View Full Version : Durgun Su Kültüründe Kıvırcık Marul Denemesi
Arkadaşlar resimlerde sırasıyla fideler ekildikten sonra 4., 10., 16., 27., 43., ve 58., günlerde çekilen fotğrafları görmektesiniz. (Fideler 15.10.2011 tarihinde ekilmiştir.
Son fotğrafta eksik olan marullar satılmak için toplandıkları için yoklar. (Hastalıktan falan değil). Sormak istediğiniz herşeyi cevaplanaya hazırım. Herkese saygılar.
herşey ortada , sorucak birşey yok.ellerinize sağlık , çok güzel bir çalışma olmuş.
Gayet güzel görünüyorlar bol hasatlar bol kazançlar ,
Ben merak ettiklerimi sorayım.
1.Ektiğiniz marul cinsi türü ?
2.Son havuzdaki marullar kaça kaç ?
3.Havuz derinliği ne kadar?
4.Suyu ne sıklıkla yeniliyorsunuz?
5.Verim nasıl ?
6.Satış fiyatınız nasıl ? Kocaeli istanbula yakınlığı sebebiyle çok önemli konumda fiyatınız yüksek olmalı.
7.Karşılaştığınız en büyük sorun ne oldu ...
8.Isıtma yapıyormusunuz suyu veya ortamı...
iyi çalışmalar , kolay gelsin...
Sn. Delimus arpa çimlendirme konusunda hernekadar derdimi anlatamasamda sağlık olsun. Bu konudaki bütün yardım ve eleştirilerini bekliyorum. Şimdi sırasıyla sorularını yanıtlamaya çalışıyım.
1. Ektiğiniz marul cinsi türü ? Bu konu çok önemliyse fide aldığım yere bi sorarım. Ama ısrarla ektiğim bir cins yok. Fideci, abi bak bu cins güzel ondan hazırlıyım diyor bizde sen bilirsin deyip ekiyoruz.
2. Son havuzdaki marullar kaça kaç ? Şu an 300 m2 serada 12 adet 3*6 m boyutlarında havuzlarım var. Kullandığım straforlar 0,5*1m 2cm kalınlığında. İlk aşamadakilerde 59 adet delik var. Sonrakilerde ise 10 adet delik var.
3.Havuz derinliği ne kadar? Havuzları hazırlarken 2,5 cm kalınlığındaki 3m boyundaki 20 cm enli tahtalar kullanmıştım. Yani havuzlarım 20 cm derinliğinde ama ben havuzları yarıya kadar dolduruyorum.
4.Suyu ne sıklıkla yeniliyorsunuz? Valla bu konu beni neredeyse bu işten soğutuyordu. Şöyle anlatıyım. Serayı ilk kurduğumda 4500 adet göbek marul ekmiştim (2010 haziran ayıydı) 20. güne kadar marullar mükemmeldi (resimleri mevcut gönderebilirim). Sonra bir hastalık vurdu biz neden acaba diyene kadar tüm marullar çöp oldu. Sonra biz su ziyan olmasın diye suya bir miktar peroxid uygulayıp 4500 göbek marul daha ektik. Bu seferde marullar saçak saçak acayip bir hal aldı bir kısmı tohuma kalktı sunuç olarak bunlarında hepsi çöp oldu. Sonra aynı suya (tabi bu arada su azaldıkça takviye yapıyorum ama sonuçta eski suyun üstüne ekleme yapıyorum). 3500 adet kıvırcık ektik kıvırcıklar oldu ama resimlerdekilerle alakası yoktu hepsini ancak 300TL sattık. Hal böyle olunca bizde moraller sfırın altı. Hatta seradaki havuzların yarısını kaldırdık. Ama son bir deneme olsun diye 600 adet taze suya kıvırcık ektik ve oldular. Bunu üzerine 1200 adet daha yeni suya ekim yaptık onlarda resimde gördükleriniz . Şu an 1800 adet daha ekili ilk aşamada birkaç gün içinde büyük köpüklere alıcaz. Yani özetle her üründe suyu değiştirmeye başladım.
5.Verim nasıl ? Tam olarak bu soruyu anlamadım ama sayı olarak bahsedersem
3*6m lik havuza 36 köpük yani 360adet marul sığıyor. Bugüne kadar ektiğimiz marulların içinde tutmayan olmadı ama her havuzda 3-5 tane bodur kalanlar oluyor. Süre olarak ta 600 tanelik denemeyi 36. günde sattık. 1200 adetlıik resimdekileri ise 45. günde sattık.
6.Satış fiyatınız nasıl ? Şimdilik çok aşırı bir üretim olmadığı için daha İstanbul'a açılamadık. Ama sonuçta ürettiğimiz marul en fazla alacağınız para pazar fiyatının yarısı oda sizi hertürlü kurtarır. Şimdilik pazarcı bi komşumuz var ona veriyoruz. Tabi onunda işine geliyor hemen evin yanında yağmur çamur derdi olmadan gece gündüz istediği kadar alıyor.
7.Karşılaştığınız en büyük sorun ne oldu ... Valla iki mahsul tamamen koyunlara yem oldu daha ne olsun ama şimdi işin düzene girdiğine inanıyorum. Birde karşılaştığımız sorunların büyük kısmının plastik bardak içine ekim yapmaktan kaynaklandığını düşünüyorum. İki tur (önce 59 delikli köpüklere sonra 10 delikli köpüklere aktararak) üretim yaparak bu sorunu ortadan kaldırdık. Ayrıca bu sistemle hem işçilikten tasarruf sağladık hemde marulların suyunu 15 gün sonra tazalemiş olduk.
8.Isıtma yapıyormusunuz suyu veya ortamı... Ne yazıkki ne suyu ne ortamın ısısını kontrol ediyorum. İlk çöpe giden denemeyi kurtarmak için (Temmuz ayı olduğu için) kümeslerde olan petekle fanlardan almıştık ama nafile. Birde fanın yaktığı elektriği görünce yazın ekim yapmamak daha iyi diyor insan. Bakalım bu yaz görücez yeni düzenlemelerle durum nasıl olacak.
Bu arada son olarak şunları söylemek istiyorum. Benim bu kurduğum sistem topraksız tarımın taş devri. Bundan daha ucuza bir sistem kurmak için ancak nalbur ve keresteci akrabanızın olması gerek. Mükemmel bir sistem olduğunu söylemiyorum ama şimdilik iş gördüğünü söyleye bilirim. 600 adet, 1200 adetten sonra 1800 adetlik üretimimin resimlerinide sizinle paylaşaçağım.
gerçekten tebrik ederim.yaptığınız işi bu kadar net ve açık anlatmak çok güzel ,böyle oluncada size ancak teşekkür etmek gerekir.kolay gelsin başarılar dilerim.
Hastalık , Mantar oluyordu bizde Tagiant diye bir ilaç var onu suya ekliyordum 15 gün ara ile Birde yeşil kurt ilacı uyguluyorduk.
Kaç ton su kullanıyorsunuz bilmiyorum fakat 1800 adet için 1800adet marul / 360 (3*6msığanmarul)= 5 x 18m2= 90m2 havuz tabanınız 10cm su yüksekliği 9 ton civarı su yapar , 10 ton desek gübre maliyetiniz 30-100tl arası olur Bence 45günlük periyodu 15 günler halinde 2 kez suyu değiştirin,yani 15.gün 30.gün 2 kez hiç sorun yaşamazsınız.Antalyada yapılan su değişimini anlatayım mantıklı ama ben denemedim belki bir havuzda denersiniz. 2 değişim yapıyorsunuz gine 15. arayla fakat suyun yarısını yeniliyorsunuz yani havuzları yarısını boşaltıp yeni besin eriyikli su ekleyeceksiniz fakat bu zaman zarfında istediğiniz EC aralığında tuzlu su ekliyeceksiniz gübre eklemiyeceksiniz,bunun mantığı bir bitki günlük 200cc besin eriyikli su yeterli geliyorsa 15günx200cc=3lt buna göre değiştiriliyor su yüksekliğinide buna göre ayarlıyorsunuz.Boşa kullanılan gübreyi min. indirmek amaç.
Suyu havalandırmaya önem verin kökler devamlı oksijen ister,ileride Sisteme uvc cihazı eklerseniz suda hastalığı engellersiniz.
amatör hobici
03-01-2012, 23:24
Sn.my1981, Ellerinize emeğinize sağlık, mahsulünüz bereketli olsun. Benim de elimde parklara çiçek eken görevlilerden aldığım altı delikli köpük viyoller var onlara deneme amaçlı ekeceğim. Sizin bilgileriniz ve tecrübeniz beni casaretlendirdi. Açık havada yetiştirmeye çalışacağım için biraz beklemem gerekecek. Sizi takip edeceğim. Selamlar..
Suyu havalandırmanı ve dezenfekte etmende yarar var. Ne kadar uzak durursanız bakteriden virüsten o kadar size yardımı olur. Düz mantık bakmayın ben bir defa dolduruyorum sonra yeni ekimde tekrar dolduruyorum bu yanlış emekleriniz çok fazla mutlaka sürekli takip yapmalısınız emekleriniz ziyan olmasın. Bir ekerken bir dikerken 2 kişi ile 2 saat çalışıyorum başka hiç bir şeye dokunmuyorum mantığından biraz uzak kalırsanız daha iyi olacağının kanısındayım. Kolay gelsin çalışmalarında başarılar.
Nasıl dezenfekte etmek lazım bu sitemde önerilerinizi bekliyorum.
Herkese selamlar. Topraksız tarımı ticari olarak yapmak isteyen arkadaşlara bir fikir vermesi açısından kurulumdan bugüne kadar yaptıklarımı, harcadıklarımı en ince detayına kadar anlatmaya çalışacağım umarım faydalı olur.
