View Full Version : Salon Turunçgilleri
Baki Berk Kayalar
20-11-2006, 00:04
Geçen seneden beri baktığım bergamutumu üzerindeki meyvesiyle birlikte hava sıcaklığı 15 derecenin altına düşünce içeri aldım. Bulunduğu ortam güneye bakan pencerenin yakınında. Sabah Güneş doğduğu zamanki ilk ışık hüzmeleri hariç hiç bir zaman direkt Güneş ışığı almıyor. İçeri aldıktan sonra tüm yapraklarını döktü. Fakat sağlığı yerinde gibi.
Yapraksız kalması olumsuz bir durum teşkil edebilir mi?
denizakvaryumu
20-11-2006, 07:39
Bu bende de olmuştu.....Turunçgiller yer değiştirmeye çok hassas,balkondan salona aldığım zaman aynı tepki oldu......
Bu nedenle bir daha yerini değiştirmeyeceğim yani balkona çıkarmayacağım...Salonda sabit kalacak...
lerdemir
20-11-2006, 16:18
Benzer birşeyi ben de yaşadım Bay Mineral,
Ben de baharda balkona, kışın içeri taşıyorum 2,5 yıldır Kıbrıs Limonumu; her harekette şaşırıyor, strese girip yaprak döküyor kısmen. Bence bu bitkinin alıştığı ortamın dışına çekilmesi ile ilgili normal bir tepki.
Sadece bu ani değişimin çok sert olmaması için içeride koyduğunuz yerin çok sıcak (kalorifer yanı, aşırı nemli buharlı -mutfak) gibi çok çok farklı ortamlar olmamasına ve mümkün olduğunca gün ışığı alıyor olmasına dikkat edin.
Kimyasallar da yardımcı olabilir mi bu sürece bilmiyorum, onu da üstadlardan bekleriz artık :)
Not: Bu arada, en son dökülmüş olan yapraklarınızdan bir ikisinin üst ve alt (yaprakların hem alt hem de üst yüzeylerini gösteren) fotoğraflarını foruma ekleyebilme imkanınız olursa, yer değişimi dışında herhangi başka bir faktörün (zararlılar, sulama, hastalık, besin eksikliği/fazlalığı, vs) olup olmadığını da belirleyebilir uzman üyelerimiz.
Baki Berk Kayalar
20-11-2006, 16:21
Şu an yapraksız kalması hariç sağlığı yerinde görünüyor gibi. Bir şey olursa çok üzüleceğim ama ne yapalım.. Suyunu eksik etmeden, ısıtıcı kaynaklara çok yaklaştırmadan yeni yapraklar çıkarmasını bekleyeceğiz.
Mine Pakkaner
25-11-2006, 14:47
Narenciyeler lerdemir'in dediği gibi içeriye alınınca yer değiştirmeye tepki olararak yaprak döküyorlar. Çok veya az su çok veya az ısı da yaprak dökümünü körüklüyor. Yaprakları dökük durumdayken toprağı kurumadan su vermeyin.
lerdemir
28-11-2006, 12:19
Peki Mine Hn,
Dışarıdan içeriye geçişteki bu travmayı en aza indirmek için yapılabilecek herhangi bir alıştırma uygulaması, ya da bir yöntem olabilir mi sizce?
Ayrıca, ben, limonumu balkonda kış boyu muhafaza etmek için nalburdan kalın şeffaf sera naylonu alsam, marangozda da dikdörtgenler prizması gibi bir dış çerçeve yaparak limonu bu sera naylonlu muhafazanın altında tutsam, kışı geçirebilir miyiz? Zira +4c'nin altındaki ısıların limona zarar verdiğini biliyorum.
Ne yapmalı, ne etmeli bilemiyorum. Havalar da gittikçe soğumakta zaten İstanbul'da.
Sevgi ve saygılar.
Levent
Mine Pakkaner
01-12-2006, 10:09
Levent Bey bu mini seranın içinde ısıtma olmadan yeterli sıcaklığı sağlayamazsınız sanırım. Özellikle geceleri. Bir de sabaha karşı radyasyon etkisiyle ısıtmasız sera içleri dışından bile soğuk olur...
Siz yaprak dökümünü göze alıp bitkinizi içeriye alsanız daha iyi olur sanıyorum. Çünkü resimlerinden biliyorum pek güzel, bahara tekrar yapraklanır.
lerdemir
14-12-2006, 15:34
Gecikmeli olarak teşekkür ederim bilgi desteğiniz ve ilginiz için. Ayrıca pek sevgili Kıbrıs Limonumun halen hatırınızda olması da ayrı bir mutluluk oldu benim için ;)
Bu yıl da mutfağımda balkonun kapı ve pencerelerinin önünde muhafaza edebileceğim limonumu ama 3 yaşını da geçtikten sonra iyice irileşmiş haliyle kışın nasıl muhafaza edeceğim inanın şimdiden kara kara düşünmekteyim.
O yüzden acaba sera naylonu altında kışı geçirebilir miyim, eğer mümkünse nasıl olur, neler yapmalı, vb vb vb...:confused:
Hatta forumu incelediğimde şu bağlantıda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=37894&postcount=3) mandalin fidanı için benzer bir uygulama anlatılmış;acaba ondan mı uygulasam diye bile düşündüm; sonra dedim ki kendi kendime "Mine Hn dediyse 'içeri al' diye, içeri al mutlaka"...
Ama ya önümüzdeki yıllar??:confused: :confused:
denizakvaryumu
15-12-2006, 20:36
Salonlarda klasik salon bitkilerinin yanında bodur ve küçük meyveli turuçgillerde yer almaya başladı.Marketlerde de her zaman bu turunçgilleri bulmak mümkün..
http://www.citrusplants.com/limonella.htm
http://www.tytyga.com/product/Calamondin+Citrus+Tree
limonella , calamondin ve citrus ? bendeki turuçgiller eğer sizlerin de salonunuzda turunçgil varsa bilgi alışverişi yapalım.
.
denizakvaryumu
15-12-2006, 20:41
http://www.thegardenhelper.com/dwarfcitrus.html
http://www.bachmans.com/tipsheets/indoor_plants/IndoorCitrusPlants.cfm
http://www.citrusplants.com/irrigation.htm
http://www.geocities.com/verymad_scientist/
salonda turunçgil yetiştirmenin püf noktaları
.
denizakvaryumu
23-12-2006, 12:58
Benim calamondin...balkondan salona gelişinde en az etkilenen citrus,çiçekçinizde bulursanız sakın kaçırmayın derim.
http://img213.imageshack.us/img213/2112/dsc00284lr4.jpg (http://imageshack.us)
denizakvaryumu
11-01-2007, 21:32
Salonda yetişebilen turunçgiller
Calamondin ( kalamondin )
Limonella
kumkat (kamkat - kingkong )
çin turunçu
güney amerika limonu ???(emin olamıyorum,araştırılması lazım)
----------------------------------------------------------------------
Evinizi Narenciye Bahçesine Çevirebilirsiniz
Özellikle Avrupa’da çok yaygın olan subtropik süs bitkileri, iç mekan için uygun olmaları nedeniyle yaz aylarında bile meyve vere*biliyor. Evini küçük bir narenci*ye bahçesine çevirmek isteyen*ler bodur turunçgil süs bitkile*rine ilgi gösteriyor.
