View Full Version : Yabancı Ot Mücadelesi
TOPRAK KARIŞIM TESİSİ ve MALZEME SATIŞI
Bitki üretiminde kullanılan karışımın; daha ucuz maliyetli, daha homojen, yabancı maddelerden ayrıştırılmış, paketlenmiş ve torbalanmış olarak ve seri üretim halinde imal edilmesi için Türkiye'nin ilk modern karışım tesisi kurulmuştur.
Alibeyköydeki fidanlıkta kurulan tesis günde 200 m3 karışım mamülü üretecektir. Deneme üretimine başlanmıştır. 5 - 10 - 50 ve 70 kg'lık paketlerde ve de açık halde toprak, gübre ve karışım satışı yapılmaktadır.
http://www.istanbulagac.com.tr/toprak.php
Son aldığım toprak Ağaç AŞ'dendi. Bu sabah saksıların dibinden yabancı otları milyonuncu kez ayıklamaya çalışırken, aklıma burada sormak geldi.
Toprak alırken verilen beyanata güvenmeyip ne yapacağız?
Baki Berk Kayalar
31-12-2005, 09:49
Toprakta yabancı otun çıkmasını sağlayan tohumlar olmasa bile elbet bir gün, bir yerden o tohumlar saksınızı bulacaktır. :)
Dediğini biliyorum ama toprak görünmeyecek boyutta yabancı ot çıkması hiç keyifli olmuyor :)
Hani özel olarak sipariş versen, bu yoğunlukta çıkmaz :)
Baki Berk Kayalar
31-12-2005, 10:04
:d :d :d :d :d
Güvenmekten başka yapacak bir şey yok aslında. Saksı için alıyorsanız açıkta satılanlardan değil de paket topraklardan alırsanız daha güvenli olur.
Yine de yabani ot çıkıyorsa zirai ilaçlar satan yerlerden veya çiçekçilerden bulabileceğiniz yabani ot ilaçlarından kullanın.
hazır bitki harcı almısınız yabancı otlardan bahsediyorsunuz
gercekten dogru
insanlar bahce topragı yerli torf ph 8.5 degeri olan hele yaz gelsin saksının üstünde boceklerde göreceksiniz
su an saksınızın üstü galiba kirec rengi gibi beybeyazdır saksının üst topragıda zaten buz gibi sertlesmistir bunlar varsa bana hak verecekseniz ELİKARA
Cihangir
08-02-2006, 15:19
Dediğini biliyorum ama toprak görünmeyecek boyutta yabancı ot çıkması hiç keyifli olmuyor :)
Hani özel olarak sipariş versen, bu yoğunlukta çıkmaz :)
En etkili yöntemdir...
Malzemeler...
Keskin bir bıçak veya bir adet falçata..
Bir küçük tahta parçası..
Bir kutu kibrit..
Bir tüp japon yapıştırıcı..
15 - 20 cm'lik bir ip..
-----------------------
Tahtanızı alıp, kibrit kutusu büyüklüğünde, kare şeklinde, yaklaşık 1 - 2 mm. kalınlığında bir parça hazırlayın.. Bunun 1/4'ü kadar 3 parça daha hazırlayın..
Sonra, bu küçük parçalardan birisinin iki ucuna 10 - 15 cm'lik iki ip bağlayın..
Diğer parçalara, kibritlerden ayak yapıp, japon yapıştırıcı ile yapıştırın..
Elde ettiğiniz masa ve sandalyeleri çiçeğin altına yerleştirip, salıncağı da çiçeğe zarar vermeden bağlayın.. Otlara dokunmayın, ortama doğal bir hava vereceklerdir.. :p
Durumu kabullenmek gerektiğini düşünüyorum.. Tamam tamam, bir fikirdi sadece.. Gittim.. :o
Üsküdar Ağaç A.Ş. den iki yıl önce aldığım toprak yüzünden tüm saksılarımda yabani ot var. Düzenli olarak temizliyorum ama onlar da düzenli olarak çıkıyor :)
Ne yapmak gerek?
Zirai ilaçlar satan yerlerden "herbisit" adı verilen otla mücadelede kullanılan kimyasalları kullanabilirsin... Ama kendi bitkilerine de az da olsa zarar verme riski var vermeye de bilir eger bitkiler için uygun bi ilaç bulabilirsen.
Ama bu kimyasalları ucuza ve az miktarda bulabilmen de ayrı bir konu..
En iyisi mekanik mücadele yani yaptıgın gibi koparıp uzaklastırmak.
İlk fırsatta da topragını değiştirmek.. ::))))
cagirankaya
07-06-2006, 18:23
ya aslinda kimyasal mucadele yerine mekanik mucadele bence de daha iyi. en azindan benim icin cok zevkli bir is. o otlari sökerken stres atıyorum. değişik bir yaklaşım ama son derece işe yarıyor. hatta hgızımı alamadığım zamanlarda yol kenarları ve diğer bahçelerdeki yabani ot ve dikenlere saldırıyorum. ne kadar buyuk kök sökersem o kadar rahatlıyorum. tabi ana bitkiye verdiğim huzur da bunun bir parçası :)
durustsahtekar
21-06-2006, 19:32
Ticarı herbisit pyasada litresi 7-9 ytl arasında degısen fıyatlarda bulmam mümkün.ancak etıketındekı etkılı bıtkılerı cok ii okumak gerekiyor.aksi halde erty dediği gibi kendi bitkinede zarar verebilirsin.ayrıca herbisit kimi zaman etkili olmuyor.bunuda belirtmeliyim.artık bitkilerınde bagısıklıklarımı gelısıyor bilemem.:D
Herbisit kullanırken karışıma yaprak gübresi karıştırmak daha etkili oluyor.bunu bir çiftçiden duymustum.denedegımde gercekten daha hızlı sonuç verdi.
ancak bunların hepsı gene maddıyada dayalı olan ve topragını son derece kırleten yontemlerdir.bu noktayada değinmeliyim.alan gerçekten küçükse kendin toplayarak devam et.boylelikte topragınıda sevmıs bıtkınıde sevmıs olursun...:cool:
Kemal Cengiz
23-06-2006, 22:33
arkadaşım herbisit kullan derim ama şunu untma kendi bitkilerine de zarar verebilirsin.ayrıca herbisitlerin 2farklı türü vardır.biri köke nüfuz ederek yabancı otları kökten öldürür bunda sonucu 4-5 günde alırsın.diğeri yapraktan kurutan.bunda da sabah atsan öğleden sora yabancı otların kuruduğunu görürsün.ama muhakkak içine bir miktar gübre karıştır.eğer gübre koymazsan yabancı otlar stomalarını kapayarak ilaca karşı savunmaya giriyor ve ilaç etkili olmuyor.gübreli karışımda ise bitki gübreyi almak isterken aldanıyor ve ilacıda beraberinde bolca alıyor bu da ek bilgi olsun.birde toprağını değiştirebilir yabancı ot tohumları bulaşıksız torf karışımlı toprak kullanabilirsin.
ama muhakkak içine bir miktar gübre karıştır.eğer gübre koymazsan yab.otlar stomalarını kapayarak ilaca karşı savunmaya giriyor we ilaç etkili olmuyor.gübreli karışımda ise bitki gübreyi almak isterken aldanıyor we ilacıda beraberinde bolca alıyor bu da ek bilgi olsun.
Bu yöntem çok akıllıca. Acaba aynı yöntemi, yani ilaca gübre ekleme yöntemini buğday tarımı yapanlar buğday tarlalarındaki yabani otlar için de uygulayabilirler mi?
emirhanemir
08-12-2006, 22:30
selam arkadaşlar,ben gurubu uzun zamandır forumlardan takip ediyorum ancak bu gün üye olabildim,
konu yabani otlar olunca bir hayli ilgimi çekti bence yabani otların oluşması tamamıyla piyasada satılan özel karışım toprakların hazırlanışında hijyene ve dezenfekte edilmesi olayına yeterince önem verilmemesinden kaynaklanmakta.
bu güne kadar almış olduğum paketlenmiş toprakların yüzde sekseni doğada bulunduğu şekliyle paketlenmiş olup bunlarda bir çok yabancı madde ve tohum v.s ihtiva etmektedirler.
satıcılar salt çok para kazanma düşüncesiyle ucuz maliyetli ne olduğu belirsiz toprakların satışını karlı olduğu için tercih etmekte. eğer bitkilerimizin her zaman canlı ve sağlıklı olmasını istiyorsak önce normal topraktan vazgeçerek torf ve coco peat karışımı yetiştirme ortamlarını tercih etmemiz gerek.
şu an isimlerini hatırlayamadığım iki üç firmanın ürünleri standartlara uygun olup çok iyi neticeler elde edilmekte. bence kimyasala hiç girmeden istenen netice elde edilebilirb
arkadaşlarımın yukarda söylediği gibi yerli torf kullanmakta oldukça riskli bence hiç toprak karıştırmadan kullanma amacınıza uygun ithal torf karışımını tercih etmek daha risksiz ve akıllıca görünmekte
Hoş geldiniz emirhanemir;
Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında kendinizi bize tanıtır mısınız?
Üyeler için Kullanım Kılavuzu (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=75) sayfasında ise forumu verimli kullanabilmeniz ve sorularınıza yanıt alabilmeniz için dikkat etmeniz gereken noktaları bulacaksınız.
Bilgi ve tecrübelerinizi paylaşmanız bizleri çok sevindirir. Tekrar hoşgeldiniz :)
Herkese iyi akşamlar,
Mine Hanım'a danıştım, benı buraya, Sayın Fmt79'a yönlendirdi ;) Faralya'da yaşıyorum. 7 dönüm arazimizde herşey son derece sağlıklı yetişiyor fakat son yıllarda ayrık otu başımıza fena halde dert oldu. O kadar ki babam artık çim ekmekten vazgeçip yazları ayrık otlarını biçerek çim görüntüsü elde ediyor :( Ayrık otuna kurban olan tek bölüm çimlerin olduğu bölüm değil, bütün her yeri sardılar ve toprağı havasız bırakarak bitkilere zarar veriyorlar, herhalde toprağın besinini de tükettiklerini tahmin ediyorum.
Araziyi sürüp ayrık otunu köklemek kesinlikle bir çözüm değil, eskisinden daha kuvvetli yeniden çıkıyorlar. İmdat!!!
Bu konuda ne yapabileceğimiz konusunda bir fikri olan varsa minnettar olurum. Herkese yemyeşil, tertemiz havalı günler dilerim.
Sevgiler,
UyumSan
Aslında ayrık otu (Agropyron repens) da çim bitkilerindendir. Bazı yerlerde özellikle çim amacıyla kullanılıyor. Ama istila ettiği yer tarım arazisi, **** ev bahçeleri gibi ayrık otunun istenmediği yerler olunca, o zaman da yabancı ot oluyorlar.
Bu yabancı ot ile mücadele, sizin de tecrübe ettiğiniz gibi, oldukça zordur ve sabır ister.
Sırf ayrık otundan kurtulmak için tarlayı sürmek, **** ayrıkları koparmak, bitkinin rizomlarını uyaracağı için önerilmez. Tarla sürme **** mekanik olarak koparma işini ancak yanısıra bir kimyasal mücadele uygulanıyor ise öneririz. Şimdi kısaca yapmanız gerekenler şunlar;
Öncelikle, yukarıda yazdığım gibi, kimyasal mücadele şart. Ama üzgünüm seçici herbisitlerle bu iş olmaz. Total herbisit kullanmanız gerekecek. Ve bu herbisit öyle birşey olacak ki, rizomlara kadar sistemik olarak ilerleyecek.
İlkbahar ve sonbaharda, ayrık otlarının aktif büyüme dönemlerinde mekanik olarak kopartıp üst kısımlarını atacaksınız. Bunun için biçme makinaları kullanacağınız gibi küçük alanlarda el ile de yapılabilir. Bunun amacı, bitkinin yeni tohumlar vermesini egellemektir. Çünkü ayrık otunun tohumları 10 yıla kadar canlı kalabilir. Ve bütün yabancı otların tohumları, kendilerini korumaya alırlar, yani hepsi çimlenmez, çimlenme yüzdesi düşüktür, ve yıllarca toprakta canlı kalırlar, yıllar sonra çimlenebilirler.
Bitkinin rizomları aktif hale gelmesin diye sık sürüm yapmamanız gerekiyor. Ayrık otunun üst kısmı biçildikten sonra Total Herbisit ile ilaçlamanız gerek.
Total herbisit kullanacağınıza göre, alanı tamamen boşaltacaksınız, yani ilaçlayacağınız bahçe/tarla boş olmalı, **** orada olan bitkileri gözden çıkarmalısınız. Ağaç gibi çok yıllıklar varsa, ilaçlama esnasında üzerlerine gelmesin yeter. Çünkü adından da anlaşılacağı gibi, bitki seçmeden hepsini öldürecektir.
Bunun için Syngenta firmasının TOUCHDOWN (Litrede 480 gram Glyphosate-Trimesium) adlı herbisitini öneririm. Bu herbisit sistemiktir, uygulamadan 3 saat sonra yağmur yağsa bile etkilenmez.
UYARI: Unutmayın, total herbisitler uygulandıkları tüm bitkileri öldürürler, önlem almadan uygulamayın...
Sebahattin
11-12-2006, 20:49
Açıklamalarınız çok güzel Fmt79,
Diğer mesajlarınız için de teşekkürler
Kazlar bazı yetişen filizlere zararlı olmaksızın yabani zararlı otların kontrolünde herhangi bir yaşta kullanılabilirler. Yabani otların temizlenmesi bakımından en iyi performansı 6 haftalık genç kazlar gösterirler. Kazlar; mısır, pamuk, şeker kamışı ve çilek tarlaları ile fidanlık, meyve bahçeleri ve üzüm bağlarının yabani otlarını çok iyi temizlerler. Bununla birlikte kazların niçin bazı filizleri yemedikleri bilinmemektedir. Meyveler olgunlaşmaya başladıklarında kazlar çilek bahçelerinden uzaklaştırılmalıdırlar. Altı veya 8 kaz 1 dönümlük çilek bahçesindeki yabani ot temizleme işini rahatlıkla yerine getirebilirler.
Yabani ot temizliğinde kullanılan kazlara bol su verilmeli ve gölgelik sağlanmalıdır. Sık yapraklı ağaçlar, A tipi iskeletler veya küçük barınaklar gölgelik olarak kullanılabilir. Ayrıca akşamları kazlara çok az yiyecek verilmelidir. Yabani ot temizliğindeki temel nokta kazların aç tutulmasıdır.
Yabani ot sezonunun sonunda kazlar genellikle tarladan alınırlar ve 3 ila 4 hafta ağırlıkları 4.5-5.5 kg **** daha fazla oluncaya kadar yağlanması için barınaklara yerleştirirler.
Kazlar dar bir alanda yetiştirilirlerse, kısa bir süre içerisinde bulundukları alanda bitkilerin yok olmasına ve taşların ortaya çıkmasına neden olabilirler.