İlk maliyetiniz sera maliyeti. Ben 300 m2 tünel tipi plastik serayı haziran 2010 da 4000 tl ye almıştım. Güncel fiyatları sera imalatçılarından edinebilirsiniz.
İkinci maliyetiniz kurulum ve kurulacak yerin zemin düzenlemesi için yapılacak harcama.
http://img825.imageshack.us/img825/8180/hpim7464.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/825/hpim7464.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Resimde de görüldüğü gibi benim serayı kurduğum yer epeyce eğimliydi. İlk başta akan su kültüründe domates yetiştirmeyi planladığımız için zemin hafif eğimli düzeltilerek içine kanallar açıldı. Fakat kanalların üzerine sera kurulamadığı için zemin tekrar düzeltildi. Yani boşyere iki defa fazladan dozer çalıştırıldı ve toplam 750tl verildi. Kurulumada ayrıca 350 tl verildi. Bu noktadaki önerim hangi sistemle üretim yapacağınıza çok iyi karar vermek. Akan su kültüründen durgun suya fikir değiştirince sera zeminindeki o hafif eğimi kazma kürek biz düzeltmek zorunda kaldık. Tabi Haziran Temmuz aylarını kapsayan bu çalışma akşam güneş battıktan sonraki çalışmalarla ancak 2 ayda bitti. Tabi serada gece çalışabilmeniz için elektrik çekildi (90 TL lik bir masraf; 4 tane ampul ve 4 tane 3lü priz, 100m de kablo)
http://img13.imageshack.us/img13/8078/s01g03t230610hpim7416.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/13/s01g03t230610hpim7416.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Resimde de gördüğünüz gibi o hafif yaptırdığımız eğim seranın iki ucu arasında 1-1,5m lik bir kot farkına neden olmuş ve bunuda insan gücüyle komple düzeltmeniz imkansız olduğu için havuz havuz zemini düzelttik sonuçta Pamukkale travertenleri gibi bir görüntü çıktı. Aslında ilk başta sağlı sollu iki havuz kuracaktık zemini düzeltemeyince 4 e çıkardık oda olmayınca 12 tane havuzda zemini ancak düzelttik. (Daha doğrusu havuzlara suyu dolduruncaya kadar biz oyle zannediyorduk.)
Gelellim havuzların maliyetine. Havuz kurulumunda dış çerçeve için 20cm enindeki 2,5 cm kalınlıktaki 3 m boyundaki 66 adet tahta kullanıldı.(360 TL). Tahtalar 3 yerinden tahta kazıklar monte edilip yere çakıldı. Yanlız tahtaları çaktıktan sonra su terazisine mutlaka alın çünkü zemine son ayarı tahtalara göre vericeksiniz. Biz ne yazıkki hortum tipi su terazisi yerine (zeten oyle bişeyi serayı kurduktan sonra öğrendik) normal küçük su terazisiyle bu işlemi yaptığımız için kimi havuzun terazisi kayık olmuş. Yani suyu doldurduğumuzda havuzun bir ucunda 1 cm su varken diğer ucu neredeyse taşıyor. Çerçeveler hazırlandıktan sonra içlerine kalın kartonlar serdik. Boylece naylonlara su dolunca baskıdan dolayı alttaki taşların delmesini onledik. Şu ana kadar delinen bir havuz yok. Bu aşamada keşke kartonların üzerine siyah çöp poşeti falan serseydik. Böylece yosun oluşumunu minimuma indirebilirdik diye düşünüyorum. Havuzların içine serdiğimiz naylon sera naylonu. Naylonu alırken mutalaka sıfır açılmamış bir top naylonu alın ve herbir havuz için tek tek siz kesin. Çünkü gözle görülmeyen ufak bir delik havuzdaki suyun boşalmasına neden olur. (tüm sera için 450adet strafor ve havuzlar için 1 top naylona 1100TL verildi). Serdiğiniz naylonları da tahtaların üstünden sarkıtıp masaörtülerini sıkıştırmaya yarayan plastiklerler sıkıştırabilirsiniz.Aldığmız straforlar 2cm kalınlığındaki 0,5*1m lik straforlar. Density olarak ne olduğunu hatırlamıyorum ama en ucuzunun bir kalite üstüydü. İyiki hepsini en ucuzundan almamışız arada birkaç tane vardı ilk kullanımdan sonra hepsi dağıldı ama diğerlerinde bir sorun yok.
Gelelim meşhur köpük delme işine. Köpüklere birbirlerine mesafeleri eşit olacak şekilde 10'ar delik deldik. Bir miktar köpükte (3. ve 4. resimde görülen boş köpükler) ortalarına 4 delik daha delip bir deneme yaptık ama onlardan randıman lamadık çok sık oluyorlar. Hatta bence 10 deliği bile karşılıklı değilde çapraz şekilde açmanın marulun büyümesi için daha çok yer sağlayacağını düşünüyorum. Ufak fideleri ektiğimiz ilk resimdeki siyah köpükler gibi. Köpükleri delerken plastik bardaklar orta kısma kadar sığacak büyüklükte delikler açtık. Fakat şu an sistemde bardak kullanmıyoruz ve delikler daha ufak açılabilir. Delerken uygun boyuttaki panç kullanıldı ama pançta şöyle bir surun var delme işleminden sonra parça pançın içinde kalıyor ve sonraki delmeyi yapmak için onu çıkarmanız gerekiyor. Onun için bence panç yerine uyun büyüklükteki matkaba takılan bileme taşı buluna bilirse daha rahat ve hızlı çalışılabilir.
Bu akşamlık bu kadar devamı yarın inşallah.
Benim seradada kota farkı var 1m civarı ben tezgahla işi çözmeyi çok daha hesaplı gördüm , Sisteme önceden karar vermek çok önemli.Sorunlar bir modeli kopyalamadığımız için çıkıyor aslında birazda ucuza kaçmaya çalıştığımızda bizim başımıza çok iş çıkıyor fakat önemli olan çözüm yaratmanız ki en mantıklısını yapmışsınız. Umarım kazancınız bol olur seranızı büyütürsünüz kolay gelsin...
Bardaklara ekmiyorsunuz , Viyol olarak mı koyuyorsunuz ?
Ben Kolloid gümüş ve hidrojen peroksitle dezenfekte etmiştim hiç bir sıkıntı çekmedim. Ama biraz pahalılar.
Sn Delimus
Fideler şu plastik viyollerde geliyor (heralde onlara da viyol deniyor). Fideleri çekince onların içinden rahatlıkla çıkıyor. Onları direk deliklere koyuyoruz o kadar.
Sn sezone hidrojen peroksiti ne sıklıkla ne oranda kullanmak gerek.
muallimayhan
07-01-2012, 19:24
Sevgideğer my1981 ; Gördüğüm kadarıyla bir dizi şanssızlıklarla bu işe başlamışsın. Umarım bu senin ve ekibinin şevkini kırmaz. Sen aslında pek çoğumuzun başaramadığı en önemli işi çözmüşsün. Topraksız tarımda sistemden kaynaklanan hataların mevcut olmasına rağmen sen kendi besinini kendin hazırlayabiliyorsun. Bu çok önemli bi şey.
Sistemde unuttuklarına gelince : durgun suda kurduğun sistemde kesinllikle ve kesinlikle suya oksijen vermen gerek. Bol miktarda oksijen vermediğin sürece boşa kürek çekersin.
Sistemine ya akvaryumculardaki gibi oksijen motoru takmalısın **** perlit , cocopeat gibi başka bir yapay ortam sağlamasın.
çalışmalarını yakından takip ediyorum.. Başarılar diliyorum.
idris şenol
07-01-2012, 20:58
durgunsu kültüründe su kaynağınız iyi durumda olmalı, zira ben 4 adt çeyrek varili yazın su yetiştirmede zorlandım
suyu devir daimi **** oksijen sağlanması yüksek düzeyde olmalı
besin kadar havada olmazsa olmazlardan
Havuzlar ve köpükler hazırlandıktan sonra geldik bir diğer uğraştırıcı ama şu an kullanmadığımız bir işe. Fidelerin konulacağı bardakların hazırlanmasına. Aslında piyasada bardak ebatlarında delikli saksılar mevcut ama soz konusu 4500 adet olunca vaz geçtik. Onların tanesi galiba 100 kr. kadardı. 4500 adet plastik bardak ise toptancılarda 30 tl kadardı. Sadece diplerine 4*5 delik delmek 3 gün kadar sürdü. 5-10 tanesini iç içe bir kişi tutarken diğer bir kişi uzun bir uç takılı olan matkap ile bunları deliyor ve ısınan matkap ucundan dolayı yapışan bardaklarıda bir kişi ayırıyor. Yanlız ilk mahsul ziyan olduktan sonra köklerin daha rahat etmesi için tüm bu bardakların kenarları tek tek makasla kesildi. Bununda yeterli olmadığını düşündüğümüz tüm bu bardaklar artık daha fazla kesecek delecek yer olmadığından atılarak iki safhada üretim yapmaya karar verdik.
http://img840.imageshack.us/img840/1509/dsc03459c.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/840/dsc03459c.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Gelelim ilk mahsule. İlk ekimde 4160 adet iceber marul ekildi (416TL veridi). 25kg ambalajlardaki kimyasallar toplam 300 TL civarı tuttu. (Bir kısımı ancak 4. ekimde bitti). İceberg marul daha çok para ettiği için birden köşeyi döneriz ümidiyle ekilmişti. 20. güne kadar herşey normaldi alttaki resimlerde de gözüküyor. Fakat yavaş yavaş dip çürüklüğü gözükmeye başladı. Çok engin tecrubemiz bunu temmuz sıcaklarından kaynaklandığını düşündürerek soğutma fanı ve peteği siparişi verdirdi. Halbuku ilaçla müdahale durumu çözebilirdi. Sonuçta 1 ay gibi bir sürede fan ve petek gelene kadar marulların çoğu çürüdü kalanıda tohuma kalktı onlarda koyunlara açık büfe ziyafet oldu. Arada olanların lezzeti gayet güzeldi. Yanlıx gelen petek ve fandan da beklediğimiz verimi alamadığımızı belirtmek isterim. (2*4m lik petek 750TL, 120 lik fan 900 TL, dalğıç pompa peteğe su basmak için 100 TL). Günlük ortalama 8-9 tl gibi bir sarfiyat yapan fan ve aşağı yukarı 3 varil suyu bitiren petek artık gerisini siz hesaplayın.
