık daha.
cevizadam
24-07-2015, 12:42
Saygıdeğer ceviz yetiştiricileri, manisa akhisara bağlı 800 rakım yüksekliği olan bir köyden ceviz için tarla bakıyorum. Köyde neredeyse her yer kiraz ve ceviz bahçeleri ile dolu. Konuştuğum kişiler sulama yapmadıklarını söylediler. Ağaçlar gayet sağlıklı görünüyordu. Susuz bir şekilde cevizin böyle büyüyüp meyve vermesi dikkatimi çekti. Havanın serin ve toprağın nemli olduğunu sulamaya gerek olmadığını söylediler. Tarlada elektrik olmadığından beni en çok korkutan sulama meselesiydi zaten. Sizce ne yapmalıyım? İlk 2 yıl yaz aylarında tankerlerle sulasam sonra kendi haline mi bıraksam acaba?
Ceviz ağaçlarını yalnız iki yıl mı sulayacağız. Yoksa iki yıldan sonrada sulamak gerekiyormu. Meğilli arazi ve düz arazi olması verilecek su miktarını etkiliyormu.
Ercan kızıl
16-08-2015, 16:55
Domak pompadan aradılar sağolsunlar.Çok kademeli dizel motopomplardan KP32-13 modelinin ağız çapı 2" çıkış 1 1/2" olan 13 HP gücünde ve 4LD640 Antor marka modelin işimi göreceğini ifade ettiler.Aslında 3 LD 510 da işimi görebilirmiş ama ben ilerde fidanlar büyüdükçe daha çok suya ihtiyaç duyacağımı düşünerek ilerde pişman olmamak için büyük olanı düşünüyorum.İnşallah pişmanlık duymayız diyerek 3 ncü tarlamızın da hazırlıklarına başlayabiliriz.Yardımcı olan herkese çok teşekkürler.
Sevgili forum arkadaşım ve ceviz dostu. Bahçemdeki sondaj-su kurudu maalesef 1 hafta önce. 1 haftadır tanker arıyorum fidanlar ölmesin diye... Bir projem var sizin yukarıdaki gibi. Yaklaşık 550 mt uzunluğunda, bir yakadan diğer yakaya (arada dere var) hemen hemen aynı kod ayarında (varış yeri 10 met yüksek olabilir belki) siz tecrübe ettiniz mi yukarıdaki projeyi? sonuç nasıl? ben 50'lik tabir edilen boru ile sulama yapıyorum 250 fidanlık bir bahçeye yetiyor. Birde bu dizel motor fiyatı nedir? Bu dizel motoru başlangıca mı, varışa mı koymam gerekir? Teşekkür ederim.
Ben bahse konu tarlanın hazırlıklarını maalesef babamın rahatsızlığı sebebiyle çok geciktirdim.Fidan kuyularını ikigün önce açabildim.Gübre dün geldi.sulama işini bu arada elektrikli motorla çözeceğiz.Şuanda projesi hazırlanıyor.Dizel motopompdan vazgeçtim.Suyu inşallah tarlaya çıkardığımızda tabikisonucu buaradan paylaşırım.
Ercan kızıl
16-08-2015, 21:49
Geçmiş olsun, Allah mvaffak etsin.
Merhabalar,
Ben bursa Karacabey de ceviz bahçesi olan bir cevizciyim. Fidanları geçen kasım ayında diktim. Sulamayı kesmeli miyim eylül 1 oldu. Yalnız baktığımızda 15 eylül den önce bursa da yağış gözükmüyor. Erken donlardan korunmak için sulamayı kesmek gerekiyor fakat artık kışlarda geç geliyor. Yaz kısa, nasıl fidan büyüteceğiz. Bu senede kış geç gitti ve geç geleceğe benziyor. Biraz bu ağustos ortası sulama kesilir ifadesini artık esnetme zamanı gelmedi mi. Özellikle bursa için geç geliyor kış. Ne dersiniz sulamayı kesmeli miyiz.
