View Full Version : Sukulent Yapraklarında Pörsüme
alperfect
05-08-2011, 11:21
Önceki gün Ankaradan aldığım kaktüsler solmuş gibi görünüyor( diğer kaktüslerin hepsi öyleydi ama eşimle birlikte nisbeten daha canlı duran ikisini seçtik ) 1. resim eşimin beğendiği sanırım aloe türlerinden biri 2. tür ise benim seçtiğim; Echeveria elegans Kesselringiana, xCremneria ‘ mutabilis, xCremneria ‘Expatriata’ en çok benzettiğim türler ama emin değilim. Canlandırmak için ne yapabilirim ve bu bitkilerin saksısına torf gibi birşey konmuş bunu değiştirsem uygun olur mu.
bettyycim
05-08-2011, 12:41
Çok susuz kalmışlar bence su dolu bir kaba otortun toprağı iyice ıslansı suya doysun, sonra 1 hafta 10 gün bekleyin kendilerine geleceklerdir, saksı değişimini sonra yaparsınız. Sevgiler
Bu torfa dikili kaktüsleri suya doyurursanız o hızla kök cürümesi yapıcaktır ben cok kaybettim bu torf yüzünden . kumlu bahce topragı **** marketlerde kaktüs topragı satılıyor en kısa zamanda topragını degiştirip güzelce sulayıp bekleyin derim
Hemen toprağını değiştirip bol su verin.
TurkanSahin
23-06-2015, 17:08
Merhaba. Bir hafta önce alıp diktiğim sukkulentimin yapraklarında tanımlayamadığım lekeler oluştu ve yaprakları pörsüdü. Problemi anlayamadım. Ne yapabilirim ? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
archangel
26-06-2015, 16:47
Bu torfa dikili kaktüsleri suya doyurursanız o hızla kök cürümesi yapıcaktır ben cok kaybettim bu torf yüzünden . kumlu bahce topragı **** marketlerde kaktüs topragı satılıyor en kısa zamanda topragını degiştirip güzelce sulayıp bekleyin derim
merhaba .. çok sevdiğim sukkulentim kökü çürümüş az evvel gördüm panik halindeyim ne yapmaliyim :(
hobiciakvarist
06-07-2015, 10:09
merhaba .. çok sevdiğim sukkulentim kökü çürümüş az evvel gördüm panik halindeyim ne yapmaliyim :(
Çürümeyen yerinden kesin, bırakın kurusun yarası. Zamanla tekrar kök oluşturacaktır. Sonra tekrar uygun toprakta ekin.
Çürüme genelde uygun olmayan sulama ya da uygun olmayan toprak kullanımından dolayı olyuyor. Bu nedenle, kalıcı bir çözüm için sorunu kaynağından çözmeniz gerekir.
hobiciakvarist
06-07-2015, 10:12
Merhaba. Bir hafta önce alıp diktiğim sukkulentimin yapraklarında tanımlayamadığım lekeler oluştu ve yaprakları pörsüdü. Problemi anlayamadım. Ne yapabilirim ? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Yaprak pörsümesi genelde su az gelmesinden kaynaklanırken, yapraklarınızdaki zararlar sanki sulamadan kaynaklı gibi geliyor.
Resimden torf kullandığınız ve bu torfun su tutma özelliğini kaybettiğini görebiliyorum. Bu nedenle yukarıda Sn. iris41'in verdiği öneriyi uyarak toprak değişimi yapmanızı tavsiye ederim.
Merhabalar,
Benim de birkaç ay önce almış olduğum sukkulentlerimin yeni çıkan minik filizleri biraz büyüyüp sonra çürüyor.. Ardından ana gövde üzerinde başka filizler görüyorum.. Neden olabilir acaba? Çok sık su vermiyorum, 15-20 günde bir kaktüslere özgü sıvı gübre ile birlikte su veriyorum ve aydınlıkta tutuyorum bitkilerimi.. İklim de oldukça sıcak ve nemli..
Sorunu düzeltmek için ne yapabilirim?
Teşekkürler.
Merhaba. Yeni aldığım sukulentimin gövdesinde bir bere var. Nasılsa fark etmemişim alırken üstten görünmüyordu. Alt yapraklar pörsüdü baya:( Acaba yara kısımdan kesip köklendirmeye mi çalışmalıyım yoksa bu şekilde toparlayabilir mi??
Narpheus
17-08-2015, 21:39
Suuze, sukulent alt kısmından çürümeye başlamış. Yaranın üst kısmından kesin, çürüyen bölgeden tamamen arındırın bitkiyi. Kestikten sonra kalan sağlıklı gövdeden birkaç yaprağı kopartın, gövdeyi tekrardan toprağa ekebilecek kadar mesafe bırakmanız gerekiyor. Ana bitkiyi ve sağlıklı yaprakları 3-4 gün gölge bir yerde dinlenmeye alın. Yaranın iyileşmesine izin vermeden toprağa ekmeyin. Ardından nemli olmayan bir toprağa ekin. Yaklaşık 5-7 gün sonra sprey sıkarak azar azar toprağı nemlendirebilirsiniz. Toprağı yıkayarak sulamamalısınız kökleri çıkana dek. Sağlıklı kopardığınız yaprakları da ana bitkinin yanına dizebilirsiniz. Burada önemli olan nokta kesinlikle direkt güneş almaması ve fazla sulamamanız.
Merak ettiğim bir nokta, mevcut toprağı sukulentler için ideal mi değil mi. Eğer değilse farklı bir toprak karışımına dikmeniz gerekebilir.
selcuk06101
28-01-2016, 22:34
merhaba arkadaşlar konuyu görünce üye oldum yeni konu açamayınca burdan yazıyorum. resimlerini ekleyeceğim bitkimin yaprakları sarardı ve dökülüyor, pek sulamamaya çalışıyorum ama bilemedim de pek anlamıyorum hediye geldi :)
yardımcı olursanız sevinirim her geçen gün kötüye gidiyor
küçüktelaş
23-06-2016, 18:48
Merhabalar. Benim de sukulentlerimin birinde pörsüme oldu. Artık gövdesi de ufak ufak pörsümeye başladı. Kurtarmak için yapabileceklerim nelerdir?
Bir tanesinin de bütün yaprakları dipten çürüdü. Mecburen hepsini ayırıp yaprakların çürüyen diplerini kestim. Şimdi kurumaya bıraktım. Bu mevsimde çoğalması mümkün müdür o yapraklardan acaba? :(
Bilgilerinizle yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhaba küçüktelaş, pörsüme olan sukulentin fotoğrafını paylaşırsanız daha net birşey söyleyebilirim ama olasılıkları varsayarak yardımcı olmaya çalışayım.
