View Full Version : Ficus Retusa
Halit Togay
06-12-2006, 08:40
http://img86.imageshack.us/img86/1999/resim51on0.jpg (http://imageshack.us)
Benim banyan ağacım bu. Hediye geldiği için istediğim formda değil.
Çok kullanılan bir bonsai ağacı . Bir dalından üreteyim mi dedim ama kıyamadım daha.
Halit bey toprağı pek iyi gözükmüyor acaba kaç yıldan beri saksıda
Halit Togay
06-12-2006, 09:36
Görünen yosunlar, toprağı azdı biraz , yosunlar cansızlaştı ben de tam bu sıralar ekleme yapmayı düşünüyorum.
Umarım yaşar ve zamanla sizinde seveceğiniz bir forma kavuşur.. Bize de hediye eden olsa:)
Merhaba
Benimde bir ficus retusam var galiba yani resimlerden baktığımda çok benziyor. Ben daha yeni başladım ve 1 adet kendim aldım 3-4 tanede tohumdan ve çeltikten yetiştirdiğim bonsai adaylarım var ve şöyle sorularım olucak
1- sulamayı kaç günde bir ve nasıl yapıyorsunuz?
2- yaprakları normalde de çabuk dökülen bonsaimi yoksa ben üflediğimde bile düşmesi anormal bir durummu?
3- bakımını nasıl yapacağım?
Ali H. ALI
20-01-2007, 10:16
Merhaba onraxu, aramiza hos geldin. Incirinin ufledigin zaman yapraklarinin dokulmesi normal deyildir meyve veren ve yedigimiz incir disindaki incirler yaprak dokmuyor. Agacinda bir sorun var. Agacini ic mekandami tutuyorsun? sobanin yakinlarindami? Kac zamanda bir sulama yapiyorsun? bunlari bonsai formundaki bakim ve tedaviler kismina yazarsan ve mumkunse agacinin bir de resmini eklersen belki daha fazla yardimci olabiliriz.
Merhaba Ali Hocam
Ağacımı iç mekanda tutuyorum, sobanın yanında değil ama bitki ampülünün altında arasında 50-60 cm kadar bir ara var, sulama işinide toprağının nemliliği gittiği gibi veriyorum suyu. ağacın bir tarafında yaprak kalmadı diğer tarafında yeni yeni dallar çıkmaya başlıyor
Çok teşekkür ederim ilgilendiğiniz için.
iç mekanda olması zarar veriyordur ağacına..
Bugün dışarıya çıkartıcam
Çok teşekkür ederim
öncelikle merhaba,
satın aldığım bonsai ficus retusa'ya benziyor, ancak bilinmeyen bonsai türleri ile ilgili başlık altında bir başkası ginseng demiş. bonsaimin kocaman bir kökü var yarısı toprakta, geri kalanı gövde gibi olduğu için dışarıda. Ginseng ve Ficus Retusa yoksa aynı bitki mi? :) İkisi çok benziyor, aradaki farkı nasıl anlarım? şimdiden teşekkürler
not: Bonsaimin tanımlanması için gerekli bir bilgi sanırım: yaprakları koptuğunda beyaz bir sıvı atıyor, incir gibi yani :)
tourkana
24-07-2007, 10:01
o zaman Ficus tur...Ginseng ler de Ficus familyasına mı ait acaba ,onu tam öğrenmek lazım,eğer değilse ve beyaz süt çıkıyorsa incir yani Ficus tur.
Ali H. ALI
24-07-2007, 13:00
Selamlar, Ginseng, incirle igisi olmiyan, sifali bir bitkidir ve kokunden yararlaniliyor.[Turkcesinin ne oldugunu bilmiyorum]
Ficus retusa'nin bir diger ismi de, Ficus ginseng'dir. Kok yapisi ginseng bitkisinin, kok sekline benzedigi icin, ginseng inciri diye de biliniyor. Yalniz basina, incir ismini kullanmadan sadece Ginseng ismini kullanmak yanlistir. Yukarida da belirtigim gibi Ginseng incirle ilgisi olmiyan bir bitkidir.
tourkana
24-07-2007, 14:08
evet ben de bu duyumdan yola çıkarak biraz tereddüt etmiştim.O zaman Ginseng 'le Ficus Ginseng tamamen ayrı türlerdir diyebiliriz..
