Bağlan

View Full Version : Bitki köklerini yiyen zararlılar (Manas, Kadılokması, Haziran böceği, Mayıs böceği)




fmt79
04-12-2006, 13:28
Bahçemi saran kadılokması (polyphylla melolontha) ile mücadele için duydugum herşeyi yaptım başaramadım yardımlarınızı bekliyorum
Ağaçlarda zararlı iki türü karıştırmışsınız galiba. Birisi Polyphylla fullo (Haziran böceği, Kadı lokması) diğeri de Melolontha melolontha (Mayıs böceği)'dır. Burada böceğin varlığı önemli olduğu gibi hangi bitkilerde zararlı olduğu da çok önemlidir. Ancak iki zararlı da Scarabeidae familyasından olup mücadeleleri ortaktır.

Bu iki zararlı ile mücadele oldukça zordur. Yılda iki dönemde kimyasal kullanmanız gerekecek. Kimyasala geçmeden önce yapılması gereken yetiştiricilik önlemleri var.

1. Ağaçların taç düşümündeki bütün yabancı otları imha edin. Mekanik olarak (el ile çekerek **** bir alet ile kazarak) uzaklaştırın.

2. Sonbaharda ağaçların etrafındaki toprağı (köklere çok yaklaşmadan) 20-30 cm derinlikte sürün (Larvalar ölürler). İlkbaharda ise (Mayıs ayında) toprak 15-20 cm derinlikte işlenmeli (larva ve pupalar ölürler).

3. Haziran-Temmuz aylarında saat 20:00-22:00 saatleri arasında ergin uçuşları en yoğun olmaktadır. Bu dönemlerde mümkünse bahçede bir ışık yakarak (ampul, **** balkon lambası) erginler yakalanıp imha edilmelidir.

Kimyasal mücadele:
Yılda iki kez (ilk bahar ve sonbahar) ilaçlaması gerekir. Ancak esas önemli olan ilkbahar ilaçlamasıdır.

Endosülfan %32,9 WP etkili maddeli herhangi bir pestisit kullanabilirsiniz. Markası önemli değil. Yalnız bu pestisitten metre kare toprak alanı için (sadece ağaçların taç iz düşümünü ilaçlayacaksınız) 8 g kullanacaksınız. Yani 4 metre kare toprak alanı varsa bir ağaçta onun için 4x8=32 g kullanacaksınız. Burada önemli olan bu kadar insektisitin toprağın 20-30 cm derinliğine inmesidir. Su miktarı size kalmış. Bence küçük bir ağaç için 2 kova (20 L) su yeterlidir. Ama sizin gözlemleriniz farklı ise suyu kendiniz ayarlayın.

İlkbahar ilaçlamasını Mart ayında, Sonbahar ilaçlamasını ise Eylül ayında yapmanız gerekiyor.




Ferda Ülkümen
04-12-2006, 18:26
Endosülfanı üç yıldır kullanıyorum etkisi geçici oluyor.
Zarar verdiği bitkiler; yıldız yumruları, gül fidanları, petunya, aslanağzı, plumbago, genç meyve ağaçları, sardunya.
En son hektioneks m2 ye12gr kullandım (Eylülde) sonucunu bilmiyorum.
Mocap ve Nemocap tavsiye ettiler.
Mayısta denesem mi? [bunlar pahalı imiş heryerde bulunmuyor]

fmt79
04-12-2006, 22:34
normalde ruhsatı yok o böcekler için ama deneyebilirsiniz. Ama denerseniz ve meyve ağaçlarında kullanırsanız mutlaka kullanım süresine uyun. Çok uzun bir kullanım süresi var. Zehirlilik seviyeleri yüksek, ve pahalı. Sorunu çözebilir.

aybala
04-12-2006, 22:50
Nasıl bir şeydir görelim...

http://www.tagem.gov.tr/YAYINLAR/seftaliem/63.jpg

Haziranböceği (Polyphylla fullo)(a) ve Mayısböceği (Melolontha melolontha)(b)erginleri.

Kaynak: www.tagem.gov.tr (http://www.tagem.gov.tr)

Ferda Ülkümen
04-12-2006, 23:18
Benimkiler polyphylla pullo o zaman mocap ı meyve ağacı olmayan çiçek tarhlarına uygularım

Ferda Ülkümen
04-12-2006, 23:25
Teşekkürler Aybala.
Esas zararlılar larvaları. Kök ve yumruları kemiriyorlar.
Şimdilik resim göndermeyi beceremiyorum ileride kemirilmiş kök resimleri gönderebilirim.

fmt79
05-12-2006, 12:55
Acaba bahçeniz orman alanlarına yakın mı? Yakın ise yapacak fazla bir şey yok. Her ilkbahar ilaçlamanız gerek. Orman alanlarına uzaksa, iyi bir ilaçlama şart. İki tane larva canlı kalsa bile yine sorun olacaklardır.

Aslında Endosülfan da etkili ama dediğim gibi, kurallara uygun kullanmanız gerek. Toprak işleme yapıp iyice yumuşatmalısınız. Sonra yeteri kadar insektisiti yayıp, sonra da 20-30 cm derinliğe ulaşıncaya kadar sulamalısınız. Bunları yaptığınızdan emin olun.

Hepsini uyguluyorum yine de her yıl görüyorum diyorsanız, çevrenizden geliyor olabilirler. Orman alanlarına yakın yerlerde daha çok zararlı oluyorlar.

Vildan Sönmez
06-12-2006, 09:32
benim bahçede gördüğüm ve çevrem de de kadı lokması diye söylenen topragın altında beyaz ve yumusakça,solucana benzer bir hayvan.Kökleri bıçak gibi kesiyor.Bu fotoğraflardaki kanatlı böcekler sonraki evresi mi acaba ?

fmt79
06-12-2006, 09:54
benim bahçede gördüğüm ve çevrem de de kadı lokması diye söylenen topragın altında beyaz ve yumusakça,solucana benzer bir hayvan.Kökleri bıçak gibi kesiyor.Bu fotoğraflardaki kanatlı böcekler sonraki evresi mi acaba ?


Yukarıdaki fotoğrafta görülen iki zararlı tür Scarabeidae familyasından olup, ikisi de larva döneminde (yani sizin görmüş olduğunuz beyaz kurtçuklar) bitki kökleri ile beslenirler. Erginleri bitki zararlısı değildir. Yukarıdaki fotoğraflarda bu iki türün ergin dönemleri yer almaktadır.

fmt79
06-12-2006, 10:21
Familya: Scarabeidae; En temel özellikleri enginlerinin lamelli antenlere sahip olmaları ve larvalarının rahatsız edildiklerinde 'C' şeklini almalarıdır.

Bu familyaya ait adı geçen iki zararlı tür;

birincisi halk arasında Kadı lokması, Haziran böceği diye anılan polyphylla fullo'dur. Kın kanatlarının üzerinde alacalı bulacalı renklenme ile bilinirler. Erkeklerinde lamelli anten çok belirgin iken dişilerde küçük bir lamelli anten vardır.
Kadı lokması ergini
http://img146.imageshack.us/img146/7953/kadlokmasxj2.jpg


İkincisi ise halk arasında Mayıs böceği **** Adi mayıs böceği olarak bilinen melolontha melolontha'dır. Bu böceğin kın kanatlarının üzerinde boyuna kabarık çizgiler vardır. Bu koyu alanlar ile rahatlıkla diğerinden ayrılır.
Mayıs böceği ergini
http://img218.imageshack.us/img218/3170/melonthasz4.jpg


Her iki türün morfolojisi, biyolojisi ve zarar şekli birbirine çok benzer (hatta birçok yönleri aynıdır). larvaları bitki köklerinde zarar yapar. Ancak larva döneminde iki türün ayrımı mümkün değildir.

Her iki türün larvası (birincisi kadı lokması, ikincisi mayıs böceği)
http://img146.imageshack.us/img146/8008/kadlokmasizk4.jpg
http://img146.imageshack.us/img146/6972/melolonthakv2.jpg

Ferda Ülkümen
06-12-2006, 12:30
Bizim bahçedekiler polyphylla fullo.

İnsanın üzerine yapışıp acaip sesler çıkarıyorlar, senelerdir kabusum oldu. Geceleri balkona gelenleri raketle öldürüyoruz.

Toprağı zaten senede iki kere havalandırmak için belliyorum, aralarda çapada yapıyorum, mayıs-eylül endosülfan da kullanıyorum [bu arada başka iş yapamıyorum] ama dediğiniz gibi etraftaki bahçelerde geniş bir alana yayıldıklarını görüyorum.

Daha geniş çevre de zeytinlikler ve çam ormanları.

Yalnız 5-6 sene öncesinde bu zararlı yoktu gübreyle geldiğini sanıyorum. Gübreyi önce güneşe yayıp, ilaçlasak mı? bahçedeki kedilere zarar verir diye ilaçlama işlemindende korkuyorum ?
İlginize teşekkürler.

fmt79
06-12-2006, 14:05
Hayvansal gübre kullanıp kullanmadığınız sormamışım değil mi :) Gübre ile gelme ihtimali de çok yüksek. O noktayı atlamışım. Hayvansal gübreyle geliyorsa ilaçlama şart. Tarım Bakanlığı bunun için Folidol (Metil-Paration) önermiş ama başka yöntemler de denenebilir. Mesela, Dazomet etkili maddeli Basamid Granulate işe yarayabilir. Genel bir toprak fumigantıdır. Nemlendirilmiş gübrenin içine yayıyorsunuz ve üzerini ince şeffaf bir naylon ile kapatıp güneş altında bırakıyorsunuz.
Hiç olmadı gübreler de endosülfan ile ilaçlandıktan sonra verilebilir. Ama etraftan özellikle iğne yapraklı ağaçların bulunduğu alanlardan geliyorlarsa yapacak çok fazla birşey yok. En iyi yapacağınız şey, akşam balkonun ışığını açıp böcek avlamak, kolay gelsin...

Todor
06-12-2006, 18:25
Hayvansal gübre kullanıp kullanmadığınız sormamışım değil mi :) Gübre ile gelme ihtimali de çok yüksek.

Mayıs böceği gübreye mi yumurtluyor, yoksa sığırları mı ara konakçı olarak kullanıyor?

fmt79
06-12-2006, 21:51
Mayıs böceği gübreye mi yumurtluyor, yoksa sığırları mı ara konakçı olarak kullanıyor?

Toprak altı zararlıları genellikle hayvan gübrelerini seviyorlar, bunun nedeni de hayvan gübresinin toprak sıcaklığından biraz daha yüksek sıcaklığa sahip olmasın olabilir. Ergin, bitkilerin alt kısımlarındaki yeşil otlara, bitkinin kök boğazına vb yerlere yumurta koyar, ancak hayvan gübresi varsa yakınlarda iyi bir yumurta bırakma yeri oluyor onlar için. Çünkü vazgeçilmez bir barınak.

tabiat
15-02-2007, 14:13
Ben bahçemdeki Melolantha ile mücedelede Carbofuran içerikli insektisit kullandım Bunu ilkbahar ve sonbaharda iki kez yaptım. Ancak bildiğim kadarıyla bu zararlının yumurtadan ergin hale geçişi 3 yıl sürüyor. İlk sene toprağın yaklaşık 40 cm altına bırakılan yumurtaların primer köklerde zararını görmemiz 2 bahar sonraya rastlıyor. Yani biz bir taraftan larvalar ile mücadele ederken toprağın ulaşamadığımız derinliklerinde bir sonraki senenin zararlıları büyüyor. Ergin mücadelesi şart bu yüzden .Ama başı dertte olan arkadaşlar carbofuranı denesinler derim

Balıkcı
15-02-2007, 15:00
İyi ki bu konu açılmış.

Ben de saf saf, aaa! ne güzel böcek, fakat amma da yapışkan şey diyordum.:p

Bunları gördüğümüz yerde öldürmemiz lazım demek ki.

Ahır gübresini de bitkilere vermeden önce folidol ile ilaçlamak mı gerekiyor, bu durumda?

Folidolü suya karıştırıp, gübreye püskürtmek yeterli olur mu, yoksa en iyisi fiziki mücadele deyip, karıştırarak, bulacağımız larva ve benzerlerini tek tek yok etmek mi?

Hadi bakalım kolay gelsin.:p

Teşekkürler.

http://img264.imageshack.us/img264/4961/cimg0768yv0.jpg (http://imageshack.us)

tabiat
03-03-2007, 13:11
Önce sebzelerin sonra hayvanların mevsimi kalmadı. 1 hafta önce dikim çukurları açtırırken 50 çukurda sadece 1 tane melolantha larvasına rastlamıştım. Oysa 2 gün önce neredeyse her çukurda birkaç tane rastladım. Üstelik yüzeyin 5 cm altına kadar ulaşmışlar. Özellikle çim ekili işlenemez alanlarda kontrolü elden bırakmamalı. Ben çimi biçtirmeye başladım. 2-3 güne kadar ilk ilaçlamayı yapıcam. Aman ha dikkatli olun

Yücel Özlem
04-03-2007, 14:16
-Bu böceklerin, Zerdali Böceği, Ağustos Böceği, Cırcır Böceği bir ilgileri var mı?

Yücel Özlem
04-03-2007, 14:34
Familya: Scarabeidae; En temel özellikleri enginlerinin lamelli antenlere sahip olmaları ve larvalarının rahatsız edildiklerinde 'C' şeklini almalarıdır.

Bu familyaya ait adı geçen iki zararlı tür;


Her iki türün morfolojisi, biyolojisi ve zarar şekli birbirine çok benzer (hatta birçok yönleri aynıdır). larvaları bitki köklerinde zarar yapar. Ancak larva döneminde iki türün ayrımı mümkün değildir.

Her iki türün larvası (birincisi kadı lokması, ikincisi mayıs böceği)
http://img146.imageshack.us/img146/8008/kadlokmasizk4.jpg

http://img146.imageshack.us/img146/6972/melolonthakv2.jpg

Bu larvalar iç Anadolu çifçileri tarafından Mengiş diye adlandırılıyor.

yucel ozbakis
18-09-2007, 15:50
Arkadaşlar benim Leylandi fidelerine bu lokma kurdu çok zarar verdi. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bana bilgi verirse çok sevinirim..

Bu güne kadar yaptiğim işleri ve kullandiğim ilaçlari yazayim isterseniz..
Benim 5000 adet 1 yaşinda toprakta dikili Leylandim var. Damlama sulama yapiyorum.

Bu kurtlari 15 Temmuz tarihinde fidanlarima zarar verdiğini gördüm. Ziraii ilaç satan firmadan Bayer'in Mocop sıvı Ec 20 Yi Aldım 5 Litre. Damlama suyuna kariştirarak Verdim. Kurtlara hiç bir şey olmadı.

Bu sefer Bayer firmasini aradim, hesap yaptilar ve 6 Litre ver dediler. 5 Agustos tarihinde 6 Litre Mocop sivi verdim. Kurtlara yine bir şey olmadı.

Araştirmalarim devam etti. Bu arada bir arkadaşim bana aslinda tohum ilaci olan Parafuran isimli ilaçtan bahsetti. Kontak etkili olduğunu kendisinin bununla çaresinin bulduğunu söyledi. Ben de 5000 Adet Fidanimia şişleme metodula 3 Litre ilaci yaklaşik 3000 Litre suyla kariştirarak verdim.

Şimdi kurtlar ölmedi ama zarar da vermiyor sanirim. Bu konuda tecrübeleri ve bilgisi olan arkadaşlar lütfen görüşlerini ve bilgilerini benimle paylaşirlarsa çok memnun Olurum.

Yücel özbakiş.

Todor
18-09-2007, 16:18
Yücel Bey, daha önceden kadı lokması ile konuşmaları burada gerçekleştirdiğimiz için, sorunuzu bu başlığa taşıdım.

Önceki mesajları okuduğunuzda bazı çözümler görebilirsiniz. Taze gübre veriyorsanız, larvaların gübre ile beraber gelme ihtimali çok yüksek. Elbette Altınova gibi hayvan gübresine çok fazla talep olan bölgelerde yanmış gübre bulmak biraz zor.

yucel ozbakis
19-09-2007, 15:40
Ben fidanlarıma hiç hayvan gübresi vermedim. Sanırım benim sorunum kiraladığım yer bir kaç yıl bakılmamış çok otlu bir yerdi. Bu böcekler burada çok türemiş .Birde ilk ilaçlamayı ben temmuz ayında yaptığım için çok geç kaldım galiba.

Ferda Ülkümen
19-09-2007, 17:55
Siz hayvan gübresi kullanmasanız da onların erginleri uçarak her yere ulaşıyorlar.
İlaçlama zamanı mayıs ve eylül,ben endosülfan kullanıyorum ama geçici çözüm.

yucel ozbakis
05-10-2007, 09:48
Bizim buralarda tarım marketleri olan arkadaşlara sordum endosülfan dediğiniz gibi geçiçi çözüm dediler. Bazı arkadaşlarımız nemocap denediler onlarda geçiçi çözüm olduğunu söylediler.Bunun kontak etkili olanı yokmu arkadaşlar.............

BAHÇECİ
18-11-2007, 22:24
Merhabalar:

Benim bahçemde de kadı lokması var. Vede bunların larva (kurt) şekli var. Ağaçlara çok zarar veriyorlar. Hangi ilacı ve nasıl kullanmalıyım. yalnız benim alanım çok geniş. Ortalama 10-15 bin metrekare ve bahçede her türlü bitki var, bunlar göz önüne alınarak ilaçiama konusunda bilgilendirirseniz çok sevinirim. Şimdilik hoşçakalın.Selamlar.

Güler
19-11-2007, 08:09
Benim güllerime musallat olan ve doz doz dediğim(kendi tabirim çünkü uçarken aynen bu sesi çıkarıyorlar) böceklerin Kadılokması olduklarını öğrendim. Bunların üzerleri kırçıllı, benekli gri gibi ama bir de bende başparmağımızın tırnağı büyüklüğünde parlak yeşil yanardöner gibi renkte olanları da var. Gonca güllerin içine girip veya açmış güllerin ortalarına girerek kemiriyorlar. Gülün de bütün neşesi kaçıyor tabii. Çok sinirimi bozduklarında bahçeye çıkıp, tek tek yok ediyorum. Bu bazen 100 ün üstünde bir rakam oluyor. Gül diplerine daha evvel hayvan gübresi koyuyordum, ama 2-3 senedir hayvan gübresi koymuyorum, 3x15 ile idare ediyorum. Doz dozlar da sanki daha azaldılar gibi.
Tabii ben de toprak ilaçlaması yapıyorum. Ama bunların kökünü kuruttum diyemem.
Şimdi bu konuda yazılanları tekrar tekrar okuyup notlar aldım. Teşekkür ederim sayın fmt79ve sevgili Ferda.