Laboratuvar ortamında fi*dan ve aşı gözü yetiştiren Çu*kurova Üniversitesi Subtropik Meyveler Araştırma ve Uygula*ma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Namık Kemal Koç, yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıldır bölgede üreticilere yönelik hiz*met verdiklerini belirtti.
Koç, özellikle narenciyede üreticiye hastalıktan arındırıl*mış sertifikalı fidan sağlama amacıyla 15 dönümü sera olan 100 dönümlük arazide faaliyette bulunduklarını vurguladı.
Virüs ve hastalıktan arındı*rılmış fidanların yetiştirilerek, üreticilere satıldığını, böylece daha kaliteli verim elde edilme*si için turunçgil üreticilerine destek olunduğunu anlatan Koç, merkezde ayrıca, turunç*gil süs bitkileri de yetiştirdikle*rini söyledi.
Koç, üreticilere yönelik, li*mon, portakal, mandarin, altın*top ve çeşitli turunçgil fidanları yetiştirdikleri gibi, bahçesini ya da evinin içini narenciye ağaç*larıyla süslemek isteyenlere de süs bitkisi ürettiklerini belirtti.
Merkezde süs bitkisi türle*rinden, kamkat, kalamondin, Çin turuncu, Florida ve alacalı pembe limon yetiştirdiklerini ve vatandaşlara da satışa sunduklarını ifade eden Koç, şunları kaydetti:
"Bu bitkilerden özellikle kamkat, Çin turuncu iç mekan içinde uygun olması nedeniyle turunçgilden hoşlanan ancak, bahçesi bulunmayan kişilerin ilgisini çekiyor. Türkiye’nin bü*tün bölgelerinde herkes, kendi evinde turunçgil yetiştirebilir. Normalde diğer turunçgiller gi*bi aynı periyotta meyve veren bu bitkilerden, yaz aylarında bile ürün almak mümkün. Üstelik, meyveleri bir yıl boyunca bozulmadan dalında kalıyor. Gelecek yıl ise yeni meyveler alınabiliyor."
Koç, bu bitkilerin estetik gö*rünüme sahip olduğunu, ayrı*ca, bahçeye dikildiği zaman meyvesinin ekşi olması nede*niyle kimse tarafından koparılmadığını anlattı.
Türkiye’de turunçgil süs bit*kilerinin yeterince bilinmediği*ni vurgulayan Koç, şöyle de*vam etti:
"Kamkatın meyvelerinden Avrupa’da reçel yapılıyor. Ül*kemizde ise doğal olarak yetiştirildiği halde değerlendirmi*yoruz. Yunanistan’da, havaala*nında bile jelatinli halde tek tek meyvesini satıyorlar. Özellikle Çukurova bölgesi turunçgiller için ideal olmasına karşın, de*ğerlendirilemiyor. Sadece yetiştirilmesi değil, işlenmesiyle il*gili de tesislerin kurulması ge*rekir. Ancak, biz elimizdeki de*ğerlerimizi yeterince iyi kulla*namıyoruz. Burada da Avru*pa’da olduğu gibi süs bitkileri yetiştirme ve meyvelerini işle*me merkezi açılabilir. Biz neden reçelini satamayalım."
Koç, Fransa, İtalya, Yunanis*tan’da turunçgil süs bitkilerinin hediye olarak verildiğini, Türkiye’de de kutlamalarda küçük ağaççıklardan verilmesinin bir gelenek haline gelebileceğini söyledi.
Koç, süs bitkilerinden ala*rak, evini narenciye bahçesi ha*line getirmek isteyen vatandaşların, 15-25 YTL karşılığında fidan temin edebileceklerini sözlerine ekledi
http://www.cu.edu.tr/Content/Asp/Turkish/duyuru.asp?id=6069
---------------------------------------------------------------------
.....:::Salon Limonu:::....
Salonunuzun veya evininizin her köşesinin limon kokmasını istemezmisiniz.?.Ev ortamına ayak uyduran bir limon türü olup kışın soğuktan koruyup evinizin hoş kokulu limon esansı gibi kokmasına ne dersiniz? .İstanbulda ve aynı iklime sahip herhangi bir ilimizdesiniz .Bahçenizde soğuktan limon yetiştiremiysunuz .Ektiğiniz Limon ağacı soğuktan dondu ve öldü..O halde Güney Amerika limonu bu fikir için çok ideal bir bitkidir.. Güney Amerika Limonu'nun meyveleri olgunlaşmış halde tanesi yaklaşık 700 g. dır..Yılın her dönemi üzerinde meyvesi bulunur.Çiçeği hoşkokulu değişik bir narenciye türüdür..
Detaylı bilgi için..
Halil-Uyanık 0 532 241 02 77
YALOVA - Yalova-İzmit karayolu üzeri Çiftlikköy belediye binası karşısı Uyanıklar Zeytin Fidanlığı ÇİFTLİKKÖY
-----------------------------------------------------------------------
.
Bilgiler için teşekkürler.. Geniş vakitte detaylı incelerim. Kendi namıma, çok işeme yarar:)
Ben de evimde minyatür aşılı limon yetiştirmek istiyorum. fakat fidesini Ankara'da nerede bulabileceğim konusunda hiçbir fikrim yok.
denizakvaryumu
08-02-2007, 21:09
Ankara'da Praktiker'e zaman zaman geliyor takip etmeniz lazım bir de Karşıyaka Mezarlığı 3.kapının karşısında Uzman Çiçekçilik'le Bahar çiçekçiliğe bir uğrayın..
Bülent Kalkan
15-02-2007, 15:16
Karşıyaka mezarlığı karşısındaki seralarda 3 gün önce gezerken gördüm limon fidanları, ayrıca ilgilenenler için minik ( 50-60 cm ve gövdeleri çok güçlü ) meyve fidanları da var. ikinci seneleri olduğu için bu sene meyve vereceğini garanti etti seracı arkadaş.
