View Full Version : Raflı Çilek Serası Kurulumu
ismail 55
07-01-2012, 13:45
sera kurulum fotoğrafları. Yorumlarınızı bekliyoruz.
syn nicea o uzun beyaz olan şeyler oluk mu? yoksa nedir?birde en üste bir adet daha olmazmıydı.
evet sayın akçay gördükleriniz oluk.resimlerdede görüldüğü gibi bir yanda 5 raf var.en alta ve en üste 1er sıra daha eklenebilir.tamamen tercih meselesi.en alt ve en üst raflarda çalışma zorluğundan dolayı iptal edilmiş olabilir.
Maliyetleri ayrıntılı anlatırsanız sevinirim , Uzunluğu ne kadar olucak , kaç dönüm ?
Kolay gelsin şuan için masraf büyük umarım bol hasat ve kazanç sağlarsınız...
farukmagat
09-01-2012, 08:48
Merhaba, uzun zamandır yazmadığım forumda, kafamdakine benzer bir uygulamayı görünce dayanamadım.
Başarılar dilerim ancak aynı oluklarla yaptığım deneme neticesinde olukların çilek için dar olduğu kanısına vardığımı belirtmeliyim.
Aylardır o oluklar yerine daha uygun, daha geniş oluk sistemi için kafa yormaktayım.
konuyu yakından takip edeceğim.
ismail 55
09-01-2012, 16:24
sayın akçay sistemimiz 700 metre alana göre ayarlandı çifli sistem toplamda 20 bin çilek dikilecek rafların hiçbiri boş degil şuan çalışmamız devam etmekte
ismail 55
09-01-2012, 16:30
sayın delimus şu ana kadar 30 metre küp pomza 30 metreküp torf 4000 binlira 5000 bin demir
mazemesi oluklar 18 binlira serayla birlikte ve diger masraflarla 50 binlira toplardiye umut ediyoruz
ismail 55
09-01-2012, 16:34
farukmagat bey aylardır kafanızı yorun olugu saygın pilastik yapmış eni 20santim 15 derinlik fazlayormayın kafanızı saygılar
idris şenol
09-01-2012, 20:06
farukmagat bey aylardır kafanızı yorun olugu saygın pilastik yapmış eni 20santim 15 derinlik fazlayormayın kafanızı saygılar
www.sayginplast.com.tr (http://www.sayginplast.com.tr/tr/tarim.asp)
farukmagat
09-01-2012, 22:28
Teşekkürler Sayın ismail 55 ve İdris Bey,
Yazdığım mesajı gören Sayın Sarıcan sağolsun beni o konuda bilgilendirdi.
Yine de iki noktayı hatırlatmak isterim:
1-Keşke üçgenlerinizin tabanı daha geniş olsaydı; bu şekilde güneş yeterli gelmeyebilir. (Ancak çalışmalarınızın neticesi beni yanıltırsa da sevinirim.)
2-Benim denememde oluklar çilek kökleri için yetersiz kalmıştı. Hazır Saygın Plastik oluk da yapmış, en azından bir kısmında o oluklardan denemenizi tavsiye ederim.
Çalışmalarınızda can u gönülden başarılar dilerim.
ismail 55
10-01-2012, 14:49
farukmagat nasıl bir sistem yaptınız bilmiyorum benim daha önceki denemelerime bakarsanız bana hak verirsiniz size şunu anlatayım ben ilk denememde tahtadan oluklar yaptım derinlik 13 en 11 bu şekilde olduguna göre bir sorun yok ve şu mevsimde ısıtma yapmadıgım taktirde çilek mevcut cok yavaş kızarıyor ben üç genlerin tabanını 130 bıraktım ara mesafesi 170 santim buda en ideali saygılar
mtugrul33
11-01-2012, 11:38
İsmail Bey,
Sizi tebrik ederim,çok güzel bir çalışma gerçekleştiriyorsunuz.Bu çalışmayı nerede yapıyorsunuz?Serada ısıtma nasıl olacak?Bizimle paylaşmanız dileğiyle başarılar dilerim.
ismail 55
11-01-2012, 14:26
sayın hocam bu çalışmayı sakaryanın taraklı ilçesinde şuan çalışmalarımız devam ediyor.ısıtma yı şuan düşünmüyoruz.
Merhaba İsmail 55 ben de şu an marul için sera yapmaktayım ikinci yapacağım sera çilek üzerine olacak size başarılar. Sanırım sizden çok bilgi almak zorunda kalacağım.
