Bağlan

View Full Version : Elektrik olmayan bağ evlerinde güneş enerjili, güneş enerjisiz elektrik kullanmak

teksavasci
29-02-2012, 10:52
Bende sizler gibi doğa ile toprak ile uğraşmasını seven ve forumu yakından takip eden birisi olarak hepimizin yaşadığınız sıkıntıları biliyorum. her ne kadar şehir gürültüsünden uzak doğa ile baş başa olmak istesek de bazı ihtiyaçlarımız için elektrik enerjisine ihtiyacımız olmaktadır.

konu üzerinde çalışmalarımız üzerine güneş enerjili ve güneş enerjisiz iki proje geliştirdik. size söyle bahsedebilirim.

güneş panelsiz sistem;(sessiz jeneratör) taşımalı bir sistem olup, şehir elektriği olan yerde şarj edip bağ evlerinizde lamba, tv, uydu, matkap, dekopaj vs vs gibi cihazlarınızı kullanabileceğiniz sizi 2 gün ila bir hafta idare edebilecek bir sistem. bu cihazı karavanda ,ormanda, elektrik olmayan her yerde, evinizde elektrik kesintilerinde,iş yerinizde elektrik kesintisi olan her yerde kullanabilirsiniz.

cihaz içindeki akü VRLA(deep cycle) aküdür. 10yıl ömürlü aküdür. bildiğiniz araba akülerinden 10kat güclüdür.İşin zor olan kısmı sadece akünüz zayıfladığı zaman elektrik olan bir yerde 7 ila 10 saat şarj etmek, jeneratörünüzün 12volt çıkışından ya da 220volt cıkışından şarj edebilirsiniz.sistem kurulurken ihtiyaçlarınız doğrultusunda 300w,600w,1000w olarak yapılmaktadır. istenildiği taktirde ilerleyen zamanlarda güneş paneli ekleyip,şarj etmek için taşımak zorunda kalmamanız.

örnek olarak; 300w bir sistemle neler yapabiliriz?
4 adet tasarruflu lambayı 16 saat kesintisiz çalıştırabilirsiniz veya 12 saat tv uydu veya matkapınızı. elektrikli testerenizi 300w kadar olan bütün cihazlarınızı çalıştırabilirsiniz.

600w ile bunlardan hariç mini buzdolabınızı , elektrik süpürgesi,ciç makinası vs vs gibi cihazları çalıştırabilirsiniz. haftasonları bağ evlerine giden ve elektriği olmayan yerler için cok güzel bir sistem konu ila bilgi almak isteyen olursa cevap verilecektir.

Bol güneşli günler sizlerin olsun
Saygılarımla

Safranlı
29-02-2012, 10:59
Bu sıstemde sulama yapacak enerjı saglanbılırmı
sulama motoruna güç sağlayabılır mı

teksavasci
29-02-2012, 11:20
su motorları sargılı motor oldugundan dolayı pek verimli olmaz,12v 24v 36v 48v ila calısan su motorları daha verimli olur. kullanacağınız su motoruna bağlı örnek olarak conergy marka model 7622 modeli(bunu örnek veriyorum şu an elimde mevcut) 48volt akü grubu ile saatte 22,3A cekiyor. 36volt güneş panelleri ile 20A çekmektedir. dikey olarak 9m yatay olarak bir km mesafeye saatte 15 ton su basıyor.

ekartal
20-07-2012, 11:00
arkadaşlar bi bağ evimiz var orada 4 ampul bır tv ve uydu sıstemı calıstırabılecek nasıl bır sıstem kullana bılırım jeneretör dısında malıyeti düşük bi sistm arıyorum ve en az 4 gün idare etmeli şarzlı bı sıstem olacaksa

teksavasci
23-07-2012, 13:33
arkadaşlar bi bağ evimiz var orada 4 ampul bır tv ve uydu sıstemı calıstırabılecek nasıl bır sıstem kullana bılırım jeneretör dısında malıyeti düşük bi sistm arıyorum ve en az 4 gün idare etmeli şarzlı bı sıstem olacaksa

merhabalar
bunun iki yolu var;
taşımalı bir sistem, 100A Akü ve şarjlı inverter , 100A deep cycle akü ile günde 6 saat 4 adet tasarruflu ile 3 saat tv ve uydunuzu 3 gün calıştırabilirsiniz. akününüz bosaldıgı zaman elektrik olan bir yerde 10saat şarj a takarak kullanabilirsiniz.
maliyeti:600tl

güneş enerjili sistem;güneş panelleri, akü grubu, invertör bir sistemin maliyeti 1800tl nakliye montaj dahil.

istekleriniz dogrultusunda maliyetler 300tl ile 20000tl arası degişmektedir.
saygılarımla.

0532 4344999

Çamtepe
23-07-2012, 14:07
Sn. Teksavasci

Taşımalı sistem iyi fikir olmuş. Belirttiğiniz akü (ve içinde sanırım inverter da olmalı) grubunun ağırlığı hakkında da bilgi verebilir misiniz?

Kabaca bu sistem performansından kaybetmeden kaç kere doldurulup boşaltılabilir?

Selamlar

Ç.

aydoner
23-07-2012, 15:40
Eğer yayla evinizin çevresinde bir su kaynağınız varsa hemen bir su toplama borusu, pervane(su türbini), elektrik üreteci (alternatör), akümülatör ve invertör alıp onlarla 40-50 yıllık enerjinizi rahatça sağlıyorsunuz. Yok rüzgarınız varsa sistem bir rüzgar gülü, diğerleri aynı olmak suretiyle bitiyor. Veya size iki adet güneş pili lazım. Sistemde mutlak birkaç akü-inverter şart! Birde enerjiyi optimum kullanmak için led teknolojisini tavsiye ediyorum.

teksavasci
24-07-2012, 10:35
sn Çamtepe

inverterin toplam agırlıgı 1,5 kg, akünün ağırlığı amper'ine göre değisiyor. örnek olarak; yuasa swl1850 12v 72A 18kg **** yuasa swl3300fr 12v 105A 38 kg , amperin yüksekliği kullanım sürenizle doğru orantılıdır.
akülerin doldur boşalt ömrü kullanılacak akünün genel yapısına göre değişir. yüksek şarj döngüsü olan uzun ömürlü olan VRLA **** jel akü kullanılırsa doldur .akü ömürleri 10yıl olduğunu düşünürsek 1000 seferden fazla doldur boşalt yapabilirsiniz.

denizakvaryumu
24-07-2012, 10:52
Sn.Teksavaşcı

yuasa swl1850 12v 72A 18kg Akü +inverter

fiyatı nedir?

teksavasci
24-07-2012, 11:32
merhaba
yuasa swl 1850 fiyati 250tl bu aku 12yil omurlu 2 yil garantilidir.
600w sarjli inverter fiyati 300tl dir. bu inverter ile hem 12voltu 220 cevirip lambalari,tv,uydu cihazinizi,matkap, cep tel sarji,bilgisayar vs vs calistirabilir akunuz bitince gene inverter ile 220v enerji ile 10saatte sarj yapabilirsiniz. Turkiye'nin her yerine ucretsiz kargo ile hazir kullanilacak sekilde gonderim yapabiliriz..
Saygilar

Safranlı
24-07-2012, 11:41
Bir soruda benden...
ıkı ay önce 200 w lik güneş paneli ile lorenz dalgıç sulama pompası satın aldım
çok ümitli ve mutlu iken sistem arıza verdi.
sadece 7-8 sat çalıştı.
firmaya geri gönderdim ve yakında yeniden montaja geliceklerini söylüyorlar
(bu konuda beni çok üzdüler iş yoğunluğuda eklenince acil servise selam verdik)
bu sistemim elektirik üretip direk pompayı çalıştırıyor bahçemde sulama her zaman yapılamayacagından ilave sistemlerle küçük çaplı işlerimizi görecek kadar elektirigi nasıl ve ne maliyet aralığında çözebilirim...
çok teşekkür ederim..

teksavasci
24-07-2012, 13:26
Bir soruda benden...
sadece 7-8 sat çalıştı.
bu sistemim elektirik üretip direk pompayı çalıştırıyor bahçemde sulama her zaman yapılamayacagından ilave sistemlerle küçük çaplı işlerimizi görecek kadar elektirigi nasıl ve ne maliyet aralığında çözebilirim...
çok teşekkür ederim..

güneş panelliniz calışır durumdadır.bu ilaveten 10a bir şarj kesici minumum 100a bir akü ( vrla tip sıfır **** ikinciel) birde ihtiyaçlarınız karşılığı bir inverter (300w,500w 700w,1000w) ile aydınlatma,kücük ev aletleri, tv, vb gibi
aletlerinizi calıstırabilirsiniz. sistem 12v **** 24v olarak kurulabilir.

teksavasci
24-07-2012, 13:29
maliyet;
600w bir inverter : 250tl
sarj kesici 70tl
akü12v 100a 200tl

toplam: 520tl
gibi bir ek maliyet olur.

denizakvaryumu
24-07-2012, 13:31
Sn.Teksavasçı

yuasa swl 1850 +
300w sarjli inverter

ile bağ evinde neler yapılabilir?

teksavasci
24-07-2012, 13:57
Sn.Teksavasçı

yuasa swl 1850 +
300w sarjli inverter

ile bağ evinde neler yapılabilir?

merhabalar. 300w yanlış yazdınız herhalde 600w diyecektiniz.

