Bağlan

View Full Version : Kerpiç ev yapımı (Saman ev)




AÇakıcı
17-08-2011, 00:25
Her şeyin organiği istiyoruz. Bu nedenle organik ev fikrini ağaçlar.net ile paylaşmak istedim. Taş yığma evler, kerpiç evler, ağaç evler, ağaç dış duvar ve kerpiç iç duvar olan karışık evler ve ülkemizde belki de hiç olmayan saman, saz, tünel, mağara, sal, sadece bodrumdan oluşan bir çok organik ev türleri var. Umarım bu yapıları bilenler, bu yapılar unutulup gitmeden nasıl yapıldıklarını anlatırlar, burada uygulanmış örneklerinin fotoğraflarını da görürüz.

Belki bu başlangıç ile %100 doğal, organik evlerimize tekrar bir dönüş başlar. en azından uzak arazilerimizde, orman içi, dağ, yayla ve araçların bile zor çıktığı tarlalarımıza kendi çabamız ile 4x4 büyüklüğünde de olsa ufak bir organik ev yapabiliriz.

Kerpiç yapımı hakkında aşağıdaki adresten özet olarak bazı başlıkları almamız yeterlidir. italik ve altı çizili yazıları ben araya ekledim.

http://www.kerpic.org/alker03doc_01.htm

2.2.2.3. SAMAN VE BENZERİ LİFLER KATILMASI,

Organik lifsel bitki artıklarının katılması ile dengeli, homojen kuruma sağlanır, büzülme ve çatlama azalır, dayanım artar. Anadolu da eskiden beri kerpicin sağlamlığını arttırmak ve çatlamaları önlemek için, saman katılmaktadır. Ortalama 1 m3 çamura, yaklaşık 8-12 kg.

Saman katılmaktadır. Döküm ve kurutma işlemi normal kerpiç gibidir.
Mutlaka Sap, Saman, Ot, Saz gibi lifli malzeme katılmalıdır.

2.4. ÇAMURUN HAZIRLANMASI

Kerpiç yapmak için, uygun toprak seçilir ya da, toprağı uygun duruma getirecek şekilde kum veya kil katılır."yani beyaz veya sarı tonlarında killi toprak en iyisi" Gerekiyorsa veya iyileştirme için herhangi bir katkı maddesi konulması öngörülmüşse, bu katkı maddesi de katılır. Kerpiç toprağının iyi biçimlendirilmesi için , toprağın kıvamının iyi ayarlanması gerekir. Toprağın kıvamı, katılan su miktarı ile değişir. Toprak su karışımında su arttıkça, kerpiçin dayanımı azalır, zor kurur. Kuruma sırasında fazla büzülme ve çatlama yaptığı gibi, kerpiçin biçimi bozulabilir, çarpılabilir.

Karma suyunun mümkün olduğunca azaltılması bu sakıncaları önleri, yani büzülmesi azalır, dayanıklılığı artar biçimi bozulmaz. Bunlara karşılık, kalıplanması zorlaşır. Çamuru kalıba iyi yerleştirmek için, sıkıştırma veya tokmaklama gereği ortaya çıkar.

Bu işlemler, karşılığı değen bir zahmettir. Çamurun kıvamı, uygulanacak kalıplama ve sıkıştırma yöntemine göre önceden denenerek belirlenmelidir. Toprağın nemliliğinin değişmesinin, katılacak su miktarını etkileyeceği unutulmamalıdır.

Kerpiçin uygun kıvamı için gerekli su miktarı belirlendikten sonra, bunun bir kısmı ( eğer katkı maddesi katılacak ise) katkı maddesi karışımı için ayrılmalı, geri kalan su ile toprak iyice karıştırıldıktan sonra en az bir gün dinlendirilmelidir. Çamuru oluşturulan toprağın kuru ağırlığına göre belirlenen katkı maddesi ( çimento, alçı, kireç ) ayrılan suya karıştırılır. Akıcı kıvamda ki bu karışım dinlendirilmiş çamura iyice karıştırılır, böylece tavlanmış çamur, kalıba yerleştirilmeye hazır hale gelir. Çamurun karşılaştırılması ve kalıba yerleştirilmesi katkı maddesinin katılaşma süresinden kısa zamanda bitirilmelidir.
Bence sap, saman gibi lifli malzeme haricinde hiçbir katkı malzemesi katmayın eğer toprak killi değilse çok yumuşak yapıdaysa kil ve kireç katabilirsiniz. bu organik yapıyı bozmayacaktır. Çamur hazırlığında eskiden bir tepe oluşturulur ve çamur 3, 4 gün mayalanmaya bırakılırdı. daha sonra ıslatılarak, tekrar karıştırılır ve tekrar çamur haline gelince kalıplara dökülürdü.eğer siz de eski usul yapacaksanız mayalanmaya engel olacak, kireç, çimento ve alçı karıştırmayın.

2.5. ŞEKİLLENDİRME- KALIPLAMA

Kerpiç üretimi için uygun kıvamdaki çamur, genellikle ahşap kalıplara dökülerek şekillendirilir. Bölgeden bölgeye farklılıklar göstermesine rağmen ülkemizde en çok kullanılan kerpiç boyutları şöyledir.

Uzunluk : 30-35 cm.
Genişlik : 30-35 cm.
Yükseklik : 10-12 cm.

Bazen yarım boyutta olanlar da aynı zamanda üretilir.

Uzunluk : 30-35 cm
Genişlik : 15-17 cm
Yükseklik : 10-12 cm

Büyüklere ana, küçüklere kuzu adı verilmiştir. ( Şekil 5,6) da ALKER kalıp örneği görülmektedir. Kerpiç kalıbı, çıralı çamdan ve iç yüzü rendeli olarak yapılmalıdır. Kalıbın iç boyutları, belirlenen kerpiç boyutlarından büzülme oranında daha büyük tutulur. Kalıbın iç yüzeyleri, kerpiçin kolay çıkarılabilmesi için, ya yağlanır veya kumlandırılır. Hazırlanan kerpiç çamuru, kuvvetli bir savurma ile kalıp içine çarpılır ve üzerinden bastırılır veya tokmaklanarak kalıbın her tarafına iyice yerleşmesi sağlanır. Bir çok evin aynı zamanda yapıldığı büyük şantiyelerde çok gözlü çelik kalıpla, karıştırma ve döküm işleri için betoniyer ve elevatörler gibi mekanik araçlar kullanılabilir. Çok sulu akıcı kıvamdaki çamurun kalıba dökülüp üstünün düzeltilmesi, iyi kerpiç üretimi için uygun bir yöntem değildir. Uygun bir sıkıştırma sağlanmalıdır. Kerpiç kendini çekerek bir miktar kuruyunca, kerpiç kalıbı sökülerek, kerpiç açığa çıkarılır ve kurumaya bırakılır. Kuruma, güneşten olmamalı, gölgede kurutulmalıdır. Kuruyan yüzeyler sürekli çevrilerek kerpiçin çarpılması ve çatlaması önlenir. Alçı gibi çabuk katılaşan katkılı kerpiçler, ALKER, kalıptan çıkarılınca hemen aralıklı istif edilir, veya duvara konulabilir. ALKER için, katkısız kerpiçlerveya çimento katkılılar gibi geniş döküm alanlarına, kuruma sırasındaki işlere ve zamana, ( bekleme) gereklilik yoktur.

3. YIĞMA YAPIM YÖNTEMİ
3.1. TEMELLER

Bina temelinin yapılmasında şu hususlara dikkat edilmelidir. Temeller sudan etkilenmeyen malzeme ile yapılmalı ve sudan korunmalıdır.

