Bağlan

View Full Version : Mutfaktaki Kaktüs (Yenilebilinen Kaktus ve Meyveleri)

uyar11
04-12-2006, 00:49
Herkese Selamlar,

Actigimiz bu yeni konuda Yenebilinen kaktus ve meyvelerini taniyalim.
Bilgisi olan herkezi buraya davet ediyor ve paylasimlarini bekliyorum.
Saygilarimla,

uyar11
04-12-2006, 02:59
Ben bir giris yapayim isterseniz.
Bazi kaktuslerin meyvelerinin yendigini bilmeyen yoktur herhalde. Hatta ulkemizde de yetisen bazi opuntia (kaynana dili) turlerinin meyveleri artik marketlerde satiliyordur herhalde.
Ama kaktus filizlerinin de yendigini fazla bilen olmasa gerek, bu yuzden bu konuyla baslamak istiyorum ben.
Asagidaki linkte de goreceginiz gibi bazi mutfaklarda kullaniliyor.Bilhassa Guney Amerika ve Meksika mutfaklarinda.
http://www.rollybrook.com/nopales.htm

uyar11
04-12-2006, 03:04
pazarlarda satiliyor ve yemegi yapiliyor

5807

5810

5808

5809

uyar11
04-12-2006, 03:06
Hatta icecek, surup, seker ve marmelat gibi tatlilarida mevcut

58115812

58145813

bilgekaan
04-12-2006, 12:58
Diken İnciri (Opuntia ficus indica)

Meyvası yeniyor bütün akdeniz bölgesinde bulunur.Yalnız dikenleri farkına varmadan her yerinize batar. o zaman tek çare zeytin yağı sürmektir.
Soyulduktan sonra buzlukta sogutularak yenilirse güzel olur.Sulandığı zaman tatsız oluyor .
5818

Mine Pakkaner
04-12-2006, 14:30
Çok enteresan bilgiler oldu bunlar :)

papatyam
04-12-2006, 15:22
bu bitkilerin yenilebileceği hiç alıma gelmezdi doğrusu ,
hiç pazarda **** büyük marketlerde kendilerine rastlamadım zaten rastlasam ben onları yemem dikerim :)

malina
04-12-2006, 17:01
Diken İnciri yemiştim ama alışık olmadığım bir tat, hoşuma gitti denemez :)

Yaprakların yendiğini sizden öğrendim.

turunç
04-12-2006, 17:04
Bizim oralarda güneyde papuç inciri deniyor ve meyveleri buz içinde satışa sunuluyor.. Canım çekti bak şimdiiiii:)

uyar11
05-12-2006, 01:03
Bazi turlerin ise tarimi yapilmakta ve oldukca pahaliya satilmakta.
Pitaya **** Pithaya diye bilinen bu kaktus meyveleri oldukca lezzetli, dikensiz ve portakal buyuklugunde olabiliyor. Hylocereus turu sarilici kaktuslerin meyvesi olan bu tur gun gectikce yayginlamaya basladi. Cogu alanda oldugu gibi bu ise de Israil el atmis durumda ve coktan yetistirmeye baslamislar bile.
Iste bazi fotograflar.

5824

5825

5826

5828

5829

uyar11
05-12-2006, 01:10
Bunun yaninda taninmis bir kaktus olan Cereus peruvianus unda meyvalari revacta.

5831

5832

5833

5834

uyar11
05-12-2006, 01:53
Ayrica bazi mammilaria ve melocactus meyveleride kucuk olmasina ragmen oldukca lezzetli.
Zehirli kaktus meyvesine rastlanmamistir. Sadece cogunun meyveleri ya tatsiz **** kuru oluyor ama yukaridakiler ve asagidakiler istisna.

