View Full Version : no_lina / balkon
Merhaba,
Bitki yetiştirme deneyimlerimi burada paylaşmak istedim. Henüz havalar soğuk olduğu için balkona geçmedim. İlk tohum ekim işlerine bugün başladım:)
Ev ortamında çimlendirme yapacağım için bugün tohumlarımın ekimini yaptım. Tohum ekimi için çok kullanışlı olacağını düşündüğüm plastik ayakkabı saklama kutularını da kullandım. İlk olarak havlu peçete içerisinde tohumları bir süre nemlendirdim daha sonra saksı ve kutuların en alt kısmına daha kaba toprak serdim. Üst kısmına da torf serdim. Tohumları serptikten sonra üzerlerini 1cm civarı torfla örtüp can sularını verdikten sonra üzerlerini kapadım. Hava almaları için kutuların kenarlarında açıklıklar vardı fakat uzun saksılarıma poşet geçirip üzerlerine bir kaç delik açtım.
272508
272509
272510
272511
Filizleri görmek için sabırsızlanıyorum. Filizlerimi daha sonra plastik bardaklara ayırıp çevremdeki insanlara dağıtıyorum. Çok mutlu oluyorlar
Bugün maydonoz tohumlarımı hazırladım. Bu sefer hemen ekmedim çünkü maydonoz tohumları gerçekten uzun sürede (3 haftayı bulabiliyor) çimleniyor ve çimlenme oranı düşük oluyor. O yüzden bir gün önceden bir kısmını suyun içine bir kısmını da su ile ıslattığım havlu peçete içerisine koydum. Havlu peçete kurudukça tekrar ıslamak gerekir. Bu işlemin çimlendirmeyi hızlandıracağını düşünüyorum. Yarın tohumları ekmeyi düşünüyorum. Saksının bir tarafına suda ısladıklarımı diğer kısmına peçetede ısladıklarımı ekeceğim. Umarım bu sefer başarılı olurum:rolleyes:
272639
272640
272641
Sevgi Durul
06-03-2012, 16:06
Sayın no_lina, sayfanız hayırlı uğurlu, bereketli olsun. Tohumlarınızın çimlenme aşamalarını takip edeceğim.
Tohumdan bitki yetiştirmeyi daha çok seviyorum. Başlarını topraktan ilk çıkardıklarında insana yaşama sevinci veriyorlar. Ben ekilecek tohumlarımı henüz ekmedim, havanın biraz ısınmasını bekliyorum. Yaşasın bahar geliyor...
Hatice Tarhan
06-03-2012, 18:16
Sayın Nolina maydonoz tohumları ıslandığı içinmi çekimden mi maydanoz tohumun dan çok kadife çiçeği tohumuna benziyor.
Hayırlı olsun, bereketli olur inşallah...
Ya ben çok aceleciyim galiba, benim salatalıkları saksıya aldım ve bugun domates fidelerimde ilk gerçek yaprakları gördüm, maşallah diyelim bir yandan da:)
Teşekkür ederim Sn. SDurul ve Sn. Ysavas:)
Sn. Sdurul ev ortamında çimlendirip bir süre sonra ayrı kaplara alacağım ve bu işlem yaklaşık 1 ay sonra olacağı için o zaman Nisan ayının ortaları olacak ve havalar ısınacak. Bence siz de fazla beklemeyin. Geçen yıl biraz geç kalmıştım, saksıdaki bitkilerde ekim ayında meyveler kalmış ama soğuktan güneş göremediğinden olgunlaşamamıştı. O yüzden bu yıl biraz daha erken davrandım.
Sn. Ysavas insan hemen yapraklarını görmek sonra hemen meyvelerini görmek, onalrı tatmak istiyor. Aceleciliğinizi anlıyorum. Ben de bir an önce fizlizleri görmek için sabırsızlanıyorum.
Sn. Hatice Tarhan, ıslamadan önce de tohumların şekli aynıydı. Sanırım türüne göre tohumları da farklılık gösteriyor. Benim tohumlar frenk maydonozu;)
Sn. Hatice Hanım,
Dün gecenin bir yarısı içime kurt düştü;) Acaba maydonoz tohumu diye başka bir tohum mu ekiyorum diye:confused: Sabaha kadar komplo teorileri kurdum durdum, acaba tohum paketleri mi karıştı, acaba dereotu tohumlarım da vardı onunla mı karıştırdım diye. Nette tohum araştırması yaptım. Dereotu değil. Dediğiniz gibi kadife çiçeği tohumuna çok benziyor fakat ben şimdiye kadar hiç kadife çiçeği tohumu almadım. Paketinde frenk maydonozu yazıyor. Ama nette bu tohumlara benzer bir maydonoz tohumu da bulamadım:( Sanırım gerçek yaprakları çıkana kadar artık ben de emin olamayacağım:eek:
nılgun_dogan
07-03-2012, 13:18
Benimde dikkatimi çekti onlar maydonoza benzemiyor.
Maydonoz (ya da maydonoz sandığım:) tohumlarını da saksıya ektim. Sonra can suyunu verip poşet geçirdikten sonra, diğerlerinden farklı olarak kalorifer peteğine yakın bir yere koydum. Bakalım büyüyünce ne olacak;)
272818
272819
Sn. Nilgün Dogan,
Gerçekten ben de şüpheye düştüm. Dilerim maydonozdurlar, değillerse de napalım ne çıkarsa bahtıma diyeceğim;)
serkan_istanbul
07-03-2012, 16:01
Sayfanızı gezdim. Tohumlarınız maydanoz değil yardımcı olmak için resmini yüklüyorum.Kolaylıklar diliyorum.
Tohumlar kıvırcık veya marul olabilir.
Sayın Serkan_İstanbul,
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.
Geçen yıl aldığım tohumlar arasında karışma ihtimali olan dereotu ve maydonoz dan başka tohumum yok. Geçen yıl da maydonoz ekmiştim ama pek verim alamamıştım çok seyrek çıkınca ve taşınınca öylece kalmışlardı. Tohumlarının nasıl olduğunu da hiç hatırlamıyorum:o Yani kıvırcık veya marul olma şansı da yok gibi. Tabi belli de olmaz, belki bir şekilde tohumlarımın arasına karışmış başka tohumlar da olabilir. Sanırım filizlenmeden tam olarak ne olduklarını bilemeyeceğiz:rolleyes:
Mete Tiren
07-03-2012, 19:26
Sn no lina tohumlarınız ne dere otu ne de maydanoz. Dere otunun tohumları yuvarkalk bir yapda bulunur ve hafif saydamdır. Tohumlar limon otu tohumlarına benzemektedir. Maydanoz tohumları sıcaklık değişiminden çok etkilenirler biz İzmirde ektiğimiz saksıların üzerine çuval sererek sıcaklık değşimini en aza indirmiş oluyoruz. Sayılar
Hatice Tarhan
08-03-2012, 08:07
Sayın Nolina uykularınızı kaçırıp içinize kurt düşürecek kadar kafanıza takacağınızı düşünemedim,fakat maydanoz diye ekip maydanoz beklerken başka bir şeyle karşılaşmak daha çok kafanızı karıştırırdı.
Teşekkürler Sn. Metetrn, ben de nemli ortamı korumaları için çimlenip belli bir aşamaya gelene kadar poşet kapatıyorum ve oda sıcaklığında tutuyorum.
Sn. Hatice Hanım, haklısınız şu an her ihtimale karşı hazırlıklıyım, hatta ne çıkacağını beklemek daha heyecan verici oldu;)
Bugün hiç beklemediğim bir suprizle karşılaştım:p Kornişonlar topraktan başlarını kaldırmış, kimisi ışık bulamayınca boyca uzamış, kimisi de topraktan henüz başlarını yeni kaldırıyorlardı... Hemen üzerlerindeki poşeti kaldırıp, cam kenarında güneş alan bir yere koydum. Bu kadar hızlı çimlenmelerini beklemiyordum doğrusu..
273369
273370
Ekrem Uslu
12-03-2012, 13:38
Sn, no lina.Bereketli hasatlar diliyorum.
Kornişonlarınızın çıkımı gayet güzel.Fakat çok sık ekmişsiniz saksınız en fazla 3 tanesini yetiştirmeya müsait.Fidelerin gerçek yaprakları çıktığında (3. yapraklar,2-3 cm olduğunda) koruyucu olarak mantar ilacı uygulamayı unutmayın. Kornişonlar sırık çeşitmi?
Sn, no lina.Bereketli hasatlar diliyorum.
Kornişonlarınızın çıkımı gayet güzel.Fakat çok sık ekmişsiniz saksınız en fazla 3 tanesini yetiştirmeya müsait.Fidelerin gerçek yaprakları çıktığında (3. yapraklar,2-3 cm olduğunda) koruyucu olarak mantar ilacı uygulamayı unutmayın. Kornişonlar sırık çeşitmi?
Sn. Adanatarımhane,
Bilerek öyle ektim, çünkü biraz büyüdüklerinde şaşırtma yapacağım ve bir kısmını çevremdeki insanlara vereceğim;) Kornişonların çeşitini tam olarak bilmiyorum açıkcası ama mantar ilacı uygulaması uyarınız için teşekkür ederim. Bildiğiniz ilaç ismi ve ya önerdiğiniz bir isim varsa, bilgilendirirseniz çok sevinirim:rolleyes:
Sn no _lina
Sayfanız hayırlı olsun .Tohumların çimlenme ve şaşırtma devrelerini takip edeçeğim.
Saygılar.
alacakaranlik
12-03-2012, 16:19
Sayın no_lina, maydonoz diye ektiğiniz tohumların neticesini sabırsızlıkla beklemekteyim.
çalışmalarınızda kolay gelsin
Sn. alacakaranlık ve Sn. hk50 teşekkür ederim;)
maydonozları ben de sabırsızlıkla bekliyorum:confused:
Ekrem Uslu
12-03-2012, 17:01
Sn. Adanatarımhane,
Bilerek öyle ektim, çünkü biraz büyüdüklerinde şaşırtma yapacağım ve bir kısmını çevremdeki insanlara vereceğim;) Kornişonların çeşitini tam olarak bilmiyorum açıkcası ama mantar ilacı uygulaması uyarınız için teşekkür ederim. Bildiğiniz ilaç ismi ve ya önerdiğiniz bir isim varsa, bilgilendirirseniz çok sevinirim:rolleyes:
Mancozep içerikli her hangi bir fungusit olabilir.Zirai ilaç bayilerinden temin edebilirsiniz.Veya mancozep+metalaxil içerikli bir fungusit isteyin. İlerleyen dönemde kornişonlarınızda yalancı mildiyo (yaprak altlarında zeytin yağı görünümünde lekeler) hastalığı olacak.
http://g1203.hizliresim.com/v/d/3gfgk.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Bu ilaç hem koruyucu hemde tedavi edici olarak daha çok işinize yarayacaktır.