BURGAZ73
31-08-2015, 22:09
15-20 agustos gibi kesmelisinizki erken donlara yakalanmasın agaclarınız.
Ben eylülün ilk haftasına kadar sulama yapıyorum. Özellikle ağaçlar ilk senelerini yaşıyorsa bence çok erken suyu kesmeyin. Ağustos ortası azaltmaya başlayarak eylül ilk haftasına kadar sulayın.
Bulunduğum bölgede havalar hala 35-36 derece civarında. Temmuz ortasında bir jeneratör arızası yüzünden 15 gün sulama yapamadık. ben 15 Eylül'e kadar sulamaya devam edeceğim bu sene
herkese merhaba
ben 1 hp lik (0.75 kW) dalgıç pompayı Atimax ag 3500 jeneratör ile çalıştırabilir miyim? (3.5 kW) yardımlarınız için teşekkürler
saygılar
deli_dervish
15-11-2015, 15:00
arkadaslar yapmayı düşündüğüm ceviz bahcesinin su temini hakkında asagıdaki konularda tecribeli arkadaslar yorum yapabilir mi? cok teşekkürler
750 agaclık bahce için 750*35litre=26000 litre 1 seferlik sulama ihtiyacı, yıllık 6-8 defa sulama için 100 tonluk depo yapıp yılda 2 defa su deposunu doldurmayı planlıyorum.
* 100 tonluk bir depo uzun ömürlü olacak sekilde betonerme yapılırsa yaklaşık ne kadara malolur?
*suyu basmayı düşündügüm mesafe 900m ve yükseklik olarak 120 metre yukarıya. sizce bu suyu basmak için hangi tip motor ve pompa kullanmalıyım? traktör arkasındaki milden çalışan santrafej pompalar bu suyu basabilir mi? boru kaçlık olabilir depoyu doldurmak için sadece?
Merhaba;Sizin problemi reklama girip girmediğini bilmediğim için burda markasını yazamayacağım ama KP 40/10 modelini internette yazıp aradığın zaman karşına markası ve detayları da çıkacaktır ama ben kısaca bahsedeyim.Sizin mesafe 900 mt.olduğuna göre yükseltinize fazladan 90 metre daha ilave ederek hesap yapmalısınız.Yükseltiniz 120 mt+90=210 metre.Yani alacağınız pompa en az dikine 210 metreye suyu basabilmelidir.Yukarıda size önerdiğim model 25 beygir güce sahiptir.Giriş 2,5" çıkış çapı 2" dir.Yatay milli kademeli elektromotopomp diye geçmektedir.263 metreye saatte 9 ton su basmakta,sizin ihtiyacınız 210 mtreye basacak daha küçük modelleridir ancak sürtünme vs.kayıpları düşünerek bu model daha uygun olacaktır.210 mt. İse saatte 17 m3 su basabiliyor.Siz doğrudan üst limiti 210 metreye basan modeli terch ederseniz belki sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Traktör arka kuyruk mili ile çalışan santirfüj de yükselti en fazla 164 mt olarak görünüyor ama siz yinede ilgili firma ile görüşün derim.Çünkü farklı seçenekler sunuyorlar.Yani giriş çıkış çaplarını değiştirerek farklı öneriler sunuyorlar.Ancak aynı firmanın kademeli dizel motopompları 250 mt.kadar değişik debilerde ve değişik güçlerde motopompları var.Forumda bu konuda gayet yetkin ve detaylı bilgi sahibi arkadaşlarımız var.Onlar daha yararlı ve detaylı bilgi vereceklerdir sanırım.Selamlar.
100 tonluk havuzu bilemem ama 6*4*2=48 tonluk havuzu daha bu hafta yaptırdım.Vanalar hariç olmak üzere tüm malzeme ve işçilik dahil 10.000tl.ye yaptırdım.Benim bulunduğum yer ücra bi dağ başı olunca işler zorlaştı.Rekabet yoktur,dolayısıyla nekadar kazık yedik bilmiyorum.Ancak kesinlikle betonun tamamını aynı gün mulaka yaptır.Tek seferde bitirmelisin.Kesinlikle ek **** ilave düşünme.