Bu arada ben bergamut ( veya bergamot ) yetiştirmeye kafayı takmış durumdayım. Evde yetiştirip meyve alan varmı aranızda bu bitkiden ? Veya şöyle sorayım, Ankarada çok çok iyi güneş alan evimde bunu başarabilirmiyim sizce ? Daha önce turunçgil yetiştirme tecrübem yok maalesef..
Dün Uyanıklar Zeytin Fidanlığı'ndan bir adet 4 yaşında Güney Amerika limonu aldım. Kısmet ise bu sene meyvelerini yiyeceğiz.:)
Fidanlıktaki anaçların resimlerinide çektim.
agaclar.net üyelerine indirim var ve kargo ile gönderebiliyorlar.
7395
7396
Çok değişik armut gibi görünüyor.
Sayın Todor
Fiyatı ne kadar .Aşılıdır sanırım.Almayı düşünüyorum.
denizakvaryumu
22-02-2007, 13:37
Dün Uyanıklar Zeytin Fidanlığı'ndan bir adet 4 yaşında Güney Amerika limonu aldım. Kısmet ise bu sene meyvelerini yiyeceğiz.:)
Fidanlıktaki anaçların resimlerinide çektim.
agaclar.net üyelerine indirim var ve kargo ile gönderebiliyorlar.
7395
7396
Salon Limonu:::....
Salonunuzun veya evininizin her köşesinin limon kokmasını istemezmisiniz.?.Ev ortamına ayak uyduran bir limon türü olup kışın soğuktan koruyup evinizin hoş kokulu limon esansı gibi kokmasına ne dersiniz? .İstanbulda ve aynı iklime sahip herhangi bir ilimizdesiniz .Bahçenizde soğuktan limon yetiştiremiysunuz .Ektiğiniz Limon ağacı soğuktan dondu ve öldü..O halde Güney Amerika limonu bu fikir için çok ideal bir bitkidir.. Güney Amerika Limonu'nun meyveleri olgunlaşmış halde tanesi yaklaşık 700 g. dır..Yılın her dönemi üzerinde meyvesi bulunur.Çiçeği hoşkokulu değişik bir narenciye türüdür..
Halil Bey,Güney Amerika limonu için bunları yazmış...
Sayın Todor
Benim merak ettiğim gerçekten salonda bu limonların yetişip yetişmediği???
Halil Bey size bu konuda bilgi verdi mi?
.
İç mekanda yetişmesi üzerine konuşmadık. Kuytuya dikmemi öğütledi. Ben de seraada yapacağımı söyledim. :)
Fiyatı agaclar.net üyelerine 25 milyon. Tabii resimdekiler değil. Onlar anaç ve satılık değil. Benim aldığım 4 yaşlı ve bu sene meyve verecek.
Aldığınız fidanın da resmini görebilirmiyiz.Telefon ve Adres varmı .?Kargo ile nasıl yolluyorlar.Görüşmek isterim.
İletişim bilgileri, sayfanın yukarılarında 4 numaralı mesajda var. Benim fidanın resmini çekmedim. Kargo konusunu firma ile konuşursunuz. Sanıyorum kargo konusunda tecrübeliler. :)
denizakvaryumu
22-02-2007, 20:03
Merkezde süs bitkisi türle*rinden, kamkat, kalamondin, Çin turuncu, Florida ve alacalı pembe limon yetiştirdiklerini ve vatandaşlara da satışa sunduklarını ifade eden Koç, şunları kaydetti:
"Bu bitkilerden özellikle kamkat, Çin turuncu iç mekan içinde uygun olması nedeniyle turunçgilden hoşlanan ancak, bahçesi bulunmayan kişilerin ilgisini çekiyor. Türkiye’nin bü*tün bölgelerinde herkes, kendi evinde turunçgil yetiştirebilir. Normalde diğer turunçgiller gi*bi aynı periyotta meyve veren bu bitkilerden, yaz aylarında bile ürün almak mümkün. Üstelik, meyveleri bir yıl boyunca bozulmadan dalında kalıyor. Gelecek yıl ise yeni meyveler alınabiliyor."
arkadaşlar çin turunçu hakkında bilgisi olan var mı?
Gelibolu
03-03-2007, 09:33
2-3 hafta kadar önce Yalova'dan meyvesi 600 gram civarında gelen bir limon türü ağaç aldım. 10 YTL para verdim. Üzerindeki limonların 1 tanesi hariç hepsini toplamışlardı. (10-15 tane limon verdiğine kanıt olarak limonun sap kısmı ağaç üzerinde duruyordu) Ayrıca 1 limon ve portakal ağacı da aldım. Portakallarda hareketlilik var. 3 yerden ufak meyvesi göründü. Bu arada iki sorum olacak.
Meyvesi alındıktan sonra ağaçta kalan sap ısmını kesmeli miyiz?
Budama yapmamız gerekiyor mu bu tür ağaçlar için?
İlginize şimdiden teşekkürler
denizakvaryumu
03-03-2007, 21:06
sizin aldığınız güney amerika limonu denilen turunçgil...yukardaki mesajlarda da görüleceği gibi satan kişi bu limonun salonda sorun çıkarmadığını belirtiyor..
Aldığınız limon ve portakal fidanları ;calamondin - limonella -kamkat türü veya benzeri turunçgil değilse ev ortamında uzun süreli bakılabileceğini zannetmiyorum..
.
denizakvaryumu bir başlıkta "Ben koçtaşdan aldığım ,sıvı compo guano (çiçek zamanı) ve sıvı compo mit PAA (meyve zamanı) veriyorum..." demiş. merak ettim bu ilaçlar hormon sayılıyor mu? ağaçlar meyve verdiğinde yenmesi sağlık için sakıncalı olur mu?
sevgili defnen:p
bunlar sadece gübre ve meyvelerin yenmesinde hiçbir sakınca yok.zaten hormon içeriği olan ürünlerin marketlerde satılması tarım bakanlığı tarafından yasak(tabikii bildiğim kadarıyla)
Gelibolu
14-04-2007, 08:23
Haramidere Carrefour'da Calamondin var ama üzerinde ürün yok bilginiz olsun. Fiyatı da 49 YTL idi. Bu bilgiden sonra sorum olacak. Kapalı balkonda yetiştirdiğim portakal ağacımın belki 150 kadar çiçek açtı ve hepsi ürün verme yolunda. Dökülen çiçeklerin alt taraflarında yeşil küçük portakallar görünüyor. Soruma gelince;
Bu kadar ürünü benim ağacım taşıyamaz o yüzden seyreltme yapmalı mıyım? Çünkü, ağacımın gövdesi kalın değil ve 1 metre kadar uzunluğu var. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla,
Ağaca destek yapabilirsin.Çiçeklerin hepsi meyveye dönüşmeyebilir.Bence meyveler büyüyüyene kadar bekle.
denizakvaryumu
19-04-2007, 23:44
Haramidere Carrefour'da Calamondin var ama üzerinde ürün yok bilginiz olsun. Fiyatı da 49 YTL idi. Bu bilgiden sonra sorum olacak. Kapalı balkonda yetiştirdiğim portakal ağacımın belki 150 kadar çiçek açtı ve hepsi ürün verme yolunda. Dökülen çiçeklerin alt taraflarında yeşil küçük portakallar görünüyor. Soruma gelince;
Bu kadar ürünü benim ağacım taşıyamaz o yüzden seyreltme yapmalı mıyım? Çünkü, ağacımın gövdesi kalın değil ve 1 metre kadar uzunluğu var. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla,
marketlerde satılan, meyveli ağaçlardaki meyveler, ilk birkaç gün içinde gelip geçenler tarafından koparılır ...bu nedenle meyvelerin olmaması doğal...
