Bağlan

View Full Version : Lobellia crystal palace

Sayfalar : [1] 2

Ali H. ALI
15-12-2006, 11:38
Herkese selamlar, bu gun sari tahta bir kutunun icerisine dikilmis, Lobellia'nin[turkce ismini bilmiyorum yazarsaniz sevinirim]mavi, mavi ciceklerinin fotograflarini cekip sizlerle paylasmak istedim.

Lobellia tohumla uretilir. Mevsimlik bir cicek olmasina ragmen, zaman zaman iki yil yasayabiliyor. gunesli yerleri sever, yari golge yerlerde de yetistirilebilir, yari golge yerlerde ciceklerini daha az acar. Mavi, acik mavi, beyaz koyu pembe renkleri vardir.Kayalarla yapilan bahce duzenlemelerinde, kayalarin yanlarinda cok guzel durur. Asilan saksilarda ise, cicekleri ile asagiya salkmis sekli bir baska guzelikte duruyor.
Hepinizin cicekli gunleri bol olsun.

124970

Lobellia "crystal palace"

Oğuzhan
15-12-2006, 13:06
Güzelmiş..kokulu Mu ?

Mine Pakkaner
15-12-2006, 23:01
Çok zariftir. Çiçekleri 0.5-1 cm çapında. Erken bahar döneminde çok güzel açar. Soğuklara dayanıklıdır. Sıcaklar baş düşmanı. Kokulu değil. :) Lobelya diye anılıyor.

Oğuzhan
16-12-2006, 08:36
Mine Hanım Saygılar ..
Bir de kokulu olsaymış iyi olacakmış...Teşekkürler..

gilan
01-06-2007, 12:14
Dün mevsimlik çiçekler alırken ilk defa gördüm, mavi mavi çok güzeldi. Bir günlük izlenimim sonucu güneş seviyormuş gibi geldi çünkü akşam üstü olunca çiçeklerini kapatmıştı. Ben de bol güneşli bir yere diktim. Ama "sıcaklar düşmanıdır" yazısı beni düşündürüyor şimdi bakalım..
Su ihtiyacı hakkında bilgisi olan var mı?

Kaya_21
07-07-2007, 20:56
Lobelya türkçe adı inci kolye olarak geçiyor.Güneşi çok sever su isteği tam olark bilmiyorum ama pek fazla özen istemeyn bir çiçek normal bir sulama yeterli,zehirli bir çiçektir.

zenfree
20-09-2007, 08:16
Lobelya narin dallarını bulut gibi saran minik çiçekleri ile çok zarif bir bitkidir. Bahçede yer örtücü olarak bordürlerin ön kısımlarında, kaskatlarda , kayalık havuzların çevresinde kullanılabilir. Asma saksılara tek başına ekilebildiği gibi, daha yüksek boylu çiçeklerle birlikte hoş saksı kompozisyonları da yapılabilir. Lobelyanın yıllık ve ömürlü cinsleri vardır. Burada bahsedilen yıllık cinsler olup süs bitkisi olarak daha çok tercih edilirler.

Lobelya beyazdan mora kadar farklı bir çok renklerde açar. Diğer yıllık çiçeklerden biraz daha nazlıdır.

Toprağı humuslu olmalı ve daima nemli tutulmalıdır. Lobelya güneşte ve hafif gölgede yetişebilir. Serinlikten hoşlanır. Aşırı güneş ve rüzgardan korunursa daha uzun ömürlü olur.

Lobelya tohumdan yetiştirilecekse şubat ayında ekilir. Ilık, aydınlık ve kapalı bir ortamda tohumlar saksılara serpilir. Tohumlar toz gibi ufak olduğu için üzerleri örtülmez. Sadece çok hafif bastırılır. Püskürteçle sulanır. Toprağı daima nemli tutulur. Çıkan fideler küçük keselere şaşırtılır.Daha yoğun büyümeleri için dal uçları koparılır. Fideler önce serin ve kapalı bir yere, soğuklar geçtikten sonra dışarı alınır ve nihai yerlerine dikilir.

http://www.humeyraozdamar.net/mevsimlikcicek2.htm

Bu çiçekle ilgili yetişirme bilgilerini yukarıya kopyaladım. Yetiştirmeyi düşünüyorum ama tohumları yok. Bir kaç markete baktım bulamadım. Nereden bulabilirim acaba? Fidanlıklarda da hiç rastlamadım bu güne kadar.

zenfree
20-09-2007, 08:17
Bir de erinus ve cristal palace cinsleri mi? Her ikisinde de arama yaptırınca aynı çiçeklere ulaşılıyor gibi geldi bana.

Kaya_21
09-10-2007, 06:45
zenfree tohumunu bu siteden bulabilirsin. www.tarimtedarik.com epey çiçek tohumu var orda

zenfree
09-10-2007, 08:32
Sayın Kaya, teşekkürler...

günebakan
08-11-2008, 21:41
Ben bugün koçtaştan aldım lobelya tohumlarından ve ektim ben sabırsızım bu konuda bakalım ne olacak:P

zenfree
11-12-2008, 20:04
Kırmızı ve beyaz lobelyalar.

Kırmızı lobelya Lobelia cardinalis Queen Victoria (http://www.thompson-morgan.com/seeds1/product/7242/1/)

Kırmızı sarkan lobelya Lobelia pendula Red Cascade (http://www.thompson-morgan.com/seeds1/product/1640/1/)

Beyaz lobelya Lobelia erinus compacta Paper Moon (http://www.thompson-morgan.com/seeds1/product/6896/1/)

Kiraz
11-12-2008, 20:11
Günebakan, merak ettim, çimlenmesi kolay mı, ne durumdalar?

Zenfree, sadece mavisini görmüştüm ama beyazı da çok güzelmiş.

zenfree
11-12-2008, 20:27
Bu saksıda (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=18155&catid=member&imageuser=11935)lobelya kullanımştım. Çok çok güzel görünüyor. Ancak sanırım çok su istediğinden ve askıda olan saksılar çok su kaybettiğinden istediğim kadar uzun ömürlü olmadı.

Saksıyı 22/05/2008'de (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=238939&postcount=299)hazırlamışım. Yanlış hatılamıyorsam temmuz ayındaki ilk sıcaklarda kurudular. Yerdeki saksılarda olanlar ise daha uzun yaşadılar.

limon
11-12-2008, 20:46
Zenfree, benim Lobelya nın keyfi kaçınca tıpkı sarkan Petunyada yaptığımız gibi sarkan kısımlarını budamıştım, kısa zamanda tekrar uzayıp bol çiçeklenmişti. Yaz sonu da Çam ağacının altında dikili olan Buz çiçeklerinin arasına diktim. Gerçi dikerken kuruyan dalları çıtır çıtır kırıldılar. Bahara yeniden keyiflenir mi bilmiyorum.

Güler
11-12-2008, 21:16
Sevgili zenfree, ben de bunları görmüştüm de nerede satıldıklarını, daha doğrusu buralarda bulabileceğimiz bir yer var mı diye sormuştum.

günebakan
11-12-2008, 22:06
Nurhayat sorunu görmemişim kusura bakma evet kolay çimleniyor ama ben sabırsızlık yapıp baharı beklemiyorum büyümeleri zor oluyor eşimde camı açınca soğuktan bütün çimlenmiş tohumlar bayılmış bakalım düzelirmi

Ayrıca Zenfree kırmızı sarkan ve beyazda çok güzel gözüküyor gerçekten

Kiraz
08-01-2010, 18:19
Lobelyası geçen kışı atlatan var mı?

Mevsimlik diye dikmiştim, yaz sonu zayıflamışlardı ama yağmurlarla kökten yeni sürgünler verdi, düşüp çimlenen tohumlar çok güzel gelişti. Henüz kar yağmadı ama geçen hafta 0 dereceyi gördü, etkilenmedi. İçeri alamayacağım ama hepsini kaybedersem de üzüleceğim.

Adalet Yağcı
28-01-2010, 20:41
Sevgili Kiraz, benim yaylada bıraktığım lobelyam hâlâ sağlam, diplerine dökülen tohumlardan bir yığın fidecikler oluşmuştu, bahara yeniden çiçekleneceklerini umuyorum.

soztekin
09-02-2010, 20:56
Biraz önce aşağıdaki resme hayran kalmak suretiyle Lobellia pendula tohumlarından sipariş ettim.
124604
Umarım benimki de bu kadar güzel olur ve hatta Sayın Kiraz ile Sayın Yağcı'nın lobelliaları gibi seneye de yeni sürgün verir. Fakat bir dezavantajımız var ki burası İstanbul gibi veya yayla gibi serin değil...

Hakkındaki bilgiler şu şekilde:

"Lobelya Pendula, ( Sarkaç Lobelya) , saksıların kenarlarından, şelaleler misali sarkarak dökülen bitkilerin en güzelidir. Çiçeklenmesi sarkan dallar üzerine de halı misali bitkiyi boydan boya kaplayarak gerçekleşir.

Kış sonu bahar başı ideal ekim tarihi olan Lobelyalar, Hazirandan itibaren çiçeklenir ve çiçeklenme Kasım ayı ortalarına kadar aralıksız devam eder. İzmir gibi ılman iklim yaşayan illerimizde ,bitki yılın yarısı ,tam 6 ay boyunca çiçeklidir. Lobelyaların en güzel özelliklerinden biri de geçen çiçeklerini temizlemeniz gerekmez. Bitki her daim düzenli, temiz ve bakımlı görünür.

Hangi köşeye, hangi saksıya ekilirse ekilsin, aralıkları doldurarak, çok düzgün dallanma gösterir. Yetiştirmesi çok kolay olan bitki, ilk kez çiçek yetiştirecek olanların dahi, harikalar yaratabilmesine olanak tanıyor. Lobelya kuraklığa ve yarı gölgeye de dayanıklı bir bitki, bu özelliği ile de ekene hatasız, başarılı ve verimli bir yetiştirme dönemi vaat ediyor."

İlgilenen olursa, çimlenme, şaşırtma ve esas yerine ekim gibi konularda kazanacağım tecrübeleri, hatta çekeceğim fotoğrafları buraya eklerim.

soztekin
09-02-2010, 23:38
Tohumları beklerken boş durmak olmaz, biraz okumalı ve biraz da görsellik katmalı...
124616
TOHUMDAN LOBELIA YETİŞTİRME:
Son donlardan 8-10 hafta önce; iyi sulanmış toprakta tepsi gibi bir kapta veya yetiştirme viyollerinde 14,5-17,5 santigrat derece arasında üstünü örtmeden çimlendirin (kapalı mekanda). Tohumları gömmeyin, nazikçe toprağa bastırın.Tohumlar çimlenmek için bol güneş isterler. Toprağı su püskürterek devamlı nemlendirmeye devam edin.
4-5cm. olduklarında şaşırtın. Toprağı nemli tutmaya devam edin.
Bitkiler 10cm. ve dışarının sıcaklığı 13 derece olunca günde bir kaç saatle başlayarak alıştıra alıştıra dışarı çıkartın.
Gece sıcaklığı 10 derecenin altına düşmemeye başlayınca devamlı dışarıda bırakabilirsiniz.
Son donma tehlikeleri bittikten sonra bahçe toprağına dikin. (25cm. arayla, yarı gölge bir yerde, zengin toprak karışımına)
Direk açık havada çimlendirmek istiyorsanız, son donlar geçince, güneşli bir yer seçerek iyi geçirgen ve kompost(çürümüş yaprak-gübre karışımı) veya eskimiş gübreyle beslenmiş toprağa ekin. Tohumların arasında 5cm. civarında boşluk bırakın ve üstünü 1-1,5cm. iyice nemli toprakla örtün.
124618
Lobelia türleri güneşli-yarı güneşli yerleri, çok az asidik veya nötr toprakları sever. (6,5-7,5pH) Alkali toprağınız varsa sphagnum yosunu turbası veya alçıtaşı ekleyerek asidikleştirin.
Lobelianın kökleri hep nemli kalmalı fakat hepten de su içinde olmamalı. Köklerine ve etrafına damlatarak su verin. Dallarına ve yapraklarına mümkün olduğunca gelmesin. Toprağın üzerine, nemini koruması için, ince bir kat saman veya ağaç kabuğu serebilirsiniz.
Baharda başlayıp çiçeklenene kadar 2-3 haftada bir sıvı gübreyle besleyin.
Çiçeklendikten sonra geçmiş çiçeklerini küçük bir makasla keserseniz daha çok çiçek için teşvik edersiniz.
NOT: Çevirim için özür dilerim, çevirmen değil lobelia sevdalısıyım.
124617

Adalet Yağcı
10-02-2010, 08:09
Sayın Soztekin, lobelya sevdanızı çok iyi anlıyorum, bu kadar zahmetsiz ve güzel çiçeklenen bir bitki daha görmedim.

Bu yıl ben de lobelya pendula aldım bir kaç renk, ekmek için Mart ayını bekliyorum.
Aslında sıcak günleri de seviyorlar, yayladaki lobelyam hep güneşin altındaydı ama gece ile gündüz arasındaki ısı farkı oldukça anlamlı olur yaylada, 10-15 °C arası.

Suyu sevdiklerini görüyorum, bir süre susuz kaldıklarında yaprak ve çiçekleri pörsüyor.
Siz yine de yarı gölge bir alan seçin lobelyalarınız için.

gilan
10-02-2010, 09:35
"Lobelya Pendula, ( Sarkaç Lobelya) , saksıların kenarlarından, şelaleler misali sarkarak dökülen bitkilerin en güzelidir. Çiçeklenmesi sarkan dallar üzerine de halı misali bitkiyi boydan boya kaplayarak gerçekleşir.

Kış sonu bahar başı ideal ekim tarihi olan Lobelyalar, Hazirandan itibaren çiçeklenir ve çiçeklenme Kasım ayı ortalarına kadar aralıksız devam eder. İzmir gibi ılman iklim yaşayan illerimizde ,bitki yılın yarısı ,tam 6 ay boyunca çiçeklidir. Lobelyaların en güzel özelliklerinden biri de geçen çiçeklerini temizlemeniz gerekmez. Bitki her daim düzenli, temiz ve bakımlı görünür.

Hangi köşeye, hangi saksıya ekilirse ekilsin, aralıkları doldurarak, çok düzgün dallanma gösterir. Yetiştirmesi çok kolay olan bitki, ilk kez çiçek yetiştirecek olanların dahi, harikalar yaratabilmesine olanak tanıyor. Lobelya kuraklığa ve yarı gölgeye de dayanıklı bir bitki, bu özelliği ile de ekene hatasız, başarılı ve verimli bir yetiştirme dönemi vaat ediyor."

İlgilenen olursa, çimlenme, şaşırtma ve esas yerine ekim gibi konularda kazanacağım tecrübeleri, hatta çekeceğim fotoğrafları buraya eklerim.

