Bağlan

View Full Version : Hoya cummingiana

bettyycim
21-09-2011, 10:24
Aile: Asclepiadaceae
Anavatanı: Filipinler
Cins: Hoya
Tür: Hoya Cumingiana Decne
Bitki Grubu: Çalı
Yer İsteği: Kısmi gölge
Su İsteği: Toprak kurudukça, düzenli
Çiçeklenme Dönemi: Her zaman
Üretim Metodu: Çelik, tohum
Yetiştiği Bölgeler: Tropikal bölgeler
Habitat: Çok yıllık, odunsu gövdeli
Koku : Tropikal meyve kokulu

Çiçekleri çoğu zaman sarmaşıkların ucunda büyürler, çiçekleri turuncuya yakın sarı ve kırmızı merkezlidir. Çiçek patelleri 1,5 cm büyüklüğünde olup, kokusu hindistan cevizi ve narenciye kokusu karışımışımıdır. Çiçekler 1 hafta açık kalırlar. Kireçtaşını çok sevdiği söylenmektedir.

Bazı kaynaklar Hoya Cumingiana'nın, Hoya Densifoli ve Hoya Golamcoiana ile eş anlamlı olduğunu söylenmektedir.

karalale
21-09-2011, 11:05
Bilgiler için teşekkürler bettyycim, benim ki geldiğin de tüm yapraklarını dökmüştü soğuklar nedeniyle. Şimdi bir çok filiz büyütüyor. İnşallah son resimde ki gibi çiçeklendiklerini de görürüz....

gulşen
21-09-2011, 12:16
teşekkürler sevgili bettyycim,bende cumingiana hakkında bilgi edinmeye çalışıyordum :)

elek
21-09-2011, 15:06
Bu türün pembesinden Sevgili Nisan0671 bu sene getirtmişti. Oldukça gelişmiş kalın bir daldan kocaman bir çelik gelmişti şansına. Uzun zamandır foruma uğramamış görünüyor, umarım burayı görür de tecrübelerini paylaşır.

Yapraklarının dizilişi kedi merdivenlerini hatırlatıyor bana :) Boğum araları düşük olduğundan gür bir görünümü var, saksıyı dolduruyor. Bu nedenle çiçek açmasa bile görünümü için kısa zamanda edinmeyi düşündüğüm hoyalar arasında ;)

Fatih
21-09-2011, 19:08
Paul ortak siparişinde bende getirttim bu türü.Gayet sağlam bir çelikti.İlk köklenende o oldu :) Görselde eklerim yakında :) :)

bettyycim
21-09-2011, 21:14
Bu da bendeki H.Cumingiana'nın resmi çiçek sapı henüz küçük ve 5 tomurcuk var üzerinde umarım açar ve hep birlikte görürüz ;)

gulşen
21-09-2011, 21:35
maşallah iki günde büyümüşmü ne tomurcuklar:) benimki yerinde sayıyor valla heralde bu çiçek sapınıda bellada olduğu gibi kurutucam :(

bettyycim
21-09-2011, 22:34
Sadece yarasa gübresi ve su verdim ;)

agozce
21-09-2011, 22:54
Çok güzel, çok sağlıklı görünüyor.

gulşen
22-09-2011, 02:13
bugün bende suyla yarasa gübersini karıştırıp verdim bakalım sonuç ne olacak :)

karalale
22-09-2011, 10:23
Çok güzellll... Bakalım kokusunu siz nasıl tarif edeceksiniz, darısı başımıza... :-)

bettyycim
24-09-2011, 01:09
Hevesle bekliyorum sanki biraz büyüdü tomurcuklar ;)

aydınlık
24-09-2011, 10:31
:p Maşallah çok sağlıklı, çok güzel görünüyor. Bu arada yarasa gübresini yeni bilgilerime ekledim.Araştıracağım.

gulşen
24-09-2011, 14:05
çiçek açana kadar yüklemeyi düşünmüyodum ama dayanamadım :o işte buda benim cumingianam ;)
tomurcukların son hali (ilk halini balkonuma yüklediğim için buraya yükleyemedim)

Fatih
25-09-2011, 00:29
Çiçek açmak üzere olanlara başarılar :)
Sevgili Gülşen ve Bettyycim
çiçekli fotoğraflar bekliyoruz :)

Bu yıl Paul'dan yapılan siparişte gelen hoya cumingiana :

Üç fotoğrafla göstermek mecburiyetinde kaldım :)

Kök:
247813
Orta gövde:
247814
Sürgün ucu:
247815

gulşen
25-09-2011, 01:28
inşallah sevgili fatih inan çiçek açamadan başına bişey gelicek diye çok korkuyorum.o kadar çeşit olmasına rağmen çiçğini göreceğim tek hoyam :) çok heyacanlıyım inan