600w bir inverter ile ;

3 adet 9w tasarruflu ampul u 37 saat yakabilirsiniz
400w bir matkabı hiç durmadan 2,5 saat calıştırabilirsiniz.
70w bir tv ve 50w bir uydu alıcısını 8 saat calıstırabilirsiniz
50w bir bilgisayarı 18 saat calıstırabilirsiniz.

kullanım süreleri akünün tam dolu **** yarım dolu olması ile dogru orantılıdır.12v bir akü tam dolu iken 13,5v kadar cıkar.

ilerleyen zamanlarda aküyü taşımaktan bıkarsanız bir güneş paneli ve şarj kesicisi ekleyerek sizi taşıma derdinden kurtarırız .

Çamtepe
24-07-2012, 14:09
Inverter'ınızın gücü anlık olarak sistemden çekebileceğiniz maksimum gücü gösterir. Dolayısı ile en fazla 300W'lık güç çeken cihazları bağlayabilirsiniz.

300W toplamını hesaplarken bobin içeren özellikle motorlu cihazlara çok dikkat etmelisiniz zira ilk çalışma anında 300W'dan fazlasını çekerler ve inverter'ınıza zarar verebilirler.

300W demek kabaca 100W'lık 3 klasik ampül demektir. Ancak elektriği ne kadar zor ürettiğinizi bilerek enerji tasarruflu cihazlara yönelmeniz doğaldır. Örneğin yeni nesil enerji tasarruflu lambalar 14W gibi bir tüketim karşılığında 80W'lık akkor lambanın ürettiği ışığa eşdeğer ışık üretmektedirler.

Çalıştırmak istediğiniz aletlerin bir listesini yapın ve güç tüketimlerini bulun. Güç tüketimleri cihazların üzerinde yazar. Örneğin evinizdeki buzdolabınızın arkasında muhtemelen kompresöre yakın bir yerde bir metal etiket göreceksiniz. Orada cihazınızın anma değerleri yazılıdır. Televizyonunuza da bir bakın, hepsinin üstünde anma (rated) güç tüketimini görebilirsiniz.

Buzdolabının içindeki kompresörünüz bir AC-motor içerdiğinden üstünde yazan Watt değerini aynen almamalısınız. Bazı cihazların üzerinde çektiği maksimum akım da Amper cinsinden yazmaktadır. Eğer bağ evi gibi bir yerde yenilenebilir enerji ile çalıştıracağınız bir buzdolabı istiyorsanız bağ evine götüreceğiniz buzdolabına DC-kompresör taktırın. Toplam sistem maliyetini düşürürsünüz bu şekilde.

Akünüzün kapasitesi ise ne kadar uzun süre güç sağlayabileceğini belirtir. 12V 72A-h ise size toplam 864 W-h enerji sağlayacaktır kabaca (sistemdeki kayıpları ihmal ederek yazıyorum). Yani eğer 200W güç çekiyorsanız sistemeden, şarj beslemesi olmadığı varsayımı ile kabaca 4 saat size enerji sağlayabilir. (Yani güneş pili ya da rüzgar ile bir yandan şarj etmiyorsanız, 4 saat dayanır)

Safranlı
24-07-2012, 14:16
maliyet;
600w bir inverter : 250tl
sarj kesici 70tl
akü12v 100a 200tl

toplam: 520tl
gibi bir ek maliyet olur.

çok teşekkur ederim....
sulama sistemine çok ümit bağlayıp köyün delisi olunca işler ters gitti
morallaer bozuldu halen bekliyoruz...
sulama sistemine her sey dahil yerinde montaj 4000 (dört bin tl)ödedim...
yukarıdaki rakam buna göre çok uygun.....
bu yıl sulama sistemim randumanlı çalışırsa baharda bu ilaveleri almak istiyorum...

aydoner
26-07-2012, 10:43
Bir soruda benden...
sadece 7-8 sat çalıştı.
çok teşekkür ederim..

Bu sistem sanırım 12-24V elektrikle çalışıyor. Bunlarda arıza zor ama şanssızlığınız işte... Siz buna akü sistemi ve birkaç güneş pili daha ekleyin bence, çok fazla da su çekmez zaten. O takdirde gece dahi piller bitinceye kadar su çekmeye devam eder.

Safranlı
26-07-2012, 12:04
Bir hevesle benim için iyi para sayılan rakamları verdim
işlerim çok ters gitti
firmayı halen bekliyorum
panel bahcede bekliyor...
Pompayı ve kontrol ünitesini bakımını yaptıktan sonra sözde montaj edecekler
günde 10 ton su sağlıyor denildi
henüz kontrolunu yapamdık
sadece 5-6 saat çalıştı
1,5 parmak çıkıs var
aksam 7,5 gibi enerji bitiyor ve duruyor
her gün on ton benim için yeterli diye düşündük ama çok maliyetli oldu...
Kısmet artık....
Güneş enerjisi güzel bir sistem ancak henüz keyfini çıkarmak şöyle dursun
stresten mahvalduk....

aydoner
27-07-2012, 16:01
Mirim orada hafif bir rüzgar varsa emme-basma tulumba kurdurup bu telaşın tamamından kurtuluver derim. Eğer suyun çok derinde değilse (30m'ye kadar rahatlıkla tulumba işini görür) ihtiyaç duyacağın suyu tulumbayla sağlarsın. Cumhuriyetin ilk yıllarında büyük köy depoları ve yanında rüzgar gülü yapmışlar.

Safranlı
27-07-2012, 16:27
Yerimiz düz ova
toplamda 3 dönüm meyveliktir
dereye cepheyız
dereden sürekli temiz su akar
yanı su 2,5 3 mt derinden çıktımı kendılıgınden yayılabiliyor
rüzgar yok çünkü düv ve çukur...
Elektirik ve mozot pahalı diye kaçtık
güneşe bir kez para verip rahat ederiz diye düşündük
halen kara kara düşünmeye devam ediyoruz....
Hayırlısı deyip geçiyoruz....

Selahattin Yılmaz
27-07-2012, 22:02
"EVİMİZİ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE AYDINLATALIM

