View Full Version : Fukien Tea (Carmona Microphylla)
carmonacarmona
19-01-2012, 11:30
Merhaba, 4-5 ay önce bir fukien tea aldım fakat sulama dışında hiçbir şey yapmıyorum, yapamıyorum. Son zamanlarda, soğuktan mıdır bilmem, yaprakları soldu ve sanırım sararma sürecine girdi. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bir peyzaja gidip bilgi almayı düşünüyorum. Aşağıdaki resme bakıp sıkıntısının ne olduğu konusunda fikir verebilirmisiniz acaba? :(
Antalya'nın ağaca zarar verebilecek kadar soğuk olacağını sanmam. Sulamadan kaynaklan bir sorun bence. Toprak kuruyamadığı için sanırım köklerinde çürüme var.
Ne kadar sıklıkla nasıl suluyorsunuz?
carmonacarmona
19-01-2012, 12:24
Günlük suluyorum suyu fazla gelmiş olabilir mi?
Kesinlikle sulamadan kaynaklanıyor. Toprak kurdukça sulamak gerekir. Köklerinde çürümeye neden olmuş. Bir süre sulamayı kesin toprağın kurumasını bekleyin.
Toparlanma olmazsa toprağını değiştirip çürük kökleri budayıp iyi bir toprak karışımına dikmek gerekir.
carmonacarmona
19-01-2012, 12:42
Peki... Yardımınız için teşekkürler. :)
mstfylcn
29-01-2012, 16:42
FUKIEN TEA (Carmona Microphylla)
Bazı kaynaklarda; Carmona Retusa (Fukien Tea, Philippine Tea, Carmona) olarak da geçiyor.
http://i.imgur.com/Dqvhkl.jpg
Çin’in güneydoğusunda yetişen ve adını Fuijan bölgesinden alan Fukien Tea, her dem yeşil bir ağaçtır. Bu ağacın yaprakları küçük, parlak, koyu yeşil renktedir ve üzerleri çok küçük tüylerle kaplıdır. Yaprakları koyu renkli ve düzgün şekillidir. Fukien Tea’nin açık kahverengi kabuğu vardır ve yıllar geçtikçe bu kabuk çatlamaya başlar. Bu bonsai, yaz mevsiminin ilk aylarında, daha sonra küçük bir meyveye dönüşen, güzel ama küçük çiçekler açar.
http://i.imgur.com/Slwy0l.jpg
Fukien Tea’nin ılıman bölgelere uyum sağlayamayacağını aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle, onu bütün yıl boyunca iç mekanda yetiştirmelisiniz. Maalesef Fukien Tea türünde bir bonsaiyi bulmak da onu yetiştirmek de çok zordur. Bununla birlikte Fukien Tea zoru ve mücadeleyi seven bonsai tutkunları için ilgi çekici ve güzel bir seçim olacaktır.
Uygun Bakım
Fukien Tea her gün açık havada bir saat dolu dolu ve direkt (doğrudan) güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bunun için sadece güneş ışığının yakıcı ve sert olmadığı sabahları ya da öğleden sonraları tavsiye ediyoruz. Fukien Tea için sıcaklık 15-25 °C olmalıdır. Eğer sıcak yaz günlerinde Fukien Tea’nizi açık havaya çıkarırsanız, onu tekrar içeri alırken çok dikkatli olmalısınız. Fukien Tea’nizi şoktan korumak maksadıyla öncelikle sıcaklığın dışarıya göre kısmen düşük olan ara bir bölgeye, daha sonra içeriye alın. Fukien Tea ayrıca neme ihtiyaç duyar. Bunu nem tepsisi (humidity tray) ile kolayca sağlayabilirsiniz.
Fukien Tea’nize ilkbahar ve sonbahar mevsimleri süresince haftadan haftaya, kışın ise aydan aya besin vermelisiniz. Fukien Tea’nin sık yaprakları olduğu için telleme tekniğini kullanmadan onu budayarak istediğiniz şekli verebilirsiniz. Ama bonsainiz sağlıklı olduğu sürece, onu istediğiniz gibi sert budayabilirsiniz. Fukien Tea üretmek için tohumlarını dış mekanda ekebilirsiniz ve yaz mevsiminde çelikle üretebilirisiniz.
Fukien Tea gerçekten böcek ya da hastalık sorunları yaşamaz. Ancak eğer toprağını çok fazla sularsanız yapraklarının sararmaya başladığını göreceksiniz. Çoğu Fukien Tea Çin’den toprağa ekilmiş olarak gelir. Köklerde sıkışmayı ve sulama hatalarını engellemek maksadıyla bonsailer için özel hazırlayacağınız karışım kullanarak yeniden saksılamanız gerekecektir. Burdaki kritik husus, bonsainin strese veya şoka girmesini önlemek için toprağı, bonsai için hazırladığınız özel karışım ile birden bire değil azar azar ve yavaş yavaş (gradually) değiştirmelisiniz. Bonsainizin geliştiğini gördükçe her iki yılda bir saksısının ve/veya bonsai toprağının değiştirilmesini tavsiye ediyoruz.
Kaynak: FUKIEN TEA (Carmona microphylla) : Bonsai Care Guide (http://www.bonsaigardener.org/fukien-tea-bonsai.html)
mstfylcn
29-01-2012, 17:44
FUKIEN TEA
Yazar: Jerry Meislik
...
En son güncel bilimsel adı Ehretia Micropylla (buxifolia)'dır. ...
Fukien Tea güzel görünen üzerinde koyu ve kabarık benekler bulunan boz renkli kabuğa sahiptir. Yapraklarının küçük olması, en küçük bonsailerin dahi elde edilmesine imkan sunar. Bu ağaç beş taçyaprağı bulunan küçük beyaz çiçekler açar. Eğer çiçekler döllenirse küçük kırmızı bir meyveye dönüşürler. Her meyvenin içinde sert bir çekirdek, tohum vardır.
Fukien Tea diğer tropikal/iç mekan bitkilerinden ayrı olarak sürekli gelişmeye devam eder, keşfedilen bir dinlenme/uyku zamanı yoktur. Son olarak Fukien Tea, ağaç görünümlü bonsai karakteri için ince dallara sahiptir.
Fukien Tea’nin normal gelişimi oldukça düzdür ve yapısı serttir (quite straight and stiff). Dallarını hala yeşilken telleyin ya da kısa sürece odunsu bir yapıya kavuşacaktır veya budayarak şekil verme tekniğini (“clip and grow” technique) kullanın. Olgun odunsu dalları bükmek, şekil vermek neredeyse imkansızdır.
