PDA

View Full Version : tourkana / Delice Zeytinler

tourkana
26-12-2011, 09:53
Merhabalar,

15 gün önce bonsai fidanlığına getirttiğim Ege Bölgesinden yamadori yapılmış ve daha sonra aşılanmış delice zeytinler üzerinde bazı çalışmalar yaptım.

Bu tip zeytinler fotoğraflardan da görüleceği üzere toprak altında kalan kısmında güzel potansiyel barındırıyor, ağaçlar dallar hariç gövde olarak hep özendiğimiz bonsai fotoğraflarındaki gibi oldukça kıvrımlı, kalın ve konik bir durumdalar.

Bunlardan birkaçının fotoğrafını paylaşıyorum.

İyi haftalar.

tourkana
26-12-2011, 09:54
Devam eden aşamalardan sonraki fotoğraflar,

_gurbuz_
26-12-2011, 09:57
Ben senin kadar derine inmeye cesaret edemedim.. önümüzdeki haftasonu birkaç cm daha ineyim bari :D :D

tekrardan teşekkürler bu hep hayalini kurdugum zeytinler için..

bonsaisan
26-12-2011, 10:31
tourkana çalışmalarda başarılar.
saygılar

tourkana
08-01-2012, 11:50
Delice zeytinler üzerinde çalışmalarım devam ediyor.

tourkana
19-03-2012, 18:09
Dün arkadaşlarla saksıladığımız ağaçlardan bazıları, birkaçı ise daha önceden saksıladığım favori ağaçlarım.

Bu ağaçlardan 2 tanesine hafta sonu Feijoa aşılayacağız, eğer tutarsa kırmızı beyaz çiçekler aşan deliceye aşılı kaymak ağaçlarımız olacak.

tourkana
19-03-2012, 18:10
Bunlar da diğerleri ,

Sakaki
19-03-2012, 23:21
Sn tourkana,

Güzel gövdeler gercekten ve umarim şahane bonsailer cıkarırsınız.
Ama size sormak istediğim; madem bahceniz var keşke yere ekseydiniz 1-2 seneliğine?

tourkana
20-03-2012, 11:55
Sn. Sakaki , yere ekme işlemlerini gövdeyi kalınlaştırmak için yapıyoruz, oysa ki bu gövdeler bana göre yeterince kalın. Saçak kök oluşumunu teşvik etmek için sığ ve geniş saksılara dikimini gerçekleştirdim.

Daha bunlar gibi 100'e yakın aday daha var elimde , belki büyüklerden bir kaçını dediğiniz gibi dikerim ama sonra tekrar çıkarmamak üzere.

Sakaki
20-03-2012, 12:09
Dallanma ve köklenme daha hızlı olur diye demiştim ama tabi 2 sene sonra geri çıkartmak büyük dert.

bonsaisan
20-03-2012, 19:29
Tourkana yine toplamışsın harika adayları bahçene ve harika adaylar seçmişsin. Ellerine sağlık umuyorumki bu adaylar ileride çok harika olacak .
Saygılar

tourkana
14-05-2012, 19:58
Sonradan saksıladığım delicelerin fotoğrafları , öncekiler gayet sağlıklı , sürgünler fışkırmaya başladı resmen.

poyraz
15-05-2012, 10:25
çok güzel adaylar, imrendim

sagol
16-05-2012, 07:53
Sayın Tourkana,

Deliceleriniz güzel, ileride şahane bonsailer yapacağınıza inanıyorum.

