Bağlan

View Full Version : Orman Müdürlüğü vergi şampiyonları arasında




malina
05-12-2006, 11:33
Orman Müdürlüğü vergi şampiyonları arasında


ORMAN yağması, Acarkent, değeri aniden akla gelen ormanlar. Son günlerde ormanlarla yatıp kalkarken, kenarda kalan bir haber, dikkatimi farklı bir açıdan yeniden ormanlara çeviriyor.

Geçen hafta Gelir Vergisi şampiyonları ile Kurumlar Vergisi şampiyonları ödüllerini alıyor.

Ekonomide imza sahibi özel ve kamu kurumları ile birlikte, Kurumlar Vergisi şampiyonları arasında ilginç bir kamu kurumu var. Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü. Kurumlar Vergisi şampiyonları listesinde 25’inci sırada.

Ormanlara sahip olamayan, orman yağmasında en büyük sorumluluğu taşıyan Orman Genel Müdürlüğü, nasıl oluyor da, onca anlı, şanlı kurumu sollayarak, vergi şampiyonları listesinde 25’inci sıraya oturuyor?

YANGILAR, ÜCRETLER AYRI

Burada devreye Orman Genel Müdürlüğü’nün bütçe işleyişi giriyor.

İki bütçesi var. Biri özel bütçe, diğeri genel bütçe. Bir tarihte Orman Bakanı Nami Çağan bir karar alıyor. Harcamalar içinde önemli yer tutan, yangın harcamalarını genel bütçeye aktarıyor. Son bir yıl içinde yangınları önlemek ve söndürmek için toplam 180 trilyon lira harcanıyor.

Bunun sadece 6 trilyonu yatırım. Uçak ve helikopter kiralaması 15 trilyon, ekipman ve arıza 20 trilyon lira. En çok yangın önleme harcaması, işçiler için, 140 trilyon lira.

Yangın harcamaları kár/zarar hesabına dahil değil.

Yangın harcamaları dışında, Orman Genel Müdürlüğü’nde çalışanların ücretleri de, yine genel bütçeden ödeniyor.

Harcamalar genel bütçeye, karlar özel bütçeye (eski döner sermaye), gibi bir denklem. Hafif tertip Ali Cengiz oyunu. Kurumumuz kár ediyor, cakası.

9 MİLYON METREKÜP KESİM

Dün edindiğim bilgiye göre, Orman Genel Müdürlüğü 43 trilyon lira Kurumlar Vergisi ödüyor.

Bu kadar vergi ödemek için, elde ettiği kazanç bir katrilyon lira.

Nereden elde ediyor bu geliri?

Yılda dokuz, on milyon metreküp ağaç kesiyor. Bu ağaçlardan çeşitli orman ürünleri üretiyor. Odun, tomruk, maden direği, elektrik direği, sanayide kullanılan odun türü gibi. Bunları satarak, bir katrilyon lira gelir sağlıyor.

Bu gelirin sadece 120 trilyonu ormanların gençleştirilmesine harcanıyor.

TARTIŞILAN AĞAÇLAR

Burada bir tartışma var.

Bir bölüm ormancı, ağaçları kesmek gerek, aksi halde çürüyor, kesilenler çürümeye yüz tutanlar, diyor. Öteki ormancılar, ağaçları keserek, ormanlar yok ediliyor, görüşünde.

Tartışmaya açık olmayan nokta ise, bütçe oyunları ile kar etmek ve vergi şampiyonları listesine girmek.

Oysa, o para ormanlar için harcansa daha iyi olmaz mı?

HATLAR KESİK

Orman yağmasının bu kadar güncel tartışıldığı bir ortamda, resmi görüşü de aktarmak amacıyla, dün Orman Genel Müdürü’nü arıyorum.

Karşıma danışmanı çıkıyor. Konuyu anlatıyorum, "Sizi hemen mali işlere bakan arkadaşımız arayacak" diyor.

Anlaşılan o arkadaş ya ağaçların ya da Bakan Osman Pepe’nin gölgesinde kalıyor olmalı ki, hálá arayacak! Artık geçmiş olsun.

Bütçe oyunlarıyla kár edip, vergi listesine girmek yerine, orman yağmasını nasıl önleyeceklerini ve ormanları nasıl gençleştireceklerini düşünseler, daha iyi bir iş yaparlar.


Yalçın DOĞAN

Hürriyet (http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/5554623.asp?yazarid=91)




Oğuz Karsan
14-05-2008, 18:02
Merhaba.

Orman Bakanlığında birşeylerin yanlış gittiği ortada. Doğru bilgiler verilmişse 180 trilyon lira çok büyük para. mesela özel sektöre 50 trilyonunu verin size bir sürü küçük çapta orman kursun.

