Bağlan

View Full Version : toprak / Balkon

toprak
29-09-2011, 10:18
Merhaba Sevgili doğa severler.
Ben de balkonumu size açmak ve iş dönüşü 5-10 dakika stres attığım bu balkonumu paylaşmak istedim. Umarım küçük balkonuma hepimiz sığarız.

Uzun süredir bu siteyi okuyorum. Birkaç senedir de üyeyim. Uzun süredir balkonumdaki çiçeklerimi göstermek istiyordum, fakat hangi konu başlığı uygun olur karar veremedim. Kaktüslerim var, kalançolarım var, sardunyalarım, akşam sefaları....

Çiçeklerle çocukluğumdan beri ilgilenirim. Gerek mevsimlik gerek yıllık çiçeklerim oldu, bazıları öldü, bazıları hediye edildi, bazıları da bugüne geldi. Ölmelerine çok üzüldüklerim oldu. Hep benim ihmalkarlığımdan kurudular. Özellikle kışın kar yağınca. Hep son güne kadar dışarda olsunlar istemiştim... Veya yazın iş gezisi boyunca evdekilere emanet ettiklerim oldu. -büyük hata-

Aslında üç tane balkonum var. Birisi annemlerin balkonu, diğeri benim balkonum, sonuncusu mutfağın camekanlı (sera gibi) kuzey balkonu. Hepsinde de değişik çiçekler var.

Bunların gelişimlerini paylaşmak çok hoşuma gidecek.

Hoşçakalın.
Toprak

toprak
29-09-2011, 10:35
2007'de babam vefat edince sıkıntılarımı alsın diye bakmak istediğim birkaç çiçek oldu. Eski çiçeklerimin bir çoğu hastalarıma bakarken kurudular. Uzun süre hiç ilgilenemedim. Öncelik doğal olarak anne ve babaya.

Ancak hayat devam ediyor. Oğluma da çiçek sevgisini bulaştırmam lazım.

toprak
29-09-2011, 10:45
Bir kaküsüm kalmıştı evelden. Çok arsız her yana yavrularını döküyor. Şimdilerde hep çiçek açıyor. Bu yıl en az 10 kez çiçek açtı. İlk hali bir önceki mesajımda var. (beyaz asma saksının içinde hafif sararmış) O ve onun bazı yavruları. Adının Echinopsis subnudum olduğunu tahmin ediyorum. Bazı ustaların sayfalarında da görmüştüm.

ayhat
29-09-2011, 10:50
Maşallah kaktüsünüze. O ne kadar muhteşem bir çiçek öyle.

serkan_istanbul
29-09-2011, 10:57
Sayfanız hayırlı olsun ellerinize sağlık.

toprak
29-09-2011, 11:07
Sardunyalarım. Yine 2007'de bir saksı idi. Bazılarını kırıp ektim, bazılarını da tohumdan ektim. Pembe-kırmızı alacalı, bazen benekli bir rengi var.

Bu yaz Çanakkale'den bir ceylan ve bir de normal sardunya edindim. henüz renklerini göremedim. Onların da resimlerini buraya koyacağım.

toprak
29-09-2011, 11:23
Öncelikle balkonuma güzel yorumlar yapan arkadaşlara teşekkür ederim. Önceki mesajımdaki kaktüs en az 20 yaşında. Çiçeklenmesi için mutlaka açık hava istiyor. Aslında bir çöl çiçeği olduğunu unutmamak gerekiyor.

Camekan bir balkonum daha var. Orada kalançolarım ve yılbaşı çiçeklerim duruyor. Rahmetli babam Galatasaray'lıydı. Onun hatırasına önce sarı ve kırmızı renklerde iki saksı aldım. Sonra eşim bir turuncu renk beğenmişti, onu da aldım.
Şimdi onların dallarından kopardıklarım hala yaşıyor. Bu yılki görüntülerini de yakında buraya eklerim. (Bu arada ben Fenerbahçe'liyim)

toprak
29-09-2011, 11:29
Bu günlük göstereceğim son çiçeğim ise işyerime taşıdığım kaktüsüm olsun. Güzel bir kaktüs. İsmini hemen öğrenip yazacağım. Kapalı ortamda olduğu için çiçek açtıramadım... henüz...

Selamlar, Saygılar,
Toprak

Periş
29-09-2011, 11:33
Sevgili Toprak sayfanız hayırlı ve bol çiçekli olsun.
Kaktüsün çiçeği harika galatasaraylı olarak çok beğendim kalonşeleri mükemmel ellerinize emeklerinize sağlık sevgiler

CEBECİ
30-09-2011, 14:41
Sayın Toprak, sayfanız hayırlı olsun.Çiçekleriniz birbirinden güzel, ellerinize emeğinize sağlık.

hüzün
02-10-2011, 18:14
sayfanız hayırlı bolçiçekli olur inşaallah, yeni resimler bekliyoruz...
son resimdekikaktüskaç yaşında acaba?

toprak
03-10-2011, 13:15
sayfanız hayırlı bolçiçekli olur inşaallah, yeni resimler bekliyoruz...
son resimdeki kaktüs kaç yaşında acaba?

Merhaba Sn. Hüzün,
Bu Kaktüsüm sanırım 7 yaşında. İskenderun'daki bir işimde, oradaki büyük bir kaktüsün ucundan koparmıştım. Ben de isteyen oldukça bir köşesini kırıp başka bir saksıya atıyorum. Bir iki ay sonra kendiliğinden tutuyor.

Bu arada Sn. serkan_istanbul, Sn. ayhat, Sn. Periş, Sn. CEBECİ ve Size ilginizden dolayı tekrar teşekkür ederim.

Ayrıca bu sayfaya bakanlara da sevgiler, selamlar.

toprak
03-10-2011, 13:40
Gelelim Bugünkü resimlere.
Kasımpatılarım vardı. Yin 2007 de iki saksı satın almıştırm. Önceki resimler arasında görünüyorlar. Bu sene kökten ayırarak 4 saksı yaptım. işte bu yılki fotoları. En alttakiler en son resimler. Artık tomurcukları var. Heycanla açmalarını bekliyorum.

toprak
03-10-2011, 14:15
Bir büyük saksıya Akşamsefası ektim. Birkaç kaçak tohum da diğer saksılara düşmüştü, onlar da çıkmış.

Bunları önce tohumdan ekebilirsiniz. Ancak aslında çok yıllık bitkilerdir ve ilk yılın sonunda siyah turp gibi kökleri oluştururlar. Ertesi sene bu kökleri ister bahçeye ekebilir, ister başka saksıya alabilirsiniz. Hem böylece gelişimlerini daha hızlı tamamlayıp, erkenden çiçek açabilirler. Saksıda iken bol su isterler.

Fotoğraflamak için gece veya sabah erken saatleri uygun.

Hanım, çok döküntü yapıyor diye sevmedi :)

toprak
03-10-2011, 14:32
Bu günün son fotosu da ofisten bir başka kaktüsüm olsun. meraklısına not: 3 yaşında.

Dibinde ise yeni yeni köklenen başka bir kaktüs var. Kaybolmasın diye bir de bekçi koydum:)

Hoşçakalın,
Toprak

serkan_istanbul
04-10-2011, 00:32
Sizin bitkilerde çok sağlıklı masallah bende sızın kasımpatılara bakacagım sevgıyle kalın.

armeria
04-10-2011, 12:57
hoşgeldiniz,güzelliklerle karşıladınız bizi.sayfanız hayırlı olsun

toprak
14-10-2011, 14:36
Sizin bitkilerde çok sağlıklı masallah bende sızın kasımpatılara bakacagım sevgıyle kalın.

Merhaba,
Bir sağlık problemi yüzünden ancak bugün cevap verbiliyorum.

Kasımpatılar henüz daha açmadılar. Ben de sabırsızlıkla bekliyorum. Bir de İstanbul'da havalar soğuyacak. Kar geliyor diyorlar. Acaba onları camekanlı balkona mı taşısam diye düşünüyorum. Çiçek açar açmaz resimleri burada olacak inşallah.