Haramidere Carrefour'da Calamondin var ama üzerinde ürün yok bilginiz olsun. Fiyatı da 49 YTL idi. Bu bilgiden sonra sorum olacak. Kapalı balkonda yetiştirdiğim portakal ağacımın belki 150 kadar çiçek açtı ve hepsi ürün verme yolunda. Dökülen çiçeklerin alt taraflarında yeşil küçük portakallar görünüyor. Soruma gelince;
Bu kadar ürünü benim ağacım taşıyamaz o yüzden seyreltme yapmalı mıyım? Çünkü, ağacımın gövdesi kalın değil ve 1 metre kadar uzunluğu var. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla,
Bence seyreltme yapmanıza gerek yok, kendisi dökecektir çoğunu zaten.Genel olarak çiçeklerin ancak onda biri meyveye dönüyor ki daha sonra bu meyvelerin de dökülme ihtimali az değil.
2-3 hafta kadar önce Yalova'dan meyvesi 600 gram civarında gelen bir limon türü ağaç aldım. 10 YTL para verdim. Üzerindeki limonların 1 tanesi hariç hepsini toplamışlardı. (10-15 tane limon verdiğine kanıt olarak limonun sap kısmı ağaç üzerinde duruyordu) Ayrıca 1 limon ve portakal ağacı da aldım. Portakallarda hareketlilik var. 3 yerden ufak meyvesi göründü. Bu arada iki sorum olacak.
Meyvesi alındıktan sonra ağaçta kalan sap ısmını kesmeli miyiz?
Budama yapmamız gerekiyor mu bu tür ağaçlar için?
İlginize şimdiden teşekkürler
Aldığınız güney amerika limonudur.
''Üzerindeki limonların 1 tanesi hariç hepsini toplamışlardı. '' demişsiniz.. Hayır biz toplamıyoruz .Bitki bir dalın üzerindeki her çiçekten meyve çıkarsada besleyemediğinden ufakken döker.Üzerinde istediği kadar bırakır .Biz özel bir uygulama yapmıyoruz.Yani toplamıyoruz.
Ayrıca 4 yaşındaki 10ytl ye almanız mümkün değil ufak olanlardan **** normal limondan almış olmalısınız..
G.Amerika limonunu salonda beslemek için minyatürleştirebilirsiniz..Budamanızda sakınca yok.
İyi günler..
denizakvaryumu
19-06-2007, 16:13
http://www.logees.com/prodinfo.asp?number=C2026-2
http://www.logees.com/prodinfo.asp?number=C2009-2
işte 2 adet salon turunçgili daha...
.
muhammed altan
30-07-2007, 23:18
Merhaba,ben salonda bir türlü turunçgil meyvesi yetiştirmeyi beceremedim;yani meyve alamadım.Ama yazdıklarınızdan anladım ki salonda yetişebilenler cinsleri varmış...Bir kaç cins almayı düşünüyorum.Bir sorum olacak;Bu fidanın mutlaka oda içerisinde güneş alan bir yere mi koymamız lazım.****, ışık alan bir yerede koymamız kafi olurmu?Teşekkürler...
denizakvaryumu
31-07-2007, 07:40
En çok güneş alan yere koyun...turunçgiller güneş sever :)
Buda benim mandalinam üzerinde 4 tane meyve var yeşil olduğu için gözükmüyor.Aldığımda yaprakları küçüktü ama yeni sürgünlerdekiler büyük çıkıyor ve boyu git gide uzuyor yerini sevdi herhalde...:D
muhammed altan
22-08-2007, 12:28
Tebrik ederim GLCN.Ben de çok meraklıyım turnçgillere..Defalarca çeşitlerinden aldım ama yerini sevdiremedim bir türlü.Böylelikle çok bilgi sahibi oldum.8-9 çeşit türüm var.Burada en önemlisi yerini sevdirmek,ve yer değiştirmemek.Şimdi yeni bir aşılama türünü uygulayacağım.Yakında fotoğraflarını göndereceğim.
Siz deneyin olursa biz de yaparız:)))Yerini sevdide bakalım kışın nereye koyacağız balkonum kaplı değil onu düşünüyorum şimdi..
Turunçgillerden ama ismini bilen var mı?
Ben yukarıda resmi olan mandalinamı budamak istiyorum(tabi gerek varsa)nezaman ve neşekilde yapmam gerek bilgisi olan varmı?
caploonba
28-08-2007, 12:18
Bende bir tane kamkat tohumu var. Ektikten sonra büyüyünce aşı yapmazsam nasıl bir görüntü alır?
Ben yukarıda resmi olan mandalinamı budamak istiyorum(tabi gerek varsa)nezaman ve neşekilde yapmam gerek bilgisi olan varmı?
Şubat ayı gibi, ağaç yeniden çalışmaya başlamadan budamasını yapabilirsiniz.
O 30-40cm gibi bir yükseklikten yan dallar ayrılıyor, orada bir taç oluşturup, küre bir form vermeye çalışın, dikine büyüyen dalları budayın.
Bende bir tane kamkat tohumu var. Ektikten sonra büyüyünce aşı yapmazsam nasıl bir görüntü alır?
Aşı yapmamanız ağacın görüntüsünden çok, hastalıklara, soğuğa karşı direncini, meyve verimini ve türünü etkileyecektir, görüntüsünde pek bir fark olmayacaktır.
Ayrıca, tohumdan çıkan kumkata aşı yapmak yerine, buna uygun bir anaca bir kumkat aşılamak daha doğru.Bildiğiniz turunç ya da üç yaprak(poncirus trifoliata) anaçlarını deneyebilirsiniz.Üç yaprak üzerine aşılarsanız ağacınız daha küçük boyutlu olacaktır ama bu anacı bulmanız biraz zor.