Kaynak:
Muammer TİLKİ
(Doktora Semineri) KONYA 1999
http://www.albc-usa.org/images/waterfowlimages/toulouse_goose.JPG
http://www.saltgrassflats.com/images/white_front_goose_juv_02a_san_jacinto_110101.jpg
muratdnr
23-02-2007, 23:55
Fıstık çamı ekim öncesi ve çıkış sonrası yabancı ot mücadelesi için ilaç ve başka yöntemleri paylaşırmısnız.Topraktaki yabancı tohumlar nasıl giderilebilinir?Teşekkürler,iyi çalışmalar.
raundop kullanırsan sorunu cözersin. Ama dikkat etmelisin ağaç ve ağaççıklara, çime yanı yeşil olan hiçbir ağaça, öldürmek istemediğin yeşiller hariç herşey de kullanabilirsin.
muratdnr
24-02-2007, 20:07
raundop kullanırsan sorunu cözersin. Ama dikkat etmelisin ağaç ve ağaççıklara, çime yanı yeşil olan hiçbir ağaça, öldürmek istemediğin yeşiller hariç herşey de kullanabilirsin.
Cevap için teşekkür ederim,yalnız pek anlayamadım.Önerdiğiniz ilaç fıstık çamını seçicimidir.
Selahattin Yılmaz
24-02-2007, 22:04
Harika fikilerin belirtildiği ama edebi yönü berbat olduğu için katledilmiş bir türkçeyle sunulan yöntemler beni çok şaşırttı. Yöntemler, espriler süper ama o katil halleriyle yakışmıyor ya. Arkadaşlar sizleri Türkçeyi doğru kullanmaya çağırıyorum. Paragraf yapıp cümlelerin sonuna nokta koyup büyük harfle başlama gibi bir adet edinin. Yani hiç değilse sonradan da olsa cümleleinizdeki imla ve kelime hataları düzeltin. Türkçe'nin doğru kullanımını bu başlıktan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) lütfen öğrenin. Bundan önce hassasiyetinden dolayı sevgili malinaya birazcık kızsam da şimdi Türkçe'nin kullanımıyla ilgili ciddiyetini ve hasiyetini bu başlıkla daha iyi anladım.
Bunun dışında sonraki mesajımda başlıkla ilgili bir şeyler de ben yazacağım.
Selahattin Yılmaz
24-02-2007, 22:42
Öncelikle toprak denildiğinde onu tanımak gerektiğini söylemeliym. Milletçe sorunumuz bu "Toprağı Tanımıyoruz". Unuttuk, öğrenmekte istemiyoruz.
Toprak iki kısımdan oluşur:
*Organik
*İnorganik kısım.
Organik kısım toprağın içerisindeki canlı veya cansız çürüyebilen veya çürüyebilecek olan kısmı ifade eder ve yabancı ot tohumları bu kısmın içerisindedir. İnorganik kısım ise toprağın elementer yapısını oluşturur.
Şimdi sorunumuz yabancı otlar olduğuna göre birazda ondan bahsedelim. Yabancı ot toprağın öz evladıdır hatta bununla ilgili "Toprağın öz evladını öldür ki üvey evladına muhabbet beslesin." diye bir atasözümüz bile var. Rüzgar, bitkinin tohumlarını saçması, hayvanların yemek suretiyle dışkılarıyla, kuşların taşımasıyla ve benzeri yöntemlerle tohumlar bir yerden bir yere taşınır. İşte tohumların düştüğü yer yeryüzünün 3/1 ini kaplayan topraktır, zaten topraktan başka yerde de tohum zor çimlenir.
Yukarıda arkadaşlar güzel yöntemler saymışlar. Gerçektende haklı payı olmakla birlikte çoğu da bir iki saksılık ortam için belki toprak ve saksı maliyetinden daha pahalı yöntemler. Oysa basit yöntemlerle bu öz evlatlardan kurtulmak ve üvey evlada sahip çıkmak mümkün. Sayalım:
1. Dikeceğimiz bitki toprağının (torf ve çam ibresi gibi özel işlem görmüş bitki yetiştirme ortamları hariç ) tamamı olabildiğince organik yapıdan uzak olmalı. Mümkün olduğunca derinden alındığı belli olan toprak tercih edilmeli, mümkünse mil yapıda olmalı ki alüvyon ihtiva ettiğinden hem otsuz hemde besin maddelerince zengindir. Üstelik bu toprağı biz kendimiz organik torfla karıştırıp bulaşıksız bahçe **** bitki toprağı yapabiliriz. Çiçekler için ise mutlaka torf tercih etmeliyiz ve hazır bitki besinleri ile gübrelemeliyiz.
2. Eğer bulaşıklı bir toprak almış çok miktarda değilse toprağı bir leğen veya bidon içerisinde iyice ıslatıp çamur halde karıştırırsanız karıştırmayı durdurduğunuzda yabancı ot tohumlarının organik parçacıklarla birlikte üst kısımda biriken suyun üzerinde yüzdüğünü göreceksiniz, bu kitleyi uzaklaştırdığınızda yabancı otların çoğundan kurtulursunuz. Çamurlu bu karışımı daha sonradan organik torfla mutlaka harmanlayın.
3. Toprağı kullanmadan önce bir kenarda 3-5 cm kalınlığında serip ıslatıp üzerini sera etskisi yapacak şekilde naylonla kapatırsanız yabancı ot tohumları 3-5 gün içerisinde çimlenecektir. Henüz çimlenen otları karıştırırsanız toprağa gübre de vermiş olursunuz bu şekilde alt üst yapın 15-20 günde, bir iki defa sulayıp karıştırmakla yaancı ot tohumlarının çoğundan kurtulursunuz.
4. Her tohumun bir çimlenme ısısı olduğu gibi belirli bir sıcaklıkta çimlenmelerini kaybettiği bir sıcaklık değeri vardır. Kısaca toprağınızı yüksek ısıya maruz bırakırsanız (70-80 ºC üzerinde en az 15-30 dakika) içerisindeki yabancı ot tohumları çimlenme kabiliyetlerini kaybedecek ve toprağa gübre olacaklardır.
5. Yakın çevresinde tavuk olanlar için bu toprağı bir leğene koyup tavukları buraya doğru salarlarsa bu tavuklar doğal ayıklama yaparlar.
6. Yabancı ot ilaçları pahalı olmakla birlikte çıkış öncesi seçici olanlarla toprak ilaçlanabilir. Seçici ot ilaçları dar yapraklı yabancı otlar veya geniş yapraklı yabancı otlar içindir. Bu ilaçlardan sizin için olanı hangisiyse bayiden isteyiniz. Ayrıca hiç ot istemeyenler çıkış öncesi herbisitlerde kullanalabilir, bu tür ot ilaçları da yabancı otlar çıkmadan önce toprağa üzerinde yazan dozlara göre verilir ve bu şekilde çimlenen ot ilacı ölür ancak dikkat edin aşırı dozlarda kullanım esas bitkinizi öldürür. Yine de dozunda ilaç sizin yararınızadır.
7. Saksıya bitkinizi dikip yetiştirmeye başladıysanız sık sık saksınızın üst kısmındaki toprağı 2-3 cm derinlikte karıştırın. Bu hem bitkinizin toprağını havalandıracak, köklere faydalı olacak hem de çimlenen yabancı otları kökünden oynattığı için toprağınızın üst kısmı temiz kalacaktır.
Selahattin Yılmaz
24-02-2007, 22:56
Fıstık çamı ekim öncesi ve çıkış sonrası yabancı ot mücadelesi için ilaç ve başka yöntemleri paylaşırmısnız.Topraktaki yabancı tohumlar nasıl giderilebilinir?Teşekkürler,iyi çalışmalar.
Sevgili muratdnr, yabancı ot ilaçlarının etkisi topraktan genelde 15 gün ile 3 ay gibi bir sürede gider. Ekimden önce çıkış öncesi herbisit kullanırsan senin daha yararına. Çünki fıstık çamının kalın kabuğu hem geç çimlenmeye hem de güçlü yapısı ile toprakta etkisi iyice azalmış olan yabancı ota karşı dayancaktır.
Yabancı otlar fıstık çamlarından çok önce çimleneceklerinden yabancı otla karşılaşacak ve öleceklerdir. Ayrıca ekim ortamını sürekli sulayacağını düşünürsek yabancı ot ilaçlarının etkisi mümkün olduğunca uzun olanlardan seçmelisin. Ancak yine de yabancı ot ilaçlarına dayanıklı otlar yinde de olacaktır, bu toprağının hangi tür yabancı otlarla bulaşık olduğunu bağlıdır. Bunun içinde seçcici ot ilaçlarından fıstık çamına zararı olmayanlardan kulanmalısın.
Bu ilaçları fıstık çamının çok yetiştirildiği yörelerde (Bergama gibi) bulabilirsin, oralarda ilaç tecrübeleri daha fazladır. Ancak ben sana ekim öncesi total herbisit beya çıkış öncesi total herbisit öneririm. İsmi farketmez fakat etkisi 1 ay da kaybolanlardan olursa daha iyi diye düşünüyorum. Ekimde Yastıkta ibreli ve yapraklı fidan üretim teknikleri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2777&highlight=Yast%FDkta+ibreli+yaprakl%FD+fidan+%FCre tim+teknikleri) başlığında anlatıldığı üzere yastıkta çiziye sıra arası ve sıra üzeri ekim tekniğini uygularsan sıra aralarında ve sıra üzerlerinde çimlenen yabancı otları temizlemek çok kolay olacaktır.
Bir yöntemde bensen sana olsun, eğer ekimini uygun şartlarda mibzerle yaparsan traktöre bağlanabilen çapa makineleri ile sıra alaralrındaki yabancı otlarla mücadele edebilirsin. :rolleyes:
muratdnr
24-02-2007, 23:18
Teşekkür ederim Selehattin Bey, verdiğiniz bilgiler çok yardımcı oldu. İyi çalışmalar.
Sevgili Klimanjaro arkadaşımız,
" Yabancı ot ilaçlarının etkisi topraktan genelde 15 gün ile 3 ay gibi bir sürede gider". demiş. Merak ettiğim konulardan biri de bu idi.
Bahçemdeki yabancı otları temizlemeyi düşünüyorum. Forumdan anladığım kadarı ile "raundop" adlı ilaç ile bu mümkün görünüyor.. Benim aklıma takılan konu şuydu ; ilaçların toprakta kalması 15 gün ile 3 ay arası değişiyor ise ben bu yıl bahçeme hiç bir sebze veya çiçek ekemeyecekmiyim ?:(
Ve bu ilaç yabancı otları yok etmekte , yüzde yüz başarılı mı ? Seneye bir daha " cee " demezler mi bana ? Teşekkürler..
Selahattin Yılmaz
26-02-2007, 23:55
Sevgili habibe,
Bahçenizdeki yabancı otlar raundup ile yok olacak diye bir kaide yok. Raundup sistemik etkili bir yabancı ot ilacıdır. Dozunda attığınızda istisnasız yaprağına veya gövdesine denk gelen bütün bitkileri öldürür. Burada yabancı otlara göre hareket etmek en iyisi.
Eğer şu anda bahçeniz ot ile kaplı durumda ise raundup kullanırsanız sadece şu anda yeşil olan otları öldürmüş olursunuz daha sonra çıkacak otlar için ise tekrar kullanmanız gerekebilir bu da bahçenizdeki yeşil aksamlı bitkilerin etkilenmesine neden olabilir.
Genelde roundup yaz aylarında veya sonbaharda ortamdaki yabancı otlar bahçeyi kapladığında ve yabancı otların bitkisel gelişimlerini tamamladıkları dönemde kullanılır.
Oysa baharın yaklaşıyor olmasına binaen varsa otları güzelce yolmanız ve bayiden alacağınız uygun bir çıkış öncesi veya çıkış sonrası yabancı ot ilacını belleme öncesi toprağa püskürterek kullanmanız daha iyi bir seçenek gibi görünüyor.
İlacı kullanırken bahçenizde hakim yabancı otların isimlerini tespit ettirebilirseniz tercih edeceğiniz ilacı kullanmanızda size kolaylık olacaktır. Üstelik bu şekilde yapacağınız bir çiçek ekimini veya sebze ekimini yapabilirsiniz bitkileriniz etkilenmez.
Duyarlılığınıza teşekkür ederim Klimanjaro. Ellerinize sağlık. Çıkış sonrası yabancı ot ilacı alacağım. Sonra da bellerim. Belim müsaade ederse tabi :))
DİDEMNAZ
05-03-2007, 11:45
En etkili yöntemdir...
Malzemeler...
Keskin bir bıçak veya bir adet falçata..
Bir küçük tahta parçası..
Bir kutu kibrit..
Bir tüp japon yapıştırıcı..
15 - 20 cm'lik bir ip..
-----------------------
Tahtanızı alıp, kibrit kutusu büyüklüğünde, kare şeklinde, yaklaşık 1 - 2 mm. kalınlığında bir parça hazırlayın.. Bunun 1/4'ü kadar 3 parça daha hazırlayın..
Sonra, bu küçük parçalardan birisinin iki ucuna 10 - 15 cm'lik iki ip bağlayın..
Diğer parçalara, kibritlerden ayak yapıp, japon yapıştırıcı ile yapıştırın..
Elde ettiğiniz masa ve sandalyeleri çiçeğin altına yerleştirip, salıncağı da çiçeğe zarar vermeden bağlayın.. Otlara dokunmayın, ortama doğal bir hava vereceklerdir.. :p
Durumu kabullenmek gerektiğini düşünüyorum.. Tamam tamam, bir fikirdi sadece.. Gittim.. :o
Çok hoştu Arkadaşın dediği gibi onlardan kurtulmak kolay olmuyor.İlaç kullanmaya da çekiniyorum bitkiye zarar verir diye.Belli aralıklarla temizliyorum.Bu sayede bitkinin toprağıda havalanıyor.
Bahçedeki yabancı otlar için ziraatçi, BOXER 48SL diye bir ilaç verdi. Kullanabilirmiyim ?
amasyalı
16-04-2007, 22:13
ben boxer denilen ybancı ot ilacını kullandım güzel yani öbür fiyatları yüksek olan herbisitlerle aynı görevi görüyor güvenebilirsiniz .ilaçlama yapacağınız yerde fidn varsa dikkatli olun saygılarımla...
Kazlar bazı yetişen filizlere zararlı olmaksızın yabani zararlı otların kontrolünde herhangi bir yaşta kullanılabilirler. Yabani otların temizlenmesi bakımından en iyi performansı 6 haftalık genç kazlar gösterirler. Kazlar; mısır, pamuk, şeker kamışı ve çilek tarlaları ile fidanlık, meyve bahçeleri ve üzüm bağlarının yabani otlarını çok iyi temizlerler. Bununla birlikte kazların niçin bazı filizleri yemedikleri bilinmemektedir.
Kaynak:
Muammer TİLKİ
(Doktora Semineri) KONYA 1999
http://www.albc-usa.org/images/waterfowlimages/toulouse_goose.JPG
http://www.saltgrassflats.com/images/white_front_goose_juv_02a_san_jacinto_110101.jpg
100 dekar alanda tarımyapan çiftçiler acaba kaç tane kaz kullanmak zorunda :)bence çok saçma bir yöntem.