Teşekkür ederim Sn. adanatarımhane ;) ilacı hemen araştırmaya başlayacağım.
Sayın No Lina şu anda benim evimde aynı sizinki gibi:))
Cemil B.
13-03-2012, 12:18
Bugün hiç beklemediğim bir suprizle karşılaştım:p Kornişonlar topraktan başlarını kaldırmış, kimisi ışık bulamayınca boyca uzamış, kimisi de topraktan henüz başlarını yeni kaldırıyorlardı... Hemen üzerlerindeki poşeti kaldırıp, cam kenarında güneş alan bir yere koydum. Bu kadar hızlı çimlenmelerini beklemiyordum doğrusu..
273369
273370
çok güzeller maşallah, bende çengelköy hıyar tohumu sipariş verdim, gelsin hemen ekicem, insallah sizinkiler gibi güzel ve saglıklı olurlar
Sn. Beka, anlaşılan siz de bitkilerle uğraşmayı çok seviyorsunuz. Ne güzel;)
Sn. cemheat, Teşekkür ederim, dilerim istediğiniz verimi alırsınız. Bu aralar havalar kapalı, güneş göremeyen filizlerin hepsi cama doğru uzamaya başladılar. Bu kadar uzamaları iyi değil sanırım:o
273729
Bu arada cheryy domateslerimin bir kısmı da supriz yapıp güne merhaba demişler bugün;)
273728
alacakaranlik
13-03-2012, 16:51
fidelerinizin ışık isteği oluşmaya başlamış. İstedikleri ışığı vermezseniz biraz daha uzar bu çocuklar :) :)
Sn. Alacakaranlık,
Bu konuda ne yapsam bilemiyorum, havalar da şansa kapalı gidiyor. Ama çok uzamış olanları başka bir yere şaşırtıp biraz daha toprak içine gömerek dikmeyi deneyeceğim bakalım.
alacakaranlik
15-03-2012, 08:36
Böyle birşey yapmayın derim. Fideleriniz gövdesi çok hassas bu zamanda . Daha derine yapılacak dikimlerde gövdeye zarar verebilir ve kaybedebilirsiniz.
Yapmanız gereken üzerine yapay ışıklandırma yapın buradan (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/26569-2.htm) 48. mesaja bakın oradaki gibi bir ışıklandırma yapabilirsinz. Ben biraz uygulamayı geç yaptım ama çiçek oldukları için o boy uzanıklığını telafi edecektir diye düşünüyorum
Saygılar
Sn. alacakaranlık, fikir için teşekkür ederim.
Bu arada ben deneme amaçlı 2 tanesini plastik bir bardağa ayırdım bile. Bakalım nasıl olacak:)
274143
Bu arada diğer domates tohumlarım da çimlenmişler:p sırık domatesler biraz daha seyrek görünüyor ama belki daha sonra çıkar diğer tohumlar da. Biraz sık ekim yapmıştım.
274144
Bir de maydonoz olduğunu düşündüğüm ama emin olamadığımız saksıdaki tohumlar da filizlenmiş:) Tabi bu halleri ile ne oldukları hala belli olmuyor:confused:
274145
[QUOTE=no_lina;923741]Bugün hiç beklemediğim bir suprizle karşılaştım:p Kornişonlar topraktan başlarını kaldırmış, kimisi ışık bulamayınca boyca uzamış, kimisi de topraktan henüz başlarını yeni kaldırıyorlardı... Hemen üzerlerindeki poşeti kaldırıp, cam kenarında güneş alan bir yere koydum. Bu kadar hızlı çimlenmelerini beklemiyordum doğrusu..
ben kornişonları 5 gün önce içerde ekim yaptım dün merak edip açtım ne bir çürüme var ne de filizlenme aynen duruyorlar :(
Mancozep içerikli her hangi bir fungusit olabilir.Zirai ilaç bayilerinden temin edebilirsiniz.Veya mancozep+metalaxil içerikli bir fungusit isteyin. İlerleyen dönemde kornişonlarınızda yalancı mildiyo (yaprak altlarında zeytin yağı görünümünde lekeler) hastalığı olacak.
http://g1203.hizliresim.com/v/d/3gfgk.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Bu ilaç hem koruyucu hemde tedavi edici olarak daha çok işinize yarayacaktır.
Bende fideciklerimi Sayın adanatarımhanenin bana hediyesi olan mancozep+ metelaxil ilaçla ilaçlıyorum. Bundan önceki domates fidelerimi mantara teslim ettiğim için daha dikkatliyim. Sn adanatarımhaneye burdan tekrar teşekkür ediyorum
Bir de maydonoz olduğunu düşündüğüm ama emin olamadığımız saksıdaki tohumlar da filizlenmiş:) Tabi bu halleri ile ne oldukları hala belli olmuyor:confused:
Bunlar dere otunu benziyor sayfama bakarsanız dereotunun yaprakları çıkarken böyle oluyor ama tohumları hiç benzemiyordu dereotuna :o
ama yok şimdi farkettim sizin fideciklerde sap var dere otunun sapı olmuyor topraktan sadece 2 tane yaprak çıkıyor:)
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/26275-2.htm
Daha bilgili kişiler daha net cevap verecektir ******
Sn. ddmk,
kornişonları ekmeden önce bir süre nemli havlu kağıt içinde bekletmiştim, bu onların çimlenme aşamasını hızlandıran bir işlem. bir de oda sıcaklığında bir yerde durmaları iyi olur. Merak etmeyin yakında onlar da çıkacaktır, henüz kendilerini hazır hissetmiyor olabilirler;)
Ben de mancozep+ metelaxil ilacını nerden temin edebilirim diye araştırıyorum hala.
Biraz daha büyüsünler maydonoz mu değil mi yakında belli olur sanırım:)
Sn. ddmk,
kornişonları ekmeden önce bir süre nemli havlu kağıt içinde bekletmiştim, bu onların çimlenme aşamasını hızlandıran bir işlem. bir de oda sıcaklığında bir yerde durmaları iyi olur. Merak etmeyin yakında onlar da çıkacaktır, henüz kendilerini hazır hissetmiyor olabilirler;)
Ben de mancozep+ metelaxil ilacını nerden temin edebilirim diye araştırıyorum hala.
Biraz daha büyüsünler maydonoz mu değil mi yakında belli olur sanırım:)
Sn adanatarımhane olmasa bende bulamazdım çünkü adanayı bilmiyorum henüz.
Evet fazla sürmez1 en fazla 2 hafta içinde ne oldukları belli olur
Bugünümün büyük kısmını bitkilerime ayırdım:)
Öncelikle daha önce bir yerde görüp çok beğendiğim, saksı süslemesini yaptım, çok şirin oldu:D
önce saksılarımı hazırladım.
274586
sonra saksımın kenarına chamaecyparis lawsoniana "Ellwoodii" (Lawson yalancı servisi) diktim.
274587
Hemen yanına nertera granadensis "Astrid" diktim. Sonra safranbolu'da satılan peçeteliklerin bir tarafını çıkarıp, minik maket evi servinin önüne sabitleyerek, beyaz çakıl taşları ile önüne adım taşları yaptım.
274588
ilerleyen zamanlarda minik ilavelerle, minik bir bank, pergole vs gibi, saksıya zenginlik katmayı düşünüyorum:rolleyes:
Saksı süslememi bitirdikten sonra, fidan olarak aldığım duvar sarmaşığı ve açelya bitkilerimi daha geniş saksılara aldım.
274589
274590
274592
duvar sarmaşığı bir saksıda 3 kök olarak büyümüştü, 3 ayrı saksıya dikerek ayırdım.
274591
Ekrem Uslu
17-03-2012, 20:10
http://f1203.hizliresim.com/v/k/3m8hu.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
:rolleyes:
Sıra geldi, roka tohumlarımı ve papatya tohumlarımı ekmeye. Onları da saksılara ekip üzerlerine poşet geçirerek, daha çimlenmemiş olan patlıcan ve biberlerimin yanına koydum.
274593
274594
Sonra filizlenen kornişonlardan bir kısmını ve domatesleri (sırık, oturak, cherry diye plastik bardaklara yazarak) tek tek ayrı kaplara diktim. En çok vaktimi alan da bu oldu;)
274595
Ekrem Uslu
17-03-2012, 20:19
Elinize sağlık.Temiz bir çalışma.
Bardakların altını deldinizmi.
alacakaranlik
17-03-2012, 20:26
http://f1203.hizliresim.com/v/k/3m8hu.jpg
:)
Elinize sağlık.Temiz bir çalışma.
Bardakların altını deldinizmi.
sn. adanatarımhane, teşekkür ederim.
bardakların altına birer delik açtım, gerçi yoğun sulama yapmıyorum, püskürtme ile suluyorum ama biraz daha büyüdüklerinde kökler derine indiğinde önemli olacak.
Sn. Beka, anlaşılan siz de bitkilerle uğraşmayı çok seviyorsunuz. Ne güzel;)
Sn. cemheat, Teşekkür ederim, dilerim istediğiniz verimi alırsınız. Bu aralar havalar kapalı, güneş göremeyen filizlerin hepsi cama doğru uzamaya başladılar. Bu kadar uzamaları iyi değil sanırım:o
273729
Bu arada cheryy domateslerimin bir kısmı da supriz yapıp güne merhaba demişler bugün;)
273728
Sn No lina, bitkilerle uğraşırken gerçekten çok mutlu oluyorum. Hatta benim çocukların dalga konusu bile oluyorum!
Mesajınızı bugün gödüğüm için geç cevap attım, kusuruma bakmayın!
Bugün hava güneşli olduğu için ben, benim ufaklıkları balkona çıkardım. Sanırım bu onlar için zararlı olmaz.
Sn. Beka, ben de bitkilerle uğraşırken zamanın nasıl geçip gittiğini anlamıyorum. Sanırım elimde olsa evim arberatuma dönerdi:rolleyes: İleride bahçeli bir ev hayali ile avunuyorum şimdilik;)
Cemil B.