Ayrıca Sn. armeria'da teşekkür ederim.
Hoşakalın.

toprak
26-10-2011, 14:36
Merhaba Arkadaşlar,
Sonbaharın ortaları geldi. Kış kapıda.
Balkonumun son durumu. Bazıları açarken, bazıları ise solmaya başladı

Önce sevgili kasımpatılarım. Sarısı yavaş yavaş açıyor. Mor olanı ise hala nazlanıyor.
252631

Yılbaşı çiçeğim hafiften tomurcuklarını gösteriyor.
252634

Minyatür Gülüm hala konca veriyor. Açınca sarı, sonra beyaz, ardından pembeye dönüyor.
252633

Akşam sefası artık kuruyor. Ama kökleri var, seneye görüşmek üzere diyorlar.
252632

Sardunyalarım fena değil. Arada korsan çıkan akşam sefaları ise solmakta.

toprak
26-10-2011, 14:46
Tekrar selamlar.
Sümbülümün yanında çıkan ve başta yabani ot sandiğim şey meğer servi ağacıymış. Küçük bir fidanım oldu. Sümbül ise şimdi aynı saksıda uyku modunda.
252640

Minyatür Narın yanında tohumdan çıkan ve sökmeye kıyamadığım sardunya.
252642

Bu da bu yaz çeliklerini Çanakkale'den koparıp getirip ektiğim Ceylan. Henüz çiçek açmadı. Seneye kısmetse.
252641

toprak
26-10-2011, 14:55
Bu günün son resimleri arka balkonumdan.
Önce genel bir resim. Burada Kalançolar, Yılbaşı çiçeği fideleri (15 saksı), Birkaç saksı kaktüs (önceki mesajlarda çiçeklerini görüğünüz kaktüsün yavruları) ve bir saksı nane var.
252651
252652

Bir saksıdaki Kalanço anormal büyüdü.
252653

Herkese iyi akşamlar. Bol çiçekler.
Toprak.

hanndan
26-10-2011, 15:27
Sevgili toprak, balkonunuza sığmak zor olmadı, ne büyük bir dünyaymış meğer...
Bitkileriniz çok bakımlı ve canlılar maşallah.
Minyatür nar çok güzel.İlk kez resmini görüyorum.Yakın çekim yapma şansınız varmı?
Sevgiler,hoşcakalın.

nuray topcu
26-10-2011, 17:30
Sayın Toprak,kalanşolar harika.azmanlaşmışlar.kaktüsler de ayrı bir harika.

sakdag
27-10-2011, 07:52
Çiçekleriniz çok canlı ve güzeller. 19.resimdeki yılbaşınızı daha sonra parçalara mı böldünüz. Ben mi yanlış algıladım acaba...

toprak
27-10-2011, 14:46
Minyatür nar çok güzel.İlk kez resmini görüyorum.Yakın çekim yapma şansınız varmı?
Sevgiler,hoşcakalın.

Merhaba Hanndan,
En kısa sürede minyatür narın yeni resimlerini ekleyeceğim.
Balkonumda hepinize, herzaman yerim olacak.
Sevgiler, selamlar. İltifatınız için teşekkürler.
Toprak.

toprak
27-10-2011, 14:51
Sayın Toprak,kalanşolar harika.azmanlaşmışlar.kaktüsler de ayrı bir harika.

Merhaba nuray topcu,
Kalançolar saksı değiştirince yaparağa verdiler. Herhalde kökleri saksıyı doldurunca (yer kalmayınca) çiçeğe döncekler. (Umarım:) Kaktüsler çok vefakar. Susuz kalsalar da hep canlılar ve çoğalıyorlar.
İlginiz için kalpten teşekkürler.

toprak
27-10-2011, 15:04
Çiçekleriniz çok canlı ve güzeller. 19.resimdeki yılbaşınızı daha sonra parçalara mı böldünüz. Ben mi yanlış algıladım acaba...

Merhaba Sakdag,

Yılbaşı çiçeğim (beyaz-mavi saksıda) çok uzayınca Şubat ayında bütün dallarını kestim. Dört beş boğumluk parçalara böldüm. Sonra da içi sadece kum dolu küçük naylon bardaklara ektim. Hepsi tuttu.

Ana saksıdaki gövde yeniden yaprak vermeye başladı ve bugünlerde uçlarında çiçek tomurcukları belirdi.

Ana saksı ön balkonumda açıkhava koşullarında duruyor. Çeliklerin olduğu bardaklar ise camekanlı balkonumda. Baharda bu bardakları gerçek saksılara aktaracağım. Gelen komşulardan isteyen olunca veriyorum.
Hoşçakalın.

fatma sunay
27-10-2011, 18:32
Sevgili toprak aramıza hoş geldiniz. Belki balkonunuz küçük görünüyor ama yüreğiniz kocaman bu kadar çiçeği sığdırıp bakıyorsunuz. Hepsi birbirinden güzel emeğinize sağlık. Kalonçalar ne renk açıyor bendekiler kırmızı ama başka rengi varmı diye merak ediyorum.

Sağlıkla kal sevgilerimle....

serkan_istanbul
28-10-2011, 10:58
maşallah ellerine sağlık ne kadar güzeller ...

toprak
31-10-2011, 16:04
Sevgili toprak aramıza hoş geldiniz. Belki balkonunuz küçük görünüyor ama yüreğiniz kocaman bu kadar çiçeği sığdırıp bakıyorsunuz. Hepsi birbirinden güzel emeğinize sağlık. Kalonçalar ne renk açıyor bendekiler kırmızı ama başka rengi varmı diye merak ediyorum.

Sağlıkla kal sevgilerimle....

Merhaba Fatma Sunay,

Öncelikle teşekkür ederim,
Benim ilk aldığım kalançolar sarı ve kırmızı renkli idi (2007). Sonra eşim de bana hediye olarak turuncu bir saksı aldı. Bu sene ilk saksılar solmaya, bozulmaya başlayınca onlardan çelikler alıp çoğaltım.

Şimdi yeni saksılar hangisi ne renkti karıştı. Kapalı balkonda oldukları için yakında açarlar, o zaman göreceğiz.

Sevgiler, Saygılar.
Toprak

toprak
31-10-2011, 16:05
maşallah ellerine sağlık ne kadar güzeller ...

İlginize teşekkür ederim,
Sevgiler, Hoşçakalın.
Toprak

toprak
01-11-2011, 11:26
Sevgiler,hoşcakalın.

Tekrar Merhaba,
Gerçi bu nar biraz çilekeş. Önce Anne saksıyı bir yaz kazayla kurutturm. Kendisi de az kalsın kuruyacaktı. Zorlu bir bakım süreci ardından kurtuldu. Ama ana dalı kurumuş durmuda. Sonra yanında bir sardunya belirdi. Diğer saksılardan uçan bir tohum misafir gelmiş. Bende koparmaya kıyamadım. İkisi kadeş kardeş yaşıyorlar.
Selamlar, Toprak.

toprak
01-11-2011, 11:34
Selamlar,
Bu hafta sarı kasımpatılar iyice açmış.
Morlar ise yavaştan geliyorlar.
Fırsat buldukça balkonda oturup onları izliyorum.
Ama hava insanı ısırıyor, fazla kalamıyorum.
Kızım da balkona merak sardı.
Sevgiyle kalın.
Toprak.

toprak
01-11-2011, 11:37
Bu da günün son karesi,
Minyatür gülüm.
Son iki goncası kaldı, biri açmakta.
Hoşçakalın.

Selehattin 67
01-11-2011, 11:40
Sayfan hayırlı olsun sayın toprak 33 nolu mesajdaki küçük sevimli bıcırık çok sevimli

ilksenozturk
01-11-2011, 12:37
sn toprak sayfanız hayırlı olsun.
en güzel çiçeğiniz kızınızmış :)

toprak
01-11-2011, 15:18
sn toprak sayfanız hayırlı olsun.
en güzel çiçeğiniz kızınızmış :)

Sayfan hayırlı olsun sayın toprak 33 nolu mesajdaki küçük sevimli bıcırık çok sevimli

İkinize de ayrı ayrı teşekkür ederim.
Toprak

berçin
01-11-2011, 23:53
Sayfanız hayırlı olsun.Bakıyorum o nadide çiçekten sizde de varmış(allah onu hep öyle güldürsün)

toprak
02-11-2011, 14:57
Sayfanız hayırlı olsun.Bakıyorum o nadide çiçekten sizde de varmış(allah onu hep öyle güldürsün)

Tekekkür ederiz, Çiçeklerimin en güzeli, 2,5 yaşında. Ellerinizden öper.

smnunal
02-11-2011, 16:12
Sayın toprak; sayfanız hayırlı olsun çiçekleriniz çok güzel kızınızda öyla maşallah mevlam sevdikleririzle beraber mutluluklar versin.

toprak
02-11-2011, 16:34
Sayın toprak; sayfanız hayırlı olsun çiçekleriniz çok güzel kızınızda öyla maşallah mevlam sevdikleririzle beraber mutluluklar versin.

Teşekkür ederim Sn. smnunal, Duanız için de Amin derim.
İyi akşamlar.
Hoşçakalın.