1- Temel çukuru kazılırken, köşelerin tam dik olması sağlanmalıdır.
2- Temel, ana kayaya veya sağlam toprağa kadar inmeli,
3- Taş temelin altına, oturmaları önlemek için yaklaşık, mümkünse 10 cm. kalınlığında beton altlık yapılmalı, olanak yoksa kum serilmeli, ( Şekil 8-9-10-11),
4- Taş temellerde kullanılan taşların, yüzeyleri yuvarlaklaşmış dere taşları dere, düzgün yüzeyli köşeli olmasına dikkat etmeli,
5- Taş temel duvarı örülürken kullanılacak harç, toprak veya kireç katılmış melez harç, olmamalı, çimento harç kullanılalı, temel duvarı örgüsüne özen gösterilmeli,
6- Temel duvarı üst hizası, yöredeki muhtemel sel seviyesinden yüksek olmalı ve zeminden en az 50 cm. yükseltilmeli,
7- Deprem bölgelerinde temel üst (su basman) seviyesinde “demirli” betonarme hatıl çepeçevre dolaşmalı, olanak yoksa köşelerde ve duvarların birleşme yerlerinde çok iyi bağlantılı ahşap hatıl kullanılmalı, ( Şekil 17)
8- Kerpice nemin geçmesini önleyecek nem izolasyonu bu hatıl ile beraber düşünülmeli, bunu için:

a. Nem izolasyonu betona katılacak ve geçirimsizlik sağlayacak katkı maddeleri ile yapılabilir,
b. Nem izolasyonu beton üst yüzeyine sürülecek bitüm emülsiyonu, bitüm solüsyonu veya geçirimsiz plastik maddeler ile sağlanabilir,
c. Nem izolasyonu kerpiç ile betonarme hatıl arasına konacak bitümlü karton, bitümlü kanaviçe veya bitümlü keçeler yardımı ile yapılabilir.

3.2. DUVARLAR
3.2.1. Kerpiç ile Yığma Duvar Yapılması
Kerpiç (blokları) ile duvar yapılmasının yararları :



Dayanımı en fazla olan kerpiç elde etme olanağı artar.
Çamur, kuruma sırasındaki büzülmesinin duvara konmadan yaptığından, duvarda kurumadan dolayı çatlama olmaz.
Kerpiç döküldükçe, (duvara konulmadan önce) kalitesini kontrol etme ve kalitenin yetersiz olduğu durumlarda iyileştirme işlemlerini yapmak olasıdır.
Herkesin kendi evini yapması düzeninde hava şartları elverdikçe ve boş vakitlerinde kerpiç dökülebilir.


DUVAR ÖRME USULLERİ


Taşıyıcı duvarlar 1 tuğla ana, 11 tuğla kuzu veya 1,5 tuğla ana- kuzu olarak örülürler (Şekil 12,13)
1 tuğla kalınlığındaki örgüde bir sıra dizi tuğlası olursa, 1 sıra bağ tuğlası olarak örülmelidir.
1 tuğla kalınlığındaki örgüde, dizi tuğlaları ¾ tuğla boyu ile başlamalıdır.
1 tuğla kalınlığındaki duvar, yalnız “Ana” büyük boyutlu kerpiçle de örülebilir.
Köşe saplama ve çapraz geçme duvarlarda, bağlantıların usulüne uygun olmasına dikkat etmelidir. ( Şekil 12-13)
Pencere altına, pencere ve kapı üstüne konacak lentoların (sürekli olmaları) hatıla dönüştürülmesi faydalıdır. (Şekil 19)
Kapı ve pencere kasalarının duvara kolayca bağlanabilmeleri için, kapı ve pencere boşluklarında, karşılıklı olarak, 1alt sırada, 1 orta sırada ve 1 üst sırada ziftlenmiş (bitümlenmiş) ahşap takoz yerleştirilmelidir. Takozun duvar yüzüne gelen yerlerinin sıva teli ile örtülmesi yararlıdır. Daha iyisi takozlar boşluk yüzeyine dik olarak duvarın orta kısmına konulmalıdır. (bakınız kapı bölümü Şekil 19)
Duvar örgüsünde harcın her yerde aynı kalınlıkta olmasına, tüm yüzeyi doldurmasına, çok kalın olmamasına ve düşey derzlerin tam doldurulmasına özen gösterilmelidir. Bu önlemler duvarın taşıma gücünü arttırır.




aygün
17-08-2011, 00:45
Eski, tarihi mi yoksa herhangi bir yapı mıydı sözünü ettikleri diye düşündüm durdum deminden beri ama hayır , anımsayamadım.
Abimlerin bir sohbetine şahit olmuştum. Yapım aşamalarıydı konu ve çamura keçi sütü ve yumurta akı katıldığından söz ediyorlardı. İlginç gelmişti ve aklımda kalmış. Sağlam yapmak adına...

Paylaşmak istedim.

AÇakıcı
17-08-2011, 02:52
çok tarihi değil 15 yıl önce bile yapılanlar var evet dediğiniz gibi uygulamalar da var fakat çok değil. bazıları buları sadece duvarın en tepesine sıvayacakları çamurun harcında kullanır ve genelde sadece yumurta akı katılır. örümcek olmazmış. onun üzerine de beşe on, ona on veya o kalınlıkta ağaçlar kullanılarak tavan atılır. tavan ağaçlarının üstü de yine kerpiç harcı ile sıvanır. kuruduktan sonra bolca normal kuru toprak atılarak, soğuk izolasyonu yapılır. üstüne de sac çatı yapılır. yağmurlu şehirler için önerilmez deniliyor ama Erzincan çok yağmurlu fakat merkez ve merkeze yakın köylerde hala kerpiç evler var. hemen her köylünün bahçesinde de kerpiç ev, deprem evi ve ya ahır var. dış yüzünün harcını çok iyi cıvık killi çamurdan hazırlarsınız ve bu harca kireç de katarsınız bu dış yüzeyi yağmurun etkisinden koruyacaktır. en dışına da mutlaka kireç vurmak gerekiyor. Ayrıca deprem için de esneklikleri nedeni ile Erzincan'da en az kerpiç evler yıkılır.

Safranlı
17-08-2011, 08:37
kerpiç konusu ******* çok önemlı
kerpiçin geliştirilerek sorunları çözülmelidir
aslında en dogru malzemedır
taş duvar kerpiç ve ahşap ayrılmaz bütündür
bu sayfayı memnunıyetle takıp edıcem

AÇakıcı
17-08-2011, 13:49
Konu hakkında akademik makaleler buldum fakat resimler maalesef silinmiş;
Burada alçılı kerpiç anlatılıyor fakat biz eski yöntemle yapacaksak bile buradaki anlatım yeterli. eski yöntemlerde toprak sap, saman, ot, saz, gibi lifli malzeme ve su ile karıştırılır. ayakla iyice çiğnenir ve sakız kıvamına getirilir. küçük bir tepecik yapılır ve 3, 4 gün toprak mayalanmaya bırakılır, daha sonra ıslatılarak kalıplara dökülür. çamur kalıba döküldüğünde iyice sıklaştırmak için üstünden bastırılır. kalıplardan çıkarılan kerpiçler hiç oynatılmadan olduğu gibi yerde bırakılır. bu nedenle düz ve geniş bir araziye ihtiyacınız var. kerpiçlerin üst kısmı ve yan kısımları bir bez ile silinerek parlaklaştırılır. kalıplar her defasında yıkanırsa iyi olur. kurumaya bırakılan kerpiçler üst üste dizilmezler. yerlerde sere serpe bırakılırlar. bir iki gün sonra gelinir ve ters çevirilerek alt kısımlarının da kuruması sağlanır. bu şekilde 4, 6 güne kadar hava durumuna göre kurur. kerpiç yağmursuz ve çok sıcak günlerde yapılmalıdır. beyaz, sarı çok killi topraklar tercih edilmelidir.