18-03-2012, 16:39
Sn. Beka, ben de bitkilerle uğraşırken zamanın nasıl geçip gittiğini anlamıyorum. Sanırım elimde olsa evim arberatuma dönerdi:rolleyes: İleride bahçeli bir ev hayali ile avunuyorum şimdilik;)
İnşallah dilediğiniz gibi bir eve sahip olursunuz,
benimde en büyük arzum sevdiklerimle ,ailemle birlikte ufakta olsa bir bahçesi olan, kahvaltımızı o bahçede yapabilecegimiz huzurla , mutlulukla ve sağlıkla yaşayabilecegimiz bir ev , inşallah Allah isteyen herkese nasip eder.
Dilerim istediğiniz gibi bahçeli bir eve kavuşursunuz:)) Gerçekten bitkilerle uğraşmak büyük zevk. İnternette fırsat buldukça Çiçek dolu balkon ve bahçe dizaynlarına bakıyor ve bitkilerle ilgili konuları okumaya çalışıyorum.
Sn.cemheat umarım sizde dileklerinizi gerçekleştirirsiniz:))
Cemil B.
19-03-2012, 12:54
Dilerim istediğiniz gibi bahçeli bir eve kavuşursunuz:)) Gerçekten bitkilerle uğraşmak büyük zevk. İnternette fırsat buldukça Çiçek dolu balkon ve bahçe dizaynlarına bakıyor ve bitkilerle ilgili konuları okumaya çalışıyorum.
Sn.cemheat umarım sizde dileklerinizi gerçekleştirirsiniz:))
İnşallah Sayın Beka , Herkesin istegi gönlünce olsun.
Sn. cemheat ve Sn.beka güzel dilekleriniz için teşekkür ederim;)
Cemil B.
19-03-2012, 17:06
:))
Bu arada hava güzel diye balkona güneşe çıkardığım domates fidelerinin hepsi birden sararıp, boynunu bükmüş:(
Cemil B.
20-03-2012, 10:45
ben daha benimkileri detaylı incelemedim ama , pek birsey farketmiş gibi gözükmüyordu , rokalarda ve elmalarda
Kornişonlarımın ilk yaprakları büyüdü ve gerçek yaprakları kendini göstermeye başladı:p
Ben de bir portre fotoğrafını çekeyim dedim;)
275109
Kornişonlarımın ilk yaprakları büyüdü ve gerçek yaprakları kendini göstermeye başladı:p
Ben de bir portre fotoğrafını çekeyim dedim;)
275109
Bir yerde salatalık ilk yaprağını gösterdiği an kendi toprağıyla birlikte asıl yerine dikilmesi gerektiğini okumuştum ve ben bugün asıl yerine aldım ve inanılmaz kök gelişimi vardır
Bu arada hava güzel diye balkona güneşe çıkardığım domates fidelerinin hepsi birden sararıp, boynunu bükmüş:(
benimkiler 2 gündür sürekli balkonda duruyor
benimkiler 2 gündür sürekli balkonda duruyor
Ben de anlamadım. Balkonum Güney doğuya bakıyor. Daha çok sabah güneşi alıyor. Sadece biraz esintili. Birinci şaşrtmayı 1.5 hafta önce yapmıştım. Suyunu da toprak nemli kalacak şekilde veriyordum. Acaba balkondaki esintimi yaramadı anlamadım. Fesleğenlerimin rengi de hafif soluklaşmış fakat diri görünüyorlar.
Resim koyarsanız daha bilgili arkadaş daha net cevaplar verecektir
Resim koyarsanız daha bilgili arkadaş daha net cevaplar verecektir
Taşınma sırasında fotoğraf makinasının bağlantı kablosuna kaybettiğim için bilgisayara aktarım yapamıyorum. Bu günlerde çok yoğun olduğum için yenisini alamadım. Sanırım bir müddet daha yükleyemeyeceğim.
Rokalar ne kadar da çabuk çimlendi:) yaprakları da çok şirinmiş:)
275461
275462
Bu arada kıl biberlerim de çimlenmeye başladılar:)
275463
geriye şu an henüz çimlenmeyen patlıcanlarım kaldı. Onları da sabırla bekliyorum bakalım;)
Sn. beka,
henüz gece sıcaklıkları bitkiler için uygun olmayabilir, hele de yeni filizlenmiş bitkiler için. O yüzden ben bitkilerim biraz boylanıp, kök gelişimini ilerlettikten sonra ve gece sıcaklıkları arttıktan sonra balkona çıkarmayı düşünüyorum. Nisan ayının ilk haftaları olabilir.
Cemil B.
22-03-2012, 14:25
ben hepisini saldım balkona, benim balkon ögleden sonra güneş alıyor , evin içerisinde sadece yeni ektigim domatesler maydonoz dereotu kıs marulu ve yedikule marul icerde , onlarda fide gibi olunca onlarıda alıcam balkona, beylikdüzü biraz soguk olur ama, biz alısmaya calısıyoruz , sebzelerimizde alısmaya calısacak artık :)
benim dereotu maydanoz gibi yeşilliklerim 1 aydır dışarda 1 haftadırda domates fidelerimide balkona aldım, salatalık fidelerim 3 günlükler ve 2 gündür balkondalar hep. ama adanada yaşıyor olmam bu konuda avantaj bunu da unutmamak lazım.
Yaşadığımız yerler de önemli tabi ki;) Ben Ankara'dayım. Ankara'da karasal iklimden dolayı , gündüz ve gece sıcaklıkları farkı çok fazla oluyor, o yüzden gece sıcaklıklarının artmasını bekliyorum. Adana ve İstanbul bu konuda biraz daha şanslı tabii;) Daha nemli yerler, bitkilerin çoğu nemi ve sıcağı sever;)
Bugün yine bitkilerimle bolca vakit geçirdim.
Yeni aldığım afrika menekşesini, daha büyük saksıya alıp, bir de yaprağından bir tane alıp köklendirmeye çalışacağım.
275645
275646
Semizotu ve hindiba tohumlarını ektim.
275647
275648
Daha sonra, çin karanfili ve karışık çiçek tohumu olarak aldığım tohumları ektim.
275649
275650
275651
En son da kıl biberlerimi plastik bardaklara ayırdım.
Oturma odamın son hali;) Yakında onlardan bize yer kalmayacak gibi :rolleyes:
275652
Cemil B.
24-03-2012, 08:52
maşallah , ev bitki işgali altında :)))
Sn. beka,
henüz gece sıcaklıkları bitkiler için uygun olmayabilir, hele de yeni filizlenmiş bitkiler için. O yüzden ben bitkilerim biraz boylanıp, kök gelişimini ilerlettikten sonra ve gece sıcaklıkları arttıktan sonra balkona çıkarmayı düşünüyorum. Nisan ayının ilk haftaları olabilir.
Haklısınız! Domateslerimi tekrar denemem gerekiyor artık.
maşallah , ev bitki işgali altında :)))
Evet Sn. cemheat;) Havalar iyice ısınsın da bir an önce, balkondaki ferah yerlerine kavuşacaklar inşallah;)
Sn. beka geçmiş olsun, ama hala geç değil, 1 haftada tohumları tekrar çimlendirip, yeni domates filizlerinizi büyütebilirsiniz;)
Papatyalarım çimlenmişler:)
276155
Fakat patlıcanlarımın çimlenme oranı biraz düşük oldu. Umarım çıkmaya devam ederler.
276157
Bu arada maydonozların gerçek yaprakları çıktı ve artık tohumlarımın maydonoz tohumu olduğuna emin oldum;)
276156
alacakaranlik
25-03-2012, 15:04
:) merakla beklenen maydanozları da görmüş olduk. Kolay gelsin sayın no_lina
Bu arada maydonozların gerçek yaprakları çıktı ve artık tohumlarımın maydonoz tohumu olduğuna emin oldum;)
evet şu meşhur maydanozlar :)))
Adalet Yağcı
25-03-2012, 17:03
En son da kıl biberlerimi plastik bardaklara ayırdım.
Oturma odamın son hali;) Yakında onlardan bize yer kalmayacak gibi :rolleyes:
275652
Hoş geldiniz sevgili no lina;
Deliliğiniz, pardon başlığınız hayırlı uğurlu bereketli olsun.
Üç aşağı beş yukarı, evler aynı durumda şu sıralar.
Gördüm ki epeyce meraklı ve hamaratsınız, odanın içi şimdiden dolmuş.
Bu daha bir şey değil, seneye bunun on katı bir çılgınlık bekliyor olacak sizi :)
Sitemizin özelliği bu, adımınızı attığınız andan itibaren çılgın bir akıntının içinde hissediyorsunuz kendinizi, sonra toparlayabilene aşkolsun.
Her yıl yüzlerce kez "tövbe, bir daha asla" dediğimiz halde, bahar yüzünü gösterdiğinde kendimizi tutamıyoruz.
Şu başlığa (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/21909.htm) bir göz atın zaman varken :D
Bence bu başlığa (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/8436.htm) da kaydınızı yaptırın, puanlarınız tutuyor :cool:
Evet artık maydonozlarım maydonoz olduklarını kanıtladılar, hoş öyle olmasalardı da ben onları ne olursa olsunlar kabullenmiştim;)
Sn. Adalet hanım,
Önceden bu kadar ilgili değildim, işim Peyzaj Mimarlığı fakat daha çok proje çizimi konusunda yoğunlaşmıştım. Sonra yavaş yavaş bitki yetiştirme işine başladım ve sanırım bağımlısı oldum;) Onların büyüdüğünü görmek, topraktan başlarını ilk çıkarışları, ilk çiçek açışları ve meyvelerini görmek her seferinde mutluluk kaynağı oluyor.
Bu arada arap saçina dönen bahçeler konusunu baştan sona doğru okudum ve cevap yazdım. Arap saçına dönen bahçelere çözümler konusunda yardımcı olabileceğim şeyler olursa ne mutlu:)
Sanırım ben de bitki delilerine katılmaya hazır bir delilik aşamasına gelmişim:rolleyes:
Akşam eve gelir gelmez, hemen marul ve nane tohumlarımı da ektim;)
Nane tohumları biraz tuhaf geldi ama bu sefer paketinde nane tohumu olduğu yazıyordu;) Umarım çimlenir...
276632
276633
Bu arada geçen yıl tohumdan büyüttüğüm goji berrylerimi kışı atlatmaları için balkonda bırakmıştım. Gördüm ki uyanmışlar, tomurcukları çıkmış, çok sevindim:p Bir kaçını büyük saksılara alıp üst dallarında biraz budama yaptım. 2. yıl meyve verir deniyordu bakalım bu yıl meyve verecekmi;)
276634
276635
276636
Çok şirin tomurcukları;)
Adalet Yağcı
27-03-2012, 21:43
Sevgili no lina, naneyi neden tohumdan yetiştirmek istiyorsunuz ki, aldığınız nanelerin yapraklarını sıyırıp kullanın, saplarını bir bardak içinde su ile köklendirip yatay toprağa yatırın, üzerine de gübreli toprağı serin, bir iki ay sonra yemeye başlayın.
