View Full Version : Rosa "laxa"
Selahattin Yılmaz
23-08-2011, 22:48
Rosa "laxa"
Bu anaç özellikle meilland, aşılı gül ve baston gül gibi güllerin çöğür anacı olarak kullanılıyor yani üzerine aşı yaptığınızda çok sağlam ve güçlü bitkiler elde ediyorsunuz, kuşburnuya çok benziyor ama değil, aşıyıda gövdeye değil köke sadece ilk yıl göz aşısı şeklinde yapıyorsunuz. Elimde 30-40 kadar bitkisinden tohum almak üzere 3 yaşında kocaman ağaç olan tohum kaynağım var.
Bende 2 yıldır olmak üzere Türkiye'de öğrendiğim kadarıyla çimlendirebilen yok en azından ben bu şekilde bilgiye ulaştım, eylül ayında elimde bol miktarda tohumu olacak. Gerek ülkemize yurt dışından gelen bu çöğürü ülkeye kazandırmak, gerekse çimlendirme sorunlarını sorgulamak için uzun süredir bu başlığı açmayı düşünüyordum bakalım çimlendirmek üzere neler yapabileceğiz.
Tohum isteyenlere tohumları hasat etmeden evvel tohum isteyenlerin listesini tutmak ve çimlendirmek üzere tohum göndermek ve olayı sorgulamak isteğim var.
Literatürü deşen, ekim ortamlarını hazırlayan, benim gibi tohum çimlendirme delisi forum üyeleri arıyorum ki hem foruma hem bana ve hemde gül alemine şu çöğürü kazandıralım. Şunu da söylemeliyim ki tanıştığım bazı gülcüler bana güldürler, iş birazda inada bindi yani.
ahmetshur
20-09-2011, 16:34
Ustad merhaba.
Beni de listeye ekleyebilirsin. Uğraşmaya değer diyorum...
Saygılarımla...
Bende dahil olmak isterim .Hazır bitki almaktan çok çimlendirerek yetiştirmeyiseviyorum
Selahattin Yılmaz
22-09-2011, 09:24
Takip ediyorum :) tohumları bu hafta toplamayı planlıyorum, ayrıca Bahce Bölümü mezunu bir doktor arkadaşımla deneme desenleri oluşturup bilimsel olarak çimlenme deneyleride yapcağız, gerekirse buradan açıklarım.
cagatayyucel
26-09-2011, 13:55
Köke yapılan aşı (t-budding rosa laxa)
T-budding rosa laxa - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Q1DEVXrsykQ)
Güzel uğraşınız hayırlı olsun inşallah. Ne güzel bir şey, ter dökerek elde edilen ürünü seyretmek. Yolunuz açık olsun. Bahçem olmadığından, sadece sizleri takip ile yetineceğim. Güzel sonuçlarınızdan,sizin kadar olmasa da ben de keyif duyacağım. Kalın sağlıcakla.
Ben de listenize dahil olmak istiyorum.Tohumdan yetiştirme sevdalısıyım her ne kadar acemi olsamda sayenizde çok şeyler öğreniyorum bazılarını başaramasam da yine de sabırla beklemeyi ve uğraşmayı seviyorum eğer beni de listeye eklerseniz sevinirim. Emeğiniz boşa çıkmasın Saygılar..
Listeye Dahil olabilir miyim.
1-ahmetshur
2-meh12
3-Gülsen
4-Tura
Selahattin Yılmaz
03-10-2011, 21:51
Tohumları aldım kurutuyorum ilerde resim ve çimlendirmek üzere metotta yayınlayacağım.
kasap.94
05-10-2011, 22:30
1-ahmetshur
2-meh12
3-Gülsen
4-Tura
5-kasap.94
bu bitkiden Çanakkale dolaylarında dere kenarlarında gördüm. orda varsa iklim itibariyle soğuk katlama gerekir diye düşünüyorum.
Siirt' teki bağ yolunun iki yanı bunun sarısıyla dolu. Kokusu gülden daha farklı, daha sert.
Selahattin Yılmaz
06-10-2011, 23:15
Ülkemizde doğal yetişmeyen bir tür Rosa corymbifera ‘Laxa’ diye geçiyor, corimbefera belki vardır ancak laxa türü yok diye bilgi edindim ama refüjlerde meilland güllerinden dolayı bol miktarda var.
Selahattin Yılmaz
13-12-2011, 21:41
Tohum çimlendirme ile ilgili sözümü unutmuş değilim isteyen arkadaşlar adreslerini göndersin posta ile tohumları göndereceğim.