İsterseniz, hesabını yapmayı öğrenmekle başlayalım bu işe, ne dersiniz.
Örneğin, evimizde 2 oda ve bir salon olsun. Tabi bu arada mutfak, banyo ve Tuvaleti de unutmuyoruz. Tüm bu mekanlarda standart 8 watt tasarruflu lamba kullanıyoruz ve her bir bölümü günde ne kadar kullandığımıza dair bir çizelge çıkararak başlıyoruz, hesaplamaya.....
-2 Oda
Bunların birisi yatak odası, diğeri de çocuk odası olsun.
-Salon
-Mutfak
-Banyo
-Tuvalet
Şimdi, bu odalarda kaç saat ışık yaktığımız bizim için çok önemli.
Yatak odası---------------------------------3 saat
Çocuk odası--------------------------------5 saat
Salon----------------------------------------6 saat
Mutfak--------------------------------------3 saat
Banyo---------------------------------------2 saat
Tuvalet-------------------------------------2 saat
Toplamda 21 saat 8 watt’lık tasarruflu lamba yanacak demektir.
Dolayısı ile bir günlük toplam harcanan gücü buluyoruz.
21 * 8 = 168 watt
Burada kablolardaki bağlantı kayıplarını da göz önüne alırsak,
168 * 1.25 = 210 watt’lık bir güce ihtiyacımız olduğunu görüyoruz.
Bilindiği gibi solar ve rüzgar enerjisi kesintili enerji türünden olduğu için devamlılık arzeden durumlarda ki; genelde uygulamanın aslı budur, depolamak için bir Akü veya akü bankalarına gereklilik duyulur. Öncelikle sistemimizde kaç amperlik bir akü kullanacağımızı tespit etmemiz gerekir ki; Denklem şudur.
(Günlük gereken güç / sistem voltajı= Kullanılacak akü kapasitesi)
Şimdi bu duruma göre değerleri yerine koyarsak,
210 watt / 12 volt = 17,5 Amper bir aküye ihtiyacımız var demektir. Yani, 2 tane 9 Amperlik aküyü paralel bağlayarak 18 Amper, 12 volt’luk bir akü grubu işimizi görecektir.
Bundan sonra bulunduğumuz yerin ne kadar güneş gördüğü bizim için önemli bir etken olacaktır. Örneğin 6 saatlik bir güneşlenme süreci olsun.
17,5 Amper / 6= 2,9 Amper.
Günlük amper cinsinden tüketim gücünün güneşlenme sürecine bölümü, bize ne kadarlık bir güneş paneli kullanmamız ile ilgili yardımcı doneleri verecektir.
Burada saat başına 2,9 Amper akım üreten bir solar panele ihtiyacımız var demektir. Bunu, watt cinsinden hesaplamak istersek şayet, 12 voltluk sistemler için kullanılan solar hücreler genelde 18 volt yükte üretimde bulundukları için 18 voltun, elde ettiğimiz amperle çarpımı, bize kaç wattlık bir solar panele veya panel gruplarına ihtiyacımız olduğu sonucunu verecektir.
(2,9 Amper * 18 volt = 52 watt’lık ) bir solar panel evimizin ihtiyacını karşılayacaktır.
Ancak, burada takdir edersiniz ki; ertesi gün hava kapalı veya yağmurlu olabilir. O zaman gerekli enerjiyi sağlayabilmek için ayda iki gün havanın kapalı olabileceğini düşünerek sistemi yeniden düzenlemekte büyük yarar olacaktır. Böyle bir durumda ya sistemi üç günlük veya iki günlük harcamayı güneşten bir günde alabilecek şekilde yapmak ya da akünüzün kapasitesini iki katına çıkararak akünüzde devamlı iki veya üç günlük bir rezerve kapasitesi bulundurmaktır ki; böyle bir durumda yukarıdaki yapmış olduğumuz hesaplarda 18 Amper bir akü değeri tespit etmiştik. Aküde iki günlük bir rezerve bulundurmak istersek, Akümüzü 36 Ampere çıkartıp, hiç harcama yapmadan önce Akümüzü doldurup, sonra kullanıma gitmektir.
Şayet, iki günlük kullanım potansiyelini bir günde aküye depolamak istersek ki; en doğrusu olan budur,
Bir günlük için tespit edilen solar panel gücü ile gün sayısının çarpımı, kullanılacak gücü verecektir.
52 watt solar panel * 2= 104 watt solar panel
aynı şekilde akü kapasitesinin kullanılacak gün sayısı ile çarpımı , iki günlük kapasiteli akü değerini,
18 Amper * 2 =36 Amper akü
Şarj regülatörü
Kullanılan panelin vermiş olduğu amper cinsinden değerin biraz üzerinde olmasında fayda vardır. Burada 104 watt solar panelimiz var. Panelin gücünü, panelin genel voltajına böldüğümüzde panelin verdiği amper cinsinden akımı buluruz ki;
104 / 18 = 5,7 Amperdir. Bu da bize 7 veya 10 Amperlik bir şarj regülatörü kullanabileceğimizi gösterir.
Gelelim 12 voltluk sistemimizi 220 volta çıkaracak lambalarımızı yakacak olan inverter değerimizin tespitine.
Burada anlık çekeceğimiz güç önemlidir. Yani aynı anda çalışacak olan cihazların çekeceği gücün biraz üzerinde olmalıdır.
Örneğin, evimizdeki bütün birimlerin lambalarını aynı anda yakacak olursak, aynı anda 6 adet 8 watt’lık tasarruflu lambayı yakmış oluruz ki, bu da (6 * 8watt = 48 watt) eder ki, alacağımız inverter de bunun biraz üzerinde olmalıdır. 75 veya 100 watt’lık bir inverter yetecektir. Hem içiniz rahat etsin. Piyasada 300 wat’ın altında da zaten bulmanız imkansız. Fiyatı da oldukça uygun.
Ancak, burada çok önemli bir konuya değinmek istiyorum. Aküleri seçerken, özellikle solar enerji için kullanılan Jell aküleri seçmenizi öneririm. Ayrıca, daha güçlü sistemlerle, buzdolabı, matkap, çamaşır makinesi gibi cihazları çalıştırmak isterseniz, tam sinüs dalga veren inverterleri seçmek gerekmektedir. Piyasada iki tür inverter olup, bunların birincisi modifiye inverterdir, tv, lamba gibi elektronik cihazları çalıştırmada kullanılır ve oldukça ucuzdurlar. İkincisi ise tam sinüs inverterler olup buzdolabı ve benzeri motorlu ev araçları içindir. Aksi halde, ya cihazınıza zarar verirsiniz ya da gerekenden 3 veya 4 kat enerji çekerek sisteminizdeki akünün istenen süreden önce bitmesine neden olabilir.
İnverterler, yenilebilir enerji sistemlerinde enerji dönüşümünün çok önemli parçalarından biri olup, montajı esnasında çıkışındaki fazlarından herhangi biri kesinlikle şehir şebeke fazlarından birisi ile 1 saliseliğine bile temas etmemelidir. Yoksa, onlarca para verdiğiniz cihazın gözlerinizin önünde yanmasını seyretmek zorunda kalırsınız. Bu iş için özel röleler kullanılmaktadır. Diğer önemli bir nokta da akü ile inverter giriş kablosunu, üzerinden istenen akımı geçirebilecek kalın bir kablo ile olabildiğince mesafesini kısa tutarak yapmaya çalışın. Yoksa doğru akım kablolarda uzun mesafelerde çok kayıp vererek, inverterin sağlıklı çalışmamasına neden olup, sanki akü bitiyormuş hissini vererek, ikinci lambada randımanı oldukça düşecektir. Şimdili aklıma gelen önemli noktaları sizlere aktarmaya çalıştım. Yapacak Arkadaşlarıma şimdiden kolay gelsin diyorum. Takıldığınız herhangi bir yerde sorularınızı yönlendirebilirsiniz.

Basri ACAR"
Kaynak (http://solarenerji-acarkaptan.blogspot.com/2012/04/evimizi-gunes-enerjisi-ile-aydinlatalim.html)

Ayrıca inceleyiniz: https://www.facebook.com/groups/solarpanelimiz/

Lilium
28-07-2012, 01:40
merhabalar
bunun iki yolu var;
taşımalı bir sistem, 100A Akü ve şarjlı inverter , 100A deep cycle akü ile günde 6 saat 4 adet tasarruflu ile 3 saat tv ve uydunuzu 3 gün calıştırabilirsiniz. akününüz bosaldıgı zaman elektrik olan bir yerde 10saat şarj a takarak kullanabilirsiniz.
maliyeti:600tl

güneş enerjili sistem;güneş panelleri, akü grubu, invertör bir sistemin maliyeti 1800tl nakliye montaj dahil.

Sayın teksavasci, böyle bir başlık açtığınız için öncelikle teşekkür ederim.

Uzun süredir bir güneş paneli düşünmekteydim hatta bir arkadaşım da istiyor fakat maliyetler hakkında daha doğrusu harcayacağımız enerjinin hesabını yapamıyor nasıl bir şeye ihtiyacımız olduğunu da bilemiyorduk, elektirik vat volt işlerinden hiç anlamam, Yazılan mesajların hepsini okudum yazdığınız mesajlar da anlaşılır, ben hiç anlamayan biri olarak bir şeyler anlamışsam herkes anlamıştır sanırım. :)

Yukarıda alıntı yaptığım mesajınızdaki güneş panelli sistem bana yeterli hatta fazla gibi düşünüyorum, ben bahçede ışık ihtiyacını arabamın aküsünden sağlıyorum ışığa çok ihtiyacım yok, güneş panelini istememin sebebi bahçede bir ip kamera ve bir tv çalıştırabilmek, bu ip kamera ne enerji harcar bilmiyorum, bu kamerayı ve tv yi çalıştırabilecek sistem kaç vatlık ya da voltluk olması gerekir bilmiyorum, ikisi aynı anda çalışmayabilir, yani ben oradayken kamera çalışmaz tv çalışır, tv durur kamera çalışır olsa da olur. Bana maliyeti ne olur.
Bilgilendirirseniz sevinirim.

Muhtefi
01-08-2012, 02:07
Sayın Teksavaşçı
100 dönüm ceviz bahçesine sulama yapmak için pompaya güç verebilecek bir sistem düşünüyorum. bana maliyeti ne olur acaba?

yaz aylarında haftada bir damla sulama yapacak ve 6-8 saat arası aralıksız çalışacak bir sistem olmalı.
hatta zaman ayarlı falan birşeyler yapmak mümkün müdür?

tugrulbaba
26-11-2012, 21:51
90 m. derinlikten su çekecek bir pompa

3-5 adet odanın aydınlatması

1 adet buzdolabı

1 adet tv ve uydu alıcısı

kalorifer devirdaimi

havuza çıkarılan suyun damlamaya yönlendirecek yüzey pompası

elektrikten hiç ama hiç anlamadığım için yukarıdaki saydıklarımın enerji sarfiyatını siz belirleyin lütfen.

hibrit sistem olabilir rüzgarım güneşim kadar bol değil lakin. bahar ve yaz ayları rüzgar için muhteşem zamanlar ancak kışın çok rüzgar yok burada...
Nedir malyet yardımcı olan var mı?

aydoner
27-11-2012, 16:10
Yerimiz düz ova
toplamda 3 dönüm meyveliktir
dereye cepheyız
dereden sürekli temiz su akar
yanı su 2,5 3 mt derinden çıktımı kendılıgınden yayılabiliyor
rüzgar yok çünkü düv ve çukur...
Elektirik ve mozot pahalı diye kaçtık
güneşe bir kez para verip rahat ederiz diye düşündük
halen kara kara düşünmeye devam ediyoruz....
Hayırlısı deyip geçiyoruz....

Bak arkadaşım su koçu diye bir alet var, yaklaşık 50m'ye kadar akar suyun gücünden faydalanarak suyu yükseltebiliyor. Bir araştırma yap, kısa bir net turu...
80-90 yıl önce (belki 2000sene) Asi Nehri üzerinde su dolapları bile 5m kadar yükseltmiş suyu... Yani sizin işiniz kolay aslında.
Selamlar kolay gelsin.