Fukien Tea budamalar ve kesikler sonrasında yeniden tomurcuk verir, ancak büyük kesikler iyileşmez ve kabul bağlamaz. Bu yüzden ağacınıza şekil verirken büyük, geniş budama izlerini nasıl saklayacağınızı ya da bununla nasıl estetik bir görüntü yakalayacağınızı planlayın.
Fukien Tea’nin en büyük zayıf tarafı böceklerin için cazip oluşudur. Özellikle yeni dallar üzerinde ya da yaprakların alt kısımlarında görünen beyaz renkli, tüy gibi yumuşak görünümlü unlu biti (Pamuklu Bit -Unlu Bit Mücadelesi (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/10740.htm)) adındaki böcekler bu ağaca bayılırlar. Kök unlu biti köklerde yaşamayı tercih eder ve saksı değiştirme işlemi hariç onları görmeniz imkansızdır. Eğer unlu biti sorunu tam olarak tedavi edilmezse kronik bir problem haline gelir ve netice de ağacı zayıflatır ve öldürür.
Scale böceği/zararlısı (scale insect) de bu ağacın zararlılarındandır. Scale böceğini, ağacınızın salgı şeklinde yapış yapış olduğunu gördüğünüzde tespit edebilirsiniz. Bu salgı mantarla kaplandığında siyah renge döner. Scale böceği dallar ve yapraklar üzerinde kahverengimsi ya da siyah tümsekler olarak görürsünüz. Scale tabakası, dal üzerinden tırnağınızla kolayca soyulabilir. Bunun tabakanın altında böceği ten rengi ya da pembe renkli olarak görebilirsiniz. Scale tabakası, ağacın kabuğundaki normal kabarıklık ve tümseklerden farklıdır.
...
Kaynak: Fukien Tea (http://www.bonsaihunk.us/info/FukienTea.html)
Ben bonsaimin problemini bulduğum için şimdilik çeviriye ara veriyorum. İsteyen arkadaşlar kalan kısmını forum için çevirebilirler elbette. Çevirilerdeki hatalarımı bana yazarsanız düzeltirim.
Bu yazıda "scale" olarak geçen ve "scale insect" olarak karşılığını bulduğum zararlının Türkçe'sini bulamadım. Bu konuda bilgisi olan ve bu zararlıyla nasıl başa çıkmamız gerektiği konusunda bilgisi olan varsa, bilgi verirse sevinirim.
mstfylcn
29-01-2012, 18:04
Bir forumda, %50 alkol, %50 su karışımıyla scale tabakasını temizlediğini yazmış biri. Bunu uygulamamı tavsiye eder misiniz?
Bende acemiyim ama arastirdigim ogrendigim kadariyla asiri sulamadan kaynaklanan birsey ayni carmona bende de var.
abasatli
09-11-2012, 17:11
paylasimlariniz icin tesekkur ederim. bu bonsai turunun bakimi ile ilgili detayli bilgisi ve deneyimi olanlar tecrubelerini bizlerle paylasmaya devam ederler umarim.
kendi bonsaimin resmini de paylasmak istiyorum sizlerle. henuz 1 hafta oldu alali, cok yeni.
nicholai hel
24-11-2012, 13:27
Ben de son 4 aydır ilgilendiğim 5 adet Carmona sahibiyim.
Bu kısa süre içinde gözlemlediklerim; Suyu seviyorlar, ama iki sulama arasında toprak mutlaka kurumaya bırakılmalı. Yaprakların canlılığı azalıp aşağı doğru eğildiklerinde mutlaka su verilmeli, en geç ertesi güne tekrar son derece sağlıklı bir görünüme kavuşuyorlar. Tabii bu periyodu iyi öğrenip yaprakların sarkmasını beklemeden, toprak yeterince kuruyunca su vermek en iyisi, ağacı strese sokmamak bakımından.
Aldığımda üzerinde çiçekleri vardı, bu geçen sürede de yüzlerce çiçek açtılar, döktüler. Çiçeklerinin ömrü birkaç gün, en fazla bir hafta sürüyor, fakat daha o çiçek ölmeden mutlaka yenileri patlıyor. Böylece ağaçların üzerinde her daim sağlıklı şekilde 5-10 çiçek sürekli duruyor. Tabii bu, benim bakıma başladığım ağustos-aralık ayları için ve Antalya ikliminde geçerli. Şu an hala yeni gelen çiçekleri bulunuyor.
Günde 1 saat kadar (sabah 9-10 arası) tam güneş, sonrasında balkonda aydınlık ama direk güneş almayan bir köşede duruyorlar.
Belki mevsimden kaynaklıdır, sürgünleri bir ilginç yapıda. Her yerinden bolca yeni yaprak açsalar da yeni sürgün oluşup uzaması sıkıntılı oluyor. Bu nedenle ikincil dal yapılanması için sanırım baharı beklemem gerekecek. Ama en ilginç yanı, eğer yeni bir sürgün yaprakların arasından çıkıp uzamaya başladıysa neredeyse gözle görülür şekilde büyüyor. :) Kasım ayına kadar bu sürgünlerin neredeyse günde yarım santim uzadıklarını söyleyebilirim. Şu aralar duruldular. Fakat en büyük sıkıntım her ağaçta sadece 1-4 arası sürgün olması, asıl yan dallanma beklediğim ana dallarda yeterince sürmüyor olması. Bunu da asıl baharda göreceğiz. Sanıyorum o dönemde daha bol sürgün vererek bana yardımcı olacak ve gerekli öbeklere kavuşmamı sağlayacaktır.
Yukarıda bahsi geçen unlu bit gerçekten bu ağacı seviyor. Zararlıların artık ağaçları çok zorlamaması gereken bu sonbahar döneminde bile sanıyorum toplam 7-8 kadar unlu biti ağaçlarımdan elle uzaklaştırdım. Şu an hepsi çok temiz görünüyor fakat son biti alalı daha 2-3 hafta oldu.
Her ağaca belirli periyodlarla yakından ve dikkatli bir gözlem yaparak tüm dalcık ve yaprakları incelemek ve bir sorun varsa hemen müdahale etmek gerekiyor. Açıkçası bahar ve yaz döneminden de bu konuda çekinmekteyim. Umarım mekanik temizlik her zaman yeterli gelir ve ilaçlamaya ihtiyaç kalmaz.