Susuz kalırsa yapraklar pörsüyebilir, toprak çok kuru ise veya uygun toprakta değilse aynı sonuçla karşılaşabilirsiniz. Mesela torfa dikili ise bitkiniz ne kadar su verirseniz verin uzun vadede bitki kökleri suyu torf sebebiyle çekemez ve yapraklar ihtiyaç duyduğu suyu alamadığından pörsüyebilir.
Bitki kökünde veya yapraklarında zararlılar varsa şayet aynı şekilde yapraklar yıpranabilir.
Bunun yanısıra direkt güneş alan mekanda ise bitkiniz özellikle bu sıcaklarda yapraklar kızgın güneşten olumsuz etkileniyor. Aydınlık ama direkt güneş almayacak bir yer uygun olacaktır.
Diğer sorunuz yapraktan sukulent üretimi konusunda şuanda uygun mevsimdeyiz. Yaprakları toprak üzerine yatırıp nemli tutmanız yeterli olacaktır. Bu (http://www.agaclar.net/forum/sukulent-bakim-uretim/27198.htm) başlığı inceleyebilirsiniz.
merhaba arkadaşlar konuyu görünce üye oldum yeni konu açamayınca burdan yazıyorum. resimlerini ekleyeceğim bitkimin yaprakları sarardı ve dökülüyor, pek sulamamaya çalışıyorum ama bilemedim de pek anlamıyorum hediye geldi :)
yardımcı olursanız sevinirim her geçen gün kötüye gidiyor
Az ışık alıyor oalbilir bitkiniz, zira sukulenti oluşturan rozetlerde yaprak dizini araları çok açılmış. Buna sebep olan bir diğer etken de aşırı sulamadır kaldı ki siz çok sık sulamadığınızı belirtmişsiniz.
Her ne kadar son zamanlarda sukulentler terariumlarda sıklıkla kullanılsa da sukulentler terariuma uygun bitkiler değil. Bu şekilde görmekten hoşlanıyorsanız bu şekilde kalsın yalnız sulama konusunda toprak tamamen kurudukça sulama yapmaya dikkat edin. Aydınlık bir ortamda olsun ama direkt güneş ışığından korumanızı öneririm. Cam mercek görevi göreceğinden yapraklarda sararmaya sebep olur. Mümkün olduğunca havadar, aydınlık bir yerde bulunsun.
küçüktelaş
26-06-2016, 12:19
Sevgili selenn fotoğraf bile paylaşmaya gerek kalmadan gerekli cevapları aldım, çok teşekkür ederim. :)
kaktusfreak
08-08-2016, 10:17
Merhaba arkadaslar, kaktus ve sukulentlerimin bazilari 1-2 senelik ve durumlari iyi gibiydi ancak son birkac zamandir hepsinin yapraklari yumusadi ve dokulmeye basladi. Yeni aldiklarim en kotu durumda olanlar. Yeni aldiklarimin topraklari aldigim haliyle ve kucuk, aldigim saksilarinda duruyorlar. Gunes isigi alan ve klimasiz ortamda tutuyorum. Haftada 1 gibi suluyorum ama az mi suluyorum acaba? :( yaklasik 1 yemek kasigi kadar su koyuyorum bir yerlerde oyle okumustum. Ne yapmaliyim?
Merhabalar. Değişik bir sukulent aldım ve cam fanusa altı çakıl v.s olmak üzere kurallara uygun bir şekilde diktim ancak yaprakları jel gibi yumuşamaya başladı hatta bir parçası koptu ne yapmalıyım?
Kaktüsfreak Çok sulamadan bence. Kaktüs ve sukulent yapraklarında çok nem tutan bitkiler. Sukulentleri 2 hafta kaktüsleri nerdeyse ayda 1 sulamak yeterli
tesla273
04-12-2017, 18:58
arkadaslar sukulentimin yapraklari gun gectikce asagiya dogru aciliyor cok hayra alamet degil gibi sanki ne dersiniz?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171204/374f18b9bd29849d393bb26d8561db14.jpg
Vodafone Smart ultra 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Mahmut Tebir
04-12-2017, 20:20
eğer yaprakları yumuşaksa fazla su vermeden dolayı çürümeye başlamış aşağıya doğru sarkmıştır. Eğer yumuşama yoksa kafaya takma.
tesla273
04-12-2017, 20:22
yumusama yok saglam duruyorlar saksisi kucuk.geliyor olabilir.mi?
Vodafone Smart ultra 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Mesut Temiz
04-12-2017, 22:00
Sorun saksıyla ilgili değil, sadece sukulentinizin daha fazla güneş görmesi gerekiyor. Yeterli güneşi alamadığı için cılız bir biçimde yukarı uzamaya çalışıyor. Yapraklar arasındaki mesafe çok fazla bu yüzden. Bitki gerçek formunu alamıyor.. Donmayacağı ve daha fazla güneş alacağı bir yer ayarlamanız mümkünse çok daha iyi bir şekil aldığına, gövde ve yapraklarının çok daha kalın, sağlam olacağına ve canlı bir renge büründüğüne tanık olacaksınız..
Mustafakıral
13-12-2017, 20:11
Merhaba benimde sukkulentimin alt kisimlari ve bazi bolgeleri sararmis durumda yine buyuyor ama sararmis bazi yerleri sebebi ne olabilir.
Mesut Temiz
13-12-2017, 23:19
Merhaba benimde sukkulentimin alt kisimlari ve bazi bolgeleri sararmis durumda yine buyuyor ama sararmis bazi yerleri sebebi ne olabilir.
Birçok farklı nedeni olabilir.. Net bir resmini koyabilirseniz tecrübeli arkadaşların nedenini söyleyebilmeleri mümkün olabilir..
elifaydin
14-12-2017, 10:11
Benim sukulentte de vardı, ışığı az geliyor belki diye balkona çıkardım yeni yeni toparlanmaya başladı. Hatta altlarda bir iki tane daha bozuk yaprak görebiliyorum.
fikir almak istesem buraya nasıl fotoğraf yükleyebiliyorum?
http://http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm)
İnşallah gönderebilmişimdir :)
Gönderemediysem eğer forumda sık sorular sorulardan nasıl yükleme yapacağınız detaylı şekilde anlatılmış.
Merhaba arkadaşlar 1 hafta önce bauhaustan aldığım succulentlerden ikisi hasta görünüyor. Özellikle sağdaki beni çok endişelendiriyor. Pörsüme olduğunu görünce üst üste 2 gün suladım yanlış mi yaptım bilmiyorum diğer 9 succulent sağlıklı fakat bu ikisini nasıl düzeltebilirim? Teşekkür ediyorum şimdiden.