Naneler çok çabuk gelişiyorlar, üstelik zahmetsizler.
Ama maydonozları ekmenizi öneririm ki ekmişsiniz zaten, bolca güneş görsün yoksa dalları çok cılız kalır.
Sizin gojiler benim bahçemdekilere fark atmış, benimki hâlâ uykuda :)
Sn. Adalet Hanım, öneriniz için teşekkür ederim, bakalım tohumdan istediğim verimi alamazsam dediğiniz gibi yapacağım;)
Sn. Adalet Hanım, öneriniz için teşekkür ederim, bakalım tohumdan istediğim verimi alamazsam dediğiniz gibi yapacağım;)
Kesinlikle adalet hanıma katılıyorum 2 ay çnce ektiğim tohumların 1-2 tanesi çimlendi ve büyüme yok. En güzel nane yetiştiriciliği köklendirerek yapılan
Cemil B.
06-04-2012, 08:42
benim bahçeden köküyle alıp bir iki gün suda beklettigim naneleri ilk yogurt kabında topraga koymustum, kökler öle bir sarmışki topragı dagılmadan daha buyuk bir saksıya gecirdim, aktarımı yaptıktan 1 hafta sonra topraktan yeni naneler çıkmaya başladı. Arsız derlerdi nane içinde bu kadar olacagını tahmin etmemiştim, bos buldugu yere ilerliyor :))
Sn. Cemil B. , sanırım tohumdan o kadar arsız olamıyorlar, hala gözlüyorum ektiğim tohumları, şu an 1-2 tane çimlenmiş görünüyorlar. Baktım olmuyor ben de pazardan taze nane alıp sizin yaptığınızı yapacağım;)
Bir kaç gündür koşturmacadan bitkilerimle ilgilenemedim. Bugün fotoğraflarını çektim bazılarının. Son durumları şöyle:
Marullarım da henüz çok iyi bir çimlenme gösteremediler, tek tük çıktılar:
280521
Tümünü neredeyse aynı anda ektiğim halde, şaşırtma yaptıktan sonra kırmızı daire içindeki sırık ve oturak domatesler neredeyse diğerlerinin 2-3 katı oldular neden anlayamadım:
280522
Hepsi biraz daha gelişip sahiplerine gitmeyi bekliyorlar:
280523
Rokalarım baya bir büyüdüler:
280524
Maydonozlarım da baya büyüdü, biraz sıkışık gibiler hatta:
280525
fizik_tedavici
07-04-2012, 14:38
Gercekten tebrikler.... Bende maydoboz, biber ve domates tohumlari ektim bu hafta, ve ayni zamanda cilek de yetistiriyorum ama sebze konusunda tohum olarak ilk deneyimim, cok umudum yok ama bekliyorum... İletilerinizi okudukca biseyler ogreniyorum, tavsiye edeceginiz noktalar varsa memnun olurum...
Adalet Yağcı
07-04-2012, 14:47
Sevgili no_lina;
Böyle bir şaşırtma yaptıysanız bir süre sonra hepsini kaybedebilirsiniz.
Tümünü neredeyse aynı anda ektiğim halde, şaşırtma yaptıktan sonra kırmızı daire içindeki sırık ve oturak domatesler neredeyse diğerlerinin 2-3 katı oldular neden anlayamadım:
Domates fideleri güçlü olur, çabuk gelişir, her biri için ayrı bir saksı kullanmak gerekir ki, gelişip domates versin.
Rokaları seyreltin, yarıdan fazlasını çekmeniz gerekiyor :(
Aslında tek bir kök bile tüm yıl ihtiyacınızı karşılayacak kadar roka verebilir ama yerde olması şartıyla.
Maydonozlar da biraz seyreltilse iyi olur :(
Sn. Adalet Hanım,
Ben genelde büyüme aşamalarına göre birkaç kere şaşırtma yapıyorum, geçen yıl da öyle yapmıştım, ilk başta sıkışık oluyorlar sonra daha geniş saksılara alıyorum ama o saksıdakiler diğerlerine göre biraz fazla büyüdü. Dediğiniz gibi yakında balkonumda yetiştireceklerimi ayırıp büyük saksılara alacağım. Rahat rahat büyürler. Geri kalanları da dağıtacağım.
Roka ve maydonozları da seyreltmem gerekiyor farkındayım ama kıyamıyorum ki:( Ne yapsam ki acaba yarısını köklerinden çıkarıp başka saksılara aktarsam mı ki:rolleyes: En iyisi dediğiniz gibi yarısını köklerinden çekip başka kaba aktarıp bahçesi olan ya da yetiştirmeye hevesli birilerini bulup onlara vereyim;)
Sn. Fizik tedavici,
Teşekkür ederim öncelikle. Tohumları ektiğiniz toprağı sürekli nemli tutmaya ve ılık bir yerde tutmaya özen gösterirseniz çimleneceklerdir. Umudunuzu kaybetmeyin, en başta tohumları nasıl ektiğimi anlatmıştım belki biraz yardımcı olur. Üzerlerini delik açtığınız poşetlerle örtün ki nemli kalmalarını sağlayabilin. Her gün toprak kurumaya yüz tutacakken fıs fıs ile sularsanız, zamanı geldiğinde çimlenmemeleri için pek sebep kalmaz;)
Adalet Yağcı
07-04-2012, 15:20
:)) roka ve maydonozlar ancak ekildikleri yerde büyürler.
Nadiren bir ikisi belki şaşırtma sonu tutabilir ama keyifsiz olurlar.
Özellikle maydonozlar dik ve derin kök yapar, tekrar sökülüp dikildiğine tutmayabilirler.
Siz en iyisi biraz daha büyümelerine izin verin, rokalar yenecek kıvama, maydonozlar biçilecek devreye geldiğinde ilk hasatı yaptıktan sonra seyreltme işini yaparsınız, hiç değilse ziyan etmemiş olursunuz.
Sayfanız hayırlı olsun no_lina,benim de iş yerimde bir oda çimlendirme işlerine ayrılmış durumda. Tohumdan yetiştirme gerçekten çok zevkliymiş.Fidelerimi gören kocaman bir bahçe yapacağımı sanıyor.Nerde ise 100 adet 4-5 çeşit domates fidesi var, benim dikeceğim 10 u geçmez,gerisini hediye edeceğim.
Tebrik ediyorum en çok ta evde böyle bir çalışma için tebrikler...
:)).Özellikle maydonozlar dik ve derin kök yapar, tekrar sökülüp dikildiğine tutmayabilirler.
Ben maydanozları söküp, ayrı yere seyreltip dikiyorum tutuyor:))
Siz de bir deneyin derim no-lina
Cemil B.
07-04-2012, 20:20
:)) roka ve maydonozlar ancak ekildikleri yerde büyürler.
Nadiren bir ikisi belki şaşırtma sonu tutabilir ama keyifsiz olurlar.
Özellikle maydonozlar dik ve derin kök yapar, tekrar sökülüp dikildiğine tutmayabilirler.
Siz en iyisi biraz daha büyümelerine izin verin, rokalar yenecek kıvama, maydonozlar biçilecek devreye geldiğinde ilk hasatı yaptıktan sonra seyreltme işini yaparsınız, hiç değilse ziyan etmemiş olursunuz.
Maydonoz konusunda bir tecrübem olmadı ama , ektigim roka tohumlarından iki tanesi boynunu bükünce bende çiçek saksısının dibine aldım ,zorunlu şaşırtma yaptım belki yaşama döndürürüm diye , ******* yapmışım , biri çok gelişmedi ama biri yenecek hale geldi, resimlerini de eklerim isterseniz,
ya kökler rahat etti , **** yaşayacağı gün varmış. :)) ;)
Sayfanız hayırlı olsun no_lina,benim de iş yerimde bir oda çimlendirme işlerine ayrılmış durumda. Tohumdan yetiştirme gerçekten çok zevkliymiş.Fidelerimi gören kocaman bir bahçe yapacağımı sanıyor.Nerde ise 100 adet 4-5 çeşit domates fidesi var, benim dikeceğim 10 u geçmez,gerisini hediye edeceğim.
Tebrik ediyorum en çok ta evde böyle bir çalışma için tebrikler...
Teşekkür ederim Sn. Hberbul;) Evet ben de bir keç saksı ancak yetiştirebileceğim ama tohumdan özenle yetiştirilmiş bitkilerin hediye olarak en güzel seçeneklerden biri olduğunu düşünüyorum ben de;) 6-7m2 lik balkon için bunları yapıyorum bahçem olsa ne olurdu düşünemiyorum:rolleyes:
Sn. Adalet Hanım,
Ben zaten şimdiden dayanamayıp arada bir koparıp yiyorum roka ve maydonozlardan;) Anlaşılan dediğiniz gibi büyüyene kadar onların yarısı yenmiş ve böylece seyreltilmiş olacaklar:rolleyes:
Yine de birazını başka bir saksıya seyrelteyim bakalım, belki şansıma yerlerini beğenirler;)
Sn. Adalet Hanım,
Ben zaten şimdiden dayanamayıp arada bir koparıp yiyorum roka ve maydonozlardan;) Anlaşılan dediğiniz gibi büyüyene kadar onların yarısı yenmiş ve böylece seyreltilmiş olacaklar:rolleyes:
Yine de birazını başka bir saksıya seyrelteyim bakalım, belki şansıma yerlerini beğenirler;)
Dün biz eşimle taze soğan, maydanoz ve dereotlarımızı toplayıp kısır yapıp yedik :)
Cemil B.
09-04-2012, 15:54
Dün biz eşimle taze soğan, maydanoz ve dereotlarımızı toplayıp kısır yapıp yedik :)
afiyet olsun , dünde biz, dedemin bahçesindeki sogan maydonoz ve marulları toplayıp kısır yapıp yedik :)
afiyet olsun , dünde biz, dedemin bahçesindeki sogan maydonoz ve marulları toplayıp kısır yapıp yedik :)
Dün kısır günüydü desenize :)))
Ohh ne güzel, tadına doyum olmamıştır kısırların, afiyet olsun;)
Darısı bana artık, büyüsünler de ben de kısır yapıp yerim:rolleyes:
Ohh ne güzel, tadına doyum olmamıştır kısırların, afiyet olsun;)
Darısı bana artık, büyüsünler de ben de kısır yapıp yerim:rolleyes:
Gerçekten çok güzel oluyor :)))
domates, biberlerimiz de bir gelse soframıza daha güzel olacak :)))
Bugün bir de tere ektim. Tere yi de çok severim.