Benim bu yıl aldığım limon ağacım oldukça sağlıklı fakat ne çiçek açtı, ne bir şey. Aldığımda geçen yıldan kalma meyve yerleri vardı. Demekki aşılıymış.
Gübresinden, hümikasitine kadar herşeyini verdim. Toprağı kurudukça altından çıkacak kadar suladım. Güneşli yerde duruyor. Acaba neden çiçek ve meyveye dönmedi dersiniz?
Benim bu yıl aldığım limon ağacım oldukça sağlıklı fakat ne çiçek açtı, ne bir şey. Aldığımda geçen yıldan kalma meyve yerleri vardı. Demekki aşılıymış.
Gübresinden, hümikasitine kadar herşeyini verdim. Toprağı kurudukça altından çıkacak kadar suladım. Güneşli yerde duruyor. Acaba neden çiçek ve meyveye dönmedi dersiniz?
Aslında aşılı olması ile çiçek açmasının pek bir ilişkisi yok.Özellikle limonlar, aşısız da olsa çiçek açıp meyve verebilirler.
Bu yıl almışsınız, belki yerine uyum sağlamasından, belki bu sıcaklardan, tam olarak neden çiçek açmadığını bilemem yalnız sulama yaparken her seferinde alttan su çıkacak kadar sulamayın.Böyle olduğu zaman besinlerin de bir kısmı akıp gidiyor, üstten 3-4cm. kadar kuruduğunda azar azar sulasanız daha iyi olur.
Teşekkür ederim sevgili Msaygın..Fakat resim üzerinde gösterirseniz zavallıyı katlemmem.Yanlış yapmaktan korkuyorum..Ben boyutlar ve durumu hakkında bilgi vermek için resim ekliyorum..
caploonba
29-08-2007, 10:49
Aşı yapmamanız ağacın görüntüsünden çok, hastalıklara, soğuğa karşı direncini, meyve verimini ve türünü etkileyecektir, görüntüsünde pek bir fark olmayacaktır.
Ayrıca, tohumdan çıkan kumkata aşı yapmak yerine, buna uygun bir anaca bir kumkat aşılamak daha doğru.Bildiğiniz turunç ya da üç yaprak(poncirus trifoliata) anaçlarını deneyebilirsiniz.Üç yaprak üzerine aşılarsanız ağacınız daha küçük boyutlu olacaktır ama bu anacı bulmanız biraz zor.
Ben zaten aşı yapmayı beceremem bilen birine yaptırırdım:D
muhammed altan
29-08-2007, 14:17
Turunçgiliniz çiçek açmış.Çok güzel ama yapraklarında tam göremedim ama beyaz benekler var.Sanki hastalanmış,zirai ilaçla giderilebilir.Turunçgilinizin çeşitinin öğrenmenin en basit yolu en kötü alttaki yaprağının birini koparıp parmağınızla ezip ufalayın sonra koklayın hangi turunçgil kokusu veriyorsa o dur.
Bence şu şekilde bir küre form hedefleyin.
muhammed altan
29-08-2007, 14:47
En çok güneş alan yere koyun...turunçgiller güneş sever :)
Sayın DenizAkvaryumu,Salonda yetişebilen calomondin denilen mandalina cinsi clementin cinsiyle aynımıdır.Yani isim olarak aynımıdır.Bursa da bir fidancıya sorduğumda onun adının klementin(clementin) olduğunu söyledi.İkisi farklı cinslermidir.
Teşekkür ederim sayın Msaygın şubatta küreyi yapıyorum çok makbule geçti...
Sn. MSaygın
Bu yıl aldığımda(depoda bırakıldığı için perişan bir durumdaydı, üstündeki yeni filizcikleri zar zor görünüyordu), ki baharın geç bir dönemiydi. Alışması oldukça uzun sürmüştü. Yeni filizlenen tüm yapraklarını dökmüş, uzun bir beklemeden sonra bu üstündekileri çıkarmıştı. O zaman artık bu yıl birşey göremem.
Sulama konusundaki uyarınızda doğrusunuz. Besin kaybı olabilir. Bu hiç aklıma gelmemişti. Sanırım bir konu başlığında okumuştum bunu. Artık daha dikkatli olurum.
Teşekkür ederim.
Sayın DenizAkvaryumu,Salonda yetişebilen calomondin denilen mandalina cinsi clementin cinsiyle aynımıdır.Yani isim olarak aynımıdır.Bursa da bir fidancıya sorduğumda onun adının klementin(clementin) olduğunu söyledi.İkisi farklı cinslermidir.
Sn.DenizAkvaryumu da ekleyecektir, o görene kadar sorunuzu ben cevaplamaya çalışayım.Hayır, calamondin ve clementine iki ayrı türdür.Clementine Citrus reticulata ailesinden bir tür iken, Calamondin Citrus reticulata ve Fortunella margarita (kumkat (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2151)) melezidir.
Clementine ülkemizde ticari olarak da yetiştirilen daha yaygın bir tür yanılmıyorsam.
muhammed altan
31-08-2007, 10:32
Öncelikle teşekkür ederim M.Saygın.Salon için turunçgil çeşitlerini alıp yetiştirmek istiyorum.Yakın zaman içinde kumkuat ve g.Amerika limonu almıştım.Ama calamondin çeşidini bulamadım.Araştırıyorum.Çekirdekten ektiğim fidelerede 5-6 kadar aşı yaptım.En ilgincide matkapla delerek yaptığım aşı oldu..Fotoğraf makinamdaki sorundan dolayı çekip gönderemiyorum.İnşallah çekip göndereceğim.
Kumkuat'ım bütün yapraklarını dökmüştü.1 hafta yoktum geldiğimde yeni yapraklarin çıktığını gördüm.Ama Calamondin'im bütün yapraklarını dökmüş.Bu normal mi?
muhammed altan
01-09-2007, 23:22
Kumkuat'ım bütün yapraklarını dökmüştü.1 hafta yoktum geldiğimde yeni yapraklarin çıktığını gördüm.Ama Calamondin'im bütün yapraklarını dökmüş.Bu normal mi?
Bence suzuz kalmış olabilirler,bununla birlikte eğer tüm gün balkonda güneş sıcağında kalmışlarsa oda olabilir.Çünki beton sıcağıda eklenince bitkiyi kurutuyor.
Balkonda duran turunçları kışın içeriye almak gerekir öyle değilmi yoksa sadece dondan korumak yetermi?
Limonum hala dışarıda.İçeri almalı mıyım?
muhammed altan
07-10-2007, 04:38
Balkonda duran turunçları kışın içeriye almak gerekir öyle değilmi yoksa sadece dondan korumak yetermi?