BAHÇECİ
07-12-2007, 00:31
Merhabalar:



Bende Kadı Lokması hakkında şikayetlerimi yazmıştım. Şmdi birdaha dile getirceğim.Benim bahçelerimde bulunan kadı lokması diye adlandırdığınız kurtçuklar başımın belası. Köküne geldikleri ağacı anında kurutuyorlar. Ziraatçilerin önerdiği ilaçları (DURSBAN 4) kullandım ama bir fayda görmedim. Birde banim bahçem çok büyük. Ben sadece bir bölümüne kullandım ama sonuç yine aynı. Ve ben geniş kapsamlı birşey istiyorum yani ziraatçinin dediği gibi yaparsam hem fazla ilaç gidecek hem de benim baya bir zamanımı alacak. Benim 10-15 bin metre kare alanım var burda kullanmak istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Sealamlar:

_____________________________________
MUSTAFA YILMAZ BODRUM

Mine Pakkaner
07-12-2007, 19:27
Endosülfan denediniz mi? Kısmen çözüm sağlıyor.

tabiat
11-12-2007, 15:57
Gerek mayıs böceği gerekse haziran böceği yumurtalarını toprağın 40- 60 cm altına koyuyorlar. Biz köklerdeki zararlıları ilaçlarken yumurtalar hiç etkilenmiyor ve daha sonra larva olup zarara devam ediyor. Bu yüzden kesin çözüm diye birşey yok. Ancak populasyonun kontrolü mümkün olabilir.
*kullanılan hayvan gübreleri ilaçlanarak
*Düzenli ilaçlama yaparak
*İşlenebilir alanlarda toprak derin sürülerek
*Erginler akşamları ışık kaynağına yönlendirilerek imha edilerek konrol sağlanabilir.
Ben carbofuran kullanıyorum. Ama dediğim gibi kesin çözüm değil.

tabiat
11-12-2007, 16:02
Birde bu bilgiler var. Üzgünüm kaynak gösteremiyorum. Çünkü çok önceleri kadettiğim eğitim notlarından alıntı yaptım.

[Polyphylla spp., Melolontha spp.,Anoxia spp. (Col.:Scarabaeidae)]
Tanımı, yaşayışı ve zarar şekilleri
Yurdumuzda Haziranböceği, Manas, Kadılokması ismi verilen Polyphylla turkmenoglui Petr. ve P.fullo L.; Mayısböceği ismi verilen Melolontha melolontha (L.) ve M.albida Friv. ile Çizgili haziranböceği ismi verilen Anoxia orientalis Kryn., çeşitli meyve fidanları ve ağaçlarının köklerinde zarar yapmaktadır. Bu böcekler büyük yapılı olup, renk ve şekil bakımından birbirinden oldukça farklıdır. Erginlerde vücut dışbükey ve sağlam bir yapıdadır. En tipik özellikleri, antenlerinin uç kısımlarının yelpaze şeklinde olmasıdır. Yelpaze şeklindeki anten, erkeklerde daha bariz şekilde büyüktür. Larvaları tombul ve daima C harfi şeklinde kıvrık olup, ağız parçaları ısırıcı çiğneyicidir .Larva dönemlerini toprakta geçirirler. Haziranböceği erginleri, haziran-temmuz aylarında güneş battıktan sonra, Mayısböceği erginleri ise mayıs-haziran aylarında uçarlar.
Haziranböceği dişileri, çiftleştikten sonra yumurtalarını, toprağın 1-20 cm derinliğinde bir yuva içerisine bırakırlar. Haziran-temmuz aylarında yumurtadan çıkan larvalar, toprağın daha derin kısımlarına inerler. Eylül-ekim aylarında ikinci dönem larva haline geçerek, bitkilerin ince kökleri ile beslenirler. Daha sonra toprağın 50-90 cm derinliğine iner ve burada kışı geçirirler. Haziran başında üçüncü dönem larva haline geçer ve ertesi yılın mayıs ayına kadar bu dönemde kalırlar. Mayıs ayında bir yuva içinde pupa olur ve haziran-temmuz aylarında erginler çıkar. Bu zararlılar genel olarak iki yılda bir döl verirler.
Bu zararlılar polifag olup; elma, armut, ayva, şeftali, erik ve kiraz gibi kültür bitkieri ile paulownia köklerini tercih ederler. Yumuşak çekirdekli meyve fidanlarında ve hümüslü kumsal topraklarda, daha fazla zarar yaparlar. Bu türlerin erginleri bitkilerin toprak üstü kısımlarını, larvaları ise köklerini yiyerek zararlı olmaktadır. Ancak esas zararı, fidanların ve ağaçların köklerini yemek suretiyle, larvalar yapar. Bu zararlılar, özellikle fidanlıklar için çok önemlidir.
Doğal Düşmanları
Bu zararlıların bilinen en önemli doğal düşmanları, hem larvaları, hem de alacakaranlıkta uçan erginleri yiyen çeşitli kuş türleridir.
Mücadelesi
a) Kültürel önlemler
Bu zararlılarla mücadelede kültürel önlemler çok önemlidir. Fidanlıklarda ve plantasyonlarda alınması gereken kültürel önlemler aşağıda verilmiştir:
Fidanlıklarda alınması gereken önlemler :
- Ergin böcekler, yumurta bırakmak için otlu yerleri tercih ettiklerinden, haziran-temmuz aylarında ot temizliğine özen gösterilmelidir.
- Temmuz-ağustos aylarında toprak işlemesi yapılarak, yeni bırakılan yumurtaların güneş ışınlarına maruz kalarak ölmesi sağlanmalıdır.
- Fidanların sulama, gübreleme, vs. gibi bakım işlemleri zamanında ve tam olarak yapılmak suretiyle, sağlıklı olmaları sağlanmalıdır.

- Bu zararlılarla bulaşık fidanlıklarda, kullanılacak çiftlik gübresi önce ilaçlanıp, iyice karıştırıldıktan sonra, açıkta bekletilmeden toprağa karıştırılmalıdır.
- Fidanlar sökülürken ve söküm tamamlandıktan sonra, parseller derin sürülmeli ve görülen larvalar toplanıp imha edilmelidir.
Plantasyonlarda alınacak önlemler:
- Yumurta bırakmak için, hububat ekili ve yabancı otlu olan yerleri tercih ettikleri için bahçeye, ara tarım şeklinde hububat ekilmemeli, özellikle haziran ve temmuz aylarında ot temizliğine özen gösterilmelidir.
- Bahçe sonbaharda, 20-30 cm derinliğinde sürülerek, larvaların açığa çıkması ve kuşlar tarafından yenilmesi sağlanmalıdır. Mayıs ayında 15-20 cm derinliğinde sürülerek, toprakta bulunan pupalar tahrip edilmelidir. Temmuz-ağustos aylarında yapılacak toprak işleme ile de yumurtaların güneş ışığına maruz kalarak ölmesi sağlanmalıdır.

b) Mekanik mücadele
Gerek fidanlıklar ve gerekse plantasyonlarda böceklerin uçuş saatlerinde(saat 20.00-22.00), erginler toplanarak öldürülmelidir.
c) Kimyasal mücadele
Bu zararlılara karşı, bütün ağaçlarda değil, sadece larvaların bulun-duğu fidan ve ağaçlarda kimyasal mücadele yapılmalıdır. Zarar belirtisi gösteren ağaçlarda ise, sadece taç izdüşüm alanları ilaçlanmalıdır. Fidanlar için izdüşümü alanı 1 metrekare olarak kabul edilir.
İlkbaharda, 0-20 cm toprak derinliğindeki toprak sıcaklığı 9-10°C ye ulaşıp, larvalar faaliyete başladığı zaman (genellikle mart ayından itibaren ) ikinci ve üçüncü dönem larvalara karşı bir ilaçlama yapılır. Sonbaharda ise, yörelere göre değişmekle birlikte, ilk yağmurlardan sonra, larvalar toprak yüzeyine yakın ve özellikle çoğu ikinci dönem başlangıcında olduğu zaman (genellikle eylül ayında) bir ilaçlama yapılabilir. Ancak önemli olan ilkbaharda yapılacak ilaçlamadır.

KarTanesi
25-03-2008, 12:37
Yeni diktiğim gül çubuklarımın hepsi uyandı. Bahçemdede kadı lokması dediğiniz böceğin lavralarına rastladım. Şimdi bu zararlılara karşı ilaçlama yapacağım. Elimde Endosülfan var. Ama diğer taraftanda merak ediyorum, bu ilaç çok taze,yeni köklenmeye başlayan gül çubuklarına zararı olurmu. Yoksa gönül rahatlığıyla kulanabilirmiyim.

SelimYalcin
30-05-2008, 13:05
Merhabalar
Bahcemin 25-30 metrekarelik bir bolumunde agaclarin kokunu yiyip bitiren bir SEY var, ne oldugunu bilmiyorum ama onun yuzunden yeni fidan yetistiremiyorum. Son 3 yilda 3 kiraz, 1 incir, 1Frenk uzumu,5 bogurtlen ve sayisiz Ahududu fidanini heba etti. Fidanlarin, topragin 15 cm altindaki bolumlerine kadar butun kokunu bitiriyor, geriye sadece govdenin alt kismi kaliyor yani. Ama mesela ceviz fidanina dokunmuyor. Kokleri yuzeye yakin cicek turu seylere dokunmuyor, domatesi yemiyor, biberi nadiren yiyor. Gecen yaz o bolgeyi yaklasik 75cm derinliginde bosalttim, topraktan serce parmagim kalinliginda ve boyunda larvalar cikti, epeyce derindeydi yalniz ilk 50cmlik bolgeden cikmadi pek. Sonbaharda, belki yuzeye cikip da yer diye zehirli kepek doktum ama hic sehit gormedim, bu yil gene bir fidanimi kuruttu. Bu SEY`i bileniniz varsa, bundan nasil kurtulacagimi bileniniz varsa inanin cok makbule gecer. Yillardir ayni bahcedeyim kendimi hic bu kadar caresiz hissetmedim.

asker
26-11-2008, 18:55
Resimlerini verdiğim böcek toprağın 20 cm altından çıkıyor.

asker
26-11-2008, 18:58
Hep kıvrık şekilde duruyor.Geçen bahar 9 tane gül fidem ölmüştü. Topraktan çekince alttan kesilmiş gibi hali vardı.

asker
26-11-2008, 19:02
Bu haliylede bakın. Acaba güllerimin katili bu olabilir mi? Birde bununla nasıl mücadele etmemiz lazım.

tropikana
26-11-2008, 19:09
Merhaba,
Bu Antalya bölgesinde tanıdığım bir böcek türüne benziyor ismine dana burnu diyorlar. Belkide yanılıyor olabilirim. Bitkinin kökünü yiyor ve bitkinin ölmesine sebep oluyor. Yinede bu böceği tanıyanlar çıkacaktır.
Saygılar.

izzeterisen
26-11-2008, 19:38
Polyphylla fullo
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2540
http://www.tagem.gov.tr/yayinlar/kitap3/haziranboc.html
http://www.tagem.gov.tr/YAYINLAR/seftaliem/8_1_13.htm

nariçi
26-11-2008, 19:49
Danaburnu bu değil. O daha iri tıpkı böcek gibi kafası uzunca. Bu kurtçuk-tırtıl. Bizim bahçede de bu kurtçuktan var. Zararının farkında değilim. Bu ağaç gövdesine de girebilir.

Ferda Ülkümen
26-11-2008, 20:51
Hep kıvrık şekilde duruyor.Geçen bahar 9 tane gül fidem ölmüştü. Topraktan çekince alttan kesilmiş gibi hali vardı.

Evet sayın asker, senelerdir uğraşıyorum, başa çıkamadım. Güllerin, hatta ağaçların köklerini yiyip yok ediyor.

İzzet beyin verdiği linkte detaylı bilgiler var, en son mesajdaki ilaçları denemedim, bir de onları deneyeceğim.

asker
27-11-2008, 18:43
Sayın İzzeterisen çok teşekkür ediyorum.Bu hafta sonu ölen güllerimin yerini kazıp içine bakacağım. Bulursam af yok; asla yok...

izzeterisen
27-11-2008, 21:37
Ethoprophos 200 g/1terkipli ilaçlardan deneyi, en çok tanınanı Mocap 20 EC.

deep78
05-12-2008, 12:56
manas dediğimiz tırtıl çeşidi.9 nolu mesajdaki ilaç gerçekten işinize yarar

limon
05-12-2008, 18:06
Ama etraftan özellikle iğne yapraklı ağaçların bulunduğu alanlardan geliyorlarsa yapacak çok fazla birşey yok. En iyi yapacağınız şey, akşam balkonun ışığını açıp böcek avlamak, kolay gelsin...

Çim alana bitki dikmek için her kazdığımda bir iki adet bu larva ile karşılaşıyorum. Hayvansal gübreyi sadece Leylandiler de ve Güllerde kullanıyoruz. Çim alanda kimyasal gübre kullanıyoruz. Ama etrafımız Çam Ormanı. Yukardaki yazıyı okuyunca nasıl olsa yapacak şey yokmuş diye boşvermiştim. Bazı mevsimlik çiçekleri yere dikemiyorum (mesela Petunya), saksılara dikerek çözümü buldum.

Çimlerimin bozulmasından da bunlar sorumlu olabilir mi? (Şu anda mevsimsel olarak bahçe yemyeşil ama yaz başı bozulmaya başlıyor)

Geceleri bu kanatlılardan uçarken hiç raslamadım ama kuş kadar büyük ve aynı kuşa benzeyen bir böcek türü çok oluyor. Onun da larvası bunlara benzer mi?

nariçi
05-12-2008, 18:49
Limon fotoğraf yok ama kuş gibi uçanlar büyük çekirgeler olabilir onlarda yaprakla besleniyorlar.

limon
08-12-2008, 19:55
Yok çekirge değil, kuş gibi kanatları olan ve uçan, neredeyse serçe kuşu büyüklüğünde bir kelebek (veya böcek) türü. Gece karanlıkta ışığa geliyorlar. Rengi siyah değil, yanlış görmediysem koyu Bej tonlarında.

Drseagull
02-04-2009, 20:08
Arkadaşlar.Az önce aranıza katıldım.Herkesi selamlarım.

Bu kadı lokması için birkaç yıldır ben de alarmdayım.Söylediklerinizin hepsini bende yaptım ve yapacağım.Hatta az önce yeni meyve fidanlarına sulandırarak Endosulfan uyguladım.

Benim kendimce bazı gözlem ve önerilerim var...Onları sizler de düşünün ve metodlar geliştirelim diyorum.Çiftçilerimiz hep tecrübeleriyle usüller geliştirmiştir değilmi?

1-Geçen yıl bahçeme gelen kirpi yavrusunun çimenlerin üzerinde küçük delikler açtığını görünce gece tekip etmeye karar verdim.El fenerini tutuverince bir elindeki kadı lokması larvasını afiyetle yediğine bizzat şahit olmuş oldum.Sonra bir çuval aldım ve gece 3 kirpi daha buldum.Yani bahçemde 4 kirpi oldu (600 metrekare bahçe) ve onları ürkütmemeye ve kaçırmamaya çalıştım.Ama kaçtılar.Çünkü belki inanmayacaksınız ama kirpi kalın dala ,bahçe teline vs.tırmanabiliyor ve kaçıyor. Fakat gördümki çok yararlı bir hayvan.Sayıca artmalarını desteklemeliyiz ve öldürmemeliyiz kanısındayım. Bu arada kene taşıyıcısı olabilirmi? dikkat edilmeli tabii..

2-Ben 12 yıl da karadenizde çalıştım.Orada bu böceğin erginine DOZDOZ derlerdi.Uçarken sağa sola çarpıp Dozzz...Dozzz...diye ses çıkardığından herhalde. Neyse orada avcılar Rusya üzerinden göçedip gelirken yorularak denizin üstünde çok alçalan bıldırcınların önüne ağ gererlerdi. Sabah ta gidip onları toplarlardı.Yani biz de Mayıs-Haziranda erginleri uçarken böyle ince gözlü tülümsü ağlar gerip ışık yakarsak bunların canına kesin okuruz diye düşünüyorum. Lütfen deneyelim Ha...Yoksa Wimbledon cular gibi ergin avlıyacaz ve dirseklerimiz ağrıyacak.....

3-Kiraz fidanı aldığım bir usta bahçevan bana dediki:''Her fidanın altına bir bakır tel yumağı göm doktorcuğum...Neden? dedim.''Hani göztaşı yokmu?Yani Bakırsulfat..Ha bu da ona benzer etkiyi devamlı sağlayacağından en azından böceğin o fidanı tercih etmemesini sağlayacaktır'' demişti.

Bence de mantıklı gelmişti.Ya sizce?Şimdi benim bütün fidanlarımın altında bakır kablo yumakları var.(20-30cm. kalınca bakır telden yumaklar.Toprağın15-20 cm.altında) Bakalım bekleyeceğiz....

Sevgiler Çanakkale'den....

Harun Parlak
02-04-2009, 20:26
Sizin bakır teller büyük bir ihtimal vernikli korumalı kablo olmalı. Onun için kabloları yakıp gömün aksi halde oksitlenme yapmaz.
**** bakırcılardan bakır sac hurdaları alıp koyabilirsiniz.

Ferda Ülkümen
02-04-2009, 20:32
Benim bahçemde de bir anne ve bir yavru kirpi vardı geçen yaz.
Her gece aynı saatte gelip, kedilerin mamasıyla karınlarını doyurduklarından kadılokmalarıyla uğraştıklarını hiç görmedim.:(

Drseagull
02-04-2009, 20:40
Çimenlerinizde parmak girecek çapta delikcikler açıyor kirpiler.Sanırım larvaları kokusundan falan veya seslerden buluyorlar..Ama durmuyorlarki.Ayrıca kedi maması filan bulamamalılar.Onunla doyarlarsa doğal yiyecek aramazlar tabii.Bende de köpek var ve onun kuru mamalarına da geliyorlardı. Ama bulamayınca börtü böcek arıyorlar..

