View Full Version : Ceviz kurutma makinası yapıyoruz
Ceviz hasat mevsiminde bu yıl havaların yağışlı gitmesi cevizlerin istenen değerlerde limitlerde kurutabilme imkanını zorlaştırdığını fark ettim, ceviz ekim alanları kapama bahçeler her geçen gün artıyor, geneleksel olarak yapılan ceviz hasatıyla dış ülkelerle de rekabet edebilme şansımız çok az, bu nasıl yapılıyorsa bizlerde o seviyelere gelmemiz rekabet edebilmemiz gerekir. Belki büyük işletmeler için bir sorun değildir ama küçük bahçe sahiplerini de düşünerek, küçük bahçe sahiple de iyi kaliteli ürünler yetiştirebilmeliler.
İstenen standartta istenen nem oranlarında ürünlerimiz olmasını istiyorsak, depolamada sorunlar yaşamak ürünümüzün küflenip kalite düşüklüğü olmasını istemiyorsak ürünümüzü de olması gereken şartlarda kurutup depolamamız gerekir.
Küçükte olsa ceviz yetiştiriciliği yapmaya çalışıyorum, bu yıl olmazsa gelecek yıl bu sorunla karşılaşacağım kesin, Düşündüğüm bir şeyler var ama belki daha güzel fikirler ortaya çıkar diye bu başlığı açtım.
Ceviz kurutma makinası nasıl yapabiliriz,
Düşündüğüm,
İhtiyacımızı karşılayacak olan kapasite de bir kurutma makinesi yapmak, günlük 250 kilogramlık kapasite de bir makina düşünüyorum, (Daha da büyütebiliriz) ve bunu delikli sac döner bir tambur, cevizler tamburun içinde olacak dönecek, tamburun dışında ısı kaybına karşı iyi izole edilmiş dış cephe, buraya içeriye vereceğimiz ısıyı sirkülasyon yoluyla yayarak cevizleri kurutmak.
Bir yandan ısı verip diğer yandan o ısıyı kaybetmek istemiyorum, aynı ısıyı enerjiyi tekrar içeriye vermek bir sorun yaratır mı? bilemiyorum.
Ya da böyle olmaz şöyle daha iyi olur gibi fikir ve düşüncelerinizi yazarmısınız.
Fikirden fikir doğar, fikir ve düşüncelerinizi paylaşırmısınız.
Fazla yardımcı olamıyacağımö fakat nane kurutmak için bir ara araştırmıştım.
Kurutma makinelerinde en önemli nokta nem ve nem kontrolü.ENDSTR0YEL KURUTMA MAK0NELER0 (http://www.kurutma.net/)
Devamlı sıcaklık sorun olmaz fakat bu sıcaklık 40C filan olmalı pişirmeyecek yani ayrıca kabuğu açmaması lazım.
Yeni reklamlarda birde ceviz soyma makinesi görüyorum , umarım rastlamışsınızdır.
Kolay gelsin.
Bunları inceledim sayın Delimus, bize hitabedecek gibi değiller galiba, Yapacağımız kurutma 30-35 derecelerde bir gün süre istiyor, bu değerlerde durması için termostat zaman saati gibi şeyler olacak zaten. Tambur, ya döner olacak ya tamburun içinde çok yavaş dönen cevizleri hareket ettiren bir şey olacak, bence hem basit hem yapacağı işi iyi yapan bir şey.
Daha büyük bir şey gereksinimim olsa bir çeltik kurutma makinesini buna uyarlayacağım, makinaların üretimleri büyük kapaside de maliyetleri yüksek bu kadarına gerek yok.
Sayın Lilium,
Yapmayı düşündüğünüz kurutma makinesi ile ilgili düşüncelerim şu şekilde:
Döner tambur kurutma sistemi biraz sıkıntı yaratabilir. Şöyle ki: Döner tambur kurutucuların içerisinde tambura içeriden kaynaklı kürekler vardır, kürekler ile kurutulacak malzeme tamburun yukarısına taşınır. Yukarı taşınıp en tepedeyken bırakılmaları gerekir ki en fazla sıcak hava teması sağlansın. Bu sistemin kurulması biraz zordur, deneme yanılması fazla olacaktır. Ayrıca yukarıdan aşağıya düşen cevizlerde çatlak ve kırılmalar olacaktır.Döner tambur sistemde hareketli parçalar (dişli zincir vs.) bulunur, bu da gelecekte bakım ve problem demektir. Bu sistemde ceviz gibi iri taneli bir malzemenin kurutlması da verimsizdir, çünkü tane botuyu küçüldükçe bu sistemde verim artar (Toz ve pudra malzemelerde verim en yüksektir)
Kapasitenin düşük olmasından hareketle daha basit bir önerim var: Büyük bir fıçı düşünün veya varil, bunun alt ve üst kısımlarında ızgaralar olsun. Varilin altına bir ısıtıcı ve fan yerleştirin.(Isıtıcı elektrik kaynaklı olsun, kömür vb. ısı kaynaklarında sıcak hava ile birlikte kömür içerisinde bulunan gazlar da cevizin içerisinden geçer, bu da farklı problemleri ortaya çıkarabilir.)
Alttan verdiğiniz sıcak hava içi ceviz dolu varilin içerinden geçerek yukarıdan çıksın (Hava cevizlerin arasındaki boşluklardan faydalanarak yukarıya çıkacaktır). Bu havayı tekrar kullanmak bence doğru değil, çünkü amaç cevizlere istenen sıcaklığı vermenin yanında bol ve kuru hava da sağlamak. Tekrar rutubetli havayı sisteme verirseniz, kurutma daha uzun sürer maliyet gene aynı olur. Daha büyük kapasiteli kurutma sistemlerinde bacanın kendisi hava girişinden geçirilerek bir ön ısıtma yapılabilir ancak şu anda bunun için yapılacak masrafa değmeyeceğini düşünüyorum.
Önerdiğim sistemdeki dezavantaj sıcak hava yukarılara çıktıkça soğuyacağından dolayı üst tabakaların kuruması zorlaşır alt tabakalrdaki cevizler daha hızlı kurur. Bunu da varili gün ortasında bir kere ters düz ederek en aza indirmeniz mümkün. Bu sistemde herhangi bir hareketli parça olmadığı için (fan hariç) uzun süreler kullanabilirsiniz.
Sevgi Durul
01-11-2011, 20:15
Bu başlığı açtığınız çok iyi olmuş sayın Lilium. Bu eşimi de ciddi ciddi düşündüren bir konu.
Bu yıl cevizleri balkonlara ve evimizin üst katındaki inşaata sererek kuruttuk. Önümüzdeki yıllarda raflı ve ızgaralı bir sistem yaptırmayı düşünüyoruz. Portatif olacak, kurutma işi bittiğinde toplanıp kaldırılacak. Gerçekleştirdiğimizde burada paylaşırım.
O düşüncede güzel, fakat havaların nemli yağışlı gittiği herhangi bir sezonda büyük zarar edilebileceği söz konusu, havaların biraz serin gitmesi kurutmayı da uzatacaktır süre uzadıkça iç kalitesi düşecektir, bu gibi durumlarla riskle karşılaşmamak için basit iş görür bir kurutma makinası düşünüyorum, ayrıca istenen olması gereken nem değerlerinde depolamamda da bir endişem olmaz.
Merhabalar efendim,
Alttan yakmalı eski banyo termosifonlarındaki mantık nasıl acaba?
En alttan üfürülen sıcak hava, ısınan havanın, kazanın üst deliğinden(çapı kazan çeperinden çok daha dar) çıkması, çıkarken de vakum yapıp alttan gene hava/nem emmesi.
Cevizin 4-5 katı çapta, boşluklarından ceviz geçmiyecek kadar genişlikte tel kafes gibi, yuvarlak sipiral boru (yüksek binalardan tahliye,gemilerden tahliye amaçlı branda uygulamalalrı var) kazanın üst kenarından ceviz girişi, spiral, kazan dibine 1-2 ceviz yüksekliğe kadar inecek. Yukardan sisteme giren ceviz, spiral borulardan döne döne sıcak havadan aşağı inecek ve ordan kuruyana kadar işleme katılmak üzere dışarı atılacak. Gerekirse kazanın alt ortasından üst ortasına uzanan boru ile spiral sabitlenecek. Boru içinden geçen mil den, kazan üstündeki dişli ile yatay mile aktarma ve bu milde nehirlerdeki su çarkı prensibi ile aşağıdan cevizi alıp yukardaki hafif eğimli tablaya aktaracak. Gerekirse, üst tablada titreşim sağlamak için zıplatma çubuğu (Yel/su değirmenlerindeki gibi, değirmene, hafif meyilli olan tabladan titreşimle tahıl dökülmesi).
Kazan, dışardan dikey 4 çelik boruya yanlardan çeperi itibarı ile bolca noktadan sabitli. 5-10 cm yerden mesafeli.
Kazanın dibinde, mil ile dönen ucları, dönüş yönünün tersine yatay kıvrık ince/sağlam kanatcıklar, cevizleri, 10X10 cm. lik 4-5 cm. derinlikte tahliye çukuruna yönlendirecek, buradan, su çarkının kovalarına ceviz aktaralıcak ve cevizler tekrar kurutmaya girecek.
- Sorun 1- ısı konusunda bilgim yok.
2- 250 kg. lık kazan için gereken güç, sağlam olup olmaması konusunda da sıfırım.
3- Bunda 250 kg. sığacak mantalite de sizden olsun, üretemedim ben.
Mekanik ve mantalitem bu kadar. Ama tek güç merkezli bir sistem sanırım.
4- Spiral boru , banyo kazanlarındaki gibi, iç boşlukta minumum eğimle 1-2-3 sıra(iç içe sarmal) şeklinde olabilirmi acaba?. Ve gerekirse bu spirallerede de cevizlerin kaymasını kolaylaştırmak için titreşim verilebilirmi?
Spiraller boru şeklinde olsa(ısı içinden geçecek. Tazyiğin kuvvetli oluşunun olumlu/olumsuzluğu- akan cevizleri önleyiciliği) nasıl olur acaba?
Umarım tam otomatiğe gidişinizde, beyninizde şimşek çaktıracak bir iki nokta yakalarsınız.
Kolay gelsin, Saygılarımla lütfen.
Döner tambur kurutma sistemi biraz sıkıntı yaratabilir.
Sevgili kaan903, tamburu yatay olarak düşünüyorum çok yavaş bir şekilde dönecek ve bu dönme esnasında verilen sıcak hava sirkülasyonuyla havayla temas edecek.
Ya da hiç fan kullanmadan rezistanslarla ısıtıp bu ısınan alan içerisinde içi ceviz olan tamburu döndürmek, döndürme esnasında cevizler yer değiştirip hareket edeceklerinden sıcak havayla teması sağlayacaktır diye düşünüyorum.
Sevgili kaan903, tamburu yatay olarak düşünüyorum çok yavaş bir şekilde dönecek ve bu dönme esnasında verilen sıcak hava sirkülasyonuyla havayla temas edecek.
Ya da hiç fan kullanmadan rezistanslarla ısıtıp bu ısınan alan içerisinde içi ceviz olan tamburu döndürmek, döndürme esnasında cevizler yer değiştirip hareket edeceklerinden sıcak havayla teması sağlayacaktır diye düşünüyorum.
Sayın Lilium,
İşim gereği bir döner tambur kurutma makinam var, bu makinayı da kendimiz yapmıştık, dolayısıyla döner tambur sistemin prensiplerine göre bu sistemde ceviz kurutmak maliyetli ve sistem ceviz kurutmaya müsait değil. Bu sistemlerde daha çok toz veya çok küçük taneli malzemeler kurutulur, üstelik hareket edip tamburun tepe noktasından aşağıya düşen cevizler çatlayıp kırılacaktır.
Sistemin çalışma sırasında karşılaşılan sorunları bizzat yaşadığımdan ve bu sistemin ceviz kurutmaya müsait olmadığını düşündüğümden dolayı bence bu sistemden uzak durmanızda fayda var.
Bir önceki mesajımda ortaya koyduğum sistem kuracağınız döner tambur bir sisteme göre çok daha düşük maliyetli ve sorunsuz çalışan bir sistem olacaktır. Hem basit, hem de hareketsiz bir şekilde çalışan bir sistem yani sorunsuz.
egetropical
01-11-2011, 23:28
sayın lilium, güneş enerji kaynaklı bir kurutma sistemi yaptım. sistem aynı zamanda serpantinli resistansla destekledim. böyle bir sistemi öneririm. tepsili kurutma sistemi de deniyor. tepsiler delikli galvanizli saç veya plastik kurutma kerevetleri kullanılıyor.
sistem nem ve ısı kontrollü sıcak hava ile kurutuyor. ceviz için 45-55 derecelik sıcak hava yeterli olur.
aynı hava tekrar sisteme nem kontrol sisteminden geçerek veriliyor. ayrıca taze havada sürekli az miktarda takviye ediliyor.
izmire gelirseniz ayrınlı bir şekilde sistemi inceleyebilirsiniz. yaz döneminde elektrik kullanmadan 60-70 derece sıcak hava üretebilirsiniz.
domates, goji, altınçilek olmak üzere her türlü sebze ve meyve kurutabilirsiniz.