Bu resime ben de bayılmıştım.
Ama Zengarden'a haksızlık etmemek için alıntının kaynağını da yazmalıyız. :)

http://zengardentr.com/index.php?do=catalog/product&pid=611

Tohumdan yetiştirme bilgileri için de çok teşekkürler.

soztekin
10-02-2010, 10:19
Suyu sevdiklerini görüyorum, bir süre susuz kaldıklarında yaprak ve çiçekleri pörsüyor.
Evet Adalet Hanım, ben de yarı gölge bir kaç yer düşündüm. Tam güneş alan yerleri de Creeping Thyme ile doldurmayı düşünüyorum. Umarım her ikisinde de başarılı olurum... İlginiz için teşekkür ederim.
NOT:Gece gündüz sıcaklık farkı ilk bahar ve son baharda büyük olmakla birlikte (güneş gören yerler hemen ısınıp güneş gittiği gibi soğuyor) yazın geceleri de hava serinlemek bilmiyor maalesef...

soztekin
10-02-2010, 10:24
Bu resime ben de bayılmıştım.
Ama Zengarden'a haksızlık etmemek için alıntının kaynağını da yazmalıyız. :)

http://zengardentr.com/index.php?do=catalog/product&pid=611

Tohumdan yetiştirme bilgileri için de çok teşekkürler.

Rica ederim, bitkiye musallat olan zararlılardan dekoratif olarak kullanım yöntemlerine kadar bir çok konuda yazılar buldum, fırsat buldukça ve bitki için de zamanı geldikçe aktaracağım.

Ben Zen Garden'dan reklam gibi olmasın diye bahsetmemiştim. Aslında haklısınız. Bir daha olmaz :)

nevsune
10-02-2010, 10:36
Geçen yıl lobelya krizim tutmuştu da sevgili Gilan bir buluşmamızda bana renk renk lobelyalar armağan etmişti:) Ne yaptıysam onları yaşatamadım. Tam da yazıldığı gibi yarı gölgedelerdi, sulamaya da dikkat ediyordum ama bir türlü beceremedim.

Bir püf noktası olmalı ama ne?

soztekin
10-02-2010, 11:00
Geçen yıl lobelya krizim tutmuştu da sevgili Gilan bir buluşmamızda bana renk renk lobelyalar armağan etmişti:) Ne yaptıysam onları yaşatamadım. Tam da yazıldığı gibi yarı gölgedelerdi, sulamaya da dikkat ediyordum ama bir türlü beceremedim.

Bir püf noktası olmalı ama ne?

O zaman sayın Gilan'dan işin sırrını bizimle paylaşmasını bekliyoruz...

-Gerçekten de Sayın Nevsune; lobelya krizi diye bir şey var galiba :) Çünkü ben kendimi iyi hissetmiyorum :)-

gilan
10-02-2010, 11:09
Benim diktiğim lobelyalardan da sadece bir tanesi dayandı. Hatta o kadar dayandı ki ocak ayında dışarıda hala devamlı çiçek açıyordu. -2, -3 derecelerde bile oldukça sağlıklıydı ama şu birkaç hafta önceki -15'de dondu gibi.

Bu yaşayanın diğerlerinden farkı neydi diye düşünecek olursam, evin yan tarafında duruyordu. Bu da demek ki sadece sabah güneşini direk alıyordu, o da 10'a 11'e kadar falan. Yan taraf aynı zamanda rüzgarlı da oluyor, o yüzden de serin oluyordur diye düşünüyorum. Sulamayı yazın 2-3 günde bir yapıyordum.

Sanırım en büyük olay serinlik.

gilan
10-02-2010, 11:12
Bu sene ben de tohumdan yetiştirmeyi deneyeceğim bakalım. Umarım hepimiz başarılı oluruz. Sarkan lobelya da bir ilk olacak.

Ama her durumda yine de size renk renk lobelya buluruz sevgili nevsune :)

Adalet Yağcı
10-02-2010, 11:29
Sonbaharda bitkinin köküne düşmüş tohumların kendiliğinde çimlenmesine çok sevinmiştim.

Kasım sonu gibi elle tutulacak kadar olanları alıp, Mersin deki balkonuma şaşırttım.
Gelişme mükemmel.
124630
124631
Mor ve beyaz lobelya fidelerim.

soztekin
10-02-2010, 11:40
Sanırım en büyük olay serinlik.

İşte bu ciddi bir sorun. Acaba bu konudan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=29777&highlight=buz+kal%FDb%FD#post29777) esinlenerek yazın toprağına buz kırıkları serpiştirilebilir mi?...
Gündüz bitki şoka girer ama geceleri? Böylece yayladaki gece-gündüz sıcaklık farkını da elde etmiş oluruz.

Vildan Sönmez
10-02-2010, 11:41
Ben de Zengarden'den Lobelya Pedula, sarkan karışık renkli tohumlardan aldım. Siparişlerimin yanında 2 paket tohum hediye göndermişler.
Havalar biraz ısınınca ekeceğim.(Tohum çılgınlığı had safhada, sonumuz ????????? )

http://zengardentr.com/index.php?do=catalog/product&pid=382#resimler

soztekin
10-02-2010, 11:51
Ben de Zengarden'den Lobelya Pedula, sarkan karışık renkli tohumlardan aldım. Siparişlerimin yanında 2 paket tohum hediye göndermişler.
Havalar biraz ısınınca ekeceğim.(Tohum çılgınlığı had safhada, sonumuz ????????? )

http://zengardentr.com/index.php?do=catalog/product&pid=382#resimler

Vildan Hanım, siz doğrudan dış mekana mı ekeceksiniz?

Bu arada Adalet Hanım, lobelyalara nazar değmesin, ne güzeller... Çiçekli fotoğraflarını bekliyoruz... Ne yazık ki bu sarkan "Pendula" türü o kadar dayanıklı görünmüyor...

gilan
10-02-2010, 12:26
Sonbaharda bitkinin köküne düşmüş tohumların kendiliğinde çimlenmesine çok sevinmiştim.

Kasım sonu gibi elle tutulacak kadar olanları alıp, Mersin deki balkonuma şaşırttım.
Gelişme mükemmel.

Mor ve beyaz lobelya fidelerim.

Adalet Hanım bunlar lobelya mı gerçekten? Benimkiler hep sn. söztekin'in eklediği resimlerde olanlar gibi incecik yapraklılar.

Vildan Sönmez
10-02-2010, 12:48
Sn.Soztekin İstanbul'da terasa saksıya, Enez ve Datça'ya doğrudan bahçeye olmak üzere 3 e bölmeyi düşünüyorum. 1200 tohum var.
Görümcem balkonda saksıda yetiştirdi, gayet güzel gelişmişti.Fotoğraftaki, sanırım ertesi yıl da yaşamıştı. Darılmazsanız, dayanıklı olmadığını neden düşündünüz ?

soztekin
10-02-2010, 13:45
Sn.Soztekin İstanbul'da terasa saksıya, Enez ve Datça'ya doğrudan bahçeye olmak üzere 3 e bölmeyi düşünüyorum. 1200 tohum var.
Görümcem balkonda saksıda yetiştirdi, gayet güzel gelişmişti.Fotoğraftaki, sanırım ertesi yıl da yaşamıştı. Darılmazsanız, dayanıklı olmadığını neden düşündünüz ?

Estağfurullah Vildan Hanım, neden darılayım? Hatta öyle güzel müjde verdiniz ki, sizi sevmemem mümkün değil :) Şaka bir yana, sadece Sayın Gilan'ın da dediği gibi incecik yapraklı oluşları onları bana çok hassas gösterdi. En azından Adalet Hanım'ın lobelyaları gibi topraktan fışkıran irice yapraklı türlere kıyasladığımda, öyle göründü. Umarım dediğiniz gibidir, bizim pendulalar da onlar kadar sağlam olurlar (galiba dik yükselenler cardinalis'ler oluyor, ama emin değilim henüz onları araştırmadım).
Bu arada, görümceniz acaba hangi şehirde, ben de umutlanabilir miyim? Ben evde çimlendirip sonra saksıda bahçeye koymayı düşünüyorum mesela (Köyceğiz'de), ama siz Datça'da doğrudan bahçeye dikecekseniz bir bildiğiniz var sanırım.

Adalet Yağcı
10-02-2010, 14:13
Lobelyaların bu kadar coşkulu ve iri yapraklı olmasını mevsime bağlıyorum.
Yazın bahçemde saksıdakilerin yaprakları bu kadar iri değildi.
Bu arada, yaz sıcağı yaylada gündüz 38-39 °C kadar çıkıyordu.

Sevgili Gilan, bunlar gerçekten lobelya, yakın olsaydık keşke, bir kaç kök verirdim size de.

Zengardenden aldıklarımı henüz ekmedim, tohumun üzerine toprak örtmeyin, ve ekim için Mart ayını bekleyin derim, ben dış mekana ekmeyi düşünüyorum.
Bir öneri daha; fısfısla uzaktan nemlendirme yapın, çimlenme görününceye kadar toprağın kurumamasına dikkat edin.

Tohum çılgınlığı elbette devam edecek sevgili Vildan hanım, yoksa her aradığımızı bulmamıza imkan yok.

gilan
10-02-2010, 15:12
Sevgili Gilan, bunlar gerçekten lobelya, yakın olsaydık keşke, bir kaç kök verirdim size de.

Sizin resimlerinizden izlemek de bana yeter, çok sağolun Adalet Hanım :)
Yaz aylarında görsel şölen yaratacak gibi sizinkiler. :)

gilan
10-02-2010, 15:34
En azından Adalet Hanım'ın lobelyaları gibi topraktan fışkıran irice yapraklı türlere kıyasladığımda, öyle göründü. Umarım dediğiniz gibidir, bizim pendulalar da onlar kadar sağlam olurlar (galiba dik yükselenler cardinalis'ler oluyor, ama emin değilim henüz onları araştırmadım).

Lobelia cardinalis:

124658

Bunun için ayrı bir başlık açılabilir, zira oldukça farklı bir tür :)

Bizim yetiştirdiklerimiz 'Lobelia erinus'. Sarkan cinsler de 'Lobelia erinus var. pendula' diye geçiyor (http://davesgarden.com/guides/pf/go/163339/). Başlıktaki 'crystal palace' ise mavi renginin adı. Başlığın 'Lobelia erinus' olarak değişmesi için yönetime bir süre önce yazmıştım, sırası gelince işleme girecektir :)

Kiraz
10-02-2010, 15:43
Kardan sonra lobelyalarım gayet iyi durumdaydı, karlar eriyince ilk don olduğunda aniden yaprakları bozuldu, kökleri ne durumda bilmiyorum ama çoğu kötü görünüyor, aralarda sağlam kalmış olacaklara ümit bağladım.

Vildan Sönmez
10-02-2010, 16:15
Görümcem ve ben İstanbulda'yız. Saksıda olursa, ısı ve güneş ihtiyacına göre yer değiştirme şansınız da olur.

Bu arada, görümceniz acaba hangi şehirde, ben de umutlanabilir miyim? Ben evde çimlendirip sonra saksıda bahçeye koymayı düşünüyorum mesela (Köyceğiz'de), ama siz Datça'da doğrudan bahçeye dikecekseniz bir bildiğiniz var sanırım.

soztekin
11-02-2010, 12:35
"Saksıda olursa, ısı ve güneş ihtiyacına göre yer değiştirme şansınız da olur."

Sağolun Vildan Hanım. Bu nedenle saksı düşünüyorum, bir de kedi ve tavuklara mani olamam ama en azından köpeği uzak tutabilirim böylelikle.
Bu arada yeri gelmişken, umarım, zehirli olduğu ve yutulmaması gerektiği belirtilen bu tür, bizim hayvanları telef etmez... :)

"Bizim yetiştirdiklerimiz 'Lobelia erinus'. Sarkan cinsler de 'Lobelia erinus var. pendula' diye geçiyor. "

Sayın Gilan, aydınlattığınız için teşekkürler.

"Bu arada, yaz sıcağı yaylada gündüz 38-39 °C kadar çıkıyordu."

Adalet Hanım, bu benim için önemli bir bilgi, teşekkür ederim.

...ve son olarak; Sayın Kiraz, umarım lobelyalarınız bir an önce toparlanırlar.

soztekin
17-02-2010, 12:09
Dün nihayet tohumlarıma kavuştum.:p
İlk tohum deneyimim sayılır. Uzaktan okuması kolaydı ama tohumlar bana emanet olduğunda farklı oluyormuş.
Bugün, tohum paketinde de yazdığı üzere; tohumları plastik bir kapta toprağa bıraktım ve hafifçe üzerlerine bastırarak toprağa tutunmalarını sağladım.
Yine tohum paketinde de yazdığı üzere; plastik kabın üzerini, toprağın nemini kaybetmemesi için streç filmle kapladım. Kabı bol güneş gören bir yere bıraktım (kapalı balkonda).
Tohumlar toz tohum olduğu için; rüzgarsız bir yerde, elle veya tuzluğa doldurulacak dere kumu ile birlikte toprağa serpilmesi önerilmişti (zaten tohumlar sipariş ettiğim diğer tohumlar gibi kilitli poşete doldurulmuş olarak değil, tüpün içinde geldi). Ben mümkün olduğunca aralıklarla serptim fakat üzerine bastırma sırasında ne oldu bilmiyorum çünkü toprak parçalarıyla tohumu ayırt edemiyorsunuz, parmağınız tohumlar ve toprak parçalarıyla kaplanıyor:D. Bunun başka türlü yapılması gerekiyorduysa da ben bilmiyordum.
1200 tane tohumdan 100-150 kadarını ektiğimi zannediyorum. Bakalım hiç çimlenen olacak mı? Yanlış anlaşılmasın, tohumlara değil kendime güvenemiyorum. Acemi şansı olursa başka...:o Ne kadar da heyecanlı bir süreç... (Anneme catnip göndermiştim, o tohumlarını benden önce alıp ekti. Heyecan olup olmadığını sorunca, heyecanlıdan öte gerilim dolu bir süreç olduğunu söyledi. Ama artık zehri o da aldı, catnipi başarırsa Zen Garden'ın hediyesi olan fesleğenleri de ekecekmiş:D)
Plastik kapta kara toprak görüntüsü estetik olmadığından ben yine bir lobelya fotoğrafıyla zenginleştirmek istedim bu mesajı. Çimlenme olursa çeker yüklerim. Sevgiyle...
125632

Adalet Yağcı
17-02-2010, 12:38
Sayın Soztekin, haydi hayırlı uğurlu ve kolay olsun.
Ben de bu gün saatlerce tohum ektim.
Çimlenme başladığında, "bu çimlenen şu bitkidir" başlığında fotoğraflayacağım.

gilan
17-02-2010, 13:21
Bakalım hiç çimlenen olacak mı?

"Bakalım hiç çimlen-me-yen olacak mı?" diyelim biz. Her zaman iyi düşünelim iyi olsun, değil mi? :)
Başarılar dilerim.

Bu arada gerçekten bahar da yaklaşıyor, bir an önce bu tohum işlerini halletmek lazım.