Sayın Glcn Bursa gibi bir şehirde yaşıyoruz.Son yıllarda fazla bir kış yaşamıyoruz.Ben uzun zamandan beri turunçgil yetiştirmeye çalışıyorum.Çoğu kez başarısız oldum.Deneyimlerimden bunu yazıyorum;yer değiştirmek ağacınızın dengesini bozacak yaprak dökecektir.Bence olduğu yerde kalsın bizim buralarda bilirsiniz ocak ayından sonra kış başlar.Naylon örtüye alırsınız ozaman.Ancak çok karın kaldığı durumlarda içeri belli bir süre alın derim.
muhammed altan
07-10-2007, 04:47
Limonum hala dışarıda.İçeri almalı mıyım?
Zerrin hanım limon ağacı 8 c ye kadar dayanabildiğini biliyorum.Limon diğer turnçğillere nazaran soğuğa daha hassastır.Ankarada da yaşadğım için bilirim.Çok sert geçiyor kış mevsimi.Glcn arkadaşımıza yazdığım gibi.Sizde örtü altına alın, ama don yapan havada içeri alın ancak..
Teşekkür ederim Muhammed Bey,şu günlerde gece sıcaklığı 13 derece,sanırım biraz daha böyle gider.Birde 45 gün süreli, dış mekan bitkilerinin, 5 derece civarında soğukta kalması diye bir şeyler duymuştum.Uykuya yatmaları için bir süre sanırım.Bu sürede su verilmesi ne kadar sıklıkta olmalı,çünkü ben bu seneye kadar hata yapmışım.
muhammed altan
08-10-2007, 00:49
Teşekkür ederim Muhammed Bey,şu günlerde gece sıcaklığı 13 derece,sanırım biraz daha böyle gider.Birde 45 gün süreli, dış mekan bitkilerinin, 5 derece civarında soğukta kalması diye bir şeyler duymuştum.Uykuya yatmaları için bir süre sanırım.Bu sürede su verilmesi ne kadar sıklıkta olmalı,çünkü ben bu seneye kadar hata yapmışım.
Zerrin Hanım, Ben, diğer bitkilerin kış uykusuna yatması ve sulamaları konusundaki bilgilere sahip değilim.Ametörce ilgileniyorum.Ama turunçgiller her mevsimin bitkisidir.Uyuyabileceğini pek zannetmiyorum.:p:)Hatta şu önümüzdeki aylarda çiçek bile açacaktır.Yani sürekli sürgün ve çiçek verebilirler.Sulama konusunda dengeli su verilmeli kış aylarında çok seyrek....Toprak nemi devamlı korunmalı,çiçeklenme zamanıda fazla sulanmamalı diye biliyorum.
Benim şu anda iş yeri ve ev balkonlarımda ;Mayer,kıbrıs,adana,güney amerika limon çeşitlerim.Kumkuat -mandalina-clementin turunçgillerim var.Ayrıca çekirdekten ektiğim çok sayıda anaçlarım var,aşılamayı öğrenip birbirlerine aşıladım.
Uzun zaman sonra şu deneyime sahib oldum;Tüm turunçgil yetiştirmek isteyenlerede sesleniyorum;Çkirdekten ektiğiniz ve aşılanan limon -mandalin ve çeşitleri SÜPER oluyor.Devamlı sürgün vermekteler ve çok ta canlılar.Diğer satın aldığım ağaçlar gibi değil..Yaptığım aşılar tuttu ..Seneye çiçeklenmesini bekliyorum..
umutluol
04-11-2007, 22:18
Salonda yetişen turunçgiller almak istiyorum. Yetiştiren kişilerden öğrendiğim kadarıyla bakımı kolay değil. Isı,ışık,meyve alabilmek için çok dikkat gerekiyor. Bu yüzden Calamondin veya kamkat 'dan birini tercih etmek istiyorum. Yetiştiren arkadaşlardan bilgi alabilir miyim ? Hangisini tavsiye edersiniz. Dayanıklılık,bakım kolaylığı,Fazla meyve alma,güzel koku gibi noktalar değerlendirildiğinde hangisi avanatajlı. Calamontin çok güzel kokuyormuş ama ekşi olduğundan yenmiyormuş.Kamkat ise sanırım yenebiliyor.Kokusu güzel nasıl acaba ? Bu bilgilere sizler katılırmısınız.Syg
merhaba,
Salon turunçgillerinin bakımı çok da zor değil.Kumkat'ın kokusu çok güzel, tadı için ise benim en beğendiğim turunçgil diyebilirim :)
Benim chinottoların meyveleri olgunlaşmaya başladı;
http://www.agaclar.net/galeri/files/2588-chinotto1.jpg
Sn MSaygın çok güzel görünüyor turunçgiliniz ama orası pek salona benzemiyor.:D.Şaka yaptım biraz kıskançlıktan zannederim.Ben Ankara'da Callamondini yaklaşık 2 ay bildiğim her yere giderek ya da telefon ederek aradım.Hatta siteden Yücel Bey'de (kulakları çınlasın) destek olmuştu bana sağolsun.Ancak bulamadım.En son Yenimahalle de ki mezarlğın karşısında ki çiçekçilerden biri bana ocak-şubat gibi bir daha bakmamı söylemişti.Azimliyim, zamanın geçmesini bekliyorum.Ama şu aralar bir kez daha sorabilirim aklıma gelmişken.
Günaydın,
Evet salon değil orası ;) Çünkü Adana'da halen çok sıcak hava, ağaçlar rahatlıkla dışarıda kalabiliyorlar :) Havalar soğuduğunda bir kısmını içeri salona alıyorum, bir kısmını ise güney cephesinde rüzgar almayan kuytu bir yere yerleştiriyorum.
dozturkk
19-08-2008, 22:16
*** kolay gelsin ben bir sorunumu dile getirmek istiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim cocukluğumdan beri birseyler yetiştirmek benim en büyük hobim geçen senede bu merakım yüzünden bir mandalina ağacı aldım sitede biraz arastırma yaptım ama sorunuma tam cevap bulamadım burdan yardımcı olabilirseniz çok mutlu olacağım mandalinamı terasıma koydum orayı çok sevmis olmalı ki diye düsünüyorum ufak olan yaparakları gayet irilesti ve büyüdü mevsimi geldigindede çiçek açtı ve çok güsel kokular yaydı etrafada ufak ufakta mandalinalar olmaya baslamıstıki bütün mandalinalar tek tek döküldüler :( bunun üzerine mandalinayı aldığım yere gittim bana mandalinanın takviyeye ihtiyacı olduğunu söyledi bende bana verdiği takviyeyle beraber toprağını ve saksısını değiştirdim suan hiçbir değişiklik yok mandalinamda ama gerilemede yok bu sene çiçek açmadı :( güzel kokusundan mahrum bıraktı bizi yapraklarındada internete okuduğum kadarıyla sanırım sakızlanma var bunun için ne yapabilirim
Hoş geldiniz Dozturkk.