http://img834.imageshack.us/img834/7994/h01g03t230610hpim7404.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/834/h01g03t230610hpim7404.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img809.imageshack.us/img809/3862/h01g10t300610hpim7417.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/809/h01g10t300610hpim7417.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img15.imageshack.us/img15/5261/h01g20t100710hpim7441.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/15/h01g20t100710hpim7441.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
idris şenol
09-01-2012, 20:31
hava olayı nasıl ?
devir daim veya suya oksijen gibi katkılar varmı
birde marul için besin kitimi alıyorsunuz yoksa sizmi ölçüp tartıp hazırlıyorsunuz
İkinci turda da aynı miktarda iceberg marul ekildi. Yanlız ekim yapılmadan önce bütün havuzlardaki su hidrojen peroksitle dezenfekte edildi. (3lt hidrojen peroksit 90TL.) Aslında 20-25 ton suyu komple değiştirseydik daha hesaplı olurdu. Bu turda da marullar saçak saçak bir yapıda büyümeye çalıştı ve göbek sarmadılar. Velhasıl onlarda hayvanlara yedirildi. Bu aşamadaki sıkıntının bardaklardan kaynaklandığını düşünüyorum. Yanlız araya karışan birkaç kıvırcık marulu görünce 3. turda kıvırcık marul ekildi. 3000 adet ekilen kıvırcıklar ancak fide parasına satılabildi.
http://img853.imageshack.us/img853/2193/dsc03435h.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/853/dsc03435h.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img718.imageshack.us/img718/2936/dsc03470hx.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/718/dsc03470hx.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img638.imageshack.us/img638/6099/dsc03457d.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/638/dsc03457d.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
3. turda ektiğimiz kıvırcıklardaki problemin ise (bunda da ilk ekim yapılan suya devam edildi) galiba marul iri damar hastalığından dolayı bitki gelişiminin durması veya çok çok yavaş olması. Aslında pazarcının almayıpta bıraktıklarının daha sonra gayet güzel olduklarını gördük. Satışı galiba erken yapmıştık. Kalan turlarıda daha sonra yazayım. Bu arada herkes soruyor şu ana kadar havuzlara biri hava takviyesi yapmadım. Yanlız 1800 adetlik şu anda yaptığım ekimde bazı havuzlara hava takviyesi yaparak diğer havuzlarla aradaki farkı paylaşacağım. Birde en başından beri besin eriğini kendim hazırlamaktayım.Herkese saygılar.
farukmagat
13-01-2012, 19:04
Merhaba my1981,
Çalışmalarınızı ilgiyle izliyorum. Umarım sizi utandırmaz.
Yukarıdaki bir mesajda 300 metre plastik serayı 4000 Tl'ye aldığınızı yazmışsınız. Acaba o fiyatın içinde sera örtüsü de dahil mi? Cevaplarsanız sevinirim.
my1981 geç gördüm mesajınızı ben 3 ppm kullanmıştım 10 günde bir uygulama yapıyordum domates için tabii.
volkan355
15-01-2012, 10:33
Sn. my1981,
Benim gibi bir çok kişinin çalışmalarınızı ilgiyle takip ettiğinden eminim.
Özverili paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
merhaba
çalışmalarınız çok güzel
kullandığınız besinin formülünü yazarsanız çok seviniriz
iyi çalışmalar
idris şenol
11-02-2012, 19:11
sayın my1981 bu gün 1 adt kıvırcık aldım 2,5 00 tl verdim içim yandı:))
son resimlerinizi eklermisiniz
birde size sorum olacak
fe (demir 6 )elementin etiket içeriğini yazarmısınız teşekkür edrim
idris abi saygılar yarın resimleri çekip yüklerim. Soğuklardan pek fazla büyümediler pazarcı bile haftada bir soruyo. Ama marullarla aynı zamanda biraz yeşil soğan ekmiştim pazarcı onları almaya başladı keşke marul yerine soğan ekseydim. Neyse en son aldığım demir "DRT ferrosyn" diye bi marka internet sitelerinde ürün detaylı yazıyo. Saygılar.
Sayın SERDAL654321
Besin formülünü sayın Prof. Dr. Ayşe GÜL hocanın kitabındaki örnek değerlere göre hazırlıyorum. Kitapta hesaplamaların detayıda anlatılıyor. Eğer bu bilgiler yeterli gelmez ise tam olarak sorunun ne olduğunu söylerseniz yardımcı olmaya çalışırım.
Prof. Dr. Ayşe GÜL TOPRAKSIZ TARIM sayfa:115
Sezon Besin Elementleri mg/L
N P K Ca Mg Fe Mn Zn B Cu Mo
KIŞ 150 50 150 150 50 5 0,5 0,05 0,5 0,03 0,02
YAZ 230 60 200 250 36 5 0,5 0,05 0,5 0,03 0,02
En son partinin resimlerini yükledim. Şu an 60 günlük olmalarına rağmen bir önceki parti kadar olmadılar.
1. Gün
http://img830.imageshack.us/img830/715/g01dsc03849.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/830/g01dsc03849.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
9.Gün
http://img827.imageshack.us/img827/4619/g09dsc03859.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/827/g09dsc03859.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
24. Gün
http://img809.imageshack.us/img809/9884/g24dsc03862.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/809/g24dsc03862.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
32.Gün
http://img824.imageshack.us/img824/1043/g32dsc03870.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/824/g32dsc03870.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
61. Gün
http://img831.imageshack.us/img831/9084/g61dsc03875.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/831/g61dsc03875.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Çok sağlıklılar. Hadi hayırlı hasatlar.
Sayın my1981 marullarınızın gelişmesi güzel bende deneyeceğim ama mantar işinden vakit bulamıyorum. Marul kışın gelişmesi yavaş olduğundan ilk partiniz gibi büyümez. Mart ayında hasatı yaparsınız.
idris şenol
20-02-2012, 22:00
sayın my1981 elinize emeğinize sağlık
Necmi Uysal
03-03-2012, 10:04
sayın my1981 elinize sağlık. hem siyah hem beyaz strafor kullanmışsınız bunun bir sebebi var mı ve herhangi bir fark var mı? (suyun sıcaklığında herhangi bir değişiklik, yosun tutma, vb.)
Sayin Necmi bey
Siyah straforlari sonradan almistim. Nalburun elinde o renk kalmisti o yuzden almistim kalite olarak bir farki yok. Ama simdi keske hepsi siyah olsaydi diyorum en azindan yosun derdirnden kurtulurduk. Straforlar ister istemez bir miktar su emiyor ve beyaz olanlar bir sure sonra yemyesil oluyor ve diger tur ekim yaparken diger yuzu suya deyecek sekilde ters ceviriyorum. Sicaklik olarak bir etki yok.
idris şenol
20-03-2012, 15:50
sayın my1981 resimlerinizi ısrarla bekliyoruz
En son partinin resimlerini yükledim. Şu an 60 günlük olmalarına rağmen bir önceki parti kadar olmadılar. my1981
Sonuçta bunlar bitki ve süreyi birçok etmen etkilemekte.
Modern seralara sahip iklimlendirme, gübreleme otomatik vs.. etmenlere sahip fide üreticileri bile kesin tarih verememekte o hafta bulutlu hava kapalı geçse ne kadar ortamı ısıtsanızda, güneş ışını olmaması süreyi uzatır.
Bence sonuca bakın çokta kafanıza takmayın.Bol hasatlar , ellerinize emeğinize sağlık...
temelfusion
26-03-2012, 20:17
SN My1981 çalışmalarınızı ilgiyle izliyor ,başarılarınızın ve paylaşımlarınızın devamını diliyorum . Saygılarımla..
Uzun suredir ekleme yapmiyordum. Su 2 resmi eklemek istedim. Sirasiyla ilk resim para etmeyen marullar ve yetisince para etmeyecek olan fidelerin son hali. 2. resim ise elde kalan bedava versekte kimsenin almadigi soganlar.
serhat248
18-04-2012, 23:02
sen bırak bence bu işi
Serhat kardesim gece gece seni uykundan etmisiz yazdiklarimizi zahmet edip okumussun site ye uye olup cevap yazmissin. Hakkini helal et. Dedigin kadarini dusunecek kadar aklimiz calisiyor. Ama birseye varini yokunu yatirinca oyle hemen vazgecilmiyor.
kerimcan226
19-04-2012, 14:27
Sayın serhat248 emeğe saygı göstermek gerekir diye düşünüyorum.sayın my1981'in yaptıklarında hata yanlış var ise doğruyu siz ifade etseydiniz!sayın my1981 ve bizlerde hatanın ne olduğunu bilseydik aynı hata tekrarlanmasaydı!madem bu işi biliyorsunuz bilgi paylaştıkca coğalır ilkesi ile haraket etmek gerekmezmiydi? sayın serhat248 yapıcı olmak gerekmezmi en azından yıkıcı ve kırıcı olmaktan iyidir diye düşünüyorum.EMEĞE SAYGI DUYMAK GEREKLİ SAYIN serhat248.
idris şenol
19-04-2012, 22:43
sayın my 1981 siz devam edin
başarı,,, damlaların sürekliliği ile olur
t_ozurul
20-04-2012, 00:51
sayın my1981 çalışmalarına devam et,çünkü çalışana karşılığı vardır,acizane bir tavsiye besin eriğini,sayın kudret tezelden tedarik edersen veya kendisine bir msj atıp danışırsan daha iyi sonuçlar elde edeceğin kanaatindeyim,başarılar.
ayrıca sayın kerimcan 226 ya katılıyorum emeğe saygı gerek.