Jezebel
25-09-2011, 06:06
Sevgili bettyycim sayesinde benim de uzunca bir dal Hoya cumingiana'm oldu.
Bu ne güzellikmiş böyle, öncelikle hoyaya hiç benzetemedim.
Yaprakları çok sık, yaprak yapısı da hayli farklı.
Adını öğrenince çok mutlu oldum.;)
Ben bunu ikiye bölüp birini paylaşacağım ;)

bettyycim
30-09-2011, 08:34
Sonunda beklenen an bende H.cumingianın öyle fazla bir tomurcuğu yoktu 5 apteldi sadece ama yine de kokusunu hissettirdi, güzelliğini gösterdi. Dün sabah öylece duruyordu onu sürekli gözümün önünde olsun diye yatak odasına koymuştum, yatmaya hazırlanırken bir baktım açmış, sevinç çığlıklarımı görmeliydiniz :D kokusunu sorar iseniz arkadaşlar ben narenciye kokusu alamadım ama mis gibi hindistan cevizi kokuyordu :D:D

yeşillim
30-09-2011, 08:50
Çok güzel Sayın bettyycim, kutluyorum.

Jezebel
30-09-2011, 10:04
Hakikaten çok tatlı,
benim de olduğu için çok sevindim ;)

bettyycim
30-09-2011, 10:07
Teşekkür ederim sevgili yeşillim, Sevgili Jezebel umarım en ksıa zamanda görürsün çiçeklerini gerçekten çok güzel ;)

missmenas
30-09-2011, 16:27
Sevgili Bettyycim,
Muhteşem güzellikte. Kokusununda hindistan cevizi gibi kokmasına çok sevindim sevdiğim bir koku çünki, umarım bu başarıyı bende yakalayabilirim....
Kutlarım, çiçekleri hiç eksilmesin hep böyle gönlüne neşe katacak güzellikler olsun hayatında...
Sevgiler...

bettyycim
01-10-2011, 09:26
Sevgili Bettyycim,
Muhteşem güzellikte. Kokusununda hindistan cevizi gibi kokmasına çok sevindim sevdiğim bir koku çünki, umarım bu başarıyı bende yakalayabilirim....
Kutlarım, çiçekleri hiç eksilmesin hep böyle gönlüne neşe katacak güzellikler olsun hayatında...
Sevgiler...

Çok teşekkür ederim sevgili arkadaşım, bu kokuyu almanı isterim ;) yatak odasında tutuyordum bu çiçeği ilk gün dibine girince alabiliyordum ama dün gece kendisini odadan attırdı :D:D

elek
02-10-2011, 21:06
Koklama şerefine ben de nail oldum efendim :p Az hindistan cevizi, bol limonlu bir pasta gibi sanki.. Dahası sevgili Bettyycim sayesinde artık benim de var bu güzellikten ;) Kendisine buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.

bettyycim
03-10-2011, 21:39
Koklama şerefine ben de nail oldum efendim :p Az hindistan cevizi, bol limonlu bir pasta gibi sanki.. Dahası sevgili Bettyycim sayesinde artık benim de var bu güzellikten ;) Kendisine buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.

Canımm inşallah en kısa zaman da sende görürsün çiçeklerini, seni tanımak çok keyifliydi, her zaman kapım açık diğer hoyalar açtığında da bekliyorum ;)

Oğuzhan
03-10-2011, 22:14
Tebrikler.Çok şeker görünüyor.

gulşen
04-10-2011, 15:27
cumingianamda ki son durum iyice açılmadan resimlerini yüklemek istemiyordum ama dayanamıycam ;) geç oldu ama güç almadı yavaş yavaş açılmaya başlıyor, çiçeğini görüp koklayabileceğim ilk hoyam, tomurcukların gelişimini takip etmek gerçekten çok zevkli bir olaymış inşallah diğer hoyalarımda da aynı tadı hazzı yaşarım ;)

karalale
04-10-2011, 15:49
Sona çok az kalmış. Son resimdeki patlamalar çok hoş. Gözünüz aydın, açmış resimlerinzi de merakla bekliyoruz, selamlar....

karalale
04-10-2011, 17:59
Yani açtı mı?:D Harika, koku yok derken sizde sevgili bettyycim gibi sürgüne yollamayın sonra sakın.;) Resim lütfen.....

missmenas
04-10-2011, 20:15
Sevgili Gülşen'cim,
nihayet hoyasına çiçek açtıranlar kervanına Senide aldık. İlk çiçek belladan gelecekti ama kısmet cumingianaymış olsun, hepside birbirinden keyif verici. Kokularıyla görüntüsüyle İnsanın içine sanki güneş ışığı gibi sızıyor. Dilerim çiçekleri üzerinden hiç eksilmesin... Kutlarım, başarının devamını dilerim...