Kalan lobelya tohumlarını ne yapmayı düşünüyorsunuz?

soztekin
17-02-2010, 14:15
Sn. Adalet Yağcı ve Sayın Gilan; iyi dilekleriniz için çok çok teşekkür ederim.

"Her zaman iyi düşünelim iyi olsun, değil mi?"
Kesinlikle çok haklısınız...
Bir de tohumlar çimlenmiş mi diye 10 dakikada bir yaptığım kontrolleri yarım saate çeksem iyi olur değil mi?:D

"Kalan lobelya tohumlarını ne yapmayı düşünüyorsunuz?"
Bu sadece çimlendirme denemesi. Pek çok saksı yapıp farklı noktalara yerleştirmek ve en çok sevecekleri yeri tespit etmek istiyorum. Bir kaç saksı da beni bu işlere bulaştıran halama hediye edeceğim baharda... Bir de yaz boyu İstanbul'dan gelenim gidenim olur, gelip de "bu ne güzel çiçekmiş" diyenleri eli boş göndermek istemem...

"Ben de bu gün saatlerce tohum ektim.Çimlenme başladığında, "bu çimlenen şu bitkidir" başlığında fotoğraflayacağım."
Dilerim en kısa sürede her biri yemyeşil olur ve sizi mutlu ederler. Çimlenme fotoğraflarını sabırsızlıkla bekliyorum...

soztekin
23-02-2010, 15:55
:DErkenciler 4 günde kendini gösterdi. 10-15 kadar minyatür yapraklı durumda olan var. Diğer tohumlar da çatladı, toprağa tutunmaya çalışıyorlar. Beklemeye dayanabilseydim, size sürpriz yapıp çimlenmiş tohum dolu kabın fotoğrafını ekleyecektim. Ama 2 gün zor sabrettim, çünkü yavaş ilerliyorlar.:p
Pakette 14-21 günde çimlenir yazıyordu. 4. günde çimlenme olması beni gerçekten çok şaşırttı ve de tabii ki çook ama çook mutlu etti!...:D
NOT: Önce lobelya olduklarına inanamadım çünkü gece yarısı bir minik gördüğümde daha diğer tohumlar çatlamamıştı bile. Topraktan biten bir ot sandım. Ama sonra bir tane de tohum kapsülünden kafasını kurtaramamış minik görünce havalara uçtum. :)
NOT: Çam dibinden aldığım oldukça kaba bir toprak kullandım. Asidik olduğu için tohumlar çabuk çatlamış olabilir mi?
Ayrıca, üstünü streç filmle örtmüştüm, sonradan bu filmi söktüm ama elimde sprey şişesiyle dolaşıp defalarca su püskürttüm. Hala da buna devam ediyorum. Gözlemlediğim kadarıyla toprağın üstünde kalanlardan ziyade, bir aralık bulup toprağın içine girmiş olanlar daha çabuk çimlendi.

Adalet Yağcı
23-02-2010, 16:28
Haydi gözünüz aydın :)
Benim tohumlarım balkonda duruyor bu yüzden çimlenme uzun sürebilir.

gilan
23-02-2010, 17:06
Ayrıca, üstünü streç filmle örtmüştüm, sonradan bu filmi söktüm ama elimde sprey şişesiyle dolaşıp defalarca su püskürttüm. Hala da buna devam ediyorum. Gözlemlediğim kadarıyla toprağın üstünde kalanlardan ziyade, bir aralık bulup toprağın içine girmiş olanlar daha çabuk çimlendi.

Gözünüz aydın :)

Ben de hafta sonunda ekmeyi umuyorum. Yalnız sanki streç film daha iyiymiş gibi geldi bana. Devamlı su püskürtmek fazla sulama gibi fidelere zarar verebilir. Streç filmle "daha az su-daha çok nem" alarak daha iyi olabilirler.

Adalet Yağcı
23-02-2010, 17:15
Streç film ile kapattığınızda her gün toprağı havalandırmayı unutmayın sevgili Gilan, toprak ve dolayısı ile tohumlar küflenebiliyor.

soztekin
23-02-2010, 17:39
Çok teşekkür ederim, darısı başınıza :)
Belki streç filme kürdanla minik delikler açılabilir, böylece nem hızlı kaybolmaz ama bir yandan az da olsa havalanır.
Şaşırtma ve sonrası ile ilgili küçük bir çevirim:
*Lobelyaları 15cm. arayla şaşırtın.
*Serin iklim için tam güneş, ılık iklim için yarı güneş bir yer seçin.
*Köklerin etrafını 2,5cm. malçlayın. Bu hem toprağın nemli kalmasını sağlar, hem kökleri besler, hem de yabani ot çıkmasına mani olur. Ancak saksının tüm yüzeyini değil, sadece köklerin etrafını malçlayın ki, toprak oksijensiz kalmasın (köklerin gelişimi açısından) ve de mantar enfeksiyonları oluşmasın. Malçlama için ağaç kabukları, kuru yaprak veya otlar ya da saman kullanabilirsiniz.
*20 dereceye kadar haftada bir, 20 derece civarında haftada iki ve daha sıcak durumlarda toprak hep nemli kalacak, kurumayacak kadar sık sulayın.
*Sulama sırasında yaprakların ıslanmamasına çok dikkat edin.
*Kış ayları haricinde NPK 10-10-10 (nitrojen-fosfor-potasyum) olan bir gübre ile ayda bir besleyin. Gübrelemeden önce ve sonra iyice sulama yapın ki, hem gübre kökleri yakmasın hem de eriyip kökler tarafından emilebilsin. (Gübrenin dozajını ayarlamak için üretici firmanın önerilerine uyun)
*İlk çiçekleri geçince 2,5-5cm. arasında budayın, tekrar çiçeklenecektir. Daha sonraları da istediğiniz zaman çok uzayan dalları budayabilirsiniz.
126722

gilan
23-02-2010, 18:08
Bilgiler için çok teşekkürler soztekin :)
Özellikle budama olayı hiç aklıma gelmezdi.

Streç film ile kapattığınızda her gün toprağı havalandırmayı unutmayın sevgili Gilan, toprak ve dolayısı ile tohumlar küflenebiliyor.

Evet, bunu unutmamalıyım, çok sağ olun.
Aslında şu aralar tohum çimlendirmek için odama ısıtmalı, nemlendirmeli minik bir sera yapma planım var. Çünkü ilk defa lobelya, petunya gibi mevsimlikleri tohumdan yetiştireceğim ve başarısız olmak istemiyorum. Ama acele etmem lazım, yoksa sera mera derken tohum ekme zamanı geçecek. :) Hafta sonu bu işi halledebilirim umarım.

(Yola petunya diye çıktım ama zengarden sağ olsun bir kucak tohum almış buldum kendimi :))

gilan
01-03-2010, 18:46
Sezon başlarken biraz reklam yapalım, belki bir kaç kişiyi daha lobelyacı yaparız. :)

127689

127690 127691

127692 127693

gilan
01-03-2010, 18:47
127694 127695

127696 127703

gilan
02-03-2010, 16:38
Lobelya fideciklerini viyollere şaşırtırken kaçar kök olarak alıyorsunuz? Ben henüz o aşamaya gelemedim ama tek kök çok az olur gibi geliyor.

Adalet Yağcı
02-03-2010, 17:53
Saksı büyüklüğüne bağlı, orta büyüklükteki bir saksıya dört fide dikilebilir.

elek
30-04-2010, 15:42
Sayın Gilan, reklamlarınız işe yaradı, ben de verdim bugün tohum siparişimi. Umarım çok geç kalmadım ekmek için?

gilan
30-04-2010, 22:22
Bu sene için biraz geç olabilir gibi geldi bana. Benim bir buçuk ay önce ektiklerim şu an ancak 3cm boylarındalar. Adalet Hanım'ın tecrübelerine göre sanırım en iyisi lobelya tohumlarını sonbaharda ekmek.

Bu yaz için bir ay sonra fideleri çıkar zaten, onlarla idare edecek gibiyim. :)

Adalet Yağcı
30-04-2010, 22:34
Ben tohumların bir kısmını ayırmıştım, Sonbahara doğru ekmeyi düşünüyorum, kendi kendine çimleniyor ne olsa, seneye fidelerimiz hazır olur.
Martta ektiklerim şaşırtılamayacak kadar minikler.

günebakan
30-04-2010, 22:40
Bugün pazarda maviş diye satıyorlardı. 2 Liraya paketi

Kiraz
30-04-2010, 22:51
Sonbaharda dökülen tohumlardan oldukça çok lobelya çimlenmişti, donlarda çoğunu kaybettim ama kaya içinde, başka bitkinin altında ya da mıcırların arasında çimlenenler sağ kaldı, gelişimleri de gayet iyi oldu.

limon
01-05-2010, 12:40
Mıcırda bitkiler ve çilekler çok güzel gelişiyorlar, perlit vazifesi görüyor sanırım.

Kiraz
01-05-2010, 21:43
Ayrıca kökleri nemli tutuyor, soğuktan-sıcaktan koruyor. Viyol yerine mıcırlara mı tohum atsam, geçen sene çok miktarda camgüzeli çimlenmişti.

elek
06-05-2010, 10:55
Biraz geç kalmış olabileceğimin farkında olarak, 2 gün evvel ektim lobelia tohumlarını. Bakalım ne olacak :)
Ayrıca tohumdan yetiştirmek isteyen arkadaşlara bir uyarı, düzgün serpeyim derken epey uğraştırıyor, ben beyaz bi kağıdı ortadan katlayıp oraya koydum tohumları, kağıda hafif hafif fiske vurarak serpiştirdim çimlendirme kabına. Bir de mümkünse gündüz yapın bu işi, lamba altında ne yaptığımı görmek çok zor oldu.

limon
12-05-2010, 12:07
3-4 gün önce mevsimlik fidelerine raslayınca kaçırmadım. 50 Krş. burada mevsimlikler. Bir kasası 20 TL. (45 adet) Mor renkteler, büyük saksılara diktim. Ama baştan itibaren yazıları okuyunca, her yazının kendi içinde bile çeliştiğini gördüm. Hatta aynı cümlede...

Toprağı humuslu olmalı ve daima nemli tutulmalıdır. Lobelya güneşte ve hafif gölgede yetişebilir. Serinlikten hoşlanır. Aşırı güneş ve rüzgardan korunursa daha uzun ömürlü olur.

Zenfree de bir internet sitesinden alıntı yapmış. "Güneşte yetişir ama serinlikten hoşlanır." Nereden bulacağız şimdi serin güneşi? ;)

Yarı gölgede az çiçeklenir yazıyor Ali Bey'in yazısında,
gunesli yerleri sever, yari golge yerlerde de yetistirilebilir, yari golge yerlerde ciceklerini daha az acar

Sonra Mine Hanım,
Çok zariftir. Çiçekleri 0.5-1 cm çapında. Erken bahar döneminde çok güzel açar. Soğuklara dayanıklıdır. Sıcaklar baş düşmanı. Kokulu değil. :) Lobelya diye anılıyor. yazmış.

Güneşi çok sever

Aslında sıcak günleri de seviyorlar, yayladaki lobelyam hep güneşin altındaydı ama gece ile gündüz arasındaki ısı farkı oldukça anlamlı olur yaylada, 10-15 °C arası.

yazında Adalet Hanım,
Acaba bu konudan esinlenerek yazın toprağına buz kırıkları serpiştirilebilir mi?... Gündüz bitki şoka girer ama geceleri? Böylece yayladaki gece-gündüz sıcaklık farkını da elde etmiş oluruz.

Bir bitkilere buz ikramımız eksik kalmıştı. :)

Biz her konuda böyle yazıyorsak, yardımdan çok kafa karıştırıyoruzdur diye düşünmeden edemedim. :)

gilan
12-05-2010, 12:30
Aslında ana fikir tutarlı gibi geldi bana. :p
Serin ve güneş.

Petunya başlığında da Mine Hanım demişti ya "Petunya tam güneşi sever, uzun gün bitkisidir, ideal yetişme sıcaklığı 19-22 derece diye." Bizim için imkansız bu. Tam güneş isteyen bitki bizde 35 dereceyi göze alacak. İlla 20 derece diyorsa da güneş arzusundan vazgeçecek.

Demek ki ana vatanlarında ikisini bir arada buluyorlar diye düşünüyorum. Galiba pek çok bitkiyi kendi şartlarımızda yetişmeleri için zorluyoruz. :o

ardabora
05-06-2010, 22:33
Geçen senelerde iki kök almış ve kurutmuştum. bu sene aynı hatayı yapmamak iççin direniyorum .çok hoş bir çiçek. mor-pembe-beyaz uyumunun hastası olduğum için kendisini pek sevdim,eflatun sepetimde ikamet etmelerini uygun gördüm ama beyazını bulamadım...uzayıp sarkacakları günü bekliyorum,gayret çiçekleri gibi beni çıldırtmazlar inşallah...:p

limon
05-06-2010, 23:03
Bir saksıdakilerin çiçekleri açıp solmaya başladı, ne yapmamı önerirsiniz? Tepelerini kırpsam mı, olduğu gibi bıraksam mı?

nurcanaybay
06-06-2010, 16:36
Bahçem de ,sabah güneşin şöyle bir uğrayıp geçtiği bir bölge var .Orada da geçen yıl dan kalan bir kök lobelyam ,kış boyunca gelişti zamanı geldiğin de de çiçeklendi.
Güneşi gördüğü hiç bir yer de yetiştirememiştim.Bir bitkinin güneşi veya gölgeyi sevmesi bulunduğu yöreye göre değişiyor.Ben artık güneşi sever dediklerin de doğru dan ,
öğleye kadar güneş alan bölgeye koyuyorum.:)

Adalet Yağcı
06-06-2010, 20:58
Bir saksıdakilerin çiçekleri açıp solmaya başladı, ne yapmamı önerirsiniz? Tepelerini kırpsam mı, olduğu gibi bıraksam mı?

Sevgili Limon, kuruyan çiçeklerinizi kırpabilirsiniz, diplerden yeni yeşil yapraklar çıkarıyorlar.
Ama, kırptığınız çiçekleri, boş bir saksıya alın ve üstten sulamaya devam edin, aşağı dökülen tohumlardan bir süre sonra sayısız lobelyanın çimlendiğini göreceksiniz.

Vildan Sönmez
06-06-2010, 22:54
Ben de aralıklarla toplam 6 kök almıştım 4 tanesi sırayla solup bittiler. 5. de iyi görünmüyor. Bu son iki tanede sizin dediğinizi deneyeceğim Adalet Hanım. Bir paket tohumdan da birkaç kök yeşerdi ama çok cılız ve büyümüyorlar.

Sevgili Limon, kuruyan çiçeklerinizi kırpabilirsiniz, diplerden yeni yeşil yapraklar çıkarıyorlar.
Ama, kırptığınız çiçekleri, boş bir saksıya alın ve üstten sulamaya devam edin, aşağı dökülen tohumlardan bir süre sonra sayısız lobelyanın çimlendiğini göreceksiniz.

