Bağlan

View Full Version : PARIJAT/Nyctanthes Arbor-Tristis




neşride
10-09-2011, 17:00
Buna da bayıldım, ama yetiştirmek biraz zor galiba.

Parijat;

Coral Jasmine, Sad Tree ,Queen of the night , Night-Flowering Jasmine

Latince adı: Nyctanthes Arbor-Tristis


Familya: Oléacées

Batı Hindistanda küçük bir ağaç veya büyük bir çalı şeklindedir. Hindistan'da 8 metreye kadar boylanabilirken, Avrupa'da saksıda boyu 2 metreyi nadiren geçer. Büyük yaprakları vardır ve yaprakları dayanıklıdır.

Küçük beyaz çiçekleri yıldız şeklinde ortası turuncu renklidir. Muhteşem bir kokuya sahiptir. Melisa gibi akşam çiçek açar, ve kokusu metrelerce uzaktan hissedilir. Çiçekleri gece dökülür ve sabah toprağın üstünü çiçekten bir halı gibi kaplar.

Hindistan'da kutsal kabul edilir ve Budist tapınaklarında rastlanır. Hint mitolojisinde Krishna tarafından tanrı İndra'nın bahçesinden dünyaya getirildiğine inanılır.

Saksıda yetiştirilebilir. İyi drene edilmiş toprakları sever, ayda bir defa besin verilmelidir. Eylül sonundan itibaren içeriye almak gerekir.

Tohumlar alınır alınmaz (25°C) bekletilmeden ekilir.

Tohumları tazeyen ekmek gerekiyormuş. Ben de 3 tohumla deniyorum. Tohumların tazeliğinden pek emin değilim, ama bu aldığım yerdeki tohumlar neredeyse % 99 civarında çimlenme başarısına sahip. Umarım bunlar da öyledir.




neşride
10-09-2011, 17:03
Yaprakları ve tohumları böyle. Kuruyunca kahverengi gözüküyor.

agozce
11-09-2011, 01:23
A aaa bu da ne. Hemde kokulu. Çok güzelmiş..

Sevgili neşride dilerim başarılı olursun.

Soğuklara ne kadar dayanıklı biliyormusun?

neşride
11-09-2011, 14:56
A aaa bu da ne. Hemde kokulu. Çok güzelmiş..

Sevgili neşride dilerim başarılı olursun.

Soğuklara ne kadar dayanıklı biliyormusun?

Sevgili agozce, soğuklara hiç dayanıklı değil maalesef. En ufak donlardan etkileneceği yazıyordu. Akdeniz bölgesinde belki olabilir. Ama, kışın içeri almak kaydıyla saksıda da yetiştirilebiliyormuş.

Tohumları hemen ekmek gerekiyormuş, ben o yüzden pek umutlu değilim. Zor bir bitki.

neşride
19-09-2011, 20:03
Tohumları çimlendiremedim maalesef. Hepsi çürüdü. Ama aklım kaldı bu bitkide.

Jezebel
01-02-2012, 11:26
Yeni keşfettim ve çok etkilendim.
Çok güzel, kokulu ve şifalı.
Acaba yasemin çayı bu bitkiden mi elde ediliyor diye de kafama takıldı:confused:


266979



Basur, Gut,kadın hastalıkları, barsak kurtları ve başka birtakım hastalıkların tedavisi için yerel halk tarafından kullanılmakta.

agozce
01-02-2012, 13:49
Çok güzel ya.