gulşen
05-10-2011, 17:57
şu an için çok hafif bir koku var sayın karalale burnumu dibine kadar yaklaştırınca çok hafif bir hindistan cevizi kokusu alıyorum :p henüz hepsi açılmadı ama yarına kadar açar diye tahmin ediyorum ;)

bettyycim
06-10-2011, 10:13
Maşallah sevgili Gülşen gece daha çok baskın oluyor kokusu, çiçeklerin üst kısmı zamanla sararıp balmumu gibi oluyor ;)

gulşen
06-10-2011, 12:15
teşekkür ederim bettyycim :) daha açılmamış olanlar var koku henüz tam baskın deıl ama kokusunu ben pek beğenmedim maalesef :)

gulşen
07-10-2011, 13:57
hoya cumingianamda ki son görüntüler :)

karalale
07-10-2011, 14:05
Muhteşem, sevgili Gülşen. Kokusu hakkın da hala aynı fikir de misiniz?

gulşen
07-10-2011, 14:20
teşekkürler sevgili karalale kokusu maalesef bana hitap etmedi aşırı yoğun bir koku şu ana kadar algılayamadım daha çok hindistan cevizi kokusu aldım henüz narenciye kokusu kısmına geçemedik :)

karalale
16-07-2012, 22:29
H. cummingiana sayfasin da uzun zamandir paylasim olomamis. Bu güzellige haksizlik olmasin, cicek olmasa bile yaprak yapisi icin yetistirmeye deger bence.

22.02.2011 de köklü ve yetiskin sayilabilecek bir durum da bana geldi. Geldiginin 2. günü yapraklari burusmaya ve sonrasin da kurumaya basladi. :( Malesef posta da don yemis. Kalan bir kac yaprakla uzun bir bekleyis basladi. Bu senenin baharin da uyanmalar basladi ve sonrasin da cok hizli bir gelisme oldu. Son iki aydir gelismesi ise gözle görülür sekil de. :D

11.06.2012 de ilk tomurcugu farkettim. Yaklasik bir ay sonra 14.07.2012 de güzel ciceklerini gördüm. Yesil-sari tac yapraklar ve bordo göbek, gercekten cok güzel.:p Ilk günü yesil portakal kabugu gibi kokuyordu. Sonrasin da yesil kücük limonlar olur "limette" deniyor galiba onun gibi ve biraz da küf kokusu karisti. Cirkin bir koku degil ama, geceleri yogun gündüzleri hissedilir sekil de. Ben hindistan cevizi kokusu kesinlikle algilayamadim. Aslin da bu koku tarifi zor bir is. Bir kac seyin kokusu var gibi ama ne oldugunu söyleyemiyorsunuz. :D

Yedekte taslar da iki kök daha var. Bir tanesinin üstün de gelismeye devam eden bir cicek sapi daha var. ;) Bati cephesin de duruyor. Ögleden sonra günesini aliyor. Önün de tül yok, direk camin önün de. Yapraklarinin sIk olmasinin nedeni günes olabilir. Yapraklar da hafif kizarma da oluyor, biye gibi kenarlari kirmizi oluyor. Sulamasi ise kurudukca, az miktar da.

Eski cicek sapini döküyor mu bilmiyorum. Bilen arkadaslar varsa lütfen söylesin.

karalale
16-07-2012, 22:40
Devam..

agozce
16-07-2012, 23:27
Güzelmiş Lalecim,

birini bella gibi sarkıtsan sanki güzel olacak...

karalale
16-07-2012, 23:37
Ayse cim,

Bella gibi yumusak degil dallari. Zamanla odunsu oluyor. Bir de bella gibi yaprak aralarin dan filiz cikarmiyor. Pek sarkitilacak bir tür degil. Deneyen olursa, burdan paylasir insallah. Belki bu kisi sen olursun... :D

agozce
17-07-2012, 01:27
Bulursam söz... :)

marsellaa
22-09-2014, 11:02
arkadaşlar bende 50 cm Hoya Cummingiana var kalıcı saksısına alacağım acaba kalıcı saksısı kaç litre olmalı

balabancom43
12-08-2015, 20:18
Hoya Cummingiana adlı mum çiçeğim bu gün geldi,üzerinde çiçekleri var,sizinki ile aynı..sizden ricam konumlandıracağım yeri ve sulama bakım konusu hakkında yardımlarınızı bekliyorum,sevgim ve saygımla..

balabancom43
12-08-2015, 20:22
Hoya Cummingiana

maki01
13-08-2015, 13:08
Direkt güneş ışığı almayan aydınlık bir yerde mutlu olacaktır. Soğuk sevmeyen bir tür. Toprağın tamamen kurumasına izin vermeden sulama yaparsanız yeterli olur.