ismail 55
12-01-2012, 16:41
sayın seazone bu yaptıgım sistemi sakaryada kuruyorum bu gün itibariyle sera kurulumu başladı tamamlandıgında ziyaret edebilirsiniz elimizden gen yardımı esirgemeyiz saygılarımla
sayın nicea ben saygın plastik saykap üreticisi Adnan Saygın çalışmalarınızı gördüm ama oluk seçiminizin yanlış olduğunu düşünüyorum,o oluklardan ben de üretiyorum ama yeni ürünümüz saykap'ı denemenizi tavsıye ederdim isterseniz ücretsiz olarak sadece kargo bedelini ödeyerek ücretsiz olarak bir sıra kaç metre ise o kadar saykap gönderebilirim ilgilenirseniz info@sayginplast.com.tr adresimizden irtibata geçebilirsiniz
dispaser
07-03-2012, 12:55
sn ismail 55,
bir çok kişinin beğendiği, karlı bulduğu, görünce "vay be" dediği, ben de bu sistemden yapacağım dediği ve sadece bunları demekle yetindiği bir sistemi hayata geçirmiş takdire şayan birisiniz. tebrik ederim. çok başarılı olmanızı yürekten temenni ederim. yeni fotoğraflarınızı da dört gözle bekliyoruz.
ismail 55
07-03-2012, 15:58
sn dispaser iltifatlarınız icin cok teşekkür ederim resim yüklemeye gelince şuanda sera yapılan alanda kar bulunmakta 1 ay içinde resim yüklerim şuan tatil de çilekler saygılar
Çok hoş bir sistem kurmuşsunuz İsmail Bey, tebrik ederim. Umarım verim de bir o kadar güzel olur.
Sormak istediğim: Resimlerden gördüğüm kadarıyla iki sera birleşim noktasını "A" raf sisteminin üst noktasına tutturmuşsunuz, doğru mudur?
Bir de "A" sistemlerinin teknik ölçülerini verebilir misiniz. (En, boy, raf/oluk aralığı...)
Sayın saykap,
Uzun zaman sonunda bu sektöre giren yerli bir firma görmek beni çok memnun etti.
Devamlılığınızı temenni ederim.
ismail 55
14-03-2012, 19:34
sayın nirengi birinci sorunuz doğru diğer sorunuza gelince ayakların genişliği 130 santim boy 2 metre oluk aralıkları 50 santim uzunluğu istenilen ebatta yapabilirsiniz yapılın sistem size yakın Sakaryanın taraklı ilcesinde havalar elvermediği için şuan birşey yapamıyoruz bittiğizaman görmek isteyen arkadaşları beklerim saygılarımla.
idris şenol
27-03-2012, 07:40
sayın nicea ben saygın plastik saykap üreticisi Adnan Saygın çalışmalarınızı gördüm ama oluk seçiminizin yanlış olduğunu düşünüyorum,o oluklardan ben de üretiyorum ama yeni ürünümüz saykap'ı denemenizi tavsıye ederdim isterseniz ücretsiz olarak sadece kargo bedelini ödeyerek ücretsiz olarak bir sıra kaç metre ise o kadar saykap gönderebilirim ilgilenirseniz info@sayginplast.com.tr adresimizden irtibata geçebilirsiniz
söz konusu yeni ürünüzü buradan gösterme imakanınız var mı
Çok güzel görünüyor , Etrafını subasması yaptıracakmısınız , ben banka zorunlu tuttuğu için öflemiş pöflemiştim fakat yaptıktan sonra gördümki çok faydası var, epey sağlamlık katıyor ve serada su baskını olmuyor.
Helal olsun güzel olmuş HAYIRLI KAZANCLAR İNŞALLAH
NOT: Banka kredisi ilemi yaptınız yoksa kendı imkanlarınızmı? saygılar kolay gelsin
ismail 55
02-04-2012, 17:37
sayın delimus etrafına subasması yapacağız
ismail 55
02-04-2012, 17:40
sayın alone 35 çok teşekür ederim banka kredisiyle yapmadık kendi imkanlarıyla yapıldı saygılar
Tebrik ederim İsmail Bey, umarım her şey planladığınız gibi gelişir, bol kazançlar dilerim.
ismail 55
03-04-2012, 17:27
sayın iozkan cok teşekür allah razı olsun saygılar
Mehmet Kemer
03-04-2012, 21:23
İsmail Bey seranız hayırlı olsun, Allah bol bol ürün nasip etsin. Benimde düşündüğüm bir şekil olmuş seranız, inşallah bende ufak çaplı da olsa bir sera kuracağım.
Cemil B.
03-04-2012, 22:08
Ben çok beğendim ve sevindim
bu şekilde emek verilmesine , birebir başında durup ilgilenilmesine , yapılanların bizimle paylasılmasına .
Umarım Bol hasat alırsınız , Allah Yardımcınız Olsun.
soilless
04-04-2012, 22:02
Sn İsmail55,
Çok güzel pırıl pırıl bir başlangıç. Tahmin ediyorum ki Topraksız Tarımı takip eden mesaj yazan veya yazmayan çok üyenin gerçekleştirmek için hesap yaptığı, değerlendirdiği, okuduğu bir konuda bir yatırım yapıyorsunuz. Gönülden temennim başarılı, ve en önemlisi bol karlı bir hasat yapmanız. Çok merak edildiği için çok sorular gelecektir:))
Başarı dileklerimle
soilless
04-04-2012, 22:07
sayın akçay sistemimiz 700 metre alana göre ayarlandı çifli sistem toplamda 20 bin çilek dikilecek rafların hiçbiri boş degil şuan çalışmamız devam etmekte
Baştan çok soru gelecek dedim ya:))
700 metre olarak gözüküyor yani 700 m2 mi?
soilless
04-04-2012, 22:16
sayın delimus şu ana kadar 30 metre küp pomza 30 metreküp torf 4000 binlira 5000 bin demir
mazemesi oluklar 18 binlira serayla birlikte ve diger masraflarla 50 binlira toplardiye umut ediyoruz
çok soru gelecek dedim ya:)
torf ve pomza için 400 tl,
A sisteminin demiri için 5000 tl,
oluklar için 18000 tl mi yatırım kalemleri?
sera konstrüksüyon için en boy yükseklik ve örtü ile işçilik toplam maliyetini verebilirmisiniz?
