PDA

View Full Version : Özel Bonsai Kursu Çalışmalardan Paylaşımlar




Harun Parlak
28-03-2012, 20:56
Merhaba arkadaşlar.
Bonsaiye hayran kalan bir arkadaşımız özel kurs alarak bonsai öğrenmek istedi.
Ben de kabul ettim 5 gündür beraber çalışıyoruz. İlk gün bonsai sohbetleri fidan arama fidan seçimi bonsai için gerekli malzemeler doğa geezisi ağaçların doğadaki gelişimleri doğası gereği oluşturduğu şekiller vs.
Daha sonra fidan seçimi ve aldığımız fidanlar üzerinde sürekli çalışma bu çalışmaları daha önce hayelini kurduğum büyük bir orman çalışmasını uygulamaya sokma şeklinde devam etti. Bu gün orman çalışmasını belli bir konuma getirebildik.
Ben kendim fotoğraf çekemedim öğrencim çektiklerinden 3 kare gönderdi. Kurs bitiminde ayrıntılı fotoğrafları sizler paylaşacağım. İyi akşamlar.




tekomusti
28-03-2012, 21:27
Tekin hocam super olmuşlar ellerinize saglık yeni görseller dileğiyle saygılar

Harun Parlak
28-03-2012, 22:50
Teşekkürler tekomusti.
Diğer fotoğraflar elime geçince paylaşacağım

cemo
28-03-2012, 22:55
Ben, ağzım açık bakakaldım bu ormana:))
Yani bir bonsai kalmıştı bulaşmadığım, şeytan diyor zorla kendini ve başla:)

Bahcede meyve vermeyen ağaçlarımı bonsai mi yapsam acaba.
Kim istemez ki kendine ait böyle bir ormanı.

Emeklerinize sağlık, cok güzel cokkk.

Adem Keskin
29-03-2012, 07:00
ellerinize, emeğinize sağlık tekin bey .. mükemmel..

Harun Parlak
29-03-2012, 19:05
bir bonsai kalmıştı bulaşmadığım, şeytan diyor zorla kendini ve başla:)




Şimdiye kadar beklediğiniz büyük kayıp. Bir an önce başlamalısınız.
Busene ağaçlar üzerinde çalışma zamanı geçti sayılır ama bol bol fidan edinip sonbahara hazırlarsanız hızlı bir gelişim gösterebilirsiniz.

Yaz boyu denek dallar ile alıştırmalar yaparsanız (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/20643.htm) daha hızlı yol alacağınız gibi gerçek adaylarınıza zarar vermeden öğrenmiş ve eliniz yatkınlaşmış olur.

sagol
29-03-2012, 20:21
Bugün orman çalışmasını yerinde görmeye gittim, güzel bir çalışma olmuş, tellenip bittiğinde daha da güzel olacak. Ölçmedim ama yaklaşık 1.5 metre kadar

Harun Bey elinize sağlık..........

Harun Parlak
29-03-2012, 21:53
Teşekkürler Arkadaşlar. Beğendiğinize sevindim. Bu çalışmadan kısaca bahsedeyim. Çalışmada iki gurup olarak yerleştirmek istedim
1. gurupta 15 adet 2. gurupta 3 adet olmak üzere 18 adet ağaç bulunmakta.
Aslında 21 adet olarak düşünülmüştü ama hava biraz güneşli biraz da rüzgarlı olunca kökleri istediğim gibi açmaya çekindim ve bir an evvel yerleştirmek istedim. Acele ile yerleştirince de 3 ağaç eksik kaldı.

