View Full Version : Ceviz Bahçesine Bir Umut Destek
ENFARKLISI
20-11-2011, 21:36
Merhaba,
uzun zamandır ağaçlar.net takipçisiyim Ceviz konusunda şimdiye kadar yazılanları okudum ve en sonunda siteye üye olmaya karar verdim. Bu işe tamamen acemi olduğumu öncelikle belirtirim.
Tecrübelerinizden yararlanmak amacı ile yardımınızı öncelikle rica ediyorum.
Okuduğum o kadar çok internet bilgisi oldu ki artık kafam karmakarışık durumda. Aşağıda geldiğim durumu özetlerken yorum ve cümle açıklamalarında bilgisizliğimden dolayı yaptığım hatalar için şimdiden özür dilerim. :(
Yaşanılan tecrübenin her tür yazılı bilgiden daha değerli olduğuna inandığım için ve şimdiye kadar bir tane bile ceviz fidanı dikmediğim için, sizin yazacağınız her bir satır kelimenin benim için çok değerli olacağını önemle belirtirim.Yaşanmış bilgilerlerinizi aktarmanız durumunda aylarca emeğimin belki harcanmamasını sağlayacağınızı bildiğimden, şimdiden hepinize teşekkür ederim.
Süreçleri elimden geldiğince fotoğrafladım onları da aşağıda paylaşıyorum ve paylaşmaya da devam edeceğim ki anlatması kolay olsun.
256378
Ben Ankara ' da yaşıyorum. Meslek icabı 15 yıldır teknolojinin içerisinde bir o yana bir bu yana koşturup duruyorum. Fakat tesadüf eseri bulduğum bu sitenin ceviz bölümünde yazılarınızı okuduktan sonra, memleketim Bolu' nun Gerede ilçesinde bulunan 8 dönümlük arazimizi değerlendirmek amacı ile birşeyler yapmaya çalıştım.
Bizim oralarda tarlalar boştur, genelde göç çok olduğundan kalan insanlarda ancak buğday ve arpa ekerek topraklarımızı değerlendirmekteler. Ben ise farklı bir şey yapıp, hem doğaya katkı olsun, hem ileriye dönük bir girişim olsun, hemde bizim yörenin insanlarına belki örnek olur amacı ile bu yola çıktım.
Bizim oralarda başta bana "Olur mu öyle şey, ne gerek var bu kadar uğraşıyorsun vs. " gibi diyen çok oldu, hala da var. Buradan okuduklarımla ve sayfalarca yazılanı anlamaya çalıştıktan sonra, hiç birine aldırış etmeden ısrarla bu işi sürdürmek istiyorum, tabii ki sizlerde destek verirseniz.
ARAZİ BİLGİLERİ :
- Arazim 8 Dekar ve "L" şeklinde. Her yönden açık ve Gerede soğuğuna maruz bir alanda. Köyümüze yaklaşık 500 metre uzaklıkta içinde bir tane etrafında bir kaç tane "Ahlat" ağacı haricinde ağaç olmayan bir yerdedir. Bahar döneminde depo koyup damlama sulama sistemi ile sulama yapmayı, yazın ise sondaj yaptırmayı düşünüyorum. Tabi bu deponun yüksekliği ne kadar olur 1 -2 ton yeterli suyu basar mı onu tam bilemiyorum, varsa tecrübelerinizden yararlanmak isterim. Kuzey rüzgarlarının olduğu tarafa ise branda çekip, elma ve armut ağaçları ile bu rüzgar sorununu engellemeyi düşünüyorum elimden geldiğince. Tarlayı bir iki ay önce sürdürmüştüm. Diskaro ya da tırmık gibi bir şey çekilmedi.
Bu resim sürülmeden önceki hali:
256352
- Rakım Bahçemde 1180 ve eğim neredeyse yok. Geç don olayı bahar başı ve sonunda görülüyor genelde.
- Köyde ve İlçe merkezinde az da olsa Ceviz ağacı var, ama köydekiler aşısız ve büyük eski Ceviz olduklarından verim düşük. Ama 8 Km uzaktaki dağ eteklerindeki Gerede ilçe merkezinde verimli büyük ağaçlar bulunuyor. Ama genelde bütün bu ağaçlar ara ve korunaklı yerlerde. Kapama ceviz bahçesi hiç yok.
NELER YAPTIM:
-Öncelikle 8 dönüm arazimin etrafını tamamen çevirdim.
- Toprak analizi yaptırdım. 30-60-90-120 den. Ankarada bir firmaya yaptırdım toplam 160 TL tutu. (Sonuçlarını da aşağıda sizlerle paylaşıyorum.)
- Sonrada 8x4 olacak şekilde kepçe ile yaklaşık 250 tane 1 metre derinlik, 1 metre genişlik olmak üzere fidan çukuru açtırdım. Üst toprağı çukurların sol tarafına bir kepçe bıraktırdım, dipten çıkanı da sağ tarafa yığdırdım. 250 kuyuda açık olarak yaklaşık 10 gündür bekliyor, belkide havalandığı için faydası da olur. Kepçenin saati 100 TL yaklaşık 8.5 saat sürdü.
- 2 Kamyon kasası kadar ahır gübresi buldum ve onu bahçenin iki ayrı yerine döktürdüm. Yaklaşık 6 ile 12 ay arası kadar beklemiş diye tahmin ediyorum bu gübrenin. Şu anda yığılı bir şekilde muhafaza ediliyor. Akrabamızın olduğundan ücretsiz aldım.
- Herek adı verilen 1.5 metrelik ceviz bağlama çıtalarını 5cm kalınlığında 250 adet hazırlattım ve bahçeye sevk ettim. Yaklaşık 300 TL tuttu.
256353
YARDIMINIZI BEKLEYEN SORULARIM:
Cevizleri bu hafta dikmek istiyorum ki kar yağmasın ve bu işi bitireyim. Fakat bizim oralar çok soğuk olduğu için, hangi ceviz türünü yetiştireceğime hala karar veremedim. Ben Ankarada yaklaşık 2,5 metrelik aşılı olduğunu söyledikleri ceviz buldum. Bunların fiyatları 12.5 TL. Bu cevizlerden 50 Tane almayı düşünüyorum. TÜPLÜ yani tenekede duran Kaman cevizleri. Bunları alıp sizin önerileriniz doğrultusunda dikeceğim.
Ayrıca Kaynaşlıda bir firmadan da 200 adet tanesi 17 TL den olan TÜPLÜ Chandler/Frangete ve Fernor/Fernette türü cevizlerden almayı planlıyorum. Fakat bunların uzunluğu 30-40 cm kadarmış öğrendiğime göre. Bu normal mi ?
Dikim esnasında ya da öncesinde bu çukur kapatmalar ile ilgili bilgi yardımı ya da önerileriniz varsa paylaşabilir misiniz.
Dikim ile ilgili ne yapmam gerekiyor.
5 tane çukuru deneme amaçlı yarısına kadar üst toprak ve ahır gübresi karşımlı olarak serpe serpe çukurları doldurdum. Çukurun üstüne doğru ise, hiç ahır gübresi karıştırmadım. Bu şekilde 5 kuyuyu ağzına kadar kapatıp ceviz dikilebilir hale getirdim, acaba bu yaptığım doğru mu ?
Ne kadar daha bu ahır gübresinden kullanmalıyım tam olarak bilmiyorum, çok mu katmalıyım az mı, kimisi kökleri yakar diyor. Her tarafı yanmış gibi durmuyor ayrıca birazı hala cıvık bu ahır gübresinin kökleri yakar falan dediler doğru mu.
Maalesef ahır gübresi haricinde hiç bir tarım ilacı ya da benzer şeylerden bilgi sahibi değilim. Bilmem gereken ne var ?
Artacak olan gübreyi etrafa yaymalımıyım yayarsa çok ot çıkar deniliyor. Ayrıca fidanları dikerken bu ahır gübresinden yine kullanacak mıyım ? Alttan çıkan bütün toprağı yaymalımıyım etrafa ? yoksa onuda üst toprağı az koyup çukura mı doldurmalıyım.
Gübreyi az mı koymalıyım. Ceviz fidanı konusunda aldığım fiyatlar konusunda önerileriniz ne olur. Değerli bilgileriniz için şimdiden teşekkür eder saygılar sunarım.
Bu arada kepçe ile bahçenin ortasına hem toprağın yapısını görmek hemde bir ihtimal su çıkar diye, 3 metre derinlikte bir çukur açtırdım yaklaşık 4 metre kare genişlikte ve toprak genelde katman katman görünüyor. Onunda resimlerini diğer bütün resimlerle beraber burada paylaşacağım. 2 Metreden sonra toprak biraz daha ufak taşlı gibi. 3 Metre derinlikte toprak rengi koyu kahverenginden daha açık krem rengine döndü ve elle şekil verilebilir hale geldi sanki hafifte nemli gibi. Kepçenin ucu bu kadar yetti, kalanına sanırım sondaj deneyeceğim. Su dan önceki katman acaba bu mu ? Çünkü kepçeci bundan sonra su çıkar dedi. Genelde bu tip topraktan sonra su oluyor dedi.
256354
256355
TOPRAK ANALİZ SONUÇLARIM :
0-30 Cm =
Ph:7.3 - Nötr
EcTuz : 0,041 Tuzsuz
CaCO kireç 3,5 Az Kireçli
Organik Madde : 1,09 Az humuslu
Fosfor : 1,03 Çok Fakir
Potasyum: 52,26 İyi
Bakır: 1,1 Yeterli
Demir : 15,47 Yeterli
Çinko : 0,06 Yeterli
Mangan : 37 Yeterli
Bünya/işba : 70,4 Killi
30-60 Cm =
Ph:7.4 - Hafif Alkalin
EcTuz : 0,035 Tuzsuz
CaCO kireç 3,8 Az Kireçli
Organik Madde : 0,78 Fakir
Fosfor : 0,08 Çok Fakir
Potasyum: 61,35 İyi
Bakır: 1,1 Yeterli
Demir : 14,89 Yeterli
Çinko : 0,03 YEksik
Mangan : 25,17 Yeterli
Bünya/işba : 72,6 Killi
60-90 Cm =
Ph:7.9 - Hafif Alkalin
EcTuz : 0,059 Tuzsuz
CaCO kireç 3,8 Az Kireçli
Organik Madde : 0,63 Fakir
Fosfor : 0,51 Çok Fakir
Potasyum: 51,6 İyi
Bakır: 0,9 Yeterli
Demir : 14,38 Yeterli
Çinko : 0,02 YEksik
Mangan : 13,8 Yeterli
Bünya/işba : 88 Killi
90-120 Cm =
Ph:7.8 - Hafif Alkalin
EcTuz : 0,07 Tuzsuz
CaCO kireç 4,7 Az Kireçli
Organik Madde : 0,52 Fakir
Fosfor : 0,51 Çok Fakir
Potasyum: 48,15 orta
Bakır: 0,7 Yeterli
Demir : 12,04 Yeterli
Çinko : 0,012 YEksik
Mangan : 13 Yeterli
Bünya/işba : 96 Killi
ENFARKLISI
20-11-2011, 21:51
Bahçe sürüldükten sonraki Genel Görünüm
256364
Kazılmadan önce ip çekip kireçle çukur yerlerini kepçe doğru kazsın diye işaretledim.
