View Full Version : Afrika Menekşesi Saksı Harcı (Toprağı )
Sayın menekşecibaba,elinize sağlık,hepsi birbirinden güzel.İnsanın emeğinin karşılığını alması çok güzel.
Menekşeleriniz yapay ışık alıyormu?Ne tür toprak kullanuyorsunuz?
Afrika Menekşesi başlığında en sık sorulan sorulardan biri de toprak karışımı. Konu ile ilgili bilgi ve deneyimlerimizi bu başlıkta paylaşmak faydalı olacak.
Afrika Menekşesi nem tutabilen hafif , geçirgen ve havadar bir toprakta güzel gelişir.
İçinde bulunduğu ortama ve sulama şekline göre karışım farklılık gösterebilirse bu konuda dünyadaki en büyük Afrika Menekşesi organizasyonu olan AVSA'nın önerdiği karışım:
1/3 Torf ( Asidik yapısı nedeniyle sfagnum torfu tercih edililir. )
1/3 Perlit
1/3 Vermikulit
Benim menekşelerimin hemen hemen hepsi fitilli sulamada. Bu nedenle kullandığım karışımda perlit ve vermikulit oranı daha yüksek. 2 ölçü torf, 2 ölçü perlit ve 1 ölçü vermikulitle saksı karışımımı hazırlayıp hem fitillilerde hem de üstten ya da alltan sulama yaptığım menekşelerimde kullanıyorum.
Özellikle fitilli sulamada inorganik malzeme ( perlit, vermikulit) miktarının yarı yarıya kullanılması öneren ünlü yetiştiriciler de var.
menekşecibaba
14-01-2012, 14:41
Sayın menekşecibaba,elinize sağlık,hepsi birbirinden güzel.İnsanın emeğinin karşılığını alması çok güzel.
Menekşeleriniz yapay ışık alıyormu?Ne tür toprak kullanuyorsunuz?
Sema62 Teşekkür ederim.Genellikle gün ışığından yararlanıyorum , ama yapay ışık takviyesi yapıyorum bilhassa kış aylarında.Günde 12-15 saate tamamlıyorum.
Afrika menekşelerinde genellikle sphagnum torfu, perlit ve vermikuliti 1+1+1 hacimde ekleyerek hazırladığımız karışım kullanılır.Cocopeat,torf, perlit , sphagnum,kömür tozu gibi hafif,geçirgen karışımlar değişik oranlarda kullanılabilir.
Ama ben sphagnum torfu, perlit ve vermikuliti 3+2+1 oranlarında uyguluyorum , karışıma biraz da kömür tozu ilave ediyorum.
menekşecibaba
14-01-2012, 16:11
Ayrıca yaptığımız her karışımın içine bir miktar kömür tozu veya kül eklersek mantar oluşumuna ve yabancı paratlere karşı bitkimizi korumuş oluruz.
Sevgili maki01,
Gerekli bir başlıktı, açtığınız için teşekkür ederim.Menekşelerimin çok azı fitilli sulamada.Spagnum torfu,perlit,vermikulit 1+1+1 ölçüde.Üstten sulamayı nasıl yapmalıyım?Yavru menekşelerim pet bardaktalar.Diğer bir pet bardağı altlık olarak kullanıyorum.
Altlığa bir miktar su koyup yavru menekşeli bardağı içine oturtuyorum.
Hemen suyu çekiyor.Bu sulama yeterlimidir?
Sevgili sema62,
Önerim bir kez yeterli suyu çekmesi için 15 dakika kadar beklemeniz. Daha sonra fazla su çekip çekmediğinden emin olmak için kağıt havlu, peçete üzerine koyarak bir süre bekle. Su fazla ise alttan süzülerek akacaktır. Bu durumu gözleyerek sulama miktarına karar verebilirsin.
Üstten sulamada gübreli su kullanıyorsan yapraklara temas etmemesine dikkat et ve tabağa sızan suyu 15-20 dakika sonra boşalt.
Ben, üstten sulama yaptığım menekşelerimin alt kabına diatomit koydum. Fazla suyu absorbe ederek, menekşe çevresinde nemli bir ortam sağlıyor. Arada suyu fazla kaçırdığım da oluyor. Diatomitin çekemediği su fazlasını boşaltıyorum. Sayı fazla olunca sık olmasa da alttaki fazla suyu boşaltmadığım için kök çürümesini yaşabiliyorum.
Toprak harcı ve buna bağlı olarak sulama miktarı , sıklığı bulunulan ortama ve bitkinin köklerinin gelişimine göre farklılık gösterebiliyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta toprağın nemli ama ıslak olmaması.
Fitilli sulamada kökleri gelişmiş bir menekşe 2 günde besin kabındaki suyu tüketirken, yeni transfer edilen ya da zayıf kökleri olan bir menekşe aynı miktarda suyu 1 haftada ancak tüketebiliyor.
Islak mı , nemli mi olduğunu nasıl anlayabiliriz?
Bunu saksıdaki toprakla ilk denemede anlamak bazen zor olabilir. Bu nedenle toprağı saksıya doldurmadan önce avucumuza alıp sıktığımızda su damlıyorsa ıslak diyebiliriz. Saksıda ise, parmağınızla dokunduğunuzda serinlik yerine su hissediyorsanız hemen bir kağıt üzerine alıp fazla suyu drene etmelisiniz.
Sayın maki01,verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Yavru menekşelerim çok hırpalandıkları için fazlaca kök yapmadılar.Önerdiğiniz gibi bardaklar ağır gelirse,suyu fazla diye kağıt peçete üzerine alıyorum.Görüyorum peçeteler epeyce ıslak.O zaman biraz rahatlıyorum.Çürümekten kurtuldular diye.
menekşecibaba
21-01-2012, 11:49
Genel olarak iyi bir menekşe harçında bulunması gereken özellikler şunlardır:
Harç gözenekli olmalıdır. Bu durum suyun tutulmasını ve havalanmayı sağlar.
Su ve bitki besin maddelerini bitkinin kolayca yararlanabileceği şekilde tutmalıdır.
Harç karışımının pH'ı 5.5-6,5 olmalıdır.
Hafif olmalıdır.
Harç karışımındaki materyaller toprak sıcaklığı değişimlerine tamponluk görevi yapmalıdır.
Harçta hastalık ve zararlı bulunmamalıdır.
Harçta tuz sorunu olmamalıdır.
Harçtaki karışımlar homojen olmalıdır.
Kolay bulunabilmeli ve ucuz olmalıdır.
menekşecibaba
21-01-2012, 12:56
Konunun önemine binaen araştırmalarımın özetini aktarıyorum.
Afrika Menekşesi için PH değeri :
Ph değeri : Bitkilerin kökleriyle toprak harcındaki materyalleri dengeli ve sağlıklı olarak alabilmesi için gerekli olan kimyasal dengelerdir.
Ph ın ortası 7 nötr dür.Toprağın ve suyun PH değeri 0 ile 14 arasında değişir.
Ph 0-7 arası asitlidir . 7-14 arası alkalinli diğer tabirle kireç lidir.
7 den 0a doğru düştükce asit oranı artar.Düşük asit oranı bitki köklerinin çürüyerek bitkinin ölmesine yol açar.Aynı şekilde fazla alkali değerler de de bitki köklerinin su yu alması zorlaşır.
Afrika menekşeleri için ideal toprak harçı ph ı 5,5-6,5 arasıdır. Yani hafif asitli ortam toprakları sever.
Genelde kullandığımız karışım 1/3 Torf sfagnum torfu hafif asitli
1/3 Perlit nötr
1/3 Vermikulit nötr
coco nötr
Kullandığımız suyun da özellikleri çok önemlidir Yağmur suyu nötr dür.
Artezyen suları genellikle kireçlidir yani alkali.
Musluk suları da kaynağına göre değişken olabilir , ayrıca geldiği mesafeye bağlı olarak borulardan gelen tortu ve klor artıklarını arıtmak için mutlaka suyu iyice dinlendirmemiz gerekir.
Gelelim diğer materyallere:
Yaprak çürüntüleri ;genellikle ph 5 in altına düşen değerlerde asitlidirler.Yalnız bu çok değişken olabilir mesela çam yaprak çürüntüleri çam türüne göre çok asitli veya alkalinli olabilir.Kestane toprağı ve ot çürüntüsü asitlidir.
Meşe ve ayva yaprak çürüntüleri alkalidir.
Toprak harcını iyileştirmek acısından yaptığımız karışımları bilinçli olarak ayarlıyarak değişik karışımları kullanabiliriz.
çiçeksever
03-02-2012, 13:16
Toprak ve saksı değişimini ne zaman ve hangi aralıkta yapmalıyız?
6 ayda bir diye biliyorum yinede ustalara danışalım..selamlar
Menekşeler iç mekanda yetiştirilen bir bitki olduğu için mutlak bir dönem gerekmiyor. Sevgili fatma2'nin de söylediği gibi toprak değişimi için önerilen periyod 6 ay.
Az önce 2 menekşemin gelişimini beğenmediğim için 6 ayı doldurmamış olmasına rağmen toprağını değiştirdim.
Fitil yeterince su emmiyor ve saksısın üst bölümündeki toprak hiç nemlenmiyordu. Yeni fitil ve yeni toprakla umarım sağlıklı gelişmeye devam eder.
Cizmeli Kedi
02-03-2012, 18:17
Fitilli sulama hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Ben çok acemiyim sizin gibi üstatlar sayesinde yeni şeyler öğreniyorum. Teşekkürler...
Cizmeli Kedi
02-03-2012, 18:27
Sordum ama araştırırken hemen buluverdim.
Benim gibi merak edenler için bağlantı BURADA (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23486.htm).
Ben normal toprak, vermikülit, perlit ve cocopeat temin ettim. Yalnız bu cocopeat balya halinde. Ve çok kuru. Elimle parçalayıp karıştırmam gerek galiba. Nemlendirmem gerekirmi Karışım yapmadan yok menekşeyi sularken kendiliğinden nemlenme olurmu? Yanlış yapmak istemiyorum. Ayrıca oran olarakta 1 toprak diğerleride 1/3 oranda koyacağım uygunmudur.
menekşegül
09-03-2012, 13:13
Cocopeatı önce ıslatıp dağılmasını sağlamak daha sonra kullanmak gerekiyor.
Sevgili özlem,
Coopeati uzun bir süredir karışımda kullanmıyorum. Nedeni ise bilinen ve kaliteli markanın ürünü değilse iyi yıkanmamış olması nedeniyle tuz içerebilmesi.
Kullanımına gelince kütle halinde aldığın cocopeati bol suyla ıslatman , su emip dağılabilecek hale gelinceye kadar beklemen gerekiyor. Kütle halinde aldığımız cocopeat çözülünce yaklaşık 80 litrelik bir hacime erişiyor.
Bu kadar çok miktarı aynı anda kullanacağını sanmıyorum. Bu nedenle keserek parçalara ayırıp ihtiyacın olan kadarını suyla çözmeni öneririm. Nemli bir şekilde uzun süre bekleyince bakteri üreyebileceği söyleniyor. Çözdürmüşsen kuruttuktan sonra saklamak gerekiyormuş.
İlginize teşekkür ederimç Aldığım yer doğalbahçem sitesi. Sanırım buradan bir arkadaşımıza aitmiş. Kalitelidir diye umuyorum. Zaten Fazla miktarda kullanmayacağım. Elimde bulunan toprakta menekşeye uygun zengin içerikli sadece katkı yapsın diye bu ilaveleri yapıyorum. Umarım güzel sonuç alırım....
tabiata dair
13-04-2012, 08:59
Sayın maki01;
Kendi uygulamalarımdan gördüğüm kadarıyla; önceleri yapı marketlerde satılan hazır karışımları kullanıyordum, çelik köklendirme ve saksı değişimlerinde kullandım, hiçbir sorunla da karşılaşmadım. Son olarak ithal torf, perlit, vermikülit ve coco karşımını sadece çelik köklendirme için denedim. Bu defa yapraklar toprakta daha zor tutunuyor gibi geldi bana, sanki yapraklar yanıyor gibi oldu. Bence köklendirme için hazır toprak karşımları daha ideal. Eski yönteme döneceğim artık. Menekşelerden biraz anlayan biri olarak tespitimi paylaşmak istedim, katkılarınız olursa sevinirim.