5840

5841

5842

uyar11
05-12-2006, 10:55
Asagida gordugunuz bitkinin kaktuslerle ne alakasi var demeyin zira gercek bir kaktus bitkisidir. kaktus ailesindeki tek yaprakli tur olan Pereskia lar yapraklarindan dolayi kaktuse pek benzemeselerde govdelerine baktiginizda kaktus dikenlerini gorebilirsiniz.
Ayrica bu turunde meyveleri yenmekte ama bizdeki ahlat (yaban armudu), musmula **** Trabzon hurmasi gibi iyice olgunlasmasi gerekiyor.
Benim gibi yeniyor diye ham iken yemeye kalkarsaniz zehirlendiginizi sanip doktorunuzu ararsiniz:o Zira olgunlasmamis meyveler bogazinizi ye yutaginizi kilitliyor sanki, ayni olay kucukken koyde de basima gelmisti, o zamanda olmamis ahlat yemeye kalkismistim:(

5859

5860

5861

5862

uyar11
05-12-2006, 12:51
Nette buldugum bir kaktus corbasi tarifi
Ingilizcesi iyi olanlar tercume ederse sevinirim.

Ingredients:
4 cactus pads (Nopales in Spanish)
2 medium-sized tomatoes
1 can of tomato sauce
3 cups of chicken broth
lime juice
2 cloves of garlic
1 medium red onion
oil
salt and pepper

1. Slice off thorns from cactus pads. I used a paring knife while holding the pad with a paper towel. Cut in small squares.
2. Pour a little oil in a hot sauce pot. Saute garlic until light brown, onions until transparent and tomatoes until mushy.
3. Add tomato sauce and bring to a boil over medium heat.
4. Add chicken broth and bring to a boil over medium heat.
5. Add cactus and let simmer for about 15 minutes until tender.
6. Add lime, salt and pepper to taste.

Kaynak:http://pabulum.ext212.com/?cat=18&paged=2

uyar11
05-12-2006, 13:08
Buda kaktus ve fasulyeden yapilan bir salata

Ingredients:
1 16 oz. can of drained kidney, wax, garbanzo and green beans
1 cup of chopped bell pepper
1/2 cup chopped onion
1/2 lb of fresh cleaned and diced cactus
Mix all ingredients and salt and pepper to taste, marinate overnight in refrigerator to blend flavors.
Makes about 8 servings.

praecox
05-12-2006, 13:14
Mutfak: otlar, sebzeler, meyveler
Doğal otlar, meyvelerle yapılanlar, sebze yemekleri, meyva ve sebzeleri saklama yöntemleri. Kesinlikle kendi pişirdiğinizi (mümkünse fotoğraflayarak) ekleyin. İnternet üzerinden bulduğunuz yemekleri lütfen kopyalamayın.

bu kaktüs yemekleri yukardaki konunun dışı bir konu mu? bir de türkçe olsa imiş...
yine de her kaktüsden bu salatayı denemeyin derim... özeliklede çiçek açan kaktüsle.;)

malina
05-12-2006, 13:46
belkide ayni tariflerin orada da olmasi gerekir ama şu da var ki kaktus severlerden kac kisi gidip de oradaki konulara bakiyor acaba?
Bence konu zenginliginin bir zarari olmasa gerek.
Yine de yoneticilere birakiyorum karari zira onlar gerekli gordugunde zaten konuyu uygun yere tasiyorlar sagolsunlar.

Doğrusunu isterseniz, tarif var mı dediğime pişman oldum :) Tüm suç benim!

Sadece denenmiş, yenip bir zarar görülmemiş tarifler yazılsa iyi olacak.

Bunları pek "yenecek(!) şey" kategorisine katamadığım için, mutfak bölümüne taşımak istemiyorum. :)

harbour of tears
08-12-2006, 13:32
Ben dikenleri mecazi anlamda kullanmıştım. Bahsettiniz kaktüsün içindeki aktif maddenin tehlikesinden dolayı.

:D

elinde peyote olan varmı acaba :rolleyes:

tiya
09-12-2006, 12:14
"Hint İnciri" de denilir. Sayın Malina, sert ve çok sayıda olan çekirdeklerinden dolayı sevmemişsinizdir.

İncir ve üzüm gibi meyvelerin çekirdeklerinin çiğnenmesi öğütlenir ama Hint İncirinde bu işlem zordur.

