PDA

View Full Version : Yumurta kabuğu deyip geçmeyin

amatör hobici
15-01-2012, 17:04
Yumurta kabuğu ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yumurta kabuklarıyla cildinizi canlandırabileceğiniz gibi bahçenizi gübreleyebilir ve hatta çaydanlık, tava ve tencerelerinizi de temizleyebilirsiniz.

Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre işte yumurta kabuklarının cildiniz, eviniz, bahçeniz için faydaları:

Yüzünüze sürebilirsiniz: Cildinizin yeniden tazeliğini sağlamak için temiz, kurumuş yumurta kabuklarını havanda ezin. Bu tozu biraz yumurta akıyla karıştırın ve yüzünüze sürün. Bu maske yüzünüzde kuruduktan sonra yüzünüzü iyice yıkayın.

Tencerelerinizi kabuklarla temizleyin: Yumurta kabukları çaydanlıkları, tencere, tavalarınızı ve termoslarınızı temizlemek için harika bir toksik olmayan bir temizleyicidir. Güçlü bir temizlik için yumurta kabuklarını biraz sabunlu suyla karıştırıp kullanın.

Kanalizasyonların tıkanmasını önler: Mutfak lavabonuzun süzgecinin içine birkaç parça yumurta kabuğu yerleştirin. Bu kabuklar fazla katı maddelerin delikten aşağıya inmesini engelleyecektir. Ayrıca kabuklar yavaş yavaş kırıldığında borularınızı doğal olarak temizleyecek.

Bahçenizi gübreleyin: Kalsiyum ve diğer mineraller bakımından zengin olan yumurta kabukları bahçenizin kuvvetlenmesine yardımcı olur. Yumurta kabuklarını küçük parçalar haline getirin ve bunları gübre olarak kullanın.

Tahriş olan cildinize iyi gelir:İçinde elma sirkesi bulunan bir kaba bir yumurta kabuğunu yerleştirin ve birkaç gün içinde bırakın. Kaşınan cilt ya da küçük cilt tahrişlerinde bu karışımı sürebilirsiniz.

Fidelerinizi yumurta kabuğunda yetiştirin: Yumurta kartonunu boş, temiz yumurta kabuğu yarımlarıyla doldurup drenaj için her birinin altına delik açın. Sonra her kabuğun içine biraz toprak doldurun ve birkaç tohum atın. Tohumlar dikilmek için yeteri kadar büyüdüğünde alttaki yumurta kabuğunu kırın ve onları kabuklarla birlikte toprağa dikin. Çünkü yumurta kabukları toprakta biyolojik olarak parçalanabiliyor.

Bahçenizdeki bitkileri böceklerden korur: Kemirici kurtları ve salyangozları tarım ilacı kullanmadan uzaklaştırmak için yumurta kabuklarını kırın ve sebzelerinizin, çiçeklerinizin etrafına serpin.

mandalinci
16-01-2012, 06:12
Ölümden başka her derde deva yani. Aspirin gibi .

Teşekkürler paylaşım için.

Cumhur Tonba
16-01-2012, 09:49
amatör hobici,
Çok harika bir başlık olmuş. Teşekkürler.

yesimucer
16-01-2012, 11:26
Yumurta kabuklarına tohum ekme fikrine bayıldım, çok pratik

aydın
16-01-2012, 16:57
Fidelerinizi yumurta kabuğunda yetiştirin: Yumurta kartonunu boş, temiz yumurta kabuğu yarımlarıyla doldurup drenaj için her birinin altına delik açın. Sonra her kabuğun içine biraz toprak doldurun ve birkaç tohum atın. Tohumlar dikilmek için yeteri kadar büyüdüğünde alttaki yumurta kabuğunu kırın ve onları kabuklarla birlikte toprağa dikin. Çünkü yumurta kabukları toprakta biyolojik olarak parçalanabiliyor.

Viyol almaktan vazgeçebilirim. ;)

Verdiğiniz bilgiler çok kıymetli. Teşekkürler...

seazone
16-01-2012, 17:16
Çok güzel bilgiler çok teşekürler.

Zafer ALV
29-02-2012, 16:20
Bilgiler için teşekkür ederim.
Bende havanda toz haline getirip solucanlarıma ve kompostun içine katıyorum,yakında toprak değişimi yaptığım saksılara da toprak karışımlarına ekleyeceğimm azar azar.

dünyam1
29-02-2012, 18:03
teşekkür ederiz bilgiler için..

sakagun
01-03-2012, 13:21
Hemen denedim.

limon_sever
01-03-2012, 13:34
Hemen denedim.

Ne tohumu ektiniz acaba? Bende yumurta kabuklarına marul ekmeyi düşünüyorum.

sakagun
01-03-2012, 13:53
Biber ektim. Kırmızı, salçalık.

Safranlı
01-03-2012, 14:54
çok güzel olmuş tebrık ederım

aydın
01-03-2012, 15:03
Biber ektim. Kırmızı, salçalık.

Ektiğiniz kapya biber mi?