Ben bu kez iyice yıkadım cocopeatı. Digerlerinde erken davranıp yıkamadan ektim menekşelerimi sorun yok şuan için ama... Katmerden gelen yaprakları coco, vermikülit, perlit ve toprak karışımına ektim sıkıntı yok. Hatta resimde ekledim menekşe bölümüne.... 1 haftayı geçti şuanda.
tabiata dair
13-04-2012, 11:30
Aldığım coopeat kalıp şeklinde değildi, notmal torf gibi hazır haldeydi. Yapraklarda sorun yok şu anda, sadece pek fazla canlı değiller :) Suda köklenmeyi bekleyen yapraklarımı bildiğim usulde, sürekli kullandığım marka çiçek toprağına dikip bir de öyle tekrar deneyeceğim. Bakalım aradaki gelişim farkı nasıl olacak?
Arkadaşlar menekşelerim 1+1+1 hazır torf
dalar.Ama suyunu biraz kaçırınca çok ıslak oluyor.Suyunu az verincede çok çabuk kuruyor.Buda köklere zarar veriyor.Bunu gördüm.
Menekşeleri güzel olan arkadaşlardan yardım istiyorum.torfa nasıl bir toprak eklemeliyim.
Sevgili sema62,
Sıcak yaz günlerini az ama sık sık sulayarak geçirmek en uygunu .
Nerede yazıştığımızı hatırlamıyorum ancak elinde perlit olduğu için 1:1:1'lik menekşe harcındaki perlit miktarının azaltılarak gönderilmesini istediğini hatırlıyorum. Yanılıyor ya da karıştırıyor olabilirim ama doğru hatırlamışsam karışımıa biraz daha perlit ilave edebilirsin.
Sevgili maki01,evet doğru hatırlıyorsunuz.Perlitin az olmasını istemem ,ozaman için menekşe ,torfa sağlam tutunamıyor gibi geldiği içindi.
Şimdi ise toprağı havalandırdığı için gerekli olduğuna inanıyorum.Menekşelerin toprağı kuru gibi olsada canlılığını hemencecik yitirmiyor.Buda perlitin vede vermikülitin sayesinde.
bay tömürcek
07-08-2012, 01:08
Arkadaşlar köyde olan ya da köyden söğüt gübresi alma imkanı olan arkadaşlar kesinlikle denemelerini tavsiye ederim menekşeler bayılıyor söğüt gübresine başka hiç bir toprak gübre karıstırmanıza gerek yok içi oyulmuş yaşlı söğüt ağaçlarının ( salkım söğüt değil normal söğüt salkım söğüt hiç denemedik ) içinde bolca gübre bulunuyor bu gübreyi alıp eleyin ( içindeki taş ağaç parçaları vs. den temizlenmesi için ) ve menekşenizi bu gübreye dikin sonuç mükemmel ben bütün menekşelerimde denedim yavrulamayan bütün yapraklarım yavruladı anaç menekşelerimin yaprakları acayip parladı ve bu sıcakta bile deli gibi tomurcuk yaptılar bu tavsiyeyi yıllarını menekşeye vermiş teyzemden aldım dediğim gibi sonucu beni çok mutlu etti hiç olmadı bir iki menekşenizde deneyin bana hak vericeksiniz :):)
Söğüt gübresi nedir , hiç duymadım . Gübre mi , yaprak çürüntüsü mü? Biraz daha detay bilgi verip, fotoğraf ekler misin?
bay tömürcek
07-08-2012, 07:37
Sayın maki söğüt gübresi dediğim yaşlı söğüt ağaçlarının gövdesi zamanla çürüyüp içi oyuk oluyor bu oyuk yerden ağaç yavaş yavaş içine (özüne) doğru çürüyüp ufalanıyor buda açık kahverengi renge sahip bi gübre olusturuyor işte söğüt gübresi bu yaprak değil ağacın kendi gövde çürüntüsü yani.
nılgun_dogan
07-08-2012, 14:23
Sayın tömürcek verdiğiniz fikir aklıma çok yattı şimdi arada bulasın yaşlı söğüt.
bay tömürcek
07-08-2012, 14:30
Nilgün abla denenmiş birşey gercekten çok faydalı menekşe için hatta birini tanıyorum idda ediyor menekşe başka toprakta iyi olmaz diyor yıllardır öyle yetiştiriyormuş o :) teyzemde böle yetiştiriyormuş söğüt gübresinde menekşeleri inanılmaz güzel cam gibiler cam ;);) Sakarya'nın neresinde oturuyorsun nılgun abla bende Sakaryadayım da burda heryer söğüt tabi köydeyim ben rahat konuşuyorum
yeşillim
07-08-2012, 14:31
Muhtemelen de larvalıdır söğüt gübresi denilen şey!
bay tömürcek
07-08-2012, 14:33
Larvalı nasıl oluyor bildiğimiz ağaç gübresi bu dediğim
Sevgili tömürcek,
Söğüt yapraklarından zararlı mücadelesinde de faydalanılıyor. Büyük olasılıkla asidik yapıda, geçirgen bir çürüntü olmalı .
Hoya başlıklarında da bence doğru bir tesbitinizi yazmışsınız. Afrika Menekşeleri ile Hoyalar benzer ortamlarda doğal olarak yetiştikleri için söğüt gübresi diye adlandırdığınız çürüntü her iki türe de uygun olmalı diye düşünüyorum.
Paylaşım için teşekkürler.
bay tömürcek
07-08-2012, 17:08
Ben de oyle düşündüm sayın maki, ikisi de geçirgen toprak istiyor, ikisi de kök çürümesine karşı dayanıksız. O yüzden böyle bir düşünce oluştu kafamda. Carnosa çeliği dikicem şimdi söğüt gübresine, bakalım sonuç ne olacak. Gelişmeleri paylaşırım merak etmeyin ;)
nılgun_dogan
07-08-2012, 17:49
Ben merkezdeyim tömürcek dahada bulamazsam sizden yardım alırım bir şekilde size ulaşırım eğer sakıncası yoksa sizin için.
bay tömürcek
07-08-2012, 18:26
Olur mu nilgün abla ne sakıncası seve seve yardım ederim :) bende erenlerin bir köyünde oturuyorum merkeze yarım saat yani size ulasmak sorun olmaz gübrede Allah'ın gübresi sizden mi kıskancam sagdan soldan buldugumu paylasırız ihtiyacınız olursa :)
blaze ash
07-08-2012, 20:32
Sayın tömürcek ben de 6 yıl kadar Sakarya'da çalıştım. Söğüt gübresini ilk kez duyuyorum. Bilseydim bu kadar yararlı olduğunu çuvallarla getirirdim İstanbul'a. :)
Bu arada ben de Reşitbey'e yakın bir yerde çalıştım. Acaba oralarda olur mu bu gübreden. Önümüzdeki hafta Sakarya'ya gidicem bir aksilik çıkmazsa. Fındıklıklarda mı olur yoksa ağaçlık yerlerde mi?
bay tömürcek
07-08-2012, 20:55
A kamışlı reşitbey falan o tarafta mı :) olur tabi sayın blaze ash bize yakın sayılır oralarda da söğüt çok bakın bu gübre dediğim yaşlanmış ve içi oyuk olmuş söğüdün kendini çürütüp içini gübre doldurmasıyla oluşuyor yani bu gübre ne söğüde yakın yerde ne de söğüdün dibinde biyerlerde oluyor ağacın içinde oyuk yerinde kahverengi kuru çay gibi oluyor aynı bu menekşeler için bire bir işte imkanınız olursa hiç kaçırmayın derim hatta tanıdığınız varsa nazınız geçeçek sizin için bulmasını rica edin :) size tavsiyem dere kenarların bakmanız bir de tarlalıklarda büyük söğütlerde oluyor genelde yaşlı olanlarında gençlerde iş yok :D:D
blaze ash
07-08-2012, 21:50
Evet o civarda çalıştım. Tanıdık çok da inşallah bulabilirim. Alaşaranın olduğu köyde söğüt görmüştüm sanırım. Oraya bir bakayım.
323918
Resimde altta bir oyuk var onun gibi gövdenin içinden çıkarılıyor sanırım.
Evdeki menekşelerimden birinin yapraklarında minik su damlaları gördüm. Ve giderek büyüyüp damlıyor :) Çok ilginç. İlk defa karşılaştım. Bunlar normal mi? Bildiğim kadarıyla menekşenin sıvı bir salgısı yok. Resimlerini çektikten sonra bile büyüdü damlalar :)
323919
323920
bay tömürcek
08-08-2012, 01:29
Aynen sayın blaze ash bakın hatta en altta gübre bile var gibi :) ama benim dediklerim bildiğimiz oyuk oluyor hemen hemen içine girecek gibi orda daha cok oluyor gecen buldugum söğütte abartmıyoum belki 2 3 çuval gübre vardı :)
Bende ilk defa görüyorum bu su damlalarını hiç basıma gelmedi duymamıstım da bakalım büyüdükce nolcak :) belki çok hayat dolu bir menekşeniz vardır fazla gelen suyunu yapraklardan atıp kök çürüğünü kendi kendine önlemeye çalısıyodur illa da yaşıyacağım diye ;);)
bay tömürcek
08-08-2012, 03:21
Arkadaşlar foruma fotoğraf yüklemeyi öğrenmek için netten alıntı bir menekşe resmi yüklüyorum başrılı olabilirsem yarın şu söğüt gübresini falan çekip yükleyeceğim merak eden ve daha önce görmemiş arkadaslar için.
323950
bay tömürcek
08-08-2012, 03:23
Galiba başarılı oldum fotoğraf konusunda yarın yüklerim inşallah çektiklerimi ;)
bay tömürcek
08-08-2012, 11:13
Fotoğrafları çektim yüklüyorum :)
324144
324145
324146
324147
324148
bay tömürcek
08-08-2012, 11:28
324149
324150
missmenas
08-08-2012, 11:30
Sevgili tömürcek,
merakla bekliyordum bu görselleri. Şimdi telefonda anlatmasıda zor olacak köydekilere:p Şansımı bir deneyeceğim. Bir dünya saksım var Hoyalar Menekşeler. Kargoyla olacak şey değil bu galiba köyümüze yol gözüküyor:D
Teşekkürler paylaşım için...
bay tömürcek
08-08-2012, 11:38
******* ablacım sen atla arabaya git bagajı çuvallarla doldur ;);) ama söğüt olan heryede bulunur bu büyük ihtimalde köydekiler biliyodur söğüt gübresini bilmeseler bile böle eski yaşlı söğütlerin olduğu yerleri biliyorlardır en azından aramamış olursun ben sabahtan beri arıyorum taa öbür köyün girişinde buldum söğüt çok ama hepsinde gübre yok;) :):)
missmenas
08-08-2012, 13:22
Arabaya atlayıp gitmesi kolayda. Dere kenarlarında ağaçları ararken başıma geleceklerden endişe duyuyorum, bir anda kendimi köyde buldum gözümde canlandırdımda:D özelliklede Yılanlardan... Köyün meraklısıda çok, kesin artık bana kafayı sıyırmış derler:D Bu gübreyi edinmenin çaresinede kesinlikle bakacağım;)
Resimlerdeki görüntüsüde çok güzel gözüküyor gübrenin, birde söğüt ağacının diğer faydalarını bildiğim için gayet mantıklı geldi. Hoya çeliklerini köklendirmek için söğüt dalından enzim hazırlamıştım daha çabuk köklendiğinede şahit olmuştum ayrıca.
bay tömürcek
08-08-2012, 13:44
Valla abla artık hoyalar ve menekşeler için katlanıcaz :) bende yolun kenarından buldum bu sabah gelen gecen arabalar bakıyolar bu napıo söğüt ağacının içinde die mecburen hiç oralı olmadım oraya kadar gelmişim almadan gider miyim bide sabahtan beri armadığım yer kalmadı :)
Fotoğrafları çekerken de iki tane kadın geçiyodu yoldan biri ötekine diyo ki anaa bak hele şaşırmış mı napmış bu ıscak havada :) sonra geldi biri yanıma yavrım orucun yok mu senin napıyon burlada yımırta mı arıyon ağacın içinde bak yılan mılan dolanı sana bu ıscakta git eve git diyo :) yani heryerde oluyo böle meraklılar muhtemelen beni de kafayı sıyırmış diye düşünmüşlerdir Allah'tan sen kimlerdensin diye sormadılar heryerde anlatırlardı ;);)
sayın tömürcek bu söğüt gübresini yaptığımız toprak karışımına mı ekliyoruz yoksa direk bu toprağamı ekiyoruz menekşeyi.
Sevgili tömürcek,
Fotoğraflar için çok teşekkür ediyorum, yüreğine sağlık.
Söğüt gübresi demiştin ya çok da haksız bir tanımlama değilmiş. Büyük olasılıkla yaşlı söğüt ağacını kemiren kurtcuklar geride bol bol gübreye dönüşecek atık bırakmışlardır.