DevrilgenKayik
03-05-2007, 00:03
Aradan bir müddet geçmiş bu konunun ama bizim için çok güncel çünkü bahar dönemi tekrar kendini gösterdi bizim çimde ayrık otları. İlk yıl köklerinden zorlayarak demet demet çıkardığımız ayrık otları şimdi bahçemizin dörtte üçünü sarmış durumda. Sizin dediğinize göre genel herbisit kullanırsak çimler de ölür mü bu durumda? Bizim ağaçlar körpe ve ortam rüzgarlı. O nedenle ağaçlara da zarar vermeden atmak çok zor gözüküyor. Seçici bir ilaç yok mu ki acaba? Gerçi yok demişsiniz ama , doğal alternatif vs ...
ceviz ağacı
03-05-2007, 08:55
sevgili devrilgenkayık
bu ayrık otları benimde başımın belası fabrikamdaki bahçeme meyve ağaçları dikmiştim 6 yıl önce ama bu ayrık otlarından ne yapsamda kurtulamıyorum.Meyve ağaçları onların yüzünden büyüyemiyoorlar.Evdeki çimlerimede kesin nazar değdi onları ölümden döndürdüm ama geçen cumartesi bahçedeki (affedersiniz) lağım gideri tıkandı ve sucu gidere 75 kg kılruhu denen bir asit dökmemi söyledi.Bende yaptım ama bütün asit kaynayarak çimlerimin üzerine yayıldı tabi onlar yayılıyor ben hüngür hüngür ağlıyorum.Neyse zor bela açtık ben asit yayılan heryeri söktüm toprağını boşalttım ve yeniden çim ektim ama bakalım neler olacak.
:confused: Ayrık ile mücadele bilgilerimizn farklı olduğunu gördüm. Kaynaklarınız nelerdir. Ben bir çok konuda sizinle aksi fikirdeyim. Hangisi doğru tartışmak istermisin?
Rizomları parça, uyar ki tüm karbonhidraını tüketebilesin. Ve secici herbisit olarak fusiladeyi kullanabiliriz. Tabi ayrık derken agropyron türleride olabilir, C4 bitkileride olabilir. Bilgilerimiz birleştirerek daha doğru sonuca gidebileceğimizi düşünüyorum.
Görüşmek üzere hoşçakal..
Ayrık otu konsunda fmt79 ilaç önerisine katılıyorum, benimde pratik bir ek önerim olacak glyphospate içeren ilaçlardan birisini (ben round up kullanıyorum) oldukça konsatre halde (ben %30 ilaç %70 su kullanıyorum) geniş ağızlı bir kaba koyup bir fırça yardımı ile öldürmek istediğiniz bitkilere boya yapar gibi sürebilirsiniz (mesala ayrık otu) bu geniş alanlarda pratik değil ama küçük bahçelerde çok etkili ve çevreki bitkilere bir zarar gelmiyor, sadece sürdüğünüz ayrık otu ve çevresindeki 4-5 cm çim ölüyor. Bir hafta içinde bu bölgelere yeniden çim ekebilirisiniz ilacın etkisi kısa sürede yok oluyor. Dikkat etmeniz gereken bu karışımın bir damlası bile çok etkili damladığı yerlerdeki çimde ölür damlatmadan ve ilaç sürdüğünüz yerleredeki ilacı aykabınıza bulaştırmadan kullanın yoksa ayak izi şeklinde ölü çim alanları oluşur.
Unutmayın cok etkili değdiği her bitki bir hafta içinde önce sararıp morarıyor sonrada köküyle beraber ölüyor.
En son fazla araştırmadan diktiğim ve çok invazif bir tür olan ribbon grass saldırısından bu yolla kurtuldum.
DevrilgenKayik
04-05-2007, 22:47
Ceviz ağacı kolay gelsin, işe olumlu yandan bak, belki toprak çok kireçlidir asit iyi gelmiştir:) Tamam kızma, umarım çabuk atlatırsın. Ziroo benim bahsettiğim ayrık otunun kökü bir yerden geliyor, başka yerden çıkıyor, tekrar başka yere gidiyor, tam koparamıyorsun. Büyüyünce başaka benziyor. Bizim bahçe büyükçe ama choroidin onerisini çok zaman alsa da yaparım- boyama gibi- ama cimlerle içiçe yani onları da öldürüceğim. Acaba çimden vazgeçip, toprağı besleyecek, ya da en azından ayrık gibi zarar vermeyecek, ağaçların büyümesini engellemeyecek başka baskın yeşillik olabilir mi ? Bahçenin bir kısmında da yonca yumakları olmaya başladı. Yonca tohumu atsak, ayrık otundan kurtulabilir miyiz? Yonca iyi midir ? Ya da başka üstünde yürünebilecek yeşil ot ?
Merhaba arkadaşlar!
Dozun yüksek kullanılması bitkiyi öldürmez kurutur. nedenmi? bu ilaçların sistemik olması, fotosentes ile köklenlere taşınmasını ve bitkiyi kökten öldürmesi gerekir. Fakat yüksek doz kullanıldığında bitkinin yaprakları hemen kurur ve köklere istediğimiz gibi taşınamaz. Normalde total herbisitin etkisini görmek 10-15 gün kadar sürer. Benim çalışmalarımda dar yapraklılara fusiladenin total herbisitlerden daha etkili olduğu idi. Aralara lokal fırça ile uygulama güzel bir yöntemdir. Bende uyguluyorum gerekirse.
Yonca konusuna gelince yoncayı girdiği yerdençıkarmak oldukça zordur. Fakat çıkarılmaz değil. Toprağı ıslah etmeside doğrudur. Alanı ayrıklardan temizlemek için geniş yapraklı bir bitkinin ekilmesi, hem alanaın boş kalmasını engeller hemde istediğiniz gibi secici herbisitleri kullanmanızı sağlar. Yonca yerine ak üçgül daha şık olabilir. Onun görünümü kokusu güzeldir. yeşil alan oluşturmak için iyi bir potansiyeli var aslında. :o
yabancı otlara karşı acaba bilinen mikrobiyolojik yöntemler var mı? ve Türkiye' de bu yaygın mı?
oguzhan-fb
06-06-2007, 22:45
100 dekar alanda tarımyapan çiftçiler acaba kaç tane kaz kullanmak zorunda :)bence çok saçma bir yöntem.
300 dekar arazide tarım yapıyorum hiç kazım yok.
Bir traktör, iyi bir pulverzatör ve hangi ilacı nasıl ne zaman atacağını bilen bir çiftçi kaz kolonisinden iyidir. ;)
oguzhan-fb
06-06-2007, 22:49
yabancı otlara karşı acaba bilinen mikrobiyolojik yöntemler var mı? ve Türkiye' de bu yaygın mı?
Bu yöntem benimde aklıma geldi. Fakat ne bir yerde okudum nede duydum. Uygulanması organik tarım yapılan alanlarda çok iyi olurdu sanırım.
Bulunduğum yerde böyle bir uygulama yok.
Merhabalar!
Yazılanlar harika hele bir tanesi varki ona çok güldüm sabah sabah. Neden mi ?
Bir düşündüm bizim seradaki yerin gerçek sahiplerinin önlerine bir masa ve altlarına bir sandalye verdik diyelim keyifleri yerinde. Aysel hanımla bizde servis yapıyor onları rahat ettiriyoruz hatta yavrular için yan taraftaki boşluğa park bile yapmışız bir düşünsenize.
Yerin doğal sahipleride olsalar yok öyle şey herkes yerini bilsin benim seradaki ve dışarıdaki her an misafir 5000 adet kızımı kimse rahatsız edemez. Ancak yinede bir arkadaştan edindiğimiz şu mera ıslah çalışmalarında kullanılan ilaçtan bir kg edindik onları sessizce ve zararsızca uğurluyoruz. Gitmemekte ısrar eden semiz otlarının başlarına geleni ileride paylaşırım.****** önce doğaya saygı.
Saygıyla kalın.
Bu yabancı otlardan bıktım. Başkasını bilmiyorum.
emaskulasyon
30-08-2007, 20:49
glyphosate yanı total herbısıtlerın asıl atası raunduptur. taucdown sadece muadıldır bılgılerınıze
tegabion
10-09-2007, 08:34
arkadaşlar yanlış bilgi vermeyin lütfen touchdown muadil degildir yapısında glyphosate olmasına rağmen yanıdaki farklı madde içerikleri ile roundup dan ayrılır.
Ayrık için total herbisit uygulaması doğrudur boş alanlar için.Fakat etkili bir çözüm arıyorsanız Fusilade Forte kullanmanızı öneririm bu seçici bir herbisttir yani geniş yapraklı otları öldürmez.Çim e atarsanız çimde ölür.Bu ilaç yeni çim alanı tesis edilmeden önce ayrık mücadelesinde kullanılır daha sonra çim ekimi yapılır ya da sebze üretiminde geniş yapraklı kültür bitkisi içindeki dar yapraklı otları öldirmekte etkili emniyetli bir çözümdür.
meyve baçemin içersinde böğürtlen dikenine benzeyen yabani bir bitki var bizim buralarda köstek dikeni olarak anılıyor ama bilimsel adını bilemiyorum. çeşitli zirai ilaçları kullanmama rağmen bir türlü başedemedim.bitki yaprak ve dal yapısı bakımından böğürtlenin dikenin aynısı ama meyve vermiyor. . kökleride yaklaşık 50 cm derinliğe iniyor .
ayrıca bu bitki böğürtlen gibi yerden yukarıya doğru uzamıyor. yani dalları toprağın üzerini örtecek şekilde sarmaşık gibi uzanıyor.bu uzunluk yer yer 3-4m. yi buluyor ve dalın ulaştığı en son noktada takrar kök salıp oradan tekrar bir kaç dal yaparak araziye yayılıyor.bu bitkinin yayılış şekli bu yani tohuma benzer bişey şimdiye kadar görmedim. daha önce arazinin sadece belli bir noktasında vardı son iki yıldır hemen hemen her tarafına yayıldı. ayrıca zirai müdahelede yukarıda belirttiğim gibi meyve bahçesi olduğu için ağaçlara zarar vermemesi için her ilacı kullanamıyoruz.
buraya resmini koymak isterdim ama dediğim gibi böğürtlenin aynısı tek fark meyve vermemesi.
bu bitki hakkında bilgisi olan ve ne şekilde bir mücadele vermem konusunda yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkurler..
konuyu tam olarak nereye açacağımı bilemediğim için buraya açtım.
Forumda Arama bölümünde gelişmiş aramaya tıklayın. Başlıklarda Ara'yı seçin, yabani ot (ya da o sıra neyi aramak istiyorsanız onu) yazın.
Çıkan başlıklardan biri işinize yarayacaktır.
Yabani otla mücadele (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1337&highlight=yabani)
Mine Hanım'dan bir alıntı
" Bu konuda otla illaki mücadele edilecekse ( ki artık özellikle meyveliklerde ve zeytinliklerde minimum toprak işleme için ot mücadelesi mümkün olduğunca yapılmamaktadır.) iyi tarım uygulamalarında kullanılan yöntem yabancı otları çıkış anında basit bir prümüsle yakmaktır. Bir küçük tüpe bağlı prümüs omuza asılacak düzenekle taşınır. Serada veya bahçede gezerken sadece çıkmakta olan otun üzerine, göbeğine tutulur ve ot yakılır. Toprak işlemeden sonra düzenli bir uygulama ile bu yöntem otları ilaçsız olarak kontrol altında tutmayı sağlar."
Mine Hanım, Söylediğiniz bu yöntemi bahçemi sürdürdükten hemen sonra mı uygulamam gerekli? Hangi sıklıkla yaparsam kesin bir daha gelmeyecek şekilde başarılı olabilirim acaba. Arsam üzerinde 1,5 yaşında Trabzon hurmaları var, ancak çok fazla böğürtlene ve ayrıca enginara benzeyen dikenli bitkilerden ve açık bir el genişliğinde yaprakları olan yerden 15 cm yükseklikteki bitkilerden var, ve daha tarif edemediklerim de var tabi kısacası bir jungle gibiydi geçen hafta temizlemden önce. Bunlarla mücadelede prümüs yeterli mi? Yoksa herbisit de kullanmalımıyım?
Mine Pakkaner
20-05-2008, 14:39
Şu anda temizlik yaptırdıktan sonra ilaç attırmanıza gerek yok. Yeni çıkmakta olanları yakarak kontrol edebilirsiniz.
seyyah_m
12-07-2008, 10:16
Sevgili habibe,
Genelde roundup yaz aylarında veya sonbaharda ortamdaki yabancı otlar bahçeyi kapladığında ve yabancı otların bitkisel gelişimlerini tamamladıkları dönemde kullanılır.
Bizimde portakal bahçesinde yabani böğürtlenler çıkıyor. Bahar mevsimi bitmeden bahçenin bir kısmını temizledik. Böğürtlen olan kısmını yaktık ve babam ilaç sıktı üzerlerine ancak ilacın hiçbir etkisi olmadı tekrar çıktılar.
Şimdi yeni bir ilaç alacak ve yarın tekrar sıkacak. Sinirli bir yapıda olduğu için bir önceki ilacın işe yaramayışına bir hayli sinirlenmiş ve satıcı hakkında kötü düşüncelere kapılmıştı. Bu alacağı ilaç da etkili olmazsa sanırım babamı zor tutabilirisiz.:D Bu konuda önerileriniz neler olur. Portakal ağaçlerı ve birkaç zeytin ağacı bulunmaktadır ve böğürtlenleri kurutacak bir ilaç gerekmektedir. Yukarıdaki ilacı şimdi kullansak fayda sağlar mı?
İlginiz için şimdiden teşekkürler.
Bizimde portakal bahçesinde yabani böğürtlenler çıkıyor. Bahar mevsimi bitmeden bahçenin bir kısmını temizledik. Böğürtlen olan kısmını yaktık ve babam ilaç sıktı üzerlerine ancak ilacın hiçbir etkisi olmadı tekrar çıktılar.
...
Yakma işleminin yabani böğürtlen temizliğinde işe yaramadığını hatta teşvik ettiği; yabani ot ilaçlamasının sonrasında tekrar çıkabileceği aklımda kalmış.
Benim bahçemin bir kısmını yabani böğürtlen sarmıştı. Budama makası ile toprak hızasının 10-15 cm yukarısından kesip tırmıkla topladık. El çapasıyla toprak altında kalan kökleri çıkardık.(Temizlik sırasında inşaat işlerinde kullanılan kalın eldivenleri kullandık.) Daha sonra taze böğürtlen dalı gördüğümüzde yine el çapasıyla kök temizliği yaptık. 3-4 kere bu işlemi yaptıktan sonra temizlenen yerlerde böğürtlene rastlamadık.
Topladığımız böğürtlen dallarını birkaç yerde öbek yapmıştık. Kış sonunda çürümüş böğürtlen dallarının oluşturduğu kompost - malç (oluşan şeye ne ad verilir bilmiyorum) elde ettik. Bunuda toprakla karıştırarak saksı bitkilerimin bir kısmında kullandım.
