View Full Version : Aşı ile Kaktüs Üretimi
Herkeze selamlar,
Simdi bahari dortgozle bekliyorum, yaptigim yeni asilarin ciceklendigini gormek icin sabirsizlaniyorum.
Sizlere gectigimiz sezon ciceklenen asilarimdan ve asi denemelerimden de birkac foto gondereyim
gymnocalycium mihanovichii
bu sene yaz boyunca cok guzel ciceklendiler
Buda yaz boyunca cicek acti ve hala uzerinde cicek tomurcuklari var ama soguklar ve yetersiz isik acmasini engelliyor
Rebutia larda cok elverisli asi icin
Rebutia krainziana
nerdeyse dikensiz denecek kadar kisa ve batmayan dikenleri olan ve asi icin kolay turlerden birisi
Mammilaria larda cok uygun asilamaya
G.baldianum
kendi kokunde de oldukca guzel ama asilayinca bir baska oluyor
Bunlarda bazi cristata turleri
Harika krem rengi cicekleri olan bir Gymnocalycium nishiki
Simdilik bu kadar yeter sanirim
Isterdimki kaktuslerimi ulkemde yetistireyim, boylelikle sizlerlede kolaylikla paylasabilirdim, simdilik resimlerini paylasiyorum sizlerle.
Kimbilir belki bir gun yepyeni turlerle ulkemde de yetistirebilirim, bunun icin bazi calismalarim var.
Aslinda 1996 dan buyana niyetim hep ulkemde bir sera kurmak idi, bunun icin Izmirde arazi bile almistim, malesef bazi terslikler daha dogrusu yanlis kisiler sectigimden bu gune kadar gerceklesemedi hayallerim ama vazgecmis degilim, belki birgun gerceklesir.
saygilarimla,
uyar11
Hepsi çok güzel.
Bazı kaktüslerde sanki kesilmiş gibi. Kaktüslerde budama yapılıyor mu?
Sizi burda bekliyoruz.En kısa zaman da seranızla beraber..
Gerçekten çok güzel çalışmalarınız...Harika ...:))
Hepsi çok güzel.
Bazı kaktüslerde sanki kesilmiş gibi. Kaktüslerde budama yapılıyor mu?
Kesilmis gibi derken herhalde asilardan bahsediyorsunuz. ustteki asi yapilmis kisimlar buyudukce birlesim kisimlari gorunmez hale gelecekler
Bir kaktüs ustası olarak Aşılamayı nasıl yapıyorsunuz.Bizde denesek becerebilirmiyiz.:))
Isterseniz asi yontemini biraz acalim
Oncelikle asi yapacaginiz kaktusleri secin
Asagidaki fotolarda gorulen malzemelerimizi de hazir edelim
Hanimlarin kullandigi makyaj temizleme pamugu bu is icin ideal
Alkol olarakta ispirto kullanabilirsiniz
Band olarakta hafif esnek olan bir tur kullanabilirsiniz
5782
5783
5785
5786
Dezenfekte ettigimiz keskin bicagimiz ile anac kaktusumuzun ust tarafini tek bir hamlede keselim
Kenarlari 45 derecelik bir aci ile keselim
tekrar asi yapilacak yeri duzgun bisekilde keselim
Hemen ardindan hizli bir sekilde asi yapacagimiz kaktusumuzu keselim
Tam ortalamaya dikkat etmemiz gerekiyor
Simdi dikkatlice asimizi yapistiriyoruz
saksiya tutturabilirsiniz
Asilama; kaktusumuzun gelismekte oldugu bahar ve yaz aylarinda yapilmalidir.
asinin tuttugundan emin iseniz bandimizi cikarabilirsiniz
Bu sure en azindan iki hafta olmalidir
(acil asilar her zaman yapilabilinir, acil asi yapildiktan sonra oda sicakliginda tutmak gerekir)
bahcıvan
02-12-2006, 21:28
uyar11 bu güzel paylaşımlarınız için teşekkürler. Dileriz en kısa zamanda ülkenizde kurduğunuz sera hayalinizde gerçekleşir. Bizde site'cek yardıma geliriz :)
Halit Togay
03-12-2006, 07:21
kaktüs yetiştirdiğiniz yer nasıl bir yer bir bahçe limonluğu veya bir ufak sera mıdır? kendinize ait bir yer mi kiraladınız mı? yoksa benim gibi kurumakta olan çamaşırlarla paylaştığınız bir balkon mu?
kaktüs yetiştirdiğiniz yer nasıl bir yer bir bahçe limonluğu veya bir ufak sera mıdır? kendinize ait bir yer mi kiraladınız mı? yoksa benim gibi kurumakta olan çamaşırlarla paylaştığınız bir balkon mu?
Sevgili Halit Togay,
Kaktuslerimi yetistirdigim yer bahcemde yaptigim kucuk bir sera, 8m X 2,5m ve uckatli polycarbonat malzeme, gaz ve elektrik isitma sistemli.
Malesef yetmiyor artik, bu yuzden de buyuk kaktuslerimi elden cikarip sadece uretmekte oldugum kucuk kaktuslere yer ayiriyorum.
Saygilarimla,
Uyar11.
:confused: :confused: Asilama; kaktusumuzun gelismekte oldugu bahar ve yaz aylarinda yapilmalidir.
asinin tuttugundan emin iseniz bandimizi cikarabilirsiniz
Bu sure en azindan iki hafta olmalidir
(acil asilar her zaman yapilabilinir, acil asi yapildiktan sonra oda sicakliginda tutmak gerekir)
Merhaba
kaktüsleriniz çok güzel.Bilginizi esirgemediğiniz için teşekkür ederim.Umarım sorumu aptalca bulmazsınız.Aşılamayı gayet açık ve net anlatmışsınız.Benim sorum kaktüslerin çiçek açması için ne yapmak gerektiği?Aydınlatırsanız sevinirim.Sevgiler.Merih
Uyar 11 çalışmalarınız gerçekten çok güzel, büyük bir zevkle okudum. Ellerinize sağlık...
En kısa zamanda ben de aşılama işlemini deniycem. Açıklayıcı anlatımınız için de teşekkürler...
Aşılma için teşekkürler.
Çok güzel açıklamışsınız...
Sizi Türkiye de görmek isteriz...
saygılar sevgiler...
:confused: :confused:
Merhaba
kaktüsleriniz çok güzel.Bilginizi esirgemediğiniz için teşekkür ederim.Umarım sorumu aptalca bulmazsınız.Aşılamayı gayet açık ve net anlatmışsınız.Benim sorum kaktüslerin çiçek açması için ne yapmak gerektiği?Aydınlatırsanız sevinirim.Sevgiler.Merih
Sevgili Merih,
Kayginiz yersiz, zira aptalca soru olmaz, aptallar soruyu boyle algilar.
Sorunuza gelince; kaktuslerin cicek acmasi icin onlarin dogal ortamlarina yakin bir ortam hazirlamaliyiz. Bunun icin de once kaktusumuzu tanimaliyiz.
Kaktus ailesi oldukca genis bir aile olup, cogumuzun sandigi gibi sadece col bitkileri degildir. Dedigim gibi oncelikle kaktusumuzu tanimamiz gerekiyor. Gunumuzde bu bir sorun olmaktan cikmistir. Nette (google) kisa bir gezinti bizi aradigimiz bilgilere en kisa yoldan ulastirir.
Genel anlamda bir cevap vermek gerekirse; istisnalar haric kaktusler; sicagi seven, cogunlukla bahar ve yaz donemi ciceklenen ve bu ciceklenme suresi bazi turlerde tohum ekildikten bir sene sonra (Rebutia turleri), bazi turlerde ise 80-100 sene (echinocactus grusonii) surebilen genis bir ailedir.
Ve gece ile gunduz arasinda sicaklik farkina, kis uykusuna gereksinmesi olup susuz uzun zamanlar yasayabilen ilginc bir bolumudur bitkiler aleminin.
Ve yine ilginc bir ozellikleri; diger yesil bitkilerde solunum, gunduz havadan karbodioksit alip oksijen vermeleri, gece ise bunun tam tersidir. Bu yuzden yatak odalarinda pek tavsiye edilmezler bu yesil bitkiler zira sizin soludugunuz oksijene ortak olurlar.
Oysa kaktuslerde durum degisiktir, daha dogrusu diger yesil bitkilerdeki solunumun tam tersidir ve yatak odalarimizda bize ortak degil tam tersi hizmetkardir yani bizim solunumla verdigimiz CO2 yi bize O2 olarak geri verir.
Umarim cok normal olan sorunuza birazda olsa yanit bulabilmisinizdir;)
Saygilarimla,
Uyar11.
Sevgili mecegh ve Elfogi,
Sizler gibi kaktusseverlere birazda olsa yardimci olabiliyorsam ne mutlu bana.
Kaktusler ve asilama ile ilgili akliniza takilan butun sorulariniz icin, bilgi ve tecrubelerim oraninda sizlere yardimci olmak mutlu edecektir inanin beni.
Butun kaktusseverlerden istegim; cekinmeden, kendi bilgi ve tecrubelerinizi de buraya aktarmaniz.
Cekinmeyin, belki yanlistir diye dusunmeyin, dogrusunu yanlisini hep beraber arastiralim. Burada kimse sizi elestiremez, bilginiz tek bir heceden ibaret olsa bile niyetiniz halis olsun yeter. Unutmayin ki baskalarinin bilgisini kucuk goren kibirli kisiler hangi okulu bitirirse bitirsin kitap yuklu merkeplerden tek farki iki ayagi uzerinde durabilmeleridir.
Hepinize saygi ve sevgiler,
Uyar11.
bottistar
11-01-2007, 03:09
Ben daha yeni girdim bu başlığa ve baştan sona roman gibi okudum, bana bilgi ve keyf verdi. Eline koluna sağlık. Umarım burda seranı da açarsın en kralından. Kesin gelirim bak:) Pamukbitlerini de hallettim bu arada çok saol.
Yardimci olabildiysem ne mutlu.
Bilgi ve tecrubelerimin elverdigi oranda yardimci olmak isterim kaktusseverlere.
Bildiklerimi ogretmek bilmediklerimi de ogrenmek amaciyla burdayim.
Herkeze saygilar sevgiler,
uyar11.
dogaya asigim
10-02-2007, 13:57
Uyar 11 inanin kaktüs asilandigini ilk defa duydum vede resimlerinizde gördüm..cok enteresan..hemen bende deniyecegim...acaba ülkemizde kaynana dili diye bilinen kaktüse hangi kaktüsler asilanabilir...yazarsaniz cok sevinirim..ayrica denedigin kaktüs asisi tutarsada sevincden sok gecirebilrim herhalde:-) paylasimlariniz icin tesekkürler
Sevgili arkadasim,
Opuntia uzerine nasil ve neler asi yapilir en guzel bir sekilde aciklayan bir website gonderiyorum sana. http://www.cactus-art.biz/technics/Grafting_on_opuntia_compressa_step_by_step.htm
Asi yapacagin kaktuslerin yasli olmamalari, asinin tutma olasigini cok artirir. Bu yuzden genc kaktusleri secmeni ve deneme amacli yapacagin asilarda degerli kaktusleri secmemeni oneririm. Opuntialar uzerine Rebutia, Parodia, Astrophytum, Sulcorebutia, Lobivia gibi her yerde bulabilecegin ve cok cabuk ciceklenen turleri rahatlikla asilayabilirsin.
Basarilar.
dogaya asigim
18-02-2007, 14:58
uyar 11 coook tesekkür ederim yolladigin link icin..cok isime yarayacak.
dogaya asigim
18-02-2007, 15:46
Selam herkese,
bende enteresan buldugum bi konuyu sizinle paylasmak istiyorum ama dogru yeremi yaziyorum bilmiyorum..burada konu kaktüs asisi ama ben salatalik asisindan bahsetmek istiyorum.yeni oldugum icin tam bilemiyorum beni mazur gürün :-) ALmanyada bildigimiz kabaga salatalik asiliyorlar.belki biliyorsunuz ama bilmeyende olabilir..Kabak kökü cok saglam oldugundan cok stabil bi bitki oluyor vede cok ürün veriyor.benim cok ilgimi cekmisti..yapilisi verecegim adresde resimleriyle gösteriliyor.ilgi duyan olursa diye paylasmak istedim...googleden..."gurken veredeln" yazarsaniz gelen ikinci linki tiklayin..resimleriyle gösteriliyor...
Yardimci olabildiysem ne mutlu.
Bilgi ve tecrubelerimin elverdigi oranda yardimci olmak isterim kaktusseverlere.
Bildiklerimi ogretmek bilmediklerimi de ogrenmek amaciyla burdayim.
Herkeze saygilar sevgiler,
uyar11.
Çok teşekkür ederim.Bilgilerinizi ,bu kadar güzel bir şekilde, bizlere anlattınız. Ben de birkaç kaktüsümü sizin öğrettiğiniz gibi aşılayacağım.
antikressam
10-04-2007, 13:11
UYAR 11 Çalışmalarınız harika diyecek birşey bulamadım.....