Vildan Sönmez
02-11-2011, 22:16
İşyerindeki kaktüsleriniz göz alıcı.
Kızınızın da balkon ve çiçeklerle ilgilenmesi de çok iyi, sizi anlaması daha kolay olacak, benim oğlum hiç meraklı olmadığından bazen bana deli gözüyle bakıyor.:)
Allah bağılasın hepimizin çocuklarını...

toprak
03-11-2011, 16:25
İşyerindeki kaktüsleriniz göz alıcı.
Kızınızın da balkon ve çiçeklerle ilgilenmesi de çok iyi, sizi anlaması daha kolay olacak, benim oğlum hiç meraklı olmadığından bazen bana deli gözüyle bakıyor.:)
Allah bağılasın hepimizin çocuklarını...

Çok teşekkür ederim.
Aslında işyerinde birkaç kaktüsüm daha var. Fırsat bulursam resimlerini koyacağım.

Benim oğlum da fazla ilgili değil. Bir iş gezisine çıkınca ancak son gün, o da beni kandırmak için suluyorlar. Böyle birkaç bitkimi kaybettim. Kızım meralı ama. (o da belki şimdilik:)

Allah çocuklarımıza uzun ömür, sağlık, mutluluk versin.

berçin
05-11-2011, 16:01
Vildan hanım bu konuda tek değil, benim ev halkı delilik sınırını çoktan aştığımı, teşhis ve tedavisinin de olmadığını düşünüyorlar.Ailenize ve size mutlu bayramlar diliyorum.

toprak
07-12-2011, 21:34
Cümleten merhaba arkadaşlar.
Bir ay aradan sonra balkonumda neler var, neler yok bir bakalım.
Toplu bir ön balkon gösterelim. biraz uzaktan olacak.
258582
Kasımpatılar iyice açtılar. bir aydır balkonun neşesi oldular.
258585
258583
mor olanlar biraz daha gübreye ihtiyaçları varmış gibiler.
258584
258586
saksı olarak aynı miktardalar ama sarılar çok baskın çıktı.

toprak
07-12-2011, 21:48
Aynı balkonun cam kenarı güzelleri.
Önce toplu bir foto (herkes kadraja sığsın, yaklaş, yaklaş biraz)
258588
bir poz daha
258589

Bunlar arasında gülüm bir tanedir.
258590
258592
Başta sarı açıyor zamanla pembeleşiyor. Sonbaharda çiçeği çok dayandı. Bir aydır dökülmüyor.
258591

toprak
07-12-2011, 21:59
Cam kenarında duran nar, bir tane olan meyvesini olgunlaştıryor. Daha sonra tohumlarını alacağım.
258599

Aradaki saksıda, kopan tek bir yapraktan büyüyen kalanço ve azgın bir ot görünüyor. Saksının asıl sahibi ise, şimdi uykuya dalmış olan bir sümbül soğanı.

Yılbaşı çiçeğim ön balkonda biraz geç açıyor. Soğuktan olmalı.

toprak
07-12-2011, 22:19
Balkonun demirine asılı birkaç saksı sardunya. Hepsi pembe. Bazen kafalarına eserse kırmızı da açıyorlar. Aralarına karişmiş olan Akşamsefaları artık kurumuşlar. Ne olduğunu unuttuğum bir çiçek soğanı yaprakları ile son enerjisini topluyor. Haftaya yeşil kısmını keseceğim.
258640
258616
tohumlarını toplayacağım. Birkaç senedir oldukça tohum birikti. Bazılarını küçük saksılara ektim.
258617
Yaprak açmak yerine çiçek açmayı seçmiş.
258618
258615

toprak
07-12-2011, 22:39
Bir saksı ruzgardan etkilenmesin diye kuytuya asıldı. Ceylan sardunya

258650

Saksısına köklerini sığdıramayan bir Hurma. Büyük saksı alsam... Ama bu kez balkonda yer kalmayacak. Hanımla papaz oluruz.

Bana derin ve uzun bir saksı gerekli. Az yer kaplayan birşey. Sanki hurma yeterince yer bulmuş ta, dibinde bir de birkaç kaktüs ve akşam sefası kiracı gelmiş. Bir sonraki değişimde yeni saksılara taşınacaklar. Allahım ev giderek saksı doluyor..

Hatırlıyorum da ben çocukken saksılarım o kadar çoğalmıştı ki bir yaz günü babam darbe yamıştı. Bütün saksılarımı balkondan aşağıya sokağa atmıştı. Sebep: balkon çokermiş :)

Keşke şimdi hayatta olsaydı da yine saksılarımı aşağıya atsaydı. Özledim onu.

toprak
07-12-2011, 22:45
Evet biraz da arka balkona bakalım.
Burası kalanço, kaktüs ve yılbaşı çiçeği seram.
Bazen sebze de ekiyorum. şimdi sadece bir saksı nane kaldı.

toprak
07-12-2011, 22:47
Biraz daha yeni fotolar.

toprak
07-12-2011, 22:51
İki saksı kaktüs de bu tarafı süslüyor ama çok sıkıştılar. Yine mi saksılar çoğalak?

toprak
07-12-2011, 23:09
Kalançolarım benim.. Günün son resimleri yine bunlardan gelsin. Henüz açmadılar. Ama az kaldı. Kasımpatılar solarken Kalaçolar ve pembe yılbaşı çiçeklerim, 2011'e renkli veda edecekler.
258667
258669
258668
Bunlar da bu sene çiçeklere musallat olan kabuklu yaprak bitlerim. Onlar çoğalır ben elimle temizlerim. Onlar çoğalır ben elimle temizlerim. Henüz böcek zehiri kullanmadım. Ama gemi azıya alırlarsa son silahımı çekeceğim.
258670
258671
Kasımpatılarda da öyle olmuştu. Kara kara yaprak bitleri bütün özsularını emiyor, etrafı yapış yapış yapıyordu. Üstüne üstlük bir de karıncaları davet ediyorlardı.

İki, kez Raid Böcek savar yediler de duruldular. (bu zehir kasımpatıyı etkilemiyor ama tomurcuklar çiçek açmadan yapılmalı. İki sene önce o hataya düştüm. Açmış çieklerim hemen soldular.

Herkese mutlu günler.
Hoşçakalın.

agozce
08-12-2011, 02:48
Sayın Toprak, hurmanın saksını değiştirmenize gerek yok bence. Hurma kök sistemi ve kök çapı fazla büyümez.(Toprağını değiştirebilirsiniz. Kum karışımlı bir toprak olmalı.). Alt dalları budarsanız, fazla yer işgal etmez.

Bizim 45 yıllık hurmamızın kökü ancak sizin saksının dışındaki kova kadar.

( Bir de az sulayın )

toprak
08-12-2011, 17:22
Sayın Toprak, hurmanın saksını değiştirmenize gerek yok bence. Hurma kök sistemi ve kök çapı fazla büyümez.(Toprağını değiştirebilirsiniz. Kum karışımlı bir toprak olmalı.). Alt dalları budarsanız, fazla yer işgal etmez.

Bizim 45 yıllık hurmamızın kökü ancak sizin saksının dışındaki kova kadar.

( Bir de az sulayın )

Merhaba sayın agozce,
tavsiyeleriniz için teşekkürler.
Benim hurmanın saksısı biraz küçük olunca kökler gelişip gövdeyi yukarıya itiyor. Bir süre sonra kökler de havada kalmaya başlıyor.
Kabaca çizersem.
ÖNCESİ
258720
SONRASI
258721

alt dallar kurudukça buduyorum. Su drenajı iyi. Fazla suyu tutmuyor, ama tam da kurumuyorum.
Yeni toprağı dediğiniz gibi kumlu toprak yapacağım.
Hoşçakalın

usluorak
09-12-2011, 07:45
Sayın Toprak;

Katüslerinize ve özellikle de cüce narınıza bayıldım.Cüce narı ben tohumdan yetiştirmeye çalıştım ama başarılı olamadım.Ama en yakın zamanda edinmek istiyorum.

İyi günler.Saygılar...

toprak
12-12-2011, 16:06
Sayın Toprak;

Katüslerinize ve özellikle de cüce narınıza bayıldım.Cüce narı ben tohumdan yetiştirmeye çalıştım ama başarılı olamadım.Ama en yakın zamanda edinmek istiyorum.

İyi günler.Saygılar...

Merhaba usluorak,
ziyaretiniz içi teşekkür ederim,
Cüce nar mevyeleri dalında iyiye kuruduktan koparıp tohumlarını saklıyorum. Sonra baharda 1-2 parmak derine ekiyorum. birçoğu çimleniyor.
Hatta bazı tohumlarım 5-6 yıl sonra bile çimlendiler.
Size de başarılar dilerim.
selamlar toprak.

berçin
13-12-2011, 23:39
Hepside çok güzel maşallah, özellikle yılbaşı çiçekleri ve kalançolarınız harika elinize emeğinize sağlık. Benimde çelikten yetiştirip çoğalttığım kalançolarım var iki senelikler.Fakat çiçeklerini hala göremedim, vitamin takviyelerine rağmen. Sizin çiçek açtırmak için özel bir yönteminiz var mı? Sırrınızı paylaşırsanız sevinirim,selamlar.

toprak
14-12-2011, 16:43
Hepside çok güzel maşallah, özellikle yılbaşı çiçekleri ve kalançolarınız harika elinize emeğinize sağlık. Benimde çelikten yetiştirip çoğalttığım kalançolarım var iki senelikler.Fakat çiçeklerini hala göremedim, vitamin takviyelerine rağmen. Sizin çiçek açtırmak için özel bir yönteminiz var mı? Sırrınızı paylaşırsanız sevinirim,selamlar.