Sayın deli dervish kusura bakma parça parça oldu ama insan yaşadıklarını hatırladıkça neyse neyse oralara şimdi hiç girmeyelim.Kullanacağınız boru kesinlikle o uzaklık ve yükselti için 16 atü den aşağı olmamalı ve ayrıca hurda maldan yani geri dönüşüm malzemesinden üretilmiş olmamalı.Ve de kullanacağınız boru şahısların mülkünden **** tarlasından geçecekse kesinlikle elektrik projeni yaptırmadan ilgili şahıslarla görüşmelisin.Yoksa yeniden silbaştan oluyor herşey.Ayrıca havuzu eğer kendi tarlanın dışına yapacaksan mera **** orman herkimse ilgilisi önceden bi görüşme yap derim.Ben damlama için gerekli basıncı oluşturması amacıyla tarlanın hemen kenarındaki 10 mt kadar üst tarafa yapacağım zaman hemen ihbarlar başlıyor orman idaresi ile sıkıntı doğuyor.Halbuki bahse konu yeri biz yüyıllardır karasabanla ekip biçeridik.Ama traktöre sebep terkedince devlet hemen sahipleniyor.Bütün bunlar gözünü korkutmasın kardeşim,zira azmin elinden hiçbirşey kurtulmuyor.Allah yardımcın olsun.
deli_dervish
15-11-2015, 17:08
sayın meletli cevapların için cok teşekkür ederim. elektrikli motor yerine ya dizel motopomp **** basabilirsem santrfüz denemeyi planlıyorum. suyu basma kısmını bir sekilde halledebilirim benim asıl gözümü korkutan depo imalatı çünkü aynı sekilde bu yerde dagın basında
formullaone
15-11-2015, 18:43
sayın meletli cevapların için cok teşekkür ederim. elektrikli motor yerine ya dizel motopomp **** basabilirsem santrfüz denemeyi planlıyorum. suyu basma kısmını bir sekilde halledebilirim benim asıl gözümü korkutan depo imalatı çünkü aynı sekilde bu yerde dagın basında
Burada işe yarar bilgiler var.
CEVİZ BAHÇESİNDE ALTERNATİF SU KAYNAKLARI: DEPOLAMA HAVUZLARI | Ceviz | Ceviz Hakkında Herşey (http://ceviz.info/12/ceviz-bahcesinde-alternatif-su-kaynaklari-depolama-havuzlari/)
formullaone
15-11-2015, 18:49
Tarımsal Sulama Havuzları (http://www.orbit-tr.com/tr/sulama-havuzlari/tarimsal-sulama-havuzlari)
İsmail Kuzucu
15-11-2015, 18:54
Bende bir link ekleyeyim. İleride çok güzel bir olduğuna inandığım bir yer. Gönen'in bir mahallesinden..
https://www.facebook.com/sinan.kara.560/posts/10153637708228104
deli_dervish
16-11-2015, 13:01
arkadaslar toprak üstü su depolarında kullanılan su geçirmez naylonu nereden temin edebilirim, kalınlıkları ne kadar olması gerekiyor kullanan arkadaslar bilgi verebilir mi? örnegin bazı firmalar m2'si 7 eurodan 1 mm kalınlıgında fiyat verdiler cok yüksek geldi. sizce nasıl bir ürün kullanılmalı?
formullaone
16-11-2015, 19:18
arkadaslar toprak üstü su depolarında kullanılan su geçirmez naylonu nereden temin edebilirim, kalınlıkları ne kadar olması gerekiyor kullanan arkadaslar bilgi verebilir mi? örnegin bazı firmalar m2'si 7 eurodan 1 mm kalınlıgında fiyat verdiler cok yüksek geldi. sizce nasıl bir ürün kullanılmalı?