253875
Sayın egetropical, güzel bir sistem yapmışsınız, sistemi kendiniz mi yaptınız? Yalnız anlayamadığım resistansla desteklediyseniz burası kapalı bir ortam mı? Isı değerleri benim için yeterli. eğer bu sistemde domates, goji, altınçilek kuruyabiliyorsa ceviz haydi haydi kurur.
Sisteminiz bizim işimize de olurluğu yüksek, yapmak istediğimiz küçük ekonomik küçük bahçe sahiplerinin işini görecek bir şey, Biraz daha ayrıntılı fotoğraf ve bilgi verebilirmisiniz.
egetropical
02-11-2011, 00:09
Sayın egetropical, güzel bir sistem yapmışsınız, sistemi kendiniz mi yaptınız? Yalnız anlayamadığım resistansla desteklediyseniz burası kapalı bir ortam mı? Isı değerleri benim için yeterli. eğer bu sistemde domates, goji, altınçilek kuruyabiliyorsa ceviz haydi haydi kurur.
Sisteminiz bizim işimize de olurluğu yüksek, yapmak istediğimiz küçük ekonomik küçük bahçe sahiplerinin işini görecek bir şey, Biraz daha ayrıntılı fotoğraf ve bilgi verebilirmisiniz.
50 kg dan 250 kg kadar yapılabilir. sıcak hava gelen borusunun içinde resistans var. ısı sensörleri kontrol paneli aracılığı ile set edilen değerleri kontrol ediyor. örn. domates 60-70 derece arası ayarlıyorum. güneş panellerinden gelen ısı örnek 50 derece ise ısıtıcı 70 dereceye kadar ısıtıyor. kabin sıcaklığı 60 dereceye düşünce tekrar çalışıyor. benim yaptığım sistem aslında hibrit bir sistem. gecede kurutma yapıp süreyi kısatmak.
önümüzdeki yıl günlük 2500 kg. kapasiteli kurutma frını yapıp semi dry damates yapacağım.
mail adresinize resim gönderirim.
Güneş enerjisinin ısısını kullanmanız çok güzel ekonomik olmasını sağlıyor, yetmediği yerde sanırım resistans takviye ediyor doğrumu anlamışım. Bu sistem ekonomik olarak olasılığı ilk dikkatimi çeken konu ayrıntılarını resimleri görürsem daha iyi anlayabilirim.
Mail adresimi özelinize yazıyorum.
egetropical
02-11-2011, 00:34
En son yaptığım makina henüz yapımı bitmedi.
253900
Uzun günler muhafazası için bile buzdolabında ve hava almayan ambalajlarda saklanması tavsiye ediliyor.
Uzun günler muhafazası için bile buzdolabında ve hava almayan ambalajlarda saklanması tavsiye ediliyor.
Sanırım bu dediğiniz iç ceviz için geçerli bir şey, dış kahve rengi olan kabuğu (Kabuklu cevizi) buzdolabında nasıl kurutabiliriz ki.
Kırkmerdiven
14-11-2011, 10:25
Sayın Lillium,
Şahmuratlı köyünde yapılan ve güneş enerjisi ile çalışan bir kurutucu yapımı linkini aşağıda aktarıyorum. Fotoğraflarla yapım aşamaları aktarılmış. Bu da size bir fikir verebilir.
Çıkan havayı tekrar kullanmamalarının nedeni sanırım içinde nemi de barındırması, tekrar kullanmak için kanımca neminin alınması gerekir. Bu da maliyetli bir sistemdir.
Belki sisteme ek olarak güneş enerjisinden yararlanılamadığı dönem için elektrikli bir ısıtıcı ve fan da eklenebilir.
Çünkü sizin ceviz çeşidiniz geç hasat ediliyor ve güneş bu dönemde fazla yeterli olmayabilir.
http://www.kerkenes.metu.edu.tr/keco/06projects/06sgpsolar/kurutma.htm
Merhaba arkadaşlar ben siteye yeni üye oldum.Benim 260 adet'ten oluşan bilecik,şebin,yalavo4 ve kaplan cinsi ceviz bahcem var.Cevizlerim 9 yaşında Bizim öncelikli birinci sorunumuz yeşilkabuğunu soymaktı.Onu bu sene inegölden aldığımız soyma makinasıyla çok güzel bir şekilde çözdük.Şimdi ikinci büyük sorun olan sizinde konunuz olan kurutmaya geldi.Onun hakkında da iki senedir araştırma yapıyoruz.Vardığımız sonuçları paylaşım babında sizE aktarmak isterim.
Geçen sene nisan ayı başında tomurcuklar patladı.20 nisanda çiçek açtı yani tozlanma başladı.en büyük sorun antirikoz denen mantar hastalığı özellikle şebin çeşidi çok hasas bu hastalığa onun için gözlerin patlayıp ilk yapralların göründüğü zaman mücadeleye başlıyoruz.ikinçi ilaçlama yapraklar büyümeye başladığı zaman,üçünçüsü meyveler fındık büyüklüğüne geldiği zaman.ondan sonra gerek olursa hastalık belirtisi görürsek gene atıyoruz.Ayrıca ikinci ve üçünçü ilaçlamada mantar ilacının içine inseaktif böçek ilaçıda atıyoruz.****** bu ilaçları üzerlerinde yazan dozlara dikkat ederek atıyoruz.Bizim Balıkesir/Susurluk bölgesi genelde şebin bileçik yalova4 çeşitleri ekiyordu.Ançak artık özellikle yeni bahçe oluşturanlar chandler ve petro çeşitleri ekiyor.bizim gibi eskilerde kesip bu çeşitlere aşı yaptırmaya başladılar.
Sayın Mitat10 sizden ricam bu ağaçların 9. yılda ve diğer yıllardaki verimi yazarsanız çok memnun olurum.
Bu bana göre bu formadaki şimdiye kadarki en önemli bilgilerden diye düşünüyorum.
Ben fidancı ve üniversitelerin araştırmalarını tam ve yeterli bulmuyorum.En doğrusu arazideki bilgi. Sizden cevap bekliyorum saygılarımla.
Merhabalar,konu ile ilgili olarak kurutma konusunda yapılmış bilimsel çalışmalardan yararlanabilirsiniz. Özellikle Fındığın kurutulması ile ilgili bayağı döküman mevcut. Bakılması gereken alan makine mühendisliği ve gıda mühendisliğidir.
Doğru bir kurutma makinesinin yapılması için bazı hesaplar ve cevizin ideal kurutma şartları ile ilgili ön veriler gerekiyor. Kurutma çalışmış hocalarımıza ulaşarak bazı detaylar almanız da mümkün. Kurutma ile ilgili çok fazla yerli akademik çalışma bulunuyor.
Bende olan çeşitlerin ortalama verimleri.yalnız önce şunu belirteyim verim hava ve hastalıklara göre değişe biliyor.Ağaçlarım 9'cu yılında.250 ağaç üzerinden ağaç başına hesaplarsak 2011 8 kilo 2010 5kilo 2009 6 kilo 2008 4 kilo 2007 2 kilo ondan önceki yıllar pek kayda değer değildi.2010 yılında havaların çok sıcak gitmesinden dolayı cevizlerde yanma oldu.Arkadaşlar Yerli cevizlerde pek ekonomik randıman yok.bizde yavaş yavaş aşıyla çeşit değişimine , chandler ve tozlayıcısı olan frentee dönmeyi düşünüyoruz.Bu sene mart ayında 20 ağacımıza aşı yapacağız.
Arkadaşlar ben bölümün konusu olan ceviz kurutma makinası hakkında bilgi alış verişi yapmak istiyorum.konuyla ilgili deneyimi olan arkadaşlar varsa yazarlarsa memnun olurum.
Arkadaşlar bu makina italyan yapımı ve çok pahalı bir makina.Bu makina ufak işletmeler için çok büyük ve bu makinanın kapasitesi 4 ton.Buna benzer küçük çaplı 500kg en fazla 1 tonluk makina üretecek kişi veya kuruluş bula bilirmiyiz.Önemli olan nem ve sıcaklık ayarını otomatik olarak yapabilmesi.
Bu makinaların içinde üsten sabit motorlu cevizi altan yukarı doğru karıştıran 40cm çapında burgu var.
Cevizin standarta göre kurutmadaki ve nemdeki değerleri.kurutma sıcaklığı 30-350 derece nem kabuklu %8 iç ceviz nemi %5 olmalıdır.
evet arkadaşım çok güzel şimdi bunu en ucuz şekilde üreteceğimiz bir kasa tasarlamalıyız.Ben de fikir verecek yatay yapılmış silindir bir proje var ama resmini eklemeyi beceremedim.onla uğraşıyorum.inşallah başaracağım.
Mesut Karakaş
30-12-2011, 19:43
mitat10 cevizleriniz şebin mi
eve arkadaşım 150 ağaç şebin var.
Mesut Karakaş
31-12-2011, 10:14
verim alamadım diye yazmışsın üzüldüm gercekten. bende de şebin var çünkü. ama bence alıcı için en iyi ceviz şebin zira pedroda iç çeviz oranı % 40 chandlerde % 49 şebinde ise % 63. Bu orana yaklaşan yerli ceviz lerde var ama mesela 7 yaşındaki chandler 20 kilo verip sen 7-8 kilo aldım deyince chandler ekmeli gibime geliyo sanırım chandlerın antraknoz derdi yok.
Mesut Karakaş
31-12-2011, 10:19
bi de şebin in içlezzeti süper kabuklusunu 15 e rahat satabiliyosun chandler 12 falan
Mesut Karakaş
31-12-2011, 10:19
siz sattınızmı hiç kabuklu kaça verdiniz
Mesut Karakaş
03-01-2012, 09:44
mitat10 susurluğa gelsek ceviz soyma makinanızla ücreti karşılığında cevizlerimizin yeşil kabuğunu soymamıza yardımcı olurmusunuz
Mithat bey, bu bölüm ceviz kurutması hakkında. Cevizle ile ilgili soruları ceviz yetiştiriciliği bölümünde sorsanız iyi olacak. Böyle konu dağılıyor, bilgiler karışıyor.
plotelli
02-01-2013, 14:28
herkese slamlar benim bu konuda bir fikrim var ben tekstilciyim parça yıkama kazanları var yatay tamburlu bunlar buharla ısınıyor buna buhar deilde sıcak su sistemiyle yanı kalolifer misali aynı suyu devridaim ettirerek olabilir **** elekrikli rsinsdanla ısıtılabilir
plotelli
02-01-2013, 14:30
necip bey bence dolap deil yavaş dönen bi tambur daha iyi diye düşünyom
agma tarım
04-01-2013, 05:32
Ben size basit bir yöntem sunmak istiyorum,yakında internet sitemiz de açılacak ve daha detaylı bilgiyid orada vereceğim,30 metrekarelik bir oda ,50 cm raf arası 4 katlı ahşap raf genişlik 70 cm,kapı girişi hariç çepeçevre raf yapın ve ortada bir soba kurun,ortamı sürekli 40 derecede tutmaya çalışın,raflardaki cevizleride bir ahşap mastar tahtası ile günde 2 kez karıştırın,Amerika da bu yöntem kullanılıyor ve maliyet te çok düşük,hızlı ve sağlıklı bir kurutma sistemidir,
salih parlar
09-01-2013, 19:50
Merhabe,
Yazılanları okudum.Benimde böyle bir kurutmaya ihtiyacım olacak.Anlatılanlar olabilir.Ben daha basit bir şey düşünüyorum.Deneyeceğim.Cevizler plastik kasalara veya metalden yapılmış delikli tavalara tek sıra yerleştirip depoya dizmek.Odadaki nem bir klima vasıtasıyla almak suretiyle cevizdeki nemide alınabileceğini düşünüyorum.Gerekirse birde vantilatör konabilir.
plotelli
22-01-2013, 08:17
Merhabe,
Yazılanları okudum.Benimde böyle bir kurutmaya ihtiyacım olacak.Anlatılanlar olabilir.Ben daha basit bir şey düşünüyorum.Deneyeceğim.Cevizler plastik kasalara veya metalden yapılmış delikli tavalara tek sıra yerleştirip depoya dizmek.Odadaki nem bir klima vasıtasıyla almak suretiyle cevizdeki nemide alınabileceğini düşünüyorum.Gerekirse birde vantilatör konabilir.
bu sistemde olabilir fakat bunun için zaman lazım yani bir parti cevizi belki bir haftada kurutursunuz sicaklık ve cevize hareket vererk işlem bi kaç saate düşer birde bu iş için büyük mekan lazım yani bina
plotelli
22-01-2013, 08:18
yani yatay bir tamburla 200kg malzemeyi birkaç saatte kurutursun belki yarı kavrulmuş
Arkadaşlar bu makina sıcak hava üflemeli ve üsteki motorla karştırma yapan,ceviz ve fındık kurutma makinası.Belki aklınızda bir çarışıma faydası olabilir.363417363418
juglandales
23-01-2013, 13:21
Arkadaşlar bu makina sıcak hava üflemeli ve üsteki motorla karştırma yapan,ceviz ve fındık kurutma makinası.Belki aklınızda bir çarışıma faydası olabilir.363417363418
Bu makinaları Türkiye'de yapan bir firma yokmudur.?