Son olarak ekleyebileceğim, 4 aydır balkonda son derece mutlu mesut yaşayan carmonalarım burada gece sıcaklığının 10 derecelere düşmesiyle son iki haftada bazı yapraklarında ani sararma ve ertesinde kuruma gösteriyorlar. Bir taraftan yeni yaprak açmaya devam etseler de bazı yapraklar sanırım soğuklardan etkileniyor. Buna da şaşmamak gerekir sanıyorum, kaynaklarda en alt sıcaklık olarak 12 derece verilmiş.
Ağaçlarımdan birini içeriye aldım. Bir süre tepkisine bakarak sorun yaşamazsam diğerlerini de içeri alacağım ve kışı böyle geçireceğiz.
Şimdilik sınırlı olan bu bilgilerim umarım ihtiyacı olan arkadaşlara faydalı olmuştur.
Herkese sağlıklı ağaçlar dilerim.
merenwen
03-01-2013, 23:29
Merhaba
Ben de 1 haftadır fukien tea sahibiyim ve bakımını incelerken
'Fukien Tea gerçekten böcek ya da hastalık sorunları yaşamaz. Ancak eğer toprağını çok fazla sularsanız yapraklarının sararmaya başladığını göreceksiniz. Çoğu Fukien Tea Çin’den toprağa ekilmiş olarak gelir. Köklerde sıkışmayı ve sulama hatalarını engellemek maksadıyla bonsailer için özel hazırlayacağınız karışım kullanarak yeniden saksılamanız gerekecektir. Burdaki kritik husus, bonsainin strese veya şoka girmesini önlemek için toprağı, bonsai için hazırladığınız özel karışım ile birden bire değil azar azar ve yavaş yavaş (gradually) değiştirmelisiniz. Bonsainizin geliştiğini gördükçe her iki yılda bir saksısının ve/veya bonsai toprağının değiştirilmesini tavsiye ediyoruz. '
yazılı olduğunu gördüm. Acaba benim bitkimin de toprak değişimine ihtiyacı var mı ve İzmir'de uygun toprağı nereden temin edebilirim?
İzmirin ne tarafındasınız, ona göre önerilerde bulunayım.
merenwen
04-01-2013, 22:30
Alsancak, Karşıyaka, Bornova taraflarında bir yer önerebilirseniz çok iyi olur. Teşekkür ederim.
abasatli
11-02-2013, 20:36
Merhaba
Ben de 1 haftadır fukien tea sahibiyim ve bakımını incelerken
'Fukien Tea gerçekten böcek ya da hastalık sorunları yaşamaz. Ancak eğer toprağını çok fazla sularsanız yapraklarının sararmaya başladığını göreceksiniz. Çoğu Fukien Tea Çin’den toprağa ekilmiş olarak gelir. Köklerde sıkışmayı ve sulama hatalarını engellemek maksadıyla bonsailer için özel hazırlayacağınız karışım kullanarak yeniden saksılamanız gerekecektir. Burdaki kritik husus, bonsainin strese veya şoka girmesini önlemek için toprağı, bonsai için hazırladığınız özel karışım ile birden bire değil azar azar ve yavaş yavaş (gradually) değiştirmelisiniz. Bonsainizin geliştiğini gördükçe her iki yılda bir saksısının ve/veya bonsai toprağının değiştirilmesini tavsiye ediyoruz. '
yazılı olduğunu gördüm. Acaba benim bitkimin de toprak değişimine ihtiyacı var mı ve İzmir'de uygun toprağı nereden temin edebilirim?
ben de bu sulama sorunundan muzdaribim, az verince kuruyup yaprak dokuyor fazla verince sarariyor. ortasini bulamadim bir turlu, 4 aydir bakiyorum ama daha ideal sulamayi gelistiremedim. mevsim degisiklikleri de etkili bunda sanirim. nerdeyse tamamina yakini yenilendi yapraklar, simdilik iyi gorunuyor ancak epey su verdigimi dusunuyorum. eski yapraklari da yavastan sararmaya basladi. acaba diyorum yenilenme safhasinda mi kendisi :)
arkadaşlar benim bir sorum olacak; yaklaşık 3 aydır funkien tea sahibiyim, fakat çiçekleri tam açacakken tam olarak açmadan soluyor, 3 aydır durum böyle sürekli bir taraflardan çiçek veriyor ve bu çiçekler tam açmadan kayboluyor bunun sebebi nedir bilen var mı????
Arkadaslar selamlar,
Araniza yeni katildim. 1 hafta once carmona sahibi oldum. İlk aldigimda yapraklari yesil ve cicekleri vardi. Haftasonu Istanbul disina ciktim ve dondugumde bazi yapraklarinda sararma ve bazi ciceklerinde dokulme oldugunu gordum. topragi hafif nemli ve saksi dibinde su birikmeyecek sekide sulama yapiyorum. Bu sararma ve dokulme yukarida yazildigi gibi yeterli gunes isigina maruz kalmamasi ve havalandirilmamasi olabilir mi? Eger oyle ise , yeterince guneste birakilip havalandirildiginda sari yapraklar ortadan kalkar mi Yardimci olabilir misiniz?
Fotograf ekleyemedigim icin size agacimi gosteremiyorum.
arkadaşlar benim bir sorum olacak; yaklaşık 3 aydır funkien tea sahibiyim, fakat çiçekleri tam açacakken tam olarak açmadan soluyor, 3 aydır durum böyle sürekli bir taraflardan çiçek veriyor ve bu çiçekler tam açmadan kayboluyor bunun sebebi nedir bilen var mı????
Çiçek döllenmediği için meyve oluşumuna geçemiyor. Bence kötü bir durum değil. Ağaç enerjsini meyveye vermesindense gelişimine vermesini tercih ederim.
Arkadaslar selamlar,
Araniza yeni katildim. 1 hafta once carmona sahibi oldum. İlk aldigimda yapraklari yesil ve cicekleri vardi. Haftasonu Istanbul disina ciktim ve dondugumde bazi yapraklarinda sararma ve bazi ciceklerinde dokulme oldugunu gordum. topragi hafif nemli ve saksi dibinde su birikmeyecek sekide sulama yapiyorum. Bu sararma ve dokulme yukarida yazildigi gibi yeterli gunes isigina maruz kalmamasi ve havalandirilmamasi olabilir mi? Eger oyle ise , yeterince guneste birakilip havalandirildiginda sari yapraklar ortadan kalkar mi Yardimci olabilir misiniz?