20.000 fide ortalama fide başına ve toplam ürün beklentinizi yazabilirmisiniz?
ismail 55
05-04-2012, 16:29
sayın mehmet bey iyi dilek leriniz için çok teşekür ederim allah sizede nasip etsin biraz cesaret yeter saygılar
ismail 55
05-04-2012, 16:31
sayın cemil b iyi dilekleriniz için çok teşekür ederim saygılar
ismail 55
05-04-2012, 16:49
sayın soilless musait oldukça sorularınızı cevaplarız sorun olmaz birinci sorunuza cevap en 16 m uzunluk 45m pomza 30m küp torf 30m küp toplam 60m küp 55 tl metreküpü toplam kadeve 3600 tl demir maliyeti 5000 tl 11 top damlama 1 topu 400m 90 sanlık kangal boru 5 tl metresi 140 metre 60lık kangal boru 2tl sera 15000tl seranın yüksekliği oluk altı 3 metre saygılar
merhaba sayın ismail 55 bende sizi yakından takip ediyorum haberiniz olsun.biz şimdilik domates ekimi yapacağız ama çilek hep aklımızda.ben saykap ın kanallarını kullanıyorum,sizinde kanallı olduğu için şöyle bir sorum var drenaj işini nasıl halledeceksiniz?bende şu aralar o safhadayım.
ismail 55
07-04-2012, 12:37
sayın akcay drenaj işini bizim oluklarımız 6 metre 6 metrenin sonunda diliyoruz ara damlama maşonu takıyoruz ve 40 metre boyunda 63 kangalı da deliyoruz ara maşon takıyoruz hortumla 63 lük kangala bağlıyoruz 10 gün sonra resim yükleyecemim detaylı şekil de görebilir siniz gönüller karşılıklıymış bende sizi takibdeydim hallah bol hasat versin başımızı kaşıyacak zaman olmasın saygılar
sn ismail55 yerinizi merak etimtam olarak neredesiniz gelip görebilirmiyim ben bursadayım ali ayas
ekaragoz
02-05-2012, 01:30
İsmail Bey,
Herkes merak ediyor, son durum nedir? Üretime geçebildiniz mi?
Bol hasatlar dilerim.
Resimleri bekliyoruz.
selam ismail bey bende yağmur suyu oluklarından yaptım ama evin catısında ufaktan bişeyler yaptım şu an 30 metre borudan denme yapıyorum şu an biber ve domates var ama önümüzdeki sezon bira geliştirip çilek düşünüyorum **** farklı alternatif ürün yapmayı düşünüyorum ama şu an aklıma gelmiyor arkadaşlarda yardımcı olurlarsa sevinirim bende 700 metre kare alanda düşünüyorum kısmetse tam olrak bütün masraflar nedir tak kalem fiyatı maliyet birde yeni rtesimleri bekliyorum saygılar
ismail 55
04-05-2012, 00:25
arkadaşlar 15 gündür sakar yadayım herkeze cevap vermek isterdim musait degilim inşallah bursaya dününce detaylı birşekilde resim ve maliyet hesabını acıklarım sayın ali bey ben bursanın kestel ilcesindenim ve aynızamanda belediyede calışıyorum istediginiz zaman gelebilirsiniz cep tel 05335613739 inşallah pazar günü musait olurum beklerim saygılar herkeze
Hobidünyam
05-05-2012, 20:34
Sera güzel olmuş hayırlı olsun
idris şenol
17-05-2012, 08:37
sera soğutma ,sisleme sistemlerini yaptınızımı
umarım herşey yolundadır son fotoğrafları ilgi ile bekliyoruz
ismail 55
24-05-2012, 16:02
arkadaşlar hepinizin kandilini kutlar allahdan salık ve mutluluk dolu bir hayat sürmenizi niyaz ederim
dispaser
25-05-2012, 08:53
amin. bende herkesin geçmiş kandilini kutlarım
yalandünya59
28-05-2012, 11:28
Sevgili İsmail 55,
Çok güzel bir sistem oryaya çıkmıştır sanırım ancak fotoğraf yok, bizi mahrum bırakmayın.
Ayrıca çilekleri ektinizmi? Verim randıman nasıl?
Drenaj sistemini nasıl tesis ettiniz. Detaylarıda yazarsanız bilginin gücü katlanmış olur.