Adalet Yağcı
07-06-2010, 07:02
Vildan hanım, biraz güneş görmesine izin verin, susuz bırakmayın, kendilerine geleceklerdir.

Geçen seneden saksının dibine dökülenlerden çimlenenleri ayrıp dikmiştim, Mersin çok sıcak olduğu için çiçekleri çabuk geçti, sulamaya devam ettim, 15 gün önce dipten çimlenmeler başlamış.

2-3 cm. olduklarında onları da şaşırtacağım.

Minikler. (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=149729&d=1275690128)

limon
07-06-2010, 07:19
Çok teşekkür ederim Adalet Hanım, çok işe yarar bilgiler verdiniz.

Sevgili Ardabora, sepet ve içindeki güzellik gözümden kaçtı sanmayın, renk uyumları şahane olmuş.

ardabora
07-06-2010, 18:13
Sağol sevgili Limon. gözünden kaçmasna imkan yok eminim çünkü senin de mor delisi olduğunu çok iyi biliyorum. mor depresyon rengiymiş diyorlar.:o oysa ki ben bahçede mor ve tonlarını görmezsem depresyonun dibine vururum. :dilli:

bu sepeti az önce bahçeden aldım çünkü kökleri dünden beri çok su aldı.toprağı vıcık vıcık olmuş. yağmurdan etkilenmeyeceği bir yere koydum.

arka bahçedeki sardunyaları da alacağım,kuytu bir yere koyacağım yağmur hafiflerse, şu an deli gibi yağıyor mübarek...geçen yılki gibi sardunyalarımın helak olmasını istemiyorum. insanların evlerini su basıyor,canlarıyla mallarıyla uğraşıyorlar ama...:(

ey_lul
08-01-2011, 23:43
Selamlar

Ben de lobelya çılgınlığı yaşıyorum . Zengardenden sipariş ettiğim lobelyaları yukarıda paylaştığınız bilgiler doğrultusunda ekeceğim. Her rengini sipariş ettim ancak, mor renk yoktu. Ben de tıpkı sevgili limon gibi depresyon rengi denmesine rağmen mor renge aşığım. Hemen hemen herşey çok yakıştırır, bayılırım. Mor lobelya tohumu olan ve benimle paylaşabilecek biri varsa çok sevinirim.

nurguldk
13-01-2011, 10:48
Çok güzel, insan baktıkça ekmek istiyor. Ancak her sene tohumlarla çıldırmış bir insan olarak artık çok yıllık çiçekler olsun istiyorum bahçemde. Ama yine de böyle çiçekleri görünce dayanamıyorum ekiyorum :))

Benol Hazaroğlu
30-04-2011, 18:02
Zengardenden alıp 20 martta diktiğim lobelya tohumlarından şu ana kadar ancak 1 tanesi 1 cm uzadı. Tohumlardan yetiştirenler resim ekleselerde görsek.
Pakette 15-20 günde çimlenme olur yazıyordu.

elek
30-04-2011, 18:41
Benol Hanım çok gecikmiş onlar :( Ekimi nasıl yaptınız? Sadece toprağın üstüne serpseydiniz yeterli oluyordu, üste toprak koymaya bile gerek kalmıyor, torfun aralarına kendiliğinden giriyorlar zaten..

Benol Hazaroğlu
30-04-2011, 18:55
Evet aynen öyle yaptım. Zaten toz halindeler torfa ektim fısfısladım. Sanırım torfta sorun var sadece üst tabaka ıslanıyor altı çok kuru kalıyor.

elek
30-04-2011, 20:47
Tohum ıslansa yeter sanki ama... Notlarıma baktım, geçen sene 5. günde çatlamış benimkiler. Önce beyaz kök çıkıyor, sonra da minik minik yeşil yapraklar görünüyor hemen. Resim koyamıyorum çünkü geçen sene çektiklerim bilgisayarla birlikte uçtu gitti. Tohum varsa elinizde bir daha deneyin.

Benol Hazaroğlu
11-05-2011, 21:51
Benim Zengarden lobelyalar hiç çimlenmedi. Bulursam fide alacağım artık. Hem içeri hem dışarı ektim tık yok.

Birol Ketenci
12-05-2011, 00:06
Bunlarda benim çimlendirdiğim lobelya'lar. Tohumlar Zengarden'den alınmıştı. Çimlenmeleri pencere kenarında, saklama kabı içinde 4-5 gün sürdü.
211273

nurguldk
12-05-2011, 11:32
Benimim lobelyaların da çimlenmesi çok uzun sürdü meraklanmayın. Bir de uygun sıcaklığı bekledi bence. Bir de sık fısfıslamak tohumlar çok küçük olduğundan, uçmasına **** su ile akıp gitmesine neden oluyor. Tavsiyem Sayın Zeki Yağlı'nın da önerdiği gibi kapları altından delip oradan su çektirip, tüm toprağın nemlenmesini sağlayın. Ben toprağın kuruduğunu görünce, tohum kabının bir kenarını elimle aralayıp, aradan yavaş yavaş dibe doğru su sızdırdım. Toprak kurudukça bir kaç kenarından bu işlemi yapıyorum.

Benol Hazaroğlu
12-05-2011, 16:50
Ben nerede hata yaptım dermişim. Birol bey çimlendirmiş ben lobelya işini beceremedim.

elek
12-05-2011, 18:48
Birol Bey asıl problem bundan sonra başlıyor. Benim gibi seyreltme yapmaya kıyamıyorsanız; bu kapta hepsi yetişmeyeceği için ayırmanız lazım. Bunu çok geç kalmadan yapmanızı tavsiye ederim, bir süre sonra hepsinin kökler birbirine giriyor çünkü. Zaten o kadar minikler ki eller titremeden, fenalık geçirmeden yapmak mümkün değil... Tavsiyem bir an önce kürdan vb. yardımıyla topraklı şekilde çıkarıp asıl yetişeceği yerlere şaşırtmanız. Kolaylıklar dilerim.

Birol Ketenci
13-05-2011, 19:35
Ben nerede hata yaptım dermişim. Birol bey çimlendirmiş ben lobelya işini beceremedim.

Kaba torfu doldurduktan sonra hafif sıkıştırıp üzerine su püskürtüyorum. Tohumları serpip üzerlerini örtmeden genişçe bir saklama kabında pencere kenarına bırakıyorum. Sadece öğlen saatlerinde güneş çok fazla gelirse direk güneş almayan bir noktaya geçiriyorum.

Birol Ketenci
13-05-2011, 19:41
Birol Bey asıl problem bundan sonra başlıyor. Benim gibi seyreltme yapmaya kıyamıyorsanız; bu kapta hepsi yetişmeyeceği için ayırmanız lazım. Bunu çok geç kalmadan yapmanızı tavsiye ederim, bir süre sonra hepsinin kökler birbirine giriyor çünkü. Zaten o kadar minikler ki eller titremeden, fenalık geçirmeden yapmak mümkün değil... Tavsiyem bir an önce kürdan vb. yardımıyla topraklı şekilde çıkarıp asıl yetişeceği yerlere şaşırtmanız. Kolaylıklar dilerim.

Aslına bakarsanız zorluğun şimdi başladığının farkındayım. Niyetim geniş saksılarda tek tek duran zambaklarımın kenarlarına ve geniş düz saksıda arkada servi sarmaşıklar, ortada cüce gaillardia, önde lobelyalar şeklinde dikmek ancak havalar kararsız olduğu için bekletmek zorunda kalıyorum. Bu yıl havalara aldanıp birçok çimlenmiş çiçeğimi kaybettim :(

uzman16
17-05-2011, 23:10
Yarın seraya gidip mavi lobelya alacağım. Bu sayfaları okudukça çok hoşuma gitti bu bitki.
Mavi yasemin ekmiştim haftasonu, onun altına da bu mavileri ekersem masmavi bir köşe yaratırım. :)
Yanlarına bir de solanum rantonetti ektim mi seyrine doyulmayacak.

ardabora
18-05-2011, 18:01
benim üst resimdeki sepet içindeki lobelyalar gitti..:( yolumun üstündeki çiçekçileri kontrol ediyorum sürekli,henüz fide satanını görmedim. eğer bulabilirsem bu sefer daha fazla fide alacağım,bahçenin değişik yerlerine ve değişik toprak karışımlarına koyacağım. hala çözemedim ben bu çiçeğin ne istediğini....

Benol Hazaroğlu
18-05-2011, 18:15
Birol bey bir kez daha çimledirdiklerinizi resimlermisiniz?

Birol Ketenci
19-05-2011, 13:13
Birol bey bir kez daha çimledirdiklerinizi resimlermisiniz?

Bu fotoğraf az önce çekildi. Yavaş yavaş gerçek yaprak çıkarmaya başlamışlar.
213964

nurguldk
20-05-2011, 13:14
Arkadaşlar, lobelya, minicik tohumları gibi kendi de seyreltme yaparken çok narin. Gövdesi o kadar zayıf ki, şaşırtırken elinizde kalıveriyor, şaşırıyorsunuz :))

Ben çimlenen tüm lobelyaları bahçedeki son yerlerine aldım ancak bir kısmı telef oldu. Ve deneyerek anladım ki. Bu tür küçük tohumlu ve narin çiçekleri direk yerlerine tohum atarak yetiştirmeli.
Bu fotoğraf bahçeye alınmadan ortalama 15 gün önce çekildi.

210398[/QUOTE]

uzman16
22-05-2011, 22:46
Lobelya gölge sever diye okuyunca, aldığım lobelyaları mavi yaseminlerin altına dikmekten vazgeçip ortancaların yanına diktim. Öğleden sonra (15.00'den sonra) güneş almaya başlıyor. Bakalım yerini sevecek mi?

Mavi mavi çok hoşuma gitti.

215076

Benol Hazaroğlu
23-05-2011, 19:27
Geç de olsa lobelyalarım çimlenmişti ve ben onları tek tek bahçeye şaşıtmıştım. Benim işgüzar bahçıvan bu gün ben yokken gelmiş ve lobelyaların olduğu alanı hallaç pamuğu gibi atmış. Aklınca toprağı kabartmış.
Akşam eve gelip gördüğümde sinirlerim tavan yaptı. Kaldım yine lobelyasız.

ardabora
24-05-2011, 07:51
sayın uzman16 bey :)

güzel bir görüntü oluşturmuşsunuz,ortancalar ne renk açacaklar? pembe-mor tonlarında açarlarsa ne güzel bir renk cümbüşü olur kimbilir...lobelya çok çekici bir bitki,hele ki mor-beyaz-mavi uyumu pek güzel oluyor.

sayın Benol Hazaroğlu,"üzülmeyin" demek geliyor içimden ama ben de kimbilir nasıl kızardım...fide satıın alarak üzüntünüzü hafifletin bence..

Kiraz
24-05-2011, 08:13
Lobelyalar, pembe, beyaz camgüzellerinin yanında da çok güzel gelişiyor ve uyum sağlıyor.

uzman16
24-05-2011, 08:24
sayın uzman16 bey :)

güzel bir görüntü oluşturmuşsunuz,ortancalar ne renk açacaklar? pembe-mor tonlarında açarlarsa ne güzel bir renk cümbüşü olur kimbilir...lobelya çok çekici bir bitki,hele ki mor-beyaz-mavi uyumu pek güzel oluyor.

sayın benol bey,"üzülmeyin" demek geliyor içimden ama ben de kimbilir nasıl kızardım...fide satıın alarak üzüntünüzü hafifletin bence..

Bey mi? :D
Hanım doğru olacak.

Geçen sene pembelerdi.
2 aydır ortancalara mavileştirici veriyorum.
İşe yarayıp yaramadığını ancak açınca anlayacağım.
Umarım mavi açar da masmavi bir köşe olur.
Lobelya gölgede nasıl gelişecek göreceğiz.
Bekliyorum.

ardabora
24-05-2011, 08:51
"sayın uzman16 bey :) ""

bu bey nerden çıktı ya? karıştı ortalık..lütfen kusura bakmayın....

Benol Hazaroğlu'na da bey demişim bakar mısınız...iyisi mi gidip bahçede ot yolayım ben,iyi değilim bugün :)) çok çok özür ...

Kiraz
24-05-2011, 09:19
Bey mi? :D
Hanım doğru olacak.

Geçen sene pembelerdi.
2 aydır ortancalara mavileştirici veriyorum.
İşe yarayıp yaramadığını ancak açınca anlayacağım.
Umarım mavi açar da masmavi bir köşe olur.
Lobelya gölgede nasıl gelişecek göreceğiz.
Bekliyorum.

Geçen sene yarım gün güneş alanlar çabuk bozulurken, sadece öğlende iki saat güneş alanlar çok daha uzun süre çiçek açtı. Her ne kadar çoğu yerde güneş ister diye yazsa da bizim iklimimizde yarı gölgenin daha uygun olduğunu düşünüyorum, nemi seviyor. Ortanca altı uygun olabilir.

cemo
24-05-2011, 20:10
Haydaaa, şimdi al lobelyaları güneşten, gölge ara cemo:(
Valla yoruldum:)

nurcanaybay
24-05-2011, 20:28
:))) Okuyunca ben de aynı şeyi düşündüm.Üstelik sardunya ve ipek çiçeği ile birlikte dikmiştim.:)

gilan
24-05-2011, 21:46
Cemo senin gölgeye alman gerekmeyebilir. Lobelya aslen güneş seviyor ama 25 derece civarında sıcaklıklar istiyor. Ama bir Akdeniz ülkesi olan ülkemizde güneş demek yazın 35 derece demek. :) O yüzden yarı gölgede daha iyi gelişiyorlar. Karadeniz daha serin oluyordur sanırım.

saimerguvan
17-06-2011, 20:37
Bütün yaz açıyor

saimerguvan
21-06-2011, 11:13
Dekora uygun bir bitki

zenfree
22-06-2011, 14:15
Çok güzel görünüyor.

Benol Hazaroğlu
08-08-2011, 15:50
Çimlendirme olmayınca 1 kasa lobelya alıp tek sıra halinde bahçeye dikmiştim. Hepsi öldü.
Çok sulama fikrine katılmıyorum, diktiğim yer fazla sulanıyordu hepsi saman görünümlü oldu.
Saksıya diktiğim 5 adet sağlıkla yaşamını sürdürüyor.

mavisedir
14-01-2012, 20:14
Benim aldığım vilmorin marka tohumun üzerinde, lobelia naın bleu yazıyor. Başka bir cins mi acaba? mavi krenk otu yazıyor türkçe olarakda.

