View Full Version : MKurtoglu / Kaktüs ve Sukulentlerim
MKurtoglu
25-02-2012, 06:20
Bir yılı aşkın süredir kaktüs ve sukulentlerle ilgileniyorum. Apartmanda yaşayanların doğa sevgisi bastırılamaz hale geldiğinde, balkonlarındaki üç beş saksı ile sınırlı mücadele vermeye sevk ediyor.
İlk kaktüsleri edindiğimde derme çatma ahşap raflar oluşturarak işe giriştiğimi hatırlıyorum. Yapı marketlerde rastladığım plastik portatif seralardan edinerek, kaktüs ve sukulentlerime bir adım daha kaliteli ortam yaratmayı sağlamıştım. Gün geçtikçe artan çeşit sebebi ile tek bir portatif seraya da sığamaz oldular. Daha çok rafı olan bir ikinci serayıda edindim. Çevremdeki eş dosttan güzel tepkiler alınca bu iş iyiden iyiye tutku oldu. (Bazı dostlarım bunu çılgınlık olarak düşündüğünün de farkındayım, sevginin önüne geçilemiyor.) Tohumdan yetiştirmek için plastik yetiştirme kapları edindim. Tohumlarda bu ilgiye karşılık verdiler. Ardından çelik alarak çoğaltmada da başarı sağlayınca yer yetmez oldu.
Önümüzdeki hafta iki portatif serayı kaldırarak, kutu profilden, altında tekerlekleri olan büyük bir seraya geçeceğim. Çizimini doğan ihtiyaçlar sebebi ile kendim hazırlayarak, demir doğrama atölyesinde imal edildi. Maliyeti ise hazır portatif seralardan çok yüksek olmadı. Tohum ve çelikten yetiştirdiklerim hariç, yaklaşık 194 adet saksıda gelişip büyümüş kaktüs ve sukulentim var.
Ağaçlar.net 'in sıkı takipçisiyim. Birçok forum üyesini bir yıldır yazıları ve fotografları ile takip ediyorum. Bu işte yalnız olmadığımı hissetmek bana daha çok cesaret verdi. İşin içinden çıkamadığımda paylaştığınız bilgiler sıkıntılarımı çözdü.
Bugünden itibaren seramdaki bitkilerimi sizlerle paylaşmaya karar verdim. Umarım değerli vaktinizi harcamam.
Sevgilerimle,
gülenmelek
25-02-2012, 06:59
Sayfanız hayırlı uğurlu olsun Sayın MKurtoglu ;)
Hayran hayran bakacağımız çok güzel fotolar gelecek kanaatindeyim ve heyecanla bekliyorum. Hepsini güle güle büyütün, büyütürken de kolaylıklar diliyorum. 194. Hiç de azımsanmayacak bir rakam çünkü ;)
Ve
Hoş geldiniz.
Sayfanız hayırlı olsun Sayın MKurtoğlu.
Fotoğraflarınızı görmek için sabırsızlanıyorum...
Sayfanız hayırlı olsun sn MKurtoğlu; merakla güzel kaktüslerinizin, tohumdan yetiştirdiklerinizin fotoğraflarını bekliyoruz:)
serkan_istanbul
25-02-2012, 09:54
Sayfanız hayırlı olsun.
Hoş geldiniz hayırlı olsun, 194 adet kaktüs ve sukulentinizi sabırsızlıkla bekliyoruz...
Sayfanız hayırlı olsun hoş geldiniz.
Sayın MKurtoglu aramıza hoş geldiniz.Bu sayfanızı okuyunca bir kaktüs sevdalısı daha diye düşündüm.Yapmış olduğunuz rafları ve bitkilerinizin fotoğraflarını dört gözle beklemekteyim.Ev ortamında 194 saksı büyük başarı,bunların fotoğraflarını zevkle izleyeceğime inanın.Selamlarımla.
Sevgili arkadaşlar, sevincinizi anlıyorum, yeni üyemiz sayın MKurtoglu'nun kaktüs kolleksiyonunu görmeğe can atıyorsunuz ama lütfen biraz sabırlı olun, arkadaşımız fotoğrafları yüklesin. Fikirlerinizi, beğenilerinizi daha sonra yazarsınız.
Nerede kaldı sizin sabrınız?
(kaktüsçü olmadığım nasıl da belli değil mi? :D)
Sayın MKurtoglu, sitemize girişiniz her ne kadar Mayıs 2011 tarihindeyse de kendinizi bu (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) başlıkta kısaca tanıtmanız gerekiyor, lütfen ihmal etmeyin.
MKurtoglu
26-02-2012, 07:18
Sevgili arkadaşlar, sevincinizi anlıyorum, yeni üyemiz sayın MKurtoglu'nun kaktüs kolleksiyonunu görmeğe can atıyorsunuz ama lütfen biraz sabırlı olun, arkadaşımız fotoğrafları yüklesin. Fikirlerinizi, beğenilerinizi daha sonra yazarsınız.
Nerede kaldı sizin sabrınız?
(kaktüsçü olmadığım nasıl da belli değil mi? :D)
Sayın MKurtoglu, sitemize girişiniz her ne kadar Mayıs 2011 tarihindeyse de kendinizi bu (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) başlıkta kısaca tanıtmanız gerekiyor, lütfen ihmal etmeyin.
Tüm mesaj gönderen arkadaşlarıma teşekkür ederim. Üye tanıtımı bölümünde #10975 no'lu ileti ile kendimi tanıtmaya çalıştım. Değerli mesajlarınız beni biraz telaşlandırdı. Elimde çok kaktüs olmasına rağmen, sizlerin kaktüslerinizden farklı tür ya da ırklar elimde olmadığını tekrarlamak istiyorum. Yurtiçi üreticilerin sunduğu ırklar elimde mevcut. Fotografları en kısa zamanda yükleyeceğim. Bu forumdan beklentim sizlerden gelen bilgiler eşliğinde amatör olarak kaktüs ve sukulentlerimi hayatta kalmalarını sağlamak olacaktır.
Sevgilerimle,
MKurtoglu
26-02-2012, 08:43
Selam,
Sizlerle fotografları paylaşmaya balkonumdaki iki portatif seranın genel görünümü ve raflarındaki konukları ile başlamak istedim. Önümüzdeki hafta, çizimini yaparak imal ettirdiğim yeni seramın fotograflarını da sizlerle paylaşacağım.
MKurtoglu
26-02-2012, 08:45
Seraların diğer raflarının fotografları...
Tanıtım için teşekkür ederim.
Kaktüsler hakkında pek bilgim yok, ben sadece güzel olduklarını söyleyebilirim ama arkadaşlar yakında fikirlerini belirtirler. ;)
Çok güzelmiş kaktüs ve sukulentleriniz.
13. mesajdaki en üst rafta arkada duran kaktüsünüz oldukça büyük sanırım. Çok yıldır sizde mi?
gülenmelek
26-02-2012, 20:15
Sayın MKurtoglu telaşlandırdık sizi ama :( bence değdi. ;)
Minicik, küçücük bir öneri; sizin için zor olabilir ama kare saksılar mükemmel yer avantajı sağlıyorlarmış gerçekten. ;)
Bu arada tüm bitkileriniz kış boyunca seranın içinde balkonda mı durdu diye sormak istiyorum. Bursa'nın da bu sene bayağı soğuk olduğunu biliyorum çünkü.
MKurtoglu
26-02-2012, 21:05
Çok güzelmiş kaktüs ve sukulentleriniz.
13. mesajdaki en üst rafta arkada duran kaktüsünüz oldukça büyük sanırım. Çok yıldır sizde mi?
Teşekkür ederim. O kaktüsü geçen yaz aldım. Fakat aldığımda alt gövdesi mevcuttu. Eylül ayında ufak bir filiz verdi ardından iki ay içinde mevcut gövdenin yarısı kadar büyüdü. Kış boyunca bir hareketlenme olmadı.
MKurtoglu
26-02-2012, 21:17
Sayın MKurtoglu telaşlandırdık sizi ama :( bence değdi. ;)
Minicik, küçücük bir öneri; sizin için zor olabilir ama kare saksılar mükemmel yer avantajı sağlıyorlarmış gerçekten. ;)
Bu arada tüm bitkileriniz kış boyunca seranın içinde balkonda mı durdu diye sormak istiyorum. Bursa'nın da bu sene bayağı soğuk olduğunu biliyorum çünkü.
Sayın GülenMelek,
Bu kış hiçbir kaktüs ve sukulentlerimi evin içine almadım. Sürekli balkonda sera içerisinde kaldılar. Kasım ayı başından bu aya kadar kaktüslere hiç su vermedim. 15 günde bir sukulentleri çok az su ile üstten suladım. Sulamayı genellikle sabah 09:00 civarında yaptım. Gün içerisinde drenajın tamamlanması, soğuk gecede suyun olumsuzluk yaratmamasını sağladım. Seranın fermuarlı ön girişlerini güneşli ve sıcaklığın 8-10 derece olduğu günler açarak, havalandırdım. Sulamadığım halde sera örtüsünde nemlenmeler gördüm, fakat hiçbir saksının toprağında aşırı nem sebebi ile yosunlanma olmadı. Sanırım seranın altının zemindeki açıklık ve raflarının tel formda olması havasız kalmalarını önlüyor. Bir iki defa örümcek tespit ettim. Seranın zeminine ilaç püskürterek, direk bitkilere temas ettirmeden ilaçlama işlemini gerçekleştirdim. Serayı kapatarak, ortamda ilacın tesirinin arttığını düşünüyorum. -10 derece soğuklara rağmen hiç kayıp yaşamadan bu kışı atlattım.
Şimdi baharı bekliyorum. Saygılarımla...
MKurtoglu
26-02-2012, 21:29
Geçen yıldan paylaşmak istedim.
Sayın MKurtoglu, çok geniş bir kolleksiyonunuz var anlaşılan.:) Raflarınız çok düzenli ve güzel görünüyor. Bitkileriniz de sağlıklı ve bakımlı ve mutlu görünüyor. Hepsini tek tek tanımak isteriz. Ve tecrübelerinizi duymak isteriz. Aramıza hoş geldiniz.:)
Gymnocalciumlarım çiçekleri harika. Umarım bu sene de çiçeklenirler.
MKurtoglu
26-02-2012, 22:08
Sayın MKurtoglu, çok geniş bir kolleksiyonunuz var anlaşılan.:) Raflarınız çok düzenli ve güzel görünüyor. Bitkileriniz de sağlıklı ve bakımlı ve mutlu görünüyor. Hepsini tek tek tanımak isteriz. Ve tecrübelerinizi duymak isteriz. Aramıza hoş geldiniz.:)
Gymnocalciumlarım çiçekleri harika. Umarım bu sene de çiçeklenirler.
Teşekkür ederim. Sizlerin kolleksiyonun yanında herbiri genç ve yolun başındalar. Özellikle sayfalarınızda isimlendirme yaptığınız paylaşımlarınızın takipçisiyim. Çok şık düzenlemeler ile çalışmalarınız göz dolduruyor.
Saygılarımla...
Kaktüs- sukulent sayfanız hayırlı olsun Sayın MKurtoğlu, aramıza hoşgeldiniz...
Genelde sayfa açan arkadaşlar az sayıda kaktüsle başlayıp , sonra çoğalarak devam ediyorlar(benim gibi) ;) ... Sizin kaktüsleriniz zaten çok fazlaymış ;) , en kısa zamanda tanımak isteriz türlerinizi....
Geçen yıldan paylaşmak istedim.
Çok güzelmiş çiçekleri.
MKurtoglu
27-02-2012, 18:53
Kaktüs- sukulent sayfanız hayırlı olsun Sayın MKurtoğlu, aramıza hoşgeldiniz...
Genelde sayfa açan arkadaşlar az sayıda kaktüsle başlayıp , sonra çoğalarak devam ediyorlar(benim gibi) ;) ... Sizin kaktüsleriniz zaten çok fazlaymış ;) , en kısa zamanda tanımak isteriz türlerinizi....
Bir senenin üzerinde sizlerin paylaştıklarınızı takip ettim. Benim kaktüs ve sukulentlerim dah çok küçükler. Yeriminde darlığı sebebi ile, küçük ama fazla çeşit edinmeye çalıştım. Onları takip etmek için ara ara fotografladım. İşin püf noktasını öğrenmek için döküman bulmak oldukça güç. Bu sitenin varlığı bu açığı kapatıyor. Yazılarınızdaki samimiyet ve yaşadıklarınızı tüm açıklığı ile paylaşmanız, zaman zaman unu ben de yaşamıştım, dememe sebep oluyor.
Sizlerle olmak bana mutluluk verecektir.
Sevgilerimle,...