Merhaba Sn. berçin,
Aslında büyük bir emek gerektirmediler.
Sadece sabah güneşi alan camekanlı bir balkonda yetişiyorlar.
İki senede bir yazın, saksılara yapı marketlerden aldığım torf'a eski saksılardan kopardığım dalları ekiyorum. Aynı yılın kışında çiçek açmaya başlıyorlar.

Kolay kökleniyorlar. Hatta şöyle söyleyeyim: bazen bir yaprak kopup rutubetli bir yere düşüyor. birkaç hafta içinde köklenmiş buluyorum.
Bu aylarda açmaya başlıyor.

Eğer
Aklıma gelen özel bilgiler:
Saksı iç mekanda değil. ama ayaz soğuğu da almıyorlar.
Saksı çok büyük değil, toprağın sulamalar arası tam kuruyor.
(Şimdi korkum küçük saksı kalançonun ağırlığından devrilebilir.)
Sulama suyuna biraç haftada bir çiçekli bitki gübresi (sıvı) ekliyorum.
Böceklerini düzenli ayıklıyorum.
biraz seviyorum:) ama çok ta sıkmıyorum.

Umarım seninkiler de en kısa zamanda açmaya başlarlar.
Selamlar toprak.

cemo
14-12-2011, 17:04
Sayfanız hayırlı uğrulu olsun sevgili toprak.
Cıvıl cıvıl çiçekli iştah acıcı gerçekten. Kalonşolarınız oldukça memnun, sizi sevdikleri belli.
Şimdiden açmaya başlamışlar. Kapalı balkonun da avantajı bu sanırım. Benimkiler dışarıda durduğundan henüz coşkulu açmaya başlamadılar.
Çok sebatkar bir bitki kalonşolar, ne de olsa sukulent ailesi değil mi:))

Keyifler içerisinde oturun balkonunuzda. Selamlar.

alcen
14-12-2011, 17:07
Sn. Toprak, sayfanız hayırlı olsun. Herşey çok güzel ama, yılbaşılarınız bir başka sağlıcakla kalın.

cemo
14-12-2011, 17:11
Yılbaşı çiçeklerimin neden güzel açmadığını da çözdüm sayenizde. Ben geniş saksıya aldım, yazık sıkıştılar diye:( O zamandan beri açmıyorlar. Demek kök yapıyor çiçek vermiyor yeri geniş gelince. Saksıyı dar edeyim de görsünler:))

Pet bardaklarda ne de güzel açmış sizinkiler. Tebrik ederim.

toprak
16-12-2011, 15:39
Sayfanız hayırlı uğrulu olsun sevgili toprak.
Cıvıl cıvıl çiçekli iştah acıcı gerçekten. Kalonşolarınız oldukça memnun, sizi sevdikleri belli.
Şimdiden açmaya başlamışlar. Kapalı balkonun da avantajı bu sanırım. Benimkiler dışarıda durduğundan henüz coşkulu açmaya başlamadılar.
Çok sebatkar bir bitki kalonşolar, ne de olsa sukulent ailesi değil mi:))

Keyifler içerisinde oturun balkonunuzda. Selamlar.

Teşekkür ederim.
Kalançolarım yavaştan açmaya başladılar. 1 hafta içinde resimlerini koyarım herhale.
Selamlar sevgiler.

toprak
16-12-2011, 15:42
Sn. Toprak, sayfanız hayırlı olsun. Herşey çok güzel ama, yılbaşılarınız bir başka sağlıcakla kalın.

Teşekkür ederim

Yılbaşı çiçeklerimin neden güzel açmadığını da çözdüm sayenizde. Ben geniş saksıya aldım, yazık sıkıştılar diye:( O zamandan beri açmıyorlar. Demek kök yapıyor çiçek vermiyor yeri geniş gelince. Saksıyı dar edeyim de görsünler:))

Pet bardaklarda ne de güzel açmış sizinkiler. Tebrik ederim.

Birazdan yeni resimlerini koyacağım.
Yılbaşılar geniş saksıda sadece dal budak veriyor. Kök salıyor. Çiçekler ancak saksıya hakim olunca çıkıyor.
Tekrar hoşçakalın.

toprak
16-12-2011, 15:47
Geçen gün çektiğim resimleri, yılbaşı sevenlerle paylaşayım dedim.
Aslında hepsi pet bardaklar içinde, toprak olarak sadece kum kullanıyorum. Çok susuz bırakmamaya çalışıyorum.
Herkese iyi günler dilerim.

nardane
16-12-2011, 17:23
Yılbaşı çiçekleriniz nasıl güzel açmışlar maşallah.Ellerinize sağlık , harika görünüyorlar.
Bana çocukluğumu hatırlattı , canım annemin çiçeklerindendi.
Kalançolarda açınca eminim çok şahane olacaklar.Benim kalançoda henüz açmadı.
Selamlar

toprak
20-12-2011, 17:55
Yılbaşı çiçekleriniz nasıl güzel açmışlar maşallah.Ellerinize sağlık , harika görünüyorlar.
Bana çocukluğumu hatırlattı , canım annemin çiçeklerindendi.
Kalançolarda açınca eminim çok şahane olacaklar.Benim kalançoda henüz açmadı.
Selamlar

Teşekkür ederim,
Sanırım yılbaşılar yerlerini beğendiler.
Kalançolar açar açmaz resimlerini koyacağım.
Ben de sabırsızlıkla onları bekliyorum.

bladimir
21-12-2011, 23:26
Çeşit çeşit bitkiler... harikalar!

Güzin Çakar
22-12-2011, 08:19
Gözlerim bayram yaptı. Bitkileriniz çok bakımlı ve sağlıklı görünüyorlar. Özellikle 2,5 yaşındaki çiçeğinizin gözlerinin içi gülüyor. Bu ne sevimlilik böyle...Dilerim yüzündeki gülümseme hiç eksilmesin...Sevgilerimle...

toprak
22-12-2011, 14:53
Çeşit çeşit bitkiler... harikalar!

Teşekkür ederim.
Size de renk renk çiçeklerle dolu bir balkon (veya bahçe) dilerim.
Her şey bir saksı ile başlar.
tercübelerle gelişir.

toprak
22-12-2011, 14:56
Gözlerim bayram yaptı. Bitkileriniz çok bakımlı ve sağlıklı görünüyorlar. Özellikle 2,5 yaşındaki çiçeğinizin gözlerinin içi gülüyor. Bu ne sevimlilik böyle...Dilerim yüzündeki gülümseme hiç eksilmesin...Sevgilerimle...

İnanın akşam olmasını ve eve dönüp çiçeklerle ilgilenmeyi dört gözle bekler oluyor insan.
Ama en güzel çieklerim biri 2,5 yaşında diğeri 10 yaşında.

Bir de çiçeklerin tam açma mevsimi gelince hiç bir şeyi kaçırmak istemiyorum.
Bol çiçekli günler dilerim.
Hoşçaklın.

hüzün
22-12-2011, 18:36
yılbaşı çiçeklerinize bayıldım doğrusu minicik bardakta ne güzel açmışlar maaşallah,
balkona mı yoksa içerde mi duruyorlar?

toprak
23-12-2011, 17:53
yılbaşı çiçeklerinize bayıldım doğrusu minicik bardakta ne güzel açmışlar maaşallah,
balkona mı yoksa içerde mi duruyorlar?

Teşekkür ederim,
Balkondalar, ama balkon camekanlı.
Yani doğrudan ruzgar ve ayaz almıyorlar.
Ama ayrıca ısıtma da yok.
Sadece Sabah güneşi biraz ısıtabiliyor. Diğer saatler soğuk.
Darısı başınıza.
Selamlar, sevgiler.

Güzin Çakar
24-12-2011, 07:45
Ama en güzel çieklerim biri 2,5 yaşında diğeri 10 yaşında.

Sayın toprak 10 yaşındaki çiçeğinize haksızlık ettiğimi düşündüm. Ama kabahat(!) sizde. İkisini de kocaman öptüm...

fikreteren
24-12-2011, 22:40
Yılbaşılar harika.. Ellerinize sağlık.

berçin
26-12-2011, 11:54
Sn.Toprak yılbaşı çiçekleriniz muhteşem,emeğinize sağlık.Toprak olarak sadece kum kullanıyorum demişsiniz,biraz açarmısınız?Ben anlamadım da:))kalançolarla ilgili verdiğiniz bilgiler için de teşekkür ederim.Esen kalın

toprak
26-12-2011, 22:25
Yılbaşılar harika.. Ellerinize sağlık.