Saygılarımı sunar, bol kazançlar dilerim...
arkadaşlar aranıza yeni katıldım
nicea isimli arkadaşa nasıl ulaşabilirim yardım ederseniz sevinirim
şu an çok katlı sera kurmaktayım tecrübelerine ihtiyacım var
dispaser
02-06-2012, 07:53
hoşgeldiniz.özel mesaj atmayı ve mümkünse mail atmayı deneyin, burada görmesinden daha hızlı olabilir..
müsait bir zamanda kurduğunuz sistem hakkında da bilgilendirmenizi rica ederim. kolay gelsin.
ismail 55
02-06-2012, 16:56
çok katlı sera derken açıklık getirirmisiniz anlamadımda kusurabakmayın
ekaragoz
10-06-2012, 09:31
Sayın İsmail 55 ve Nicea,
Umarım ilerleyen haftalarda ziyaret etmek istediğimde müsait olursunuz. Size rakip geliyor:)
Henüz bir uygulamam olmasa da bu sayfaların faydası inanılmaz. Ancak kafamda bir kaç detay soru kaldı. Tabiidir ki okumak ile uygulamak arasındaki farkta müthiştir. Hatta Akçay Bey'den öğrendiğimiz kadarıyla hobi ile ticari arasındaki farkta uçurum, tüm bunlara bir de adanatarımhane'nin topraklı-topraksız arasındaki kazanç farkı olmadığı görüşünü ekliyorum. Sonuç : Ben daha çok fırın ekmek yiyip, onları bir bir sindirmem gerekiyor.
Umarım yaşadıklarınız sorunları, çözümlerini paylaşırsınız. Eminim yoğunsunuzdur ama , olmadı hep birlikte ziyaret ederceğiz, orada daha çok yorulacaksınız. :)
Hasadınız bol, sorunlarınız az olsun
sayın ekaragoz bende sizden farksızım.serayı görmek kısmet olmadı daha.resimlerin foruma yüklenmesinde yardımcı oldum sadece.yeni resimde gelmiyor uzun zamandır.bende merak ediyorum son durumu.
seranın ve katlı sistemin bitmiş halinden birkaç kare...
idris şenol
10-06-2012, 20:38
sisteminiz hayırlı olsun
oluklar saygın pılastikmi
ismail beyin davetini sabırsızlıkla ve büyük bir ciddeyetle bekliyorum:))ALLAH utandırmasın
ismail 55
11-06-2012, 21:00
sayın arkadaşlar bazı arkadaşlar maliyet hesabı istiyor size bir dönümün maliyet hesabını elimden geldiği kadar vereyim 1 demir maliyeti 12000 tl oluk saygın pilastiğin olukları olursa 11800 tl yamur oluğu olursa 23 tl damlama hortumu 8 top 800 tl santirafiş motor 7000 geygirlik pano içinde 3000 tl 45 lt tor 3300 tl 45 lt pomza 3300 tl akıllıvana 4 tane 400 tl depo 7 tonluk 2 tane 2400 tl 2000 tl işçilik 1000 tele diger kalemler 28800 fide 30 kuruştan 8640 tl
idris şenol
17-06-2012, 21:37
ismail bey sera çalışmalrından bir ses çıkmadı!!! yoksa bittimi?
Selehattin 67
04-11-2012, 19:11
çok güzel olmuş çatının oluklarını tamir ettirdikten sonra kalan iki parçayı toprak doldurup çiçek dikmiştim güzel gözüküyordu ama sizin sera çok güzel olmuş
Kudret Tezel
04-11-2012, 21:08
Sayın nicea ellerinize sağlık çilekler çok güzel görünüyor, bol hasadlar dilerim..... demek istiyorum ama bu resimlerin size ait olmadığını çok iyi biliyorum. Zira sera sahibi arkadaşım ayni resimleri banada yollamış. Bir açıklama yaparmısınız. Keşke bir kaynak belirtseydiniz. Arkadaşımıza haksızlık olmuş.
Sayın nicea ellerinize sağlık çilekler çok güzel görünüyor, bol hasadlar dilerim..... demek istiyorum ama bu resimlerin size ait olmadığını çok iyi biliyorum. Zira sera sahibi arkadaşım ayni resimleri banada yollamış. Bir açıklama yaparmısınız. Keşke bir kaynak belirtseydiniz. Arkadaşımıza haksızlık olmuş.
Sayın Tezel , bana ait olduğuna dair hiçbir açıklamada bulunmadım.bu kanıya nerden vardınız ? Başlık sahibi İsmail55 rumuzlu arkadaşımız.Kendisi resimleri küçültüp yüklemekte sorun yaşadığından , ricası üzerine bu başlığın açılışından beri resimleri yüklüyorum.Önceki mesajlara bakarsanız anlarsınız.(örn : mesaj 56) ne serayı görmüşlüğüm vardır , ne de yerini bilirim.Sera ve çilekler hakkındaki açıklamaları yapan kendisidir.3 sayfalık bir başlık , bunu bilmiyor olamazsınız.Bir probleminiz varsa muhatabınız kendisidir.mesajınızda beni hedef göstererek asıl siz bana haksızlık ediyorsunuz.mesajınızdan adımı çıkarır mısınız lütfen.
yalandünya59
05-11-2012, 09:30
Sevgili Nicea,
Evet konunun yakından takipçisiyim, bende raflı serada çilek için uğraşıyorum bu aralar.