Ali H. ALI
07-01-2009, 13:44
58263
58264
58265
Incirler(Ficus retusa)
_kardelen_
20-07-2009, 13:22
Benim Ficus Benjamin'im var yaklaşık 30-40 cm boyunda. Bonsai Yapmak için uygun mudur? Bonsai yapmak için takip edeceğim adımlar nelerdir; eğer mümkünse bu bitki için..
bonsaisan
20-07-2009, 17:22
Öncelikle bekleyin bahar ayları bir gelsin.
Ondan sonra elinzide ki ficus fotğraf olarak bizmle paylaşın.
Daha sonra durumu konusnda yardımcı olaçağımız kesin.
Saygılar.
_kardelen_
21-07-2009, 08:06
Teşekkür ederim. Baharda tekrar görüşmek dileğiyle...
_kardelen_
21-07-2009, 12:24
Ben bitkimin isminde bir hata yaptığımı farkettim. Ficus benjamin değil elastica ismi. İkisi farklı sanırım yapı olarak.
hamibasoglu
27-08-2009, 08:08
arkadaşlar bu ficuslar muhteşem geçen hafta gittiğim uzakdoğu gezisinde çektim bu fotoları.
epey bonzai aldım ama bunlar biraz tuzlu geldi :) bir de konteynerde çok yer kapladığından nakliyesi çok tutuyor.ama özellikle 1.resimdeki harika birşey yakından görmelisiniz.bu tür ürünler ancak özel siparişle getirilebilir diye düşündüm ve alamadım.
Bu da bizim Mezitli- Viranşehir parkından bonzailer.:p Böyle bir güzellik parkımızı süslüyor.
Emre Kuzu
09-05-2010, 19:14
Bu ağacın iklim, bakım istekleri nelerdir acaba ?
Toprağının tamamen kurumaması, sağlıklı bir gelişim için gerekli. Nemli ve sıcak ortamları seven bir bitki. Ülkemizde genelde iç mekan bitkisi olarak yetiştiriliyor. Ben yazın hava 25 derecenin üstüne çıktığında yarı gölgeli olacak şekilde dış mekana alıyorum, içeride geliştiğinden çok daha hızlı gelişim gösteriyor. Humusca zengin süzek topraklarda gelişimi çok hızlanıyor.
Emre Kuzu
13-05-2010, 12:45
Teşekkürler.
kirangokhan
31-05-2010, 10:58
Merhabalar,
Yaklasık 3 hafta kadar önce Ficus Retusa olduğunu düşündüğüm aşağıda resimleri görünen ağaç hediye olarak geldi. Fakat geldikten sonra yapraklarında mantar olduğunu düşündüğüm lekeler oluşmaya başladı ve bence fazlaca yaprak dökemeye başladı. Fakat üzerinde yeni filizlerde var. Biraz fazlaca gelişgin olduğu için camın önüne yerleştiremiyorum. Kuzey batıya bakan yaklasık 15m2 lik bir odanın tam ortasında. Acaba bu semptomlar ciddi bir rahatsızlığın sebebi olabilir mi? Yapmam gereken her hangi bir şey var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Teşekkürler
Dt. Gökhan KIRANARTLIOĞLU
Ali H. ALI
01-06-2010, 13:43
Agaciniz genel olarak saglikli gorunuyor. Yeni yerine alismasi icin belki 3 haftadan fazla bir zamana ihtiyaci var. Uzerinde siyah lekeler olan yapraklari agac uzerinden budayabilirsiniz. Lekeler mantardan cok yanik gibi gorunuyor.
Yapraklari sularsaniz suladiginiz vakit gunes gormemesini saglayin ve bol isik alan bir yerde olsun.
kirangokhan
01-06-2010, 15:11
Agaciniz genel olarak saglikli gorunuyor. Yeni yerine alismasi icin belki 3 haftadan fazla bir zamana ihtiyaci var. Uzerinde siyah lekeler olan yapraklari agac uzerinden budayabilirsiniz. Lekeler mantardan cok yanik gibi gorunuyor.
Yapraklari sularsaniz suladiginiz vakit gunes gormemesini saglayin ve bol isik alan bir yerde olsun.