geleneksel kalıplar 1 ana 2 kuzu şeklindedir. şu şekle benzer; |=

http://www.kerpic.org/alker03doc_03.htm
http://web.itu.edu.tr/~isikb/alker03doc_01.html

sayın deretepeorg'un tavsiye ile bir başka kerpiç yapımı buradaki yere dökülen kerpiçler ev yapımında kullanılanların iki katı kadar, ayrıca ev yapımında dikdörtgen kerpiç kullanılıyor burada ise kare. ev yaparken dış duvarı olabildiğinde kalın örüyoruz. 35cm kerpiç düşünün ve bunu iki sıra içe dışa doğru ördüğünüzde 70cm dış duvar yapar. iç duvarları ise sadece 35cm kalınlığında örebiliriz. kerpiç evlerin en güzel yanlarından biri de cam kenarında duvarınızın üstünde oturabilmeniz hatta yatabilmenizdir :)) bu nedenle pencereleri çok yükseğe koymayın 1mt yükseklik yeter pencereleri dışa koyun ki duvar boşluğu içeride kalsın.
http://www.hattuscha.de/turkce/surrekonstruk.htm
http://www.bogazkale.gov.tr/sur_03.html

kerpiç evler çok sağlıklıdır. depremde esnekliği nedeni ile dayanıklıdır. dış duvarları cıvık ve kireç katkılı çamur ile 5, 10cm. kalınlığında sıvarsınız, kireç sürersiniz. böylece yağmura dayanıklı duvarınız olur. kerpiç evler yazın serin kışın sıcak olur.

Murat Öz
17-08-2011, 14:12
Kerpiç duvarı yağmurdan korumak için kireç ile badana etmenin yanından çatı sundurmasını da biraz uzun tutmak gerekir.

Yağan yağmurun kerpiç sıvalı duvara değmemesi için.

(Not: Başka bir kaynakta okumuştum. Birebir tecrübem yoktur)

AÇakıcı
17-08-2011, 14:23
haklısınız kireç yağmuru engellemez, kireç, toprak, saman karışımı çamur daha sert oluyor bu da değen yağmuru bir nebze engelliyor yoksa çatı sundurması yeterli uzunlukta olmazsa yağmur bunu da eritir. kireç; mantar, yosun oluşumunu ve nemi engeller. evin altını da mutlaka kireç karışık çamur ile sıvamalısınız yoksa toprağa her değen su bir gün içinde yosunlaşmasını ve yerin yeşermesini sağlayacaktır. içeride o kadar sağlıklı bir ortam oluşur ki; yeri süpürürken toz olmasın diye ıslatırsınız ve ertesi gün o ıslattığınız yer, yosunlar veya algler nedeni ile yeşerir. bunun olmaması için yeri de kireç karıştırılmış çamur ile 5, 10cm sıvarsınız. eğer yere tahta döşeyecekseniz yine de bu şekilde sıvadıktan sonra tahta döşeyin. inanın kerpiç evin içerisinde soluduğunuz havanın bile ayrı bir tadı var.

Murat Öz
17-08-2011, 14:30
Yere döşenecek tahtaları da döşemeden önce bezir yağı ile güzelce boyarsanız (fırça ile yağı tahtaya sürmek ) tahtaların çürümesini ve haşerata karşı direncini de artttırmış oluruz.
Bezir yağı doğal bir yağ olduğu için organik bir yalıtım yapmış oluruz.

neşride
17-08-2011, 14:31
Annemle babam evlendiklerinde, köyde kendi evlerini kendileri yapmışlar kerpiçten. Bana yapım aşamalarını anlatmıştı. Ama gittiğimde daha detaylı öğrenebilirim. Bu sene de babam o evi tekrar elden geçirdi. Boya badana yaptı. Görüntüsü çok sevimli oldu. Fotoğraflarını bir ara yüklerim.

denizakvaryumu
31-05-2012, 18:29
Kerpiç-Taş Ev Yapıyoruz

13-29 Temmuz

***Ücretsiz***

Killi topraktan yapacağımız tuğlaların kısa sürede kuruması için bu tarihi seçtik.Kulübenin bir kısmını taştan diğer kısmını ise kerpiçten yapacağız. Herzaman olduğu gibi çimentosuz tamamen yerel malzeme ve geleneksel-ekolojik deneyimlerle yapacağımız evin yapımı ilgilenen herkese açık.

0543-4142363

Kayıt için imeceevi@gmail.com adresine bir e-posta göndermeniz yeterli

Malkaralı_Yusuf
01-06-2012, 00:17
Benim de hayalim bir kerpiç ev. Büyük bir salon-mutfak ve küçük küçük 6 odası olmalı. 2 çocuğum ve misafirler için. Çok geniş bir ayat olmalı. Masa veya sofrayı kurabileceğim. İmece evi ile bu hususta görüşmeye çalışıyorum. Ama zamanım yok. Köyde de eski ustalar kalmadı. Bakalım hayırlısı. Selamlar.

ümitibrahim
01-06-2012, 02:35
Çok hoş bir başlık olmuş,ama kerpiç evleri geliştirmenin,çok daha sağlam yapılara dönüştürmenin yolları da var.

Kerpiç karışımını oluşturan materyaller içinde en önemlisi ve çoğunluğu oluşturanı kildir.Peki o kadar uğraşıp kilden ev yapıyoruz da neden o evi seramiğe çevirmiyoruz?

Tek yapmamız gereken kerpiç evimizi bitirdikten sonra olduğu gibi ateşe vermek.

Bildiğiniz gibi seramik kilin pişirilmesiyle elde edilir;ihtiyaç duyulan ısı kilin türüne göre 700-1300 derece arasındadır.

Arkeologlar günümüz Moldova ve batı Ukraynasını oluşturan bölgelerde-tam tarihi hatırlayamıyorum- yaklaşık 10.000 yıl öncesine tarihlenen çok sayıda yakılmış köy buldular,birçoğu artık bu köylerin savaşlar sonucu değil,bilerek yakıldığını düşünüyor.Kerpiçten yapılan ve seramikleşmesi için ateşe verilen bazı evlerdeki yangınların kontrolden çıktığını,felakete dönüştüğünü savunuyorlar.

Eğer bu teori doğruysa seramik evlerin miladını çok öncelere çekmemiz gerekecek.

Modern mimaride de bu yöntemi kullanan birkaç isim mevcut;hayatını yoksul insanlara pratik ve ucuz evler yapmaya adayan İranlı mimar Nader Khalili en bilindiklerden.O da aynı yöntemi uyguluyor;kerpiçten bir ev yapıyor ve ateşe veriyor.