Sayın hocam,sizden öğreneceğimiz daha çok şey var.Mümkünse ben de tohum alıp sizin bilgileriniz eşliğinde çimlendirmek istiyorum.Özelinize adresimi yazıyorum,bana da düşerse sevinirim,sağlıkla kalın.
Selahattin Yılmaz
13-12-2011, 22:27
Çok kişiye yeter merak etmeyin. Herkese birer çay kaşığı göndermeyi düşünüyorum yani takribi 150-200 adet kadar. Postaya verdiğimde de bilahere buradan bildiririm.
Selahattin Yılmaz
09-01-2012, 23:06
Tohumları bu hafta yolluyorum, yine buradan yapılabilecek işlemleri de açıklayacağım ekimleri arkadaşlar istedikleri şekilde yapabilirler. Bolca tohum koyacağım.
Hatice Tarhan
10-01-2012, 08:26
Selahattin bey tohum hala varsa banada gönderebilirmisiniz?
Tohumları bu hafta yolluyorum, yine buradan yapılabilecek işlemleri de açıklayacağım ekimleri arkadaşlar istedikleri şekilde yapabilirler. Bolca tohum koyacağım.
Sizi kutlarım. Çok denemeden sonra öğrendiğim en önemli şey gül tohumları çok taze olmazsa çimlenmiyor. Soğuklama, sıcak suda ıslama, suda bir gece bekletme falan vız geliyor, ya da ben başarılı olamadım. Ama denemeye değer. Ben de isterim ve tabii tavsiyelerizi de beklerim.
Selahattin Yılmaz
11-01-2012, 12:24
Konuşmayın adres gönderin :D
Manolya_
11-01-2012, 12:30
Konuşmayın adres gönderin :D
Sayın Selahattin Bey,
Ben söz dinlerim (uyarkızıyım):D
Saygılar
Selçuk Boz
11-01-2012, 12:42
Selahattin bey tohum hala varsa, bana da gönderebilirseniz sevinirim.
Adresimi gönderiyorum.
Kolay gelsin.
Tohumlarım geldi, saymadım ama en fazla birkaç yüz kadardır. :pHem çimlendirme tarifi de yok. Bilmem ki organizasyon biraz eksik gibi geldi. :D
Sn. Selahattin bey bugün geldi tohumlar.
Teşekkürler
pembegül
12-01-2012, 20:38
Sayın Selahattin Yılmaz tohumlardan varsa bende rica edebilirmiyim şimdiden teşekkürler ..:)
Selahattin Yılmaz
12-01-2012, 22:27
Sevgili pembegül göndereceğim son kişi olarak sizi seçiyorum ve adresinizi gönderin, artık kimseye göndermeyelim, bu kadar yeter şimdi yakın zamanda herkesin eline geçince çimlenme için teknikler yazacağım, araştırma yapan arkadaşlarda çimlendirme için buraya metot yazabilirler herkes her şeyi denemesin ki başarımız artsın.
kasap.94
12-01-2012, 22:30
Sayın :Selahattin bey: kimlere gönderdi iseniz isim lerini bildirir iseniz memnun oluruz .
Selahattin Yılmaz
13-01-2012, 13:30
Mesaj kotam 50 ve çok sayıda mesaj geldiğinden sürekli boşaltıyorum bu nedenle kayıt tutmuyorum ama bana adres gönderen herkese gönderdiğimin bilinmesini istiyorum şu an bir adresi gelmeyen pembegül var o da gelirse herkesin postasını topluca gönderceğim, postane uzak olduğundan mecburen bu şekilde olacak.
pembegül
13-01-2012, 21:40
Sevgili pembegül göndereceğim son kişi olarak sizi seçiyorum ve adresinizi gönderin, artık kimseye göndermeyelim, bu kadar yeter şimdi yakın zamanda herkesin eline geçince çimlenme için teknikler yazacağım, araştırma yapan arkadaşlarda çimlendirme için buraya metot yazabilirler herkes her şeyi denemesin ki başarımız artsın.
Sayın Selahattin bey bugün siteye hiç giremedim hasta bir yakınıma ziyarete gitmiştim ancak şimdi fırsatım oldu sizi çok bekletmişim özür diliyorum bugün gönderi yaptıysanız benim için ayrıca zahmete girmeyin bu yazınızı okumadan önce ö mesajı okumuştum adreste yazdım yazınızı okuyunca bana gönderemiyeceğinizi düşündüm kısmet diyelim artık ilginiz ve cömertliğiniz içinde çok teşekkür ederim selamlar..;)
Selahattin çimlenme süresiyle ilgili bir bilgi var mı?
kasap.94
16-01-2012, 22:01
Sayın selahatin bey: tohumları bugün teslim aldım. Toprakla buluşturmak için açıklamalarınızı bekliyorum. Saygılar.