İyi çalışmalar dilerim...

tekomusti
16-05-2012, 19:34
Sn tourkana hocam deliceler super maşallah ellerinize saglık
Saygılar

yamadorian
17-05-2012, 07:48
Güzel adaylar, başarılar.

tourkana
17-05-2012, 09:38
Teşekkür ederim arkadaşlar güzel yorumlarınız için, bunlar gibi 95 aday var elimde.
Yamadorian senden güzel dikdörtgen saksı isteyeceğim bazı zeytin adayları için.

bonsaisan
17-05-2012, 15:48
Hepsinin gelişim güzel bonsailere dönüşmesi dileği ile
Elerine sağlık başarılar.

izzeterisen
17-05-2012, 19:47
İnşallah güzel çalışmalarınızı görürüz.
Sevindiğim en güzel taraf ise artık foruma zeytin yüklemek yok.
Nasıl olsa zeytinlerimden birisi sizinkilerden birine nasıl olsa benzer. :)

optimusprime
19-05-2012, 17:48
süper olmuş!

tourkana
27-05-2012, 09:30
Bonsai saksısında , yaşı büyük boyları küçük , yeni sürgünlerini çıkaran , ikincil kökden bonsai adayı delice zeytinler. Ne uzun cümle oldu :)

iceberg_534
28-05-2012, 13:06
usta eline sağlık ne güzel fotoğraflamışsın saksı seçimide mükemmel olmu :)

tourkana
03-06-2012, 20:26
Ön yüzleri belirlenen delicelerde, gövdeden çıkan gereksiz sürgünleri temizleyip, kiminde aşı kiminde delice yapraklı sürgünlerini bıraktım.

tourkana
08-07-2012, 11:34
İki zeytin fidanı üzerinde arkadaşlarla ölü gövde ,kuru gövde-dal efekti işlemi uyguladık .
Kullandığım malzemeler, Proxxon el cihazı, arbotech gövde oyucu disk, Dremel el aleti ve tel fırça başlığı, pürmüz, lime sürfür ve 2 adet kalın ve ince fırça.

önce 1. zeytin bonsai adayı;

tourkana
08-07-2012, 11:38
2. zeytin bonsai adayı ;

kalambaklı
08-07-2012, 16:37
Arkadaşlar kolay gelsin diyeceğim ama diyemiyorum. nedeni ise siz ağaçlara yaşama şansı tanımadan öldürmeye çalışıyorsunuz.

tourkana
08-07-2012, 19:01
Sn. kalambaklı , neden böyle birşeye çalışalım, böyle bir şeye çalışmayacağımı tanışıklığımızdan ötürü bilmeniz gerekir. Eğer sonunda uygulama yaptığımız ağaç kurursa bu ancak ya hatalarımızla ya da ağacın kendi zayıflığından olur.
Yaptığmız işlemlerde eleştireceğiniz bir yer var ise buyrun yazın, ben üstatlık amacında değilim ,sizin gibi bonsaiye gönül vermiş elimden geldiğince okuyup,araştırıp, önce uygulayan sonra da bunları paylaşan bir doğa ve ağaç dostuyum.

delielveli
08-07-2012, 20:37
harry potter'ın bonsai konusunda uzmanlaşmış büyücü kuzeni graham potter'ın çalışmalarını andırıyor. :) güzel bence, tebrikler, başarılar.

badrobot
08-07-2012, 21:21
kullandığınız makine ve uç nasıl bir şey ayrıntılı fotoğraflarla açıklama yaparsanız memnun olurum. teşekkürler.

tourkana
09-07-2012, 06:05
Sayın badrobot , aşağıda makinenin ve ucunun yakın çekim görüntüsü var. El aleti koruma kalkanlı standart bir proxxon cihazı, ama ucundaki disk Arbotech marka ,sağlı sollu yan dişleri ile ağaç üzerinde kolaylıkla oyma işlemi yapmanızı sağlıyor. Bir ara bulabilirsem, model numaralarını da bu mesaja yazarım. iyi çalışmalar.