çalışmalarınızın devamını dilerim başarılar...
birde sorum olacak her kaptüs türünde aşılama yapılabilir mi?
birde her kaptüs çiçek verir mi. bendede 5 tane var ama onlar olumu bimiyorum size resimlerini yollayayım bir bakın. şimdiden teşekkürler......
sevgili arkadaşım uyar11,
beni bugün hem hüzünlendirdin hem de çok mutlu ettin. asilama konusunda paylaşımın için çok teşekkür ederim. hüzünlenme sebebim ise memleket hasretin. dilerim en kısa zamanda hayalince bir serayı ülkemizde açarsın ve bizlerde baş müşterilerin, dostların oluruz. benim de bir Gymnocalycium'um var ve aldığımda üzerinde pembe çiçekimsi bir bölge vardı en üstünde . cehaletimi mazur gör çünkü bu ilk kaktüsümdü:) daha sonra bu pembe alan kurudu ve gövdenin yan tarafından bir dal uzamaya başladı daha sonra o da büyüdü ve gövdenin şeklini aldı altından da köke benzer saçaklar verdi. bunu koparıp toprağa daldırmalı mıyım? bu konuda bana yardımcı olursan çok sevinirim. şimdiden sonsuz teşekkürler. bir de piyasada kaktüs besini diye sıvı gübreler satılıyor bunların faydası olur mu ?
ozlemkoybasi
12-04-2007, 14:52
***.kaktuslerdekı asılama yontemını cok guzel anlatmıssınız ellerınıze saglık.en kısa zamnda bende deneyecegım.umarım tutarlar.
saygılar.
sevgili arkadaşım uyar11,
beni bugün hem hüzünlendirdin hem de çok mutlu ettin. asilama konusunda paylaşımın için çok teşekkür ederim. hüzünlenme sebebim ise memleket hasretin. dilerim en kısa zamanda hayalince bir serayı ülkemizde açarsın ve bizlerde baş müşterilerin, dostların oluruz. benim de bir Gymnocalycium'um var ve aldığımda üzerinde pembe çiçekimsi bir bölge vardı en üstünde . cehaletimi mazur gör çünkü bu ilk kaktüsümdü:) daha sonra bu pembe alan kurudu ve gövdenin yan tarafından bir dal uzamaya başladı daha sonra o da büyüdü ve gövdenin şeklini aldı altından da köke benzer saçaklar verdi. bunu koparıp toprağa daldırmalı mıyım? bu konuda bana yardımcı olursan çok sevinirim. şimdiden sonsuz teşekkürler. bir de piyasada kaktüs besini diye sıvı gübreler satılıyor bunların faydası olur mu ?
Sevgili selenn,
Duygularin icin tesekkurler.
Eger kaktusun renkli kaktuslerden ise bunlari celikle uretemezsin ama gercekten kok verdiyse ozaman bordo **** koyu yesil cinslerden, bunlari koklendirebilirsin. Ana govde den ayirip birkac gun kurumaya birakirsan dikim icin hazir demektir. Kaktusler besine pek ihtiyac duymazlar ama yinede istersen kullanabilirsin, bunun icin azotca fakir gubre secmelisin.
saygilar,
Deneme.Sarı yılbaşı -kaktüse aşılama.
akinal33
01-08-2007, 17:27
Simdilik bu kadar yeter sanirim
Isterdimki kaktuslerimi ulkemde yetistireyim, boylelikle sizlerlede kolaylikla paylasabilirdim, simdilik resimlerini paylasiyorum sizlerle.
Kimbilir belki bir gun yepyeni turlerle ulkemde de yetistirebilirim, bunun icin bazi calismalarim var.
Aslinda 1996 dan buyana niyetim hep ulkemde bir sera kurmak idi, bunun icin Izmirde arazi bile almistim, malesef bazi terslikler daha dogrusu yanlis kisiler sectigimden bu gune kadar gerceklesemedi hayallerim ama vazgecmis degilim, belki birgun gerceklesir.
saygilarimla,
uyar11
ya bu kaktuse aşıyı nasıl yapıyorsunuz ve izmirde aldığınız arsa izmirin neresinde
Forumda, kaktüse nasıl aşı yapıldığı ayrıntılı ve görüntülü olarak anlatılmıştı.
sgörünüş o nasıl bir deneme, harikasın valla
hiç aklıma gelmeyecek bir aşılama yapmışsın bayıldım inan ki
umarım tutar
Çok kolay ataser.Bir senelik.Sonbaharda saksıya alacağım.
aklıma birşey gelmişti sordum ama cevap alamadım bir de burada sorayım dedim
acaba aşılanmış bir kaktüs satın alsak ve aşısını ve ana gövdeyi ayrı ayrı diksek yaşama şansları ne acaba.
**** ana gövdeyi 2 ye bölsek ve aşılı ve ufak bir parçası kalmış kısmı ayrı, ana gövdeden kalan ve köklü kısmı ayrı diksek ne olur acaba?
Benim de aklıma takılan bir soru: neden aşılamaya ihtiyaç duyulur kaktüslerde?
Arzu Kasapoğlu
04-08-2007, 12:41
Sanırım değişik ve bol çiçek veren farklı kaktüsler elde temek için.Bende en kısa
zamanda deniyeceğim.Teşekkürler uyar11.
Ben denedim bile ;) sayın uyar11 aloe vera'nın üzerine ismini bilmediğim :) bir kaktüs aşıladım inşallah tutar. Aşının tutup tutmadığını nasıl anlayabilirim?
aklıma birşey gelmişti sordum ama cevap alamadım bir de burada sorayım dedim
acaba aşılanmış bir kaktüs satın alsak ve aşısını ve ana gövdeyi ayrı ayrı diksek yaşama şansları ne acaba.
**** ana gövdeyi 2 ye bölsek ve aşılı ve ufak bir parçası kalmış kısmı ayrı, ana gövdeden kalan ve köklü kısmı ayrı diksek ne olur acaba?Bütün mesele köklenmeyi sağlamak.İp ucu verirsem. Kaktüs parçalarnı toprak üzerine bırakıp köklenme sağlanır.Toprak çok az rutubetli olabilir. Hiç sulamadan kök saldığını görmeliyiz.Sonra saksıya alınırız.
sgörünüş bir noktada hala soru işratelerim var deniyor ki o aşılanan renkli kaktüsler kendi başına yaşama şansına sahip değillermiş, renkli oldukları için laboratuvar da üretiliyorlarmış ve yeşil renk olmaması sebebiyle besinlerini ana gövdeden alabiliyorlarmış. acaba o satılan aşı kaktüslerin üzerindeki renkliler gerçekten bu durumla karşılaşabilirler mi?
Sevgili kaktusseverler,
Renkli kaktusler konusunu merak eden arkadaslar,
Ustteki renkli kisimlar tek basina koklenmeleri cok zor. Bunlari kendi deneyimlerime dayanarak yaziyorum. Bazi renkler istisna. Ben bazi koyu rekleri koklendirebildim ama buyumeleri cok yavas ve cok hassalar. Klorofil ozelligi ne kadar az ise koklenmeleri o derecede zor. Hatta bazi renkler alttaki yesil kismin uzunlugu ile orantili yani alttaki yesil kismi kisalttigimizda yasamlarini surduremiyorlar. Bunu soyle kisaca soyleyebiliriz, renk ne kadar acik ise koklenme o derece zor.
Eger ustteki rekli kismi baska bir kaktus uzerine asilayacaksaniz, asilacaginiz anac , kendi anacindan buyuk olmasi, gelismesinin daha iyi olmasini saglar.
Size bir ornek
Bazi arkadaslar da neden asi diye sormuslar.
Bu kisilere gore degisiyor, Bazilarina gore asi gereksiz ve buna karsilar, dogasina aykiri olarak goruyorlar. Onlarin bu fikirlerine saygi duymakla beraber katilmiyorum.
Asilamaya iki yonden bakabiliriz;
Birincisi zorunluluk derecesinden, ikincisi ise estetik yonu.
Bunu soylede algilayabiliriz. Gunumuzde estetik cerrahi neden yapiliyor?
gereklilik ve guzellik degilmi?
Kaktuslerdeki asilamayi ben bu acidan goruyorum ve uyguluyorum ve bunda da basarili sonuclar alabiliyorum. ****** bazen basarisiz olabiliyorsunuz ama bu basarisizliklar olumsuz yonde etkilememeli, bunlar sizin elinizde olmayan sebeplerden **** tecrubesizliginizden, yeterince bilgiye sahip olmamanizdan kaynaklaniyor olabilir.
Asilama rastgele yapilacak bir uygulama degil, oncelikle bunu cok iyi bilinmesi gerekiyor. Her kaktus **** succulent diye bildiginiz sey bir digerine asilanmaz. Oncelikle ailelerini cok iyi tanimak gerekiyor. Kaktusler uzerine euphorbilar asilanamaz **** Aleo vera uzerine baska bir kaktus. Bazi arkadaslar bunu denemis, bu onlara sadece olumsuz bir tecrube kazandirir, bitkilerine ise aci bir son.
Euphorbia asilamalarinda dikkat edilecek husus, kesilen kisimlardan akan sutun temiz su ile arindirilmasi ve kagit mendil ile kurulanmasi. Bu sut asinin tutmasini engeller.
Asagidaki fotolarda Euphorbia obesa normal ve cristata formunda yine degersiz ama kok sistemi guclu olan baska bir euphorbia uzerine asilandi.
Opuntia (kaynana dili) uzerine yilbasi asilamasi benimde ilk asilama calismam olmustu yillar once ve oldukca basarili bir asilama idi. Bu bir gereklilik degil sadece estetik kazandirmak icin yapilacak bir asilama turu olabilir. Hatta bonsai kaktus yapiminda uygulanan bir yontem de denebilir.
Boyle bir uygulamadan bir kac ornek.
Sizlere fikir vermesi acisindan kendi asilarimdan bir kac cesitleme
Isterseniz bu cesitlemeyi biraz cogaltalim.
Nekadar cok cesit o kadar cok fikir.
Yok bunları da beğenmedim:p
Gerçekten, siz biran önce dönün buralara. Yoksa gözüm arkada giderim.
Ellerinize sağlık. Çok çok güzeller.
Neden asi diyenlere resimli bir aciklama;
Asagidaki fotodan da anlasilacagi uzere, kucuk saksidaki tohumdan yetistirilmis bir rebutia cristata, ve buyuk olan da yine bu kucuk olandan alinmis bir parca ile asilanmis ve yas olarak kucugunden iki uc yas kucuk. Neticeyi sizde goruyorsunuz.
Aşılanınca dahamı çabuk acıyor hepsinin birbirinden güzel çiçekleri var.
Hepsi çok güzel olmuş bence. Kıskandım hem de çok:p
Penelophe
05-08-2007, 22:37
66 numaralı mesajdaki gerçekten bir harika.:)
Hepsini siz mi aşıladınız?
Uyar11 ne diyeyim tebrikler umarım benimkilerde öyle olur .Dört gözle bekliyorum açmasını.
Acmaya baslamis bile. yerini degistirmeyin ve susuz birakmayin yeter.
Actigi zaman da aynen boyle olacak.
GLCN sormus; Aşılanınca dahamı çabuk acıyor hepsinin birbirinden güzel çiçekleri var.
Asilanmis kaktusler ****** daha cabuk gelisiyor ve daha cok cicek aciyor.
Bunun sebebi ise anactan kaynaklaniyor. Kendi kok sistemi zayif olanlar, baska anac uzerinde onun kok sistemiyle gelistiginden kaynaklaniyor bu durum. ****** asilamada anac secimi cok onemli. Kok sistemi guclu olan turler secilmeli.
Pelenphe sormus; Hepsini siz mi aşıladınız?
Resimlerini gordugunuz butun asilar bana ait olup eger bana ait degilse kaynak bildiriyorum zira. Begendiginiz kaktusun cristata olmayan turunun asili resmi de asagida.
Penelophe
06-08-2007, 00:18
Uyar11, hepsi gerçekten çok güzel.
Kaktüs sever yapacaksınız beni de bu gidişle.;)
Bu güzel paylaşımınız için çok teşekkürler.
Buda asilaninca cosan bir C. silvestrii melezi.
Daha inandirici olmasi acisindan ayni kaktus seramin icinde.
Bu guzellikleri gorupte insanin kaktussever olmamasi icin kor olmasi gerek
Tanrım kıskançlıktan çatlayacağım. Bari alıştıra alıştıra ekleyin. Zira 20 küsür kaktüsümün 4-5 tanesi açabildi.:(
Açıklama için teşekkürler kaktüsleriniz harika..
Kabak fidesine aşılanan karpuzu düşünün.Daha sağlıklı ve de daha verimli. Doğa ya da aykırı diğil . Bütün meyveleri de bu yolla elde ederiz.