Sınırda (doğal çit olduğu için) ve bahçenin bir bölümünde (çoğunlukla böğürtlen dalları arasında ve altında dolaşan ve tahminim buralarda yumurtlayan güzel ötücü bir kuşun barınma yeri olduğu için) yabani böğürtleni yetiştiriyorum, büyüyüp gelişmesini teşvik ediyorum.
Okuduklarımdan elde ettiğim bilgilere göre yabani böğürtlen temizliğinde biraz sabırlı olmak gerektiği. (gerek yabani ot ilaçlaması ile, gerekse elle temizlikte...)
Kemal Kutlu
14-07-2008, 22:39
bende kullandım ot ilacı ama etkisi yok toprak yüzeyinde olan otlar ölüyor toprakda kalan ayrık otu yine filizlenip yoluna devam ediyor ne kadarda mücadale etsende cıkar bunun adı ayrık otu :D
quercuslover
30-07-2008, 23:07
Herkese merhaba, Kendi tarla **** bahçelerinde sebze üretimi yapan bazı tanıdıklarım damla sulama sistemini uygulamaya başlayınca yabani otlardan kurtulduklarını söylemişlerdi. Sulama suyu yaygın alana dağılmadan sadece sebzelerin köklerine verilince yabani otlar yaygın alanda su bulamadıklarından yaşama şansları olmuyor herhalde.
merhabalar. orman bitişiğinde yetişkin meyve ağaçlarının bulunduğu yaklaşık 8 dönümlük arazide inanılmaz derecede eğrelti, diken, böğürtlen vs. otlar çıkıyor. bu otları yok etmek için şu ana kadar roundup kullanıyordum ama çok pahalıya geliyor. 8 dönüm yere bir de çalı ve odunsu bitkiler olduğu için çok ilaç gidiyor. acaba etkili ve uygun fiyatlı bir ilaç var mıdır piyasada. lütfen yardımcı olun, bıktım bu dikenlerden bahçede yürüyemiyoruz bile.
iki kısa sorum daha olacak. en etkili ilaçlama zamanı ilkbahar mıdır. bir de acaba ilaçlama yaparken şu tavsiye edilen ilaca gübre karıştırma hangi dozajda yapılıyor, 10 litre suya ne kadar gübre konmalı ve hangi gübre, satıcıdan ne olarak istemeliyim gübreyi. teşekkür eder cevaplarınızı beklerim.
izzeterisen
23-10-2008, 11:51
Bitkileri kıştan keseceksiniz,
filiz verinde dallar odunlaşmadan birinci ilaçlamayı yapacaksınız,dekara 1 litre,
bitkiler yazı boyu hiç bir müdahalesiz geçirecekler, sonbaharda aynı dozla ikinci ilaçlama aynı bitkilerin üzerine yapılacak,
Kıştan sonra gelen ilkbaharda bu bitkiler halen ölmemişse 3. ve son ilaçlama yapılacak , doz yine aynı.
yalnız belirtmem lazım ki bahçedeki çalı ve dikenler kesilebilecek gibi değil. insan boyunu aşkın çalılar nerden bakarsanız toplamda en az 4 dönüm alan kaplar. bunları kesmeden direkt ilaçlama yoluna gidersek başarılı olabilir miyiz. o şekilde kaç ilaçlama aşaması yaparız.
ve acaba hangi ilacı tavsiye ediyorsunuz. bir de ilaca gübre karıştırma konusundaki sorularımı da yanıtlayabilir misiniz.
izzeterisen
23-10-2008, 22:05
Merhaba.
Yabancı ot konusunda çok detaylı bilgim yok, ancak çalıları kesmeden bir mücadele yapılamayacaktır. Madem kesmek mümkün değil ise sizin yerinizde olsam yakmak mümkün ise kışın yakar sonra baharda çıkan filizleri ilaçlardım.
Eğer bu da mümkün değil ise tek yol kalıyor: kazarak çalıları yok etmek.
Bir yerde gördüm, 2-2,5 m. kadar boyda bir karaaacı ilaçlamışlardı. Karaağaçın büyümesi durmuştu. Yaprakları bonsai gibi küçülmüştü, ama bitki canlı yemyeşildi.
Zeytinliklerde kazılan meşelerden çıkan filizleri çiftçiler ilaçlarlar, bazıları ölür bazıları ölmez, ilaçlama zamanı ile ilgili olması gerekir bu durumun.
Sanırım bir fikir verdim.
İlaca gübre karıştırma sorunuzu anlayamadım.
Kolay gelsin.
Bu konuda burada uzman arkadaşlar var ise ben de detaylı bilgi almak isterdim eğer yeni bir şey varsa.
merhaba benimde bahçemde ayrık otu cok fazla..güllerim ve begonvillerim var bu ilaçlar onlara zarar verırımı.fırca yardımıyla sürsemde.bilgi verirseniz cok sevinirim..******
Kemal Kutlu
01-11-2008, 20:09
Ayrık ilacı, bitkilerinize zarar verebilir, yanma,mutasyon vb.
En akıllıcası 20 cm'lik plastik çitler.Ayrık otunun bitkilerinize dadanmasını önliyor.
Koçtaş'da yanlış hatırlamadıysam 9 metresi 17.50 ytl idi
bilginize...
Benim sorum biraz daha spesifik olarak aşağıdaki iki fotografta görünen otlalaara ilişkin olacak bahçem bu iki ot ile istila olmuş durumda bunlardan nasıl kurtulurum bu hafta toprağı sürdüreceğim. 1. ot bu
2. otumuz ise bu. Yardımlarınız için teşekkürler.
Mine Pakkaner
12-11-2008, 12:36
Geniş yapraklı bitkiler için olan ot ilaçlarında kullanmanız durumunda bu sorunu çözersiniz. İlaçlama yapmanız gecikebilir. İlk fotoğraftaki it üzümünün üzerindeki tohumların yere düşmemesini sağlayın. Yoksa vay halinize.
İlaçlama yapacaksanız size TORDON kullanmanzı öneririm.
sn. agaclar.net uyeleri
bahçemizdeki kiraz ağaclarının altları aşırı derecede yabani ot oluyor bunlar için bir çözümünüz varmıdır.
bazıları yabani otların fazla yetişmemesi için ancak bahçeniz gölge olmalı diyor ama ağaçlar daha yeni büyüme aşamasında 2-3 yıllık fidanlar, bahçenin gölge olması pek ihtimal dahilinde değil.
bu yabani otlar hersene tohumlarını saçarak, baharda daha da gür bir sekilde geliyorlar. tarlayı sürerken kurtulsak bile ertesi sene daha çok geliyorlar. açıkçası fidanların gelişimini kötü etkiliyorlar.
bu otlardan kurtulmak için önerileriniz nelerdir.
Remzi Sarıoğlu
12-05-2009, 10:42
Hayvan gübresi kullandığınız mümdetçe yaban otlarından kurtulamazsınız. Tarlanızı sürdüğünüzde bu otlar toprak içinde çürüyecektir. Yaban otu ilaçı var onu kullanırsanız toprağınıza kimyasal ilaç bulaştırmış olursunuz. Bundan dolayıda organik ürünler yetiştirmeniz söz konusu olamaz. Toprağınızı sürdürün ve hayvan gübresi kullanmayınız.
Tarlamda mandalin ve şeftali yetiştiriciliği yapıyorum.Fakat kanyaş denen yabanıl otla mücadele etmekte çok yoruluyorum.Deneyimli büyüklerimden bu konuda destek bekliyorum.Doğal ve kimyevi ilaçları varsa ve mücadele şekillerini paylaşmalarını rica ediyorum.İlginize şimdiden teşekkür ederim.:(
Şu üç sayfayı okudum kimse solarizasyon dan bahsetmemiş forumda ki solarizasyon başlığını okuduktan sonra seneye yapmayı düşünüyordum, galiba kimse etkili olacağını düşünmüyor ki konuşma gereğini görmemiş, forumda yeni tanıdığım iki arkadaş yapmamı tavsiye etti, bu sayfalarda herbisit,yakma ve mekanik mücadele den bahsedilmiş,kafamda bir sürü :confused::confused::confused::confused::confused: doldu kaldı ama ya solarizasyon ya da al eline fırçayı boya ilaçla diyo içimde ki ses ama bir de maddi durumum biraz düzelse bütün bahçeye yeniden toprak serdirirdim(350m2)acaba tekrar çıkarlarmı ? Hayvan gübresinide kesersem ooff ooff iki arada bir derede kaldım. :(
Bir öneri, işe yarar diye düşünüyorum. Saksıda çıkan yabani otlar konusunda pratik bir çözüm olarak, saksıdaki bitkinin sadece gövdesinin çıkabileceği bir delik bırakarak üzerini siyah bir poşet ile bir süreliğine kapatırsanız yabancı otlar yok olacaktır.
Ben bahçemde daha büyük ölçekte bu yöntemi uyguluyorum.
Tarlamda mandalin ve şeftali yetiştiriciliği yapıyorum.Fakat kanyaş denen yabanıl otla mücadele etmekte çok yoruluyorum.Deneyimli büyüklerimden bu konuda destek bekliyorum.Doğal ve kimyevi ilaçları varsa ve mücadele şekillerini paylaşmalarını rica ediyorum.İlginize şimdiden teşekkür ederim.:(
Sn gtates., Kanyaş ile mücadele de önemli olan toprak altındaki rizomlarını yok etmektir. Üstünü çapa vs. ile temizleseniz bile toprak altındaki rizomlardan tekrar yeni bitkiler verecektir. Bu durumda kanyaş mücadelesinde topraktaki rizomları temizlemek gerekir fakt bu zor bir iştir.
Kanyaşla ilaçlı mücadele de FUSİLADE denilen bir ilaç DAR YAPRAKLI otları öldürmek için geliştirilmiştir. Kanyaş mücadelesinde çok etkin dir. Geniş yapraklı bitkilere zarar vermediği belirtilmekte ve kanyaşın köküne inerek toprak içindeki rizomları öldürmektedir. Diğer bir ilaç da roundop olabilir fakat roundop bütün yeşil bitkileri öldürür, ve çok dikkatli kullanılması gerekir.
Kanyaş KÖK yapısı, tohumları ve bitkisi fotolarda görüntülenmiştir.
Yabancı ot ilacı kullananlar., Bu uyarıyı dikkate alın.
1. Yabancı ot ilacı kullanılan alet-ekipman, pompa vs. ayrı olması gerekir ve sadece ot ilacı kullanımında kullanılmalıdır. Eğer aynı aletle bitkilere ilaç da (Fungusiit-insektisit )de atıyorsanız; Ot ilacı kullandıktan sonra pompayı sıcaksu ve arap sabunu veya deterjanla bol yıkayın, durulayın.
2. Hortumlarda vs. ot ilacı kalıntısı kalmaması için pompayı temiz sıcak su ile çalıştırın,hortumlarını temizleyin,
3. Ot ilacı kullandıktan sonra yıkama işlemini HEMEN yapın ve ilaç aletin içinde kurumasın. İlaç kuruduktan sonra zor temizlenir.
ediponan
26-08-2009, 11:46
Arkadaşlar 700 metrekare bi bahçem var ve çim ekili ancak bazı bölümlerinde yabancı otlar çıkmaya başladı ve yatay olarak sarıyor çimi elimden geldiği kadar yolmaya çalışıyorum ancak gene çıkıyor.Bu otla savaş için bi yol ilaç vs varmıdır acaba? Zirai bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum Teşekkürler.
kemalcuce
27-08-2009, 06:59
Bahçe meyve bahçesimi (eğer öyleyse içindeki meyve agaçları nelerdir)
Acaba bu ot herhangi bir fidana veya agac sarmasık seklinde dolanıyormu?Eğer böle bir sey varsa halk dilindeki adı kedi bagırsagır.Ama tahminim geliç otu fakat atılan ilaç çimleride öldürebilir.
Mine Pakkaner
27-08-2009, 09:48
Otunuzun nasıl bir ot olduğunu bilmeden size yardım imkanımız yok, geniş yapraklı mıdır, dar yapraklı mıdır, tek yıllık mıdır, çok yıllık mıdır? Bir fotoğraf çekip yollarsanız fikir verme şansımız daha çok olur.
finduk52
11-09-2009, 22:05
Arkadaşlar sebze bahçemde çıkan bu ot beni deli etti bir türlü kurtulamadım bu ottan .
Her sene kazarken toprağı alt üst edince kökünden almaya çalışıyorum, sonrasında çıkanlarıda bir şekilde temizlemeye çalışıyorum ama bir türlü yok edemedim .
Sanki kıldan nem kapıyor ufacık bir dalı kalsa toprakta, ordan bir sürü yavrulayıp çoğalıyor .
Acaba bunun ne olduğunu ve nasıl başa çıkabileceğim konusunda bana yardım edebilirmisiniz ?
http://img41.imageshack.us/img41/1403/yabaniot.jpg
Ali H. ALI
12-09-2009, 04:44
Bahcenizdeki otun ismi Sheep Sorrel "Rumex acetosella" (Kuzukulagi)
Tohumdan ve kok parcaciklari ile cogalan bir ot. O yuzden otlarin cicek acip tohumlarini dokmasine izin vermeyiniz. Topragi suladiktan sonra kolayca sokulebilecek bir ot. Ana otlari sokerken, toprak icinde kalabilecek koklerden cikancak olan yeni surgunlerin, buyumesini beklemeden onlari da sokunuz.
Uzun ve sistemli bir ugrastan sonra onu bahcenizden yok edebilirsiniz.
Kolay gelsin
fatmadundar
12-09-2009, 08:32
Sn. Finduk52,
Bu ot ekşi olup çiğ olarak yeniyor. Burada pazarlarda kuzukulağı diye satılır. Biz ona ekşice de deriz :)
Kuzukulağı bu ise bu kadar korkmasına gerek yok o zaman.. Salatalarda çok güzel oluyor..
Ama bu yabani bir ota benziyor.. Yoksa niçin ısrarla bu ottan kurtulmak istesin ki.. :(
finduk52
12-09-2009, 11:12
Sayın Ali H. ALI ve fatmadundar ,
öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür ediyorum . Ama bu ot sayın selisin de dediği gibi kuzukulağı değilmiş.Ben kuzukulağının pişmemişini yakından görmedim ama burada bilen arkadaşlara sordum. Kuzukulağı olmadığını söylediler.
Ben temizledikçe onlar çıkıyor. Ufacık bir kök dalının toprakta kalması yetiyor . Hemen bi sürgün çıkarıyor . Alanda büyük olunca temizlemesi oldukça zor oluyor. Ne yapacağımı bilemedim.
Yabani otlara karşı ilaçlar var seralarda ama onlarda bitkinin yaprağına püskürtmek sureti ile kullanılıyor yani kökü toprakta kaldığı müddetçe çıkmaya devam edecek.