badrobot
09-07-2012, 11:19
sayın tourkana fotoğraflar ve açıklama için teşekkür ederim.
bende BOSCH GGS 28 CE Profesyonel (28.000rpm) 650 Watt Kalıpçı Taşlama makinesi var. fakat uç bulmakta zorlanıyorum. resimdeki uçtan arıyorum. ünlü ingiliz bonsai ustası graham potter da bu uçlara benzer uçları ve benzer bir alet (Makita) kullanıyor. özellikle kalın bedenli ağaçların en üst kesi yerlerinde düz değilde doğal bir görünüm yakalamak için sizin yaptığınız gibi oyma işlemleri yapmakta fayda var. aksi halde düz bir kesi izi doğal olmaya bir görüntü sergiliyor ve görüntüyü bozuyor. teşekkür ederim.

tourkana
09-07-2012, 12:36
Tungsten başlıklı uçları bulmak gerçekten çok zor , ben bir ara Dremelin bir ucunu bulmuştum Bahausta 15 tl gibi bir fiyata satılıyor.(655 numralı uç) .Bu tarz işlemleri onunla da yapabilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bonsai-calismalari/200317d1301834492-a6.jpg . İşlem sırasında biraz saçak oluşturuyor ama pürmüzle yakp sonra tel fırçası ile zımparalayınca sorun kalmıyor.

Harun Parlak
09-07-2012, 13:32
Arkadaşlar kolay gelsin diyeceğim ama diyemiyorum. nedeni ise siz ağaçlara yaşama şansı tanımadan öldürmeye çalışıyorsunuz.

Kalambaklı yapılan işlem doğru ama zamanlama riskli. Adaylar alıştırma saksısına yeni yerleştirilmiş eski yerleştirilmiş te olsa tac kısmı gelişmediği için kök sistemi de gelişmemiş demektir. Kök sistemi gelişmemiş bu tür adaylarda işlem sırasında sarsıntıdan dolayı zarar görebilir. Ama uygulayıcılar bu riski bilerek itinalı çalışırlarsa riski atlatmış olurlar.

Tanuki
09-07-2012, 20:08
Syn. tourkana çalışmalarınız güzel ellerinize sağlık,Bende bu ve bunun gibi hobi cihazları bulmakta zorluk yaşıyorum Bugün koçtaş a baktım dremel marka cihaz gördüm ama pek güvenemedim

memet
09-07-2012, 20:18
Dremelin farklı güçte olanları var. Ufak çaplı olanlar çok fazla işe yaramayabilir.

Tanuki
09-07-2012, 21:01
Yeri değil Syn. Tourkadan özür dileyerek 3 seçenek de takıldım
Black&Decker RT650KA 90W Çok Amaçlı Hobi Makina - (http://www.koctas.com.tr/product/RT650KA-90W-Cok-Amacli-Hobi-Makina/2954-5827)
Performance Power 233 Parça Hobi Makinesi Seti - (http://www.koctas.com.tr/product/233-Parca-Hobi-Makinesi-Seti/4512-8287)
Dremel 300 Hobi Seti - (http://www.koctas.com.tr/product/300-Hobi-Seti/2403-4880)
bunlardan hangisi tercihiniz olurdu?

memet
09-07-2012, 21:14
Benim düşüncem bunların gücü biraz zayıf kalır.Hasanali'nin elindeki daha iyi sanırım

kalambaklı
10-07-2012, 17:55
Kalambaklı yapılan işlem doğru ama zamanlama riskli. Adaylar alıştırma saksısına yeni yerleştirilmiş eski yerleştirilmiş te olsa tac kısmı gelişmediği için kök sistemi de gelişmemiş demektir. Kök sistemi gelişmemiş bu tür adaylarda işlem sırasında sarsıntıdan dolayı zarar görebilir. Ama uygulayıcılar bu riski bilerek itinalı çalışırlarsa riski atlatmış olurlar.

Sevgili Tekin ustam, yamadori yapılan ağaçlar bildiğiniz üzere bir iki yıl hiçbir işlem yapılmadan drenajlı bir toprakta kök sistemi gelişsin diye bekletilir.
Günümüzde kolay para kazanma hırsından dolayı bu ağaçlar dağdan olur olmaz şekilde sökülerek torbalara konulup satışa sunulmaktadır.