Sn. t ozurul resimdeki marullarda ne gibi bir problem gordunuz anlayamadim problem uretimde degil satista. Soyle bir gercekte var toplam 20-25 ton suda 4500 marulu yetistirmek icin kudret hocadan besin erigi aldiktan sonra kargo masrafi bilmemnesi marullari orkide fiyatina satmak lazim. Isi ticari olarak yapan arkadaslar durumumu anliyacaklardir.
sayınmy1981 sakın moralini bozma,hayatın kendisi zaten rizikodur,inşallah emeklerinin karşılığını alabilecek bir ortam bulursun,bazı saygısızlar kaş yapayım derken göz çıkarabilir aldırma.ALLAH yardımcın olsun.
t_ozurul
20-04-2012, 14:18
sayın my1981 ben marullarda bir problem gördüğüm için değil,farklı denemelerin,farklı besin eriğinin ve farklı tecrübelrin insanı dahada geliştireceği inancındayım,ayrıca sen bu işi bırak diyen arkadaşlara karşı senin destekçinim,aksine daha çok çaba göster,öyle kolay değil,yerin eğimini düzelt,sera naylonunu ser,kendi besin eriğini hazırla,bunlar takdir edilecek çalışmalar.Başarılar dilerim.
Sn. aygunhalim mesaj kutunuz dolu oldugu icin size ulasamiyorum. e mail adresimden bana ulasabilirsiniz
yalandünya59
23-04-2012, 10:52
Sevgili my1981,
Çalışmalarından dolayı seni kutluyorum, inan çok emek harcamışsın ve bıkmadan usanmadan azimle devam etmişsin etmende lazım doğrusuda budur zaten. Buarada kocaelide bacanaklarım var arasıra geliyorum gelince senide ziyaret etmek isterim, tabi uygunsa.
Ancak abi benim anlamadığım bazı şeyler var yazdıklarında şöyleki;
'Para etmeyen' 'hayvanlara giden' 'çöpe attık' gibi kelimeler var sen bunlarda gerçekten samimi ve ciddimisin, neden soruyorsun diyeceksin?
Bizim burda Tekirdağda bir ekrem amca var, seracılık yapar.
2 yapraklı kıvırcıkları-kıvırcık demeye 1000 tane şahit lazım.(senin gibi değil yani) topraklı tarımda 5000 adet hemde topraktan saydırarak kesmeden tanesini 50 krştan gözümün önünde sattı, sen mal çıkarıcaksın almayacaklar bizim burda adamın elini koparırlar, hemde senin yetiştirdiğin gibi kıvırcıklara takla atarlar.
Birdeki hemde sen Kocaeli gibi büyükşehirde bu işi yapıyorsun affedersin ama bana biraz tuhaf geldi. (Bu işte bir terslik var anlayacağın)
Yalan yazıyorsun demiyorum sakın yanlış anlama bir TERSLİK var diyorum.
Saygılarımla,
Sn. yalandunya59
Oncelikle iyi dileklerin icin tesekkur ederim. Her zaman ziyarete gelebilirsin. Durumu soyle izah edeyim. Kendi oturdugumuz yerde calistigimiz pazarci bir komsumuz vardi. 3 tur urunumuzu sagolsun aldi sirasiyla 600 adet, 1200 adet, son olarak 1800 adetlik turlari. Son turda kendisi bizden her zaman marul tedarik etmemizi istedi. Resimdeki 1800 adeti ektik arada bosluk olmamasi icin 1800 adet fide de ektik ve bu haftaya gelmek uzere 1800 adet fide sipariside verdik. Normalinda seraya 4500 adet marul sigmasina ragmen arkadas satista zorlanmasin diye boyle parti parti ektik. Fakat sagolsun marul bollasinca ucuz diye 25 kr tan 10bin adetlik bir serayi satin almis. Su an tabii kendisi hicbir sekilde karsimiza cikmiyor daha son partinin parasini da vermedi ona guvenip musteri aramayinca bu parti nerdeyse tohuma kalkti , fideleri aktaracak bos havuz olmayinca onlarda saha kalkti. Dun aksam hale 25 adetlik torbalar halinde 10 torba marul goturduk. Torbasi 5 tl den ancak 8 adeti satilmis. Artik kabzimalin bize verecegi parayi dusunun birde 10 adet bos torbanin 6 tl oldugu hesaba katin. Simdi soyleyin bu marullari ineklere vermiyimde ne yapiyim. Gecenin 3 unde hale mal goturdugunuze degermi.
Cemil B.
23-04-2012, 13:40
Allah Yardımcınız Olsun , Yılmamak lazım , suan marketlerde 1 liraya satılan marullaqr 3 ay kadar once 3 liraden satılıyordu üctelik avuc ici kadardı. zamanlama ve pazarlama önemli
Genel Olarak söylüyorum , Ne üretirseniz üretin pazarlamasını ve satısını yapamazsanız isterseniz en kaliteli ürünü üretin farketmez, pazar edinilmeli ve tek bir kisiye bagımlı kalınmamalı, sipariş alınıyorsa en az yüzde 30 kapora veya peşinat alınmalı.
temelfusion
23-04-2012, 21:20
ÇOK büyük bir adım atıp başladınız...... İkinci büyük adım sorunları görebilme, çözebilmede. İnanıyorumki siz de bunların farkındasınız , deneyim denen şey, işte böyle bir şey. Aldırmadan , üşenmeden , sabır ve inatla deneyin lütfen; İnanıyorumki dogru şeyler yapacaksınız sonunda..
Çok güzel görünüyorlar, elinize sağlık.
temelfusion
30-04-2012, 20:17
Degerli dualist pek tarzım degil fakat son 5 başlık altına yazdıgınız çok güzel görünüyorlar yorumu KEL ALAKA SANKİ ... okuyun lütfen alt üst başlıkları.........
Thracian
03-05-2012, 15:05
sayın my1981 oncelikle tebrikler, urunlerinizi cok begendim. bende ticari faaliyet olarak seracılık dusunuyorum, kendi seranız hakkında bilgi verirseniz sevinirim, kac m2 ne ekiyorsunuz, ne kadar yatırım yaptınız
Sn. Thracian ilk sayfaya goz gezdirirseniz yeterince bilgiye ulasacaginizi dusunuyorum. Onlarin disinda akliniza takilan her konuda yardimci olmaya calisirim. Simdilik marula devam ediyorum, ayrica bir miktar taze sogan da yetistirdik. Ama baska urun arayisi icindeyiz. Saygilar.
yalandünya59
28-05-2012, 11:41
Sevgili my1981,
Uzun zamandan beri fotoğraf yok, sera ne alemde.
Neler diktiniz, kıvırcık ve marula devammı?
Seran yanlış hatırlamıyorsam tünel tipiydi, yine bodur bitkilerden
çilek gibi, oturak ayşe (taze fasulye) gibi farklı altertatifler ekmeyi düşünüyormusun?
Kısaca sendeki gelişmeler neler? Öğrenmek isteriz...
Saygılarımı sunar, hayırlı kazançlar dilerim....
muallimayhan
01-06-2012, 09:35
sevgideğer My 1981 : Öncelikle tebrik edeyim. Sonuçta para kazanamamış olsanda az zamanda büyük ve önemli tecrübeler kazandın. Bizler küçücük bir akvaryumda 20-30 tane soğanı yetiştirmek için yok ph metreydi, yok ec metreydi , yok zaman saatiydi yok hava motoruydu , yok günde kaç saatte kaç dakika hava verileceğiydi gibi masa üstünde hesap makineleriyle neredeyse bir yılımızı heba ederken ( Biz diye çoğul kullandım İnş. alınganlık yapmaz değerli arkadaşlar ) sen kocaman havuzlarda gördüğüm kadarıyla ne hava motoru ne elektirik , üstelik kendi hazırladığın besinlerle 10 numara ürün yetiştirdin.
Önüne çıkan engelleri hedefe ulaşmak için atlaman gereken birer çıta olarak farzet ve devam et bence gerçekten örnek alabilecek düşünceye sahip arkadaşlar var forumda ,
Son olarak durgun suda yaptığın soğanlarda hangi ec- ph oranları kullandın. EC : ? PH :? yi yazabilir misin ? Bende bu sene senin yaptığın sistemin aynısını yapacağım.
Sevgilerimle
Ayhan abicim saygilar ve iyi dileklerin icin tesekkurler.
Sogan icin kullandigim farkli bir besin formulu yok. Marulda ne kullaniyorsam o. ph degerlerim 5.8 = 6.3 civarlarindaydi. (havuzlardaki su miktari sabit olmadigi icin havuzlar arasinda boyle bir fark vardi). EC degerlerine gelince kis aylarinda 1,8 = 2,2 civarlarindaydi simdi 1,2 =1,5 civarlarida. Bu arada sogani yetistirdigim su marul mahsulunu topladiktan sonra kalan suydu. Marul icin suyu nekadar tazelersen o kadar guzel oluyor. Birde sogan konusunda soyle bir durum var 0,5x1 m lik straforlara 165 adet sogan ekmistim. Aralarinda en fazla 1 cm aralik vardi. Urun yetisiyor ama toplamasi bir dert kopukleri havuzdan almaya kalkinca kiriliyor. Yani bence sogan icin yogunlugu daha yuksek ve ebatlari daha kucuk 0,5x0,5m gibi belkide daha kucuk kopuk kullanilmali. Ticari anlamda dusunen arkadaslar icin sunu soyleyebilirim birim alanda alinan mahsul maruldan daha fazla sure olarakta daha kisa ama demet haline getirmeden kimse almiyor yani iscilik sorunu halledilirse maruldan daha karli. Umarim yazdiklarim ilgilenenlere yardimci olur baska akillara takilan birsey varsa yadim ve paylasimda sinir yok herkese kolay gelsin.