Fotograf ekleyemedigim icin size agacimi gosteremiyorum.
Direk güneşe koymayın ama sabah 6 ile 8 arası güneş gören (sabah güneşi) yeriniz varsa oraya koyun. 9 dan sonraki güneş zarar verebilir. Toprak kuruduğundan olabilir. Ya da tahminimce seyahate çıkmadan önce bitkim susuz kalmasın diye suyu dayamış olabilirsiniz. Toprağın üstüne elinizle dokunun nemli gibi hissediyorsanız iyidir. Ayrıca toprağa saksı köşesinden birde ortalarından bir yerden bir kürdan batırın (köklere zarar vermeden) kürdan kolay batıyor ve çıktığında üzeri hafiften koyulaşıyorsa (ıslanmış gibi) toprağın içi de nemlidir. Ama sert batıyorsa toprak kurudur. Bu arada benim gibi bir hataya düşüp toprağı su tutan maddelerle doldurup direnajı neredeyse sıfıra çektiyseniz de kök çürümesini başlatıyorsunuzdur. Sayın Sakaki'nin tavsiyesi üzerine uyguladım size de tavsiye ederim. Çakıl (mıcır) + dere kumu + torf karışımını kullandım ve saksıya su döktüğümde dibindeki direnaj deliklerinden fazlasının aktığını gördüm. Sizde su dökün biraz akmıyorsa toprağınız yeterince süzek değil.
Ben nede olsa acemiyim daha hatta sıfırım. Üstadlarında yorumlarını beklemeniz de akıllıca olur diye tahmin ediyorum :) . Kolay gelsin umarım büyük bir sorun değildir.
Sayin c.cakir,
Tavisyeleriniz icin tesekkur ederim.
Yeni misafirim... Bakalım anlaşabilecekmiyiz :)
Aldığımda toprak kuş yuvasına dönmüştü ve kupkuruydu, gövdeden tutup çektiğimde kolayca saksısından çıkıyordu. Eve getirdiğimde suladım, siyah nokta olan yaprakların çoğunu aldım, göze fazla gelen çarpık çıkmış üç dalı budadım. Neyse ki köklerinde hiçbir sorun yok. Dün alışması için kendi toprağına dokunmadan özel aldığım bonsai için hazırlanmış toprağı, altına yanlarına ve üzerine gelecek şekilde yeni saksısına yerleştirdim.
Gerçekten bakımı zormuş... Sulasam olmuyor sulamasam olmuyor ne yapsam bilemedim bir türlü :)) Suluyorum yapraklar sararıyor sulamıyorum yapraklar kendini bırakıyor. Birde yapraklarda yapışkanlığa rastladım. Forumlarda okuduğuma göre yaprakların suyunu emen ufacık böcekler olabilirmiş buna sebep olan. Fakat gözle görmek imkansız. Yapraklarda siyah ve kahverengimsi noktalar var. Fısfısa çok az sabun köpüğü karıştırdım yaprakları onunla iyice ıslattım sonrada duru suyla yine yıkadım yapışkanlıklar gitti. Ama bir türlü sulamayı beceremedim. Çok nazlı bir ağaç.
nicholai hel
27-09-2013, 19:32
Sn. Cihan, bakımı kolay bir tür değil evet, ama çok zor da sayılmaz. Sadece ağacın sevdiği ve sevmediği noktaları iyi analiz etmek gerekiyor ve bu şartlar çok fazla değişkene bağlı olduğu için belirgin öneriler verebilmek de kolay değil malesef.
Yapmanız gereken şey öncelikle bu zararlıdan kurtulmak. Yapraklardaki yapışkan maddeyi salgılayan zararlı unlu bit olabilir. Ağacın gövdesini, gövde üzerindeki kıvrımların ve dalların oluşturduğu kuytu köşe alanları, özellikle de yaprakların birarada çıktığı tüyümsü yapıdaki sürgün gözlerini iyi bir ışık altında inceleyin. Unlu bitin bu ağaçta en çok sevdiği bölgeler buralardır. Çıplak gözle görebilirsiniz.
Zararlının tespitini yaptıktan sonra uygun bir cımbızla mümkün olduğu kadar hepsini toplayın. Mekanik mücadele önemlidir. Sonrasında ya ev yapımı ilaç karışımlarını, ya neemoil gibi organik kökenli ilaçları, ya da son çare sistemik etkili insektisitleri deneyeceksiniz. Ağaçtaki populasyona bağlı olarak bu yöntemlerin sertliğini ayarlarsınız.
Bakımı zaten çok kolay sayılmayacak bu ağacı bir de zararlı etkisi altında sağlıklı şekilde büyütemezsiniz. Mutlaka önce etkili bir temizlik yapmalı ağacı zararlılardan arındırmalısınız. Sonra ağacın neyi sevip neyi sevmediğini öğrenerek bakıma devam edersiniz. Yalnız sulamalar arasında yüzey toprağının kurumasına izin verin.
Bu tür, sevmediği bir etkiye karşı anında yaprak sarartarak tepki gösterir. Fakat uygun şartlar sağlanırsa aynı hızda yeni yapraklar çıkartarak mutluluğunu belli eder. Bu tepkileri çözmeye başladığınızda rutin bakımı diğer ağaçlardan farksız olacaktır sizin için.
Kolay gelsin.
İyi çalışmalar.
Merhaba Arkadaşlar,
aranıza 22 nisanda nişanlımın bana bonsai hediye alması ile katılmış oldum.
Sitenizde araştırma yaptığımda türünün Fukien tea olduğunu düşündüğüm bonsaimin resmini paylaşıyorum..
Bana türü hakkında ve nasıl bakmam gerektiği hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim..
Sağlıklı mı neler yapmam gerekiyor bilmiyorum.. iki gündür fıs fıs ile suluyorum sadece.
şimdiden çok teşekkürler (:
485779
485778
badrobot
24-04-2014, 09:09
Sn.kismet.
Bu tür sulama konusunda çok hassas. Ne fazla sulamayı tolere ediyor nede az biraz kuraklığı. Bu durumda bakımını biraz zorlaştıryor. Size en kolay yöntemide şöyle anlatayım; ağacınızı periyodik sulama değilde, toprağın nemliliğini kontrol ederek sulama yapın.
nicholai hel
24-04-2014, 09:17
Sn. kismet, merhabalar.