256367
Çukurlar kazıldıktan sonra içeriden 2 resim.
256365
256366
Kapı bölümünü kepçe toprak doldurup yol yaptı ki kamyon içeri gübre dökebilsin.
256368
ENFARKLISI
20-11-2011, 22:09
Gübreleri köyde kamyona yüklerken:
256373
İlk sıra kazılırken :
256374
256375
ENFARKLISI
20-11-2011, 22:25
Bütün bahçe kazıldıktan sonra :
256377
Başlık açmanıza sanırım gerek yoktu bunu ceviz yetiştiriciliği bölümünde konuşabilirdik.
Bilemiyorum yöneticilerimiz bu sayfayı uygun ve gerekli görürler mi ? görülmezse taşıyabilirler.
İşe ortadan başladığını söyleyebilirim, hangi fidanı neyi ekeceğine karar vermeden fidanını bile almadan çukurları bile kazmışsın, bu ne hız.
Yanlışlarla başlıyorsun, bu kadar acele etme önce bilgilenmeni tavsiye ederim, iyi bir araştırma ve öğrenmeye çalış.
Gübren yaş ve iyi çürümemiş bu gübreyle fidan ekilmez önce onu belirteyim acele ederken yanlış işler yapıp emeğini paranı ziyan etme.
Analiz raporların (acele) gördüğüm kadarıyla fena değil, arazin güzel, su durumun nasıl? Ekeceğin fidanların bölgenize ikliminize uyananı tercihini yaptınmı? ekim pilanınızı hazırladınızmı ki çukurları kazdırmışsınız? kazdırdıysanız ekim pilanınız var demektir.
Sorularınıza ceviz yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/sert-kabuklu-meyveler/5289.htm) bölümünde cevap bulabilirsiniz, başlığı iyi okumanızı tavsiye ederim, takıldığınız yerde yine sorunuz bildiğimiz kadarıyla bilgisi olan arkadaşlar cevap vermeye çalışacaklardır.
ENFARKLISI
21-11-2011, 00:34
Sayın Lilium,
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Çukurları kazmamdaki amaç açıkçası bir an önce kar düşmeden tüplü de olsa fidanları dikme isteğim. Çünkü yaklaşık 1 yıldır aklımda olan bir şeydi ama başka sebeplerden dolayı sürekli ertelediğim için daha fazla zaman kaybetmek istemiyordum.
Gübre konusunda ise, birkaç farklı yerden aldığım gübreleri topladığım için gübrenin her tarafında aynı düzeyde eski ya da yenilik gibi bir durum malesef yok. Kürekle üstünden bir defa alınca içinden bolca duman çıkıyor, bu ne anlama geliyor onu bile bilmiyorum, ama bazı yerleri koyu renkli toprak gibi bazı yerleri ise daha yumşak. Topak topak olan gübre de var, dağılıp gideni de. Acaba hangisi iyidir bilmiyorum. Analiz sonuçlarını ilk yorumlayan ve gören kişi sizsiniz bu sebeplede verdiğiniz "Güzel" cevabı açıkçası beni mutlu etti.
Ekeceğim fidanlardan hangisi bölgem için uyumludur bilemiyorum, çünkü bizim buralarda hiç ama hiç ceviz bahçesi yok. Ekim planı konusuna gelince de, ben köşelerden 3 er 4 er metre kaçarak sıra araları 8 metre, ağaç araları 4 metre olacak şekilde bir çalışma yaptım. Bu da bir sırada yaklaşık 40 ağaca tekabul ediyor. 5 uzun 4 yarım sıra oluştu. Dilerseniz bunun kağıt üzerindeki halinide buraya eklerim. Ama maalesef hala hangi çeşit fidan dikeceğimi bilmiyorum. O sebeplede bir kaç çeşit dikersem en azından tür olarak kuruyan olursa birazı kurtulur diye düşündüm. Buralarda böyle birşey ilk olacağından böylece benden sonra birileri yaparsa örnek olur diye düşündüm.
Ekim planından kasıt nasıl olmalı acaba bilgim yok. Ama iple ayarlayıp kuyuları nizami olarak kazdırdığımı söyleyebilirim sadece.
Geredenin soğuğu meşhur, ayazları ise eksik olmaz. Hangi türü seçeceğim hala bilmiyorum, sizin önerileriniz nasıl olur bu yönde bilmek isterim.
Teşekkürler.
Kısaca ben de yorumlarımı yazayım. Toprak analizinizde pH, kireç ve tuz konularında bir sorun gözükmüyor, beni tek düşündüren "killi" ibaresi oldu. Dolayısı ile dikim yaparken bol leonardit kullanmanızı tavsiye ederim. Bizim toprak analizinde daha "killi" bile yazmazken ("killi tınlı" ya da "killi kumlu" yazıyor, %30 civarında kil var bizde) toprağı biz eşmeye zorlanıyoruz, ceviz kökü haydi haydi zorlanır herhalde..
Fosfor genellikle düşük gözüküyor ama bu eksiği bir şekilde eklersiniz, artık kimyasal mı olur organik mi olur onun kararı size kalmış.
Su için 1-2 tonluk bir depo demişsiniz, ****** de yeterli olmayacaktır. Fidanlar gençken daha az su ihtiyacı olsa da sulama başı 20-30 lt gibi düşünün. Fidan sayısı ile çarpıp gereken su miktarını bulursunuz. Sulama sıklığı ise tamamen bölgenizin yağış miktarına göre değişir. Bir kaynakta ceviz ağacının senelik su ihtiyacının 600-700 mm civarında olduğunu okumuştum ama bu ne kadar sulama ediyor bilemiyorum. İçiniz rahat etsin istiyorsanız bir kaç tansiyometre alırsınız, Ankara'daysanız Toprak Gübre Araştırma Enstitüsünden temin edebilirsiniz. Toprağınız killi olduğu için suyu bir miktar tutacaktır, ancak zeolit ile desteklerseniz aynı zamanda havalandırma ve besin maddesi tutma konusunda da toprağınızı desteklemiş olursanız.
Biz hem toprağı havalandırsın, hem organik maddeyi arttırsın diye leonardit ve torf kullandık. Fidan başı masrafınızı arttıracaktır ama toprak analizinize bakılırsa sizin de organik madde ile başınız dertte, dolayısı ile torf-kompost-ahır gübresi ile fidan çukurlarını zenginleştirebilirsiniz. Bu saydıklarımızın aynı zamanda nem tutma özelliği de bir miktar mevcut. Eğer aldığınız gübreden emin değilseniz endüstriyel olarak kontrollü ortamlarda işlenmiş hayvansal gübrelere yönelin, pahalı olur ama içiniz rahat eder.
Acele işe şeytan karışır derler. Bence dikimi bahara erteleyin.
8x4 ekim tarzı yan dallarda verim veren türler için öneriliyor diye biliyorum. Dolayısı ile Kaman türü seçerseniz (iklim için uygun tür o olabilir) sorun bu dikim aralığı ile sorun yaşarsınız gibime geliyor. Fernor bildiğim kadarı ile yabancı çeşitlerden en geç yapraklanan, ancak o iklime uyar mı onu bilemiyorum, yine de araştırmalarınızı dikkatlice yapmanızı ve uzmanlara danışmanızı tavsiye ederim.
Önerebileceğim en son şey ise, bahçenin yarısını X türünden yarısını da Y türünden yapmanızdır. Hasat ve Pazarlamada sorun yaşayacağınızı düşünüyorum. Bizde de şu anda çok çeşit var ve en kısa sürede aşılama yöntemi ile türleri tekilleştirmeyi düşünüyorum.
ENFARKLISI
21-11-2011, 15:34
Sayın Çamtepe,
yazdıklarınızı pür dikkat okudum öncelikle her bir cümleniz için ayrı ayrı teşekkür ederim.
- Fosfor konusunda nasıl bir öneriniz olabilir ? Daha önce hiç bir zirai ilaç ya da benzer bir uygulama yapmadığım için bu konuyu biraz daha açıklarsanız sevinirim. Ne almalıyım ve 1 metreye 1 metre açılmış kuyuların ne miktarda ne şekilde kullanmalıyım.
- Kil konusunda önerdiğiniz Tansiyometre ve Zeoliti de eklemek istiyorum, fakat bunlarıda yine nasıl ve ne miktarda tatbik edeceğimi bilmiyorum.
- Gübre konusunda ise, benim bahçede bulunan iki kamyon gübreyi 2-3 ay kadar o şekilde yığılı bir biçimde bekletsem sanırım adı geçen yanmışlık seviyesine ulaşır mı ? Tabii bu durumda bende ağaçları mart-nisan gibi dikeceğim galiba doğru mu ya da don yememesi için acaba mayıs donlarından sonra mı diksem daha iyi olur ?
- Endüstriyel olarak kontrollü ortamlarda işlenmiş hayvansal gübre çuval ile mi satılıyor, 250 fidan için hangi marka ve miktarda almak lazım ?
Tür konusunda Chandler, Fernor ve Az miktarda da Kaman düşünüyorum. Oralarda hiç aşılı ceviz yok, inşallah tutar :)
Çok soru sordum şimdiden teşekkür ediyorum.
Zeolit Bauhaus da satılıyor ama çok küçük kutularda firmasıyla temasa geçmeniz gerekiyor keza lepnardit için de geçerli aynı durum.
- Fosfor konusunda nasıl bir öneriniz olabilir ? Daha önce hiç bir zirai ilaç ya da benzer bir uygulama yapmadığım için bu konuyu biraz daha açıklarsanız sevinirim. Ne almalıyım ve 1 metreye 1 metre açılmış kuyuların ne miktarda ne şekilde kullanmalıyım.
Gübre uzmanı değilim ama fidan çukuruna fosfor uygulamanıza gerek yok. Zaten ilk bir kaç sene "döl" istemiyor olacağınızdan fosfor için ayrıca takviyeye gerek olmayacaktır diye tahmin ediyorum. Organik olarak fosfor takviyesi için balıktan yapılma enzim kullanabilirsiniz. Sitede enzim başlığını bu amaçla okuyunuz. Sanırım kan tozu da fosfor için iyiydi, bu sitenin toprak ile başlıklarını iyice bir okuyun en iyisi.
Kimyasal gübre kullanmak elbet daha kolay ama bu site pek de kimyasal gübre sevenler derneği değil..
Bildiğim kadarı ile fidan çukurlarına kök gelişimi için daha çok potasyum uygulanıyor geleneksel olarak, ancak sizin toprak analizinizde potasyumda sıkıntı gözükmüyor.