Normal incir fazla yendiğinde ishale neden olurken, bu tür, ishalden kurtulmak için kullanılır yöremizde.

Todor
12-12-2006, 08:03
11inci mesajdaki 2 ve 3 numaralı resimlerdeki kırmızı meyve, dragon fruit, ejder meyvesi olarak ülkemizde yavaş yavaş piyasaya girmekte.

uyar11
12-12-2006, 12:12
11inci mesajdaki 2 ve 3 numaralı resimlerdeki kırmızı meyve, dragon fruit, ejder meyvesi olarak ülkemizde yavaş yavaş piyasaya girmekte.

Sevgili Todor,

Israil kaynakli olan bu meyva acaba ulkemizde de uretilemezmi? Albenisi olan bu meyva oldukca gosterisli ve pahali bir meyva.
Acaba fiyatlari hakkinda bir bilginiz varmi?

Todor
12-12-2006, 12:21
Ülkemizde az da olsa üretiliyor. Fiyat olarak net bir bilgim olmamakla beraber, lüks manavlarda tane ile satıldığını biliyorum. Hatta benzer meyveler ramazanda yüksek fiyatlarından dolayı tv.de haber olmuştu.

bilgekaan
12-12-2006, 14:40
Serada üretilebileceğini düşünüyorum, çünkü soğuğa karşı çok hassas.Tohum alıp evde çimlendirdim daha çok küçükler ve çok yavaş büyüyorlar.Baharda havalar ısınınca çimlendirmek daha mantıklıydı ama dayanamadım.Şu an 10 kadar fide var .inşallah büyütmeyi beceririm

uyar11
13-12-2006, 04:56
Sevgili bilgekaan,

Sizin gibi bende ayni sekilde tohumdan yetistirmistim yillar once. Cok kolay cimleniyorlar ama dediginiz gibi cok yavas buyuyorlar. Yetiskin bir bitki elde edebilmek icin yillarca beklemek gerekiyor. Ayrica belirttiginiz gibi soguga cok hassaslar, ozellikle genc bitkiler, buyudukce bu hassasiyetleri biraz daha azaliyor ama yinede 8 dereceden asagisi olumcul olabiliyor. Sanirim ulkemizde ancak sera sartlarinda yetistirilebilinir.
Sevgili Todor azda olsa ulkemizde yetistiriliyor demis, acaba hangi sartlarda ve nerede yetistirildigi hakkinda bir bilgisi varmi?
Ulkemizde kislari 8 dereceden asagi dusmeyen bolgeler mevcutmu?
Saygilar,
Uyar11.

Todor
13-12-2006, 07:36
Hayır, Nerelerde kimler tarafından yetiştiriliyor bilmiyorum. Fakat bu firma (http://yusufustaoglu.sitemynet.com/) Kemer'de denemelerde bulunuyormuş.

dryalcincoskuner
13-01-2007, 14:40
Selam arkadaşlar,

Öncelikle Akdeniz Bölgesinde yabani olarak yetişmekte olan ve genel adı, Hint inciri,dikenli incir, tahta inciri, bardacık gibi isimler olan meyvenin latince adı Opuntia ficus indica. Bu meyve ile ilgili akademik olarak birçok yayına sahip olan biri olarak daha fazla bilgiyi yakında ileteceğim.

Merak edenler için ingilizcesi Prickly pear ve/veya cactus pear.

İlgili yayınlarım için http://dryalcincoskuner.sitemynet.com

Todor
14-01-2007, 00:03
Hoş geldiniz Yalçın bey.
Uzmanların verdiği destekle güçleniyoruz. Aramızda olduğunuz için mutluyuz:)