Kursta özellikle gelişmiş 15 yaş üstü ağaçlar seçmeye dikkat ettim gelişmiş iyi gövdeli ve dalları bol olan çalışmalar hem çalışmaya avantaj sağlıyor hem öğrenmek isteyen arkadaşa daha çok budama altarnatifleri çıkıyor. Her ağcı ayrı ayrı yönlerden ve ayrı ayrı tarzlara yönlendirme avantajı sağlıyor.
5 günlük çalışma tamamlandı bir 5 gün daha devam edecek.
Günleri tam dolu dolu geçiriyoruz öğle yemeğini bile çalışarak çay molasında yiyoruz.
Böyle olunca da günlük ortalama 6 adet çalışma yapıyoruz. çalışma aynı zamanda bonsai konusunda sohbetler halinde devam ediyor. Sohbet te teori öğrenilirken uygulamada da budama ve şekillendirme tel sarma tasarım öğrenilmiş oluyor.
Yukarıdaki orman çalışmasında iki gurup arasında büyük bir dere düşünülüyor dere üstünden karşıya geçiş köprü ve baraka yerleştirme olunca iki gurup arasındaki bütünlüğü yakalamaya çalışacağız. Çalışmlardaki ayrıntıları daha sonra paylaşmaya çalışacağım iyi akşamlar dilerim.
Güven bey fotoğraflar için teşekkürler elinize sağlık güzel fotoğraflar olmuş.

Harun Parlak
30-03-2012, 15:41
İlk uygulamalı ders aşamaları.

Harun Parlak
30-03-2012, 15:42
Aynı çalışmanın devamı.

Harun Parlak
30-03-2012, 15:43
Daha sonraki aşamaları ilk sayfada fazla görsel olup açılmayı yavaşlatacağından ileride aşama aşama paylaşmaya çalışacağım.

bonsaisan
30-03-2012, 16:49
Tekin bey elinize sağlık güzel bir eğitim ve uygulama örnekleri olmuş.
2010 yıllında ben de Üreti karşılığında iki gün boyunca İstanbulda Hazır alınmış Bonsaileri olan bir firma sahibine Bonsai eğitimi ve ağaçlarına bakım konusunda destek vermiştim.

Bu gibi çalışmalar hem kişisel olarak farklı türler ile çalışmayı sağladığı gibi eğitim programına dahil olan bonsai dostu içinde çok öğretici ve deneyim kazandırıcı uygulmalar oluyor.


Devamının farklı şehir ve ilçelerde tecrübeli bonsai dostları tarafında yapılarak ülkemizdeki bonsai gelişimi ve bonsai verilen önemi artırmasını dilerim.

Saygılar.

Harun Parlak
30-03-2012, 21:34
Devamının farklı şehir ve ilçelerde tecrübeli bonsai dostları tarafında yapılarak ülkemizdeki bonsai gelişimi ve bonsai verilen önemi artırmasını dilerim.

Saygılar.

Tüm bonsai severlerin dilekleri de aynı olduğuna inanıyorum.

Sakaki
30-03-2012, 22:19
Artacak inşallah.
Ben şahsen Adana'da sevgili Hazeyn'i eğitmeye başladım. :D
Çok hızlı öğreniyor kerata, yakında beni sollayacak mesela :)

Şaka bir yana, gerçekten de birliktelik şeklinde çok daha zevkli hale geliyor bu hobi.
Sonuçta ortaya çıkan görsel bir güzellik ve hem güzellikler hem de güzellikleri elde etme yolu paylaşıldıkça işin lezzeti artıyor.
İyi ki sn. Hazeyn de başlamış bu işe, zira ben son zamanlarda daha da şevkli hale geldim onunla birlikte.

Harun Parlak
30-03-2012, 22:31
Gençler koşuyor. Bizleri geçecekleri kesin.

Ferit Aydın
31-03-2012, 00:07
Oldukça keyifli ve başarılı bir uygulama olmuş, elinize sağlık Tekin bey.

Herkes bir yerlerde bonsai adına güzel etkinlikler yapıyor, umarım Türkiye nin her yerinde etkinliklerin devamını görebiliriz.