- Kil konusunda önerdiğiniz Tansiyometre ve Zeoliti de eklemek istiyorum, fakat bunlarıda yine nasıl ve ne miktarda tatbik edeceğimi bilmiyorum.
Ankara'da Toprak Gübre Araştırma Enstitüsü'nden tansiyometre (toprak nemini ölçen cihaz) tedarik edebilirsiniz. Gidip bir çaylarını için, sizi hem gübre hem de toprak konusunda bilgilendireceklerdir.
Zeolit'i istediğiniz kadar kullanın.. Biz kabaca çukur başına 6-7 kürek civarında kullandık.
- Gübre konusunda ise, benim bahçede bulunan iki kamyon gübreyi 2-3 ay kadar o şekilde yığılı bir biçimde bekletsem sanırım adı geçen yanmışlık seviyesine ulaşır mı ?
Bilemiyorum, uzmanına sorsanız büyük ihtimalle "yaşken düzgün yanmamış bir gübrenin bekleyip Karbon-Azot oranı bozulduktan sonra bir daha aynı şekilde yanmayacağını" söylerler diye düşünüyorum. Bu forumdaki sıcak kompost ve hayvan gübresi ile ilgili başlıkları okursanız siz de bir fikir sahibi olabilirsiniz.
Tabii bu durumda bende ağaçları mart-nisan gibi dikeceğim galiba doğru mu ya da don yememesi için acaba mayıs donlarından sonra mı diksem daha iyi olur ?
Tüplü fidanlar eğer bu kış üretileceklerdense, zaten ancak Mayıs ayı gibi hazır olurlar. Sera sonrası soğuk stresine girmesinler diye biraz daha bekleyip Mayıs ortası gibi ekersiniz herhalde. Fidancınız ile konuşabilirsiniz.
- Endüstriyel olarak kontrollü ortamlarda işlenmiş hayvansal gübre çuval ile mi satılıyor, 250 fidan için hangi marka ve miktarda almak lazım ? Marka telaffuz etmek yanlış olur. Sahibinden.com'da ahır gübresi diye arattığınızda pek çok ilan bulabilirsiniz. Çuvalla istediğiniz kadar sipariş edersiniz. kabaca fidan başına da yarım çuval (25 kg) hesap etseniz olur tahminimce..
Tür konusunda Chandler, Fernor ve Az miktarda da Kaman düşünüyorum.
Tür karıştırmayın bence. İçinizde kalmasın diye bir iki ağacı Kaman, Pedro vs. deneyin, denemeyin demiyorum ama gelir hedefliyorsanız çeşit fazlalığı size zorluktan başka bir şey çıkarmayacaktır.
Talha Ateş
21-11-2011, 17:43
Selamünaleyküm, değerli kardeşim yaptığın çalışmayı ayrıntılı şekilde okudum. Aslında tek sorun "Kar yağmadan işleri bitirme" konusu.
Kar yağmasının bir olumsuz bir yanı yok. Aralık ayından Şubat sonuna kadar hatta kışı uzun süren bölgelerde Mart sonuna kadar dikim yapabilirsiniz.
Kışı sert geçen bir arazi için Kaman iyi bir seçim fakat gerçekten Kaman'mı?..... Aslında şu ana kadar çok güzel işler yapmışsınız bende acizane olarak iki konuda öneride bulunmak istiyorum.
1- Fidanlarınız mutlaka sertifikalı olsun. (3-5 yıl sonra başka cins çıkmasın!)
2- Eğer tüplü fidan dikerseniz mutlaka naylon torbasını toprağını dağıtmadan çıkarın, yoksa öylece dikerseniz sorun yaşarsınız.
3- Ahır gübresini herkes tavsiye eder ve sanal ortamda hep aynı bilgiler vardır. Şunu asla unutmayın bu gübre muntazam olarak yanmış ve hazırlanmış olmalıdır yoksa aynı yıl ağacın köklerinde kurtlanma meydana gelir. Bana kalırsa ahır gübresinden ilk etapta uzak durun. Doğrudan dikim yapın çok gerekirse ÇOK AZ miktarda tabana tuz atar gibi TSP verebilirsiniz. Yani siz bu fidanların henüz bebek olduğunu unutmayın. Hele hele yaş gübreyi kesinlikle arazinin içine koymayın! (Tecrübe ile sabittir.)
Fidan aralıklarınız normal, eğer sondaj olanağınız varsa mutlaka damla sulama sistemi yapın.
ENFARKLISI
21-11-2011, 19:10
Sayın Sea,
bilgi için teşekkür ederim.
Sevgili Çamtepe,
Potasyum ve Fosforun bahsettiğiniz gibi gereksiz olduğu kanısına vardığımdan uygulamaktan vazgeçtim o zaman. Toprağımdaki Kil oranının yüksek olmasından dolayı Zeolit konusunda bir girişimde bulunmayı planlıyorum. Tür konusundaki 3 çeşit olması isteğim ise, tamamen don korkusu ve bizim buraların karasal iklimi ile 1180 metre yüksekliği. (Chandler karasal iklim için çok tavsiye edilmiyor okuduğum kadarıyla) Yani en ayakta kalan çeşit hangisi olursa bir iki sene içinde donanların yerine hepsini bu türden yaparım diye düşünüyordum. Yanılıyor da olabilirim.
Saygılarımla;
ENFARKLISI
21-11-2011, 19:38
Aleykümselam Talha ağabey,
Belirttiğin gibi biraz aceleci davranıyorum sanırım bundan dolayı bitirme çabam. Ama ustalar genelde sabırlı ol diyor.
1- 200 civarı düşündüğüm fidanların (Chandler ve Fernor) tamamı sertifikalı olacak, ama kalan 50 yi Kaman düşünüyorum. Ama tavsiyelere bakılırsa bu plan değişebilir gibi görünüyor.
2- Mutlaka Tüplü dikeceğim, bahsettiğiniz konuya dikkat edeceğim.
3- Ahır gübresi konusunda ve kurtlanma konusunda fazla bilgim yok maalesef, bu sebeplede kararsızım, bir tanesi bahçenin ortasında kapı girişinde bir tanesi de bahçenin yanında olan birer kamyon ahır gübresi...Nasıl desem bazı yerleri çokokrem gibi yani yumşak, oysa toprak gibi olması lazımmış doğru mu ? Ya da gübre hazırlığı nasıl olur bilmiyorum bahsettiğinizi.
Ahır gübresinden ilk etapta uzak durun, demişsiniz ama artık getirip o kadar zahmet verdikten sonra açıkçası kaldırıp atıp tarımsal gübre kullanmak biraz zor geliyor kamyon kepçe vs. gibi masraflarda cabası.
TSP öneriniz açıkçası benim yine anlamadığım bir konu, bunun az olması ya da çok olması toprakta başka olumsuzluklara yol açıyor sanırım siz yazınca biraz araştırdım sanırım pek becerebileceğim bir şeye benzemiyor.
"Hele hele yaş gübreyi kesinlikle arazinin içine koymayın!" demiştiniz, rica etsem ne gibi zarar gördünüz anlatırsanız sevinirim.
Bu arada Toprak analiz sonuç belgemin 0-30 olan ilk sayfasındaki tavsiye bölümünü aşağıda paylaşıyorum, ben tam anlamadığım için sizler belki yorumu daha net açıklayabilirsiniz.
İlginiz için teşekkür ederim, sağlıcakla kalın.
256477
Talha Ateş
21-11-2011, 20:09
Değerli kardeşim şu ana kadar doğru hareket ediyorsun. Fidanların sertifikalı olmasına sevindim. Yalnız 10-15 adet fazla al ve elinde bir yıl muhafaza et çünkü diktiğin fidanlardan tutmayanlar olursa seneye güzün hemen yenisini dikersin.
Bu hayvan tersine gelince. (Bunun adı TERS ) Anladığım kadar bahçene getirilen bu ters halen daha yaş. İstersen küçük bir çukur aç içine bir kürek bu tersten koy sonra üstünü biraz toprakla ört. Nisan-Mayıs ayında bu küçük yeri aç ve bak! Çok miktarda kurt göreceksin. Sen birde açtığın bu çukurlara koyarsan sonuç ne olur?
TSP= TSP (Triple Süper Fosfat)
Terkibinde %42-44 civarında suda eriyebilen fosfor asidi vardır. Bu gübre daha çok gri veya kirli beyaz renkte granül halinde bulunur. TSP gübresi ekim veya dikimden hemen önce veya ekim esnasında toprağa verilmeli, tohum kök derinliğine gömülmelidir.
Yapısında bulunan fosfor bitkinin ilk gelişim döneminde çok gereklidir; kök oluşumu ve gelişimini teşvik eder. Eş zamanlı ve kuvvetli çiçeklenmeyi sağlar.
T.S.P "Taban gübresi" olarak kullanılır. Erken verilirse içindeki fosfor topraktaki kireç ve diğer maddelerle birleşerek yararsız hale gelir. Ekimden veya dikimden sonra verilmesi halinde yüzeyde kalır, etkisi olmaz. Bu nedenle ekim veya dikimden hemen önce ya da ekim-dikim sırasında verilmeli.
Gübre verirken sakın hırsa kapılma, çok verirsen fidan sürgünleri sanki yanmış gibi kuruyup ölür.
Hayvan tersi iyi yanmış olmalıdır, bunu hazırlayamazsan sakın bitkinin köküne yaş olarak koyma TSP at. Daha sonra bitki gelişim döneminde 15-15-15 denilen ve bütün yurdumuzda kullanılan gübreden kullan. Hayvan tersi 2 yıl kadar orada kalsın tamamen kuruyup toprak gibi olunca sıra aralarına uygularsın.
Bulunduğun yerde Tarım İlçe Müdürlüğüne gidip uygulanacak gübre miktarı hakkında bilgi al. Bir çuval TSP sana fazla bile. Tahminen açtığın çukurlara bir küçük çay bardağı kadar tavsiye edecekler yani 75 gr. civarı. ( Bu oran fidanların yaşı ve tüp büyüklüğüne göre değişir.)
ENFARKLISI
21-11-2011, 21:01
Malesef bilmemek başımıza iş açtı demek öyleyse...2 Kamyon gübreyi getirdim biri bahçe dışında ama, diğeri tam ortasında. Bu ortada olanın da etrafında ise fidan çukurları var. Fayda sağlasın diye uğraştım getirdim şimdide başıma dert oldu desenize. :confused:
256485
Olduğu yerde bekleyerek yanmasını beklemek sanırım doğru değil, sizin belirttiğiniz gibi araştırınca faydasından çok zararının olduğunu okudum. Bunu yakmak için büyük kuyularda poşet içinde bol suyla falan yapmak gerekiyormuş ki malesef benim bu kadar vaktim ve enerjim yok.
256484
- Hiç dokunmadan öylece atom bombası gibi olduğu yerde bekletsem mi ?