Ağacınızın türünü doğru belirlemişsiniz, carmona (fukien tea). Sağlıklı olduğunu söylemek zor, yapraklarının çok azı kalmış üzerinde, zaten o toprak yapısı içerisinde sağlıklı olması da pek mümkün değil.
Ağacınızı mümkün olduğu kadar yakın zamanda daha geniş bir saksıya kaliteli bir toprak karışımıyla aktarmanızı öneririm. Bu onu rahatlatacak ve dolayısıyla sizin bakım yükünüzü oldukça hafifletecektir.
Bonsailere sadece spreyleme şeklinde su vermek doğru bir yöntem değil, ağacın başında yarım saatten fazla zaman geçirip spreyleyerek tüm toprağı doyurmadığınız sürece. Sprey sadece sulama öncesinde sert ve çorak yüzey toprağını nemlendirip yumuşatmak, suyu almasını kolaylaştırmak için tercih edilir. Yüzey toprağı yumuşadıktan sonra ağaç normal bir çiçekten, bitkiden farksız şekilde, tüm toprağı eşit şekilde doyurularak sulanır, saksının altındaki deliklerden su gelince sulama tamamlanır.
Ağacınızın bakım isteklerini bu konu içerisinde bulabilirsiniz. Bunlara dikkat ederseniz ve geçirgen bir toprak karışımıyla daha büyük bir saksıya alıp sulamayı da doğru şekilde yaparsanız uzun yıllar sizinle birlikte yaşayacaktır yeni ağacınız.
Not:
1 - Fotoğraflarınızı foruma yüklemelisiniz. Bu seferlik ben sizin için yaptım.
Bkz. Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm)
2 - Aynı mesajı üç farklı yerde yayınlamak forum kurallarına uymayacağı gibi çabuk cevap almanızı da sağlamaz.:) Diğer iki mesajınızı kaldırıyorum.
Sn. badrobot ve sn. nicholai hel,
ikinize de bilgilendirme için çok teşekkür ederim :)
nicholai hel, Öncelikle sitede yeni olduğum için yaptığım hataları maruz görmenize sevindim..
sizlere sormak istediğim birkaç soru daha var, cevaplarsanız çok sevinirim...
şimdiden çok teşekkürler
peki benim yapraklarını da spreyleme ile sulamam bonsaime zarar verir mi?
saksını değiştirdiğimde kullanacağım toprağın bir özelliği olmalıdı mıdır? Çicekciden ne tür bir toprak istemeliyim?
nicholai hel
24-04-2014, 10:23
Carmona nemi seven bir bitki, yapraklarının spreylenmesi uygundur fakat eğer ağacınıza iç mekanda bakıyorsanız yapraklarını spreylemek faydadan çok zarar getirir. Mantar, küf, böcek gibi pek çok zararlı durgun hava (iç mekan) ve nemli ortamda (spreylenmiş ağaç dalları, yaprakları, toprağı) güçlenip çoğalarak ağacınıza saldıracaktır.
Ağacınıza dış mekanda bakıyorsanız ve yeterince hava alabiliyorsa sabah saatlerini tercih ederek yapraklarını spreylemeniz faydalı olacaktır.
Toprağı eğer çiçekçiden alacaksanız istemeniz gereken şey geçirgen bir toprak hazırlaması.
Alacağınız sıradan bir torf, çiçek toprağı tek başına bonsaide kullanılmak için uygun yapıda olmaz. Bu toprağın dere çakılı, dere kumu, lav taşı, pomza taşı ve benzeri drenaj attırıcı ve toprağın sertleşmesini önleyici maddelerle karıştırılması gereklidir.
Fazla suyu hemen drene edecek, kökleri boğmayacak, havalı tutacak bir toprak karışımı isterseniz sizi yönlendirebilirler.
mustafa gulec
23-05-2014, 12:23
fukien tea aldım ballandı yıkadım komple yaprakları tekrardan ballandı normalmi sizce.
Merhaba , bir hafta önce almış olduğum Bonsai min türü ve bakımı hakkında bilgi almak istiyorum.Birde yapraklarında sararma ve dökülme var. İlginiz için şimdiden teşekkürler..
495556
495557
nicholai hel
24-05-2014, 09:37
fukien tea aldım ballandı yıkadım komple yaprakları tekrardan ballandı normalmi sizce.
Sn. mustafa gulec, fukien tea yaprakları herhangi bir reçine, balsam türevi bir sıvı üretmez, fakat ağacınızdaki bit, muhtemelen de unlu bit üretir. Yaprakların altlarını ve özellikle de yaprakların gövdeye bağlandığı noktaları, dalların birbiriyle birleştiği köşeleri, ağaç üzerindeki her türlü kuytu köşe alanları güçlü bir ışık kaynağı altında inceleyin. Suçluları bulacaksınızdır.
Kolay gelsin.
nicholai hel
24-05-2014, 09:45
Merhaba , bir hafta önce almış olduğum Bonsai min türü ve bakımı hakkında bilgi almak istiyorum.Birde yapraklarında sararma ve dökülme var. İlginiz için şimdiden teşekkürler..
Sn. emr0034, ağacınızın türü fukien tea, bakımı konusunda gerekli bilgileri bu konunun ilk sayfasında paylaşmıştık, aynı öneriler sizin için de geçerli.
Yalnız tabii ağacınız sağlıksız, en kısa sürede geçirgenliği yüksek bir toprak karışımıyla onu daha büyük bir saksıya, köklerini zedelemeden nakletmeniz iyi olacaktır. Önceki sayfada verdiğimiz sulamayla ilgili tavsiyeleri uygulayın. Tabii bir de onu direk güneş almayacak şekilde balkona çıkarırsanız daha mutlu olacaktır. Yalnız diğer problemleri çözmediğiniz müddetçe balkona çıkarmanız sağlığını geri getirmez.
Kolay gelsin.
Teşekkür ederim.. Dediklerinizi uygulayacağım. Daha sonra ki aşamalardan sizi haberdar edeceğim.
yönetmen
24-06-2014, 18:34
Selamlar. Aranıza yeni katıldım. 3 gün önce eşim resimde ki bonsai yi hediye almış. Fakat ben yapraklarında gariplik sezdim. Sanki ölüyormuş gibi. Satın aldığı adamın söylediğine göre carmona ağacıymış. Bakımının nasıl yapılması gerektiğini buradan okudum ama şuanda en acil nasıl davranmam gerekir?
rainlist
25-10-2014, 11:27
Merhaba Arkadaşlar,
Aranıza yeni katıldım ve Fukien Tea Bonsai ağacım için sizden fikirlerinizi bekliyorum.