Sn. Sakaki, dönem dönem Adana'ya seyahatlerim oluyor bir daha ki geldiğimde sizlerle tanışmak çalışmalarınızı yakından görmeyi isterim.

Sakaki
31-03-2012, 10:36
Sn Ferit,

Her zaman bekleriz. Hem tanışmış oluruz hem de etkileşim güzel olur. :)

Hazeyn
01-04-2012, 14:45
:(Artacak inşallah.
Ben şahsen Adana'da sevgili Hazeyn'i eğitmeye başladım. :D
Çok hızlı öğreniyor kerata, yakında beni sollayacak mesela :)

Şaka bir yana, gerçekten de birliktelik şeklinde çok daha zevkli hale geliyor bu hobi.
Sonuçta ortaya çıkan görsel bir güzellik ve hem güzellikler hem de güzellikleri elde etme yolu paylaşıldıkça işin lezzeti artıyor.
İyi ki sn. Hazeyn de başlamış bu işe, zira ben son zamanlarda daha da şevkli hale geldim onunla birlikte.

:p Evet doğru sakaki ile tanıştıktan sonra bende farklı duygularla bu işe sarıldım, ilk değişen hedefim 400 ü 4500 yapmam konusunda oldu,sakaki müthiş bir motivasyon sağladı, sıcak kanlı bir hoca:D, ikinci olumlu alamet ise adaylarımın boyutları 3 katına çıktı:D, hedefi büyülttüm sakaki geldi gördü...
Cuma günü öyle sohbete dalmışızki çiçekçide çalışan herkes işyeri sahibide dahil evine gitti bekçi kapıları kapadı biz hala ayakta kapının önünde bonsai sohbetindeyiz.Eğer eve biraz daha geç kalsaydım sakakilere zorunlu misafir olup sohbetimizi sabaha kadar sürdürmek zorunda kalacaktık yani...:DGerçi bizim evde de sohbetimiz bayağı sürdü sabaha kadar olmasa da bi yığın açıklama yaptım valla.

Sakaki
01-04-2012, 14:58
:p :p :p Evet doğru sakaki ile tanıştıktan sonra bende farklı duygularla bu işe sarıldım, ilk değişen hedefim 400 ü 4000 yapmam konusunda oldu,sakaki müthiş bir motivasyon sağladı, sıcak kanlı bir hoca:D, ikinci olumlu alamet ise adaylarımın boyutları 3 katına çıktı:D, hedefi büyülttüm sakaki geldi gördü...
Cuma günü öyle sohbete dalmışızki çiçekçide çalışan herkes işyeri sahibide dahil evine gitti bekçi kapıları kapadı biz hala ayakta kapının önünde bonsai sohbetindeyiz.Eğer eve bira daha geç kalsaydım sakakilere zorunlu misafir olup sohbetimizi sabaha kadar sürdürmek zorunda kalacaktık yani...

Senle tanıştıktan sonra bendeki gelişim de en başta Alıç sayımın artması oldu :D
Ve gerçekten ikiz gövde tarzına daha sıcak bakar oldum :)

Hazeyn
01-04-2012, 15:01
:DNe diyeyim alem adamsın valla:D

Harun Parlak
18-04-2012, 18:59
Bonsai öğrenimi devam ediyor. Güzel de yol alınıyor.
İki adet çalışmanın ayrıntılarını paylaşmak istedim. Daha sonra orman çalışmasının detaylarını paylaşacağım.

Harun Parlak
18-04-2012, 19:03
İkinci aday.