Mutlu Kutlu
27-11-2012, 22:52
Pompalar için solar enerjili bir sistem kurmak isterseniz çok para harcamanız gerek. 90 metre çok derin dalgıç en az 3 kw lık trifaze pompa gerek, kalorifer devir daim 0.5 kw mono faze, damlama pompası 1,1 kw veya 2,2 kw trifaze,

Size 5 kw/saat trifaze elektrik gerek. Bunu solar enerjiyle halletmek için 2 yol var, 48 volt luk dc motorlar kullanmak veya en az 30 adet 210 amper/saat deep scale akü, 45 adet 140watt solar panel ve 10 kw inverter gerek. Birde arada bir arıza yapacağını düşünürsek iyi bir teknisyen olmanıza veya bulundurmanıza gerek var. Fiyatı 50 bin tl yi gözden çıkarmanız gerek.

Bunun yerine motorlar için 10 kw lık trifaze jeneratör alırsınız, LPG sistem yaparsınız.

Odaların aydınlatması, buzdolabı ve uydu anten+tv için 6 adet 210 ah deep scale akü 8 adet 140 watt solar panel yeterli, 3,000 watt lık bir inverter ideal. 3 kw lık sistemle 1500 watt lık hilti kırıcı delici, eletrikli odun kesme testere vs. çalıştırabilirsiniz. Çamaşır makinanızıda rahatlıkla kullanırsınız. Bu sistemin maliyeti 15 bin tl civarında, montaj ve nakliye hariç.

Ben şu anda 4x140 watt solar panel, 3 adet 210 ah deep scale akü, 1 adet oto şarj kesici, 3,000 watt inverter kullanıyorum. 7,500 tl harcadım problemsiz kullanıyorum. Sistemi tek başıma kendim kurdum.
Tek sorun günlük 4 saat tv+ uydu, 4 saat buzdolabı, laptop, müzik sistemi, 6-8 saat kadar 2x21 watt tasarruflu ampul, günlük 1 saat kadar 1500 watt hilti kırıcı delici matkap veya 1200 watt lık zincirli odun kesme testeresi kullanıyorum. haftada 2 gün çamaşır makinemi çalıştırıyorum.

Enerjimi idareli kullanıyorum, hava kapalı ve yağışlı geçecekse tv seyretmiyorum, elektrikli makina kullanmıyorum. Sadece lambalar, laptop ve müzik sistemi çalıştırıyorum. Bu şekilde idareli kullanırsam 5 gün hava kapalı olsa dahi elektriksiz kalmam.

1,1kw lık 74 metre/yükseklik dalgıç pompa kullanıyorum, bunun için 3,5 kw lık benzinli jeneratörü LPG li olarak kullanıyorum. Mevcut solar enerjimle bu motoru günlük 1 saat kullanabiliyorum, akşamları da 2 saat tv seyrediyorum.

Şimdi 7,500 tl daha bulursam solar enerji kapasitemi 2 katına çıkaracağım ve pek bir sıkıntım kalmayacak.

48volt dc motor sistemine cesaret edip giremiyorum şu an için, 2,000 dolar civarı motor, 16 adet 140 watt güneş paneli 15 bin tl para demek, işimi görmezse şu sıralar 15 bin tl yi heba edemem. 2013 de ekonomik durum iyi olursa dc motor denemesi yapabilirim.

İşin en iyi ve keyifli tarafı tedaş'tan gelip sayaç okumuyorlar, fatura yok.:rolleyes: Elektriğe zam gelmiş felan, beni teğet geçti diye düşünüyorsunuz. 90 m. derinlikten su çekecek bir pompa

3-5 adet odanın aydınlatması

1 adet buzdolabı

1 adet tv ve uydu alıcısı

kalorifer devirdaimi

havuza çıkarılan suyun damlamaya yönlendirecek yüzey pompası

elektrikten hiç ama hiç anlamadığım için yukarıdaki saydıklarımın enerji sarfiyatını siz belirleyin lütfen.

hibrit sistem olabilir rüzgarım güneşim kadar bol değil lakin. bahar ve yaz ayları rüzgar için muhteşem zamanlar ancak kışın çok rüzgar yok burada...
Nedir malyet yardımcı olan var mı?

tugrulbaba
28-11-2012, 16:55
teşekkür ettim. Bunu araştıracağım. Lpg li jeneratör alamam. Çünkü 7.5 kw benzinli jeneratörüm var. Bu benzinli eğer lpg uygulamasına müsaitse onu bilmem..

Mutlu Kutlu
28-11-2012, 19:14
Benzinli jeneratöre lpg uygulaması yapılabiliyor, ama bilinçli bir şekilde yapmak gerek. sonuçta patlamak var.teşekkür ettim. Bunu araştıracağım. Lpg li jeneratör alamam. Çünkü 7.5 kw benzinli jeneratörüm var. Bu benzinli eğer lpg uygulamasına müsaitse onu bilmem..

selmansahin
05-12-2012, 09:41
sanırım en güzeli güneş ve rüzgar enerjisini birlikte kullanmak.

selmansahin
05-12-2012, 09:42
yatırım maliyeti olarak yüksek bu doğru ama... geri dönüşüm süreci amorti süresinide hesaba katmak gerekir. ve tabi bakım masrafı yok. yakıt masrafı yok. bir de fa kuruyorsun ve kesintisiz 10-15 yıl kullanabiliyorsun.

selmansahin
05-12-2012, 09:43
ah birde şu elektriğin depolanma sorununa çözüm bulunsa. o zaman birçok sorun ortadan kalkacak.

Çamtepe
05-12-2012, 11:05
1,1kw lık 74 metre/yükseklik dalgıç pompa kullanıyorum, bunun için 3,5 kw lık benzinli jeneratörü LPG li olarak kullanıyorum. Mevcut solar enerjimle bu motoru günlük 1 saat kullanabiliyorum, akşamları da 2 saat tv seyrediyorum.

İşin en iyi ve keyifli tarafı tedaş'tan gelip sayaç okumuyorlar, fatura yok.:rolleyes: Elektriğe zam gelmiş felan, beni teğet geçti diye düşünüyorsunuz.

Çok güzel olmuş Sn. Mutlu Kutlu. Elinize sağlık, güle güle sorunsuz kullanın.

LPG'li jeneratörle evinizdeki sistem biribirine bağlı mı? Yani jeneratörle ev elektrik sisteminizi beslerken bir yandan da akülerinizi bağlayıp şarj etmeyi düşündünüz mü? Acil durumda işe yarayabilir..

Mutlu Kutlu
06-12-2012, 19:32
Teşekkür ederim sn. Çamtepe,

Jeneratörden aküleri şarz etmek için black decker 10 Amperlik makina aldım ama memnun değilim, çok geç şarj ediyor 60 ah bir aküyü bile. Birde 630 ah bir akü grubundan hiç işe yaramaz.

30 amperlik black decker alacağım yine. Neden black decker? Çünki Şarz bittikten sonra otomatik kesiyor. 30 amperlik bir şarz makinesi 560 amperlik akülere bile kullanılabiliyor.

Arabanızın aküsü bittiğinde akücüye şarz ettirmeye götürdüğünüzde, çöpe atmak için gidiyormuş gibi oluyorsunuz. Adamlar bütün kapaklarını çıkarıp sonra fokur fokur saatlerce şarzda tutuyorlar, böylece kurşun arası dolgu maddesi dökülüyor ve akü bir daha şarz tutmuyor. Kaç tane aküm bu yüzden heba oldu gitti, sonradan anladım. Birdaha akücüye şarz, tövbeliyim yaptırmam. Mecbur kalırsanız 1 saat sonra akünüzü dolmasa bile geri alın. Çok güzel olmuş Sn. Mutlu Kutlu. Elinize sağlık, güle güle sorunsuz kullanın

LPG'li jeneratörle evinizdeki sistem biribirine bağlı mı? Yani jeneratörle ev elektrik sisteminizi beslerken bir yandan da akülerinizi bağlayıp şarj etmeyi düşündünüz mü? Acil durumda işe yarayabilir..

savaşş
14-01-2013, 16:01
bende 3hp trifaze dalgıç motor var saatte 7 ton su alıyorum çektiği amper 6,5 ila 7 amper çekiyor ben bunu güneş panelleriyle çalıştırmak istiyorum sulama yapmak için günde ortalama
6-7 saat çalışsın istiyorum bana bu sistemi kurmak kaça mal olur.cevap verirseniz sevinirim

Mutlu Kutlu
14-01-2013, 18:10
Hiç tavsiye etmem, en az 30 bin tl paranız gider. 50 bin tl ye yakında olabilir toplam maliyet.

Önce güneş panellerinden akülere şarz edeceksiniz, sonra 5 kw trifaze inverter ile alternatif akıma çevireceksiniz.

Birde günlük 6-7 saat hiç durmadan çalışacaksa 30-50 adet 210 ah aküleriniz olmalı, tabi ki 20-30 adet güneş paneli.