Konunun ismail55' e ait olduğu açık ve nettir, sanıyorum kendisi foto ekleyemediği için siz yardımcı oluyordunuz.
Arkadaşımızı gönülden tebrik ediyorum, neden derseniz bi google'de aratın, arkadaş gazetelere çıktı heryerde isminden söz ettiriyor, Allah yolunu açık etsin, bol kazançlar versin. İyide kazandığını belirtmiş.
Azmin ve sabrın zaferi diyebilirmiyiz nicea?...
Saygılar...
Hayırlısı olsun bol hasatlar...
ismail 55
05-11-2012, 16:19
sayın arkadaşlar yanlış anlama oldu galiba bu resimleri ben rica ettim nice arkadaşımıza siteye yüklemesi için kendisine teşekür ederim beni kırmadığı için sera sahibi ben degilim sera sakaryanın taraklı ilcesinde sera sahibi benim samimi dostumdur çilek sistemi kurulumu bana aittir a sından z sine kadar gübre formülü kudret beye aittir bu sistemleri ücret karşılığı yapmadıgım için yayınlama hakkım olduguna inanıyorum yinede arkadaşıma söylüyorum yayınlayacagımı saygılarımla
seyranimersin
05-11-2012, 18:59
Sanırım kendimi tanıtma zamanı geldi de geçti bile. Evet, seranın sahibi benim, ve buradan gerçekten de bir kez daha İsmail ve Kudret beye gönülden teşekkürlerimi sunuyorum: biri seranın yapımında, diğeri ise sihirli formülleri ile bu seranın çalışıp ta bu hale gelmesine vesile oldular. Şu ana kadar gelişmeleri ise sadece onlarla paylaştım. Herkese kendi alanınada ki çalışmalar ve araştırmalarda başarılar diliyorum.
Adım adım örnek bir çalışmaya imza atmışsınız .Sonun da harika bir sera ve üretim ortaya çıkmış emeği geçenlere saygılar
Sayın ismail bey ve Seyranımersin,
Seranız çok güzel olmuş. Resimlerinden ve forumdan diğer forum takipçileri gibi kurulum ve gelişimini merakla , heyecanla takip ediyordum. Güzel mahsüller ve hayırlı kazançlar dilerim..
kolay gelsin..
Sayın nicea bu fotolar hangi tarihi ait acaba bilginiz varmı (ismail bey geç cevap veriyor diye soruyu size yönelttim) bu tarihte hala serada çilek varmı ki? saygılar
bilgim yok ama çilek olmaması içinde bir sebep yok.
ismail 55
07-11-2012, 16:16
sayın sincom 05.11.2012 tarihinde toplandı.
ismail 55
07-11-2012, 16:21
nasip olursa kendime sera kuruyorum çilek serası bursada çalışmalara a yın 17 sinden itibaren çalışmalara başlıyorum zeminden bitimine kadar resimleri paylaşırım.
yalandünya59
12-11-2012, 11:25
Sevgili İsmail 55,
Şimdiden hayırlı olsun diyorum, inşallah projeniz hızlı bir şekilde bitirir üretime geçersin,
Buradaki tüm arkadaşlarımızın'da kendi çaplarında bu işe derhal girmelerini isterim. Şiddetle tavsiye ediyorum.
Beyler tren kalkıyor, kimse geç kalmasın....Üretim, üretim, üretim, başka çıkış yolu yok....
Saygılar...
Selamlar ismail bey..Benimde terasda bi denemem var belki görmüşsünüzdür...
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/28709.htm
Benimde düşüncem bu tarz bir sera kurmak şuan deneyim yapmaya çalışıyorum bu ufak serada inşallah banada nasip olur...
Sorum şu musait olunca cevaplarsanız sevinirim...
Yanlış hesaplamadıysam 48800 tl lik bir masrafınız olmuş bunun ilk yılda ne kadarı geri döner veya döndü? fide başı ortalama 0,50 kg alındığını ve ortalama minimum 3 tl ye satıldığını duymuştum 28800 fide * 0,5 kg = 14400 kg
14400 * 3 tl = 43200 tl bu benim duyduğum hesap siz bizzat içindesiniz bizi aydınlatmanız mümkünmü bu konuda acaba?