Selahattin Yılmaz
17-01-2012, 21:24
Tohumları ekim yöntemleri:
1) Direkt dışarıda saksıda ya da bahcede yerine ekin
2) Buzdolabının sebzeliğinde dere kumu ya da perlit ile karıştırıarak 2 ay bekletip yine dışarda esas yerine dikin
3) Eğer asit uygulaması yapmak isteyen olursa bir su bardağı suya bir kaç damla tuz ruhu damlatıp tohumla karıştırıp tohum kabuklarını inceltip yerine dikebilirsiniz (bu işlemi yaparken asitle çalıştığınızı ve cildiniz tahriş olabileceği ve giysilerinize zarar verebileceğinizi unutmayın dikkatli olun). Bu işlemden sonra direkt yerine dikim ya da katlamaya alarak 2 ay sonra dikim yapabilirsiniz.
Sayın hocam,tohumlar bugün ulaştı.Ekim şekillerini ve gelişmeleri aktarmaya çalışacağım.Sizi izlemekteyim,sağlıkla kalın.
pembegül
18-01-2012, 20:35
Sayın Selahattin bey rosa laxa tohumları bugün 18.30 civarında elime ulaştı teşekkür ederim çok naziksiniz ,adresimi geç yazdığım için umudumu kesmiştim benide listeye dail etmişsiniz çok sevindim .çimlendirme ile ilgili gelişmeleri ve gözlemlerimi buradan bildireceğim selamlar ..:)
Manolya_
18-01-2012, 22:35
Aaaa ne güzel tohumlarına kavuşanlar olmuş.
İyi günlerde sağlıkla büyütün arkadaşlar.
Bakalım kargo bana ne zaman sürpriz yapacak, kulağım zil sesinde, gözüm yollarda
Selçuk Boz
19-01-2012, 07:25
Sayın Selahattin hocam, tohumları dün akşam itibarıyla aldım, teşekkürler ederim. Bu sabah itibarıyla, perlit içerisinde soğuk katlamaya bıraktım. Gelişmeleri burada paylaşacağım.
Kolay gelsin.
Sayın hocam, tohumları değişik biçimlerde çimlendirmeye aldım.
1. Nemli torfa ekip buzdolabına koydum
2. Nemli perlite karıştırıp buzdolabına koydum.
3. Normal ekim yapıp dış mekana koydum.
4. 24 saat suda beklettikten sonra saksıya ekip dış mekana koydum.
Gelişmeleri burada bildireceğim.Sağlıkla kalın.
Manolya_
21-01-2012, 11:09
Sevgili Dansel,
Tebrikler tohumların gelmiş.
Çalışmalarını takip edeceğim ve şimdiden başarılar diliyorum.
Tohumlarım gelirse şayet, sizin çalışmalarınızdan ve bilgilerinizden faydalanmak isterim.
Selam ve sevgiler
Asu
ahmetshur
23-01-2012, 15:45
Ustad merhaba.
Tohumalar az önce elime geçti. Çok teşekkürler.
Zor bir deneme olacağa benziyor. İnşallah başarırız.
Ben ilk önce bir kaynakları taramak istiyorum. Ondan sonra çeşitli şekillerde çimlendirmeye alacağım.
Görüşmek üzere...
Saygılar...
Hatice Tarhan
23-01-2012, 16:37
Selahattin bey tohumları az önce aldım, çok teşekkür ederim.Size gülen gülcülere inat el birliği ile fidelerimize kavuşalım inşallah,gelişmeleri paylaşacağım.Saygılar.....
Selahattin Bey.
Bana tohum hala gelmedi. :(
Manolya_
27-01-2012, 18:47
banada gelmedi :((
belkide gönderilmedi unutulduk :((
Neyse
Ben hep şunu söylerim (dayak bile kısmet olursa yenirmiş) :))
Sn.Selahattin Bey, tohumlarım bugün geldi.(Şehirdışında oturmanın dezavantajı)
Çok teşekkürler. Tavsiyeniz doğrultusunda ekim yapacağım. Sonucunu paylaşırım.
Manolya_
31-01-2012, 19:55
Sevgili gultar,
Sizin adınıza sevindim. Tohumlarınızı sağlıkla büyütmeniz dileklerimle.
Gelişme aşamalarını paylaşmanız beni seinrirecektir.