En iyisi lpg li 6,5 kw trifaze jenaratör. 6-7 saat de 30 tl civarı yakarsınız. bende 3hp trifaze dalgıç motor var saatte 7 ton su alıyorum çektiği amper 6,5 ila 7 amper çekiyor ben bunu güneş panelleriyle çalıştırmak istiyorum sulama yapmak için günde ortalama
6-7 saat çalışsın istiyorum bana bu sistemi kurmak kaça mal olur.cevap verirseniz sevinirim

Rahşan Yıldırım
11-03-2013, 15:34
bu sene 5 dönümlük bir bahçe aldık. tam ortasından bir akarsu geçiyor. geçen yaz pek kurak değildi ve yazın bile oldukça su akıyordu. fazla gitmedik ama her gittiğimizde bir esinti de mevcuttu. niyetimi anlamışsınızdır. suyun rüzgarın ve güneşin güçlerinden voltranı oluşturmak istiyorum. bir konteynır koyup sadece hafta sonları kalacağımız bir yer haline getirme niyetindeyiz. ama buzdolabı ve pompa da çalıştırmayı istiyoruz. sulama için yükseltilmiş depo ve damla sulama yapmak amacındayım. jeneratör mü alsak yoksa akülü bir sistem mi oluştursak ya da voltran yapabilir miyiz diye düşünmekteyiz. Enerji kaynakları mevcut ama ne yapabiliriz hiçbir fikrim yok. Fikir verebilirseniz sevinirim.

Safranlı
11-03-2013, 16:52
bende 3hp trifaze dalgıç motor var saatte 7 ton su alıyorum çektiği amper 6,5 ila 7 amper çekiyor ben bunu güneş panelleriyle çalıştırmak istiyorum sulama yapmak için günde ortalama

şefim
günde 10 ton su veren güneş enerjisiile sulama sistemini geçen yıl 4 milyara mal ettim
böyle bir şey düşünebilirsin
sürekli bedava
keyfine bak

teksavasci
20-03-2013, 12:44
selamlar
önceki yıllara bakarak solar panellerdeki fiyat düşüşü bağ evi,yayla evi,tarlasında elektriği olmayanlar için çok cazip hale geldi.evinizin ihtiyacı olan akşamları 3-4 adet tasarruflu ampul, akşamları 4 saat tv ve uydu cihazı, laptop,telefon şarjı, matkap, küçük ev aletlerini çalıstırabilecek bir sistemin maliyeti 1500tl kadar geriledi. bir zamanlar 2500-3000tl gibi fiyatlara kurulabiliyordu. istenilirse kurulumu yapılan,istenirsede hazır paket şeklinde satılan ve montaj bilgileri içinde hazır bulunan sistemlereulaşmak artık çok kolay.konu ile ilgili istenilirse yardımcı olabilirim
Saygılarımla

smnvrl
20-03-2013, 13:22
Sn teksavasci,

Şu an solar panellerin watt fiyatı ne kadar? ayrıca solar panellerin fabrika çıkış verimleri % kaçtır. Biraz bilgi verebilir misiniz?

Saygılarımla.

nkutsay
20-03-2013, 13:50
Solar sistemlerin evlerde kullanimi ne kadar makul? Mesela Istanbul'da catiya konumladirilabilebilecek paneller ve aku v.s. masraflari yillik ne kadar TL'lik enerji saglar ve sistem kendini ne kadar surede amorti eder. Boyle bir optimum hesap var mi? Tabii oncelikle boyle bir sistemi bedas'la koordineli calistirmak mumkun mu?

teksavasci
20-03-2013, 14:43
Sn teksavasci,

Şu an solar panellerin watt fiyatı ne kadar? ayrıca solar panellerin fabrika çıkış verimleri % kaçtır. Biraz bilgi verebilir misiniz?

Saygılarımla.

merhabalar

solar panel fiyatları önceki yıllarda 3- 3,5 dolarda iken şuanki fiyatları 1.8-2 dolar civarlarındadır. yani 100w lık bir paneli 300 dolar alırken şu an 180 dolarlara kadar düştü ****** bu fiyata KDV dahil :) panellerin verimlilik oranı %85 %90 oranlarında ilk beş yıl, 20 yılda verim %70 %75 lere kadar düşmektedir. öngörülen kullanım ömrü bazı panellerde 30yıl,bazılarında da 50 yıla kadar cıkmaktadır. bunlar panellede kullanılan malzeme işçilik ile dogru orantıda yükselmektedir.
Saygılarımla

teksavasci
20-03-2013, 14:55
Solar sistemlerin evlerde kullanimi ne kadar makul? Mesela Istanbul'da catiya konumladirilabilebilecek paneller ve aku v.s. masraflari yillik ne kadar TL'lik enerji saglar ve sistem kendini ne kadar surede amorti eder. Boyle bir optimum hesap var mi? Tabii oncelikle boyle bir sistemi bedas'la koordineli calistirmak mumkun mu?

solar sistemler elektrik olan yerlerde senkronize şekilde on grid sistem olarak çalıştırılabiliyor.kurulacak sistemde gündüzleri ihtiyacınız olmayan elektrik enerjisini şebekeye basarak Türk elektrik kurumunun belirlediği ücretten satabiliyorsunuz.enerji ihtiyacınız olduğu zamanda da şebekeden enerji çekebiliyorsunuz.bu sistemler yatırım maliyetlerini ****** çok yüksek ama 6-7 yılda kendini amorti ediyorlar.iç anadolu ve güney anadolu da devlet teşvik primleri ile güneş tarları kuruluyor. ürettikleri elektrik enerjisini şebekeye basıyorlar. umarım açıklayıcı olmuştur.
Saygılarımla

yakupidis
20-10-2013, 09:50
sayın teksavaşçı 20 m2 lik bir bağ evi yaptırdım içerde 2 lamba televizyon ve uydu kullanacağım güncel bir fiyat vermeniz mümkün mü. şimdiden teşekkür ederim

teksavasci
20-10-2013, 19:46
merhabalar

hazır paketlerimiz içinde en ufak olan solar bağ evi seti , bütün bileşenleri hazır kurulumunu kendiniz yapabileceginiz bir settir. bu set icinde 1 adet 130w güneş paneli, 30A solar şarj kesici,600w invertör,100A akü,2 adet 12v 5watt led lamba baglantı panosu, kablolar dahil 1250 tl dir bu sistemle 2 adet lamba 8 saat , televizyon uydu 4 saat calıstırabilirsiniz. ileride güneş paneli ve akü ekleyerek kullanma sürelerinizi u zatabilirsiniz. 600 watta kadar tüm cihazları calıştırabilirsiniz.( matkap, bilgisayar cep tel şarjı gibi)
Saygılar

bsarigul
16-04-2014, 19:40
Merhaba, 4 ad. tasarruflu lamba, büro tipi buz dolabı, küçük bir tv ve zaman zaman matkap, su pompası gibi araçların rahatlıkla kullanılabilmesini sağlayacak güneş paneli ,akü, şarj regülatörü ve inverter gibi malzemelerde sorunsuz sayılacak marka/model/verimlilik adına tecrübe ve memnuniyetiniz doğrultusunda öğrenebilirmiyim? Kullanılacak bölge Balıkesir Edremit, cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim :)

pria
07-07-2014, 00:04
İzmir'de güneş enerjili eşek! - Çevre - T24 (http://t24.com.tr/haber/izmirde-gunes-enerjili-esek,263455)

Mutlu Kutlu
25-08-2014, 20:25
4 adet 140 watt 12 volt güneş paneli,
4 adet 120 watt 12 volt güneş paneli,
8 adet 240 watt 24 volt güneş paneli,

Toplam kurulu güç: 3000 watt/saat, normalde 6 saat güneş gördüğünde 18 kw güç elde etmek gerekiyor.

Ama kazın ayağı öyle değil, en güçlü öğlen sıcağında 2,200 watt/saat enerji elde ediyorum.

1100 watt su motoru, buzdolabı ve tv hepsi aynı anda çalışıyor, saat 11,00 den 16,00 kadar, toplam harcadığım 220 volt olarak enerji 1500 watt/saat x 5 = 7,500 watt.

Hesaplama yaparken lazım olan enerji toplamının 2 katı güç üretici paneller kullanılmalı.

500 watt dan daha fazla enerji harcayacak cihazlar kullanılacaksa invertör 48 volt olmalı. 1500 watt/saat enerji harcadığınızda, 12 volt luk invertör 125 amper akım çeker akülerden. 125 amper akım geçen kablolar feci bir şekilde ısınıyor ve ek yerlerinden yanmalar başlıyor. 48 volt ile çalışan invertör 31,25 amper çekerek size 1500watt/ saat enerji sağlar ve kabloları ısınmaz, daha sağlıklı çalışır.

invertörü 6,000 watt olanından aldım bu sayede elektrikli kaynak bile yapabiliyorum. Artık jeneratörleri iptal ettim geçen yıldan beri kulllanmıyorum, yakıt paraları cebime kalıyor.

Gündüz buzdolabı çalışsın arada elektrikli motor çalıştırayım, akşamları lambalarım yansın rahat rahat tv seyredebilecek bir sistem kurdurayım 3-5 bin lira ödeyip kurtulayım diye düşünüyorsanız hata edersiniz.

Ya 3-5 bin tl nin üzerine 10-15 bin tl lik sistem ilavesi yaptırmak zorunda kalırsınız veya 3-5 bin tl lik sistem ne verebiliyorsa ona razı olursunuz.

Asoo
26-08-2014, 07:39
4 adet 140 watt 12 volt güneş paneli,
4 adet 120 watt 12 volt güneş paneli,
8 adet 240 watt 24 volt güneş paneli,
Artık jeneratörleri iptal ettim geçen yıldan beri kulllanmıyorum, yakıt paraları cebime kalıyor.