Ben Nisan ayında 12 metre uzunluk, 10 metre genişlik ölçüsünde bir naylonu 300 tl ye aldım. Kalınlık olarak kaç mm bilmiyorum ama piyasada bulabildiğim en kalın naylonu aldım.
deli_dervish
16-11-2015, 19:58
piyasadan mı aldınız ya da belli bir üreticiden mi?
cevizadam
27-06-2016, 17:25
Arkadaşlar, cevizde sulamanın gündüz veya gece yapılması çok fark eder mi?
BURGAZ73
27-06-2016, 21:15
sabah erken saatlerde **** aksam serinlikte sulama yapın. ancak en iyi aksam serınlıkte yapılması.
mehmet_yldrm
20-07-2016, 09:01
arkadaşlar merhaba
10 dönüm ceviz bahcemiz için damlama yapıyoruz. 10 ton plastik tank aldık. bu tank içinde 2.5 mt yuksekliğinde bir şase yaptık. tankın kendi yüksekliği de 2,5. mt. tanktaki suyun yuksekliğini de ortalama 1,25 mt alırsak. 3,75 mt yuksekliğinde bir yukseklikten damlama yapıcaz kendi cazibesi ile.
deliksiz 20 lik boru aldık. her bir hat 170 mt.
yöntem 1 ceviz diplerine halka yapalım 16 boru ile
yöntem 2 sabit debili katif damlatıcı saatte 8 litre olan dan 2 adet. benim tercihim de bu yönde toplamak kolay olur die.
sizce 3,75 mt yukseklik kendi cazibesi için yeter mi. 170 mt hat için.
katif tıkanma damlama da sıkıntı olur mu.
başka bir yöntemle yapsak daha mı iyi olur.
mehmet_yldrm
20-07-2016, 09:14
bu da sasemiz
alperalper
20-07-2016, 10:07
arkadaşlar merhaba
10 dönüm ceviz bahcemiz için damlama yapıyoruz. 10 ton plastik tank aldık. bu tank içinde 2.5 mt yuksekliğinde bir şase yaptık. tankın kendi yüksekliği de 2,5. mt. tanktaki suyun yuksekliğini de ortalama 1,25 mt alırsak. 3,75 mt yuksekliğinde bir yukseklikten damlama yapıcaz kendi cazibesi ile.
deliksiz 20 lik boru aldık. her bir hat 170 mt.
yöntem 1 ceviz diplerine halka yapalım 16 boru ile
yöntem 2 sabit debili katif damlatıcı saatte 8 litre olan dan 2 adet. benim tercihim de bu yönde toplamak kolay olur die.
sizce 3,75 mt yukseklik kendi cazibesi için yeter mi. 170 mt hat için.
katif tıkanma damlama da sıkıntı olur mu.
başka bir yöntemle yapsak daha mı iyi olur.
geçen yıl yaptığım konuşmaları yanlış hatırlamıyorsam, katif damlatıcının randımanlı çalışması için 7m kot farkı gerekiyordu. bu yüzden bahçenin üst tarafını katif olmayan damlatıcılarla donatmayı planlamıştım.
mehmet_yldrm
22-07-2016, 14:09
katif kullanmaya karar verdim. son olarakta beyaz 10 tonluk tankın içerisine ışık almaması için siyah naylonla kaplamayı düşündüm.
daha pratik bi önerisi olan var mı.
belkibirgun54
22-07-2016, 19:34
merhaba katif damlatıcıların belirli bir bara ihtiyaç duyduklarını biliyorum. bahçeniz eğimsiz ise sorun yasayacagınızı düşünüyorum. ilk etapta 1 boruya uygularsanız görmüş olursunuz. benimde düşündüğüm bir sistemdi denediğiniz.
birde yapacagınız sistem cok uzun benim bahçemde 170 metre ortadan 2 ye böldüm 85 85 sonada stabil gitmesi açısından ayarlı damlatıcı tavsiye ederim. ben ana boruyu yere gömdüm birdaha ellememek için.