Teşekkür ederim. Güzel ziyaretiniz bizi (çiçekler ve beni) mutlu etti.

Sn.Toprak yılbaşı çiçekleriniz muhteşem,emeğinize sağlık.Toprak olarak sadece kum kullanıyorum demişsiniz,biraz açarmısınız?Ben anlamadım da:))kalançolarla ilgili verdiğiniz bilgiler için de teşekkür ederim.Esen kalın

Başlangıçta yılbaşıları toprağa (torf, kum,toprak, gübre) karışımına ekmeyi düşünüyordum. İstanbul dışına yaptığım yolculukların birinde bir dere yatağından aldığım kumum vardı. Forumda köklendirme ve topraksız tarım konularını okuyordum. Köklendirme için toprak yerine hep kum-perlit öneriyorlar. Ben de bir deneyeyim dedim. Kaktüsler ve yılbaşılar kumu çok sevdiler.

Kum toprağa göre çok çabuk kuruyor. Allahtan Yılbaşılar oldukça dayanıklı. Ruhlarında biraz kaktüslük var. Gübresini suya karıştırarak azar azar veriyorum. Yaprak çoğaltmak için küçük saksıdaki kum olara yeterli gelmiyor. Ama çiçek açıyorlar. (bu hafta artık çiçekler son demlerini yaşıyor)

Normal toprak bazen tehlikeli de oluyor. Çok besleyici toprak aynı zamanda bakteri ve mantarları için de ideal bir ortamdır. Benim normal sasıda olan iki yılbaşı çiçeğimden birini üç sene önce annemlere bırakmıştım. Orada biraz fazla sulamışlar, kök çürümesi başlamıştı zor kurtardım.

Kumu ise yılda bir kez değiştiriyorum. Çunkü çiçeklere verebilcek minerali kalmıyor. Bunu yeşil kısımların sararmasından anlıyorum. Fazla kum da gerekmiyor.

Siz eğer deneyecekseniz belki kuma biraz nem tutma yeteneği katsın diye torf ve mangal kömürü kırıntısı katabilirsiniz. Çok eski bir dergide okumuştum. Kaktüs benzeri bitkiler için idal harç karışımları vardı. Şimdi evde değilim. Eve dönünce o yazıyı bulmaya çalışacağım.
Ben de bu sene su tutma yeteneği artsın diye kuma top şeklideki sulu jelatinlerden eklemeyi düşünüyorum.

Umarım çiçekleriniz sizi her zaman mutlu ederler, tabi ki siz de onları.
Hoşçakalın, sevgiyle kalın.

toprak
26-12-2011, 22:28
Sayın toprak 10 yaşındaki çiçeğinize haksızlık ettiğimi düşündüm. Ama kabahat(!) sizde. İkisini de kocaman öptüm...

Asıl kabahat bende, hiç resmini koymamışım ki, bak utandım şimdi.

Eve dönünce sizin yerinize de onları yanaklarından öpeceğim....

17mine
27-12-2011, 02:11
Bu mevsimde bizlere balkonunuzu açarak verdiğiniz şölen için çok teşekkürler.Benim gibi evdeki çiçekleri bir türlü hayatta tutamayan biri olarak gıpta ile seyrettim.Teşekkürler.

berçin
27-12-2011, 11:51
Mutlaka deneyeceğim,ama ben artık çiçekleri seneye görürüm herhalde,anladığım kadarıyla çiçek mevsimi geçiyor.Adı üstünde Yılbaşı:))Sizin de biran önce çiçeklerinize kavuşmanızı dilerim.Bilgi paylaşımınıza da ayrıca teşekkür ederim,esen kalın

toprak
27-12-2011, 21:44
Bu mevsimde bizlere balkonunuzu açarak verdiğiniz şölen için çok teşekkürler.Benim gibi evdeki çiçekleri bir türlü hayatta tutamayan biri olarak gıpta ile seyrettim.Teşekkürler.

Elimden geldiğince çiçekseverleri ağırlamaya çalışacağım. Bu yılın son çiçekleri kalançolarım kaldı. onları da yakında göstreceğim. Sonra kısa bir kış uykusu, şubatta ise artık bahar hazırlıkları başlar.

Ben de diğer balkon-bahçe ve konuları severek bazen kıskanarak takip ediyorum

toprak
27-12-2011, 22:12
Mutlaka deneyeceğim,ama ben artık çiçekleri seneye görürüm herhalde,anladığım kadarıyla çiçek mevsimi geçiyor.Adı üstünde Yılbaşı:))Sizin de biran önce çiçeklerinize kavuşmanızı dilerim.Bilgi paylaşımınıza da ayrıca teşekkür ederim,esen kalın

Bir aksilik olmazsa yarın İstanbula dönüyorum. Gerçi bu sefer Bursa'da topu topu 3 gün kaldım. Yine de evime döneceğim, ev halkına kavuşacağım, sevinçliyim...
...ama acaba kalançolar açmış mı? merak etmıyor da değilim.

Bilgi ve tecrübe paylaştıkça güzel;)
Selamlar, sevgiler, mutlu günler.

toprak
09-01-2012, 11:44
Kışın kar ve soğuyla çöktüğü buz gibi günlerdeyiz. Ama kapalı balkon ayrıcalığı ile çiçeklerim hiç eksik olmuyor:)
Önce kalançolarım çiçeklenmeye başladılar, Kırmızı ağırlıklılar. Bir tane turuncu kalmış, Sarı da az. Demekki kırmızılar çok dah güçlü ama renkleri biraz pembeleşmiş.

toprak
09-01-2012, 11:50
Bir kaç poz daha kalanço.

Müstakbel bir sarı daha, Yandaki naneler biraz susuz kalmışlardı. Hemen suladım.
263198

Bir önceki Mesajdaki Kalançonun başka bir açısı
263199

toprak
09-01-2012, 11:58
Ön balkonda duran Yılbaşını, Kar ihtimali nedeniyle arka balkona taşıdım. Bu arada o da çiçeklenmiş
263200

Geçen hafta Bursa'da IKEA'da indirimde 12 TL'ye orkide aldım. Çiçekleri dökülmüş, açıncaya kadar rengini bilmiyorum.
263201

Bardaktaki Yılbaşıların çiçekleri ise artık geçti.
263202

toprak
09-01-2012, 12:10
Gelelim ön balkona....
Yağmur altında titreyerek kışı geçiren saksılar.

Kasımpatıları budadım, bahara doğur gübreleyeceğim. Simdilik dinlenmeye bıraktım. Bu sene saksılarını değiştirmeyeceğim. yerde duruyorlar.

Sardunyalar da hala çiçekler var. Bahara doğru belki biraz daha budarım. Onları da trabzana astım.

Bardakta köklenen bir sardunyam vardı, ruzgar onu cam kenarından düşürmüş.
Birkaç dalı kırılıp kopmuştu. Hemen ilk yardım yaptım. Büyük saksısı hazır ama baharı bekliyorum.

Hepinize sevgiler selamlar.
Balkondaki çiçeklerinizi sakın ihmal etmeyin:)

vehibe
09-01-2012, 12:36
Sayın Toprak, küçücük balkonunuzda güzellikler yaratmışsınız.
Sizlerin balkonlarınızı görünce hevesim daha da artıyor, ekmek için ha bire çiçek fideleri
toplayıp getiriyorum. :) şimdide tam çiçek ekme zamanı.

berçin
11-01-2012, 15:35
Kalançolarınız ne güzel açmış,darısı başıma.Bende kapalı balkonumda ki mobilyaları çıkartıp kışa dayanıksız bazı bitkilerimi oraya yerleştireceğim.83.mesajınızda belirttiğiniz gibi kapalı balkon,sürekli açan çiçekler görmek için iyi bir olanak.Selamlar.

meh12
11-01-2012, 15:50
Çok güzel çiçekleriniz var .İyi baktığınız çok belli.Özellikle kaktüsleriniz çok ilgimi çekti

Manolya_
11-01-2012, 16:58
Sayın Toprak,
Güzel bir kışa hazırlık çalışması yapmışsınız, ellerinize sağlık.
Bu mevsimde açan çiçekler sayesinde, iç karartan kış günlerini hep birlikte atlatacağız inşallah.
Ben kalacholerimi kapalı balkona almaya cesaret edemedim hala mutfakta tutuyorum. Donar diye korkuyorum.
Balkon kapalı olsa bile soguk bu nedenle teredüt ettim.
Mutfakta yerimde dar, kapalı balkonaalsammı ki acaba ?
Saygılar

toprak
15-01-2012, 14:45
Kalançolarınız ne güzel açmış,darısı başıma.Bende kapalı balkonumda ki mobilyaları çıkartıp kışa dayanıksız bazı bitkilerimi oraya yerleştireceğim.83.mesajınızda belirttiğiniz gibi kapalı balkon,sürekli açan çiçekler görmek için iyi bir olanak.Selamlar.