- Kepçe kamyon masrafına girip kullanmamak üzere attırsam mı ?
- Bahçemin tam ortasında 3 metre derinlikte 2 metre kare genişlikte kutu gibi bir kuyu açtırdım içi boş, acaba buraya mı doldurtsam üzerini kapatsam mı ? :o
- Fidanları diktikten sonra etrafa gelişi güzel serptirsem mi ?
Çok kararsız kaldım şimdi, iki kürek alınca içinden çıktığını gördüğüm duman geliyor aklıma ve dumanlı dumanlı düşünüyorum şimdi :(
Halil Önen
22-11-2011, 00:18
Malesef bilmemek başımıza iş açtı demek öyleyse...2 Kamyon gübreyi getirdim biri bahçe dışında ama, diğeri tam ortasında. Bu ortada olanın da etrafında ise fidan çukurları var. Fayda sağlasın diye uğraştım getirdim şimdide başıma dert oldu desenize. :confused:
256485
Olduğu yerde bekleyerek yanmasını beklemek sanırım doğru değil, sizin belirttiğiniz gibi araştırınca faydasından çok zararının olduğunu okudum. Bunu yakmak için büyük kuyularda poşet içinde bol suyla falan yapmak gerekiyormuş ki malesef benim bu kadar vaktim ve enerjim yok.
256484
- Hiç dokunmadan öylece atom bombası gibi olduğu yerde bekletsem mi ?
- Kepçe kamyon masrafına girip kullanmamak üzere attırsam mı ?
- Bahçemin tam ortasında 3 metre derinlikte 2 metre kare genişlikte kutu gibi bir kuyu açtırdım içi boş, acaba buraya mı doldurtsam üzerini kapatsam mı ? :o
- Fidanları diktikten sonra etrafa gelişi güzel serptirsem mi ?
Çok kararsız kaldım şimdi, iki kürek alınca içinden çıktığını gördüğüm duman geliyor aklıma ve dumanlı dumanlı düşünüyorum şimdi :(
Sn. ENFARKLISI,
iyi yanmamış ahır gübresi konusunda arkadaşlar haklı.
gelin farklı bir yöntem deneyelim_ ki bende böyle yapacağım_ 400 lt. suya ( taral yani ilaçlama tankı olabilir) 50 kg. şeker gübresini eritelim.
Bu üre de olur. Üre gübre içinde çimlenmeyi önler. Çimlenmek isteyen tohumu yakar.
Sizde iki kamyon ahır gübresi var ve yeter.
Bir küçük kepçe ile _ eğer gübre çok yaş değilse ve elde kürek ile karışacak gibiyse de olur_ hem karıştırıp üzerine sıvı gübreyi spreyleyin.
Üzerine naylon ile örtün. Yanlarında bir az açıklık kalsın. Gübre hızla yanacak ve hızlı bir kompostlaşmaya gidecektir.
Sıcaklığı ölçün, 60 C nin üzerine çıkmasın. Çıkarsa kürekle karıştırın tekrar örtün.
3-4 ay sonra oldukça zengin şahane bir kompostunuz olur.
Tarlanıza yayın ve hemen sürün. Toprağın altına alın.
Dikim çukurundan çıkan toprağa 2 kürek bundan bir kürek klino (zeolit) karıştırıp _ çeviz fazla gübre istemez_ kullanabilirsiniz. Başka gübre kullanmanız gerek kalmaz.
Kolay gelsin
ENFARKLISI
22-11-2011, 08:45
Halil bey,
bahsettiğiniz yöntem uygulanabilir görünüyor benim için, olmazsa fidan dikiminide bu şekilde erteleyip yapmayı deneyeceğim. Hem böylece TERS diye tabir edilen bu şey den de fayda sağlamış olurum böylece. Üre görünüm olarak şeker e benzeyen bir malzeme araştırdığım kadarı ile. Onu katıp karıştırması daha kolay olur benim için, sıvı olarak bahsettiğiniz diğerini hazırlamam biraz zor olabilir. Sürece başladıktan sonra resimli olarak buradan sizlerle de paylaşırım.
Teşekkürler.
06doğaci
22-11-2011, 09:04
Merhaba sayın enfarklısı
Bence dikim aralığınız çok yakın bu aralıkta bakım yapmanız çok zor olacak.
Toprağımdaki Kil oranının yüksek olmasından dolayı Zeolit konusunda bir girişimde bulunmayı planlıyorum.
Merhaba,
Aman yanlış anlaşılma olmasın. Zeolitin kil yapısını direkt iyileştirme etkisi yoktur. Su tutma ve besin maddesi tutma kapasitesini yükseltir, gözeneklerinin arası suyla dolu olmadığında da buralar havayla dolduğundan toprağın havalanmasını sağlar.
Kile karşı mücadelede ana yardımcılarınızdan biri leonardittir (ve bazı kaynaklara göre biri de tarımsal jipstir). Ayrıca toprağınıza torf, kompost, hayvan gübresi ekleyerek organik madde oranını arttırarak da kil tabakalarının arasına toprağı yumuşatacak maddeler eklemiş olursunuz.
Killi toprağın ıslahı bir senede mümkün değildir. Uzun senelere yayılır. Şu blog yazısını (http://blog.meyvelitepe.org/2011/10/23/killi_topraga_radikal_cozum/) okumanızı tavsiye ederim.
Kolay gelsin
ENFARKLISI
13-12-2011, 15:56
Merhaba,
bu gün aşağıdaki gübreleri aldım.
65 Kg = 15.15.15
50 Kg = Leonardit
250 adet çukurum açık ve hazır bir şekilde bekliyor. Derinlikleri 1 Metre, genişlik 1 Metre.
Tam olarak yanmamış olsada 2 kamyonda ahır (İnek) gübresi.(Ters)
Hafta sonu fırsat bulursam, 30 ağaç dikeceğim. Tüplü fidan. Eldeki bu malzeme ile nasıl bir dikim yapacağım, en altına ne koyacağım, ne kadar koyacağım, üstüne ne koyacağım, ne ile neyi karıştıracağım, ilave etmem gereken bir şey var mı varsa onuda alayım... bu konuda yardımınızı rica ediyorum.
Teşekkürler.
abrahamoz
28-12-2011, 14:37
yazdıklarınızı ve uyguladıklarınızı dikkatle okudum ,elinize sağlık süper bir proje yapmışsınız ,uzman bir çalışma olmuş ,fazlada herşeyden nem kapmayın yürüyün yolunuza devam edin ,
benim 3.000 mk arazimde 40 ceviz ve karışık meyve ağaçları var ben kuyu kazdırdım bizim burda el kuyusu diyorlar 10 mt derinlikte 1.8 m çapında bu konuda soracağın olursa yardımcı olurum.
Safranlı
28-12-2011, 15:56
Degerli arkadaşım oldukça güzel bahçen var elınde fıdanlar hazırsa bır sey dıyemem
birinci secenek olan fıdanların hazır ise yanmış gubreden korkma
senın fıdanlar tüplü yanı topraklı olacagından zaten gübreye dırek temas etmeyecektır bolca doldurup üzerıne leonardıt atarsın fıdanı yerleştırırsın sorun olmaz
gönlün rahat degılse senın bölgenden torf al çukurlarını toprakla karıştırıp doldur dört dörtlük olmuş olur
torfa elındekı gübreyı karıştırırısın yaş olması problemını kaldırmış olursun
benım kanaatım yaş gübre konusunda şöyle;
bir kaç günlük ve çok cıvık olan gübre köke temas ederse tehlıkelı olur
bır ay ıkı ay beklemış cıvıklıgı kalmamış olanlar köklere teması azda olsa zarar vermez dıye düşünüyor
geldık ıkıncı şıkka:
elınde fıdan yoksa bu çukurları toprak gübre ve torfıle karıştırarak doldur
10 cm kala cevızın tohumunu ek olsun bıtsın
suyunuz var bu cevizler hemen buyuyecektır
yaz sonunda aşı yaparsın bence mükemmel olur
sogukmuş geç don olma riskıymiş düşünmezsın
baharda bu cevızlerın çok mükemmel buyurler
bu arada çesıt konusunda bır yıl boyunca gönlünce araştır
hangını istıyorsan onu aşıla
ve bence en dogru yolu uzunda olsa kat etmiş olursunuz
kolaylıklar dılerım
geredenın soguklarına hanfı fıdan dayanacak onuda düşünmelısın
bence hazır fıdanlar dünyanın parası tutsada senın memleketının soguguna zor dayanır
her sey gönlünce olsun
ENFARKLISI, konuyu baştan sona okudum.
açıkçası bahçenin son halini merak ediyorum. bende senin gibi yeniyim ve bahçe kurmak istiyorum. bahçenin son halini paylaşmaya devam edersen sevinirim. :)
ENFARKLISI
05-05-2012, 15:15
Merhaba,
İş yoğunluğu sebebiyle uzun bir süre sonra fırsat bulup, foruma yazı yazma şansı edindim. Nihayet bundan sonra da gelişmeleri paylaşmaya devam edebileceğim.
15 Nisan 2012 tarihinde 50 Adet açık köklü 1 yaşında ortalama 50 cm boylarında Kaman 1 Cevizi fidanını bahçemize diktik. Toprak analiz raporunda belirtildiği üzere 15.15.15 TSP den her çukura bir avuç olacak şekilde atıp, alt toprakla karıştırdığım yaklaşık 1 yıllık beklemiş hayvan gübresi karışımlı fidan çukuru toprağına biraz da olsa Leaonardit katıp, fidanları diktik.
Kalan 200 Adet Chandler fidanım da yine Kaman fidanlarım gibi Balıkesirden 10 gün içerisinde Tüplü olarak gelecek. Onlarıda diktiğimde detaylarını resimli olarak paylaşacağım. Bu fidanların da dikileceği çukurları 15.15.15 ve yanmış hayvan gübresi ile karışmış toprakla kapatıp, fidan bağlanacak çıtalarını yerlerine diktik. Sadece poşetinden çıkartılıp toprağa oturtulma işi kaldı bu gelecek fidanlarında.
250 adet fidan çukurunu yukarıdaki mesajlarımda detaylarını belirttiğim şekilde, Kasım 2011 tarihinde açtırmıştım. Bu zamana kadar beklemiş olması hem fidan çukurlarının hemde toprağın havalanmasını sağladı.
15.Nisan 2012 de diktiğim 50 Kaman Fidanının üzerinde tomurcuklar vardı.
02. Mayıs 2012 tarihinde bahçemdeki fidanların 30 dan fazlasının yaprak açtığını gördüm. Kalanlarıda açmak üzere.
Bu arada fidanları dikerken bahçenin etrafına, telin dibine 2 Metre aralıklarla yaklaşık 2-3 yaşında çam ağaçları diktik. Yaklaşık 200 Adet.