örnek olması açısından videoyu izlerseniz ayarlı damlatıcı uygulanmıs.
https://www.youtube.com/watch?v=-Z2IWscLg6Y
mehmet_yldrm
25-07-2016, 09:00
Uygulamayı yaptık. damlatıcı borularını 20 lik boru kullandık sıkıntı cıkarmadı. suyun hat sonuna ulaşmasında sıkıntı olmamasından dolayı tek katif kullandık. aslında proje başlangıcında 8 ltlikten çift katif kullanmaktı. sahaya gelince tek takmaya karar verdik. 4 lt çift takılabilirdi. şimdilik böle taktık. belki ilerde cift katif yapıp 4 lt ye düşürebiliriz.
belkibirgun54
26-07-2016, 16:38
Uygulamayı yaptık. damlatıcı borularını 20 lik boru kullandık sıkıntı cıkarmadı. suyun hat sonuna ulaşmasında sıkıntı olmamasından dolayı tek katif kullandık. aslında proje başlangıcında 8 ltlikten çift katif kullanmaktı. sahaya gelince tek takmaya karar verdik. 4 lt çift takılabilirdi. şimdilik böle taktık. belki ilerde cift katif yapıp 4 lt ye düşürebiliriz.
ortalama 3metre yükseklikten 20 lik boru ile 170 metre öteye aynı oranda damlatıyormu. sistemin ayrıntısını arazi durumunuzu test ettikten sonra paylaşırmısınız. benim ve sitedekiler için faydalı olacagını düşünüyorum.
mehmet_yldrm
29-07-2016, 10:16
2,5 şase 2,5 tank yuksekliği 63 lük boru 8 sıra. sıralar 170 mt ve 20 lik borudan.
katifler arasında farklılıklar var ama bu mesafeyle ilgili degil. öncesinde ve sonrasında daha fazla damlatan olmasına rağmen az damlatan katifler mevcut. belki katif kalitesindendir. bilemiyorum. ama mesafayle ilgili değil. arazi 170 mt re belki 1 mt eğim yoktur. çekemedim hafta sonu bi dahaki sulamadan resimler çekerim paylaşrım. 170 mt de 29 ağaç var. ama aralarında kuruyanlar var. onara katif atmadık. onlara da takınca sıkıntı yasar mıyım bilemiyorum.
mehmet_yldrm
01-08-2016, 07:22
aşağıdaki video bahceden hattın en uzak noktası. Beyaz olarak görünen tank.
https://www.youtube.com/watch?v=6myBsz8mHmc
syildiz4242
10-09-2016, 19:13
Merhaba Arkadaşlar.
Ben de aranıza meraklı biri olarak katılıyorum. Henuz bahce sahibi değilim ama nasip olursa az kaldı.
24 dönüm arazinin tepesindeki su kuruduğu için babam ilgilenmeyi bıraktı ve bundan sonrası için kararı bana bıraktı.
Hemen 500 metre yukarıda sadece kışları akan bir çeşme mevcut ve sahibi var. Sadece kışları izin verebileceğini belirtti. Bu durumda su deposu (havuzu) şart oldu. Ortalama 500 ceviz fidanı için 200 Tonluk bir havuz planlamaktayım ki ileride bu da yetmeyecek gibi. Kaldı ki 200tonluk betonarme havuzun maliyetini duyunca da kulaklarıma inanamadım.
Taşıma suyu denilemez belki ancak bu durumda siz olsanız bahçe kurmayı düşünür müydünüz? Bu kadar emek zaman para heves.... Ne dersiniz?
Bir de yatırım sırasında fizibilite raporu hazırlanır ve buna bağlı olarak da bütçe sözkonusudur. Hic bir yerde rastlayamadım. Elinde bu tür bir liste rapor vb.bilgi olan mevcut ise paylasabilir mi acaba?
Merhaba Arkadaşlar.
Ben de aranıza meraklı biri olarak katılıyorum. Henuz bahce sahibi değilim ama nasip olursa az kaldı.
24 dönüm arazinin tepesindeki su kuruduğu için babam ilgilenmeyi bıraktı ve bundan sonrası için kararı bana bıraktı.