Sayın my1981 çalışmalarınızı ilgi ile takip ediyorum.Benim size birkaç sorum olacaktı.Cevaplarsanız çok sevinirim.
1)Soğanları ortalama kaç günde hasata getirebiliyorsunuz?
2)Soğan demetinde kaç soğan olması isteniyor ve demetini kaça satabiliyorsunuz?
3)Metrekarede 350-400 soğan yetişebilir diye tahmin ediyorum.Bunu marulla kıyasladığınızda soğan nasıl daha karlı oluyor?
Saygılarımla.
muallimayhan
01-06-2012, 22:29
Sevgideğer My 1981:
Şu bizimle paylaştğın tecrübelerinle bizlere ( En azından bana) ne kadar önemli bilgiler kazandırdığını tahmin dahi edemezsin. Ben ve benim gibi belki onlarca belki yüzlercesi bu sırlı kapıdan içeri girdiğimizde kim ne derse o yöne gidiyorduk. Çoğu arkadaşım gibi çabamızın meyvelerini bir an önce görebilmek için soğan - marol gibi yeşil yapraklılarla kolları sıvadık. Belki inanmazsınız bu işlere ilk başladığımda 2 düzine yeşil soğanı yetiştirmek bana neredeyse 400 liraya maloldu. yani kendi yetiştirdiğim yeşil soğanın tanesini 16 liraya yedik afiyetle...
Sen olmasydın aynı kısır döngü içerisinde belki uzun zaman boyunca devam edip gidecektik. Bu kışın Osmaneli'nin Beşevler köyünde senin sistemin minyatürünü kurdum. Besininide senin gönderdiğin formül üzerine kendim hazırladım. Ne elektirik, ne zaman saati , ne de hava motoru, 60* 100 cm lik straforlar üzerine her birine 980 adet kıska ekerek naylondan oluşturduğum küçük havuza saldım straforları. toplam 10 strafor * 980 kök 9800 kök yeşil soğan kıskası ... Bir hafta sonra soğanlara bakmaya gittim 10 cm yi geçmişler , 3. haftada şubat sonunda 40 cm ulaşmış soğanlar, ama satamadık.
Serasını Kullandığım Ali arkadaşım -Hocam bu güzelliği bozmayalım , Şu Yeşilliğe bak diyerek satmaya bile kıyamadı .,
Lafı fazla uzatmaya gerek yok. Senden çoook ama çok şeyler öğrendik. Allah işini gücünü rast getirsin. Cesaretin yeter , Yakında senden öğrenerek yapmış olduğum yarım dönümlük bahçede yaptığım çalışmaları bende bir başlık altında buradan paylaşacağım. Yarın hafta sonu . Sistemleri çalışır hale getirerek bende ağaçlar netin sevgideğer müdavimleriyle bilgilerimi paylaşırım.
En derin sevgilerimle...
Butun arkadaslarin iyi dilekleri icin tesekkurler. Paylasima sonuna kadar devam. Maddi olarak birsey elde edemesekte birseyleri basarmakta guzel. Simdi Sn. efe446 nin sorularini cevaplamaya calisiyim. Oncelikle yetisme suresi olarak net birsey soylemek zor ama marulla kiyaslandiginda ondan daha cabuk hasata geldigi kesin. Ekteki resimlerin ilki 12 subat ta digeri 20 subatta cekilmisti ve soganlar mart ayindaki ara ara acan gunes ile birlikte 1 ayi tamamlamadan hasata gelmis ayni zamanda ekilen resimdeki marul fidelerini ise ikinci havuz aktarimini ancak yeni yapmistik. Sogan demetlerine asagi yukari 8=10 adet konuluyor. 0,5x0,5m lik kopuklere 75 adet falan sigiyordu yani ortalama 7 demet sogan kesin cikiyordu. Yani marulla ayni ebatlardaki alandan 10 adet marula karsilik 14=15 demet sogan aldik. Fiyat olarakta sogan toptan 1,3 tl yi gormusken marul toptan 1 tl yi gecmemisti. Son olarak metrekareden ben soylediginiz kadar almadim ama alinabilinecegini dusunuyorum. Fakat bunun icin kurulacak havuzlerin eni 1 m yi gecmemeli. Boylece havuzun her iki tarafina gecerek kopuk havuzdan cikarilmadan soganlar toplanabilir. Fakat strafora cok fazla delik acildigi icin mukavemeti cok fazla azaliyor soganlari toplarken bile kirilabiliyor. O yuzden bir mahsulde butun kopukleri ziyan etmemek icin dogru ebat ve yogunlukta strafor kullanilmali. Birde strafora acilacak delikler onemli. Delikler duz acilmak yerine piyasada konik sekilde hazir zimpara matkap uclari var (Bu arada fikir sayin Seasone ye aittir.) onlarla acilan deliklere soganlarin dibi konuldugunda cok rahat bir sekilde ekim yapilabiliyor. Insallah bir sey unutmamisimdir baska soru olursa cevaplayabilirim/ Herkese saygilar.
İlgi gösterip sorularımı cevapladığınız için çok teşekkür ederim.Bol bol hasatlarınız olur inşallah.Çok olmadıysam bir sorum daha var.Anladığım kadarıyla en büyük sorunlardan biri straforun dayanıksız olması ve kırılıp değiştirilmesi.Strafor yerine geçebilecek daha dayanıklı bir malzeme yok mudur acaba?Bir kere alınsın bir daha değiştirilmesin.Benim aklımda bir malzeme var fakat tam olarak ismini bilmiyorum.Genelde balık tutmak için aldığım şamandıralarda kullanıyorlar.Sıkıştırılmış sünger gibi sağlam bir malzeme ama bu iş için üretimi yapılıyor mu bilmiyorum.Bence değişik fikirleri olan varsa yazsın belki bu sorun ortadan kaldırılabilir.Tekrar bol hasatlar.
Saygılarımla.
gazeteci28
02-06-2012, 21:14
Yeşil soğan üretimi düşünen arkadaşlar perliti kullanabilirler.
Bu linkte (http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150436538268640&set=a.10150410277223640.364590.724083639&type=3&theater) yaptığım çalışma mevcuttur.
Bu linkte (http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150452971068640&set=a.10150410277223640.364590.724083639&type=3&permPage=1) de büyüme evresi bulunuyor.
Kırılma, derdi yok, delik açma derdi yok.
Kolay gelsin.
Sn. gazeteci28 sistem sahane gozukuyor benim 3*6 metrelik havuzlara bunu nasil uygularim perlitte yosun problemi oluyor galiba detayli anlatabilirsen cok sevinirim
Perlitin dezenfeksiyonu zor olsa gerek sonuçta su vanayı açınca akıp gidiyor ama Sayın my1981in sistemi perlit kullanımı için biraz büyük sanırım.Birde Sayın gazeteci28 kulladığınız ıskaların boyutu biraz büyük değil mi? Özellikle mi bu boy seçtiniz bir nedeni var mı?
SAYIN MY 1981 yaptığınız calişma cok güzel olmuş sizi başta tebrik etmek isterim konu ile alakalı daha geniş bilgilerinizi almak tecrübelerinizden yararlanmak isterim sizin icinde bir mahsuru yoksa sizinle tl konuşmak isterim 0536 785 84 14 adım okan kolay gelsin....
gazeteci28
01-09-2012, 17:31
Sayın my1981,
Sn. gazeteci28 sistem sahane gozukuyor benim 3*6 metrelik havuzlara bunu nasil uygularim perlitte yosun problemi oluyor galiba detayli anlatabilirsen cok sevinirim
diye soruyorsunuz. Sorunuza geç cevap verdiğim için özür dilerim.
Perlitte yosun problemi o kadar önemli değil. arzu edenler bomza gibi benzeri maddelerde kullanabilirler. Hatta dişli kum bile olabilir.
Yosunlar besin eriğine ortak olurlar o kadar.
Halil Balaban
04-09-2012, 15:35
Sayın my1981,
Gösterdiğiniz büyük çaba, takdire şayan. Bazılarına göre bir kaç numara büyük geldiği olmuş ama
siz aldırmayın. Benim doğum yaşım 60, ticaret yaşım 42. Size ticarette ata sözü gibi geçerli bir veciz söz aktarayım. Derler ki " KAR İŞİN DEVAMINDADIR." Azim ve sebatla devam. Başarı ve kazanç seninle olacaktır. Sevgi ve saygılarımı sunarım. Hoşça kalın, dostça kalın.
HALİL BALABAN
gazeteci28
05-09-2012, 13:19
Sayın my1981,
Gösterdiğiniz büyük çaba, takdire şayan. Bazılarına göre bir kaç numara büyük geldiği olmuş ama
siz aldırmayın. Benim doğum yaşım 60, ticaret yaşım 42. Size ticarette ata sözü gibi geçerli bir veciz söz aktarayım. Derler ki " KAR İŞİN DEVAMINDADIR." Azim ve sebatla devam. Başarı ve kazanç seninle olacaktır. Sevgi ve saygılarımı sunarım. Hoşça kalın, dostça kalın.
HALİL BALABAN
Halil abi,
Anlayışın ve teşviklerin için teşekkürler.
Söylediğin istikamette devam ediyorum.
Saygı ve hürmetlerimi sunarım.