A2K5I4N6
24-01-2007, 13:02
sevgili arkadaşlar,
ben pithaya çelikleri arıyorum.
nerden bulabileceğimi bilenler var mı?
Saygılarımla

uyar11
24-01-2007, 19:05
Sevgili akin,
Aradigin seyi en kolay nasil bulabilecegini soyleyeyim istersen sana.
Piyasada satilan ithal asi kaktuslerini gormussundur, hani uzerlerinde renkli kaktusler asili olan, iste bunlarin ustteki kaktusu yok edersen alttaki anac yeni surgunler verecektir. Uygun kosullari olusturabilirsen ve kisin 10 dereceden asagiya dusurmessen birkac sene icinde birkac metreyi bulacak pithayan olacaktir. Cicek actirmayi basarip suni dollemeyi de yaparsan (normalde, gece cicek acip yarasalar tarafindan dolleniyorlar) meyvalarini toplayabilirsin. Olanaksiz degil ama kolay da degil. Yine de sana kolay gelsin.

A2K5I4N6
25-01-2007, 12:52
Sevgili uyar11,
verdiğin bilgiye çok teşekkür ederim. O aşılı kaktüsleri benzetmeme ragmen cinslerini öğrenme fırsatım olmamıştı.Bu akşam hemen alıp uygulamaya koyucam.
Saygılarımla.

bottistar
31-01-2007, 23:02
Herkese selam. Sevgili "A2k5I4n6" şu gruba bir gözat bakalım ekmek çıkarmı.
http://groups.yahoo.com/group/PitayaFruit/
Ben bir ara üye olmuştum ama girip kurcalamadım halen. Demin bakayım dedim kopyalamak için adresi. Bir de site çarptı gözüme bakın bir isterseniz
http://reddragonfruit.com/

Yorgunlukla dalgınlık birleşince ikinci sayfaya bakmamışım. Hüseyin Abi yine aydınlatmış bizi. Saolsun :)
Bende mi denesem acaba, hatta tarife uyan (aşılı kısmı alınmış yeni sürgünü çıkmış) bir kaktüs var elimde. Fakat dölleme kısmını bilmiyorum. Kaktüsleri döllemekle ilgili ayrı bir konu mu açsak? Meyve ve tohum üretebilmek için döllemek şart olsa gerek.

uyar11
31-01-2007, 23:11
Yukaridaki foto da gorunenler asi kaktuslerin anac kisimlari yani Hylocereus undatus.
http://images.google.com/images?svnum=10&hl=en&rls=com.microsoft%3Aen-US&q=Hylocereus+undatus&btnG=Search
Asi olan kisimlar curur **** kurursa anacdan yeni surgunler vermeye baslar ve bunlar da hava kokleri vererek sarilacak yer ararlar. Eger ortami severse kisa zamanda uzayip daha sonra da sarkmaya baslar ve yine ortami severlerse cicek acarlar.
Daha once de belirttigim gibi cicekleri kendiniz dollemeniz gerekiyor, bunu suluboya fircasi ile yapabilirsiniz ve boylelikle dollenmis cicekler tohum yapmak icin meyva olusturacaktir.

bottistar
31-01-2007, 23:16
Hmm. Herşeyi anladım da, sanırım temelde bir bilgi eksikliğim var. Söylediğin seneryoda dişi ve erkek organların ikisi de çiçeğin içinde mi? Fırçayla dölleyebildiğimize göre öyle geldi. Eğer öyleyse bu bütün kaktüslerde gerçekleşir mi? Meyve vermeyenlerde çiçek aşamasında döllesek tohum verir mi ?

uyar11
31-01-2007, 23:31
Cogunlukla gerceklesir, istisnalar haric,
Bazi kaktusler de dolleme kendiliginden olusur, bazilari ise dolleyici bir unsur arar ve bazilarinda da disi ve erkek bitki ayridir.
Ayrica kaktusun Hybrid ise elde edecegin tohumdan ayni kaktusu elde edemezsin. Bu yuzden oncelikle kaktuslerinin cinslerini ve ozelliklerini bilmen gerekiyor.