Bu makinaları Türkiye'de yapan bir firma yokmudur.?
Benim araştırmama göre yok.Trabzon ticaret borsası bu makinalardan almış.Onlarda yanılmıyorsan İtalya dan almışlar,fındık üreticileri için,kayıtlı üreticilerine ücretsiz kurutma yapıyorlar. Kaliteli Fındık Projesi 2012 Trabzon 2012 (http://www.kalitelifindik.org)
Bu makinayı ben bile yapmayı gözüme kestirirken türkiyede bu neden yapılamaz anlayamıyorum, arz telep meselesimidir açaba,
Yapılamayacak bir makina değil yapılabilir, gönende ve türkiyenin başka yerlerinde daha kapsamlı olan çeltik kurutma makinası yapılabilirken bu makina rahatlıkla yapılabilir, ama maliyeti ne olur bilemem, büyük bahçe sahipleri için maliyeti önemli olmayabilir, bizim gibi küçük bahçe sahipleri için maliyeti önemli pire için yorganı yakmayalım.
Bu makinanın küçüğünü yapmayı baya gözüme kestiriyorum ama makinanın çalışmasını görmek lazım nasıldır ne nedir.
Bu konuyu makina mühendisi fabrika sahibi yapılamayacak makinaları yaparak ün kazanmış bir tanıdığım var ona bir bahsedeyim bakalım ne diyecek. hiç bir şey olmasa dahi Belki küçüğünü yapmak için biraz fikir çalarım. :)
arif göçmen
24-01-2013, 12:37
Sizin ceviz kurutma olarak düşündüğünüz tamburlu ayçekirdek kavurma makinası gibi bir şey o zaman.Bizler kamanda kurutmayı şöyle yapıyoruz.İnşaat ta kullanılan kum eleme telleri var,biz bu tellerin etrafinı ahşap tahta ile çerçeveleyip altlarına 50-60 cm ayakla yukarıda tutuluyo 3-4 saat burada kurutulduktan sonra gölge yerde hava sirkülasyonu olan yerde 2-3 bekletip bez veya file torbalara alınır.Pazarlamaya hazır halde bekletilir.
Sizin ceviz kurutma olarak düşündüğünüz tamburlu ayçekirdek kavurma makinası gibi bir şey o zaman.Bizler kamanda kurutmayı şöyle yapıyoruz.İnşaat ta kullanılan kum eleme telleri var,biz bu tellerin etrafinı ahşap tahta ile çerçeveleyip altlarına 50-60 cm ayakla yukarıda tutuluyo 3-4 saat burada kurutulduktan sonra gölge yerde hava sirkülasyonu olan yerde 2-3 bekletip bez veya file torbalara alınır.Pazarlamaya hazır halde bekletilir.
telin etrafının çevirdiğiniz tahta yaklaşık kaç cm..cevizleri üzerine tek kat olarak mı seriyorsunuz yoksa 2-3 ceviz üst üste gelecek şekilde 15-20 cm falan mı..
sonra gölge yerde bekletiyoruz demişsiniz öncesinde 3-4 saat açık havada direk güneş görecek şekilde mi kurutuyorsunuz..
kusura bakmayın çok sordum ama daha ayrıntılı yazabilir misiniz rica etsem:)
karaçepiş
16-09-2013, 16:59
arkadaşlar herkeske selam bende kurutma makinası yapıyorum sizlerle paylaşmak isterim şuanda proje oluşturuyorum kurutma sistemini güneşten yararlanarak yapmayı düşünüyorum ilk olarak her evde olan güneş enerji sistemi bu sistem kapalı bir ado olacak o odanın içinde güneş enerjisinin su boruları dolaştırılacak oda ise galveniz olacak adanın altı ve iki yan kenarları aliminyum levhalı taş yünüyle izole edilecek odanın üstü ise bakır levha olacak ve güneye bakacak odanın içinde oluşan sıcak hava fan ile cevizlerin bulunduğu odaya aktarılacak burada kurutma işlemi yapılacak bu sistemde PLC kullanacağım (programlanabilir lojik kontrol )
atika1974
16-09-2013, 21:18
Sayın Lilium:
Yeni bir kurutma sistemi fikri olarak :
Tunel tipi sebze yıkama makinaları vardır. Bir taraftan sebzeyi koyarsınız yaklaşık 2 m. kadar bir mesafede bir palettin uzerinde kayarak diger taraftan yıkanmış malzemeler çıkar.. Bu makinanın tabanına, yanlarına ve tavanına resistanslar yerleştirilerek cevizler bir taraftan kasalı olarak sürülüp diger taraftan kurutulmuş ceviz çıkar. Bu sistemin iyi tarafı ince kabuklu cevizleri hırpalamadan kırmadan kurutmuş oluruz..
TABANLI Kasa Ykama Makinalar, Sele Ykama, Baks Ykama, Palet Ykama, Termobaks Ykama, Tepsi Ykama, Tava Ykama, Kalp Ykama, Endstriyel Ykama Makinalar (http://www.tabanli.com/food/tr/urun16.htm)
Sayın Lilium:
Yeni bir kurutma sistemi fikri olarak :
Tunel tipi sebze yıkama makinaları vardır. Bir taraftan sebzeyi koyarsınız yaklaşık 2 m. kadar bir mesafede bir palettin uzerinde kayarak diger taraftan yıkanmış malzemeler çıkar.. Bu makinanın tabanına, yanlarına ve tavanına resistanslar yerleştirilerek cevizler bir taraftan kasalı olarak sürülüp diger taraftan kurutulmuş ceviz çıkar. Bu sistemin iyi tarafı ince kabuklu cevizleri hırpalamadan kırmadan kurutmuş oluruz..
Ceviz için bu sistem uygun olmayacağı düşüncesindeyim. Bu sistemde çok yüksek ısı ister, kısa sürede yüksek ısı, ceviz çok yüksek ısılarda kurutulmadığını hatırlıyorum, Hem küçük bahçeler için büyük külfet.
Yeni bir şeyler öğreniyorum bu yıl deneyeceğim, basit ve kolay bir yöntem bakalım olacak mı deneyimlerimi de paylaşacağım.
arkadaşlar herkeske selam bende kurutma makinası yapıyorum sizlerle paylaşmak isterim şuanda proje oluşturuyorum kurutma sistemini güneşten yararlanarak yapmayı düşünüyorum ilk olarak her evde olan güneş enerji sistemi bu sistem kapalı bir ado olacak o odanın içinde güneş enerjisinin su boruları dolaştırılacak oda ise galveniz olacak adanın altı ve iki yan kenarları aliminyum levhalı taş yünüyle izole edilecek odanın üstü ise bakır levha olacak ve güneye bakacak odanın içinde oluşan sıcak hava fan ile cevizlerin bulunduğu odaya aktarılacak burada kurutma işlemi yapılacak bu sistemde PLC kullanacağım (programlanabilir lojik kontrol )
Çalışmalarınızda başarılar dilerim Sn karaçepiş. Kurutma sırasında nem kontrolünün önemli olduğunu unutmayın. Madem PLC kullanma imkanınız var, bir de nem sensörü edinmeyi unutmayın. Nemi de bir kondansatör vasıtası ile hapsedebilirseniz tadından yenmez.
karaçepiş
17-09-2013, 18:30
teşekkürederim sn çamtepe bügün ataman çiftliğini aradım oradaki sistem hakkında bilgi aldım kurutma sistemi dünya sıtandarlarında %8 miş ona göre nem sensörünü kullanacağım artık.
Yeni bir şeyler öğreniyorum bu yıl deneyeceğim, basit ve kolay bir yöntem bakalım olacak mı deneyimlerimi de paylaşacağım.
Ben basit ve kolay bir yöntem dedim ama aslında bu işin ustadı osman abim (osman 45)
Yöntem ise vakumlamayla kurutma.
Ben kendisinden duyduğum kadarıyla bana basit gibi geldi, kendisi bu sayfayı görür ya da davet edersek en doğrusunu ondan öğreneceğiz.
Ben bugün denemeye başladım makinada soyduğum cevizleri 3 saat kadar süzülmelerini bekledikten sonra vakumlu poşe de koyup vakumladım , poşeti cevizler mi deldi benmi deldim anlayamadım daha sonra tekrar poşet alıp bu defa bez kumaştan torba dikip cevizleri önce bez torbaya sonra poşete koyup vakumladım,
Bana dediği iki üç saate kadar buharlaşma oluşaçak su birikmesi de olabilir su birikmesi olursa suyu boşaltıp tekrar vakumlayacaksın.
Sanıyorum saat 20,30-21 gibiydi vakumladım ve şu an saat 1,20 poşedi kontrol ettiğimde poşette bir buharlaşma nem olduğunu gözlemledim.
442344
Poşedin ön yüzü ve arka yüzü.
442345
Sabah neyle karşılaşacağım çok merak ediyorum, Asıl merak ettiğim bu nemlilikteki ceviz vakumlamayla nasıl kuruyacağı.
Vakumladıktan sonra tarttım 12 kilo 20 gram, bakalım sonuçda ne kalacak.
Kendisinden öğrendiğime göre en sağlıklı kurutma ve muhafaza şekli bu olduğu yolundaydı, hasada bir hafta on gün kadar daha var bu denemem sonucunda iyi bir sonuç elde edebilirsem tüm cevizlerimi bu yöntemle kurutacağım.
Osman abi yanlış cümleler kurduysam düzeltirsen sevinirim.
kurutma sistemi dünya sıtandarlarında %8 miş ona göre nem sensörünü kullanacağım artık.
Kurutma sistemi dersek yanlış anlaşılma olur,
Cevizde kalması gereken idaal nem miktarı %8 olmalı.
Patentini alacaktık Nail kardeşim. Şaka şaka.
Yazdığın her kelime doğru.
Bu kadar sürede buharlaşıp tekrar yoğunlaştığını görmek beni de şaşırttı. Demekki elektrik süpürgen oldukça güçlü imiş. Emme ağzını aşağıya getirmen iyi olmuş. O durumda iken sabah tekrar vakumlarsan toplanan suyu da alabilirsin.
Tüm çuvalın oldukça soğuduğunu göreceksin. Buharlaşma ısısını etrafından alamayınca bizzat kendinden almak suretiyle soğur. Güneşte ısıtma imkanın olsa daha iyi sonuç alırsın. Hani güneş altında kurutmanın sakıncalı olduğunu söylüyordun deme, bu durum farklı.
Bu yöntemin diğer yararı mantar ya da bakteri oluşması ve yaşamasının imkansız olduğu bir ortam olmasıdır. Bu durumda aflatoksinden söz dahi edilemez.
Bazı arkadaşlar 100-105 derecede kurutmanın olabileceği gibi bir yanlışa kapılıyorlar. Aman sakın. Yabancı yayınlarda bu rakamlar vardır ama, o fahrenayt derecedir. Bizim kulllandığımız derece ise santigrattır ve 100 fahrenayt yaklaşık 40 santigrata tekabül eder. 40 derecenin üzerinde cevizdeki yararlı Omega3 ve Omega6 yağları zarar görür ve cevizde acıma denen olay başlar.
Her şey gönlünüzce olsun.
ykaya194
18-09-2013, 08:10
Cevizi vakumlayarak kurutmak bence çok mantıklı bir yöntem, bunun teknik izahını şöyle yapmak isterim. Yanlışım varsa lütfen düzeltin.
Poşetin içine konulan ceviz vakumlandığında ceviz ile poşet arasında hava kalmaz, cevizin içinde ve dışında basınç farkı oluşur dolayısıyla içindeki basınç dışarıya doğru itme kuvveti oluşturur ve suyunu gözeneklerden dışarıya atar bundan dolayı poşette nemlenir.
Bu sayede omega3 ve omega6 yağlarıda zarar görmez.
Cevizi vakumlayarak kurutmak bence çok mantıklı bir yöntem, bunun teknik izahını şöyle yapmak isterim. Yanlışım varsa lütfen düzeltin.
Poşetin içine konulan ceviz vakumlandığında ceviz ile poşet arasında hava kalmaz, cevizin içinde ve dışında basınç farkı oluşur dolayısıyla içindeki basınç dışarıya doğru itme kuvveti oluşturur ve suyunu gözeneklerden dışarıya atar bundan dolayı poşette nemlenir.