Mahmut Tebir
26-12-2017, 21:24
sukulentler fazla sulanmaya gelmez. topragi kurudukca sulanmasi lazim.
Mesut Temiz
27-12-2017, 00:01
Merhaba arkadaşlar 1 hafta önce bauhaustan aldığım succulentlerden ikisi hasta görünüyor. Özellikle sağdaki beni çok endişelendiriyor. Pörsüme olduğunu görünce üst üste 2 gün suladım yanlış mi yaptım bilmiyorum diğer 9 succulent sağlıklı fakat bu ikisini nasıl düzeltebilirim? Teşekkür ediyorum şimdiden.
Marketlerdeki çiçekler, özellikle de sükülantlar, çok uzun süre sulanmadan bekletilebiliyorlar, gerekli bakımın pek yapılmadığına çok tanık oldum.. Sükülantlar da cansız biblolar değiller sonuçta, bir süre sonra su kaybetmeye başlıyor ve büzüşüyorlar.. İlk satın alındığında sıcak bir ortamda sulanması bence gerekli (lithops gibi suya karşı çok çok hassas bitkiler haricinde)...
Eğer gövdeleri fiziksel bir zarar görmediyse, yani kırılma falan yoksa, sıcak bir ortamda tutar ve normal sularsanız resimdeki sükülantlar toparlarlar... Öncelikle önemli olan soğuk yememeleri ve sulandıklarında suyun süzülüp akabilmesi, sürekli su içinde kalmamaları, ki saksısı uygun deliklere sahipse bu konuda sıkıntı olmaz...
Teşekkür ederim yanıtlarınız için sağdaki türün adını biliyor musunuz baktım fakat bulamadım, onun pörsüyen 4 5 yaprağını attım maalesef ve hala kötü.
Teşekkür ederim yanıtlarınız için sağdaki türün adını biliyor musunuz baktım fakat bulamadım, onun pörsüyen 4 5 yaprağını attım maalesef ve hala kötü.
Soldaki sukulent gibi olandan benim de vardı saksısına sığmadığı için alttan gelenler sıkışıp çıkamadığı için pörsüme oluyordu. daha geniş bir saksıya alıp pörsüyenleri atınca düzeldi.
Fotoğraftan çok anlayamadım sıkışma varsa eğer bir boy büyük saksıya almanızı tavsiye ederim.
cactusmoon
12-01-2018, 09:38
Merhabalar, 2-3 yıldır kaktüs/sukulent bakıyorum. Kaktüslerim sapasağlam durduğu gibi sukulentlerim durmuyor. Önceden suyu çok verdiğim için öldüklerini düşündüm. Şimdi yeni bir tane daha aldım riske girmemek için fazla almadım... sadece hatamın nerede olduğunu anlamak için. Ama o da kendini salmaya başladı. Yavaş yavaş içleri bomboş oluyor. 3-4 tanesi helak oldu sukulentlerimin. Çok üzüldüm. Sebebini bir çok yerde araştırdım. Kimisi sudan kaynaklı olabilir diyor, kimisi ısıdan kaynaklı. Ama ben şartları sağladığıma inanıyorum. Acaba sebebi ne olabilir ki :/ İlk kez konu açıyorum, yanlış yere açtıysam özür dilerim şimdiden...
Mahmut Tebir
12-01-2018, 10:04
Merhabalar, 2-3 yıldır kaktüs/sukulent bakıyorum. Kaktüslerim sapasağlam durduğu gibi sukulentlerim durmuyor. Önceden suyu çok verdiğim için öldüklerini düşündüm. Şimdi yeni bir tane daha aldım riske girmemek için fazla almadım... sadece hatamın nerede olduğunu anlamak için. Ama o da kendini salmaya başladı. Yavaş yavaş içleri bomboş oluyor. 3-4 tanesi helak oldu sukulentlerimin. Çok üzüldüm. Sebebini bir çok yerde araştırdım. Kimisi sudan kaynaklı olabilir diyor, kimisi ısıdan kaynaklı. Ama ben şartları sağladığıma inanıyorum. Acaba sebebi ne olabilir ki :/ İlk kez konu açıyorum, yanlış yere açtıysam özür dilerim şimdiden...
Bir resmini koysaydınız belki yardımcı olabilirdik. Birde bitki nerede duruyor. O da önemli.
cactusmoon
12-01-2018, 11:42
@poweralpha bitki, odamda çalışma masamın üzerinde duruyor. Cam'a çok yakın. Güneş alıyor, hava alabiliyor. Akşam fotoğraf yükleyeceğim :/
Benim içerdeki sukulentlerim kaloriferler yanmaya başladıktan sonra ölmeye başladılar. Hepsini balkona aldım o yüzden. Nemsizlikten olabilir. Hava kalitesi bozulunca ölüyorlar.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Gül Batur
12-01-2018, 20:13
Sayın cactusmoon resimini görelim masa üzerinde sukullet olmaz.
cactiland
16-01-2018, 10:31
Merhaba,
Sukulentimin gövdesindeki yapraklar alttan başlayarak pörsümeye başladı ve her gün biri kuruyarak dökülüyor. Sizce problem nedir? Bir de su verdiğimde(az versem bile) toprağın üstünde birikmesi, kolay bir şekilde emilmemesi dikkatimi çekti. Toprağını değiştirsem problem çözülür mü? Pörsümeyi susuzluğa bağlayarak daha çok su verdim ama hata mı yaptım emin değilim. Görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim teşekkürler.
Mahmut Tebir
16-01-2018, 12:03
Merhaba,
Sukulentimin gövdesindeki yapraklar alttan başlayarak pörsümeye başladı ve her gün biri kuruyarak dökülüyor. Sizce problem nedir? Bir de su verdiğimde(az versem bile) toprağın üstünde birikmesi, kolay bir şekilde emilmemesi dikkatimi çekti. Toprağını değiştirsem problem çözülür mü? Pörsümeyi susuzluğa bağlayarak daha çok su verdim ama hata mı yaptım emin değilim. Görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim teşekkürler.
uff o nasıl toprak öyle. Hiç süzek değil. Senin sorunun bence topraktan kaynaklanıyor. Üstten suyu döktüğünde alttan çıkması lazım hemen. Toprağını değiştirirsen sorunun kalmaz. Piyasada satılan kaktüsler için kullanılan topraktan alıp kullanabilirsin. İstersende 4 ölçü doğal humuslu toprak (veya hazır poşet toprak) + 1 ölçü dişli kum + 1 ölçü ponza taşı karıştırıp kullabilirsin.
cactiland
16-01-2018, 15:40
Çok teşekkürler toprağını hemen değiştireceğim umarım işe yarar.