Drseagull
02-04-2009, 20:43
Tamam Tekin Kardeş .Bundan sonra o tip kablolar bulurum..Teşekkürle...

mikail13
23-05-2009, 10:29
Danaburnu bu değil tabi ki... Askerde iken gördüm Danaburnu nu. Hayatımda o kadar büyük ve güçlü bir böcek görmedim. TOprağı kazmak için kolları uzun ve güçlü yaratılmış..

pelintezer
13-06-2009, 18:23
Herkese sevgiler :)

Geçen sene hiç büyümeyen limon ağacımızı çapaladığımızda köklerinde haylice büyük sarımsı kurtlar tespit ettik. Maalesef resim çekmek hiç aklıma gelmedi ancak burada (Bodrum-Ortakent), duyduğuma göre etrafı haylice sarmış vaziyetteler. Bu kurtlar uçarak gelen böceklerin ağaç köklerine yumurtlaması sonucu oluşuyorlar. Yine geçen sene ligustrumlarımız da ölünce, önceleri onları sularken topraktan çıkıp şikayet eden böcekleri, "zavallı hayvanların yuvalarını bozduk" diye hayıflanmıştık. Ancak onlarca ligustrum ölünce ve onları sökerken bulduğumuz bu iri kurtlar, meğerse o bizim yuvalarını bozduk diye üzüldüğümüz böceklerin yavrularıymış. Bu sene ise 20 yaşında ve terasımızda duran benjaminimiz de bu kurtlardan nasibini aldı. Henüz tamamen ölmese de, haylice sıkıntılı durumda.

Size bunları yazmadan önce internette ve forumunuzda haylice araştırma yaptım ancak benzeri bir resim ya da tespit bulamadım. Belki de doğru yerlere bakmadım ...

Sizden ricam eğer bu kurtları tanıyanınız var ise, beni yönlendirmeniz. Buraya 200 kadar ağaç diktim ancak etrafta çok kuş ve sincap olduğu için yüzey ilaçlama yapmaya çok yanaşmıyorum. Lakin, bu korkunç kurtlar için Dursban 4 kullandık ve kullanmaya da devam edeceğiz gibi görünüyor. Bu ilaç, limon ağacımızda işe yaradı gibi!

Bu aralar uçan anneler, geceleri belli bir saatte peryodik olarak ışığa geliyor. Sanırım çiftleşme ve yumurtlama zamanları ve biz çok endişeliyiz. Elimizden geldiğince ağaç diplerine bakıyoruz, delik var mı diye. Biraz da eşeliyoruz, kurt tespit eder miyiz diye (ilaç kullanmamak adına). Bu kurtlar, yani bizim tespit ettiğimiz şekli ile yaklaşık 3-3.5 cm uzunluğunda, enleri ise 1 cm'e yakın ... Renkleri sarımsı beyaz, hilal şeklinde. Topraktan çıkarıp yüzeye koyunca, toprağı kazıp girme yetenekleri, kısaca yaşama kabiliyetleri yok gibi ...

Verebileceğiniz her türlü bilgi çok değerli ...

Şimdiden sonsuz teşekkürler ...

Pelin

***

Günaydın ... Başlık altında verilen resimler aynen bizim gördüğümüz böcek ve larva resimleri. Bilgiler çok faydalı oldu, minnettarım ...

Mine Pakkaner
14-06-2009, 18:42
Çapalayarak kök boğazlarını açın. Boğaz açık kalsın. Eğer gövdede kabuklu bit yoksa gövdeyi kireçle boyayın, bu sayede yumurta bırakmaları zorlaşır. Düzenli ilaçlama yapmak gerekir, sabırla mücedele etmelisiniz. Gövdelere mukavva sarın oraya kokon yapmayı severler sonra bunları toplar atar ve böylece popülasyonu biraz kırarsınız.

Bakın aşağıdaki bilgiler çok işinize yarayacak.

...


Meyve Ağacı Dip Kurtları ( Capnodis spp. (Col.: Buprestidae )

http://img161.imageshack.us/img161/934/dipkurt11xl.jpg
Capnodis sp. Larva

http://img90.imageshack.us/img90/5018/dipkurt21lq.jpg
Capnodis sp. Ergini

TanımıErginleri siyah veya bronz renkte sert yapılı 12-36 mm boyunda bir böcektir. Çoğunlukla ağaçların kök boğazında rastlanır. Rahatsız edildiğinde ölü taklidi yapar.

Larva boyu türe , gelişme dönemine ve beslenme durumuna göre 1.5-80 mm olup genellikle sarımtrak renkte, 13 segmentli ve yassıdır.

Yumurtaları gri ,beyaz ve 1mm boyunda olup pupaları gibi ovaldir.

Yaşayışı ve Zarar Şekli

Ergin dişi yumurtalarını tek tek veya 5-10 ‘luk gruplar halinde ağaçların kök boğazına yakın çatlaklarına , kabuk aralarına , aşı gözlerine ya da toprağa bırakır. Yumurtadan 10-15 günde çıkan larvalar çok tüylü olup hızla köke giderler.

Köklerde önce kök kabuğunun altında kambiyum tabakası ile beslenerek büyüyen larvalar kök boğazında pupa olur ve bir yıl içinde iki ayrı dönemde (Temmuz-Ağustos ve Ekim-Kasım aylarında) ergin çıkışı olur. Kışı ağaç kovuklarında,yaprak altlarında ya da toprakta geçiren erginler ilkbaharda aşı gözü ve taze sürgünlerde oburca beslenip sıcaklık yaklaşık 25 C olduğunda çiftleşerek yumurta bırakırlar.

Birinci dönem çıkan erginler yumurtalarını Eylül-Ekim aylarında ,ikinci dönem çıkan erginler ise yumurtalarını bir sonraki yıl Haziran –Temmuz aylarında fidanlarda aşı yerlerine , yaşlı ağaçlarda kök boğazına bırakırlar. En çok yumurta Temmuz ayında bırakılır.

Larva süresi kış ve yaz dönemine rastlamasına göre 4.5-12 ay sürer. Pupa dönemi 1 ay kadardır. İki yılda bir döl verir.

Özellikle taş çekirdekli meyve ağaçları,antepfıstığı ve kavaklarda kök kabukları altında larva ve larva zararının olması ; ağaçların kök boğazı ve çevresinde toprakta oval deliklerin bulunması ; ağaç altlarında sap dibinden yenmiş taze yaprakların olması ; aşı gözlerinin ve sürgünlerin kemirilmiş olması bu zararlının varlığına işaret eder. Erginler yaprakları nadiren yedikleri halde genç sürgünleri , aşı tomurcuklarını , yaprak saplarını oburca yiyerek büyük zarar verir.Genç larva daima toprak yüzeyinden aşağıda ve kök kabuğunun altında bulunur ve kambiyum tabakasını kemirir. Larva kökte galeriler açarak bitkinin beslenmesine engel olur ve galerilerin içi pislik ve talaş ile doludur.

Fidan dip kurtları fidanları çok çabuk , ağaçları ise 2-5 yılda öldürür. Bitkilerin önce gelişmeleri durur,zayıflar ve sonra ölüm görülür.

Mücadelesi

1. Kültürel önlemler:

Sabahın erken saatlerinde ve akşamüzeri ağaçların sarsılarak erginlerin toplanması ve imha edilmesi zararlı populasyonunu önemli derecede azaltır.

2. Kimyasal mücadele :

Bu türlerin zararı yersel olduğundan mücadeleye karar vermek için Capnodis zararı görülmüş olmalıdır. Bu nedenle bahçelerde Mayıs ayının ilk haftasından itibaren ergin çıkışları gözlenmelidir.

İlaçlı mücadele zararlının yumurta koymasından önce ( Haziran,Temmuz,ağustos aylarında ) yapılması çok önemlidir. Yumurta bırakıldıktan sonra yapılacak mücadelenin başarı şansı azdır.

Aşağıda verilen ilaçlardan biri ile ağaçların 1 m kadar yüksekliğe kadar olan gövdeleri ve 1 m çaplı daire içinde kalan kök boğazı etrafındaki toprak yüzeyi ilaçlanmalıdır.İlaçlar daima sulama ve çapadan sonra toprak yüzeyi kuru iken ve serin havada yapılmalıdır.Aşılı ağaçlarda aşı ve etrafı mutlaka ilaçlanmalıdır.

Capnodis türlerine karşı koruyucu mücadele yapıldığından en az 2 yıllık kesintisiz mücadele yapıldığında olumlu sonuç alınır.

Capnodis spp. m ü c a d e l e s i n d e k u l l a n ı l a b i l e c e k i l a ç l a r :

3034

3035

pelintezer
20-06-2009, 12:40
Mine Hanım ve diğer tüm değerli bilgileri sağlayan herkese çok teşekkürler ...

İlk yazımı takip eden birkaç gün içinde beş yıldır emek verdiğim erik ağacı birden tüm yapraklarını döktü. Diğer ağaçlarımızı (onlar da beşer yaşında) bari kurtaralım diye dün eşim Pyrinex 25 WP diye bir toz almış onu kullandı, doğru ilaç mı bilmiyorum, ziraatci önermiş ... Üzerinde ZEHİRLİ yazıyor.

Akşamları terası aydınlatıp ergin avına çıkıyoruz ancak rüzgar var ise, gelmiyorlar ... Bir de hemen genç ağaçları kireçledik.

Daha önce bahsetmiştim, yaşadığımız yerde sincap, kuş ve diğer yöre canlıları (insanların tüm yoketme gayretlerine rağmen) çok olduğu için ağaçları ilaçlama yönüne hiç gitmedik ve onların sağlığını tehdit etmeyecek bir çözüm bulunmadıkça da gitmeyeceğiz. Bu zehirli olan Pyrinex'i de kullandıktan sonra kararımı verdim ve bir daha kesinlikle bu kadar zehirli ya da zehirli ibaresi olan hiçbir ilacı kullanmayacağım. Etrafımızda birçok yerleşim var. Bunlar nasıl bir mücadele veriyor bilmiyorum ama zaten mahvettiğimiz tabiata daha fazla zarar verme hakkımızın ya da kendi adıma konuşayım, hakkımın olmadığını düşünüyorum. Zararlıları yoketmek için diğer canlıları da tahrip ediyoruz. Bir de bizim köpeklerimiz var ve burunlarını nereye ne zaman sokacakları belli değil. Kısacası tüm okuduklarım ve gözlemlerim sonucu, kazanamayacağım bir savaş için de çok fazla mücadele gücüm kalmadı.

Kendimce bazı pratik yöntemler geliştirmeye çalışıyorum. Örneğin, teflon sinek telini böceğin yumurtlaması ihtimali olan bazı genç ağaçlarımın zeminine serdim (ortalarına ağacın çapı kadar bir delik açıp) ve sabitledim. Tabii böyle bir yöntem daha önce uygulanmış mı bilmiyorum ama benim bu "zihni sinir" projemi, toprağın hava almasını engellemeyecek, su geçişine izin verecek ancak erginlerin girmesini de engelleyecek gibi bir mantık ile geliştirdim. Diğer ağaçlarımı da tabiat anaya emanet ettim :)

Ağaçlar.net mükemmel bir kaynak ... Her kim ve kimler emek verdi ve veriyorsa hepsine candan teşekkürler ...

Hepinize gönlünüzce bir yaz diliyorum!
Pelin

FIRUZAN
14-07-2009, 11:46
merhaba ,
Başlığı nasıl koyacağımı bilemedim açıkcası.
Resimlerini ilettiğim canlı, komşumuzun bahçesindeki patlıcan ,domates ,biber ne ekiliyse onları kökten parçalıyormuş.

Komşum toprağı eşeleyince bu canlı ile karşılaşmış .Aslında bizim bahçemizde de gördüm bahar ayın da belletmiştik meyve ağaçları olduğu için.Ancak bende sebze ekili değil.Bununla nasıl mücadele yapılabilir.Çenesi belirgin ön kolları kalın kıvrık beyaz bir canlı .
cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

92667

92668

92670

limon
15-07-2009, 01:56
Yanılmıyorsam bu Danaburnu yavrusu. Bitki köklerini yiyen bu değil de büyükleridir sanıyorum.

Ferda Ülkümen
15-07-2009, 02:38
Ben manas'a benzettim,

Danaburnu larvası fotoğrafı;

92901

Kaynak (http://www.tutuneksper.org.tr/teyo/has_zar/hszrl.htm)

limon
15-07-2009, 21:11
Ferda Hanım, tam olarak larvası değil, daha büyümüş hali. Sebze bahçesinde, özellikle kış sonu ilkbahar başı toprağı bellerken çok görüyorum, ama o boydayken bitkiyi kesmiyorlar, bir ay kadar sonra da Danaburunları başlıyor.
Ben yavrusu sanıyordum ama belki de o da, sizin yazdığınız gibi, farklı bir zararlıdır.

Ferda Ülkümen
15-07-2009, 21:55
Peki Haziran böceklerinin erginleri yok mu bahçenizde?

5 ve 11. mesajlarda fotoğrafları var. Bu sıralar tam erginleşip ortaya çıkma zamanları.

Bizim balkonda her gece ışığa gelen onlarcası ters dönüp ölüyor.

Güler
16-07-2009, 14:53
Oooo, benim bahçemde her türlüsü var.
11 numaralı mesajdaki - benim tabirimle doz dozlar- leri ben hergün güllerimin üzerinden elimle topluyor ve imha ediyorum. Artık öyle alıştım ki eldivenli eldivensiz gördükçe topluyorum.
Bazen başlıyorum saymaya biiiirrrr kırt, ikiii kırt, diye sayı yüzü geçiyor.
Ertesi günü sil baştan. Ne onlar gelmeye üşeniyorlar ne de ben onları kesmeye.

FIRUZAN
18-07-2009, 20:41
Merhaba ,
Ferda hanım olmaz mı ? güneş batıyor,akşam başlıyorlar şuursuz uçmaya.Işığı açıyorum hoop balkona sonra çarpıyorlar ve bir müddet asılı kalıyorlar sonra onları ordan faraşla atıyorum .Tabi bir tıss sesi onlardan :) ben onlara doz doz böceği diyorum.

limon
20-07-2009, 14:02
Oooo, benim bahçemde her türlüsü var.


Aynen... ;)

karamanlı70
22-07-2009, 22:32
*** bende karaman dan katılıyorum .
evet manas elma bahçelerine cok zarar verıyo.
kükürt kullanmayı düşünüyorum. bence en etkın mucadele anaçların yumurtlamasını onlemek yoksa her yıl yenı larvalar cıkıcak ve savaşa devam.ama anaçlar ciftleşme zamanı dısarda ölürse toprak altı mücadelede basarı yakalana bilir.ben bahçemde kükürt kullanmayı denıcem
yumurtaların ve anaçlarını topraga girmesini önlemek için ama kükürt nekadar kullanmalıyım bilmiyorumm bu konuda yardım edermısınız.

k0900
22-07-2009, 22:56
Sn. Karamanlı70, aşağıdaki mesajda bu zararlı ile mücadele bilgisi var, kükürtten bahsedilmiyor.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=56517&postcount=2

Bu linkteki bilgilerde işinize yarayabilir.

http://www.tagem.gov.tr/YAYINLAR/seftaliem/8_1_13.htm

FIRUZAN
23-07-2009, 20:23
Sn.k0900
Gerçekten çok güzel bilgiler edindim.Yarın sabah kiraz,erik,armut,ceviz,ıhlamur ağaçlarımın kenarlarını temizleyip toprağını da kazarak havalandıracağım.Teşekkurler

denizakvaryumu
01-09-2009, 15:05
Bu zararlıdan bahçemdeki yanmış gübrede onlarca var.Yine komşuların aldığı yanmış gübrelerle de geliyorlar.

Kimyasal değil doğal düşmanları ile yok edilmesi tarafıyım.

Bahçeye yapılacak tahta kuş yuvaları ve kirpi-yılan gibi canlılarla inşallah sorun çözülür ancak hayvan gübresi yanmış olarak gelse bile tekrar fermantasyona sokulmasında fayda olacağına inanıyorum.

-------------------------------
-------------------------------

Bu zararlıya karşı kimyasal mücadele tavsiyesi bulunmamaktadır

http://www.tagem.gov.tr/yayinlar/kitap5/Manas.htm

MeyveliTepe
01-09-2009, 15:40
Bu konu fazlasıyla ciddiyet kazanmaya başladı. Tekrar fermentasyona sokulan gübrelere bile fermentasyon sonrasında geliyorlar. Doğal düşmanlar çok etkili değil zira toprağın alt tabakasına, bitkilerin kök bölgelerine giriyorlar. Doğal düşmanlar kolay ulaşamıyor.

Elimdeki ilaçlarla bir deneme yaptım. Topladıklarımı 6 ayrı kaba eşit sayılarda ve büyüklüklerde paylaştırdım (kaplar drenajlı). Üzerlerine keyifle yaşayabilecekleri miktarda kompost koydum.

Sonra;
1. Delfin,
2. Bionem
3. Neemazal
4. Laser
5. Mastercop
6. Göztaşı

bunlardan ayrı ayrı yüksek yoğunluklu solusyon hazırladım. Kapları işaretleyerek her bir kaba birini bolca döktüm.

Delfin'in içindeki BT bakterisi, kelebek larvalarının ölmesine sebep oluyor. Bir umut bunları da etkiler mi diye düşündüm.

Bionem'den bir umudum yoktu. Ama, kesin bir dille larvasist olduğu söylendiğine göre deneyelim bakalım deyip denedim.

Neemazal'dan bir umudum yoktu.

Laser, spinosad ile her gün yeni testler yapılıyor. Ben de bir katkıda bulunayım istedim.

Mastercop ve göztaşından bir umudum yoktu ama elimde var diye denedim.

Sonuç:
Delfin, Neemazal, Mastercop ve Göztaşı hiç etkilemedi. Bir hafta sonra larvalar aynı durumda ve aktif canlılıklarını muhafaza ediyordu.