Tohumları ekme zamanı geldi mi ki ? Görüntü olarak çok şık durmuş ;)

sakagun
01-03-2012, 15:15
Evet, kapya biber. Havalar düzelene kadar fideleri serada tutacağım.

Safranlı
01-03-2012, 16:27
içine solucan gübresi filan mı koydunuz yoksa torf mu

sakagun
01-03-2012, 16:31
Torf.

maki01
01-03-2012, 17:13
Yumurtayı kırdıktan sonra kabukta bir miktar bulaşık kalıyor. Kullanmadan önce yıkacak mıyız?

sakagun
01-03-2012, 17:17
Ben yıkadım.

zekkayseri
01-03-2012, 17:50
güzel bir fikir mutlaka denemem lazım

bozo.0606
01-03-2012, 18:56
sayın sakagun sonuçları paylaşmaya devam edin lütfen , çok ilgi çekici.

sakagun
01-03-2012, 19:21
Olur, paylaşırım.
Burada (http://www.instructables.com/id/Eggshell-Seed-Starters/?ALLSTEPS) yumurta kabuğunun dibine delik delmekten de bahsetmişler.

sarin
01-03-2012, 20:10
Bilgi için çok teşekkür ederim, mutlaka faydalanacağım.

Dansel
01-03-2012, 20:25
Bayıldım,doğadan alınan doğaya gidiyor. Çok kolay uygulanacak bir şey,hem de bedava.

sakagun
12-03-2012, 11:42
Daha önce ektiğim biber tohumları çıkmadı. Bugün başka yumurta kabuklarına şaşırtma yaptım.
En öndeki yumurta tam bir geri dönüşüm oldu. Yumurta kendi tavuğumdan. Toprak olarak çay posası kullandım. Tohumlar geçen sene kendi yetiştirdiğim bitkilerden. Sulamada da yağmur suyu kullandım. :)

cemo
12-03-2012, 12:14
Harika olmuş Sakagun, kabuğa bitki adı yazmakta kolay.
Tohum ekmek için, biraz yumurta biriktirmeli şimdiden. Altına delik açtın mı kabukların.

sakagun
12-03-2012, 13:55
Açtım. Kabuğu yumuşak bir zemin üzerine koyup içten doğru iğne batırırsanız çatlamalar olmaz.

denizkan
27-03-2012, 12:55
Keşke yumurta kabuklarını makina ile kırsaymışsınız.

hberbul
27-03-2012, 15:51
Yanacak çöpler poşeti,hayvanlara verilecekler poşeti,gazoz şişeleri poşeti,plastik kapak poşeti,tavuk tabağı peynir kapları(tohum ekmek için)bunlar da ayrı bir poşette birikiyor...Şimdi bunların yanında bir de yumurta kabuğu poşeti eşim artık deliriyor.Bunun için haftada çöpe bir poşet çöp atıyoruz herhalde.

nevsune
09-05-2012, 09:37
Kanalizasyonların tıkanmasını önler: Mutfak lavabonuzun süzgecinin içine birkaç parça yumurta kabuğu yerleştirin. Bu kabuklar fazla katı maddelerin delikten aşağıya inmesini engelleyecektir. Ayrıca kabuklar yavaş yavaş kırıldığında borularınızı doğal olarak temizleyecek.

Yıllardır evde mümkün olabildiğince kimyasal kullanmamaya çalışıyorum. Lavabolar tıkandığı zaman deliğe sirke karbonat döküp yine açılmazsa borusunu söküp temizleme yoluna giderdim. Bu boru sökme ciddi zor ve kirli bir iş olduğu için arada kaçamak 1-2 lavaboaç'lardan kullandığımı da itiraf edeyim. Yani yine kimyasala başvurdum istemesem de.

Bu yumurta kabuğu fikrini okuduktan sonra ilk fırsatta denedim ve gayet iyi sonuç aldım. Önce bir sular gitmiyor gibi oluyorsa da bir iki pompa yaptıktan sonra işler yoluna giriyor. Yumurta kırıkları boruları gerçekten temizliyor. Hararetle öneririm:)

sakagun
09-05-2012, 10:13
Yumurta kabuğunu viyol yerine kullanma denemem pek başarılı olmadı. Plastik bardaklara şaşırttığım sebze fideleri daha iyi büyüdü. Sanırım yumurtanın içindeki toprak bitkinin köklerinin gelişmesi için yeterli olmuyor. Yumurta kabuğunda kullandığım çay posasının üst kısmı küflendi.

mumunal
31-05-2012, 21:00
Yumurta kabuğu, yüzde doksanı kemiklerimiz tarafından özümsenebilen ideal bir kalsiyum kaynağıdır. Kalsiyum karbonatın yanı sıra, vücudumuz için yaşamsal olan bütün mikroelementleri içerir. Bakır, flor, demir, manganez, molibden, sülfür, silisyum ve çinkoyla birlikte toplam 27 elemente sahiptir. Yumurta kabuğunun bileşimi kemiklerimizin ve dişlerimizin bileşimine çok benzer. Yumurta kabuğu tedavisinin insan vücudu üzerindeki etkilerini inceleyen Alman ve Macar araştırmacılar, tedavinin hem yetişkinlerde hem de çocuklarda tırnak ve saç kırılmalarına, dişeti kanamalarına, pekliğe, aşırı duyarlılık reaksiyonuna, uykusuzluğa, kronik soğuk algınlıklarına ve astıma karşı olumlu etki yaptığı sonucuna varmıştır. Yumurta kabuğu tedavisi kemikleri ve dokuları güçlendirmenin yanı sıra, vücutta bulunan radyoaktif elementlerin atılmasını da sağlar.