Bir aloe veranın üstüne ismini bilmediğim bir kaktüsü aşılayarak yaptığım bir hatadan yola çıkarak uyar11'in uyarısını da ekliyorum. Başta kaktüsleri iyice tanımam gerektiğini ve öyle her türün her türe aşılanmayacağını öğrenmem gerekiyormuş. Teşekkürler uyar11.
"Asilama rastgele yapilacak bir uygulama degil, oncelikle bunu cok iyi bilinmesi gerekiyor. Her kaktus **** succulent diye bildiginiz sey bir digerine asilanmaz. Oncelikle ailelerini cok iyi tanimak gerekiyor. Kaktusler uzerine euphorbilar asilanamaz **** Aleo vera uzerine baska bir kaktus. Bazi arkadaslar bunu denemis, bu onlara sadece olumsuz bir tecrube kazandirir, bitkilerine ise aci bir son.
Euphorbia asilamalarinda dikkat edilecek husus, kesilen kisimlardan akan sutun temiz su ile arindirilmasi ve kagit mendil ile kurulanmasi. Bu sut asinin tutmasini engeller."
akinal33
07-08-2007, 18:02
Öncelikle selamlar ben izmirde ziraat fakultesinde okuyorum anneme hediye olarak bu kaktüslerden 5-6 tane yapmak istiyorum yazınızda demişsiniz ki her kaktüs her kaktüse aşılanmaz bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim (mesela bana 5-6 tane kaktüs kombinasyonu söyleseniz )
bu arada ben bu kaktüslere aşık oldum galiba:o
Anac olarak; Trichocereus (http://images.google.com/images?q=Trichocereus&ie=UTF-8&oe=UTF-8&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-a&um=1&sa=N&tab=wi) (spachianus, macrogonus, lamprochlorus, pachanoi, schickendantzii). Cereus (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=Cereus&btnG=Resimlerde+Ara) (peruvianus, jamacaru). Eriocactus (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=Eriocactus&btnG=Resimlerde+Ara) (jusbertii, bonplandii). Hylocereus (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=Hylocereus&btnG=Resimlerde+Ara) (triangularis, undatus), Echinopsis (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=Echinopsis&btnG=Resimlerde+Ara) cesitleri, Opuntia (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=Opuntia&btnG=Resimlerde+Ara) (ficus indica,tracantha,grandis) turlerini kullanabilirsiniz.
Asi olarak da beyendiginiz bir kaktus, mesela; Rebutia (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=Rebutia&btnG=Resimlerde+Ara) cesitleri, Echinopsis (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=Echinopsis+hybrid&btnG=Resimlerde+Ara) melezleri, C. silvestrii (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=chamaecereus+silvestrii+&btnG=Resimlerde+Ara) melezleri, Lobivia (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=Lobivia&btnG=Resimlerde+Ara) cesitleri, Gymnocalycium (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=Gymnocalycium&btnG=Resimlerde+Ara) cesitleri, bu ornekleri cogaltabiliriz. Elinizde ne tur kaktusler var bilemiyorum, bu nedenle size bir kombinasyon veremiyorum. Bu kombinasyonu siz kendiniz de secebilirsiniz. Cogumuzun kaktus diye adlandirdigimiz her dikenli bitki kaktus degildir. Asilamada kaktus ailesini tanimak icin Cactaceae (http://www.desert-tropicals.com/Plants/Cactaceae/) ailesini tanimak gerekiyor. Bunun icin de Google bize yardimci olmaya yeterli.
Aşık oldum.:)
UYar 11 süper süper süper....
vay be evet bende birazdan başlıyacam aşıya...bunu da öğrendik ya...
açtı sonunda ımmm çok tatlıymış çiçeği
Selamlar
Uyar 11 kaktüslerine gerçekten bayıldım. Hepsi birer sanat eseri gibi, çok güzeller. Sanırım evimde kös kös oturan kaktüslerimi biraz harekete geçirmenin vakti geldi :D
Birkac yeni asi cesidi daha
Kaktüs hastası biri olarak aşilama olayı bana nedense çok doğal değil gibi geliyor ama açan çiçekleri görünce insan ben de mi yapmaya çalışsam acaba demekten kendisini alamıyor. Aşılama yapmadan da gübre **** takviye kuvvetlerle bu kadar güzel çiçekler alınamaz mı acaba?
Bence asilamayi deneyip sonucu kendiniz gormenizde fayda var.
Asinin etkisi ciceklenmede buyuk rol oynuyor.
Boyle bir ciceklenmeyi asisiz cok uzun zaman beklemeniz gerekebilir oysa asilama sayesinde daha ilk senesinde size yillar sonra gorebileceginiz guzelligi sunuyor
Asinin diger bir guzel tarafi da, yeterince buyuyen kaktusunuzu anactan ayirip ayrica koklendirebilir ve bu yontemle zor buyuyen kaktuslerinizde zaman kazanabilirsiniz.
Diger kaktuslerimi gormek isteyenler, yeni hazirlamakta oldugum kaktus albumune buradan (http://picasaweb.google.com/h.uyar11) bakabilirler
Of of sizi gördükten sonra kendimi boşa kürek çekiyor gibi hissediyorum. Moralim bozuldu. ;)
Kaktüsleriniz harika ama maşallah.
Sevgili Ilkin,
Moralinizi bozmaya gerek yok ve bosa da kurek cekmiyorsunuz, belirli bir yere gelebilmeniz icin baya kurek cekmeniz gerekiyor sadece. Butun bunlar yani kaktuslerim, oyle bir anda olan seyler degil, yillarin birikimi ve tecrubesi. Kendinizi uzmenize gerek yok, sadece sabir sabir sabir.
Saygilar,
Evet haklısınız ;) Ben meraktan sormuştum öğreneyim diye. Teşekkür ederim.
Asi buyuyunce alttaki anac kucuk ve yetersiz gelebilir, bu yuzden daha buyuk bir anaca asilayarak kaktusunuzun omrunu artirabilirsiniz.
****, yine anac kucuk ve yetersiz gelirse, asinizi anactan ayirip, uzun bir sure kok salmasi icin bekler ve kokler gorundugunde kendi kokleri ile buyumesi icin yeniden saksilarsiniz.
Yaklaşık iki hafta önce deneme amaçlı olarak 5 kaktüse aşı yapmış ve bırakıp tatile gitmiştim. Geldiğimde hoş bir sürpriz bekliyordu beni. İkisi tutmamışsa da 3 tanesinin durumu iyi görünüyor:D
Korktuğum aşılayacağım alttaki kaktüsler de yeni koparılmıştı. Onların da tutacağının garantisi yoktu.
Biraz daha toparlansınlar, kendi saksılarına geçireceğim (yani bir aksilik olmazsa tutmalarında).
Sevgili nevsune,
Ilk deneme olarak oldukca basarili bir calisma olmus. Iki hafta sonunda asiniz hala saglam duruyorsa tutmus demektir. Yanliz birkac ufak hatirlatma yapmadan duramiyacagim. Birincisi ve onemlisi; rekli kaktuslerinizi kisa boylu anaclara asilamayin, en az 8-10cm lik boyu olsun. Kendisi fotosentez yapamayan renkli kaktusunuze gerekli olan fotosentezi anac ustlenmekte, boy ne kadar kisa olursa, bu olayda o kadar az olur. Bu olayi cok da abartip boyu uzun tutmanin da bir yarari yok.
Ikincisi ise; asilayacaginiz anacin, tek basina bir saksida olmasi, size asilamada kolaylik saglar, ****** bu bir tercih meselesi, illa da boyle olacak diye bir kural yok.
Saygilar
Degisik bir asi turu daha. Deneme amacli idi
Bu da bir aylik bir asi. Hemen sevinc gosterisinde bulundu bile. Bir dahaki sezona herhalde cosar artik.
Bu dolgun dudaklar, bir dahaki sezona, onlarca opucuk verecek insaallah.
Sevgili Uyar11
Hep sizin yüzünüzden zaten, bu işlere kalkışmam. O güzel fotoğraflarınızı görüp de kaktüs aşıklısı olmamak olanaksız. İlk sayfada verdiğiniz aşı uygulamasını öyle basite indirgeyerek anlatmıştınız ki, benim gibi bir acemiye bile yol gösterici oldunuz.
Kaktüsler zorunlu öyle oldu. elde bir bunlar vardı(onları da yangın merdiveninde bulmuştum). Ama dediğim gibi tamamen deneme amaçlı yapılmıştı. Ve gayet güzel büyüyorlar. Şimdi saksılarını yapım aşamasındayım. Hafta sonunda kendi saksılarına geçireceğim. Hemen de görüntüleyeceğim.
Fotoğraflarınızı inceleyerek, anaçların nasıl olması gerektiği hakkında oldukça fikir sahibi oldum. Şimdi gözüm anaçlarda.
Aman siz gösterilerinizi bırakmayın olur mu?
İnsan baktıkça aşık oluyor.Ne güzel çiçek açmış.:)
Harika bunlar ya, of ya eziyet ama bu bize:)
Aşı yaptığım kaktüslerin son durumu.
Alttaki besleyici kaktüs büyük olunca, üsttekinin gelişimi de hızlanıyor. Turuncuda olduğu gibi. Kırmızı ve bordonun besleyicileri küçük olduğu için çok yavaşlar.
Sevgili nefsune,
Cok basarili bir calisma olmus, tebrikler.
Ayrica saksilarin renk uyumuda harika.
Zamanla tecrube kazanarak cok daha guzel asilar yapacagina inaniyorum.
Calismalarinin devamini diliyorum.
Saygilar.
sinaninci1
01-10-2007, 01:25
Enbasta
Tebrikler Nevsune gercekten cok guzeller, cok yakin zamanda cicekli resimlerini gormek isteriz bizi mahrum birakmasin degilmi
Ataser
Eziyetin boylesi harika keske hep boyle eziyetler gorsek baska eziyetler degil
Uyar 11
Gercekten harikalar fakat bizim pek fazla sansimiz yok cunki pek fazla cesit bulma olasiligimiz yok
sinaninci1
01-10-2007, 01:39
Sayin Uyar 11
Baska asi cesitlerde gostere bilirmisin ornek olarak altakini mesala
sinaninci1
01-10-2007, 01:40
Ustekini ortadan ikiyemi kestin
Evet sevgili sinaninci, aynen tahmin ettiginiz gibi ustteki asilik kaktus ortada ikye bolunmus bir kaktus. Daha degisik asi calismalarimida yakinda burada gorebilirsiniz.
Saygilar.
Sevgili Uyar11
Sizin o benim gibi eline ilk defa kaktüs almış birinin bile anlayacağı kadar kolay anlatımınız olmasaydı, hiç girmezdim bu işe. Tekrar teşekkür ederim.
Sormak istediğim bir iki şey var.
O aşı için kestiğim yerdeki yara bir biçimde düzelecek değil mi?
Bir de alttaki besleyici kaktüs için hangi cinsleri öneriyorsunuz? Üsttekiler için bir sınır yok sanırım ama alttaki için önemli diye düşünüyorum.
Anac olarak; Trichocereus (http://images.google.com/images?q=Trichocereus&ie=UTF-8&oe=UTF-8&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-a&um=1&sa=N&tab=wi) (spachianus, macrogonus, lamprochlorus, pachanoi, schickendantzii). Cereus (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=Cereus&btnG=Resimlerde+Ara) (peruvianus, jamacaru). Eriocactus (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=Eriocactus&btnG=Resimlerde+Ara) (jusbertii, bonplandii). Hylocereus (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=Hylocereus&btnG=Resimlerde+Ara) (triangularis, undatus), Echinopsis (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=Echinopsis&btnG=Resimlerde+Ara) cesitleri, Opuntia (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=Opuntia&btnG=Resimlerde+Ara) (ficus indica,tracantha,grandis) turlerini kullanabilirsiniz.
Asi olarak da beyendiginiz bir kaktus, mesela; Rebutia (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=Rebutia&btnG=Resimlerde+Ara) cesitleri, Echinopsis (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=Echinopsis+hybrid&btnG=Resimlerde+Ara) melezleri, C. silvestrii (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=chamaecereus+silvestrii+&btnG=Resimlerde+Ara) melezleri, Lobivia (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=Lobivia&btnG=Resimlerde+Ara) cesitleri, Gymnocalycium (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=Gymnocalycium&btnG=Resimlerde+Ara) cesitleri, bu ornekleri cogaltabiliriz. Elinizde ne tur kaktusler var bilemiyorum, bu nedenle size bir kombinasyon veremiyorum. Bu kombinasyonu siz kendiniz de secebilirsiniz. Cogumuzun kaktus diye adlandirdigimiz her dikenli bitki kaktus degildir. Asilamada kaktus ailesini tanimak icin Cactaceae (http://www.desert-tropicals.com/Plants/Cactaceae/) ailesini tanimak gerekiyor. Bunun icin de Google bize yardimci olmaya yeterli.
Sevgili nevsune,
Yukarida alinti yaptigim, daha once yazmis oldugum 82 nolu mesajdan.