Menekşe ve hoyalarındaki gelişmeleri de bizlerle fotoğraflarla paylaşmanı rica ediyorum.
bay tömürcek
08-08-2012, 15:54
Sayın Aydilem;
Menekşeleri direk bu söğüt gübresine dikiyoruz hiç toprak falan karıştırmadan alıyoruz gübreyi eliyoruz ve menekşemizi dikiyoruz :) yapraklarda bu gübrede çok sağlıklı yavruluyorlar ;)
bay tömürcek
08-08-2012, 15:56
Tabi ki sayın maki hatta teyzemin söğüt gübresindeki menekşelerinin birkaç fotoğrafını çekmiştim yükleyeyim onları isterseniz :)
324256
324257
324258
324259
324260
Hoyalarımda gelsin deneme yapıcam söğüt gübresinde gelişmeleri mutlaka sizlerle paylaşıcam :)
bay tömürcek
08-08-2012, 17:14
İkinci resimdeki sağdaki pembe menekşe 9 yaşında oyüzden öle buruşuk gibi duruyor ;) Sonra demeyin hani söğüt gübresi çok faydalıydı bune böle diye ;) okadar yaşlı olmasına rağmen sürekli açıyor teyzemin koca kızı emektar yani :D:D
Menekşeler çok güzel görünüyorlar sayın tömürcek teyzeniz seyrine doyamıyordur. Bu söğüt gübresini mutlaka denemeliyim bizim köydeki bahçede de var söğüt inşallah gübreside vardır. Benim tanıdığım bir teyzede ahırın zemininden kazıdığı toprakta yetiştiriyor menekşelerini ve diğer tüm çiçeklerini ona cesaret edemedim sadece bir saksım o toprakta çünkü teyzeden geldi bakalım gelişimi nasıl olacak? Pembe olan ahır toprağında :)
bay tömürcek
09-08-2012, 00:18
Sayın Aydilem;
dediğiniz ahır toprağı eskimiş hayvan gübresi heralde hevesinizi kırmak istemem ama hayvan gübresinde denedik belli bir süre sonra sıkıyor menekşeyi haa nolur toprağını değiştirirsiniz olur biter ama gelişim söğüt gübresinde olduğu gibi değil insallah bulabilirsiniz gübre bu gübreyi denedikten sonra farkı göreceksiniz :)
bay tömürcek
09-08-2012, 21:25
Arkadaşlar kimseden ses soluk çıkmıyor bulan deneyen yok mu söğüt gübresi :)
Rana+miraç
09-08-2012, 22:09
Merhaba... Sayın tömürcek dağ bayır söğüt arıyoruz bulursak deneyeceğiz inşallah.
dağçiçeği
10-08-2012, 01:10
Merhabalar ,ara ara takip ediyordum bu kısmı ama menekşelerim henüz yavru olduğu için ve bekleme aşamasında olduğumdan katılmamıştım.Sayın Tömürcek bu söğütgübresini öyle hevesle açıklamış ki ...Kara kara düşünmeye başladım etrafta nerde söğüt vardı diye. Aklımıza düsürdünüz bir kere.Haydi gazamız mübarek olsun :D
Sayın Aydilem;
dediğiniz ahır toprağı eskimiş hayvan gübresi heralde hevesinizi kırmak istemem ama hayvan gübresinde denedik belli bir süre sonra sıkıyor menekşeyi haa nolur toprağını değiştirirsiniz olur biter ama gelişim söğüt gübresinde olduğu gibi değil insallah bulabilirsiniz gübre bu gübreyi denedikten sonra farkı göreceksiniz :)
Bende sizin gibi düşünüyorum sayın tömürcek ama o teyze nasıl başarıyor bunu diyede aklım karışmıyor değil hani. Bir görseniz menekşeleri bakımsız uzun zamandır toprağı değişmemiş suyuna dikkat edilmeyen (direk musluktan gelen bembeyaz suyla şorrr diye sulanan yaprakları çiçekleri ıslanan) tozdan tüm yapraklar grileşmiş ama çiçekten yana coşmuş menekşeler ne zaman gitsem ilk işim onları kontrol etmek eksilen yok sayı artıyor ve hep çiçekli
bay tömürcek
10-08-2012, 03:46
Sayın dağçiçeği;
Hevesle açıklamamın sebebi benim deneyip mutlu olduğum gibi herkesinde sonuçlardan mutlu olması :) ilk menekşemi 15 yaşımda almıştım açık pembe bi menekşeydi hemen gittim saksısını değiştirdim doldudum kaskatı toprağı bide bilmiyorum tabi nası güneş istediğini odamda durcak ya hevesimi alcam koydum cama benim oda da güneye bakıyo öğlen güneşini adam akıllı alıyo ertesi gün sulayayım dedim bi baktım benim menekşe bi haftadır denizde sanki bronzlaşmış :D yanmış bütün yaprakları çok üzüldüm snra komşunun menekşelerinden morla beyaz camdan aşağı düşmüş hemen yapraklarını aldım suya koydum çimlendiler yine çok hevesliyim tabi diktim yine baska bi topraga bide öbür çiçeklerle koydum bahçeye sonuç yine hüsran :D ağaçlar.net e üye olduktan sonra tekrar başladım menekşe yetiştirmeye bu sefet çarşıdan yanmış hayvan gübresiyle kestane gübresi aldım karıstırdım menekşelerim mutlu gibiydi bi zaman sonra o toprakta sıktı menekşelerimi basladım yine üzülmeye teyzeme gttim bigün bi baktım menekşeler konuşacak nerdeyse ole canlı ole çiçekliler ki sonra söğüt gübresini öğrendim :)) foruma yazmamın sebebi de bu belki benim gibi yeni yetiştiren arkadaslar vardır işin formülünü söyliyim de hüsrana uğrayıp vazgeçmesinler ;);):D
bay tömürcek
10-08-2012, 03:50
Sayın rana+miraç siz sakarya nın neresindesiniz bulamadınız mı söğüt gübresi köyde değilseniz zor :(
bay tömürcek
10-08-2012, 03:54
Sayın Aydilem;
Teyze heralde bakımını yapmasa bile arada sırada laf atıyo menekşelerine çünkü menekşeler konuşulmayı çok seviyo ilgiye bayılıyolar teyzeyi de çiçekleriyle ödüllendiriyolardır :D
Rana+miraç
10-08-2012, 08:01
Sayın rana+miraç siz sakarya nın neresindesiniz bulamadınız mı söğüt gübresi köyde değilseniz zor :(
Merkezdeyim. Bu hafta sonu planlarının ilk sırasında söğüt gübresi bulunacak maddesi yer alıyor.
bay tömürcek
10-08-2012, 10:36
Sayın raan+miraç;
Menekşelerinize bir zarar gelmesini tabi ki istemem ama kendi deneyimlerimdn yola çıkarak konuşuyorum daha geçen hafta 10 tane yavru menekşem başka toprakta diye söğüt gübresine aldım birkaçı daha yavrulamamıştı bile hiç bişe olmadı odamda güneş görmeyen aydınlık biyerdeler gayet sağlıklılar tabi yine kendiniz bilirsiniz ;)
Ha bide söğüt gübresi kuru oluyor kullanmadan önce eleyip bi leğene dökün ıslatın biraz ama çok değil bi saat falan kendine gelsin nemlensin sonra kullanın :)
Gübreyi nerden bulmayı düşünüyosunuz?
Rana+miraç
10-08-2012, 11:10
Sayın raan+miraç;
Menekşelerinize bir zarar gelmesini tabi ki istemem ama kendi deneyimlerimdn yola çıkarak konuşuyorum daha geçen hafta 10 tane yavru menekşem başka toprakta diye söğüt gübresine aldım birkaçı daha yavrulamamıştı bile hiç bişe olmadı odamda güneş görmeyen aydınlık biyerdeler gayet sağlıklılar tabi yine kendiniz bilirsiniz ;)
Ha bide söğüt gübresi kuru oluyor kullanmadan önce eleyip bi leğene dökün ıslatın biraz ama çok değil bi saat falan kendine gelsin nemlensin sonra kullanın :)
Gübreyi nerden bulmayı düşünüyosunuz?
Çevrede gördüğüm ağaçlık alanlara bakacağım.
dağçiçeği
10-08-2012, 12:11
[QUOTE=tömürcek;1007666]Sayın dağçiçeği;
Hevesle açıklamamın sebebi benim deneyip mutlu olduğum gibi herkesinde sonuçlardan mutlu olması :)
Samimiyetiniz o kadar yansıyor ki yazınıza ....Bilgilerinizi ,tecrübelerinizi yansıttığınız için teşekkürler.Herkes bildiğini kendine saklasa hiçbirimiz bilgi sahibi olamayız.
En kısa zamanda söğütgübresi bulmak lazım ama nasıl ?.Hımmmm hedefte doğa yürüyüşü var ama bu sıcakta nasıl yapmalı acaba? :D:cool:
bay tömürcek
10-08-2012, 14:05
Teşekkür ederim dağçiçeği menekşelerime her baktığımda mutlu oluyorum çünkü keyifleri çok yerinde hepimizin menekşeleri böle olur inşallah en yakın zamanda ;)
Emre İlhan
10-08-2012, 14:17
Arkadaşlar köyde olan ya da köyden söğüt gübresi alma imkanı olan arkadaşlar kesinlikle denemelerini tavsiye ederim menekşeler bayılıyor söğüt gübresine başka hiç bir toprak gübre karıstırmanıza gerek yok içi oyulmuş yaşlı söğüt ağaçlarının ( salkım söğüt değil normal söğüt salkım söğüt hiç denemedik ) içinde bolca gübre bulunuyor bu gübreyi alıp eleyin ( içindeki taş ağaç parçaları vs. den temizlenmesi için ) ve menekşenizi bu gübreye dikin sonuç mükemmel ben bütün menekşelerimde denedim yavrulamayan bütün yapraklarım yavruladı anaç menekşelerimin yaprakları acayip parladı ve bu sıcakta bile deli gibi tomurcuk yaptılar bu tavsiyeyi yıllarını menekşeye vermiş teyzemden aldım dediğim gibi sonucu beni çok mutlu etti hiç olmadı bir iki menekşenizde deneyin bana hak vericeksiniz :):)
Söğüt;
http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=3311
Tıbbi özellikler
Eski Sümer ve Mısır kayıtlarında söğüt ağacı kabuğunun ağrı ve ateş tedavisinde kullanıldığı ile ilgili bilgiler yer almaktadır. M.Ö. 5.YY'da Yunanlı doktor Hipokrat söğüdün ilaç olarak kullanımından bahsetmiştir. Amerika yerlilerinin de söğüdü tedavi amacıyla sık sık kullandığı bilinmektedir.
Söğüt ağacı kabuğundaki aktif madde Salisin'dir. Kristal formu ilk olarak 1828'de Fransız eczacı Henri Leroux tarafından izole edilmiştir. Saf formu İtalyan kimyager Raffaale Piria tarafından elde edilmiştir. Suda çözündüğü zaman asit özelliği gösterdiğinden (ph 2.4) Salisilik asit olarak adlandırılmıştır.
1897'de Felix Hoffmann sentetik olarak salisin'in değiştirilmiş bir formunu elde etmeyi başardı. Yeni bileşik salisilik asitten daha az mide problemlerine yol açıyordu. Bu yeni ilaç, yani Asetil Salisilik Asit Hoffman'ın işvereni olan Bayer firması tarafından Aspirin olarak adlandırıldı ve dünyanın en çok kullanılan ilacı haline geldi.
Kaynak: Wikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6%C4%9F%C3%BCt)
Söğüt ağacının kabuğunda asetilsalisilik asit(aspirin) olduğuna göre; bitkinin kabuğunun çürüntüsünün de asitik olması yüksek bir olasılık.
Mine Hanım'ın yeri geldiğinde, aspirini bitki aktivatörü (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/12870.htm#post399141) olarak kullanmamızı önerdiğini biliyoruz:)
Ayrıca burayı (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/19808.htm) bir okumanızı öneririm.
Bir şeye daha değinmek istiyorum. Asetilsalisilik asit, aynı zamanda fungusit etkisi gösteriyormuş. Yani; menekşelerinizde yaşanan saksı harcı kaynaklı fungal problemlerle mücadelenizde, bir nebze de olsa size yardımcı olabileceğini düşünüyorum:)
Gelelim mantarlara. Biliyorsunuz, yaşlı ağaçların kovuklarında ama küçük ama büyük mantarlar olur ve bu mantarların altında ağacın kabuk çürüntüsü olur. Bahsedilen şey de bu zaten:)
Önemleri
Mantarlar insanlık tarihi açısından büyük öneme sahiptirler. Ekosistemin önemli parçalarıdır. Son 2 milyar yıldır bitki ve hayvansal yapıları çürüttükleri bilinmektedir. Bu yapılardaki elementlerin serbest bırakılmaları mantarlar tarafından sağlanır. Orman ekosistemlerinde karbondioksit salınımı gerçekleştirmektedirler. Ayrıca toprağın yapısını bitki gelişimi için uygun hale getirirler. "Mikoriza" denilen ortaklıklar oluşturarak bitkilerin köklerine tutunurlar ve bitki köklerinden karbonhidrat alırlar, bu sırada bitkide mantarın hifleri yardımı ile topraktan su ve suda çözünen tuzları absorblar. Bazı eklembacaklı türlerinde "mycangium" denen yapılar olarak bulunurlar ve selüloz sindirimine yardımcı olurlar.