Jeneratör tecrübeniz ve işletim maliyeti hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Mutlu Kutlu
26-08-2014, 07:50
5 kw lık dizel jeneratör 8 saatte 30 tl mazot yakıyor, lpg liye çevrilmiş jeneratör 35 tl yakıyor 8 saatte, benzinli 8 saatte sanırım 50 tl yakar. Sürekli kullanımlarda yağ değişimini periyotik yapmak lazım ve 1 jeneratör 1 yıl sonunda mutlaka arızalanıyor sık kullanımlarda. Üzerinde yazan 5 kw gibi rakamlara inanmamak lazım, 2,2 kw su motoru çalıştırıyor ve 500 watt ev gerçleri toplam 2,7 kw= 5 kw yani. Daha fazla yüklenirseniz elektronik bir parça var o yanıyor sürekli, fiyatı 50-150 tl arası piyasada.

Kısaca sürekli jeneratör kullanmak akıl karı değil, geçici kullanmaya bir şey demiyorum.

Asoo
26-08-2014, 08:22
5 kw lık dizel jeneratör 8 saatte 30 tl mazot yakıyor, lpg liye çevrilmiş jeneratör 35 tl yakıyor 8 saatte, benzinli 8 saatte sanırım 50 tl yakar. Sürekli kullanımlarda yağ değişimini periyotik yapmak lazım ve 1 jeneratör 1 yıl sonunda mutlaka arızalanıyor sık kullanımlarda. Üzerinde yazan 5 kw gibi rakamlara inanmamak lazım, 2,2 kw su motoru çalıştırıyor ve 500 watt ev gerçleri toplam 2,7 kw= 5 kw yani. Daha fazla yüklenirseniz elektronik bir parça var o yanıyor sürekli, fiyatı 50-150 tl arası piyasada.

Kısaca sürekli jeneratör kullanmak akıl karı değil, geçici kullanmaya bir şey demiyorum.

11 dakikada açık cevap.:) Teşekkür ederim.

sapinuva
14-12-2014, 20:37
Sevgili dostlar, buradaki paylaşımlar bizleri cesaretlendiriyor.Sizlerden aldığımız cesaretle güzel şeyler yapmaya çalışıyoruz.Yeni yeni şeyler öğreniyoruz.Ben de atıl durumdaki bir tarlamızı buradaki paylaşımlardan etkilenerek güzel bir fidanlığa dönüştürmeyi başardım.Buraya ufak ta olsa bir bağ evi yaptık.Şimdi elektrik sorununu çözmek istiyorum.Bana sadece 3-4 tane lambayı ortalama 3-4 saat yakabilecek uygun maliyetli bir güneş enerji sistemi tavsiye etmenizi rica ediyorum.

Mutlu Kutlu
15-12-2014, 10:29
12 volt luk alabileceğiniz 60-90-120 veya daha yüksek amperli bir jel akü.
12 volt 150 watt güneş paneli,
12 volt şarz kesici.

Aydınlatma için 12 volt değişik wattlarda güçlü led lambalar var. Böyle daha ucuza ve kullanışlı bir sistem elde edersiniz. hiç bir problem olmadan çok uzun yıllar kullanırsınız.

İnvertörlü sistemlere girerseniz (220 volt kullanmak için) maliyet çok fazla artar.Sevgili dostlar, buradaki paylaşımlar bizleri cesaretlendiriyor.Sizlerden aldığımız cesaretle güzel şeyler yapmaya çalışıyoruz.Yeni yeni şeyler öğreniyoruz.Ben de atıl durumdaki bir tarlamızı buradaki paylaşımlardan etkilenerek güzel bir fidanlığa dönüştürmeyi başardım.Buraya ufak ta olsa bir bağ evi yaptık.Şimdi elektrik sorununu çözmek istiyorum.Bana sadece 3-4 tane lambayı ortalama 3-4 saat yakabilecek uygun maliyetli bir güneş enerji sistemi tavsiye etmenizi rica ediyorum.

perseus
15-12-2014, 21:48

Sayın Mutlu Kutlu,
Dizel jeneratörünüzde, ürettiğiniz biyodizeli kullanırsanız maliyeti çok çok düşecektir.;) Ama zaten denediğinize eminim, İyi çalışmalar...

Mutlu Kutlu
16-12-2014, 07:15
Dizel jeneratör çin malı olduğu için mefta oldu, şimdilik akü ve panel sayım günlük harcamamı karşılıyor.
Sayın Mutlu Kutlu,
Dizel jeneratörünüzde, ürettiğiniz biyodizeli kullanırsanız maliyeti çok çok düşecektir.;) Ama zaten denediğinize eminim, İyi çalışmalar...

sapinuva
16-12-2014, 19:57
12 volt luk alabileceğiniz 60-90-120 veya daha yüksek amperli bir jel akü.
12 volt 150 watt güneş paneli,
12 volt şarz kesici.

Aydınlatma için 12 volt değişik wattlarda güçlü led lambalar var. Böyle daha ucuza ve kullanışlı bir sistem elde edersiniz. hiç bir problem olmadan çok uzun yıllar kullanırsınız.

İnvertörlü sistemlere girerseniz (220 volt kullanmak için) maliyet çok fazla artar.

Peki 45 veya 60 watt lık paneller kullansam.Şerit led lambalar kullansam bu şekilde olabilir mi?

Tv de güneş aküsü diye bir ürün tanıtıyorlar.Belki görmüşsünüzdür.Ufak bir panel ile 3 lamba yakabildiklerini söylüyorlar.Avcılar ve kampçılar için diye reklamını yapıyorlar.

45-60 watt lık panelleri bu yüzden sordum.

Mutlu Kutlu
18-12-2014, 20:27
45-60 wattlık paneller ileride bir işinize yaramayabilir, bu yüzden normal bir tesisin en az maliyetli parçalarıyla işe başlayın.

Maliyeti ucuz diye alacağınız malzemeler bir zaman sonra çöp olduklarında üzülürsünüz. Sağda solda gördüğünüz sistemler çok kullanışlıysa ve emin olduğunuzda alır denersiniz.

TZKOPARAN
21-01-2015, 15:29
SELAMÜN ALEYKÜM ARKADAŞLAR,
Ben forumunuza yeni üye oldum.forumu çok beğendim.ben yeşillik ile uğraşmayı çok seviyorum.Bu yüzden ANKARA KAZAN ilçesi İÇÖREN köyünde 2 dönüm bir yer aldım.etrafını tel örgü ile çevirdim.Geçen yıl 15 nisan 2014 de almıştım.10 mayıs 2014 de kalp krizi geçirdim. by pss ameliyatı oldum bütün işlerim kalmıştı şimdi iyiyim.Bahçeme su kuyusu yaptırdım. konteyner koydum bahçemi yeni yeni faaliyete geçireceğim.şubat ayında bahçeye 50-60 adet ağaç dikeceğim.Bahçeme elma ,armut. kiraz ,vişne, şeftali, erik,ayva. ıhlamur ceviz badem ağaçları ve üzüm asmaları dikeceğim . bahçem 45*40 metre ölçülerinde dikeceğim ağaçları dikerken nasıl bir sıra ile dikmeliyim.Bu arada benim bahçemde elektrik yok. güneş enerjisi ile elektrik elde etmek istiyorum .bu konuda forumdaki arkadaşların görüşlerini rica edeceğim. sizlerden yardım istiyorum.şimdiden teşekkürler.

TZKOPARAN
22-01-2015, 19:03
SAYIN TEKSAVAŞÇI,
benim bahçemdeki konteynere akşam 3-4 saat 3-4 lamba tv uydu 3 saat
ve buzdolabı tam gün çalışaçak bir sistemin parçaları ve parasal maliyeti ve temini hakkında bilgilendirirseniz memnun olurum .teşekkür ederim.

teksavasci
22-06-2015, 09:45
herkese merhabalar

işlerimin yoğunluğu dolayısıyla forumdan biraz uzak kaldım fakat elektrik sıkıntısı tüm bitki sevenlerin başlıca sorunlarından biri oldugundan dolayı, internetteki kirli bilgi paylaşımının engellemek amacı ile buradan tüm sorularınıza cevap vermeye çalışacagım.
bol güneşli günler sizlerinle olsun. Saygılarımla

engin_1975
20-07-2015, 09:40
Arkadaşlar Merhaba,
Ben de aranıza yeni katıldım...
Benim de köyde elektriği olmayan evim var..Bunun için güneş enerji veya şarjlı bir sisteme ihtiyacım var...aydınlatma, mini buzdolabı, tv ve uydu alıcısı çalıştırıcak bir sisteme ihtiyacım var bunun için detaylı bilgi ve fiyatlar hakkında bilgi verecek arkadaş var mı?
Teksavasci arkadaş bu konuda bilgili sanırım

sinbas
25-07-2015, 00:23
Arkadaşlar Merhaba,
Benim de köyde elektriği olmayan evim var..Bunun için güneş enerji veya şarjlı bir sisteme ihtiyacım var...aydınlatma, mini buzdolabı, tv ve uydu alıcısı çalıştırıcak bir sisteme ihtiyacım var bunun için detaylı bilgi ve fiyatlar hakkında bilgi verecek arkadaş var mı?