Emre Kuzu
18-04-2012, 20:26
Dikkatimi çekti hep ibrelilerle haşır neşirsiniz genelde ilk başlayanlara ibreli önerilmez diye hatırlıyorum.

tekomusti
18-04-2012, 20:45
Sn tekin hocam super çalısmalar ellerinize saglık.hocam bu agaçlari fidanlıktan alır almazmi şekil veriyorsunuz yoksa gelişmesini bekleyip demi işliyorsunuz affınıza sığınıp merak ediyorum saygılar

Harun Parlak
18-04-2012, 20:52
Yeni başlayanlara İğne yapraklılardan uzak durun derken genel de Çamlar dan Sedir lerden diye ayırıyoruz. Ardıç türleri Lükstrüm den sonra budamaya en yatkın türlerdir.
Ayrıca yeni başlamış biri de olsa deneyimli biri ile çalıştığı için neyi yapıp neyi yapmayacağını da öğrenmiş oluyor. Yaprak dökenler ile çalışma yapabilmek için dallanmış uygun fidan bulmak zor olduğundan hızlı öğrenmek için kullanabileceğimiz dalcıkları olmadığından tercih etmedim.
Bu çalıştıklarımız Göknar Mazı ve Ladin türü biraz daha dayanıklı Çam ve sedire göre.
Ama bir kaç yaprak döken aldık radikal kesim yapıp dallanmaya bıraktık dallanma gerçekleşince öğrenmiş oldukları ile onları şekillendirecektir.

Harun Parlak
18-04-2012, 21:09
Sn tekin hocam super çalısmalar ellerinize saglık.hocam bu agaçlari fidanlıktan alır almazmi şekil veriyorsunuz yoksa gelişmesini bekleyip demi işliyorsunuz affınıza sığınıp merak ediyorum saygılar
Evet Fidanlıktan alır almaz şekillendiriyoruz Fidanlıklarda satılan fidanlar saksılarda sağlıklı olduğu için en hızlı ve sağlıklı bonsai elde etmek için uygun fidanları alıp uygulamakla elde edilir.
Önemli olan önce bonsai sanatını öğrenmek bonsai sanatı öğrenildiğinde alınan fidanların üzerinde uygulama yapılır.
Bizler genelde önce çelikten tohumdan ya da bahçemizdeki fidanları sökerek başladığımızdan genellikle başarılı olamıyoruz.
Anlayacağınız bonsai sanatını öğrenme yerine fidan yetiştirmeyi öğreniyoruz.
Bırakalım fidanları bilenler yetiştirsin bizler de onlardan alıp işleyelim.
Bonsai öğrnenmeye çalışan arkadaşlar bitkilerde ne zaman müdahale yapacaklarını neyi yapıp yapmayacaklarını ölümcül hareketlerin neler olduğunu öğrenmeleri elbet te gereklidir. Ama bonsai yapmak için illada kendi üretmesi gerekmez.
Bir ressam boyaların hangileri bir biri ile karıştırıldığında hangi rengi elde edeceğini elbet te öğrenecektir ama boya imalatının nasıl yapıldığını öğrenmesi şart değildir.
Fırçaları nasıl kullanacağını hangi tür fırça kullanması gerektiğini elbet te öğrenecektir ama fırçayı nasıl imal edilir ve ya kendisi yapması şart değil gerekli de değildir. Tüm bunlar sanatı öğrenmeyi geciktirir bence.
Bunlara benzer çok örnekler sıralanabilir.

Harun Parlak
11-05-2015, 18:54
Öğrencimle beraber yaptığımız çalışmaya taşınma işine rağmen iyi bakılmış içinden sadece 3 kayıp var onları da Sonbaharda tamamlamayı düşünüyoruz.

sagol
11-05-2015, 20:22
Harun Abi,

Ormana yapılırken de hayran kalmıştım şimdi etrafı doldurmuş çok daha güzel olmuş. Kuruyanların yerine yenileri gelince daha muhteşem olacak.

İyi çalışmalar dilerim...

Öğrencimle beraber yaptığımız çalışmaya taşınma işine rağmen iyi bakılmış içinden sadece 3 kayıp var onları da Sonbaharda tamamlamayı düşünüyoruz.

reis5534
29-08-2015, 17:03
sn.hocam ormandaki ağaçlar hangi tür?