2 Farklı zaman diliminde çektiğim resimleri aşağıda paylaşıyorum.
1. Toplu resimler, fidanlar dikilirken çekildi.
2. Toplu resimler, dikildikten 2 hafta sonra çekildi.
291385
291386
291387
291388
291389
ENFARKLISI
05-05-2012, 15:17
291390
291391
291392
291393
291394
ENFARKLISI
05-05-2012, 15:19
291395
291396
291397
291398
291399
ENFARKLISI
05-05-2012, 15:22
Dikimden 2 Hafta sonraki resimler.
291400
291401
291402
291403
291404
ENFARKLISI
05-05-2012, 15:24
291405
291406
291407
291408
291409
ENFARKLISI
05-05-2012, 15:26
291410
291411
291412
291413
291414
ENFARKLISI
05-05-2012, 15:29
291417
291418
291419
291420
291421
ENFARKLISI
05-05-2012, 15:31
291423
291424
291425
291426
291427
ENFARKLISI
05-05-2012, 15:32
291428
291429
291430
291431
291432
ENFARKLISI
05-05-2012, 15:37
Şimdi kaldı 200 adet chandler fidanının dikimi ve su temini.
Su için de alternatifler aşağıda:
* Sondaj (Tahmini 10-20 metrede su bulma ihtimalim yüksek)
* 500 Metre uzaktaki çeşmeden yatay su basmak (pompa hortum vs. riskli ve pahallı bir çözüm)
* Tankerle belirli dönemlerde sulama (yorucu ve pahallı olacağın düşünüyorum)
* Şu anda ki çözüm, taşıma suyu (çok zor hatta bundan sonraki ağaç sayısına bağlı imkansız :)
Sondaj konusunda önerileri ve tecrübeleri olan varsa paylaşmasını rica ederim.
Selamlar.
Safranlı
05-05-2012, 17:13
harika olmuş gercekten sizleri yürekten tekrik ederim.....
başarılar dilerim
mükemmel görünüyor..
Çok iyi görünüyor bahçeniz. Güle güle büyütün.
Bir uyarım olacak. Destek çubuklarını köke çok yakın dikmişsiniz sanki. Rüzgarla sallandıkça kökün hava alma ihtimali olabilr.
ENFARKLISI
05-05-2012, 20:02
Sayın Safranlı,
iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Çok çok daha iyi bahçeler herkese nasip olur inşallah.
Değerli Agozce,
söylediğiniz konuyu şimdi düzeltme şansım var aslında, çünkü 200 fidanı henüz dikmedim 10 gün içinde dikeceğim, dikerken bu konuya dikkat edebiliriz. Ama fidana çok uzak olursa da sanki faydası olmazmış gibi düşündük, ayrıca destek çubukları 1.50 cm boyunda 75 cm kadarı yerin altında olduğundan pek sallanmayabilir... :o ?
Beni düşündüren su konusu...Normalde yaz boyu ne kadar sürede bir su ister acaba ?
06doğaci
05-05-2012, 20:08
sayın enfarklısı hayırlı uğurlu olsun bahçeniz.Ancak açık kökmü dikiyorsunuz.Birde destek direklerini yatay dikmenizi öneririm.Hem köke zarar vermez.Hemde mantari hastalıklardan uzak olur.
06doğaci
05-05-2012, 20:11
Sayın enfarklısı bahçeniz nerede acaba?
ENFARKLISI
05-05-2012, 20:22
Sayın Doğacı,
bahçem Bolunun Gerede ilçesinde.
Ankaraya 110 Kilometre uzaklıkta.
50 Kaman açık köklü olarak dikildi, gelecek 200 chandler tüplü olacak.
Destek direkleri için verdiğiniz tüyo içinde teşekkür ederim.
06doğaci
05-05-2012, 22:07
Bende ankarada yaşıyorum.Benim bahçemde kırşehir/kamanda bilgi alışverişinde bulunabiliriz.
İklime bağlı olarak su konusu değişebilir. Gerede ye yazın yağmur yağıyor diye biliyorum. Bizim bahçe Mersinin yaylasında, kurak ve beyaz toprak. İlk ekildiği yıllarda biz de taşıma suyu ile suladık. Ayda 2 kez.
Ceviz suyu sever ayrı konu ama...abartmaya da gerek yok bence.
Aslında destek çubukları yerine - eğer zor gelmesse- üçgen oluşturacak şekilde ucu eğilmiş, ip bağlanabilecek demirler çakılır. Bu demirlere bağlanan iplerle ağaç sabitlenir. Yani doğrusu budur..:)))
orion1988
06-05-2012, 08:28
sayın en farklısı sizi kutluyorum inşallah bol mahsüllü hasat günlerini en kısa zamanda görürsünüz selamlar
ENFARKLISI
07-05-2012, 00:40
Sayın Orion,
güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.
sayın enfarklısı başarılar diliyorum.
sanırım bölgenizde nem oranı yüksek antraknoza karşı dikkatli olmanızda fayda görüyorum
ENFARKLISI
08-05-2012, 00:51
ncp1963 bey iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
Aslında bahçemin olduğu yer karadeniz iklimi ile karasal iklimin tam ortasında bir yer, o yüzden nem düşük, yani o konuda pek sorun olacağını sanmıyorum, inşallah da olmaz :rolleyes:
ENFARKLISI
08-05-2012, 20:16
20 gün önce diktiğim Kaman Ceviz fidanlarımın üzerinde, minik meyveler oluşmaya başlamış. Bunları kopartmayı düşünüyorum ki ağacın gücünü almasın, bilgisi olan arkadaşlar teyit ederse sevinirim.
20 gün önce diktiğim Kaman Ceviz fidanlarımın üzerinde, minik meyveler oluşmaya başlamış. Bunları kopartmayı düşünüyorum ki ağacın gücünü almasın, bilgisi olan arkadaşlar teyit ederse sevinirim.
Doğrudur, 3-4 yaşına kadar ağaçlarda meyve bırakmanıza gerek yok.
ENFARKLISI
09-05-2012, 19:40
Merhaba,
bu gün ailece bahçedeydik. Ağaçlarımız çok susamışlar, çünkü yapraklarını öncekine göre daha çelimsiz ve pek büyümemiş olarak gördüm. Hemen damacana takviyesi ile dört elden girişip, taşıma suyu ile bir sulama yapıp, fidanları rahatlattık.
Toprak hafif hafif çatlamaya başlamıştı iyi oldu, 200 Chandler bir hafta içinde gelecek, onları tankerle sularken bu 50 taneyi de tekrar sulayacağım inşallah.
Fidanların 30 dan fazlası yapraklı diğerleride tomurcukta, bazılarının üzerinde de ikiz üçüz meyve olduğunu düşündüğüm şeylerden var. Sanırım bunlar ceviz yavruları ;) İnsan görünce moral buluyor, onca yorgunluğa değecek sevimli süprizler diye düşünüyorum bu cevizcikleri.
Resimleri aşağıda paylaşıyorum. Bu arada her ağaçta bir tane siyah değişik bir böcek gördüm, resmini de çektim, yaprakları yemezler inşallah ya da faydaları dokunur umarım. Her biri mesken tutmuş bir fidanı, güneşleniyorlar yaprağında, kovmadım :D
ENFARKLISI
09-05-2012, 19:53
293180
293181
293182
293183
293184
ENFARKLISI
09-05-2012, 19:55
293186
293187
293188
Babam sağolsun çam ağaçlarını tek tek suladı.
293189
293190
ENFARKLISI
09-05-2012, 19:57
293191
293192
293193
293194
293195
ENFARKLISI
09-05-2012, 19:59
293200
Bunlarda bahsettiğim böcükler. Tanıyan bilen var mı ?:o
293201
293202
Fidanların çevresine zeolit uygularsanız sulamaya gidemediğiniz dönemlerdeki su stresini azaltmış olursunuz.
Ayrıca polimer olarak sutut gibi ürünler de var..
ENFARKLISI
11-05-2012, 00:50
Sayın Çamtepe zeolit ve polimer yani sutut için verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Sutut 'u araştırdım, uygulaması kolay ve etkili bir yöntem gibi duruyor. Zeolit nasıl kullanılıyor, henüz tam olarak öğrenemedim, ama onu da araştıracağım. Su konusunu çözemezsem, sutut şart görünüyor.
Safranlı
11-05-2012, 07:57
yeni ekilmiş fidanlara malçlamanın çok faydası olacaktır
etraftaki ot samn yaprak ne varsa köklerini kapatacak şekılde koyulabilirse bitki su sıtresını daha az yaşar
ilerdede çürüyüp gübre olucaktır..
Zeoliti kullanmanın özel bir yöntemi yok. Aynı sutut uygulaması gibi fidanlarınızın etrafına istediğiniz kadar uygulayabilirsiniz.
Sutut için babamonk'un bir çekincesi vardı, eğer çok kurursa toprağı çatlatıyor diye.
Sevgi Durul
11-05-2012, 09:27
Sayın ENFARKLISI, ceviz bahçenizi yeni fark ettim ve aklıma kendi başlangıcımız geldi. Başladığımızda bizim de suyumuz yoktu. Kesin bilmiyorum ama iki sene kadar tanker suyu ile suladık. Yani taşıma su ile değirmen döndürmeye çalıştık. Daha sonra iki tarla ileride sulu bir yer aldık. Oradan bizim cevizleri diktiğimiz yere doğru boru döşeterek sulama sorununu bir nebze çözmüş olduk. Bir kaç yıl da bu şekilde idare ettikten sonra sondaj yaptırarak kendi suyumuza kavuştuk.
Benim hatırlatmak istediğim cevizlerin arasını çapalarken sakın traktör kullanmayın, yan köklere zarar vererek gelişmeyi durduruyor. Yakınımızdaki bir bahçenin cevizleri traktörle sürüldüğü için hiç gelişme göstermiyorlar.
Ekim dikim, sulama problemlerini en kısa sürede çözmeniz dileğiyle... Kolay gelsin...
Merhaba Sayın Enfarklısı;
Uğraşınız, emeğiniz, sayfanız ve ektikleriniz hayırlı bereketli olsun inşallah.
Yanlış anlamayın lütfen. Eğer yanlış görmediysem destek çubuklarına bağlama şekliniz yanlış. İpler fidanlara 2 kere dolanmışlar. Islanma nedeni ile nem tutma, dolayısı ile zararlılar için sığınak ve hastalık kapısı olabilir.
Doğrusu;....(bence)
İp bağlantısı sekiz (8) şeklinde olmalı. İpin ortasından önce sırığa(ki, hakim rüzgar yönünde dikilmeli sırıklar) kördüğüm atın, 2 ucunu sırığın etrafından 1-2 kez çarpraz(kontra) dolayıp, gene çarpraz fidana bağlayınız(kör düğüm olmaksızın). Yani sekizin bir gözünde sırık, diğer gözünde fidan olmalı.