Bionem oldukça ilginç bir sonuç verdi. Larvalara kesinlikle yaradı. Bir haftada iyice semirip büyümüşler ve çok aktif durumda idiler.

Laser uyguladıklarım da tamamen ölü olmamakla birlikte, ölmek üzere izlenimi verdiler. Aktif değildiler. Kendilerini salmış, toprak yüzeyine çıkarılanlarda tekrar toprağa girmek gayreti yoktu. Kıvrılarak kendilerini savunma refleksi de göstermiyorlardı.

Toprağa uygulanabilir zehirsiz başka ürün bulursam denemeye devam edeceğim.

denizakvaryumu
01-09-2009, 16:26
Toprak içinde değil de, erginlerin toprak yüzeyine çıkışı-uçuşu sırasında doğal mücadele daha etkin olabilir gibime geliyor.

Ferda Ülkümen
01-09-2009, 16:40
Tek başına mücadele yeterli olmuyor, uçtukları için komşulardan, çevredeki ağaçlıklardan tekrar geliyorlar.

Onlar için tuzak bitki sayılan aslanağzı ve petunyayı yetiştirmekten vazgeçtim, sardunyalarım da saksılarda korunuyor.

Gül ve meyve fidanlarını kimyasal ilaçla korumaya çalışıp, sevmedikleri bitkilere ağırlık vermeye çalışıyorum.

Mavi yasemin, güngüzeli, pitosporum, solanyum, ağaç minesi gibi bitkilere pek dokunmuyorlar.

Yabani otları sevip yeseler işe yararlardı hiç olmazsa.

k0900
01-09-2009, 20:28
Bu zararlıdan bahçemdeki yanmış gübrede onlarca var.Yine komşuların aldığı yanmış gübrelerle de geliyorlar.

Kimyasal değil doğal düşmanları ile yok edilmesi tarafıyım.

Çok ciddiye alınması gereken bir zararlı. Bel ve çapa yapmak kolay degil :) kesin sonuçta degil :)

Gübre konusunu tekrar gözden geçirin, nede olsa artık organik gübrelerde var.

Güler
02-09-2009, 13:08
Benim güllerimin bir numaralı dertleri. Denemediğim şey, bu konu ile okumadığım yazı kalmadı.
Öğrendiğim şu: Çiçekleriniz üzerinden elinizle toplayacaksınız.

Ben de aynen öyle yapıyorum, uçurmamaya gayret ederek, sabahın erken veya akşama doğru hemen hemen hergün 70-100 arası topluyorum. Aksi takdirde güllerim daha açamadan gonca iken soluyorlar.

FIRUZAN
07-09-2009, 13:09
Merhaba,
Güllerimin hepsini bir kürek boyu belledim, buda yaklaşık 25-30 cm oluyor,tabii lavraları maşallah topluyorum kuşlarda gelip topluyorlar.Dikkatimi çeken şey büyükleri olduğu gibi
küçük olanları da vardı onlar niye küçük ? Şimdi güllerimin köklerine kadar kazıdım ve çukur bir havuz halindeler şimdi ilaç olarak ne alabilirim ve o havuza döküp kapatırsam bir nebze iyi gelir mi?
teşekkürler

MeyveliTepe
07-09-2009, 13:18
Bildiğim kadarıyla larvalar toprakta üç yıl yaşayıp sonra ergin oluyorlar. Üç yıl çok uzun bir süre. Ergin oluncaya kadar yapacaklarını yaparlar. Erginleri toplayabilmek elbette çok önemli. Bir sürü yumurtanın bırakılması önlenmiş olur. Fakat topraktaki larvalar için de mutlaka bir çözüm gerekir.

Fiziksel bir yöntem var ama ne kadar etkili bilmiyorum. Bahçede bir yerde gübre, kompost gibi bir yığın bulundurun. Ayda bir bu yığını iyice elden geçirip ne kadar varsa toplayın. Popülasyon epey azalıyor. Aynı şey kışın yapılırsa, ortam tam istedikleri gibi olacağı için civardaki popülasyonun çoğunu oraya çekecektir. Bahar öncesi sık sık toplayıp imha etmeli.

Toprak içindeki larvalar için henüz bir doğal düşman ya da zehirsiz çözüme ulaşamamış durumdayım.

berduray
07-09-2009, 13:19
K0900 çok haklı, hayvan gübresinde oluyor genellikle.

Küpeli almıştım, saksısı küçük diye büyüteyim dedim.

Toprağa yanmış keçi gübresi karıştırıp diktim.

Ama benim küpeli mevta oldu.

Ölen bitkimin saksısındaki toprağı fırınlama yaptım.

Fırını da gözetliyorum, acaba zararlı bir şey çıkacakmı?, ne olabilir bu küpelinin ölme sebebi...

Derken toprakta büyük bir kıpırdanma, oyuk açılma vs..

Bir dakika içinde, 70-80 derecelik fırında kıpırtı kesildi.

Ben solucan sandım hatta, hareket büyük olunca, meğer bu böcekmiş, ne olduğunu da burada öğrendim.

Bir ergini, bir de larvası...

Diyeceğim, bahçe için gerekli miktarda toprağı tek tek fırınlamak zor olur ama , en azından organik gübrenizi solarizasyon yaparsanız, baştan kurtulmuş olursunuz inşallah bu zararlıdan.

berduray
07-09-2009, 13:22
Tabi onun da kar , zarar durumu tartışılıyor fakat, bir kaç saat solarizasyon sonucu bu böcekler ölür gibi geliyor bana, fırında 1 dakikada gittiğine göre.

MeyveliTepe
07-09-2009, 13:47
Solarizasyon toprak tabakasının ilk 15 santimine tesir eder. Larvalar normalde yeterli rutubete sahip 25-35 cm arasında bulunuyorlar. Isı yükseldikçe de aşağı inerler. Yani solarizasyon işe yaramayacaktır.

Bu yıl uyguladığım bir önlem, dışarıdan gelen keçi gübresini çuvallarla alıyorum. Çuvalların içinde zaten çok yüksek sıcaklık oluşuyor. Kullanmadan önce de mutlaka çim kırpınıtısı ile bir daha fermentasyona sokuyorum (şu ilkel olan kompost biçimi :) Mikroorganizma faaliyetini hızlandırmak için EM de kullanıyorum. 3 hafta içinde çimlerle birlikte gübre bir daha kompostlaşıyor ve içinde canlı böcek ve yumurta kalmadığından emin oluyorum. Buna mukabil faydalı mikroorganizmalar ve nitrojen bakımından da çok zenginleşmiş oluyor.

Burada önemli bir husus, bu şekilde hazırladığınız kompostu hemen tüketmeyip yığın halde bekletmeye devam ederseniz kadı lokmaları için mükemmel bir ortam hazırlamış oluyorsunuz ve etrafta ne kadar varsa oraya geliyorlar. Bunu bilirseniz tuzak ortamı olarak kullanabilirsiniz. Böyle olmasını istemiyorsanız, kullanılır hale gelen kompostu hiç beklemeden çuvallara alıp, ağızlarını iyice bağlamak gerekir.

selim_50
07-09-2009, 13:50
arkadaşlar kimyasal kullanacaksanız dip kurdu için en etkili ilaç lebacit (böyle okunuyor,yazılışı daha farklı), yapraklara ve sulama suyu ile birlikte ağaç dibine uygulayacaksınız, ama periyodik olarak tekrarlamak gerekiyor.

berduray
07-09-2009, 13:59
Ben de dışarıdan organik gübre alınca, kullanmadan önce yapılan solarizasyonu demek istedim.

Yoksa gül fidanlarının alltını poşetleyin demedim.

MeyveliTepe
07-09-2009, 13:59
Bu zehirlidir büyük ihtimal değil mi? Zehirsiz bir şey arıyoruz.

denizakvaryumu
07-09-2009, 14:02
Kadı lokmalarının ergin hale gelip akşam uçuşa geçmeleri sanırım kuşlardan korunmak için.

Bu aşamada kimyasal tuzaklardan kullanılamaz mı?

FIRUZAN
07-09-2009, 16:29
Arkadaşlar merhaba,
Macop aldım yarın bütün bahçemi belletip toz halinde serpeceğim ardın da sulama yapacağım zaten hava bulutlu Burhaniyede,bugün yarın yağmur yağar belleriz sonra da ilacı serperim diye düşünüyorum.Bu ilacın meyva ağaçlarımın köklerine inmesinin bir zararı olur mu? Ağacın izdüşümüne gelicek şekilde ilaçlamak ne demektir ? Çünkü formda öyle bir şey okudum.
Bu arada bahçem 12 senelik bir bahçedir ve hiç gübre atmadık.100 metrekare kadar. Ceviz,kiraz,kayısı,armut,erik,vişne dikili ve üzerlerine ilaç dahi sıkılmadı.bu sene sadece armut ağacımda pas hastalığı oldu leke lekeydi.
Bu ekim ayında çim ekeceğim için ayrık otlarını ilaçlamıştım onları temizliyordum bu işe bulaştım :) Bahçe işi hiç bitmez zaten değil mi ?

Güler
08-09-2009, 07:43
İz düşümünü sormuşsunuz.
Bitkinin dışa doğru açılan (en dışta ) dalından aşağı doğru bir dikey inin. Bu dikeyden bitkinin etrafına doğru bir daire çizin.

FIRUZAN
08-09-2009, 15:05
Teşekkür ederim Sayın Güler,
Peki ilaç ordan etkili oluyor mu ? Çünkü armut ağacımın altından da topladım.

MeyveliTepe
08-09-2009, 15:37
Macop nasıl bir ilaçtır? Tam yazılışı böyle mi?
Teşekkürler

MeyveliTepe
08-09-2009, 16:06
Bir doğal düşman buldum sonunda. Bir tür faydalı nematod bu larvalara parazit olarak girip ölmelerini sağlıyormuş. Yurt dışında satılıyor ama Türkiyede henüz yok sanırım.

denizakvaryumu
08-09-2009, 16:08
Böyle bir parazitin olduğunu bilmek bile büyük adım..Şimdiye kadar kimse açıklamamıştı.

MeyveliTepe
08-09-2009, 16:48
Linki (http://www.ladybirdplantcare.co.uk/chafer_grub.html)vereyim. oradan da inceleyebilirsiniz.

FIRUZAN
08-09-2009, 17:18
Paketin üzerinde Bayer CropScience Mocap G 10 yazıyor ben yanlış yazmışım

denizakvaryumu
01-10-2009, 21:10
Karayemiş yaprakları;

domates, biber ve patlıcan gibi sebzelerin fidelerinin toprağa dikilmesi esnasında kök etrafına sarılmak suretiyle danaburnu ve diğer zararlıların zarar yapmasını yani fidenin köklerini kesmesini engellemek amacıyla kullanılır.

http://www.ziraat.ktu.edu.tr/bahce/aislam/kara_yemis.pdf
Yrd.Doç.Dr. Ali İslam

MeyveliTepe
17-01-2010, 21:33
Toprakta yaşayan, görüldüğünde C şeklinde kıvrılan, iri beyaz, kök yiyen zararlılar için bir doğal düşman daha buldum. Bu zararlılar aslında tek çeşit değil değil. Haziran böceği, mayıs böceği, Japanese Beetle denilen Japon böceği, hepsi aynı familyadan. Larvaları toprakta üç yıla kadar yaşayabiliyor ve bu sürede en büyük zararı yapıyor.

İçeriğinde Bacillus popillae bakterisi sporları olan "Milky Spores" isimli bir toz toprağa uygulandığında uyanan bakteriler bu larvaları enfekte ederek kanlarında çoğalıyor ve ölmelerini sağlıyor. Bitkilere, toprağa, insanlar ve diğer hayvanlara zararı olmayan bu bakteri, uygulandığı toprakta 15 yıla kadar koruma sağlıyor.

Bu yıl çuvalda yapmaya çalıştığım patateslerin intikamını almaya kararlıyım. Biliyorum ki, her biri bir metreküpten büyük üç kompost kabımın dibinde yüzlerce larva var. Ilık ortamda baharı bekliyorlar. Baharda da ben onları bekliyor olacağım.

Hem faydalı nematodlardan hem de bakteri sporlarından yeterince ısmarladım. Nematodların canlı gelebileceğinden kuşkuluyum ama sporlarda bekleme süresi çok daha uzun, problem olacağını sanmıyorum.

Geldiğinde ilk yapacağım şey hemen bahçede kullanmadan önce hem nematodlardan hem de bakteriden kontrollü ortamda bolca üretmeye çalışmak olacak.

Bu ürün hakkında pek çok bilgi var. İncelemek isteyenler için bir kaç link;
Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Milky_spore)
Biconet (http://www.biconet.com/biocontrol/bpopillae.html)

denizakvaryumu
17-01-2010, 21:39
Sanırım Türkiye'deki ilk uygulamayı siz yapacaksınız.

Türkiye üniversitelerinde bu konunun şimdiye kadar tartışılmaması ilginç.

Haydi hayırlısı.

nariçi
17-01-2010, 21:43
bende bu may bugs denen krizalit'i soracaktım, biraz daha beyaz gibi buradakiler. Bazılarında duyarga da var, ön kısmında iki veya dört ayakları var. F. Makina yanımda yok yaksa fotoğrafını da çekerdim. Bugün yine gübre içinde gördüm.
Ağaç diplerindeki toprağı kazınca, çürüntüler içinde oluyor. Besli şişman bir tırtıl adayı gibi.
Herhalde aynı böcektir.

denizakvaryumu
27-04-2010, 21:02
Toprakta yaşayan, görüldüğünde C şeklinde kıvrılan, iri beyaz, kök yiyen zararlılar için bir doğal düşman daha buldum. Bu zararlılar aslında tek çeşit değil değil. Haziran böceği, mayıs böceği, Japanese Beetle denilen Japon böceği, hepsi aynı familyadan. Larvaları toprakta üç yıla kadar yaşayabiliyor ve bu sürede en büyük zararı yapıyor.

İçeriğinde Bacillus popillae bakterisi sporları olan "Milky Spores" isimli bir toz toprağa uygulandığında uyanan bakteriler bu larvaları enfekte ederek kanlarında çoğalıyor ve ölmelerini sağlıyor. Bitkilere, toprağa, insanlar ve diğer hayvanlara zararı olmayan bu bakteri, uygulandığı toprakta 15 yıla kadar koruma sağlıyor.

Bu yıl çuvalda yapmaya çalıştığım patateslerin intikamını almaya kararlıyım. Biliyorum ki, her biri bir metreküpten büyük üç kompost kabımın dibinde yüzlerce larva var. Ilık ortamda baharı bekliyorlar. Baharda da ben onları bekliyor olacağım.

Hem faydalı nematodlardan hem de bakteri sporlarından yeterince ısmarladım. Nematodların canlı gelebileceğinden kuşkuluyum ama sporlarda bekleme süresi çok daha uzun, problem olacağını sanmıyorum.

Geldiğinde ilk yapacağım şey hemen bahçede kullanmadan önce hem nematodlardan hem de bakteriden kontrollü ortamda bolca üretmeye çalışmak olacak.

Bu ürün hakkında pek çok bilgi var. İncelemek isteyenler için bir kaç link;
Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Milky_spore)
Biconet (http://www.biconet.com/biocontrol/bpopillae.html)

Sn.MeyveliTepe

bu konuda bir gelişme var mı?

Özden
27-04-2010, 22:06
Sn. Meyvelitepe ben de sonucu çok merak ediyorum. Umarım başarılı olmuştur.

secbul
30-05-2010, 00:58
Alakam olmasa da bu konuyu baştan sona okudum...
Sonra bir an düşündüm... Ne olabilir...Biraz da WC de düşündüm derken aklıma fikir geldi.
İnterneti açtım ve okudum...
--------------------------------------------------------------
Ceviz yaprağının kan durdurucu-sıkıştırıcı (astringent), kuvvetlendirici (tonik) ve bağırsak kurtlarını veya solucanlarını düşürücü (antihelmintik) etkisi vardır. Yaprak çayı, sindirim bozukluklarında, kabızlıkta, iştahsızlıklarda ve kan temizliğinde etkilidir. İştah açıcı, kan şekerini düşürücü ve kuvvet verici etkileri vardır. Deri hastalıklarında antiseptik olarak haricen kullanılır. Ceviz yaprağı kaynatılarak, tüm sıraca (scrofula), frengi (sifilis), egzema (mayasıl), herpes (uçuk) ve raşitik hastalıklarda, kemik çürümesinde, kemik deformasyonunda ve ayrıca, iltihaplı el ve ayak tırnaklarında kullanılabilen çok etkili bir banyo katkısı elde edilir. Favus ve uyuz hastalıklarında, hasta bölgeler, taze ceviz yaprağının kaynama suyu ile yıkandığında, kısa sürede düzelme görülecektir. Bu suyla yapılan banyolar, yıkamalar, ergenlik sivilcesine, iltihaplı egzemalara, ayak terine ve kadınların akıntılarına iyi gelir. Ağız boşluğu iltihabı, dişeti, boğaz ve gırtlak hastalıklarında gargara yapılmalıdır.

Uyarı: İçeriğindeki tanen maddesi duyarlı kişilerde bazen mide bulantısına ya da kusmaya neden olabilir. Bunun haricinde, ceviz yaprağının bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır.
------------------------------------------------------------
Hmmmmm....
Benim bunu deneme şansım yok. İhtiyacım da yok. Ama belki aranızdan birisi
CEVİZ yapraklarını kaynatıp suyunu bu larvaların olduğu yere döker ise herhalde bu su toprağın 90 cm altına kadar (veya ne bileyim damlama sulama ile) işler ise belki faydası olur...
Hem doğalda olabilir.

Fikir yani...

Güllerde deneyin derim..:o

--------------
EK:
Balkondan etrafa bakarken aklıma geldi... 90 cm de dipteki kurtcuklara nasıl erişilir ?
Hmmmm....

