yener.T
31-01-2012, 17:39
Muhacir tarhanası nasıl yapılır.?
Malzemeler:
1 kg kurusoğan,
1 kg domates,
1 kg kırmızı salçalık biber,
2 kg yoğurt(suyu süzülmüş)
3 kg un.
yapılışı
biberler yıkanıp çekirdekleri ayıklanacak soğanın kabukları soyulacak.Domates,biber,soğan küçük parçalar halinde doğranıp bir tencereye koyulup kısık ateşte hamur haline gelene kadar domatesin suyunu çekene kadar pişirilecek.
ılınınca kevgirden geçirilecek.kesinlikle suyunu çekmesi gerekiyor.sonra un büyük bir kabın(bu kap tencere olabilir)içine elenerek konacak ortası havuz gibi açılıp ortaya yoğurt ve salça haline getirilmiş diğer malzemeler konup az miktarda tuz ilave edilip yoğurulacak hamur normal ekmek hamuru kıvamında olacak.asla su ilave edilmiyecek.
.bu hamur üzerine temiz ince bir bezle örtülüp ekşimeye bırakılacak.kabarmaya başlayınca yumruklaıp yoğurmaya devam edilecek.sürekli yoğurma işlemine devam edilecek.bu süre 15-18 gün sürer.kabarmamaya başlayınca gölge yerde (güneş görmeyecek) küçük parçalara ayrılıp havaladırılacak
.çok kurumadan ufalanmaya başlanacak.bu işlemin daha çabuk olması için robottan geçirilmesi daha iyi olur.çok inceltilmiş isteyenler el yardımıyla ufalama işlemine devam edebilir.Daha sonra temiz çarşaflar üzerine yayılıp kuruması için yine gölge bir yerde bir kaç gün bekletilir.
iyice kuruduktan sonra bez torbalara konup kış için saklanır.pişirirken isteğe bağlı içine çok az miktarda zencefil ilave edilirse soğuk algınlığına iyi gelir.pul biber ve kuru nane ilave edilirse süper olur.Bilmem tarifimi verebildim mi.ben bu tarhanayı her yıl yaparım.kim benim bu tarhanamı içmişse çok beğenmiştir.Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 kg kurusoğan,
1 kg domates,
1 kg kırmızı salçalık biber,
2 kg yoğurt(suyu süzülmüş)
3 kg un.
yapılışı
biberler yıkanıp çekirdekleri ayıklanacak soğanın kabukları soyulacak.Domates,biber,soğan küçük parçalar halinde doğranıp bir tencereye koyulup kısık ateşte hamur haline gelene kadar domatesin suyunu çekene kadar pişirilecek.
ılınınca kevgirden geçirilecek.kesinlikle suyunu çekmesi gerekiyor.sonra un büyük bir kabın(bu kap tencere olabilir)içine elenerek konacak ortası havuz gibi açılıp ortaya yoğurt ve salça haline getirilmiş diğer malzemeler konup az miktarda tuz ilave edilip yoğurulacak hamur normal ekmek hamuru kıvamında olacak.asla su ilave edilmiyecek.
.bu hamur üzerine temiz ince bir bezle örtülüp ekşimeye bırakılacak.kabarmaya başlayınca yumruklaıp yoğurmaya devam edilecek.sürekli yoğurma işlemine devam edilecek.bu süre 15-18 gün sürer.kabarmamaya başlayınca gölge yerde (güneş görmeyecek) küçük parçalara ayrılıp havaladırılacak
.çok kurumadan ufalanmaya başlanacak.bu işlemin daha çabuk olması için robottan geçirilmesi daha iyi olur.çok inceltilmiş isteyenler el yardımıyla ufalama işlemine devam edebilir.Daha sonra temiz çarşaflar üzerine yayılıp kuruması için yine gölge bir yerde bir kaç gün bekletilir.
iyice kuruduktan sonra bez torbalara konup kış için saklanır.pişirirken isteğe bağlı içine çok az miktarda zencefil ilave edilirse soğuk algınlığına iyi gelir.pul biber ve kuru nane ilave edilirse süper olur.Bilmem tarifimi verebildim mi.ben bu tarhanayı her yıl yaparım.kim benim bu tarhanamı içmişse çok beğenmiştir.Afiyet olsun.