Bölgemizde özellikle zeytin'ler üzerinde yapılan aralama, gençleştirme işlemleri kasım aralık ayları arasında yapıldığı için, sayın tourkana'nın gelişme döneminde olan adaylar üzerinde yapmış olduğu çalışmanın ağaca zarar vereceğini belirtmek istemiştim.
Burada hiç kimseyi kırmak, inciltmek gibi bir düşüncem olmadı ve asla da olamaz.

Hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

tourkana
25-07-2012, 11:30
Zeytinler gün geçtikçe serpiliyorlar. Üzerindeki ölü kısımlarda oyma işlemi yaptığımız ağaçlar daha da bir "canlandılar", bu işlem için kullandığım vasat gövdeli zeytinler bir anda öne çıkarak, Zen bahçesinin baş köşesine transfer oldular. :)

tourkana
25-07-2012, 11:32
Ve devamı ;

Tanuki
25-07-2012, 13:29
Syn tourkana ağaçlarınız ve ortam çok hoş görünüyor.Benim merakettiğim bu zeytinler için organik gübre kullanıyormusunuz?

tourkana
25-07-2012, 15:03
İlk gübreyi deniz yosunu ve balık içerikli gübreyi suda eriterek vermiştim, bir önceki de 20-20-20 kimyasal içerikli gübreyi çok düşük (1 çay kaşığı/10 litre) bir oranda suya karıştırarak verdim. Zeytinini hasat etmeyi düşünmediğimiz sürece organik gübreye ihtiyaç yok aslında :) Saygılar.

tourkana
02-09-2012, 16:53
Başka Delice zeytinlerin Eylül 2012 itibariyle görselleri ,

Sakaki
02-09-2012, 19:21
Sn Hasan Ali bey,

Affınıza, samimiyetimize ve anlayışınıza sığınarak birşey söylemek istiyorum:
Ben de 3 zeytin adayı vardı ve birini hediye verdikten sonra 2 tane kaldı elimde. Her ikisi de elime geçtiğinde sizinkiler gibi hemen hemen çıplak gövde idi. Ve bakıma aldıktan bir hafta sonrasından başlayarak hiç abartmadan diyebilirim ki her hafta sonu veya 10 güne bir sürekli budama ve uç alımı yapmak zorunda kaldım ve hala da her hafta kontrolden geçirmek zorundayım. Yani bu derece hızlı gelişiyor sürgün ve dallanması.

Sevgili Hazeyn'deki adaylar da böyle, hatta daha hızlı gelişiyor ondakiler, çünkü ben im adaylarım balkona mahkum.

Ama sizdeki zeytinlerde böyle bir durum göremiyorum sanki. Gelişimleri bana çok yavaş geliyor. Ancak tecrübenizi bildiğim ve güvendiğim için kafama takılan iki soru olarak "acaba o saksılarda hızlı gelişemiyor mu?" yoksa "acaba verdiğiniz gübre ve besine iyi tepki vermiyor mu" sorusu kalıyor geriye. Siz ne düşünüyorsunuz?

Saygılarımla

tourkana
03-09-2012, 10:52
Sayın Sakaki yorumunuz için teşekkür ederim, yavaş geliştiği yorumunu daha önce bazı arkadaşlar da yaptılar , fotoğraflamadan önce ben dalları %70 oranında kısalttım , ve gövdeden çıkan sürgünleri temizledim, ama küçük saksıdakilerin gelişimi belki şunlardan kaynaklanıyordur ,

- İklim ( İstanbul kuzeyde , Sarıyer İstanbul'un da kuzeyinde)
- Besleme ( Biogold gübreyi suda eriterek ayda 2 kere veriyorum)
- Sığ Saksı ( Ağaçları poşetlerden çıkarıp ağır bir kök budaması yaptım ama dikimini yaptığım saksılar genel olarak fotoğraftakilerden farklı olarak geniş alıştırma saksısındalar, ufak saksıdakiler belki o yüzden yavaş gelişmiş olabilirler)
-Konum ( Küçük ve sığ saksıdakileri aşırı sıcak havalarda toprak kuruması ve güneşten korumak için gölge filesi altındalar ) .