MKurtoglu
27-02-2012, 18:53
Çok güzelmiş çiçekleri.
Teşekkür ederim.
Sayfanız hayırlı olsun sayın MKurtoğlu; Özellikle tohumdan yetişdiklerinizi görmek için sabırsızlanıyorum.
MKurtoglu
28-02-2012, 20:30
Sayfanız hayırlı olsun sayın MKurtoğlu; Özellikle tohumdan yetişdiklerinizi görmek için sabırsızlanıyorum.
Teşekkür ederim. Haftasonu fotograflayıp, sizlerle paylaşacağım.
Saygılarımla,
MKurtoglu
28-02-2012, 20:45
Eskilerden...
MKurtoglu
28-02-2012, 21:48
Evimizin 12 senelik ilk göz ağrısı kaktüsü.. Tüm kışı dış ortamda geçirir. Yazında bol bol çiçek verir.
Sayfanız hayırlı ve bereketli olsun. Aramıza hoşgeldiniz.
Çok emek var bu saksılarda, emek karşılığı da bolca çiçek sunmuşlar size.
Eski olsa da, çiçeklenmiş hallerini görmek mutlu etti beni. Teşekkürler.
MKurtoglu
28-02-2012, 23:10
Sayfanız hayırlı ve bereketli olsun. Aramıza hoşgeldiniz.
Çok emek var bu saksılarda, emek karşılığı da bolca çiçek sunmuşlar size.
Eski olsa da, çiçeklenmiş hallerini görmek mutlu etti beni. Teşekkürler.
Teşekkür ederim.Sizinkilerin yanında bizimkiler birer yavru.
Saygılarımla,..
Evimizin 12 senelik ilk göz ağrısı kaktüsü.. Tüm kışı dış ortamda geçirir. Yazında bol bol çiçek verir.
Çok güzelmiş, bayıldım çiçeklerine. Bu türün çiçekleri 1 gün mü kalıyor açık olarak.
MKurtoglu
01-03-2012, 18:53
Çok güzelmiş, bayıldım çiçeklerine. Bu türün çiçekleri 1 gün mü kalıyor açık olarak.
Teşekkürler. Maalesef bir gün açık kalıyorlar. Geçtiğimiz yaz 4-5 defa çiçek açtığı için keyif aldığım kaktüsümdür.
Teşekkürler. Maalesef bir gün açık kalıyorlar. Geçtiğimiz yaz 4-5 defa çiçek açtığı için keyif aldığım kaktüsümdür.
Bana anlatılana göre kayınvalidemin kaktüsü de sizinki ile aynı tür olmalı. Çiçekleri masayı dolduracak kadar çok olurmuş. Eşim küçükken çiçeklerinin içine çekirdek leblebi falan atarmış :)
MKurtoglu
01-03-2012, 20:07
Kaktüs bir tomurcuk verir. Günlerce açmasını gözlersin. Ama yanında olamadığın gün çiçeğini açar. Bu kadar özenirsin, tek tek kare fotograflarını aldığın tomurcuk, bir günlüğüne açmıştır çiçeğini. Bir sonraki tomurcuğun peşine düşersin.
nurcanaybay
02-03-2012, 18:49
Ne güzel anlatmışsınız ,şiir gibi :)
Beklemesi bile güzel değil mi ...
MKurtoglu
02-03-2012, 21:34
Ne güzel anlatmışsınız ,şiir gibi :)
Beklemesi bile güzel değil mi ...
Bir de hiç ummadığınız bir kaktüsten şahaser çiçeklerle karşılaşırsınız. Büyük süprizlerle karşılaşmak, dış görünüşe değil, iç güzelliği ön plana çıkarıyor. İnsanlar içinde geçerli değil midir.
zafer1326
02-03-2012, 21:51
Ellerinize yüreğinize sağlık sayın MKurtoğlu. Zaten kaktüslerin cazibesi de bu değil mi?
MKurtoglu
03-03-2012, 06:35
Ellerinize yüreğinize sağlık sayın MKurtoğlu. Zaten kaktüslerin cazibesi de bu değil mi?
Teşekkür ederim. Bursa'da oldukça fazla doğa sever olması çok hoş.
Benim de dikkatimi çekti, Bursa'dan üyelerin sayısının artması...
Aynı şeyin Balıkesir için olmasını da isterim ama şöyle şehirde gezerken bakıyorum da , değil balkonlarda kaktüs görmek, 2 dal normal çiçek bile yok... :(
MKurtoglu
03-03-2012, 06:56
Benim de dikkatimi çekti, Bursa'dan üyelerin sayısının artması...
Aynı şeyin Balıkesir için olmasını da isterim ama şöyle şehirde gezerken bakıyorum da , değil balkonlarda kaktüs görmek, 2 dal normal çiçek bile yok... :(
Balıkesir'in ikliminin Bursa'ya nispeten sert olmasından kaynaklanıyordur. Dış ortamda zorlandıkları için evlerin içinde yetiştirmek zorunda kalıyorlar. Çok Balıkesir'linin evini bilirim, her köşesini çiçeklere ayırdıklarını, özenle büyüttüklerini. Sizde aynı yolu izliyor olmalısınız. Saygılarımla..
Doğayla Barış
03-03-2012, 07:22
Merhaba, sayfanız hayırlı olsun. Çok güzel kaktüsleriniz var. Hele tomurcuktan çiçek açışını izlemek müthiş olmalı. Ben bahçede bitkilerimi fotoğraflarken birden kum zambağı açmaya başladı. Nefesim kesildi, o kadar şaşırdım ki ellerim titremiş heyecandan, fotoğraflar flu çıktı. Büyüleyici bir deneyimdi.
Henüz kaktüslerde o zevki tadamadım.
Bursa benim için çok özel bir şehir , büyüdüğüm, en sevdiklerimle vedalaştığım...
Çocukluk hafızamda kalan Bursa = Deprem, şiddetli lodos, mis kokulu osmanlı çileği ve bayıldığım kestane şekeri :-))
Bir ara kaktüs seranızın planını rica ediyorum. Güzel bir kolleksiyon izleyeceğiz, takip edeceğim. Esenlikler diliyorum.
MKurtoglu
03-03-2012, 07:46
Merhaba, sayfanız hayırlı olsun. Çok güzel kaktüsleriniz var. Hele tomurcuktan çiçek açışını izlemek müthiş olmalı. Ben bahçede bitkilerimi fotoğraflarken birden kum zambağı açmaya başladı. Nefesim kesildi, o kadar şaşırdım ki ellerim titremiş heyecandan, fotoğraflar flu çıktı. Büyüleyici bir deneyimdi.
Henüz kaktüslerde o zevki tadamadım.
Bursa benim için çok özel bir şehir , büyüdüğüm, en sevdiklerimle vedalaştığım...
Çocukluk hafızamda kalan Bursa = Deprem, şiddetli lodos, mis kokulu osmanlı çileği ve bayıldığım kestane şekeri :-))
Bir ara kaktüs seranızın planını rica ediyorum. Güzel bir kolleksiyon izleyeceğiz, takip edeceğim. Esenlikler diliyorum.
Yapı marketlerde satılan portatif seralardan iki adet kullanıyorum. Bugün portatif seraların yapısından yola çıkarak, kendi çizimini hazırladığım seramı eve getirecekler. Kutu profilden imal edildi. Seranın altında kolaylıkla yer değiştirmeyi sağlayacak tekerlekleri mevcut. Üzerine şeffaf ithal plastik çadır dikildi. İlkbaharda bu çadırı söküp,sonbaharın ortasında tekrar seranın üzerini kapatacağım. Serayı ara ara havalandırmak gerektiği için ön cephesine fermuarlı sistem kullandık. Seranın boyu oldukça uzun olduğu için fermuar bulmakta güçlük çektik. Sonunda tüm malzemeleri toparlayarak, serayı tamamladık. Bugun 11:00 gibi sera eve teslim edilecek. Seranın çizimini de sizlerle haftaiçi paylaşabilirm. Saygılarımla..
MKurtoglu
03-03-2012, 13:47
Crassula dubai olduğunu düşündüğüm sukulentin yaprağı kopmuştu. Sizlerin iletilerinizi okuyarak bu yaprağı üretim amaçlı kullandım. Ağustos ayının sonunda bekletip, toprağa ekim yaptım. Şu an üzerinde minik filiz ve yapraklar mevcut.
MKurtoglu
04-03-2012, 14:58
Yeni yaptrıdığım sera dün eve teslim edildi. Fakat yoğun yağmur yağışı sebebi ile bu sabah taşıma işlemini gerçekleştirebildim. Sabah 11:00 den 15:00 kadar taşıma işlemi beni oyaladı. Yeni sera, diğer portatif iki seradaki tüm kaktüsleri aldığı gibi, tohumdan yetiştirmekte olduğum tüm minik saksılarıda içine aldı.
Kutu profilden, gövdesini taşınması durumunda rahat edebilmel için iki parçalı olarak imal ettirdim. İki gövde ortadan birleştirilerek, tek sera gövdesi elde edildi. Rafları için tel metal bir malzeme kullandık. Sera içindeki hava sirkülasyonu sağlandı. İthal şeffaf branda ile üzerine çadır dikildi. Ön tarafında iki parça açılır femuralı kapısı mevcut. Fermuarlar açıldıktan sonra ön cephede rulo yapılarak, seranın üzerinde yer alan tokalı halatlar ile, toplu kalmaları sağlanıyor. Ayak yerine 360 derece döner tekerlekler monte edildi. Ayrıca tekerlekler üzerinde kilitlerde mevcut. Bursa'nın lodosları sert olduğu için, rüzgarla hareket etmesi önlenmiş oldu. Tekerleklerin bir yararı da, balkon temizliğindeki sıkıntıyı çözmesi oldu.
Her raf arası 30 cm açıklığa sahip, kaktüs ve sukulnetler daha ferah ortama kavuştu. 5 sıra raf mvcut. Ön üst raf 20 cm yüksekliğinde tutuldu. Minik saksılar için faydalı bir alan sağlandı.
Seranın montajı ve taşınma işlemi esnasında, dairenin birinci katta olması yoldan geçenlerin sorularına maruz bıraktı. Nereden alındığı, kaça mal olduğu, vb. bir çok soru aldım. Soruların ardından gelen olumlu tepkiler ise, hoş bir işi gerçekleştirdiğimi hissettirdi.
MKurtoglu
04-03-2012, 15:27
Sayfanız hayırlı olsun sn MKurtoğlu; merakla güzel kaktüslerinizin, tohumdan yetiştirdiklerinizin fotoğraflarını bekliyoruz:)
Sayın Sevim.K,
Tohumdan yetiştirdiklerimi merak etmiştiniz. Bugün fırsat bularak, fotograflamaya çalıştım. Geçen Eylül sonundan bu tarihe kadar büyüye büyüye bu boya gelebildiler. Propagation kaplarda yetiştirmenin avantajını gördüm. Oldukça uygun ortam yaratıyorlar. Bu kış hiç onları seraya veya evin içine almadan bu kaplarda balkonun ışık alan bir köşesinde bıraktım. Hiç kayıp yaşamadan bu boya geldiler.
Yeni edindiğim bir iki kaktüsün altında farklı kaktüs yavrularını ayırarak yetiştirdiklerimde var. Sayıları 7-8 'i buldu.
MKurtoglu
04-03-2012, 15:32
Ayrıca küçük saksılar için devrilmelerini önlemek için, yapı marketlerin bahçe bölümlerindeki kenarları yüksek, sepet tarzı kapları kullanıyorum. Birbirlerinin içine geçerek, yerde kaplamıyorlar. Saksılar içindeyken, üst üste dizerseniz, saksı ve bitkilerinin bir üstteki sepete temas etmiyorlar. Yeri dar olanlara tavsiye ederim.
dağ çiği
04-03-2012, 16:21
Sayın MKurtoğlo,Seranızı çok beğendim güle güle kullanın.Örtüsü rafları her şeyi çok güzel olmuş.(Hepimize lazım, maliyeti nedir acaba?)
Kaktüs türleriniz oldukça fazla güle güle büyütün.Yapraktan büyüyen miniğede bayıldım.Bütün kış o da seradamıydı acaba.?
Güzellerinizi zevkle takipteyim.
MKurtoglu
04-03-2012, 16:32
Sayın MKurtoğlo,Seranızı çok beğendim güle güle kullanın.Örtüsü rafları her şeyi çok güzel olmuş.(Hepimize lazım, maliyeti nedir acaba?)
Kaktüs türleriniz oldukça fazla güle güle büyütün.Yapraktan büyüyen miniğede bayıldım.Bütün kış o da seradamıydı acaba.?
Güzellerinizi zevkle takipteyim.