Halil Balaban
10-09-2012, 14:43
Sevgili kardeşim Gazeteci28,
Mesajını şimdi okudum. Cevabım ihmalden değil, görmemekten gecikti özür dilerim. Tuttuğun istikameti hiç terketme. Bu söz Atalarımızın yüzlerce yıllık deneyimlerinden süzülmüş, bize, günümüze ulaşmış bir tavsiyedir.
Yazılarını taktirle okuyorum. Bilgi birikimine hayranım. Bana göre biriktirilebilen en büyük servet bilgi birikimidir. İnsana ya babadan servet kalır, ya da başarı ve para BİLGİ ile kazanılır.
Sevgi ve saygılarımı sunarım kardeşim. Hoşça kal, dostça kal.
HALİL BALABAN
Çok güzel olmuş . Tohumdan hiç ürün elde edebildinizmi ?
Maritima cinsi kaplamali tohumlardan kendim yetistirdigim marullar. Ne yazikki istedigim gibi degiller. Son resimde gozuktugu gibi sapa kalkar gibi oluyorlar. Sebebiyle ilgili yorum yazan olursa sevinirim. Gecen haftaya kadar seranin ustunde %60 golgelik vardi acaba onunla ilgisi olabilirmi.
Sık dikim olduğu için yukarı doğru büyüme eğilimi gösteriyorlar sanırım.
gazeteci28
14-10-2012, 18:47
Sayın my1981,
Sorun gölgelikten kaynaklanıyor. Işığın az olduğu bir bölümde marul fidesi yetiştirirken bende aynı sorunları yaşamıştım. Sık dikimlerde de boya kaçmalar söz konusu. Bitkilerin yaşama dürtüsü aynen insanlar gibi. Şartlara göre kendilerine çeki düzen veriyorlar.
Çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyorum. Kolay gelsin.
muallimayhan
14-10-2012, 23:32
Yazın soğanlarda bende benzer sorunlarla karşılaşmıştım. Havaların aşırı sıcak gitmesi bence bu durumun sebebi. Marol , soğan sıcağı hiç sevmiyor. Serada değilde açıkta çalışsaydın **** seranın naylonlarını açsaydın daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Tohumdanda olsa , fidedende olsa marol sıcağı görünce direkt olarak sapa kalkıyor. Eksi 8 dereceye kadarda dayanıyor. Kasım sonuna kadar serayı iptal et bence. Kolay gelsin.Başarılarının devamını diliyorum
idris şenol
16-10-2012, 07:33
merhaba sayın my1981 ,çalışmalarınıza hayranlık duymamak elde deyil
yazımn balkonda kıvırcık denemem hüsranla sonlandı
sizin bahsettiğiniz uzama bende üçe katladı ve kırmızı örümcek oluştu ayrıca
rengide saradı
1. çok sıcak ortam kıvırcıkları tohuma yönlendirde,
2. gölge olması ,cılız kalmasına sevep oldu
sizden ricam kaplamalı tohumu hangi firmadan ve en az nekadar getire biliriz
idris abi saygilar. Insallah bikmadan yola devam ediyosundur. Her zaman her turlu yardim icin burdayim. Tohum konusuna gelince Enza zaden firmasindan temin ettim. En az 10.000 adet tohum iceren tene kavanozda satin aliyorsun . Fiyatida 225 TL idi. Ben mesela 2 kisi ortak satin almistim. O sekilde satin alma yoluna gidebilirsin.
idris abi saygilar. Insallah bikmadan yola devam ediyosundur. Her zaman her turlu yardim icin burdayim. Tohum konusuna gelince Enza zaden firmasindan temin ettim. En az 10.000 adet tohum iceren tene kavanozda satin aliyorsun . Fiyatida 225 TL idi. Ben mesela 2 kisi ortak satin almistim. O sekilde satin alma yoluna gidebilirsin.
Merhaba, nereden aldınız acaba, internetten mi? Varsa linkini yollar mısınız?
Sn. bountr
agtohum diye internetten aratirsaniz siteleri cikiyor. Orada sagolsun maruldan sorumlu ziraat muhendisi arkadas Serkan Kaplan cesit konusunda oneri ve yardimci oluyor.
bende my1981 ile iletişim halindeyim.yaptıgımız denemede
http://img429.yukle.tc/images/75612012-10-01-302.jpg
http://img426.yukle.tc/images/31222012-10-28-355.jpg
ancak bir sorunla karşılaştık.oradaki marullardan birkaç tanesini eve götürmek için arabaya koydum.30 dk sonra baktıgımda marullar solmuş ve yenmeyecek hale gelmişti.Bu konuda bir fikri olan var mı? şimdiden teşekkürler.
Sn. arafx marullar cok guzel gorunuyor elinize saglik. Pazarci kokunu kesmeden alip pazarda satis sirasinda tezgaha koyarken kesiyordu. Fakat sondan bir onceki denememde Fonseca diye iri marul cinsi denemistim sabah 6 da kalkip topladim koklerini kestim o sira sepetlere 8 tane zor sigiyordu kahvaltidan sonra saat 8 gibi goturecektim bir baktim sepetlerin yarisi bos. Benim tahminim marulun cinsiyle alakali. Ayrica kullandigimiz formul her marul cinsinde ayni gelismeyi yapmiyor galiba. Birde gene satamayip elimde kalan marullardan yarin bi deneme yapip arabada bir tur attiracagim resimlerini yuklerim. Son olarak toprakta yetistirilen marullarda boyle bir sorun olmuyor galiba. Uzman arkadaslar yorum yaparsa sevinirim.Saygilar.
gazeteci28
01-11-2012, 15:10
Marulun cinsi dayanıklılıkla alakası olabilir. Benim dememem fonseka cinsi kaplamalı marulla oldu. Soğuklar büyümesini engelledi havalar ısınınca serpildiler çok güzel oldular. Ziyaretime gelen arkadaşlara verdim. arabanın bagajında unutmuşlar üç gün sonra aldıklarında hala bozulmamış olduğunu bana söylediler. Test ettik diye de bana takılıyorlardı.
Marulun hasatına yakın yalnızca su kullanmak gerektiği konusunda da yazılar var. Malum marulda nitrat birikmesi oluyor. Denemenizi birde böyle yapın isterseniz. Hasattan önce 3-5 gün yalnızca suyla besleyin besin eriği vermeyin.
my1981 hocam çalışmalarınızı baştan sona okudum takip ettim. Siz gerçekten takdire şayan bir paylaşımda bulunuyorsunuz. Çok Teşekkür ederim. Rabbım çabalarınızı boşa çıkarmasın inşallah.
Marulun cinsi dayanıklılıkla alakası olabilir. Benim dememem fonseka cinsi kaplamalı marulla oldu. Soğuklar büyümesini engelledi havalar ısınınca serpildiler çok güzel oldular. Ziyaretime gelen arkadaşlara verdim. arabanın bagajında unutmuşlar üç gün sonra aldıklarında hala bozulmamış olduğunu bana söylediler. Test ettik diye de bana takılıyorlardı.
Marulun hasatına yakın yalnızca su kullanmak gerektiği konusunda da yazılar var. Malum marulda nitrat birikmesi oluyor. Denemenizi birde böyle yapın isterseniz. Hasattan önce 3-5 gün yalnızca suyla besleyin besin eriği vermeyin.
istemeyerekte olsa 1 gun marullar gübresiz suda kaldılar , soldular besin eriğiyle ec ve ph ı ayarladıktan sonra 20 dk içerisinde düzeldiler.
Bu mahsulude ineklere ve tavuklara verdikten sonra kivircik mevzusunu kapamis bulunuyorum.:D
idris şenol
07-11-2012, 23:00
kırılma noktası bu olsa gerek:))
bu noktadan sonra topraksız kültürün büyüklerini davet ediyorum,
nedersiniz kudret bey my1981 kıvırcık işini kıvırabilcekmi:))sizden yardım bekliyoruz
Kudret Tezel
08-11-2012, 07:36
Ben buradayım İdris bey.......:)
bence kıvırdıda pazarlama konusunda biraz sıkıntı var galiba .)
Sn. idris senol
Uzun sure en son mesajimi topraksiz tarimda kirilma noktasi basligi altina yazip yazmama konusunda kararsiz kaldim. Sonra fazla moral bozuklugu yaratmamak icin buraya yazdim. En buyuk tesellim Antalyadaki gibi urunler cope gidecegine ineklerim, tavuklarim tuketiyor. Burdan bu ise gireceklere tavsiyem ilk once bu urunlerin satilmadigi zaman tuketebilecek hayvan edinmeleri :)). Simdiki amacim seraya olabildigince cesit sebze ekip es dost akrabanin sebze ihtiyacini karsilamak. Gecen mayis ayinda ektigim domateslerden o kadar ilgisizlige ragmen halen domates topluyorum mesela. Yer bos kalmasin diye ektigim kavunlari en sonunda dun soktum dagittigim herkes o kadar begendiki. Birde aklimda pepino yetistirmek var bu tarz fikirleri olan arakadaslar paylasirsa sevinirim. Herkese iyi calismalar.
Halil Balaban
08-11-2012, 15:54
Anlaşılıyor ki, satış, üretimden daha önemli. Ürün yetiştirmeyi nasılsa kör, topal da olsa yapıyoruz. Ancak satış konusunda daha çok beyin fırtınası yapmaya ve çözüm yolu aramaya gerek var.
Büyük işletmeler kuran sermaye sahipleri, profosyonel satış elemanı istihdam ederek veye satış departmanı kurarak, malı yurt dışına gönderebilirler. Zaten bu iş baştan halledilir. Dolayısıyla satış sorunu olmaz. Orta boy üreticiler de hale mahkum olsa bile iyi kötü idare ederler. Ancak küçük miktarlada üretim yapabilenler, satış sorununu hep yaşayacaklar gibi. Bunun üstünde çok kafa yormak lazım. Saygılarımla.