Teşekürler saygılar kolay gelsin başarılar
ben gaziantepte seracılık yapıyorm.4700 m2 kapalı alanda bu yıl çilek yapıyorum.ama bu alanda yeterli bilgim yok beslemeden hasata bilginizi paylasırsanız sevınirım.ayrıca.çilekten iyi sonuç alabilirsek raflı sisteme geçmek istiyorum.şimdiden teşekkür ederim
idris şenol
13-11-2012, 18:36
ben gaziantepte seracılık yapıyorm.4700 m2 kapalı alanda bu yıl çilek yapıyorum.ama bu alanda yeterli bilgim yok beslemeden hasata bilginizi paylasırsanız sevınirım.ayrıca.çilekten iyi sonuç alabilirsek raflı sisteme geçmek istiyorum.şimdiden teşekkür ederim
arkadaşlar o sistem bu sistemden ziyade işin ruhunu çözmek önemli olan
bir dünya masraf sonunda sonu hüsran olmaması için topraksız tarımın her birimini çözmeleyiz ondan sonra sistemlere geçmeliyiz:))
yalandünya59
14-11-2012, 09:30
Arkadaşlar,
İdris şenol hemşehrime aynen katılıyorum, ayrıca yapabilirseniz platformları (seraları)
topraklı ve topraksız olarak ikiye bölünüz. Hem riski minimize etmiş olursunuz hemde aradaki erkencilik, tat-kalite, raf ömrü, verim farkı gibi konularıda görmüş olursunuz.
Şöyle düşünün;
Diyelimki A tipi raflı sistemde çilek yaptınız, ve topraklıda ekilenin yaklaşık 4 katı fide ektiniz maliyet zaten yüksek, gittiniz sulama yaptınız besin tanklarında iz elementler ile ilgili teknik bir hata yaptınız yani eksik veya fazla koydunuz ürünlerin heba olma ihtimali çok yüksek olacaktır, sonu hüsran olmasın diye ben konuyu ikiye bölmek istiyorum.
Anladığım kadarıyla topraksız tarımın toleransı yok gibi yanlışları affetmiyor, direk mahsüle, köke, meyvesine, vuruyor. Buda üzüntü, emeklerin boşa gitmesi oluyor.
Bir formül buldunuz çilek formülü bu formülün sizde tutacağı ne belli? Akdenizde veya başka bir yerde tutabilir, ancak sizde tutma ihtimali nedir?
Envor bu forumda arazinin yapısı ve coğrafyasının bile verimi etkilediğini belirtmişti.
Ayrıca mtuğrul ağabey, bir sezon sanırım yaptığı hatadan dolayı topraklı tarımdaki çileklerden topraksıza göre daha iyi ürün aldığınıda bahsetmişti.
Eğer topraksız tarım ile ilgili kafanızda soru işaretleri var ise, bunların üstüne giderek çözmeye ve özümsemeye çalışın, yok kafanızda çok fazla soru işaretleri var ve çözemiyorsanız bence hiç başlamayın, kimseninde 4-5 kat fazla verim alacağım hayalleri ile başlayıp hüsrana uğramasını asla istemem, emeğe üzülürüm.
Saygılarımı sunarım...
ismail 55
14-11-2012, 11:07
herkeze selam şuna bi açıklık getirelim çilek bitkisi sıçağı sevmeyen birbitki verime etkisi büyük olur marmarayla akdeniz iklimi birbirini tut madıgına göre marmara bu konudan daha avantajlı bir fideden 2 -3 yıl verim alınır. akdenizde bunu tek yıllık yapıyorlar buşekil marmaranın kg farkı olur marmarada 2 ci senede gövde kardeşlemsi ortalama 6 tı kardeşleme olur buna verimdeki dekolteyi artırır su ec si farketttirir hava sıcaklıgı farkettirir benim acizane tavsiyem sincom arkadaşımız gibi deneme yapın ve gövde kardeşlemesi en az 3 tane olmasına dikkat edin o zamana kadar çiceklerini kopartın . yalandünya bu konuyu güzel özetlemiş.
Halil Balaban
14-11-2012, 14:28
******* LÜTFEN DİKKAT *******
Üst üste çok önemli 3 mesaj
Mesaj 79..... İdris Şenol
Mesaj 80..... Yalan Dünya
Mesaj 81..... İsmail 55
Bence özellikle yeni başlayanların. Bilhassa yüksek verim rakkamlarını duyup bir hevesle
topraksız tarıma girmek isteyenlerin. Ya da topraklı sistemlerini topraksıza çevirmeye kalkışanların tekrar, tekrar okumaları gereken üç önemli mesaj. Gaza gelip dalmak kolay, daldığın derinlikten yüzeye çıkmak zor. Hatta bazen imkansız. Önce küçük ölçeklerle
"BESİN REÇETESİNİ OTURTMAK"
gerek
Örnek: Ben bu sene domates ve biber denemesi yaptım. Domatesi becerdim ama biber de başarılı olamadım. Biberi büyük ölçekli yapsaydım, tüm masrafım ve emeğim heba olucaktı. Saygılarımla.
Halil Balaban
herkeze selam şuna bi açıklık getirelim çilek bitkisi sıçağı sevmeyen birbitki verime etkisi büyük olur marmarayla akdeniz iklimi birbirini tut madıgına göre marmara bu konudan daha avantajlı bir fideden 2 -3 yıl verim alınır. akdenizde bunu tek yıllık yapıyorlar buşekil marmaranın kg farkı olur marmarada 2 ci senede gövde kardeşlemsi ortalama 6 tı kardeşleme olur buna verimdeki dekolteyi artırır su ec si farketttirir hava sıcaklıgı farkettirir benim acizane tavsiyem sincom arkadaşımız gibi deneme yapın ve gövde kardeşlemesi en az 3 tane olmasına dikkat edin o zamana kadar çiceklerini kopartın . yalandünya bu konuyu güzel özetlemiş.