Faydası; Rüzgarlı havalarda ''sekizin'' ortadaki 2 ipin kesişme yeri ''yay'' vazifesi görecek, sırığa çarparak(en azından çarpma şiddetini asgariye indirgeyerek) örselenmesini engelliyecektir.
Uzmanlarımız sizleri daha iyi yönledireceklerdir, onlardan ve sizden hoş görü umuyorum:))).
Tebriklerim ve sağlık dileklerim ile inşallah. Yolunuz, bahtınız açık olsun.
Saygılarımla lütfen.
DÜZELTME VE EKLENTİ;
Bahse konu olan çiftli sırık sistemi içindir. Tekli sırıkta da; sırık ile rüzgar nedeni ile ona çarpan fide arasında ip kalır, yavaşlatır darbeyi. Özürler lütfen.
bursaranger
11-05-2012, 12:39
üzerinde gösterdiği cevizleri dökmezse siz koparın.fidanın gücü ilk yıl gitmesin.3.yıldan itibaren üzerinde ceviz bırakın.hayırlı çalışmalar...
sayın en farklısı chandler ceviz fidanı 5sene boyunca budama ister.5sene boyunca ağacınızı meyveye yatırmayın gerekli budamaları yaparak ağacınızın daha iyi gelişmesini sağlayabilirsiniz.
orion1988
12-05-2012, 02:36
maşallah ne kadar güzel
Blacksoul1903
17-05-2012, 11:33
Gerçekten bahçeniz çok güzel olmuş. Chandlerlar dikilince de ayrı bir güzel olmuştur eminim. Fazlaca imrendiğimi söyleyebilirim. Resimleri de paylaşırsınız umarım. Benim de böyle bir bahçe kurmak için çalışmalarım var açıkçası. Elimde mevcutta 20 kadar çöğür ceviz mevcut. 2011 sonunda diktiğim ve yavaş yavaş çimlenmeye başlayan da 150 kadar cevizim var. Geçen ay Bursa'dan gelen chandler ve franquette kalemlerimi yaşça büyük ağaçlara aşıladım. Kimilerinde tomurcuklanma başladı. Bu aşılardan elde edeceğim kalemlerle de elimdeki küçük çöğürlere gelecek senelerde aşılama yapmaya çalışacağım. Ve geriye ceviz yetiştirmeye uygun bir arsa bulmaya kalacak. Ozamana kadar yatırım yapma imkanım da olacak. Sizlere bahçenizde bol hasatlı yıllar dilerim. Emeklerinizin karşılığını almanız dileğiyle. Saygılar.
Safranlı
17-05-2012, 14:26
gerçekten bahçeniz çok güzel olmuş. Chandlerlar dikilince de ayrı bir güzel olmuştur eminim. Fazlaca imrendiğimi söyleyebilirim. Resimleri de paylaşırsınız umarım. Benim de böyle bir bahçe kurmak için çalışmalarım var açıkçası. Elimde mevcutta 20 kadar çöğür ceviz mevcut. 2011 sonunda diktiğim ve yavaş yavaş çimlenmeye başlayan da 150 kadar cevizim var. Geçen ay bursa'dan gelen chandler ve franquette kalemlerimi yaşça büyük ağaçlara aşıladım. Kimilerinde tomurcuklanma başladı. Bu aşılardan elde edeceğim kalemlerle de elimdeki küçük çöğürlere gelecek senelerde aşılama yapmaya çalışacağım. Ve geriye ceviz yetiştirmeye uygun bir arsa bulmaya kalacak. Ozamana kadar yatırım yapma imkanım da olacak. Sizlere bahçenizde bol hasatlı yıllar dilerim. Emeklerinizin karşılığını almanız dileğiyle. Saygılar.
gönlünüze göre inşallah güzel bir arazi kısmet olacaktır...
Sizleri tebrik ederim
ENFARKLISI
18-05-2012, 00:46
İyi dileklerini ve tavsiyelerini esirgemeyen tüm dostlara teşekkür ederim.
Bir aksilik olmazsa bir kaç gün içinde chandler fidanlarınıda dikeceğiz.
Yeni resimleri sizlerle paylaşacağım.
Selamlar.
falcon00
19-05-2012, 01:12
s.a. Sayın enfarklısı hayırlı geceler.
Su birazda şans işi.
Peki siz işinizi şansamı bırakacaksınız?
bence ilgili (yanılmış olabilirim MTA daydı galiba) üniversitelerde bütün türkiyenin yeraltı suları haritası var olduğunu biliyorum.
Siz bu işi. bunlardan sorarak bulunduğunuz bölgeden nerede kaç metreden su çıkacağını öğrenin.
Bence bilinçli yapın derim. Bir kere yapın. Tam yapın derim.
Ben daha önceki arazimde su boldu.
Kuyuya 17 metreden saatda 30 ton luk basan dalgıç pompa koydurduk.
5 saatda 150 tonda su bitiyordu. su dağıtımı çok önemli.
biz 200 metre uzunluğunda yaklaşık 60 - 70 lik özel fırat hortumu döşedik. toprağa gömdük.
siz en iyisi. damlama sulamayı tercih edin derim.
İnternette araştırdım filimlerinide izledim.
Sizin yaptığınız bu iş en az 100 dekar olmalı diyorlar. Para kazanmak istiyorsan eğer.
Araştırmalarımda gördüğüm bir filimde yabancılar ceviz silkeleme makinesi yapmışlar.
büyük bir kamyonda kolları var yanaşıyor ve silkeliyorlar.
İşin inceliği, insan gücü yerini makinelere bırakıyor.
Bence bir yanlışınız daha var. (özür dileyerek söylüyorum)
3 farklı ceviz dikmek. Bu farklı cevizler çiçek döllemede biribirlerine nasıl etki yaparlar acaba?
bu aralar Chandlerlar cevizini çok meth ediyorlar,
Bence bunu iyi araştırın derim, sizin yörenizde en yüksek verimi sağlıklı bir şekilde nasıl alırsanız onu dikin derim.
Siz en iyisi gelin bu ve benzer konuları, kendi bölümleri üniversitelerden bu konuların uzmanı değerli hocalarla görüşerek tam bir araştırın derim.
Dinimizde yeri vardır. Önemli konularda istişare yapmak. yani danışmak.
Çünkü bilgiyi, bilen üstad hocalardan bedavadan öğreniyorsun. Bir kere yanlış yapıp hayatın boyunca üzüleceğine, en iyisini yapmışsın.
Bu konudada akıllı davranıp araştırdığın için ayrıca tebrik ediyorum.
Bende olsam aynısını yapardım.
falcon00 - Metin
Blacksoul1903
11-06-2012, 16:12
Bahçenin son durumu nasıl acaba? Resim yükleme imkanınız var mıdır?
Sututu hiç tavsiye etmem ben. Hem pahalı, hemde etkili değil. Ben denedim, ilk yıl biraz etkili oldu sonra hiç olmadı. Ona harcyacağınız paranın çok azı ile kompost yapın derim. Toprak ve ağaç için çok daha yararlı.
( Bulabilirseniz, küçük baş hayvan gübresi ile yeşil otları (belediyeler parklardaki çim biçtikleri zaman istenebilir..:)) karıştırıp, üzerini naylonla örterek yakma işleminden sonra kullanabilirsiniz)
Birde çam fidanları aynı bahçenin içinde mi? Onları ne amaçla ektiniz bilmem ama, ilerde cevz ağaçlarına zarar verebilir. Onlarda oluşacak bir hastalık cevizleride etkiler diye düşündüm.
ENFARKLISI
13-06-2012, 11:51
Sayın falcon00,
MTA da bu kadar detaylı su haritaları maalesef yok diye biliyorum, sondaj için yakınlarda benzer kuyular olduğundan onlarla aynı mesafelerde suya ulaşacağımızı düşünüyorum. Damlama mevcut ama kurulu değil henüz. 100 dekar demişsiniz ama bizimkisi şimdilik deneme, ayrıca çok yüksek bir gelir beklentisi içinde değilim, burada başarılı olursam başka arazilerimde devam edebilirim bu cevize. 3 farklı ceviz dikmedim bu arada, 220 kadar chandler ve 30 kadar açık köklü kaman var. Öneriler için teşekkürler.
Sayın BLaCKSouL1903, resimleri yarına kadar ekleyeceğim, ağaçların tamamını iki hafta önce diktik o resimleri koyacağım.
Değerli Agozce,
tüyolar için teşekkür ederim, çam ağaçlarını tel çitin etrafına 2 metre aralıklarla büyüdüğünde rüzgarı kessin diye diktik, arazim açık bir düzlük olduğundan rüzgar sorunu yaşayabilirim. Ayrıca naylon branda ile de bunu desteklemeyi düşünüyorum.
Selamlar.
ENFARKLISI
17-06-2012, 23:28
Merhaba,
Yaklaşık 20 gün önce dikilen, Tüplü 200 adet Chandler Fidanına ait resimleri aşağıda paylaşıyorum. Her ne kadar dikim çubukları tamamlanmamış olsada yinede ekledim. Resimler 26 Mayıs 2012 Tarihli. Yenilerini de ilk fırsatta ekleyeceğim.
309967
309968
309969
309970
309971
ENFARKLISI
17-06-2012, 23:28
309972
309973
309974
309975
309976
ENFARKLISI
17-06-2012, 23:29
309977
309978
Sevgi Durul
17-06-2012, 23:34
Merhaba,
Yaklaşık 20 gün önce dikilen, Tüplü 200 adet Chandler Fidanına ait resimleri aşağıda paylaşıyorum. Her ne kadar dikim çubukları tamamlanmamış olsada yinede ekledim. Resimler 26 Mayıs 2012 Tarihli. Yenilerini de ilk fırsatta ekleyeceğim.
309967
Eklentideki cevizleri kopartın bence. Daha iyi bilenler söyleyecektir ama yine de söylemek istedim.
Cevizlerinizin bol bereketli ve verimli olmasını dilerim.
ENFARKLISI
17-06-2012, 23:36
Teşekkürler Sayın SDurul.
Bu arada belirttiğiniz gibi resimdeki cevizleri kopardık, sadece bir kaç fidanda bıraktım.
Selamlar.
Hayırlı uğurlu olsun inşallah emeklerinizin karşılığını alırsınız.
permakültür
18-06-2012, 10:46
Hayırlı olsun.
ENFARKLISI
23-06-2012, 17:01
Merhaba,
Sulama konusuna nihayet bir çözüm buldum. Sondaj ve Taşıma suyu çözümlerinden risk ve maliyet açısından vaz geçtim.
Yaklaşık 600 Metre uzaklıktaki çeşme oluğundan elektirikli dalgıç pompa ile ve babamın üstün gayretleri ile su bastık. Hortumla artık rahat bir şekilde ağaçları sulayabiliyoruz.
Motor = 350 TL
600 Metre Hortum şeklinde boru ve aparatları yaklaşık = 300 TL
İlk önce benzinli motopompları araştırdım, fakat o mesafeye basabilen bir motor için ortalama 500-700 TL arası bir rakamı gözden çıkartmak lazım.