Khalili'nin bazı çalışmaları;

http://img214.imageshack.us/img214/4701/nader.jpg

http://img3.imageshack.us/img3/3377/1189606057g2.jpg

http://img685.imageshack.us/img685/8788/1189617827extrasalbumes.jpg

http://img534.imageshack.us/img534/6657/ceramic1650x427.jpg

http://img59.imageshack.us/img59/3209/suberadobenaderkhalili4.jpg

Bu da Khalili'nin çalışmalarından esinlenen Güney Afrikada bir başka kerpiç ev;

http://img713.imageshack.us/img713/732/120169.jpg

Bu teknik nasıl geliştirilir,Khalilinin gözden kaçırdıkları nelerdir,bu tarz evlerde oluşabilecek olası sorunlar nasıl giderilir,evlerimiz organik materyallerle mi inşa edilmeli gibi sorulacak ve cevaplanacak birçok soru var elbette;ilgi duyan olursa tartışabiliriz.

şehnaz
01-06-2012, 07:43
Cacoon evlerini uzun bir süre inceledim .Yapımı kolay temin edilebilir malzemeler ve cok ta fazla usta bilgisine sahip olmadan herkezin yapabileceği evler çok ilgimi çekmişti . Kendim her ne kadar yaşamasamda etrafımızda yakın zaman kadar kerpiç evler vardı . Bu evlerde yaşayanların rutubetten ve haşerelerden kurtulamadıklarını rahmetli dedemden çok duymuştum . Cacoon evlerinin yuvarlak yapısıda da dekore konusunda beni biraz korkuttu . Kare ve dikdörtgen yaşam tarzımızdan çıkmak ilk bakışta çok kolay gözükmedi . Ama herşeye rağmen favorim cacoon evler :)

xenkebikec
01-06-2012, 08:11
Kendi evini yapmak ne güzel bir iş olmalı.

Linkte pdf dosyasında küçük bir kitapçık gibi hazırlanmış ev projesi var adı da YUVA.

Benim çok hoşuma gitti.

Pdf dosyasından bir kaç görüntü aldım buraya eklemek için.

http://mithatmarul.files.wordpress.com/2012/05/yuva.pdf

dryad
01-06-2012, 08:20
Babaannemin kerpiç evi var. Önünde ayadı. Yazın onun serinliği hiçbir şeye değişilmez. Eskidi artık. Yıkıp yeni bir şey yapacaklar,ama kerpiç değil :(

İpek Kozası
01-06-2012, 10:52
Eşimin köyü Kilis'te. Köyün bütün evleri kerpiçten ve evler çok sevimli.O bölge için en uygun ev çeşidi. Tabii bunu anlamamız için bizim oraya betonarma ev yapmamız gerekti. Kışın buz gibi ve yazın ise daha beteri fırın gibi bir ev....

AÇakıcı
08-06-2012, 11:42
Etrafında hiçbir yolu olmayan bir tarlanın ortasına kerpiç bir ev yapsam gecekondu gibi yıkılır mı acaba? biri dağ yamacında bir tarla ve çevresi tamamen orman bi yanından yol geçiyor, yokuşta ama ev yapılabilir. yokuşu biraz oyarak, evi yaparsam üst kat ve alt kattan da girişi olan bir ev olabilir. diğer tarlanın ise hiç bir yolu yok diğer tarların ortasında kalıyor ama dört yanına da100-200 mt ilerisinde yollar var yine 100mt kadar yakınında bir ev var. imar izni olmayan ve tabuda meyve bahçesi olarak görünen bu tarlalara kerpiç ev yapılabilir mi? yaparsam ruhsatsız diye yıkarlar mı?

Murat Öz
08-06-2012, 12:09
Linkte ki dosya çok güzelmiş.
Teşekkürler paylaşım için.

***

Kendi tapulu tarlanız ise %5 ve 250 metrekareyi geçmemek üzere rahatlıkla bir ev yapılabilir diye biliyorum ama son durum hakkında diğer üyelerimizin görüşlerini de bilmek isterim bende.

serworacle
08-08-2012, 23:09
Herkese merhaba,son zamanlarda bende kerpiç ev işine inanılmaz merak sarmış biri olarak aranıza yeni katılmış bulunmaktayım..Kerpiç evler ile alakalı baya bir araştırma yaptım ve yapmaktayım..Plan'ım 2 sene icinde köyüme guzel şirin şöyle 2 katlı toplam 170 m2 kadar kerpiç,saman balyası,taş,ağaç karışımı bir ev yapabilmek..evin tamamen doğal olması icin elimden geleni yapma planı icerisindeyim..sizlerin tecrubelerinden yararlanmak istiyorum..ilk etapta böyle bir evin bana tahmini maliyeti ne kadar olur acaba,bilgi verebilir misiniz?

Murat Öz
09-08-2012, 07:12
Tahmini maliyet çıkarmak çok zor olur.
Kullanılacak materyaller her bölgede farklı fiyatta olacağını - nakliyesinin ve montajının (yapımının) ücretlendirilmesi de aynı şekilde bölgeden bölgeye farklılık göstereceği için ancak bölgenizden birileri fiyatlandırma yapabilir.

abay54
30-10-2012, 14:58
Ev hakkında tahmini rakamı buldunmu ...

resul22
30-10-2012, 15:50
Bizim köydeki ev kerpiçten yapılmaydı. 60 yıldan fazla olmuş yapılalı ve halen sağlam. Kerpiçlerini dedem kesip evi de dedem yapmış. 4 oda ve 1 koridordan oluşmakta. Önceden her sene çamur ve saman karışımıyla sıvanırdı. Şimdi kerpiçlere çiviler çakılıp çivilere tel örgü yapılıp üzeri çimento ile beton yapılıyor.

Poseidon
24-12-2012, 19:27
http://2.bp.blogspot.com/_8kOQr-SAOxM/RjQmNXPeMPI/AAAAAAAAAjM/G0DZBlwT43M/s400/14Ana+Tito.jpg

Aşağıdaki link'de saman ve çamur karışımı ile güzel bir çalışma yapılmış , paylaşmak istedim. Tecrübesi olanlar günde kaç adet kerpiç tuğla imal edilebilir yanıtlarsa sevinirim .

web_adresi (http://cobinbaja.blogspot.com/search?updated-min=2007-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&updated-max=2008-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&max-results=10) :rolleyes:

diğer adres (http://cobandon.blogspot.com/2012/07/7-day-cob-workshop.html)

http://www.andrewsnyder.net/wp-content/uploads/2011/06/IMG_07001.jpg

prıtt
23-01-2013, 09:19
Bizim köydeki evimizde kerpiç. Kışın sıcak yazın ise serin oluyor. Çocukluk dönemim 2 oda 1 salon olan bu evde geçti ama o zaman bunların pek farkında değildim. Şİmdi babam oturuyor evde ve pek bırakmayada niyeti yok. Daireden kurtullmak için babama yeni 2 katlı ev yapalım diyorum ama bu evede kıyamıyorum bakalım ne olacak.

Duvarları çamur saman karışımından olan kerpiç ve yaklaşık olarak 60 cm kalınlığında. Babaannemin eski evinin duvar kalınlığı ise 80-85 cm.

tavanı ise hasır dedikleri örtüden ve onun üzerinde ise saz(kamış) ve toprak var. üzeri ise kiremit çatı var. Bu şekilde olunca oda çok iyi nefes alıyor. Hatta şöyle birde anımı anlatayım size.

Geçen yazın rekor sıcaklarda babama Baba ev ne kadar serin dedim.Babamda;

-Aman oğlum yorgansız yatmayın üşürsünüz diyerek dalga geçti. O gün sabah arkadaşımı aradım ve bu gece çok serindi değilmi diye sordum. O da dediki; Ne serini ya biz yandık yine apartmanda bugün en sıcak gündü dedi. o gün anladım kerpiç evin farkını.