Aşağıda fotoğraflarına yer verdim. Ağacı alalı yaklaşık bir hafta oldu. İBB'nin fidanlıklarından satın aldım ve ofiste kapalı bir alanda bakmayı planlıyorum. Ağacı aldıktan sonra da biraz araştırma yaparak iki günde bir sulamaya başladım. İki kademeli olarak suluyorum. İlk kademede suyu kanallardan dışarı çıkartacak kadar su veriyorum. Yarım saat sonrada yüzeysel olarak az bir şekilde tekrar suluyorum. Ama sanıyorum ki şu aylar sulamayı 3 güne daha doğrusu duruma göre toprağın ihtiyacına göre versem daha sağlıklı olarak çünkü her ne kadar üstlerden yeni tomurcuklar ve dallar uzansa da bol yaprak dökmeye başladı. Aynı zamanda güneşli günlerde direkt olarak pencereyi açıp bir saat -mümkünse sabahları- güneş banyosu yaptırmam gerektiğini bugün anladım.
Benim esas sorunum toprak içerisinde ve bazı yaprakların üzerinde minik beyaz bitler görmem. Organik olarak bunlardan kurtulabilmek için kolay bir organik ilaçlama yöntemi var mı acaba? Çünkü bu miniklerin ağacı yorduğunu düşünmekteyim. Toprakta da kendilerine rastlıyorum. Aynı zamanda ne olduğunu bilmediğim minik siyah böceklerde var. Toprak ve gövdeninde fotoğrafları aşağıda mevcut. Ağacın saksısı 30 x 15 cm, ağacın kendisi de 45 - 50 cm'ye yakın. Aynı doğrultu da enine yaprak ve dalları da mevcut. Yön verebilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler :)
http://sinemativ.com/Bonsai_1.jpg
http://sinemativ.com/Bonsai_2.jpg
Merhaba sn rainlist
Öncelikle aramıza ve bonsaiye hoş geldiniz :)
Sorularınıza cevap vermeden önce hatırlatmak isterim ki forum kurallarımız gereği fotoğrafları doğrudan foruma yüklemeniz gerekli. Bunun için aşağıdaki başlık size yardımcı olacaktır:
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm
Bahsettiğiniz beyaz bitler büyük ihtimalle pamuklu/unlu bittir ve genelde gölge/loş ve nemli ortamları severler. Topraktaki diğer böcekler de yine toprağın uzun süre nemli kalmasına bağlı olarak çürüyük ortamla veya mantarla beslenen diğer organizmalardır.
Yani anlayacağınız, toprağınız uzun süre su/nem tutucu özelliktedir; büyük olasılıkla yüksek oranda torftan oluşmaktadır. Size tavsiyem, en kısa zamanda uygun özellikte toprak ile değiştirmeniz olacaktır. Fukien tea tropik bir bitki olduğundan, gerekli bakım ve ortam koşullarını sağladığınız sürece her zaman değiştirebilirsiniz, ama emin değilseniz Nisan-Mayıs ayını beklemenizi öneririm.
Zararlılar ve bunlarla mücadele yöntemleri için aşağıdaki başlıkta yer alan konulara bakabilirsiniz:
Genel bitki koruma - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/)
Kolay gelsin :)
NOT: Üstteki mesajınızda yer alan "Düzelt" tuşuna tıklayarak fotoğraflarınızı ekleyebilirsiniz.
selamlar..yaklaşık 2 haftadır ikea'dan aldığım sağlıksız fukien tea'mi adam etmeye çalışıyorum..bitki şoka uğramasın diye toparlanana kadar saksı ve toprak değişimi yapmadım..fotoğraflarını ekledim ve bir kaç sorum olacak?
1-Konumu iyi midir?..doğrudan güneş ışığı almıyor..kuzey cepheli pencerenin önünde konumlu..
2-Saksı ve toprak değişimi yapmak gerekli midir?..Evet ise kök budaması hakkında ne önerirsiniz?..
3-Bir de genta marka, bonsai besini aldım..iki haftada bir verecekmişim..ilkini geçen hafta verdim..önerir misiniz?.
4-market çalışanının belirttiği üzere toprak kurumaya yakınken su dolu kaba oturtup üstü nemleninceye kadar bekletiyorum..doğru bir sulama mı?..
sorularım bunlar, belirttiğim yöntemler arasında yanlış bir uygulama varsa ve önerileriniz varsa bilgi almaya açığım..
teşekkürler
selamlar..yaklaşık 2 haftadır ikea'dan aldığım sağlıksız fukien tea'mi adam etmeye çalışıyorum..bitki şoka uğramasın diye toparlanana kadar saksı ve toprak değişimi yapmadım..fotoğraflarını ekledim ve bir kaç sorum olacak?
1-Konumu iyi midir?..doğrudan güneş ışığı almıyor..kuzey cepheli pencerenin önünde konumlu..
2-Saksı ve toprak değişimi yapmak gerekli midir?..Evet ise kök budaması hakkında ne önerirsiniz?..
3-Bir de genta marka, bonsai besini aldım..iki haftada bir verecekmişim..ilkini geçen hafta verdim..önerir misiniz?.
4-market çalışanının belirttiği üzere toprak kurumaya yakınken su dolu kaba oturtup üstü nemleninceye kadar bekletiyorum..doğru bir sulama mı?..
sorularım bunlar, belirttiğim yöntemler arasında yanlış bir uygulama varsa ve önerileriniz varsa bilgi almaya açığım..
teşekkürler
Merhaba sn mgb,
Sorularınızın cevapları ve ilgili bilgiler bu konunun ilk mesajlarında mevcut. Konuyu baştan başlayarak bir okumanızı öneririm.
rushfallz
21-12-2015, 00:45
Merhaba Arkadaşlar,
aranıza 22 nisanda nişanlımın bana bonsai hediye alması ile katılmış oldum.
Sitenizde araştırma yaptığımda türünün Fukien tea olduğunu düşündüğüm bonsaimin resmini paylaşıyorum..