Bunun dışında , aynı işlemleri uyguladığım , geniş saksıdaki bir delicenin son fotosunu ekliyorum. Üzerinde hiçbir dalı yoktu, çıkan sürgünlerden ana dalı belirledikten sonra , gövdesini derin bir biçimde oydum ,tüm yaprakları saplarının üzerinden kestim ve yeni dalcıklar oluşturdu, bu süreçte gövde üzerinde bir çok sürgün temizliği de yaptım. Bu tip geniş saksıdaki ağaçların gelişmelerinde herhangi bir yavaşlık olmadığını düşünüyorum.

tourkana
25-06-2013, 19:47
Shari ( ölü gövde efekti) uygulaması yaptığım bir başka delice zeytin.
İşlem yaptığım kısım ölü kısım olup , ölü kısımları soyma işlemini her zaman yapabileceğinizi belirtmek isterim.

Her ihtimale karşı , işlem yapılan bölgenin bitim yerlerine antibakteriyel özelliği olan aşı macunundan da sürmeyi ihmal etmedim.

Sonbaharda ,telleme ile dalları düzgün uygun bir şekilde aşağıya doğru konumlandırıp , üçgen form oluşturmaya çalışacağım.

tourkana
30-06-2013, 18:32
Saksıladığım bazı zeytinlerden 2 tanesi, yapraklar sağlıklı çıkıyor, uzun dallarını kestikten sonra çıkan dallara göre bir dizim ayarlayıp yeni fotoğraflarını paylaşacağım.

422221
Tarzı kıvrımlı dik tarz olacak, sıkı bir besleme programında , favori zeytinlerimden.

tourkana
03-07-2013, 12:45
Geçen sene saksıladığım deliceler,

tourkana
22-07-2013, 11:11
Geçen yıl kuru gövde uygulaması yaptığım zeytinler ile bu senenin çalışması konik gövdeli zeytin.

Line programının karakterleri ile biraz da espri katmak istedim. :)

tourkana
22-08-2013, 12:21
En küçük zeytinlerin de kurumuş kısımlarını oyarak , zirvedeki küt kesimi yok ettim.

tourkana
23-08-2013, 08:01
En beğendiğim zeytinlerimden birisi de bu, Ağustos ayında bitkiler uykuya girer diyoruz, ama Deliceler sanki bu zamanda daha da çoşuyor .

Daha 1 ay olmadan oluşan farka bakınız.

badrobot
23-08-2013, 09:40
Sn.tourkana.
Gerçektende bir aylık bir süre için gelişim olağan üstü. Görsel olarak bir yolada girmiş.
Benim ağaçlar şu sıralar uyuyorlar. "Tık" yok diyebilirim, Eylül ayını bekliyorum.
İyi çalışmalar dielrim.

tourkana
26-08-2013, 11:19
Hafta sonu kurumuş bölgelerde Shari işlemi yapıp, Lime Sulphur uyguladım.

Yusufcanik
02-09-2013, 12:33
Çalışmalarınız ilham verici. Dün izmir fuarında izmir bonsai topluluğundan tanıştığım kişiler de delice zeytin önerdiler umarım en kısa zamanda fidanlarımı edinip bilgilerinizden faydalanmaya başlayacagım.

tourkana
02-09-2013, 13:15
Yükselen gövdedeki uzun jinle , uç kısımdaki kısmı birleştirmek istiyorum, Ama burgulu mu yapsam , yoksa tam görünecek şekilde yatay mı yapsam emin olamadım.

Sakaki
02-09-2013, 13:24
Ama burgulu mu yapsam , yoksa tam görünecek şekilde yatay mı yapsam....