281354
Markette gezinirken tere tohumu yanında Çayır güzeli çiçeği tohumlarını görünce dayanamadım çok güzel görünüyorlardı onları da aldım. Bugün onları da ektim. Büyünce fotoğraftaki gibi olacak inşallah.
281355
Yine markette görünce dayanamayıp aldığım renkli şirin kovalara, daha önce ektiğim papatya ve karanfillerin bir kısmını aktardım. Kovaların altına çivi ile delikler açmayı unutmadım tabii;)
281356
Cemil B.
10-04-2012, 09:20
hadi bakalım büyüsünler bizimkilerde bizde kendi mahsulümüzle yiyelim artık
Bende aldım o kovalardan :))))
Kovalar çok güzel nerede satılıyorlar? Ben buralarda göremedim.
Adalet Yağcı
10-04-2012, 12:25
Bugün bir de tere ektim. Tere yi de çok severim.
Markette gezinirken tere tohumu yanında Çayır güzeli çiçeği tohumlarını görünce dayanamadım çok güzel görünüyorlardı onları da aldım. Bugün onları da ektim. Büyünce fotoğraftaki gibi olacak inşallah.
Yine markette görünce dayanamayıp aldığım renkli şirin kovalara, daha önce ektiğim papatya ve karanfillerin bir kısmını aktardım. Kovaların altına çivi ile delikler açmayı unutmadım tabii;)
Bu emareler hayra alamet değil :p malum başlıktan bir 'numero' lazım size :D
Bu emareler hayra alamet değil :p malum başlıktan bir 'numero' lazım size :D
Sanırım bitki deliliğinde her geçen gün aşama kaydediyorum Sn. Adalet Hanım.
Şu an bitkileri balkona taşımadan önce, balkonum için plan yapmaya başladım. Bu hafta sonu balkonu dekore etmeye başlayacağım, gelişmeleri yine buradan paylaşacağım bakalım nasıl olacak:)
Kovalar çok güzel nerede satılıyorlar? Ben buralarda göremedim.
Sn. Elifnaz, ben Ankara'dayım. Ümitköy Çağdaş Marketten aldım.
Balkonum için yaptığım planlama:
Önce boyutlarını çizdim:
281784
Sonra nasıl görüneceğine dair ufak bir perspektif ve gerekli malzemeler:
281786
Yakında kolları sıvarım artık;)
Adalet Yağcı
10-04-2012, 18:48
Tüm uygulamayı baştan sona fotoğraflarsanız çok iyi olur, tabi sadece önemli bölümlerini. Ayrıca önce ve sonra durumunu da.
Sonucu merakla bekliyor olacağım, kolay gelsin.
Sn. Adalet Hanım,
Eğer aradığım malzemeleri tam olarak bulabilirsem bu hafta sonu işe koyulmayı düşünüyorum. Söylediğiniz gibi tüm aşamaları fotoğraflayacağım. Umarım güzel olur;)
Sn. Elifnaz, ben Ankara'dayım. Ümitköy Çağdaş Marketten aldım.
Migosta da varmş şansımı orada deniycem teşekkürler.
Çileklerim geldi;) Ben de onları uzun saksılara diktim. Umarım bol bol meyve verirler, çünkü çileği çok seviyorum;)
282583
282584
Adalet Yağcı
13-04-2012, 13:47
Hayırlı uğurlu bereketli olsun sevgili no lina.
Birbirini kesmeyecek şekilde hafif diagonal dikseydiniz çilekler daha rahat gelişirlerdi, yeni dikmişseniz değiştirebilirsiniz sorun olmaz.
Çilekler güneşi çok severler, bol çiçeklenmesi için bolca güneş görmeliler, hava durumuna göre sulamasını yapın, ne çok sulayıp çürütmek, ne de az sulayıp kurutmak makbuldür.
Biraz da besinle desteklerseniz bu sene reçelinizi bile çıkarırsınız bunlardan :)
Çilek fideleri çok arsız oluyor sevgili lina. Sağlıkla büyürler inşallah, bol bol meyve verirler.. daha geniş bir saksı gerekecek bir daha ki yıl, kökleri arsız yayılıyor. Emeğine eline sağlık.
Sn. Adalet Hanım ve Sudenurnur teşekkür ederim, dilerim reçelini de yapmak nasip olur;)
Cemil B.
15-04-2012, 08:15
Balkonum için yaptığım planlama:
Önce boyutlarını çizdim:
281784
Sonra nasıl görüneceğine dair ufak bir perspektif ve gerekli malzemeler:
281786
Yakında kolları sıvarım artık;)
Güzel bir çalışma Tebrik ederim sn no_lina
Cemil B.
15-04-2012, 08:18
Çileklerim geldi;) Ben de onları uzun saksılara diktim. Umarım bol bol meyve verirler, çünkü çileği çok seviyorum;)
282583
282584
Kullandıgınız Saksı boyutları nedir, sizde gilaburu dan aldınız sanırım , banada 30 adet fide gelecek , nereye koysam diye dusunuyorum , beş beş dagıtıcam kendime 10-15 adet bırakıcam ,
serkan_istanbul
15-04-2012, 13:46
Kullandıgınız Saksı boyutları nedir, sizde gilaburu dan aldınız sanırım , banada 30 adet fide gelecek , nereye koysam diye dusunuyorum , beş beş dagıtıcam kendime 10-15 adet bırakıcam ,
İbrahim tatlıses gibi bende isterem bende sevgiler. Ben geçenlerde aldım bir çilek a 101 den 3 adet çileğini yedim yedi verenmiş bakalım ama çilekleri çok iri.
282583
282584
Bol ürünlü çilekler diliyorum .
Emeklerinize sağlık.
Cemil B.
15-04-2012, 22:55
İbrahim tatlıses gibi bende isterem bende sevgiler. Ben geçenlerde aldım bir çilek a 101 den 3 adet çileğini yedim yedi verenmiş bakalım ama çilekleri çok iri.
ne demek kendime bırakacagım fidelerden sanada veririm , sen iste yeterki...
Cemil B.
16-04-2012, 06:26
ne ara a101 e çilek fidesi geldi ki?
benim kapımın önünde a101 var ben görmedim, o kadar saksı torf alet edevat aldım çilek fidesi görmedim.
öle birsey gordun mu haber ver ama banada sn. serkan
Sn. Cemil B. öncelikle teşekkürler.
Evet çilekleri sn. gilaburu'dan almıştım. Saksılar 70x15x15cm lik boyutlarda Sn. alacakaranlık'tan almıştım. Gizli tabaklı olan gruptan büyük boy. Linkini veriyorum ordan bakabilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/toprak-gubre-gida-malzeme-basili-yayin-tarla-bag-bahce-arazi-vb-satis/26621.htm
Bol ürünlü çilekler diliyorum .
Emeklerinize sağlık.
Teşekkürler sn. nardane;)
Sonunda balkonum için düşündüğüm değişikliği yaptım:)
283993
283994
çim halıyı serdim ve minik çitlerimi kenarlara dolandırdım.
283995
283996
Kenarlara saksılar astım. Saksıları sardunyalarla doldurmayı düşünüyorum.
283997
283998
Balkonumdaki şirin kız;)
283999
duvara saksıları monte ettim fakat içlerine ne diksem karar veremedim:rolleyes:
284000
Bir de balkonumun bir köşesine sarmaşık dolandırmak istiyorum. Su gideri borusunu kapatmak için onu kapatacak şekilde sardırabilirim.
No lina balkonun muhteşem olmuş. Güzel bir yaz sizi bekliyor
No lina balkonun muhteşem olmuş. Güzel bir yaz sizi bekliyor
Teşekkür ederim sn. ddmk ;) Beğenmenize sevindim.
Kolay gelsin. Hayli zahmetli ve zevkli bir işe girişmişsiniz. Eminim sizin sihirli ellerinizle balkon muhteşem olacak.
Teşekkür ederim sn. ddmk ;) Beğenmenize sevindim.
Beğenmek ne kelime hayran oldum. Çim halı benimde düşündüğüm bir şey ama bir türlü zaman ayıramadım
Teşekkür ederim sn. almira;) İnsan, bahçesi olmayınca balkonunu bahçesi gibi görmeye çalışıyor:rolleyes:
Adalet Yağcı
17-04-2012, 17:20
Sevgili no lina;
Duvar apliklerine en yakışanlar petunyalar ve sardunyalar.
Her ikisi de çok yoğun çiçeklenirler, petunyalar biraz daha hassas, hastalanabiliyorlar ve ya birden solgunlaşıp ölebiliyorlar.
Sakız sardunyalar çok dayanıklı, saksıdan aşağı doğru sarktıkça çok hoş görünecekler.
Bu arada balkon artık mini bahçe olmuş :)
Sakız sardunyalar çok dayanıklı, saksıdan aşağı doğru sarktıkça çok hoş görünecekler.
Bu arada balkon artık mini bahçe olmuş :)
Sn. Adalet Hanım, teşekkür ederim;)
Benim de kafam da sakız sardunya ve petunya vardı. Bakalım fidanlığa gitme imkanım olursa bu aralar, başka neler olabilir diye bakacağım.
Adalet Yağcı
17-04-2012, 20:34
Bir de balkonumun bir köşesine sarmaşık dolandırmak istiyorum. Su gideri borusunu kapatmak için onu kapatacak şekilde sardırabilirim.
Clematis! tam sizi mutlu edecek bir bitki, Blue Angel türü(yanlış hatırlamıyorsam) sarılıp uzamayı çok seviyor.
Daha pek çok uzayan türü var ve Ankara iklimini sevecektir.
Cemil B.
18-04-2012, 14:22
sn no_lina gercekten cok güzel olmus balkonunuz , apartmandaki bahçe resmen.Apartmanda Bahçe olur mu dendi , Olur, Yapıcam Dediniz Yaptınız :)))
Hayırlı günler.
sn no_lina gercekten cok güzel olmus balkonunuz , apartmandaki bahçe resmen.Apartmanda Bahçe olur mu dendi , Olur, Yapıcam Dediniz Yaptınız :)))
Hayırlı günler.