Merhabalar, sukulent bakımında acemiyim, hediye gelen sukulentimde bir sorun var ve sebebini anlayamadım. Tombul tombul olan yapraklarında birden pörsüme ve kararma başladı. Yerini mi beğenmedi, suyu mu az geldi, ne yapmalıyım? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
https://resmim.net/f/p0nsXq.jpg
Mahmut Tebir
29-01-2018, 10:59
Merhabalar, sukulent bakımında acemiyim, hediye gelen sukulentimde bir sorun var ve sebebini anlayamadım. Tombul tombul olan yapraklarında birden pörsüme ve kararma başladı. Yerini mi beğenmedi, suyu mu az geldi, ne yapmalıyım? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Malesef senin sukulent çürümüş. Artık birşey yapılamaz buna. Çok sudan çürümüşe benziyor.
Malesef senin sukulent çürümüş. Artık birşey yapılamaz buna. Çok sudan çürümüşe benziyor.
Çürüme emareleri gösteriyordu ama ben kondurmak istemedim zira suyunu iki haftada bir verdim, onu da damlalıkla az az verdim gene de çok geldi demekki. Yapılacak bir şey olmamasına üzüldüm, cevabınız için teşekkürler.
Mahmut Tebir
29-01-2018, 19:31
şimdi çok sudan dedim ama bitkinin nasıl sulandığını toprağının nemini bilmediğimden. Sukulentlerde canlıdır. Her canlı gibi suya ihtiyaçları vardır. Eğer çok süredir kuru bırakmışsanız ondanda çürüyebilir. Sukulentlerde sulama toprak kuruyana kadar bekledir. Daha sonra toprağın her yeri su alacak şekilde sulanır. Toprağın suya ihtiyacını toprağa dokunduğunuzda anlayabilirsiniz.
Bayankuş
16-04-2018, 00:16
Merhabalar.
2 hafta önce aldığım succulentimin yapraklarında değişmeler oldu. Sulu sulu gibi rengi değişti. Fotoğrafını koyuyorum , birileri yardımcı olabilir mi acaba ? : (
Mesut Temiz
16-04-2018, 01:50
Merhabalar.
2 hafta önce aldığım succulentimin yapraklarında değişmeler oldu. Sulu sulu gibi rengi değişti. Fotoğrafını koyuyorum , birileri yardımcı olabilir mi acaba ? : (
Echeveria'nızın o bölümünün fiziksel darbe almış olabileceğini düşünüyorum. Çok aşırı suluyorsanız suyu azaltın, onun dışında normal sulamaya devam ederek rüzgar almayan bir yerde bakımına devam edin, o birkaç yaprak ölmüş, ancak yeni çıkan yaprakların sağlıklı çıkacağını tahmin ediyorum.
Bayankuş
16-04-2018, 08:14
Echeveria'nızın o bölümünün fiziksel darbe almış olabileceğini düşünüyorum. Çok aşırı suluyorsanız suyu azaltın, onun dışında normal sulamaya devam ederek rüzgar almayan bir yerde bakımına devam edin, o birkaç yaprak ölmüş, ancak yeni çıkan yaprakların sağlıklı çıkacağını tahmin ediyorum.
Çok sulamıyorum aslında hatta aldığım gün suladım birdaha su vermedim . Çok sulayınca çürüyeceğini okumuştum.
Şimdi ben o ölen yaprakları koparsam yaşamaya devam eder değil mi ?
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Mesut Temiz
16-04-2018, 15:15
Çok sulamıyorum aslında hatta aldığım gün suladım birdaha su vermedim . Çok sulayınca çürüyeceğini okumuştum.
Şimdi ben o ölen yaprakları koparsam yaşamaya devam eder değil mi ?
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
O yapraklar zaten çürüyüp düşeceklerdir, koparırken bitki az çok sağa sola oynuyor ben olsam toparlanana kadar hiç sarsmazdım. Echeveria kolay kolay sudan çürümez, rahatça sulayın, yalnız saksının fazla suyu alttan akıtıyor olmasına dikkat edin. Saksıda su birikip kökler sürekli su içinde kaldığında problem oluyor. Bir de kışın fazla su/nem mantar türü hastalıklara yol açar..
cactiland
03-05-2018, 18:40
Merhaba,
Sukulentlerimin toprağını değiştirirken bir tanesinin çürüdüğünü fark ettim. Toprak yüzünden suyu emememiş ve kökleri diplere kadar kurumuş. Bu noktadan sonra geri dönüş sağlayabilir miyim? Bitkinin tepeleri gayet sağlam hatta yeni dallar çıkartıyor. Ne yapmamı önerirsiniz?
Mahmut Tebir
03-05-2018, 20:56
Merhaba,
Sukulentlerimin toprağını değiştirirken bir tanesinin çürüdüğünü fark ettim. Toprak yüzünden suyu emememiş ve kökleri diplere kadar kurumuş. Bu noktadan sonra geri dönüş sağlayabilir miyim? Bitkinin tepeleri gayet sağlam hatta yeni dallar çıkartıyor. Ne yapmamı önerirsiniz?
sukulentler dayanıklı bitkilerdir. Susuzluğa dayanıklıdırlar. Eğer normal drenajı iyi bir toprağa dikerseniz yaşatabilirsiniz.
its_just_a_ride
04-05-2018, 14:18
Merhaba,
Sukulentin yaprak yapısında çürüme başlamamışsa kurtarma ihtimaliniz olabilir. Sadece sukulente uygun bir harç hazırlayıp ekebilirsiniz. Bir kez derince sulayıp tamamen kuruyana kadar sulamamanız gerektiğini unutmayın.
cactiland
04-05-2018, 16:13
Herkese çok teşekkürler tekrardan ekiyorum umarım düzelirlerr
delichon
01-08-2018, 13:00
İyi günler,
Mayıs ayında bu yana bende olan sukulentim önce kendi saksısından daha küçük olan bir saksıya geçirilirken kökleri zarar görmüş. Alt yaprakları kurumaya ve üsttekiler de aşağı doğru eğilmeye başladığını görünce, ben de daha büyükçe bir saksıya geçirdim. O günden sonra boyuna büyüdü ve seyrekleşti. Ama yaprakları eskisi gibi yukarı kalkmadı. Resmen çirkinleşti. En son tatile giderken sulamıştım iki haftada bir şey olmaz diye düşündüm ama ışığın yönüne doğru eğilmiş. tersi yöne çevirdim ve su verdim ama durumu hiç iyi gözükmüyor. Akşam altındaki kurumuş-çürümüş olan yaprakları kesicem. Eskisiki gibi sık bir görünüme kavuşması için ne yapmam lazım?