Asilarin yaralari buyudukce yok olurlar. Asi olarak kullanacagin kaktusler cogunlukla zor buyuyen **** kok sistemi zayif olan kaktuslerden secilir. Ayrica cabuk buyutmek istedigin cinsleri de asilayabilirsin, ****** buyudugunde anacdan ayirman gerekecek ve kendi kokleriyle de hizli gelisimine devam edecektir.
Saygilar.
sinaninci1
02-10-2007, 23:10
Sayin Uyar 11
Ogenmek istedigim dolgun dudaklar ismini taktiginiz 102 nonu mesajdaki asi hangi cins kaktus cok hosuma gitti cok degisik
Saygilar
Sevgili sinaninci,
Kendi caprazlamam olan bir rebutia turu, tohumdan yetisme, benimde en cok beyendigim kaktuslerimden biridir. Simdilik cogaltmakla meskulum, cogaltmayi da asi ile yaptigimdam biraz uzun suruyor ******.
Saygilar
sinaninci1
02-10-2007, 23:23
Sayin Uyar 11
Rebutia pygmaea torquata dogrumu
saygilar
Sanirim degil.
Rebutia violaciflora X Rebutia minuscula caprazlamasi olsa gerek. Tam hatirlamiyorum.
Rebutia pygmaea asilarimda var ama cicekliyken fotolayamadim. Artik bir dahaki sezona.
sinaninci1
02-10-2007, 23:33
Sayin Uyar11
Bu resimdeki mi?
sinaninci1
02-10-2007, 23:40
Asida kulandigin bumu
Malesef bu degil, dedigim gibi kendi caprazlamam ve tohumdan yetisme, daha sonra da asi ile gelistirip cogaltma.
Asagidaki tur.
sinaninci1
03-10-2007, 00:02
Sayin Uyar11
Bu isleri yapmak bilhassa caprazlamayi nasil yaptiginizi anlatirsanz cok sevinirim sizin"ki gibi olmazsada bazi degisik seyler uretebiliriz yanliz asi yapma cesitlerini ogrenmemiz lazim Benim size sordugum otadan dikey olarak kestiginiz mesela onun gibi asi cesitlerini ve en onemlisi kaktusleri tanimamiz lazim koku kuvvetli olan ve kuvvetsiz olani ayirt edebilecek duruma gelmemiz lazim tabi buda zaman alacak
Saygilar
sinaninci1
03-10-2007, 00:03
Ve bu arada bir site buldum www.kaktussergisi.com
Ve bu arada bir site buldum www.kaktussergisi.com
Oraya da uyeyim. Ferdi beyin sitesi, Ama benim buradan acilmasi cok uzun suruyor yani o siteyle sorunlarim var, o yuzden pek ugrayamiyorum.
Caprazlama isine gelince;
Bu is icin once kaktus ailesini iyi bilmeniz gerekiyor, gerisi kolay.
Bazilari suluboya fircasi kullanir bu is icin ama ben cimbiz kullaniyorum.
Size onerecegim, daha once yazdigim 113 nolu mesajda asilama hakkinda ve kaktus ailesi hakkinda linkler var, orasini bir arastirin derim.
Saygilar,
sinaninci1
03-10-2007, 00:35
Tesekkurler
Çaprazlama ne demek? Cımbız ve sulu boya fırçası ne işe yarıyor? Hiçbirşey bilmiyorum ama :(
Çaprazlama ne demek? Cımbız ve sulu boya fırçası ne işe yarıyor? Hiçbirşey bilmiyorum ama :(
Sevgili Ilkin,
Caprazlama; ayni aileye ait iki ayri bitkiyi suni olarak dollemeye denir. Normalde bitkiler bu isi, cesitlerine gore, bazen kendi kendilerine, bazende yardimci etkenlerle, mesela; yagmur, ruzgar, bocekler, arilar, kuslar hatta yarasalar bile bu is icin gorevlendirilmis vasitalar.
Ornegin; sendeki stapeliya cicek actiginda balkonda cok sinek cektiginden sikayetci olmustun, o yuzden iceriye almistin. O guzelim cicek de kendini dolleyebilmesi icin sinege ihtiyaci var, sinegi kendine cekebilmesi icin de les kokusuna benzer bir koku yayiyor.
Ilginc bir ornek de Orkideler. Arilar icin ozel bir sivi salgilayan orkideler, ariyi kendisine ceker. Siviya ulasmak icin orkidenin icine giren arinin sirtina, orkide tarafindan cok hizli bir sekilde polen kesecigi yapistirilir. Ari kendisine sunulan siviyi bitirdikten sonra baska bir orkidenin davetine gider ve oraya ugradiginda da sirtinda yapisik olan polen kesesi, disi organ tarafindan tutulur ve boylece dollenme gerceklesirken ari da karsiliksiz birakilmamistir.
Bitki bilimciler bunun farkina vardiginda, bu isi kendileri ustlenmis ve bu yontemle erkek ve disinin ozelliklerini ayri ayri tasiyabilen yeni melezler elde etmislerdir.Defalarca yapilabilinen bu yontemle tohum islahi da mumkun hale gelmis ve F1, F2 diye adlandirilan melezler elde edilmis. Bazen cok beyendigimiz bir cicegin tohumunu ektigimizde, bekledigimiz sonucu goremeyiz. Bu ozelliklerinden dolayi F1 melezlerine cok daha fazla ucret odemek zorunda kaliriz.
Yani kisacasi; iki ayni aileye ait fakat iki farkli ozellik tasiyan birkilerde, suluboya fircasi **** cimbiz gibi aletler kullanarak erkek hucrelerini tasiyan polenleri, disi organ uzerine yerlestirmeye ve bu yontemle gerceklesen suni dollenmeye, Caprazlama denir.
Umarim biraz da olsun sade bir dille aciklayabilmisimdir.
Saygilar.
Buna kaktuslerden bir ornek vermek gerekirse, Sanirim en guzel ve anlasilir ornek, Aporocactus (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=Aporocactus&btnG=Resimlerde+Ara) ile
Epiphyllum (http://images.google.com/images?q=Epiphyllum&ie=UTF-8&oe=UTF-8&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-a&um=1&sa=N&tab=wi) turlerinin caprazlanmasi sonucu elde edilen Aporophyllum (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=Aporophyllum&btnG=Resimlerde+Ara) olur.
Uyar Abi çok iyi anlattın, teşekkürler. Aporophyllum da harika. Ellerine sağlık.
Çaprazlama Sanırım biz yapamayız.İşte kaktüs dediğin böyle olacak.Çiçekleri çok güzel.
Uyar Bey çaprazlama konusunu çok güzel bir dille, anlayacağımız şekilde ifade etmişsiniz. Çok teşekkürler. Hakikaten Aporophyllum muhteşem.
Sevgiler.
Sebahattin Sargın
04-10-2007, 14:11
Uyar Bey;
Elimde opuntia microdasys, mammillaria prolifera, atlas kaktüsüm ve kaynana topuzu denilen türler var. Acaba bunları birbine aşılayabilirmiyim. Fikrinizi almak istiyorum nasıl bir aşılama uyguluyabilirim?
Uyar Bey;
Elimde opuntia microdasys, mammillaria prolifera, atlas kaktüsüm ve kaynana topuzu denilen türler var. Acaba bunları birbine aşılayabilirmiyim. Fikrinizi almak istiyorum nasıl bir aşılama uyguluyabilirim?
Sevgili Sebahattin,
Ismini saydiginiz kaktuslerin hicbirinin asiya ihtiyaci yok. Kendi koklerinde cok daha mutlu olacaklardir. Ama deneme amacli asi yapmak isterseniz, kaynana topuzu dedigin, Echinopsis i anac olarak kullanip, asi olarak da Sevgili Nevsune nin yaptigi gibi renkli kaktuslerden alinmis kucuk bir parcayi asi olarak kullanabilirsin,
Saygilar.
Sevgili kaktusseverler,
Kaktuslerde gelisme devresi durup, dinlenme devresinin basladigi bu gunlerde, sulamayi azaltmayi unutmayin.
****** bu durum, bulundugunuz bolgeye gore degisir. Eger bulundugunuz bolgede, gece don olayi baslamissa **** gece sicakligi 5 derecenin altina dusmusse veya kaktusunuzde gelisme hissedilir sekilde durmussa, artik dinlenme zamani gelmis demektir. Kaktusunuzun cinsine gore, sulamayi azaltma **** tamamen kesme uygulamasina baslamalisiniz. Eger yeni kaktus dikmis iseniz, **** yeni asi yapmis iseniz, bunlari, biraz daha sicak bir yere alip gelismelerine devam ettirebilirsiniz. Ama Kasim ayindan sonra onlara da dinlenmeleri icin zaman vermelisiniz.
Kaktuslerde asi olayi en emniyetli sekilde Mayis ve Agustos aylari arasinda olmalidir ki asilariniz anacla butunlesecek zamani bulabilsin. Asiladiginiz kaktusunuzu hic bir zaman direk gunes isigina cikarmayin. Butunlesme gerceklesip asi gelismeye basladiktan sonra normal sekilde davranabilirsiniz.
Saygilar.
Sevgili uyar11
Benim aşıladığım kaktüslerden en küçük olanını güneşe çıkardığım için öldü. Yanlışımı böylece deneme yanılma yöntemiyle bulmuş oldum.
Verdiğiniz tüm bilgiler için çok teşekkürler.
Merhabalar,
Ben bugün Tansaş tan 57 nolu mesajda görünen turuncu renkteki aşılamış kaktüsün aynısından aldım.
Ve saksısı o kadar küçük ki nasıl baksam ne yapsam karar veremiyorum.Ayrıca aşılanmış olan kaktüsün tam 21 tane yavrusu var üstünde.Onları koparıp eksem işe yarar mı?
Teşekkürler.
Merhabalar,
Ben bugün Tansaş tan 57 nolu mesajda görünen turuncu renkteki aşılamış kaktüsün aynısından aldım.
Ve saksısı o kadar küçük ki nasıl baksam ne yapsam karar veremiyorum.Ayrıca aşılanmış olan kaktüsün tam 21 tane yavrusu var üstünde.Onları koparıp eksem işe yarar mı?
Teşekkürler.
Sevgili darla,
Renkli kaktuslerin kendilerini de yavrularini da koklendiremezsin, daha dogrusu koklenme ozellikleri yok. Ancak tekrardan baska bir anac uzerine asilayabilirsin. Bu isi sevgili nevsune basari ile gerceklestirdi, sen de yapabilirsin. Bu konu altindaki formu iyi gozden gecirirsen, sana yardimci olacaktir.
saygilar,
Sevgili uyar11 yüzünden kaktüs aşıcısı oldum.
En son aşılı kaktüsüm aşağıda. Üstteki pembe o kadar küçüktü ki, eve getirene kadar yaşayacağından bile emin değildim. Yapıştırana kadar kaç kere elimden düştü. Ama hocam öylesine iyi öğretmiş ki, işte karşınızda.
İki gün önce başka cinslerle aşı denedim. Eğer o tutarsa işte o başarı olacak.
mehtap051
31-10-2007, 19:18
http://img228.imageshack.us/img228/5573/pic0011ud5.jpg
http://img257.imageshack.us/img257/530/pic0012nt5.jpg
http://img228.imageshack.us/img228/8241/pic0013kz0.jpg
En alttaki kaktüsüme kırmızı renkli kaktüsün yanındaki yavrulardan aşılama yapabilirmiyim?Yavrular aşılamaya uygun mu?
Aşılama için baharı beklemek gerektiğini yazmışsınız.Şimdi aşılasak problem olur mu?Aslında bu konuda acemiyim.Sizin aşılamayı çok güzel anlatmanız ve diğer arkadaşların aşılamalarını görünce bir an evvel aşılama yapmak istedim.Bilgilendirirseniz sevinirim.Teşekkürler
uyar11'e ait 17 numaralı mesaja bakarsanız, aşının nasıl yapıldığını görebilirsiniz.
menekşemehtap
01-11-2007, 01:19
merhaba yeni aldığım bir kaktüsün adını şimdi sizin sayenizde öğrendim adı gymnocalycium pembe top şeklinde bir çiçeği var aşılama için uygun demişsiniz.Ona henüz cesaret edemem de benim sorum çoğaltma ile ilgili benim kaktüsümün gövde kısmının yanlarında kısa kesikler var sizin kaktüslerinizin bazılarında da gördüm o kesikleri bu kesikler çoğaltmak içinmidir eğer çoğaltmak içinse biraz bilgi verir misiniz?
Sevgili uyar,
Yönlendirmelerin için çok teşekkür ederim.Ben kaynanan diline aşılamayı düşünüyorum şimdilik anaç olarak en iyi kaktüsüm o .Teşekkürler.
handanhanım
17-11-2007, 19:55
Ellerinize sağlık Uyar11. Seranızı istemekten hiç vazgeçmeyin :))
En alttaki kaktüsüme kırmızı renkli kaktüsün yanındaki yavrulardan aşılama yapabilirmiyim?Yavrular aşılamaya uygun mu?