Ali H. ALI
12-09-2009, 11:40
Sayin finduk52 asagidaki linkte bitkinin yaprak cicek ve tohum resimleri var bahcenizdeki bitki ile karsilastirabilirsiniz. Belkide dusundugunuz gibi bahcenizdeki bitki, Rumex acetosella bitkisi degildir.
http://images.google.com.au/imgres?imgurl=http://www.commanster.eu/commanster/Plants/Flowers/SpFlowers/Rumex.acetosella2.jpg&imgrefurl=http://www.commanster.eu/commanster/Plants/Flowers/SpFlowers/Rumex.acetosella.html&usg=__O_NIrltJZ8djzbrDD6r2Bsoxi6Y=&h=600&w=398&sz=74&hl=en&start=2&um=1&tbnid=GlMqlZ4blhk5xM:&tbnh=135&tbnw=90&prev=/images%3Fq%3DRumex%2Bacetosella%26hl%3Den%26rlz%3D 1T4ADBR_enAU272AU273%26sa%3DN%26um%3D1
Remzi Sarıoğlu
12-09-2009, 11:57
Çim alanlarda geniş yapraklı yabani otlara karşı TORDON isimli bir ilaç var. Bu ilaç cimlere ve ayrık otlarına bir şey yapmıyor. Sadece geniş yapraklı otlara karşı etkili bir ilaç. 101 etkili olarak dekara 100 cc ( 30 lt suya) kullanılmaktadır.
finduk52
12-09-2009, 23:54
Sayın Ali H. ALI,
Dediğiniz gibi bu ot Rumex acetosella , ama sanırım Rumex acetosella kuzukulağı değil.
Google da arama yaptığımda çıkan kuzukulağı ile bu ot birbirine hiç benzemiyor .
Çok berbat birşey bu çok ince kıl gibi bir parçası toprakta kalsa ordan bile ürüyor çoğalıyor.
Elinize bir suluboya fırçası alın. Bir küçük kab içine de "Roundop" Bütün otları öldüren ilacı koyun fırçayı dikkatlice roundopa batırın ve sebzelerin arasındaki bahsettiğiniz otların yapraklarına ve Göbek kısmına fırça ile sürün. Biraz uğraştırıcı ama bellemekten daha kolay bir iş. Roundop bu otu köküne kadar kurutur.
Yabancı ot ilacı kullananlar., Bu uyarıyı dikkate alın.
1. Yabancı ot ilacı kullanılan alet-ekipman, pompa vs. ayrı olması gerekir ve sadece ot ilacı kullanımında kullanılmalıdır. Eğer aynı aletle bitkilere ilaç da (Fungusiit-insektisit )de atıyorsanız; Ot ilacı kullandıktan sonra pompayı sıcaksu ve arap sabunu veya deterjanla bol yıkayın, durulayın.
2. Hortumlarda vs. ot ilacı kalıntısı kalmaması için pompayı temiz sıcak su ile çalıştırın,hortumlarını temizleyin,
3. Ot ilacı kullandıktan sonra yıkama işlemini HEMEN yapın ve ilaç aletin içinde kurumasın. İlaç kuruduktan sonra zor temizlenir.
Bilgiler için teşekkürler ama bitkiyi nasıl yok edebilirime cevap bulamadım...::confused:
organica
31-10-2009, 11:39
Ben serada fungal etmenler için Metham sodyum kullanmıştım. Damlama borusundan sızıntı sonucu çimlere ve 1-2 ağacın olduğu kısma gelmişti. Ağaç kurudu çimlerin olduğu kısımda ise 2-3 geçmesine rağmen hala yabancı ot çıkmadı. Çok etkili bir ilaç fakat 20-25 lt'lik bidonlarda satılıyor. Size çok az miktar yeterli olur kanısındayım. Dikkatli kullanmakta fayda var etrafında kültür bitkisi varsa değdiği yerden bile kurutuyor.
Bilgiler için teşekkürler ama bitkiyi nasıl yok edebilirime cevap bulamadım...::confused:
http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=472901&postcount=69 bu ve 70 nolu mesajda sorunuz cevaplanmış ve kanyaşın nasıl yok edileceği anlatılmış, fotoları da 70 no. mesajda.
http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=472901&postcount=69 bu ve 70 nolu mesajda sorunuz cevaplanmış ve kanyaşın nasıl yok edileceği anlatılmış, fotoları da 70 no. mesajda.
Teşekkürler fusilade deniyeceğim.
Kullanmamaya çalışıyoruz ancak çok zor. Ot demek arazinin bitmesi demek
tevhit06
24-12-2009, 20:09
Bahçemin bir bölümünde kamış var. Kepce ile kazıttım, Traktörle sürdürdüm, Kaz ayağı çektirdim, kamışlar eskisinden daha gür üredi. Pes etmek üzereyim.
Bahçemin bir bölümünde kamış var. Kepce ile kazıttım, Traktörle sürdürdüm, Kaz ayağı çektirdim, kamışlar eskisinden daha gür üredi. Pes etmek üzereyim.
Roundop ilacını taze sürgünlere 10-15 gün ara ile 2-3 sefer uygulayın. Uygulamanın en iyi dönemi taze sürgünler gelişirken ki dönemdir. Sanırım köklerine kadar kurutur. Tabi ilacın dozunu da yüksek tutun.
10 yıl önce bahçemize çimtaş döşeyip ,çim ekmiştik.İlk başlarda güzeldi.Ama daha sonra kaynaş otları çıkmaya başladı.İlaç kullanmayı düşünmediğim için tek tek elimle sökmeme rağmen bir türlü baş edemedim.Forumdaki fotoğraflardan dibindeki soğanları görünce nedenini anladım.Kaynaşların soğanları en altlara kadar ilerlemiş.Çimtaşlardan alttaki soğanlara ulaşamadığım için iyice çoğalmışlar.Yağmurlar başlamadan önce bahçedeki bütün çimtaşları söktüm.Toprağı alt üst ettim.Toprak kurumaya başlayınca eleyerek soğanları temizlemeyi düşünüyorum.Umarım işe yarar.
Sayın Aslan k;
2. fotodaki bitkiye yörede kaldırak denir ve köklerinden bu aylarda çok lezzetli yemekleri yapılır.Köylüler pazarda bolca satarlar.
Kurak mevsimde toprağı sürüp köklerini toplarsanız bu bitkiden kurtulursunuz.
10 yıl önce bahçemize çimtaş döşeyip ,çim ekmiştik.İlk başlarda güzeldi.Ama daha sonra kaynaş otları çıkmaya başladı.İlaç kullanmayı düşünmediğim için tek tek elimle sökmeme rağmen bir türlü baş edemedim.Forumdaki fotoğraflardan dibindeki soğanları görünce nedenini anladım.Kaynaşların soğanları en altlara kadar ilerlemiş.Çimtaşlardan alttaki soğanlara ulaşamadığım için iyice çoğalmışlar.Yağmurlar başlamadan önce bahçedeki bütün çimtaşları söktüm.Toprağı alt üst ettim.Toprak kurumaya başlayınca eleyerek soğanları temizlemeyi düşünüyorum.Umarım işe yarar.
Sn.Kekik., Önce terimi düzeltelim: çim taşlarının altında görülenler soğan değil RİZOM denilen bitkinin yayılıcı gövdesidir. toprağa değdiği yerde kök atar ve çoğlır. Toprakta kalan en ufak parçası bile köklenerek yeni bir bitki yapar.
Bahçenizin büyüklüğünü bilmiyorum ama, küçük ise ÇATAL BEL ile bahçenizi 30-40 cm derinliğe kadar belletin (Diğer deyimle krizma yaptırın) ve önünüze gelen en ufak kanyaş kök parçasını bile toplayın. Toprağı elemek gerekmez, sadece tavında işlerseniz toprak kolay dağılır ve kanyaşlar kolay çıkar. Eğer tohum dökülmemişse ilaçsız olarak Kanyaş dan ancak bu şekilde kurtulabilirsiniz.
Kolay gelsin.
MeyveliTepe
15-03-2010, 18:02
Sayın Aslan k;
2. fotodaki bitkiye yörede kaldırak denir ve köklerinden bu aylarda çok lezzetli yemekleri yapılır.Köylüler pazarda bolca satarlar.
Kurak mevsimde toprağı sürüp köklerini toplarsanız bu bitkiden kurtulursunuz.
Kaldirek, Galdirik, ya da genel adıyla hodan. Pek çok bakımdan faydalı bir bitkidir. Toprağa ve diğer bitkilere de yararı vardır. Bizim bahçede de bol miktarda mevcut. Hiç dokunmuyoruz.
Sayın Meyvelitepe
Benim bahcemde de hodan var. Ben sürekli söküp atıyordum. Öyle hızlı yayılıyorki, yumru kökler odunlaşmaya başlıyor. Marulların, soğanların arasında bitiyor. Bundan sonra dokunmayayım diyorum ama komşumun bahcesi, hodan bahcesi oldu. Ya benimde öyle olursa:))
denizakvaryumu
15-03-2010, 20:18
Hodanın yaprakları ve çiçekleri yenmiyor mu?
MeyveliTepe
15-03-2010, 20:28
Bu mevsimde taze yaprak sapları ve toprak altına giden kök uzantıları yenir.
Hodan permakültürde önemli bir bitki. Biraz bilgi toparlayabilirsem yayınlarım.
Çok teşekkür ederim. Takip edeceğim
MeyveliTepe
15-03-2010, 22:24
BORAGE: (http://www.ghorganics.com/page2.html) Companion plant for tomatoes, squash, strawberries and most plants. Deters tomato hornworms and cabbage worms. One of the best bee and wasp attracting plants. Adds trace minerals to the soil and a good addition the compost pile. The leaves contain vitamin C and are rich in calcium, potassium and mineral salts. Borage may benefit any plant it is growing next to via increasing resistance to pests and disease. It also makes a nice mulch for most plants. Borage and strawberries **** each other and strawberry farmers always set a few plants in their beds to enhance the fruits flavor and yield. Plant near tomatoes to improve growth and disease resistance. After you have planned this annual once it will self seed. Borage flowers are edible.
HODAN: Domates, kabak, çilek ve çoğu bitki için uyumlu kardeş bitkidir. Domates zararlısı hornworm (Manduca quinquemaculata) ve lahana tırtıllarını uzaklaştırır. Bal ve eşek arılarını cezbeder. Toprağa iz element takviyesi yapar ve konpost yığınında da faydalıdır. Yaprakları C vitamini, kalsiyum, potasyum ve mineral tuzlar içerir. Hodan, hemen yakınında büyüyen bitkiler için zararlılar ve hastalıklara direnç bakımından faydalı olabilir. Aynı zamanda pek çok bitki için iyi bir toprak örtücüsü görevi görür. Hodan ve çilekler biribirlerine yardım eder. Pek çok çilek üreticisi çilek yastıklarında aralara hodan da ekerler böylece ürün aromaları ve verimleri daha iyi olur. Domatese yakın olduğunda hastalık direncini arttırır ve büyümesini teşvik eder. Bir kere ekildiğinde kendi kendine çoğalabilir. Hodan çiçekleri yenebilir.
Çok teşekkürler.
Domateslerimizin yanına kadife çiçeği fesleğen ilave olarak, hodan ekeceğiz o zaman.
Burada çilek bahcelerinde bolca hodan var, doğal olarak. Doğa, kendi kendine bu işi yapıyormuş.
sezgin53
15-03-2010, 22:45
Hodanı hazıne gibi hem bizim için hem de toprak ve çevresindeki bitkiler için.
Bu aralar her fırsatta kavurup yemeye çalışıyorum.
Sayın Meyveli Tepe bahçelerimizda oldukça çok olan eğrelti otunu nasıl değerlendirebiliriz ?
MeyveliTepe
15-03-2010, 22:47
Eğreltiler de zararsız, hatta bir sürü faydası olduğunu hatırlıyorum. Bir ara bakayım.
sezgin53
15-03-2010, 22:59
Eğreltiler de zararsız, hatta bir sürü faydası olduğunu hatırlıyorum. Bir ara bakayım.
Teşekkür edrim. Sorumu sebze bahçelerı başlığında gübre yapımı ile ilgili olarak soracaktım.
Çocukluğumuzda eğrelti otlarını fındık bahçelerinden biçip hayvanların altına koyarlardı. Sonuçta gübre olurdu.
Şimdi biçilen eğrelti oylarını çürütüp bahçede kullanmayı düşünüyorum.
Cumhur Tonba
15-03-2010, 23:07
Merhaba Sezgin Bey. Yeşil Gübre olarak değerlendirebilirsiniz.
naturelparks
16-04-2010, 07:50
Merhaba arkadaşlar...
Amatör bir seram var... Içinde domates ve salatalık fideleri dikili..
Bu durumda bir ot mücadelesi yapabilirmiyim...
Teşekkürler...
naturelparks
17-04-2010, 06:59
Merhaba arkadaşlar...
Bahçemde yabancı ot mücadelesi yaptım...
şimdi bahçeyi sürmem gerekiyor..
Hemen sürebilirmiyim..
Teşekkürler...
Sn.Kekik., Önce terimi düzeltelim: çim taşlarının altında görülenler soğan değil RİZOM denilen bitkinin yayılıcı gövdesidir. toprağa değdiği yerde kök atar ve çoğlır. Toprakta kalan en ufak parçası bile köklenerek yeni bir bitki yapar.
Bahçenizin büyüklüğünü bilmiyorum ama, küçük ise ÇATAL BEL ile bahçenizi 30-40 cm derinliğe kadar belletin (Diğer deyimle krizma yaptırın) ve önünüze gelen en ufak kanyaş kök parçasını bile toplayın. Toprağı elemek gerekmez, sadece tavında işlerseniz toprak kolay dağılır ve kanyaşlar kolay çıkar. Eğer tohum dökülmemişse ilaçsız olarak Kanyaş dan ancak bu şekilde kurtulabilirsiniz.
Kolay gelsin.
Sayın kgurson uzun zamandır foruma girmediğim için yanıtınızı yeni gördüm.Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Bahçe 200 metrekare.Kışa girmeden bellemiştim,ama, yağmurlar başlayınca öylece kaldı.Toprak bellenip alt üst olunca rizomlar da kurudu sanırım.Eleyerek ve zaman zaman elle temizlemeye çalışıyorum.Tohum dökülmemiştir umarım.Düzenli sulamaya başlayınca anlaşılacak.
karasuluk denen bir dönümlük bir yerde devamlı yabani nane çıkıyor.aralarında birkaç tane meyva agacı var.Üsttün püskürme ile lalaçlandı ancak sonuç alamadım.diplerine uygulayacagım ilaç ne olabilir.Siyah naylanla temizledikten sonra örtsem nasıl olur.
Saygı dolu sevgiler
*değirmenci
29-03-2012, 00:07
arkadaşlar balıkesirde bir tarlamız var boyutu hakkında bir bilgim yok fakat fazla büyük değil. Yerel ismi kındıra olan bir ot topluluğu sarmış durumda boyları 150 cm'den uzun kamışa benzer bir bitki. Amcam bitkilerin varlığını azaltır diye tarlaya 2mlik kavaklar diktiği halde kavaklar çürüdü. Bitkiler aynen devam uzamaya. Çok dayanıklılar bir tanesini son güçle çektiğinde bile çıkaramıyorsun o denli sağlam kökleri var traktörle temizlemeyi de denedik ancak dediğim gibi çok hızlı büyüyorlar ne yapılabilir.