Ali Nail
12-09-2018, 21:55
Sukulentlerimin yapraklarında bir kaç gündür dikkatimi çeken nokta şeklinde birşeyler oldu örnek vermek gerekirse kesici aletle çizilmiş gibi... Bir yaprakta da hafiften pörsüme oldu. Torflu toprak kullanıyorum. Tavsiye edeceğiniz toprak çeşidi ve besleyici özellikte ek besin varsa önerilerinizi alabilir miyim? iki sukulent de benim için çok önemli yardımlarınızı bekliyorum. :)
Konu açamadığım için bende burdan yazıyorum elimden geldiğince az suluyordum fakat sanki susuzluktan kurumuş gibi kökü kurumuş bende saksıdan çıkartıp baktım kökün etrafını açtım kupkuru olduğunu gördüm su sanırım hiç toprakta kalmamış. **** çok suladım bilmiyorum anlayan arkadaşlar yorum yapabilirmisiniz nasıl kurtarabilirim.
Şimdi toprağı havalandırıp güzelce suladım bu kez suyu tuttu gibi toprak.
Melisa16
14-09-2018, 15:37
Çürüyen yerin üstünden bıçakla düzgünce kesin. Bir-iki gün kadar kesilen yerin kuruyup kabuk bağlamasını bekleyin ki tekrar dikildiğinde çürüme yapmasın. Kesilen yer kuruduktan sonra tekrar dikebilirsiniz. Fazla sulamadan kaçının.
Çürüyen yerin üstünden bıçakla düzgünce kesin. Bir-iki gün kadar kesilen yerin kuruyup kabuk bağlamasını bekleyin ki tekrar dikildiğinde çürüme yapmasın. Kesilen yer kuruduktan sonra tekrar dikebilirsiniz. Fazla sulamadan kaçının.
teşekkür ederim cevabınız için bu arada sağdaki soldaki yaprakları ben gömdüm çıkarmı acaba diye :) peki kestikten sonra gömdüğüm yer kuruyan yermi olsun ?
Melisa16
14-09-2018, 17:19
Rica ederim :) İşaretlediğim yerden kesip kurumaya bıraktıktan sonra kestiğiniz dalı tekrar dikeceksiniz. Yapraklardan yavru üretmek için gömmeye bile gerek yok öylece toprak üstüne bırakırsanız yine köklenip yavru oluşturacaktır. Hatta dalı dikerken alttaki yaprakları koparsanız daha iyi olur, toprak altında kalmasın.
Herkese merhabalar. İki ay önce arkadaşımdan bana bir sukulent geldi. Sanırım Echeveria cinsine ait. Sırasıyla 2 ay içinde bu hale geldiler.. Kökte çürüme olduğunu düşünüp topraktan çıkardım. Kökün sarılı oldu iç toprak nemliydi ama dış tarafında(yine kökle bağlı olan kısım) beyaz örümcek ağına benzer şeylerle sarılmıştı. Bit olacağını düşünüp kökü kestim, kurumuş ve pörsümüş yaprakları gövdeden ayırdım, iki gün kurumaya bırakıp tekrar ektim. Şu an toprak karışımı olarak tabanda lav kırığı ve aquaclay, orta kısımda lav kırığı, dere kumu(inşaattan aldım)torf ve bahçe toprağı, üst kısımda ise torf ve dere kumu kullandım. Can suyu vermedim ama üst kısmı biraz ısladım ve nemlendirme uyguladım. Pörsümeye devam ediyor. Ne yapmam gerektiğini gerçekten bilmiyorum. Ölmesini de istemiyorum.. Yardımlarınız lazım ahali. Şimdiden teşekkürler..
Sevdaçiçeği
08-12-2018, 14:00
Merhabalar. Sayfaya yeni üye oldum. Çok da memnun oldum. Sukulentimin cinsini öğrenmek istiyorum. Yardımcı olur musunuz?
Mesut Temiz
08-12-2018, 19:47
Merhabalar. Sayfaya yeni üye oldum. Çok da memnun oldum. Sukulentimin cinsini öğrenmek istiyorum. Yardımcı olur musunuz?
Merhabalar...
Aşağıdaki linkten açılan sayfaya yazacağınız mesaja bitkinizin net birkaç resmini eklerseniz büyük ihtimalle bitkinizin türünü bilen bir arkadaş çıkacaktır:
http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/1996.htm
k.a.k.t.ü.s
08-12-2018, 20:36
selamlar.ben yeni üyeyim mesaj konusunda sıkıntılarım var umarım doğru yere gönderiyorum .Benim de succullent ve kaktüslerim 14 tane kadar bu çiçeklere yeni merak saldım.Ev hanımıyım çiçekleri ağaçları kısa söylemek gerekirse doğayı çok seviyorum
k.a.k.t.ü.s
08-12-2018, 20:42
kaktüs ve sucullentlerim bahçe toprğgına biraz kum ve biraz torf katarak diktim şu an durumları iyi sonrası sıkıntı olurmu acaba birde yaprağa dokundurmadan spreyleyerek suluyorum kaktüsleri on gün de bir üç **** dört püskürtme yapıyorum yeterli gelir mi acaba.
Mesut Temiz
08-12-2018, 21:38
kaktüs ve sucullentlerim bahçe toprğgına biraz kum ve biraz torf katarak diktim şu an durumları iyi sonrası sıkıntı olurmu acaba birde yaprağa dokundurmadan spreyleyerek suluyorum kaktüsleri on gün de bir üç **** dört püskürtme yapıyorum yeterli gelir mi acaba.
Öncelikle Ankara'nın soğuğundan korumalısınız kaktüs ve sukulentlerinizi... Hastalıkların çoğu bir şekilde iyileştirilebilir, ama soğuk bir gece bu bitkilerin çoğunun ertessi güne kadar ölmesi anlamına gelir... Her bir kaktüs ve sukulent türünün su ihtiyacı ve fazla suya karşı hassasiyeti farklı olsa da, kış için genel kural çok soğuk olmayan bir yerde tutup sulamayı azaltmaktır... Ben sizin söylediğinizden fazla suluyorum ve bir sıkıntı yaşamıyorum.. Ama bulundukları ortam çok sıcak değilse sizin verdiğiniz su miktarının da bir soruna yol açacağını sanmam...