Çok yağmur yağınca toprak suya doyar. Yapmur yağmadan tam önce toprağa suyla karıştırılmış bir ürün atarsanız 90 cm dibe kadar erişilebilir diye düşündüm...
(Toprak kuru iken erişemiyor isek yaşken deneriz ?)

thisisme
26-08-2010, 11:30
merhabalar,

geçen sene yazlığa diktiğimiz badem ağacını bu sene gittiğimizde hasta gördük.
Ayva ve erikte problem görünmüyordu. Zeytinse üç senedir olduğu gibi hiç büyümemişti.
Bir de ilave olarak manolya ağacı ve duranda diktim. 15 günlüğüne istanbula geldim. Annem de bahçeyle ilgilecekti. Geri döndüğümde büyük şoku yaşadım. Badem ölmüş, ayva sararmaya başlamış, güller ölmüş. Aldım elime çapayı, önce niyetim birazcık eşeleyip dibine bakmaktı. iki - üç çapa darbesinden sonra fidanlar elime geldi.
Kök diye birşey kalmamış. Tabi hepsinin dibinden semirmiş kadılokması çıktı. Bir tek manolyanın kökleri sağlamdı. Manolyayı dikerken kazdığım çukura bolca çam iğnesi doldurmuştum. Büyük ihtimal çam iğneleri bir miktar korudu. Ama biliyorum bu bir çözüm değil.
Dün forumda kadife çiçeği sayfasını okurken komşu olduğu bitkileri koruduğunu öğrendim. Gerçi kadılokmasına bir etkisinin olacağını zannetmiyorum çünkü bu meret çok derine yerleşiyor. Ama bir umut deniycem. Bu sene 11 eylülde yazlıktan ayrılırken fidanların diplerine kadife çiçeği tohumu atıp üstlerini çam dikenleriyle (malç niyetine) kapatmayı düşünüyorum.
Ne dersiniz sizce işe yarar mı? İnanın fidanların dibini çapalayıp bu yaratığı görünce artık ağlamak istiyorum. Bir çare...

denizakvaryumu
26-08-2010, 11:38
MeyveliTepe'nin uygulamalarını deneyebilirsiniz.


...Laser uyguladıklarım da tamamen ölü olmamakla birlikte, ölmek üzere izlenimi verdiler. Aktif değildiler.
Kendilerini salmış, toprak yüzeyine çıkarılanlarda tekrar toprağa girmek gayreti yoktu. Kıvrılarak kendilerini savunma refleksi de göstermiyorlardı.

Toprağa uygulanabilir zehirsiz başka ürün bulursam denemeye devam edeceğim.


Toprakta yaşayan, görüldüğünde C şeklinde kıvrılan, iri beyaz, kök yiyen zararlılar için bir doğal düşman daha buldum.

Bu zararlılar aslında tek çeşit değil.
Haziran böceği, mayıs böceği, Japanese Beetle denilen Japon böceği, hepsi aynı familyadan. Larvaları toprakta üç yıla kadar yaşayabiliyor ve bu sürede en büyük zararı yapıyor.

İçeriğinde Bacillus popillae bakterisi sporları olan "Milky Spores" isimli bir toz toprağa uygulandığında uyanan bakteriler bu larvaları enfekte ederek kanlarında çoğalıyor ve ölmelerini sağlıyor.
Bitkilere, toprağa, insanlar ve diğer hayvanlara zararı olmayan bu bakteri, uygulandığı toprakta 15 yıla kadar koruma sağlıyor.

thisisme
26-08-2010, 16:19
teşekkür ederim Sn. denizakvaryumu, Sn. meyvelitepe'nin bu konuda yazdıklarını takip ediyorum.
Milky spores çok işe yararmış gibi görünüyor, ancak internetten yaptığım araştırmalar sonucu, asıl etkisinin 3 sene sonra görüldüğünü ve onun da kesin çözüm olmadığını gördüm. Bunun gibi forumlarda tartışılan bir ürün, faydasını gören de var görmeyen de. Türkiyede satışı olmayan bir ürün olduğu için getirtme zahmetine değer mi bilemedim.

MeyveliTepe
26-08-2010, 20:46
Bu konuda yaptığım denemelerden söz edeyim. Durum oldukça ilginç. Toparlayıp fotoğraflı olarak blogda da yayınlayacağım.

Bu yıl, hem faydalı nematodlardan hem de milky spore getirtme girişimim oldu. Milky spore geldi, nematod getiremedim.

Öncelikle, kadı lokmalarının tek bir çeşit olmadığını söylemeliyim. Biribirlerine çok benziyorlar fakat pek çok farklı çeşit var. Bizim bahçede olanların erginleri 2,5 santim uzunluğunda, 1,5 santim eninde, metalik yeşil renkte kın kanatlılar.

Bizdekilere normal bahçe toprağında hiç rastlamadım. Genelde beklemiş keçi gübresinde veya olgunlaşmış kompostta bulunuyorlar.

Bu bahar, kompost kaplarındaki kompostun dibinden topladığım 100 kadar kadı lokmasını bir kovaya doldurdum. Kovayı yarıya kadar kompostla doldurdum. Buna da gayet fazla dozda milky spore serpeleyip hafif nemlendirdim ve bodruma koydum.

Beklentim 21 gün içinde hepsinin hastalanıp ölmesiydi. "Milky" hastalığı, kadı lokmalarını önce porselen gibi bembeyaz yapıyor, sonra da ölüyorlar. Bu esnada kadı lokmalarına girmiş olan bakteri de milyon defa çoğalmış oluyor.

21 gün sonra kontrol ettiğimde kadı lokmalarından hiç birinin ölmediğini, herhangi bir hastalık belirtisinin de olmadığını, gayet mutlu bir şekilde yaşamakta olduklarını gördüm. Bu esnada, kovadaki kompostu da yarı yarıya yediklerini, birer granül şeklinde de yedikleri kompostu dışkıladıklarını tesbit ettim.

Deneye bir ay kadar daha devam ettim. Bu süre sonunda da hepsi sağlıklı ve kovadaki kompostun tamamı yenip dışkılanmıştı. İkinci tura bile başlamış olabilirler.

Böylece, milky spore'un bizdeki kadı lokmalarına hiç bir tesiri olmadığından emin olmuş oldum.

Bu deneyin devamı da var. Aklıma, kadı lokmalarının dışkılarının bir gübre olarak işe yarayıp yaramayacağı, bir de gerçekten kökleri yiyip bitkileri öldürüp öldürmediklerini test etmek geldi.

Burada sonuçlar çok daha ilginç. Buna sonra devam ederim :)

denizakvaryumu
27-08-2010, 07:48
Laser uygulaması da olumsuz mu ?

thisisme
27-08-2010, 07:54
Laser nedir Sn. meyvelitepe, biraz bahseder misiniz?

denizakvaryumu
27-08-2010, 08:09
http://www.antilsan.com.tr/laser.htm

wetin
29-08-2010, 14:56
Arkadaşlar kadı lokması çok yoğun bir şekilde yavrulamaz ben daha bu ilk bahar topladığım lavralar bir tencereyi doldurmuştu tencereye kuş bakışı yapınca makarna gibi gözüküyordu o kadar çoktular ki ama kadı lokması mayıs ve ya haziran böceği değil bunlar yine onlara benzeyen beceriksiz uçucuc ama onlardan daha ufak güvercin boynundaki gibi panlıcan bronz'a kaçan renkleri onlarda zarar veriyorlar ama genelde hasta ağaçlara, odunları yiyorlar sanırım nemli ve yumuşak toprağı çok seviyorlar o kadar da derinde değiller 5-10 cm derinlikteler bu bahar çok yoğun bir şekilde temizledim ama 4 senedir temizliyorum bu yaz baya bi köklerini kuruttum uçucuc erginleri bu yaz pek uğramadılar hatta bu yaz hiç raslamadım diyebilirim öğlen sıcağında mutlaka arka bahçeme uğrarlardı. Özettle bu mahlukatlar kadı lokmasının yanınıda çok masum kalıyorlar benim ön bahçeye temmuz ağustos gibi hava kararmaya yüz tutduğunda mutlaka uğrarlar ben o sıralarda mu meretleri tanımıyordum etkilerini bilmiyordum ama ona rağmen hiç affetmeyip öldürüyordum. Ben bu kadı lokması yüzünden tam 4 sefer aynı yere kiraz fidanı diktim hepside fitil denilen torbadaydı yaz sonu gibi kuruyorlardı bir türlü çözemedim ona soruyom yok çok sulamışsın yok az sulamışsın 3. sünde iyice sinirlendim fidanın çevresinde köklerinde hummalı bir araştırma yaptım ve bu kadı lokması lavrasını canlı olarak ele geçirdim. Gittim tarım ilaçı satan ziraartçiye gösterdim dana burnu dedi (meğerse değilmiş onuda bu siteden öğrendim) yani neticede kadı lokması hiç affetmiyor ve yavruları bir işaret parmağı büyüklüğünde öyle 10 tane 20 tane çıkmıyor.

wetin
29-08-2010, 15:07
bunlarda 2 senedir topladıklarım: Yukarda yaptığım yorumlar gözlemlerime dayaylı yanılıyorda olabilirim yanlışsa eminim birileri düzeltir..
http://img266.imageshack.us/img266/7710/dscf5175744x718.jpg (http://img266.imageshack.us/i/dscf5175744x718.jpg/)http://img843.imageshack.us/img843/961/dscf51801076x836.th.jpg (http://img843.imageshack.us/i/dscf51801076x836.jpg/)

secbul
07-11-2010, 18:27
Ceviz yaprağı kaynatıp, ılık-soğuk olarak toprağa dökmenin hala larvalarda etkili olabileceğini düşünüyorum (Hipotez)

denizakvaryumu
31-01-2011, 22:16
Soru: Önceden hiç böyle bir sorunum olmamasına rağmen son zamanlarda bahçemde çok fazla danaburnuyla karşılaşıyorum. Onlardan kurtulmak için ne yapmalıyım?


Cevap: Etkin maddesi chloryfos olan toz ilaçla, kepeği nemlendirerek karıştırın. Akşam saatlerinde bahçeyi nemlendirdikten sonra yüzeye zehirli yemi ceviz büyüklüğünde yayın. Göreceksiniz işe yarayacak.

http://www.evbahce.com.tr/bahceler/bahce-doktoru/240-bahce-doktoru.html

ocean07
03-02-2011, 15:17
Soru: Önceden hiç böyle bir sorunum olmamasına rağmen son zamanlarda bahçemde çok fazla danaburnuyla karşılaşıyorum. Onlardan kurtulmak için ne yapmalıyım?


Cevap: Etkin maddesi chloryfos olan toz ilaçla, kepeği nemlendirerek karıştırın. Akşam saatlerinde bahçeyi nemlendirdikten sonra yüzeye zehirli yemi ceviz büyüklüğünde yayın. Göreceksiniz işe yarayacak.

http://www.evbahce.com.tr/bahceler/bahce-doktoru/240-bahce-doktoru.html

İçine birazda toz şeker koyarsanız cezbedici özelliği artar. Daha etkili olur.

Kafkas57
14-03-2011, 19:40
Saksılarımdan çıkan bu canlının adı nedir ? Kurtulmak için ne yapabilirim?

Sevgi Durul
14-03-2011, 19:59
Saksılarımdan çıkan bu canlının adı nedir ? Kurtulmak için ne yapabilirim?

Aynısından, bahçedeki gübrede çıkmıştı ve tek tek imha etmiştim. Forumlarda araştırdım, kadı lokması imiş. Şimdi yine aradım, bulamadım, Güler hanım'ın bahçe sayfasında fotoğrafı var. Tabii yanılma payı koyuyorum, tecrübeli arkadaşlar, o ya da değil, diyebilirler.

nicholai hel
25-05-2011, 13:02
Bahçe için ön hazırlık yaparak bilgi topladığım bir dönemdeyim, bu konuya rastgele ulaştım ve baştan sona okudum, gerçekten kabus gibi bir durum yarattığını görüyorum. Umarım Antalya'daki yeni bahçemde mücadele etmek zorunda kalmam.

Merak ettiğim konu, bu zararlının erginlerinin günbatımında uçtuğu ve ışığa geldiği belirtiliyor. Acaba mor ışık yayarak uçan haşereleri kendine çeken ve elektrikle yakan ürünleri neden kullanmamaktasınız?

Bu ürünün bilmediğim başka zararları mı var acaba?
Eğer etkili bir yöntemse bahçenin farklı noktalarına birkaç tane yerleştirerek oldukça etkili bir mücadele sağlanabilir. En azından profesyonel tenisçi olmayı gerektirmez. :)

Zararlılarla mücadelede herkese başarılar, sağlıklı bahçeler diliyorum...

Sevgi Durul
10-06-2011, 22:29
Bu sefer fotoğrafını çektim.

222746

222745

Güler
11-06-2011, 17:47
Sayın Kafkas57, saksıyı iyice boşaltın daha çok göreceksiniz.
Topraktan tek tek toplayıp imha edin.
Saksınızı bir tel fırça ile iyice fırçalayarak temizleyin, yeni temiz toprak koyup bitkinizi ekin.

Kafkas57
13-06-2011, 08:09
Teşekkürler Sdurul ve Güler:Tavsiyelerinizi uygulayacağım..

frezyasever
27-06-2011, 10:50
Mayıs böceği larvalarını yok edecek basit ama etkili bir çözüm yok mu? Larvaları, soğanlara sarılı şekilde ve soğanın yarısı yenmiş olarak buluyorum. Bahçemdeki ters lale, sümbül, lale ve mis zambak soğanlarının çoğunluğunu yok etti. Bu konuda önerilerinizi bekliyorum.

Maliyeci-38
01-09-2011, 17:43
Merhaba Arkadaşlar. Ben 2.5 aydır meyve yaprağından çimlendirdiğim ananasımı yetiştirmekteyim. Bu gün toprağının yüzeyini karıştırınca ince yarım santim uzunluğunda beyaz kurtçuklara rastladım birden fazlalardı. Çok endişeliyim. Saksının tabağına biriken suda da bir tane aynı kurttan rastladım. Ananasıma bir zararı olur diye çok tedirginim ve ne yapacağımı bilmiyorum. Özenle yetiştirdiğim ananasımın başına böyle bir şeyin gelmesi beni çok üzüyor. Bilgisi olan arkadaşlarım yardım ederseniz çok sevinirim. Acaba çok mu abartıyorum yoksa zararı olmaz mı bilmiyorum ama bu kurtçuklar bana hiç de normalmiş gibi gelmedi. Ne yapacağımı bilmiyorum. Yardımlarınız için tekrar teşekkürler sağlıcakla kalın Saygılarımla... (not kurtlar hafif şeffafımsı ve saç telinden çok az kalınlardır.)
Samet.

zgulcin
18-11-2011, 08:54
Merhaba, ben de bir hafta önce bahçemde doğal gübreleri depoladığım alanda bir sürü kadı lokması buldum. Bahçemde zeytin ve meyva ağaçları olduğu için kimyasal hiçbir şey kullanmak istemiyorum. Önce hepsini toplayıp büyük bir kaba koydum . Tabi gübreyle birlikte.. Daha önce tütünün akşamdan suda bekletilerek suyunun saksılara dökülmesinin solucanlarla mücadelede etkili olduğunu duymuştum. Bu yöntemi denedim, ancak arkadaşlarımız gayet sağlıklı yaşamaya devam ettiler.
Daha sonra kül yöntemini denedim. Şömineden aldığım soğumuş zeytin odunu külünü üzerlerine döküp suladım. Ertesi gün hepsi ölmüştü.. Şimdi düşünüyorum son yöntem mi yoksa ikisi birden mi etkili oldu? Yeni kadı lokmalarının peşine düşüp bir deney daha yapacağım. Ama hepimizin başına dert olan bu zararlılar için bir an önce sizlerle paylaşmak istedim. Kimyasal ilaç kullanmak istemeyenler deneyebilir.
Kadı lokmasız bahçeler dilerim.:)

MeyveliTepe
18-11-2011, 09:18
Bahçenize çok miktarda kül ya da kül suyu döktüğünüzde toprağınızın kimyasını bozarsınız. PH çok fazla yükselir.

Bu yaratıklarla mücadelede yırtıcı nematodların iyi iş yaptığı bildiriliyor. Bununla bir deneme de yaptım ama istediğim sonucu elde edemedim. Belki bana gelen nematodlar zarar görümüştü, bilemiyorum.

Öte yandan tuzaklamanın çok işe yaradığını, bu yaratıkların %90'dan fazlasını toplayabildiğini söylemeliyim.

Geçen sonbaharda tuzakla net 25kg kadı lokması topladım. O zamandan bugüne hemen hiç rastlamadım.

zgulcin
18-11-2011, 12:15
Teşekkürler Sayın Meyveli Tepe... Ben de şimdilik sadece gübrenin yığılı olduğu bölgeye dökmeye başladım. Sanırım o zaman çok zararı olmaz ne dersiniz? Çok şükür henüz asıl bahçemde yoklar.

MeyveliTepe
18-11-2011, 12:23
Gübrenin yığılı olduğu yer zaten bir tuzak işlevi görüyor. Gübrenizin kimyasını değiştirmeniz de (kül miktarına bağlı olarak) sonradan size sıkıntı yaratabilir. Bunun yerine gübre yığınını aktarıp kadı lokmalarını bir kovaya toplasanız daha garanti olur :)

seyyah53
06-12-2011, 22:44
Sn.Meyvelitepe bu tuzak sadece kadilokmalarina mi etkili ve bu tuzagin bir resmi varmi....sizmi yaptiniz yoksa satin alinabiliyormu?

MeyveliTepe
06-12-2011, 23:13
Tuzak derken, bahçenizde kadı lokmalarının muhtemelen bulunduğu 2-3 yere birer kompost kabı inşa ediyorsunuz. Kapların altları toprak olmalı. İçlerine yeşil kahverengi malzeme koyup normal sıcak kompost yapıyorsunuz. Ahır gübresi de karıştırırsanız daha iyi.

Havaların ve toprağın soğuduğu bu zamanlarda (Kasım - Aralık) hala ılık olan kompostu yan tarafa devir ediyorsunuz. Dip tarafta larvaları bulacaksınız, hepsini topluyorsunuz. Toprak soğuduğunda bu larvalar kışlamak için sıcak yer ararlar. Bulamazlarsa 2 metreye kadar derine inerler ve bunları ele geçiremezsiniz. Fakat yakınlarındaki ılık kompost yığını onlar için bulunmaz bir nimettir. Hem istedikleri ısıyı, hem de beslenmek için bol organik malzemeyi bulurlar.