Bana türü hakkında ve nasıl bakmam gerektiği hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim..
Sağlıklı mı neler yapmam gerekiyor bilmiyorum.. iki gündür fıs fıs ile suluyorum sadece.
şimdiden çok teşekkürler (:
485779
485778
bu dallardaki kahverengi pamuk tarzi seyler nedir acaba ? benim bonsaimde de aynilari vardi ve hastalik gibi durdugundan kazidim . birde haziran da aldigim bonsai son 2 haftaya kadar sagligi gayet yerindeydi ve sonradan yaprak dokmeye basladi ve su an hic yapragi yok . topragi gayet saglikli duruyor ve govdeden hafifce kestigim zaman rengi yeşil. kaloriferli bir odada bakiyorum . acikcasi fazla havalandirma olanagimda havalarin cok soguk oldugundan mumkun olmuyor.(eskisehirdey de)
mehmetpolat
21-12-2015, 23:05
merhaba
aynısından ben de bir arkadaşıma hediye etmiştim, yapraklar döküldü sonra anladık ki kökleri çürümüş, bir de kökünü kontrol etmek gerekebilir bence, konunun uzmanı değilim belirteyim
emre_1537
16-03-2016, 09:00
Merhaba aranıza dün katıldım. Aşağıdaki bonsaim yaklaşık 1 aydır bende hediye olarak geldi ve bonsaimin bakımı saksı değişimi **** budaması ile ilgili bilgiler almak istiyorum ve su haricinde neler vermem gerekli bonsaime şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim ve toprağını nasıl çimlendirebilirim küçük çimlerle altına yeşillik olarak.:confused:
600455
600456
Merhabalar arkadaşlar,
Ben de aranıza daha yeni katıldım.Erkek arkadaşım doğum günüm için Bonsai Fukien Tea(Carmona) ağacını almış.Özveri isteyen ve zorlu bir yetiştirme türüne sahip bir ağaç olduğunu biliyorum.O yüzden bu ağaç benim içim çok öenmli ve çok güzel bir şekilde ona bakmak istiyorum.Bana tavsiyelerinizi söylerseniz çok mutlu olurum.Şuanda ağacımın hali fotoğraftaki gibi.Şimdiden herkese teşekkürler. :p
Sayın erdgkc,
Toprağının kuru kalmasını sevmeyen bir tür ama toprağı çok suluysa da kökleri çürür o nedenle toprağını kontrol ederek su vermeniz iyi olur. Kökleri hassas olduğundan gübre vermeden önce sulanması sonra gübre verilmesi önerilmektedir. Uç alımı yaparak şeklini koruyabilirsiniz. Genelde dallar inceyken şekil veriliyor, kalın dalların eğilmeye çalışılması kırılmaya neden olabilirç. Toprağı ilkbaharda değiştirilebilir ama tüm toprağını aynı anda değiştirmeyin, yarısı kalsın. Saksı değişiminde %50 torf %50 ponza taşı kırığı kullanılabilir(kök budamasında köklerin yarısı topraklı kalsın kalan yarısına toprak karışımını ilave edilebilir).
Kolay gelsin....
Merhabalar arkadaşlar,
Ben de aranıza daha yeni katıldım.Erkek arkadaşım doğum günüm için Bonsai Fukien Tea(Carmona) ağacını almış.Özveri isteyen ve zorlu bir yetiştirme türüne sahip bir ağaç olduğunu biliyorum.O yüzden bu ağaç benim içim çok öenmli ve çok güzel bir şekilde ona bakmak istiyorum.Bana tavsiyelerinizi söylerseniz çok mutlu olurum.Şuanda ağacımın hali fotoğraftaki gibi.Şimdiden herkese teşekkürler. :p
merhaba,
aranıza yeni katıldım.erkek arkadaşımın hediyesi olan bonsai ile bugün tanıştık.internetten araştırdığım kadarıyla bakımı biraz detaylı.aldığı sitede zelkova türü olarak geçiyor fakat bana gelen kartın üzerinde carmona yazıyor fotoğraflarını ekleyeceğim hangisi olduğunu söyleyebilir misiniz ?
önceki metinleri okuduğumda beyaz şeyler olabileceği mekanik gerekirse kimyasal temizleme olmalı denmiş bu fotoğraftakilerden mi bahsediyorsunuz ?
ve ben henüz yer tespiti yapamadım ve sulamadım ama çiçeği yarım gün içinde kapandı acaba bir aorun mu var ?
son olarak da sizce saksı boyutu küçük mü değişim yapmalı mıyım?
çok soru sordum kusura bakmayın acemiyim şimdiden teşekkür ederim.
nicholai hel
14-06-2016, 12:51
Merhaba Sn. merve.c, tespitiniz doğru, ağacınız Carmona. Bu tür ile ilgili şimdiye kadar paylaştıklarımızı okuduysanız bakımı için temel bilgilere sahipsiniz. Ağacı mümkünse balkon gibi açık hava bir ortamda ve şimdilik gölgede tutun. Bir hafta kadar sonra öğleden önce birkaç saatle yarım gün arasında güneş alan bir yer seçmeniz faydalı olacaktır.
En önemli konu sulama. Toprak yüzeyi nemliyken asla sulama yapmayın. Bekleyin yüzeyi kurusun. Sonrasında mümkünse önce tüm toprak yüzeyini bir spreyle su püskürterek nemlendirin, ardından yine tüm yüzeyi bu kez tamamen suya doyurana kadar sulayın. Saksının alt deliğinden su bolca aksın gitsin. Ardından onu balkondaki yerine geri koyup yine toprak yüzeyi nemliliğini kaybedene kadar kendi haline bırakın. Bu süre çok fazla değişkene bağlı olduğu için net bir aralık veremiyoruz. Ama bu mevsimde İzmir'de, açık havada, o toprak karışımında tahminen 3-5 gün civarında bir sulama aralığı olacaktır ağacınızın. Yine de bu sizi yanıltmasın, en doğrusu kendi gözleminiz ve toprağın kuruluğunu kontrol etmenizle olacaktır.
Sağlıkla büyür umarım.
Hobinizin daim olması dileklerimle.
Merhaba resimdeki bonsaim in türü nedir bakımı nasıldır yardım rica ediyorum
654432
nicholai hel
25-07-2017, 14:45
Merhaba resimdeki bonsaim in türü nedir bakımı nasıldır yardım rica ediyorum
654432
Konunuzu bu başlık altına taşıdım.