Hemen 500 metre yukarıda sadece kışları akan bir çeşme mevcut ve sahibi var. Sadece kışları izin verebileceğini belirtti. Bu durumda su deposu (havuzu) şart oldu. Ortalama 500 ceviz fidanı için 200 Tonluk bir havuz planlamaktayım ki ileride bu da yetmeyecek gibi. Kaldı ki 200tonluk betonarme havuzun maliyetini duyunca da kulaklarıma inanamadım.
Taşıma suyu denilemez belki ancak bu durumda siz olsanız bahçe kurmayı düşünür müydünüz? Bu kadar emek zaman para heves.... Ne dersiniz?
Bir de yatırım sırasında fizibilite raporu hazırlanır ve buna bağlı olarak da bütçe sözkonusudur. Hic bir yerde rastlayamadım. Elinde bu tür bir liste rapor vb.bilgi olan mevcut ise paylasabilir mi acaba?
Meyve bahçemi aldıktan sonra bir ziraat mühendisi tanıdığımı bahçeye götürdüm. Bana dediği ilk şey " meyve bahçesi aldıysan, kendine ait suyun olmalıdır. Sulama birliğinin vereceği suya güvenerek meyvecilik yapılmaz." Ben de sondaj vurdurdum. Şimdi çok rahatım. Havuzun maliyetini bilmiyorum ancak araziniz de su varsa sondaj yaptırmayı düşünmenizi öneririm. Bugün su vereceğini söyleyen, yarın kafası bozulur vermem diyebilir.
cevizadam
17-10-2016, 11:21
Merhaba arkadaşlar aldığım tarlada 7 metre derinliğinde kuyu var ve 15 ekim 2016 da ölçüm yaptım 2metre su vardı. 20 dönüm tarlamı cevizleri diktikten sonra bu suyla nasıl sulayabilirim
coskunsarıkaya
17-10-2016, 20:37
Sayın cevizadam;
Anladığımız kadarıyla keson kuyu.Kuyunuzun çapı 1 metre civarında ise yaklaşık 1,5 ton civarı su bulunmakta.Suyunuzun kaynağı yeterli düzeydemi bilmıyoruz.Bu durumda büyük su deposu yapmak kaçınılmaz görünüyor.Elimizdeki imkanlar nedir? mesela elektrik varmı? maddi durumunuz nedir? Daha doğrusu sizin küçük de olsa fikriniz önemli.Aramızda tecrübeli ,deneyimli hatta konunun uzmanı olabileceğini düşünüyorum.
Bu konuyla neden ilgilendiğimi açıklayayım.Bizim tarlanın yanında 50 metre mesafede az miktarda su çıkıyor ancak;suyun tarlaya çıkması mümkün değil,biraz aşağıda kalıyor.iş kazasından dolayı uzun istirahat döneminde ne yapılabilir diye detaylı araştırma yaptım.Bolivya da rüzgar gülü sulamada yaygın olarak kullanılmakta.Rüzgar gülünün ve su pompasının yapım aşamalarını dikkatle izledim hemde defalarca.Su az olduğu için yıl boyu depolamak için orada olmak imkansız olduğu için( 0) maliyetle rüzgardan faydalanmak istedim.Hatta su pompasını yaptım,rüzgar gülünü de kendi imkanlarımla yapabileceğime inanıyorum.Şimdi tarlaya 800 metre mesafede ve 10 metre yüksekte daha fazla su buldum onu getirmeyi düşünüyorum.Tarlanın üst başına 100 tonluk su havuzu projesi hazırladım.Mesleğim *** ustası olduğu için işçilik hariç 6000 TL gibi maliyeti olacak. Şu anda rüzgar gülü benim için 2.planda kaldı.Kolay gelsin iyi akşamlar.