Dolayısıyla bu kompost yığınları mükemmel tuzak işlevi görürler. Etraftaki kadı lokmalarının %90'nı ele geçirirsiniz. Topladıklarınızı varsa tavuklara verin, yoksa bir kovaya biriktirip kovayı suyla doldurun. Büyük ölçüde popülasyonu bitirirsiniz. Kalanı da tarla fareleri halleder.

Geçen sonbahar bu yöntemle net 20 kilo topladım. O zamandan bu güne üzerlerinde deney yapacak kadar dahi bulamıyorum.

Bu yaratıklar ahır gübresiyle bir yerden diğer yerlere taşınırlar. Bu yüzden aldığınız ahır gübresine dikkat etmek gerekir. Erginlerin yumurtlama dönemi Haziran ortasından Temmuz ortasına kadardır. Ahır gübresini Ağustostan sonra sonbaharda dışkılanmış, veya kışın dışkılanmış gübreyi en geç Mayıs başında alıp kendi bahçenizde bekletirseniz yumurtaların ve zor görünen minik larvaların bahçenize gelmesini de engellemiş olursunuz.

seyyah53
07-12-2011, 00:04
Gecenin bu saatinde usenmeyip bu kadar yaziyi yazdiginiz icin tesekkurler...zaten foruma uye oldugumdan beri yaptiginiz bilgi yardimlarinin haddi hesabi yok...var olun,,,

orman65
25-01-2012, 21:43
Deneye bir ay kadar daha devam ettim. Bu süre sonunda da hepsi sağlıklı ve kovadaki kompostun tamamı yenip dışkılanmıştı. İkinci tura bile başlamış olabilirler.

Böylece, milky spore'un bizdeki kadı lokmalarına hiç bir tesiri olmadığından emin olmuş oldum.

Bu deneyin devamı da var. Aklıma, kadı lokmalarının dışkılarının bir gübre olarak işe yarayıp yaramayacağı, bir de gerçekten kökleri yiyip bitkileri öldürüp öldürmediklerini test etmek geldi.

Burada sonuçlar çok daha ilginç. Buna sonra devam ederim :)

Sayın Meyvelitepe sonuçları açıklarsanız sevinirim. Bahçemde bulunan keçi gübresi yığının birkaç kez aktardım.Tamamına yakını lokmalarca granül hale getirildi. Gübre değeri artmış olabilir mi?
Teşekürler.

MeyveliTepe
25-01-2012, 22:02
Sayın Meyvelitepe sonuçları açıklarsanız sevinirim. Bahçemde bulunan keçi gübresi yığının birkaç kez aktardım.Tamamına yakını lokmalarca granül hale getirildi. Gübre değeri artmış olabilir mi?
Teşekürler.

Evet, kesinlikle çok iyi bir gübre oluyor. Lokmaları tamamen toplamak kaydıyla toprakla karıştırarak gübre olarak kullanabilirsiniz.

Yaptığım bir saksı deneyinde, bir saksıda temiz, gübreli toprak, diğerinde de aynısı fakat 3-4 adet de kadı lokması koydum. Saksılara birer adet yer kirazı fidesi diktim. Beklentim, içinde kadı lokması olan saksıdaki fidanın köklerini yiyerek fidanı öldürmeleriydi. Fakat öyle olmadı. Fide gelişimine gayet güzel devam etti. Kadı lokmaları toprakta tüketebilecekleri organik malzeme, çürüntü vb. olduğunda onu tercih ediyorlar, köklere dokunmuyorlar. Belki organik madde çok az olduğunda köklere rağbet ediyorlardır.

Ferda Ülkümen
25-01-2012, 23:41
Her bitkiyi yemiyorlar sayın MeyveliTepe.

Orman fakültesinde görüştüğüm bir hoca petunya ve aslanağzının tuzak bitkiler olduğunu söylamişti, bu bitkileri kasalarla diktiğim halde senelerdir yetiştiremiyorum ve solan bitkilerin dibinde manasları bulabiliyorum.

Sardunyaları saksıyla toprağa gömüyorum, saksının altına yerleşiyorlar.
Sizin deneyinizi bu bitkilerle tekrarlamak lazım.:)

MeyveliTepe
25-01-2012, 23:55
Her bitkiyi yemiyorlar sayın MeyveliTepe.



Olabilir. Bu da ihtimal dahilinde. Fakat şimdiye kadar gözlemlediğim kadarıyla, bahçe artıklarından kompost yaptığımda, kompost soğuduğunda mutlaka burada toplanıyorlar ve kompostlaşmış fakat tamamen dekompoze olmamış maddeyi yiyiyorlar. Öyle ki, etrafta ne kadar kadı lokması varsa buraya toplanıyor. Bu da öncelikli tercihlerinin bu gibi bir malzeme olduğunu gösteriyor. Oysa etrafta her tür bitkiye ait bol miktarda kök de mevcut.

Yer kirazı köklerinin kadı lokmalarının beğenmediği türden olması da olası, fakat aylarca küçük bir saksıdaki köklere hiç dokunmayıp sadece saksıdaki kompostu tükettiler. Granül şeklindeki dışkılarının da bitki besleyici olarak daha bir zenginleştiğini düşünüyorum.

Bir yerde kadı lokmalarının ilkbahar döneminde çürüntüleri, sonbaharda kökleri tercih ettiğine dair de bir şey okuduğumu hatırlıyorum. Dolayısıyla mevsimsel farklı davranış göstermeleri de söz konusu olabilir.

Ferda Ülkümen
26-01-2012, 00:06
Fakat şimdiye kadar gözlemlediğim kadarıyla, bahçe artıklarından kompost yaptığımda, kompost soğuduğunda mutlaka burada toplanıyorlar .

Bunu ben de gözlemledim.
Geçen yaz yaptığım kompost denememde, kompostu karıştırdığımda içinde bol miktarda kadı lokmasına rastladım ama hepsi çok ufaktılar, bunların komposta karıştırdığım toprakla geldiklerini düşünmüşüm.
Kullandığım kap plastik, üzeri kapalı kompost kabı idi. kabın altı ise senelerdir işlenmemiş sert toprak. Oraya birikebildiklerine göre erişemiyecekleri yer yok galiba.

MeyveliTepe
26-01-2012, 00:17
Kompostta minik kadı lokmaları gördüyseniz (büyük ihtimal Temmuz ve sonrasıdır), yeni yumurtadan çıkanlardır. Haziran ayı içinde erginler uçuyor ve uygun bir ortamda hemen yumurtluyor. Dolayısıyla erginin sizin komposta yumurtlamış olması kuvvetli olasılık. Bir kışı toprakta geçirdikten sonra büyümüş oluyorlar.

ciceksever70
06-04-2012, 11:20
Peki topragi yeniden kullanmamak kaydiyla camasir sulu suyla sulamak larvalarin ölmesine neden olur mu acaba?

ciceksever70
08-04-2012, 10:58
Kadi lokmasi larvalari oldugunu düsündügüm kurtlar.

fatih kemaneci
28-04-2012, 10:38
öncelikle tüm arkadaşlara selamederim. haziran böceği ile ilgili konular dikkatimi çekti bende 4 yıldır bu zararlı ile mucadele ediyorum hiç bir kimyasal ilaç bu zararlının önüne geçmiyor.ama ben kendimce bir tesadüf sonucu bu zararlıyı bahçemden uzaklaştıracak bir çözümü buldum..
nisan ve mayıs aylarında tüm ağaçlarıma hem yapraktan hemde topraktan kükürt attım.sabah saatlerinde haziran böceklerini erik ağaçlarında tek tek toplardım kükürt attıktan sonra birtane gelmediğini gördüm.ve bu uygulamayı haziran temmuz ağustos aylarında da da tekrar ettim haziran ayında ucan erginlerin kükürtün kokusundan rahatsız oldugunu bu yüzden bahçeme gelmediğini farkettim.dursban4 kimyasal ilaç ile ilaçladıgımda bunun önüne hiç geçememiş idim toprak işlemesini yaptığım halde ve agaçların altında ot bırakmama rağmen yinede bu zararlıdan kurtulamamış idim..kükürt gerçekten bu zararlıyı uzak tutuyor..saygılarımla ...

kemal50
22-05-2012, 11:14
Arkadaşlar foruma yeni katıldım aranızda olmaktan mutluyum herkese selamlar. Benim merak ettiğim kadı lokmasının ceviz ağaçlarına bir zararı olur mu?Bilgisi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim.

keysermai
25-05-2012, 01:11
Arkadaşlar merhaba herkes bu mayıs böceğinden şikayetçi fakat bana bol miktar da ölü **** diri farketmez mayıs böceği lazım sanırım bu zamanlarda çıkıyor nasıl temin edebilirim? yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler

ciceksever70
17-09-2012, 21:40
Bugün bozulan petunya saksilarini bosalttigimda diplerinde oldukca iri kadi lokmasi larvalari buldum. Bu zamanda bu kadar iri larvalar bulmam beni sasirtti. Hayvan gübresi kullanmiyorum, kullandigim topraktan olabilecegini düsünüyorum. Ancak bu yil bahcede de cok miktarda larva buldum.

Nazlı N92
30-11-2012, 13:16
mazıların toprak altı organlarına zarar veren zararlıların isimleri ve fotoğrafları varsa paylaşabilir misiniz?

MeyveliTepe
30-11-2012, 16:52
Arkadaşlar merhaba herkes bu mayıs böceğinden şikayetçi fakat bana bol miktar da ölü **** diri farketmez mayıs böceği lazım sanırım bu zamanlarda çıkıyor nasıl temin edebilirim? yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler

Ne yapacaksınız, merak ettim? Daha yeni 1-2 kilo kadar tavuklara yedirdim. Ararsam çıkar biraz daha :)

denizakvaryumu
01-12-2012, 20:21
öncelikle tüm arkadaşlara selamederim. haziran böceği ile ilgili konular dikkatimi çekti bende 4 yıldır bu zararlı ile mucadele ediyorum hiç bir kimyasal ilaç bu zararlının önüne geçmiyor.ama ben kendimce bir tesadüf sonucu bu zararlıyı bahçemden uzaklaştıracak bir çözümü buldum..
nisan ve mayıs aylarında tüm ağaçlarıma hem yapraktan hemde topraktan kükürt attım.sabah saatlerinde haziran böceklerini erik ağaçlarında tek tek toplardım kükürt attıktan sonra birtane gelmediğini gördüm.ve bu uygulamayı haziran temmuz ağustos aylarında da da tekrar ettim haziran ayında ucan erginlerin kükürtün kokusundan rahatsız oldugunu bu yüzden bahçeme gelmediğini farkettim.dursban4 kimyasal ilaç ile ilaçladıgımda bunun önüne hiç geçememiş idim toprak işlemesini yaptığım halde ve agaçların altında ot bırakmama rağmen yinede bu zararlıdan kurtulamamış idim..kükürt gerçekten bu zararlıyı uzak tutuyor..saygılarımla ...

Gülleci bulamacı da aynı etkiyi gösterebilir...

dermo
07-12-2012, 00:58
Merhaba arkadaşlar, topraktan çıkan yarı sersemlemiş durumdaki bu larvaları buldum, nedir acaba bilen var mı?

chimaera32
21-12-2012, 12:51
Arkadaşlar bu bahsettiğiniz böcekleri ben kendimi bildim bileli biliyorum bizim burada (ısparta) üzüm bağlarında olur şubat-mart döneminde bağ belleriz bunları bellerken toplarız mayıs-haziran döneminde bağı çapalarız o zaman toplamaya bile gerek duymayız çünkü kuşların o denem yavruları olur kuşlar peşimizden ayrılmaz çıkanı hemen kaparlar biz bu şekilde doğal olarak mücadele ediyoruz tabii ben 15 yıldır pek ilgilenmiyorum ama bizimkiler hala bu şekilde yapıyorlar. Yani serçeler çok severler

chimaera32
21-12-2012, 12:52
bu arada bizim burada bu böceklere koyungözü denir:-))

huseyinbingol
03-04-2013, 00:07
Resimlerini verdiğim böcek toprağın 20 cm altından çıkıyor.

arkadaşlar bu böcek tüm Türkiyede populasyonu artmış ve hızla da artan bir kurttur.
Yaşam döngüsü
1. yaş: haziran ayında çiftleşen kelebek yumurtasını ağaçlık ve otlu alana burakır.
toprağın 1-20 cm derinliğinde bir yuva içerisine bırakırlar. Haziran-temmuz aylarında yumurtadan çıkan larvalar, toprağın daha derin kısımlarına inerler. Eylül-ekim aylarında ikinci dönem larva haline geçerek, bitkilerin ince kökleri ile beslenirler. Daha sonra toprağın 50-90 cm derinliğine iner ve burada kışı geçirirler.
2.yaş:
Haziran başında üçüncü dönem larva haline geçer ve ertesi yılın mayıs ayına kadar bu dönemde kalırlar.
3.yaş:
Mayıs ayında bir yuva içinde pupa olur (işte özellikle bu dönemde bahçeyve haziran-temmuz aylarında erginler çıkar. Bu zararlılar genel olarak iki yılda bir döl verirler.i sürerseniz pupalar ölür.)
Bu zararlılar polifag olup; elma, armut, ayva, şeftali, erik ve kiraz gibi kültür bitkieri ile paulownia köklerini tercih ederler. Yumuşak çekirdekli meyve fidanlarında ve hümüslü kumsal topraklarda, daha fazla zarar yaparlar. Bu türlerin erginleri bitkilerin toprak üstü kısımlarını, larvaları ise köklerini yiyerek zararlı olmaktadır. Ancak esas zararı, fidanların ve ağaçların köklerini yemek suretiyle, larvalar yapar. Bu zararlılar, özellikle fidanlıklar için çok önemlidir.
Doğal Düşmanları
Bu zararlıların bilinen en önemli doğal düşmanları, hem larvaları, hem de alacakaranlıkta uçan erginleri yiyen çeşitli kuş türleridir.

Mücadelesi
1. Arkadaşlar bu kurt toprak altında yaşar. bu kurdu öldürmek için toprağı zehirlemelisiniz ki bu imkansızdır. ayruca toprağı zehirlerseniz bu seferde bindiğiniz dalı kesmiş olursunuz. çünkü toprak canlıdır. toprağı zehirlerseniz hiçbirşey yetişmez. o zaman ne yapıcaz?

a) Kültürel önlemler
Bu zararlılarla mücadelede kültürel önlemler çok önemlidir. Fidanlıklarda ve plantasyonlarda alınması gereken kültürel önlemler aşağıda verilmiştir:
Fidanlıklarda alınması gereken önlemler :
- Ergin böcekler, yumurta bırakmak için otlu yerleri tercih ettiklerinden, haziran-temmuz aylarında ot temizliğine özen gösterilmelidir.
- Temmuz-ağustos aylarında toprak işlemesi yapılarak, yeni bırakılan yumurtaların güneş ışınlarına maruz kalarak ölmesi sağlanmalıdır.
- Fidanların sulama, gübreleme, vs. gibi bakım işlemleri zamanında ve tam olarak yapılmak suretiyle, sağlıklı olmaları sağlanmalıdır.

- Bu zararlılarla bulaşık fidanlıklarda, kullanılacak çiftlik gübresi önce ilaçlanıp, iyice karıştırıldıktan sonra, açıkta bekletilmeden toprağa karıştırılmalıdır.
- Fidanlar sökülürken ve söküm tamamlandıktan sonra, parseller derin sürülmeli ve görülen larvalar toplanıp imha edilmelidir.
Plantasyonlarda alınacak önlemler:
- Yumurta bırakmak için, hububat ekili ve yabancı otlu olan yerleri tercih ettikleri için bahçeye, ara tarım şeklinde hububat ekilmemeli, özellikle haziran ve temmuz aylarında ot temizliğine özen gösterilmelidir.
- Bahçe sonbaharda, 20-30 cm derinliğinde sürülerek, larvaların açığa çıkması ve kuşlar tarafından yenilmesi sağlanmalıdır. Mayıs ayında 15-20 cm derinliğinde sürülerek, toprakta bulunan pupalar tahrip edilmelidir. Temmuz-ağustos aylarında yapılacak toprak işleme ile de yumurtaların güneş ışığına maruz kalarak ölmesi sağlanmalıdır.

b) Mekanik mücadele
Gerek fidanlıklar ve gerekse plantasyonlarda böceklerin uçuş saatlerinde(saat 20.00-22.00), erginler toplanmalı.
c) bunu ben buldum: topladığın erginleri blendırda ezerek öldür. sonra su kat tekrar blendırdan geçir. suyu 1 gün beklet ve süz. süzdüğün suyu ağaçlarına ve toprağa püskürt.( haziran döneminde haftada 1 tekrarla)
böylece çiftleşen dişi senin tarlana yumurta bırakmaz. ve 4 yıl içinde populasyonu azalır. ama asıl çözüm kuşları öldürmemekte. ilaçlarla kuşları öldürüyoruz. sonra tarlayı sürerken eskiden traktörün arkasında yüzlerce kuş helirken şimdi 3-5 kuş geliyor. onlarda hemen doyuyor. meydan danaburnuna kalıyor. ama bu kaca dünyaya sığamayan insanoğlu önce kuşları öldürdü. şimdi zehirle manası öldüreyim derken toprağı da öldürür. sonunu kendi hazırlıyor insanoğlu.

haydas
14-05-2013, 15:40
Ceviz yaprağı kaynatıp, ılık-soğuk olarak toprağa dökmenin hala larvalarda etkili olabileceğini düşünüyorum (Hipotez)

ceviz yapraklarını yaş ikenmı kaynatalım yoksa kuruyuncamı kaynatalım. cevız ağacının köklerını yemıyor bu zararlılar . her nedense

hk50
30-07-2013, 12:57
Yeni diktiğim kiraz fidanlarımın bir kısmı soldu,ne yaptımsa toparlıyamadılar.Hatta kurumuya başladılar.Merak edip diplerini tek taraflı açtım. 20-25 cm derinlikde maalesef bu kurtçuklar çıktı.Tecrübe.

hk50
30-07-2013, 13:02
Kuruyan kiraz fidanım

hk50
30-07-2013, 13:08
Kökte meydana getirdiği hasar.

kkeremk
20-04-2014, 08:09
Merhaba,

University of California, Riverside'da bu zararlılar üzerine yapılan araştırmada ( http://cestanislaus.ucanr.edu/files/141103.pdf ) diazinon-50w ve IMIDACLOPRID 'in etkili olduğunu belirtmişler.