Mantarlar nemli olan heryerde yetişebilirler.
Alglerle birleşerek ekosistem için çok önemli olan likenleri oluştururlar. Bazı parazitik mantarlardan tarım zararlıları ve hastalıklarıyla biyolojik mücadelede yaralanılmaktadır. Bazı marketlerde "Collego" adıyla satılan ürün, yabancı otlarla mücadelede kullanılan Colletotrichum gloeosporoides türünden elde edilen bir mikoherbisitdir.
Kaynak: Wikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Mantarlar)
Gördüğümüz gibi tüm bunları birleştirince, bu çürüntünün neden bitkilere yararlı olabildiğini az çok anlayabiliyoruz.
Malzeme konusunda hiç bir deneyimin yok. Sadece okuduklarıma dayanarak, bu malzemenin gübre değil de bitkiler için daha uygun bir yetiştirme ortamı sağladığını(saksı harcı bakımından) düşünüyorum.
Menekşelere gelince; tüm bunlar menekşeleri ne yönde etkiler, o konuda bir fikrim yok. Menekşe konusunda bilgili olan arkadaşlar bu konuda bizleri aydınlatacaklardır...
Güzel bir keşif bence. Bizimle bu tecrübeyi paylaştığınız için teşekkürler sevgili, tömürcek:)
Paylaştığın tüm bilgiler için teşekkürler Emre'cim. Adana'da bu çürüntüyü bulma şansımız var mı?
Yaz aylarında bitki besini kullanımı önerilmiyor bunun nedeni menekşenin yazın dinlenme döneminde olması mı yoksa sıcak etkisi mi ?
Aşırı sıcak bölgelerde menekşeler strese giriyor ve gelişimi yavaşlıyabiliyor. Bu durumda bitkiyi gelişmeye teşvik eden ek besin vermenin uygun olmadığını sadece kişisel deneyimlerimle söyleyebiliyorum sevgili Rana+miraç.
Dinlenme dönemi ise soğuk kış aylarına denk gelen dönem, yani Aralık- Ocak ayları. Bu dönemde de bitkiye dinlenmesi için izin verilmesi ve ek besin kullanılmaması öneriliyor.
Adana gibi aşırı sıcak olmayan bölgelerde yaz aylarında ihtiyaç varsa besin vermeye devam edilebilir.
Emre İlhan
10-08-2012, 18:26
Paylaştığın tüm bilgiler için teşekkürler Emre'cim. Adana'da bu çürüntüyü bulma şansımız var mı?
Ricâ ederim ablacım.
Adana'da şimdiye kadar söğüt ağacına rastlamadım. Ama bu durumda bir söğüt(kovuklu) görürsem, hemen yazarım buraya:)
Sayın Aydilem;
Teyze heralde bakımını yapmasa bile arada sırada laf atıyo menekşelerine çünkü menekşeler konuşulmayı çok seviyo ilgiye bayılıyolar teyzeyi de çiçekleriyle ödüllendiriyolardır :D
Herhalde öyle sayın tömürcek ya da benden gizlediği bir şeyler var :)
bay tömürcek
11-08-2012, 00:06
Sayın emre ilhan;
Teşekkür ederim söğüt gübresi dediğim şeyi araştırıp bizi aydınlattınız :)
bay tömürcek
11-08-2012, 00:09
Olabilir sayın aydilem herkes deneyimlerini tecrübelerini paylaşmak istemez :) ama siz benim dediğim gibi söğüt gübresini bir deneyin teyzenin formülüne ihtiyaç duymayacaksınız bu sefer onun gözü sizin menekşelerinizde kalır sorarsa sizde söylemezsiniz okunmuş suyla suluyorum dersiniz :D;)
Evet olabilir sayın tömürcek inşallah bulur bulmaz deneyeceğim söğüt gübresini
Söğüt fundası ve ilk deneme
Bu gün Karadenizden bir mikdar geldi
Gördüğünüz parçalar elle gayet güzel ufalanıyor yanlız saksıya yerleştirirken
ıslamak şart çok toz oluyor
Hep beraber göreçeğiz
blaze ash
15-08-2012, 08:34
Dun sakaryadaydim ancak sogut gubresi alamadim. Gittim yerde yoktu. :( :( Ancak koyluler biliyor bu gubreyi. Agustos sonu gibi uygun bir yerden benim icin toplayacaklar :) sabirsizlikla bekliyorum ;)
Bende bayram iiçin memlekete giderken yollardaki dere kenarlarından bakayım. Tabi eşimi ikna edebilirsem. Çam toprağı iyi diyorlardı. Araya araya onu bulduk. Ama beklediğim gibi olmadı. Şimdi sırada söğüt gübresi var. Hadi bakalım hayırlısı. Adımız deliye çıkacak bu gidişle :)
bay tömürcek
17-08-2012, 12:52
Sayın ahmeter;
Menekşenizi sadece o parçaları ufalayıp mı diktiniz yoksa ağacın içindeki iyice çürüyüp torfa dönüşmüş gübreye mi diktiniz? Ben oiyice çürümüş gübreye dikiyorum da hiç böle ağacı ufalamadım:? Ama göreceksiniz sonucu insallah iyi yönde ilerler menekşeniz benimkiler süper :D
Sayın Tömürçek
Telefon siparişiyle bu şekilde geldi eline parçayı aldınmı ufalanıyor
Bir kısmını elekten geçirdim diğer yarısını bıraktım 10 saksı diktim netiçeyi göreçeğiz
bay tömürcek
17-08-2012, 15:51
Sayın ahmeter;
Sanırım gübreniz tam çürümemiş ama zararı olacağını düşünmüyorum gecen teyzemden aldıgım meneksenin saksısını değiştirirken saksıdan büyük büyük söğüt ağacı parçaları çıktı ama menekse gayet saglıklı ve mutluydu bir okadar da çiçekli ;)
Sayın Tömürçek
Bir kovaya resimdeki benzer parçalardan 5 -6 tane attım suyla doldurdum bir gün sonra su kırmızı renge dönüştü bazı menekşeleri şimdi bu suyla suluyorum
handanhanım
06-09-2012, 22:03
Beş menekşem vardı topraklarını değiştirdim ve maalesef hepsi öldü. Menekşelerin toprağı nasıl değiştiriliyor? Gördüğüm kadarıyla kök yoktu pek. Ben de yeni toprakta parmağımla delikler açıp uçlarını içine sokmuştum.
[QUOTE=maki01;907434]Menekşeler iç mekanda yetiştirilen bir bitki olduğu için mutlak bir dönem gerekmiyor. Sevgili fatma2'nin de söylediği gibi toprak değişimi için önerilen periyod 6 ay.
Menekşelerin kökleri çok hassatır. Toprak değişiminde kökleri fazla zedelemeden toprağın bir kısmı altan alınır. Üst ve yanlarda da köklerin sarmadığı toprak var ise alabilirsiniz.
Transfer edilecek saksının dibine yeni toprak konularak menekşe içine yerleştirilir. Yanlarda kalan boşluğa kaşık yardımıyla toprak ilave edilir ve fazla bastılırmaz. Saksıyı yere hafif hafif vurmak bile yeterli olacaktır.
Bir solukta okudum hayran kaldım .
İstanbulda sögüt bulunurmuki menekşe yetiştiremeyen biri olarak denemek istiyorum ;) bak bak resimlere nereye kadar .
Merhabalar herkese, sn tömürcekten duyup kastamonu da gezmediğim söğüt kalmadı. Çay kenarları alabildiğine söğüt ama hepsi genç ağaçlardı çürümüş yoktu. Tek bir ağaçtan bir kilo kadar bulabildim. Bakalım deniyicem.
bay tömürcek
19-09-2012, 17:14
Menekşelerinizde deneyin ve başka topraklardan farkı görün ;)
Allahallah bir kilocuk mu varmış ağacın içinde ben burda ağacın içine girip çuvalla alıyorum :D o aldığım yerde bitti bakalım başka söğüt bulabilcek miyim madeni tükettim başka maden arayışındayım :D:p
Rana+miraç
25-09-2012, 11:03
[QUOTE=ahmeter;
Telefon siparişiyle bu şekilde geldi eline parçayı aldınmı ufalanıyor
Bir kısmını elekten geçirdim diğer yarısını bıraktım 10 saksı diktim netiçeyi göreçeğiz[/QUOTE]
Sayın ahmeter;
Söğüt gübresine diktiğiniz menekşelerin durumlarını merak ettim . Ben de çürümemiş kolay ufalanabilen söğüt çürüntüsü buldum. Sizin menekşelerde faydası olduysa ben de eleyip deneyeceğim.
Gözlemlerinizi paylaşabilirseniz memnun olurum.
Selam arkadaşlar,
size danışmak istediğim bir konu var.
Şu an evimde 6 adet menekşe var yalnız bunların toprakları o kadar kötü ki suladıktan 3-5 saat sonra toprak kupkuru oluyor kısaca su tutmayan berbat bir torf kullanılmış. 1 hafta gözlemleyeyim dedim, buna göre su verme sıklığını ayarlarım diye düşünüyordum lakin durum iç açıcı değil, suyu veriyorum alttan dökülüyor emilme oranı yok denecek kadar az...Burada yazanlar doğrultusunda sizce saksı harçlarını değiştirmem de sakınca var mıdır?
Yaprakları susuzluktan pörsümeye kurumaya başladı zavallıların...
Onay verirseniz uygun karışımı hazırlayacağım.
Torf bir kez kurumuşsa, daha sonra su tutması neredeyse mümkün olmuyor. Toprak değişiminin sakıncası olmadığı gibi, menekşeyi kaybetmemek için zorunluluk sevgili Kryon.
Bu durumdaki torfu köklerden temizlemek de zor oluyor. Saksıdan çıkardıktan sonra su dolu bir kabın içine koyarak 10-15 dakika beklettikten sonra eski torfu mümkün olduğu kadar almanızı öneririm.
Teşekkür ederim Sevgili Maki01, bu gün bu işi halledeceğim...
menekşecibaba
06-10-2012, 11:04
Afrika menekşelerinde toprak harcı olarak en ideal karışım diğer uluslararası yetiştiricilerinde ortak kanısı (1+1+1) 1 ölçek spaghum torfu , 1 ölçek perlit , 1 ölçek vermikulit karışımıdır.
Ama bunları cevremizde sağlıklı olarak bulanımız var , bulamayanımız var. Oyüzden alternatif arayışlarımız var. Ülkemize has değişik çözümler bulabiliriz. Söğüt çürüntüsü de güzel bir alternatif olabilir ama bulması ve elde edilmesi oldukça zor. Daha kolay bulabileceğimiz , ulaşabileceğimiz materyaller de var. Örneğin organik kompost ,ekim dikim harcı şu an bunu deniyorum araştırıyorum . Yaptığım testleri de sizlerlede paylaşmak istiyorum.
menekşecibaba
06-10-2012, 11:08
Bir haftalık periyot ta pek bir değişim yok.
menekşecibaba
01-12-2012, 18:54
Karışımlardan en iyi verimi yine bildiğimiz torf+perlit+vermikulit karışımından aldım. Kompost tek başına randımanlı olmadı ama gelişmiş menekşelerde toprak kalitesini arttırmak için toprağa yaptığım katkılar faydalı oldu.
menekşecibaba
15-12-2012, 11:30
Sphagnum yosunu mantar ve küf gelişimini bastırır kontrol altına alır.Köklenmeyi teşvik edici özeliklerinden dolayı da kullanılır.Bitki çevresindeki nemin muhafazasını sağlar. Bulunması zor bu yosunu yurt dışından geliyor.
Pek başarılı olamasamda ürettiğim sphagnum yosunu.