Teşekkür ederim sn. Cemil B.;) Apartanlar insanları yeşilden uzaklaştırıyor ne yazık ki. Benim çözümüm de böyle oldu:)
Dışarıda çok şiddetli rüzgar var ve balkonumu resmen bir birine katmış:( Bazı bitkilerim saksısı ile yuvarlanıyordu. İyi ki diğer bitkilerimi havanın güzelliğine kanıp da dışarı çıkarmamışım, yoksa eve geldiğimde çok daha kötü bir sahneyle karşılaşabilirmişim.
Dışarıda her şey uçuşuyor, kurtarabildiklerimi hemen içeri aldım. Anlaşılan balkon keyfi sürmek için beklemeye devam etmek gerekiyor, meteoroloji haberlerine göre hava bir süre böyle kötü olacakmış:mad:
Cemil B.
18-04-2012, 15:38
istanbul da da acayip fırtına vardı , çatılar uctu ,ağaçlar kırıldı, ido seferleri durdu , bogaz köprüsünün bir süre trafige kapatıldıgı haberleri çıktı.
istanbul da da acayip fırtına vardı , çatılar uctu ,ağaçlar kırıldı, ido seferleri durdu , bogaz köprüsünün bir süre trafige kapatıldıgı haberleri çıktı.
Benim bebeklerde biraz önce fırtınadan payını aldı. bir kısmını içeri bazılarına da korunaklı olarak balkona bıraktım ama allah kerim. Saçları dağılmış umarım kendilerini toparlarlar
sn no lina geçen sene binbir dil dökerek eşime aldırdığım çim halımı bende balkonda severek kullanıyorum, hatta nasıl olacağını bilemediğimden tam kaplama yapmadım, boş yerleri kaldı fakat yinede bence süper oldu, yaz kış kullanıyorum, temizliği çok kolay birde yere su falan döküldüğünde oğluşum kaymıyor, acaba diyorum banyoya da mı yapsak? :)))
syn no lina çitleri çaktınız mı eğer çakmadan duruyorsa bende deneyeceğimde
syn no lina çitleri çaktınız mı eğer çakmadan duruyorsa bende deneyeceğimde
Sn. ayhat, balkondaki taş görüntüsü yerine çim halı görmek ve üzerine basmak daha keyifli gerçekten. Çitleri çakmadım, ama bir kaç yere çivi çakarak çitlerin arkalarındaki tel kısımları tutturdum. Çit görüntüsü çim halının kenar kısımlarını kapadığı için daha şık duruyor.
evet bu fikir çok hoşuma gitti ama dediğim gibi benim balkonumda boş kalan yerler var nasıl durur ben sizin kadar iyi hayal edemedim, düşünüyorum şu an.
Sevgili No lina küçük bir alanı ne güzel değerlendirmişsiniz. Eminim yakın zamanda renk renk çiçeklenmiş halinide görürüz. Bu arada bende duvarlara sakız sardunyanın yakışcağını düşünüyorum.
evet bu fikir çok hoşuma gitti ama dediğim gibi benim balkonumda boş kalan yerler var nasıl durur ben sizin kadar iyi hayal edemedim, düşünüyorum şu an.
Sn. ayhat fotoğraf yükleyebilirseniz yardımcı olmaya çalışırım;)
Biraz da bitkilerimin büyüyen hallerini fotoğraflayım dedim.
Kornişonlar gerçekten çok hızlı büyüyorlar:
284875
Çayır güzeli tohumları çimlendi:
284876
Domateslerim büyüyor:
284877
Patlıcanlarım da büyüyor:
284878
Terelerim de çimlendi hatta gerçek yaprakları çıkmaya başladı;)
284879
Semiz otları çok cılızlar ve çok yavaş büyüyorlar nedense:mad:
284888
Açelyam da bir türlü çiçeklerini açamadı:mad:
284889
Marul tohumları ve nane tohumları çok az çimlendi, çimlenenler de çok iyi sayılmaz:( Sanırım Sn.Adalet Hanım, ddmk ve Cemil B.'nin önerdiği gibi naneleri taze alıp köklendireceğim, marulları da tekrar deneyeceğim.
Adalet Yağcı
20-04-2012, 20:11
Sevgili no lina, semizotu tohum kabı iç ortamda ise cılız kalırlar, kısa bir süre sonra da çimlenenler kaybolur gider.
Onları dış ortama alın, önce gölgede bir hafta kadar kalsın, alıştıktan sonra güneşe çıkarabilirsiniz.
Bu arada, sizin bahçe benim bahçemden bir ay önde gidiyor, Mayıs 20 den önce dikim yapmıyorum ben, diksem de gelişmiyorlar zaten.
Dolayısı ile ürünleri daha geç görüyoruz.
Sevgili no lina, semizotu tohum kabı iç ortamda ise cılız kalırlar, kısa bir süre sonra da çimlenenler kaybolur gider.
Onları dış ortama alın, önce gölgede bir hafta kadar kalsın, alıştıktan sonra güneşe çıkarabilirsiniz.
Bu arada, sizin bahçe benim bahçemden bir ay önde gidiyor, Mayıs 20 den önce dikim yapmıyorum ben, diksem de gelişmiyorlar zaten.
Dolayısı ile ürünleri daha geç görüyoruz.
Bilgilendirme için teşekkür ederin Sn. Adalet Hanım, ben onları hemen dışarıya çıkarayım en iyisi;)
Benim mini bahçeye henüz ben de pek fazla bitki çıkaramadım havaların durumu tam olarak netleşmedi bir türlü. Ama sizin bitkiler dikildikten sonra saksı değil de bahçede olacakları için emin olun 20 Mayıs'ta olsa daha çabuk gelişeceklerdir;)
Balkonunuz çok sevimli olmuş. Eski evimde bende çim halı yapmıştım. Çıplak ayakla çıkıp dolaşabiliyorduk. Keyifli günler geçirmeniz dileğiyle...
Cemil B.
23-04-2012, 17:07
plastik çim halı yerine , gerçek çim kullansak balkonda, hani hazır olarak halı şeklinde çimler varya , belediyeler falan kullanıyor hemencik koyuyorlar sanki aylardır orda çimenlik varmış gibi oluyor,
Altına ızgara sistemi falan yapmak gerekir degil mi?
Gerçek çim sanırım 10-15 cm toprak ister, drenajdı sulamaydı çok zor gibi görünüyor.
Acaba aramızda bunu gerçekleştiren var mı?
Şimdilerde yeşil çatı diye bir kavram çıkmış
Adamlar çatıyı çim ile kaplıyor.
Ben de bizim apartmanın çatısına çıktım.
Geçen senelerde bir martı ailesi burayı yuva yapmıştı.
Onların gübreleri sayesinde bayağı bir çim çıkmış kiremitlerin arasında:)
Oldu mu size yeşil çatı.
Ama yazın kuruyacaklar yazık.
Benim balkonda ise bir saksı çimim var, çok vefakar.
Kurusa da biraz sulayınca canlanıyor.
Çim biçme zevkimi tatmin ediyorum:)
Bu sene de toprağını tazeledim.
Balkonunuz çok sevimli olmuş. Eski evimde bende çim halı yapmıştım. Çıplak ayakla çıkıp dolaşabiliyorduk. Keyifli günler geçirmeniz dileğiyle...
Teşekkür ederim Sn. Beka;)
plastik çim halı yerine , gerçek çim kullansak balkonda, hani hazır olarak halı şeklinde çimler varya , belediyeler falan kullanıyor hemencik koyuyorlar sanki aylardır orda çimenlik varmış gibi oluyor,
Altına ızgara sistemi falan yapmak gerekir degil mi?
Sn. Cemil,
Bunu yapabilmek için sadece ızgara sistemi değil, önceden o alanın yeşillendirileceği düşünülerek statik hesapları yapılarak uygulanmış olması gerekir. Çünkü çim demek altında en az 20-30 cm kalınlığında toprak demek, sulama yapıldığında üzerine binen yükün neredeyse 2 katına çıkması demek, toprağın altında da su yalıtımı için gereken bir kaç katmanlı döşemeler demek.
Kısacası bunlar düşünülmeden yapılan bir uygulamanın ömrü çok kısa olacaktır ve çok kullanışsız olacaktır. Ayrıca balkona da zarar verecektir. Fikir vermesi açısından çatı bahçesi detayı ekledim.
Örnek çatı bahçesi detayı:
286044
286045
Sn. Cemil,
Bunu yapabilmek için sadece ızgara sistemi değil, önceden o alanın yeşillendirileceği düşünülerek statik hesapları yapılarak uygulanmış olması gerekir. Çünkü çim demek altında en az 20-30 cm kalınlığında toprak demek, sulama yapıldığında üzerine binen yükün neredeyse 2 katına çıkması demek, toprağın altında da su yalıtımı için gereken bir kaç katmanlı döşemeler demek.
Kısacası bunlar düşünülmeden yapılan bir uygulamanın ömrü çok kısa olacaktır ve çok kullanışsız olacaktır. Ayrıca balkona da zarar verecektir. Fikir vermesi açısından çatı bahçesi detayı ekledim.
Örnek çatı bahçesi detayı:
286044
286045
Şimdi burda toprak ve su asıl ağırlığı oluşturuyor.
Acaba toprak yerine alternatif ve hafif bir malzeme ne olabilir?
Böyle keçe gibi otların kök salabileceği ve kolaylıkla sökülmeyeceği
ve adımlarımız basınca kolayca ezilmeyerek, ot köklerine zarar vermeyecek bişey olmalı.
Ayrıca suyu sevip kendi içine hapsenen, birikinti oluşturmayan,
Ayağımızı ıslatmayan bir şey.
Af buyurun çocuk bezi reklarında dediği gibi.
Ayrıca çim adamlarda olduğu gibi pratik birşey de olmalı bu.
Belki bu konu başka bir başlık altında ele alınmış olabilir.
Önce bir bakalım.
Sn. Toprak,
Son yıllarda çıkmış olan daha hafif bir uygulama var ama bitkilendirme için değil sadece çime alternatif olarak düşünülebilecek bir alternatif. Uygulanmış alanı bizzat kendim görmediğim için ne derece kullanışlı bilemiyorum ama fikir vermesi açısından bir kaç resim ve yazı ekliyorum;
286544
286545
286546
Bugün kornişonlara bakerken çiçek açtığını gördüm ve çok şaşırdım, çünkü gerçekten çok hızlı gelişiyorlar. Sanırım açan çiçekler erkek çiçek, dilerim dişilerini de görürürüz;)
286902
286903
286904
286905
286906
Gerçekten çok hızlı gelişiyorlar. Bugün şöyle bir bakayım dedim, bir de ne göreyim, minik meyveleri çıkmış:p
289618
289619
Geçen akşam roka ve maydonozlardan topladığım ilk hasatları yedik;)
289620
Bir de fidanlıkta görünce dayanamayıp aldığım sukulent bitkim, henüz tam adını bilemiyorum;)
289621
Balkonumun yeni misafirleri bodur güllerim;)
289623
Balkonuma masa koydum, sardunyalarımı arttırdım, fakat sardunyalar rüzgardan çok etkileniyorlar..