Ayrıca nedenini bilmiyorum ama 3 yaşında oğlum köyde gündüzleri 4-5 saat hiç uyanmadan uyuyor ama kendi dairemizde 1 -1,5 saat anca uyuyabiliyor.

Aşağıda da tavan ve duvarının resmi var.

adembaba1
28-02-2013, 20:35
Toprak en iyi izolasyon malzemesidir,ve ucuzdur,boya-siva gerektirmez,tabiata zarar vermez,kerpic evin faydalari saymakla bitmez,kacis planimda yapmayi dusundugum ev kerpic evdir

korucak
28-04-2013, 20:48
Merhabalar, aranıza yeni katılmış üyeyim. Birkaç ay önce 2 katlı bir kerpiç ev aldım. Buralardan gidip orada yaşamak niyetindeyim. Zemini sıkıştırılmış toprak olan evin zeminini biraz (20-25 cm kadar) sıyırıp beton döksem doğru olur mu?
Ayrıca dış yüzeyin kerpiç görüntüsünü bozmadan ve kireç sıva/boya yapmadan yağmurdan korumak nasıl mümkün olabilir? Fikirlerinizi alabilirsem mutlu olurum...

prıtt
29-04-2013, 08:26
Merhabalar, aranıza yeni katılmış üyeyim. Birkaç ay önce 2 katlı bir kerpiç ev aldım. Buralardan gidip orada yaşamak niyetindeyim. Zemini sıkıştırılmış toprak olan evin zeminini biraz (20-25 cm kadar) sıyırıp beton döksem doğru olur mu?
Ayrıca dış yüzeyin kerpiç görüntüsünü bozmadan ve kireç sıva/boya yapmadan yağmurdan korumak nasıl mümkün olabilir? Fikirlerinizi alabilirsem mutlu olurum...

Sn. korucak,

Kerpiç evinizin resminide paylaşmış olsaydınız keşke.

Zeminini sıyırarak Beton döksem demişsiniz. Bence bu tarz yapılarda zeminin beton tesfiyesinin yapılması gerekiyor. Bizim Evimizin altıda beton daha önceden toprak zemin iken fare sıkıntısı yaşıyorduk fakat beton tesfiye yaptıktan sonra bu sıkıntımız kalmadı.

Dışarıdan sıva(Samanlı Çamurla yapılan) yaptırmanız gerektiğini düşünüyorum ve bunun üzerine kireç vb. işlem yapabilirsiniz. Ayrıca kireç badananın(beyaz rengin) sıcaktan koruduğu ve sağlıklı olduğu söylenmektedir bu şekilde yazları daha serin ve sağlıklı geçirebilirsiniz. Ama sıva yapılmaz ise yapmurda kerpiçleriniz belirli bir zaman sonra yavaş yavaş erimeye başlayacaktır.

Saygılar.

korucak
29-04-2013, 22:52
Sn.prıtt,
resim konusunda haklısınız. eklemeye çalıştım.Beton tesviye konusundaki öneriniz bana da çok uygun geliyor. Dış yüzeyle ilgili olarak; ben kerpiç izlerinin kaybolmasını istememiştim, ama başka seçeneğim yok galiba... duvar sıvanınca düz bir göruntü olacak.

prıtt
30-04-2013, 09:39
Sn korucak,

Eviniz çok güzel. hele hele o çeşme harika...Güle güle oturun.

Kerpiçlerde görüldüğü üzere kısım kısım erimeler olmuş ve bundan sonrada olacaktır. Sıva yapmanızı tavsiye ederim. Bizim köyde evimiz, Kömürlüğümüz, Ekmek Damı dediğimiz yer hepsi kerpiç yapı ve sıvalıdır ama bu harç sıva değil çamur. Kerpiç üzerine harç sıvanın tutmadığını zamanla dökülme yaptığını duymuştum o yüzden bazı kişilerin kerpiçin üzerine sıvanın tutması için tel veya buna benzer malzemeleri çektiklerini gördüm artık karar sizin ama uzun yıllar kullanmak istiyorsanız bence güzelce sıva yaptırın ve görüntüye fazla takılmayın derim. Birde sağlam ısı camlı Ahşap pencere bence çok güzel olur.Bahçede biraz bakımsız kalmış ama harika bir yaşam alanına çevrilebilir.


Ayrıca burada yeni bir konu açmanızı ve tamir bakım ve çevre düzenleme işleriyle ilgili sitedeki arkadaşların tavsiyelerini almanızı öneririm. Zİra site bana bir çok konuda ilham kaynağı oluyor. Resimlerini ekleyerek arkadaşlardan tavsiyeler alarak bu çalışmalarını daha zevkli hale getirebilirsiniz.
Saygılar.

korucak
30-04-2013, 22:26
Sn.prıtt,
Önerinizi dikkate alarak yeni bir başlık açmayı deneyeceğim. Evin bakımsız olduğu doğru,çünki son 15 yıldır içinde oturulmamış. Ama ben evi severek aldım. Sanıyorumki bu yaz sonuna kadar oturulabilir hale getirip kışında birkaç gün kaçamak yaparız. Tabii sizin gibi diğer arkadaşlarda yardımlarını esirgemezler ise...
Teşekkürler ve saygılar...

futuuu
24-06-2013, 09:57
Merhaba arkadaşlar. Kerpiç ev konusu benim çok ilgimi çekmekte zira önümüzdeki bir kaç ay içerisinde bir arsa alıp buraya kerpiç bir ev inşa etmeyi düşünüyorum fakat benim gibi şehir çocuklarının kerpiç ustalarına ulaşması oldukça zor. Bu yüzden bu işi yapan - yapmış tanıdıklarınız varsa beni yönlendirmenizi isterim. Şu anda malzeme için fiyat alıp kabaca bir maliyet çıkarma aşamasındayım. Herkese saygı ve sevgilerimle.

prıtt
24-06-2013, 16:33
Sn Futuuu, İşin resmi prosedürünü araştırdınızmı?. İmarlı bir arsada kerpiç yapı pek mümkün değil diye biliyorum.

Ben 2 hafta önce görüştüğüm mimar bırakın kerpiç yapıyı temelin ''taş temel'' yapılmasının bile artık kabul edilmediğini söyledi.

futuuu
25-06-2013, 14:49
Sonradan resmi prosedürü ucundan kıyısından araştırdım biraz. Yanlış değilsem tek kat 2,7 metreye kadar izin verilmekteymiş ama çoktan değişmiş olabilir. Mimar arkadaşınız haklı olabilir ümidim baya kırıldı açıkçası. anlamıyorum bir türlü, ben heryeri kimyasal maddeden yapılmış hava geçirgenliği sıfır olan bir evde oturmak istemiyorum. Ama hata bizim hep.. Biz seçtik sağlıksız yapay malzemelerden ev yapmayı ve kerpiç unutuldu, unutulduğu gibi kanuni bir düzenleme de yapılmadı. Her depremde suçu kerpiç yapılara atanlar aynı depremde standart bir yığma binanın ne hale geleceğini düşünmezler :(

Nilüferce
05-01-2014, 12:11
Sakarya ve çevresinde bu işi yapan birilerine ulaşmak istiyoruz . Bilginiz varsa paylaşabilir misiniz ?

tortunga
05-01-2014, 20:27
Deprem ülkesi Türkiye'de kerpiç ev düşünemiyorum.