Bu sayede omega3 ve omega6 yağlarıda zarar görmez.
bunla birlikte su"yun kaynama derecesi ortamın basınçı ile dogrudan baglıdır. denis seviyesinde (basınc-1 BAR) kaynama-buharlaşma 100C de olur iken yuksek yerlerde BASINCIN düşmesiyle kaynama noktası düşer. yapay ortamda basıncı düşürmeyle kaynamayı oda sıcaklığında yaptırabiliriz!
wakumlanan poşeti güneşe cıkarırsak basınc düşüklügü nedeniyle ısı takwiesi olmadan kaynama ve ısı kaybı olan poşeti ısıtmış olup buharlaşmanın dewamını saglamış oluruz.
örnek(rakamlar örnek-kafadan);basıncı 0,4atmoswere düşürdük, kaynama 40 dereceye düşdü, yogun buharlaşma cevizlerden ısı "calar" ve sıcaklık 18 dereceye düşer-buharlaşma yavaşlar, yugun buharlaşma olmaz-kuruma olmaz. ısı takwiyesı olursa kuruma kesilmez.
bu işin teorisi. diger yarısı kendi doğrularımızı deneyıp bulup kendımıze uyarlamak.
düşünüyorum da buharlaşmadan poşetın basıncı tekrar yükselebilir mi ? özellıkle kücük poşetlerde wakum kapasitesi az olan yerde, bir kac saat arayla vakumu tazelemek gerektirmez mi acaba?
Saygılar
Atilla Efraim
Termodinamiği bilen arkadaşlar bilgi paylaşımında bulunmuşlar. Teşekkür ederiz.
Lilium un yaptıkları bir ön denemedir. Geliştirilebilrse ve maliyeti uygun olursa tatbik safhasına geçilebilr.
ykaya194
18-09-2013, 11:00
Termodinamiği bilen arkadaşlar bilgi paylaşımında bulunmuşlar. Teşekkür ederiz.
Sayın OSMAN45,teşekkür ederim.
Fikirler ve bilgiler paylaşılırsa ancak o zaman doğru ve ideal sonuca ulaşılır.
ykaya194
18-09-2013, 11:07
düşünüyorum da buharlaşmadan poşetın basıncı tekrar yükselebilir mi ? özellıkle kücük poşetlerde wakum kapasitesi az olan yerde, bir kac saat arayla vakumu tazelemek gerektirmez mi acaba?
Saygılar
Atilla Efraim
Bir müddet sonra cevizin iç basıncı ile dıştaki basınç dengelenecektir ve buharlaşma sona ermiş olur. Poşetin ağzı açılıp nem oranı kontrol edilir ve istenilen nem oranına ulaşmadığı görülürse tekrar vakumlanır.
Sonucu ancak deneyerek elde ederiz.
Sayın lilium'a ve OSMAN45'e kolay gelsin derim.
Bu konuyla ilgili olarak sayın osman45 daha önce bir başlık da yazmaya başlamıştı, yanlış anlaşılma ya da bir kırgınlık sonucu yazılarına ara vermişti konuşulup sorun çözüme kavuştu, ve kendisinden rica ettim abi bu konuyu yazmalısın benim oldum kadar bir çok ceviz yetiştiricisi bu konularla ilgili çare arıyor bir kişiye faydalı olabilirsek bir şey öğrenip öğretebilirsek bundan daha güzel mutluluk olmaz,paylaşımlarından dolayı kendilerine bir kez daha teşekkür ederim.
Ama lütfen, bazı konu başlıklarında olduğu gibi bu konu başlığında da sataşmalara dalaşmalara mahal vermeyip bilgisi olan fikri olan olumlu yönde paylaşımımızı sürdürelim, katılımcı arkadaşlardan ricam budur.
Konuya ayrı başlık mı açsak açaba? en iyisini yöneticilerimiz bilir nasıl uygun görürseler öyle yapalım.
Konumuza dönecek olursak.
Sabahtan işlerimden dolayı bakamamıştım az önce poşedi kontrol ettim ve aynen dediğiniz gibi poşet hafif şekilde hava oluşarak poşet gevşemiş, (Su birikintisi göremedim) bu hava oluşumunu söylememiş olsaydınız poşedin hava aldığını düşünecektim.
Tekrar vakumladım, paket taş piriket gibi oldu,
Vakumlamayı bir kutu içerisinde yapsak paketler çok düzgün olacak, yani demek istediğim hepsinin aynı ölçülerde olması depolamada da istiflemek muazzam olacak üstüste koyabildiğin kadar koy düzgün bir şekilde sırala, yer olarak da daha az yer kaplar.
Ayrı başlık açmanın gerekli olmadığını düşünüyorum. Sonuçta bir ceviz kurutma yöntemi ve makinası yapmak üzere denemeler yapıyoruz. Yinede...
Bu deneme en basit, ucuz ve kolay olduğu için bunu seçtim. Bunu uygun techizatla donatırsak, tabi rantabl olmak şartı ile yeni ve yararlı bir iş yapmış olacağımızı düşünüyorum.
Bizim kullandığımız vakum kurutucuları kalın etli çelikten ve bombelidir. Silindirik olanların alt ve üst kapakları da aynı şekilde bombeli olmalı. Böyle büyük bir kutuyu yapmakta oldukça maliyetli olur.
Nail kardeşim yoğunlaşan su torbanın iç cidarında görüldüğüne göre süzülüp bir yerlerde toplanmalı. Bu suyu dışarıya almadıkça kurutma amacına ulaşmaz. Güneş altına koy demekten kastım buydu. Üst bölümde ısınıp tekrar buharlaşan su soğuk kalan alt bölüme süzülür ve oradan dışarıya almak kolaylaşır.
Ayrıca bu torbalar sızdırmazlık konusunda biraz zayıflar. Tekrar tekrar açıp kapamak yerine emme ağzından suyu alarak tekrar vakuma almak daha uygun olur.
Doğal olarak içerideki su buharlaştığında vakumu kıracak ve gevşeme meydana gelecektir. Suyu dışarıya aldıkça tekrar vakuma alma süresi uzayacaktır.
Her şey gönlünüzce olsun.
ykaya194
21-09-2013, 09:03
Vakumlu kurutma haricinde basit yöntemlerde var. Örneğin; Tahtadan bir tünel yapılır ve iki yanına altı ızgaralı tavaları yerleştirecek şekilde ray yapılırsa, bu tavalara cevizler konur ve bir taraftan rezistanslı aspiratör ( saç kurutma makinesi gibi) ile sıcak hava üflenerek kısa zamanda kurutulabilir. Fazla bir sıcaklığa ihtiyaç duyulmaz, belki rezistans ile havayı ısıtmaya gerek olmadan da kurutulabilir zira nasıl çamaşırlar hava soğuk olsa bile rüzgarlı havada daha çabuk kuruyorsa cevizlerde 25-30 derecede kurutulabilir.
Teşekkürler ykaya194, ncp1963 sizler bilgi paylaşımlarınızla doğru olanı bulmaya yardım ediyorsunuz.
Sayın ykaya194 bahsettiğiniz yöntem en basit uygulanması ve ucuz yöntem ve fındık kurutma makinalarında kullanılıyor. Bu konuda internetde yorumları değil teknik ve bilimsel yayınları okursanız çok fazla bilgi bulabilirsiniz.
Ancak fındık ile ceviz yaklaşık aynı oranda yağ ihtiva etmelerine rağmen, yağlarının kompozisyonu farklıdır. Bilindiği gibi fındık yağının yaklaşık %80 i oleik esaslıdır. Ve yağ kompozisyonu içinde omega 6 ve omega 3 yağları yoktur veya çok azdır. Daha çok fındık yağı E vitaminlerini ihtiva eder. Diğer bitkisel yağlara oranla oleik esaslı, erime noktası düşük ve diğer sıvı yağlara oranla acılaşma ve oksitlenme süresi daha uzundur.
Ceviz yağı ise bitkisel yiyecekler arasında en fazla Omega 3 ve Omega 6 yağı bulunduran ve bu yüzden daha kıymetli bir besindir. Omega 3 ve Omega 3 yağları oksijen ve ısı ile oksidlenmeye ve acılaşmaya yatkın yağ çeşitleri arasındadır.
Bu bilgiler ışığında düşük ısı ve oksijensiz ortam olan vakumlu kurutmayı bir denemeden geçirmenin yararlı olacağını düşündüm.
Kardeşim Lilium un ön denemesinin sorunu tamamen çözecek bir deneme olacağını ben de düşünmedim. Deneme çok ilkel şartlara sahip. Ancak elektrik süpürgesinin bile buharlaşma ve iç cidarlarda yoğuşma olayını gerçekleştirmesi pozitif bir gelişmedir. Bu da beni memnun etti. Ceviz elime geçtiğinde ben daha iyi şartlarda denemeye devam edeceğm.
Okadar çok tip vakum kurutma yöntemi varki deneyerek göreceğiz.
Nail kardeşim, yoğun hasat günlerinde denemeye devam etmeyebilirsin. Gönderdiğin fotoğraflar bana gerçekten çok yardım etti. Teşekkür ederim.
Her şey gönlünüzce olsun.
Bulunduğum Dnyester bölgesinde, Sibiryada, Yakutiyada,
ve nihayet Karadenizde kullanılan
SERENDİ-SERENDER diye adlandırılan mimarı yapılar
Uygur ve Sibirya Türkleri mimarisinden esinlenmiş
oldukça hoş bir o kadarda işlevsel yiyecek depolarıdır.
Yağmurdan ve yerden 1-2 metre yüksekte kemirgenlerin istilasından
akıllı bir çözümle korunmuş etrafı kafes teli veya ince çıta ile çevrilmiş
yapılar Karedeniz bölgesinde mısır ambarı olarak kullanılmakta.
Burada ise tel kafeslerden oluşmuş aralıklı yerleştirilmiş kutularla ceviz kurutulmakta.
Tamamen rüzgar marifetiyle ve ortam ısısıyla işlem
gerçekleştirildiğinden cevizde bulunması gereken nem oranı
stabil olarak kalmakta. Isıya maruz kalmaktan ötürü oluşabilecek
tadda acılık ve iç kararması olmamakta.
Ceviz bahçelerinde varsa, evlerinizin çatısına kurabileceğiniz ucuz ve etkili bir yöntem.
Bahçede eviniz yoksa uygun bir yerde çok uygun rakamlara tesis edebileceğiniz bir yapı.
Bahsettiğim yapı
http://http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=443163&stc=1&d=1379756369
ykaya194
21-09-2013, 12:04
Rüzgar alan bölgede iki ağaç arasına veya hava sirkilasyonu yüksek olan sundurma altlarına halat gerip, içi ceviz dolu tel kafesleri asarakta kurutulabilir.
Arkadaşlar.
Çok değerli paylaşımlarda bulunuyorsunuz ama bu başlığın adı "Ceviz kurutma MAKİNASI yapıyoruz" dur. Kurutma yöntemleri olsaydı paylaşımlarınız doğru olurdu.
Her şey gönlünüzce olsun.
Mevcut bilgilerimle vakumda kurutmayı neden tercih ettiğimi dahaönce yazmama rağmen tekrar madde madde sıralarsam:
- Havasız ortam olduğu için en tehlikeli ve istenmeyen aflatoksin oluşumuna mani olunur. Biliyorsunuz en tehlikeli kanser yapıcı madde olan AFLATOKSİN maddesini cevizi de çok seven bir mantar türü üretir. Vakum ortamında hiçbir mantar türü yaşayamaz.
-Cevizin değerini arttıran Omega 3 ve Omega 6 yağları diğer yağ cinslerinden daha fazla oksijen ve ısıdan etkilenir ve bozunurlar. Şiddetli hava ile çalışan "Akışkan Yataklı Kurutucular"(Fuid Bad Dryer) en kısa sürede kurutma sağlamasına rağmen hava (dolayısı ile oksijen) ile çok fazla temas olacağından bence sakıncalı.
-sanayide düşük sıcaklıklarda ve oksijensiz ortamda en kısa sürede kurutmayı sağlayan kurutucu tipi vakum kurutucularıdır.
Ve esas önemli olan sanayide kullanılan standart tipleri ceviz kurutmaya adapte etmektir.
Her şey gönlünüzce olsun.
ykaya194
03-10-2013, 13:10
Kurutma olayında şimdilik vakumla kurutmaya kafayı taktım, duyumlarım çok harika gibi 24 saat içinde en fazla 48 saat içinde kuruyabiliyormuş, ve en sağlıklı bir biçimde kuruyabildiği söylemi var,(en güzel hoşuma giden tarafıda burası) bakalım deneyip göreceğiz. Üstelik yapım aşamasından sonra masrafı yok, diğer kurutmalarda enerji masrafları baya bir ek masraf.