Bir de kışın pek güneş göremeseler de yine de mümkün olduğunca güneş ışığının fazla geldiği yerlere koyabilirseniz fazla şekil bozuklukları olmaz bitkilerinizde... Bu mevsimde büyüyen kısımlar aşırı cılız, uzun ve cansız oluyorlar...
Ben onlarca yıldır sadece bahçe toprağı kullanıyorum kaktüs ve sukulentlerimde ve gayet iyi serpiliyorlar... Karışımınız uygun bence bu bitkiler için...
İlkbaharın sonlarına doğru havadaki ısınmayı gözlemleyerek yavaş yavaş açık havaya ve güneşe çıkartmanız gerekecek bitkilerinizi.. O zaman da güneşe çıkarırken alıştırarak süreyi yavaş yavaş arttırmanız gerekecek... Aksi takdirde ciddi yüzey yanıkları oluşur bitkilerinizde... Bol şans...
k.a.k.t.ü.s
08-12-2018, 23:05
bu bilgiler ilerleyen zamanda çok işime yarayacak mesut bey çok teşekkür ederim
Merhabalar
Foruma yeni üye oldum
Sukulentlerle ilgili birçok sayfayı okudum
Benim sukulentimin sorunu saksısı değiştikten sonra yaprakların gerilip aşağı doğru sarkması
Düzeltmek için nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olursanız çok sevinirim
Mahmut Tebir
20-12-2018, 09:16
Merhabalar
Foruma yeni üye oldum
Sukulentlerle ilgili birçok sayfayı okudum
Benim sukulentimin sorunu saksısı değiştikten sonra yaprakların gerilip aşağı doğru sarkması
Düzeltmek için nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olursanız çok sevinirim
Foruma hoş geldin öncelikle. Senin bitkinin saksı değişmekle sorununun alakası yok. Bitkin güneşsiz kalmış ve güneşe erişebilmek için boyu uzamış. Bunu en tepedeki yeni yapraklardan anlayabilirsin. Renkleri çok açık. Sürekli boya vermiş. Sukulentler güneşi seven bitkilerdir. Ama çok sıcak ve dik güneşi değil. Senin yapacağın bitkini güneş alan bir yere koy. Çok fazla su verme. Toprağı kurudukça ver. Bu kadar.
Foruma hoş geldin öncelikle. Senin bitkinin saksı değişmekle sorununun alakası yok. Bitkin güneşsiz kalmış ve güneşe erişebilmek için boyu uzamış. Bunu en tepedeki yeni yapraklardan anlayabilirsin. Renkleri çok açık. Sürekli boya vermiş. Sukulentler güneşi seven bitkilerdir. Ama çok sıcak ve dik güneşi değil. Senin yapacağın bitkini güneş alan bir yere koy. Çok fazla su verme. Toprağı kurudukça ver. Bu kadar.
Öncelikle yanıt verdiğiniz için çok teşekkür ederim
Cama yakın bir yerde duruyor aslında ama dahada yaklaştırmam gerekli anlaşılan
Kapalı balkonum var daha fazla ışık alıyor ama çok soğuk, zarar görür diye endişe ettiğim için oraya çıkarmıyorum
Merhabalar, üç gün önce çiçekçiden ilk defa bir sukulent aldım. İlk aldığımda tüm yaprakları aynı renk iken şimdi bazı yerlerde bu şekilde bir değişme oldu. Saksıda ve toprakta henüz bir değişiklik yapmadım. Sulama olarak da tatlı kaşığını geçmeyecek kadar nemlendirdim sadece. Renklerinin aynı tona dönmesi için ne yapmam gerekiyor yardım eder misiniz?
https://i.imgyukle.com/2019/01/29/WhxQf.th.jpg
https://i.imgyukle.com/2019/01/29/WhxQf.md.jpg
Melisa16
29-01-2019, 07:35
Bitkinizi daha güneşli/aydınlık bir yere koyabilirsiniz. Nispeten karanlıkta kaldığında bile rengi açılmaya başlar.
Bitkinizi daha güneşli/aydınlık bir yere koyabilirsiniz. Nispeten karanlıkta kaldığında bile rengi açılmaya başlar.
Anladım çok teşekkür ederim 😊
Nese Mutlu
03-02-2019, 09:55
Herkese merhaba, birkaç ay once resimdeki sukulenti aldim baslarda az su verdim haftada 2 kaşık falan. Sonra yapraklari dökülmeye başladı. Ben de su vermeyi kestim. Uzun sure su vermedim ama değişiklik olmadı. Gecen gün biraz su verdim ve sonuç bu. Sukulentimi nasil kurtarırım yardım edin lütfen.
Arkadaşlar selam. Çiçeğimin toprağımda bu şekilde noktalar oluştu ve yaprakları pörsümeye başladı önceden dolu doluydu şimdi içleri boş boş sanki napmam gerekiyor
Mesut Temiz
28-02-2019, 22:53
Arkadaşlar selam. Çiçeğimin toprağımda bu şekilde noktalar oluştu ve yaprakları pörsümeye başladı önceden dolu doluydu şimdi içleri boş boş sanki napmam gerekiyor
Merhabalar, hoş geldiniz...
Bitkiniz haworthia cuspidata ya da çok yakın bir tür sanırım... Güle güle büyütün...
kocadere
12-03-2019, 07:17
Sukulentlerim büyümüyor .Bazılarının yapraklarında çürüme ve pörsüme var. Sizce sorun nedir kurtarmak için neler yapmalıyım.
Merhaba ,
yaklaşık bir aydır sukulent ve kaktüs ile ilgili evimizde hobi olarak ilgilenmeye başladık.
shrek kulağımda fotograftaki gibi sorun var. pörsüme ve beyazlaşma .
yardımcı olabilir misiniz. Teşekkürler.
ilkingokce
19-05-2019, 22:46
Merhabalar,
Evde üç ayrı cins sukulentim var. Sadece bir tanesi altı delik saksıya dikili, diğerleri doğrudan deliksiz saksıya dikili. Kurtarmak için hepsini uygun saksılara dikip, kaktüs toprağıyla değiştirmeyi düşünüyorum ama kurtarılamaz bir noktaya mı geldiler emin değilim. Bir de mesajları okuduktan sonra anladım ki üçüncü fotoğraftaki pörsümeler susuzluktan, aşırı sulamadan korktuğum için şimdiye kadar hiç toprağa doğrudan su vermedim her hafta azar azar püskürtme yaptım. İlk iki fotoğraftakilerin de yaprakları çürüdü. Onlar da susuzluktan olmuş olabilir mi?
Teşekkürler.