AÇakıcı
13-08-2014, 13:59
Kerpiç evler esnek bir yapıya sahiptir. Yani depremlerde yıkılma ihtimalleri çoğu betonarme evlerden çok daha azdır. örneğin; bir cam bardak, plastik bardaktan daha serttir ama yere düştüğünde kırılır. fakat plastik bardak lifli yapısı ve esnekliği sayesinde kırılmaz. kerpiç evler de buna benzer daha yumuşak bir malzemeden yapılırlar ama depremin şiddetini emerek yıkılmaya karşı daha dirençlidirler.

naci03
10-11-2014, 23:40
Sn Futuuu, İşin resmi prosedürünü araştırdınızmı?. İmarlı bir arsada kerpiç yapı pek mümkün değil diye biliyorum.

Ben 2 hafta önce görüştüğüm mimar bırakın kerpiç yapıyı temelin ''taş temel'' yapılmasının bile artık kabul edilmediğini söyledi.

gerçekten izin vermiyorlarmı yaaaa

tiryaki
11-11-2014, 15:00
kadastral yolu olun tarla'ya %5 imarla köy evi yapabilirsiniz. Köy yerleşim alanı içindeyse köy muhtarıyla konuşmasınız gerekiyor.

naci03
20-11-2014, 14:52
kadastral yolu olun tarla'ya %5 imarla köy evi yapabilirsiniz. Köy yerleşim alanı içindeyse köy muhtarıyla konuşmasınız gerekiyor. teşekkürler sayın tiryaki. peki köylerde sorun oluyormu yoksa izin veriyorlarmı bu konuda bi bilginiz varmı

MeyveliTepe
20-11-2014, 15:28
Ruhsat alırken projeyi onaylamazlar büyük ihtimal. Söz gelimi kerpiç evde nasıl bir statik proje hazırlanıp onaylatılacak?

Ruhsatsız yaparsanız olur ama o da bir risk.

tiryaki
21-11-2014, 07:58
teşekkürler sayın tiryaki. peki köylerde sorun oluyormu yoksa izin veriyorlarmı bu konuda bi bilginiz varmı

Sanırım köyüne ve sizin ilişkilerinize bağlı, mesela anadolu'da çok sorun olacağını zannetmiyorum ama Bodrum'un bir köyü ise çok farklı bir durumla karşılaşabilirsiniz.

Oğuz Karsan
12-12-2014, 15:02
Merhaba,

Orijinal Mesaj Sahibi korucak Mesajı Göster
Merhabalar, aranıza yeni katılmış üyeyim. Birkaç ay önce 2 katlı bir kerpiç ev aldım. Buralardan gidip orada yaşamak niyetindeyim. Zemini sıkıştırılmış toprak olan evin zeminini biraz (20-25 cm kadar) sıyırıp beton döksem doğru olur mu?
Ayrıca dış yüzeyin kerpiç görüntüsünü bozmadan ve kireç sıva/boya yapmadan yağmurdan korumak nasıl mümkün olabilir? Fikirlerinizi alabilirsem mutlu olurum...

Sn. korucak,

Eviniz harika. Çanakkale,Bayramiç,Korucak Köyü mü yoksa? Öğretmen Lojmanını da Milli Eğitimden kiralamıştım.

Galiba komşu olacağız. Evinizin tamirine gelince, bölgede kerpiç üzerine çamur veya kireçli sıva yapanlar var. Altınolukta ben de yaptırmıştım 20 yıldır bir problem olmadı.

Sadece biraz çamurunu arayacaksınız. Her çamurla olmuyor.

Saygılar.

tiryaki
12-12-2014, 22:12
Kendi evini yapmak ne güzel bir iş olmalı.

Linkte pdf dosyasında küçük bir kitapçık gibi hazırlanmış ev projesi var adı da YUVA.

Benim çok hoşuma gitti.

Pdf dosyasından bir kaç görüntü aldım buraya eklemek için.

http://mithatmarul.files.wordpress.com/2012/05/yuva.pdf

Bu modeli çok tuttum. Yapılmış bir benzerinin yapım aşamalarını görmek isterseniz:
https://www.dropbox.com/sh/fz9u0hwl8qvqm1y/AAAJvXkX4qBvwhdtZ2zR9kVGa?dl=0

Orçun ÇAPA
18-01-2015, 21:01
Arkadaşlar kerpiç yapımıyla ilgili kişiler benimle özel mesaj yoluyla iletişime geçebilirler mi ?

Turkan
07-04-2015, 17:21
Merhabalar,

Bizim de saman ev yapma projemiz var. Ancak temelinde beton yerine kireç kullanmak istiyoruz. Bu konuda tecrübesi veya tavsiyesi olan varsa paylasabilirse çok sevinirim.

Tesekkurler,
Fransa'dan selamlar
Türkan

çulha
03-05-2015, 08:25
kemalpaşada orman içerisinde bir arazim var, eski bir su basmanı vardı aldığımda burayı.şimdilerde su basmanını tahkim edip/tazeleyip ahşap karkas bir iskelet oluşturup samandan ev yapmayı düşünüyorum, eylül ekim gibi yapmaya başlıycam kısmet olursa, bu konuda neler yapılabilir bilgisi tecrübesi olan varsa yardımcı olursa sevinirim

extant958
04-05-2015, 07:19
kemalpaşada orman içerisinde bir arazim var, eski bir su basmanı vardı aldığımda burayı.şimdilerde su basmanını tahkim edip/tazeleyip ahşap karkas bir iskelet oluşturup samandan ev yapmayı düşünüyorum, eylül ekim gibi yapmaya başlıycam kısmet olursa, bu konuda neler yapılabilir bilgisi tecrübesi olan varsa yardımcı olursa sevinirim
böyle bir konu bulmuştum bilmem işinize yarar mı :)

Adım Adım Ekolojik Ev Yapım Rehberi (http://www.bianet.org/biamag/cevre/138629-adim-adim-ekolojik-ev-yapim-rehberi:rolleyes:)

ellisekiz
09-09-2015, 20:25
Bu evler insana huzur veriyor :)

barboro
08-03-2016, 11:57
Ucuz etin suyu kara olur mantigi kesinlikle dogru. Her zaman en ucuna yönelme, yararindan çok zarari olabiliyor. Saglikli, ucuz, uzun ömürlü bir yapi sistemi olan saman evlere bir göz atmanizi öneriyorum. 100 metre kare bir saman evin maliyeti söyledir: Temel, duvarlar, çati, elektrik,su tesisati, iç cephe dis cephe sivasi,tavan, dis cephe kaplamasi, ic duvarlar, kapi ve pencereleri 50-60 bin TL ya yapilabilir.


Modern akademik görüsler saman evlerin ideal yasam alanlari oldugu yönündedir ve Günümüzde Ingiltere ve birçok gelismis ülkede saman yapi sistemleri üzerindeki ön yargiyi yikmak için tesvikler saglanmaktadir.

prıtt
12-03-2016, 10:59
Arsam da eskiden samanlık olarak kullanılan kerpiç bir yapı vardı. Yaklaşık 40 m2 civarında çok hoş bir görüntüsü vardı. Malesef arsama ev yaptıracağım için gönlüm el vermese de yasal yaptırımlardan dolayı yıktırmak zorunda kaldım.

Oysa kalmış olsa idi bir güzel restore eder her türlü kullanabilirdim. Buraya uygulayabileceğim kafamda bir çok proje vardı ama olmadı. Bizde ev sahibi olabilmenin heyecanıyla bu yapının acısını çok hissetmemeye çalıştık. Ne yapalım kanunlar öyle emretmiş. :(

Meryem KURT
29-03-2016, 12:09
Merhaba arkadaşlar. Kerpiç ev konusu benim çok ilgimi çekmekte zira önümüzdeki bir kaç ay içerisinde bir arsa alıp buraya kerpiç bir ev inşa etmeyi düşünüyorum fakat benim gibi şehir çocuklarının kerpiç ustalarına ulaşması oldukça zor. Bu yüzden bu işi yapan - yapmış tanıdıklarınız varsa beni yönlendirmenizi isterim. Şu anda malzeme için fiyat alıp kabaca bir maliyet çıkarma aşamasındayım. Herkese saygı ve sevgilerimle.