Selamlar,
Kapalı balkonlar kışın çiçeklerimin kurtarıcısı oluyor. Çünkü ev ortamına aldığımda bir çoğu bozuluyor. Aslında ev içinde fazlaca yerim de yok. Kalanço, yılbaşı gibi çiçekler de kışın balonu renklendiriyor.
Kolay gelsin. Bol çiçekler.

toprak
15-01-2012, 15:00
Sayın Toprak, küçücük balkonunuzda güzellikler yaratmışsınız.
Sizlerin balkonlarınızı görünce hevesim daha da artıyor, ekmek için ha bire çiçek fideleri
toplayıp getiriyorum. :) şimdide tam çiçek ekme zamanı.

Teşekkür ederim,
Sadece bir cam kenarım olsaydı bile, yine de saksılarım eksik olmazdı.
Çiçeklerim de beni hiç üzmezler.

Çiçek ekmek için her zaman idealdir. Onların seveceği sıcaklık ve ışık varsa sizi hiç üzmezler. Bu mevsim çuha, menekşe gibi mevsimlik kış çiçekleri, soğanlı lale gibi çiçekleri veya çok yıllık bazı çiçekler ekebilirsiniz. Bazı çiçekler ise şubatı, martı bekleyip öyle ekmek gerekir.

Kışın çok sulamayın. Bekleyin toprak kurusun. Haftada bir, ya da iki haftada bir sulayın. Eğer toprak nemliyse hiç sulamayın.

Kolay gelsin, bol çiçekler.

toprak
15-01-2012, 15:06
Çok güzel çiçekleriniz var .İyi baktığınız çok belli.Özellikle kaktüsleriniz çok ilgimi çekti

Merhaba,
Çok egzotik ve ender çiçeklerim yok aslında. Hepsi sıradan ama dayanıklı çiçekler. Bakınlarını yapıyor ve ilgileniyorum. Onlarda bana çiçeklerini sunuyorlar.
Yuvarlak ve büyük çiçek açan kaktüsüm, Echinopsis türlerinden biri olmalı. Adını tam bilmiyorum. Ama 5-6 yıllık olunca çiçek açmaya başladılar. Yaz kış balkonda dış ortamdalar. Aynı türün iç oramda büyüttüklerim ise hiç çiçek açmadılar.
Hoçakalın.

toprak
15-01-2012, 15:26
Sayın Toprak,
Güzel bir kışa hazırlık çalışması yapmışsınız, ellerinize sağlık.
Bu mevsimde açan çiçekler sayesinde, iç karartan kış günlerini hep birlikte atlatacağız inşallah.
Ben kalacholerimi kapalı balkona almaya cesaret edemedim hala mutfakta tutuyorum. Donar diye korkuyorum.
Balkon kapalı olsa bile soguk bu nedenle teredüt ettim.
Mutfakta yerimde dar, kapalı balkonaalsammı ki acaba ?
Saygılar

Selamlar,
Eğer hep iç ortamda bakmışsanız, balon kapalı olsa da belki soğuk onları küstürebilir (%10 ihtimal). Biraç saksınız olsaydı, birini denemek için balkona koyabilirdiniz.

Balkon kapalı ise donmamaları lazım, ama belli olmaz. Bu hafta ilk kez Mecidiyeköy'de kar gördük. :)

Benim balkonda kombi de çalıştığı için sıcaklık sıfırın altına düşmüyor. Üstelik camlardan biri de biraz açık (böylece rutubet olmuyor).
Karar sizin. Kolay gelsin.

hüzün
15-01-2012, 18:44
elimde yıllardır ölmeyen ama büyümeyen ve açmayan bi ryılbaşı çiçeğim var, acaba bir dal kırıp kuma gömsem bu mevsimde tutar mı? Sizinkilere baktıkça bakasım geliyor maaşallah.

toprak
15-01-2012, 20:32
elimde yıllardır ölmeyen ama büyümeyen ve açmayan bi ryılbaşı çiçeğim var, acaba bir dal kırıp kuma gömsem bu mevsimde tutar mı? Sizinkilere baktıkça bakasım geliyor maaşallah.

Bence şubatı, martı bekle, toprak ısınsın. çünkü şimdi yeni kök atmazlar.
Kapalı balkon varsa kuma ek, kum süreli nemli olsun. Ancak kum kuruyunca sula. Kök saldıklarını farkedince, %50 kum, %50 torf karışımına aktar.
Saksı çok büyük olmasın. (benim fotolara bakabilirsin). Ayda bir sıvı kaktüs gübresi ver. Benimkiler eğer dış ortamda ise çiçek açıyorlar.
Odadakiler ise yaprak veriyor, belki sadece bir tane çiçek açıyorlar, o kadar.
Sizinkiler bu sene açarlar mı bilmem, ama umarım önümüzdeki yılbaşı sizi çiçekleri ile sevindirirler.
Kolay gelsin.

hüzün
16-01-2012, 19:09
teşekkür ediyorum Toprak:)

seyfi0505
30-01-2012, 21:02
ellerinize saglık

toprak
01-02-2012, 18:50
ellerinize saglık

teşekkür ederim.

toprak
24-02-2012, 11:38
Merhabalar....
Hala titresek de hızla ve kaçınılmaz olarak bahara yaklaşıyoruz:)
Havalar nihayet ısınacak.
Erikler çiçek açacak.
Sabahları kuşar cıvıldayacak.
Güneş bizden evvel doğacak.

İki aydır arka balkonumu neşelendiren Kalançolarımın son fotoları
Resimlemek için mutfak masasına taşıdım.

toprak
24-02-2012, 11:42
İnsanın içini açıyorlar.
Pembe olanlar geçen sene Turuncu açıyoru.
Nasıl oldu anlamadım.
:p

toprak
24-02-2012, 11:44
Bir köşede sarmaşığa dönmüş nanem.
Yazın yaprakları irileşiyor.
Kışın küçülüyor.

toprak
24-02-2012, 11:51
Yılbaşılar çiçeklerini çoktan döktüler.
Bu sene onları daha büyük bardaklara aktaracağım.
Belki saksı da ayarlayabilirim.
Toprakları için ağırlıklı olarak kum kullanacağım.

toprak
24-02-2012, 11:56
Ara köşede kaybolan, hatta zaman zaman unuttuğum Orkide.
270545

fiyatı yaklaşık 20 TL gözüküyor. Ama çiçeksiz aldığım için 12 TL ödedim.

270546

Henüz açmadığı için rengini bilmiyorum.
Çiçek sapından bir filiz vermiş. :p

270547

Sevgi Durul
24-02-2012, 12:06
İnsanın içini açıyorlar.
Pembe olanlar geçen sene Turuncu açıyoru.
Nasıl oldu anlamadım.
:p

Sayın toprak, öncelikle kalanchoelerinizin çiçekleri çok yoğun ve çok güzeller. Emeklerinize sağlık.

Bu bitkinin çiçeğindeki renk değişimi aldığı güneş ışığının yoğunluğuna göre değişebiliyor. Benim balkonda turuncu olarak açan kalanchoemin çiçeği, içeri aldığımdaki açışında sarı olmuştu.

toprak
24-02-2012, 12:09
Son olarak ön balkonda kendi hallerinde kışı geçiren çiçekler.
Kasımpatı, sardunya, v.s., v.s.

Kar yağdığı günlerde kapalı balkona kaçırdım.
Ölmeden kurtuldular.

Baharla beraber canlanacak çiçeklerin yeni görüntülerini de sizlerle paylaşacağım.

Hoşçakalın.

sakdag
24-02-2012, 12:12
Sayın Toprak, kalanşolarınız ne kadar canlılar maşallah, renk renk açmışlar. Bir an için bahar geldi sandım... ;)

toprak
24-02-2012, 12:15
Sayın toprak, öncelikle kalanchoelerinizin çiçekleri çok yoğun ve çok güzeller. Emeklerinize sağlık.

Bu bitkinin çiçeğindeki renk değişimi aldığı güneş ışığının yoğunluğuna göre değişebiliyor. Benim balkonda turuncu olarak açan kalanchoemin çiçeği, içeri aldığımdaki açışında sarı olmuştu.