Not: Amaç toprağı ilaçlamadan bitkilerden temizlemek
ferba266
29-03-2012, 10:26
arkadaşlar balıkesirde bir tarlamız var boyutu hakkında bir bilgim yok fakat fazla büyük değil. Yerel ismi kındıra olan bir ot topluluğu sarmış durumda boyları 150 cm'den uzun kamışa benzer bir bitki. Amcam bitkilerin varlığını azaltır diye tarlaya 2mlik kavaklar diktiği halde kavaklar çürüdü. Bitkiler aynen devam uzamaya. Çok dayanıklılar bir tanesini son güçle çektiğinde bile çıkaramıyorsun o denli sağlam kökleri var traktörle temizlemeyi de denedik ancak dediğim gibi çok hızlı büyüyorlar ne yapılabilir.
Not: Amaç toprağı ilaçlamadan bitkilerden temizlemek
acaba bu bitki hakkında daha ayrıntılı bilgi verebilir misiniz.?
yabancı otlarla mücadele yöntemleri çok ama her yabancı ot için uygulanabilirliği zor.. bahsettiğiniz yabanı otun birkaç fotoğrafını vereblir misiniz burda.?
Not: Amaç toprağı ilaçlamadan bitkilerden temizlemek demişsiniz ilaç ile kurtulmak istemiyorsunuz, traktörle deneddiniz olmadı, çok az ve masraflı yöntemler kalıyor bunu yapabilecek misiniz ?
*değirmenci
29-03-2012, 15:26
sanırım masrafa giremeyiz ama şunu düşündüm sizce olur mu otları boydan biraz budayıp üstlerine naylon örtü serilse sıcak yüzünden yazın yok olmazlar mı
limon_sever
29-03-2012, 15:28
Malçlamak en güzel çözüm. Siyah naylon örtülebilir. Veya her türlü biçtiğiniz bitkiyi oraya yığarak otları önlemiş olursunuz.
Ekrem Uslu
29-03-2012, 21:48
arkadaşlar balıkesirde bir tarlamız var boyutu hakkında bir bilgim yok fakat fazla büyük değil. Yerel ismi kındıra olan bir ot topluluğu sarmış durumda boyları 150 cm'den uzun kamışa benzer bir bitki. Amcam bitkilerin varlığını azaltır diye tarlaya 2mlik kavaklar diktiği halde kavaklar çürüdü. Bitkiler aynen devam uzamaya. Çok dayanıklılar bir tanesini son güçle çektiğinde bile çıkaramıyorsun o denli sağlam kökleri var traktörle temizlemeyi de denedik ancak dediğim gibi çok hızlı büyüyorlar ne yapılabilir.
Not: Amaç toprağı ilaçlamadan bitkilerden temizlemek
Bu bitkiden bahsediyorsunuz galiba.
Carex Arenaria.
http://f1203.hizliresim.com/v/x/3xq09.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Herbisit(Ot ilacı) kullanmak istememenizin sebebi organik üretim yapmak istemenizmi?
Tarlanız kaç dönüm?
*değirmenci
29-03-2012, 22:27
toprağı ilaçlamak istemiyorum bu yüzden mekanik çözümler bulmak istiyordum. Sanırım "malçlama" denilen yöntem uygun olabilir. Ben ankaradayım tarla balıkesirde olduğu için fotoğraf ekleyemiyorum ama şöyle söyliyim otlar o kadar uzun ve sıkki kenarından bakarken diğer taraftaki birisini göremezsiniz ve işin garibi traktörün bile temizlemek için geçerken zorlandığı oldu :) yardımlarınız için teşekkürler.
daruldarp
20-06-2012, 13:01
MERHABALAR arkadaşlar
arkadaslar şimdi problemım su ben yaklaşık 2.5 - 3 ay önce zeytin ağacı diktim 432 adet gemlik ilk sorum şu 2.5 ay gıbı çok kısa bir sürede bahçede bir insan boyuna yakın ot oluşmus nasıl olduğunu algılayabilmiş değilim
otlardan dolayı ağaçlar görünmemekte sürdürmeye kalkarsam bana çok pahalıya mal olacak sureklı surdurmez
benım aklımdan da şu geçıyor bu belediyecilerin otları kestiği motorlu tırpanlar varya o tırpan ıle otları kessemde ağaçlarında dibini çapalasam olurmukı surdurmek ıcın ne kadar sağlıklı olur acaba yardımcı olursanız cok sevınırım
MeyveliTepe
20-06-2012, 13:57
Otu kesip öylece bıraksanız daha iyi. Sürdürme işine sonbaharda bakarsınız. Otlar tohuma gitmeden biçmeniz iyi olur.
vahitbudak
30-07-2012, 08:39
1,5 sene once evimizi satin aldim, esimde bende bahceleri yesillikleri cok seviyoruz 664m2lik alanin yaklasik 350m2 si bahce, fakat bahcede istenmeyen otlar cok var, 3 farkli cim makinasi ile bicmeyi denedim sonuc husran 3 makinada otlarin kalinligindan ve uzunlugundan duruyor, calismiyorlardi. En sonunda motorlu tirpan makinasi aldim, cok memnunum bahceyi dumduz yapiyor. Gelgelim yabani otlar geri uzuyor. Simdi bana verecegeniz tavsiyeler dogrultusunda o yabani otlardan temmeli veya temmeli olmasa da en uzun vadeli olarak kurtulmak istiyorum ki seneye yazin bahcem meyveliklerle, sebzeliklerle donatilmis olsun. Babam eski toprak! Yillarca koyde, bahcede ekim dikim hayvancilik isleri ile ugrasti, ban demisti ki; "Eline bahce kuragu al, ve topragi kazip alt ust et, yani kazilan toprak uste cimler,otlar ise alta gelsin ki cimler kurusun gubre olur". Babama guvenirim ama, bu is kazma kurekle beni asar. Isten gelip elime kurek alacak kadar caliskan oldugumu sanmiyorum, kaldiki 2 yasindaki cocugum izin vermiyor, elime herhangi bir makina veya alet alsam ya o da yardim edecek veya baba aciyor deyip aglayacak beni calistirtmayacak, kepce dusundum ama bu da nerede ise imkansiz bahcenin 3 tarafi tamamen agaclarla cevrili(cilek, kiraz vi digerleri) kesmeye kiyamiyorum acikcasi, girecelek tek bir yer orasi da yokus asagi 2 metrelik 20-22 derecelik bir egim makina girer mi girmez mi bilemiyorum, yadagim ulke(norvec) de ustanin gelip fiyat vermesi bile parali, iscilik cok pahali...
Ne yapacagimi bilmiyorum, sastim kaldim, aldim elime bahce kuregini, ayaklarla ustune basilandan, yabani otlardan(oyle guclululer ki) kurek topraga saplanmiyor :dilli:
http://www.google.no/url?source=imglanding&ct=img&q=http://www.orkdalutleie.no/Jordfreser.jpg-for-web-normal.jpg&sa=X&ei=gCwWUNyZHdD14QTTz4AQ&ved=0CAsQ8wc4Dw&usg=AFQjCNECam5WG2ovv6jsAoguKiBzXqBbqA
Sonra su, yukaridaki makinadan almayi dusundum ama oda cok pahali, lira olarak 2000 liraya tekabul ediyor, topragi pacaliyor sanirim bu makina. Elimden geldigince acik olmaya calistim, yardimlarinizi onerilerinizi merakla ve heyecanla bekliyorum.
vahitbudak
31-07-2012, 09:35
Yukaridaki soruma binaen; Roundup veya benzeri urunler kullanacagim, fakat aklima takilanlar var. Puskurtme islemini yaptiktan sonra, tum bitkiler (sararmis cimler, istenmeyen tum otlar vb.) kuruduktan veya oldukten sonra,
1) Istegim sebze tohumlarini ekebilirmiyim? (cherry domates, domates ve salatalik)
2) Istenmeyen otlar ve cimler kuruyup oldukten sonra tekrar cikar mi? Cikarsa da ne kadar sure icersinde cikar?
Roundup veya benzeri urunleri tavsiye edenler var, ama ayrintilarini bulamadim da...
Sayın vahitbudak..!
Zor olacak ama...Toprağı çapalayacaksın.Çıkan topraktaki ot köklerini tek tek temizle.
İleriki günlerde çıkan tek tük otu da aynı şekilde çapayla veya elle sökün.
Bu işi günlere yayarak yapın.Bir zaman sonra bahçeniz ottan temizlenmiş olacak.
İlaç kulansanız kökü toprakta kaldığı için ot tekrar çıkacaktır.
Aynı olayı ben yaşadım.
Böyle yaptım oldu.
Başarıkar dilerim
Kolay gelsin.
vahitbudak
01-08-2012, 00:16
Sayin Muallim,
Cevabiniz icin tesekkurler. Capa zor olmayacak yukaridaki resimde gorunen makinadan alacagim sanirim, benzini doldur calistir ve sur :) ilactan vazgectim, ne olur ne olmaz. Hatirliyorum da kucukken babam kazma kurekle yapardi bu isi ve suan bahcelerinde bir tek ot, cim yok, sadece agaclar var. Ilaci almaya gittigimde, satici bana; " Bu ilaci bahce icin onermiyoruz, hele ekim yapacaksaniz hic onermiyoruz" dedi. O an vazgectim... Varsa yoksa eski yontemler... Eski zamanlar da ilac mi vardi da millet bahcesini gul gibi, mis gibi yaparlardi.
vahitbudak
06-08-2012, 08:25
Cakilla ortulu araba park yerindeki otlar icin rondoup aldim, fakat karisimi ne olculerle yapacagim? Kutunun ustunde yazar dusuncesi ile satin aldigim yere sormadim, su ve rondoup orani ne olacak?
MeyveliTepe
06-08-2012, 09:08
Round Up, Monsanto'nun glyphosate içerikli ünlü ot ilacı. İçine glyphosate direnç geni yerleştirilern bir çok GDO'lu ürün (mısır, soya, kanola vs.) ile birlikte kullanılması teşvik ediliyor. Böylece tarlada tüm bitkiler ölürken direnç genine sahip GDO'lular ölmeyecekmiş.
Monsanto, round up için biodegradable (doğada kendi kendine parçalanabilir) olduğunu iddia ediyordu ancak bunun yalan reklam olduğu ortaya çıktı (http://en.wikipedia.org/wiki/Glyphosate) ve açılan bir davada mahküm oldu. AB'de round up "çevre için tehlikeli" olarak sınıflandırıldı.
Bu içeriğin kullanılması her durumda GDO endüstrisini teşvik anlamına da geliyor.
Bahçenizde istenmeyen otlardan kurtulmanın etkili ve faydalı bir yöntemi yazlık ve kışlık örtü bitkileri (fiğ, yulaf, arpa, karabuğday vs.) ekmektir. Bu bitkiler diğer otlara meydan vermeyip azaltacaktır. Tohum vermeden önce biçilip toprağa karıştırılması da toprağınızın organik maddesini önemli ölçüde arttırır, ayrıca yeşil gübreleme de yapmış olursunuz.
Yabani otların büyük bölümü tohumla çimlenir. Tohum olgunlaştırmasına fırsat vermediğinizde kolayca kontrol edilebilir seviyede tutmak mümkündür.
vahitbudak
07-08-2012, 23:56
Round Up, Monsanto'nun glyphosate içerikli ünlü ot ilacı. İçine glyphosate direnç geni yerleştirilern bir çok GDO'lu ürün (mısır, soya, kanola vs.) ile birlikte kullanılması teşvik ediliyor. Böylece tarlada tüm bitkiler ölürken direnç genine sahip GDO'lular ölmeyecekmiş.
Monsanto, round up için biodegradable (doğada kendi kendine parçalanabilir) olduğunu iddia ediyordu ancak bunun yalan reklam olduğu ortaya çıktı (http://en.wikipedia.org/wiki/Glyphosate) ve açılan bir davada mahküm oldu. AB'de round up "çevre için tehlikeli" olarak sınıflandırıldı.
Bu içeriğin kullanılması her durumda GDO endüstrisini teşvik anlamına da geliyor.
Bahçenizde istenmeyen otlardan kurtulmanın etkili ve faydalı bir yöntemi yazlık ve kışlık örtü bitkileri (fiğ, yulaf, arpa, karabuğday vs.) ekmektir. Bu bitkiler diğer otlara meydan vermeyip azaltacaktır. Tohum vermeden önce biçilip toprağa karıştırılması da toprağınızın organik maddesini önemli ölçüde arttırır, ayrıca yeşil gübreleme de yapmış olursunuz.
Yabani otların büyük bölümü tohumla çimlenir. Tohum olgunlaştırmasına fırsat vermediğinizde kolayca kontrol edilebilir seviyede tutmak mümkündür.
Bilgilendirme icin tesekkurler ama araba yolu oldugu ici herhangi bir dikip yapmam soz konusu degil. O yuzden soruma henuz cevap ariyorum
...Herbisit kullanırken karışıma yaprak gübresi karıştırmak daha etkili oluyor.bunu bir çiftçiden duymustum.denedegımde gercekten daha hızlı sonuç verdi.
...ama muhakkak içine bir miktar gübre karıştır.eğer gübre koymazsan yabancı otlar stomalarını kapayarak ilaca karşı savunmaya giriyor ve ilaç etkili olmuyor.gübreli karışımda ise bitki gübreyi almak isterken aldanıyor ve ilacıda beraberinde bolca alıyor bu da ek bilgi olsun.
Bu yöntemle roundup ilacına gübre karıştırmak istiyorum. eğrelti otları, büyük dikenler, mumsu yapraklı dikenli sarmaşık, kayın-meşe benzeri ağaçların 1 ile 3 yıllık yeni topraktan çıkan fidanları, elma-armut-kiraz benzeri ağaç yabanileri gibi sayısız miktarda yok etmem gereken bitkiye uygun, roundup'a katılacak yaprak gübresi tavsiyesi rica ediyorum. Acil cevap gelirse çok makbule geçecek. Bu bitkiler haftaya kalmaz yaprak döker havalar soğuyor, dökmeden ilaçlamam lazım. o yüzden acil lazım bu bilgi.
Yabancı ot mücadelesi hafife alınacak bir iş değil özellikle çok yıllık otlardan sazlık ve ayrık çok inatçıdır keçi inadının adı çıkmış. doğru yapılmaz ise ilaca direnç kazanır ve bir daha söküp atamazsınız.
Pirimoğlu Tarım
08-03-2013, 09:42
Çim alanlarda ayrık otunu öldüren bir kimyasal olmaması ayrık otu ile mücadele etmemize bir engel teşkil etmemeli.Kimyasal mücadele yapılamasada mekanik ve önleyici uygulamalarla mücadele edebilmekteyiz.Burda amaç ayrık otlarının doğal rekabet sonucu baskı altına alınıp temizlenmesidir.İçinde boşluklar bulunan seyrek çim alanlar ayrık otları için uygun ortamı oluşturur.çimlerin biçilmesi çok derinden yapılırsa çim zarar görür,**** hatalı ilaç kullanımı sebebiyle yakılan çim ayrık için yine uygun bir ortam oluşturur.Öyleyse ayrık otu ile mücadelede dikkat etmemiz gereken konuların başında çim alanımızın sıklığı korunmalıdır bunu sağlamak içinse; doğru biçim ,uygun kesim yüksekliği,kesim sıklığı,çentme ve çim alanı havalandırma uygulamaları yapılır.