Şayet söylenildiği gibi 24 saat ya da 48 saatte kuruyabilicekse Düşüncem 300 ya da 500 kg bir şey bana yetecek gibi, Yani iki metre karelik bir alan da kurutma işini çözebilirsem çok güzel olur.
İnşallah güzel sonuçlar alırız.
Sayın OSMAN45
Alıntı Lilium sayfasından.
Sayın Lilium aynı başlık altında başka bir mesajında, sizin yapacağınız deneme sonuçlarını sabırsızlıkla beklediğini yazmış. Bende merakla neticeyi bekliyorum. Paylaşırsanız memnun oluruz.
Arkadaşlar,
Islak olarak elime geçen yaklaşık 15 kg cevizi güçlü (2200 Watt)bir elektrik süpürgesinin iç torbasını ve ekzos filtresini çıkardıktan sonra 5 seferde toplam yaklaşık 20 dakika yine güçlü vakuma dayanıklı bir torba kullanarak kuruttum. Son seferinde vakuma aldığım torba 20 saat boyunca vakumunu hiç kaybetmeden aynı durumda kaldı. İlk vakuma aldığımda ise 5 saat sonra buharlaşma-yoğuşma ve arkasından gevşeme ile vakumda kırılma görüyordum. Bu durum kurutmanın sonuçlandığının bir göstergesi idi. Kuruttuğum cevizlerin fotoğrafları aşağıda.
Gerek bu denemenin sonucu gerekse 30 yıl çok çeşitlilerini deneyip planlamanın verdiği tecrübe ile CEVİZİN DE VAKUMDA KURUTULABİLECEĞİNDEN EMİNİM.
Yaptığım denemenin kilo kaybını belirleyemedim. Çünkü ceviz bana kabuk soyumundan 3 gün sonra ulaştı ve bu arada vakum altında idi. Bu nedenle kaybın miktarı doğru ölçülmemiş olurdu.
Ancak daha önce de söylediğim gibi önemli olan, standart olanlarını iyi bildiğim vakum etüvlerini ceviz kurutmaya uygun şekilde adapte etmektir. O konuda bilgi ve fikir paylaşacak arkadaşların katkıları önemli.
Ayrıca vakumda kuruyan cevizlerin durumlarının belirlenmesi bazı laboratuar çalışmasını gerektirir.
Her şeye rağmen büyük bir cihazın küçük ve basit bir prototipi ile, süre, su kaybı ve vakum miktarı yaklaşıklıkla belirlenebilir. Nail(LİLİUM) kardeşim isterse bu prototipi çok rahat yapabilir.
Konu ile ilgili olmamakla birlikte, yazmadan duramıyacağım. Biz ilaç sanayiinde kullanılan her türlü malzemeyi her kullanım sonunda dezenfekte eder ve her birinin dezenfekte sonucunu laboratuardan almadan ikinci kullanıma geçmeyiz. Buna benzer şekilde yağmur ve güneş almayan havadar bir yerde kurutma yapan arkadaşlar sanırım ve eminim oranın zemin, duvar ve tavanını dezenfekte ediyorlardır. Ve eminim o ortama bir ameliyathaneye girer gibi giriyorlardir.
Her şey gönlünüzce olsun.
Fotoğraflar. Cevizlerin biri flaşlı diğeri flaşsız çekilmiştir. Torbanın 20 saat sonundaki durumu.
Osman abi sonucun olumlu olmasına çok sevindim, :D İnanılır gibi değil, Yani şimdi içleri kabukları kurudu mu diyorsunuz,
Ben yaptığım demede olabileceğini gördüm ama sonucunu görmediğim için inanasım gelmiyor, kurumaları mükemmel bir şey.
En kısa sürede görüşüp ayrıntılarını nasıl neyden olabileceğini yapabileceğimizi kararlaştırıp ya prototipi ya da bana yetecek bir şey (benim çok büyüğüne gereksinimim olmadığı için bana yetecek bir şey ifadesini kullandım) le başlayıp hem tecrübe edinmiş oluruz hem yapım aşamalarını burada paylaşmış oluruz.
Teşekkürler eline koluna sağlık.
karaçepiş
08-10-2013, 08:03
bu olay çok güzel sn osman45 benim çalıştığım yerde birçok kurutma fırını var burada transformatörleri kurutuyoruz kurutma işlemine başlamadan 2gün boyunca vakum alınıyor vakum degerleri 0.3 mb ulaştığında 170 derecelik bir buhar veriliyo 2.günün sonunda tekrar vakum alıp trafoları çıkarıyolar
karaçepiş
08-10-2013, 08:13
birde arkadaşlar kapalı bir kaptan vakum alındığında atmosfer basıncı düşüyor atmosfer basıncının düşük olduğu yerde buharlaşma daha hızlı oluyor küçük ısılarla kurutma işlemi gerçekleştiriliyor yine işyerindeki makinede yağ tasviye ediyoruz (aktarma olayı değil yanlış anlamayın) tasviye teknik anlamda trafo yagındaki suyun nemin alınıp işlenmesi bundada vakum alınıp nem su alınıyor
ykaya194
08-10-2013, 10:05
Vakumlu kurutma işi her sektörde uygulanan bir metot ve her ürünün kurutulmasında (tarım, sanayi ürünü) uygulanabilir, olay basınç dengeleme prensibine dayanır. Sayın OSMAN45 in yaptığı vakumlu ceviz kurutma işlemi de aynı prensibe dayanıyor.
Cevizin kurutulmasında kullanılan sıcak havanın yaratacağı olumsuzluk bu metodta olmaması büyük avantaj.
Sayın OSMAN45'e, gerek bizlere vakumla kurutma işlemini hatırlattığı gerekse edindiği değerli bilgileri bizimle paylaştığı için çok teşekkür ederiz.
Arkadaşlar,
Değerli katkı destek ve sorularınız için teşekkür ederim. Lütfen soru sormaktan, bilgi ve tecrübelerinizi paylaşmaktan, irdelemekten çekinmeyiniz. Doğruya ve iyiye böyle ulaşırız.
Evet trafoların ve yağların kurutulmasında da vakumdan faydalanılır.
Evet kırıp yedim. Kabukları çıtırdayıp kırılıyordu. İçinin kuruluğu ise bence yeterliydi ve lezzetli idi. Hiçbir acıma ve kararma yoktu. Bunlar sadece gözlem. Laboratuar testleri yapma imkanlarım 10 yıl önce vardı ama şimdi yok.
Ayrıca yine başka bir başlıkta yazdıklarımı tekrarlayacağım. Kabuklu veya iç cevizleri mutlaka buzdolabında muhafaza ediniz. Besleyici değeri ve yararı oda sıcaklığında çok kısa bir zamanda azalır ve sonunda yok olur. Tıpkı portakal suyunu sıktıktan dakikalar sonunda yararlı C vitamininin nerede ise sıfıra inmesi gibi.
Selamlarımla.
poşet ile vakumlamada 5-6 saat arayla vakumun tazelenmesini az da olsa kolaylaştırmak için ortamın vakum kapasitesini artırmamız gerek bence, yani vakumlanacak cevizlerin arasına ezılmeye dayanacak ufak delikler acılmış kutu, veya cevizlerı bir kutuya koyup delikler acıp sonra poşetteki vakumu alırsak, vakumun tazeleme gereksinimi azalır (5 defa yerine 1-2 defada olur) (mevcut olan hava boşuguna dogrudan baglı olarak azalır)
ykaya194
08-10-2013, 18:52
En kısa sürede görüşüp ayrıntılarını nasıl neyden olabileceğini yapabileceğimizi kararlaştırıp ya prototipi ya da bana yetecek bir şey (benim çok büyüğüne gereksinimim olmadığı için bana yetecek bir şey ifadesini kullandım) le başlayıp hem tecrübe edinmiş oluruz hem yapım aşamalarını burada paylaşmış oluruz.
Sayın Lilium,
Ceviz soyma makinasına birkaç parça ilave yaparsan bu işi halledersin.
-Haznenin üstüne hortum contalı kapak ve vakum deliği
-Boşaltma kapağına hortum conta
-Kasnak mili contasıda sıkı olmalı
-Su tahliye deliğine vana ilave edersin, ara sıra yoğunlaşan suyu boşaltırsın
şimdilik bunlar aklıma geliyor,sen ustasın halledersin.
Kolay gelsin.
Sayın Lilium,
Ceviz soyma makinasına birkaç parça ilave yaparsan bu işi halledersin.
Soyma makinasında da olur fakat soyma makinasının kapasitesi bir günlük hasatı almaz, hem bildiğim kadarıyla en az 24 saat kalması gerekir bu saferde cevizleri neyle soyacağız,
Daha büyük bir şey olursa iki günlük hasadı koyar kurutur boşaltıp tekrar yeni ürün koyularak devam edilir.
Osman abi yazmış olduğunuz cümle beni biraz endişelendirdi.
"Kabuklu veya iç cevizleri mutlaka buzdolabında muhafaza ediniz. Besleyici değeri ve yararı oda sıcaklığında çok kısa bir zamanda azalır ve sonunda yok olur."
Bu durumda normal depolamada da Yani cevizi kuruttuk cuvalladık nemsiz bir depoya koyduk, bu durumda da besin değerleri yok mu oluyor.
Oluyorsa,
Aklıma geldi sorayım, vakumlu bir ortamda tutulursa yine besin değerlerini korur mu?
ykaya194
08-10-2013, 21:27
Vakum ne kadar çok yüksek olursa ( cevizlere hasar vermemek koşulu ile) kurutma süreside o kadar azalır.
Sayın OSMAN45 naylon torba kullanmış ve 20 saat vakum altında bekletmiş. Sonuçta cevizlerin kuruduğunu gözlemlemiş dolayısıyla metal depo kullanılır ve yüksek vakum altında tutulursa 20 saat bekletmeye gerek kalmadan kısa sürede kuruyabilir.
OREGON STATE UNIVERSITY Extension Service
Nuts can be left in the shell and stored in burlap or mesh type bags. The nuts should be stored in a cool, dry place at a temperature of 55°F. or below. The greatest cause of spoilage is rancidity, mold and the Indian meal moth.
Shelled nuts become rancid much more rapidly than nuts left in the shell, so added precautions for storage need to be taken to assure a top quality product. They can be stored for a year at refrigerator temperatures of 32-35°F. They should be packaged in freezer weight bags or containers.
Bu makalede kabuklu cevizin mutlaka kuru ve 55 F(12.7 SANTİGRAD DERECE) veya daha düşük sıcaklıklarda saklanması gerektiğini yazıyor.
İç cevizin ise daha dayanıksız olduğunu ve mutlaka 32 F (0 santigrad derece) veya daha altında bir sıcaklıkta yaklaşık bir yıl muhafaza edilebileceğini yazar.
Freezing is one of the quickest and most satisfactory methods of storing nuts for long periods of time. Nuts can be frozen in the shell or shelled.
Burada ise gerek iç gerek kabuklu cevizin en iyi muhafazasının şoklanarak dondurup saklamak olduğunu söyler.
Devamı yarın. Uykum geldi.
Selamlar.
Vakum ne kadar çok yüksek olursa ( cevizlere hasar vermemek koşulu ile) kurutma süreside o kadar azalır.
Sayın OSMAN45 naylon torba kullanmış ve 20 saat vakum altında bekletmiş. Sonuçta cevizlerin kuruduğunu gözlemlemiş dolayısıyla metal depo kullanılır ve yüksek vakum altında tutulursa 20 saat bekletmeye gerek kalmadan kısa sürede kuruyabilir.
Sayın ykaya194, konunun nasıl başladığını anlatayım daha iyi anlaşılması için Osman45, şin benden ceviz talebi vardı ve cevizleri göndereceğim vakumlu torbaya makinadan çıktığı gibi koy varsa kuvvetli bir elektirik süpürgesiyle vakumla gargoya ver (di) talebi.
Bu talep karşısında meraklandım neden yaş ceviz ve vakumlu torba bunlar küflenmez mi gibi endişenince kendisine sordum, ve konu böylelikle biraz erken başladı,
Dediği, Ben bir deneme yapacağım yoğunlaşma olacak mı olmayacak mı şayet yoğunlaşma olursa böyle vakum torbalarında değilde daha mukavemetli ve kuvvetli bir vakum motoruyla 24 saatte kuruyabilirdi sözleri.
Böyle güzel şeyler duyunca abi bunları sitede de yazalım, sanıyorum kendisi deneyden sonra konudan bahsedecekti fakat ben dayanamadım meraklı melehatım ya.
yüksek vakum altında tutulursa 20 saat bekletmeye gerek kalmadan kısa sürede kuruyabilir.
Sizlerden de aynı teyidi almak çok güzel doğrusu.
En hoşuma giden tarafı en sağlıklı biçimde kuruması ve maliyetsiz oluşu, inşallah işin bir yerlerinde tökezlemeyiz.