çiğdemm
09-02-2012, 15:30
Ben de zengardenden lobelya tohumları aldım. Ektim 2 hafta oldu ama hala bi hareket yok. yorumları okudum. 4-5 günde çimlenenler bile olmuş. Nerde yanlış yaptım acaba?

ahmeter
09-02-2012, 18:17
Bu bitki ile 3 sene evvel tanışdım ve geç tanıdığıma pişmanım
Geride kalan mesajlarda Saim Erguvan benim bahçemde olan bir resimdir
Yazın gayet gösterişli ve bu sene bu kış farkına vardım soğuğa dayanıklı
Toprak henüz ısınmadı Sayın Çiğdem hanım ektiğiniz tohumlar hava ısınınça ortaya çikaçak İyi Günler

Benol Hazaroğlu
10-02-2012, 11:17
Bu gün tekrar Zengardenden yeni aldığım lobelya tohumlarımı ektim. Oda sıcaklığında ışık akan cam kenarına yerleştirdim.

İnşallah bu sene hepsi çimlenir.

çiğdemm
10-02-2012, 12:51
Bugün çok güzel bir güneş var burda ve bende hepsini dışarı çıkarttım ısınsınlar diye:)) Sn. Ahmeter *** ederim umut oldu benim için..

sevgülk
14-03-2012, 10:07
Arkadaşlar bu çiçekten benimde olsun istiyorum.Tohumundan gönderecek arkadaş var mı? Çok güzel görünüyor.

Adalet Yağcı
04-04-2012, 23:09
İki yıl önce tohumdan yetiştirdiğim sarkan lobellia (http://www.agaclar.net/forum/679771-post2416.htm)ların yere dökülen tohumlarını almıştım.
Pek ümitli olmamakla beraber yine de ektim, yaklaşık bir haftada çimlendiler, henüz çok minikler ama olsun, iki yıllık tohumun çimlenmesi çok sevindirdi beni.

Adalet Yağcı
04-04-2012, 23:11
Toplu halde (http://www.agaclar.net/forum/680164-post2440.htm) sarkan lobelia.

gülenmelek
05-04-2012, 14:29
Bu Lobelia ve Campanula tabiri caizse beni deli ediyor :( Tohumlar o kadar minik ki. Ekiyorum, çıkıyorlar ama bir türlü yaşatmayı başaramıyorum. Bir püf noktası var ama ne ;)

Adalet Yağcı
05-04-2012, 17:29
Püf noktası, onları açık alanda çimlendirmek, tohumlar çok küçük oldukları için üzerini toprakla kapatmamak, sürekli nemli kalmasına dikkat etmek.

Aslında bir defa ektiğinizde toprağa düşen tohumlardan kendiliğinden çimlenir.

böyle (http://www.agaclar.net/forum/523855-post983.htm).

gülenmelek
05-04-2012, 20:27
Teşekkür ederim sevgili Adalat hanım. Hep pet bardaklarda üzerini kapatarak denedim. Alıştırmaya çalışırken üzerlerini açtığımda hepsi ölüyor. "böyle"lerinizin maşallahı var ;) Ben o boyunu göremedim henüz. Evde cocopeat var, üstü açık saksıya onunla deneme yapayım birde. ;)

Adalet Yağcı
05-04-2012, 20:46
Sadece cocopeat olmaz, en iyisi kaliteli bahçe toprağı ile torfu karıştırarark ekin.
Tohumları serptikten sonra elinizle toprağa doğru bastırın hafif hafif.
İlk hafta üzerini bir streçle kaplayın, dört beş yerinde kurşun kalem çapında delikler açın ki hava alabilsin.
Böylece toprağın nemini korumuş olursunuz.

Sulamayı fıs fısla yapın, her gün bir kaç defa kontrol etmeniz gerekir.
İlk çimlenmeleri gördüğünüzde streci çıkarın.
Gelişmeleri bu başlıkta görmek dileği ile.

elek
05-04-2012, 21:04
Sevgili Gülenmelek, elinizde diatomit vardır; diatomiti yıkarken süzekten çıkan ince taneleri toprağın yüzeyine 1 cm kadar sererek deneyin. İyice balçık kıvamında çıkan ilk suyu değil de 2. veya 3. yıkama suyunu süzdürüp kullanın ama. İnce tohumlarda süper kullanışlı; renkten dolayı nereye ne kadar tohum düştüğünü daha kolay görebiliyorsunuz. Hem de nemi fazla kaçırma ya da eksik bırakma gibi bir sıkıntı olmuyor.

Ayrıca pet bardaklara değil; direk olarak kullanacağınız saksıya ekmenizi tavsiye ederim. Minicik şeyleri ayırıp başka bir yere aktarmak hiç de kolay olmuyor.

gülenmelek
05-04-2012, 21:24
Aslında torfta denemek istememin amacı, hani torf daha girintili çıkıntılı olur, tohum çok derine inmeyecek ama aralara girip çimlenince tutunacak bir yer bulur diyeydi, hem de yeterli ışık almış olurdu ;) Tabi bu benim düşüncem idi ;) Toprakta denedim, yüzeyi çok düz oluyor. Sanki o cılız, küçücük bitki tutunacak yer bulamıyormuş gibi geliyordu bana. Tamam; karışım toprak ve torf olacak, üzerine de en incesinden diatomit kırıntıları ;)

Bu, benim şu an yaşayan tek lobelyam. Tabi yaşıyor denebilirse :( (Fotoğrafı şimdi çektim)
Oradan bakınca görülebiliyor mu bilmem ;)

elek
05-04-2012, 21:45
Birşeyler görür gibiyim ama görmüyor da olabilirim :p Şaka bir yana, neden böyle bir tanesi yaşıyor pek anlayamadım. Ama resimdeki beyazlıklar tuzlanma ise (fazla sulamadan kaynaklanıyordu) ve siz daha önceden kullanılmış bu bardağa ekim yaptıysanız bu olabilir nedeni. Bu pet bardaktaki gibi beyazlaşmış torf-toprak varsa asla altüst edip karıştırmadan kullanmayın; mümkünse taze torf-toprak kullanın. İlk etapta fısfıs şart; ama sonrasında devirebiliyor bitkileri. Tohumlar çıktıktan sonra ölçüyü kaçırmamak için en sağlıklı yöntem iğneyle delinmiş pet şişe ya da şırınga.

Tohumların önce kök kısmı çıkıyor, hemen belli ediyorlar kendilerini. Buraya kadar problem olmazsa onlar bir şekilde yolunu bulurlar toprak altına doğru merak etmeyin ;)

gülenmelek
06-04-2012, 08:30
Zaten görünemeyecek kadar ufak neredeyse ;)
Bir tüyo daha yakaladım sayenizde ! ama sonrasında devirebiliyor bitkileri
İşte bu yüzden çoğunu kaybettim galiba. Ben fısfıs incecik su püskürtüyor derken meğer zararlı imiş. Suladığım zaman bir çoğu yan yatıp bir daha doğrulamadılar. Bence önemli bir sebep !
O pet bardak önceden kullanılmamıştı. Sularımız çok kireçli. Tüm bitki topraklarımda, hatta bitki gövdelerinde bile o beyazlaşma oluyor. Suyu en az 2 gün 10 litrelik pet şişede beklettiğim halde :(
Yardımlarınız gerçekten faydalı oldu, teşekkür ediyorum ;)

elifnaz
15-04-2012, 18:57
Merhaba bunlarda benim yeni yeni çimlenmeye başlayan lobelyalarım. Ama çok minikler sizce balkona çkarmalımıyım yoksa bir süre daha içerde mi tutmam gerekir?

Adalet Yağcı
15-04-2012, 19:17
Ortam ısısı 15 °C civarında ise dış ortamda kalabilir, yoksa biraz daha gelişmelerini bekleyin, 10 gün meselâ.
Gerçek dört yaprak çıkartmadan şaşırtma yapmayın.

elifnaz
15-04-2012, 21:52
Tamam, bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

poppy_05
18-04-2012, 15:01
20 günlük lobelya fidelerimm ne kadar daha beklemem gerekiyor şaşırtma yapmak için. Bu arada 1 aydır siteyi takip adiyorum bitki manyağı oldum her yer tohumm :))
http://img809.imageshack.us/img809/4828/fotoraf0063r.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/809/fotoraf0063r.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Adalet Yağcı
18-04-2012, 16:43
20 günlük lobelya fidelerimm ne kadar daha beklemem gerekiyor şaşırtma yapmak için. Bu arada 1 aydır siteyi takip adiyorum bitki manyağı oldum her yer tohumm :))
http://img809.imageshack.us/img809/4828/fotoraf0063r.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/809/fotoraf0063r.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Bitkinizi yavaş yavaş dış ortama alıştırın, biraz güçlensin şaşırtma yapmadan önce, bu hali ile şaşırtmak çok zor olabilir.
Ben olsam 10 gün daha beklerdim şaşırtmak için.

poppy_05
18-04-2012, 17:13
yardımınız için teşekkürler adalet hanım 10 gün daha bekleyip öyle şaşırtma yaparım ozaman inşALLAH olur çok hevesliyim bakalım :))

ahmeter
19-04-2012, 20:02
Lobelia
Kışı serada geçiren lobelia çiçeklenmiş ve açık havayı özlemiş
Seneye daha fazla saksıyı seraya alaçağım

kelebek çalısı
29-04-2012, 19:22
Zannediyorum ki bu çimlenenler lobelia olmalı. Lobelia ekmiştim bir yerlere diye hatırlıyorum. Ama daha önce hiç ekmediğim bir çiçek, o yüzden de tanıyamadım. Lobelia tohumu ekenler tanıyabilir diye düşündüm. Cascade mix olabilir mi bunlar sizce.

kelebek çalısı
30-04-2012, 19:37
Baştan sona kadar okudum ve sonuç olarak, lobelya güneşi mi, yarı gölgeyi mi, gölgeyi mi sever hiç bilemedim. Deneme yanılma yöntemini uygulamak en iyi yol bu durumda ;)

elek
30-04-2012, 19:50
Baştan sona kadar okudum ve sonuç olarak, lobelya güneşi mi, yarı gölgeyi mi, gölgeyi mi sever hiç bilemedim. Deneme yanılma yöntemini uygulamak en iyi yol bu durumda ;)
Fideler gayet bol, iki saksıya bölüp karşılaştırma yapmamanız için bir neden yok :rolleyes:

gilan
30-04-2012, 19:51
Evet kelebek çalısı bunlar lobelya. :)

Lobelya benim anladığım kadarıyla güneşi seviyor ama sıcağı sevmiyor. Bizim memleketlerde de güneş olunca sıcak da birlikte geldiği için yarı gölge daha mantıklı. Bence özeti budur. :)

Adalet Yağcı
30-04-2012, 21:08
Zannediyorum ki bu çimlenenler lobelia olmalı. Lobelia ekmiştim bir yerlere diye hatırlıyorum. Ama daha önce hiç ekmediğim bir çiçek, o yüzden de tanıyamadım. Lobelia tohumu ekenler tanıyabilir diye düşündüm. Cascade mix olabilir mi bunlar sizce.

Sevgili kelebekçalısı, lobelya fidelerinizin şaşırtılma zamanı gelmiş, onları saksılarına geçirebilirsiniz artık.

Bu hali ile cascade ve ya başka her hangi bir tür olduğu anlaşılmıyor ama ne türde olursa olsun, yeter ki bol bol lobelyalarınız olsun.

kelebek çalısı
02-05-2012, 18:37
Maalesef bugün de asıl yerlerine alamadım. Yağmurlar toprak ile ilgili çalışmalarımı sekteye uğrattı. Lobelia erinus compacta 'String of pearls' tohumları da vardı bende. Hangisini ektiğimi hatırlayamıyorum. Cascade sarkan karaktere sahip, diğeri öbek oluşturan bir türmüş araştırdığıma göre.

Çok farketmez diyeceğim ama ona göre bir dikim alanı belirlerdim. Neyse artık olacak o kadar, ben şaşkın bahçıvan, şikayet etmemeliyim, etiketlemediğime göre, sonucuna katlanırım :)

limon
02-05-2012, 21:19

Serin güneş, Kıbrısta bulunur mu? ;)

kelebek çalısı
02-05-2012, 21:31
Serin güneş ortam bulamayacağım için sıcak gölge ortamda yetiştireceğim bu gidişle :)

aigneis
05-05-2012, 14:05
Merhabalar. Benim de tohumdan çimlendirdiğim lobelyalarım şu şekilde:

http://desmond.imageshack.us/Himg189/scaled.php?server=189&filename=05052012235.jpg&res=landing

Biraz büyüdüklerinde bahçeye alacağım. Bahçeye aldıktan sonra tohumlarını bırakıp seneye kendiliklerinden yeniden çıkarlar mı yoksa her şeyi en baştan mı yapmam gerekecek?

Şimdiden teşekkür ederim.

elek
05-05-2012, 14:26
Merhabalar. Benim de tohumdan çimlendirdiğim lobelyalarım şu şekilde:

Biraz büyüdüklerinde bahçeye alacağım. Bahçeye aldıktan sonra tohumlarını bırakıp seneye kendiliklerinden yeniden çıkarlar mı yoksa her şeyi en baştan mı yapmam gerekecek?

Şimdiden teşekkür ederim.

Fidecikler boya gitmiş, biraz fazla sulamışsınız ya da güneşleri az. Öncelikle sulamayı biraz azaltın; biraz kalınlaşıp güçlensinler.

Tohumlardan her sene kendiliğinden çıktığı yönünde güçlü rivayetler var, sanırım sizin de öyle olacak. Ben o aşamaya hiç gelemediğim için teyid edemiyorum :D

aigneis
05-05-2012, 14:43
Fidecikler boya gitmiş, biraz fazla sulamışsınız ya da güneşleri az. Öncelikle sulamayı biraz azaltın; biraz kalınlaşıp güçlensinler.

Tohumlardan her sene kendiliğinden çıktığı yönünde güçlü rivayetler var, sanırım sizin de öyle olacak. Ben o aşamaya hiç gelemediğim için teyid edemiyorum :D

Teşekkür ederim bu hızlı cevabınız için. Biraz önce ışık alsınlar diye dışarı çıkardım ben de bahçede çalışıyordum. Öyle bir rüzgar eski ki arkamı dönüp bir şey oldu mu diye bakarken bilgisayarım masanın üstünden uçtu! :( Allahtan bilgisayarım ve fideler sağlam.

Dışarısı rüzgarlı ve gölgede 25 derece. İçeride yeterince ışık yok haklısınız. Ne yapacağım ben? Bir de sizce çimlendirmek için geç mi kalmışım? Anladığım kadarıyla çok hızlı büyümüyor.

elek
05-05-2012, 14:59
Geçmiş olsun öncelikle. 2010'da 4 Mayısta ektiğim tohumlar Temmuz sonunda çiçeklendiler, sizin de çiçeklerini görememeniz için bir neden yok yani :) Öncelikle güneş alan bir yerde bırakın fideleri (misal cam kenarı?), güzelce gelişsinler, Sayın Kelebekçalısı'nın resmindeki hale gelince de bahçeye alırsınız. Sulamayı da azaltın dediğim gibi, torf bu peynir kabının kenarlarından ayrılmaya başlayınca su verin.