Aşılama için baharı beklemek gerektiğini yazmışsınız.Şimdi aşılasak problem olur mu?Aslında bu konuda acemiyim.Sizin aşılamayı çok güzel anlatmanız ve diğer arkadaşların aşılamalarını görünce bir an evvel aşılama yapmak istedim.Bilgilendirirseniz sevinirim.Teşekkürler
Sevgili Mehtap051,
Bu aylardaki asilamalar sadece cok gerekli durumlarda ve ozel ilgi ve bilgiye ihtiyac duyan bir durum. Siz yinede havalarin isinmasini ve kaktuslerinizin canlanmasini bekleyin derim.
Saygilar,
TURKPRINC3SS
20-12-2007, 21:59
Bİlgiler çok faydalı,kaktüsler çok güzel ellerinize sağlık :rolleyes: Denemeye değer sanırım..
İklimsiz
29-12-2007, 19:56
Nefis görüntüler ve paylaşım için başta uyar11 olmak üzere herkese teşekkürler. Uygulamalara başlamak için baharı sabırsızlıkla bekliyor olacağım.
Sayın Uyar kaktüslerim biraz büyüsün bende aşılama yapacagım.ellerine saglık.
kaktüsçü
02-01-2008, 14:49
Peki bu kırmızı renkli kaktüs nasıl çoğaltılıyor? Tohumla mı?
Peki bu kırmızı renkli kaktüs nasıl çoğaltılıyor? Tohumla mı?
Daha önce bu forumda da açıklamıştım sanırım.
Renkli kaktüslerin üretimi sadece ve sadece aşı yöntemi ile yapılıyor. Bunun nedeni de, yapılarında klorofil bulundurmamalarından.
benalgokce
02-01-2008, 20:27
ben gönüllü çalışırım valla......
kaktüsçü
09-01-2008, 14:57
Herkese selam;
Kırmızı aşılı kaktüsleri gördüm ve dayanamayıp ben de bir tane aldım. Acaba kırmızı aşılanmış kaktüs veya altındaki kaktüs çiçek açıyor mu?
arkadaşlar ben 2 hafta önce aşılama yaptım kaktüsümün kafasına uymadı epeyde bir kesmiştin kaktüsüm kel mi kalıcak yoksa kestiğim yerden yeniden çıkıcakmı
ÇeteÇakal
30-01-2008, 11:21
Yeniden aynı yerden kesim yapıp tekrar aşı yapabilirsiniz.
peki atık ordan çıkmıycakmı neyse ya beklemeliyim inşallah ordan yenisi çıkar
ÇeteÇakal
31-01-2008, 00:39
Aynı şekilde üst tarafıda kesin tekrar deneyin kaktüslerin ölmesi uzun sürer.
Aşı için seçilebilecek en kötü mevsim , tutmamasına şaşmamalı .Mart **** nisana kadar bekleyin kesik kaktüse birşey olmayacaktır.
Sayın Uyar 11,ellerinize saglık.Bu güzeller karşısında diyecek bir şey bulamıyorum.Bizleri bilgilendirdin.Çok teşekkür ederim.
İlk aşılarım:)Birtnesini bantlıyamadım, resimlerimizi nasıl düzeltebiliriz, niye böye oluyor:confused:
3408534087
bahtiyar02
23-04-2008, 19:37
Sevgili UYAR11 dostum inan senin açtığın kaktüs konusuna takıldık kaldık.bendede 10-11 değişik tür kaktüsüm var inan aşılama sistemini çok merak etmiştim.verdiğin bilgiler ve güzel resimler için çok teşekkür ederim.Emeklerin boşa bitmez veTÜRKİYE'de gönlüne göre birşeyler yapmanı dilerim.benim tek sorum piyasada satılan kaktüs tohumlarından alsam sağlıklı olurmu?saygılar
Sevgili UYAR11 dostum inan senin açtığın kaktüs konusuna takıldık kaldık.bendede 10-11 değişik tür kaktüsüm var inan aşılama sistemini çok merak etmiştim.verdiğin bilgiler ve güzel resimler için çok teşekkür ederim.Emeklerin boşa bitmez veTÜRKİYE'de gönlüne göre birşeyler yapmanı dilerim.benim tek sorum piyasada satılan kaktüs tohumlarından alsam sağlıklı olurmu?saygılar
Sevgili bahtiyar02,
Tohumdan yetistirip asilama, oldukca uzun suren bir calisma oldugundan pek tercih edilmez, sadece ender bulunan **** surgun vermeyen cinsler icin uygulanabilinir. Birde hybrid turlerin cabuk gelismesi icin tohumdan cimlendirildikten sonra asilama uygulanir. Bunlarin disinda asi cogunlukla parca alinarak yapilir. Ama tecrube edinmeniz acisindan denemenizde yarar var sanirim. Boylelikle tohumdan kaktus nasil yetisir, onuda tecrube edinmis olursunuz.
Saygilar,
[QUOTE=günsu;222626]İlk aşılarım:)Birtnesini bantlıyamadım, resimlerimizi nasıl düzeltebiliriz, niye böye oluyor:confused:
Sevgili gunsu,
Ilk calismalarin cok guzel gorunuyorlar ama malesef buyuk bir hata yapmissin, bu yuzden de asilarinin tutma ihtimali hic yok.
Hatanin nerede yapildigi konusunda, dilersen diger arkadaslarinin da goruslerine basvuralim, bakalim asi konusunu iyice okumus olan arkadaslardan, yapilan hatayi gorebilecek olanlar varmi.
Bekliyelim biraz.
Saygilar,
İklimsiz
23-04-2008, 23:48
Bu başlıkta 19 no. lu mesajınızdaki gibi, anaç kaktüsün kenarlarını 45 derecelik açı oluşturacak şekilde kesilmemiş olması olabilir mi?
Evet maalesef üçüde çürüdü:(sadece sonradan bitane daha denemiştim onuda emin değilim, tutup tutmadığından.
Bence alttaki tür aşılama için uygun bir tür değil.
İklimsiz
24-04-2008, 10:42
Gündüz gözüyle tekrar baktım da, üstteki kaktüs alltakinden daha geniş. Kesilen yer havayla temas ediyor.
Bence alttaki tür aşılama için uygun bir tür değil.
Sevgili Ilkin,
Oncelikle merhaba, uzun zamandir gorusemiyoruz sanirim.
Evet hatanin sebebine oldukca yaklastin ama tam aradigim cevap degil, ne bakimdan uygun degil? bunu da aciklayabilirsen tam not alacaksin asilama konusundan.
saygilar
Bu başlıkta 19 no. lu mesajınızdaki gibi, anaç kaktüsün kenarlarını 45 derecelik açı oluşturacak şekilde kesilmemiş olması olabilir mi? Gündüz gözüyle tekrar baktım da, üstteki kaktüs alltakinden daha geniş. Kesilen yer havayla temas ediyor.
Sevgili Iklimsiz,
Cevaplarin ve dikkatin icin tesekkurler ama malesef yazmis oldugun sebepler, asinin tutmamasinda rol oynayabilen etkenler. Ama bu arkadasimiz oyle bir yanlislik yapmis ki, bu asilarin tutma ihtimalleri hic yok. Sevgili Ilkin' in cevabindan yola cikarak tam dogru sonuca ulasabilirsin. Tekrar tesekkurler.
Saygilar,
kaktüsçü
24-04-2008, 14:56
Acaba kaktüslerin tam ortasında bulunan su, besin vb. gerekli maddeleri taşıyan ana borunun tam olarak kesişmemesi olabilir mi?
Alttaki parçaların kaktüs değil sukulent olması olabilir mi acaba neden?
Uyar abi selam evet uzun zamandır görüşemedik. ;)
Alttaki tür Euphorbia trigona diye biliyorum ve başlı başına bir tür sukulent, aşı yapılması için gereken özelliklere sahip değil diye biliyorum. Kesildiği zaman beyaz bir süt çıkartıyor bu da üstteki kaktüsü etkiler zannedersem. Ama tam detaylarını sen daha iyi bilirsin tabii.
izzeterisen
24-04-2008, 18:05
Opuntia (kaynana dili) uzerine yilbasi asilamasi benimde ilk asilama calismam olmustu yillar once ve oldukca basarili bir asilama idi. Bu bir gereklilik degil sadece estetik kazandirmak icin yapilacak bir asilama turu olabilir. Hatta bonsai kaktus yapiminda uygulanan bir yontem de denebilir.
Boyle bir uygulamadan bir kac ornek.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7841
Merhabalar,
Bu başlık altındaki yazışmaların tamamını okumadım. Daha önce kaktüs aşıladım.
benim sorunum yukarıda verdiğim linkteki çalışmam ile ilgilidir. Bu bitkiyi elde ettikten sonra sürekli gördüğüm yerlerde Opuntia ficus-indica'ları inceliyorum. Ama hiçbirinin yapraklarında küçülme görmedim. dolayısıyla bonsai olamayacağı sonucunu çıkardım. Acaba bu çıkarımım doğru mudur?
Doğru olup olmadığını bilmemekle birlikte bu kalın gövde üzerine başka tür bir kaktüs aşılamak isteği doğdu bende. Ama bu kaktüs fazla büyümemeli ve kısa kalın gövdeler oluşturabilmeli. sanırım böyle olunca bonsaiye uygun olur diye düşündüm.
Opuntia ficus-indica üzerine ne aşılayabilriim, bana bu konuda yardım eder misiniz.
Şimdiden çok teşekür ediyorum.
Alttaki tür Euphorbia trigona diye biliyorum ve başlı başına bir tür sukulent, aşı yapılması için gereken özelliklere sahip değil diye biliyorum. Kesildiği zaman beyaz bir süt çıkartıyor bu da üstteki kaktüsü etkiler zannedersem. Ama tam detaylarını sen daha iyi bilirsin tabii.
Evet, alttaki anac bir Euphorbia, bir tur sukkulent ve bu aileye ait butun turler kesildiklerinde beyaz (tahris etme ozelligi olan, hatta zehirlenmeye sebebiyet verebilen) bir sut cikartiyor. Ama her beyaz sut cikaran bitki, bu ailedendir diyemiyoruz.
Beyaz sut cikarmasi, asilamayi etkiliyor ******, ama senin dedigin gibi etkiledigi kaktus degil.
ZIRA, EUPHORBIA AILESINDEN HICBIR BITKIYE, CACTEAE YANI KAKTUS AILESINDEN HICBIR BITKI ASILANAMAZ. ****** BUNUN TERSI DE OLAMAZ.
Euphorbiya asilanacaksa, anac ve asi, euphorbia olmak zorunda. Bu asilamayi yaparken cikacak olan sut, temiz su ile uzaklastirilarak asilama islemi kaktuslerde oldugu sekilde yapilir.
En basta dedigim gibi, Euphorbia bir sukkulet. Ama kaktus te bir sukkulent.
O zaman bir kaktus bir succulent uzerine asilanamaz diyemeyiz. Eger asi yapilacak parcalar (anac ve asi) kaktus ailesinden birer sukkulent iseler, ****** asilama yapilabilir.
Oyleyse, oncelikle, daha once de acikladigim uzere, aileleri cok iyi tanimamiz gerekiyor.
Unutmayin. SUCCULENT BIR AILE DEGILDIR. Bazi ozellikleri barindiran, bazi ailelerin, ortak ismidir.
Sanirim biraz aciklayici olabilmisimdir.
Umarim, arkadasimizin yaptigi hatayi hemen yazmayipta, sizlerden hatasini bulmanizi istememi, bir ukelalik **** cok bilmislik olarak algiyaniniz olmamistir.
Eger hemen cevap vermis olsaydim, bu konu ve bu cok onemli hata gecistirilmis olacakti. Bazen yaptigimiz hatalar, bize ve baskalarina buyuk tecrubeler kazandirabilmektedir. Iste bu niyetle, bu konuya biraz dikkat cekmek istedim. Ilgilenen butun arkadaslara tesekkurler.
Saygilarimla,
[url]Opuntia ficus-indica üzerine ne aşılayabilriim, bana bu konuda yardım eder misiniz.
Şimdiden çok teşekür ediyorum.
Sevgili izzeterisen,
Kalinlasmis kaktus govdeleri uzerine asi tutma olasiligi neredeyse yok gibidir. Ama bu yasli govdeden cikacak genc bir dal uzerine asi yapilabilinir. Bu turun yeni surgunlerinin buyumesini onlemek oldukca zor islemlerle gerceklesebilir ama bunlari burada anlatipta diger arkadaslarin kafasini karistirmak istemiyorum.
En kolay yol, bu tur uzerine kucuk govdeli opuntia asilayabilirsiniz, boylelikle kalin govde uzerinde gelisecek kucuk govdeli bir opuntia, cok guzel bir bonsai olusturabilir, ****** bu, tamamen sizin beceri sabriniza bagli.