Abi benim mesajımı bidaha okusanız çünkü bir soru sordum ama farketmediniz galiba teşekürler saygılar.
ismail 55
14-11-2012, 20:03
sayın sincom 10 bin çilek dikilecek tünel seranın ortalama maliyeti 800 metre oluk ve cocopeat masrafı olur oluklar 3000 tl cocopeat 3000 tl demir sehbaları kendiniz yaparsanız 1700 tl damlama 2 top gider 250 tl dinama tank ve sera masrafını bilemem çilegin isteklerini uygun hale getirir seniz 5 ton cok rahat alırsınız sorunuza inşallah cevap mermişimdir denemeden hesap yapamazsınız ben size 10 ton desem yalan söylemiş olurum kendi denemenizden sonucu bulabilirsiniz.
sayın sincom 10 bin çilek dikilecek tünel seranın ortalama maliyeti 800 metre oluk ve cocopeat masrafı olur oluklar 3000 tl cocopeat 3000 tl demir sehbaları kendiniz yaparsanız 1700 tl damlama 2 top gider 250 tl dinama tank ve sera masrafını bilemem çilegin isteklerini uygun hale getirir seniz 5 ton cok rahat alırsınız sorunuza inşallah cevap mermişimdir denemeden hesap yapamazsınız ben size 10 ton desem yalan söylemiş olurum kendi denemenizden sonucu bulabilirsiniz.
Teşekürler cevabınız için saygılar kolay gelsin
channelnewsasia.com - Videos (http://www.channelnewsasia.com/video/index.php?vidfile=w121024_sg_skygreens.flv)
sulama sistemiyle iligli bilgi göremedim.aynı su mu dönüyor sürekli yoksa su istedikçe mi veriyorsunuz?
Teşekürler ismail bey..
Size veya cevaplayabilecek arkadaşlara bir sorum var ben çileğime zaman saati koydum ve günde 5 kez suluyorum 1,5 saat aralarla bilen arkadaşlardan ricam kaç sefer sulamam uygun olur bi programlama yapabilirmisiniz bana ? teşekürler
serdar_akten
02-01-2013, 20:27
alın bir kovan arı hem arılar hemde siz bayram edin bu kadar basit
badembaba
22-03-2013, 10:45
Sayın İsmail 55 konuyu boşlamışsınız epeydir. Bursa'da yapmakta olduğunuz seradaki çalışmalarınız nasıl gidiyor, fotoğraf paylaşacağınızı yazmıştınız, bir aksilik yoktur inşallah?
milyonstar
02-04-2013, 12:55
güzel olmus hayırlı olur insallah emegini alırsın
oceaneagle55
03-04-2013, 23:24
Selamlar çalışmanız çok başarılı.Size bir sorum olacak bu sistemi tekrar kursaydınız yine aynı şekildemi kurardınız.Mesela raflı sistemin birbirine yakın olması sıkıntı oldumu.Selamlar
Çok güzel olmuş ellerinize sağlık, yalnız sormak istediğim bir şey var, şu anda yediğimiz çileklerde pek tat yok, diğer hazırlanan eriyiklerden mi kaynaklı bu? Sizinkileri yemedik ama :) Gerçekten çilekte pek tat yok, su içiyormuşum gibi geliyor bana :)
gandalfmk
12-04-2013, 19:01
Çok güzel bir çalışma olmuş, ellerinize sağlık.
İsmail Bey,
Bursa'daki seranızla ilgili çalışmalarınızı merakla bekliyorum, hatta siz de uygun görürseniz ilk fırsatta da gelmeyi isterim.
gerçekten çok güzel çalışmalar. emeğine sağlık.
swort5392
04-07-2013, 11:40
ellerinize emeğinize sağlık çok güzel olmuş inşallah hayırlı bir şekilde bitirim hasat etmek nasip olur .
Bol hasatlar ;)
çalışmanızı ilgiyle ve dikkatle okudum. tebrik ederim. Raflarda sanırım 2 sıra oluk kullanmışsınız. Fide dikim ara mesafelerini de belirtebilirmisiniz. hayırlı işler.
alitezel
23-05-2014, 23:01
Konuyu baştan sona büyük bir zevkle okudum bir mesajda sayın yalan dünya diyordu ki google a yazın bakın adam gazetelere çıkmış bende arattım durum nedir diye ama seranın satış ilanını görünce çok üzüldüm neden satışa çıktı istenilen alınamadı mı yoksa başka etkenler mi var bilen varsa anlatırsa sevinirim bu kadar emek boşa mı gitti ?????