Ayrıca gürültüsü, benzini, yağı, bakımı, bir de iple çektiğinde çalışmama sorunları, randımansızlığı yüzünden neredeyse aldığım iki ayrı motopompdan son anda vazgeçtim. Bilindik satıcılar malesef yatay olarak su basma mesafesini tam olarak söyleyemiyorlar.
En sonunda yaklaşık 50 metreden çektiğim elektirik kablosu ile kullandığım bu elektirik motorlu pompa ile 1 parmak genişliğinde bir su aktaraımını belirttiğim mesafeye yatay olarak bastık. Hatta motor daha da uzağa basabilir suyu. Satıcılarda bütün bu su motorları için Dikey Basma Yüksekliği bilgisi mevcut.
Hatta motorların üzerinde de bu şekilde yazıyor, ister benzinli, ister elektirikli. O yüzden ciddi bir bilgi kirliliği var bir çok kişide.
Ya da bazı satıcılar "o kadar mesafeye su mu basılır ohooo senin şöyle kocaman işte şundan bu kadar para olandan alman lazım" falan diye ilginç söylemlerde bulunuyorlar.
Nihayet ostimde bir tanıdık vesilesiyle bulduğum motor satıcısı, mesafenin taahhütünü verdi ve bende aldım ki şu anda sorun yok.
Yanlız kendisinin belirttiği bilgiye göre, ki banada mantıklı geliyor; Dikey basma yüksekliği 3 metre olan bir motorun, yatayda sürtünme oranı ile karşılığı 100 metre. bendeki sanırım 37m dikey basan bir motordu. 1 Beygir gücünde, detayları aşağıda mevcut. Bu yatay su basma ve pompa konularında bir hayli bilgi edindim, dileyen olursa da yardımcı olurum seve seve.
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQKMavvbYFitLiLxxdcdA8FzJSdQbeMq yRQmrSThmFhTat0CeqJ7Q
Hortumuda tamamen toprağın altına gömersek bu su işini nihayet neticelendirmiş olacağız.
Bahçenin son resimlerini ve sulama fotoğraflarını ayrıca ekleyeceğim. Suyun bahçeye ulaşması anında babamın telefonla bilgi vermesi ve onun heyecanı muhteşemdi.
Bir kaç gün önce çekilmiş iki resim:
311490
Bu arada damlama sistemim mevcuttu zaten sadece onu döşeyeceğim, ama öncesinde depo almam depoyu biraz yükseğe koyup bir çözüm bulmam lazım inşallah tüm bahçeye suyu damlamayla ulaştırabilecek basıncı sağlarım depodan. Basit bir damlama tertibatı konusunda tecrübeli arkadaşlardan önerilerini bekliyorum.
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSk6diLUeyIHLb4ipR6LIveypVq4mOUH LV9WR8Jo_hQCOqe6pFGPQ
Herkese bol sulu bahçeler.
Selamlar.
metalgear
25-07-2012, 16:44
benım ceviz tarlamdada su kanalı 5 mt yukarda olmasına karşı sulama için akrabalara yalvarmak zorunda kalıyorum.100 mt uzaklıktan kovayla su taşıyarak sulama yapmış biri olarak tam hayalimdeki gibi su motoru. ağaçların çok güzel bende aralık ayında çıplak koklu ekmış olmama rağmen bir tane bebek ceviz yok kıskandım dogrusu
ENFARKLISI
26-07-2012, 02:36
Sayın metalgear,
su işi gerçekten çok önemli ve çözümü zor bir sorun. Fakat biraz alternatifleri zorlayınca farklı çözümler çıkabiliyor. Umarım siz de bir an önce bu konuyu çözersiniz, sonrası biraz daha kolaylaşıyor. Tabii çam ağaçlarını da sayarsam ortalama 450 ağacı tek tek sulamak bile yedi saat bir süre alıyor. Sizin ağaçlarınızda inşallah bir an önce en güzel formuna kavuşur. Yardımcı olabileceğim bir sorunuz olursa seve seve destek olurum.
Saygılarımla.
metalgear
28-07-2012, 01:45
inşallah ilerde sizin gibi düzenli tertipli yeni dikimler yaparım.bunlarda benimkiler.
http://d1207.hizliresim.com/z/w/b5byl.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://d1207.hizliresim.com/z/w/b5bx4.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
yokuş olan yerlerden diplerinden gri renkli un gibidağılan birşer çıkıyordu (kil olabilir diye düşündüm) oralara japon armudu diktim şimdilik yaşıyorlar.
http://d1207.hizliresim.com/z/w/b5bzu.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Sevgili Metalgear Allah kolaylık versin ....Yanlış anlamazsan eger iki şey yazmak istedim resimlerden gördügüm kadarıyla agacları biraz derine dikmişsiniz ;ben bunun zararını çok gördüm maalesef ilk diktigim agacları köylü tanıdıklarımın yanlış yönlendirmeleriyle derine dikmiştim bende eger araziniz killi ise sizde zarar görebilirsiniz ... ben kücük direnaj kanallarıyla çözüm bulmaya çalışıyorum.....
İkincisi de bence Agaclarınızın tepe almasını oldukca yüksekten yapmişsınız tıpkı benim gibi... ancak yenı dikilen fidanları cok zorluyor bu durum ve yeterli sürgünü veremiyor ...ben ilkbaharda en güclü sürgünün hemen üzerinden tekrar bir budama yapmıştım ... Bilmem üstadlar ne der...
metalgear
29-07-2012, 00:03
Sevgili Metalgear Allah kolaylık versin ....Yanlış anlamazsan eger iki şey yazmak istedim resimlerden gördügüm kadarıyla agacları biraz derine dikmişsiniz ;ben bunun zararını çok gördüm maalesef ilk diktigim agacları köylü tanıdıklarımın yanlış yönlendirmeleriyle derine dikmiştim bende eger araziniz killi ise sizde zarar görebilirsiniz ... ben kücük direnaj kanallarıyla çözüm bulmaya çalışıyorum.....
İkincisi de bence Agaclarınızın tepe almasını oldukca yüksekten yapmişsınız tıpkı benim gibi... ancak yenı dikilen fidanları cok zorluyor bu durum ve yeterli sürgünü veremiyor ...ben ilkbaharda en güclü sürgünün hemen üzerinden tekrar bir budama yapmıştım ... Bilmem üstadlar ne der...
bizim köydekiler pek ağaçtan anlamıyorlar ama sorarsan hepsi uzman köyde benım ağaç ekmem köyün konusu oldu doğrusu.
uzunluk konsunda çok doğru tespit ettin biraz uzun kaldılar ektikten sonra fazla kısaltmamıştım kısa kalmasınlar diye az budamıştım bilmiyordum o zamanlar. şimdilik yaşamaları bile beni tatmin ediyor. bir dahaki dikimimde bu siteden edindiğim bilgilerle daha doğru işler yapacam kısmetse saolasın.
Sevgili ENFARKLISI,
açtığın bu konuyu okuyunca o kadar heyecanlandım ki anlatamam.
Maşallah ne güzel bahçen var. Allah güzel mahsul almayı da nasip etsin.
ben de orman bakalığından arazi kiralamak üzereyim.
bu konuda fazla bilgim yok. inşallah senin gibi olumlu sonuçlar alırım.
yaşadığın tecrübeleri ve ağaçların son halini de görmek isterim doğrusu.
hatta bana özelden numaranı yazabilirsen sana şahsen sormak istediğim konular da var.
tabi eğer senin için mahsuru yoksa.
en doğru bilgi tecrübe ile öğrenilen bilgidir. sen bunu başarışsın.
ama bu forumda gerçekten çok faydalı bilgiler veren Lilium, Çamtepe, Bozy
ve henüz yazılarını okuyamadım bir çok arkadaş mevcut ve onlara da
ayrıca teşekkür etmek istiyorum. işimizi o kadar kolaylaştırıyorla ki
Allah razı olsun diyorum.
ENFARKLISI
04-08-2012, 13:43
Sayın Muhtefi,
güzel dilekleriniz için öncelikle teşekkür ederim. Yakında yeni resimleri ekleyeceğim.
Bu arada belirttiğiniz gibi sağolsun forum içerisinde çok değerli yardım sever dostlar var. Sağolsunlar biraz onların tecrübelerinden, biraz araştırma, biraz da deneme yanılma yolu ile bir yol çizdik ve ilerlemeye devam ediyoruz bakalım hayırlısı.
Bu arada telefon numaramı özelden gönderdim, dilediğiniz konu da elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım memnuniyetle.
Selamlar.
Blacksoul1903
15-10-2012, 22:14
Resimlerdeki ağaçlar kaç metre aralıklarla dikili acaba?
ENFARKLISI
29-10-2012, 00:03
Merhaba,
arkadaşlar benim ağaçlarımda şu anda hiç yaprak kalmadı, tarih itibari ile bu normal mi ?
Teşekkürler.
Black : Ben 8x4 olarak dikim yaptım.
Ama edindiğim tecrübeye göre, bence en mantıklısı 8x6 görünüyor.
mursel-eryilmaz
16-03-2013, 09:09
ben 2 yıldır bu konu üzerinde araştırma yapıyorum. araştırmalarımın sonucunda şunu anladımki kulaktan dolma ve araştırmadan yapılan işlerin sonu hep hüsran. gümüşhane bölgesinde 17 dönümlük bir alanı ceviz bahçesi yaptım diger arkadaşlar gibi etrafının tel örgü ile çevrilmesi çukurların açılması sulama vs bunlar hem maliyetli hemde gümüşhanenin bir köyünde olmanın vermiş olduğu dezavantajdan dolayı baya yordu beni. ama değidiğine inanıyorum. ve fidanları almak için de baya bir araştırma yaptım. diger arkadaşlyarında yorumlarında yazdığı gibi size kaman diye verilen cevizin aslında kaman ceviziyle hiç alakası olmadığını gödrüm. ilk denemede 30 ceviz fidanı tüplü götürüp diktim fakat o yılın sonunda hepsinin tepelerden yandığını gördüm. ve fidan araştırmalarımın sonucunda bölgeye uyğun cevizin chadler olduğunu tespitini yaptım. geçen yıl yani 2012 nin 9 ayında 210 adet chadler ve onun dölleyicisi olan cinsten diktim. şimdi onlar tabiri cayizse yoğun bakımda martın sonlarına doğru yoğun bakımdan çıkacaklar kısmetse o zaman sizlere resimlerinide yollarım. yabancı ceviz cinslerini en uygun bandırma bölgesinden bulabileceğinizi söylemek isterim. ve bu konuda sizlere yoğun bir eğitim desteği de veriliyor. internetten de birçok bilgi alarak bir bahçe oluşturduk. bir agaçta bin ağaçta olsa bu dünyada bir eser bırakmak gibi olduğunu düşünüyorum... ki bizlerden sonraki nesillerde bu ağaçlardan faydalanacaklardır.