2 adet 20 wat 12-21 volt güneş paneli yaklaşık 80+80= 160 TL
1 adet 5 ah 12 volt şarj kontrol cihazı yaklaşık 60-70 TL
1 adet 24 ah 12 volt akü yaklaşık 130 tl
1 adet 12 wat 220 volt led glop ampül yaklaşık 16 TL
1 adet 15 wat 220 volt led glop ampül yaklaşık 20 TL
1 adet 600 wat 220-230 volt 50-60 hz inverter 150 TL
zorunlu olmayan haller için loş ışık (tavla oynanabiliyor yine) iç ve dış aydınlatma yaklaşık 10 metre şerit led ortalama 5 TL den 50 TL

Bu düzeneği hoby bahçemde sırf aydınlatma ve müzik dinlemek için kullanıyorum bu güne kadar iki lambayı aynı anda yaklaşık 4-5 saat yaktım kesinlikle bir performans kaybı yaşamadım ertesi gün baktığımda öğle olmadan akü tam şarj gösteriyor.

bundan sonraki adımım ne olabilir aküyü 48 ah ya çıkarırken 20 watlık bir panel daha ekleyebilirim.

öyle sanıyorum ki bu sistemle sınırlı süre de olsa küçük bir tv. mini bir buzdolabı çalıştırabilirim. ne kadar çalışır bilmiyorum. :)

Elektrik ve elektronik eğitimim yok sadece bu işleri sevdiğim için girdim bu işe, deneme yanılma yoluyla ilerliyorum.(belki bazılarına göre Amerikayı yeniden keşfetmeye çalışıyor olabilirim ama olsun bunun heyecanı bir başka oluyor.)

her hangi bir hesaplama yapmaksızın doğaçlama yoluyla ihtiyaca göre adım adım yaptığım bu düzenek belki size bir ön fikir verebilir.
Kolay gelsin.
NOT: üretilen ve stoklayabildiğimiz enerji kısıtlı olduğu için kullanacağımız tv uydu ve mini buzdolabının harcayacağı elektrik çok önemli oluyor. bugün mini buzdolabına baktım A+++ olan fiyatı hatırı sayılır durumda idi 1.300 TL ye yakın alman malı bir üründü.

cevizadam
28-07-2015, 20:06
Teksavaşçı bey, 10 dönüm ceviz tarlasını güneş enerjisiyle haftalık otomatik sulayacak sistem kaç tlye mal olur? Devlet %50 hibe veriyormuş sizin bu konuda bilginiz veya firma olarak bir çalışmanız var mı?

teksavasci
04-08-2015, 12:07
Arkadaşlar Merhaba,

Engin bey merhabalar

güneş enerji sistemlerinde bir adet tv uydu, 3 adet led lambayı calıştıracak bir sistemde 150w güneş paneli,100A jel akü,10A şarj kontrol cihazı ve 600w invertör ile sıkıntısız akşamları 4-5saat tv ,uydu 3 adet led lambanızı calıştırabilir,kücük el aleti matkap,dekopaj vs cihazlarınızıda çalıştırabilirsiniz. bunun maliyeti 1200tl dir.

bu sisteme buzdolabı eklendigi zaman güneş panel sayısı 4 adet 150w olarak degişir. aküler 4adet 100A 40A solar şarj kontrol ve 1000w invertör olması gerekiyor.bu sistem ilede buzdolabınız 24saat calışır ve tv-uydu,4-5 adette led lamba yakabiir. ufak el ve ev aletlerinizi kısa süreli calıstırabilirsiniz. bunun fiyatıda 4500tl ile 5000tl civarında olur.

panel sayısını 2 adet yaparsanı sadece gündüzleri buzdolabı calısabilir akşamları tv-uydu led lambalar yanabilir akü sayısı2 olur fiyatıda 2500tl civarına düşer.

piyasada 2 panel ile 24 saat buzdolabı çalıştırdıgını idda edenler vardır. 24 saat çalıstıranların sistemlerinde panellerden gelen eksik enerji akülerden karsılar ve 5-6 gün sonra aküler dip yapar sistem çöker.

buzdolabı 24 saat üzerinden çalısmaktadır ve günde 12-14 saat faal calışır. tabi birde buzdolabının kapagı ne kadar ok acılırsa çalışması o kadar fazla olur.

biz müsterilerimize en sattığımız sistem 1000w (1kwa) güneş paneli,3kwa tam sinüz invertör,6 adet 100A akü bu sistemin fiyatı 7500tl dir
bu sistem ile 3kwa kadar tüm cihazlar belli saatler arasında çalışabilir. tv-uydu,lambalar,buzdolabı,haftada bir,iki çamaşır mak. **** dalgıc pompa vs vs

sistemler sizin hangi cihazları ne kadar zaman kullanacaksınız nekadar süre çalışacak hesabı yapılır, ihtiyacınıza göre bir sistem cıkartılır. ufak olan sistemlerde kuruluma hazır şekilde Türkiye'nin her yerine gönderilir. büyük sistemlerde de Türkiye'nin her yerine montaj yapılır.

Saygılarımla
DMRSOLAR
OLCAY YANAR

teksavasci
04-08-2015, 12:30
Teksavaşçı bey, 10 dönüm ceviz tarlasını güneş enerjisiyle haftalık otomatik sulayacak sistem kaç tlye mal olur? Devlet %50 hibe veriyormuş sizin bu konuda bilginiz veya firma olarak bir çalışmanız var mı?

Merhabalar

Ewet tarımcılık belgesi olan çifçilere devlet %50 hibe destek kredisi vermektedir Başvurular senede 2 defa yapılmaktadır. TARIM VE KÖY İŞLERİ İL MÜDÜRLÜGÜNDEN bilgi alabilirsiniz.

güneş panelleri ile 1 beygir dalgıç pompadan 100 beygir dalgıç pompaya kadar tüm derin kuyu su pompaları çalıştırmaktadır. yakın zamanda yaptıgımız 5,5beygir 4kw su pompasını 7,5kwa güneş paneli ile calıştırıp sabah saat 8 den akşam 8 kadar sürekli çalışıp 80metreden saatte 10ton su cıkartmaktadır. sistemin maliyeti montaj dahil 32000 tl dir

teksavasci
04-08-2015, 12:32
yapılan çalışmalarımızı facebook dmrsolar, dmrsolar enerji, ve youtube takip edebilirsiniz

engin_1975
06-08-2015, 14:23
açıklamalar için teşekkürler.

s.serdar
17-08-2015, 04:34
güneş panelleri ile 1 beygir dalgıç pompadan 100 beygir dalgıç pompaya kadar tüm derin kuyu su pompaları çalıştırmaktadır. yakın zamanda yaptıgımız 5,5beygir 4kw su pompasını 7,5kwa güneş paneli ile calıştırıp sabah saat 8 den akşam 8 kadar sürekli çalışıp 80metreden saatte 10ton su cıkartmaktadır. sistemin maliyeti montaj dahil 32000 tl dir

Solar enerjili bir 5,5 beygirlik bir pompadan 80 metreden saatte 10 m3 su çıkarıldığını pek inandırıcı bulmuyorum. 4 beygirlik, 60 metredeki bir 380 volt trifaze bir pompa ancak saatte 10 m3 su çekebilir. Yerleşkemizdeki verdiğim ölçülerdeki pompaların çekim gücü ancak bu kadardır.

teksavasci
17-08-2015, 08:17
Solar enerjili bir 5,5 beygirlik bir pompadan 80 metreden saatte 10 m3 su çıkarıldığını pek inandırıcı bulmuyorum. 4 beygirlik, 60 metredeki bir 380 volt trifaze bir pompa ancak saatte 10 m3 su çekebilir. Yerleşkemizdeki verdiğim ölçülerdeki pompaların çekim gücü ancak bu kadardır.

Serdar bey merhabalar

Çalıştırdığı mız motor 3faz 5.5 beygir derin kuyu pompası dir. Güneş panelleri ile sizin mevcut 3 faz motorlarinizi çalıştırıyoruz. Siz farklı bir motor düşündünüz sanırım! Sizin 4 beygir 3 fazla motorunu direk güneş panelleri ile çalıştırıyoruz.
Saygılarımla

s.serdar
20-08-2015, 05:16
Çalıştırdığı mız motor 3faz 5.5 beygir derin kuyu pompası dir. Güneş panelleri ile sizin mevcut 3 faz motorlarinizi çalıştırıyoruz. Siz farklı bir motor düşündünüz sanırım! Sizin 4 beygir 3 fazla motorunu direk güneş panelleri ile çalıştırıyoruz.
Saygılarımla

Evet ben solar pompa olarak algıladım ve imkansızlığını dile getirmeye çalışmıştım.

Kaç watt panel ve kaç amperlik ne kadar akü kullandığınızı bildirirseniz sevinirim. Saygılarımla ...

teksavasci
20-08-2015, 12:50
çalıştırılacak motor gücünün 1,5 katı panel gücümüz oluyor. 5kwa için 7,5kwa güneş paneli bağlanmaktadır. bu sistemde akü kullanılmamaktadır. sürücü invertör güneşten aldığı enerjiyi 3 faz enerjiye çevirerek motoru çalıştırmaktadır

Saygılarımla

sinbas
21-08-2015, 14:30
çalıştırılacak motor gücünün 1,5 katı panel gücümüz oluyor. 5kwa için 7,5kwa güneş paneli bağlanmaktadır. bu sistemde akü kullanılmamaktadır. sürücü invertör güneşten aldığı enerjiyi 3 faz enerjiye çevirerek motoru çalıştırmaktadır

Saygılarımla
Merhaba arkadaşlar,
Geçen ay gittiğim 40 dönümlük kiraz bahçesinde sulama suyunu sadece güneş paneli ve onun verebildiği enerji ile çalışan dalgıç pompayla temin ediyorlarmış.