Bir adet yumurtanın kabuğunu kaynar suya koyarak beş dakika kaynatın ve kurumaya bırakın. Kuruyan kabukları kahve değirmeninde öğütün. Günde yarım ila bir gram alın. Osteoporozdan korunmak için öğüttüğünüz yumurta kabuğunu yarım limonun suyuna ekleyerek içebilir ya da tahıllara ekleyerek tüketebilirsiniz. Bu tedaviyi yılda iki kez, ocak ve kasımda birer ay süreyle uygulayın.

Kalsiyumun baş düşmanı şeker
Kalsiyum eksikliğinin en önemli nedeni şeker ve şeker içeren gıdaların fazla miktarlarda tüketilmesidir. Şeker sentetik bir gıdadır ve sindirilmesi sırasında vücudumuzda pek çok zehirli asit oluşur. Çoğunlukla kalsiyum içeren büyük miktarlarda mineral tuzları bu asitleri etkisiz hale getirmek için kullanılır. Bu tuzlar, yoğunlukla bulundukları kemiklerimizden ve dişlerimizden alınır.

Tatlıya karşı çok küçük yaşlardan itibaren düşkünlük geliştiririz. Yetişkinler bile sağlığımıza zarar vermeksizin tüketilebilecek tatlı miktarının yüzlerce katını tüketir her gün. Çocukların dişlerinin neden çürüdüğünün, yetişkinlerin neden diş eti hastalıklarına yakalandığının, yaşlılarınsa kemiklerinin neden gravyer peyniri gibi delik-deşik olduğunun sebebi ortadadır.

O halde, osteoporoz genetik bir hastalık mıdır? Bu soruya cevabım hayır olurdu. Saydığım hastalıklara neden olan şey, kuşaklar boyunca birbirimize aktardığımız kötü beslenme alışkanlıklarıdır.

Sonuç olarak, osteoporozun ana nedenlerinden biri tatlılara olan aşırı düşkünlüğümüzdür. Ebeveynlerin “Çocuğumdan bir şekerlemeyi nasıl esirgeyebilirim? Çocukluk çağı tatlı olmalıdır” dediklerini duyarım sık sık. Onlara sağlıklı ve mutlu bir çocukluğu ne şekilde sağlayabilecekleri konusunda daha fazla kafa yormalarını tavsiye ederim. Çocuklar tatlı yiyerek sürdükleri küçük sefaların bedelini, ileride yıllarca sürecek kemik ve omurga ağrıları çekerek ödemek zorunda kalabilirler.

Güncel araştırmalar kalsiyumun vücut tarafından özümsenmesinin üç ana prensibini keşfetti:

1.Kalsiyum, yağların aşırı veya yetersiz olması halinde vücuttan atılmaktadır.
2.Fosfor veya magnezyumun vücutta aşırı veya yetersiz miktarda olması kalsiyumun özümsenmesini olumsuz etkilemektedir.
3.Yiyeceklerin içerdiği D vitamini miktarı kalsiyumun özümsenmesi açısından önemlidir.

Bu keşifler, pastörize ya da kaynatılmış süt içen insanların, vücutlarına neden sandıkları ölçüde kalsiyum girmediğini açıklıyor.

Prof. Mikhail Tombak - Kaynak (http://www.kuraldisidergi.com/3915/kalsiyum-icin-yumurta-kabugu/)

Yukarıdaki bilgiler kuvvetle muhtemel linkteki kitap (http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=578699) içerisinde yer alan bilgilerden alıntılanmış olsa gerek. Her ne kadar "kocakarı" ilaçlarından biriymiş gibi görünse de denemekten zarar geleceğini zannetmiyorum.

zuzu17
26-01-2015, 19:49
yeni aldığım menekşemin topragına yumurta kabuğnu ufalayıp koydum bakalım faydası olurmu

zuzu17
26-01-2015, 19:53
:rolleyes:yeni aldığım menekşemin topragına yumurta kabuğnu ufalayıp koydum bakalım faydası olurmu

ksantip
30-08-2017, 21:21
Ben de yumurta kabuklarını Köpeğimin mamalarına ve ev yapımı kurabiyelerine katıyorum

rzgarist
07-09-2017, 13:22
yumurta haşladığım suyu çiçeklerime veriyorum ben de. tüm bitkilerim güzel gelişiyor ve çiçekli bitkilerimin hepsi sürekli çiçek açıyorlar. gübre ya da besin hiç kullanmadım. tavsiye ederim.

AkisSoftware
16-04-2018, 10:16
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler