PDA

View Full Version : Yeşil Gübreleme Nasıl Olmalı?




savagegarden
25-11-2011, 12:06
zeytın ağaçları arasında yeşil gübreleme yapmak istiyorum.duyduğum fiğ ve bakla idi,ancak okuduğum bazı yerlerde yapılmış çalışmalarda fiğ+bakla,fiğ+arpa ve hayvan gübresi karşılaştırılmış.hepsinin topraktaki organik maddeyı artırdığı gözlemlenmiş ancak encok artışı dekarda 8 kg fiğ ve 8 kg arpa birlikteliğinin topraktaki organık madde miktarını enyuksek oranda yukselttiği belirtiliyor.dünde halil önen ağbimiz fiğ ekmemi ama toprağı sürmememi,ustunu biçip değerlendirmemi ve fiğin tarlada kalmasını böylece yabani ot oluşumunu önleyeceğini belirtti.




Çamtepe
28-11-2011, 00:13
Merhaba

Eğer İngilizce'niz varsa, ceviz için de olsa şu linkteki çalışmayı okuyabilirsiniz.

http://anrcatalog.ucdavis.edu/pdf/21627e.pdf

Bence gayet bilgilendirici.

Saygılar..

verdoque
14-03-2013, 20:15
Merhabalar,

Konuyla ilgili çok az yorum yapılmış. Sayın Çamtepe'nin dokümanı da güzel bir kaynak ancak İngilizce olması hızlı incelemeye imkan vermiyor, geniş zamanda okumak gerek.

Kayseri'de bir kiraz bahçesi yapıyoruz. Fidanlarımızı geçen hafta diktik, 125 adet klasik ağaç fidanı. Doğal üretim yapmak istediğimiz için her türlü seçeneği araştırıyorum. Etraftan ısrarla kimyasal gübre vermenin şart olduğu söyleniyor ama ben bunun tersini kanıtlamak ve başarmak istiyorum. Yeşil gübre konusu da bu anlamda dikkatimi çekti.

Bu bahardan başlamak üzere bir yeşil gübreleme programıyla killi olan bahçe toprağımızı hem besin elementleri hem de organik madde bakımından zenginleştirip bu süreçte büyüyecek olan fidanlara uygun bir yetiştirme ortamı sağlamak istiyorum.

Bahçe yıllardır boş duruyor, çok eskiden buğday ekilirmiş. Bahçenin alt kısmında kaynak suyu mevcut. Drenaj yapıp yer altına bir havuz yaptık, su burada birikiyor. Yalnız yaz boyu su kalıyor mu henüz bilmiyoruz.

Açıköğretim tarım önlisans programına kayıtlıyım ve bu dönem derslerinden Tarla Bitkileri dersinin videolarını izledim. İnternetten bulabildiğim Türkçe kaynakları okudum. İlkbaharda baklagil sonbaharda da buğdaygil ekim nöbeti yapacak şekilde bir yeşil gübre programı planlıyorum. Baklagillerden yonca ve fiğ arasında kaldım. Henüz yok ama ileride kovanlarımız olacağı için arıotu da seçenekler arasında. Kış içinse çavdar soğuk iklim için uygun görünüyor.

Yoncayı yeşil gübre amaçlı ekmek mantıklı mıdır? Gördüğüm kadarıyla 22kg/da ile en yüksek azot bağlama kapasitesine sahip bitki ancak çok yıllık olması düşündürüyor. Fiğ 9kg/da ile ortalarda kalıyor ama tek yıllık olduğu için tercih edilebilir.

Topraktaki C/N dengesini tutturacak, en az çaba ile bakımı gerçekleştirilecek bir yeşil gübre ekim nöbeti önerebilecek olan var mıdır? Sadece yeşil gübre ve hayvan gübresi ile bu boyutta bir bahçede toprağın tüm ihtiyacını karşılamamız mümkün müdür? Yeşil gübreyi zamanı geldiğinde biçip toprak üstünde bırakmak mı, sürüp toprağa karıştırmak mı daha iyi olur? Toprak işlemenin zararlı olduğunu biliyorum ama alttan işleme yöntemini uygulayabiliriz belki. Fosfor için ne yapılabilir?

Kafamda sorular uçuşuyor ve bahar dönemini kaçırmadan bir an önce uygulama yapmak istiyorum. Yardımlarınızı rica ediyorum

Çamtepe
14-03-2013, 22:42
Fiğ ve yulaf karışık ekmenizi öneririm. Zaten tohum fiyatlarına baktığınızda yoncanın pahalı bir yatırım olduğunu görebilirsiniz. Ancak yonca senelerce biçilir, tekrar tekrar ekim gerektirmez. Bence toprağa karıştıramamak bir dezavantaj.

Bana sorarsanız yonca, eğer toprağınız stabilse ve organik bir şekilde azot gübrelemesini yapmak istiyorsanız mantıklı.

Ama toprağınızın organik maddesini arttırmak istiyorsanız bence fiğ ve yulaf iyi bir karışım.

Tercih sizin.

verdoque
15-03-2013, 19:12
Teşekkürler Sayın Çamtepe. Sizce yazın fiğ+yulaftan sonra kışın da çavdarla devam etmenin bir sakıncası olur mu?

Çamtepe
16-03-2013, 19:19
Fiğ ve yulaf zaten bölgenin iklimine göre Ekim-Kasım ayı gibi ekilir, gelişen bitkiler fiğler çiçekliyken Mayıs ayında toprağa karıştırılır. O saatten sonra herhangi bir dikim yaparsanız, eğer sulama yapmazsanız bitki gelişmeyecektir.

Sadece çavdar ekmeniz de toprağa yeterince azot kazandırmayacaktır.

pria
16-03-2013, 20:46
Fiğ ve yulaf karışık ekmenizi öneririm. .

http://www.agaclar.net/forum/1119942-post1846.htm

verdoque
17-03-2013, 10:40
http://www.agaclar.net/forum/1119942-post1846.htm

Sn. Pria fotoğraflar çok güzel. Serpme yoluyla da yapabiliriz demek ki. O zaman tohum ekimi için sonbahar bekleyelim. Cevaplarınız için teşekkürler.

tiryaki
17-03-2013, 11:32
Herkese selamlar, ben organik madde oranı az olan tarlama yonca ekeceğim ama sürüp toprağa karıştırmak yerine biçim üzerinde bırakmayı düşünüyorum.
Hatta toprağı hiçbir şekilde sürmemeyi düşünüyorum bundan sonra.

Sonbaharda yonca biçiminden evvel üzerine yulaf atmayı düşünüyorum. arazi eğimli ve erozyonu önlemem şart. ayrıca organik madde oranı da düşük.
düşünceleriniz alabilir miyim?

pria
17-03-2013, 11:32
Toprak işleme yapmadan fiğ ekerken, tohumları humik asitle bularsanız çimlenme oranını büyük ölçüde arttırırsınız..Ben öyle yaptım..
Tabi, tohumları saçtıktan sonra, birde peşpeşe yağmurların olması, çimlenme şansını arttıran ikinci bir etmen..
İlk yıl çıkacak fiğlerin yayacağı tohumlar ikinci yıl çok daha fazla fiğ çıkmasını sağlayacaktır..
Tohumlar oluştuktan sonra diskaro yaptırırsınız..

Bu fiğlerin, köklerinde böylesine güzel azot nodülleri oluşturması benim çok hoşuma gitti..Seneye biraz daha tohum alıp saçacağım..Bir de kendi yayacakları tohumlar çıktı mı, tam bir fiğ tarlası olur kanaatindeyim..

Ha, ayrıca bu yıl, havanın azotunu çok güzel bağlayan acıbakla da (lipinus) ektim 1000 kök kadar..
İnşallah bahar yağmurları sık sık yağar da onlarda gürbüz olarak yetişip büyürler..

Lonicera
12-11-2013, 14:59
Bugün küçücük bahçemde tüm toprağı bir güzel belleyip, bakla,arpa-fiğ ekimini bitirdim(çavdar bulamayınca arpayı kullandım)ama ben de bittim. Nasipse tümünü yeşil gübreleme için kullanacağım. Bir kaç yıldır bu işlemi tekrarlıyorum, sonuçlarından da çok memnunum.

pria
18-04-2014, 11:34
... fiğ ekmemi ama toprağı sürmememi,ustunu biçip değerlendirmemi ve fiğin tarlada kalmasını böylece yabani ot oluşumunu önleyeceğini belirtti.

Ben üç yıldan beri zeytinliğimde toprağı sürme işini bıraktım..
Her yıl fiğ,yonca, tirfil tohumu saçıyorum toprağa..Acı bakla ekiyorum..
Baharda biçiyorum..

Köyden yeni döndüm..Otları motorlu tırpanımla biçerken fidanların aralarında kalan fiğ kümelerini bıraktım..

Bu yıl ağustos sonunda bir miktar fiğ, yonca, tirfil tohumu saçmıştım..Hem yerli hem de macar fiği karışımıydı..Bunlar ilk yağmurlarda filizlendikleri için çok erken geliştiler..
Kasım ayında saçtığım fiğler ise hala çok küçükler ve çiçeklenmemişler..

Fidanlık toprağım çok kumsal ve fakir olduğu için yazın şiddetli sıcak günlerinde toprağın aşırı ısınmasını önlüyor yaptığım malçlama..
Ayrıca toprağın organik yapısı değişiyor ve doğal yolla gübreleniyor..
Bu işlemi yapmaya başladığımdan beri topraktaki bedava çiftçi olan solucanların sayısı çok arttı..

Zeytinlerin diplerine saçtığım fiğleri biçmiyorum..

pria
18-04-2014, 11:40
Acı baklaları genelde, kümeler halinde toprağın çok fakir olduğu alanlara ve yağmur sularını fidan diplerine toplamağa yarayan kanal kenarlarına ekiyorum..

pria
18-04-2014, 11:44
3 çeşit fiğ ekili fidanlığımda..biçim yaparken fidanlara uzak olanlarını bırakıyorum tohum vermeleri için..

civleko
10-05-2014, 00:49
yeşil gübre olarak papatya kullanılır mı ? kullanılırsa nasıl kullanmak gerekiyor?

juglandales
07-02-2015, 17:16
Herkse selam,
Ceviz bahçemi büyütmek amacıyla bitişik tarlayı (20 dönüm) satın aldım. Tarla şu anda buğday ekili. Önümde iki seçenek var.
Birincisi; cevizleri ekim ayında ekeceğim için buğday hasatını temmuzda yapabilir, buradan gelecek parayla hayvan gübresi alıp tüm tarlayı gübreleyebilirim.
İkincisi; eğer buğday yeşil gübre olarak fayda sağlıyorsa (bilmiyorum) mayıs ayında sürerek karıştırabilirim.
Önerilerinizi bekliyorum...

MeyveliTepe
07-02-2015, 18:02
Buğdayın olgunlaşmasını bekleyip biçin, samanı tarlada bırakın, buğdayı satıp hayvan gübresi alın, onu da tarlaya yayıp sürün. Böylece ikisi birden olmuş olur :)

juglandales
07-02-2015, 23:07
Buğdayın olgunlaşmasını bekleyip biçin, samanı tarlada bırakın, buğdayı satıp hayvan gübresi alın, onu da tarlaya yayıp sürün. Böylece ikisi birden olmuş olur :)

Yeşil gübreleme deyince sanki otlar yeşilken toprağa karıştırılacakmış gibi bir anlam çıkardım. Samanı topağa karıştımak organik madde miktarını arttırır mı.?

MeyveliTepe
08-02-2015, 00:15
Evet organik maddeyi arttırır. Yanısıra buğday köklerinin bitki biyokütlesinde depoladığı mineraller de samanın dekompoze olmasıyla toprağa geçer.

İsmail Kuzucu
08-02-2015, 00:27
Buğdayın olgunlaşmasını bekleyip biçin, samanı tarlada bırakın, buğdayı satıp hayvan gübresi alın, onu da tarlaya yayıp sürün. Böylece ikisi birden olmuş olur :)

Bu sene 2-3 çiftçinin tarlasında bu olay dikkatimi çekti. Çeltikler biçildikten sonra toprak tava gelince pulluk ile sürüyorlar. Saplar ve kalan tohumlar toprakla karışıyor. Yazın tavalar hazırlanırken tohumlar çıkmaya başladığı için birde onlar toprakla karışıyor. Kibrit çakıp yakmaktan daha kârlı.

Sanırım bilinçli üretimde ilerle kaydediyoruz. :)

MeyveliTepe
08-02-2015, 01:09
Yeşil gübreleme deyince sanki otlar yeşilken toprağa karıştırılacakmış gibi bir anlam çıkardım. Samanı topağa karıştımak organik madde miktarını arttırır mı.?

Yeşil gübre kavramının iki farklı boyutu var. En çok bilineni, havadan azot fikse eden bitkilerin (baklagiller - bakla, fiğ, yonca vs.) ekilip, %25 civarında çiçekteyken sürülüp toprağa karıştırılması. Böylelikle bu bitkilerin havadan aldığı azotu kök nodüllerinde biriktirmesinden yararlanarak biriktirilmiş azotun maksimum olduğu anda sürülerek toprağa karıştırılması.

Diğer metod daha az biliniyor. Bu da daha çok buğdaygiller (yulaf, arpa, buğday vs.) ile yapılan. Buğdaygiller havadan azot fikse etmezler ama derin kök yapıları vardır. Kökleri toprak yapısını iyileştirir, derinden aldıkları mineralleri biyo-kütlelerinde depolarlar. Bu bitkileri toprağa karıştırmanın en uygun zamanı biyokütlenin maksimum olduğu zamandır.

Seneye sonbaharda tarlanıza yulaf (kışın çok soğuk geçtiği yerlerde arpa) ile kışa dayanıklı fiği karışık ekip ilkbaharda sürüp toprağa karıştırmanız durumunda en yüksek faydayı sağlarsınız. Fidanlarınızı dikseniz bile sıra aralarında bunu uygulamanız çok faydalı olacaktır.

juglandales
08-02-2015, 01:36
Artık seneye kısmetse dediğinizi uygularız. Teşekkür ederim MeyveliTepe...

Mine Pakkaner
22-02-2015, 21:41
YEŞİL GÜBRELEME

Gelişmesini tamamlamış bitkilerin sürülerek toprağa karıştırılmasına yeşil gübreleme, bu amaçla kullanılan bitkilere yeşil gübre bitkileri denilmekte; yeşil gübre bitkisi olarak en çok yonca, fiğ, bakla ekilmektedir.

Yeşil Gübre;


Toprağa organik madde ve azot sağlamakta,
Toprağın fiziksel ve kimyasal yapılarının düzelmesine yardımcı olmakta,
Toprakta humus birikimi sağlamakta,
Mikrobiyal faaliyetleri artırarak toprağın biyolojik özelliklerinin düzelmesine yardımcı olmakta,
Organik maddenin ayrışmasını ve humusun parçalanmasını hızlandırmakta,
Topraktaki hava ve su sirkülasyonunu düzenlemekte,
Besin maddelerini toprağın üst katmanlarına taşımakta,
Toprağa granüler yapı kazandırmakta,
Toprağın çabuk tava gelmesini ve uzun süre tavda kalmasını sağlamakta,
Meyilli arazilerde erozyonu önlemekte,
Bitkilerin köklerinin daha iyi gelişmesini ve dondan zarar görmesini engellemekte,
Toprağın yüzeyini örterek infiltrasyonu arttırmaktadır.


Yeşil gübrelemede başlıca amaç toprağı organik madde ve azotça zenginleştirmek olduğuna göre, yetiştirilecek yeşil gübre bitkisinin her şeyden önce mümkün olduğu kadar kuvvetli bir şekilde gelişmesi ve yine mümkün olduğu kadar fazla vejetatif kısımlar meydana getirmesi istenmektedir. Bu da toprağa daha fazla bitki organlarının karıştırılmasına olanak vermesi yanında yüksek su kapsamı nedeniyle toprakta bitkinin çürümesinin daha kısa sürede tamamlamasına da olanak vermektedir. Burada en önemli nokta bitkinin C:N oranıdır. C:N oranı büyük bitkilerin toprakla çürümeleri için daha uzun zamana gereksinim vardır.

Yağışı az olan yörelerde yeşil gübrelemenin yapılması çok daha fazla dikkat gerektirmektedir. Toprakta sınırlı düzeyde bulunan su yeşil gübre bitkisi tarafından da kullanılacağı için asıl bitkinin su güçlüğü çekmesi olasıdır. Öte yandan toprakta suyun az bulunması nedeniyle yeşil gübre bitkisinin çürümesi de bir sorun olmaktadır. O nedenle kurak yörelerde yeşil gübrelemenin faydasına göre zararı kimi durumlarda daha fazla olabilmektedir.

Yeşil Gübrelemenin Toprağın Organik Madde Kapsamı Üzerine Etkileri

Yeşil gübre, toprakta gerekli organik maddeyi sağlamak amacıyla yetiştirilen bitkilerin gelişmelerinin belli bir devresinde henüz yeşil halde iken sürülerek, toprak altına getirilmesidir. Genellikle sonbaharda ekilmek suretiyle çiçeklenme döneminde toprağa karıştırılmalıdır.

Yeşil gübreleme amacıyla farklı bitkiler kullanılmakla birlikte baklagil türü bitkiler genellikle baklagil olmayan bitkilere nazaran tercih edilmekte ve en iyi yeşil gübre bitkileri olarak kabul edilmektedirler.

Yeşil gübreleme ile toprağın organik madde kapsamı artması sağlanabilmektedir. Amaca uygun olarak yapılan bir yeşil gübreleme, özellikle organik madde ve azot kapsamları düşük olan, dolayısıyla fiziksel özellikleri iyi olmayan topraklar için fayda sağlamaktadır. Yeşil gübre ayrıca verimlilikleri yüksek olan ve iyi fiziksel özelliklere sahip bulunan topraklarda da, organik madde seviyesinin devamlı olarak muhafazasının sağlanması bakımından yine fayda sağlamaktadır. Öte yandan, yeşil gübre ile toprakta yaratılacak organik madde ve azot miktarı sabit olmayıp, çeşitli etkenlere göre değişmektedir ve söz konusu etkenler bitki çeşidi, bitkiyi toprak altına getirme zamanı ve getirildiği derinlik, toprak bünyesi, toprağın rutubet kapsamı olarak sayılabilmektedir.

Yeşil Gübrelemenin Toprağın Azot Kapsamı Üzerine Etkileri

Baklagil bitkilerinin yeşil gübre bitkisi olarak diğer bitkilere tercih edilmelerinin başlıca nedeni toprağa yalnızca organik madde kazandırmakla kalmayıp, aynı zamanda toprağın azot miktarını, havanın azotunu bünyelerine alarak arttırmaksıdır. Böylece toprağı azotça zenginleştirmekte olup, derin kökleriyle toprağın alt tabakalarında bulunan bitki besin maddelerini alarak toprak altına getirildikleri zaman yetiştirilen bitkinin bu besin maddelerinden faydalanmalarını da sağlamaktadırlar.

İyi havalanan tınlı kumlu bir toprakta yeşil gübre ile sağlanacak N miktarı 4.0 kg ile 11.5 kg arasına değişmekte, bazı araştırıcılara göre normal bir yeşil gübreleme ile ortalama olarak dekara 10 kg civarında N kazandırıldığı ifade edilmektedir.

Yeşil Gübrelemenin Biyokimyasal Etkileri

Yeşil gübreleme ile toprağa organik materyalin verilmesi, toprak mikroorganizmalarına gıda kaynağı sağlanması nedeniyle topraktaki mikroorganizma faaliyetleri üzerine olumlu etkiler yapmakta ve toprakta bazı olumlu değişikliklerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Yeşil Gübrelemenin Bitki Besin Maddelerinin Yarayışlılığı Üzerine Etkileri

Yeşil gübreleme için yetiştirilen bitkiler toprağın derinliklerinden aldıkları bitki besin maddeleri ile toprağın üst kısımlarının zengin hale gelmesine yardım etmektedir.

Yeşil Gübrenin Toprağa Etkileri

Özellikle derin köklü yeşil gübre bitkileri toprağın fiziksel özelliklerini düzelterek toprağın granüler bir yapı kazanmasını, çabuk tava gelmesini ve tavını da uzun süre muhafaza etmesini sağlamaktadır. Bu bakımdan yeşil gübrenin özellikle ağır ve işlenmesi güç olan topraklar için ayrı bir önemi bulunmakta olup, yeşil gübre hafif toprakların fiziksel özelliklerini de iyileştirmektedir.

Derin köklü olan yeşil gübre bitkileri toprak içerisinde çok sayıda kanallar meydana getirmekte ve bu kanallar vasıtasıyla topraktaki havanın daha kolay sirkülasyonunun ve suyun hareketliliğinin artmasına neden olmaktadırlar. Yeşil gübreleme ile toprağın organik madde kapsamı da arttırılmaktadır.

Amaca uygun olarak yapılan yeşil gübre uygulaması özellikle organik madde ve azot kapsamları düşük ve fiziksel özellikleri yetersiz topraklar için yararlı olmakta, ayrıca verimlilikleri yüksek ve fiziksel özellikleri de yeterli bulunan topraklarda da organik madde seviyesinin devamlı olarak korunması bakımından olumlu etki yapmaktadır.

Derin kökleriyle toprağın alt tabakalarında bulunan bitki besin maddelerini de bünyelerine aldıklarından toprak altına getirildikleri zaman yetiştirilen kültür bitkilerinin ihtiyaçları olan besin maddelerinden faydalanmalarını da sağlamaktadırlar.

Yazarlar:
Fulya KUŞTUTAN
Özen MERKEN

Kaynak : APELASYON (http://www.apelasyon.com/Yazi/216-yesil-gubreleme)

Adalet Yağcı
08-08-2015, 14:10
Yeşil gübreler hakkında. (http://www.organikoop.com/yesil-gubre-)

bahcedenn
17-10-2015, 14:23
Paylaşılan bilgilere göre sebze yetiştiriciliği yapılacak bahçeye yeşil gübreleme sağlaması amacı ile en faydalı bitki olarak fiğ gözüküyor. Bitkinin %25'inin çiçeklenmesi sürülüp toprağa karıştırılabilmesi için yettiğine göre Sn. Pria'nın paylaşmış olduğu 18 Nisan tarihli resimler de bu tarihten itibaren bahçenin fide ekimi için hazır hale gelebilmesi için bana vakit kaldığını gösteriyor.

Yanıldığım bir nokta var mı acaba?

kerkenez
22-02-2016, 09:06
Üstüne basılabilen, azot bağlayıcı ve çiçekleri yararlı böcekleri besleyecek olan bir örtü bitkisi arıyorum. Üçgül, yonca ya da başka bir şey. Ne tavsiye edersiniz? Mümkünse çok yayılıcı olmasın zira sebze yataklarının arasındaki yollara dikmeyi düşünüyorum. Hem otları baskılasın hem de yararlı böcekleri beslesin.

tarku
22-03-2016, 19:58
Fiğ ve yulaf karışık ekmenizi öneririm. Zaten tohum fiyatlarına baktığınızda yoncanın pahalı bir yatırım olduğunu görebilirsiniz. Ancak yonca senelerce biçilir, tekrar tekrar ekim gerektirmez. Bence toprağa karıştıramamak bir dezavantaj.

Bana sorarsanız yonca, eğer toprağınız stabilse ve organik bir şekilde azot gübrelemesini yapmak istiyorsanız mantıklı.

Ama toprağınızın organik maddesini arttırmak istiyorsanız bence fiğ ve yulaf iyi bir karışım.

Tercih sizin.
Toprağa karıştırılmayan bir ürün nasıl yeşil gübre oluyor? kafam karıştı. Gerekli gübrelemeyi kökleri vasıtasıyla mı yapıyor?

verdoque
23-03-2016, 09:16
Yonca ve diğer baklagiller köklerindeki bakteriler sayesinde havadan toprağa azot bağlıyor. Tohuma dönmesine izin vermediğiniz sürece köklerde depolanan azot toprakta kalıyor.

Toprağa karıştırılmayan bir ürün nasıl yeşil gübre oluyor? kafam karıştı. Gerekli gübrelemeyi kökleri vasıtasıyla mı yapıyor?

kerkenez
24-03-2016, 09:12
Toprağa karıştırılmayan bir ürün nasıl yeşil gübre oluyor? kafam karıştı. Gerekli gübrelemeyi kökleri vasıtasıyla mı yapıyor?

Kökler dışında kesip toprağın üzerine bıraktığınız bitki parçalarını zaman içinde mikro organizmalar tüketip toprağa karışmalarını sağlıyor.

tarku
24-03-2016, 14:57
Kökler dışında kesip toprağın üzerine bıraktığınız bitki parçalarını zaman içinde mikro organizmalar tüketip toprağa karışmalarını sağlıyor.
Yoncayı ektik, çiçeklenmeden biçtik ve toprak üzerinde bıraktık. Peki toprak üzerinde bıraktığımız yonca, malç gibi işlev görerek, yoncanın tekrar yeşermesini engellemez mi? Yonca ekili bahçelerde, ilaçlama vs. işler için traktör kullanılırsa, yoncaya zararı olmaz mı?
Yoncanın derin kök sistemi sayesinde, toprağın altındaki kirs(bizim burada böyle söyleniyor. Bilimsel adını bilmiyorum) tabakasını yok ettiği söyleniyor, aslı var mıdır?

laputa
24-03-2016, 20:30
merhaba,

Kokunde ya da tohumlarinda azot biriktiren bitkilere iliskin bir kac sorum olacak,

Bir kac sitede, ciceklenmeye hic izin verilmemesi gerektigi yaziyordu, azotun kokte kalma oranini arttirmak icin, ya da eger tohum beklenirse, azot tohumda birikiyormus, o sekilde de bicilebilirmis. Bu farkli oranlari,yontemleri deneyeniniz oldu mu?

Bitki bicildikten sonra, azotun havaya karismamasi icin , ustunun ortulmesi oneriliyor.

Humik asit disinda tohumlari bulayabilecegimiz ne var, onerdiginiz.

tesekkurler

MeyveliTepe
24-03-2016, 20:46
Evet var. Söz gelimi bakla çiçeklenmeye başladığında kökten sökmek yerine toprak seviyesinin 6-7 santim üzerinden budanır ise yeni sürgünler verir ve onlar da çiçekleninceye kadar havadan azot toplamaya devam eder. Budadıklarınızı da ziyan etmeyip kompost yaparsınız ya da doğrudan toprağa karıştırırsınız.

Not: Körpe yapraklarını salatanıza eklemeyi ihmal etmeyin.

kerkenez
25-03-2016, 08:44
Yoncayı ektik, çiçeklenmeden biçtik ve toprak üzerinde bıraktık. Peki toprak üzerinde bıraktığımız yonca, malç gibi işlev görerek, yoncanın tekrar yeşermesini engellemez mi? Yonca ekili bahçelerde, ilaçlama vs. işler için traktör kullanılırsa, yoncaya zararı olmaz mı?
Yoncanın derin kök sistemi sayesinde, toprağın altındaki kirs(bizim burada böyle söyleniyor. Bilimsel adını bilmiyorum) tabakasını yok ettiği söyleniyor, aslı var mıdır?

Yonca konusunda çok bilgili değilim ama mantıken tohumdan çıkmayacağı için yeniden yeşerir diye düşünüyorum. Zaten yonca, fig, bakla gibi bitkiler çok lifli olmadığından hızlıca çürüyüp gidecektir. Uzun süre malçlama yapıp otları baskılaması için bu tür azot bağlayan bitkileri çavdar gibi çabuk büyüyen ve lifli bitkilerle birlikte birlikte örtü bitkisi olarak ekiyorlar ve baharda biçip toprak üzerinde bırakıyorlar.

laputa
28-03-2016, 21:13
Cit sarmasigi olarak dusunulebilecek, ayni zamanda yesil gubre etkisi yuksek, bildiginiz sarmasik turleri var mi?
Sibirya kivisi iyi bir secenek, en azindan yenebilecek meyveleri var, fazlasi toprakta kalabilir, hayvan yemi olabilir ve dogal yasam cekecektir.
Yaz-Kis yaprak dokmeyen bir tur ariyorum.
Zone 7a (Bolu) bolgesinde yetistirecegim.

Onerilerinize acigim.

hatipali74
06-02-2017, 14:13
http://www.agaclar.net/forum/subtropikal-iklim-meyveleri/1909-9.htm üstteki linkte cennet elması diktiğim arazide organik madde çok az. Fiğ ekim zamanı geçti diye biliyorum. Mısır ekip toprağa karıştırmanın organik madde olarak katkısı nasıl olur?

Poyrazs
10-03-2017, 22:31
"Tohumları büyük olduğu, için tohumları küçük olan yonca ve üçgül gibi yem bitkilerine oranla çok duyarlı bir tohum yatağı isteği yoktur. Sonbahar ekimi için tahılların hasadından sonra toprağın yüzlek olarak işlenmesi ve sonbaharda daha derin bir sürüm yapılması yeterlidir.İlkbahar ekimi için ise; tarlanın sonbaharda işlenmesi,ilkbaharda su kaybını önlemek için tırmık geçirilmesi yeterli bulunmaktadır. Ekim makina ile sıraya veya serpme ve elle yapılır. Serpme ekim için değişik makinalar kullanılabilir. Dekara atılacak tohum miktarı ve sıra aralıkları ot ve tohum için yetiştirme amacına göre değişir.Ot elde etmek için sulu şartlarda 15-20 cm,kıraç şartlarda 30-40 cm sıra arasıyla ekim yapılabilir."

merhaba, bende acemisiyim konunun ama henüz geçmemiş sanırım, hala ekebilirsiniz. bende yarın itibarıyla ekmeyi planlıyorum, gelecek yağmurlarda artık tuttuğu kadarına kısmet diyeceğim. sevgiler.

İsmail Kuzucu
21-10-2017, 18:45
Bugün 500 m2 alana yulaf tohumu ektim, daha sırayla ekilecek toplamda 2 dönüm alan daha var. Yulaf tohumu en son hangi zamana kadar ekmek gerekli?

İsmail Kuzucu
11-11-2017, 20:28
İlk ektiğimiz yulaflar 21 günlük oldu. Mis gibi çayır olacak gibi. ;)

660597

660598

İsmail Kuzucu
11-12-2017, 20:46
50. gün geride kaldı ve kardeşlenmeler çoğalmaya başladı. Böyle giderse bahçe mera gibi olacak. Bahçe böyle yeşillikli olunca insanda çalışma hevesi artıyor.

662470

662471

662472

Beşiktaş
12-12-2017, 09:19
Benim yaklaşık 40 meyve ağacının bulunduğu bir alan var. Burası 600m2 civarı. Yeşil gübreleme yapmak istiyorum. Tohum ekimi için geç mi kaldım? Ne oranda arpa ne oranda fiğ dikmem gerekir? Macar fiğ ile normal fiğ arasındaki fark nedir? Ayrıca bu yeşil gübreleme ile birlikte solucan gübresi vb. doğal yollardan gübre de kullanmak gerekir mi?

Aydınlatabilirseniz bu konularda çok mutlu olacağım.

Beşiktaş
15-12-2017, 13:13
Ayrıca fiğ aşılama yapılması şart mı? Daha evvel herhangi bir baklagil ekilmedi.

sefali
05-01-2018, 22:30
Bende bu konuda yardımınızı rica ediyorum.Yeşil gübre olarak ıspanak düşünmüştüm ama sanırım adi fiğ tohum fiyatı olarak daha uygun.bir miktar arpayla karıştırarak şimdi adi fiğ eksem nisanda kessem nasıl çürüteceğim.Çürüme ne kadarlık bir süre sürüyor.Malçın altına sersek bu seferde mantar oluşumuna sebep olmaz mı.Bu forumdan çok şey öğreniyorum.Bu sebeple cevaplarınıza çok önem verdiğimi belirtmek istiyorum.

pria
06-01-2018, 15:32
http://www.agaclar.net/forum/subtropikal-iklim-meyveleri/1909-9.htm üstteki linkte cennet elması diktiğim arazide organik madde çok az. Fiğ ekim zamanı geçti diye biliyorum. Mısır ekip toprağa karıştırmanın organik madde olarak katkısı nasıl olur?

Bildiğim kadarıyla mısır, toprağı en fazla sömüren bitkilerden biridir..baklagil, fiğ, hububat olarak özellikle çavdar gibi yeşil gübreye daha uygun bitkiler kullansanız daha iyi olur..ayrıca mısırın tohumu iri olduğu için maliyet te fazla olur.

Bu konuda güzel bir kaynak:


Toprak Verimliliği Yönünden Yeşil Gübreler ve Gübreleme
Erol KARAKURT
Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yenimahalle-Ankara

http://dergipark.gov.tr/download/article-file/118458

İsmail Kuzucu
07-01-2018, 19:47
2 ayrı yulaf fotoğrafı ve yeşil gübrenin önemi şimdiden anlaşılı durumda.

İlk fotoğraftaki alanda lahana ekiliydi ve hasat sonrası yapraklarını ve köklerini çapa motoru ile kıyıp toprağa karıştırdım. Sonuç tamamen koyu yeşil standart boyda yulaflar.

İkinci fotoğrafta ise eski sakız kabak yerine ekilen yulaflar, sararma ve az kardeşleme mevcut.

663941

663942

efeler
28-01-2018, 12:34
Sn. Pria, ben de Akhisar'daki zeytin ağaçlarıma arpa+fiğ benzeri ekim yapmak istiyorum.

1- Ancak, hasat sırasında serdiğimiz tenteneler bu otlar yüzünden havaya kalkmıyor mu? Hasattan bir gün önce falan biçiyor musunuz o otları? (Kasım başı hasat yapıyorum ben.)

2-Tohumları şubatta falan elle serpsem, kuşa böceğe yem olmaz mı o tohumlar? Yoksa tohum topları vs. mi yapmalı?

3-Ve en son, bu tip tohumları Ankara'dan aşılı olarak mı almak lazım?

Çok teşekkür ederim..

Beşiktaş
30-01-2018, 08:49
Sn. konu ile ilgilenen arkadaşlarım;

Fiğ+arpa karışık dikilen bir tarlada yeşil gübrelemeyi yapmak için sadece biçmek yeterli mi yoksa çapa makinası ile çapalamak daha mı faydalı?

Musa Gündoğan
30-01-2018, 09:12
Sn. konu ile ilgilenen arkadaşlarım;

Fiğ+arpa karışık dikilen bir tarlada yeşil gübrelemeyi yapmak için sadece biçmek yeterli mi yoksa çapa makinası ile çapalamak daha mı faydalı?

sayın beşiktaş okuduğum kitaplardan gördüğüm kadarıyla yeşil gübre toprak üstüne olduğu gibi bırakılmalı. toprak üstünde çürüme alt kısımlara doğru emili artırarak alt kısımlara doğru doygunluğu artıracaktır.

ancak siz bunu çapa makinesiyle yaparsanız gübreleme sadece yüzeylerde kalacaktır. ve zamanla toprağın doygunluğu azalıp verimi düşürecektir.

emilimin önemi; uzun köklü bitkilerde zamanla diplere doğru uzama oldukça besin ihtiyacına gerek duyulacaktır. o nedenle her sene siz yeşil gübreleme ve malç ı aynı anda yaparsanız ve toprak sürmesini çok gerekli olmadıkça yapmazsanız her yıl bir öncekinden daha fazla verim alacaksınız

Beşiktaş
30-01-2018, 12:09
sayın beşiktaş okuduğum kitaplardan gördüğüm kadarıyla yeşil gübre toprak üstüne olduğu gibi bırakılmalı. toprak üstünde çürüme alt kısımlara doğru emili artırarak alt kısımlara doğru doygunluğu artıracaktır.

ancak siz bunu çapa makinesiyle yaparsanız gübreleme sadece yüzeylerde kalacaktır. ve zamanla toprağın doygunluğu azalıp verimi düşürecektir.

emilimin önemi; uzun köklü bitkilerde zamanla diplere doğru uzama oldukça besin ihtiyacına gerek duyulacaktır. o nedenle her sene siz yeşil gübreleme ve malç ı aynı anda yaparsanız ve toprak sürmesini çok gerekli olmadıkça yapmazsanız her yıl bir öncekinden daha fazla verim alacaksınız

O zaman benim izlediğim videolarda ve bazı kaynaklarda bu işi yanlış yapıyorlar. Kimisi pullukla komple devirip yeşil gübreleme yapıyor kimisi çim biçme makinası gibi makine ile kıyıp toprağı alt üst ediyor. Sizin dediğinizde de yeşil olarak biçip toprak üzerinde çapa vs. gibi birşey yapmamak.

Yeşil gübreleme yaptıktan sonra samanla malç mı yapmayı öneriyorsunuz?

Sonbaharda çapa gerekecek sanırım tekrar tohum ekimi için?

Musa Gündoğan
30-01-2018, 14:41
O zaman benim izlediğim videolarda ve bazı kaynaklarda bu işi yanlış yapıyorlar. Kimisi pullukla komple devirip yeşil gübreleme yapıyor kimisi çim biçme makinası gibi makine ile kıyıp toprağı alt üst ediyor. Sizin dediğinizde de yeşil olarak biçip toprak üzerinde çapa vs. gibi birşey yapmamak.

Yeşil gübreleme yaptıktan sonra samanla malç mı yapmayı öneriyorsunuz?

Sonbaharda çapa gerekecek sanırım tekrar tohum ekimi için?

bu söylediklerimi okuduğum kitaplardan yorumlayıp söylüyorum ayrıca bu bilgilerin daha doğru olduğuna da inanıyorum. yeşil gübre adı üstünde canlı(yeşil) dolayısıyla ölmeyen bir şeyi toprak üstünde tutmak daha mantıklı. alt kısma koyduğunuzda çürüme oksijensiz ortamda olacağından mantar olma ihtimali bulunur. üst kısmına atarsanız çürüme oksijenin de yardımıyla daha hızlı olacaktır. ve pek çok hastalığın oluşma riski de düşecektir.

sonbaharda çapa gerekmeyecektir çünkü çapalama çoğunlukla topraktaki yabani otları yok etmek içindir. eğer yabani otlar olmazsa doğal olarak çapaya da gereksinim duymayacaksınız. yabani otun olmaması olanında ölmesi için malç kullanmak gerekir.

malç içinde pek çok denemede japon fukuoka yarı kırılmış saman saplarını öneriyor. tam kıyılmış saman toprağın hava almasını engelleyebildiğinden önermiyor. (denenmiş yöntemler) yarı kırılmış saman balyalarını da rastgele serpiştirerek uygulayın bir düzen dahilinde sınırlamayın. bu şekilde olduğunda sizin sebzeleriniz boğulmadan çok daha rahat büyüyebilir.

ilk başlarda kullanılacak olan yeşil gübre size temel olarak malç görevide görecektir. ancak yeşil doğası gereği ışıktan da çok çabuk etkilendiğinden geri dönüşümü hızlı olur. saman sapları ise sarı olması ya da çok açık renkli olması sebebiyle ışık yansımasını ve toprağın ısıl dengesini daha rahat sağlamaktadır.

shawshang
29-03-2018, 12:22
Ben bu işe başlamak için sanırım geç kalmışım :(

Önümüzdeki hafta sonu zeytinliği sürme planım vardı. Sonrasında Fiğ + arpa karışımını atsam yağmurlar sayesinde bu saatten sonra büyür mü ?

İsmail Kuzucu
30-03-2018, 17:18
Musa bey ek olarak bende gozlemlerımı yazayım. Normalde biçim yapmayacaktım ancak yulaflar fazla uzamıstı. İlk biçimde 70 cm olmuşlardı ben 50 cm olarak biçtim.

2. Biçimde tekrardan 50 cm ve 2 hafta sonra 50 cm daha biçim yapacağım. Yani toplamda 1.5 metre ürün toprağa karışmış olacak. Diğer türlü bu oran bu kadar olmayacaktı. Biçmek çok daha mantıklıymıs.

İkinci olarak ise, ilk bıcımden sonra otlar çürümeye başlayınca solucanlar gelmeye başladı, bende otları yağmur önce bıcmeye başladım. Şuan toprağın her yerinde toprak solucanları bulmak mümkün.

Son olarak dikim yapılan 2 yerde sararmalar vardı, bu sararmalar hiç kalmadı ve bitkiler tamamen yeşil rengi aldı, sanırım toprağa gerekli besinler gectı.

Bunun vıdeosunuda ekleyeceğim yakında.

MeyveliTepe
30-03-2018, 19:22
50 santimden biçme işini nasıl yapıyorsunuz?

İsmail Kuzucu
30-03-2018, 20:38
2.5 hplık sırt tırpanı aldık, bundan daha düşük olanı vardı fakat şuan 15 dönüm alanın her yeri yeşil ot olunca yeterli olmuyordu.

Sırt tırpanındakı misine kalın olunca otu parçalayıp dağıtıyor, bana göre çok iyi oluyor.

huzen
05-04-2018, 21:23
2.5 hplık sırt tırpanı aldık, bundan daha düşük olanı vardı fakat şuan 15 dönüm alanın her yeri yeşil ot olunca yeterli olmuyordu.