Teşekkür ederim Ali Bey, bu bonsaimde de yardımcı oldunuz bana. Sayenizde içime su serpildi.
kirangokhan
12-06-2010, 10:31
Yeniden merhabalar,
Sormak istediğim birşey daha var. İncirim toprağındaki torf yoğunluğu biraz fazla gibime geliyor. Yukarıda gördüğünüz saksıya, toprağı nemini kaybettiği zaman 1 lt su veriyorum. Fakat altına hiç su akımıyor. Bu durum sizce normalmidir? Şimdiden teşekkürler
Ali H. ALI
12-06-2010, 11:19
Toprak karisimini siz mi yaptiniz? dusundugunuz gibi torf orani saksi icerisinde fazla ise, 1 litre suyun hepsini tutabilir. O yuzden saksi altindan su cikmiyor.
Bu normal degildir. agacinizi sularken dikkatli olunuz cok su vermeyiniz. Cok su kok curumesine neden olabilir.
Yaz gectikten sonra yeni bir toprak karisimina( 50-50 Torf ve derekumu olabilir.) agacinizi tekrar dikiniz.
Kolay gelsin.
kirangokhan
14-06-2010, 17:03
Hayır, ağacım bana yaklaşık 1,5 ay kadar önce hediye olarak gelmişti. Toprak kuruyunca su veriyorum. Eski bonsaimde su süzülmesi gerçekleşip altından akıyordu fakat bu ağacımda olmuyor. Toprak yapsı içinde sanırım torf ve ince ipliksi (hindisten cevizi lifi gibi) gibi bir şeyler var. Bonsainin hediye geldiği çiçekçiye gittiğimde toprağının yurtdışından bu şekilde geldiği söylediler. Ağacım için 25 yıllık deniyor ama birşey diyemiyeceğim.
Teşekkürler
kirangokhan
15-06-2010, 16:29
Yeniden merhabalar,
Bonsaimde, yapraklarından dallarına doğru uzanan örümcek ağına benzeyen ve toprak yüzeyinin altında gezinen grimsi böcekler var. Malesef çok küçük ve harektli oldukları için net bir resim çekemedim.
Bonsaimin hem beni hemde yerini sevmediğini düşünmeye başladım. Aydınlık ama güneş direk güneş gelmiyen bir yerde. Toprağın yüzeyinde beyazlıklar var(sanırım şebeke suyundan) :(. Geldiğinden beri gayet anlaşılabilir şekilde yapraklarında azalma oldu, geldiğinden beri aynı miltarda sulama yapmıştım. Toprağın yüzeyi kuru sayılabilir ama alt kısımlarında nemlilik hissediyorum. Buda hastalanmasına neden oldu sanırım :S Artık iş yerinde eziyet etmek vazgeçip akşam eve götürüp dışarıya koymaya karar verdim.
Bu söyledikleriminin sonuncunda da pamuklu bit oluştuğunu düşünüyorum. Ev yapımı ilaçtan ziyade, hazır ziraai ilaç olan, forumda okuduğum 'süpricide ile pribani' karışımını kullanmayı düşünüyorum. Başka bir önerisi olan varsa, benimle paylaşırsa sevinirim.
Ayrıca sevgili moderatörlümize bu ağacımla ilgili bilgileri üyelerin bonsai çalışmaları bölümüne taşımaya gerek olup olmadığını sormak istiyorum
hamibasoglu
05-07-2010, 12:58
Süper bir Ficus bonzai. Bundan böyle Yeni evi Türkiye :)
Emre Kuzu
05-07-2010, 14:27
Evet süpermiş hayırlı olsun
Arkadaşlar bugün ikeada bonzai aldım fakat türü nedir hiç bir fikrim yok.
Eğer bana türünü ve nelere dikkat etmem gerektiğini söylerseniz çok memnun olurum ilginiz için şimdiden teşekkürler...
Bonzaimin resmi;
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/684/222chj.jpg/)
Bir ficus ginseng almışsınız. Saksının altında su biriken tabağı ve toprağın üstündeki çakılları alırsanız bitkiniz daha sağlıklı yaşar.
Kış boyunca su ihtiyacı az olacak toprak kurudukça sularsanız köklerinde çürüme olmasına engel olursunuz.
bonsaisan
07-01-2012, 11:22
Sayın keysın
Bonsainizin türü Ficus ginseng
Yanlız aşılama ile diyerek konuyu belirtmek istiyorum.
Daha sıkı ve daha oval olan Fİcus Micro carpa dalları ginseg ana gövde üzerine aşılanmıştır.