HALİL BALABAN
gazeteci28
09-11-2012, 15:12
Sayın my1981, iki ayrı mesajınızda da dezenformasyon kokusunu sezdiğimi üzülerek belirtmek istiyorum.
Burası topraksız tarımda ürün yetiştirme yeri. Küçük ya da büyükbaş hayvan besleme yeri değil.
Besin eriği konusunda hiç bir açıklamanız yok. Hangi formülasyonu kullanıyorsunuz? Besin eriği hazırlama konusunda forumdan ya da dışarıdan ne tür yardımlar aldınız? Bu tür bilgileri vermeden yaptım olmadı ineklere verdim sözleriniz bu işe yeni girenler için dezenformasyondur.
Kendinizi yetkin görün sonrada olmuyor deme ayrıcalığında bulunmadığınızı söylemek isterim.
Sayın my1981, Besin eriği ile ilgili bilgilendirmenizi özellikle rica ediyorum. Saygılarımla.
Sn. idris senol
Uzun sure en son mesajimi topraksiz tarimda kirilma noktasi basligi altina yazip yazmama konusunda kararsiz kaldim. Sonra fazla moral bozuklugu yaratmamak icin buraya yazdim. En buyuk tesellim Antalyadaki gibi urunler cope gidecegine ineklerim, tavuklarim tuketiyor. Burdan bu ise gireceklere tavsiyem ilk once bu urunlerin satilmadigi zaman tuketebilecek hayvan edinmeleri :)). Simdiki amacim seraya olabildigince cesit sebze ekip es dost akrabanin sebze ihtiyacini karsilamak. Gecen mayis ayinda ektigim domateslerden o kadar ilgisizlige ragmen halen domates topluyorum mesela. Yer bos kalmasin diye ektigim kavunlari en sonunda dun soktum dagittigim herkes o kadar begendiki. Birde aklimda pepino yetistirmek var bu tarz fikirleri olan arakadaslar paylasirsa sevinirim. Herkese iyi calismalar.
Sn. arafx marullar cok guzel gorunuyor elinize saglik. Pazarci kokunu kesmeden alip pazarda satis sirasinda tezgaha koyarken kesiyordu. Fakat sondan bir onceki denememde Fonseca diye iri marul cinsi denemistim sabah 6 da kalkip topladim koklerini kestim o sira sepetlere 8 tane zor sigiyordu kahvaltidan sonra saat 8 gibi goturecektim bir baktim sepetlerin yarisi bos. Benim tahminim marulun cinsiyle alakali. Ayrica kullandigimiz formul her marul cinsinde ayni gelismeyi yapmiyor galiba. Birde gene satamayip elimde kalan marullardan yarin bi deneme yapip arabada bir tur attiracagim resimlerini yuklerim. Son olarak toprakta yetistirilen marullarda boyle bir sorun olmuyor galiba. Uzman arkadaslar yorum yaparsa sevinirim.Saygilar.
idris şenol
09-11-2012, 16:52
sayın my1981 sizinle bir yıla yakın bir zamandır bağzen telofonla bağzen formda fikir alışverişi yaptık
siz en başta marul çalışmalarınız iyi gittiğini hatta izmitteki pazarcı arkadaşlar kıvırcıklarınızı ara hale geldiğini söylediniz
sizin son yazılarınızda üretimdede aksaklıklar olduğu ve pazar sorunu oluştuğu yönünde
şimdi
ne olduda pazarda ve üretimde sorun oldu!
kudret bey size yardım etmeye hazır olduğnu beyan etti
fakat sizin maalesef bu işi sonlandırdık deminiz hakikatten çok şaşrtıcı
ayrıca pepino konusunda maalesef TÜRK insanın damak tadına hitab etmir
bana sorarsanız çilek ,kısa zaman için soğan
Sn. gazeteci28 mesajiniz biraz agir geldi ama olsun
30 numarali mesajimda kullandigim ppm degerlerini ve hangi kaynaktan edindigimi yazmisim. 62 numarali mesajda da ph ve ec degerlerini vermisim. Basladigim ilk gunden itibaren ayni fomulu kullanmaktayim ve besin erigi hazirlamakta kimseden yardim almadim. ppm degerlerinden hangi malzemenin ne miktarda kullanilacaginin hesabi Sn. Ayse Gul hocanin kitabinda aciklanmis. Ama merak ediliyorsa boyle bir bilgiyi elimden geldigince aciklarim ******. Ayrica actigim baslikta mumkun oldugunca kimseye gereksi gaz vermemek icin olanida yazdim olmayanida hata ettiysek affola. Bundan sonra hep iyileri yazariz insallah.
gazeteci28
09-11-2012, 18:06
Sayın my1981,
Şahsınız eleştirilerimi hak etmemiş olsa bile, ameliniz bu eleştiriyi biraz hak ettiğini düşünüyorum. Samimiyetiniz tavrınızı belirleyecektir.
Kitap konusuna gelince. Bahsetmiş olduğunuz kitabın yeni baskısı da çıktı. Öncekini ve son baskıyı aldım. Her şey kitapta yazıldığı gibi olsaydı hayat çok kolay olurdu herhalde.
Bahsetmiş olduğunuz kitapla ilgili bir eleştiriyi aşağıdaki linkte yaptık. Hocaya ulaşmaya çalıştım cep telefonundan mesaj yazdım eksiğini bildirdim geri dönmedi.
Bu tavır bilim adamlığıyla alakalı bir durum mu bilemiyorum.
Link aşağıda 44. mesajdan sonrasını okuyabilirsiniz.
Türkçe Topraksız Tarım Kitapları (http://www.topraksizkultur.com/forum/showthread.php?tid=7&page=5)
Eleştirim; olan bir işi olmazmış gibi göstermenize idi. Ben yaptım oldu ve marullar 3 gün arabanın bagajında kaldı diyorum, siz ise yarım saatte pert oldu diyorsunuz. O zaman besi kiti hazırlama aşamalarınızı yazın, ya da gözden geçirin. Ya da bir bilenden destek alın ve sonra sonuçlar hakkında yargıya varın.
Besin eriği hazırlarken istediğimiz demiri bulmak için ne kadar uğraştığımızı ve ne kadar para harcadığımı ben biliyorum. Sonuç ise mükemmel. Sizinde başarmanız dileği ile.
Sağlıcakla kalın.
Sn. gazeteci28 anlasamadigimiz konu galiba sundan kaynaklaniyor. Tavuklarin yedigi marullar olmadigi icin atilmadi, satilmadigi icin atildi. Ayrica son mahsulde pert olan marul falan yok sadece arada bir partide farkli bir cins (fonseka) marul ekmistim onda oldu ve ona ragmen ne kimyasallari degistirdim ne miktarlari sadece kendi yetistirdigim Maritima cinsi marula dondum boyle bir sorunda olmadi. Ayrica bu basligi acmaktaki tek amacim alti ustu poset serilmis havuzlarda dahi suya hava vermeden, suyu sirkulasyon yapmadan, iki farkli besin cozeltisini havuzlarak otomatik olarak dozajlamadan, pH olcmeden yani kisacasi tas devri imkanlariylada bu isim mumkun olacagini gostermekti. Kimseyi yanlis yonlendirdiysek yazdigimiz yanlis hatali birsey varsa duzeltilir silinir mevzu kapanir gider. Aslinda uzun suredir basligi keseke hic acmasaydim dedigim cok oluyor. Neyse madem besin erigi hazirlamayi anlatmamisiz onuda yazariz.
gazeteci28
09-11-2012, 18:48
sayın my1981, son mesajınızla konu anlaşılmıştır. Ben istedim profesyonelce üretim, siz ise tüm olumsuz şartlar altında üretim.
Konuyu takip eden arkadaşlarda bunu böyle bilirlerse şevki kırılmaz.
Bin düşünüp bir yazma olayı bu olsa gerek. Yazdıklarımız biz silmediğimiz sürece burada kalacak ve birileri bunları okuyup kendilerine yol çizecekler. Yanlış yönlendirme olmaması açısından bu tartışma verimli olmuşdur diye düşünüyorum. Kalbini de kırdımsa kusura bakma özür dilerim.
Sağlıcakla.
Dün abimin iş yerine uğradım, kendisi meyve sebze dağıtımı yapan bir firmanın sahibi. Erüst tarımın yetiştirdiği lolorossoların resimlerini çektim. Köpük bir kutu içinde 10 tane satıyorlar, küçük delikli saksısıyla beraber, kutusu 10-12 liradan gidiyor ve şu an halde en çok talep gören ürünlerden birisi. Diğer plastik kasalarda satılan lololara bakan yok. Yalnız ben ürünü gördüğüm zaman hiç beğenmedim. Sapa kalkma diye tabir edilen olay bu resimde görülen değil midir? Bu resmini çektiğim biraz beklediği için solmuş ama yaprak aralıklarına ve gövdeye bakarak değerlendirdiğimizde acaba nasıl bir ürün?
http://a1211.hizliresim.com/13/9/fsc7y.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1211.hizliresim.com/13/9/fsc0k.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://a1211.hizliresim.com/13/9/fsc65.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Cevap almak için illa sataşmak lazım galiba anlamıyorum bu forumu!
çiftçi5234
10-11-2012, 17:49
Sapa kalkmış, tohum yapma hazırlığına girmiş.
Teşekkürler hocam, burada bir şeyler paylaşıp hem öğrenmeye hem de yardım etmeye çalışıyoruz. Şu ürünü sırf ambalaj sattiriyor, yoksa bana göre 5 para etmez, 5-10 tane yaprak ya var ya yok.
Sn. bountr benim satamayip ineklere tavuklara yedirdigim marullar bunlarin yaninda 10 kati deger eder ama elden birsey gelmiyor. Yukledigin resimlerdeki gibi marullari komsulara bedava vermeye utanirim.