Ağacınız Fukien tea. Gerekli bilgileri önceki yazılanlardan öğrenebilirsiniz.
Merhaba,
İki aydır baktığım ve bana hediye edilen ağacımda son 10 gündür resimlerde görülen beyaz cisimler olduğunu fark ettim. Genelde filizlerin veya çiçeklerin çıktığı yerlerde yoğunlaşıyorlar. Başta hareketsiz gibiydiler ancak giderek bazılarının hareket ettiğini gördüm. Bir kez arap sabunlu suyu püskürtüp, ıslak bezle yapraklarını sildim ve biraz azaldılar ancak birkaç gündür yine çoğaldılar. Bugün toprağında da bu beyaz canlıların olduklarını ve hareket ettiklerini gördüm.
667737
667738
667739
Son fotoğrafta görüldüğü gibi de bazı yaprakların rengi soldu. uçlardan kahverengileşmeye başladı ve dökülüyorlar. Oysa öncesinde oldukça sağlıklı görünüyordu ağacım.
667740
Ne yapabilirim? Öneriniz var mı? Nasıl kurtulacağım bunlardan?
Çok teşekkürler
nicholai hel
13-03-2018, 15:21
Merhabalar,
Buradaki tarifleri deneyebilirsiniz;
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm
Merhaba;
Buradaki fotoğraflarla karşılaştırınca sahip olduğum bonsainin Fukien Tea olduğunu anladım. Şu an bir teraryumun içinde. Biraz araştırma yapınca sanırım teraryumun uygun olmadığını söyleyebilirim bitkim için. Bir de yanında Howarthia Fasciata türü sukulent var. (Bitkiler hakkında hiç bilgim yok. Teraryum hediye gelince bu forumdan araştırıp buldum.) Bence bu iki bitki birlikte olmaz. Yanlış mı düşünüyorum?
Bonsaiyi uygun bir bonsai saksısına almam gerek sanırım. Ama zarar verir miyim acaba? Geçirgen bir toprak olması gerektiğini yazmışsınız. Çiçekçiden istesem yapabilir mi yoksa kendim toprak alıp mı karıştırsam?
Yok galiba ölecek bu minik ağaç. Biri yardım eli uzatsa çok güzel olurdu :( Şimdiden yapraklarını saldı.
Merhaba;
çiçek sepetinden zelkova adı altında fukien tea aldım ama 3 gün sonra yaprakları sararmaya başladı. Bir sure araştırdıktan sonra bu ağaçların fazla neme ihtiyac duyduğunu ve yer degisimlerini hemen tepki verdiklerini öğrendim ayrıca ağacımın kargoyla gelmeside onun icin başka bir stres nedeniydi. Bunlardan sonra ağacıma uygun teraryum tarzı bir şey yaptım simdi daha iyi gibi fakat hala sararmaya devam ediyor başka ne yapabilirim?
KaybükeF
26-05-2020, 15:45
Merhabalar fukien tea cinsi bonzaim var 2 haftadır benimle. Yerini sevdiğini düşünüyorum. Çiçeklerinden ve sürgünlerinden belli oluyor. Uzayan sürgünleri budamak istiyorum.
1.Uzayan sürgünleri odunlaşmamış yerlerinden kesmem yeterli mi? 2. Bu mevsimde toprak değişimi yapmam uygun mu?
3. Daha büyük bir saksıya almalı mıyım?
***
nisan ayında çiçeksepetinden zelkova bonsai aldım ilk başlarda iyiydi ama daha sonra yapraklarının nerdeyse tamamını döktü. besin aldım besin ile sulamasını anlatıldığı şekilde yaptım. güzel bir şekilde yeni yapraklar çıkmaya başladı.
adanada yaşıyorum malum hava çok sıcak ve su zamanlarda içeride klima açılıyor . bonsaim tekrar yapraklarını döktü ve son hali fotoğraflardaki gibi . ne yapabilirim lütfen yardımcı olabilir misiniz durumu çok kötü
1. Unlu Bit Nedir?
Beyaz renkli, tüy gibi yumuşak görünümlü küçük böceklerdir.
Yaprakların alt yüzeyinde, yeni dallarda ve bazen köklerde yaşarlar.
Bitkiye zarar vererek zayıflamasına ve ölüme neden olabilirler.
2. Unlu Bit Tespiti
Yaprakların altını ve yeni dalları dikkatle kontrol et.
Pamuk yumağı gibi beyaz noktalar, hareket etmeyen küçük böcekler görürsen, unlu bit vardır.
Köklerde yaşadığını anlamak için saksı değiştirmeyi düşün.
3. Mekanik Temizlik
Pamuklu bitleri küçük pamuklu çubuk ve %70 alkolle sil.
Hassas davran, bitkiye zarar verme.
Bu işlem ile böceklerin büyük kısmını fiziksel olarak kaldırabilirsin.
4. Doğal Mücadele Yöntemleri
a. Sabunlu Su Spreyi
1 litre ılık suya 1 tatlı kaşığı doğal bulaşık deterjanı ekle.
Bitkinin tüm yapraklarına, özellikle alt yüzeylere iyice spreyle.
b. Neem Yağı Spreyi
1 litre suya 1 çay kaşığı neem yağı ve birkaç damla sıvı sabun ekle, karıştır.
Haftada 2-3 kez, bitkinin her tarafına uygulama yap.
5. Kök Unlu Biti İçin Saksı Değişimi
Bitkiyi nazikçe saksıdan çıkar.
Kökleri nazikçe yıka, üzerindeki böcek ve yumurtaları temizle.
Saksıyı temiz toprakla değiştir.
Yeni saksı ve toprakta aynı doğal ilaçları kullanmaya devam et.
6. Kimyasal Mücadele (Gerekirse)
Sistemik veya kontakt etkili böcek ilaçlarını, kullanım talimatına göre uygula.
Ev içinde kullanıyorsan iyi havalandırma sağla.
Kimyasal kullanımı son çare olmalıdır.
7. Sürekli Takip
Her 3-4 günde bir bitkiyi kontrol et.
Uygulamaları 2-3 hafta tekrarla.
Yeni oluşan unlu bitleri hemen temizle.
Öneriler:
Bitkinin stresten uzak, uygun ışık ve sulamada olmasına dikkat et.
Fazla nemli ortamda unlu bitler daha kolay çoğalır, ortamı iyi havalandır.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.