Adalet Yağcı
05-05-2012, 20:11
Sevgili aigneis,
Lobelyalarınızı kontrollü bir şekilde açık havaya alıştırmazsanız çoğunu kaybedebilirsiniz.
Bu gün şanssız bir fırtına esmiş olabilir ama hep böyle olacak değil.

Bu sene yetiştirmeyi başardıklarınızdan açan çiçeklerin tohumları oluşacak, saksıyı olduğu gibi dış ortamda muhafaza edin, seneye kendiliğinden çimlenen binlerce ve çok güçlü lobelyalarınız olacaktır.
Tecrübe ile sabittir :)

aigneis
06-05-2012, 10:37
Sayın Elek ve Adalet Yağcı Çok teşekkür ederim yorumlarınız için. Söylediklerinizi uygulayacağım. İnşallah yakında kalıcı yerlerine alabileceğim boya gelirler ve sizlerle o fotoğrafları da paylaşırım.

kelebek çalısı
07-05-2012, 01:15
Geçmiş olsun öncelikle. 2010'da 4 Mayısta ektiğim tohumlar Temmuz sonunda çiçeklendiler, sizin de çiçeklerini görememeniz için bir neden yok yani :) Öncelikle güneş alan bir yerde bırakın fideleri (misal cam kenarı?), güzelce gelişsinler, Sayın Kelebekçalısı'nın resmindeki hale gelince de bahçeye alırsınız. Sulamayı da azaltın dediğim gibi, torf bu peynir kabının kenarlarından ayrılmaya başlayınca su verin.

4 mayısta ektiğiniz lobelyalar temmuzda çiçeklendiğine göre ben de cascade türünü eksem mi acaba, düşünüyorum. Tohum paketini aradım buldum, meğer ektiğim tohumlar gerçekten de string of pearls türüymüş. Oysa lobelyalar saksıdan sarksın istiyordum.

Karar veremedim. Burada iklim artık iyice ısınmaya başlıyor. Tohumların çimlenme kalitesini olumsuz etkiler mi dersiniz sıcaklık?

elek
07-05-2012, 08:19
Sevgili Kelebekçalısı, tamamını riske atmadan yarısını deneseniz tohumların? Bilindik türlerin geneli için optimum çimlenme sıcaklığı 20-30 dereceler arasında, daha fazla sıcaklıkta da çimlenir ama oran düşebilir. Önemli olan çimlendikten sonra sıcakta kavurmadan hayatta tutabilmek; tepesine bir şemsiye kurarsınız olmadı :p

kelebek çalısı
07-05-2012, 12:34
Sevgili Kelebekçalısı, tamamını riske atmadan yarısını deneseniz tohumların? Bilindik türlerin geneli için optimum çimlenme sıcaklığı 20-30 dereceler arasında, daha fazla sıcaklıkta da çimlenir ama oran düşebilir. Önemli olan çimlendikten sonra sıcakta kavurmadan hayatta tutabilmek; tepesine bir şemsiye kurarsınız olmadı :p

Bir deneme yapacağım o zaman, merak etmekten daha iyidir :)

Gölge alanlar mevcut. Sadece sıcaklar iyice bastırdığında gelişim ve kalite yönünden sağlıksız bir gidişat olabilir mi diye düşünüyorum. Onu da görmüş oluruz artık hepimiz.

Teşekkürler.

perimar
12-05-2012, 16:50
Lobelyaları fide olarak aldım.Dün altlarını genişçe kırarak bahçede toprağa temas ettirdiğim çömleklere diktim.İnşallah 1 hafta sonra resimlerini çekip sizlerle paylaşırım.

aigneis
16-05-2012, 17:28
Merhabalar. Malesef geçen gün fotoğraflarını yolladığım lobelyalarımın yarısından fazlasını kaybettim. İlk olay dışarıda bıraktığım saatlerde üzerlerine yakıcı bir güneş düştüğünü fark etmememle oldu. İkinci olayda ise annem su vermiş. Ama öyle bir su vermiş ki yazık çoğu yere yapışmış. O günden beri boyunlarını kaldırmadılar. Neyse kalan sağlar bizim olsun diyerek devam edeceğim artık. Bu arada çok az bir gelişme gösterdiler. Aydınlık bir yere alıp uygun sulama yapıyorum.

aigneis
16-05-2012, 17:29
Lobelyaları fide olarak aldım.Dün altlarını genişçe kırarak bahçede toprağa temas ettirdiğim çömleklere diktim.İnşallah 1 hafta sonra resimlerini çekip sizlerle paylaşırım.

Sanırım bu gidişle ben de fideden başyacağım işe. Merakla bekliyorum fotoğraflarınızı.

Adalet Yağcı
16-05-2012, 18:18
Sanırım bu gidişle ben de fideden başyacağım işe. Merakla bekliyorum fotoğraflarınızı.

Üzülmeyin, buna benzer durumları hepimiz yaşadık başlangıçta.
Ben ektiğim bitkileri bırakıp iki gün bile ayrılamıyorum evden, günde en az üç defa nemini kontrol etmek gerekiyor dış ortamda.

Bunu tecrübe emiş oldunuz, elinizde kalanlar size yetecektir, tek kök bile küçük bir saksıyı doldurmaya yetiyor.

Cymbelina
03-06-2012, 20:12
Bir süre önce ektiğim lobelya tohumları filizlendi. Sayın Elifnaz'ın 15 Nisan tarihli mesajındaki gibiler. Hatta daha çoklardı ama çoğunuzun söylediği gibi bir kısmı yatıp kurudu, ne oldu anlamadım? Sanırım bir kez daha bulunduğu yeri değiştirecegim.

Elifnaz'ınki gibi bir haldeler şu an, şaşırtma yapmalı mıyım? bİr de o kadar minik ve ince, cılızlar ki, böyle bir çiçeği nasıl tutacağız da nasıl şaşırtacağız? :(

kelebek çalısı
03-06-2012, 21:57
Bir süre önce ektiğim lobelya tohumları filizlendi. Sayın Elifnaz'ın 15 Nisan tarihli mesajındaki gibiler.
Elifnaz'ınki gibi bir haldeler şu an, şaşırtma yapmalı mıyım? bİr de o kadar minik ve ince, cılızlar ki, böyle bir çiçeği nasıl tutacağız da nasıl şaşırtacağız? :(

Cymbelina, bu durumda şaşırtma yapmak için uygun görünmüyorlar. Henüz asıl yapraklar dahi görünmemiş.

Benim fotoğrafladığım lobelya fideleri, o tarihten bir ay sonra şaşırtıldı ve hala ağır bir şekilde gelişimlerini sürdürmekteler. Yani sabretmelisiniz.

Ben de sıkıntısına değip değmeyeceği konusunda kuşkuluyum, tohumdan lobelia yetiştirmek konusunda.

Yaylacı
03-06-2012, 22:13
Üzülmeyin, buna benzer durumları hepimiz yaşadık başlangıçta.
Ben ektiğim bitkileri bırakıp iki gün bile ayrılamıyorum evden, günde en az üç defa nemini kontrol etmek gerekiyor dış ortamda.

Bunu tecrübe emiş oldunuz, elinizde kalanlar size yetecektir, tek kök bile küçük bir saksıyı doldurmaya yetiyor.
Sayın Adalet Yağcı, bende Lobelya tohum ekmiştim dışarda gölge yerde 10 gün sonra çimlendiler, toprağını sürekli nemli tutuyorum. Sizden şunu öğrenmek istiyorum, lobelya fideleri ne kadar boylanınca veya ne kadar zaman sonra şaşırtma yapılabilir, bir de benim bildiğim Lobelya çiçeği tek yıllık değil mi yoksa çok yıllık bir çiçek midir. Saygılar selamlar efendim...

Cymbelina
03-06-2012, 22:18
Sayın Kelebek çalısı, yanlış hatırlamıyorsam siz son hallerinin resmini de koymustunuz, sizinkilere maaşallah, sizinkiler epey büyümüsler, bayağı bildigimiz çiçek halindeler, benimkiler hele ilk başta mikroskobik canlılar gibiydi:) Şimdi de dediğim resimdeki gibiler.

Bir de unutmadan, nasıl şaşırtacağız???
O kadar minikler ki, bu minnacık şeyi nasıl tutup nasıl geri dikeceğiz??

kelebek çalısı
03-06-2012, 22:40
Sayın Kelebek çalısı, yanlış hatırlamıyorsam siz son hallerinin resmini de koymustunuz, sizinkilere maaşallah, sizinkiler epey büyümüsler, bayağı bildigimiz çiçek halindeler, benimkiler hele ilk başta mikroskobik canlılar gibiydi:) Şimdi de dediğim resimdeki gibiler.

Bir de unutmadan, nasıl şaşırtacağız???
O kadar minikler ki, bu minnacık şeyi nasıl tutup nasıl geri dikeceğiz??

Benim fotoğrafladığım lobelialar henüz şaşırtma yapmadan önceki halleri idi. Şaşırtma yaptıktan sonra henüz bir değişime uğramadıklarından, gelişimleri ağır ilerliyor, yeni fotoğraf eklemedim.

Siz de şaşırtma için o hale gelene dek beklerseniz, yeni yerlerinde mutlu olma olasılığı daha yükselir. Bir de şunu belirteyim, ben bazılarını bahçeye şaşırttım, iki-üç kök de saksıya torf içine. Kimisi tamamen güneşte, kimisi yarı gölgede, kimisi de tam gölgede diyebilirim.

O kadar büyümüş ve gelişmiş olmalarına karşın şaşırtma esnasında endişe ettim, çok yumuşak ve narinler. Sağa sola yatıyorlar hemencecik.

Bir süre beklemenizi tavsiye edeceğim naçizane. En azından 7-8 yapraklı hale gelsin, güçlensin derim.

Kolay gelsin.

kelebek çalısı
03-06-2012, 22:51
Şaşırtma konusunda Sn. Zeki Yağlı' nın eklemiş olduğu güzel bir video vardı. Orada genel olarak tüm bitkiler için şaşırtma hususunda dikkat edilmesi gerekenler ve nasıl şaşırtma yapılacağını görüntülemişti.

http://www.agaclar.net/forum/787607-post263.htm

Cymbelina
03-06-2012, 23:01
Sayın kelebek çalısı, çok çok teşekkür ederim gerçekten.
Şaşırtma yapmadan önce 7-8 yapraklı hale gelmesini mi bekleyeyim ilk çimlendiği kapta?? (kap dediğim yarım kiloluk yoğurt kabı);)

kelebek çalısı
03-06-2012, 23:09
Şaşırtma yapılabilecek kadar geliştiğini zamanla kendiliğinizden anlıyorsunuz aslında ama bunun için bir kaç kez şaşırtma tecrübesini atlatmak gerekiyor. Ondan sonra hem eliniz alışıyor hem de gözünüz bitkinin durumunu kolayca kestirebiliyor.

Elifnaz' ın fotoğrafındaki gibi olduklarını varsayarak, henüz şaşırtma için uygun olmadıklarından, yeni çimlenmiş gibi düşündüğüm bitkilerinizi direkt güneşe değil, aydınlık, ışık alabileceği bir alana yerleştirerek, torfun nemli kalmasını sağlayarak en az iki hafta daha gelişmesini beklemenizi tavsiye ederim. Işık alamazlarsa boyları aşırı uzar ve sağa sola yatmaya başlarlar. Aşırı sulamadan da kaçının, nemli kalsın sadece.

Aynı kapta kalmalılar, yoksa zaten şaşırtmış oluyorsunuz :)

Umarım faydası olur, sevgiler.

Cymbelina
03-06-2012, 23:19
Sizi gece gece epey uğraştırdım kusura bakmayın, sağolun ayrıca.
Şaşırtma işlemini hiç bilmiyor değilim, iyi kötü - oldukça amatörce - değiştirdim başka çiçekleri daha önce ama bunlar çok çok minik ya o yüzden. Sizin 130 nolu mesajınızdaki gibi gözükmüyorlar yani. Ona çok uzaklar şu an. Neyse, biraz daha bekleyeyim bakalım. Tekrar teşekkür ederim çok. Selamlar:)

kelebek çalısı
03-06-2012, 23:29
Aslında bu fotoğrafı hala çiçeklenme yapan wisteria-mor salkım için çekmiştim. Ama lobelia da askılı saksının içinde, biraz görünmekte. Torf içinde ve sadece akşam güneşi alan bir yerde. Ama göründüğü gibi henüz gelişiminde bir farklılık yok.

jineop
04-06-2012, 10:16
Sizi gece gece epey uğraştırdım kusura bakmayın, sağolun ayrıca.
Şaşırtma işlemini hiç bilmiyor değilim, iyi kötü - oldukça amatörce - değiştirdim başka çiçekleri daha önce ama bunlar çok çok minik ya o yüzden. Sizin 130 nolu mesajınızdaki gibi gözükmüyorlar yani. Ona çok uzaklar şu an. Neyse, biraz daha bekleyeyim bakalım. Tekrar teşekkür ederim çok. Selamlar:)

Sevgili Cymbelina lobeliaları şaşrıtmadan önce iyice ıslayın, 5-6 yaprak olduklarında şaşırtıyorum. Çay kaşığı kullanıyorum. Çay kaşığı ile kaldırıp , eğer iki tane ya da daha fazla geldiyse toprağı iki bitkiyi ayıracak şekilde bölüyorum. Hemen yeni toprağa, gölgeye tabiii.... Hiç bir şey olmuyor, merak etmeyin. Daha kolay tutuyorlar.

jineop
04-06-2012, 10:24
Geçen hafta şaşırttığım bir fide üstteki yaprakları yeni çıkıyor. Yaklaşık bu kadar olana kadar sabredin.

Cymbelina
04-06-2012, 14:33
Sayın Kelebek çalısı ve Sayın jineop, detaylı bilgi verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Lobelya ve ektiğim diğerleri için sabretmek çok zor geliyor, artık çiçek görmek istiyorum. Tekrar teşekkürler.

Adalet Yağcı
04-06-2012, 16:39
Sayın Adalet Yağcı, bende Lobelya tohum ekmiştim dışarda gölge yerde 10 gün sonra çimlendiler, toprağını sürekli nemli tutuyorum. Sizden şunu öğrenmek istiyorum, lobelya fideleri ne kadar boylanınca veya ne kadar zaman sonra şaşırtma yapılabilir, bir de benim bildiğim Lobelya çiçeği tek yıllık değil mi yoksa çok yıllık bir çiçek midir. Saygılar selamlar efendim...

Sayın Yaylacı,
Lobelya fidelerinizi 4-5 yaprak olduğunda şaşırtabilirsiniz.
Sevgili Jineop çok güzel anlatmış, çay kaşığı işlemi kolaylaştırır.

Toprağını çok nemli tutarsanız minik fidelerin köklerini çürütürsünüz, sadece ihtiyacı olduğu zaman nemlendirin.
Dış ortamda büyütürseniz fideleriniz daha sağlıklı olacaklardır.