Diger sorunuza gelince, Opuntia ficus-indica üzerine KAKTUS AILESINDEN bir sukkulent asilayabilirsiniz.;)
Saygilar,
izzeterisen
24-04-2008, 20:13
Çok teşekkür ederim ilginize.
"Bu turun yeni surgunlerinin buyumesini onlemek oldukca zor islemlerle gerceklesebilir ama bunlari burada anlatipta diger arkadaslarin kafasini karistirmak istemiyorum." demişsiniz. Ben kaktüslerle 30 yılı aşkın bir süreden beri çok fazla olmasa da ilgileniyorum, yetiştiriyorum. Benim evime kaktüslü ev derlermiş. Kısaca açıklayamaz mısınız veya bir kaynak gösterebilir misiniz?
Tekrar teşekkürler.
Sevgili izzeterisen,
Bonsai kaktusler hakkinda kisaca aciklamalari, ozel mesaj olarak size gonderdim, umarim bu bilgiler isinize yarar.
Saygilar
kaktüs aşılama için iyi bir zaman mı bilmiyorum ama.ben şöyle yaptım 39211
39213
İlginç bir aşılama çalışması.Ayak olarak opuntia kullanılıyor.
http://www.cactus-art.biz/technics/Grafting_on_opuntia_compressa_step_by_step.htm
selam bende aranıza yeni katıldım bende iki hafta önce görüp aldım kırmızı kafalı bi kaktüsüm var :) fakat saksısı cok minyatür değiştirmek gerekir mi?
Eger ustteki rekli kismi baska bir kaktus uzerine asilayacaksaniz, asilacaginiz anac , kendi anacindan buyuk olmasi, gelismesinin daha iyi olmasini saglar.
Size bir ornek
mesela sizin resimdeki kaktüslerden alınıp aşı yapılabilir mi küçük yavrulardan bahsediyorum. bu arada katüsleriniz süper söylemeden geçemiycem :) benimkide *** büyür :)
berduray
20-08-2009, 23:48
Ayak olarak kullanılan bitkinin adını bilen var mı, paylaşabilir mi?
2007 yılında ilk aşı denememde Opuntia'yı stok olarak altta kullanarak üzerine Rebutia aşılamıştım. Aradan geçen zamanda farkettiğim bir hatadan bahsettmek için size ekte resmini yolluyorum. Aşı tuttu ve Rebutia sorunsuz gelişmeye başlamıştı fakat altta stok olarak kullandığım Opuntia yetersiz geldi.
Resimde de görüldüğü gibi Rebutia neredeyse Opuntia'dan çok daha fazla gelişmiş.
Demek ki altta kullanılan bitki seçilirken diğerinin gelişimine uygun türler seçmeye özen göstermek gerekli. Bunu ilk tecrübesizlikle gözardı etmişim.
Hoş bu saksı olduğu gibi kayıp. Taşınma esnasında diğer kaktüs ve sukulentlerle Türkiye'den Almanya'ya gelenler arasında çıkmadı.
101925
zeynepdincer.k
09-09-2009, 21:20
Selenn'cim harika bir deneme yapmışsın ve resimdeki noktaya kadar getirmişsin. Bence ilk tecrübe için gayet başarılı olmuş. Ayrıca bu deneyimi paylaştığın için teşekkürler.
Senin de değindiğin üzere ve benim de bilgi notlarımda yer alan bir bilgi de; alttaki stok bitki olarak adlandırılan bitkinin klorofili ne kadar ürettiği bu konuda önemli etken. Eğer kendisi klorofil üretemeyen bir tür aşılanacaksa, stok bitkinin uzun tutulması gereklidir, çünkü sadece bu bölüm, hem kök hem de gövdeler için besin üretebilecektir. Örnek : Gymnocalicyum mihanovichii. Kendi besinini üretebilen klorofilli bir bitki aşılanacaksa, böyle bir durumda stok bitki birkaç santim kısalığa kadar kesilebilir.
Merhabalar, yazilanlari bastan sona okudum okurken arada devam edemeden dayanamayarak alttan govdesi curumeye baslamis olan Gymnocalicyum mihanovichii bir kaktusume asilama yaptim. Sonra devam ettigimde bu aylarin uygun olmadigi yazilmissa da evde oldugu icin sanirim tuttu da renkli basi sayenizde kurtardim. Fakat cok daha basit bir sorunum var bir turlu dengesini oturtamadigim: sulama...
1. alttan curuyen kaktusum fazla sulamadan mi curudu?
2. simdi varolan kaktuslerimden 3-4 tanesi ise (yine ayni cins) govdeleri elastiklesti yaprak gibi inceldiler, sulasam da sulamasam da degismiyor. Sulamada bakilan bir toprak veya govde ayari veya sizlerin yaptigi uygulamada sabit bir oran var midir?
3. camin onunde durmasi, kalorifere yakin durmasi, evde hangisi daha iyi bir secimdir?
bilgilerinizi paylasirsaniz cok sevinirim.
Sayın rewenum öncelikle foruma hoşgeldiniz. Yazılanların eminim aşı uygulamanıza faydası olacak ve bitkinizi kurtaracaksınızdır. Aslında bahar aylarına denk gelen zamanlarda aşılama yapılsa da bitkiyi kaybetmek gibi zorunlu durumlarda aşılama bu zamanı beklemeksizin yapılabilir.
Sulama konusu biraz hassas bir konu. Yaklaşık 10 gün evvel bende ölmek üzere olan bir kaktüsümü kurtarmak için aşılama yaptım ve gözlemleyebilmek için şuanda ev ortamında tutuyorum. Aşı tuttu ve üzerindeki bantı çıkartıp bir iki gün sonra spreyleme ile sabah saatlerinde toprağı nemlendirdim. Bir süre sonra bahçeye alacağım.
Normalde kaktüsleri Eylül sonu Ekim başı gibi son sulamalarını yaptıktan sonra bahara kadar dinlenmeleri için soğuk bir ortamda bırakıyorum. Fakat anladığım kadarı ile siz ev içerisinde yetiştireceksiniz. Aydınlık çok fazla kalorifer ısısına maruz kalmayacakları cama yakın bir yer uygun olacaktır. Kalorifere çok yakın bir yer olmamasına özen göstermenizi tavsiye ederim.
Dediğim gibi ben Ekim ayından bahar aylarına kadar sulama yapmıyorum fakat siz sıcak bir ortamda saksılarınızı tutacağınız için belli dönemlerde spreyleme ile topraklarını nemlendirmeniz yeterli olur sanırım. Tabi mümkünse bir balkona almanız daha iyi olur.
Yaprak gibi incelen kaktüsünüz sanırım bir Opuntia cinsi. Kaktüslerin incelip uzamaları yani form kaybetmeleri ışık yetersinizliğinden kaynaklanıyor. Daha aydınlık bir ortama alırsanız yeni sürgünleri olması gereken formunda gelişecektir.
Kaktüslerin alttan çürümesi ise büyük ölçüde sık sulamanın etkisindendir. Sulama sıklığını azaltıp toprak yüzeyini minik akvaryum taşlarına benzeyen taşlarla kaplarsanız hem dekoratif gözükecek hem de gövdenin çok fazla ıslaklığa maruz kalmamasına faydası olacaktır.
Son olarak sulama konusunda tereddütte kaldığınız zamanlar sulamayın. Toprağa parmağınızı daldırıp toprak altının nemini kontrol ederek sulama yapabilirsiniz.
Umarım sorularınıza kendi tecrübelerim çerçevesinde cevap verebilmişimdir.
Merhabalar arkadaşımın hediye ettiği kaktüsüm açtı,çiçekleri solunca ne yapmak gerekir şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba,
Oncelikle sayin Selenn ilginiz ve yardiminiz icin tesekkur ederim, sormak istedigim bir iki soru daha olacakti. Cunku tuttugunu sandigim asinin malesef bantini kadirdigimda tutmamis oldugunu gordum. asi yaptigim govde ve renkli baslar tam olarak 139 numarali mesajdaki kirmizi kaktus ile ayni. ince bir serit daha keserek her iki parcadan da tekrarlamali miyim asilama islemlerini sizce?
ikinci olarak yaprak gibi diyerek tasvir etmeye calistigim kaktuslerim yine ayni tur fakat farkli renkli kaktusler ve govdeleri 139numarali mesajdaki ile ayni. Incelirlerken herhangi bir uzama kaydetmiyorlar. govdelerindeki suyu ve sertliklerini kaybettikleri izlenimi veriyorlar. sulamali miyim sulamamali miyim o nedenle sormustum. Sizce yine de isik gereksiniminden midir?
Tesekkur ederim,
Sayın rewenum aşı yaptıktan sonra bantı çıkartmak için en az 2 hafya geçmesini beklemek en iyisi. Tutmamış durumdaysa tekrar her iki alttaki ve üstteki kaktüsü keserek aşı işlemini tekrarlayabilirsiniz.
Sulama konusunda ise iki şeye dikkat edebilirsiniz; birincisi toprağa, ikincisi bitkinin genel görünüşüne. Toprağa parmağınızı batırıp suya ihtiyacını kontrol edebilirsiniz ya da bitki gövdesinde büzüşme ve yumuşama varsa sulamanız gereklidir.
Mesajınızda gövdenin sertliğini kaybettiğinden bahsetmişsiniz bu durumda sulamanız yerinde olacaktır. Tekrar sulama için toprağın tamamen kurumasını bekleyin. Gövdedeki bu durum su ihtiyacındandır, ışık yetersizliği olsa bir önceki mesajımda bahsettiğim gibi form bozulmasını gözlemlerdiniz. Gövdedeki yumuşama ve aynı zamanda büzüşme su ihtiyacının belirtisidir. Bu durumu gözlemlediğinizde emin olamazsanız toprağı parmağınızla kontrol edin.
Umarım aşınız bu sefer tutar. Resim yükleme imkanınız olursa hepimize yol gösterici olur.
cok tesekkur ederim tavsiyelerinizi hemen uygulayacagim.
Tesekkurler..
soztekin
16-01-2010, 14:58
Kökleri çürüdüğü için kese kese pek de bir şey kalmayan iki parça Aloe aculeantayı, acil olarak Opuntia (sanırım ficus indica) üzerine aşıladım.
Bu linkteki (http://www.cactus-art.biz/technics/Grafting_on_opuntia_compressa_step_by_step.htm) bilgileri inceledim ama pek faydalanamadım.
* Birincisi, linkte iki parçayı bağlayıp bir hafta karanlıkta bekletmek gerektiği yazıyordu ama ben bağlama işini beceremedim: üstteki kaktüs de sivri bir formda olduğu için (yalnız iki parça birbirine sıvılarıyla iyice yapıştı gibi saksıları eğsem bile üsttekiler düşmüyor). Ayrıca bu sayfalarda aşılanan kaktüsün hemen dikildiğini gördüm. Belki de zaten dikili olan kaktüse aşıladığınızdandır, bilemiyorum. Öte yandan zaten benim opuntia hangi parçasını koparıp toprağa batırırsanız batırın hemen büyümeye başlıyor, ona güvendim. (Fotoğrafta da görüleceği üzere bir tencereyi doldurdu da taşıyor, ne yapacağımı bilemiyorum...)
* İkincisi opuntialardan birini köşelerinden de kestim ama diğerini sadece yarısından kestim. Çünkü ilk aşılamayı köşeleri keserek yaptıktan sonra oradan bol miktarda sıvı aktığına şahit oldum, içimi parçaladı bu durum.
Sonuçta bu mevsimde ve benim bu acemi/beceriksiz halimle tutacaklarına ihtimal veremiyorum. Türlerin uyumu konusunda da emin değilim. Fakat aloenin gözümün önünde çürüye çürüye bitmesine karşı son bir hamle yapmak istedim...
Şu anda iki minik saksıyı oda sıcaklığında yarı aydınlık bir yere koydum. (Salonda ama cam önünde değil. İçerisi, kış mevsimi elverdiğince aydınlık ama kaktüsler direk güneş almıyor)
122084
Gelişmeleri fotoğraflar ve yazarım. Önerileriniz varsa bekliyorum.
soztekin
16-01-2010, 22:52
8 saat kadar bekledikten sonra bağlanmadan aşılanmış olmaları içime sinmedi, ben de bağlama denemelerinde bulundum. Birini koli bantıyla bağlamayı zor da olsa başardım ama bu arada birbirlerinden ayrıldılar. Böylece tutma ihtimali iyice sıfırlandı çünkü tekrar birleştirdiğimde artık yapışmıyorlardı. Diğerinde de aynı şey olunca bu sefer aşılanma yerinden yaprak şeklinde birer şerit keserek tekrar üst üste koydum ve öylece bıraktım. Bağlayamıyorum, bağlayamayacağım. Sanırım önerisi olan da yok zaten... Bundan sonra elimi sürmeyi pek düşünmüyorum. Bağlanmış olanı bir aydan önce ellemeyi aklıma bile getirmem (tabii arada çürümezlerse) diğeri de eskaza tutar da büyürse fark ederim zaten...