Bir sera kabının içine altta perlit üzerine yayarak ürettiğim yosun,yarı gölgede
,sürekli yağmur suyuyla ıslatarak bu seviyelere geldi.
merhaba arkadaşlar ben afrika menekşeleri için özel hazırlandığını söyledikleri bir toprak alıyordum markasız pazarda bildiğimiz poşetlere doldurulmuş bir topraktı bu memnundum aslında ama son aldığım poşetteki toprak menekşelerin gelişimini durdurdu. Hafta sonunda yapı marketlerdeki topraklara baktım hiç torf, perlit ve vermikulit karışımı bulamadım. Ne yapmalıyım konyada nereden almalıyım bana yardımcı olun şu topraktan kurtarayım yavrucakları
menekşecibaba
21-01-2013, 18:39
Merhaba aydilem . Yapı marketlerde bulamazsınız . Sitemizde satış yapan yerler var buralardan temin edebilirsiniz Doğalbahçe http://www.agaclar.net/forum/toprak-gubre-gida-malzeme-basili-yayin-tarla-bag-bahce-arazi-vb-satis/25999.htm hazır Afrika Menekşe Toprak Karışımı satmaktadır.
veya http://www.agaclar.net/forum/toprak-gubre-gida-malzeme-basili-yayin-tarla-bag-bahce-arazi-vb-satis/26617.htm alacakaranlik
teşekkür ederim menekşecibaba bende araştırırken şimdi bulmuştum doğal bahçeyi. Sizin mesajınızla dahada emin oldum topraktan saygılar
Bebek bezindeki şişen taneciklerden ilginç çalışmalar yapılıyormuş. Nette dolaşırken bu bilgilere rastladım. Denemeye değer mi bilmem.
Bebek Bezi ve Su Tutucu Polimer Tozlar ~ KüçükBahçem'den... (http://www.kucukbahcem.net/2011/01/bebek-bezi-ve-su-tutucu-polimer-tozlar.html)
Merhaba sevgili üyeler,
toprak karışımı ile ilgili bir sorum var. Saksının en alt sırasına bir miktar pomza koysam, toprak karışımı olarakta 2 ölçek sphagnum torfu, 1' er ölçek dere kuru, vermikülit, perlit ve az miktarda da cocopeat eklesem, menekşe için çok karışık bir toprak mı olur ?
bildiğim kadarıyla zaten karışımı sever ama emin değilim:D
Bir kalıp cocopeat'tan çıkan toprağa inanamadım. Benim gibi bilmeyenler için resim ekledim. Nereye koyacağımı şaşırdım. Söylendiği gibi en az 40 Lt su emiyor.
1 kalıp coopeat ıslatıldığında 40 litrelik bir hacim oluşturuyor. Daha önce kullanmadığınızı bilmediğim için yorum yapmamıştım.
Ben küçük bir bölümü suyla temas edecek şekilde ıslatıp, su emen kısmı çözdürüyorum. Daha sonra poşete koymadan önce bir kaç gün açıkta bırakıp kalıptaki nemim kurumasını bekliyorum.
Bakteri ürememesi için fazla coopeatin kurutularak saklanması gerekiyor, bilginiz olsun.
Cocopeat tanınmış bir markanın üretimi değilse tuz içerebiliyor. Ambalajında yıkanmış olduğu belirtilen markalardan almak lazım.
Bende balkonda kurumasını bekleyeceğim, fazlasını poşetleyip kaldırayım. İlk defa kullanacağım. Çok farklı bir ürün benim için :)
bay tömürcek
06-04-2013, 19:11
Sayın aydilem 41 kere maşallah :) Menekşeleriniz hayran olunacak güzellikte Allah nazarlardan saklasın :) Toprak olarak ne kullanıyorsunuz, nasıl bir bakım uyguluyorsunuz besin takviyesi falan yapıyor musunuz? Çok soru sordum kusura bakmayın ama o bulundukları yere güneş vuruyor mu tülün arkasından veya normal olarak? :)
Sayın aydilem 41 kere maşallah :) Menekşeleriniz hayran olunacak güzellikte Allah nazarlardan saklasın :) Toprak olarak ne kullanıyorsunuz, nasıl bir bakım uyguluyorsunuz besin takviyesi falan yapıyor musunuz? Çok soru sordum kusura bakmayın ama o bulundukları yere güneş vuruyor mu tülün arkasından veya normal olarak? :)
Teşekkür ederim sayın tömürcek aslında sizin katkınızda var menekşelerimde. Afrika menekşesi başlığında konuşmuştuk. Toprakları söğüt gübresi. Zaten onunla buluştuktan sonra epey gelişim göstermişlerdi ama iki haftadır çiçek coşturanda kullanmaya başladım. Bence en büyük pay söğüt gübresine ait. Tülün arkasından sabah güneşi alıyorlar güney penceredeler ama pencerenin bittiği batı yöndeler. sevgiler
bay tömürcek
06-04-2013, 21:33
Teşekkür ederim sayın tömürcek aslında sizin katkınızda var menekşelerimde. Afrika menekşesi başlığında konuşmuştuk. Toprakları söğüt gübresi. Zaten onunla buluştuktan sonra epey gelişim göstermişlerdi ama iki haftadır çiçek coşturanda kullanmaya başladım. Bence en büyük pay söğüt gübresine ait. Tülün arkasından sabah güneşi alıyorlar güney penceredeler ama pencerenin bittiği batı yöndeler. sevgiler
Çok pardon unutmuşum söğüt gübresi kullandığınızı özür dilerim şimdi hatırladım ;) Zaten söğüt gübresi nimet menekşeler için Şimdi de teyzem çınar gübresi modası çıkardı nerden bulup icat eder böyle şeyleri bilmem menekşeler harika inanın çiçek açmasın sorun etmezsiniz yapraklar o derece canlı ve gösterişli maşallah maşallah :p Çınar dediğim de dişbudak bizim buralarda dişbudağa çınar denir belki bulursanız söğüt gübresiyle karıştırıp kullanın tavsiye ederim kesinlikle ben buldum yarın hemen saksı değişimi yapıcam ;)
Bay Tömürcek,
Bu söğüt gübresi dediğniz nedir? Söğük yaprakları çürüntüsü mü anlayamadım?
bay tömürcek
28-04-2013, 15:11
Bay Tömürcek,
Bu söğüt gübresi dediğniz nedir? Söğük yaprakları çürüntüsü mü anlayamadım?
Sayın fatitoo söğüt ağacının kendi çürüntüsü yani gövdesinin çürümesiyle oluşan bir gübre ilk sayfadan itibaren bakın yazılarımda gayet detaylı anlattım resimlerle de gösterdim gübreyi :)
"Bakteri ürememesi için fazla coopeatin kurutularak saklanması gerekiyor, bilginiz olsun"
Sayın Maki01
Ben de hindistancevizi lifi aldım. su ekleyince epey çoğaldı, acemilikten ilk kullanımda hepsini ıslattım kullandım ama yarıdan fazlası da arttı. Ben de artanının ağzını bağlayıp poşeti ile kaldırdım.Şimdi bu mesajı okuyunca eyvah dedim hemen balkona çıkarttım kuruması için. Bakteri üremiş midir?. Geç mi kaldım. Bu cocopeat i tekrar kullanabilirmiyim? zararlı hale gelmişmidir?. Yaklaşık 1 hafta kapalı kaldı poşette...
1 haftada bakteri ürer mi, bilmiyorum. Yine de fırını 100 dereceda ısıtıp , cocopeati 15 dakika fırında tutarak sterilize edebilirsiniz. 15 dakika sonra fırını kapatın, soğuyunca fırından çıkarın sevgili fatitoo.
Kuşku duyduğunuz tüm topraklarda bu işlemi uygulayabilirsiniz.
kadiryasar
15-05-2013, 17:48
Plastik bardaklarda üretim yapıyorum. Kullandığım harç boşluklu olduğundan son günlerde bardak içinde yosun oluşumu fark ettim problem olur mu? toprak değişimi veya saksı değişimi yapmalı mıyım?
Plastik bardaklarda üretim yapıyorum. Kullandığım harç boşluklu olduğundan son günlerde bardak içinde yosun oluşumu fark ettim problem olur mu? toprak değişimi veya saksı değişimi yapmalı mıyım?
benim tavisiyem topraktaki yosunlardan kurtulun ve çok sıkmadan boşlukları doldurun...;)
Problem olmaz ancak sulama miktarının fazla olduğunun belirtisi. Yosundan ziyade ortamdaki aşırı neme bağlı kök çürümesi başlamış olabilir, kontrol etmekte fayda var sevgili kadiryaşar.
kadiryasar
16-05-2013, 10:42
Problem olmaz ancak sulama miktarının fazla olduğunun belirtisi. Yosundan ziyade ortamdaki aşırı neme bağlı kök çürümesi başlamış olabilir, kontrol etmekte fayda var sevgili kadiryaşar.
Köklerde sorun yok resimde görülüyor... Sebebin kullandığım şeffaf bardak olduğunu düşünüyorum. Dış bükey yapısı ve ışığı içeri geçirmesi yosun tutmaya sebep oldu sanırım. Işık geçirmeyen kapları tercih etmeliyim... :o
Haklısınız kökler çok sağlıklı :) Şeffaf bardaklarda yosun daha kolay oluşuyor. Benim besin deposu olarak kullandığım beyaz plastik bardaklarda da zamanla yosun oluşumu başlıyor ama sorun yaşamıyorum.
Yosundaki en büyük problem bitkinin kullandığı besine ortak olması . Diğer yandan oksijen üreterek katkısı olduğunu yazanlar da var :)
menekşecibaba
25-05-2013, 15:29
1 seneden fazla oldu ürettiğim spagnum yosunları , bataklık ortamında yağmur sularıyla sulanıyor (yağmur ormanı) :D
kadiryasar
25-05-2013, 16:26
1 seneden fazla oldu ürettiğim spagnum yosunları , bataklık ortamında yağmur sularıyla sulanıyor (yağmur ormanı) :D
Biz kendisini bulamıyoruz. Menekşecibaba üretiyor. :D Tebrikler...
menekşecibaba
25-05-2013, 19:34
Biz kendisini bulamıyoruz. Menekşecibaba üretiyor. :D Tebrikler...
Uğraşmaya değmez , benim saçlarım bile 1 senede daha fazla büyüdü..:D
eceyıldız
29-05-2013, 17:50
***. ben bir afrika menekşesi tutkunuyum ama yetiştirme ve üretim konularında acemiyim sayfanızı sıksık ziyaret ederek bilgi almaya çalışıyordum ama yeterli olmuyor. menekşeler için iklim farklılıkları nasıl oluyor. yapraktan suda olsun toprakta olsun yavru uretmek istedim burda paylaşılan bilgiler ışığında ama olmuyor tesadüfen saksının dibine düşen ve yavru veren yaprakta geçenlerde çürüdü yardım lütfen.... not: bulunduğum iklim akdeniz iklimi
***. ben bir afrika menekşesi tutkunuyum ama yetiştirme ve üretim konularında acemiyim sayfanızı sıksık ziyaret ederek bilgi almaya çalışıyordum ama yeterli olmuyor. menekşeler için iklim farklılıkları nasıl oluyor. yapraktan suda olsun toprakta olsun yavru uretmek istedim burda paylaşılan bilgiler ışığında ama olmuyor tesadüfen saksının dibine düşen ve yavru veren yaprakta geçenlerde çürüdü yardım lütfen.... not: bulunduğum iklim akdeniz iklimi
sevgili eceyıldız, bende adanada yaşıyorum. sabır ve hırs olduktan sonra her mevsimde yetiştirebilirsiniz.
eceyıldız
31-07-2013, 17:42
olmuyor sayın m akif ama çok hırs yaptım başaracağım. sanırım toprağın önemi çok büyük...
yeni yerlerindeler.
430891
kendi imkamlarımla yaptığım standımız hazır. ve ilk misafirleri yerleştiler.430892
430893
430894
430895
430896
hepsi çok güzeller ya. ve ph metre ile kontrol ederek suladığım günden beri çok fazla şekilde tomurcuk var.
430897
430898
430899
430900
430901
eceyıldız
09-01-2014, 11:06
Maşallah Sevgili Lalem, menekşeleriniz gerçektem muhteşem görünüyorlar allah nazardan saklasın. Ellerinize emeğinize sağlık. O zaman bende cesaretimi toplayıp değiştireyim topraklarını...
Sevgili Asln, sizin yönteminizi kullanacağım ama bizim buralarda perlit ve vermükilit olmadığında sadece bitkiler için genel kullanım toprağı kullanmak zorunda kalacağım bu konuda tavsiyeleriniz var mı?
Ben menekşecibaba dan toprak siparişi verdim. Siz de verebilirsiniz...
menekşecibaba
09-01-2014, 12:31
Ben menekşecibaba dan toprak siparişi verdim. Siz de verebilirsiniz...
Sevgili arkadaşlar benim toprak satışım yok , hibrit afrika menekşesi satışım var. Satış kısmında satış yapan Şeyma çiçekçilik veya Doğalbahce den torf ,perlit , vermikulit İ ayrı ayrı , isterseniz afrika menekşesi için hazırlanmış karışım olarak temin edebilirsiniz.