Merhaba,
Aranıza yeni katıldım. İlerleyen zamanlarda Bursa'nın güzel köylerinden birinde bir yer alıp ev yapma hayalimiz var, eşimle. Ancak ben kerpiç bina istiyorum. Eşimse prefabrik. Türkiye'nin neresinde olursa olsun bence kerpiç bina yapılabilir. Bulunduğun bölgenin şartlarına göre evi tasarlamak ve yapmak yeterli olur. Bir de her yıl ya da 2-3 sene de bir bakımını yapmak gerekiyor. Eşim Konya'lı ve köylerindeki evlerin tamamı kerpiçten (yeniler hariç). Oraları gördükten sonra kerpiç evlere merak saldım. Üztelik dünyadaki örneklerini de araştırıyorum; ancak yerli evler konusunda pek de bir şey malesef. :(

30-40 bin TL kerpiç bir bina için aslında fazla bir maliyet değil. Zaten en az 20 bin TL si Temel için gidiyor. Normal betonarme ve prefabrik evlerde de 20 bin TL temel parası veriyorsun zaten...

Sanırım biraz fazla uzattım... Esas sormak istediğim Kerpiç bina için yasal izin alınabilir mi? Bir de Türkiye'de modern kerpiç bina yapan bir fima ya da usta yok mu? Bulamadım da!

hosseda
29-03-2016, 13:31
Ben evimizi tamamen taş olarak inşa edecek şekilde ruhsat çıkartmıştım. Ruhsata baktım şimdi, duvar dolgu malzemesi kısmında taş işaretlenmiş ancak seçenekler içinde kerpiç de yazılı. Yani halen kerpiç (ruhsat tarihim 2008 yılı) duvar dolgu malzemesi olarak geçerli olabilir. Ancak mutlak surette taşıyıcı sistemde (iskelet/karkas- betonarme- çerçeveli sistem) demir ve beton devreye girecektir yapının ruhsatlı yani yasal inşa edilmesini arzu ediyorsanız.

Çerçeveli denen sistemde temelde demirli beton ile tüm bölmeler birbirine bağlanıyor. Su basmana gelince tekrar tüm binayı çevreleyen ikinci bir beton ( iç bölmelerde bir birine ve dışa bağlı oluyor) ve kat tamamlandığında en üstte gene aynı usulle bir çerçeve daha kullanılıyor. Yani tek kat inşa edilen evimizde üç defa demirli betonla bina bağlandı. Taş duvarlar yaklaşık 40 cm eninde dökülen bu demirli beton çerçeveler üstüne örüldü ( taş duvar temele atılan beton kiriş üzerine 50 cm eninde örülerek geldi, ustanın becerisi ile betonun görüntüsü açıkta kalmasın diye su basmandaki beton çerçeveye gelindiğinde taş duvar 10 cm. kalınlığında örülerek çerçeve bitimi tekrar 50 cm eninde devam edildi. Aynı uygulamaya tavan betonunda da devam edildi.

Sanırım kerpiç duvarla yapılacak evlerde de aynı usulle ( betonarme- çerçeveli sistem) bina ruhsatlı olarak yapılabilecektir.

gökceada
30-03-2016, 23:50
Merhabalar,
Aslinda belkide her gün önünden gectigimiz belediyenin fen bölümüne ugrayip kerpic ev yapimi konusunda güncel bilgiye ulasma imkani var.

Ben yurt disindayim, bu sansim yok ama telefonla bilgi alabilirdim. On gün kadar önce Gökceada belediyesine telefonla ulasip,702 m2 kare arsamin 3.derece sit alaninda oldugunu ve 70m2 alt kat,70m2 üst kat bina yapabilecegimi ögrendim.

Ayrica , tek kat yapar isem sadece 70m2 kare yapabilecegim bilgisini de verdiler.

Asil soruyu sormayi unuttum. Bende kerpic ev yapmak istiyorum oysa.

internetten arastirdim ve 1977 yilinda cikan 1985 yilinda ise degisiklige ugrayan " kerpic ev yapimi ile ilgili standartlara ulastim.

Yasin ÖZ MÜHENDİSLİK | ''PROJE, EK İŞİMİZ DEĞİL TEK İŞİMİZ'' (http://www.yasinoz.com.tr) ve atder (http://www.catider.org.tr) adreslerinden ilgilenen arkadaslarin bakmasini tafsiye ederim.

Ayrica Gökceada belediyesinden bilgi aldigim zamanda sizlerle paylasirim.

Edindigim bilgiler sonucu biraz panikledim. Zira, kerpic ev ustasini bulamama endisesine kapildim.

Dileklerinizin gerceklesmesi umuduyla,...

fusunmns
28-01-2017, 21:02
kemalpaşada orman içerisinde bir arazim var, eski bir su basmanı vardı aldığımda burayı.şimdilerde su basmanını tahkim edip/tazeleyip ahşap karkas bir iskelet oluşturup samandan ev yapmayı düşünüyorum, eylül ekim gibi yapmaya başlıycam kısmet olursa, bu konuda neler yapılabilir bilgisi tecrübesi olan varsa yardımcı olursa sevinirim

merhaba, Saman ev yapımına başladımız mı ? gelişmelerden haberdar ederseniz memnun olurum. Ben de saman ev yapmak istiyorum. Nerden başlayacağımı nasıl başlayacağımı bilemiyorum.

Şimdiden teşekkürler

YeniBON
29-01-2017, 19:08
merhaba, Saman ev yapımına başladımız mı ? gelişmelerden haberdar ederseniz memnun olurum. Ben de saman ev yapmak istiyorum. Nerden başlayacağımı nasıl başlayacağımı bilemiyorum.

Şimdiden teşekkürler

Gördüğüm kadar paylaşımlarda ve istekler de saman evle, kerpiç ev karıştırılmış durumda. Benim bilgi birikimime göre bunlar farklı özellikleri olan yapılar.

Ülkemizde genelinde yapılmış ve kullanılmakta olan "saman ev" yok diye biliyorum. Ama son yıllarda tarım turizmi, perma kültür, tatuta vb. süslü başlıklar altında şehirde kırsalı bilmeyen, özlem duyan, parası ve vakti olan insanlara yönelik bana göre çoğunun temelinde ticari kazanç yatan bazı girişimler yurtdışında görülen bazı örnekleri ülkemize uyarlayarak "saman ev" modelini ortaya attılar. Bu tür evlerin ne projelendirme, ne uygulama, ne ruhsatlandırma, nede kullanım aşamalarında kolaylık sunduğunu sanmıyorum.

Diğer taraftan neredeyse ülkemizin tamamında yaygın olan ve son yıllarda yapımı konusunda sıkıntı duyulan "kerpiç ev" vardır. Çocukluğumda memleketim olan Konya'ya bağlı bir ilçenin köyündeki dede evine kısa süreli gittiğimde kaldığım kerpiç evini unutamam. Ki o yıllarda farklı bir ilçede kamu çalışanı olan bir yakınım arkadaşıyla beraber kerpiç ev yaptırmıştır.