Aldığım bir duyum,
"Ceviz Anotomik gereği bu şekilde kuruyamaz" inşallah bunları söyleyenleri yanıltırız.
ykaya194
09-10-2013, 13:03
Sizlerden de aynı teyidi almak çok güzel doğrusu.
En hoşuma giden tarafı en sağlıklı biçimde kuruması ve maliyetsiz oluşu, inşallah işin bir yerlerinde tökezlemeyiz.
Aldığım bir duyum,
"Ceviz biyolojisi gereği bu şekilde kuruyamaz" inşallah bunları söyleyenleri yanıltırız.
Sayın Lilium,
Biyoloji bilgim lisede öğrendiğim kadar ancak mantık yürütüyorum.
Bir ürünü, ( sanayi, ve tarım ürünü olsun) kurutmak demek; Oranı ne olursa olsun bünyesindeki nemi almak demektir, bunu güneşli havalarda, sıcak hava üfleyerek vede vakum altında tutarak nemini alabiliyorsanız o ürün kurutulmuş sayılır.
SayınOSMAN45 arkadaşımız, cevizleri torba içinde vakum altında 5-20 saat arası tuttuktan sonra torbanın içinde yoğuşma (bünyesindeki suyun dışarı atılması) olduğunu ve öncesine göre cevizin kurumuş olduğunu gözlemlediğine göre, hiç tereddüt etme doğru yoldasın.
Kolay gelsin.
Arkadaşlar. Konu çok iyi yerlere geliyor. Uzman ve tecrübeli arkedaşların katkılarına memnun oluyorum.
Nail kardeşim Cevizin phytonomy(fitonomi) ve phytotomy sinde tecrübeli arkadaşımızın önerilerini ve olumsuz düşüncelerinin mantıklı ve bilimsel nedenlerini öğrenirsek fazlasıyla memnun oluruz. Başka bir çözüm üzerine yoğunlaşırız. Konuyu açıklığa kavuşturursa kendisine teşekkür ederiz.
Bu konu açıklığa kavuşmadan deneme ve çalışmalara ara verebiliriz.
Selamlarımla.
ykaya194
09-10-2013, 14:44
Sayın Lilium, Sayın OSMAN45,
Şuna önce açıklık getirmeliyiz. İdeal nem oranı Cevizde ne kadar olmalı 0 % nem olmasını bekleyemeyiz, bunun ideali % kaç olmalı? Eğer güneşte ve fırınlarda kurutulan cevizlerin nem oranı kadar olacaksa, vakum altında belirli müddet tuttuğumuzda buna ulaşabiliriz zira nemin alınması mutlaka iç cevizin bünyesindeki nemi de alınacak demek değildir. Cevizin kabuğunda ve sert kabuğu ile iç ceviz arasındaki boşluklarda su vardır buradaki nemin alınması ile iç cevizi küflenmeye karşı korumuş oluruz.
Duyumlarınki söylem "ceviz anatomisi gereği vakumla kurutma olmaz" iç cevizden bahsetmiş olmasın.
vakum altında belirli müddet tuttuğumuzda buna ulaşabiliriz zira nemin alınması mutlaka iç cevizin bünyesindeki nemi de alınacak demek değildir. Cevizin kabuğunda ve sert kabuğu ile iç ceviz arasındaki boşluklarda su vardır buradaki nemin alınması ile iç cevizi küflenmeye karşı korumuş oluruz.
Sayın ykaya194, cevizin ideal nemi %8
İç nem ideal neme gelmediği sürece ceviz kurutulmuş sayılmaz, dış kabuk kuruyup iç ideal neme gelmiyorsa bu vakum altında tutularak belki olabilir, Normal oksijenli bir ortama çıktığında veya hava almayan çuvallarla depoladığımız da içte kalan nem küflenme yapacağını düşünmekteyim, ki, böyle bir durumda da vakumla kurutma çözüm olmaz,
En iyi gözlemi osman abi yaptı iç kuruma oranı hakkındaki gözlemini yazarsa katkısı büyük olur.
Üstte mesajımda yazdığım cümlenin tamamı şöyledir,
"Ceviz anotomik yapısı gereği vakumlu kurutmaya uygun değil," gibi bir duyum aldım duyumum bundan ibarettir detaylarını bilmiyorum.
karaçepiş
10-10-2013, 00:19
sn lilium fanlı kurutma düşünmüyormusunuz biraz araştırma yaptım şuanda kullanılan bir sistem var karbon fiber ısıtıcılar waat değerleri düşük rulo şeklinde satılıyor film tabaka bunlarlada olabilir diye düşünüyorum
Sayın karaçepiş, bir çok kurutma yöntemi var fanlı kurutmada bir yöntem, vakumlu kurutma maliyetsiz ve sağlıklı kuruması çok güzel, Bu yönü beni cezbetti.
karaçepiş
10-10-2013, 08:05
inşallah olurda bizlerde faydalanırız herşey gönlünüzce olsun nail abi
Cemal Özcan
22-05-2014, 15:05
Merhaba arkadaşlar.
Benim ceviz kurutma konusunda başka bir fikrim var. Hem ucuz ve hem de doğal. Bildiğimiz bir sera. 3 ila 5 mt genişliğinde uzunluk istediğiniz kadar olur. Seranın üzerine direk güneş ışınlarına maruz kalmasın diye file örtü. Toprak üstüne ister branda ister tahta döşeyin. İstediğiniz kadar cevizi 3-5 gün içinde kurutmuş olursunuz. Balıkesir sındırgı bölgesinde bunu yapan ve sonuç alan üreticiler varmış. Ben bu yıl deneyeceğim. Saygılar.
Cemal Özcan
22-05-2014, 15:09
Değerli üretici arkadaşlar.
Denizli'de Dr. Sadık Yiğit ceviz üreticisi abimiz ceviz kurutma tesisini kurmuş ve kullanıyor. Ben geçen yıl bizzat gidip gördüm. Küçük ölçekli tarım işletmeleri için sera sistemi ilk etapta çok mantıklı geldi bana. Ancak büyük tarım işletmeleri için Dr. Sadık Yiğit hocanın yaptığı kurutma makinesi çok güzel ve sonuç almış. Saygılar.
Merhaba arkadaşlar.
Benim ceviz kurutma konusunda başka bir fikrim var. Hem ucuz ve hem de doğal.
Cemal bey sayın osman45 fikri benim çok hoşuma gitti, en hoşuma gideni de 24 saate kurutması, büyük alan istemeyişi, daha az maliyetli oluşu, enerji maliyeti sıfır denecek kadar az ve en sağlıklı kurutma şekli.
Bu yıl bunu deneyeceğim küçük bir prototifini yaptım 7-8 kilogramlık, iyi sonuç alacağımı umut ediyorum.
Osman abi, bir haftadır bununla uğraşıyorum vakum motorunu buzdolabı motorundan yaptım buzdalapcıların söylemesi 35 bar emer ve basar demeleri üzerine elimde iki tane motor vardı tekinin emişi az ve daha uzun sürede emeceği için ben ikisini paralel bağlayıp emişi yükselttim,
Ayrıcada komprasör olarak da kullanma durumum var bir tarafını vakumda diğer tarafını komprasör olarak kullanabiliyorum.
vakummetre ve basınç şartelini henüz takamadım sipariş verdim gelince takılıp tamamlanacak
496210
Nail abi emme hortumu vakum oluşunca büzülmüyrmu, emme hortumları genelde tel orgülü oluyor, (birde bulzdolabçı nasıl 35 bar emer der anlamadım :), emmede fiziksel limit 1 bardır (1 atmosfer) yanı üzerimizde olan havanın basıncı, o da 1 atmosferdir. emme ile anca tam vakum elde edebiliriz (en iyi durumda) e o da eksi 1 bar eder.
saygılar
Selahattin Yılmaz
26-05-2014, 09:53
Arkadaşlar güzel çalışmalar yapmışsınız şunu söylemek istedim ki; süper kritik karbondioksit ekstraksiyonu diye bir metot var bu metotla 200 bar basınç altında bitkinin içerisindeki uçucu yağı ve ekstraktı alıyorlar bu arada üründe kuruyor hemde bir saatte fakat sistemi çok pahalı bir metot ancak sizin geliştirdiğiniz bu vakumla kurutmada cevizin içindeki yağ kalitesinde oynama olmasın sakın? Gerçi her ürünün kendine özgü bir yağ çıkması için basınç derecesi var ayrıca ortamdaki gazda önemli ama hem fikir vermesi ve hem de dikkat edilmesi gereken bir nokta diye dikkat çekmek istedim.
Nail kardeşim,
Arkadaşlar çok yararlı paylaşımlarda bulunuyorlar.
Buzdolapçı sanırım basma basıncından bahsetmiş. Ancak emme gücü ve emme basıncı ayrıdır.
Vakummetre siparişi vermekle iyi yapmışsın. Buzdolabı kompresörleri konusunda fazla bilgim yok. Onlar sanıyorum kompresör olduklarından basma gücü yüksek olurlar. Vakummetre ile emme gücünü de görebilirsin. Paylaşırsan daha uygun yolu tayin eder ve denemelerle en sağlıklı yolu buluruz.
Selam ve sevgilerimle.
Nail abi emme hortumu vakum oluşunca büzülmüyrmu, emme hortumları genelde tel orgülü oluyor, (birde bulzdolabçı nasıl 35 bar emer der anlamadım :), emmede fiziksel limit 1 bardır (1 atmosfer) yanı üzerimizde olan havanın basıncı, o da 1 atmosferdir. emme ile anca tam vakum elde edebiliriz (en iyi durumda) e o da eksi 1 bar eder.
saygılar
Sayın karabuz, hortumda büzüşme olmuyor hortum ip örgülü, şu anlık denememi vakum metreyle ölçme şansım olmadığı için ne kadar vakum ettiğimi bilmiyorum onu vakummetreyi takınca göreceğiz.
Buzdalapcının söylemesi 35 bar emer basar şeklindeydi, benim o konuda bilgim olmadığı için hiç bir şey diyemeyeceğim, ama söylediğinizi dikkate değer buluyorum.
vakumla kurutmada cevizin içindeki yağ kalitesinde oynama olmasın sakın?
Bahsettiğiniz gibi vakumlama değerleri önemli bir konu, vakumlama değerleri iyi ayarlanabilirse yağ oranına etki edeceğini düşünmüyorum. Deneyip göreceğiz bakalım.
Sayın karabuz, hortumda büzüşme olmuyor hortum ip örgülü.
Nail kardeşim,
Sayın karabuz haklı. İp örgülü hortum vakum için uygun değil. Piyasada satılan ve su için kullanılan çelik fleksibl hortumlar dahi vakumda kullanılmaz. Özel çelik örgülü hortumlar vakumda kullanılır. Veya en iyisi kaynaklı çelik boru kullanmaktır.
Küçük de olsa kompresörler ile çalışmak dikkat ister.
Basma tarafına asla vana veya kör tapa koyma. Vakum yapacağın kabın testini yaparken kompresörü kullanma. Vakum testi en gelişmiş cihazlardan daha da hassas olan sabunlu su yöntemi kullanılarak yapılır.
Selamlarımla.
ömür-uşak
27-05-2014, 20:22
Bizim arkadaş eski buzdolabının motorunu arabaya traktöre hava basmak için kompresör yaptı.Bende kullandım.Parçacılarda ince kompresör hortumları satılıyor.Buzdolabı motorunun işi görebileceği kanısındayım.Aracıma 34 bar basıncı rahatlıkla bastı.
Nail kardeşim,
Sayın karabuz haklı. İp örgülü hortum vakum için uygun değil.
Osman abi sorun hortum olsun onu nasıl olsa hallederiz, çelikten yaparım onu animallah :)
Şimdi asıl öğrenmek istediğim ne kadar bir vakum yani bunun değeri ne olmalı bir bar mı? iki bar mı? on bar mı ? ne kadar.
Buzdolabı motorunun işi görebileceği kanısındayım.Aracıma 34 bar basıncı rahatlıkla bastı.
Araçlarımızın lastiklerine bastığımız havanın basınç değerini bende bar olarak biliyordum geçende bir arkadaş hayır o bar değil psi demişti, psi barın kaçta kaçı oluyor bilen arkadalar yazarlarsa sevinirim
1 bar =14.5037738 psi
yani bir lastikte 2 bar kadar hava vardır.
buzdolabı komprasörünün de 35 barlarda olabileceğini hiç sanmıyorum. belkide 35 bar diyen dolapçı da psi den bahsetmiş olabilir.
Şimdi asıl öğrenmek istediğim ne kadar bir vakum yani bunun değeri ne olmalı bir bar mı? iki bar mı? on bar mı ? ne kadar.