Lobelyalar tek yıllık ama, her yıl saksısının dibine dökülen tohumlardan baharda kolayca çimleniyorlar, size düşen binlerce fideyi şaşırtmak :)
Yarım gün güneş gören bir yerde çok mutlu olacaklardır.
Sevgiler.

kelebek çalısı
04-06-2012, 19:43
Benim lobelyalardan bahçe toprağına rastgele bir yer seçerek şaşırttığım fide, bugün minicik koyu mavi bir çiçek açmıştı. Boyu zaten anca 7-8 cm var. Bu kadar boya rağmen çiçek açmasını hiç beklemiyordum. Rengine bayıldım. Lapis rengi gibi sanki. Severim maviyi, pek çoğumuzun da sevdiği gibi ;)

Yaylacı
04-06-2012, 23:06
Sayın Yaylacı,
Lobelya fidelerinizi 4-5 yaprak olduğunda şaşırtabilirsiniz.
Sevgili Jineop çok güzel anlatmış, çay kaşığı işlemi kolaylaştırır.

Toprağını çok nemli tutarsanız minik fidelerin köklerini çürütürsünüz, sadece ihtiyacı olduğu zaman nemlendirin.
Dış ortamda büyütürseniz fideleriniz daha sağlıklı olacaklardır.

Lobelyalar tek yıllık ama, her yıl saksısının dibine dökülen tohumlardan baharda kolayca çimleniyorlar, size düşen binlerce fideyi şaşırtmak :)
Yarım gün güneş gören bir yerde çok mutlu olacaklardır.
Sevgiler.
Sayın Adalet hanım aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkür ederim, ben ilk defa Lobelia yetiştiriyorum. Sizin anlattığınız şekilde ve sayın Jineop'un yöntemiyle şaşırtma yapacağım. Ayrıca bahçenizdeki yeni görüntüleri gördüm fakat oraya cevap yazamadım ama yazacağım, çünkü öyle mükemmel çiçekler varki övmemek elde değil.
Saygılar, sevgiler efendim...

kelebek çalısı
06-06-2012, 00:16
İşte bir adet çiçeğini yabani otların arasına gizleyen Lobelia 'string of pearls'.

İki küçük tomurcuk da dikkatli gözlerin seçebileceği gibi açmaya hazırlanıyor.

Adalet Yağcı
06-06-2012, 15:37
Yabani otları temizleseniz de kendini daha güzel sergilese yavrucak :)

Bu bir şey değil, bitkiniz geliştikçe çiçekten yaprakları görünmeyecek.
Güle güle büyütün.

kelebek çalısı
06-06-2012, 15:48
Bazen bilinçli olarak temizlememeyi tercih ediyorum, kısa süreli olarak tabi ki. Temizleyeceğim :)

Teşekkür ederim Sn. Adalet Yağcı.

ayseldeniz
07-06-2012, 08:08
Sevgili Cymbelina ne yap ne et lobelyaları büyüt .Canım onların tohumundan isteyeceğim galiba.Bu yıl bulamamıştım.Sana güveniyorum.Çiçeklerini görmen ümidiyle hoşçakal.

Cymbelina
07-06-2012, 19:26
Ama şimdi bir baskı hissettim üstümde, birşey olursa, eyvah bana:p :)

Adalet Yağcı
07-06-2012, 19:40
Hiç merak etme, ben senin başaracağından eminim.
Bu ilk tecrübeyi aştıktan sonra gerisi çok kolay, sen zahmet etmeden her yıl kendisi çimlenecektir, tam zamanında hem de :)

kelebek çalısı
20-06-2012, 01:00
Sabahın ilk ışıkları ile akşam güneşini gören Lobelialar, dün itibarı ile...

canannuman
20-06-2012, 12:15
Sarkaçlarıda harikaymış elinize sağlık.
Ben 1 fide aldım ancak susuzluğu afetmiyor diğer çiçekli mevsimlik bitkiler ile karışık olarak ektim denemek için kurudu. Çok beğeniyorum açmış hali çok güzel bu sefer imkanım olursa daha gölge bir yer deneyeceğim. Yarı gün güneş almasına rağmen kuruttum. Sıcak olmamalı ise güneş nasıl olacak cam arkası olsa ev çiçeği değil hava istiyor genede evimin değişik yerlerinde deneyeceğim. Zaten mor çok severim, vişne renginede bayıldım. Yaşatmayı başarırsam buradan nasıl becerdiğimi yazarım. Bana biraz nazlı geldi. Çok güzel bir konu olmuş elinize emeğinize sağlık.
Birde şaşırtmazsak tohum atıp dışarı ne olur onu merak ettim.

sakagun
20-06-2012, 12:28
Lobelya leylak

kargasaray
20-06-2012, 16:31
Benim lobelyalarım da tüm çabalarıma rağmen kurudular. Baharda pembe, beyaz ve mavi çok güzel coşmuşlardı. Sabah güneşi alan havadar bir yerde çok mutluydular oysa. Bastıran sıcakları sevemediler sanırım.
İşin sırrı serin havadar bir ortamda sanırım, aman dikkat :)

kelebek çalısı
29-06-2012, 01:23
Lobelyaların sıcağa ve güneşe karşı hassas bir bitki olmadığına kanaat getirmiş durumdayım. Her gün ya da olmadı gün aşırı sulama yapıyorum.

Güneşten zarar görmüyorlar hatta güneş görmenin bitkiyi daha erken çiçeklendirdiğini gözlemlediğimi söylemeliyim. Çoğunlukla gölgede kalan alanlara şaşırttığım bir kaç kök hala çiçeklenmedi mesela. Güneş alan yerlerde olanlar ise çiçekli.

İlk kez yetiştirdiğim için ben de çekingen davranmıştım bahçede fideleri nereye yerleştirmeliyim derken, ama sonuçta lobelya beni üzmedi.

Benol Hazaroğlu
04-07-2012, 11:40
Bir saksıcık lobelya da benden.
Zengardenden aldığım sarkan lobelya tohumları henüz minicik fide oldular.

kelebek çalısı
02-08-2012, 01:36
Ağustos ayına girdik. Lobelia gayet iyi gidiyor. 'String of pearls' saksıya yerleştirildiğinde sarkan bir form alabiliyormuş.

322871

Bundan sonra yeniden yetiştirmek istersem sadece saksı ve torf içinde yetiştireceğim. Bahçe toprağına göre daha verimli olduklarını gözlemlediğimden ve saksıda bakım ihtiyacının az olmasından dolayı saksı bitkisi olarak tercih edeceğim.

Güneş konusuna yeniden değinmek gerekirse, kesinlikle güneşe karşı dirençliler hatta güneşli ortamda mutlular.

ayseldeniz
21-09-2012, 11:39
Cymbelina'ya tohumlar için tekrar teşekkür ediyorum.Seneye inşallah benimde olur.Bilgilerinizden yararlanacağım.

Cymbelina
09-12-2012, 00:09
Rica ederim:) Benimkileri yaşatamadım ben malesef:( Önümüzdeki bahar için henüz bir planlama yapmadım ama Allah'ın izniyle bahara sağ salim erelim, büyük ihtimalle Lobelya denemeyeceğim. Aç gözlülüğüm tutar da kendi kanıma kendim girersem, o ayrı:) Sevgili ayseldeniz, siz mutlaka deneyin ve mümkün olursa aşamaları bizimle paylaşın, çok merak ediyorum.

kelebek çalısı
09-12-2012, 00:48
Sevgili Cymbelina,

zannederim geçen sezon tohumdan Lobelia çimlendirmeyi denerken ilk aşamada yolunda gitmeyen bazı şeyler oldu (sulama,ısı,ışık açısından) ki çıkan filizleri gelişemeden kaybettiniz.

Benim de bazı tohum çimlendirmelerde yaşadığım sorun bu. Kesinlikle Lobelia özel bir ihtimam bekleyen çiçek değil. Ben burada yazılan deneyimlerden yola çıktığımda gözüm korkarak denemiştim ama sonuç sevindirici ve tatminkardı.

Bakalım tohumum var elimde başka bir cins Lobelia ya ait, bu sezon başarabilecek miyim? :)

Cymbelina
09-12-2012, 01:00
Muhtemelen bu benim beceriksizliğim ve/veya Lobelya deneyimsizliğimden kaynaklandı. Bazı şeyler istediğim gibi olmadı, örneğin uzun müddet toprak temin edemedim, Lobelya dahil çoğu çimlendirdiğimi kaybettim torfta oldukları için. Evin tüm pencerelerini torfta minik kaplarda çimlenmeye çalışan çeşitli çiçek tohumları doldurdu, Lobelya da şanssızlıklardan payını almış oldu:(

Size ve diğer üyelere bu sayfada danıştığım aşamada kaldı büyümeleri, yani sizlerin söz ettiğiniz " 3-5 yaprak çıkınca şaşırtma" aşamasına bile gelemedi gariplerim. O "çay kaşığı" olayını bile yaşayamadım;)

Sizlerinkine maaşallah diyeyim, artık gene buradan resimlere bakarak "seviyeli bir ilişkim" olacak onunla:)

kelebek çalısı
09-12-2012, 01:07
Artık Lobelia çimlendirme defterini kapadım diyorsunuz yani, zira forum sayfasından uzak mesafeli bir aşk yaşayacaksınız Lobelia ile haklısınız ne diyeyim: Yürümez :p

Ama fideden yetiştirme seçeneğine karşı da kapıyı aralık bırakırsınız diye umuyorum ;)

Cymbelina
09-12-2012, 01:25
Gün geçmiyor ki buralarda başka bir "aydınlanma" anı yaşamayayım:dilli:

Fide seçeneği gelmemişti aklıma, zaten öyle minyatür kalınca benimkileri - belki de ondan düşünmedim. Fide niyeyse sanki her tür bitki de olmazmış gibi...Ama neden olmasın değil mi? Fide olayına girip bir de o da yaşamazsa???....daha da gelmem Davos'a;)

O zaman lobelya tohumlarını size postalıyorum, siz fide haline getirip bana geri yollarsınız;) Hatta eliniz değmişken diğerlerini de....Ne yani platonik mi kalsın ilişkim?

Dediğim gibi bahara ne yaparım bilmiyorum, tohumdan lobelya şimdilik uzak bana...fide ise, bilemedim.

kelebek çalısı
09-12-2012, 01:36
Zamanı gelsin yine bu sayfada buluşacağımıza eminim ben :)

Benol Hazaroğlu
22-05-2013, 11:41
Saksıyı doldurdu.

Hülya
26-06-2013, 12:50
Lobelyeları tohumdan yetiştirdim,Bahçenin en güzel rengi oldular.

hira
08-09-2013, 01:20
Sn. Hülya, lobelyanın son durumu nedir?
bilgi verirmisiniz.

Hülya
08-09-2013, 23:44
Sayın hira, merhaba.
Lobelyaların bir kısmı çok sıcaklarda yakın bitkilerde oluşan mantari hastalıkla başedemediler. Uzak yerde ve saksılardaki bitkilerin durumu iyi.Sıcaklığın düşmesinden hoşlandılar sanıyorum.

hatice p.
17-02-2014, 15:38
mavi lobelyalarımı tohumdan yetiştirmeye başladım, ilk ektiklerimi yaşatamadım fakat geri kalan tohumlarımı tekrar ektim bunlar daha iyi durumda, yarına inşallah resimlerini koyarım, ekeli 2 hafta oldu ve gayet güzel çimlendiler:)
tohumdan yetiştiren arkadaşlarında resimlerini beklerim.

hatice p.
18-02-2014, 07:18
ilk resimde başka bi çiçeğin saksısına bikaç tane serpiştirmiştim, onlarda çıkmış, ama asılları pet içinde olanlar:)

mavisedir
18-02-2014, 13:40
Ah lobelyanın hastasıyım, tohumunu bulamadım baumaxta. Geçen sene fide almıştım çok yakışmıştı bahçeye ama çabuk geçti ya çiçekleri. Halbuki evim yamaçta püfür püfür eser serin olur. Budamiştım tekrar toparlanır belki die ama yok yani bitmişti.

hatice p.
24-02-2014, 09:12
mevsim itibariyle yavaş büyüyorlar:)

Hülya
05-03-2014, 12:21
Ben bu minik kelebekler gibi açan çiçeği çok sevdim.Geçen yılın fideleri, marul gibi olmuşlar.
Etraflarında dökülen tohumlarından, bolca minicik fideler yeşermiş.

hatice p.
07-03-2014, 07:42
Tohumdan çimlendirdikten sonra yaşatmak çok zor bu çiçekciği, tohumumu üçe ayırmıştım, ilkini ektiğimde çimlendirdim fakat yaşatamadım, diğer kısmını ektim güzel çimlendi, biraz büyüdü içinde birkaç sağlam fide kaldı, onlarda yaşarmı bilmem!
son kez tohum ekeceğim çimlendirme torfu bulmam gerekecek sanırım:(
Çimlendirdikten sonra büyütmeye çalıştığım 2. denememin son hali aşağıda fotoğrafta!
Önceki halleri yukarıda.

hatice p.
07-03-2014, 07:47
5 fidede yetişse razıyım:)

Hülya
07-03-2014, 08:11
Ben tohumları bahçeye toprağa serptim.Çok güzel çimlendiler.

münevver48
07-03-2014, 08:46
Ben tohumları bahçeye toprağa serptim.Çok güzel çimlendiler.

sevgili hülya tohumlarını nereden aldın? bende geçen yıl aldığım bir çok tohular arasında lobellia tohumu da vardı. çimlenmeyen tohumlarımdan birisi çok üzüldüm.

Hülya
07-03-2014, 17:42
Tohumları Baumax tan almıştım.

cicek2000
07-03-2014, 18:47
474405

474406

474407

474408

Umarım bu kez başarırım.

hatice p.
14-03-2014, 07:42
:(
Pet bardak içindeki lobelyaları (geride kalan birkaç taneyi), başka bir saksıdaki çiçeğin yanına aktardım, eğerki gelişmeye devam ederlerse yeni saksılarına alacağım inşallah, evet lobelyalarıma bu bir tehditti:mad:
Şimdiki yerleri pet bardaktan daha iyi:)

hatice p.
27-03-2014, 07:07
Bütün lobelya fidelerimi kaybettim, son kalan tohumlardan tekrar ektim, onlardan ümitliyim, yılmak yok yola devam.

Yağmurcan
27-03-2014, 07:58
Bütün lobelya fidelerimi kaybettim, son kalan tohumlardan tekrar ektim, onlardan ümitliyim, yılmak yok yola devam.