Mesajlarımızın okunabilir olması için, Türkçe kurallarına uygun yazmaya gayret ediyoruz.Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) başlığını ve
Forum Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=140) başlıklarını okumanızı rica ediyoruz.
dozturkk
20-08-2008, 17:43
uyarı için teşekkürler daha dikkatli olmaya çalışacağım ;)
dozturkk
26-08-2008, 21:30
*** kolay gelsin ben bir sorunumu dile getirmek istiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim cocukluğumdan beri birseyler yetiştirmek benim en büyük hobim geçen senede bu merakım yüzünden bir mandalina ağacı aldım sitede biraz arastırma yaptım ama sorunuma tam cevap bulamadım burdan yardımcı olabilirseniz çok mutlu olacağım mandalinamı terasıma koydum orayı çok sevmis olmalı ki diye düsünüyorum ufak olan yaparakları gayet irilesti ve büyüdü mevsimi geldigindede çiçek açtı ve çok güsel kokular yaydı etrafada ufak ufakta mandalinalar olmaya baslamıstıki bütün mandalinalar tek tek döküldüler :( bunun üzerine mandalinayı aldığım yere gittim bana mandalinanın takviyeye ihtiyacı olduğunu söyledi bende bana verdiği takviyeyle beraber toprağını ve saksısını değiştirdim suan hiçbir değişiklik yok mandalinamda ama gerilemede yok bu sene çiçek açmadı :( güzel kokusundan mahrum bıraktı bizi yapraklarındada internete okuduğum kadarıyla sanırım sakızlanma var bunun için ne yapabilirim
Görüyorum ki bu konuda çok bilgisi olan yok ama ben yanıtımı buldum mandalinamı aldığım yere gittim bana bir ilaç verdi ve onunla ilaçlamamı istedi adını bilmiyorum ama eğer böyle sorunu olan varsa ilaçlama yapılması gerekiyor
Merhaba,ben birşey sormak istiyorum. Balkonumda 2 bodur turunçgilim var, bir mandalina ve bir portakal, 3. kez meyveye döndüler. Mandalinanın durumu iyi fakat portakalda bir sorun var, portakal geçen mayıs ayında çok güzel meyve vermişti, sonra yazın çiçeğini de güzel verdi ancak bir süre sonra altında bir şekilde yonca bitmeye başladı. Oturdugumuz sitenin bir bahçevanı var ona sormuştum zararı olur mu diye, hiçbirşey olmaz demişti, bu arada yonca da o kadar güzel ki, sarı sarı çiçekler açıyor ve coşmuş durumda, sökmeye kıyamıyorum.
Şuanda mandalinanın üzeri kocaman meyvesi dolu (henüz yeşil) ancak portakal çok cılız kaldı. Bu arada portakalın bir yan dalı çıkmıştı, üzerinde dikenleri varmış dikkat etmemiştim, yazın bahçevan onun yabani oldugunu ve ağacı zayıflattıgını, budamak gerektiğini söylemişti, ben de budamıştım. Sonuç olarak sorun yoncadan mı yoksa budamanın geç olmasından mı kaynaklanıyor, yoksa başka bir problem mi, önerilerinizi rica edeceğim...Aşagıya portakalın önceki ve sonraki halinin,mandalinanın ve kıyamadıgım yoncanın resmini yükledim :(
48621
48622
48623
48620
lerdemir
04-10-2008, 12:47
Sn. dozturkk,
Mandalinanız İstanbul'da kışı açıkhavada rahatça atlatabiliyor mu? Kışın en soğuk günleri için yaptığınız bir işlem var mı?
Bir de, sakızlanma diye tabir ettiğiniz durum için hangi ilacı kullandınız?
Sn. ebrub,
Yoncanızın çiçekli hali muhteşem! Görünen o ki "Ne yardan, ne de serden..." gibi bir vazgeçememezlik söz konusu; ancak, aynı saksıda birden fazla bitkinin aynı anda bulunması, zamanla iki bitkinin de sağlığını bozar, zayıflatır. Tercih tabi ki sizin.
Ayrıca, turunçgiliniz aşılıdır sanırım. Bu sebepten ötürü, o aşı noktasından aşağıda çıkan her türlü sürgünün/dalın daha en başında budanması gerekir ki üst taraftaki aşılı ve büyümesi istenen ana dalların alması istenen besini, alttaki yabani dallar sömürmesin.
Hatta sadece aşı noktasının altındaki dallar değil, 3 dallı ana çatının (taç) dışındaki tali dallanmaları da budamalı bu forumda bulabileceğiniz ve buradaki uzman üyelerimizin de rehberliğinde...
Sn. Lerdemir çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için, budamayı ögrenmem lazım, sanırım yonca için de farklı bir çözüm deneyeceğim :)
lerdemir
07-10-2008, 15:49
Sevgili ebrub,
Öğrenmeye buradaki uzman arkadaşlara fotoğraflı soru sorarak başlanılabilir.
Şu sayfadaki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1295&page=6) 157 numaralı ve sonrasındaki mesajları okuyunca göreceksiniz ne demek istediğimi. Benim Kıbrıs Limonunu budamak için sorularımı bıkmadan cevaplayan üstadlar eminim yardımcı olacaklardır yine.
Merhaba,yoncalara yine de kıyamayıp başka bi saksıya aldım yaklaşık 10 gün önce,sanırım tuttular.Ama daha önemlisi portakal yoncadan ''kurtulunca'' coştu.Hatta az da olsa meyve vermiş olmasına ragmen tekrar çiçeklendi :)
Merhabalar,
Ben bu işe daha yeni merak saldım.Calamondin aldım kendime bir tane.Kapalı balkonda bakıyorum.Ancak bir haftasonu evde yoktum ve evdekilere söylememe rağmen sulamayı unutmuşlar.Döndüğümde yaprakları tamamen kurumuştu.Çok üzüldüm.Yapraklarını döktükten sonra sulamaya devam ettim,bir de daha önce önerdikleri çubuk vitaminlerden vermiştim.Şimdi yeni yapraklar çıktı.Ancak kurumuş dallar duruyor.Fotoğrafını ekliyorum.Ne yapmam gerek?Şimdiden teşekkürler.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=26627&c=640
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=26628&c=640
sirius50
08-06-2009, 02:32
MERHABALAR
Kumquat konusunda benimde bazı sorularım olacak. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Nisan başında ÇÜ subtropik bitkiler bölümünden naylon poşette yaklaşık 80-90 cm boyunda, üzerinde 10 a yakın meyvesi bulunan bir kumquat fidanı aldım. Ankara'ya gelince, mevcut poşetten bir boy büyük bir saksıya torf ve bahçe toprağı karışımı ile taban ve yanlarını doldurmak suretiyle taşıdım.
