Bağlan

View Full Version : Ambarella / Golden Apple (Spondias dulcis)

AgacSevdalisi
23-08-2011, 09:37
Altın Elma, Ambarella veya Domuz Eriği gibi isimlerle bilinen, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Son zamanlarda çok popüler olan tropik meyveler listesinde önemli bir yeri vardır. Süs ağacı olarak da kullanılan bu meyve ağacının boyu , 12-18m yüksekliğe ulaşabilir ve çok hızlı büyür. Soğuk sezonda yaprakları dökülmeden önce parlak sarı renge dönüşür. Küçük beyaz çiçekleri büyük salkımlar şeklinde oluşur ve erkek dişi çiçekler aynı ağaçta bulunur. Uzun saplı meyveler salkım şeklindedir.

Meyve henüz yeşil iken toprağa düşer ve bu birkaç hafta sürer. Olgunlaştığında meyve altın sarısı bir renge dönüşür. Büyük ve yassı bir çekirdeği vardır. Olgunlaştığında Ananas –mango benzeri çok hoş bir kokusu vardır. Kabuğa yakın kısımlar oldukça acıdır. Çekirdeğe doğru ise daha tatlıdır.

Nasıl Yetiştirilir

Ağaç , nemli tropikal ve yarı tropik alanlarda yetişir ve yılda 2m kadar boyu uzar. Drenaj iyi olduğu sürece her türlü toprak çeşidinde yetişebilir. Alkali topraklarda bazen mineral eksikliğinden dolayı sorun yaşayabilir.

Ağaçlar genç iken soğuğa çok duyarlıdır ve kuvvetli rüzgar ve dondan korunmalıdır. Hafif gölge alanlarda da meyve vermesine rağmen tamamen güneş gören yerlerde çok iyi yetişir
Çekirdeklerden kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. Çekirdekler yaklaşık 4 haftada çimlenir. Fidanlar 4 yaşlarında meyve vermeye başlar.

Olgunlaşmamış meyveler turşu , marmelat , sos, çorba yapımında kullanılırlar. Genç Ambarella yaprakları çok asitlidir ve taze olarak tüketilir. Endonezya’da ise yapraklar haşlanır ve tuzlu balık ve pirinç ile birlikte tüketilir. Bazen de eti yumşatmak için etle beraber pişirilir.

AgacSevdalisi
23-08-2011, 09:39
Saksıda yetişen ambarella meyvesinden örnekler.

toprak5552
06-01-2012, 21:41
yetiştiren yok galiba?

Liken
15-12-2012, 01:28
Bahçedeki ambarella yaklaşık 20 gün önce tomurcuklandı ama havalar soğuk çiçek meyve olması zor görünüyor.Bahar sonu gibi büyük saksıya şaşırtmıştım.

bari
15-12-2012, 07:44
Tohumdanmı bitkiniz, kaç yaşında.. Çok güzel görünüyor, tebrikler.

Liken
15-12-2012, 13:47
Tohumdan.6-7 aylıktır.Yukarıdaki linkten tohumunu aldım.Bir tohumdan 5 tane fide oluyor.Daha doğrusu o ilk fotolardaki meyva ortasından.Hiç bakım istemiyor.Hatta yazın sulamayı unuttuğum zamanlar oldu.Yerli fidanların çoğu kurudu ama ambarella sağlam kaldı.Evde ufak saksıdakiler çok cılız ve sağlıksızlar.Sanırım açık hava ve geniş saksı istiyor.Geçen fırtına ve sağnak yağışta dalları aşağı eğilmiş.Belkide kedi atlamıştır üstüne :) Ama ucundaki tomurcuk ve sürgünleri sağlam.10 gündür kontrol etmedim.Son halleri nedir tam bilemiyorum.

bari
15-12-2012, 18:03
Bu kadar çabuk meyveye yatması harika.. Ben bir kaç kere denemiştim çimlendirmeyi.. En kısa zamanda tekrar denicem.

seyirr
15-01-2013, 10:30
selam bu meyveden yetiştirmekteyim saksıda meyve aldım hatta meyveler tam olgunlaşmadı dayanamayıp bir tanesini kopardım pek tad alamadım resimleri en kısa zamanda paylaşırım.

seyirr
26-02-2013, 17:59
botanikmeyveler.com

seyirr
26-02-2013, 18:04
botanikmeyveler.com

seyirr
26-02-2013, 18:05
botanikmeyveler.com

tubi00
30-08-2017, 15:08
İki aydır bekliyorum ama hala ses yok . Bir ara topragi acip baktim ama benim tohumlar oylece duruyor çürüme de yapmamış. özel yapılması gereken birşey var mı?

tubi00
30-08-2017, 15:10
Bu arada meyvesi çok lezzetli, biz eşimle çok begendik bol tuzlu gayet güzel oluyor. Tohumlari Vietnam dan ellerimle temizleyip kurutarak kendim getirdim