Araçlarımızın lastiklerine bastığımız havanın basınç değerini bende bar olarak biliyordum geçende bir arkadaş hayır o bar değil psi demişti, psi barın kaçta kaçı oluyor
Nail kardeşim,
Eminim sen paslanmaz çelikten bile imal edebilirsin:D
1. Soru. Vakum değeri genelde (pa, kPa gibi birimler de vardır ama sen onlarla kafanı karıştırma)milibar, torr veya mmHg(milimetre civa) ile ölçülür. Sipariş ettiğin vakummetre yi merak ediyorum. Digital mi, civalı mı yoksa analog saat tipi mekanik olan mı? Geldiğinde hangi birim üzerine ölçüyor söylersen beraber değerlendiririz.
2. Soru. Lastik basıncını boşver. Sayın ermana cevabı güzel vermiş.
Selamlarımla.
arakadaşlar eksi basınç, yani vakum dedigimizden bahsediyoruz, mumkunu yok eksi 1,000001
(bir virgül sıfır sıfır sıfır bir olma şansı ) yoksa buzdolabı kompresoru artı 35"i dakikasında yapar hiç şaşmaz.
belkibirgun54
23-10-2014, 07:13
aklıma gelen bir fikri paylaşmak istiyorum arkadaşlar.. gerekli olanlar
yalıtımlı bir kabin
sıcak hava üfleyecek ev tipi ısıtıcılar devamlı calısıp ortamı istenilen seviyede ısıtacak . içinede nem alma cihazı ortam sıcaklığı arttıkça oluşan nemi nem alma makinası alıp cevizlerin kuruması sağlanabilir ..
Kingpost Nem Alma Cihazı 10 Litre Fiyatı - Taksit Seçenekleri (http://www.hepsiburada.com/liste/kingpost-nem-alma-cihazi-10-litre/productDetails.aspx?productId=evkingpost&categoryId=17175)
sıcıklıgın 40--50 santigrat derece olarak ayarlanması delikli plastik kasalar halinde raflı sistem olarak yapılabilir gibi veya belki sizlerde daha farklı bir fikir çağrıştırabilir.
06doğaci
24-10-2014, 16:30
Merhaba Prof. Dr. Tarakçıoğlu güzel bir cihaz yapmış sitesinden bilgi alınabilir.
Yazışmalarınızı keyifle okudum, haydi kolay gelsin... yola devam.
Katkıda bulunup paylaşımlarını sunan arkadaşlara teşekkürler. En iyi çözüm çoğunlukla en basit sistemlerdir.
Değerli katkılarını sunan arkadaşlar verdikleri rakamların veya değerlerin birimlerini de yanlarına yazarlar ise daha iyi anlaşılır ve çözüme daha yararlı olur.
Selamlarımla.
Vakumdan bir sonuç elde edemedim ya da ben beceremedim,
Bugünlerde başka bir işe kalkıştım bakalım sonu ne olacak.
522859
Başladın mı? Haydi kolay gelsin.
Başladın mı? Haydi kolay gelsin.
Sağol, Başladım güler abla,
Bakalım beçerebilecekmiyiz,
Gönen sanayisinde bir şey yaptırmak deveye hendek atlatmaktan zor ve pahalı,
En çok düşündüren bölümü tabanıydı koniği üste uydurmaktı, filanjları kıvıran usta olmayınca iş başa düştü ölçülere getirildi düzeltildi ve taban kaynaklanıp tamamlandı.
523250
Yarın akış borusunu kıvırtıp elezonun da torna işleri için gene sanayi yolu görüldü,
Daha sonra Cehennemliğini yapıp üstünü tamamlayacağım.
Bakalım beçerebilecekmiyiz,
Kolay gelsin Sn. Lilium, siz başa çıkarsınız eminim. Paylaşımlarınızı heyecanla bekliyoruz.
cevizadam
15-11-2014, 17:44
Nail usta calismalar ne durumda?
Çalışmalar iyi durumda çırak, :)
Bitirdim gibi, bugün astar boyasını attım, bir taraftan da boyamaya başladım.
526402
526403
İstanbul'a dönmeden önce Lilium'a uğradım. Kurutma makinesini bana gösterdi, anlatmasını bir görmeliydiniz... o kadar şevk ve heyecanla anlatıyordu ki.... bak abla şuradan cevizler içeri girecek, yağlı kazan ısıyı verecek ve kuruyan cevizler de şuradan dışarı alınacak.. derken çok güzel bir oyuncağa kavuşmuş çocuk heyecanı vardı üzerinde.
Allah emeklerini zayi etmesin, kolaylıklar dilerim.
Sayın Lilium,
Güneş enerjili kuru hava panelleri üretimi yapıyoruz. Size yardımı olur düşüncesi ile teknik bazı bilgiler aktarmak istedim. Biz bu konuda üretime başladığımızda güneş enerjisi ile ilgili sağlıklı veri elde edemedik. Artık elimizdeki bilgileri ihtiyaç sahipleri ile paylaşmak amacındayız. İlk olarak biz sadece güneş enerjili hava paneli dışında bir cihaz üretmiyoruz. Bunu özellikle belirtmek isterim. Kurutucuda kullanmak isterseniz geliştirmek size kalıyor.
Cihazın özellikleri:Güneş olduğu sürece, ışık gücüne bağlı olarak içine giren havaya 30-65ºC ısı kazandırarak hava çıkışı sağlar . Sistem aynı zamanda havalandırma işlemide görmektedir.. 35-40 m² kapalı alanı(yapı izolasyonuna bağlı olarak değişkendir) konfor sıcaklığına getirir.Alan küçülürse ısı artar. Ortamda bulunan nemi kurutur. Sahil bölgelerinde ve yüksek kesimlerde ev eşyalarının iç mahal boya ve sıvalarının neme bağlı olarak yıpranmasını engeller.Bu açıdan da ekonomi sağlar. İç mahalde havasızlıktan oluşan nem ve rutübet kokularına engel olur.
2x 1 m ölçülerindeki bir adet hava paneli, havanın açık **** kapalı olmasına bağlı olarak 250-1000W/m2 enerji üreteci anlamına gelir.
Sayın Lilium,
Güneş enerjili kuru hava panelleri üretimi yapıyoruz. Size yardımı olur düşüncesi ile teknik bazı bilgiler aktarmak istedim.
Sayın soso, ilgine alakana çok teşekkür ederim,
ilk etepta Güneş enerjili panelide düşünmedimde değil düşündüm amacım en az maliyetli ve isteğimiz doğrultuda yarar fayda görmek, güneş panalinden istediğim gibi daha doğrusu istediğim zamanda istediğim enerjiyi alamayabilirim düşüncesiyle vaz geçtim,
Güneş panelinden güneş varken yararlanabilirim fakat bu güneşin ısı yüksekliği düşüklüğü kurutma süreni uzatır kısaltır gibi faktörlerle uğraşmak istemedim ayrıca bize daha çok gerekli olan hasat zamanında güneşin olmadığı nemli yağışlı puslu havalarda kurutma sağlaması güneşin var olduğu iyi havalarda yere sersenizde olur.
Yere sersenizde olur diyorum ama az bir ürününüz varsa bunu sağlamak kolay oluyor ürününüz çok ve alan sıkıntınız varsa ve havalar yağışlı nemliyse ürününüzü mahvetmek işten bile değil bir yıllık emeğiniz heba olur gider, o nedenle bu gibi sıkıntılar yaşamamak riske etmemek için kurutma şart gibi.
Bölgemiz çeltik üretim bölgesi önceleri üreticiler ürünlerini biçerdi günlerce yollara yayarak kurutmaya çalışırlar yolları işgal ederler yollardan geçemezdik bu işin küçük bir sorunuydu asıl iş yağışlı havalara denk gelmişse yandı keten helva ürün kurumaz ört kapa topla aç karıştır tekrar yay kuruma uzuyor randıman düşüklüğüne sebebiyet veriyor, daha sonra çeltik kurutmalar imal edildi şimdi çiftçi ürünü biçiyor kurutuyor çuvallıyor deposuna koyuyor randumanlar oldukça yükseldi.
Bu cevizde neden olmasın düşüncesiyle düşünmeye başladım biraz sistem değişikliğiyle olabilirliğine kanaat getirdim ve yapmaya başladım. Çeltikte ısı değerleri daha yüksek cevizde bu kadar ısı gerekli değil ısı değerlerinin 30-35 olması (hatta daha düşük) yeterli daha yüksek değerler cevizin yağlı oluşu sebebiyle elverişli olmaz.
Isı ayarınıda fan ve termostat sayesinde aynı derecede tutabileceğim, örneğin: 30.1 - 30.2 aralığında tutabileceğim. Isı yüksek değere geldiğinde fan duracak dolayısıyla ısı aktarımı duracak ısı düştüğünde fan çalışarak ısı aktarımı yaparak aynı ısıda sağlıklı kurutma olacak. Dolayısıyla kurutma süremide saat olarak belirleyeceğim ya da bileceğim. En azından şunu bileceğim bugün hasat ettiklerimi yarım saat bilemedin bir saatte soyma makinasından geçirip gece kurutmaya atıp sabah çuvallayabileceğim.
Ceviz kurutma yapmaya başlamadan önce ısıtma sorununda bir kaç seçeneğim vardı bahsettiğiniz gibi biri güneş baneli, biri elektirikli, diğeriyse katı yakıtlı sistem, güneş panelini bahsettiğim nedenlerden eledim, elektiriklisi ocağıma incir ağacı diker detaşla ortaklık kurmam gerekir düşüncesiyle onuda eledim, katı yakıtlı hem maliyetli hem sürekli takip etmem gerektiğinden onuda eledim, aklım yağ sobasına yattı maliyeti az ve takip istemez düşüncesiyle onu uyguladım aynı kalolifer sistemi kazanın içine koyduğum borular ısınacak ve buradan gecen hava fan sayesinde hazneye ulaşacak biraz daha geliştirerek sadece boruların içinden gecen havayı değil kazanın dış ısınan havasının da ziyan olmasını istemedim onuda ikinci bir kazanla aynı fanla hazneye gitmesini sağladım enerji kaybım sadece dumanın çıktığı borudan olacak.
526408
ykaya194
16-11-2014, 16:11
Ceviz kurutma yapmaya başlamadan önce ısıtma sorununda bir kaç seçeneğim vardı bahsettiğiniz gibi biri güneş baneli, biri elektirikli, diğeriyse katı yakıtlı sistem, güneş panelini bahsettiğim nedenlerden eledim, elektiriklisi ocağıma incir ağacı diker detaşla ortaklık kurmam gerekir düşüncesiyle onuda eledim, katı yakıtlı hem maliyetli hem sürekli takip etmem gerektiğinden onuda eledim, aklım yağ sobasına yattı
526408
Yakıt olarak, gaz yağı yerine doğalgaz kullanılırsa yakıt gideri daha hesaplı olur. Tabi ki doğalgaz her yerde olmayabilir.
Doğalgaz süper olur.
Isıtıcıya kullanacağım fanı büyük tuttum, çift emişli saatte 2200 metre küp emişli, buna hız kontrol düğmesi kullanacağım gerektiğinde emişi düşürüp arttırmak için.
526519
Motor ve rediktör
526520
Sayın Lililum,
Güneş enerjisine anlaşılır bir şekilde mesafeli durmuşsunuz. Peki, çok ucuza kendi yapabileceğiniz bir sistemle dışarısı 15 derece iken bile 40-50 C ısı üretibileceğiniz bir sistem düşünürseniz aklınızda olsun
https://www.youtube.com/watch?v=IvEfmDH_Y2o
paralel bir proje olarak düşünürseniz maliyetine ortak da olabilirim.
ykaya194
17-11-2014, 11:14
Sayın Lilium. Bahçe kapısı girişinde kendi imalatın olan güneş panelini bu iş için kullanabilirsin. Borulardan su yerine hava geçirirsin.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/526544-lilium-gunes-paneli.jpg
Gece güneş enerjisinden ısı alabilmem mümkünse maliyetine bakmam projeyi hemen değiştiririm.
Ayrıca bunu yapmak zor bir şeyde değil iki tane boşta güneş panelim var yapabilirim
Benim isteğime talebime cevap vereceğini sanmıyorum. Ceviz kurutma makinasının asıl amacı güneşsiz yağışlı nemli havalarda cevizi kurutabilmek güneşli havalarda sorun değil hava ısısı 20 derecelerdeyken sadece fanı çalıştırmak bile yeterli olabilir fanı yüksek emişli almamın sebebide birazda o
Son kat boyasıda atıldı, yarın montaja başlanacak.
526672
526673
526674
Yapmaya başladığım ve bitirdiğim ceviz kurutma makinası beğeni almadığını görüyorum cevizle ilgilenen o kadar çok kişi varken, cevizle ilgilenen dört kişiden beğeni gelmesi başlığın ceviz yetiştiricileri için ilgisiz alakasız bir konuymuş gibi algılıyorum.
Güler, pria, orion1988 ve 3 kişi beğendi.