uyar11
31-01-2007, 23:33
Ayrica ayni cins kaktus dolleyeceksen tohum kalitesi bakimindan ayni cins baska bir kaktus secmelisin. Eger Hybrid olusturmak istiyorsan birbirine uyan kaktusleri iyi bilmelisin

bottistar
01-02-2007, 14:00
Teşekkürler. Sanırım bu konu bayağı incelenmesi gereken bir konu. Peki genellemek gerekirse "düğme yapılı kaktüsler şöyledir, kolon yapılı kaktüsler şöyledir" gibi şeyler söylenebilir mi döllenme ve üreme konusunda ? Yoksa bütün kaktüslerin spesifik özellikleri mi var çoğunlukla ?

bonsade
02-02-2007, 14:06
Antalyada Frenk yemişi diye pazarda satılır

dryalcincoskuner
02-02-2007, 17:35
Selamlar;

Pitahaya ile ilgili bir de aşağıdaki linki incelemenizi öneririm.

www.ilovepitaya.com

Mehmet Ali Aşık
06-04-2007, 05:37
Dikenli incir veya hint inciri denilen kaktusun meyvasini severim tohumlari ile birlikle mideye indiriyorum.Yanliz bu meyvayi kopaririken çok dikkat etmek gerekiyor çunki dikenleri tam bir bela elinize saplanip içinde kiriliyor.
Bu kaktusun yapraginida denedim .Taze yapraklari kesip dikenleri temizleyin taze fasulye buyuklugunde seritler halinde kesin(zaten tadi taze fasulye ile bamya arasinda biraz yapiskansi?) tavada biraz sivi yagda kiraztin ustune yumurtada kirabilirsiniz.Yapraklardan tursuda yapiliyor.

saydemir
12-04-2007, 15:38
Sevgili akin,
Aradigin seyi en kolay nasil bulabilecegini soyleyeyim istersen sana.
Piyasada satilan ithal asi kaktuslerini gormussundur, hani uzerlerinde renkli kaktusler asili olan, iste bunlarin ustteki kaktusu yok edersen alttaki anac yeni surgunler verecektir. Uygun kosullari olusturabilirsen ve kisin 10 dereceden asagiya dusurmessen birkac sene icinde birkac metreyi bulacak pithayan olacaktir. Cicek actirmayi basarip suni dollemeyi de yaparsan (normalde, gece cicek acip yarasalar tarafindan dolleniyorlar) meyvalarini toplayabilirsin. Olanaksiz degil ama kolay da degil. Yine de sana kolay gelsin.

Sayın uyar11,

Bahsetmiş olduğunuz aşılı kaktüslerden bir tane edindim. Bahsettiğiniz yöntemi denemek istiyorum. Belki birkaç sene sonra bende pithaya üretebilirim. :D
Resimde görülen bitkinin alt kısmı pithaya. Üst kısmı farklı bir türden aşılama değil mi? Üst kısımdaki kaktüsün türü nedir ve kaktüsün kırmızı renk olması nasıl sağlanıyor acaba? Yeni çıkan tomurcuklarda sarı ve kırmızı renkler birarada.

uyar11
14-04-2007, 00:24
Resimdeki asi kaktusunun ust tarafi Gymnocalycium michanovicii.Neden boyle renkli? uzun hikaye, Kisaca istersen 70li yillarda Japonlarin bitkiler uzerindeki genetik arastirmalar yaptiklari zamanda ortaya cikmis, klorofilsiz olduklari icin yesil olmayan ve kendi basina koklenemeyen, bu yuzden de her daim baska bir kaktus uzerine asilamak suretiyle yasayabilen ve o zamandan beri cok populer olan bir kaktus.
Basarilar,

saydemir
14-04-2007, 18:25
Teşekkürler...

Kendi besinini üretemediğinden yaşayabilmesi için başka bitki üzerine aşılamak gerekiyor anladığım kadarıyla. O zaman üst kısmı ayırdığımda ayırdığım kısmı yaşatma şansım yalnızca başka bir kaktüse aşılamak suretiyle olucak değil mi? Toprağa dikersem yaşama şansı yok.:(

tropikalmeyveler
19-06-2007, 19:34
bende pitahaya çeliği veya tohumu arıyorum nerden bulabilirim acaba arkadaşlar yardımcı olur musunuz.