Ormancılık faliyetleri sanıldığı kadar pahalı değil. Biz de fidan dikip ağaç yetiştiriyoruz. İlk başta birkaç kere kazık yiyince neyi nasıl yapmanız gerektiğini öğreniyorsunuz.

Ağaç dikerken, en çok parayı sanıyorum toprağı dikime uygun hale getirmek ve ağaçlandırılacak alanı hazırlamak tutuyordur. Ama Bakanlığın elindeki imkanları ve makina parkını düşününce o iş yani çok kolay. Esas mesele galiba verimsizlik. Zaten devletin en iyi becerdiği iş elemanlarından verim alamama.

Ama siyasilerle de bu iş olmaz. Melih Gökçek bir televizyon konuşmasında,doğal gazdan sorumlu kişilerle tartışmasında şöyle demişti " Başarısız yöneticileri iş başında tutmam" Kim derse desin, bu lafı alkışlamamak elde değil.

Başarısız yöneticilerin özel sektörde iş başında kalabildiklerini duydunuz mu? Başaramayan gider,daha verimlisi iş başına gelir. Yoksa koca holdingler devletin mantığıyla yönetilmeye kalksa birkaç ayda işleri biter.

Bence Orman Bakanlığının belli birimleri de özelleştirilmeli. Zaten gelişmiş ülkeler ormanlarını başka yöntemlerle koruyup geliştiriyorlar. Ormanlar ailelere zimmetleniyormuş.

Bizim ise en yanlış yaptığımız şey 60,000 personel ve trilyonlarca ödenek ile bir çok şeyi beceremiyoruz. Halbuki köylümüzü ormana dost edecek politikalar geliştirilebilse, 180 trilyonun ne kadarı artar bir düşününüz.
Bir şeyler ters gidiyor ama düzeltmek isteyen yok.

Saygılar.

malina
04-08-2008, 20:31
Melih Gökçek bir televizyon konuşmasında, doğal gazdan sorumlu kişilerle tartışmasında şöyle demişti " Başarısız yöneticileri iş başında tutmam" Kim derse desin, bu lafı alkışlamamak elde değil.Botaş’a 1 milyar 250 milyon, Hazine’ye 3.9 milyar YTL borcu olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e kimse haciz işlemi başlatmasın diye yasa değiştirildi. Meclis’in tatile girmesine bir gün kala çıkan yasayla kamu kurumları, belediyeler, sermayesi devlet ya da belediyelere ait şirketler birbirlerine haciz koyduramayacak. Bu kural halen süren davalarda da uygulanacak. Yani Hazine Müsteşarlığı ve Botaş Gökçek’e haciz uygulatamayacak...

Metin Y.
04-08-2008, 22:53
Soru şu : Gökçek'i kanunla koruyacak kadar özel kılan "özelliği" ne?

malina
05-08-2008, 23:45
Ankara Belediyesin'den başka bu kadar borcu olan belediye olmadığı söyleniyor. Basının yalancısıyız...

Ama belki de esas amaç Çemizgezek Belediyesine nefes aldırmaktır, yanında Ankara Belediyesi yararlanmıştır. Ne bileyim...

Oğuz Karsan
22-12-2008, 11:27
Merhaba.

Sn. Malina,

Melih Gökçek bir televizyon konuşmasında,doğal gazdan sorumlu kişilerle tartışmasında şöyle demişti " Başarısız yöneticileri iş başında tutmam" Kim derse desin, bu lafı alkışlamamak elde değil.

Bu lafı Melih Gökçek'in söylediği lafın doğruluğunu vurgulamak amacıyla alıntılamıştım, ictaatlarının doğruluğunu değil. ve eklemiştim

Başarısız yöneticilerin özel sektörde iş başında kalabildiklerini duydunuz mu? Başaramayan gider,daha verimlisi iş başına gelir. Yoksa koca holdingler devletin mantığıyla yönetilmeye kalksa birkaç ayda işleri biter.

Ülkemizde, gelişmiş ülkelerin aksine özel sektör devletin önünde gitmektedir. birçok ülkede devlet özel sektöre önderlik yaparken bizde tersi olmaktadır.

Durumu bu hale getiren devletin kademelerinde bulunan yöneticilerin beceri ve ufuklarının özel sektörde çalışanlarınki kadar verimli olmamasından kaynaklanmaktadır. Neden daha akıllı ve işbilir yöneticilerin iş başına getirilemediği sorusuna yanıt ise siyasi akılsızlık olabilir.

Tayin ve terfilerde siyasetin engellenmediği her devirde böyle olmuştur.

Saygılar

angel67
27-12-2008, 21:43
merak etmeyin bu vergi şampiyonluğunu a.i.h.m tazminatlarını öderken kullanırlar.