Çamtepe, ykaya194, TRAKLI
Sanıyorum ceviz yetiştiricilerinin hiç ilgisi alakası olmayan bir işe başlamışım ve paylaşıma sunmuşum.
Beğenilmediğini ya da ilgilenilmediğini anlıyorum o nedenle bundan sonraki aşamalarını da boşuna paylaşmaya uğraşmamayım bare. Yalnız şu kadarını paylaşayım ki, (gereksiz bir paylaşım ama) makina bitti çalıştırdım ve çok güzel istediğim sonuçları alabileceğimi gördüm.
527307
Çalıştırmadan önce havanın ısısı
527310
Beş dakikada ve üstelik içi boşken ulaştığı ısı
527311
Hayırlı olsun Sn Lilium, zamanı gelince arar sorarlar.
aydınercan
23-11-2014, 08:50
sayın lilium emeğinize sağlık kendi çabalarınızla yılmadan usanmadan arge yapa yapa makine yapıyorsunuz takdir şayan. dürekli takip ediyor ve gıpta ile bakıyorum size.benim bahçem cevizim yok ama teknik olarak uğraşmayı birşeyler üretmeyi seviyorum. meğinize sağlık inşallah yüzünüzü kara çıkarmaz emeğiniz boşa gitmez.
Lilium kardeşim,
Yeni yaptığın bu kurutma makinasını burada ilk defa dün gördüm. Daha önce görmüş olsa idim hem beğen tuşuna basar, hem de eğer kabul edersen teknik bilgiler hakkında paylaşımlarda bulunurdum.
Vakumlu kurutma hakkında da denemelere devam etmeni tavsiye ederim. 61. mesajın ikinci paragrafında da yazdığım gibi, techizat ve rantabilite her tesiste en önemli unsurlar. Vakumlu kurutma denemelerinde derin vakum pompası ve techizatı fazlası ile önemli. Senin beceri derecen ile ilgili değil.
Neyse şimdi yeni makinan hakkında birkaç ön bilgimi paylaşayım. İlaç sanayiinde etkili ve yaygın olarak kullanılan (fluid bed dryer) akışkan yataklı kurutucu tipinin bir versionunu imal etmişsin. Başarılı olacağından eminim.
Selamlarımla.
araştırmacılar
24-11-2014, 01:29
üstad makinan hayırlı olsun sağlıcakla kullan saygılar
murat-16
24-11-2014, 11:53
hayırlı olsun çalışmalarında başarılarumarım herşey istediğin gibi olur
ykaya194
24-11-2014, 15:54
Sanıyorum ceviz yetiştiricilerinin hiç ilgisi alakası olmayan bir işe başlamışım ve paylaşıma sunmuşum.
Beğenilmediğini ya da ilgilenilmediğini anlıyorum o nedenle bundan sonraki aşamalarını da boşuna paylaşmaya uğraşmamayım bare. Yalnız şu kadarını paylaşayım ki, (gereksiz bir paylaşım ama) makina bitti çalıştırdım ve çok güzel istediğim sonuçları alabileceğimi gördüm.
527311
Sevgili üstadım.
Çalışmalarını ilgi ile izler ve sonucunu merakla beklerken ben bile alıntıdaki mesajınızı atlamışım. Paylaşımcı arkadaşların, ihtiyaç duyacakları bir makine ile ilgilenmiyorlar algısına kapılman yersiz zira sen ve birkaç üye dışında kalan arkadaşların bahçeleri henüz verim aşamasına gelmiş durumda değil. Ne zaman kurutma makinesine ihtiyaç duyarlarsa o zaman bu başlığa ilgi duymaya başlayacaklardır yani yumurta ağıza geldiğinde.
Senden, detay olmasa da çalışma prensibi hakkında bilgi verebilecek bir kaç görsel paylaşmanı beklerim.
Çalışmalarında kolaylıklar dilerim.
sergunbasturk
24-11-2014, 21:10
Sayın Lilium,
Çalışmalarınızı ve paylaşımlarınızı hayranlıkla takip ediyorum.Sizin gibi, jinekolog1959 gibi bu işin içinde olan araştıran,geliştiren,öğretici bilge adamlara ihtiyaçımız var.Makineniz hayırlı olsun, başarınızı gönülden tebrik ederim..
cevizadam
06-12-2014, 10:08
Nail abi makinanın kapasitesi ne kadar? Bu makinadan isteyen olursa tekrar yapacak mısınız?
realdest03
25-10-2016, 11:11
ceviz ve findik kurutma işlemleri biraz zahmetli oluyor çünkü bunların tedarikleri içiin ayrıca efor sarfetmek gerekiyor, size tavsiyem fındık vakum poşet almanız, bu sitede oldukça ucuzlar ama güvenilir mi bilmiyorum. (http://www.merset.com)
Ben kurutma isi icin buyuk tip camasir kurutma makinasini dusundum bence denemek gerek ben ceviz isine yeni giriyorum tabi benim dusuncem istediginiz dereceye ayarlayin start verin 30 35 kg cevizi 1 saate kurutur hatta makina tam kurutma yapmadan durmayan programlarida var al 2 tane koy eve doldur doldur kurut abi.maliyet 2bini gecmez. bencemantikli..
Soyma makinasi nin traktor kuyruk milli modelleri yapilabilir soy tarlanda cikan kabuguda yay tarlaya al sana dogal gubre. Tabi sahsi fikrim.
Nail abi makinanın kapasitesi ne kadar? Bu makinadan isteyen olursa tekrar yapacak mısınız?
Bu makinanın kapasitesi 700 kg ve bu bana yetiyor, talebe göre tabi ki. yapacağız.
Büyük bahçeler verime başlayınca arayışlarda hızlandı talepler yoğunlaşıyor, bir tesis üzerinde anlaşmak üzereyiz anlaşma sağlayabilirsek yapımına başlayacağız günlük soyma kapasitesi 5 ton kurutma kapasitesi 10 ton,
Büyük kapasideki bahçeler mutlaka tesisleşmeli hatta 100- 150 ağacı olanlar dahi kapasitelerine göre tesisleşmeli, benim 50-60 ağacım varken bile kapasiteme göre küçük bir tesis oluşturdum ve çok rahat ediyorum ürünüm ne olacak kurutabilecekmiyim bu yıl havalar nasıl olacak gibi bir düşüncem bir sıkıntım yok, geçen sene hasadı bitirdik yağışlar başladı dışarıda yağış var nem var ürünüm kurutmada kuruttum ve çuvalladım..
İşte böyle bir yıla denk gelirsen ve kurutman yoksa ürününde tonlarcaysa verdiğin bir yıl emeğemi üzülürsün giden ürüne parayamı üzülürsün.
Ha bu arada kurutma sistemine katı yakıtlı sistemi de yaptık
633568
Ben kurutma isi icin buyuk tip camasir kurutma makinasini dusundum bence denemek gerek ben ceviz isine yeni giriyorum tabi benim dusuncem istediginiz dereceye ayarlayin start verin 30 35 kg cevizi 1 saate kurutur hatta makina tam kurutma yapmadan durmayan programlarida var al 2 tane koy eve doldur doldur kurut abi.maliyet 2bini gecmez. bencemantikli..
Sayın Nazmi39, bir dene bakalım, bir saat değil 5 saatta kurut iki makinada benden.
Eline sağlık üstadım.Yakın zamanda bir çayınızı içer detaylı bilgi alırız inşallah.
Eline sağlık üstadım.Yakın zamanda bir çayınızı içer detaylı bilgi alırız inşallah.
Dijital termostat kontrollü fan klepesini yaparak yerine takıp denememizi yaptık, (video manuel olarak kontrol edilerek çekildi) Fan istenen ısı derecesi seçildikten sonra otomatik çalışıyor kazanın yanmasını ya da pusmasını ayarlıyor bir derece aralığında çalışıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=rmy8aw50Tj4
En son durumu da paylaşayım, yerine bağlayıp denemelerimizi yaptık sonuç mükemmel.
633915
Sayın lilium ceviz kurutma makinenizi kendiniz imal edip kulanıyorsunuz hayırlı olsun... benimde ceviz kurutma makinasına ihtiyacım var makinanız hakında biraz bilgi verirseniz sevinirim...
yapıp satacakmısınız
elektirik ısıtıcılı olurmu olursa masraflı mı olur
bazı satıcılar ortadaki helezon a karşılar ceviz ler de kırılma çok oluyormuş dogrumudur...
bu tur bir makine almak istersek tavsiyeleriniz-kıstaslarınız nedir yardımcı olursanız sevinirim
iyi çalışmalar bol ürünler...
Sayın osenay, Bir kere elektirikliyi hiç düşmeyin yapılışı en basit hesaplı olsaydı ben kendime yapardım, ceviz kurutma süresi uzun sürüyor cevizin nem oranına bağlı olarak en az 24 saat, elektirikli baya bir maliyetli olur, ben önce yağlı yapmıştım oda ekonomikti fakat yağı karıştırmadığın zaman tortu oluşturuyordu gece bıraktığımda ısıda düşme oluyordu, en ekonomik olan katı yakıta döndüm aynı kalolifer sistemi gibi belirlediğiniz ısı derecelerinde çalışıyor.
Elezonla çalışan makinalar da en güzel randumanı en emojen olarak alırsın, iş bilmez bazı ticaret arbapları çalışma pirensiplerini bilmediklerinden imalatta hata yapıyorlar makinaya leke getiriyorlar, ben 4 dört yıldır kullanıyorum bir tane kırma yok, sezonda gelin kendiniz de görün.
Ceviz kurutmanızı kendi kapasitenize göre düşünün piyasada satılan her kurutma sizin kapasitenize uymayabilir tekrar tekrar makina bölümünüzü değiştirmek zorunda kalırsınız bir kere kurun doğrusunu kurun, soyma makinanız kurutmanızla paralel olmalı, kısacası uzun mevzular görüşüp anlatmam lazım.
Sayın lilium;
Öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim,başlığı bu gün gördüm ve ülkemizde bu işe elini atan birileri olması beni sevindirdi ve gururlandı.
Fikir olması açısında daha önce izlediğim bir videoyu faydalı olacağını düşündüğüm için paylaşmak isterim,belki sizlerde daha önce izlemişsinizdir bilemiyorum.
İbrahim Balkal'ın Amerika'daki ceviz bahçeleri ve tesislerini gezerken çektiği bu videoda kurutma kısmı 19:00 dakikadan itibaren başlıyor. Cevizler 43 derece de ve 16 saat kurutuluyor verilen bilgiye göre.
https://www.youtube.com/watch?v=T9A6yeVeCYk
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Böyle tesislerin türkiyede de görmeyi umut ediyoruz bazı işletmelerde kuranlar olduğu duyumları alıyorum.
Bu işin birinci kuralı Tesisleme şart, sadece büyük bahçeler değil küçük bahçeler dahi kapasitelerine göre tesisleşmeli, bunu her plartformda söylüyorum tesis tesis, sadece bir soyma makinası bana yeter diyen hatanın en büyüğü yapar bir yıl ürününü çöpe attığında ayar,
16 saata cevap vereyim, bu şekilde videoda görüldüğü gibi yeşil kabuğundan ayrılmış ceviz nemide düşük olur ve kuruma süresi kısalır, ceviz kav çatlaması yaptığında hasata en uygun dönem ve bu dönemde nem daha yüksektir kurutma süreside uzun sürer. Kısacası hasat dönemi kurutmada bir etkendir. 40 derecelerde kurutma 24 saat sürerse 43 45 derecede bu süre kısalır fakat iç bozulmaları görülür.
Buda benim küçük tesisim.
https://www.youtube.com/watch?v=R2Bb72XygJ4
vosvos17
04-08-2022, 15:37
verim alamadım diye yazmışsın üzüldüm gercekten. bende de şebin var çünkü. ama bence alıcı için en iyi ceviz şebin zira pedroda iç çeviz oranı % 40 chandlerde % 49 şebinde ise % 63. Bu orana yaklaşan yerli ceviz lerde var ama mesela 7 yaşındaki chandler 20 kilo verip sen 7-8 kilo aldım deyince chandler ekmeli gibime geliyo sanırım chandlerın antraknoz derdi yok.
Pedroda ic randıman % 40 değil % 47 dir.
Ayrıca sadece iç orana nite odaklanıyorsunuz ?
Verim neden konuşulmuyor mesela.
Bana en çon verim veren sebin agacınız kaç kg veriyor onu söyleyebilirmisiniz ?
Zira ben 7. Yaşındaki pedrodan kuru kabuklu 35 kg ürün alabildim.
İc randımanının baslı başına yüksek olması hic bir şey ifade etmez.
Ağacta yandal verimi yüksek değilse ,genel meyve tutumu tonaj yapmıyorsa isterse % 85 içi olsun para kazandırmaz.
Parayı kazandıracak olan tonajdır....
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.