Ne kadar enerji o kadar su diyor arada ne invertör var, ne akü, ne de şarj hiç bir şey yok sadece paneller ve dalgıç pompa, yalnız pompayı çok pahalıya aldıklarını söylemişlerdi.

Güneşin en verimli saatlerinde daha fazla su çekiyor güneş zayıfladıkça su da azalıyordu.

Güneş hangi yönde ise Manuel olarak panelleri o yöne çeviriyorlardı. yani sabahtan öğleye kadar güney doğuya bakan paneller, öğlenden sonra akşama kadar da güney batıya çeviriyorlardı. akşam olunca tekrar güney doğuya yönlendiriliyor ve öylece bırakılıyor bu yolla güneşten tam yararlandıklarını söylüyorlardı.

Kullandıkları ekipmanın (güneş paneli "kaç watlık) ve pompa (kaç D/D lik) özelliklerini bilmiyorum sadece dalgıç pompanın ne bulursa onunla yetiniyor olması ilgimi çekmişti.

Benim de gözlemlediğim sadece iki takım güneş panelleri, iki adet dalgıç pompa, 2 kuyu ve havuzlar. Göz alabildiğine kiraz bahçesi. :) ve üzerinde muhteşem kirazlar.

evencees
12-05-2016, 19:55
merhaba
hiç elektrik bilgim yok.
bahçede kullanmak için hazır paket solar sistem alacaktım 2500 tl civarı.
bi tanıdığım İzmir gıda çarşısından malzemeleri al bi elektrikçiye toplattır. daha düşük maliyetli olur dedi.

çalışacak cihazlar:
1 veya 2 lamba
küçük tv +uydu
mini buzdolabı

almam gereken malzemeler için bi liste yapar mısınız? bi de hangi marka?

not:sadece yazın kullanacağım, güneş bol.

ahmetmesut
10-06-2016, 04:30
Arkadaşlar maliyet hesapları çok yapılmış ama güncel olarak hesap yapmak mümkünmü sizlere zahmet.
Sn evencees in sorusuda askıda kalmaması açısından ve güncel fatura fiyatı çıkarabilmek adına rica ediyorum. Teşekkürler

vincentt
28-09-2016, 22:25
Merhaba

Sayfaya yeni üye oldum. Bu konuda çok bilgili değilim ancak yaptıracağım prefabrik evde yenilenebilir enerji kullanmak istiyorum.

fakat ev daha yapılmadı; inşaat sırasında şebeke elektriğine ihtiyaç duyulur mu? yoksa yeterli güçteki güneş enerjisi sistemi ile inşaat yapılabilir mi?

Mecburen ilk etapta şebekeden elektrik alıp daha sonra mı güneş enerjisine geçmeliyim?

yardımlarınız ve cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim :)

alpmax
30-10-2016, 23:17
arkadaşlar 25 metre derinlikten , günde 2 ton depoya su koymak için,
dalgıç pompa,
panel,
ekipmanlar ne olmalı?
gece gerek yok. güneşlenme süresi 10 saat.
iç anadolu.

Yasinky06
25-11-2016, 20:14
Bende sizler gibi doğa ile toprak ile uğraşmasını seven ve forumu yakından takip eden birisi olarak hepimizin yaşadığınız sıkıntıları biliyorum. her ne kadar şehir gürültüsünden uzak doğa ile baş başa olmak istesek de bazı ihtiyaçlarımız için elektrik enerjisine ihtiyacımız olmaktadır.

konu üzerinde çalışmalarımız üzerine güneş enerjili ve güneş enerjisiz iki proje geliştirdik. size söyle bahsedebilirim.

güneş panelsiz sistem;(sessiz jeneratör) taşımalı bir sistem olup, şehir elektriği olan yerde şarj edip bağ evlerinizde lamba, tv, uydu, matkap, dekopaj vs vs gibi cihazlarınızı kullanabileceğiniz sizi 2 gün ila bir hafta idare edebilecek bir sistem. bu cihazı karavanda ,ormanda, elektrik olmayan her yerde, evinizde elektrik kesintilerinde,iş yerinizde elektrik kesintisi olan her yerde kullanabilirsiniz.

cihaz içindeki akü VRLA(deep cycle) aküdür. 10yıl ömürlü aküdür. bildiğiniz araba akülerinden 10kat güclüdür.İşin zor olan kısmı sadece akünüz zayıfladığı zaman elektrik olan bir yerde 7 ila 10 saat şarj etmek, jeneratörünüzün 12volt çıkışından ya da 220volt cıkışından şarj edebilirsiniz.sistem kurulurken ihtiyaçlarınız doğrultusunda 300w,600w,1000w olarak yapılmaktadır. istenildiği taktirde ilerleyen zamanlarda güneş paneli ekleyip,şarj etmek için taşımak zorunda kalmamanız.

örnek olarak; 300w bir sistemle neler yapabiliriz?
4 adet tasarruflu lambayı 16 saat kesintisiz çalıştırabilirsiniz veya 12 saat tv uydu veya matkapınızı. elektrikli testerenizi 300w kadar olan bütün cihazlarınızı çalıştırabilirsiniz.

600w ile bunlardan hariç mini buzdolabınızı , elektrik süpürgesi,ciç makinası vs vs gibi cihazları çalıştırabilirsiniz. haftasonları bağ evlerine giden ve elektriği olmayan yerler için cok güzel bir sistem konu ila bilgi almak isteyen olursa cevap verilecektir.

Bol güneşli günler sizlerin olsun
Saygılarımla
Bağ evime anlattığınız gibi bir sistem kurmak istiyorum.Ancak çalınma sebeplerinden dolayı güneş enerjisi istemiyorum. İçeride telefon Şarjı için kullanacağım priz ve aydınlatma ampul led v.s Dışarıda ise konteynırin önünü aydınlatan projektör **** benzeri birşey yapmak istiyorum. Bunun için gerekli malzemelerin fiyatı ne kadar tutar kullanım verimi ne olur bu konuda bilgi verirseniz sevinirim birde kaç gün içinde ulaştırabiliyorsunuz sistemi ? Teşekkürler

SİNAN DURGUT
29-11-2016, 19:08
yapılan çalışmalarımızı facebook dmrsolar, dmrsolar enerji, ve youtube takip edebilirsiniz

Merhaba tek savaşçı.
bağ evinde güvenlik sistemi kurmak istiyorum 5v 2amp ile çalışan bir gece görüşlü harekete duyarlı kablosuz bağlantı kurulacak bir kamera ile 5 vat 1 amp ile çalışan 3g wifi takılacak bu sistemi en az 1 hafta 24 saat enerji sağlayabilecek bir sistem için yardımcı olurmusun ve fiyat ne olur.

sistem hakkında bili bekliyorum saygılarımla.

l.ozgurel
15-06-2020, 22:45
Merhaba,

Çanakkale'de birkaç yıl boyunca şebeke elektriği alamayacağım bir bahçem var. Bu süre içinde oradaki ihtiyacımı görecek bir güneş enerji sistemi kurmak istiyorum. Amacım, şebeke elektriğine kavuştuğumda bu sistemi başka bir yere taşıyabilmek ve panel+akü takiyesiyle daha güçlü hale getirebilmek.

Bahsettiğim yer 600 metrekare. Ağırlıklı olarak yazın haftasonları gittiğim, haftada en fazla 2 gün yaşanacak 50 metrekarelik bir bağ evi var. Keson kuyum ve en fazla 100 metrekare sulanacak alanım var. Çatı müsait, güneşlenme durumu çok iyi. Gölge oluşturacak bir engel de yok.

İhtiyaçlarım tam olarak şunlar:
- Kuyudan 6 metre derinlikteki bu suyu çıkarmak istiyorum. 1 beygirlik bir su motorunu günde 1 saat çalıştırmak yeterli olur diye düşünüyorum. (haftada 2 gün)
- A+ enerji seviyesinde bar tipi buzdolabı çalışmalı (haftada 2 gün çalışması bile yeterli.)
- İç aydınlatma için 5 adet 10 Watt LED ampul günde 6 saat çalışır. (haftasonu)
- Dış aydınlatma için 4 adet 20 watt LED ampul her gece 8 saat görüş mesafesi yaratmak (ve güvenlik) amacıyla çalışır.
- Ayda bir 1000 Watt'lık bir elektrik süpürgesi yarım saat çalışır. (aküye yüklenmemek için güneşin yoğun olduğu saatte kullanılabilir)
- Haftada toplam yarım saatle sınırlı olmak üzere elektrikli kettle çalışır. (şart değil)
- Dizüstü bilgisayar ve telefon şarjı da yine o 2 gün kullanılacak şeyler.

Amacım bu kullanımı tam karşılayacak kaliteli bir inverter, iyi bir akü ve panel almak. 2 sene sonra da bu sistemi başka bir yerde panel+akü takiyesiyle çok daha kapasiteli bir sistem haline getirmek. Yani yatırım çöp olmasın istiyorum.

İstanbul'da marka ve hatta bu işi iyi yapan bir firma önerebilecek olan var mı acaba?