Şehiriçinde oturanlarda dezavantajlı ( mesela ben)
hala tohumlardan haber yok :((
bu saatten sonrada haber çıkarmı bilmiyorum, ümitsizim
Selam ve sevgilerimle
caturanga
06-02-2012, 17:31
Selahattin bey mümkünse ben çoğaltmak için çelik almak isterim.
Selahattin Yılmaz
06-02-2012, 20:15
Malum mevsimler gereği bahceye fazla uğrayamıyorum ama eğer adres bırakırsanız kargo bedelini ödemek kaydıyla yalnızca size çelik gönderebilirim.
caturanga
08-02-2012, 14:06
Selahattin bey adresimi özelinize gönderiyorum.
pembegül
29-04-2012, 22:53
Sevgili arakadaşlar uzun zamandır bu konuya yazılmamış tohum alan arkadaşlar tohumlarınız yeşerdimi benim diktiğim tohumlardan 4 adet yeşerdi birisi soldu diğerleri sağlıklı, İki aydır balkonda duruyor daha çıkmayan tohumlar var bakalım ne olacak..:)
Sevgili arakadaşlar uzun zamandır bu konuya yazılmamış tohum alan arkadaşlar tohumlarınız yeşerdimi benim diktiğim tohumlardan 4 adet yeşerdi birisi soldu diğerleri sağlıklı, İki aydır balkonda duruyor daha çıkmayan tohumlar var bakalım ne olacak..:)
Sayın pembegül,
tebrikler,tohumları nasıl çimlendirdiniz,özel bir yöntem uyguladınız mı
biraz bahseder misiniz
Hatice Tarhan
02-05-2012, 22:07
Ben tohumların yarısını ekmiştim malesef bir tane bile çimlenmedi, çimlendirmeyi başaran arkadaşların tekniğiyle diğer tohumlarıda ekmeyi düşünüyorum....
pembegül
05-05-2012, 10:22
Sayın pembegül,
tebrikler,tohumları nasıl çimlendirdiniz,özel bir yöntem uyguladınız mı
biraz bahseder misiniz
Teşekkür ederim sayın ggaazz , Özel birşey yapmadım tohumları aldıktan bir ay sonra şubat ayı ortalarında evde bulunan hafif kumlu bir toprağa diktim ve balkona çıkardım gelen tohumların yarısını dikmiştim o zamandan bu yana dışarda durdu 3 tane çimlendi biri soldu ikisi yaşıyor...:)
Ben de başlığın adını hatırlasam da kim çimlendirebildi diye sorsam diyordum.
ahmetshur
15-05-2012, 17:02
Merhaba
Ben çimlendirmeyi başaramdım. ama hepsini ekmemiştim. birde birzzat kendim ilgilenemedim.
sanırım ekimde ciddi hata yapmışız.
önümüzdeki yıl denemeye devam edeceğim.
bu arada çimlendirmeyi başaran arkadaşları kutluyorum...
saygılar...
Sn pembegül, dış ortama ektiğim saksıda esas yaprakları Gül gibi tırtıklı 3 adet bitki çıktı. Ama çimlenen tohumlarım mı emin olamıyorum. Fotoğraf yüklemeniz mümkün mü?
Dış ortama doğrudan ektiğim tohumların birtanesi büyümeye devam ediyor. Kalan tohumları da aynı şekilde ekmeyi düşünüyorum.
pembegül
12-03-2013, 21:22
Geçen yıl yeşeren fideleri kaybettim kalan tohumları kasım ayında balkonda saksıya diktim bekliyorum hala çıt yok bakalım ne olacak merakla bekliyorum , bir bah çeden gül tohumu almıştım onlarıda diktim daha onlarda çimlenmedi.
Selahattin Yılmaz
13-03-2013, 20:24
Bu başlık benim işyerindeki sorunlarım yüzünden oldukça ihmal ettiğim konulardan. bende çimlendirme denemesi için bahçe alanında doktorası bulunan bir arkadaşımla hemde bilimsel bir değer çıksın diye denemeye aldık ancak hem deneme desenlerinin fazlalığı hemde bazı metotların süreleri geçmiş olması hesabıyle denemeye başlayamadık. Bu yılda tohum aldım ancak henüz ekmedim. Çimlendirmeyi başaran arkadaşlar var sanırım resimde koyarlarsa eserimizle gurur duyarız diye düşünüyorum çünki biliyorsunuz çimlendirmesi başarılamayan bir tür bu.
pembegül
13-03-2013, 21:16
Sn Selahattin yılmaz ben geçen yıldan kalan tohumları bu sene yeniden diktim bekliyorum bakalım şimdilik hiçbir gelişme yok bir tane bile çimlensin diye gözüne bakıyorum bir gelişme olursa memnuniyetle paylaşırım .
