PDA

View Full Version : Vitex trifolia purpurea [arabian lilac]




kelebek çalısı
07-02-2012, 03:56
Bir kaç ay önce sıklıkla uğradığım bir serada bu ağacı gördüğümde ilk önce beni saksıdaki tijli formundan dolayı cezbetti. Sonrasında dikkatle baktığımda yapraklarının hafif esinti sayesinde kıpırdandıkça renk değiştirdiğini, bir yeşil, bir mor, bazen bronz yansımalarla harikulade göründüğünü farkettim. Seraya her gittiğimde kendimi değişik gördüğüm çalı veya çiçekleri satın almaktan alıkoyamıyorum açıkçası. İki adet saksıyı kaptığım gibi eve getirdim. İlgili görevliden ismini kağıda yazmasını rica etmiştim ama sonrasında yazdığı kağıdı kaybettiğim için ismini aylardır arıyor, ağaç mı çalı mı emin olamadığımdan saksıda mı yoksa bahçe toprağında mı mutlu olacağına, bahçenin hangi yönüne bakan kısmında ona yer arayacağıma karar veremiyordum. Neyse ki sonunda bir kaynaktan ulaştım ve şimdi buradan paylaşıyorum sizlerle, bu güzel yapraklı ağaç, Vitex trifolia purpurea [arabian lilac] imiş.

Bir kaç siteden araştırarak yeterli bilgiye eriştim ve genel olarak sizlerle paylaşmak istiyorum çevirebildiğim kadarıyla.

Vitex trifolia purpurea [arabian lilac]


Zeytin yeşili üst yaprak, koyu mor renkli alt yapraklarıyla bahçenize folyajı ile güzellik katan, ılıman iklimlerde yıl boyunca sürekli yapraklı kalan Arap leylağı.

Arap leylağı, gerçek leylak ağacı kökenli olmamakla birlikte Akdenizli orijine sahip olan Hayıt ağacı [vitex agnus-castus] nın yakınıdır. Leylak adını almasındaki neden, alt yaprak renginin mor olmasından kaynaklanmakta, hoş kokulu ve sıklıkla üç oval yaprağa [trifolia] bölünen yaprak yapısına sahip olmasındandır.

Arap leylağını çekici kılan esas faktör yaprakları olsa bile, yaz başından sonbahara dek dal yapısının ucunda beliren minicik mavi-mor çiçekleri aynı zamanda kelebekler için de bir o kadar çekicidir.

Arap leylağı tam güneş, veya yarı güneş gören alanlarda yetiştirilmeye müsaittir. Ocak-şubat ayları Arap leylağını dikmek için uygun bir zamandır.

Ağaç formunda büyütmeyi, ya da çalı formunda veya saksıda yetiştirmeyi seçebilirsiniz. Saksıda yetiştirmeyi arzu ederseniz en az 50cm yüksekliğinde ve eninde bir saksı seçin ki köklerinin gelişimi açisindan yeterli yere sahip olabilsin.

Saksınızı iyi drene edilmiş saksı toprağı ile doldurduktan sonra toprağın en üst yüzeyine malç uygulaması olarak en az 2.5 cm ince çakıl tatbik edin. Ona bahçenizde yer vermeyi tercih ederseniz 3 metreye kadar en ve boy gelişimi yapabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.

Arap leylağı aslen Avustralya, Asya ve Pasifik Adalarına özgü bir ağaçtır. Birinci yılda sulamaya özen gösterilmeli, köklerin yerleşmesi açısından sık sulama uygulanmalı, daha sonra sulama azaltılmalıdır. Yerine yerleşmiş, gelişmiş Arap leylağı deniz etkisinin yüksek olduğu yerlerde, sahil bölgelerinde sulamaya aşırı ihtiyaç duymaz. Kıyıdan uzak, iç bölgeler için ise yaz aylarında daha düzenli sulamayı sürdürmek gereklidir.

Benim Arap leylağım da işte burada. Henüz bahçede mi yoksa saksıda mı büyütmeliyim karar vermedim.




kelebek çalısı
22-02-2012, 03:42
Tomurcuğunu yakından fotoğrafladığım Arabian lilac. Çiçek açtığında da fotoğrafını ekleyeceğim.

kelebek çalısı
25-04-2012, 23:02
Henüz güzel ve muntazam bir çiçeklenme yakalayamadım. Bu fotoğrafı çektim. Ama ağacın bütününde yakalayabilirsem bu çiçeklenmeyi, o zaman güzel bir görüntü oluşturacaktır.

Çiçeği o kadar değil belki, ama yapraklarının rengi bana gerçekten çok güzel geliyor. Üstü yeşil, altı mor. Harika!