Hatice Hanım ben de Koçtaş tan aldığım lobelya tohumlarını 17 şubatta saksıya iki saksıya serptim. Saksının birindekiler öldü, şimdi diğerine bakıyorum ama çok ufaklar, hiç büyümüyorlar. Keşke tohumları bahçeye dökseydim belki daha iyi olurlardı diye düşünmüyor değilim. Ama önümüzdeki yıl kesinlikle bu yolu deneyeceğim.

hira
27-03-2014, 09:17
Geçen yaz bir tane lobelyam vardı, sözde tohumların almıştım üzerinden ama ektim hiçbir hareket yok:) bu sene uzunca bir saksıyı lobeyla ve petunyalarla aranjman yapmaya karar verdim.

hatice p.
27-03-2014, 09:19
Toz tohumları yeşertip yaşatmak biraz zor oluyor, ilk deneyimde bu toz tohumlarla olunca işimiz biraz zorlaşıyor, deneme yanılma yoluyla öğreniyoruz işte bişeyler:)

akçabardak
27-03-2014, 10:51
Arkadaşlar lobelya soğuktan fazla etkilenmiyor, çimlenirken de fazla suyu sevmiyorlar.
Bence bir kısmını deneme amaçlı dışarıda bırakın, evet ağır büyüyorlar benim lobelyalarım hep dışarıda kalıyor, artık çiçeklenmeye başladılar, toprağı kurudukça su veriyorum ama azar azar veriyorum hepsi bukadar.

hatice p.
27-03-2014, 12:31
Evet maaşallah sizin lobelyalar çok güzel büyüdü farkındayım ve takipteyim:rolleyes:

hatice p.
03-04-2014, 08:16
saksının dibindeki lobelyalar 4 tane kaldı, ama galiba büyüyorlar....
son tohumlarımı ise tekrar ektim bakalım ne olacak:)

hatice p.
17-04-2014, 09:26
Yüzlerce lobelya tohumundan 3 tanesini yaşatabildim ancak!
Toz tohumu çimlendirdikten sonra yaşatmak ve büyütmek çok zormuş!!!

sakdag
20-04-2014, 20:40
Yaşasın benimde lobelyalarım var artık. Bu yıl mevsimlik çiçek hiç almayacaktım güya. Pazarda bu fidecikleri görünce dayanamadım. Umarım yetiştirip daha da büyütebilirim onları.

484634

hira
20-04-2014, 21:30
Mor olanı ilk kez görüyorum. O da çok güzelmiş Sn. Sakdag zten mevsimlik çiçek diyince bi lobelya birde petunyaya dayanamam. Bazı arkadaşlar lobelyanın dökülen tohumlardan kendiliğinden çimlendiğini yazmış fakat
benim geçen sene aldığım lobelyadan ses seda yok. Oysaki hiç dokunmadım
saksı ve toprağına, yeşerecek ümidiyle:) ne gelen vaar, ne giden.

Yağmurcan
20-04-2014, 21:47
Yaşasın benimde lobelyalarım var artık. Bu yıl mevsimlik çiçek hiç almayacaktım güya. Pazarda bu fidecikleri görünce dayanamadım. Umarım yetiştirip daha da büyütebilirim onları.

484634

Pembesini hiç görmemiştim, o da çok güzelmiş, güle güle büyütün.

serkan_istanbul
21-04-2014, 09:01
Lobelyalar mevsimlik deiller. Istanbulda çok yıllık . Bendekiler bir bahçeden alındı. Kışı gayet sağlıklı atlatıp dipten ççıkıyolar. Ha birde cardinal lobeya var boylu ve iri kırmızı çiçekli yazları açıyor kışları kuruyor üst tarafı

kelebek çalısı
23-04-2014, 14:32
Bu sezon, ya da ne kadar yaşatabilirsem, bahçemin iki adet lobelyası oldu. Sıcak, susuz, kurak bir yaz demeden yine güzelliklerine dayanamadım ve aldım.

Bu sefer tohumdan yetiştirmedim.

485490

485491

akçabardak
23-04-2014, 15:11
Beyazlı lobelya çok şekerrr... maşallah güle güle büyütün.

kelebek çalısı
23-04-2014, 15:31
Teşekkür ederim Sayın akçabardak.

İki rengin birbiriyle karışarak oluşturduğu bu ebruli desen benim de çok hoşuma gitti.

485515

akçabardak
23-04-2014, 15:47
Bu da benim LOBELİAM ;)

hatice p.
24-04-2014, 14:00
Bunlardan ümitliyim, tecrübelerim işe yaradı sanki!;)
Bu görünen pet bardak değil (öyle görünmüş, normal şeffaf saksı)

hatice p.
05-05-2014, 14:58
Yüzlerce tohumdan sadece 3 kök lobelya yaşatabildim, toz tohumu yaşatmak oldukça güçmüş, bunada şükür, artık nihai yerlerine diktim.
Çok yıllık bir bitki olması beni sevindiriyor, fakat şunu anlamadım çok yıllık derken tohumlarındanmı dökülüp tekrar yeşeriyor, yoksa dal ve köklerindenmi tekrar yeşeriyor onu anlamadım!!!:o

egebora
05-05-2014, 16:46
şubat sonunda lobelia tohumu ekmiştim ben de.. dış mekanda direkt saksıya nemli toprağa serptim poşet geçirdim .. çimlendiklerini farkettiğimde saksıya başka birşey ekmek üzereydim umudu kesmiştim çünkü 3 hafta kadar olmuştu.. o kadar miniciklerdi ki korktum resmen görünce:) o zamandan beri hiç ellemiyorum desem yeridir sulamaya bile korkuyorum:) bi süre daha ellemiycem gibi..
pazardan da fide olarak aldım ama benim merak ettiğim bu fide tek kökmüdür acaba? topraktan bir sürü ince dal çıkıyo gibi ama eşeleyip bakmadım köküne yine korkudan:) acemilik zor şey.. eğer bu büyük fide tek kökse ve benim ufaklıklar yaşarsa seyreltmem ya da şaşırtmam gerekecek o zaman bi saksıda 4-5 kök kalacak şekilde.. bilenlerden yardım rica ediyorum...

kelebek çalısı
05-05-2014, 17:50
Pazardan aldığınız fide tek köktür. Şaşırtma yapmak için henüz erken. Çimlenen tohumların bir süre daha gelişimini beklemeli, toprak ne çok kuru ne de ıslak iken değil, nemli iken fideleri birbirinden kökleri zarar görmeden yeni saksılarına aktarmalısınız. Sağlıklı fideler yolda gibi görünüyor. Tebrik ederim.

egebora
06-05-2014, 12:21
teşekkür ederim kelebek çalısı... bu minnacık şeylerin o derece dallanıp budaklanacaklarını düşünmemiştim.. sanki tek tek uzayacaklar uçlarında çiçekler oluşacak gibi gelmişti.. bu sene çok sayıda tohum çimlendirdim hem de fideler aldım çok çeşitli.. çoğunu daha önce hiç yetiştirmediğim için en büyük sorunum büyüdüklerinde saksıda ne kadar yer kaplıyacaklarını ve boylarını tam hesap edememem.. birazını buradan birazını yaşayarak öğrenicez zamanla:) tekrar teşekkür ederim gelişmelerini paylaşırım

kelebek çalısı
11-05-2014, 15:45
Bunlar da önceki seneden etrafa saçılmış tohumlardan çimlenmişler.

Saksıya geçirdim iki kök, gördüm ki çiçek açmış.

491733

mavisedir
11-05-2014, 16:32
Sapancada çiçekcilerde bulamadım bu sene lobelya :( Gerçi hepsini gezmedim henüz ama baktıklarımda yoktu.

Hülya
19-05-2014, 13:30
=egebora;1280193]teşekkür ederim kelebek çalısı... bu minnacık şeylerin o derece dallanıp budaklanacaklarını düşünmemiştim.. sanki tek tek uzayacaklar uçlarında çiçekler oluşacak gibi gelmişti.. bu sene çok sayıda tohum çimlendirdim hem de fideler aldım çok çeşitli.. çoğunu daha önce hiç yetiştirmediğim için en büyük sorunum büyüdüklerinde saksıda ne kadar yer kaplıyacaklarını ve boylarını tam hesap edememem.. birazını buradan birazını yaşayarak öğrenicez zamanla:) tekrar teşekkür ederim gelişmelerini paylaşırım[/QUOTE]

Merhaba.
Saksıda olan fideler ,geçen yıldan kalan çiçeklerinin etrafında dökülen tohumlardan çimlenen fidecikler.

494065

Bu resimde geçen yıldan kalan lobelyalar. Oldukça yayılmışlar. Uzayan dalları kesince atmaya kıyamadım.Fideledim.Bir haftadır canlı duruyor.Sanırım köklenecekler.

sakdag
20-05-2014, 19:25
Bu çiçeği çok sevdim, iyi ki almışım.;) Coştukça coşuyor.
494555

kelebek çalısı
20-05-2014, 19:58
Bu çiçeği çok sevdim, iyi ki almışım.;) Coştukça coşuyor.
494555

Sevgili sakdag, iki bitkiyi bir saksıya ekmişsiniz sanırım, tepe çekimi olduğu için tam anlayamadım :) ama ne kadar hoş durmuşlar. Birbiri içine karışmaksızın, düzgün bir formda kalmaları benim de hoşuma gitti.

Bu durumda hoş renklerdeki lobelialarla 4'lü, 6'lı gibi, artık dizayna göre, daha büyük saksı içinde güzel aranjeler yapılabilir.

Gözümden kaçmış, sayfamızda mükemmel bir örnegi mevcutmuş.
http://www.agaclar.net/forum/652968-post67.htm

kelebek çalısı
20-05-2014, 20:16
Bir de şu katmerlisinden bulmak mümkün olsa, değmeyin gitsin.

494561

Photo source: Annuals seed collection | Gardens Illustrated (http://m.gardensillustrated.com/shop-item/annuals-seed-collection)

ezafma
16-06-2014, 21:55
renkleri harika

hatice p.
04-08-2014, 11:45
Tohumdan yetiştirdiğim lobelyalardan sadece 3 kök yaşatabilmiştim, sonra 3 kök bu hale geldi çiçek açmaya başladı, biraz geç yetişti ama her yeri tomurcuk şu an:rolleyes:

hatice p.
12-08-2014, 12:44
diğer resmin çok sönüktü.

hira
12-08-2014, 13:31
Bu sene lobelya bulamadım sizlerde görünce de kıskanıyorum:) bahara her yeri gezip lobelya bulacağım inşallah:)

hatice p.
16-09-2014, 12:47
lobelyam büyüyor, yerini çok sevdi:)

akçabardak
16-09-2014, 13:39
maşallah, çok güzel olmuş.

Mücevher Çalısı
14-05-2015, 14:10
552813

Tohumdan yetiştirmiştim sonunda açtı ;)

Mücevher Çalısı
21-05-2015, 11:25
554209

Çiçeklerimizi çoğalttık, yumruk kadar boyumuzla daha bi çoştuk ;)

Sıcakları sevmemesi kötü, çok yıllık olmasına sevinirken yaz sıcaklarında kaybolacağız :( Umarım tohum verir, seneye de buluşuruz...

Mücevher Çalısı
05-06-2015, 18:35
557357

557358

Kaç tohum ektiysem 2 tane çimlendirebilmiştim, bu diğeri. İkizler aynı saksıda yaşıyor. İyi ki farklı renk çıktılar :D Önceki mesajımdaki simetrik doğum lekesiyle kendini farkettiriyor :D

masal_naz
24-08-2015, 21:59
Rengine hayran kaldım tohumunu alacağım inşallah basarabilirim

masal_naz
08-09-2015, 12:33
arkadaşlar 2 renk lobelya tohumu aldım ama bahar başında tohumu ekin yazıyor arkasında bu aylarda eken oldumu? kış ayına giriyoruz gerçi eksem de güneş yetersiz gelir

akçabardak
08-09-2015, 13:12
arkadaşlar 2 renk lobelya tohumu aldım ama bahar başında tohumu ekin yazıyor arkasında bu aylarda eken oldumu? kış ayına giriyoruz gerçi eksem de güneş yetersiz gelir

Denemeden öğrenemezsiniz :) yerinizde olsaydım denemek amaçlı çok az bir miktarını ekerdim, lobelia kışa dayanıklı bir bitki, 2013 yılında tesadüfen şahit oldum yazın dökülen tohumlar tam bu dönemde çimlendiklerini gördüm ve kışı dışarıda geçirdiler, ağır ağır büyüdüler ve baharla birlikte erkenden çiçeklenmeye başlamışlardı. Kolay gelsin

masal_naz
08-09-2015, 13:55
ozaman bir paketini deniyim, tohumları minicik bakalım ne olucak

akçabardak
08-09-2015, 14:13
ozaman bir paketini deniyim, tohumları minicik bakalım ne olucak

Paketin tamaını kullanmayın, 3-5 tane olacak şekilde demek istedim, elinizde kalsın yine.

masal_naz
23-09-2015, 18:49
Tohumları 4-5 gün önce toprağa serptim çivit mavisi rengi, tohumlarım yeşermeye başladı resmini eklerim çok minikler henüz

Mücevher Çalısı
11-10-2015, 12:57
İki kök Lobelyamdan biri yaz ortasında biraz tohum verdi ve kurudu, tohum vermeyen ise hala hayatta...

580741
Hayatta kalan bu (http://www.agaclar.net/forum/1385317-post238.htm) mesajdaki Lobelia'nın bugünkü hali, budanmak istiyor...

masal_naz
14-10-2015, 12:17
benim lobelia minicik kaldı hava soğudu güneş az geldi sanırım gerçek yapraklarını bile çıkarmadı hala, ama yeşil

krdnzhatun
14-11-2015, 19:31
tohum larını nasıl elde edecegızz pekı

Mücevher Çalısı
14-11-2015, 22:06
tohum larını nasıl elde edecegızz pekı

Lobelyanız varsa, tohum yapan cinsiyse (benim birisi hiç vermedi, biri çok az verdi), çiçek açtıktan bir süre sonra tohumları oluşuyor...

Mücevher Çalısı
28-12-2015, 15:03
2 tek Lobelya'mın tohum macerası:) Her iki kökün de geçmiş çiçeklerini hiç temizlemedim, tam gün güneşte durdular...

590575
Bu tek renkli maviş 1 tane desen tohum vermedi ama daha uzun süre çiçeklendi. Ben köklerinden ayırmayla çoğaltayım dedim. 5-6 köke ayırdım ve neredeyse hepsini kuruttum:( tek kök kaldı, bir daha kök ayırmayı denemem...

590576
Bu doğum lekeli maviş ise tek başına 500'den fazla tohum vermiş:cool:

590577
Tohumun kapsülleri:rolleyes:

590578
Lekeli mavişin verdiği tohumlar:rolleyes:

590579
Çimlenen minişlerim:rolleyes:

İzolasyon yapmadım, aynı saksıda yetiştirdiğimden tohumdan çıkanları büyütebilirsem lekeli-lekesiz olabilirler. Bakalım kısmet:p

zaman00
23-02-2016, 02:20
*** lobelya çiçeği ve sarkan lobelya ev içerisinde yetişebilirmi? bilgilendirirseniz cok sevinirim