çiftçi5234
10-11-2012, 20:52
Sonuç olarak hiç iyi değil.Birde pahalıdır o :D Yazık milli hasılaya yazık
herkeze merhabalar ederim. 10 11 2012 den beri mesaj yazılmamış,bugün 07 01 2013 bu konu artık insanların ilgisini çekmiyormu acaba.suda sadece marul,soğan vb ürünler mi ?yetişir.mesela bodur bir meyva ağacı,4-5 yaşında bir badem vb ağaç su içinde kökleri bolca oksijenle havalandırılarak hızla meyva vermesi sağlanabilir mi?,bir japonun 1 domates tohumundan 13000 domates elde etmesi çalışmasından sonra dizayn grubun desteklediği miracle projesinde bitkinin gövdeye binen toplam ağırlığını azaltıp bitkinin gövdeye vereceği yatırımı dal sistemleri askıya alınarak meyvalarına vermesi ile arttırması benzeri bir proje yapılabilir mi . yılların tecrübesini yaşamış tecrübesi fazla büyüklerimizden değerli yorumlarını bekliyorum.
herkeze merhabalar ederim. 10 11 2012 den beri mesaj yazılmamış,bugün 07 01 2013 bu konu artık insanların ilgisini çekmiyormu acaba.suda sadece marul,soğan vb ürünler mi ?yetişir.mesela bodur bir meyva ağacı,4-5 yaşında bir badem vb ağaç su içinde kökleri bolca oksijenle havalandırılarak hızla meyva vermesi sağlanabilir mi?,bir japonun 1 domates tohumundan 13000 domates elde etmesi çalışmasından sonra dizayn grubun desteklediği miracle projesinde bitkinin gövdeye binen toplam ağırlığını azaltıp bitkinin gövdeye vereceği yatırımı dal sistemleri askıya alınarak meyvalarına vermesi ile arttırması benzeri bir proje yapılabilir mi . yılların tecrübesini yaşamış tecrübesi fazla büyüklerimizden değerli yorumlarını bekliyorum.
suda sadece marul,soğan vb ürünler mi ?
Aslında seçenekler geniş ancak kök çürümesine vs yatkın kısa vadede ürün alınabilinecek ürünler topraksız tarım için daha idealdir.
mesela bodur bir meyva ağacı,4-5 yaşında bir badem vb ağaç su içinde kökleri bolca oksijenle havalandırılarak hızla meyva vermesi sağlanabilir mi?
-Sağlansada daha ileride toprağa geçiş yapması çok zor olacaktır ekonomik anlamda ideal değil.
bir japonun 1 domates tohumundan 13000 domates elde etmesi çalışmasından sonra dizayn grubun desteklediği miracle projesinde bitkinin gövdeye binen toplam ağırlığını azaltıp bitkinin gövdeye vereceği yatırımı dal sistemleri askıya alınarak meyvalarına vermesi ile arttırması benzeri bir proje yapılabilir mi
-Japonyada yapılan sistem yine ekonomik olarak ideal bir sistem değil zira 100 metrekarede tek bir fide dikili durumda. Domates konusunda zaten şu an topraksız tarım baya bir oturmuş halde. (Bence en ideal sistem cocopeat üzerine kaya yünü de çok kullanılıyor ancak yatak içi pH çok yüksek ve tuzlanma yüksek olduğundan ürün alımı azalıyor) burada zaten dallar sürekli olarak aşağıya çekilmekte salkım domates türlerinde bu sayede düzenli alınım imkanı var. Açıkçası miracle sistemi normal bilindik akan su kültürü çok da aman aman yeni bir teknoloji değil açıkçası. (Tek üretim farkı akan su kültürünün cocopeat tarzında ki sistemlere avantajından kaynaklanmaktadır)
Saygılarımla
mehmetrifat
11-01-2013, 16:48
Sayin my1981 ben de akan su kulturuyle marul yetistiriyorum mumkunse benim sayfaya bakip degerli yorumlarinizi paylasabilirmisiniz
burakmbg
23-12-2015, 11:56
Merhabalar, çok zorlanmışsınız aslında yaparken direkt plaka şeklinde süngerler satılıyor. Yurt dışında marul komple onda üretiliyor. Adamlar Türkiye'de de direkt bunun için ürün yapmışlar.
Marul Üretim Süngeri (http://www.mintflora.com/Mint-Marul-Uretim-Sungeri,PR-215.html)
Amatör41
25-06-2018, 21:13
merhaba şua halen marul işi ile uğraşıyormusunuz
Gorkem22
06-07-2018, 04:27
merhaba şua halen marul işi ile uğraşıyormusunuz
Ben de merak ediyorum. Konuyu guncel tutabilirmisiniz?
topraksizmarul
12-07-2018, 16:27
Topraksız tarımda marul yetiştirmek çok kolaydır fakat sistemi kurmak sanıldığı gibi ucuz değildir. Hemen sera kurma maliyeti hesaplanır herkese makul gelir fakat Sera kurma meselesi olayın sadece %10'dur Mesela seranın konumu seradan çok çok daha önemli bir husustur. İlla bu işi yapacağım diyen bir kişi besini hazır alması gerekir mesela. Çünkü üretim pazarlama ve sürdürebilirlik döngüsünde besini de ben yapacağım demek mantıksız bir iştir çünkü emin olabilirsiniz ÜRETİM-PAZARLAMA kolay iştir mesele SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK'tir. Sera yapacağınız zaman kendinize soracağınız sorular şunlar olmalı;
- Sera besin otomasyonunu muhakkak olmalı. (Pahalı cihazlara sakın para vermeyin gerek yok)
- Ben burayı kışın nasıl ısıtırım yazın nasıl soğuturum
- Nem olayını nasıl çözerim (kışın fazla, yazın az olur).
- Fan sistemini nasıl kuracağınızı seraya kurmadan tespit ederseniz seranın konumu daha iyi ayarlarsınız
- Sisleme muhakkak yapılmalı
- Gölgeleme perdeleme sistemi yapılmalı
- Besini hazır alın.
- Fideyi hazır alın. (Fide alacağınız yerde önemli)
Şimdi bu saydıklarımı araştırmaya kalkın dehşet fiyatlar çıkacaktır gözünüz o kadar da korkmasın hazır sistemler çok pahalı olabilir araştırırken yılmayın kendiniz çoğu şeyi çözebilirsiniz işte önce bunları hesap edin bu yatırımları yapın Bunları yapmadan kesinlikle bu işe girmeyin bunları yapmadan bu işe gererseniz ya batarsınız ya da bunları yine de yaparsınız :)
Efendim istanbulda oturuyorum. Balkonumda topraksız sebze yetiştirmeye çalışıyorum. Henüz bu konuda çok yeniyim. Tecrübelerinize ihtiyacım var. Yardımcı olabilirmisiniz. Cumhur Sayın 0532 266 0920
Efendim istanbul Bakırköyde oturuyorum. Balkonumda suda marol v.s. yetiştirmeye çalışıorum. Henüz çok yeniyim. Destağe ihtiyacım var. Yardımcı olabilme imkanınız olursa memnun olurum. Saygılarımla.
Cumhur Sayın 0532 266 0920
Efendim istanbul Bakırköyde oturuyorum. Balkonumda suda marol v.s. yetiştirmeye çalışıorum. Henüz çok yeniyim. Destağe ihtiyacım var. Yardımcı olabilme imkanınız olursa memnun olurum. Saygılarımla.
Cumhur Sayın 0532 266 0920
Efendim istanbul Bakırköyde oturuyorum. Balkonumda suda marol v.s. yetiştirmeye çalışıyorum. Henüz çok yeniyim. Destağe ihtiyacım var. Yardımcı olabilme imkanınız olursa memnun olurum. Saygılarımla.
Cumhur Sayın 0532 266 0920
Efendim istanbul Bakırköyde oturuyorum. Balkonumda suda marol v.s. yetiştirmeye çalışıyorum. Henüz çok yeniyim. bilgiye desteğe ihtiyacım var. Yardımcı olabilme imkanınız olursa memnun olurum. Saygılarımla.
Cumhur Sayın 0532 266 0920
kiziltan
12-11-2018, 21:07
Sanırım karıstırıyorsunuz. Bır hidroponıl var bır de akuaponık var. Sız hangısını ıstıyorsunuz ?
İbrahim-81
26-11-2018, 18:21
Merhaba ben 600 m2 serada havuzda durgun su kültüründe marul yetiştiriyorum.aynı havuzda suyun içerisinde yeşil soğan olurmu acaba?
Eslem024
26-12-2018, 09:33
Besin kitini nasıl temin ediyorsunuz Teşekkürler
Denizataman91
18-02-2019, 18:30
son fotğrafta eksik olan marullar satılmak için toplandıkları için yoklar. (hastalıktan falan değil). Sormak istediğiniz herşeyi cevaplanaya hazırım. Herkese saygılar.
ben izmirde ıkamet ediyorum daha önce toprakla ılgılenmedım hıc bır bılgeye sahıp degılım bu ışe gırmek ıstıyorum az bırıkmış param var arkadaşımın tarlasında havuz sıstemı yaparak marul veya soğan yapmak ıstıyorum tek korkum hastalık bulasırmı suyu hergün değiştirmek lazım mı fıde ekerken 1 tohum yeterlı mı en dayanıklı marul nedır vs vs sızden rıcam bılgılerınızı paylasırsanız cok sevınırım
05522638454
Iyi aksamlar bende topraksuz tarim denemesi yapiyorum
Marullarim toplam 300 adet yatay sistem yana dogru degilde yukariya dogru gitmeye basladi sebep ne olabilir
Merhabalar,
Kıvırcıkların uç kısımlarında kıvrılmayla beraber siyaklaşma neden olur ?
Elinize saglil hocam elinize saglik
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.