Sayın dağ çiği,
Teşekkür ederim. 300 TL civarı bir harcama yaptım. Özellikle demir doğrama bir dostumun yardımı büyük.
Yapraktan büyüyenler seradaydı.
Ben de sizin saksı dizaynlarının takipçisiyim.
Seranız çok güzel olmuş, güle güle kullanın.
MKurtoglu
04-03-2012, 20:02
Seranız çok güzel olmuş, güle güle kullanın.
Teşekkür ederim.
Sayın MKurtoğlu, seranızı ben de çok beğendim. Çok kullanışlı görünüyor, üstelik çiçeklerin havadar kalması sağlanmış. Saksılarınızdaki düzen, tertipte göze hemen çarpıyor. Bitkilerinize özel bir özen gösterdiğiniz besbelli... Tebrik ediyorum...
MKurtoglu
05-03-2012, 19:28
Sayın MKurtoğlu, seranızı ben de çok beğendim. Çok kullanışlı görünüyor, üstelik çiçeklerin havadar kalması sağlanmış. Saksılarınızdaki düzen, tertipte göze hemen çarpıyor. Bitkilerinize özel bir özen gösterdiğiniz besbelli... Tebrik ediyorum...
Portatif seralarda iş görüyordu. Fakat gün geçtikçe kaktüs ve sukulentler boy attıkça, raf arası mesafe yetersiz kalmıştı. Saksı sayısı arttıkça yer sıkıntısıda sorun haline geldi. Teşekkür ederim. Saygılarımla,..
Sayın MKurtoğlu, seranız çok güzel olmuş. Hayırlı olsun.İyi akşamlar.
MKurtoglu
05-03-2012, 19:56
Sayın MKurtoğlu, seranız çok güzel olmuş. Hayırlı olsun.İyi akşamlar.
Teşekkür ederim Sayın eoe1234. Bursa'dan yeni bir üye görmek çok hoş.
Seranız hem güzel hem de kullanışlı. Kaktüs ve sukulentlerinizin yerlerinde mutlu olduğu belli oluyor. Ben şimdilik marketten aldığım rafla idare ediyorum. Ama balkon masasıda işgal edilmiş durumda onu temizlemem gerekiyor. Arada isyan sesleri duyuyorum çünkü:)
Tohumdan yetiştirmedeki başarınızdan dolayı kutlarım sizi. Ben başarılı olamadım iki denememde. Yenilen güreşçi güreşe doymazmış derler. Bende yeniden deneyeceğim galiba;)
Yavruların gelişmeleri harika. Çok çabuk büyüyorlar. Bu yaz kocaman olacaklar bu gidişle, emeklerinize sağlık
Sayın MKurtoglu sizi tebrik ederim bu güzel raf sisteminden dolayı.Fikirlerinize ve ellerinize sağlık.Raflar epey saksıyı kaldırdığı gibi zamanı geldiğinde seraya dönüşmesi ile çok cazip ve kullanışlı.Kaktüslerinizin çokluğuda sizi bu yola ittiği anlaşılmakta.Bol bol çiçeklerini görürsünüz inşaAllah.
MKurtoglu
06-03-2012, 19:09
Seranız hem güzel hem de kullanışlı. Kaktüs ve sukulentlerinizin yerlerinde mutlu olduğu belli oluyor. Ben şimdilik marketten aldığım rafla idare ediyorum. Ama balkon masasıda işgal edilmiş durumda onu temizlemem gerekiyor. Arada isyan sesleri duyuyorum çünkü:)
Tohumdan yetiştirmedeki başarınızdan dolayı kutlarım sizi. Ben başarılı olamadım iki denememde. Yenilen güreşçi güreşe doymazmış derler. Bende yeniden deneyeceğim galiba;)
Yavruların gelişmeleri harika. Çok çabuk büyüyorlar. Bu yaz kocaman olacaklar bu gidişle, emeklerinize sağlık
Sayın Sevim.K
Tohumdan yeetiştirmek için çok çaba harcamadım. Üstü kapaklı fide yetiştirme kapları oldukça faydalı. Edindiğim kaktüslerin minik saksılarına tohumları üçerli dörderli ektim. Çimlenme başlangıcında masa lambasının altında hem ısınmalarını hemde ışık ihtiyaçlarını sağladım. İki ay sonra diken oluşumu başladı. Ardından plastik kapaklı fide yetiştirme kapları içine alıp, kasım baışndan bu yana balkonda tuuttum.
Tohumların içinde lithopslar vardı. Onların tamamını kaybettim. Sadece kaktüsler hayatta kaldı. Lithopsları tohumdan yetiştirmek kaktüse göre daha zor. Üye dostlarımızda, tohumdan yetiştirebilen bir iki örnek mevcut. Onları tekrar tebrik ediyorum.
Bu aysonu Almanya'dan sukulent ve kaktüs tohumları gelecek. Yeni bir maceraya başlayacağım. Bu sefer Eylül ayından değil, Nisan ayından tohumları yetiştirmeyi düşünüyorum.
Değerlerli eleştirileriniz için teşekkür ederim.
MKurtoglu
06-03-2012, 19:18
Sayın MKurtoglu sizi tebrik ederim bu güzel raf sisteminden dolayı.Fikirlerinize ve ellerinize sağlık.Raflar epey saksıyı kaldırdığı gibi zamanı geldiğinde seraya dönüşmesi ile çok cazip ve kullanışlı.Kaktüslerinizin çokluğuda sizi bu yola ittiği anlaşılmakta.Bol bol çiçeklerini görürsünüz inşaAllah.
Sayın Yener Bey,
Bursa'da birçok yapı marketin mevcut olması ve herbirinde de kaktüs satış bölümü ayırmaları, evde yer bırakmadı. İki portatif seramın rafları doldu. Bu yeni oluşturduğum sera inanılmaz rahatlattı. Bu son projeyi uzun uğraşlarla gerçekleştirdim. Abartmamayı hedefledim. Serayı eve getirip, çadırını üzerine geçirdikten sonra, korktuğumun başıma geldiği aşikardı.
İnşallah çiçekler açarda, sizlerle paylaşma olanağım olur. Eleştirileriniz için teşekkür ederim.
MKurtoglu
06-03-2012, 21:11
İsimlerini bulamadığım kaktüs ve sukulentlerim için yardımlarınızı bekliyorum.
sevda271
09-03-2012, 23:51
sayfanız hayırlı olsun hepsi çok güzel bunları görünce benimkilerde bişeymi diye düşündüm...
Sayın MKurtoglu, sayfanız hayırlı olsun. Dilerim yüreğinizi ısıtacak güzellikte çiçeklerini her daim görürsünüz.
MKurtoglu
10-03-2012, 16:26
sayfanız hayırlı olsun hepsi çok güzel bunları görünce benimkilerde bişeymi diye düşündüm...
Sayın sevda271 çok teşekkür ederim. Zamanla elinizdekilere inanamayacaksınız. Sabır bu işin tek koşulu. Birgün gelecek elinizdekilerin zengin çeşitte ve sayıca çoğalmalarından dolayı yer bulamayacaksınız. Tüm kış kaktüs ve sukulentler uykudaydı. Bu işe giriştiğimden bu yana kışlar bana uzadı. Edinmek için sabır, çiçeklemeleri için sabır, tohumdan yetiştirdiğinizde büyümeleri için sabır. Bu sabır işi gözünüzü korkutmamalı. Sonunda sizlere tüm sevginizin karşılığını veriyorlar.
Saygılarımla,
MKurtoglu
10-03-2012, 16:28
Sayın MKurtoglu, sayfanız hayırlı olsun. Dilerim yüreğinizi ısıtacak güzellikte çiçeklerini her daim görürsünüz.
Sayın Nikon, çok çok teşekkür ediyorum. Benim bir hobimde fotograftır ve kullandığım makinam hep Nikon olmuştur. sizin nickname seçmede fotografın etkisi var mıdır?
Saygılarımla,
Kesinlikle doğru tespit etmişsiniz, mesleğim gereği fotoğraf makinesi benim parçamdır ve kullandığım fotoğraf makinesi markası Nikon'dur.
MKurtoglu
11-03-2012, 18:20
Bugün sukulentlerin bakımlarını yaparken, birer birer canlandıklarını gördüm. Minik yavrular vermeye, yumrular oluşmaya başlamış. Doğa yavaş yavaş canlanıyor. Cemrenin düşmesi ispatlanmış oldu.
MKurtoglu
11-03-2012, 18:21
Devam... ikinci fotografta, çiçek için yumru oluştuğunu düşünüyorum.
Haklısınız çiçek geliyor.:)
MKurtoglu
11-03-2012, 21:17
Haklısınız çiçek geliyor.:)
Geçen günlerin ve önümüzdeki her günün hava durumunu takip ediyorum. İki üç akşam seranın önünü açık bıraktım. Gece yaklaşık 6-4 derece arası ısı değerlerini kaydettim. Gündüz yaklaşık 9-11 derece ısı değerlerinde seyretti. Sıcaklık zaman zaman beni düşündürdü. Seranın önünü açmakta erken mi davranmıştım. Tüm filizlenme inannılmaz bir şekilde bu hafta hız kazandı. Cemre olayının varlığını bu canlanma ile hissedilir derece açık ve net olduğunu gördüm.
Şimdi toprağın üzeri ile birlikte altınında canlanacağı, birçok böcek, bit, sinekte de canlanma olacaktır. Bugün ilaçlama için alışveriş yaptım. Bir hafta daha bekleyip, ilk ilaçlamayı, aysonunda da ilk besin vermeye başlayacağım.
İşimiz önümüzdeki haftalar artacak ve bir o kadarda zevkli hal alacak. Hepimize kolay gelsin.
MKurtoglu
17-03-2012, 07:57
PRATİK KAKTÜS ETİKETLEME
Kaktüs ve sukulentlerin botanik adlandırmalarını saksılar üzerine etiketlemek sıkıntılı ve zorlu çalışmayı gerektiriyor. Eğer titiz davranıyorsanız, bitki ve saksı kadar etiketlemeninde düzenli olmasını istersiniz. İsimleri bilgisayarda tek fontta hazırlayıp, print edip, şeffaf bant ile saksı üzerine yapıştırmak oldukça fazla zamanımı alıyordu. Yeni bitki aldığımda günlerce etiketleme hazırlığından kaçınırdım.
Ofiste çay içerken, kağıt bardağın içindeki ahşap çay karıştırma çubuğu ilgimi çekti. Bu pratik kullanımlı etiketleme işleminde kullanılabiirdi. Bir iki adet üzerinde sabit çıkmaz mürekkepli kalemler ile deneme yaptığımda uygulamada pratiklik kazanacağımı keşfettim.
Tüm üyelere tavsiye ederim. Karıştırma çubukları etiketleme maliyeti açısından da oldukça cazip. 1000 adetinin toplamda 3.50 TL maliyeti var. Tüm bitkileri etiketlemem bir iki saatte tamamladım.
Kolay gelsin.
Çok güzel:) Okul kantinimizde çay bardaklarında bu çubuklardan kullanılıyordu.. O zaman neden olmasın diye düşünmüştüm bitkilerde kullanımı için. Güzel bir çalışma olmuş:)
MKurtoglu
17-03-2012, 15:47
Çok güzel:) Okul kantinimizde çay bardaklarında bu çubuklardan kullanılıyordu.. O zaman neden olmasın diye düşünmüştüm bitkilerde kullanımı için. Güzel bir çalışma olmuş:)
İnsan tembel olunca, pratiklik için çareler arar. Bu işin üstesinden nasıl kolayca gelirim diye. İşinize yaradıysa memnun olurum.
gülenmelek
17-03-2012, 17:04
Sayın MKurtoglu tembellik size mahsus değil sadece :D
Pratik görünüyor evet ama zamanla toprak altında kalan kısım çürüme yapar diye düşünüyorum. Ben de bir ara toprağın nemini kontrol etmek için çöp şişlerden (Ya ağaç ya da bambu gibi bir şey, tam bilmiyorum. Metal değil) yararlanmıştım. Uzun zaman sürmeden çürüyüp kırılıyorlardı.
MKurtoglu
17-03-2012, 20:28
Sayın MKurtoglu tembellik size mahsus değil sadece :D
Pratik görünüyor evet ama zamanla toprak altında kalan kısım çürüme yapar diye düşünüyorum. Ben de bir ara toprağın nemini kontrol etmek için çöp şişlerden (Ya ağaç ya da bambu gibi bir şey, tam bilmiyorum. Metal değil) yararlanmıştım. Uzun zaman sürmeden çürüyüp kırılıyorlardı.