mursel-eryilmaz
16-03-2013, 09:12
chadler ilk dikimden sonra ufakta olsa ceviz vermekte fakat bu cevizler agacın dal ve gövde uzamasını etkilediğinden bunların koparılması gerekmektedir.
mursel-eryilmaz
16-03-2013, 09:14
bende chadler diktiğim için söylüyorum aşılı ağızların rüzgar alan kısma gelmesinde fayda var. ayrıca mutlaka dölleyici olması gerekmektedir. aklınızda bulunsun
mursel-eryilmaz
16-03-2013, 09:18
genelde insanlar yanılmakta bol su verme ile ağacın hızlı büyümesi anlamında bir faydası yok yeterli so verme konusunda bilgilendirilmeli. çok su verme bir süre sonra fidana zarar vermektedir. ben 2012 yılında diktiğim ağaçlara haftada iki kez su verme yaptım. çok sıcak olma durumlarında ise haftada üçe çıkardım. fazla su vermek fidana zarar veriyor.
mursel-eryilmaz
16-03-2013, 09:20
yeni fidan arkadaşların bu yakın zamanlarda yani mart ayı içerisinde kök gübresi ile fidanların köklerinin kuvvetlendirilmesi için toprağa verilmesi gerekmekte... paylaşmak istedim
cennetkusum
19-03-2013, 14:12
Bahçeniz çok güzel olmuş.Emekerinizin karşılığını almak nasip olur inşaallah
barba1981
07-07-2013, 01:55
Merhaba,
arkadaşlar benim ağaçlarımda şu anda hiç yaprak kalmadı, tarih itibari ile bu normal mi ?
Teşekkürler.
Bahçenin şu anki halini fotoğraflayıp anlatır mısın?
Çok güzel görünüyor bahçe.Güncel fotoları çok merak ettim.
Yakup Ünal
13-01-2014, 13:47
Merhaba,
Teşekkürler.
ismim yakup 05425832570 telefonum sizinle konuşmak isterim
293200
Bunlarda bahsettiğim böcükler. Tanıyan bilen var mı ?:o
293201
293202
bu böcekler faydalıdır. ağaçlardaki zararlıları yiyerek beslenirler. özellikle çamlara büyük zarar veren kese böceğini (tırtıl) çok severler.
ateskilic
24-04-2014, 06:25
Merhaba sevgili Enfarklısı;
tüm hikayeni yola yeni çıkacak olan biri olarak heyecanla okudum.çok yakında tam 1 yıl olacak sanırım fidanlarının yaşı.son durum nedir?sende bana edindiğin tecrübeleri aktarır mısın?bu arada ben Zonguldaktan Ateş Kılıç mail:ateskilic@hotmail.com
Selam Arkadaslar, ben de Allah nasıp ederse bu yıl Agustos ayında Mersinin bir köyünde yaklasık 30 dekarlık bir alana ceviz bahcesi yapmayı düşünüyorum. Arkadaşlar köy sahil ikliminde rakımı 500m civarında, burda chander cinsi ceviz yapsam olur mu? yoksa önerebileceğiniz başka cinsler var mı?, civarda başka yeni ceviz bahçesi yok, halkın simdiye kadar ekmiş olduğu meyve ağaçları:nar, zeytin, kayısı, şeftali, incir ebeden dededen kalma cetin ceviz ağaçlarıda var. Sulama sorunu pek yok. Ama yazları pek sıcak geciyor, 35-40 derece yaz aylarında gayet normal.
Ayrıca Tarım bakanlığının bu konuda verdiği destek hakkında bilgisi olan varsa, lütfen paylassın, şartları vb.
Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Saygılarımla
Sn,Yeltası,
Ceviz bahçesi kurmak, eğer bahçeye özellikle sıcak yaz aylarında yeterince
vakit ayırabilecekseniz iyi bir fikir.
Ancak belli bir süre soğukluğa ihtiyaç duyan ceviz ağacı için ,
kışları ılıman geçen Mersin de 500 metre yükseklik yeterli olmayabilir.
Bu nedenle bulunduğunuz yükseklikte çetin ceviz de olsa ceviz ağacı olup olmadığına bakmakta fayda var.
Bir de Agustos 'ta bahçe kurmayı düşünüyorum demişsiniz.
Ancak tüplü fidan dikecek olsanız bile, fidan dikimlerini kasım,aralık aylarında
yapmanızı tavsiye ederim.
İşe ağustos ta başlayıp bahçeyi kasım ayına kadar hazırlayabilirsiniz.
Destekleme konusuna gelince,Tarım Bakanlığı sadece sertifikalı fidan desteği veriyor.
Eğer dikim yapılan arazi 10 dekar dan fazla ise.
Rakam da dekar başına 100 TL gibi.
Yani bu yıl, bahsettiginiz gibi 30 dekar ekim ve başvuru yaparsanız, bir sonraki yıl
destekleme bedelini alabilirsiniz.
Tabi bu arada ÇKS -çiftçi kayıt sistemi- ne de kayıt olmalısınız.
Bununla ayrıca Gübre ve mazot desteği alabilirsiniz.
Kolay gelsin
serdem809
13-10-2014, 12:45
Merhaba,
Sulama konusuna nihayet bir çözüm buldum. Sondaj ve Taşıma suyu çözümlerinden risk ve maliyet açısından vaz geçtim.
Yaklaşık 600 Metre uzaklıktaki çeşme oluğundan elektirikli dalgıç pompa ile ve babamın üstün gayretleri ile su bastık. Hortumla artık rahat bir şekilde ağaçları sulayabiliyoruz.
Motor = 350 TL
600 Metre Hortum şeklinde boru ve aparatları yaklaşık = 300 TL
İlk önce benzinli motopompları araştırdım, fakat o mesafeye basabilen bir motor için ortalama 500-700 TL arası bir rakamı gözden çıkartmak lazım.
Ayrıca gürültüsü, benzini, yağı, bakımı, bir de iple çektiğinde çalışmama sorunları, randımansızlığı yüzünden neredeyse aldığım iki ayrı motopompdan son anda vazgeçtim. Bilindik satıcılar malesef yatay olarak su basma mesafesini tam olarak söyleyemiyorlar.
En sonunda yaklaşık 50 metreden çektiğim elektirik kablosu ile kullandığım bu elektirik motorlu pompa ile 1 parmak genişliğinde bir su aktaraımını belirttiğim mesafeye yatay olarak bastık. Hatta motor daha da uzağa basabilir suyu. Satıcılarda bütün bu su motorları için Dikey Basma Yüksekliği bilgisi mevcut.
Hatta motorların üzerinde de bu şekilde yazıyor, ister benzinli, ister elektirikli. O yüzden ciddi bir bilgi kirliliği var bir çok kişide.
Ya da bazı satıcılar "o kadar mesafeye su mu basılır ohooo senin şöyle kocaman işte şundan bu kadar para olandan alman lazım" falan diye ilginç söylemlerde bulunuyorlar.
Nihayet ostimde bir tanıdık vesilesiyle bulduğum motor satıcısı, mesafenin taahhütünü verdi ve bende aldım ki şu anda sorun yok.
Yanlız kendisinin belirttiği bilgiye göre, ki banada mantıklı geliyor; Dikey basma yüksekliği 3 metre olan bir motorun, yatayda sürtünme oranı ile karşılığı 100 metre. bendeki sanırım 37m dikey basan bir motordu. 1 Beygir gücünde, detayları aşağıda mevcut. Bu yatay su basma ve pompa konularında bir hayli bilgi edindim, dileyen olursa da yardımcı olurum seve seve.
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQKMavvbYFitLiLxxdcdA8FzJSdQbeMq yRQmrSThmFhTat0CeqJ7Q
Hortumuda tamamen toprağın altına gömersek bu su işini nihayet neticelendirmiş olacağız.
Bahçenin son resimlerini ve sulama fotoğraflarını ayrıca ekleyeceğim. Suyun bahçeye ulaşması anında babamın telefonla bilgi vermesi ve onun heyecanı muhteşemdi.
Bir kaç gün önce çekilmiş iki resim:
311490
Bu arada damlama sistemim mevcuttu zaten sadece onu döşeyeceğim, ama öncesinde depo almam depoyu biraz yükseğe koyup bir çözüm bulmam lazım inşallah tüm bahçeye suyu damlamayla ulaştırabilecek basıncı sağlarım depodan. Basit bir damlama tertibatı konusunda tecrübeli arkadaşlardan önerilerini bekliyorum.
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSk6diLUeyIHLb4ipR6LIveypVq4mOUH LV9WR8Jo_hQCOqe6pFGPQ
Herkese bol sulu bahçeler.
Selamlar.
selamlar
kardeşim ostimde ki arkadaşın numarasını verirmisin.
**** kendi numaranı?
ENFARKLISI
20-08-2015, 03:20
Merhaba,
Uzun bir aradan sonra bir kaç satırda son durumu özetleyim.
Maalesef bazı özel sebepler, sağlık sorunu vb. nedenlerle bahçe ile ilgilenemediğimiz için tüm ağaçlar ne yazık ki kurudu. Heyecan ve emekle başlayan bu macera böyle sona ersede, Allah uğraşan emek veren ve bu satırları okuyan herkeze bol meyveli yemyeşil güzel bahçeler nasip etsin. En başta da sağlık...
Selamlar.
06doğaci
25-08-2015, 16:32
Merhaba sayın en farklısı. Geçmiş olsun. En önemlisi sağlık. Sağlık olduktan sonra yine bahçe kurarsınız İnşallah. Bende bazı sebeplerden uzun süre yazmıyordum.
Merhaba,
Maalesef bazı özel sebepler, sağlık sorunu vb. nedenlerle bahçe ile ilgilenemediğimiz için tüm ağaçlar ne yazık ki kurudu. Heyecan ve emekle başlayan bu macera böyle sona ersede, Allah uğraşan emek veren ve bu satırları okuyan herkeze bol meyveli yemyeşil güzel bahçeler nasip etsin. En başta da sağlık...
Selamlar.
Merhaba;
Çalışmalarınızı baştan sona büyük bir keyif ile okuyordum ki, (bahçe kurulumunuz 2011 olması nedeniyle 3-4 yaşında güzel bir bahçe resmi görmeyi umut ediyordum son sayfada) durumunuza gerçekten çok üzüldüm, umarım sağlık vb. probleriniz de düzelme olmuştur. Büyük geçmiş olsun.
Merhaba,
Selamlar.
Geçmiş olsun. Rabbim acil şifalar nasib etsin. Guzel bir girisimcilik örneği oldunuz bizler için. Birçok yeni şeyler öğrenmemize, sorunlarla nasıl başacikabilecegimize, azmederek güzel işler yapabilecegimizi gormemize vesile oldunuz. Allah emeklerinizi zayi etmez. Bir yerden alir, bir yerden verir evelallah. Hayirli gunler..
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.