2012 ocak ayında dış mekana ektiğim tohumlardan ikisi filizlenmiş biri yaşamıştı. Çıkmayan diğer tohumlar,üzerinden bir kış geçtikten sonra filizlendiler. En kısa zamanda fotoğraflayacağım.
kasap.94
15-05-2013, 12:33
Hocam gönderdiğiniz tohumlardan maalesef hiç çimlenme gerçekleşmedi. Fotoğrafını yüklediğim resim ithal bir gülün dibinden filiz olarak alındı çiçekleri çok küçük ve beyaz yabani gülerden ayrı bir yapısı var. Bilgi verirseniz sevinirim.
Selahattin Yılmaz
15-05-2013, 13:17
Bu da kök anacı, eğer dikensizse burda Kestelllerin amerikan gülü dedikleri çelikle üretip üzerine kaliteli gül aşıladıkları bir yabani gül anacı, ancak türünü bilemiyorum.
kasap.94
15-05-2013, 13:40
Hocam: Dikensiz. çiçekleri resimde göründüğünde daha çok küçük.
pembegül
23-05-2013, 16:04
Sayın Selahattin yılmaz Rosa laxa dağlarda yabani olarak yetişen beyaz tekkatlı çiçek açan dikenli gülmü oluyor.? sonbaharda kuşburnu meyvesi veriyor ya, geçtiğimiz pazar bir köye gittik orda bu tarifini yazdığım dikenli yabani gülden vardı tomucuk yapmış ancak açmamıştı bir dalda üçbeş tomurcuk vardı tek dalda tek çiçek değildi yani,rosalaxa ümidi ile bir küçük fide aldım sanırım doğal ortamı olduğu için tohumdan yetişmiş bir karış boyu vardı çok sağlam kökü vardı çıkarmak için çok uğraştım evde yine oradan getirdiğim toprağa diktim bakalım tutarmı sonucu yazarım..
Selahattin Yılmaz
24-05-2013, 08:23
Rosa laxa benim bildiğim ülkemizde doğada yetişmiyor daha çok bizdekiler Rosa canina türünün versiyonları. Çiçek ve doku yapıları bakımından ben ciddi farklılıklar gördüm üstelik laxada meyveler turuncu oluyor ve kuşburnu pekmezi de turuncu renkte oluyor, yerli türlerin meyveleri de pekmezi de oldukça koyu renkli. Laxadan pekmez evde var, resim çekme şansım olursa buraya yerleştiririm, bir ara laxadan yaptığım kuşburnu pekmezinin c vitamini düzeyini ölçtürmüştüm kg da 990 mg kadar çıkmıştı ve laboratuvardan oldukça yüksek olduğu söylenmişti. Hatta bizde şaşırdık duruma göre saatlerce kaynatıyorsunuz pekmez olsun diye ancak yinede yüksek c vitamini içeriği var.
pembegül
24-05-2013, 17:37
Cevabınız için çok teşekkür ederim, Ben rosalaxa almaya kalksam nerede bulurum acaba siz nereden aldınızbunlarıda cevaplarsanız çok sevinirim..
pembegül
04-05-2017, 18:00
Beş yıl önce gelen tohumlarin bunca zaman sonra yeşermeyeyeceğini düşünerek umutsuzca toprakla buluşturdum tam bir sene önce bu aylarda idi ,mart ortalarında çimlendiler unuttuğum için çimlenenlerin ne olduğunu anlayamadım yaprak görünüşünden hiçbir meyveye bezetemedim araştırdım gül yaprağına benzettim sonra hatırladım rosalaxa olduğunu. çimlenme özelliğini tam dört yıl olmasına rağmen kaybetmemiş,Arkadaşlar elinizde bu tohumdan olanlar varsa hemen dikin ve yerini işaretleyin not alın unutmayin ve bir sene bekleyin çünkü şartlar ne kadar iyi olsa da çimlenme süresi uzun olan bir tür.
pembegül
04-05-2017, 18:04
Rosalarin boyu şuan beş cm boyunda yalnız şimdiden sonra nasıl bir yol izleyip yaşamalarını sağlayacağım bilen arkadaşlardan kiymetli fikirlerini bekliyorum.
BodurFidan
16-06-2017, 09:06
Rozalaxa Anaç olarak. Konya da Ziraat Mühendisi Erdal Eraslan Satıyor. Çok güçlü bir anac. Ama kök e aşı yapmak kolay olmuyor.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.