Güzel bir tiyo verdiniz, teşekkürler. Bu etiket çubukları verniklersem, toprakta çürümeyi önleyecektir. Sulamayı da bu çubuktan uzakta yaparsam, rutubetlememeye çalışacağım. Tekrar teşekkürler.
gürkan63
17-03-2012, 23:18
İyi fikir burda plastik oluyor genelde.Ben mesela dondurma kablarının kapaklarını şeritler halinde kesip,CD kalemiyle isimlerini yazıyorum.Nedense zamanla siliniyorlar,bir yolunu bulmak lazım.
MKurtoglu
18-03-2012, 07:43
İyi fikir burda plastik oluyor genelde.Ben mesela dondurma kablarının kapaklarını şeritler halinde kesip,CD kalemiyle isimlerini yazıyorum.Nedense zamanla siliniyorlar,bir yolunu bulmak lazım.
Ahşabın üzerini yakarak desen ve motif verildiğini biliyorum. Bu yakma işlemini yapan aletin ismini bilemediğim için, nereden alabileceğimi bulamadım. Ahşabın üzeri yakılarak işlendiğinde uzun yıllar silinmeden kalabiliyor. Örneğin kullandığımız tavlaların üzerindeki işaretleme ve motifler bu cihaz ile yakılarak oluşturuluyor. Araştırmaya devam edeceğim. Bilgiye ulaştığımda sizlerle paylaşacağım.
gülenmelek
18-03-2012, 08:02
Pirografi (dağlama resmi), yani ahsap üzerine yakarak resim yapma sanatı.
Kullanılan alet ise bir çeşit havya imiş.
PROFESYONEL AHŞAP YAKMA KALEMİ FARKLI UÇLARIYLA GittiGidiyor'da 38667482 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/profesyonel-ahsap-yakma-kalemi-farkli-uclariyla-38667482)
Dremel ile Mkemmel Desenler Yaratn (http://www.sondakika.com/haber-dremel-ile-mukemmel-desenler-yaratin-3034904/)
MKurtoglu
18-03-2012, 08:15
Pirografi (dağlama resmi), yani ahsap üzerine yakarak resim yapma sanatı.
Kullanılan alet ise bir çeşit havya imiş.
PROFESYONEL AHŞAP YAKMA KALEMİ FARKLI UÇLARIYLA GittiGidiyor'da 38667482 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/profesyonel-ahsap-yakma-kalemi-farkli-uclariyla-38667482)
Dremel ile Mkemmel Desenler Yaratn (http://www.sondakika.com/haber-dremel-ile-mukemmel-desenler-yaratin-3034904/)
Değerli bilgi için teşekkürler. Hemen konuyu takibime alıyorum.
Sayın MKurtoglu çok güzel ve pratik isim bilgileri için teşekkürler.Fakat bir sorun var bunu
ben denedim.Ahşap olduğu için bir müddet sonra toprakta olan kısmı çürüme yapıyor,buda
bitkiler için zararlı olmakta,bu yüzden bunların plastikten olanları tercih edilmeli diye düşünmekteyim.İyi günler dilerim.
MKurtoglu
18-03-2012, 19:25
Sayın MKurtoglu çok güzel ve pratik isim bilgileri için teşekkürler.Fakat bir sorun var bunu
ben denedim.Ahşap olduğu için bir müddet sonra toprakta olan kısmı çürüme yapıyor,buda
bitkiler için zararlı olmakta,bu yüzden bunların plastikten olanları tercih edilmeli diye düşünmekteyim.İyi günler dilerim.
Sayın yener.T,
Çürüyen ahşap çubuğun bitkiye vereceği zararın ne olduğunu merak ettim. Çünkü birçok torf karışımında ağaç parçaları da kullanılmaktadır. Bu konuda bilgim yetersiz olduğu için bu soruyu sordum. Kusuruma bakmayın. Plastik üzerine yazılan yazılarda bir süre sonra siliniyor. Kalıcı olan bir çözüme ihtiyacım var. Teşekkürler.
sonerordo
18-03-2012, 21:17
sayın Kurtoğlu, silinmeyen bir kalem yardımcı olabilir. sadece kağıt için olan kalemlerden kullanmayın. tahta plastik yüzeyler için kalemler var. gerçi ne kullandığınızı bilmiyorum, aklıma geldi sadece. ben önce fotoğraflarını çekiyorum. fotoğrafları bilgisayara atınca "ad değiştir" deyip isimlerini oraya yazıyorum. zaten genelde isimleri internetten öğrendiğim için daha pratik oluyor. mesela yukarıdaki fotoğrafları çektikten sonra çubukları çıkarabilirsiniz. tabi bu yaygın bi alışkanlık, sizin düzeniniz. ya da benim tembelliğimdir, bilemedim. kolay gelsin sizlere :)
MKurtoglu
19-03-2012, 21:56
sayın Kurtoğlu, silinmeyen bir kalem yardımcı olabilir. sadece kağıt için olan kalemlerden kullanmayın. tahta plastik yüzeyler için kalemler var. gerçi ne kullandığınızı bilmiyorum, aklıma geldi sadece. ben önce fotoğraflarını çekiyorum. fotoğrafları bilgisayara atınca "ad değiştir" deyip isimlerini oraya yazıyorum. zaten genelde isimleri internetten öğrendiğim için daha pratik oluyor. mesela yukarıdaki fotoğrafları çektikten sonra çubukları çıkarabilirsiniz. tabi bu yaygın bi alışkanlık, sizin düzeniniz. ya da benim tembelliğimdir, bilemedim. kolay gelsin sizlere :)
CD üzerine permanent (kalıcı) tanımlı S boyutlu ucu olan kalem ile adlandırmaları yazıyorum. Fakat güneşte yazı renginin açıldığını fark ediyorum.
Bazı türlerin interneteki fotografları ile benzerlik gösteren tek bir kaktüsümün defalarca ismini değiştirdiğimi hatırlıyorum. İnternette paylaşılan aynı ad ile farklı görüntü de türler nevcut. Bazı zaman bu isimlendirmeye takılmamam gerektiğini düşünüyorum. Fakat alışveriş esnasında tereddütü bir bakıma ortadan kaldırıyor.
Bu hafta sonu 5 adet farklı kaktüs satın aldım. Halen isimlerini bulamadım. Çalışma hayatımın yoğunluğu sebebi ile onlarla haftasonu ilgilenebiliyorum. Sizin taktiği uygulayarak, fotograflarını çekip, isimlerini gün içinde boşlukları değerlendirebilirim.
Teşekkürler.
MKurtoglu
24-03-2012, 07:02
Seranın teknik resmini sizlerle paylaşmak istedim. Bu teknik resimdeki ölçüler mm.'dir. Her işin başı proje ile başlar. Saksı sayısı arttıkça raflar arasında onlara ulaşmak, sulamak, kontrol için dışarıya almak için raf yüksekliğinin ideal olması gerekir. Portatif seralarda raf aralığı sıkıntı yaratıyordu. Balkonun zemin temizliği artık çok kolay. Tekerlekli serayı oldukça rahat yer değiştirebiliyorum. Sera ve tüm saksıların ağırlığını hesaplayarak, rahat hareket edecek tekerleğe karar vermek sorunu çözüyor. Üzerindeki şeffaf UV polietilen brandanın temizliği ve içindeki bitkileri rahatça izlemeye olanak vermesi sebebi ile iyi bir tercih oldu. Portatif sera örtüleri oldukça ince olması soğuktan korumada sıkıntı yaşatıyordu. Seranın içine küçük ısıtıcılı bir fan kullanıyorum. Zaman zaman bu fanı çalıştırarak ortamdaki soğuğun kırılmasına yardımcı oluyor. Mekanik zaman ayarlayıcılı priz fiş seti kullanarak, gecenin en soğuk saatlerinde devreye giriyor. Sürekli çalışması elektrik faturalarını şişirecekti. Bu tarihten itibaren ısıtıcıyı devre dışı bıraktım. İnternette yaptığım araştırmalar farklı ısıtma kaynakları üzerinde çalışmalar yaptıklarını görüyorum. Bir iki çalışma mantıklı geldi. Onlar içinde malzeme edinip, deneme çalışmaları yapacağım.
MKurtoglu
27-03-2012, 21:33
Bu haftasonu aldığım kaktüsler. Artık elimdekilerden farklı kaktüs ve sukulent bulamıyorum. Bu konuda zaman zaman karamsarlık yaşarım. Her gittiğim alışverişte elim kolum dolu dönmek isterim. Özellikle ilkbaharda bu hastalık nükseder.
MKurtoglu
27-03-2012, 21:34
Yeni yaprak verenler.. (devam)
gülenmelek
27-03-2012, 22:26
Yeni türler için yurtdışına açılmak lazım ama bunun için de para kazanıyor olmak, İngilizce bilmek ve cesaret lazım. Sizde bunlar varsa neden olmasın ;) Sadece hayran hayran baktığımız o kadar çok, farklı ve güzel türler var ki... ;)
MKurtoglu
31-03-2012, 08:33
Bir bir çiçeklenmeye başladılar. İki renk paylaşayım..
MKurtoglu
31-03-2012, 09:48
Bu gurup seramın en nazlıları. Zaman zaman yaprakları düşer. Yeni yaprak oldukça uzun zaman sonra belirir, yaprağın gelişmesi oldukça yavaştır. Bu türler ile haşır neşir olan varsa, değerli bilgilerinizi bekliyorum.
Kedi Tırnağı
01-04-2012, 09:37
Geçen ay 1 milyonculardan birini dolaşırken çiçek tohumları gördüm. Karıştırırken '' kaktüs tohumu da satmazki bunlar hiç '' diye içimden geçiriyordum. Derken bir baktım kaktüs tohumu! Cidden şaşırdım. İthal tohum. Hollanda kökenli. Pakette karışık kaktüslerden oluşan bir foto koymuşlar ama hangi türlere ait veya tek tip tohum mu var yazmıyor. 3 TL ye aldım. Tohumdan üretmek de ayrı bir zanaattır mutlaka. Bir bu kalmıştı bulaşmadığım. Şimdi tabii endişeliyim. İyi araştırma yapmam gerekiyor. Size bolca danışacağım, başınızı ağrıtacağım anlaşıldı:D
MKurtoglu
01-04-2012, 10:16
Benimde tohumdan üretim için bir deneyimim yoktu. Halende yeterli bilgiye sahip olduğumu düşünmüyorum. Birçok yabancı sitede dolaştığımı hatırlıyorum. Çok bilimsel çalışmalar ile karşılaştım. Bu kadar abartıya gerek varmıdır diye düşünmüştüm. Çalışmaların bu titizlikle yapılmasını şu an haklı buluyorum.
Yaklaşık 100 tohum civarındaki ilk denememde 17 adet minik kaktüs elde edebildim. Çimlenirken 100 % başarı sağladığımı düşünürken, günden güne kayıplarım artmıştı. ikinci denemede tohum sayısı 15 adet içeren tek bir paket ile yaptığım çimlendirmenin sonucu kaybım 2 adetti. İlk denememi Eylül ayı sonunda yapmıştım, ikinci denememi Nisan sonu yapmıştım. Kış aylarında çimlendirme, ışık ve ısı koşullarını sağlamamda sıkıntı yaşattı. İlkbahar ve arkasından yaz ışık ve ısı bakımından kolaylık sağlayacaktır. Işık için gelişmelerini sağlayan GrowtLamp edinmek gerekiyordu ama oldukça maliyetli olması sebebi ile vazgeçtim. Şu an elde ettiğim kaktüslerin cinsini dahi ayırt etmek çok zor. Yaklaşık 1.5 yıldır boyları 3-4 cm ancak ulaştı.
İlk denememde kum ve torf karışımı kullanmıştım. İkinci denememde Çiçek Coşturan'ın kaktüs için hazırladığı toprak karışımını kullandım. Her iki denememde de çimlenme boyu arttıkça yatma sorunu yaşadım. Pul maşası (cımbızı) kullanarak zaman zaman çimlenenleri dik konuma getirdim. Tohumları sularken yer değiştirmeleri sebebi ile üst üste çıkanlar mevcuttu, hiç dokunmadan doğal hayat savaşı vermeleri için bekledim.
Unutmadan Bauhausta satılan çimlendirme kaplarının büyük faydasını gördüm. İlk denememde plastik tava yoğurdu kabı kullanmıştım. İkinci denememde 3cm çapında minik saksıları kullandım. İkinci denememdeki başarıyı bu küçük saksılarında yararlı olduğunu düşünüyorum. Sulama hatası tek kapta tümünün ölmesine sebeb olabilecekken, birçok küçük saksıda çimlendirme de riski azaltıyorsunuz.
Son önerim sürekli hayatta kalanları saymamanız. Kaybettiklerinizi saydıkça moraliniz alt üst oluyor. Kolay gelsin.