Teşekkür ederim
Kalançolar da ilginçmiş:)
Geçen sene eşim bana hediye olarak turuncu rengini almıştı.
Bu sene pembeleşmişler.

toprak
24-02-2012, 12:18
Sayın Toprak, kalanşolarınız ne kadar canlılar maşallah, renk renk açmışlar. Bir an için bahar geldi sandım... ;)

Size de Merhaba,
İltifatınız için teşekkür ediyoruz. (ben ve çiçeklerim)
Hepimiz bir umut baharı bekliyoruz.
Artık gelse.

nardane
29-02-2012, 16:07
Sevgili toprak kalançolarınız harika görünüyor, ne kadar canlalar maşallahhhh.
Ellerinize sağlık ,süperler.
Benimkiler garibim öylece duruyorlar.Sormak istiyorum acaba besin vs veriyor musunuz , nasıl bakıyorsunuz bahsederseniz çok memnun olurum.

serkan_istanbul
01-03-2012, 13:06
Maşallah bayıldım kalançolarınıza bayıldım. ellerinize sağlık.

toprak
01-03-2012, 23:58
Sevgili toprak kalançolarınız harika görünüyor, ne kadar canlalar maşallahhhh.
Ellerinize sağlık ,süperler.
Benimkiler garibim öylece duruyorlar.Sormak istiyorum acaba besin vs veriyor musunuz , nasıl bakıyorsunuz bahsederseniz çok memnun olurum.

Teşekkürler, darısı başınıza.
Yaz sonuna doğru kırıp yeni saksılara ekiyorum çiçek tomurcukları belirince (o da aralık, ocak ayı gibi) iki haftada bir hafif sıvı gübre ile gübreiyorum. (çiçekli bitkilere yönelik olanlarla)

Aynı saksıda (daha doğrusu toprakta) en fazla iki sene kalıyorlar.
Köklenmeye oldukça elverişliler, dal veya yaprak farketmiyor. Hemen tutuyorlar.

Toprağı kurudukça suluyorum.

toprak
01-03-2012, 23:59
Maşallah bayıldım kalançolarınıza bayıldım. ellerinize sağlık.

Çok teşekkür ederim;)

toprak
10-04-2012, 09:57
Ben de havaların ısınmasını bekliyorum ama nafile.
Balkon işlerinde saksı değiştirmeye bir türlü başlayamadım.
Bu hafta sonu inşallah.

Çiçeklerimin son durumları:
Önce kalançolarım.
Biraz böceklenme var. ama henüz kritik değil.
Zaten birkaç ay sonra ana çiçekleri söküp çeliklerini ekeceğim.

toprak
10-04-2012, 10:01
Bu da İKEA'dan hnüz çiçeksizken ucuza aldığım Orkide.
Yavaş yavaş çiçekleniyor.
Rengini merak ediyorum.
Sanki beyaz gibi.

toprak
10-04-2012, 10:04
Salatalarımın vazgeçilmezi NANE
Kırpıp kırpıp yiyorum.
Ne kötü bir sahibi var :)

serkan_istanbul
10-04-2012, 10:04
yalınkat çeliklerden isterim günaydın

toprak
10-04-2012, 10:13
Sardunyalarım kışı sorunsuz atlattılar.

281630

3 saksı pembe top (renkleri kışın koyu pembeye döndü), 1 saksı ceylan. bir müstakbel saksı kırmızı top.(Henüz pet şişede).

281629

Yaramaz kuşlar gelip gelip sardunyalarımdan yaprak çalıyorlar. Herhalde yuva yapacaklar.

281631

Bunlar da kasımpatılarım. Bir de şimdilik pet şişede büyüyen salkım söğüt fidan :)
Saksı değiştirirken Kasımpatılarımın herbirini iki saksıya böleceğim.

toprak
10-04-2012, 10:16
yalınkat çeliklerden isterim günaydın

Tamam,

Kırmız, pembe (önceden turuncuydu) ve sarı var.
size gönderirim.

toprak
10-04-2012, 10:28
Bauhaus ve Koçtaştan dayanamadım ve birkaç çiçek aldım
(Ne komik. Nalbur dükkanına gidiyorsun be çiçek alıyorsun)

İşte Balkonumun yeni üyeleri.
Gerçi saksı değiştirince Menekşeleri iş yerime götüreceğim.

281642

Bu saksıda Akşam sefaları var üstte çikanlar tohumdan ama asıl sultanlar toprak altındaki köklerinde yatıyorlar, yakında çıkarlar inşallah.

281643

Gülüm çok iyi gidiyordu ama ben Eskişehire gidince demek az sulamışlar bizim evdekiler. Ama kritik değil gibi.

281644

Bu çiçek soğanını sardunyalarımın altına koymuştum. Sonra unutmuşum.

281645

toprak
10-04-2012, 10:34
Kaktüslerin durumu da fena değil.
Ama çok azgın çoğalıyorlar.
Ve hiç sevemiyorum onları :)
Eskiden bir ara kaynanadili vardı.
O ne ızdıraptı. Hem batıyor hem de yakıyor.

toprak
10-04-2012, 10:37
Son resim karşi bahçedeki Yabani Vişne olsun.
Gelin kızımız.

Herkese selamlar sevgiler,
Toprak.

serkan_istanbul
15-04-2012, 13:56
Kaynana dili bende var inşallah çiçekjlerinide göreceğim seviyorum birde ona yılbaşı aşıladım bence kaynana deyip geçmeyin. Kalanşolarınızın hayranıyım. sevgiyle kalın. biber fideleri için eminönü bence çok iyi .

toprak
16-04-2012, 11:46
Kaynana dili bende var inşallah çiçekjlerinide göreceğim seviyorum birde ona yılbaşı aşıladım bence kaynana deyip geçmeyin. Kalanşolarınızın hayranıyım. sevgiyle kalın. biber fideleri için eminönü bence çok iyi .

Bende seviyorum. Konu sevgi değil. Çok hırçın bir bitki. Saksı değiştiriyorum veya toprağını çapalayaım diyorum. Kalan vaktim akşama kadar ekimdeki dikenleri cımbızla ayılamakla geçiyor :p

Eminönü'yü bende severim. Evlenmeden önce uğrak yerimdi. Şimdi ise kırk yılda bir.

Ama şimdilerde iş için çok dolaşıyorum. Yalova'dan geçerken mutlaka bir çiçekçinin önünde durur ve gezmeden edemem.

elifnaz
17-04-2012, 21:09
Sevgili toprak balkonunuza bayıldım.Hepsi harikalar ama başrolde kalanşolar. Benim henüz iki adet var ama aram sizinki kadar iyi değil. Alındığı gibi duruyorlar ilerleme yok. Sizce balkonda mı yoksa içerde mi tutmalıyım?

toprak
18-04-2012, 00:07
Sevgili toprak balkonunuza bayıldım.Hepsi harikalar ama başrolde kalanşolar. Benim henüz iki adet var ama aram sizinki kadar iyi değil. Alındığı gibi duruyorlar ilerleme yok. Sizce balkonda mı yoksa içerde mi tutmalıyım?
Merhabalar,
Benim kapalı balkon sabah güneşi alıyor.
Bir cam açık ve ortam taze hava alıyor.

Açık balkona koyduklarım; yaprakları güzel ama çiçeklenme o kadar olmuyor.
Güneş bu kez yakıyor. Kışın da dondan hemen etkilenip ölüyorlar. Soğuğa dayanıksız.
Ev içinde ise cılızlaşıyor. Bol güneş almalı.

Eğer toprağı 3. yılında ise bence toprağını yenile.
Veya kıracağın bir dalı hatta yaprağı yeni saksıya ek.
Eski saksıdaki bir süre sonra uzayıp gövdesi yapraksız kalıyor. Çirkinleşiyor.

Benimkiler humuslu (torflu) toprakta gayet iyi gelişim gösterdiler.

Çiçeklendirici gübrelerden ayda bir kez su ile ver.

Gerçi kitaplarda çok su istemez diyorsa da ben 2-3 günde bir baktığımda toprağı kurumuş buluyor ve hemen suluyorum. Su bol verilip saksı altından taşmalı (evi batırmadan) Çok sık sularsan da aşırı yaprak veriyor.
Yani iki arada bir derede kalıyorsun.

Benim yaptıklarım işte bunlar.
Sana da kolay gelsin.
Bol çiçekler.

elifnaz
18-04-2012, 08:56
Sevgili Toprak verdiğin bilgiler için çok teşekkürler. Önerilerini dikkate alıcam. Umarım başarabilirim.

toprak
22-04-2012, 23:44
Ceylan gözü sardunyam açmış;):p
Rengi eflatun.
Fotoğrağ makinası tam yansıtamıyor.