cevizadam
18-10-2016, 09:04
Coşkun abi ilgin için teşekkür ederim. Kuyunun çapı 1.5 civarı. Tarlayı yeni aldığım için suyun devamlılığı konusunda fikrim yok en az 10 yıldır tarla işlenmiyor. Benim fikrim mümkünse otomasyon yapmak yani belli zaman aralığında pompanın çalışıp durması. Tarlanın içinden 380v hattı geçiyor. 350m ileride bir köy evi var yani 220v elektrik orada. Elektrik alamazsam jeneratör ile sulama yapabilirim yevmiye ile adam bulurum en kötü. Depo olayına çok sıcak bakmıyorum. Suyu direk hatta vermek istiyorum. Güneş enerjili bir sistem de olabilir sulama işine 15000tl ayırdım. Şuan ceviz işiyle uğraşan ustalarımız, kendi tarlalarında nasıl bir sulama sistemi kullanıyorsunuz örnek olması açısından bizlerle paylaşabilir misiniz?
coskunsarıkaya
18-10-2016, 19:12
Tecrübeli arkadaşlar umarım yardımcı olurlar.Hayırlısıyla karar verdiğiniz işinizde ALLAH muvaffak etsin.En güzel dileklerimle Hayırlı akşamlar
Vizeli39
05-04-2017, 10:27
Arkadaşlar merhaba, 3 dekar bir tarlaya 8 sıra olmak üzere 60 adet açık köklü ceviz diktim. Can sularını verdik. Tarlaya henüz sondaj yaptirmadim. İlk yıl taşıma su düşünüyorum. Tarla yerleşim alanına yakın elimde 2 adet 1 tonluk tank var. Tarlanın eğimi muhtemelen yarım MT sıraların tam ortasına bir tonluk tankı yerleştirsem ve damlama sulama yapsam boru ve damlaticilar için ne onerirsiniz? Teşekkürler.
Semih2643
29-08-2017, 22:29
İyi aksamlar.
Gecen sene mayista tuplu olarak diktigimiz chandlerlar bu seviyede..
Sulamayi mecburen salma olarak yaoiyoruz.
Direkt koke degil iz dusumune yapmaktayiz.
Bununla birlikte bazi yapraklatda sararmalar var.
Azot ve fosfor eksigi deniyor ve kasim icinde 15-15-15 dap tavsiye ediliyor.
Kasimda nasipse dap 15 ve leonardit karisimi vermeyi dusunuyorum.
Sulamada ise arazi yapisi sebebiyle ve imkanlar kisitli oldugunda simdilik sallma sulamaya devam ediyoruz.
Bu sene budama yapilir mi o konuda da pek fikrim yok
Ancak gelisimleri vana az gibi grliyor.
coskunsarıkaya
30-08-2017, 18:43
Semih 2643
Öncelikle bahçen hayırlı olsun.Sulama şeklin imkanlara göre doğru,her ne kadar toprak yapını bilmesek de sık ve az su vermek iyidir.Sulamanın akabinde toprak yarılmaması için üzerine kuru toprak veya tavında çapalamak gerekir.
Budama konusunda martta iyi gelişen sürgünü bırak diğerini 1cm civarı tırnak bırakarak kes.iyi gelişen sürgün senin liderin olacak. Liderde hedef tek gövde olarak 250-300 cm olamalıdır.Bu arada yaprak dibinden sürgünler çıkarsa onları da temizle.Gübreleme konusuna girmek istemiyorum.Ayda bir de olsa humik fulvik asit kullanmanı tavsiye ederim kolay gelsin
Semih2643
03-09-2017, 12:44
Coşkun bey tesekkur ederim.
Onumuzdeki bahar mevsiminde dediginiz sekilde budama yapmayi dusunuyoruz.
Ancak bahsettiginiz 1 cm tirnak birakma meselesini tam anlayamadim.
Aciklama **** fotoyla ornekleme yapabilir misiniz.
Simdiden tesekjur ederim.