Sevgili arkadaşlar benim toprak satışım yok , hibrit afrika menekşesi satışım var. Satış kısmında satış yapan Şeyma çiçekçilik veya Doğalbahce den torf ,perlit , vermikulit İ ayrı ayrı , isterseniz afrika menekşesi için hazırlanmış karışım olarak temin edebilirsiniz.
Evet, hocamızın tavsiyesi toprak karşımı doğal bahçeden bende sipariş verdim.Eklediğim fotoğraftaki toprakla aynı karışımı yapıyorlar.Kargo gelince eklerim fotoğrafını.Ben hocamızdan az bir miktar örnek olsun ,karışım nasıl görünüyor diye kendi kullandığından rica ettim.Toprak alımlarında kendisinin belirttiği internet adreslerini tercih ediyorum.
Maşallah Sevgili Lalem, menekşeleriniz gerçektem muhteşem görünüyorlar allah nazardan saklasın. Ellerinize emeğinize sağlık. O zaman bende cesaretimi toplayıp değiştireyim topraklarını...
Sevgili Asln, sizin yönteminizi kullanacağım ama bizim buralarda perlit ve vermükilit olmadığında sadece bitkiler için genel kullanım toprağı kullanmak zorunda kalacağım bu konuda tavsiyeleriniz var mı?
sayın ece,
forumdan haberdar olmadan öne marketlerde satılan bu tarz toprak kullanıyordum.Aslında biz hep toprak diyoruz ama toprak kullanmıyoruz oda bir gerçek. :)
Bu ve buna benzer bir şey bulacaksınız muhtemelen marketlerde.
En azından fikir olsun diye ekledim, aşağıda 'perlit' yazıyor, perlitli olanı seçin .Bazısında perlitte olmuyor.
Paketin bir yerlerinde substrat yazdığını gördüm.Yani torf bile değil.Torflu petlitli olanı seçmeye çalışın.Yoksa artık bunun gibi bir şey olacak sanırım.
İkinci fotoğrafta görünen renk ışıktan kahvemsi çıkmış, esasen siyah bir malzeme.Perlit dediğimizi de taneyle sayarak koymuşlar sanki :mad:
Bu toprak ne kısalan ne uzayan bir kaç salon bitkimde kullandığım.Suyu görünce cıvık çamur değil ama şap şap ıslak bir hal alıyor.Kuruduğunda da orantısız kuruyor.
Buna havalandırma yapan geçirgen bir şey lazım.
' Zorunluluk' dediniz diye bulacağınıza yakın en alakalı malzemeyi varsayarak örnek veriyorum.Yanlış anlaşılmasın.
Aklıma köpük geliyor,paralayıp eklenebilir toplar perlit işi yapabilir.Sonrasında sakız gibi olup zararda verebilir.
Akvaryum taban malzemeleri olabilir balıkçılarda, nötr bir şey karıştırsak ağır olabilirler baskı yapabilirler preslenen toprak yine sıkıntı yaratır.
Ev yapımı bir şey düşünüyorum ama bulamadım başka.
Kapıya teslim internet alışverişini deneyin demekten başka faydam olmuyor :(
menekşe14
09-01-2014, 23:13
sevgili menekşeci baba spagnum yosununa siz öncü olup getirtemez misiniz
Cocopeat ufalanmış kum şeklinde kullanmadan önce yıkanırmı
Sevgili asln,
Bu şekliyle satılan cocopeati hiç kullanmadım, hep blok olarak alıp ihtiyacım olan miktar kadarını nemlendirerek kullandım.
İyi bir üreticin satışa sunduğu cocopeat paketlenmeden önce bir kaç kez yıkanarak sıkıştırılıyor, ve kullanıcılara ihtiyaçtan daha fazla nemlendirme yapılmış ise kesinlikle kurutularak saklanması uyarısı yapılıyor.
Yıkamanız gerekiyor mu, bilmiyorum . Gartengold marka ise yıkamadan kullanabilirsiniz, ben kullandım ancak kaynağını bilmediğim bir ürüne yorum yapmam doğru olmayacak.
Anladım sevgili maki.Ben doğalbahçeden almıştım.Özellikle acık toz seçtim.Bakalım kullanayım sonuç ne olacak görebilirim.Olmadı kendilerini aramak niyetindeyim.
menekşecibaba
16-01-2014, 16:28
sevgili menekşeci baba spagnum yosununa siz öncü olup getirtemez misiniz
Üzgünüm , canlı spagnum yosununu Sayın Ahmeter vasıtasıyla İstanbul daki bir çiçekciden getirtmiştik fakat o çiçekli getirtmeyi bırakmış. Ayrıca ben abartıldığı nı düşünüyorum , hem Türkiye şartlarında yaşatması çok zor , hem insan a zararlı olma ihtimali var. Kurusunu kullanmak daha mantıklı , onu da sitede satış yapan Şeyma çiçekçilik ten temin edebilirsiniz , bende onu kullanıyorum.
sardunyadervis
17-01-2014, 22:43
Maşallah Sevgili Lalem, menekşeleriniz gerçektem muhteşem görünüyorlar allah nazardan saklasın. Ellerinize emeğinize sağlık. O zaman bende cesaretimi toplayıp değiştireyim topraklarını...
Sevgili Asln, sizin yönteminizi kullanacağım ama bizim buralarda perlit ve vermükilit olmadığında sadece bitkiler için genel kullanım toprağı kullanmak zorunda kalacağım bu konuda tavsiyeleriniz var mı?
Strofor kullana bilirsiniz perlit bulamadığınız zaman1/3 oranında felan topraksız tarımda kullanılmaktadır köklere hava lanmayı topragın beton gibi olmamasını saglar
Birde diotomit diye bir malzeme var kedi kumlarının icinde oluyor ama alırken içindeki diotomit mi diye sormak bakmak lazım ve sadece diotomitte menekşe yetiştirenler var
Menekşecibaba nın tavsiyesi olan yerlerden edinebilirsiniz
menekşe saksı harcıma bugün kavuştum..yarın bismillah diyip toprak değişimini yapıp fitilli sulamaya gececegim inşallah kuzucuklarım daha mutlu olur hemen çiçeklerini açarlar..
bu akşam yavruları torf perlit vermikulit karışımına aldım..şoktayım benim torf diye kullandığım toprak üstten suyu dökünce su direkt akıp gidiyordu bu karışım o kadar çok su tutuyor ki inanamadım..iyi gene menekşelerim beni uzmeyip yavru vermeyi başarabilmişler o torfta..bu menekşe karışımını daha önce edilebilmiş olsaydım belki de şimdi çiçekli olacaklardı :( neyse sağlık olsun bu karışımda hızla gelişirler umarım..
Sevgili ngr33,
Sizin satın aldığımız toprak karışımı eşit oranda sfagnum torfu, perlit ve vermikulitten oluşuyor. Bu oranlar normal sulama için AVSA'nın da önerdiği oranlar ancak fitilli sulamada inorganik madde yani perlit'in daha fazla olması öneriliyor. Elinizde perlit varsa ekleyebilirsiniz.
Fitilli sulama için 2 ölçek torf+2 ölçek perlit+1 ölçek vermikulit karışımı oldukca başarılı sonuçlar veriyor. sipariş verirken bu ölçülerde hazırlanmasını isteyebilirsiniz, hazırlıyorlar.
Günaydınlar..sevgili maki doğalbahceden aldım sizin söylediğiniz şekilde mi hazırlandı bilemiyorum..dün toprak değişimini yaptım gelişimlerini artık bekleyip göreceğim yalnız bu menekse saksı harcını çok sevdim ve guzellerimin de sevecegine çok inanıyorum inşallah hayal kırıklığı yaşamayız..sevgiler :)
Ben de aynı kişiden alıyorum sevgili ngr33, toprak karışımını AVSA standartlarında hazırlıyor, endişeniz olmasın. Bazen üzerine perliti ben ekliyorum, ya da istediğim oranlarda hazırlamasını rica ediyorum :)
Eşit oranda hazırlanmış toprak karışımına fitil uyguladığınızda toprağın nemini kontrol etmelisiniz. Nemli değil de ıslaksa yani parmağınızla toprağa dokunduğunuzda serinlik yerine ıslaklık hissediyorsanız, fitilin toprak içinde kalan bölümünü alttan çekerek kısaltabilirsiniz. Böylece fitilden daha az su emilmesini sağlayarak aşırı neme bağlı kök çürümesinin önüne geçmiş olursunuz.
Ben de aynı kişiden alıyorum sevgili ngr33, toprak karışımını AVSA standartlarında hazırlıyor, endişeniz olmasın. Bazen üzerine perliti ben ekliyorum, ya da istediğim oranlarda hazırlamasını rica ediyorum :)
Eşit oranda hazırlanmış toprak karışımına fitil uyguladığınızda toprağın nemini kontrol etmelisiniz. Nemli değil de ıslaksa yani parmağınızla toprağa dokunduğunuzda serinlik yerine ıslaklık hissediyorsanız, fitilin toprak içinde kalan bölümünü alttan çekerek kısaltabilirsiniz. Böylece fitilden daha az su emilmesini sağlayarak aşırı neme bağlı kök çürümesinin önüne geçmiş olursunuz.
Sevgili Maki,
Yaz yaklaşırken fitilli sulamaya geçmem gerekecek.Çalışıyor olacağım, malum yazlık kasabada yaşıyoruz.Ve zamanım olmayacak hepsini boşaltıp yeniden fitile geçmeye.
Aklımda bir çözüm oluştu.Saksı olarak bardak kullanıyorum hepsine büyüklü küçüklü.
Kolay deliniyor.
Her birini boşaltıp uğraşmadan uzun bir ince örgü şişine( çuvaldız yerine ) fitili sabitlesem ve bitki içindeyken aşağı itsem.
Altta da tam hizasında açtığım delik olsa fitili oradan çıkartıp suya kavuştursam?
Köklere değmeden saksının en kıyısından yapsam acaba aynı işi görür mü?
Saksıyı boşaltmadan en yanından 2 mm kadar bir ince cisim sokuyoruz ve aşağıdan çıkarıyoruz.
Zaten normal yapmak isteseydim saksı boşalacak kök yerinden oynayacak vss..Aynı kök rahatsızlığını yine vermiş olacağım.
Ne dersiniz, bir sakıncası olurmu?
Fitil işleminden kaynaklanan sorun yaşamadım sevgili asln, aklın yolu birdir :)
İlk fitilliye geçişte önce deliklerden kalın uçlu dantel tığları ile fitili şağı çekmiştim, daha sonra ise Adana'da çuvaldız denilen uzun iğnelerle üstten fitili geçirdim. Tek sakıncası toprak içinde kalan fitilin uzunluğu ve topraktaki nemliliğin kontrolü. İlk günlerde toprağı kontrol edip, aşırı su olması durumunda alttan fitili çekmek gerekiyor. Toprak içindeki fitilin uzunluğu 1-2 cm olsa yeterli oluyor.
Fitil işleminden kaynaklanan sorun yaşamadım sevgili asln, aklın yolu birdir :)
İlk fitilliye geçişte önce deliklerden kalın uçlu dantel tığları ile fitili şağı çekmiştim, daha sonra ise Adana'da çuvaldız denilen uzun iğnelerle üstten fitili geçirdim. Tek sakıncası toprak içinde kalan fitilin uzunluğu ve topraktaki nemliliğin kontrolü. İlk günlerde toprağı kontrol edip, aşırı su olması durumunda alttan fitili çekmek gerekiyor. Toprak içindeki fitilin uzunluğu 1-2 cm olsa yeterli oluyor.
İyiki uyardınız, bende pet bardakta taaa toprağın bittiği yüzeye kadar çekecektim fitili.Dipte bırakacağımızı tahmin edemedim.
Sonra düzene girip stabil mi oluyor bu sistem?
O ıslaklık geçiyor nemlimi kalıyor?
Suyunu alt kap büyük olsa 500 ml ,kadar bir yemek kabı mesela.O su 1 ay kalsa olurmu? Tazelemek gerekmez değilmi.
Bir kaç aya işlerim çok yoğun olacak, burada hava ısınacak ,hele yazın sıcak ve yorgunluktan bebeklere yetişmem zorlaşacak.Şimdiden kendimi planmak istedim.
Suyun taze olması önemli diye düşünüyorum sevgili asln, 500 cc ve 1 ay çok fazla geldi bana. Sıcak havalarda suda istenmeyen durumlar gelişebilir, bakteri gibi.
Özellikle havaların sıcak olduğu günlerde suyu çabuk tüketiyorlar. Ben yine dış kap için pet bardak kullanıyorum , en fazla 60-70 cc filan su alıyordur.