289624
Sayin no lina kornisonlariniza bayildim
Elinize emeginize saglik
Saygilar
Sayin no lina kornisonlariniza bayildim
Elinize emeginize saglik
Saygilar
Teşekkür ederim Sn. Garuda;)
Adalet Yağcı
01-05-2012, 18:32
Balkonuma masa koydum, sardunyalarımı arttırdım, fakat sardunyalar rüzgardan çok etkileniyorlar..
Kornişonları fazla büyütmeden kopartmanızı tavsiye ederim, 6-8 cm. arası olduğunda salatanızı yapabilirsiniz :)
Koparmaya kıyamazsanız çabucak kartlaşacaktır.
Sardunyalı balkon çok şeker olmuş, rüzgar çiçek yapraklarını sürekli balkona süpürecektir, eh bu kadar güzelliğin de o kadar eziyeti olur.
Bodur gülleri fazla sulamayın derim, suyu fazla kaçırırsanız yaprak bitlerinden kurtulamazsınız, yarı gölgede olurlarsa sürekli tomurcuklanacaklardır.
Bol keyifler diliyorum güzel balkonunuzda.
Teşekkür ederim Sn. Adalet Hanım, tavsiyeleriniz gerçekten çok iyi oluyor benim için;)
Dayanamayıp bir tane koparıp tadına baktım hemen kornişonun. Şimdiden lezzetliler, 6-8cm olmalarını bile bekleyemeyebilirim:rolleyes:
Hatice Tarhan
01-05-2012, 23:20
Sayın nolina yeni aldığınız sukkulent Sempervivum fakat tam türünü bilmiyorum.
Sayın nolina yeni aldığınız sukkulent Sempervivum fakat tam türünü bilmiyorum.
Sn. Hatice Hanım, bilgilendirme için teşekkür ederim. Bu bilgi ile nette biraz araştırma yaptım. Sempervivumların o kadar çok türü varmış ki, üstelik hepsi de birbirine benziyor. Ben en çok bendeki sempervivumu, sempervivum altum ve sempervivum "Reinhard" ve Sempervivum 'Appleblossom' türlerine benzettim. Bir site buldum, burda bir çok türün fotoğrafı var, güzel bir site;
Sempervivums (A-E) (http://www.sedumphotos.net/v/semps-ae/)
Sevgili no_lina,
Balkonunuz ne kadar güzel, şehir hayatında yemyeşil bir dünya yaratmışsınız. :) İlk resimlere baktım da nereden nereye...
Çim halı çok yakışmış. Sardunyalar biraz daha büyüyüp serpilince manzaraya doyamazsınız. :)
Yalnız son resimdeki masanın arkasındaki köşe de bir yeşillik istiyor. Artık çalı türü bir bitki mi olur, yoksa yukarı doğru bağlanmış bir sarmaşık mı olur, bilemem. :)
Sevgili no_lina,
Balkonunuz ne kadar güzel, şehir hayatında yemyeşil bir dünya yaratmışsınız. :) İlk resimlere baktım da nereden nereye...
Çim halı çok yakışmış. Sardunyalar biraz daha büyüyüp serpilince manzaraya doyamazsınız. :)
Yalnız son resimdeki masanın arkasındaki köşe de bir yeşillik istiyor. Artık çalı türü bir bitki mi olur, yoksa yukarı doğru bağlanmış bir sarmaşık mı olur, bilemem. :)
Sn. Gilan teşekkür ederim;) Yeşilden uzak kalmak benim için çok zor, bu şekilde bir nebze olsun yeşile uzanabiliyorum.
Balkonum (mini bahçem) için daha uygulamayı düşündüğüm fikirlerim bitmedi. Sarmaşıkla sardırmayı düşündüğüm alanlar var, dediğiniz yer de düşündüğüm alanlardan birisi;) ama her şeyi bir anda yapıp bitirmek istemiyorum, zamanla tadına vararak yapmak istediğim için henüz diğer fikirlerimi uygulamaya geçirmedim:rolleyes:
nuray topcu
04-05-2012, 22:43
çim halı ve çitler...ne güzel bir fikir.
Balkonumun yeni misafirleri bodur güllerim;)
289623
289624
Sayın No Lina renkli duvar biraz boş kalmış galiba!
Sayın No Lina renkli duvar biraz boş kalmış galiba!
Sn. beka, boş kalan kısımlar için fikirlerim var, örneğin o duvara ahşap paravan tarzı bir panel koyup üzerini sarmaşıkla sardırmayı düşünüyorum. Tabi hemen değil, zamanla;)
Sn. beka, boş kalan kısımlar için fikirlerim var, örneğin o duvara ahşap paravan tarzı bir panel koyup üzerini sarmaşıkla sardırmayı düşünüyorum. Tabi hemen değil, zamanla;)
Harika bir fikir
Biz hepberaber takıldık galiba o duvara. :) Yeşillendiğini görmeden rahat etmeyeceğiz. :D
Şaka bir yana her adımı planlayarak ilerlemenizi çok takdir ediyorum. :)
Adalet Yağcı
08-05-2012, 21:41
Evet sevgili gilan, ben de takdir ediyorum ama, sevgili no lina mevsimi kaçırıyor.
Sizin balkon duvarı için önerdiğim şöyle (http://www.agaclar.net/forum/950973-post21.htm) bir görüntü çok hoş olurdu orada.
Şaka bir yana her adımı planlayarak ilerlemenizi çok takdir ediyorum. :)
Teşekkür ederim Sn. Gilan, sanırım bu durum mesleğimden kaynaklanıyor;) Burada paylaşmak ve fikirler almak çok güzel, bazen hiç aklımıza gelmeyen fikirleri bir anda biri paylaşıyor ve paylaştıkça daha da güzelleşiyor.
Evet sevgili gilan, ben de takdir ediyorum ama, sevgili no lina mevsimi kaçırıyor.
Sizin balkon duvarı için önerdiğim şöyle (http://www.agaclar.net/forum/950973-post21.htm) bir görüntü çok hoş olurdu orada.
Sn. Adalet Hanım, fikrinizi çok beğendim, dikey aranjman çok hoş bir fikir. Neden olmasın. Ne de olsa duvar çok:rolleyes: Ben bir araştırayım şu dikey aranjmanları;)
Bu arada mevsim Ankara'da bir türlü istediğim gibi olmadı. Bugün sağnak yağış ve dolu yağışı vardı, ofiste sürekli balkonuma çiçeklerime bir şey oldumu ki diye düşünmekten kendimi alamadım, eve girer girmez ilk iş balkona koştum, neyseki fazla bir zarar yok ama hava tüm hafta böyle olacakmış:o
Teşekkür ederim Sn. Gilan, sanırım bu durum mesleğimden kaynaklanıyor;)
Bir peyzaj mimarıyla konuşuyormuşuz da haberimiz yokmuş! :eek:
Bu durumda sevgili no_lina, ne zamandır bir peyzaj mimarına sormak istediğim bir soruyu izninizle size soracağım: :rolleyes:
Bir bahçenin tasarımını yaparken, ilk anda müşteriye çekici görünmesi ile bitkilerin ileride büyüyeceklerini de hesaba katmak arasında kalmıyor musunuz? Müşterilerin genellikle çok bilinçli olmayacaklarını ve bahçeyi teslim alır almaz çok yüksek beklentileri olacağını düşünüyorum. Oysa ki bir bahçenin oturması, bitkilerin gerçek boyutlarına ulaşması yıllar alıyor ve önceden yeterli mesafelerin bırakılması gerekiyor. Bir seçim yapmak durumunda kalıyor musunuz yoksa bu işin bir sırrı mı var? :confused:
Bir peyzaj mimarıyla konuşuyormuşuz da haberimiz yokmuş! :eek:
Bu durumda sevgili no_lina, ne zamandır bir peyzaj mimarına sormak istediğim bir soruyu izninizle size soracağım: :rolleyes:
Bir bahçenin tasarımını yaparken, ilk anda müşteriye çekici görünmesi ile bitkilerin ileride büyüyeceklerini de hesaba katmak arasında kalmıyor musunuz? Müşterilerin genellikle çok bilinçli olmayacaklarını ve bahçeyi teslim alır almaz çok yüksek beklentileri olacağını düşünüyorum. Oysa ki bir bahçenin oturması, bitkilerin gerçek boyutlarına ulaşması yıllar alıyor ve önceden yeterli mesafelerin bırakılması gerekiyor. Bir seçim yapmak durumunda kalıyor musunuz yoksa bu işin bir sırrı mı var? :confused:
Sn. gilan, her mesleğin zorlukları olduğu gibi sanırım bizim mesleğin zorluklarından biri de bu diyebilirim. Çünkü müşteriler genellikle bahçelerini bir anda, gördükleri fotoğraflardaki gibi dolu dolu istiyorlar. Oysa sizin de belirttiğiniz gibi bu zaman alan bir şey. Bu gibi durumlarda müşteriye olabildiğince bu durumu anlatmak düşüyor bize ve onları memnun edebilmek için tek yıllıklar, bazen çalılar vb. aralardaki açıklıkları kapamak için geçici bir çözüm olabiliyor. Tabi bu durum biraz da müşterinin bahçesi için ayırdığı bütçeye de bağlı. Yeterince bütçesi olan bir bahçe için boyutları daha büyük bitkiler kullanarak, istenilen sonuçlara çok daha çabuk ulaşmak da mümkün olabiliyor;)
Açıkcası sırf ilk anda güzel görünsün diye bir bahçeye 2 katı fazla bitkiyi sıkıştırmayı etik olarak doğru bulmuyorum. Ama ne yazık ki doğru planlanmadan yapılan bir çok bahçe, zamana yenik düşüyor ve daha fazla bakım ve onarım ihtiyacıyla karşı karşıya kalıyor.
Detaylı bilgi için çok teşekkürler. ;)
Geçenlerde minyatür bahçemde değişiklikler yaptım ama bir türlü paylaşma fırsatı bulamamıştım. Biraz ahşap işçiliği yaptım;)
296382
Bu arada domates biber ve kornişonlar baya büyüdü.
Havaların bir türlü düzelmemesinden dolayı balkona çıkaramadığım bitkilerim salon penceresi kenarında uzadılar, hatta kornişonlarla sırık domatesler kardeş oldu birbirlerine sarmaş dolaş büyümeye başladılar, ben de ayıramadım.