COYOTE
19-06-2007, 20:13
bende pitahaya çeliği veya tohumu arıyorum nerden bulabilirim acaba arkadaşlar yardımcı olur musunuz.

Forumlarda gezinirken çarptı gözüme istediğiniz bilgi. Likapa(yaban mersini) başlığında Trabzon'da bir üretici adresi var. Kargo ile gönderiliyormuş. Pithaya da mevcut.

ataser
03-08-2007, 15:50

gittigidiyorda satılmakta eğer ilgilenirseniz.

bu arada bir şey sormak istiyorum. aşılı kaktüs alsak.
aşının biraz altından kessek yani ana gövdeyi ortadan bölsek
altta pitaya gövdesi kendi kendine üstte ise aşılı pitaya ve renkli kaktüs yaşayabilir mi?

dryalcincoskuner
29-04-2008, 10:12
Selam Arkadaşlar,

Ejder meyvesi yetiştirmek için bir arkadaşımın yurtdışından getirdiği tohumları çimlendirdim. Çimlenmeleri çok kolay oldu. Ancak bitkiler çok zor büyüyor. Farklı ortamlarda tuttum ayırdığım fidanları. Neredeyse bir yıl oldu çok ciddi bir ilerleme kaydetmedi fidanlar. yahoo daki pitaya grubuna üye oldum, oradaki tartışmalardan edindiğim sonuç tohumdan yetiştirmek 3 yıl gibi uzun ve zorlu bir işlem. En garantisi çelikle yetiştirmek. Yetiştirirken önemli bir nokta da bitkinin doğrudan güneş ışığı görmemesi gerekiyor. Hele de bizimki gibi güneşi kuvvetli ülkelerde daha dikkatli olmak lazım. Evimin salonuna aldığım fidanlar daha koyu yeşil ve daha canlı, ancak boyları pek uzamadı ve kalınlaşmadılar. Kuzeye bakan balkona koyduklarım ise hem daha kalınlaştılar hemde diğerlerine göre biraz daha uzunlar. Güney-Batıya bakan balkonumuzdaki fidanlar ise çok ciddi bir fark ortaya koymadılar diğerlerine oranla. Bu arada fidanların hiçbirine gübre veya ilaç uygulaması yapmadım. Birde rüzgardan çok çabuk etkileniyolar. Aşırı rüzgar alan yerlerde suyunu kaybedip pörsüyorlar.

Şimdilik inatla büyümelerini bekliyorum. Bakalım nereye kadar gidebileceğiz.

gultekin2017
01-07-2008, 12:26
TEKİLA:meksikada uretilen damitik alkollu icki.hammadesi kaktus (AGAVE)
kaktüsden içkide güzel oluyor.sade yenmiyor içiliyorda.

Llama
04-07-2008, 17:49
bu türlere nası sahip olabilirim izmirde yardımcı olcak varmi bana

naturefan
04-12-2011, 20:29
Merhaba ,
Yirmibeş yıl kadar önce Adana'da, sanırım Taş Köprüye yakın bir cadde üzerinde bir binanın cephesini asma gibi kaplamış devasa bir kaktüs görmüştüm. Pithayaya benziyordu. O yıllarda, Adana'yı bilen arkadaşlar mutlaka hatırlayacaklardır. Bu kaktüs halen hayatta ise bir resmini koyarlarsa, bir çok arkadaş hayret edecektir.

paophi
07-12-2011, 23:56
Pitaya ılgıncmıs hakıkaten... meksıka deyınce aklıma hep kaktus gelır zaten cografyacı olmama ragmen daha bır suru seyde gelıyor ama nedense ılk kaktus gelır aklıma bu ulkeyı anınca meksıka mutfagında tuketıldıgıne hıc sasırmadım

delhikahini
21-03-2013, 19:43
peyote kaktüsünü nerede bulabilirim? **** tohumunu. türkiyede kullanılan ismi farklı mı?Peyote kaktüsü (Lophophora williamsii), San Pedro kaktüsü (Echinopsis pachanoi), Peru meşale kaktüsü (Echinopsis peruviana) bu kaktüsler de olabilir. tohumunu yollayacak biri var mı?