Islaklığın hiç olmaması ideali bence. Bir dönem yurtdışından fitil satın almıştım ancak en ideali ince çoraplardan kesilen şeritler oldu.
Fitili takmadan önce muhakkak ıslatın, nemlendirin. Fitil olarak kullanacağınız malzeme tam olarak kuruduktan sonra da su ile temas ettiğinde emicilik özelliğini taşıyor olması lazım.
Fitili taktıktan sonra ilk sulamayı üstten yapıyorum. Altta biriken suyu döktüğüm de oluyor, bıraktığım da. Daha sonra su ihtiyacı olduğunda besin kabına suyu dolduruyorum. Ben de el alışkanlığı oturdu artık. Genellikle sadece nemli oluyor toprak ama arada fazla su çekilen durumlar da oluyor. Fitili besin kabının dışına alıp, biraz aşağı çekiyorum. Toprak norma duruma gelinceye kadar fitili dışarda bırakıyorum.
Bence az sayıda menekşe ile başlayıp, fitili ve toprak içerisindeki uzunluğunu deneyerek öğrenmeniz en doğru yöntem olacak.
Fitil uzunluğu ve kalınlığı saksı büyüklüğüne göre de farklılık gösterecektir. Acele etmeden az sayıda menekşe ile ,kendi koşullarınıza uyan standartlarınızı belirlemekte fayda var.
sardunyadervis
22-01-2014, 21:41
Bu linkte kullanılan materyaller neye yarar yazıyor
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/738.htm
Mesela :)
Plastik köpük (Styromul=Polystyrene)
Litresinin ağırlığı 20 gramdır. Hacminin %95’i kadar hava ile doludur. Bünyesinde tuttuğu suyun tamamını bitkiye verebilir. Köpük hafiftir ve yüksek su tutma gücüne sahiptir. Mineral besin içermez, pH değeri açısından nötr bir yapıya sahiptir.
Bunlara ek olarak plastikler ve polimerler, polyester, poliüretan, üre-formaldehit (Hygromul), fenolik bileşenler, hidrojeller ve genleştirilmiş kil sentetik ve değişikliğe uğramış yetiştirme ortamı malzemeleri olarak sıralanabilir.
sardunyadervis
22-01-2014, 22:03
İyiki uyardınız, bende pet bardakta taaa toprağın bittiği yüzeye kadar çekecektim fitili.Dipte bırakacağımızı tahmin edemedim.
Sonra düzene girip stabil mi oluyor bu sistem?
O ıslaklık geçiyor nemlimi kalıyor?
Suyunu alt kap büyük olsa 500 ml ,kadar bir yemek kabı mesela.O su 1 ay kalsa olurmu? Tazelemek gerekmez değilmi.
Bir kaç aya işlerim çok yoğun olacak, burada hava ısınacak ,hele yazın sıcak ve yorgunluktan bebeklere yetişmem zorlaşacak.Şimdiden kendimi planmak istedim.
Cok fazla bir ay zaten sıcaklarda o su biter ki arada tazelersiniz
Bakın bu linkte tıg ile nası yapılıyor gösteriyor
http://www.agaclar.net/forum/725542-post19.htm
e.aydemir
20-02-2014, 18:50
merhabalar
menekşelerim için doğalbahçe'den toprak karışımı almıştım 8 ay oldu kullanmaya başlayalı. Şu an menekşelerim gayet sağlıklı ve çiçek açmaya devam ediyorlar. hazır bahar geliyorken topraklarını değiştireyim mi yoksa 5-6 ay daha bekleyeyim mi karar veremedim. tavsiyesi olan varsa şimdiden teşekkür ederim.
Gübre kullanımıza bağlı olarak süre değişebilir ama genelde önerilen 6 ayda bir toprağın yenilenerek aynı saksıya dikilmesi sevgili e.aydemir.
e.aydemir
21-02-2014, 11:06
Çok teşekkür ederim mak01, Gübre kullanmıyorum ama biraz daha bekleyip mart sonu nisan başı gibi değiştireyim en iyisi şimdi tomurcuklar açmaya çalışıyor, huzurlarını bozmayayım:)
Doğlabahçemdeki menekşe toprağı çok fazla. 10 litre en küçük paketi. Fiyatı uygun ama o kadar toprağı nasıl değerlendirebilirim. Mesela kalanchoe'da kullanabilir miyim bilginiz var mı.. Ya da compo sana çiçekli bitki toprağı satılıyor. Onu alsam benim 3-5 saksı çiçeğim için daha mı uygun olur acaba?
Doğlabahçemdeki menekşe toprağı çok fazla. 10 litre en küçük paketi. Fiyatı uygun ama o kadar toprağı nasıl değerlendirebilirim. Mesela kalanchoe'da kullanabilir miyim bilginiz var mı.. Ya da compo sana çiçekli bitki toprağı satılıyor. Onu alsam benim 3-5 saksı çiçeğim için daha mı uygun olur acaba?
Sevgili kroket, menekşe hariç diğer bahsettiğiniz bitkiler hakkında hiç bilgim yok, ancak toprak için bilgi verebilirim, 50 cm ye 30 cm gibi bir poşette geliyor yer kaplaması çok değil.Kullandıkça çıt çıtı kapatıyorsunuz uzun süre muhafaza edilebilir.İçinde perlit ( nötr havalandırıcı) Vermikülit var.Oda nötre yakın sanırım.
Ben çok memnunum ne böcek nede yabancı bir karışım da çıkmıyor,paket ufak rahatlıkla saklanabilir.Tavsiye ederim.
Diğer bitkilerle uyumunu bilemiyorum ama ;)
Sevgili kroket, menekşe hariç diğer bahsettiğiniz bitkiler hakkında hiç bilgim yok, ancak toprak için bilgi verebilirim, 50 cm ye 30 cm gibi bir poşette geliyor yer kaplaması çok değil.Kullandıkça çıt çıtı kapatıyorsunuz uzun süre muhafaza edilebilir.İçinde perlit ( nötr havalandırıcı) Vermikülit var.Oda nötre yakın sanırım.
Ben çok memnunum ne böcek nede yabancı bir karışım da çıkmıyor,paket ufak rahatlıkla saklanabilir.Tavsiye ederim.
Diğer bitkilerle uyumunu bilemiyorum ama ;)
Tesekkur ederim asln. Kucukse bir deneyeyim. Ama cok fazla malzemem oldu poset poset her yerim kaktuslerden dolayi. Bari menekseye fazla bulasmiyim diyodum :) Yakinda annem hepsini cope atacak diye korkuyorum :)))
Tesekkur ederim asln. Kucukse bir deneyeyim. Ama cok fazla malzemem oldu poset poset her yerim kaktuslerden dolayi. Bari menekseye fazla bulasmiyim diyodum :) Yakinda annem hepsini cope atacak diye korkuyorum :)))
Bu gün 3 salon bitkimin toprağını değiştirdim, konunun şansına, henüz ortadan kaldırmamıştım poşeti.
Ekte yollanacak paketin görüntüsü, fayanslar 30 cm olsa, paketin boyu 60 cm yi bile geçmiyor, İkinci fotoğrafta harcın açıkkenki görüntüsü.Umarım diğer bitkilerinize de uyumlu olur da, alabilirsiniz.Selamlar.
Bu gün 3 salon bitkimin toprağını değiştirdim, konunun şansına, henüz ortadan kaldırmamıştım poşeti.
Ekte yollanacak paketin görüntüsü, fayanslar 30 cm olsa, paketin boyu 60 cm yi bile geçmiyor, İkinci fotoğrafta harcın açıkkenki görüntüsü.Umarım diğer bitkilerinize de uyumlu olur da, alabilirsiniz.Selamlar.
Ayy teşekkür ederim çekip koymuşsunuz zahmet olmuş :) Evet çok büyük durmuyor. Hem de burda okudum az önce 6ayda bir toprak değiştirmekten bahsediliyor ki. Biz 3 yıldır değiştirmediğimiz için olsa gerek artık çiçek açmıyorlar.. Sipariş veriyorum o topraktan şimdi. Umarım kargo da fazla tutmuyordur. Yine de 7 lira 10 lt için uygun..
Bu arada benim de evimin yakınında bauhaus var. Az önce gittim geldim. Çiçekleri solmuş menekşeler 1.90'a satılıyor. aldım bir tane daha. Menekşe sayısı arttığına göre şart oldu zaten ;)
Ve siparişimi verdim kargo ücreti 0 yazdı. Şaşırdım açıkçası. Havale ücretiyle beraber 8 TL'ye geldi. Bayağı bir idare edicek beni. Hesaplı oldu.
Düzenleme : Kapıda 7,50 TL kargo ücreti ödedim. Kargoya verilip verilemediğini takip edemedim. Bana kargo takip numarası gönderilmedi. Doğalbahçeme mail attım dönmediler. Ne zaman geleceğini algılayamadım. Ben evde yoktum annemden de 7,50 isteyince kadın şaşırmış :) Sitede bilgilendirme eksik bayağı ama profesyonel çalışmadıklarından muhtemelen. Ürün gayet güzel. Menekşem bir haftadır mutlu gözüküyor :)
Ayy teşekkür ederim çekip koymuşsunuz zahmet olmuş :) Evet çok büyük durmuyor. Hem de burda okudum az önce 6ayda bir toprak değiştirmekten bahsediliyor ki. Biz 3 yıldır değiştirmediğimiz için olsa gerek artık çiçek açmıyorlar.. Sipariş veriyorum o topraktan şimdi. Umarım kargo da fazla tutmuyordur. Yine de 7 lira 10 lt için uygun..
Bu arada benim de evimin yakınında bauhaus var. Az önce gittim geldim. Çiçekleri solmuş menekşeler 1.90'a satılıyor. aldım bir tane daha. Menekşe sayısı arttığına göre şart oldu zaten ;)
Ve siparişimi verdim kargo ücreti 0 yazdı. Şaşırdım açıkçası. Havale ücretiyle beraber 8 TL'ye geldi. Bayağı bir idare edicek beni. Hesaplı oldu.
Hayırlı olsun sevindim.Faydasını çok gördüğüm için bu karışımı öneriyorum, kargoda kampanya var sanırım bende alayım en kısa zamanda :)
Banada sevgili menekşecibaba ve sevgili makimiz önerdi sağ olsunlar.
Yeni menekşenizi mümkünse en az mümkünse 15 gün diğerlerinden ayrı tutunuz karantina yapınız,hastalık gelebiliyor hele markette çok beklemişse.
Selamlar ;)
Sevgili arkadaşlar daha önceleri toprak karışımı yüzünden çok menekşe kaybettim bu yüzden ustalara sorma ihtiyacı duydum.
Elimde bahçe toprağı, yanmış koyun gübresi, kırmızı renkli lav taşı kumu, cocopeat, perlit ve çay posası mevcut bunlardan hangilerini ve ne ölçülerde kullanmam gerek ki afrika menekşelerim mutlu olsun?
Menekşeler için hazırlanmış özel karışımdan alma imkanınız yoksa cocopeat ve perliti eşit miktarda karıştırarak kullanabilirsiniz. Az miktarda lav taşı da iyi olabilir. Denemediğim için emin olamıyorum ancak lav taşı da nemi dengelemekte faydalı olacaktır.
Çok teşekkür ederim Sevgili Maki. :)
Sevgili hocalarım dün yaptığım orman gezisinden elde etmiş olduğum bu yosun türünü sphagnum yosununa benzettiğim için kayaların ve ağaçların üzerinden topladım, ama benim asıl sorum bu yosun türünü nasıl kullanmam gerekli ( kurutmalımı yoksa yaş halinde mi kullanmalı ) ve menekşelerin saksı harcında kullanmam doğru olur mu?
Saksı harcı olarak sevgili Maki'nin bana önermiş olduğu ölçülerde cocopeat torfu, perlit ve bir miktar lav taşı kullanacağım.
Sphagnum yosununa benziyor ancak emin olmak zor. Bulduğunuz yöre bilgisini de ekleyerek sphagnum (http://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/2298-5.htm#post1311397)başlığında bilgi edinmenizi öneririm.
Biraz önce çiçekçiden torf aldım görünüşü toprağa ve hayvan gübresine benziyor acaba menekşe harcında kullanılan torf bu mu diye sizler gibi, benden daha tecrübelilere sormak istedim. :o
Bu pek torfa benzemiyor.
Sevgili Maki, meğerse insanın yurt dışında yaşaması ne kadar zormuş.
Rica etsem elinizde eğer torf varsa resmini paylaşabilirmisiniz?
Seabert74
11-08-2014, 07:10
Sevgili lusoari,
Ben yapı marketten bu torfu aldım. "Sıkıştırılmış torf" olarak geçiyor. Perlit ve lav taşı kırıgı (olmasa da olabilir) ile karıştırdım ve menekşelerim çok memnun..