Mesut Temiz
20-05-2019, 13:17
Merhabalar,
Evde üç ayrı cins sukulentim var. Sadece bir tanesi altı delik saksıya dikili, diğerleri doğrudan deliksiz saksıya dikili. Kurtarmak için hepsini uygun saksılara dikip, kaktüs toprağıyla değiştirmeyi düşünüyorum ama kurtarılamaz bir noktaya mı geldiler emin değilim. Bir de mesajları okuduktan sonra anladım ki üçüncü fotoğraftaki pörsümeler susuzluktan, aşırı sulamadan korktuğum için şimdiye kadar hiç toprağa doğrudan su vermedim her hafta azar azar püskürtme yaptım. İlk iki fotoğraftakilerin de yaprakları çürüdü. Onlar da susuzluktan olmuş olabilir mi?
Teşekkürler.
Sorun susuzluktan kaynaklanıyor... Toprak çok kuru ve gevrek görünüyor.. Eğer bitkiler kolayca çıkıyorsa, özellikle deliksiz saksıdaki bitkileri çıkarıp delikli yeni saksılarına ektikten sonra sularsanız daha iyi olur bence, çünkü fazla su akacağından rahatça bol bol sulayabilirsiniz... Bitkiler kolay çıkmıyorlarsa bu hallerinde daha da hırpalanmamaları için sulamayı daha ölçülü ve kontrollü olarak mevcut saksılarında yapıp, canlandıktan sonra yeni saksılarına almak daha uygun olabilir.. Bol şans...
Mesut Temiz
20-05-2019, 13:46
Merhaba ,
yaklaşık bir aydır sukulent ve kaktüs ile ilgili evimizde hobi olarak ilgilenmeye başladık.
shrek kulağımda fotograftaki gibi sorun var. pörsüme ve beyazlaşma .
yardımcı olabilir misiniz. Teşekkürler.
Merhabalar,
Beyazlaşma, yüzeyde pamuksu bir tabaka şeklinde mi? Elinizi sürünce silinip çıkıyor mu? Yoksa bitkinin kendi dokusunda mı beyazlaşma var?
Pumuksu bir tabaka varsa yaprak biti olabilir. Elinizi sürünce çıkan çok ince bir tabaka söz konusuysa mantar olabilir... Bunlar yoksa, pörsüme bitkinin çok uzun süre sulanmamasından kaynaklanıyor olabilir...
Merhabalar arkadaşlar ben yeni üyeniz☺
Geçenlerde bayındır çiçek festivalinden aldığım ekeverya cinsi sukulentimin en alt katındaki yapraklar sararmış ve yumuşamış, üzerindeki yaprakları aşağıya doğru dönmüş yeni çıkan yapraklarındada sorun varmış gibi görünüyor biriniz bana yardımcı olabilir mi fotoğrafını bırakıcam:)
Nermincmz
21-05-2019, 14:54
Merhaba tesbih çiçeğimin yuvarlak kısımlarında ve gövdelerinde resimde ki kararmalar mevcut güneş yanığı mı yoksa başka bir şey mi bir türlü çözüm bulamadım 1 hafta önce en son 11 gibi güneşe çıkarmıştım antalyada yaşıyorum bu arada sonra böyle kararmalar sonra pörsümeler başladı çok çok minik beyaz böcek tarzı bir şey dolanıyordu ondan mı kaynaklı acaba lütfen yardım ☹
Merhabalar. Sukulentimde sararmalar ve büzüşmeler olmaya başladı. Acaba çok sulandığı için mi oldu yoksa az sulandığı için mi? Nasıl geri kazanabilirim neler yapmam gerekir?
its_just_a_ride
12-08-2019, 13:35
Merhabalar. Sukulentimde sararmalar ve büzüşmeler olmaya başladı. Acaba çok sulandığı için mi oldu yoksa az sulandığı için mi? Nasıl geri kazanabilirim neler yapmam gerekir?
Sukulenti susuzluktan kaybetmek, aşırı sulamadan kaybetmekten daha zor. Peçetenin üzerinde dursun bir süre gölgelik yerde. Pörsüyen yaprakları koparın. Sonra tekrar ekersiniz.
Sukulenti susuzluktan kaybetmek, aşırı sulamadan kaybetmekten daha zor. Peçetenin üzerinde dursun bir süre gölgelik yerde. Pörsüyen yaprakları koparın. Sonra tekrar ekersiniz.
Çok teşekkür ederim. Hediye olduğu için kaybetmek istemiyorum. Ister istemez telaşa düşüyorum. Bir süre dediğiniz mesela 3-4 gün uygun mudur? Değişim görülür mü ? Bir de diktikten sonra sulamayı nasıl yapmalıyım?
Biraz inceledim de kök kısmından kesip bekletenlerde var. Benim öyle yapmama gerek var mı?
Merhabalar. Dün ayırmıştım saksısından. Bugün baktım daha da sararmaya başladı. Kesmem falan gerekir mi ? Etli olan yapraklar baya büzüştü. Yaprakların içleri boş kaldı.
its_just_a_ride
13-08-2019, 14:15
Merhabalar. Dün ayırmıştım saksısından. Bugün baktım daha da sararmaya başladı. Kesmem falan gerekir mi ? Etli olan yapraklar baya büzüştü. Yaprakların içleri boş kaldı.
İlk resimdeki kurtulamaz gibi ancak ikinci iyi durumda görünüyor. Gövdesi ve kökleri iyi. Büzüşen yaprakları komple alın. Mühim olan gövdeler. Böldüğüm aloe vera'yı birkaç ay dışarıda bekletip ekip köklendirdiğim oldu. Tabii bu bitkiye de özel bir durum olabilir. Siz bir hafta 10 günden fazla bekletmeyin.