296397
Domatesler de çok boylandı.
296398
Uzunlukta rekor kıran kornişonum, susuz kalmış hemen su vereyim:)
296399
Kıl biberlerim de büyüyor;)
296400
Balkonumun boş duvarına ahşap dekoratif panel yerleştirdim. Üzerine sarmaşık sardırmayı düşünüyorum ama henüz karar veremedim. Herdem yeşil olsun istiyorum fakat iki farklı tür de olabilir yan yana.
Panelin bittiği kısma (tavan ile arada kalan boşluk) yukardan aşağı sarkan bitkilerin olacağı dikey duvar aranjmanı düşünüyorum.
296402
Adalet Yağcı
16-05-2012, 18:05
Bitkisiz hali bile hemen değiştirmiş havayı, çok beğendim.
Asya Ceylan
16-05-2012, 18:06
balkonunuz şimdiden çok güzel olmuş bende son iki haftadır işyerimin balkonu için uğraşveriyorum.evde zaman geçiremediğim için işyeri balkonumu düşündüm yakında paylaşabilirim.bir kez daha keyif aldım fotoğraflarınıza bakarken.fikir alışverişinde bulunmayı çok isterim
Bitkisiz hali bile hemen değiştirmiş havayı, çok beğendim.
Teşekkür ederim Sn. Adalet Hn. Acaba hemen yanındaki duvarada mı bir tane panel koysam diye düşünmeye başladım;)
Bu arada sayenizde semiz otlarım kurtuldular ve büyüyorlar bakın;)
296453
balkonunuz şimdiden çok güzel olmuş bende son iki haftadır işyerimin balkonu için uğraşveriyorum.evde zaman geçiremediğim için işyeri balkonumu düşündüm yakında paylaşabilirim.bir kez daha keyif aldım fotoğraflarınıza bakarken.fikir alışverişinde bulunmayı çok isterim
Sn. asya ceylan, teşekkür ederim, paylaşımlarınızı bekliyorum, emin olun burda herkes fikirlerinizi ve balkonunuzu paylaşmaktan mutluluk duyacaktır;)
Adalet Yağcı
16-05-2012, 19:41
Teşekkür ederim Sn. Adalet Hn. Acaba hemen yanındaki duvarada mı bir tane panel koysam diye düşünmeye başladım;)
Eh... bu konuda nasıl yorum yapabilirim ki, tereciye tere satmak gibi olur :)
Ama, ben olsaydım, yapmazdım, bu hali ile çok hoş görünüyor.
Üst kısma aplik saksı içinde petunya yerleştirebilirsiniz, sürekli açacaktır.
Bu fotoğraftaki beyaz panelin altındaki gibi bir sandıkta ki, inceliğine kendiniz karar verebilirsiniz, istediğiniz bitkileri yetiştirebilirsiniz, saksıdan daha az yer kaplar ve daha dekoratif olur.
296495
Bitki diplerindeki toprak görüntüyü de bulabilirseniz, heuchera, hosta, ve ya her hangi bir kısa boylu bitki ile kapatabilirsiniz.
Ben hayal ettim, çok güzel olacak çok :)
Sahi hayal dedim de aklıma geldi, benim bahçeye yaptığınız gibi bir düzenleme yapsanız da görsek ;)
Sn. Adalet Hanım, önerilerininz gerçekten çok güzel, tereciye tere satmak demişsiniz ama sizin tecrübelerinizin bir tereciye çok şey katacağına inanıyorum;)
Bu aralar her gördüğüm beğendiğim bitkiden çelik alıyorum. Herkes parkta gezerken ben elimde poşet her beğendiğim bitkiden çelik alıyorum;)
297717
Bu da altın kolye, sarı sarı çok hoş oluyor;)
297718
Bunlar da kalanchoe den aldığım çelikler;)
297719
297720
Geçenlerde alış veriş yaparken banyo sepeti diye satılan ama benim saksı olarak görmekten kendimi alamayıp, saksı yaptığım içine de yıldız çiçeği diktiğim saksım:)
307888
Salonumun perdelerine gerek kalmadı sanırım;)
307889
Bu arada domateslerim çıktı:)
Bunlar tohumdan büyüttüklerim:
307890
Bunlar da fide olarak aldıklarım:
307891
Balkona çıkardığım domates ve biberlerim:
307894
Taflan ve pittosporumlarım:
307895
Biberlerim çiçek açmaya başladı:
307896
Tohumdan yetiştirdiğim papatyalarım büyüyor:
307897
Tohumdan yetiştirdiğim karanfillerim de büyüyor:
307898
Aralarında 2-3 tane de aslan ağzı var:)
Ahşap dekora alacalı duvar sarmaşıklarımı sardırmaya karar verdim;)
307899
Karışık çiçek tohumu ektiğim saksı baya yeşillendi, hatta içlerinden biri baya bir uzayıp çiçek açtı:rolleyes:
307900
307901
Çok hoş renkleri var ama henüz adını bilmiyorum araştıracağım bakalım.
Tomurcuğu bu şekilde:
307902
Bu da aynı saksıda açmaya hazırlanan başka bir çiçek, bakalım nasıl bir supriz yapacak;)
307903
Adalet Yağcı
12-06-2012, 18:29
Sevgili no lina, özlemiştik balkonunuzu.
Maşallah, ürün bol, domatesler kızarmaya hazır, biberler 15 gün içinde yenir.
Söylemiştim ya, bizim bahçelerimizden daha hamarat sizin balkon.
Salondaki domatesleri de dışarı alsanız iyi olur, yoksa uzar gider.
Araştıracağınız bitki, papaver, yani gelincik, iki yıl önce bende açık pembesi vardı, çok güzel açmış.
Çamaşır sepetinin içine daha derin köklenmek isteyen bitkilerden dikebilirdiniz, clematis gibi.
Yıldız çiçekleri onun yarısı kadar derinlikte de mutlu olurlar.
Gelişmeleri takip ediyorum.
Sevgili no lina, özlemiştik balkonunuzu.
Maşallah, ürün bol, domatesler kızarmaya hazır, biberler 15 gün içinde yenir.
Söylemiştim ya, bizim bahçelerimizden daha hamarat sizin balkon.
Salondaki domatesleri de dışarı alsanız iyi olur, yoksa uzar gider.
Araştıracağınız bitki, papaver, yani gelincik, iki yıl önce bende açık pembesi vardı, çok güzel açmış.
Çamaşır sepetinin içine daha derin köklenmek isteyen bitkilerden dikebilirdiniz, clematis gibi.
Yıldız çiçekleri onun yarısı kadar derinlikte de mutlu olurlar.
Gelişmeleri takip ediyorum.
Teşekkür ederim Sn. Adalet Yağcı;) Sizden uyarı alır almaz hemen aldım fotoğraf makinamı elime bol bol çektim fotoğrafları;)
Hafta sonuna kadar salondaki tüm bitkileri balkona çıkarmayı düşünüyorum fakat yerlerinden kımıldatmaya bir türlü kıyamadım. Ama boyları uzadıkça uzuyor dediğiniz gibi, nerdeyse boyuma ulaştılar:rolleyes:
Dalından koparıp yemek gibisi yok, kornişonlardan neredeyse hergün bir tane yiyorum, sıra domates ve biberlerde bakalım;)
Bu da aynı saksıda açmaya hazırlanan başka bir çiçek, bakalım nasıl bir supriz yapacak;)
Aslanağzı gibi duruyor. :)
Balkon hem daha da yeşillenmiş, hem daha da renklenmiş. :)
Ahşap dekora sarmaşıkların arasına bir de clematis yakışabilir gibi geldi. Sarmaşıklar herdem yeşilliği sağlarken, clematis de çiçek açtığında ortamı şenlendirir. :)
Aslanağzı gibi duruyor. :)
Balkon hem daha da yeşillenmiş, hem daha da renklenmiş. :)
Ahşap dekora sarmaşıkların arasına bir de clematis yakışabilir gibi geldi. Sarmaşıklar herdem yeşilliği sağlarken, clematis de çiçek açtığında ortamı şenlendirir. :)
Sn. gilan, ben de aslan ağzına benzettim, sanırım aslan ağzı:)
Salondaki bitkileri de balkona aldığımda sanırım balkon daha bir yeşillenecek:rolleyes:
Bu arada clematisi ben de düşünüyorum artık, Sn. Adalet Yağcı da iyice kafama soktu, fidanlığa gittiğimde clematis almak şart oldu artık;)
Adalet Yağcı
13-06-2012, 13:09
Bence hiç beklemeyin sevgili no lina, clematisle tanıştığınızda vazgeçilmeziniz olacaktır.
Sarmaşığın dibine, bir iki hosta, ve ya sakız sardunya çok güzel olur.
Petunya da seçeneklerden biri.
Süper bi balkon olmuş, tohumlardan fidelere sanki üretim sahası gibi.Umarım evde oturacak yer kalmıştır.:p
Bu arada balkon size yetmez, bahçe hayallerine başlayın derim.Malüm adresiniz belli :D http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/9839-13.htm
Mehmet
Teşekkürler Sn. Merlict:)
Bahçe hayallerim çoktandır var, inşallah bir gün o da olur.
Bahçe sohbetlerini takip ediyorum, fırsat bulup yazamıyorum ama dahiyane fikirlerinizi okumuştum:rolleyes: Dilerim birgün gerçekleştirme fırsatı elinize geçer;)
Teşekkürler Sn. Merlict:)
Bahçe hayallerim çoktandır var, inşallah bir gün o da olur.
Bahçe sohbetlerini takip ediyorum, fırsat bulup yazamıyorum ama dahiyane fikirlerinizi okumuştum:rolleyes: Dilerim birgün gerçekleştirme fırsatı elinize geçer;)
Bu güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.O dahiyane fikirleri bi gerçeğe dönüştürebilsem başka bişey istemem artık :dilli:
Mehmet
[QUOTE=no_lina;968955]Bu aralar her gördüğüm beğendiğim bitkiden çelik alıyorum. Herkes parkta gezerken ben elimde poşet her beğendiğim bitkiden çelik alıyorum;)
kendimi dışarıdan kördüm sanki:o
Sn. hi-ra, Biz forumda bitki deliliği diyoruz, bak burda tüm deliler ; http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/8436-160.htm#post993982
ama tabi diğer adı da aşk;)
güzel bir sayfaydı.. gezmesi zevkli yani.. başarılar
ha bu arada, bende deliyim:D
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.