kemal dorter
23-03-2013, 17:02
Forumda yeni biri olarak ben de bu bilgiyi paylaşmak istedim.Adana da yaşadığım için yaz mevsiminde buralarda satılan dikenli incirin çok faydalı olduğu bağırsakları temizlediği ve C vitamini açısından zengin olduğu söylenmektedir.Köylerde doğal çit olarak kullanılır evlerin etrafında yetişir ve meyveleri de dikenlidir.Bu yüzden çatal ve bıçak yardımıyla soyularak yenilir....

dryalcincoskuner
26-03-2013, 12:58
Merhaba ,
Yirmibeş yıl kadar önce Adana'da, sanırım Taş Köprüye yakın bir cadde üzerinde bir binanın cephesini asma gibi kaplamış devasa bir kaktüs görmüştüm. Pithayaya benziyordu. O yıllarda, Adana'yı bilen arkadaşlar mutlaka hatırlayacaklardır. Bu kaktüs halen hayatta ise bir resmini koyarlarsa, bir çok arkadaş hayret edecektir.

Sevgili Naturefan,

Bahsettiğiniz kaktüs hala duruyor yerinde, en son geçen yaz Adana'ya gittiğimde sapasağlam duruyordu. Cereus peruvianus latince adı, 4-5 mt'ye kadar boylanabiliyor ve yenilebilir meyveler veriyor. Bir daha Adana'ya yolum düşerse fotoğrafını çekmeye çalışayım.

kolaylıklar dileklerimle...

Umut Katipoğlu
29-04-2013, 10:44
Bu dikenli kaktüs dediğimiz meyveyi bende yayaşdığım sitenin bahçesindeki 3-4 mt'lik kaktüsten maşa ile koparıp yiyordum. Ne olduysa 2011'deki kış şartlarında epeyce yıprandı ve bu Şubat ayına kadar iyice küçüldü. Geçen gün bahçıvanların sağlıksız olan bölümlerini budadıklarını gördüm. Sanırım 1 mt nin altına düşmüş. Ama tabandaki gövdesi halen sağlam gibi... Nasıl bir yöntem uygulanarak bu bitki kışa kadar toparlanabilir. Yıllarca bu şartlarda yaşamasına rağmen bozulma göstermesinin sebebi nedir?

kaktüsçüm
22-09-2013, 18:54
kaynana dilinin meyvesi olgunlaştı ben de yedim..çok lezzetli bişey değildi ama tadı kötü de değil..minik çekirdekler vardı içinde

peyote01
13-11-2013, 13:44
satılık peyotesi olan var mı ? yardımcı olursanız sevinirim :))

cem310
18-12-2013, 17:08
Çok güzel bilgiler.

Experimadness
08-01-2014, 11:03
peyote kaktüsünü nerede bulabilirim?

Peyote'yi ancak çiçekçi çiçekçi gezerek bulabilirsin Türkiye'de. Tohumunu bulmak neredeyse imkansız, ki zaten tohumdan yetişkin bir kaktüs haline gelmesi yıllar alır.

Ben iki sene önce iki kök bulmuştum bir çiçekçide,kökteki butonları saksılara ayırdım,bir çoğu çürüdü, bir kısmı da yavaş yavaş olgunlaşıyor. Fakat dediğim gibi ben İstanbuldayım ve gördüğüm her çiçekçide durur,kaktüselere bakarım,şu ana kadar bir kere denk geldi peyote.

Experimadness
08-01-2014, 11:05
satılık peyotesi olan var mı ? yardımcı olursanız sevinirim :))

Kardeş yukarıda bahsettiğim gibi sadece bir kere gördüm satıldığını. Onu da ben alıp çoğalttım. Özellikle Türkiye'de internette satılık bulabileceğini zannetmiyorum:)

emirk_67
13-12-2020, 14:58
Saguaro kaktüs yetiştiren var mi