Mayıs başında da Ankara da havaların ısınması ile öğleden sonra güneş gören bahçe tarafına koydum. Ancak bitkide hiçbir gelişme gözlemleyemiyorum. Bu arada gübre vermem konusunda gerek ÇÜ sine gerekse burada başak bir forumda sorular sordum sağolsunlar hiç kimseden cevap alamadım.
- Kumquat'ima nasıl bir besin(gübre) takviyesi yapmalıyım?
-B5A diye bir gübrenin olduğunu yine bu sitede ki arayışlarım sırasında gördüm. Bu besini kullanabilirmiyim?
-Çiçeklenmesi sizlerin de verdiğiniz linklerde haziran ve geç ağutos olarak veriliyor ve bitkimde hiçbir faaliyet göremiyorum.
-Geçen yıllarda meyve veren dallardan yine çiçeklenme olurmu?
- Bu senenin taze yaprakları eskilere göre daha açık yeşil renginde. Bu normal bir durum mudur?
İlginize şimdiden teşekkürler. Saygılarımla
Şu sitede güzel örnekler var .Severinia buxifolia değişik bir tür.Bilen var mı ?
86001
86002
http://www.homecitrusgrowers.co.uk/citrusplaces/medici/castellothumbs.html
Limonum hala dışarıda.İçeri almalı mıyım?
Bunlar kumkat benim görebildiğim.
ecztugba
28-12-2009, 23:26
Gecen ay yanı kasımda üzerinde minik minik mandalinaları olan bır fıdan aldım.cam balkonumda saksının ıcıne koydum ona coook ii baktım.cam balkonum oda sıcaklıgında ve kıs olmasına ragmen cok guzel gunes alıyor.sorum su ki agacım aralıkta çicek actı?normal mi?
senol_444
29-12-2009, 13:18
Evde yetiştirmye calıştığım limon ve mandalina fideleri yaprakları yavaş yavaş uç kısmından kahverengileşerek kutuyup düşmekte ve agaçlar sürgün dalları üstten alta doğru kurumaktadır.ne yapmam gerekir evde kullanabileceğim ilaç varmıdır.teşekkürler.
kumyaka2010
28-01-2010, 11:34
Sayın Ecztugba !
Benim bahcemdeki,kıramantin mandalinlerin bir çeşidi aralık ocak ayında çiçek açıyor .Valansiya portakallarda .Belki sizinki oyle bir çeşittir .Aldıgız yere sorunuz ?
izzeterisen
28-01-2010, 17:10
Turunçgil Stubborn (Yediverenleşme, Palamutlaşma) hasatalığında mevsimsiz çiçek açmaları görülür. Burada iki bahçede Aralık-Ocak aylarında yoğun çiçeklenme görmüştüm. Sanırım hastalık buydu. Meyveler de normal şekilli olmaz. Yaz ortasında meyveler sararır.
http://www.utk.org.tr/UserFiles/File/turuncgilhastaliklari.pdf
Diğer belirtileri de yazarsanız bir şeyler söylemek mümkün.
Limequat adındaki turunçgili satın aldım .
Bu bitkilerin aşılama zamanı nedir ? Bahçemde bir limonum var 3 yıldır meyve vermedi , ona çelik alıp aşı yapmak isterim .
Çelikle üretim zamanı konusunda fikri olan var mı ?
Teşekkürler .
alperfect
23-02-2011, 22:29
Uzun zamandır bu sayfalara yazılmamış umarım canlanır. Benim de bir flying dragon'um var evde salonda duruyor kış olduğu için az az suluyorum yazılanlara bakınca aklıma takıldı ek besin vermek gerekiyor mu acaba
Baki Berk Kayalar
26-02-2011, 07:37
Kumkata benzeyen ama meyveleri yuvarlak, mini portakallar gibi olan, bol çekirdekli turunçgil hangisi oluyor? Kesinlikle aşırı ekşi bir model.
dozturkk
26-09-2011, 22:27
Sn. dozturkk,
Mandalinanız İstanbul'da kışı açıkhavada rahatça atlatabiliyor mu? Kışın en soğuk günleri için yaptığınız bir işlem var mı?
Bir de, sakızlanma diye tabir ettiğiniz durum için hangi ilacı kullandınız?
Sn. ebrub,
Yoncanızın çiçekli hali muhteşem! Görünen o ki "Ne yardan, ne de serden..." gibi bir vazgeçememezlik söz konusu; ancak, aynı saksıda birden fazla bitkinin aynı anda bulunması, zamanla iki bitkinin de sağlığını bozar, zayıflatır. Tercih tabi ki sizin.
Ayrıca, turunçgiliniz aşılıdır sanırım. Bu sebepten ötürü, o aşı noktasından aşağıda çıkan her türlü sürgünün/dalın daha en başında budanması gerekir ki üst taraftaki aşılı ve büyümesi istenen ana dalların alması istenen besini, alttaki yabani dallar sömürmesin.
Hatta sadece aşı noktasının altındaki dallar değil, 3 dallı ana çatının (taç) dışındaki tali dallanmaları da budamalı bu forumda bulabileceğiniz ve buradaki uzman üyelerimizin de rehberliğinde...
fidanım 2 senedir tamamen açık alanda yani bahçede korumak için hiçbirşey yapmıyorum hastalığını atlattı ve bu sene ilk kez meyve verdi keyifle gelişimini takip ediyorum ve mandalimanım olgunlaşmasını sabırsızlıkla bekliyorum :)
benimde saksıda mandalinam var aldığımda çok güzeldi meyveleri vardı ama şimdi yapraklarını döktü kurumaya başladı napabilirim :( lütfen fikri olan varsa söylesin.suyu çokmu verdim **** az mı sıcaktan mı böyle oldu anlamıyorum
benimde saksıda mandalinam var aldığımda çok güzeldi meyveleri vardı ama şimdi yapraklarını döktü kurumaya başladı napabilirim :( lütfen fikri olan varsa söylesin.suyu çokmu verdim **** az mı sıcaktan mı böyle oldu anlamıyorum
Merhaba Şükran hanım.
Eğer bitkinizin boy olarak saksısı ile birlikte bi fotoğrafını koyarsanız, bulunduğu ortamdan bahsederseniz, size mutlaka destek oluruz.Yukarıda yazdıklarınızla olasılık olarak yüzlerce neden sayılabilir :o:o
Mehmet
Seradan mandalina diye aldığım bitkim...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.