Belki bulma şansınız daha yüksek olabilir diye resim ekliyorum, bol şans..
Teşekkür ederim sevgili Seabert, ben cocopeat torfuna benzettim acaba doğru mu anladım.
Seabert74
11-08-2014, 08:32
Evet dogru.. Ben gayet memnun kaldım, ihtiyaç duydukça kenarından kırıp kırıp kullanıyorum.
Evet doğru diyorsunuz bu daha önce niye benim aklıma niye gelmedi :D elimde bol miktarda var.
Tekrar teşekkür ederim.
Menekşede kullandığım toprak karışım olarak forumumuzda da satılan menekşe toprağını kullanıyorum. Kök çürümesinden korktuğum için perlit oranı standarttan daha fazla.
Sayenizde menekşeler hakkında daha çok bilgiye sahip oldum.
Bu mevsimde saksı değiştirmek sorun olmaz sanırım..
kadiryasar
12-08-2014, 09:56
Sayenizde menekşeler hakkında daha çok bilgiye sahip oldum.
Bu mevsimde saksı değiştirmek sorun olmaz sanırım..
Hava sıcaklıklarının bir az daha düşmesini beklemek daha iyi olur. Zorda kalmadıkça bu mevsimde değişim yapmayın.
menekşeci_şirin
12-12-2014, 03:47
Merhaba internetten perlit sipariş etmeyi düşünüyorum bu tarım perlitiyle bizim menekşelere kullandığımız perlit aynı mı, 0.3-0.6 mm büyüklüğünde diyor olur mu acaba?
Forumda perlit ve vermikülit gibi ürünleri sürekli alanlar adres verebilir mi veya?
Şimdiden teşekkür ederim.Bol şans...
Mesajınizda yazım hatası yoksa menekşe için uygun bir perlit değil. Perlit iri taneli , 3-6 mm, ve tozsuz olmalı.
Tozsuz bulmak pek mümkün olmuyor ve kanserojen etkisi nedeniyle tozu kesinlikle solumamamız gerekiyor. Süzgeç kullanarak yıkayıp, tozdan arındırarak kullanmanızı öneririm.
menekşeci_şirin
13-12-2014, 19:52
Mesajınizda yazım hatası yoksa menekşe için uygun bir perlit değil. Perlit iri taneli , 3-6 mm, ve tozsuz olmalı.
Tozsuz bulmak pek mümkün olmuyor ve kanserojen etkisi nedeniyle tozu kesinlikle solumamamız gerekiyor. Süzgeç kullanarak yıkayıp, tozdan arındırarak kullanmanızı öneririm.
Sayin maki01, ürünün uzerinde iri tarim perliti % 100 steril yazıyor. Saticiyla konustum iri taneli dedi. Bilgiler bunlar 3-6 mm olmasi lazim 0, 3-0,6 mm tozdan farksiz olmaz foto koyamadim perlitin taneleri iri görünüyor oldukca temiz ve seffaf pakette.
Bir önceki mesajımda yazmayı unutmuşum. Kullanırken maske takmayı unutmayın.
Ya da benim gibi paketin tamamını açtığınız küçük bir delikten güzelce ıslatın :) İhtiyacınız olan miktarı alırken tozuma olmuyor.
menekşeci_şirin
14-12-2014, 17:15
Bir önceki mesajımda yazmayı unutmuşum. Kullanırken maske takmayı unutmayın.
Ya da benim gibi paketin tamamını açtığınız küçük bir delikten güzelce ıslatın :) İhtiyacınız olan miktarı alırken tozuma olmuyor.
Sayin maki01 bu kansorejen olayi bu kadar ciddi mi maske takacak kadar % 100 steril yazıyor ürün icin paketine bakınca toz görünmüyor perlitler tane tane belli fotograftan bile yinede dediginiz gibi yapıp bir kenarindan acip islatabilirim.Tesekkur ederim.
menekşeci_şirin
14-12-2014, 22:46
Sayin maki01 internette bir makalede şöyle bir sey okudum ve bu kismi buraya tasidim "Asbestin yerine kullanılabileceği düşünülen mineraller: Atapulgit, biyotit, grafit, muskovit, paligorskit, serpantin, silika, talk, vermikülit ve wollastonittir. Araştırmalar bu maddeleri potansiyel ikame maddesi yapan özellikler üzerine yoğunlaşmıştır. Bu minerallerin çoğu asbestten daha ucuz olup kolayca elde mevcuttur ve kansorejen etkisi yoktur. Akciğer hastalıklarına sebep olabilecek mineraller kuvars, diyatomit ve perlittir. Bazı uygulamalarda asbest yerine cam elyafı, mineral yünü ve seramik liflerini içeren sentetik-inorganik ikame maddeleri kullanılır. Cam lifi ve mineral yünü asbestten daha pahalıdır. Bu maddelerin ticari üretimi yaygın olup bulunması kolaydır. Bazı vakalar cam lifinin ve mineral yününün kansorejen etkiler yapabileceğini göstermiştir. Seramik lifleri kanserojen ve fibrojenikdir ."
Sonuç olarak perlitin kansorejen vermikulitin kanserojen olmadığı belirtilmiş bu yüzden perlit yerine vermikulit kullanmak daha dogru olmaz mi?
AVSA gibi uluslararası menekşe topluluklarına menekşe toprak karışımı için eşit miktarda torf, perlit ve vermikulit önerilir.
Üyesi olduğum Rus kökenli forumlarda vermikulitin ortam pH'ını yükseltmesi nedeniyle en fazla %20 oranında kullanılması gerektiği söyleniyor , ben de o oranda kullanıyorum.
Açıkcası tam yanıtını ben de bilemiyorum. Vermikulitin pH'si 7 imiş, yani nötr. Başarılı olabilir de, denemek lazım :)
menekşeci_şirin
17-12-2014, 13:19
AVSA gibi uluslararası menekşe topluluklarına menekşe toprak karışımı için eşit miktarda torf, perlit ve vermikulit önerilir.
Üyesi olduğum Rus kökenli forumlarda vermikulitin ortam pH'ını yükseltmesi nedeniyle en fazla %20 oranında kullanılması gerektiği söyleniyor , ben de o oranda kullanıyorum.
Açıkcası tam yanıtını ben de bilemiyorum. Vermikulitin pH'si 7 imiş, yani nötr. Başarılı olabilir de, denemek lazım :)
Bu işe bir çözüm bulamadım perlit vermikulit gibi şeylerle harç hazirliginda ugrasmayayim dedim dogalbahcemden hazir menekşe topragi (1/3 spagnum torf 1/3 petlit 1/3 vermikulit) sipariş vermek istedim ama sadece is bankasına havaleyle sipariş alıyorlar 7 tllik 10 lt topragin havale ücreti 25 tl dedi is bankasındaki gorevli sastim kaldım. :( mecbur internetten başka bir yerden edineceğiz dogalbahcem gibi bir sitenin sadece bir bankaya bagli havaleyle sipariş almasi kredi karti ödemesi almamasi hadi bunu gectim, bari pttden bir hesap açmamasi cok garip. Bol sans herkese. ..
Google'da arama yaparsanız kredi kartı ile satış yapan siteler bulabilirsiniz, Şeyma Çiçekcilik gibi.
menekşeci_şirin
17-12-2014, 17:53
Google'da arama yaparsanız kredi kartı ile satış yapan siteler bulabilirsiniz, Şeyma Çiçekcilik gibi.
Teşekkür ederim sayın maki01 çok yardımcı oldunuz :) sanırım 5lt vermikülit 10 lt perlit ve 5 lt kadar da sphagnum yosunu (üretimde yazıyor ama) sipariş edeceğim hiç olmazsa perlit vermiküliti halledeyim torf bulunuyor Allahtan. :)
Bu arada kargoda perlit vermiklülit gibi şeyler ne kadar tutar diye düşünenlere bir bilgi.
100 lt vermikülit 10 kg geliyor bu durumda 10 lt si 1 kg yapar.
Perlitte hemen hemen aynı ağırlığa sahip hatta daha hafif.
10 lt perlit+10 lt vermikülit= 2 kg
Herkese bol şans...
Konunun önemine binaen araştırmalarımın özetini aktarıyorum.
Afrika Menekşesi için PH değeri :
Ph değeri : Bitkilerin kökleriyle toprak harcındaki materyalleri dengeli ve sağlıklı olarak alabilmesi için gerekli olan kimyasal dengelerdir.
Ph ın ortası 7 nötr dür.Toprağın ve suyun PH değeri 0 ile 14 arasında değişir.
Ph 0-7 arası asitlidir . 7-14 arası alkalinli diğer tabirle kireç lidir.
7 den 0a doğru düştükce asit oranı artar.Düşük asit oranı bitki köklerinin çürüyerek bitkinin ölmesine yol açar.Aynı şekilde fazla alkali değerler de de bitki köklerinin su yu alması zorlaşır.
Afrika menekşeleri için ideal toprak harçı ph ı 5,5-6,5 arasıdır. Yani hafif asitli ortam toprakları sever.
Genelde kullandığımız karışım 1/3 Torf sfagnum torfu hafif asitli
1/3 Perlit nötr
1/3 Vermikulit nötr
coco nötr
Kullandığımız suyun da özellikleri çok önemlidir Yağmur suyu nötr dür.
Artezyen suları genellikle kireçlidir yani alkali.
Musluk suları da kaynağına göre değişken olabilir , ayrıca geldiği mesafeye bağlı olarak borulardan gelen tortu ve klor artıklarını arıtmak için mutlaka suyu iyice dinlendirmemiz gerekir.
Gelelim diğer materyallere:
Yaprak çürüntüleri ;genellikle ph 5 in altına düşen değerlerde asitlidirler.Yalnız bu çok değişken olabilir mesela çam yaprak çürüntüleri çam türüne göre çok asitli veya alkalinli olabilir.Kestane toprağı ve ot çürüntüsü asitlidir.
Meşe ve ayva yaprak çürüntüleri alkalidir.
Toprak harcını iyileştirmek acısından yaptığımız karışımları bilinçli olarak ayarlıyarak değişik karışımları kullanabiliriz.
Bizim köyümüzde çeşme suları çok aşırı şekilde kireçli, bu yüzden çiçeklerime dinlendirilmiş şişe suyu kullanıyorum. yağmur suyundanda faydalanıyorum. bir hafta önce menekşe aldım. çiçekleri vardı şu anda kısmen döküldü fakat tomurcuklanma aşamasında yani tomurcukları var. sağlıklı görünüyor yinede içim rahat değil çünki bahce toprağında diktim.. şimdi öğrendikçe yanlış yaptığmı anlıyorum bunu nasıl düzeltebilirim ? ne zaman topragnı değiştireyim? seramik saksıda ? şimdiden ******
Bahçe toprağı menekşe için çok ağırdır. Yapı marketlerde özel menekşe toprağı satılıyor. Hiç olmasa torfa dikibilirsiniz. Perlit olsa daha iyi, olmazsa yine büyür. Ama kök geleşimine perlitli karışım daha iyi gelir. Menekşe için plastik saksı 8 veya 9 çapında bir numara! :rolleyes:
eceyıldız
10-03-2015, 10:04
Hindistan cevizi torfu menekşeler için uygun mu acaba...
Benim tecrübemde cocopitten menekşe yaprakları sararıyordu. Azotu takviye olarak yapsan işe yaramıyor. En iyi torf markaları klassman ve kekkila. Bu arada cocopitte herhangi bitkiler inanılmaz hızla kökleniyorlar, ama büğüme değil! ;)
Hindistan cevizi torfu iyi yıkanmamışsa tuz içeriyor. Bu nedenle iyi bir markanın torfunu kullanmak zorundayız, menekşe tuzlu toprağı sevmiyor. Gokce-N'nin yaşadığı sorunda bundan kaynaklanıyor. Tuzlu ortamda besin emilimi zor gerçeklesiyor.
Selim orhan
01-05-2019, 18:28
Ben Genta'nın sıkıştırılmış hindistan cevizi torfu aldım. İyi yıkanmış mıdır bilmiyorum ve anlamıyorum.
(Tabi karışımım perlit, vermikülit, bir marketten aldığım genel kullanımlık bitki torfu ve bu hindistan cevizi torfu)( ayrıca cocopeate gerekli şeyleri yaptım şu anda normal torf formunda)
Karışımım hazır ama menekşemi ekmedim o karışıma. 2 senedir toprak değişimi yapmadım çiçekçiden aldığım saksı ve toprakta durmakta.
Bu karışıma ekmeli miyim acaba? Tuz falan var mıdır çok korktum bu nedenle ekemedim.
Şimdiden teşekkürler
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.