MKurtoglu
01-04-2012, 11:08
Bu sabah KediTırnağına yükleyeceğime söz verdiğim Agaveler. Fakat bir tereddütüm var.. Aloe türü ile Agaveleri karıştırıyor muyum? Çünkü özellikle internette isimlerini araştırdığımda Aloe türünün alt üyeleri olarak tespit etmiştim. Oysa Agave olarakta yayınlanan fotograflar var. Sizlerin bilgilerine ihtiyacım olacak. Agave Aloe alt gurubu üyesi midir?
MKurtoglu
01-04-2012, 11:09
Devamı...
Saksıların altında kullandığım beyaz taşların fotograf makinasını çekim esnasında yanılttığını fark ettim.
Kedi Tırnağı
01-04-2012, 11:15
Çok teşekkür ederim. Yazdıklarınız ana hatlarıyla çok güzel bir yol gösterici rehber oldu benim için. Tembellik gibi algılanmasın ama maymun iştahlılığımın da etkisiyle bir çok çeşide yetişmeye çalıştığım için araştırma konusunda zaman yetiştiremiyorum vallahi. KPSS' ye çalışmam lazım ama ben böyle kaçamak yapıyorum:) Ayrı saksılara yaymak mantıklı gerçekten. Hatta belki farklı harçlar kullanmalı. Çimlendirme kabına para harcamasam da şeffaf, kurabiye vs satılan plastik kaplara koysam nasıl olur? Kapaklı oldukları için benzer işe yaramaz mı? Altını delmek gerekir mi? Fısfıslayarak sulamayı düşünüyorum ben. Tohumların kaymasını filan önlemek ve aşırı su vermemek için. Baksanıza ben daha tohumları elime almadan sizin başınıza musallat oldum bile:( Aslında ben bu tohumdan üretim işini kendimden ziyade, ilerde yakınlarıma veya küçük yerlerde yaşayıp kaktüslere ulaşamayanlara göndermek için düşünmüştüm.
Kedi Tırnağı
01-04-2012, 11:22
Bu sabah KediTırnağına yükleyeceğime söz verdiğim Agaveler. Fakat bir tereddütüm var.. Aloe türü ile Agaveleri karıştırıyor muyum? Çünkü özellikle internette isimlerini araştırdığımda Aloe türünün alt üyeleri olarak tespit etmiştim. Oysa Agave olarakta yayınlanan fotograflar var. Sizlerin bilgilerine ihtiyacım olacak. Agave Aloe alt gurubu üyesi midir?
Aynı anda mesaj yazıyormuşuz:) Mesajı yükleyince büyük sürpriz oldu aloeleri görünce. Çok teşekkürler zahmet ettiğiniz için. Aloe ve agave benzerliği benim de kafamı karıştırıyor bazen. Kim kimin alt türü bilmiyorum. Öyleyse tabii.
Ben agave türlerini gördüğüm bir sitede( unuttum maalesef) sadece çok beğendiğim 25 tane türün adını defterime kaydetmiştim. Dahası da vardı. Bu kadar çok çeşit olduğunu bilmiyordum onları görene kadar. Tabii keşke görmeseydim. Rüyama girer vallahi kesin. Nereden bulacağız yahu? Agave kardeşliği mi örgütlesem acaba:dilli:
Ek: Linki buldum. Bakar mısınız şurdaki türlere ne güzeller.
http://hobibahcemiz.net/viewtopic.php?f=27&t=8345
Kaynak: hobibahçemiz sitesi
MKurtoglu
02-04-2012, 11:23
Aynı anda mesaj yazıyormuşuz:) Mesajı yükleyince büyük sürpriz oldu aloeleri görünce. Çok teşekkürler zahmet ettiğiniz için. Aloe ve agave benzerliği benim de kafamı karıştırıyor bazen. Kim kimin alt türü bilmiyorum. Öyleyse tabii.
Ben agave türlerini gördüğüm bir sitede( unuttum maalesef) sadece çok beğendiğim 25 tane türün adını defterime kaydetmiştim. Dahası da vardı. Bu kadar çok çeşit olduğunu bilmiyordum onları görene kadar. Tabii keşke görmeseydim. Rüyama girer vallahi kesin. Nereden bulacağız yahu? Agave kardeşliği mi örgütlesem acaba:dilli:
Ek: Linki buldum. Bakar mısınız şurdaki türlere ne güzeller.
Hobi Bahçemiz (http://hobibahcemiz.net/viewtopic.php?f=27&t=8345)
Kaynak: hobibahçemiz sitesi
Verdiğiniz linkten karşılaştırarak doğru adlandırdığımı fark ettim. Bu durumda benim agave türünde bir adet cinsin olduğunu düşünüyorum. Diğerleri Aloe olacak. Böylece bu hatayı da düzeltmiş olduk. Teşekkürler.
Sayın MKurtoğlu kaktüsler gerçekten çok güzeller. Emeğinize sağlık.
MKurtoglu
02-04-2012, 16:16
Sayın MKurtoğlu kaktüsler gerçekten çok güzeller. Emeğinize sağlık.
Sizlerle paylaşmaktan mutluyum. Teşekkür ederim.
MKurtoglu
02-04-2012, 17:31
Haftasonu sakin sakin dolaşırken, tekrar yeni bir kaktüs bulurmuyum umudu ile soluğu bir yapı marketinde aldım. Trafiğin yoğunluğu dahi beni rahatsız etmedi.
Bende olmayan iki kaktüs ve bir sukulent buldum. Fakat kaktüsün 4 bebeklisi bir bayanın elindeydi. Dua etmeye başladım, tezgaha bıraksa da ben alsam diye. Uzun sürmedi o üzgün bir şekilde tezgaha geri bıraktı. Ben tezgahın öbür ucundan bu saksıya süzülürken iki genç çocuk ellerine aldılar. Avımı kaçırmıştım.
Toprak bakmak için dış bahçeye çıktım. Kaktüs toprağı tükenmişti. Tezgaha son umut ile tekrar geri döndüm. İnanılmaz bir duygu ile saksının tezgahta olduğunu gördüm. Av artık elimdeydi. Saksıyı alıp marketten ayrıldım.
Yoğun trafiğin içerisinde tedavi mi görmeliyim diye düşündüm. Nedir bendeki yadırgadığım bu davranışlar. Bir önerim olacak, kaktüs sevdalıları için "itiraflar" başlıklı bir forum konusu açılmalı. Tahmin ediyorum ki, birçok üyenin içine attığı bu tip anıları vardır. Ara ara bazı üyeler itiraflarını dile getiriyorlar. Bir başka üyenin fotograflarından saksılarına sarkanlar var aramızda..
Sevgilerle,
279151
Pilosocereus azureus
279152
Faucaria tigrina
279153
Sitede ''Bitki Delilerinin Delilik Öyküleri ''diye bir bölüm var, Sayın Mkurtoğlu;
dikkatinizden kaçmış galiba. Okuyun çok eğleneceksiniz...
.... Ara ara bazı üyeler itiraflarını dile getiriyorlar. Bir başka üyenin fotograflarından saksılarına sarkanlar var aramızda..
Aaaaa, kimmiş onlar....;)
Ben de haftasonu kendimi tutup yapı markete uğramadım. Akşam üstü kızıma süt almak için mahallemizdeki markete gittim. Bu aralar çok sayıda çiçek te getiriyorlar. Bir Pleiospilos nelii aldım. Azıcık yaralanmıştı ama pek umursamadım.
Apartman arasında komşunun çiçekleri var. Dün pembe açmış bir E. milii farkettim. Üstelik bir kaç tane çelik te vermiş. Gidip alasım var ama sormadan almak istemiyorum :)
zafer1326
03-04-2012, 12:27
Baharla birlikte bizlerdede bir kıpırdanma oluyor. İnsan kendini tutamıyor. Heryeri çiçeklerde donatmak istiyor. Alışveriş çılgınlığı başlıyor sanırım.
MKurtoglu
05-04-2012, 21:30
Baharla birlikte bizlerdede bir kıpırdanma oluyor. İnsan kendini tutamıyor. Heryeri çiçeklerde donatmak istiyor. Alışveriş çılgınlığı başlıyor sanırım.
Baharın gelmesi ile bitki satış reyonları canlanıyor ve ilgili ilgisiz herkes bir iki parça saksı ediniyor. Aslında insanın doğasında olan birşey toprak ve toprakta yetişen bitkiler..
MKurtoglu
15-04-2012, 12:37
Almanya'dan 6 değişik kaktüs tohumu dün geldi.
Faucaria trigrina
Aloe ferox
Echinopsis mirabilis
Rebutia / Mischung
Ferocactus latispinus
Selinecerus grandiforus
Tohumlar ile toprağı buluşturma telaşı farklı bir duygu veriyor. Yine umut ile bekleyiş başladı.
Tropica firması Almanya'nın Münster şehrinde faaliye gösteriyor. Kaktüs ve sukulent harici her tür bitkininde tohum satışını yapıyor. Paket üzerindeki detay bilgileri Almanca. Her tohum paketine bitkinin fotograflarını yer alıyor.
Tohumların çimlenme evrelerini paylaşmaya çalışacağım.
MKurtoglu
15-04-2012, 12:38
Devamı...
gülenmelek
15-04-2012, 12:41
Güzel türlermiş ;) Başarılı olur, güle güle büyütürsünüz umarım.
Gelişim fotolarını izlemek de bize büyük keyif verir ;)
MKurtoglu
15-04-2012, 12:43
Güzel türlermiş ;) Başarılı olur, güle güle büyütürsünüz umarım.
Gelişim fotolarını izlemek de bize büyük keyif verir ;)
Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. İnşallah başarılı olursa, sizinle paylaşabilirim.
Sayın MKurtoglu umarım tohumlarınız kolaylıkla çimlenir ve büyürler. Kolay gelsin.
MKurtoglu
15-04-2012, 22:11
Sayın MKurtoglu umarım tohumlarınız kolaylıkla çimlenir ve büyürler. Kolay gelsin.
Teşekkürler. Elimde yeterli kaktüs toprak karışımı olmadığı için üç türün ekimini yapabildim. En kısa sürede geriye kalan diğer üç türüde toprakla buluşturacağım. Sevgilerimle..
zafer1326
15-04-2012, 22:46
Tohumdan yetiştireceğiniz kaktüsler için size sabır ve kolaylıklar diliyorum. İnşallah en kısa zamanda emeklerinizin karşılığını alırsınız.
MKurtoglu
15-04-2012, 22:49
Tohumdan yetiştireceğiniz kaktüsler için size sabır ve kolaylıklar diliyorum. İnşallah en kısa zamanda emeklerinizin karşılığını alırsınız.
Çok teşekkürler zafer1326. Sevgilerle.
MKurtoglu
23-04-2012, 08:16
Kaktüs ve sukulentlerin herbiri için toprak, güneş/ışık, sulama, dış/iç ortam gibi bilgiler önem arz ediyor. Detaylı bilgi için elimde herhangi bir başvuru kitabım olmaması sebebi ile sık sık internete başvuruyorum. Çeşit arttıkça, yer sıkıntısı sebebi ile bu güneşte kalsın, bu gölgede kalsın tercihi ortadan kalkıyor. Ardından sulamada da hatalar oluyor. "Al eline su kabını dön dolaş hepsine aynı oranda suyu dök" felsefesi de arada sulanmaktan hoşlanmayanların canını sıkıyor. Bir internet sitesinde ilgilenenler için, her kaktüs ve sukulnet için sulama, toprak, güneş bilgileri yer alıyor. Tamamıyla bilgiler görsel sunulmuş.
Cactus Jungle, Berkeley: Cactus and Succulents (http://www.cactusjungle.com)
Her arkadaşımın işine yaraması umuduyla.
Sayın MKurtoglu, çok güzel bilgiler yer alıyor. Hem bitkilerin fotoğrafları olması da ayrıca faydalı. Bitki teşhisinde de, bakım konusunda da faydalı bir site. Paylaştığınız için teşekkürler. Aslında burada belki gözden kaçar ama "Kaktüs Hakkında Bilgiler" başlığında da paylaşırsanız belki daha dikkat çekici olur. Ne dersiniz?
Ahh ahh aslında Almanya yerine Amerika'da yaşamak vardı ya hadi neyse... Sabah sabah bitkilerin çeşitliliğini görünce hiç iyi olmadı:)
MKurtoglu
23-04-2012, 10:39
Sayın MKurtoglu, çok güzel bilgiler yer alıyor. Hem bitkilerin fotoğrafları olması da ayrıca faydalı. Bitki teşhisinde de, bakım konusunda da faydalı bir site. Paylaştığınız için teşekkürler. Aslında burada belki gözden kaçar ama "Kaktüs Hakkında Bilgiler" başlığında da paylaşırsanız belki daha dikkat çekici olur. Ne dersiniz?
Ahh ahh aslında Almanya yerine Amerika'da yaşamak vardı ya hadi neyse... Sabah sabah bitkilerin çeşitliliğini görünce hiç iyi olmadı:)
Bu forumda oldukça yeniyim. Konu sınıflandırmalarını izlerken dağıldığımı fark ediyorum. Hep daha iyisini arayan biriyim. Araştır, bul, geliştir.. Bu düşünce ile hep kafamı rahatsız ediyorum. Bu da gün içindeki zamanı efektif kullanmam için kendimi zorlamama sebep oluyor.
Kaktüs hakkında Türkiye'de bir kitaba ulaşamadım. Aslında yurtdışından kitap alıp, çevirisini yapıp, bu eksikliğin giderilmesine ihtiyaç var. Bu bir dizi çalışmayı gerektiriyor. Öncelikle telif hakkı için kitabın yazarı ve basımevi ile görüşmeler, ardından Türkiye'de basımı gerçekleştirecek kitapevi bulmak, satış sonrası basım adetini takip altına alarak, bir diğer kitaba gereksinim olup olmadığına karar vermek gerektiriyor. Günümüzde internet bir adım işleri kolaylaştırdı. agaclar.net bir girişimde bulunarak, yurtdışında aynı amaç için bir araya gelmiş siteler ile irtibata geçerek, ortak databanklar oluşturmalı. Türkçe paylaşıma açabilmeli. Bu da üyelerin ve moderatörlerin ortak çalışmaları ile olacaktır.
Biz kaktüs, sukulent ve lithops sevenler elimizdeki avucumuzdaki tüm fotografları paylaşıyor, herbirimiz beğeniyor ya da yorumlar ile tebriklerde bulunuyoruz. Oysa ki gelişime yönelik bilgi paylaşımları oldukça az..
Elimizde ölenler, hastalananlar, çoğalanlar, tohum verenler olmasına rağmen farkında değiliz. Geçmiş olsun, üzüldüm, canın sağ olsun ve temennilerle dolu cümlelerle forum sayfalarımız doluyor.
Daha bilimsel çalışmamız gerekiyor. Bilinçlendikçe sevgimiz daha da artacaktır.
Aslında böyle bir databank agaclar.net bünyesinde hazırlanıyor. Bitki Veritabanında çok kapsamlı bir çalışma hazırlanıyor. Bu hepimize faydalı olacağına inandığım güzel bir çalışma. Tamamlanması biraz zaman ister, zira çok kapsamlı ve her türden bitkilere ait bilgi girişi yapılıyor. Tamamlandıktan sonra hepimiz için çok değerli bir kaynak olacak.
Kaktüsler hakkındaki bende olan kitapları bir başlık açıp paylaştım. Umarım sizin de işinize yarar. Burada (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent-bakim-uretim/27132.htm).
Kaktüs bir tomurcuk verir. Günlerce açmasını gözlersin. Ama yanında olamadığın gün çiçeğini açar. Bu kadar özenirsin, tek tek kare fotograflarını aldığın tomurcuk, bir günlüğüne açmıştır çiçeğini. Bir sonraki tomurcuğun peşine düşersin.
:D evet evet , her gün bakarsınız açmış mı diye. bir gün eve geç gidersiniz o gün de açmış ve siz de kaçırmış olursunuz.
MKurtoglu
25-04-2012, 20:23
Aloe ferox tohumları bir hafta içinde 7 adeti çimlendi. Okadar canlı ve koyu yeşiller ki, diğer tohumdan çimlendirdiklerim daha açık yeşildi. Haftasonu fotograflarını sizlerle paylaşacağım. Diğer tohumlarda şu an bir hareketlenme yok. İki günde bir sprey ile nemlendiriyorum.
MKurtoglu
01-05-2012, 10:25
15 gün içerisinde kaktüs tohumları çimlenmeye başladılar. Tohumları bu sefer kum karışımı yerine, Çiçek Coşturan marka kaktüs toprağı ile çimlendirmeyi denedim. Bu toprak karışımı, sulamada hızla suyun drenaj olmasını sağlıyor. Daha parlak ve toprağın üzerinde dik konumda çimlenme gerçekleşti. Daha evvel kum karışımında sürekli toprakta dik konuma getirmek için elimde kürdanlarla çaba sarf ediyordum. Tohumdan yetiştirmeyi düşünen arkadaşlara bu toprak karışımını tavsiye edebilirim.
MKurtoglu
01-05-2012, 10:35
Yapraktan çoğaltmaya bayılıyorum. Ufaklıklar daha minyon ve sevimli oluyorlar. Eş dost bunların peşinde. Farklı bireyler kazandırmak mutlu ediyor.
zafer1326
01-05-2012, 22:31
Tohumların çimlenmesine çok sevindim Sn Mkurtoğlu. çok hoş görünüyorlar. Ben hala tohumdan yetiştirme konusunda kendime güvenemiyorum. Allah size kolaylık versin.
MKurtoglu
02-05-2012, 20:37
Tohumların çimlenmesine çok sevindim Sn Mkurtoğlu. çok hoş görünüyorlar. Ben hala tohumdan yetiştirme konusunda kendime güvenemiyorum. Allah size kolaylık versin.
Teşekkür ederim. Kendinize güvenin, alacağınız hazın farklı olduğunu hissedeceksiniz. İlk denemem geçen Eylül sonuydu. Birçok kayıp yaşamama rağmen elimde olduka fazla kaktüsüm var. Bu sene Nisan ortası başladım. Sıcaklarda çimlendirmek daha az zahmetle gerçekleşeceği kanaatindeyim. Hala Eylülde çimlenenler oldukça küçük, gelişmeleri yavaş gerçekleşiyor. Kış aylarında sürekli sıcaklık ve ışık almaları için çaba sarf ettim. Yapı markettekiler kaç yılda gördüğümüz boya ve çapa geldiklerini merak ediyorum. Bu işin bir sırrı olmalı..
MKurtoglu
05-05-2012, 12:08
Toprak nem ölçme cihazı edinmek istiyorum. Böylece aşırı veya az sulamayı tespit etmek kolay olacaktır. Zaman zaman sulamadan dolayı sıkıntı yaşıyorum. Eğer nem ölçüm cihazı alırsam, kaktüs ve sukulent cinslerine göre nem tablosunu internetten bulmam yararlı olacak. Yaptığım araştırmalarda sadece salon tipi bitkilerde ve sebze yetiştiriciliği için verilen nem değerlerine ulaşabildim. Bilgisi olan ve ya kaynak bulan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
Cihaz için yaptığım araştırmalarımda 50TL 'ye
TOPRAK NEM ÖLÇÜMÜ - TOPRAK NEM ÖLÇÜM CİHAZLARI - Dijital Toprak Nem Ölçer (TL-1825) - Ölçü - Kontrol - Kayıt - pH Metre - EC Metre - İletkenlik - Tuzluluk - Sıcaklık - Nem - Rüzgar - Toprak analiz - Toprak test - Cihazları (http://www.olcu-kontrol-kayit.com/Dijital-Toprak-Nem-Olcer-TL-1825,PR-6.html)
ve indirimli fiyatı ile 96 TL'ye satışa sunulmuş cihazlar mevcut.
Nem ölçüm cihazları Nem ölçer (http://www.trotec24.com.tr/olcum-cihazlari/nem?adword=google/TR/feuchtemesser&setcurrency=TRY)
gülenmelek
05-05-2012, 13:06
Bauhause da görmüştüm bunun benzerini ve diğerlerine göre fiyatı da uygundu. Hem de 3ü 1 arada ;)
Toprak ph ler,Toprak nemi ler-k ler.Alman Mal - Trkiye'nin ilk ve tek GROW SHOP'u canna,hesi,homebox,ghe,atami,advanced nutrients,tohum,rockwool (http://www.smoothgarden.com/?title=toprak_ph_olcer_toprak_nemi_olcer_isik_olce r_alman_mali&b=94112/2917)
Forumdan bir üyemiz memnun kaldığını söylemiş.
http://www.agaclar.net/forum/673154-post9.htm
MKurtoglu
08-05-2012, 20:31
Tek tek yaprakları dökülen sukulentin fiziki görüntüsü endişe vericiydi. Gövde yeşilliğini korudu. Günler sonra kopan yaprakların sap bağlantı yerleri filiz vererek tekrar yaprak çıkarmaya başladı. İlginç bir yenilenme gerçekleşiyor.
MKurtoglu
08-05-2012, 21:01
Defalarca saksısını düşürdüğüm kaktüs köklerinden ucuna doğru kurumaya başladı. Ben de gözümü karartıp, kaktüsü kestim ve toprağın üzerine bıraktım. Forumdaki arkadaşların girişimleri bana cesaret verdi. Önümüzdeki günlerde sonucunu paylaşmaya çalışacağım. Dört gündür canlılıklarını yitirmediler. Kesilen kısımların hafif kuruduklarını gözlemliyorum.
MKurtoglu
09-05-2012, 19:41
Kaktüsün dikeninin altında sivilceye benzer oluşum başlamıştı. Sonra büyümeye başladı. Sanki kaktüs bir yere çarpmış gibi, su topladı. Sanırım çiçek için tomurcuklanmaya başlıyor.
MKurtoglu
12-05-2012, 01:33
Kaktüsü ilk aldığım gün ile bugün arasında çap olarak genişlediğini gözlemliyorum. Merkezinde renk değişimi oluştu. Merkez ile dışı arasında koyu ve açık renk oluşumu, kaktüsün kendisini orta merkezden büyüyerek geliştirdiğini anlayabiliyoruz.
MKurtoglu
12-05-2012, 09:57
Yakında çiçeklenecek olan kaktüsleri şizlerle paylaşmak istedim. Güneşin cimriliği bu sene, benim kaktüslerin çiçeklenmesini geciktirdi.
MKurtoglu
12-05-2012, 09:59
Bir diğer çiçeklenecek kaktüsüm. Bu tomurcukların çiçek olduğuna kanaat getirdim.
MKurtoglu
12-05-2012, 10:00
Boyu küçük olmasına rağmen, büyükleri ile yarış içerisine girdi. Üzerinde birçok çiçek için tomurcuklar verdi.
MKurtoglu
12-05-2012, 10:02
Bir diğer çiçeklenmeyi beklediğim kaktüsüm. Sanırım iki çiçek yan yana açacak.
MKurtoglu
12-05-2012, 10:04
Bir diğer çiçeklenecek kaktüs...
MKurtoglu
12-05-2012, 10:05
Bir diğer çiçeklenecek kaktüs. Her sene çiçeğini esirgemez.
Boyu küçük olmasına rağmen, büyükleri ile yarış içerisine girdi. Üzerinde birçok çiçek için tomurcuklar verdi.
Kışın Bauhausda bu kaktüsü görmüş ama henüz kaktüslerde iyice acemilik dönemim olduğu için pek birşeye benzetemeyip almamıştım. Sonra aramalarda ne olduğunu görünce kafamı taşlara vurduysam da iş işten geçmişti. Bir daha da bulamadım. İyi ki sizde varmış. Çiçeklenmesini merakla bekleyeceğim. Bir alt mesajınızdaki kaktüsün çiçeklenmesini bekleyeceğim gibi:)
Sn MKurtoğlu kaktüsleriniz size de bahar sevinci yaşatıyor. Darısı yaz ve sonbahar sevinçlerine olsun:)
MKurtoglu
13-05-2012, 07:40
Kışın Bauhausda bu kaktüsü görmüş ama henüz kaktüslerde iyice acemilik dönemim olduğu için pek birşeye benzetemeyip almamıştım. Sonra aramalarda ne olduğunu görünce kafamı taşlara vurduysam da iş işten geçmişti. Bir daha da bulamadım. İyi ki sizde varmış. Çiçeklenmesini merakla bekleyeceğim. Bir alt mesajınızdaki kaktüsün çiçeklenmesini bekleyeceğim gibi:)
Sn MKurtoğlu kaktüsleriniz size de bahar sevinci yaşatıyor. Darısı yaz ve sonbahar sevinçlerine olsun:)
Hiç ummadığınız kaktüste ne cevherler saklıdır politikasıyla, herbirini tezgahın önüne geldiğimde ayrı ayrı değerlendiririm. Benim de düştüğüm hatalar oldu. Ama geçte olsa sabırla bekledim ve şansım yekrar yüzüme güldü. Şansın bir kere karşımıza çıktığına da inanmam. Sabırlı olun muhakkak karşınıza tekrar çıkacak.
Güzel temenni dilekleriniz için teşekkürler.
MKurtoglu
03-06-2012, 17:17
İlk fotograf FancarioTrigrina'ya ait tohumlardan çimlenenlerdir. Oldukça ilginç şekle sahipler.Gelişmiş şekli ile çimlenme arasında inanılmaz farklılık var.
İki ve üçüncü fotograftakiler Selenicereus Grandiflorus tohumlarından çimlenenlerdir. İnce uzun bir gövdeye sahip kaktüs olduğu, çimlendiği minikten bile olabiliyor. Bu son iki fotagraftaki ekim aynı tarih ve saatte gerçekleştirmeme rağmen oldukça faklı safadalar.
MKurtoglu
03-06-2012, 17:29
Yapraklarını kopararak, direk toprak üzerine bıraktığım sukulent çoğaltma işlemimnin bu sene ikinci çalışmasıda ürünlerini yakında verecek. Yaprağın koptuğu noktalardan pembe renkli yavru oluşumları gözle görülür hale geldi. Doğanın bir hikmeti olarak hayranlık duymamak elde değil.
MKurtoglu
03-06-2012, 17:48
Sizlerle son günlerde çiçeklenen kaktüslerin fotograflarını paylaşmak istedim.
Çiçeklenen kaktüsler - 1
MKurtoglu
03-06-2012, 17:50
Çiçeklenen Kaktüsler -2
MKurtoglu
03-06-2012, 17:51
Çiçeklenen Kaktüsler - 3
Sayın Kurtoğlu, yukarıdaki tomurcuklar çiçeğe dönmedi mi henüz? Çiçek şöleni bekliyoruz... ;)
Aynı anda mesaj atmışız, Şölen başlamış... ;) Harika...
MKurtoglu
03-06-2012, 17:52
Çiçeklenen Kaktüsler - 4
MKurtoglu
03-06-2012, 17:53
Çiçeklenen Kaktüsler -5
MKurtoglu
03-06-2012, 18:09
Sayın Sagdag,
Geçen hafta oldukça yoğun bir haftaydı. Çiçeklenmelerini kaçırmamak için çok mücadele verdim. Havaların serin gitmesi, güneşin yüzünü göstermemesi uzun tomurcuk evresi yaşadılar. 1 Haziran'da yarışırcasına açtılar. Cumartesi ve Pazar fotograflayarak, arşive atmanın mutluluğunu yaşadım. Pek çok üyenin bu haftadan itibaran fotograf paylaşımının artacağını düşünüyorum.
Sevgilerle kalın.
Sayın MKurtoglu, hepsi de çok güzeller.2 numaradaki kaktüsten bende de var. Çiçeklenmesini bekliyorum. Sayenizde çiçeğini tanımış oldum.:)
MKurtoglu
22-07-2012, 18:59
Kaktüslerin çiçek verdiğini, çiçek vermediğinde yavru verdiğinden bahsedilirdi. Oysa ki bu yıl bazı kaktüslerin çiçek verdikten sonra, çiçek oluşum noktasında genç birey oluştuğunu fark ettim. Bunu birkaç kaktüste görünce tesadüf olmadığını düşündüm. Bir örneğini aşağıda paylaşıyorum.
MKurtoglu
22-07-2012, 19:06
Bukaktüstede önce gövdede noktasal bir renk değişimi oldu. Çiçek için bir tomurcuk oluştu, ardından bu tomurcuğun dibinde minik bir kaktüs oluşmaya başladı. Çiçek oluşumunu tamamladığında minik yeni kaktste gövde oluşumunu tamamlamıştı. Şimdi minik kaktüsün gelişimini takip ediyorum.
MKurtoglu
22-07-2012, 19:15
Uzun süredir bir kaktüsün dilinden anlamadığımı düşünüyordum. Düzenli sulamama rağmen zaman zaman canlanıyor, zaman zaman rengi sararıyordu. Son zamanlarda içinin boşaldığını gözlemliyordum. Bolca sulayarak, 15 gün su vermedim. 3-4 gün içinde dibinden patlama yaparak yeni bir birey verdi. O kadar canlı bir bireye sahipken, kaktüsün kendi gövdesi iyice kurumaya yüz tuttu. Sonunda yenisi için kaktüsün kendisini kesmeyi düşünüyorum.
MKurtoglu
22-07-2012, 19:19
Yapraktan çimlenen sukulentler oldukça geliştiler. Farklı birkaç sukulenti daha çimlendirdim. Fakat fotograflanamayacak kadar küçükler.
tek kelimeyle super cok beyendim
paylasimlarinizin devami dilegiyle
MKurtoglu
22-07-2012, 19:31
Bir türlü yapraklarının canlanmadığı Echeveria Shaviana dilinden anlamak için inanılmaz denemeler gerçekleştirdim. Sonunda bu çabama kibar bir çiçeği ile cevap verdi.
MKurtoglu
22-07-2012, 19:33
tek kelimeyle super cok beyendim
paylasimlarinizin devami dilegiyle
Teşekkür ederim. Kaktüs ve sukulentler ile bir macera yaşıyoruz. Zaman zaman yüzümü güldürürlerken zaman zamanda hüzün yaşatıyorlar. Dillerinden yavaş yavaş anlamaya başladığımı düşünürken, bir anda farklı bir tepki ile karşılaşıyorum. Bunları elverdiğince paylaşacağım.
loveforlife
22-07-2012, 21:51
Kaktüs ve sukulentlerinizin arasında büyük bir keyifle gezindim. Hele ki çiçeklenmiş halleri! Kaktüs sevmek fazlasıyla sabır ve ilgi gerektiriyor. Sonrasında da böylesi güzellikler geliyor elbette... Hiçbir dikenin canınızı acıtmayacağı güzel günler dileklerimle... Emeklerinize sağlık!
MKurtoglu
23-07-2012, 00:04
İlginiz için teşekkür ederim. Dikenlerinin bir süre sonra farkına varmıyorsunuz. Nasıl dostlarımızın kusurlarını görmeden, onların sırdaşı oluyoruz, onlarla hoş vakit geçiriyoruz, kaktüslerde bunu öğreniyorsunuz. Kimisi çirkin ama çiçeği ile gönlünüzü feth ediyor. Yeni bir kaktüs hastası daha kazanmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hoşgeldiniz.
zafer1326
23-07-2012, 00:14
Uzun zamandır yoktunuz. Emeklerinizin karşılığı fotoğraflara yansımış. Devamını bekliyoruz.
MKurtoglu
23-07-2012, 19:22
Teşekkürler. Onbeş gün tatilin ardından işlerin yoğunluğu ile yaklaşık bir ay ara ara siteye uğrayabildim. Fotograflamak oldukça vakit alıyor. Haftasonu çektiğim fotograflardan daha paylaşamadıklarım var. Serayı edindikten sonra işi abarttığımı düşünüyorum. Oldukça fazla sayıya ulaştılar. Bakımları, sulamaları oldukça vakit alıyor. Bu arada denemeler, tohumdan, yapraktan çimlenenlerin sayısıda arttı. Fakat nedense bu Cumartesi iki kaktüs daha satın aldım. Sizlerle onları zaman buldukça paylaşmaya devam edeceğim.
MKurtoglu
23-07-2012, 19:27
Tohumdan çimlenenlerin son halini paylaşmak istedim. Rekleri oldukça koyu yeşil, bazıları daha da koyulaştı. Ama oldukça sağlıklı gözüküyorlar.
MKurtoglu
23-07-2012, 19:32
Ucundan çürümeye başlayan kaktüsü 2 ay önce kesmiştim. Geçenlerde süpriz yaptığını fark ettim. iUfak uafak yeni bireyler vermeye başladı. Yakın zamanda yetişkinliklerini de sizlerle paylaşmayı umut ediyorum.
MKurtoglu
23-07-2012, 20:11
Bir sukulent ölümlerden dönerek, kuruyan yapraklarını kese kese kurtardım. Sonradan bir durgunluk dönemine girdi. Sonhafta orta kısmından boy atarak sürgün verdi. Bir ara kaybettiğimi düşünmüştüm. Umut ile gözünün içine bakarken, yüzümü güldürdü.
MKurtoglu
23-07-2012, 20:17
Haftasonu yeni aldığım kaktüs, tezgahta gözgöze geldik. Aldırmadım geçtim önünden, kaktüs besini almaya gelmiştim. Şimdi yeni bir kaktüs edinmenin sırası değildi. Besini aldıktan sonra geri dönerken, tezgahın önünde durdum. Elime aldım, saksısı kuş gibiydi. Evirdim çevirdim, nur topu gibiydi. Dağınık tezgahta tek yüzü gözü düzgün ve sevimli olan kaktüs o idi. Bir kaktüs fazla gelmeyecekti ya.
MKurtoglu
23-07-2012, 20:23
Bu bitkilerin sesi soluğu çıkmaz. Bir anda yaşıyorum sinyalini üzerindeki bir belirti ile size müjde verir. Bu sessiz ve tülü bitkide üzerinde saçaklar çıkararak yaşıyorum. Çiçeğim yok ama buunla idaer edin sinyalini verdi.
MKurtoglu
23-07-2012, 23:33
Sürekli yeni birey veren kaktüs ve sukulentler gelişmeye devam ediyorlar. Bir süre sonra onlara yer bulmakta zorlanacağım.
MKurtoglu
23-07-2012, 23:57
Bu kavga yaz başından beri devam ediyor. Üç minik kafadar, büyük olanı saksıdan dışarı atmaya çalışıyor. Ya da ben kendimi kaptırdım, hikayeyi kendim böyle yorumlayıp, yazıyorum. İleriki günlerde neler göreceğiz, hep beraber şahit olacağız.
MKurtoglu
24-07-2012, 00:02
İçi çekiilip, kara kuru olan katüse son günlerde bir canlılık geldi. Sanırım sıcak havalar onlara iyi geliyor. Sürekli bir tatsızlık içindeki kaktüs bir anda kabuğuna sığmaz oldu. Boy attı, cildi bir güzelleşti. Dillerinden anlamak bazen güç oluyor. Ne yaptımda düzlüğe çıktı anlamak mümkün değil.
Sayın MKurtoğlu, uzun zamandır sayfanız sessiz. Umarım iyisinizdir. Fotoğraflarınızı özledim.
İçi çekiilip, kara kuru olan katüse son günlerde bir canlılık geldi. Sanırım sıcak havalar onlara iyi geliyor. Sürekli bir tatsızlık içindeki kaktüs bir anda kabuğuna sığmaz oldu. Boy attı, cildi bir güzelleşti. Dillerinden anlamak bazen güç oluyor. Ne yaptımda düzlüğe çıktı anlamak mümkün değil.
Bu kaktüsün adı nedir biliyormusunuz ?
Stapelia. Çiçek açınca alt ismini söyliyebilirim.
Teşekkürler Mustafa bey , şu an tomurcukta havalar sogudu inşallah açar .
gülenmelek
22-11-2012, 08:43
Sayın MKurtoglu, bir an önce gelseniz de 166. mesajdaki çivileri sorsam ve sorularımızla sizi sık boğaz etsek ;) Umarım ters bir şey yoktur. Bu kadar ara vermezdiniz de ...
MKurtoglu
18-05-2013, 15:26
Uzun bir zamandan sonra tüm kaktüs ve sukulent sevdalı arkadaşlara merhaba...
Tembelliğe son vererek, fotograf makinası ile tüm ekipmanı çantaya doldurdum. Dün gece agaclar.net ardından Liliput Sera sitesine girdim. Karar vermem uzun sürmedi. Bugün Bursa'dan kalkıp Yalova'ya geldim. Çınarcık istikametinde ilerleyip, Koru ismindeki köyün içinden sola dönüp, Akköy yoluna girince sağ tarafta Zeytin Soskağı bulmak gerekiyor. Ben bir seferde bulamadım. Kubilay Beyi telefon ile iki defa yol tarifi için rahatsız ettik. Kendisi yola çıkarak yardımcı oldu.
Liliput serayı uzun uzun gezdim. Fotograf için izin alıp, seranın her köşesini özenle gezdim. Muhteşem emek harcanmış. Herbir saksıya Kubilay Bey'in eli değmiş. Anaçlar, bebekler, daha yeni çelik olanlar, oldukça kalabalık bir koloni güzelliklerini sunuyorlardı Ziyaretin fotoğraflarını sizlerle yakın zamanda paylaşacağım. Canlı sera gezmek fotoğraftan bakmak kadar zevk vermeyeceğini düşünüyorum.
Kubilay Bey'in sera yaşamına özendim. Tek teknoloji cep telefonu. Seranın ziyaretçilerinden genç kertenkele ile tanışma fırsatı da buldum. Balkonda oluşturduğum seranın yanında gerçek serayı kıyaslamak hata olur. Emek, sabır, özen hepsi bir arada olmalı. Allah sabır versin.
Dakikalar saatler yetmedi bu ziyaret için. Alışveriş tamamlandı. Ayrılık vakti geldiğinde eve döndüğümde neler yapacağımın planları sabırsızlandırdı. Çok özendim sanırım. Telefondan bu yazıyı yazmak bile heyecan verici.
En kısa zamanda fotoğrafları paylaşacağım. Şimdilik hoşçakalın.
loveforlife
18-05-2013, 20:47
Uzun bir zamandan sonra tüm kaktüs ve sukulent sevdalı arkadaşlara merhaba...
Tembelliğe son vererek, fotograf makinası ile tüm ekipmanı çantaya doldurdum. Dün gece agaclar.net ardından Liliput Sera sitesine girdim. Karar vermem uzun sürmedi. Bugün Bursa'dan kalkıp Yalova'ya geldim. Çınarcık istikametinde ilerleyip, Koru ismindeki köyün içinden sola dönüp, Akköy yoluna girince sağ tarafta Zeytin Soskağı bulmak gerekiyor. Ben bir seferde bulamadım. Kubilay Beyi telefon ile iki defa yol tarifi için rahatsız ettik. Kendisi yola çıkarak yardımcı oldu.
Liliput serayı uzun uzun gezdim. Fotograf için izin alıp, seranın her köşesini özenle gezdim. Muhteşem emek harcanmış. Herbir saksıya Kubilay Bey'in eli değmiş. Anaçlar, bebekler, daha yeni çelik olanlar, oldukça kalabalık bir koloni güzelliklerini sunuyorlardı Ziyaretin fotoğraflarını sizlerle yakın zamanda paylaşacağım. Canlı sera gezmek fotoğraftan bakmak kadar zevk vermeyeceğini düşünüyorum.
Kubilay Bey'in sera yaşamına özendim. Tek teknoloji cep telefonu. Seranın ziyaretçilerinden genç kertenkele ile tanışma fırsatı da buldum. Balkonda oluşturduğum seranın yanında gerçek serayı kıyaslamak hata olur. Emek, sabır, özen hepsi bir arada olmalı. Allah sabır versin.
Dakikalar saatler yetmedi bu ziyaret için. Alışveriş tamamlandı. Ayrılık vakti geldiğinde eve döndüğümde neler yapacağımın planları sabırsızlandırdı. Çok özendim sanırım. Telefondan bu yazıyı yazmak bile heyecan verici.
En kısa zamanda fotoğrafları paylaşacağım. Şimdilik hoşçakalın.
Paylaşımlarınızı büyük bir merakla bekleyeceğim...
Saygılarımla...
ninina84
19-05-2013, 10:13
Merhaba Sn. MKurtoğlu,
Siteye tekrar hoş geldiniz. Liliput Sera özellikle merak ettiğim bir yerdi. Resimleri bekliyoruz.
Selamlar
MKurtoglu
19-05-2013, 13:37
Sayın Loveforlife,
Sayın Ninina84,
Bu akşam seranın ve aldıklarımın fotograflarını sizlerle paylaşacağım.
Selamlar
MKurtoglu
19-05-2013, 20:32
Sera Liliput'un her noktası kaktüs ve sukulent çeşitleri ile dolu. Seranın sahibi Kubilay Bey emeğini sonuna kadar harcamış. Sohbetimizde hiç yardımcısız bu büyüklükteki serada tek başına mücadele verdiğini aktardı.Yalova bölgesindeki seraların kaktüs ve sukulnet harici çalışma yaptığı için, işi anlayan ve titiz çalışan bulmakta güçlük çektiğini, tüm mücadeleyi kendisinin verdiğini söyledi. Sera içinde ve dışında birer adet çalışma masası oluşturulmuş. Sera içinde Kubilay Bey'in konaklama için yapmış olduğu ahşap iskele üzerine naylon kaplama odası bulunuyor. Mücadelenin ne kadar özveri ile yapıldığı, konakladığı odadan belli.
Çalışma masasının üzerinde hazırlanmış çelikler ve saksılar yoğun çalışmayı ziyaretimiz sebebi ile böldüğümüzü fark ettirdi bana. Biraz tedirgin oldum. Genel görünüm ve çalışma masası fotograflarını öncelikli paylaşmak istedim.
MKurtoglu
19-05-2013, 20:46
Kasaların içinde, yutong plakaların üzerine saksı saksı sukulent ve kaktüsler albenileri ile cezbediyorlardı. Bir bir inceleyerek almak için elimi uzattığımda hangisini alacağımı şaşırdım. Bazıları birbirinin ikizi gibi gözümün içine bakıyorlardı.
Yalova'da diğer seralardan farklı bir yetiştiricilik misyonu üstlenilmiş. Dışarıdan baktığınızda sera yapı olarak diğerlerinden farklı değil. Fakat içi diğer seraların dünyasından çok farklı. Yalova gerçekten bitki dünyası için merkez, tüm seralar canla başla yeşil dünya için çalışıyorlar.
Seradaki ikamet eden bitkilerin fotografına devam edelim.
MKurtoglu
19-05-2013, 21:01
Fotograflara devam...
MKurtoglu
19-05-2013, 21:08
Fotograflara devam...
MKurtoglu
19-05-2013, 22:08
Alışveriş yaparak bendeki eksik çeşitleri tamamlamaya çalıştım. Ziyaretimi tekrarlamak ümidiyle seradan ayrıldım.
MKurtoglu
19-05-2013, 22:13
Diğerleri ...
MKurtoglu
19-05-2013, 22:17
Diğerleri..
MKurtoglu
19-05-2013, 22:19
Diğerleri...
MKurtoglu
19-05-2013, 22:24
Diğerleri..
MKurtoglu
19-05-2013, 22:28
Diğerleri...
MKurtoglu
19-05-2013, 22:35
Diğerleri.....
MKurtoglu
19-05-2013, 22:40
Diğerleri...
MKurtoglu
19-05-2013, 22:47
Diğerleri......
MKurtoglu
19-05-2013, 22:49
Sonuncusu..
Gösterdiğiniz sabır için teşekkürler.
mandalinleerik
19-05-2013, 23:01
Çok güzel ve bol çeşit bir koleksiyonunuz olmuş. Çok beğendim. Güzel saksı düzenlemeleriyle daha da güzel olacağına eminim.
MKurtoglu
21-05-2013, 21:44
Sayın Mandalinleerik,
Kullandığım saksılar plastik küçük boy menekşe saksısı, fakat son zamanlarda kare plastik saksıya dönmeye çalışıyorm. Apartman dairesinde bir balkonu kaktüs ve sukulente için ayırdım. Bir sera formunda raf oluşturdum. Saksıları ağırlığın sorun olmaması için plastik seçtim. Forumda arkadaşların güzel saksı düzenlemeleri çok hoşuma gidiyor. Bunun da bir yetenek olduğu kanısındayım.
Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.
Saygılarımla,
mandalinleerik
21-05-2013, 21:53
Sayın Mandalinleerik,
Kullandığım saksılar plastik küçük boy menekşe saksısı, fakat son zamanlarda kare plastik saksıya dönmeye çalışıyorm. Apartman dairesinde bir balkonu kaktüs ve sukulente için ayırdım. Bir sera formunda raf oluşturdum. Saksıları ağırlığın sorun olmaması için plastik seçtim. Forumda arkadaşların güzel saksı düzenlemeleri çok hoşuma gidiyor. Bunun da bir yetenek olduğu kanısındayım.
Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Son günlerde ister plastik olsun ister eskimiş toprak saksı direk sprey boya ile boyuyorum en azından benim için farklılık oluyor. Görünüş açısından da bence güzel oluyorlar.
İlk önce son sayfadan gezmeye başlamıştım. Yeni bitkilerinizi incelerken saksı ve toprak yapısı ile sera liliput ürünlerine benzetmiştim. Bir sayfa geriye gidince yanılmadığımı anladım. Sanırım siz 18 mayısta gittiniz. Bir gün önce 17 mayıs cuma günü ise ben ve komita üyeleri Yalova'da idik. Biz diğer seraları da gezdikten ve alışveriş yaptıktan sonra Kubilay beyin seraya geçmiştik ve yemek, sohbet, alışveriş derken akşam 18 sıralarında ayrılmıştık.
Yeni bitkilerinizi güle güle büyütün. Bende fırsat bulup fotoğraflarını çekebilirsem sayfama ekleyeceğim ama her geçen gün fotoğraf çekimi yapılacak bitki sayısı da artıyor.
MKurtoglu
23-05-2013, 05:58
Sayın Skaraca,
Zaman zaman Yalova'ya gider, seraları dolaşırım. Bu geziler tüm yorgunluğumu alır. Bu gezilerde dertlendiğim tek konu, kaktüs ve sukulent yetiştirmemeleriydi. Son senelerde tek konuda branşlaşan bonzai serasının açılması ile beklentim artmıştı. Liliput boşluğu doldurdu. Tabii bir seranın açıllması kadar devamlılığı da önem taşıyor. Liliput'un konumu İstanbul ve Bursa için ideal uzaklıkta olması avantajlı. Tüm kaktüs ve sukulent severlerin vereceği destek ile bu sera ihtiyacı karşılayacaktır.
Fotoğraflarınızı sabırsızlıkla bekleyeceğim. Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. Saygılarımla.
MKurtoglu
11-05-2014, 14:55
Merhabalar, kışın forma sadece ziyaretçi olarak katılıyordum. Doğa hızla canlanıyor. Tekrar formda aktif günler başlıyor.
Kaktüs ve sukulentler kış uykusunda olduklarından oldukça rahattım. Su bile aramadılar, dinlenme dönemini rahat geçirdik. Ilık kış sebebi ile serayı örtmedim dahi. Beni yormadılar. Tam rahatlığa alışmıştım, bahar ile birlikte rahat günleri arar olacağım. Bu hareketlilik zevk veriyor. Varsın, yorulalım.
Bahar gelince hareketlilik geliyor. Bugün bir bir kışdan yaza sağlam çıkanları ayırdım. Bu kış kayıplarım az oldu. Oldukça ılıman bir kıştı. Anaçlardan yavrular aldım. Bu yavrular elimdekilerin sürekliliğini sağlıyor. Manidardır bu işlem anneler gününe denk geldi.
Deneyimleri paylaşmak için bol bol fotoğraflar çektim. Zaman buldukça sizlerle paylaşacağım. Bu yıl balkondaki sera düzenini değiştirdim. Daha pratik hareket sağlayacak raf sistemine geçtim. Daha hafif gövdeden oluşan, tekerlekleri ile pozisyonu değiştirmeyi kolaylaştırdım. Güneşlenme olanaklarını arttırdım. Geçen sene soğukta kalmalarına rağmen yeterli güneşlenemedikleri için çok az çiçeklenen oldu. Güneşli günlerde pozisyon değiştirdiğimden dolayı bu sene bir çoğunda çiçek tomurcuğu şimdiden mevcut.
Senelerce yapay aydınlatma ile tohumdan yetiştirmenin avantajlarını duyuyordum. Geçen hafta yavruların gelişimi için yapay ışık kaynağı edindim. Osram marka spot natura 100 Watt ampul edindim. 15 gündür yeni yavrulara günde 3-4 saat yapay ışık altında tutuyorum. Aldığım neticeyi sizlerle paylaşmak için haftalık fotoğraf alıyorum. İlerleyen günlerde deneyimlerimi sizlerle paylaşacağım. Bu yapay aydınlatmadan umutluyum. Yavru çelikler oldukça canlı.
Önümüzdeki günlerde görüşmek üzere ...
Sayın MKurtoglu; sayfanızı baştan aşağı gezdim. Bitkilerinizin güzelliğini ve gösterdiğiniz hassasiyeti dile getirmeme gerek bile yok sanırım. Bol çiçekli olmalarını temenni ederek ön sayfada 61. nolu ikinci fotoğrafdaki kaktüsünüzün aynısı bende de mevcut. İsmi Coryphantha Elephantidens, fakat ilk fotoğraftaki sukulenti tanır gibi oldum ama tekrar bugünkü haliyle fotoğraflarsanız belki yardımcı olabilirim.
Sağlıcakla kalın...
türkan demirel
02-10-2014, 17:59
Baştan sona çok güzeller, yeni fotoğraflar bekleriz.
Nurtenese
07-01-2015, 01:39
Teşekkürler,bu güzellikleri evimize getirdiniz. Hepsi birbirinden güzel ve bakımlı. Emeğinize ve yüreğinize sağlık. Sağlıkla kalın.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.