En alttaki emektar pembe top sardunyalarım.
Bu arada kızım ben yokken renkli çiçeklerini yolup yolup aşağıa atıyor :mad:

toprak
22-04-2012, 23:58
İkea'dan aldığım orkide beyazmış:)

toprak
23-04-2012, 00:15
Bu haftasonu saksı değiştime işine giriştim.
Kaktüsler ve servi yeni ve büyük saksılara taşındı.
Bardakta duran yılbaşımdan bazıları da artık bir saksıya kavuştu.
Darısı diğerlerine.
Bu arada söylemeden edemeyeceğim: Kızımda baş yardımcımdı.
Pek çalışkandır canım:)

Resimler temizlikten sonra çekildi ki, balkonun ne kadar battığı ortaya çıkmasın. :D

toprak
23-04-2012, 00:24
Evin yeni üyeleri.
Menekşelerin de saksıları değişti.

Canan
27-04-2012, 20:47
Çiçekleriniz harika, çok emek vermişsiniz onlar da gülümsemiş belli ama en güzel gülümseyen zeytin gözlü, kıvırcık çiçek ;)

toprak
27-04-2012, 21:11
Çiçekleriniz harika, çok emek vermişsiniz onlar da gülümsemiş belli ama en güzel gülümseyen zeytin gözlü, kıvırcık çiçek ;)

Teşekkür ederiz.
Saksıları değiştiriken beni yanliz bırakmadı hiç.
Abla o Abla.

serkan_istanbul
28-04-2012, 07:24
Çok şirin bir kızınız var maşallah. Ne kadar güzel bir çiçek allah sağlıklı uzun ömür versin.

nardane
28-04-2012, 18:45
Sevgili toprak , ceylangözlerinden gözlerimi alamadım.Muhteşemler çooook güzeller.

toprak
29-04-2012, 00:05
Sevgili toprak , ceylangözlerinden gözlerimi alamadım.Muhteşemler çooook güzeller.

Teşekkür ederim.

toprak
22-06-2012, 09:20
Aradan nerdeyse iki ay geçmiş.
Balkonumn son durumunu paylaşmak istedim.
Önce sardunyalara bir bakalım.

Pembe olanlar pek bücür kalıyorlar, ama bütün kuvvetlerini çiçeğe tohuma harcıyorlar. Onlar benim sevgilim:)

311098

Bir pembe-eflatun ceylan sardunyam var artık. Şimdi gövde yapmakla meşgul. Ama baharda çok güzeldi yani

311099

Bu da arada kalan glayöllüm. Geçen sene çiçeğini görememiştim. Kısmet bu seneye. Bir haftaya kalmaz.

311100

toprak
22-06-2012, 09:32
Sırada kaktüslerim var. Ekinopsis türü.
Bu sene saksısnı değiştirmiştim. Ama sanırım biraz büyük olmuş.
O da hemen büyüsün yani.
Bu sene de çiçeklerini esirgemedi:)

Saksısını değiştiriken köklerinin ne kadar az olduğunu farkettim.

311106,

Sanki biraz ürkütücü olmuş.

311107,

Bunlar ise arka balkonda bulunan saksılarım. İki kez çiçek verdi.

311109

toprak
22-06-2012, 09:43
Eskiden kalmış bir bonzai saksısına süs narını yerleştirdim.
Sanki mutlu gibi.
Geçen sene başka bir saksıda pek kalabalık içindeydi.
Kökleri yeterince ferah değildi.

Ayrıca şimdi sanki biraz bonzai gibi durdu.

311116

Bu da korsan servim. İki sene önce bir başka saksıda çıkmıştı. Önce yabani ot sanıp kopartacaktım. Ama acıdım. Biraz gelişince beni şaşırttı. Meğer serviymiş:)

311117

Bu da Minyatür gül.
Bu yaz bol çiçekli.
Birkaç hafta biraz dinlensin. Sonra tekrar budar, gübreler ve yine çiçeklendiririm.

311118

toprak
22-06-2012, 09:57
Beyaz orkidem, hani şu her yerde satılanlardan.
Bir zamanlar ne erişilmezdi.
Şimdi Yapı marketlere düşmüş.
İyi olmuş zaten çok şımarıklar:)

311119,

Bu bahar vahim bir kaza geçiridi.
Düştü, saksısı toprağı dört yana dağıldı, dalları yaprakları kırıldı.
Çiçekleri koptu.
Beni çok korkuttu.

Şimdi dirildi, tekrar kökleniyor.
Demek ki bakımım işe yaramış:)
Bu gördüleriniz birkaç haftalık kökler.

311121,

Bulunduğu ortam yazın çok sıcak. 35-40 dereceyi görüyor.
Ama o inatla dayanyor.

311120,

311122

toprak
22-06-2012, 10:10
Geriye ne kaldı gösterecek.

Kalançolarım son çiçeklerini açıyor.
Yavaş yavaş çelikler alıyorum.
Yeni çelikler köklenip hazır olunca eskileri sökeceğim.
Bu sayede kabuklu bitlerden de kurtulurum inşallah.
Bu utanmazlar Orkideye bile bulaşmak istediler de kolonyalı kulak çöpüyle tek tek temizledim.
Ama Kalançolardakileri ellemedim.
Bunları asıl bulaştıran kara karıncalar.
Kabuklu bitler sanki karıncaların inek sürüsü gibi.
Onları resmen çiçekten çiçeğe taşıyorlar.
311127

Bu arada birkaç çelik Yılbaşı kaldı haala saksıya geçiremediğim.
Üşengeçlik bu aralar diz boyu.

311128,
311129

Paşakılıcı.
Bu benim evdeki en eski çiçeğim. Bir sürgününü teyzeme vermiştim.
Ana saksı Annemlerde çürüdü.
Şimdi teyzemden birkaç dal alıp tekrar yuvaya getirdim.
25 senelik bir mazisi var bende.
Anısı çok.
311142

toprak
27-06-2012, 13:26
Geçen gün akşam kaktüssüm bütün çüçeklerini açtı.
Hemen resimlerini çektim ama beğenmedim (karanlık durdu)
Dün Sabah bir daha çektim.
Demek ki kaktüsler yaşlandıkça açık havada kalınca bol çiçekleniyorlar.
Tabi biraz da bakım var :p
Bu sabah hepsi soluyordu :(

sakdag
27-06-2012, 13:32
Çok çok güzel... Tek topuzdan aynı anda 8 çiçek, benimki de aynı anda 6 çiçek açmıştı. Diğer üyelerin echinopsislerini de takip ettim. Şampiyon sizin ki sanırım. ;)

toprak
27-06-2012, 13:38
Kırmızı top sardunya pembelerim gibi değil.
Onu kırık bir dal olarak yolda bulmuştum.
Az çiçek bol gövde yapıyor.
...312668,

312669

Bu da tek dal glayöl.
Galatasaraylı babamın anısına..

312671

toprak
27-06-2012, 13:44
Çok çok güzel... Tek topuzdan aynı anda 8 çiçek, benimki de aynı anda 6 çiçek açmıştı. Diğer üyelerin echinopsislerini de takip ettim. Şampiyon sizin ki sanırım. ;)

Öncelikle teşekkür ederim.
Muhakkak başka şampiyonlar vardır.
Kaktüs meraklıları çok.

Benimki çok yaşlı belki ondandır.
Bir de bu sene toprağını değiştirdim.
Güçlenmiş olmalı.

Çiçeğinin bir günlük olması kötü.
Henüz meyve tutturamadım.
Acaba başka bir tür mü gerekiyor yanında?

sakdag
27-06-2012, 13:49
Öncelikle teşekkür ederim.
Muhakkak başka şampiyonlar vardır.
Kaktüs meraklıları çok.

Benimki çok yaşlı belki ondandır.
Bir de bu sene toprağını değiştirdim.
Güçlenmiş olmalı.

Çiçeğinin bir günlük olması kötü.
Henüz meyve tutturamadım.
Acaba başka bir tür mü gerekiyor yanında?

Akşam açıp, ertesi gün öğleye doğru; arılar çiçeği bulamadan solduğu için tozlaşmada olmuyor maalesef.

Kaktüslerde fırçayla yapay tozlaşma çalışmaları yapıyorum ama echinopsisin çiçekleri çok zarif ve hassas, çiçeklere zarar vermemek için denemedim bende.

toprak
27-06-2012, 15:03
Akşam açıp, ertesi gün öğleye doğru; arılar çiçeği bulamadan solduğu için tozlaşmada olmuyor maalesef.

Kaktüslerde fırçayla yapay tozlaşma çalışmaları yapıyorum ama echinopsisin çiçekleri çok zarif ve hassas, çiçeklere zarar vermemek için denemedim bende.

Ben tozlaşmayı denedim.
Sanırım kendi kendine tozlaşmıyor.
Belki başka bir anaç lazım (?)
Elimdeki diğer saksılar hep bunun yavruları.
Yani genetik olarak aynı. (klonları)

Çiçekçileri dolaşıp Ekinopsisimin benzeri ama başka bir rengini bulursam, seneye deneyeceğim.