Ekerken de orta nemlilikte (toprağı sıktığınızda birkaç damladan fazla su damlamasın) bir toprağa ekip can suyunu verip tamamen kuruya kadar beklemeniz lazım. Yoksa çürür yine.
lenalina
02-11-2019, 16:00
Merhaba, benim sukulentimin de yaprakları pörsümeye başladı susuz kaldığı için oldu sanıp su verdim ama sanırım fazla su verdim. Bu nedenle daha çok güneş almasını sağladım. Ama toprağında böyle bir beyazlık, tozlu bi görüntü oluştu ne yapmam gerekiyor? Toprak nemli olduğu için mi böyle oldu? Yardımcı olabilir misiniz :)
Merhaba. Yaklaşık 3 ay önce aldığım sukulent çok güzel büyürken şimdi yapraklarının bir kısmı yumuşayıp dökülmeye başladı. Toprağı da kuru görünmüyor haftada bir su veriyorum. Neden böyle oldu anlamadım ne yapmam gerektiğini bilen varsa yardımcı olursa çok sevinirim 😓
Merhaba. Yaklaşık 3 ay önce aldığım sukulent çok güzel büyürken şimdi yapraklarının bir kısmı yumuşayıp dökülmeye başladı. Toprağı da kuru görünmüyor haftada bir su veriyorum. Neden böyle oldu anlamadım ne yapmam gerektiğini bilen varsa yardımcı olursa çok sevinirim 😓
Resimleri de bunlar
Resimleri de bunlar
Fazla sulamaktan. Galiba saksının altında delik yok. Bütün su içte birikmiştir. Sukulentinizin toprağı tamamen kurumadan suladığınız için kökü çürüme yapmış olabilir. Eğer yapabilirseniz saksıdan çıkarıp kökü kontrol edin varsa Çürüyen yerleri temizleyin ve kök kuruyana dek açıkta bırakın. Bu arada toprakta biraz kurusun. Daha sonra tekrar dikin.
Ayrıca sağlam yapraktan birkaç tane alıp direkt toprağın üstüne koyun. Zamanla oda köklenecektir. Böylece çoğaltmışta olursunuz.
Mahmut Tebir
21-12-2019, 14:59
Resimleri de bunlar
Toprağınız drenajı olmayan bir toprağa benziyor. Toprağın üstteki yosunlar bunu kanıtlıyor. Öyle topraklar suyu bünyesinde hapseder bırakmaz. Bu sukulent için oldukça tehlikelidir. Siz drenajı olan toprakla değiştirin. Drenaj ile ilgili sitede bilgi bulabilirsiniz.
Suyuda toprağı kurudukça verin. Bunu da ince bir çöp yardımıyla kürdan olabilir toprağı karıştırıp test edebilirsiniz.
Fazla sulamaktan. Galiba saksının altında delik yok. Bütün su içte birikmiştir. Sukulentinizin toprağı tamamen kurumadan suladığınız için kökü çürüme yapmış olabilir. Eğer yapabilirseniz saksıdan çıkarıp kökü kontrol edin varsa Çürüyen yerleri temizleyin ve kök kuruyana dek açıkta bırakın. Bu arada toprakta biraz kurusun. Daha sonra tekrar dikin.
Ayrıca sağlam yapraktan birkaç tane alıp direkt toprağın üstüne koyun. Zamanla oda köklenecektir. Böylece çoğaltmışta olursunuz.
Çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi altı delik değil. Saksıyı da değiştireyim dediklerinizi de uygulayayım umarım düzelir. 🙏🏻
Toprağınız drenajı olmayan bir toprağa benziyor. Toprağın üstteki yosunlar bunu kanıtlıyor. Öyle topraklar suyu bünyesinde hapseder bırakmaz. Bu sukulent için oldukça tehlikelidir. Siz drenajı olan toprakla değiştirin. Drenaj ile ilgili sitede bilgi bulabilirsiniz.
Suyuda toprağı kurudukça verin. Bunu da ince bir çöp yardımıyla kürdan olabilir toprağı karıştırıp test edebilirsiniz.
Çok teşekkür ederim yardımınız için en kısa zamanda toprağını değiştiririm.
Biyologmali
21-01-2020, 15:12
https://i.hizliresim.com/00YDRB.jpg (https://hizliresim.com/00YDRB)
Benim sukulette de böyle bişey oluştu. Nedenini anlayamadım yapraklar sararıp dökülüyor
maviliyesilli
23-07-2020, 12:04
Sukulentlerimi 2hafta önce almistim. Yapraklarında pörsüme oldu. Mor saksıda olan torf ve kum karışımda. Digeri aldığım toprakta duruyor. Direk güneş alıyorlar sabahları acaba ondan mı hoşlanmadılar.
Dila2012
24-07-2020, 19:28
Merhaba, 1.fotodaki dogrudan gunesi pek sevmiyor. Onu golgelik biryere alirsqniz daha iyi olur. 2. Fotodaki bana iyi gorundu. Sabah gunesi alabilecegi, ogleden sonra aydiik golge bir yer daha iyi olabilir. Torf ise sukulentler icin riskli, suyu tuttugundan curuyorlar genelde.
maviliyesilli
24-07-2020, 20:14
Merhaba, 1.fotodaki dogrudan gunesi pek sevmiyor. Onu golgelik biryere alirsqniz daha iyi olur. 2. Fotodaki bana iyi gorundu. Sabah gunesi alabilecegi, ogleden sonra aydiik golge bir yer daha iyi olabilir. Torf ise sukulentler icin riskli, suyu tuttugundan curuyorlar genelde.
Kaktusler için özel olan topraklardan aldim. Değiştiricem. 2. Resimdeki susuz kalmış sanırım. Sulayınca kendine geldi. Tesekkur ederim.
misscherrylip
31-08-2021, 09:57
Merhaba, iş yerinde sukulentim güneş ışığına maruz kalmış. Yaprakları fotoğraftaki gibi oldu. Haftada 1 su veriyordum. Tekrar sağlıklı olması için ne yapabilirim? Şu anda suya oturttum sadece bi miktar da su verdim
Vitamin falan alsam işe yarar mı? Çok üzüldüm inşallah kurtulabileceği bir şey yapabilirim
Mesut Temiz
31-08-2021, 11:41
Merhaba, iş yerinde sukulentim güneş ışığına maruz kalmış. Yaprakları fotoğraftaki gibi oldu. Haftada 1 su veriyordum. Tekrar sağlıklı olması için ne yapabilirim? Şu anda suya oturttum sadece bi miktar da su verdim
Vitamin falan alsam işe yarar mı? Çok üzüldüm inşallah kurtulabileceği bir şey yapabilirim
Öncelikle suya oturtmanız yanlış, hiç gecikmeden çıkarın, fazla suyunu süzüp tahliye etmesine imkân tanıyın... (Bunu yaparken bitkiyi sakın toprağından çıkarmayın, eşelemeyin ve karıştırmayın... Yalnızca sudan çıkarıp kuru bir tabağa fazla suyunu süzmesine imkân verin.) Güneş yanığının suyla ilgisi olmadığı gibi, köklerinin çürümesine ya da mantar hastalıklarına yakalanmasına yol açabilir fazla su.. Bu tür çok yoğun güneş ışığını sevmiyor, dolaylı güneş ışığı alacağı aydınlık bir yere koyun ya da doğrudan güneş ışığını çok uzun saatler almadığı bir yer belirleyin... Yeni gelişen yaprakları düzgün olacaktır...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.