Kesinlikle burgulu derim :)
(Ama sharinin burgu yönü ile uçtaki jinin burgu yönü sanki ters gibi... bir şekilde üstesinden gelirsin sen) :)

tourkana
02-09-2013, 14:44
Bunlar da bu haftanın şanslı zeytinleri,

orhankolan
02-09-2013, 16:57
Merhabalar HasanAli Bey;
Zeytin çalışmanız çok güzel olmuş ileri zamanki formunu canlandıra biliyorum çok güzel bir bonsai olacağından şüphem yok. Ellerinize sağlık... yakın zamanda zeytinle ilgili çalışma başlatmak üzere sizi ziyaret etmeyi düşünüyorum tabi uygun olduğunuz bir zamanda , ayrıca bir sorum olacaktı...
Acaba benim zelkovaya shari çalışması yapabilirmiyim ağacımın cinsi buna uygunmu **** gövdeyi bıçakla çizme yöntemini uygulaya bilirmiyim? yapmayı düşündüğüm shariyi çizmeye çalıştım... resmini atıyorum yorumlarınızı bekliyorum
İyi çalışmalar...438074

tourkana
02-09-2013, 18:05
Merhabalar HasanAli Bey;
Zeytin çalışmanız çok güzel olmuş ileri zamanki formunu canlandıra biliyorum çok güzel bir bonsai olacağından şüphem yok. Ellerinize sağlık... yakın zamanda zeytinle ilgili çalışma başlatmak üzere sizi ziyaret etmeyi düşünüyorum tabi uygun olduğunuz bir zamanda , ayrıca bir sorum olacaktı...
Acaba benim zelkovaya shari çalışması yapabilirmiyim ağacımın cinsi buna uygunmu **** gövdeyi bıçakla çizme yöntemini uygulaya bilirmiyim? yapmayı düşündüğüm shariyi çizmeye çalıştım... resmini atıyorum yorumlarınızı bekliyorum
İyi çalışmalar...438074

Kurumuş kısımlarında yapmak , yaş kısmı soymaktan daha pratik, daha az riskli. Bu türde ben çok fazla jin-shari uygulaması görmedim, ama kuruyan kalın dalları veya gövde uzantıları varsa yapılabilir.
Bu ağacınızda önermiyorum.

tourkana
09-09-2013, 10:15
Tellediğim delice zeytinlerin fotoğrafları ; ilk fotoğraftaki en favorim. :)

tourkana
09-09-2013, 10:16
Devamı ;

Sakaki
09-09-2013, 10:34
Benim favorim de bu:

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bonsai-calismalari/440035d1378714562-z7.jpg

Bu senin favorin olmadığına göre, ben deki başka bir favorim olmayanla değiş-tokuş yapalım mı? :)

tourkana
30-09-2013, 16:39
Köklerine dokunmadan ,olası sergiler için biraz erken bonsai saksısına aldığım Zeytin.( Bu Deliceye aşılı zeytin, aşı kısmını diğerlerinin aksine atmadım, büyük yapraklarından yararlanmak istedim görselde.)

tourkana
02-01-2014, 14:04
Alıştırma saksısındaki zeytinleri biraz da ticari kaygılarla :) 1-2 yıl süre içinde daha sığ bonsai saksılarına aktardım.
Yeni saksılarında da çok güzel duruyorlar diye düşünüyorum. İyi seyirler.

tourkana
02-01-2014, 14:06
Devam ;

tourkana
15-01-2014, 10:10
Hafta sonu Bonsai grubu çalışmasında güzel gövdeli gelecek vadeden bir delice üzerinde Kuru gövde çalışması yaptık.

Proxxon marka el aletine taktığım zincirli excalibur aşındırıcı ile 15 dk da bu hale geldi, daha sonra fırça ile lime sülfür sürdüğüm gövde ertesi gün bembeyaz olmuştu. Hafta sonu bu ağacı saksılamayı planlıyorum.

tourkana
15-01-2014, 10:11
Devamı :

tourkana
29-01-2014, 13:49
Üstteki zeytini saksıya aldım.