Bahçesinde yabani sarmaşığa rastlayan var mıdır? Kendisinden kurtulmanın ilaçla dahi mümkün olmadığını söylüyorlar. Kökünün çok uzun olduğu ve temizlemenin imkansız olduğunuda. Peki ben bu durumda bahçeyi ona mı teslim edeceğim :)
Küçük alanlar için ot mücadelesi:
Risk almak istemeyenler için, çocuklara, kendinize, hayvanlara ve dünyaya zarar vermeyen birkaç basit yöntem: Elinizle sökün. Birazcık bilek gücü… Su ısıtıcısındaki veya çaydanlıktaki kaynar suyu yabani otların üzerinde gezdirin. Kaynar su, değdiği her bitkiyi anında öldürüyor. Sirke kullanın. Sprey şişesine koyduğunuz sirkeyi, güneşli bir saatte yabani otların üzerine sıkın. Birkaç gün sonra yabani otların kuruduğunu göreceksiniz. Unutmayın: Sirke bitki ayrımı yapmaz; diğer bitkilerinize değdirmemeye özen gösterin! Biçin. Çiçeklenmeden önce biçerseniz, tohumlarının yayılmasını da engellemiş olursunuz. Onlarla yaşamayı öğrenin. Başka bir bitkiye zarar vermiyorlarsa, onlardan kurtulmamız şart mı? (Söylememe gerek var mı? Benim en beğendiğim yöntem bu oldu.) -
Bakınız:
Yabani Otlardan Kurtulmanın İlaçsız Yolları | Zehirsiz Ev (http://www.zehirsizev.com/hobi/yabani-otlardan-kurtulmanin-ilacsiz-yollari/#sthash.GSYvyJrA.dpuf)
Yücel Özlem
12-04-2014, 12:09
İyi günler.
Bahçemizde (5 dönüm) çimlerin içinde yabancı otlar var. Bahçede aynı zamanda çok sayıda gül ve çalı formunda bitki ile çeşitli ağaç da var. Yabancı otlar elle başedilemeyecek kadar çoğalmışlar. Çimleri kurtarmak istiyorum. Ne öneirsiniz?
Herbisit (Tordon 101) kullanırsam güller ve ağaçlara zararı olur mu? Nelere dikkat etmeliyim.
Bahçemizde çimlerin içinde yabancı otlar var. Herbisit (Tordon 101) kullanırsam güller ve ağaçlara zararı olur mu? Nelere dikkat etmeliyim.
Sayın Yücel Özlem.
Büyük ihtimalle biliyorsunuz efendim. Tordon101 iki komponenli bir herbisitdir. Birinci komponent canlı ve çevre sağlığı açısından fazla zararlı olmamakla birlikte ikinci komponent 2-4.D in kanserojen olduğu konusunda bilimsel çalısmalar oldukça fazla.
Bu nedenle ilaçlama işlemini yapacak kişi ile uygulama yapıldıktan en az 10 gün içinde sahaya girme ihtimali olan kişileri olumsuz yönde etkileyebilir diye düşünmek gerektiğini sanıyorum.
Saygılarımla.
Yücel Özlem
12-04-2014, 20:41
Sayın Yücel Özlem.
5000 dönümlük(5 milyon metrekare) bahçeye herbisit kullanmak biraz zor olur sanırım. Büyük ihtimalle biliyorsunuz efendim. Tordon101 iki komponenli bir herbisitdir. Birinci komponent canlı ve çevre sağlığı açısından fazla zararlı olmamakla birlikte ikinci komponent 2-4.D in kanserojen olduğu konusunda bilimsel çalısmalar oldukça fazla.
Bu nedenle ilaçlama işlemini yapacak kişi ile uygulama yapıldıktan en az 10 gün içinde sahaya girme ihtimali olan kişileri olumsuz yönde etkileyebilir diye düşünmek gerektiğini sanıyorum.
Saygılarımla.
Efendim, ilginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.
Bahçemizin alanını yanlış yazmışım. Düzelttim. Özür diliyorum.
Bu durumda Tordon 101 den vazgeçiyorum.
Bahçe çimleri içindeki yabancı otlara karşı kullanabileceğim, tercihen odunsu bitkilere de zarar vermeyecek, daha masum bir herbisit önerebilir misiniz?
Sevgi ve saygılarımla.
Cumhur Tonba
12-04-2014, 21:18
Sayın Yücel Bey,
Benim de dikkatimi çekti. Bahçenizin gerçek alanı ne kadar. İnanın merak ettim.
Saygılar.
Cumhur Tonba
12-04-2014, 21:33
Cakilla ortulu araba park yerindeki otlar icin rondoup aldim, fakat karisimi ne olculerle yapacagim? Kutunun ustunde yazar dusuncesi ile satin aldigim yere sormadim, su ve rondoup orani ne olacak?
Merhaba,
Her kimyasalın doğaya ve canlılara zararlı olduğunu belirtmek isterim önce.
Mekanik mücadele yapamıyorsanız ve Roundup kullanmak istiyorum diyorsanız..
Önemli olan dekara ne kadar ilaç düşeceğidir.
Bir dekara 300 ml. ilaç gelecek şekilde isterseniz 10 litre ile, isterseniz 30 litre su ile atabilirsiniz.
İlacın üstünde bilgiler yazılıdır. Kullanma miktarı, karışabilirlik durumu, vs.
Gerçi geç bir cevap oldu fakat aynı soruyu sorabilecek arkadaşlar için faydalı olur
daha masum bir herbisit önerebilir misiniz?
Sayın Yücel Özlem,
Çizmeyi aşmak istemem. Kimyasalları iyi bilirim ancak kariyerim beşeri ilaçlar üzerinedir, zirai değil. Ziraat mühendisi arkadaşlarımız tavsiyede bulunur ise daha isabetli olur diye düşünüyorum.
Sadece acizane şunu söyleyebilirim. Estetik ve keyfi konularda zararı şüpheli ilaçları kullanmayı tercih etmem.
Selam ve saygılarımla.
kartal124
20-08-2014, 23:35
Bahçeyi yavaş yavaş istila etmeye başlayan bu bitkiyle daha önce karşılaşan oldumu acaba?Başı boş bırakırsam her yeri kaplayacak.Her yıl alanını genişletiyor.
http://www.agaclar.net/forum/1314017-post818.htm
Herkes ilaçlama demiş ama meyvesini yediğiniz bahçeye ot ilacı atmak bence kendini zehirlemekten başka bir şey değil.
En güzeli el çapası **** belleme olmuyorsa koyu renk muşamba ile malçlama
Bir kaynakta pürmüz ile otu yakmanında çözüme katkı sunacağı bilgisi vardı.
beloved42
17-09-2014, 22:24
Merhaba Ağaç ve Doğa dostları;
evimin önündeki 20 metrekarelik bahçemdeki yabani otlardan kurtulup peyzaj için hazırlamak ve çim tohumu ekmek istiyorum. bu otlardan nasıl kurtulabilirim. bahçe işlerinde yeniyim. ilaç kullanmak da istemiyorum.
Bellenecek bellenirken otlar elle temizlenecek
Sonra gübrelenip çapayla gübre toprağa karıştırılacak
Sonra çim ekilecek
Belleme çapalama esnasında eski yabani otların kılcal kökü bile kalmamalı
Gübre yanmış gübre olmalı
bu ottan nasıl kurtulabilirim kendisiyle beraber salyangozda getiriyor
s.serdar
29-09-2014, 04:17
Geniş yapraklı yabani otlardan kurtulmak için zirai ilaç kullanmak istemeyenlere, denenmiş ve sonuç alınmış benzin uygulamasını önerebilirim. El pompası ile 519252 uygulanması iyi sonuç veriyor. Ancak uygulama sırasında ve sonrasında sigara, kibrit, çakmak vs. kesinlikle yasak.
Geçenlerde bir arkadaşa bu yıl kurduğum meyve bahçesinde yabancı otlar için ne yapacağımı sorduğumda, bana sıra arasına çim ekmemi önerdi. Birçok meyve bahçelerinde bu şekilde mücadele yapılıyormuş. Çim hem yabancı otların çıkmasını engelliyor hemd e toprakta su tutmaya yardımcı oluyormuş.
İlginç geldi ve internetten araştırmak istedim. Gerek yurt dışı ve gerekse yurt içi profesyonel meyve bahçelerinin resimlerine baktığımda hep sıra aralarında çim vardı ve başka yabancı ot da görünmüyordu. ancak konuyla ilgili bir yazı, makele veya bilgi bulamadım. Sizlerin de bilgisini almak isterim...
sındırgılı
16-02-2015, 08:42
Bahçesinde yabani sarmaşığa rastlayan var mıdır? Kendisinden kurtulmanın ilaçla dahi mümkün olmadığını söylüyorlar. Kökünün çok uzun olduğu ve temizlemenin imkansız olduğunuda. Peki ben bu durumda bahçeyi ona mı teslim edeceğim :)
Cozum bulabildiniz mi ?
Yoksa, teslim oldunuz mu..
Aslinda, salatasi ve yumurtali yemegi guzel oluyormus..Esim, beyaz ciceklerini de cok sever.
Benim on taraf, istila olmak uzere.. 2 seneye kalmaz , yabani sarimsak tarlasi olacak..
Arkadaşlar merhaba,
Geçen temmuz ve ağustos ayında bahçemi komple çağalayıp hem taşlardan hemde yabani otlardan arındırdım. Otları köklerinden vs çıkarttım. Bütün kış boyunca bahçemi hiç kullanmadım toprak iyice otursun diye. Kış bitti ama şimdi bahçemde gene bir sürü yabani ot çıktı. Yani ben otları kökünden almam rağmen hiç bir işe yaramadı. Şimdi çim ekme sezonu gelmeden gene otları temizlemek istiyorum. Yalnız gene kökünden söküp rulo çimi serdikten sonra bu şekilde olursa yaptığım iş hiç birşeye benzemez. Bu konu hakkında önerileriniz var mı ?
Roundup adlı ilaçla önce bitkleri kurutuo ondan sonra çapalasam bana daha fazla yararı olur mu acaba ? Yorumalrınızı bekliyorum teşekkürler
s.serdar
12-03-2015, 01:10
Geçenlerde bir arkadaşa bu yıl kurduğum meyve bahçesinde yabancı otlar için ne yapacağımı sorduğumda, bana sıra arasına çim ekmemi önerdi. Birçok meyve bahçelerinde bu şekilde mücadele yapılıyormuş. Çim hem yabancı otların çıkmasını engelliyor hemd e toprakta su tutmaya yardımcı oluyormuş.
İlginç geldi ve internetten araştırmak istedim. Gerek yurt dışı ve gerekse yurt içi profesyonel meyve bahçelerinin resimlerine baktığımda hep sıra aralarında çim vardı ve başka yabancı ot da görünmüyordu. ancak konuyla ilgili bir yazı, makele veya bilgi bulamadım. Sizlerin de bilgisini almak isterim...
Çimin içindeki elma hariç tüm meyve ağaçlarım kurudu. Bu uygulamanın bilimsel olduğun düşünmüyorum.
s.serdar
12-03-2015, 01:18
Geçen temmuz ve ağustos ayında bahçemi komple çağalayıp hem taşlardan hemde yabani otlardan arındırdım. Otları köklerinden vs çıkarttım. Bütün kış boyunca bahçemi hiç kullanmadım toprak iyice otursun diye. Kış bitti ama şimdi bahçemde gene bir sürü yabani ot çıktı. Yani ben otları kökünden almam rağmen hiç bir işe yaramadı. Şimdi çim ekme sezonu gelmeden gene otları temizlemek istiyorum. Yalnız gene kökünden söküp rulo çimi serdikten sonra bu şekilde olursa yaptığım iş hiç birşeye benzemez. Bu konu hakkında önerileriniz var mı ?
Roundup adlı ilaçla önce bitkleri kurutuo ondan sonra çapalasam bana daha fazla yararı olur mu acaba ? Yorumalrınızı bekliyorum teşekkürler
Önce bellemeyi, 15 gün bekledikten sonra yabani ot ilacı kullanmanızı öneririm. Bu şekilde kullanılacak ilaç miktarı en az 1/4'e düşecektir.
Geçen sene feslsğenden aldığım tohumları ektim böyle bir şey çıktı. Bunlar yabani bir ot mudur. Ne olduklarını anlayamadım, yardımcı olursanız sevinirim
Geçen sene feslsğenden aldığım tohumları ektim böyle bir şey çıktı. Bunlar yabani bir ot mudur. Ne olduklarını anlayamadım, yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba Aeonium,
Siyah saksıda fesleğen görüyorum, emin olamamak'la birlikte diğer yetişen bitkilerin tohumlarının Torf Toprak Ya da Hayvansal gübreye karışmış yabani İt üzümü bitkisine benzettim. Yani 2 saksıdaki büyümüş 5 adet bitkinin 1 tanesinin fesleğen olduğunu söyleyebilirim.
bilgilendirmeniz için teşekkürler ozermu
abrakadabra
30-09-2015, 12:15
Arkadaşlar merhaba,
Geçen temmuz ve ağustos ayında bahçemi komple çapalayıp hem taşlardan hemde yabani otlardan arındırdım. Otları köklerinden vs çıkarttım. Bütün kış boyunca bahçemi hiç kullanmadım toprak iyice otursun diye. Kış bitti ama şimdi bahçemde gene bir sürü yabani ot çıktı. Yani ben otları kökünden almam rağmen hiç bir işe yaramadı. Şimdi çim ekme sezonu gelmeden gene otları temizlemek istiyorum. Yalnız gene kökünden söküp rulo çimi serdikten sonra bu şekilde olursa yaptığım iş hiç birşeye benzemez. Bu konu hakkında önerileriniz var mı ?
Roundup adlı ilaçla önce bitkileri kurutuyor ondan sonra çapalarsam bana daha fazla yararı olur mu acaba ? Yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler
Aradan bir müddet geçmiş bu konunun ama bizim için çok güncel çünkü bahar dönemi tekrar kendini gösterdi bizim çimde ayrık otları. İlk yıl köklerinden zorlayarak demet demet çıkardığımız ayrık otları şimdi bahçemizin dörtte üçünü sarmış durumda. Sizin dediğinize göre genel herbisit kullanırsak çimler de ölür mü bu durumda? Bizim ağaçlar körpe ve ortam rüzgarlı. O nedenle ağaçlara da zarar vermeden atmak çok zor gözüküyor. Seçici bir ilaç yok mu ki acaba? Gerçi yok demişsiniz ama , doğal alternatif vs ...
Ağaçlık alanlarda kullanılacak ilaçlar rüzgarsız ve mümkün olan erken saatlerde **** geç saatlerde atılmalıdır.
Zira güneş etkisiyle yapraklarda merceklenme ve hızlı metabolizma sebebiyle fitotoksite gibi olumsuzluklar meydana gelebilir.
İlaç tavsiyesini mutlaka bir ziraat mühendisinden almalısınız.