Bu konuda çoğu belediyenin ve çalışanının hem mevzuat, hem teknik açıdan bilgisinin olduğunu da sanmıyorum. Çünkü Körfez depremi sonrası prefabrik ev yaptırmak isteyen insanlara bu konuda ruhsat veremediklerini de biliyorum.

Kerpiç ev konusunda akademik anlamda en iyi çalışmayı İstanbul Teknik Üniversitesinin bir Araştırma Merkezi kurarak ve hatta prototip bir evi de yerleşkeleri içinde yaptığını da biliyorum.

Kerpiç evin Yapı Mevzuatında ki yerini de Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Mimar-Mühendisler Odasına sormanın en doğru yol olduğunu sanıyorum.

Bilgi dağarcığımda olan ve ilk aklıma gelenleri yazdım. Umarım faydalı olur.

fusunmns
30-01-2017, 22:11
Gördüğüm kadar paylaşımlarda ve istekler de saman evle, kerpiç ev karıştırılmış durumda. Benim bilgi birikimime göre bunlar farklı özellikleri olan yapılar.

Ülkemizde genelinde yapılmış ve kullanılmakta olan "saman ev" yok diye biliyorum. Ama son yıllarda tarım turizmi, perma kültür, tatuta vb. süslü başlıklar altında şehirde kırsalı bilmeyen, özlem duyan, parası ve vakti olan insanlara yönelik bana göre çoğunun temelinde ticari kazanç yatan bazı girişimler yurtdışında görülen bazı örnekleri ülkemize uyarlayarak "saman ev" modelini ortaya attılar. Bu tür evlerin ne projelendirme, ne uygulama, ne ruhsatlandırma, nede kullanım aşamalarında kolaylık sunduğunu sanmıyorum.

Diğer taraftan neredeyse ülkemizin tamamında yaygın olan ve son yıllarda yapımı konusunda sıkıntı duyulan "kerpiç ev" vardır. Çocukluğumda memleketim olan Konya'ya bağlı bir ilçenin köyündeki dede evine kısa süreli gittiğimde kaldığım kerpiç evini unutamam. Ki o yıllarda farklı bir ilçede kamu çalışanı olan bir yakınım arkadaşıyla beraber kerpiç ev yaptırmıştır.

Bu konuda çoğu belediyenin ve çalışanının hem mevzuat, hem teknik açıdan bilgisinin olduğunu da sanmıyorum. Çünkü Körfez depremi sonrası prefabrik ev yaptırmak isteyen insanlara bu konuda ruhsat veremediklerini de biliyorum.

Kerpiç ev konusunda akademik anlamda en iyi çalışmayı İstanbul Teknik Üniversitesinin bir Araştırma Merkezi kurarak ve hatta prototip bir evi de yerleşkeleri içinde yaptığını da biliyorum.

Kerpiç evin Yapı Mevzuatında ki yerini de Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Mimar-Mühendisler Odasına sormanın en doğru yol olduğunu sanıyorum.

Bilgi dağarcığımda olan ve ilk aklıma gelenleri yazdım. Umarım faydalı olur.

Merhaba,
Kerpiç ev araştırdım öncelikle ancak usta yok. Prefabrik te düşündüm fakat arkadaşlarımın var kışın soğuk yazın sıcak oluyor. Nasıl yalıtımlıysa artık. Saman ev i inceliyorum. Bu da olmazsa bir ilkel barınak yapıcam sanırım :)

ArdaT.
31-01-2017, 14:32
Merhaba,
Kerpiç ev araştırdım öncelikle ancak usta yok. Prefabrik te düşündüm fakat arkadaşlarımın var kışın soğuk yazın sıcak oluyor. Nasıl yalıtımlıysa artık. Saman ev i inceliyorum. Bu da olmazsa bir ilkel barınak yapıcam sanırım :)

salihli tarafında saman balyasından ev yapan bir firma var, yardımcı olabilirler belki.. biz de ev yapma düşüncesindeyiz, daha henüz bir adım atmadık..saman balya için görüşmüştük kendileriyle. manisadasınız sanırım, bi bakın bence saman ev, İnşaat, yapı, taş ev, ekolojik, kerpiç ev, Ahşap ev (http://www.samanevim.com)

naturalbuilder
16-03-2020, 20:50
herkese merhabalar ,

Kerpic ile ilgili arastirma yaparken sizlerle karsilastim . Mimarim ve yaklasik 5 senedir dogal yapilar uzerine calisiyorum.Hem tasarliyor hem projelendiriyor hemde el emegi ve imece usulu ile uygulama yapiyoruz. Ozellikle saman balyasi ve kerpic malzemesinin farkli tekniklerde kullanilmasiyla uretilen bir cok ev insaa ettim .
En son Marmariste Burunucu parkina tamamen ekolojik bir cocuk atolye evi insaa ettik Marmaris belediyesinin istegi uzerine , gidilip yerinde ziyaret edilebilir .
Olabildigince cimento ve plastik kullanmadan ekolojiyle barisik ve insan sagligini onde tutan yapilar uretiyoruz.Ayrica surudurulebilir enerji kaynaklarini kullanma ,yagmur suyu depolama , geri donusum , kompost tuvalet gibi bir cok sistemi de yapilarimizin insaatinda goz onunde bulundurarak tasarim yapiyoruz.
Detayli bilgi almak isterseniz bana mail yoluyla ulasabilirsiniz.
Suan yurtdisindayim fakat mayis ayi gibi donmeyi planliyorum.
Bilginize :)

Saygilarimla ,
Asli TEKIN
aaslitekin@gmail.com

Herkese saglikli gunler diliyorum....

yoleri
20-03-2020, 09:30
Bolca tadilatını yaptığım 50-150 yıllık dede büyükbaba ata evleri için tecrübelerimi paylaşmak isterim.

Her bölge bol ve ucuz olan malzeme ile ev yapar.Coğrafya derslerinde bile bilgi sorusu olarak gelir.

Ahşap iskeletli kerpiç evler yığma kerpiç evlere göre daha avantajlı ve güzel görünse de ikisi de çok zahmetli.Toprak içinde asbest vb zararlı madde barındıran bölgeler için öncelikli risk bunu göz önünde bulundurmalı.
Kerpiç ev yapmak için Bolca vakit , iş gücü , ağır spor arzusu ; , Yaptıktan sonra ; sürekli dökülen toz toprak kısımları tamirat tadilat , sansar fare gedikleri ile uğraşma hevesi ,kışın her odası soğuk hava deposu olan odalara ayrı ayrı soba kurma gayretiniz var ise kerpiç ev tavsiye ederim.
Kerpiç evler , özellikle ahşapsız yığma kerpiç evlerin esnemesi gereken kısımları kırılarak döküldüğü için deprem anında ölümcül oluyor.Ahşap iskeletli olanlar ise tam tersi. oldukça esnek (depremde salıncak gibi sallanmıştık)
Ana malzeme olarak illa toprak seçilecekse sıkıştırma toprak + ahşap iskelet **** saman balya ana duvar + ahşap iskelet çok güzel bir seçim. Ama her halükarda iç yaşam alanları toprak + kireç sıvama ile çok zahmetli . İç yaşam alanları için seramiklenmiş killi sıvama **** osb levha bence çok makul .
TRT belgesel de sıkıştırma toprak evle ilgili çok güzel bir belgesel vardı bence toprak ev isteyenler seyretmeli .

Sermamikleştirme sıvama ile sanatsal bir çalışma örnekleri

https://www.youtube.com/watch?v=sYM3WAWkZUw

https://www.youtube.com/watch?v=TSIsEF3nybA&t=2s