LEVENT HÜLYA
03-01-2015, 20:59
Topraksız tarımda çilek ile ilgilibir tane bile başarı hikayesi yok. Fide başına 650-1000 gr verimden bahsediliyor ama gerçekte 350-400gr üzerine çıkan yok. Bu işle ilgili 2 yıldır araştırma yapıyorum, topraksız tarımda çilek yapanların hepsi vazgeçiyor. Türkiye'de bu konu ile ilgili bir tane bile başarı hikayesi yok. Paranızı boşa heba etmeyin. Detaylı bilgi için özelden msj atabilirsiniz.
ateşkaptan
04-01-2015, 18:19
Topraksız tarımda çilek ile ilgilibir tane bile başarı hikayesi yok. Fide başına 650-1000 gr verimden bahsediliyor ama gerçekte 350-400gr üzerine çıkan yok. Bu işle ilgili 2 yıldır araştırma yapıyorum, topraksız tarımda çilek yapanların hepsi vazgeçiyor. Türkiye'de bu konu ile ilgili bir tane bile başarı hikayesi yok. Paranızı boşa heba etmeyin. Detaylı bilgi için özelden msj atabilirsiniz.
Sayın Leventhülya;
Çilek konusunda iki yıldır çalışmalar yaptığınızı belirtmişsiniz. Tecrübeli olduğunuz bu konudaki çalışmalarınızı burada paylaşırsanız, bizlerde tecrübelerinizden faydalanmış olacağız.
Böylece detaylı bilgiyi mesaj atmadan öğrenmiş oluruz. Ne dersiniz!..
LEVENT HÜLYA
08-01-2015, 18:56
Tabii ki sorarsanız cevaplarım...
ateşkaptan
09-01-2015, 11:41
(Orijinal Mesaj Sahibi LEVENT HÜLYA
Tabii ki sorarsanız cevaplarım...)
Sayın LEVENT HÜLYA;
Foruma katılan tüm üyelerin yaptığı gibi, iki yıldır yaptığınız çalışmalarınız sonucunda, topraksız tarımda çilek yetiştiriciliği ile ilgili gözlemlerinizi; bir sayfa açarak, tüm forum üyelerinin bilgi sahibi olabileceği şekilde, fotoğraflarla süsleyerek, çilekte başarı hikayesi olmadığının nedenlerini öğrenmiş olurduk.
Açacağınız sayfada, sorma imkanı bulacağımızdan, bu sayfayı da kendi konusunda bırakmış oluruz diye düşünüyorum. Selamlar.
LEVENT HÜLYA
09-01-2015, 20:30
Bu forumda insanlar neden gereksiz polemiklere girmeye çalışıyor anlamıyorum. Birisi seranın satış ilanını gördüğünü yazmış bu kadar emek boşa mı gitti diye yazmış ona cevap yazdım. Bir çok kişinin emeği parası boşa gitti. Konu dahilinde birşey yazdım bunu polemiğe çevirerek konudan saptıran sizsiniz. Bu konuyu anlatmak için sayfa açmaya gerek yok. Sayfa açmanın verimli olacağını da zannetmiyorum. Bu konuda detaylı bilgi isteyene özelden yazarlarsa ticari üretim yapmış olanların telefonunu verebilirim. Daha faydalı olur.
ismail 55
12-01-2015, 16:54
sayın levent hülya arkadaşa cevap olarak yazdıgınız sera hakında bilginiz varmı yoksa neden cevap yazıyorsunuz
adnanpercin
19-01-2015, 00:57
650-1000 gr olsa neyse daha1.5-2 kg dan bahseden siteler ve kişiler hatat fideciler var.
OguzTural
14-08-2015, 19:40
Merhabalar,kuzenimle birlikte bir süredir çilek yetiştiriciliğiyle ilgileniyoruz.Ekim için kiralık yerlere baksakta topraktaki verimsizlik yüzünden bu işi yapamadık ama düzcedeki evimizin arka kısmında ortalama 600 m2 lik bi alanımız var orada sera çilek yapmayı düşünüyoruz.Burdaki üstadlarımıza sera nasıl kurulur masraflarımız nelerdir gibi bir çok sorumuz var yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler :)
oceaneagle55
16-08-2015, 10:23
Çilek yüksek ec değerli yetiştirme ortamını sevmiyor.Malesef bu sistemlerde heryıl ortamı değiştirmek lazım diye düşünüyorum.Direkt olukların yerine UV katkılı torbalara ekim yapılsaydı en azından değişimi daha kolay olurdu diye düşünüyorum.
Ben bu sene (sonbahar / kış?) Aeroponik çilek yetiştirmeyi deneyeceğim. O zaman ortam yenileme gerekmeyecek, bakım da minimum olacak. Ama hiç çilek denemedim, İzmir ikliminde dışarıda, sera koruması olmadan, köklerin hemen hemen doğrudan dış hava koşullarına maruz kalacağı durumda çilek başarılı olacak mı bilmiyorum.
Şimdilik deneme sistemini hazırlamaya çalışıyorum. Sulama sistemi çalışır duruma gelince paylaşacağım.
Guzel olmus emeginize saglik
01mehmet
10-02-2020, 01:22
fotolar...
Elinize emenize saglık bu zamanda daha üretim yapıyormusunuz
Yaşadınız zorlukları ve avantajlar nedir
Bu sekil sera kurmak maliyet ve işçilik olarak cok iyi ama nem ve güneş konusunda nasıl bir zorluk oldu sizin adınıza
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.