Bu ilaçları daha önce deneyen var ise eğer tecrübelerini paylaşabilir mi?

limon_sever
03-05-2014, 19:12
Bahçede ilk kez gördüğüm bu böcek bir zararlıyı andırıyor...

489117

remus2
29-05-2014, 20:47
bu böcekle nasıl mücadele etmeliyim topraktan çıkardım güneşte bekleyince simsiyah oldu bi tanesi
alban 4 c döktüm bahçeye etkisi olur mu :o
birde ben alban 4 c yi marullarımın yapraklarınada döktüm toprağa dökebilmek için bi zararı olur mu, yenir mi :D :D

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=497627&stc=1&d=1401388939

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=497628&stc=1&d=1401388939

sapinuva
15-06-2014, 22:39
Bizim bahçede de solucana benzeyen ama daha kısa siyah böcekler var.Çileklerimizi kurutuyorlar. Adları ney acaba? Ve nasıl kurtulabiliriz?

mehmetgarden
17-06-2014, 13:38
Arkadaşlar benim Leylandi fidelerine bu lokma kurdu çok zarar verdi. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bana bilgi verirse çok sevinirim..

Bu güne kadar yaptiğim işleri ve kullandiğim ilaçlari yazayim isterseniz..
Benim 5000 adet 1 yaşinda toprakta dikili Leylandim var. Damlama sulama yapiyorum.

Bu kurtlari 15 Temmuz tarihinde fidanlarima zarar verdiğini gördüm. Ziraii ilaç satan firmadan Bayer'in Mocop sıvı Ec 20 Yi Aldım 5 Litre. Damlama suyuna kariştirarak Verdim. Kurtlara hiç bir şey olmadı.

Bu sefer Bayer firmasini aradim, hesap yaptilar ve 6 Litre ver dediler. 5 Agustos tarihinde 6 Litre Mocop sivi verdim. Kurtlara yine bir şey olmadı.

Araştirmalarim devam etti. Bu arada bir arkadaşim bana aslinda tohum ilaci olan Parafuran isimli ilaçtan bahsetti. Kontak etkili olduğunu kendisinin bununla çaresinin bulduğunu söyledi. Ben de 5000 Adet Fidanimia şişleme metodula 3 Litre ilaci yaklaşik 3000 Litre suyla kariştirarak verdim.

Şimdi kurtlar ölmedi ama zarar da vermiyor sanirim. Bu konuda tecrübeleri ve bilgisi olan arkadaşlar lütfen görüşlerini ve bilgilerini benimle paylaşirlarsa çok memnun Olurum.

Yücel özbakiş.



bu işlemi bir arazöz yardımı ile yapabilirsin yani bitkiyi sulama yapar gibi ilaç leve edrek sulama yapmalısın etkili madde si CHLORPYRIFOS-ETHYL olmaı yanı durban 4 100 lt ye 200 cc uygulamalısınız veya etkili maddesi PARATHION-METHYL olan metidol kullanmaısınız adeta sulama yapılacak.

yağmur
17-06-2014, 15:44
Yalnız gördüğüm kadarıyla, bu zararlıdan kurtulmak için toprağa zarar veriliyor. Acaba kurtulmanın ilaçsız yolları denenemez mi?

kkeremk
28-06-2014, 09:17
Yalnız gördüğüm kadarıyla, bu zararlıdan kurtulmak için toprağa zarar veriliyor. Acaba kurtulmanın ilaçsız yolları denenemez mi?

ilaçsız yollar çok etkili değil, ne yazık ki ülkemizde ışık tuzağı bulamadım, mekanik olarak mücadele de bir yere kadar etkili, derin sürüm yapmak ve çapalamak biraz etkili oluyor, traktör pulluk ile giderken arkadan tarla kuşları takip edip kurtları buluyor, fakat fidanların köklerini söküp tekrar takamıyorsunuz o yüzden fidan köklerini biz ilaçladık.

ilaç olarak da "Imidacloprid" içerikli ürün kullandım Amerika'da yapılan bir araştırmaya güvenip. Bakalım etkisi Ekim, Kasım aylarında belli olur. Kullandığım ilk ve tek kimyasal ilaç arazimde.

tWoFuNN
15-07-2014, 20:58
Arkadaşlar danadişi, danaburnu böceğinin kültürel mücadelesi için sonbaharda toprağı 30 cm derinlikte kazarak içerisine at gübresi koyun ve üzerini kapatın. Kışı geçirmek için bu zararlı böcekler at gübresine gelecektir. İlkbahar başlangıcında bu bölgeyi kürekle açarak bu canlıları tek tek toplayıp imha edebilirsiniz. Kolaylıklar diliyorum.

bademk
01-10-2014, 12:24
Ben mocap uygulaması yaptım ve 10 gün içinde ölü larvalara ulaştım.

s.serdar
02-10-2014, 04:02
Arkadaşlar danadişi, danaburnu böceğinin kültürel mücadelesi için sonbaharda toprağı 30 cm derinlikte kazarak içerisine at gübresi koyun ve üzerini kapatın. Kışı geçirmek için bu zararlı böcekler at gübresine gelecektir. İlkbahar başlangıcında bu bölgeyi kürekle açarak bu canlıları tek tek toplayıp imha edebilirsiniz.

Deneyip ne kadar başarı sağladınız. Açıklayabilir misiniz !

Muda
06-12-2014, 23:06
Bu konuda yaptığım denemelerden söz edeyim. Durum oldukça ilginç. Toparlayıp fotoğraflı olarak blogda da yayınlayacağım.

Bu yıl, hem faydalı nematodlardan hem de milky spore getirtme girişimim oldu. Milky spore geldi, nematod getiremedim.

Öncelikle, kadı lokmalarının tek bir çeşit olmadığını söylemeliyim. Biribirlerine çok benziyorlar fakat pek çok farklı çeşit var. Bizim bahçede olanların erginleri 2,5 santim uzunluğunda, 1,5 santim eninde, metalik yeşil renkte kın kanatlılar.

Bizdekilere normal bahçe toprağında hiç rastlamadım. Genelde beklemiş keçi gübresinde veya olgunlaşmış kompostta bulunuyorlar.

Bu bahar, kompost kaplarındaki kompostun dibinden topladığım 100 kadar kadı lokmasını bir kovaya doldurdum. Kovayı yarıya kadar kompostla doldurdum. Buna da gayet fazla dozda milky spore serpeleyip hafif nemlendirdim ve bodruma koydum.

Beklentim 21 gün içinde hepsinin hastalanıp ölmesiydi. "Milky" hastalığı, kadı lokmalarını önce porselen gibi bembeyaz yapıyor, sonra da ölüyorlar. Bu esnada kadı lokmalarına girmiş olan bakteri de milyon defa çoğalmış oluyor.

21 gün sonra kontrol ettiğimde kadı lokmalarından hiç birinin ölmediğini, herhangi bir hastalık belirtisinin de olmadığını, gayet mutlu bir şekilde yaşamakta olduklarını gördüm. Bu esnada, kovadaki kompostu da yarı yarıya yediklerini, birer granül şeklinde de yedikleri kompostu dışkıladıklarını tesbit ettim.

Deneye bir ay kadar daha devam ettim. Bu süre sonunda da hepsi sağlıklı ve kovadaki kompostun tamamı yenip dışkılanmıştı. İkinci tura bile başlamış olabilirler.

Böylece, milky spore'un bizdeki kadı lokmalarına hiç bir tesiri olmadığından emin olmuş oldum.

Bu deneyin devamı da var. Aklıma, kadı lokmalarının dışkılarının bir gübre olarak işe yarayıp yaramayacağı, bir de gerçekten kökleri yiyip bitkileri öldürüp öldürmediklerini test etmek geldi.

Burada sonuçlar çok daha ilginç. Buna sonra devam ederim :)

Zaman zaman bu zararlı ile karşılaşmaktayım. Muhtemelen oldukça çok. Ben geçen yıl yanmış gübre aldım. Ancak bu zararlıyı yanmış gübre içinde göremedim. Arkadaşım ise yanmamış gübreyi depolayıp yanmasını sağlıyor ve onu kullanıyor. Bir kısmını kullanmak için aldığı zaman gübre içinden çıkanları bir tenekeye koyup üzerine su ile doldurmuş. Birkaç gün sonra baktığı zaman hala kıpırdadıklarını görmüş. Üzerini su ile tekrar doldurmuş. En az bir hafta sonra ben gördüm ve fotoğraflarını çektim. Artık ölmüşler ancak hala canlı gibiydiler. Arkadaşım dışkıladıklarını toplayıp ektiği bir yerin üzerine serpmiş. İkinci fotoğraf o yere ait. Bahar gelince solucan gübresi gibi bir etki yapıp yapmayacağını görebiliriz herhalde.

528829

528830

MeyveliTepe
06-12-2014, 23:24
Gübrelerinin çok verimli olduğunu söylemeliyim. Solucan gübresiyle rahatlıkla rekabet eder.

kkeremk
13-03-2015, 03:32
Merhaba,

2014 yılında FINDIKTA MAYIS BÖCEĞİ (Melolontha melolontha) adlı bir çalışma var. Belki faydalı olabilir

http://giresun.tarim.gov.tr/Belgeler/Lifletler/F%C4%B1nd%C4%B1kta%20May%C4%B1s%20B%C3%B6ce%C4%9Fi .pdf



Kültürel Önlemler:

Ergin ve larvaları
görüldüğünde toplayıp öldürmek
yoğunluğun düşmesi bakımından önemlidir.

Kimyasal Mücadele:

Mücadele sonbahar yağmurlarını müteakip hava
sıcaklığı henüz uygun durumdayken
yapılmalıdır. Eylül başından Ekim 15’e kadar
olan süre ilaçlama için en uygun zamandır.
Bu dönemde larvalar hem kolayca mücadele
yapılabilecek 2. dönemde hem de yüzeye en
yakın derinliktedir.
KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLAR
Etkili Madde Chlorpyfifos-Ethyl
Formulasyonu 25% WP
Dozu 15 g/1 m2

aydemiraydın
11-01-2016, 11:41
konuyu baştan sona okudum. adı geçen kimyasalların çoğu yasaklandı ve bulmanız imkansız.

denenmiş kullanabileceğiniz kimyasallar şunlardır.

Chlorpyfifos-Ethyl
IMIDACLOPRID
ALPHA-CYPERMETHRIN . dir.

kükürt kaçırıcı olarak kullanılabilir. toprağa uygulanan sıvı bakırda kök tedavi edici olarak kullanılabilir.

hnralix
23-03-2016, 14:17
Merhaba arkadaşlar. yeni konu açamadığım için buraya yazma gereği duydum umarım doğru başlıktır.
Ben bir merakla birçok çiçek ve sebze tohumu aldım. Bunlardan ilk çimlenenler ( Çikolata kozmos çiçeği ve hercai menekşeler) güzel bir şekilde çimlenip, 8-9 cm boya ulaşınca hepsi toprağın olduğu yerden başlayıp başa kadar kurumaya başladılar. köke yakın kısım kuruyunca zaten cılız kaldılar ve düştüler. bunlar istisnasız hepsi gitti.



Bunun nedeni ne olabilir? bodrum katta kalıyorum soba var bulunduğum yerde, çok nemli sayılmaz. bundan olabilir mi?
çok sulamaktan/az sulamaktan veya bir hastalıktan neden olabilir mi?

baran1979
05-04-2016, 17:15
merhaba Mazım bu sene çok hasta gözüküyor. Hatta ölüyor gibi, Mantar olabileceği şüphesi ile 3 gün önce bordo bulamacı uyguladım. Ancak bugün gördüm ki bu resmini çektiğim larvalardan 6-7 tane gördüm. Yardımcı olabilecek veya yol gösterebilecek birisi var mıdır ?
http://www.agaclar.net/forum/attachments/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/602845d1459501482-img_0638.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/602836d1459501327-img_0628.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/603724d1459867778-img_0651.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/603725d1459867778-img_0652.jpg

Sevdalı
17-04-2016, 13:05
Merhabalar;
Bahçeme fidan dikiyorum ama ne olduğunu bilmediğim bir canlı var.
Dipten bu fidanların kökünü yiyip fidanı kurutuyor.
Bu canlı nedir?
Bahçeden Nasıl yok edebilirim?
Teşekkürler.

nkutsay
18-04-2016, 05:39
Kadi lokmasi ya da haziran bocegi denen larvaya benziyor.

Muda
18-04-2016, 11:28
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/2540.htm

Sevdalı
18-04-2016, 13:47
Kadi lokmasi ya da haziran bocegi denen larvaya benziyor.

Merhaba
Fotolar larvaya mı ait?
Teşekkürler

Sevdalı
18-04-2016, 13:57
Hayvansal gübre kullanıp kullanmadığınız sormamışım değil mi :) Gübre ile gelme ihtimali de çok yüksek. O noktayı atlamışım. Hayvansal gübreyle geliyorsa ilaçlama şart. Tarım Bakanlığı bunun için Folidol (Metil-Paration) önermiş ama başka yöntemler de denenebilir. Mesela, Dazomet etkili maddeli Basamid Granulate işe yarayabilir. Genel bir toprak fumigantıdır. Nemlendirilmiş gübrenin içine yayıyorsunuz ve üzerini ince şeffaf bir naylon ile kapatıp güneş altında bırakıyorsunuz.
Hiç olmadı gübreler de endosülfan ile ilaçlandıktan sonra verilebilir. Ama etraftan özellikle iğne yapraklı ağaçların bulunduğu alanlardan geliyorlarsa yapacak çok fazla birşey yok. En iyi yapacağınız şey, akşam balkonun ışığını açıp böcek avlamak, kolay gelsin...

Biz bir tanıdıktan gübre getirdik.
Sonra bu böcekler tüm bahçeyi sardı.Fidan dikiyoruz kökü kemirip kurutuyorlar.

büdü
22-06-2016, 12:54
Gecen yil diktigim visne agacinin, yapraklari nisandan beri sararmaya devam ediyordu.
Ben de bu kadılokması denen bocekten suphelenmistim. Bugun agacin dibini acip baktim ve 30cm kadar dipte, 3 tane kocaman kadılokmasıyla karsilastim. Agacin kolerini yiyip bitirmislerdi.
Bunlardan kurtulmak icin agaci kokunden sokup tekrar dikmek zorunda kaldim. Dikerken dibine ceviz yapragi koydum, ilk sefer dikerken incir yapragi komustum bu arada ama ise yaramamis belli ki.
Bol bol sulamayi dusunuyorum. Umarim agac yasar.


https://s33.postimg.org/g8zum8ztr/visne_004.jpg

https://s33.postimg.org/ad1bl3v4v/kadilokmasi.jpg

https://s33.postimg.org/5w8ymfgwv/visne_kok.jpg

MeyveliTepe
07-12-2016, 21:36
Bizim bahçede bulunan kadı lokmalarıyla süresiz barış imzaladım.

Kadı lokması diye bilinen larvaların bir çok türü var ve hepsi zararlı değil, aksine bazıları faydalı. Biribirinden çok küçük detaylarla ayrılıyorlar.

Esas fark erginlerde. Pupa olup içinden böcek çıktığında ne çıktığı önemli.

Bizimkiler metalik yeşil böcekler ve çok önemli bir ayrıntı, sırtlarında ters bir yeşil üçgen plaka var. Bunların larvaları kesinlikle zararsız.

Ayırmanın başka ve kolay bir yolu; gübrede, çürümekte olan organik atıklarda, kompostta bulduklarınız zararlı değil. Bunlar sadece ölü organik madde ile besleniyorlar, ve organik maddenin ayrışmasında önemli bir rolleri var. Üstelik de gübreleri çok iyi ve canlı köklerle işleri yok. Canlı köklerle beslenenler zaten organik atıkların içine gelmiyorlar.

Musa Gündoğan
08-05-2017, 13:31
Bizim bahçede bulunan kadı lokmalarıyla süresiz barış imzaladım.

Kadı lokması diye bilinen larvaların bir çok türü var ve hepsi zararlı değil, aksine bazıları faydalı. Biribirinden çok küçük detaylarla ayrılıyorlar.

Esas fark erginlerde. Pupa olup içinden böcek çıktığında ne çıktığı önemli.

Bizimkiler metalik yeşil böcekler ve çok önemli bir ayrıntı, sırtlarında ters bir yeşil üçgen plaka var. Bunların larvaları kesinlikle zararsız.

Ayırmanın başka ve kolay bir yolu; gübrede, çürümekte olan organik atıklarda, kompostta bulduklarınız zararlı değil. Bunlar sadece ölü organik madde ile besleniyorlar, ve organik maddenin ayrışmasında önemli bir rolleri var. Üstelik de gübreleri çok iyi ve canlı köklerle işleri yok. Canlı köklerle beslenenler zaten organik atıkların içine gelmiyorlar.

sayın meyveli tepe

öncelikle verdiğiniz bilgilerden ve uğraştığınız onca denemeyi paylaşımınızdan dolayı teşekkür ederim.

bahçemde sizinde belanız olan bu kadı lokması(haziran böceği) larvalarından 400 m2 de 5-6 tane kadar gördüm. öncelikle bu normal midir?
gördüklerimi öldürdüm. sadece 1 tanesini (ilk gördüğüm) sonuçta bunlar kurt bunlarda çürümüş şeyleri yiyorlar diye bırakmıştım. bahçeyi bu sene ilk defa işliyoruz. yaklaşık 20 yıldır hiç işlenmemişti. şimdi ben bu tarladakilerle mücadele edeyim mi etmeyeyim mi bielemedim. etrafımızda pek yok yabani erik ağaçları mevcut. etrafımızda selvilerde mevcut onlara baktığımda hepsi yaşıyor görünüyor ve yeni filizler sürekli geliyor.

bu canlılar sıradan olabilecek miktarda mı? yoksa hiç mi olmaması gerekir.

tarlada hiç gübre kullanılmamış lakin öncesinde koyun sürüleri vs. üzerinde gübre bırakmışlar.

bu canlılar moralimi çok bozdu. ilaç kullanmak istemediğimden sizin yaptığınız gibi ekolojik **** toplama yöntemleriyle başetmek istiyorum.