İyi bayramlar herkese.
coskunsarıkaya
03-09-2017, 21:08
Semih bey makas gövdeyi yalayacak şekilde değilde 1 cm civarı açıktan, zaten orada yüzük şeklinde oluşum göreceksin onun dışından kesilecek.doğru kesim yaranın çabuk kapanmasın sağlayacak kolay gelsin
Merhaba değerli forum üyeleri;
Kurmuş olduğum ceviz bahçemi 2 yıl salma sulama yöntemiyle suladım. Gelecek yıl sistem kurmak istiyorum. Ama bir konuda biraz karasız kaldım. Damlama sistemi mi yoksa mini spring(yağmurlama) mi? Bahçem Malatya'da. Burada kayısı bahçelerinde mini spring başarıyla kullanılıyor ve taç iz düşümünü tamamen sulayabiliyor. Tek dezavantajının bedenin sürekli ıslak kalması olduğunu düşünüyorum.
Ben cevizde hep damlama sistemi duydum, videolarda gördüm ve okudum. Ama ağaç cevresini 360 derece sulayabiliyor mu bilmiyorum.
Eğer damlama sistemi kurarsam çift hat (bedenin iki tarafından) yapmayı düşünüyorum.
Bu konuda beni aydınlatırsanız ve karar vermemde yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar...
Merhaba değerli forum üyeleri;
Kurmuş olduğum ceviz bahçemi 2 yıl salma sulama yöntemiyle suladım. Gelecek yıl sistem kurmak istiyorum. Ama bir konuda biraz karasız kaldım. Damlama sistemi mi yoksa mini spring(yağmurlama) mi? Bahçem Malatya'da. Burada kayısı bahçelerinde mini spring başarıyla kullanılıyor ve taç iz düşümünü tamamen sulayabiliyor. Tek dezavantajının bedenin sürekli ıslak kalması olduğunu düşünüyorum.
Ben cevizde hep damlama sistemi duydum, videolarda gördüm ve okudum. Ama ağaç cevresini 360 derece sulayabiliyor mu bilmiyorum.
Eğer damlama sistemi kurarsam çift hat (bedenin iki tarafından) yapmayı düşünüyorum.
Bu konuda beni aydınlatırsanız ve karar vermemde yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar...
Tecrübeli arkadaşlar bu konuda görüşlerinizi yazarsanız sevinirim. Forumda bizim gibi bu işe yeni başlayanlara yol gösterdiniz, yardımcı oldunuz.
Sizlerin bu konudaki görüşlerinizi de önemsiyorum.
Mini yağmurlama ve damlamayı kıyaslarsak avantaj ve dezavantajları neler olabilir?
Demir2013
16-09-2017, 13:14
Bende tecrübesiz bir üye olarak bu konuyu merak ediyorum. Tecrübeli ustalarımız bahçeleri ile meşguller sanırım. Damlama sulama ve sring yöntemleri bence araziye göre değişir diye düşünüyorum.. ama ustalarımız damlama yöntemini kullanmışlar bir bildikleri vardır
cerenella
21-09-2017, 08:00
Herkese merhaba. Forumdan ve kitaplardan okuduğum kadarıyla Eylül ayı başında sulamayı kesmemiz gerekiyor. Bu yıl eylül ayı çok sıcak geçtiği için ben Ankara'daki bahçemde haftada 1 su vermeye devam ediyorum. Bahçesi olan arkadaşlar sulamaya devam etti mi yoksa kestiler mi? kolay gelsin
Mahmut Ozkur
21-09-2017, 22:04
Herkese merhaba. Forumdan ve kitaplardan okuduğum kadarıyla Eylül ayı başında sulamayı kesmemiz gerekiyor. Bu yıl eylül ayı çok sıcak geçtiği için ben Ankara'daki bahçemde haftada 1 su vermeye devam ediyorum. Bahçesi olan arkadaşlar sulamaya devam etti mi yoksa kestiler mi? kolay gelsin
Merhabalar,
Niğde/Ulukışla tarafında bulunan bahçede dün sulama yaptım. Yağmur yağmazsa iki-üç hafta sonra tekrar su vereceğim. Cevizi çırpsanız bile yağmur yoksa suya devam ;)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.