122178
Bu arada dikkatli gözlerin fark edeceği üzere, bağlamayı başardığım kaktüsün aşılanma yerinde her iki kaktüste de (alttaki ve üstteki) hafif kararma ve büzüşme var. Sanırım kuruyorlar o noktadan.
soztekin
18-01-2010, 14:27
Bu sabah, 190no.lu mesajda solda gördüğünüz bağlamayı beceremediğim saksıda üstte duran parça düşmüştü. Kuruma sebebiyle birbirlerine değdikleri noktada büzüşmeler olmuş ve dengesini kaybetmiş. Yani benim zaten umudum yoktu ama yine de size bilgi vermek istedim.
Bugün akşama kadar bekleyip düşen parçayı yeniden toprağa daldıracağım.
paylaşımınız için cok teşekürler aşılamayı gercekten cok merak ediyordum hiç biryede bulamamıştım .
soztekin
18-01-2010, 17:19
Biraz önce aloe vera ile ilgili başlıklardan birini inceledim ve öğrendim ki, yaprağından üremesi mümkün değilmiş. Bu durumda benim Aloe aculeantayla yaptığım uğraşlar da gayet anlamsızmış. Kökleri çürüdüğünde kaldırıp atsam olurmuş. Neyse en azından aşıya elim alıştı, bir başka acil durumda bu seferki kadar paniklemeyeceğim.
asasin23
02-02-2010, 12:29
süper bir paylaşım devamını ve farklı türler üzerinde yaptığınız çalışmalarıda yayınlarsanız süper olur elinize sağlık
Sanırım ben de başardım. Üstteki kaktüs kök atmış.
Tebrik ederim Sakagun.Farkettiyseniz alt bölümde kullandığınız kaktüste sürgün vermeye başlamış...
Sanırım size yeni altlıklar geliyor.
Teşekkürler Fatih. Bahçemde kaynana dili dolu. Bu şekilde aşı yapıldığını öğrenince mevsim kış demeden hemen deneme yaptım. Fotoğrafta arka tarafta görünene de yılbaşı çiçeği aşılamaya çalıştım ama o ne yazık ki buruştu.
sevgili uyar 11
Oysa kaktuslerde durum degisiktir, daha dogrusu diger yesil bitkilerdeki solunumun tam tersidir ve yatak odalarimizda bize ortak degil tam tersi hizmetkardir yani bizim solunumla verdigimiz CO2 yi bize O2 olarak geri verir.
Verdiğiniz bu bilgiye nasıl sevindim bilemezsiniz ,yatak odam kaktüs dolu :)
Size bir ornek
Alttaki anaç yeterli büyüklükte ve aşılamaya uygun sayıda dala sahipse bir anaç üzerine çok sayıda aşı yapmamız mümkün mü acaba, bir de anaç olarak kaynana dili kullanablir miyiz?
Hatice Tarhan
24-04-2010, 00:15
Aslında aşılı kaktüsler pek ilgimi çekmiyordu,fakat Uyar11 in gösterdiği resimler ve akıcı anlatımı aşılı kaktüs sevdasınıda başlattı.
Dün çiçekçiye uğradım nasıl masum nasıl renkli renkli bakıyorlar ,benide al benide al der gibi ,tabi kendimi biraz frenlemem gerekiyor sadece 7 tane aşılı kaktüsle çıktım çiçekçiden.
Bakımları için foruma göz atarken aşı uygulamasını anlatmış sayın Uyar11 ,hadi bende deneyeyim dedim 6 tane deneme yaptım ,gelişmeleri sizlerlede paylaşırım .
Bir aşılı kaktüs denememiştim onada başladım .Allah sonumuzu hayır etsin.
Değerli bilgileri bizimle paylaşan Uyar11 e çok teşekkürler.
asumandilek
24-04-2010, 00:47
Allahım sen aklımı koru. Aslına bakarsanız zorunlu olma durumunda kesinlikle aşı diyenlerdenim. Yani gerekmiyorsa karşıyım daha doğrusu " dım " diyebiliriz şu durumda... Yani çiçeklenmeyi görünce insan bende mi yapsam diyor ama hala tereddütle yaklaşıyorum. Sanırım hiçbirine birşey olmasın ama şayet böyle birşey olursa kurtarma amacıyla deneyebilirim. Yalnız bu demek değil ki yapan arkadaşlarımızı eleştiriyorum. Asla. Çok da güzel sonuçlar elde edildiğini gördüm. Sayın Uyar11, ben ve benim gibi düşünenler için de herhangi bir olumsuzluk anında kullanabileceğimiz; paylaştığınız ve anlaşılması kolay bir dille, çeşitli ve olumlu örneklerle verdiğiniz bilgilere teşekkürler. Deneyip paylaşan ve nasıl yapılacağını anlatan arkadaşlara da ayrıca teşekkkürler.
arnavut biberi
12-11-2010, 16:09
Arkadaşlar aklıma bişi geldi mesela linkteki koyu kırmızı bordo olan kaktüsü tek olarak bulamazsak bu şekilde iki kaktüsün aşılanmış halini alıp kopartıp :) ayırsak topraga öylece yerleştirsek tutuarmı? Biraz fuzuli bir iş ama merak işte insanın aklına geliyor?
http://cactiguide.com/cactus/?genus=Gymnocalycium&species=stenopleurum
bu linkteki en üstteki kaktüs çok hoşuma gitti bulucam enkısa zamanda bulamazsam dediğimi bir deniyecem.....
bettyycim
12-11-2010, 16:20
Arkadaşlar aklıma bişi geldi mesela linkteki koyu kırmızı bordo olan kaktüsü tek olarak bulamazsak bu şekilde iki kaktüsün aşılanmış halini alıp kopartıp :) ayırsak topraga öylece yerleştirsek tutuarmı? Biraz fuzuli bir iş ama merak işte insanın aklına geliyor?
http://cactiguide.com/cactus/?genus=Gymnocalycium&species=stenopleurum
bu linkteki en üstteki kaktüs çok hoşuma gitti bulucam enkısa zamanda bulamazsam dediğimi bir deniyecem.....
Selamlar yanında yavruları var küçük olduğu için resimde belli olmuyor onlarda büyünce sanırım çeliklenebilir :)
Sayın arnavut biberi bu siyahlı kırmızılı kaktüs piyasada hiç tek satılmıyor yanılmıyorsam aşılı kaktüsler kendi besinlerini üretemediklerinden (fotosentez yapamıyor) besinlerini alttaki yeşil anaçtan alıyormuş diyorlar ama merak ya ben denedim 4 tane yavru ektim bir yıl önce bir tanesi öldü 3 ü yaşıyor ve büyüyor ama ben yine meraktan baktım köklenmişmi diye malisef kök yok kaktüs işte köksüz, susuz:rolleyes: öyle yaşıyıyor bakalım ne olacak resimlerini paylaşırım onlarında
Son resimde bulunan yavrular için kesin bir ifade olarak tutmaz diyebilirim.Denemem var çünkü;)Ama yeşil olan gerekli şartlar sağlandığında tutacaktır diye düşünüyorum.
Herkese merhaba=)
Foruma yeni üye oldum.Hatta daha henüz 30 dk geçti =) Bayram tatilinde Amsterdam' dan aldığım üç tatlı kaktüsüm (kırmızı,koyu mor ve sarı-turuncu renkte) var.Şu renkli kaktüslerden(Sonerordo 'nun 202 nolu mesajında 2. fotoğrafta görünenden).Bunlar benim ilk kaktüslerim.Forumda yazılanların hepsini okuma fırsatı bulamadım,ama çoğunu okudum ve öğrenmek istediğim genel olarak ilk etapta onlara nasıl bakmalıyım?,neler yapmalıyım?Çok tatlılar onlara birşey olsun istemiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler=)
Hoşgeldiniz sayın Müge-k bahsettiğiniz kaktüslerin bakımı kolay :p ayrıca iyi bakılırsa açabiliyorlar İstanbul gibi nemli biryerde fazla su istemiyeceklerdir(kışın) ben yaz kış camın önünde bakıyorum sanırım kışlatmaya gerek yok bu türlerde çünkü açıyorlar yani nazlı değilller.
İlk ve son denemem..Çok stresli işmiş..
Sayın selis çok stresli demişsiniz ama çok güzel gözüküyor. Ellerinize sağlık.
Bunu bir yerde görmüştüm ben de denedim.. Aşı yeri özensiz olmasına rağmen tutmuş.. ;)
cengizgemlikten
23-07-2011, 19:06
Selamlar bende bu siteye yeni üye oldum.Bu başlık altındaki açıklayıcı süper bilgiler ve deneyimler için bütün arkadaşlarıma teşekkürü borç bilirim.Bende bir kaktüs sevdalısı olarak buradaki cevherden yararlanmaya çalışacağım.Herkese tekrar teşekkürler..
gülenmelek
05-08-2011, 11:16
Bu konudan da çok şey öğrendim. Gerçekten teşekkürler. En başta "Neden kaktüsler aşılanıyor" sorusunun cevabını buldum. Bu soruda çok takılmıştım çünkü. Ben görünümden ziyade, anaç üzerindeki kaktüsün saksıdakinden daha fazla gelişmesini sevdim.
esinruzgar
13-08-2011, 21:53
Süper bilgiler var. Ben de denemeler yapacağım. tutarsa paylaşırım.
Merhaba Uyar 11. Karadeniz bölgesindeki evimize tam 19 ayrı çeşit kaktüs temin ederek saksılarımıza diktik. evimizde küçük bir kaktüs bahçesi oldu. hatta adanadan 5 metre büyüklüğündeki kaktüslerden bile alarak eve getirdik. tüm bunları evimizde bir köşe yaptık orada büyütmeyi düşünüyoruz. oturma odamızdaki bu köşemizde kaktüslerimiz aslına uygun büyürlermi. topraklarını çiçekciden aldıgımız gübreli bahçe topragı ile saksıladık, bu doğru bişeymi? kaç günde bir suluyalım, yardımlarınız içn şimdiden çok teşekkür ederiz.. ayrıca bu aşılama işine de el atacagım :))
*** arkadasalr benım sorumun yerı nurası olurmu bılmemde asılı kaktusumun koku curumus orayı kesıp bekletmelı koklenıncemı mı dıkmelıyım yardım lutfen bırde asılı kısımın yesıl yavruları var o yavrulardan ayırsam o yavruyu koklendırıp tek basına buyutebılırmıyım rengı yesulde ondan sorayım ddım renklılerde olmuyormus galıba soyledıgım
Herkese tekrardan merhaba =) sizlere birkaç sorum olacak.ama önce şurdan başlamak istiyorum: daha öncede bahssettiğim gibi geçen yıl amsterdam seyahatimden aldığım gymnocalycium mihanovichii lerim var. koyu mor renkte olanın anacına göre çok büyüdüğünü ve bahar aylarında anacından ayrılması gerektiğini düşünüyorum.Öncelikli sorum onu kendi başına köklendirip ayrı bir saksıya mı diksem daha sağlıklı olur ve uzun yıllar benimle olur? yoksa daha büyük bir anaca aşılasam mı daha sağlıklı olur ve uzun yılar benimle olur? Diğer sorum ; onu anacından nasıl ayırmalıyım ? anacıyla tam birleşme yerinden kesmeli miyim ?(ki bunun katlıyam olabileceğini düşünüyorum) yoksa usturuplu bir biçimde onu anacından koparmayı mı denemeliyim?(bu da pek sağlıklı gelmiyor bana)son sorularım ise şöyle ;eğer tavsiyeniz onu daha büyük bir anaca aşılamamsa daha önce sn uyar11 in anlattığı klasik aşılama yöntemini aynen uygulayayım değil mi ? ama yok köklendir ve saksıya tek başına dik derseniz bu konuda daha fazla bilgi verebilirmisiniz acaba ? tatlı kaktüsümü riske atmak istemiyorum,yardımcı olabilirseniz sevinirim.şimdiden teşekkür ederim. saygılarımla... ;)
ayseldeniz
07-12-2011, 12:09
Sayın Uyar 11 in 63 ve71 nolu mesajındaki aşılı kaktüslerin üst kısımları turuncu ya da sarı renkli. Şimdi merak ettiğim şu bu renkli kısımlar aşıdan sonra mı böyle oluyor yoksa cinsi mi böyle?71 nolu mesajdaki üstü mor renkli kaktüsün aynısı vardı.Şimdi öğrendim aşılı olduğunu.Alt kısmı çürüdü bende üst kısmını toprağa bıraktım aynı duruyor.O öyle kalabilir mi? Ne yapmalıyım. Lütfen yardım.