Sırt tırpanındakı misine kalın olunca otu parçalayıp dağıtıyor, bana göre çok iyi oluyor.

Sayın hocam

Motorlu tırpanı ihtiyaç oldukça zararlı otları biçmede kullanıyorum. Uzun süreli kullanımlarda işitmede ve ergonomide sıkıntılar veriyor. Üstelik siz 50 cm seviyeden biçecekseni ergonomik olarak epey zorlanırsınız. Umarım işiniz rast gider. Zor işe girmişsiniz.

İsmail Kuzucu
06-04-2018, 03:07
İlk biçimi üstten yaptım, o zaman havalar çok sıcaktı çim gibi yakar düşüncesiyle bu şekilde biçtim.

2 saatte rahat rahat 3 dönüm yeri biçiyorum, oleomac diğer motorlar kadar ses yapmıyor. Ya da genciz diye öyle geliyor. :)

Haftaya toprak tahlili yaptıracağım bakalım geçen seneye göre bu sene nasıl sonuç çıkacak.

arda kutlu
18-03-2019, 17:46
Merhaba

K.maraş da elmacılık yapıyorum bahçemdeki zararlı otlardan dolayı senelerdir ot ilacı yapılmış, bu sene bahçeme ot ilacı değilde yeşil gübreleme yapmak istiyorum çünkü elmalar kaliteli de gözükse toprakta bir rahatsızlık olduğunu anlayabiliriyorum fakat benim sorunum elma bahçemdeki yabani otlar, benim isteğim hem bu yabani otlardan kurtulmak hem de yeşil gübreleme yapmak sizce nasıl bir yol izlemeliyim ? saygılar

ahmetf
07-06-2019, 17:54
Yeşil gübre kavramının iki farklı boyutu var. En çok bilineni, havadan azot fikse eden bitkilerin (baklagiller - bakla, fiğ, yonca vs.) ekilip, %25 civarında çiçekteyken sürülüp toprağa karıştırılması. Böylelikle bu bitkilerin havadan aldığı azotu kök nodüllerinde biriktirmesinden yararlanarak biriktirilmiş azotun maksimum olduğu anda sürülerek toprağa karıştırılması.

Diğer metod daha az biliniyor. Bu da daha çok buğdaygiller (yulaf, arpa, buğday vs.) ile yapılan. Buğdaygiller havadan azot fikse etmezler ama derin kök yapıları vardır. Kökleri toprak yapısını iyileştirir, derinden aldıkları mineralleri biyo-kütlelerinde depolarlar. Bu bitkileri toprağa karıştırmanın en uygun zamanı biyokütlenin maksimum olduğu zamandır.

Seneye sonbaharda tarlanıza yulaf (kışın çok soğuk geçtiği yerlerde arpa) ile kışa dayanıklı fiği karışık ekip ilkbaharda sürüp toprağa karıştırmanız durumunda en yüksek faydayı sağlarsınız. Fidanlarınızı dikseniz bile sıra aralarında bunu uygulamanız çok faydalı olacaktır.
Hocam merhabalar. Bu sonbaharda Siirt fıstığı ağacı ekmeyi düşünüyorum.ağaçların arasına yabani otları baskılaması ve azot fikse etmesi için beyaz yonca ekme niyetim var. Fakat biçmeden ve sürmeden olduğu gibi bırakmayı düşünüyorum. Bunun ağaçlara herhangi bir zararı olur mu??

MeyveliTepe
08-06-2019, 11:18
Hocam merhabalar. Bu sonbaharda Siirt fıstığı ağacı ekmeyi düşünüyorum.ağaçların arasına yabani otları baskılaması ve azot fikse etmesi için beyaz yonca ekme niyetim var. Fakat biçmeden ve sürmeden olduğu gibi bırakmayı düşünüyorum. Bunun ağaçlara herhangi bir zararı olur mu??


Çiçeklenmeye başladıklarında biçip yerde bırakırsanız fikse ettikleri azotu kullanamaz, azot da fidanlarınıza kalır.

diebugdie
16-06-2019, 20:01
Selamlar ...
Bende balkonda çeşit sayısının fazlalığı temelli bi şeyler yapmaya çalışıyorum kendi çapımda.
Seyrek olan saksıların dibine yonca aldım, attım. Bunlar büyüdükçe budayıp geriye kalanlara yeşil gübre yapmayı düşünüyorum. Hatta sezonluk olanlar bitince, tamamına yonca atıp seneye yenileme aşamasında çiçeklenmeden budayıp toprağa karıştırmayı düşünüyorum.
Okumaya ve araştırmaya çok meraklıyım. Sizlerden ve genel araştırmalardan anladığım kadarıyla bu şekilde daha doğal verime ulaşabilirim diye düşünüyorum.
Bahsettiğim konu aylar süreceği için, siz değerli fikir sahibi arkadaşların görüş ve tecrübeleri çok önemli.
Teşekkür ederim ilginize...

halilunay
25-07-2020, 17:28
Herkese selamlar.

Bu yıl ekim ayında Mersin'de ancak karasal iklime geçişin olduğu yaklaşık 1700 rakımlı yaylalık da sarımsak yetiştirmek için ağustos ayında serilmek üzere yanmış hayvan gübresi tedarik ettim. Ekim ayına kadar da yaklaşık 2,5-3 aylık bir dönem söz konusu.

Bu 2,5-3 aylık boşluğu yonca, fiğ vb. ürün yetiştirerek yeşil gübreleme maksatlı değerlendirmek mümkün müdür?

impartorlak
20-11-2022, 16:28
Merhaba. 20 Kasım itibariyle yeni aldığım bahçeme leonardit ile beraber (100 m²'ye 25 kg olacak şekilde attım) satıcının karıştıralım daha kolay olur demesi üzerine arpa, buğday, çavdar ve yulafı harmanlayarak aynı anda serpiştirip elimden geldiğince üzerine toprak atmaya çalıştım( yaklaşık 300 metrekare alana 8 kg kadar attım.) Sizce hata etmiş olabilir miyim? bu ürünler aynı anda birbirine sıkıntı yaratabilir mi?