Ehm bende nacizane ziraat mühendisiyim ama böyle söyleyince az kıymetimizde bilinsin gibi bir durumu düşünüyoruz. megalomanlık işte...
olay şudur önce etrafınızda etkilenecek su kaynakları arıcılık ve diğer cins ve türdeki ekilişlere zarar vermeyecek sınır ilaçlamasını dikkatlice yapmalısınız. ardından açık alanlarda kullanılan esterli ilaçların ağaçlık alanlarda atılan aminli alternatifine yöneleceksiniz. Bu ilaçlamayı dar yapraklılar(buğday ve alt türleri ..mısır dahil...) içindeki geniş yapraklı bazı otları öldürmek için yapmalısınız. sellektif yani seçici ilaçlama ağaçlara özel ot ilaçları kullanırken sistemik değil kontak etkili ilaçlama yapılmalıdır. mesela glyphosate (glifosat) içerikli sistemik total herbisitlere hassas ağaçlar olumsuz etkilenmesin diye bu tedbir alınmak zorundadır. birde otların ilaçlama ile kurutulmasından daha önemlisi düzenli bahçe dizaynetmek ve mekanik olarak toprağı sürerek işlemek daha faydalıdır. ilaçlarla zehirlediğimiz doğanın intikamı çık acı oluyor.
Çok önceleri yazılmış bu yazıya belki çok cevaplar verilmiştir. ben sadece daha sonraki aramalarda bizimde bir tuzumuz olsun diye ekleyiverdim. Belki birileri faydalanır.
ha bu arada ilaç ismi zikretmek benim açımdan çok önemli değil.
Zira teknoloji sürekli gelişiyor ve bugün kullanılan daha iyisi üretilince güncelliğini yitiriyor.
sayın ali876 toprakta ot tohumunu bitirmenizin imkanı yoktur. Mümkün değil. Toprağı pişirmeniz ısıyla tohumdan arıtmanız halinde canlıların dışkısı veya rüzgarla **** ayağınızdaki çamur topaklarıyla geri gelecektir.
İyi ki mümkün değil.zira soylarını kuruturduk..
toprakta çimlenen bir tohum diğerlerinin durmasını ve sonraki yıllarda çimlenmesini sağlayan enzimler yayar.
sürekli aynı tarlada ziraat yapan ve ilaçlayan biri 10 yıl sonra tohum bırakmasına izin vermediği halde ot populasyonunu görebilir. 20 yıldan fazla süreyle toprakta çimlenmeden kalabilen tohumlar vardır..
Modern usullerden birisi portakal bahçeleri **** karpuz tarlalarının naylonla kaplanıp istediğimiz bitkilerin çıkabileceği deliklere dikim yapmak.
Tabidir ki bahçesi ve çimi olan arkadaşlar için bu geçerli olmayacaktır.
şu an tarlaya çıkmam gerektiğinden sonra devam etmek üzere... selametle
:cool:
abrakadabra
30-09-2015, 12:24
Geçenlerde bir arkadaşa bu yıl kurduğum meyve bahçesinde yabancı otlar için ne yapacağımı sorduğumda, bana sıra arasına çim ekmemi önerdi. Birçok meyve bahçelerinde bu şekilde mücadele yapılıyormuş. Çim hem yabancı otların çıkmasını engelliyor hemd e toprakta su tutmaya yardımcı oluyormuş.
İlginç geldi ve internetten araştırmak istedim. Gerek yurt dışı ve gerekse yurt içi profesyonel meyve bahçelerinin resimlerine baktığımda hep sıra aralarında çim vardı ve başka yabancı ot da görünmüyordu. ancak konuyla ilgili bir yazı, makele veya bilgi bulamadım. Sizlerin de bilgisini almak isterim...
çim ekimi yapılması mantıklı ama hangi iklim koşullarında? hangi toprak hazırlıklarıyla? hangi belirli bakım koşullarıyla?
toprağınızın gevşetilmesi ve poröz yani gözenekli havalandırma koşullarına bol hayvansal ve bitkisel gübreleme teknikleriyle hazırlanması üst yapının sıkıştığında derhal eski yapısına gelebilecek esnek yapıda olması ve en önemlisi o resimleri gösterilen yerlerdeki iklimsel yağış şartlarına tabii olması gerekir. bizim ülkemizde pek geçerli olması veya gerçekleştirilmesi zordur.
şimdi ağaç taç çevresince pülverize püskürtülüp ince bazı sentetik materyallerle kaplanması naylon serilmesinden daha pratik olacaktır. bu benim fikrim. ama bu teknolojiyi kimyagerler ürettimi bilmiyorum. yıllardır olması gerektiğini düşündüğüm polimer uygulaması hayallerimi süsler. benden fikir gelsin belki birileri için çığır açar..
s.serdar
23-10-2015, 22:02
Geçenlerde bir arkadaşa bu yıl kurduğum meyve bahçesinde yabancı otlar için ne yapacağımı sorduğumda, bana sıra arasına çim ekmemi önerdi. Birçok meyve bahçelerinde bu şekilde mücadele yapılıyormuş. Çim hem yabancı otların çıkmasını engelliyor hemd e toprakta su tutmaya yardımcı oluyormuş.
İlginç geldi ve internetten araştırmak istedim. Gerek yurt dışı ve gerekse yurt içi profesyonel meyve bahçelerinin resimlerine baktığımda hep sıra aralarında çim vardı ve başka yabancı ot da görünmüyordu. ancak konuyla ilgili bir yazı, makele veya bilgi bulamadım. Sizlerin de bilgisini almak isterim...
Konunun uzmanı değilim ama hobi, bahçemde 15 senedir 300 m2 kadar çimim var. Buradan edindiğim deneyimle bana pek doğru bir yaklaşım olarak gelmedi. Çim çok sulanmak ister. Bu kadar su meyve ağaçlarına hiç yaramıyor. Çim alan içinde kalan kalan ağaçların çoğu kurudu gitti Kurumayanlarda da ise ciddi verim düşüklüğü oluyor. Ayrıca çimin epey masraflı uygulama olacağını da hatırlatmak isterim. 15 gün kadar önce Isparta Senirkent'de idim. Senirkent geçimini meyvecilikten sağlayan bir ilçemizidir. Üreticilerin tamamı profesyoneldir. Üreticiler modern teknik ve uygulamaları yakından takip ettikleri halde hiç birinde çim uygulaması yapıldığına rastlamadım.
abrakadabra
22-01-2016, 15:20
Çim uygulaması türkiye şartlarında Uygun değil.
Mantari hastalıkları çok su ihtiyacı olan çimi sularken yayarsınız.
Kökler sıkışır hava almadığından gelişmesi bozulur.
Profosyonel manada yağışlı iklimlerde toprak üzerinde uzun sırtlar oluşturmalı ve tarla başında
su kaynağınızdan damlama hortumlarıyla hedefi sulamalısınız.
Gereksiz sulama yapıp yabancı otları başınıza bela etmeyin.
Su kaynaklarını kirletecek derece bol kullanmayın.
İstediğiniz zaman bitki ihti,yacı olan suyu gübre besin maddeleri ve hatta
ilacı damlama ile isabetli kullanabilirsiniz.
predator82
21-07-2016, 15:17
Merhabalar forumu canlandırayım didim, seçici dar yapraklı otlarda kullanılan ot ilaçlarının bitkiyi tamamen kurutma süresi kaç gündür acaba?? İlaçladığım ot ayrık ve kanyaş otu dur...
Dutlubahçe
26-07-2016, 13:19
Sayın predator82 ben de zaman zaman yabani otlarla mücadele için ilaç kullanmaktayım. Gözlemlediğim kadarı ile bitkinin kuruma süresine havaların sıcaklığı ve ilacın dozu etki etmektedir. Ayrık için bu süre 2 ila 4 hafta diyebilirim.
"Monsanto’nun glifosatlı herbisiti (yabani ot öldürücü tarım ilacı) Roundup’a karşı dünyanın birçok yerindeki protestolar çoğalarak devam ediyor. 2015 yılında, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) glifosatın insanlarda muhtemel kanser yapıcı etkileri olduğunu açıkladı. Kaliforniya Çevre Koruma Kurulu (CA EPA) yakın zaman önce WHO’nun açıklamasına göre glifosat içerikli ürünleri etiketleme kararı aldı."
Glyphosate içeren total tüm herbisitler toprağı ve suyu zehirlediği iddia ediliyor. Bu etken maddeyi içermeyen total herbisit var mı?
Elle sökmekle olmuyor. Her yere yayıldıar. Ne yapmalı arkadaşlar?
s.serdar
25-11-2018, 00:28
Elle sökmekle olmuyor. Her yere yayıldıar. Ne yapmalı arkadaşlar?
Yabani ot ilacı.
bitkicicocuk
07-04-2019, 18:50
En etkili yöntemdir...
Malzemeler...
Keskin bir bıçak veya bir adet falçata..
Bir küçük tahta parçası..
Bir kutu kibrit..
Bir tüp japon yapıştırıcı..
15 - 20 cm'lik bir ip..
-----------------------
Tahtanızı alıp, kibrit kutusu büyüklüğünde, kare şeklinde, yaklaşık 1 - 2 mm. kalınlığında bir parça hazırlayın.. Bunun 1/4'ü kadar 3 parça daha hazırlayın..
Sonra, bu küçük parçalardan birisinin iki ucuna 10 - 15 cm'lik iki ip bağlayın..
Diğer parçalara, kibritlerden ayak yapıp, japon yapıştırıcı ile yapıştırın..
Elde ettiğiniz masa ve sandalyeleri çiçeğin altına yerleştirip, salıncağı da çiçeğe zarar vermeden bağlayın.. Otlara dokunmayın, ortama doğal bir hava vereceklerdir.. :p
Durumu kabullenmek gerektiğini düşünüyorum.. Tamam tamam, bir fikirdi sadece.. Gittim.. :o
bence de mantıklı :D:D::dilli:
Merhaba sevgılı arkadaşlar,
Aşağıda resmini paylaştığım yabani bitkinin adını ve mücadele yöntemi konusunda bilgi sahibi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Yaklaşık 3 yıldır bahçeyi sonbahar ve ilkbahar da sürdürüp çapalatıyorum fakat her yıl çoğalıyor; hatta bu yıl tek tek el ile yolup temizledik fakat yine çoğalarak bahçeyi istila ettiler. Bitkiyi tanıyan ve kimyasal kullanmadan kurtulabileceğim bir yöntem tavsiye edecek arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Teşekkürler.
Ankara gölbaşındaki bahçemde sürekli bu dikenli ot çıkıyor.
Adı nedir bu namussuzun :p
Kökünden koparıyorum, çapalıyorum bir hafta sonra gene minik minik alttan çıkıyor.
Bu otun adı nedir. nasıl yok etmeliyim bunu yıldırdı beni.
hisaroglu
27-08-2023, 14:14
Merhaba sevgılı arkadaşlar,
Aşağıda resmini paylaştığım yabani bitkinin adını ve mücadele yöntemi konusunda bilgi sahibi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Yaklaşık 3 yıldır bahçeyi sonbahar ve ilkbahar da sürdürüp çapalatıyorum fakat her yıl çoğalıyor; hatta bu yıl tek tek el ile yolup temizledik fakat yine çoğalarak bahçeyi istila ettiler. Bitkiyi tanıyan ve kimyasal kullanmadan kurtulabileceğim bir yöntem tavsiye edecek arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Teşekkürler.
Merhaba,
Ankara'da 1.5 dönüm bahçem var ve aynı bitki ile benim de başım belada. Aslında bahçede yabani otlarla mücadele etmiyorum. Ağaçların çevresini temizliyorum ve uzayınca arada bir biçiyorum, o kadar. Ancak bu bitkinin uzun ve güçlü bir kökü var, ağaçların etrafını sarıyor. Tamamen köklemek neredeyse imkansız. Toprağı bellerseniz bile, kök çok uzun olduğu için bir kısmı yine toprakta kalıyor ve yine filizleniyor.
Bu bitkinin adını bilen ve zirai ilaç kullanmadan nasıl mücedele edilebileceğini konusunda bilgilendiren olursa, gerçekten çok makbule geçecek.
Aşağıda bir kaç fotoğraf ekledim.
s.serdar
01-07-2024, 23:03
bu bitkinin uzun ve güçlü bir kökü var, ağaçların etrafını sarıyor. Tamamen köklemek neredeyse imkansız. Toprağı bellerseniz bile, kök çok uzun olduğu için bir kısmı yine toprakta kalıyor ve yine filizleniyor.
Bu bitkinin adını bilen ve zirai ilaç kullanmadan nasıl mücedele edilebileceğini konusunda bilgilendiren olursa, gerçekten çok makbule geçecek.
Ben de Ankara'dayım ama yöremizde bu tür bir bitkiye raslamadım. Eğer arazinizde bu bitkiden az sayıda var ise; Bel ile açabilecek derinlik seviyesi limitine geldiğinizde, kökün çevresinde oluşan çukura bol miktarda su verin ve kök çevresinin bataklık gibi olmasını bekleyin ve ardından yukarı çekmeyi deneyin. Ya da yine bel ile açabilecek derinlik seviyesi limitine geldiğinizde, kökün çevresini 5 cm. kadar köke fazlaca zarar vermeden keskin olmayan bıçak ile kazıyıp, kazıdığınız bölümü örtecek kadar sönmemiş kireç döşeyip 3,5 litre su döküp bir kaç gün beklemek olabilir.
Ama ben olsaydım tereddütsüz Roundup Star gibi herbisit ot olacı kullanırdım. Kullanırkende eskiyen ve kullanmadığınız 1 metre çapındaki yuvarlak naylon masa örtüsü veya benzeri malzemeyi yarı çap kadar yandan kesip, bitki gövdesi merkezde kalacak şekilde toprağa yayıp, el spreyi ile atacağınız ilacın toprağa karışmasını engelleyebilirsiniz.
Kolay gelsin.
s.serdar
01-07-2024, 23:36
Ankara gölbaşındaki bahçemde sürekli bu dikenli ot çıkıyor.
Adı nedir bu namussuzun :p
Kökünden koparıyorum, çapalıyorum bir hafta sonra gene minik minik alttan çıkıyor.
Bu otun adı nedir. nasıl yok etmeliyim bunu yıldırdı beni.
Galagan (Onopordum acanthium)
Aşağıdaki link'den bilgi alabilrsiniz. Yabani ot ilacı kullanmanız gerekir.
https://kocaelibitkileri.com/onopordum-acanthium/
s.serdar
01-07-2024, 23:49
Merhaba sevgılı arkadaşlar,
Aşağıda resmini paylaştığım yabani bitkinin adını ve mücadele yöntemi konusunda bilgi sahibi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Yaklaşık 3 yıldır bahçeyi sonbahar ve ilkbahar da sürdürüp çapalatıyorum fakat her yıl çoğalıyor; hatta bu yıl tek tek el ile yolup temizledik fakat yine çoğalarak bahçeyi istila ettiler. Bitkiyi tanıyan ve kimyasal kullanmadan kurtulabileceğim bir yöntem tavsiye edecek arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Teşekkürler.
Sanırım 161 numaralı mesaj sahibi ile aynı bitkiden şikayetçisiniz. "hisaroğlu" isimli üyemize verdiğim 162 numaralı cevabıma bir göz atmanız belki faydalı olur.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.