maalesef asılı kaktusumu kaybettım anac bıtkı nn cuuryen kokunu kesıp bekletmeme ragmen curudu sonra ust kısmı ayırmıstım ama oda tek basına dırenemedı tabıkı benım ust kısımdakı bıtkı yesıldı ama onunda curumesını engeleyemedım oda oldu maalesef.... galıba renklı olanlar zaten tek baslarına yasayamıyorlar
Herkese tekrardan merhaba =) sizlere birkaç sorum olacak.ama önce şurdan başlamak istiyorum: daha öncede bahssettiğim gibi geçen yıl amsterdam seyahatimden aldığım gymnocalycium mihanovichii lerim var. koyu mor renkte olanın anacına göre çok büyüdüğünü ve bahar aylarında anacından ayrılması gerektiğini düşünüyorum.Öncelikli sorum onu kendi başına köklendirip ayrı bir saksıya mı diksem daha sağlıklı olur ve uzun yıllar benimle olur? yoksa daha büyük bir anaca aşılasam mı daha sağlıklı olur ve uzun yılar benimle olur? Diğer sorum ; onu anacından nasıl ayırmalıyım ? anacıyla tam birleşme yerinden kesmeli miyim ?(ki bunun katlıyam olabileceğini düşünüyorum) yoksa usturuplu bir biçimde onu anacından koparmayı mı denemeliyim?(bu da pek sağlıklı gelmiyor bana)son sorularım ise şöyle ;eğer tavsiyeniz onu daha büyük bir anaca aşılamamsa daha önce sn uyar11 in anlattığı klasik aşılama yöntemini aynen uygulayayım değil mi ? ama yok köklendir ve saksıya tek başına dik derseniz bu konuda daha fazla bilgi verebilirmisiniz acaba ? tatlı kaktüsümü riske atmak istemiyorum,yardımcı olabilirseniz sevinirim.şimdiden teşekkür ederim. saygılarımla... ;)
SEVGİLİ MÜGE eğer kaktüsünüz aşılıysa ki anlattığınıza göre aşılı anacından ayırırsanız tek başına köklenme olmuyo aşılı kaktüslerde. başka bi anaç bulup ona aşılama yapmanız gerek bence bunada gerek yok zaten genelde anaçtan büyük oluyo başları sanırım sizinkinin tepesi mor renkte bırakın bence hiç uğraşmayın kaktüsünüzü kaybedebilirisiniz sevgilerimle
Bu konu başlığını çok seviyorum, gerek fotoğraflar, gerek verilmiş bilgilerle, ufkumuzu genişletiyor, Sayın Uyar11, sizi , değerli bilgileriniz ve tecrübelerinizde yeniden aramızda görmeyi çok isteriz.
Sayın Selis ve Sayın Sakagun Opuntua üzerine yapmış olduğunuz aşıların son hallerini epey merak ettim doğrusu.
Baharda bol bol aşı denemesi yapıcam... Büyük bir saksı opuntiam var, her dalına farklı kaktüsler aşılamayı düşünüyorum, ilginç olacak...
Syn. Sakdag, benim yılan kaktüsü aşımı kumrular didikledi.. Yılbaşı kaktüsü de gelişmeye devam ediyor fakat aşı olunca çiçek açmıyormuş diye duydum.. Göreceğiz.. Şurda (http://www.agaclar.net/forum/787020-post1112.htm) büyük bir örneği var..
Aşı konusunda değişik fikirler görsek kopya çeksek harika olacak.. Umarım siz farklı denemeler yaparsınız.. Bendeki pitayanın uzayan dallarını aşı için değerlendirmek istiyorum.. Baharda paslaşırız isterseniz..
Pitayanın üzerine küçük bir deneme yaptım.. Benim elimden pek tutmuyor ama ya tutarsa :p
Minik kaktüsün adını bilmiyorum.. Yapı marketten aldım, üzerinde çok sayıda yavrusu vardı ve boyanmıştı.. :(
(Biraz sonra pamuk ve paket lastiğiyle sabitlenecek)
Ben de bir kaç ön deneme yaptım ama başarısız oldum, kaktüse; sukulent, sedum falan denedim... Ama denemelere devam edeceğim.... ;)
Aşıyı sabitlemede sorunlar yaşadım, kaktüsü kesince o yapışkan sıvı sabitlememe engel oldu. Mandalla sıkıştırmayı da denedim, olmadı... :(
Büyük bir saksı opuntiam var, her dalına farklı kaktüsler aşılamayı düşünüyorum, ilginç olacak...
Ben de sizin bu mesajınızı okuduktan sonra heyecan yapmıştım.. Aynen bende de böyle bir saksı var.. Dalları da çok biçimsiz.. Denemek lazım, ama örnek olmalı.. Ben sizi bekliyorum :p ;)
Diğer yaptıklarınızı da paylaşırsanız fikir alırız..
Başarısız denemelerimin de fotoğraflarını önce düzenleyeyim de onları da yayınlayayayım, nerde yanlış yapmışım, fikir yürütürüz...
Deneysel aşı çalışmalarım... Sonuç:başarısız :(
Şu an bir tek yılbaşı yaprağı yarı canlı gibi duruyor. Diğerleri kurudular.
282554282555
282556282557
282558
denizhoca
26-04-2012, 22:32
merhabalar
bende 6 gün önce 2 minik kaktüsle aşı denemesi yaptım, şimdilik sağlıklı ve stabil görünüyorlar, zaman zaman fotoğraflıyorum, 15 gün falan olsun sargıları açınca sizlerle paylaşacağım, umarım tutarlar
denizhoca
29-04-2012, 23:58
Sanırım tutturdum.
bende bende bende yapmak istiyorum:))))))))))))))) çok güzel duruyorlar şimdi asılı kaktüsüm var renklı kısmın pek cok yavrusu var anac kaktüs alıp deneme yapacagım ınsallah tutururum
Size bir ornek
bunu ogrendıgım ıyı oldu benımde asılı olan kısmı turuncumsu bir kaktüs pekı bu tür bir kaktüse anac olarak hangı kaktüs türünü kullanmalıyım?
denizhoca
15-05-2012, 21:19
bende bende bende yapmak istiyorum:))))))))))))))) çok güzel duruyorlar şimdi asılı kaktüsüm var renklı kısmın pek cok yavrusu var anac kaktüs alıp deneme yapacagım ınsallah tutururum
deneyin, kesinlikle çok heyecanlı, benimkiler iyi durumda, hatta yeşil saksıda olan kaktüste gelişim hızlandı, yavru oluşumlarına benzer bir şeyler gördüm, yakında yeni fotoğraflarını paylaşacağım
Deneğimiz şekilsiz büyüyen şu kaynana diliydi ;)
Siz göremeyeceksiniz ama onun her dalında bir şeyler var :D
298463
Özdemir Asaf ne demiş.. ''Gelmesen önemli değil gelsen önemli olurdu''.. Yılan kaktüsü çiçek açmadığı için tutması pek önemli değil benim için :cool:
298464
Diğeri sağlam ama sürgün yok.. Sanırım biraz geç olacak.. Bu tutsa şahane olur.. Çiçek rengi fuşya :)
298465
ATLAS :p
Eğer bu başarılı olursa ne kadar sevineceğimi tahmin edin.. :)
298466
Yılbaşı kaktüsü..
298467
Pek grünmese de ucunda minicik bir sürgün var..
298474
Bu kesinlikle tuttu çoğalmaya başladı..
298475
Bu kararsız.. :cool:
298473
Selis hanım, hepsini gerçekten çok beğendim. Aşı denemeleri opuntia- yılbaşı ikilisinden öteye geçemeyen ben için; hepsi hayranlık uyandırıcı.
Şimdilik göz doldurucu olmasalar bile; 3-5 yıl sonra muhteşem olacakları kesin.
Sevgili Gül Batur Abla'mızın aşılı kaktüsü ne kadar güzeldi öyle...
denizhoca
21-05-2012, 22:45
tebrik ederim çok başarılı,
ben de daha denemek istiyorum ama henüz sağlam bir anaç bulamadım
Dökülüp duruyor bu :(
306605
Bu ve diğer yılbaşılar hepsi hızla yavruluyor.. :)
306606
merhabalar kaktüs aşılaması yaptıktan sonra sulama periyodu her zaman ki gibi mi olmalı ? ben şimdi uzun bir kaktüsü anaç yapacağım bunu ortasından kesicem toprakta kalana aşılayacağım peki diğer parçayı nasıl köklendirebilirim direk toprağamı dikmeliyim?
[QUOTE=selis;982130]Dökülüp duruyor bu :(
306605
aşılamış olduğunuz istteki kaktüsten bendede var aşısız hali o hep yavru veriyor ama belli süre sonra atıyor yavrular kendilerini bende alıp yanına dikiyorum yapacak birşey olmadıgından hızlıda büyümüyorlar öyle yapınca
Yılbaşı kaktüsü aşıladığım kaynana dilinin, aşılı dalları yavaş yavaş solmaya başladı..
Yeni gelen sürgünler çok güzel gelişti..
319215
Demek ki, aşılı bitkide yeni sürgüne yer yok.. Yabancı bitkiyi bünyesinden atmaya çalışıyor..
Sanırım sürgünleri zamanında koparsaymışım sorun kalmayacakmış.
319216
Denemek isteyenler için, bu bitkinin atlas ve bir gecelik gelini de kabul ettiğini söylemek isterim..
Tabii nereye kadar yeni denemelerde göreceğiz..
Sorunsuz büyüyenlerden bir tanesi..
319217
denizhoca
20-07-2012, 22:05
227. mesajımdaki aşıların son hali
...nokta
20-07-2012, 23:13
Sevgili uyar11 kaktüsleriniz o kadar güzeller ki hayran kalmamak elde değil...maşallah nazar değmesinler...kaktüs aşılamayı anlatmışsınız cidden çok açıklayıcı olmuş ben de bir kaç kaktüs aşılamak istiyorum fakat ölmelerine neden olurum diye korkuyorum
227. mesajımdaki aşıların son hali
maşallha çok güzel görünüyorlar yavru bile vermiş herhalde bir tanesi bende elim erip yapamadım daha aşılama çok istiyorum onun için zaman yaratmalıyım:p
denizhoca
22-07-2012, 21:02
maşallha çok güzel görünüyorlar yavru bile vermiş herhalde bir tanesi bende elim erip yapamadım daha aşılama çok istiyorum onun için zaman yaratmalıyım:p
teşekkür ederim ikiside yavruladı, ilk denememdi acemi şansı sanırım, deneyin pişman olmazsınız çok heyecanlı bir süreç:)
...nokta
22-07-2012, 23:17
deneyin pişman olmazsınız çok heyecanlı bir süreç:)
kesinlikle heyecanlı bir süreçtir fakat daha önce de buraya yazdım ben çok korkuyorum ölürler diye...böyle bir şey olmuyor mu ölümle falan sonuçlandığı oluyor mu yani?
denizhoca
23-07-2012, 00:10
kesinlikle heyecanlı bir süreçtir fakat daha önce de buraya yazdım ben çok korkuyorum ölürler diye...böyle bir şey olmuyor mu ölümle falan sonuçlandığı oluyor mu yani?
biz çok şanslıydık sanırım, ya da zor bir iş değil, aşı **** tohumdan, yapraktan üretme çok keyifli
top kaktüsün altında kullandığım anaç olanın üstten kestiğim parçasını da bir süre beklettikten sonra toprağa diktim o da tuttu ve büyüdü, hatta önceki gün o parçayla yeni bir aşı denemesi yaptık eşimle, tahmin edeceğiniz gibi üstten kesilen bölüm yine dikildi:)
aynı kaktüsü iki aşı için kullanmış olduk şimdiden
...nokta
23-07-2012, 13:52
denizhoca sen fena şanslısın ya...nerde bende o şans:)
yine de bir deneyeceğim bakalım...allah tan ümit kesilmez...
Ayşe Derin
01-08-2012, 21:39
Sayın Uyar 11;
En çok aklımı çelen sizin emekleriniz oldu ve hemen bir hevesle acemice 2 aşı yaptım.Pek umutlu değilim ama doğa mucizesini esirgemez,umarım size iyi haberler veririrm.
Sonra da çiçeklenmeyerek beni düş kırıklığına uğratan kaktüs ve sukkulentlerimin resimlerini yükledim.Önerileriniz benim için yol gösterici olacaktır.
Özlediğiniz vatandan selam ve iyi dilekler gönderiyorum....
Ayşe Derin
02-08-2012, 17:46
Dökülüp duruyor bu :(
306605
Bu ve diğer yılbaşılar hepsi hızla yavruluyor.. :)
306606
Sevgili Selis;
Dökülüyor uyarısıyla resimlediğin aşıda üstteki parçaları boydan boya mı kestin? Yoksa hiç kesmeden oluyor mu?
Ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar, heveslenmemek imkansız.
Ayşe Derin
16-08-2012, 20:00
Arkadaşlar aşı tecrübesi olan herkese soruyorum.
Benim acemice yaptığım 2 aşı da tuttu, bol kum az topraklı bir karışımda herikisi de aynı saksı içinde.Anaçları da aynı zamanda bu saksıya almıştım, çok canlanmasalar da iyi görünüyorlar.Peki ayrı saksılara almak için beklemem gerekir mi?
Teşekkür ve selamlarımı gönderiyorum.
Fotoğrafını görmemiz mümkün mü Ayşe hanım?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.