NOT: solucan gübresinin içerisinde bulunan bazı maddelerde zararlıların ağaç köklerine zarar vermediğini okumuştum. ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmiyorum.
bu sene ağaçları toprağa koymadan önce bir miktar su ve 2 avuç kadar solucan gübresi attım çok güzel filizlenme oldu. umarım zarar görmezler

MeyveliTepe
08-05-2017, 20:17
Bir önceki mesajımda yazdığım gibi, bu larvalarla barış imzaladım.

Bahçenizde bulduklarınızı nerede bulduğunuza dikkat edin. Çürümekte olan organik atıkların, gübrelerin içinde bulduysanız bir zararı yok, aksine faydası var.

Hazirandan itibaren erginleri de görürsünüz, mutlaka bir kaç tane yakalayıp inceleyin. Metalik yeşil ve sırtında bir ters üçgen plaka varsa içiniz rahat etsin, bir zararı yok. Yeşil ve sırtında ters üçgen plaka olmayanlar, ergin kabuk rengi kahverengi, kahverengi-beyaz alacalı olanlar zararlı.

DEno_12
03-06-2017, 12:28
@MeyveliTepe hocam son mesajlarınızda bu canlıların kök yiyenlerinin gübre tuzağına gelmediğini söylemişsiniz. Kök yediğine emin olduğumuz türler için güncel çözüm nedir?

MeyveliTepe
03-06-2017, 12:51
Gübreye gelmeyip canlı kökleri yiyenler için biyolojik mücadele aracı olarak bir tür fungus ve yırtıcı nematod uygulamaları var. Ancak bunlar ülkede bulunamıyor maalesef.

evren79
06-06-2017, 16:01
Gübreye gelmeyip canlı kökleri yiyenler için biyolojik mücadele aracı olarak bir tür fungus ve yırtıcı nematod uygulamaları var. Ancak bunlar ülkede bulunamıyor maalesef.

merhabalar.belki biliyorsunuzdur belki denemişsinizdir ama eskilerin uyguladığı odun külü yöntemiyle kök zararlılarıyla mücadele edildiğini biliyorum.uygulamayı yaşı büyükler hala daha yaparlar..

g.c.
05-09-2017, 14:15
Yazlık bahçesinde özellikle keçi gübresi atılan alanda oldukça fazla gördüm. Patlıcanların gelişimine etki etmiş olabilir mi? Birde önümüzde ki sezon için mücadele edilmeli mi? İlginiz için şimdiden teşekkürler.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170905/96b1bff076beaf253a5278265ed8b246.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170905/129aba4a5e7ac8c12e87627668e7e27b.jpg

MI 5 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Musa Gündoğan
05-09-2017, 14:48
sayın gc gördükleriniz gübre ile gelmiş; kadı lokması(haziran böceği) çeşit çeşit isimleri mevcut böceğin larvasıdır. inanılmaz oburdur. bahçede gördüğünüz yerde öldürün ya da tavuklara verin yesinler. toprakta ıslah çalışmalarına başlayın. gördükçe öldürün zaman içinde azalacak ve sizin kontrolünüzde olacaktır.benim bahçemde de görmüştüm iyidir herhalde diye düşünüyordum ne yazık ki o kadar masum değiller. ne kadar kök varsa kemirip bitiriyorlar. özellikle ağaçlara dadanınca kurtarmak zor oluyor. fırsat buldukça toplayın

ilaç kullanmanıza gerek yok. özellikle erginlerini dışarıda görürseniz öldürün.

Musa Gündoğan
05-09-2017, 14:51
ben bahçede gördüğümde öldürmeye başladım şu an hiç görmüyorum. özellikle erginlerini öldürmek bu işin ana savunucusu. toprağın çok derinlerinde yaşıyabiliyorlar bunun için dikkat edin gördükçe toplayın.

g.c.
05-09-2017, 15:16
sayın gc gördükleriniz gübre ile gelmiş; kadı lokması(haziran böceği) çeşit çeşit isimleri mevcut böceğin larvasıdır. inanılmaz oburdur. bahçede gördüğünüz yerde öldürün ya da tavuklara verin yesinler. toprakta ıslah çalışmalarına başlayın. gördükçe öldürün zaman içinde azalacak ve sizin kontrolünüzde olacaktır.benim bahçemde de görmüştüm iyidir herhalde diye düşünüyordum ne yazık ki o kadar masum değiller. ne kadar kök varsa kemirip bitiriyorlar. özellikle ağaçlara dadanınca kurtarmak zor oluyor. fırsat buldukça toplayın

ilaç kullanmanıza gerek yok. özellikle erginlerini dışarıda görürseniz öldürün.Çok teşekkürler bilgi için. Saygılar sevgili Musa Gündoğan

MI 5 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Güler
06-02-2018, 11:45
Balkonumdaki büyük sardunya saksılarının her sene bitki bakımlarını yaparken, kısmen veya tamamen toprak değişimi de yapıyorum.
Toprakları boşaltığımda kadı lokması larvalarına çok rastlarım. Bunları bir saksı tabağına toparlar sonra da tavuklara veririm, onlar da bayıla bayıla yerler.

Bu seneki Tohum takas çalışmalarını yaparken Zafer İnandıklı bir kova içine koyduğu kompost ve kadı lokmalarını getirdi. Sonra da onların bıraktığı dışkılarını bize verdi.

Başlığı da okudum. Benim belâlılarımın faydaları varmış. Şimdi Zafer'in verdiği gübreyi bir saksı içindeki bitkide deneyeceğim, eğer faydasını görürsem olan bizim tavuklara olacak; ziyaferleri son bulacak. :)

http://www.agaclar.net/forum/1371307-post7440.htm


665757

665758

665759

Zafer İnandıklı
06-02-2018, 17:47
Beş ay öncesine kadar yaptığım kompostlardan çıkan larvaları öldürüyor idim.
Sayın meyvelitepenin mesajlarını okuduktan sonra benimkilerin iyilerden olduğunu öğrendim ve küçük bir sandık içinde beslemeye başladım.

Sadece kompost yedikleri için akarı kokarı yok. Kompostan kafalarını dahi çıkarmadıkları için gezme huyları da yok. Yiyiyorlar kompostu yapıyorlar gübreyi.

Bu güne kadar epeyce gübre elde ettim. Saksılarına kattığım bitkiler gayet güzel gelişiyorlar.

remus2
06-02-2018, 18:38
Kompostunu görmek benim için ilginç oldu, çünkü hem bitkilere zararı hem bahçede (haziran ~24 ile temmuz sonuna kadar olan zaman aralığında) özellikle akşamları ergin olanların insanlara saldırmaları gerçekten çok bezdirici oluyor. Bu aralıkta sürekli olarak akşamları elimizde sineklikle oturuyoruz. İlk olarak sadece sarı ışığa geliyor filan diyerekten farklı ışık türleri seçtik ama maalesef her türlü ışığa geliyorlar.

Resim Kaynak: University of California,The Continuing Struggle to Manage the Tenlined June Beetle
http://cestanislaus.ucanr.edu/files/141103.pdf

Güler
06-02-2018, 18:48
Ayy bunların son hali bu mu? Eeee şimdi ne yapacağız?

remus2
07-02-2018, 08:55
Ayy bunların son hali bu mu? Eeee şimdi ne yapacağız?

Aynen uçan kocaman en az 5cm uzunluğunda bir böceğe dönüşüyorlar, bizim bahçedekiler bu altta resimde bulunanlar ve sadece benim bahçede mücadele etmem yetmiyor çünkü komşularında aynı şekilde mücadele etmesi gerekiyor ama umursamıyor çoğu, önemli olan kısım saldırmaları bu yüzden kontrollü olarak kompost yapmakta fayda var diye düşünüyorum çoğaldığı zaman sıkıntılı bir sürece giriyorsunuz. Tabi sizdeki tür ve ya syn. meyvelitepe nin bahsettiği türleri bilmiyorum.

Selçuk Boz
05-08-2018, 21:28
Bu konu, 4 Aralık 2006'da açılmış. Sonuncusu 2 Şubat 2018 olmak üzere, toplam 182 mesaj yazılmış (bu yazdığım mesaj hariç). Tüm mesajları tek tek okudum. Bu zararlıya karşı mücadelede kesin çözüm öneren kimseye rastlamadım.

Ancak, sayın MeyveliTepe (http://www.agaclar.net/forum/members/12082-meyvelitepe.htm)'nin, 2010-2011 yıllarındaki paylaşımları benim için ümit verici oldu.

Sayın MeyveliTepe (http://www.agaclar.net/forum/members/12082-meyvelitepe.htm)'nin de denemelerde bulunduğu, entomopatojen nematodlar ile ilgili olarak internette yaptığım araştırmada, bu (http://biyologlar.com/biyolojik-mucadele-2), bu (http://adumilas.adu.edu.tr/web/catalog/file_download.php?file_id=2844), bu (http://solucangubresi.web.tr/makaleler/entomopatojen-biyoinsektisitler.html), bu (http://dergipark.gov.tr/download/article-file/428657) ve bu (https://www.bahcesel.net/169785-ulkemizde-de-entomopatojen-nematod-preparatlari-uretilip-zararlilarin-mucadelesinde-kullanilmali.html) Türkçe sayfalara ulaştım.

Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu konunun neresinde diye araştırdım. Ancak şu (https://arastirma.tarim.gov.tr/zmmae/Belgeler/Kutu%20Menü/çiftçi%20bülteni/Mayıs%20ve%20Haziran%20Böceği.pdf) sayfaya ulaşabildim ve Devletimizin ilgili araştırma kurumunun bu zararlıyla mücadeleye ne kadar ciddi eğildiğini gördüm!

Elin adamları, bu (http://solucangubresi.web.tr/makaleler/entomopatojen-biyoinsektisitler.html) sayfadaki Tablo 4'te de gösterildiği gibi birçok ticari ürünü üretmiş. Bizde bırakın üretmeyi, ithal edip kullanıma sunanları bile bulamadım.

Ancak halen araştırıyorum. Bulursam burada paylaşacağım. Türkiye'de satışı yapılan entomopatojen nematod içerikli ürün bilgisi olan varsa ve burada paylaşırsa şimdiden çok teşekkür ederim.

Mahmut Ozkur
10-10-2018, 11:03
Merhaba,

Geçen gün ziraat mühendisi bir arkadaşımla sohbet ederken, Malatya'da 1000 ağaçlık kayısı bahçesinde kadı lokması mücadelesi için zirai olmayan bir yöntemin deneme amaçlı önce bir ağaca, sonra tüm bahçeye uygulandığını ve başarılı olunduğunu söyledi.

Şuan kullanılan ilaç ağacın damarlarına işlediği için meyveye de geçiyor bu nedenle ilaçlama yaparsan meyveyi imha etmen gerekir dedi. İlacın etken maddesini de söyledi ama unuttum.

Yeni yöntemde ağacı bir süre susuz bıraktıktan sonra, akşam suyu verip, sabah ağacın yerden bir karış kadar yukarısına ve 1,5 mt civarına iki çivi çakarak, jeneratör yardımı ile yaklaşık 5 dk boyunca 220 volt elektrik vermişler. Elektrik ağaca ve karıncalara hiçbir zarar vermemiş ama kadı lokmalarını öldürmüş. Yapraklarda 110 voltluk voltaj ölçmüşler.

Yalnız uygulama biraz sıkıntılı olduğunu söyledi. Voltajı veren kişi yalıtımlı bot giymiş, sorun olursa diye bir kişi jeneratör başında beklemiş, bir kişi de uygulayıcıya refakat etmiş. İşi bilmeyen kişilerin elinde yaşam tehlikesi bulunduğu için riskli bir yöntem. Yine de ağacı kaybedeceğime denemek isterim diyen olursa diye paylaşayım.

remus2
10-10-2018, 11:30
Alban 4 EC kullandım 2 yıl ve etkili oldu ama sorun şu ki klorpirifos barındıran bir maddeyi sebze ve meyve üretilen bir bahçede kullanmayı çok da uygun bulmuyorum.

Fidan dikiminden önce mart gibi toprağın sürülmesi ve fide ekiminden sonra çapa yaparak fiziksel toplamayı daha uygun görüyorum. Haziran 24 den ağustosa kadar olan sürede ise uçan kanatlıları toplayarak böyle bir mücadele yapıyorum.

örgen9943
09-05-2019, 15:39
*** dostlar benimde başım belada bu kadı lokması denilen toprakaltı zararlısı ile. 2 elma ağacı kurudu geçen yıl. 2 elma ağacı yine kurumak üzere idi .yapraklar solgun üzerindeki meyveler küçük kalmıştı ağaç bu dip kurdu yüzünden ölmek uzere idi umudumu kestiğim ağaçların yarım metre çapında bol su vererek kök govdenin alt tarafına kadar çamurlașmasını sağladım' 2 adet demir toprağa çakarak uçlarına elektrik bağladım yaklaşık 40 saniye elektrik verdim.bunu 2 defa farklı gunlerde yaptım.sonuç ağaçlar bu yıl sağlıklı görünüyor üzeri çicekli. meyve oluşumu ile ilgili bilgilendirme yapacağım selamlar.

Nur Elif
13-05-2020, 22:01
Bahçenize çok miktarda kül ya da kül suyu döktüğünüzde toprağınızın kimyasını bozarsınız. PH çok fazla yükselir.

Bu yaratıklarla mücadelede yırtıcı nematodların iyi iş yaptığı bildiriliyor. Bununla bir deneme de yaptım ama istediğim sonucu elde edemedim. Belki bana gelen nematodlar zarar görümüştü, bilemiyorum.

Öte yandan tuzaklamanın çok işe yaradığını, bu yaratıkların %90'dan fazlasını toplayabildiğini söylemeliyim.

Geçen sonbaharda tuzakla net 25kg kadı lokması topladım. O zamandan bugüne hemen hiç rastlamadım.
Tuzaklama nasıl yapılıyor.

overseas
31-05-2020, 08:52
Selamlar, incir bahçemde ağaç taç iz düşümünde pupalarına ve kurtçuk haline rastladım.

İncir ağacı köklerine zararı etkisi var mıdır acaba, bilgisi ya da öngörüsü olan var mı bu konuda?

maydemir
23-12-2020, 23:40
arkadaşlar haziran böceği için "Confidor® Turf" adlı bir isektisit var. Byer firası üretmiş. deneyen var mı?

cetine
13-06-2021, 23:32
Bahçeme kamyonlarca koyu-keçi gübresi attım. Gübrede sürekli bu larvalardan çıkıyor. Korkup kenara ya da tavuklara atarken içim acıyordu.

Bahçede hiç fide veya fidanı kökleri yenerek kaybetmedim. Bu beni hep düşündürüyordu. Bunlar zararlıysa, ben bu kadar gübre kullanırken neden hiç zarar görmüyorum.

Pek çok merak ettiğim konunun cevabı gibi bu da sizden geldi sayın Meyvelitepe :)


Bizim bahçede bulunan kadı lokmalarıyla süresiz barış imzaladım.

Kadı lokması diye bilinen larvaların bir çok türü var ve hepsi zararlı değil, aksine bazıları faydalı. Biribirinden çok küçük detaylarla ayrılıyorlar.

Esas fark erginlerde. Pupa olup içinden böcek çıktığında ne çıktığı önemli.

Bizimkiler metalik yeşil böcekler ve çok önemli bir ayrıntı, sırtlarında ters bir yeşil üçgen plaka var. Bunların larvaları kesinlikle zararsız.

Ayırmanın başka ve kolay bir yolu; gübrede, çürümekte olan organik atıklarda, kompostta bulduklarınız zararlı değil. Bunlar sadece ölü organik madde ile besleniyorlar, ve organik maddenin ayrışmasında önemli bir rolleri var. Üstelik de gübreleri çok iyi ve canlı köklerle işleri yok. Canlı köklerle beslenenler zaten organik atıkların içine gelmiyorlar.

MeyveliTepe
14-06-2021, 12:09
Bunu da buraya koyayım.

Gardener's Larva Guide (http://maria.fremlin.de/stagbeetles/larva-guide/)

cetine
14-06-2021, 12:52
Meyvelitepe doğal bahçecilik kitabı çıkarsanız Türk tarımı 100 sene ileri gidecek :))

Şaka yapmıyorum.

Bendekiler Rose chafer isimli faydalı olanlarmış. İyi ki zararlı diye düşünerek ciddi bir savaşa girmemişim.
Beklemiş hayvan gübresi ve ağaç dalları kompostumda bol miktarda vardı. Zararlı diye ayıklıyordum gördükçe. Her bir tanesini bulup atarken de içim bir "cız" ediyordu. Ben de çok kurcalayıp arayıp ayıklamaya girmemeye çalışıyordum.

Canlılara verdiğim zararlardan dolayı çok suçlu ve borçlu hissediyorum kendimi :(

Bunu da buraya koyayım.

Gardener's Larva Guide (http://maria.fremlin.de/stagbeetles/larva-guide/)

cetine
17-06-2021, 10:27
Şöyle bir fotoğraf çektiğim aklıma geldi. İç kurdu girmiş 2 elmada kurt deliklerine başını sokmuş duran, bu familyanın anaçlarına benzeyen 2 böcek görüp, fotoğraflayıp, rahatsız etmeden bırakmıştım. Daha sonra da incelemedim.

Bahçede sıklıkla gördüğüm renkli kanatlılardandı. Yeşil ya da mor gibi olan renklerden. Orada ne yapıyor olabilirler? Kurdu yiyorlar herhalde diye düşünmüştüm. Ama belki de "aferin evlat bak bahçeye hep beraber şöyle zarar veririz" diye mi konuşuyorlar bilmiyorum :)

Bu larvalar ve anaçlarından korkarken ortaya değişik şeyler çıkmaya başladı. Bu böcekleri biraz daha tanımamız gerekiyor galiba.

719930

MeyveliTepe
08-01-2025, 13:50
Kök yiyici kadı lokmaları için yırtıcı nematod Koppert firmasından temin edilebiliyor artık.