Dikkatli incelediğinzide aşı yerlerini göreçeksiniz.
Bakımı kolay olan bu türde ortam nem önemlidir.
Bazen Fİcus ginseng gövde kısmında kendi orjinal sürügünlerini geliştirerek aynı bitkide iki farklı yaprak yapıs ile sizi şaşırta bilir.
Tavsiyem bu sürügnleri gelişmeden almanızdır.
Çünkü bu sürügünler aşı yapılmış sürügünleri kuruturlar.
Sulaması toprak kurmaya yakın hatta kurma sırasında yapılmalıdır.
Yaz aylarında yarı gölgede nemli bir şekilde baılmalı mümkünse yazı günde ikikez kireçsiz bir su ile yapraklara su püskürtün laki bu su tprağına temas etmesin çünkü sıcak ile nem toprakda yoğunlaşır ise mantar hastalıkları oluşur.
Türdeki başlıça hastalıklar: havasız mekanlar da kırmızı örümçek unsu pamuksu bitler etkili olur.
İyi havadar yarı gölge mekanlarda çok hızlı ve güzel gelişirler.
Gelişme dönemi olan nisan ayında ekim ayı sonuna kadar sıvı gübreler ile besleyiniz.
Verilen ölcünün yarısını kullanınız ve gübreli su karışımını vermeden önce normal olarak önce sulayın sonra gübreli su ile sulayın ve bunu 15 günde bir yapınız.
Aşırı uzayan dalları 6 ya da 8 yaprak sırası geliştikden sonra 2 ya da 4 yaprak kadar geriye sayıp kesiniz.
Yaprakların parlamasını istior iseniz. Yarım yağlı bir fincan sütün içerisine yarım fincan su ekleyiniz.
Ve bir pamuk ile tek tek yaprakları siliniz.
Sütün yağı yaprakların parlamasına yardımcı olaçaktır.
Genelde bu havasız ve kireçli tozlu ortamda bakılan ficuslarda çok sık başınıza geleçek bir yaprak problemidir.
Saksı drenaj deliklerinden her sulamda suyun hızla akıp gittiğini görün su saksı altı drenaj deliklerinde akmıyor ise problem var demektir.
BU türleri saksı dğeişimini erken bahar ya da kışın yapınız.
Sevdiği ortam ısı sıcaklığı kışın 20 derecedir.
Saygılar
_________________
LoSTrİsT
16-03-2012, 13:43
öncelikle merhabalar. bu hafta kendimize bir ağaç edindik ama türünü bilmiyoruz. burada belirttiğiniz iki türede çok yakın geliyor bana. bu nedenle internetten bulduğum benim ağacıma çok benzeyen fotoğrafı paylaşmak istiyorum. resimin altında 'resuta' yazıyor ama emin olamadım. şimdiden teşekkürler.
Yeniden Yönlendirme Bildirimi (http://www.google.com/imgres?um=1&hl=tr&noj=1&tbm=isch&tbnid=n06cQoAioqYgiM:&imgrefurl=http://www.bonsai-collectables.com/list.html&docid=Qk4L652tKtn_0M&imgurl=http://www.bonsai-collectables.com/Ficus%252520retusa.jpg&w=640&h=480&ei=di1jT-uKGKLK0QXww7CgCA&zoom=1&iact=hc&vpx=198&vpy=385&dur=384&hovh=185&hovw=249&tx=143&ty=141&sig=111979734062225737500&page=2&tbnh=143&tbnw=199&start=21&ndsp=26&ved=1t:429,r:6,s:21&biw=1366&bih=667)
Lİnkte, fotoğraftaki ginsenge aşılı retusa. Alt tarftaki gövde de aynı mı?
LoSTrİsT
17-03-2012, 23:52
bu kadar parlak değil daha mat, griye yakın bir rengi var. doğru şekilde bir tarif oldu mu bilemiyorum ama umarım anlatabilmişimdir :)
Tarifle kesin sonuç biraz zor tabi. Alt tarfı ginseng ise, sulama konusunda özellikle bu mevsimde dikaktli olun. Fazla sulama kök çürümesine neden olur. Isıtıcılardan uzak bir yerde dursun. Yazın da toprak kurmaya başladıkça sularsınız. Toprağın hafif nemli kalması yeterli olur yazın.
LoSTrİsT
18-03-2012, 14:11
yardımınız için teşekkürler
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.