View Full Version : Arpa, Buğday, çavdar, Yulaf, Tritikale, Yem bezelyesi yetiştirme
tarık şahin
04-08-2011, 11:40
Merhaba
Bu işten anlayan Veteriner, Zooteknist ve Ziraat mühendislerine ve bu işi bilenlere bir sorum olacak. (Babadan kalma yöntemler mutlaka doğrudur ama bilimsel olarak ben bu işin cevabını merak ediyorum.)
Malumunuz hayvanla besisinde en önemli gider yem. Ve yem olarak şu ana kadar genel olarak kullanılan mısır slajı. Ama mısır slajı yapmak istiyorsanız büyük miktarlarda yeriniz olmak zorunda. bunun yanında ektiğinizi biçecek malumunuz olan makinalar. Ben ve benim gibi yeri kısıtlı olan kişiler için soruyorum. Cevaplarsanız hatta örnek rasyolarla açıklarsanız sevirim.
Arpa, Buğday, çavdar, Yulaf, Tritikale, yem bezelyesi gibi ürünleri kendi imkanlarımızla topraksız olarak çimlendirsek veya makinasını olsak (ki bu ürünlerde 7 gün içinde pik değerine ulaşıyor denilmekte) bu şekilde çimlendirdiğimiz ürünlerle hayvanlarımızı besleyebilirmiyiz.
Besleyebileceğimizi düşünerek bir soru daha sormak istiyorum bu ürünlerle beslersek ekstradan ne gibi maddeler kullanmak zorundayız.
Yardımlarınıza ve vereceğiniz cevaplara şimdiden teşekkür ediyorum.
tarık bey sizin sormuş oldugunuz çimlendirme makinasını bir kaç defa toprak tv de izlemiştim bir cok ciftlğin kullandığını belirtmişlerdi ordan bilgi alabilirsiniz sanırım
smarty17
11-08-2011, 07:36
merhaba ben türkiyenin büyük bir çiftliğinde çalışmaktayım görevim besi hayvanlarının yem ve rasyonları sağlık durumlarıyla ilgileniyorum arpa hasılını kullandık bu sene tarlamızda bulunan arpayı bictik ve rasyona karıştırdık hayvan başı 3 kg olarak tam 1 hafya boyunca kullandık ve tartım yaptık holstein ırkının besi performansı iyi değildir ve günlük canlı ağırlık artışını 1.5 oranında ( 270 hayvanın ortalamasıdır) oluştu ve bende bi heyecan uyandırdı :)).Hemen rasyonu vereyim sizlere 1kg yonca 1 kg arpa samanı 6.2 kg kesif (fenni) yem ve o günden beridir arpa hasılını nasıl elde ederim diye araştırma yapıyordum helal olsun sizlere süper bir iş çıkartmışsınız şimdi baştan sona kadar bi kaç defa okuyup deneyimlerinizden yola çıkarak denemeler yaparak bu işi burada yapamyı planlıyorum tabi ondan sonra kendi işletmemde inşallah besleme yönünden merak ettiğiniz bişeyler varsa besi dana ve koyunculuk namına yardım ederim saygılarımla
Bir arkadaş cevaplamış
mbordinc
13-10-2011, 16:06
İzmir'de imal edilen AGRİTOM hasıl makinasını kullanan arkadaşların yorumlarını paylaşmalarını bekliyorum.İlgilenenlere şimdiden teşekkür ederim.
Maksat hazır almak değil kendimiz ilk önce amatörce deneme yapmak tecrübeyle herşey olur gidip gözümüzü kapatıp 15000 dolar karabole vermemek lazım yani elin ecnebisine para vermemek lazım bana kalırsa tabi yapıyor olsak hadi neyse sadece ufak sera gibi düşünü gerekli ortam sağlandığında gayet ucuz yollu hemde onlardan daha fazla yem üretebilinir en ufakları 15000 dolardan başlıyor sanırım
beckham_711
19-08-2013, 00:35
Yeni bilgiler ekleyecek olan var mı?
Mehmet Can
24-12-2013, 20:02
Topraksız Tarım konusuna bak orada arpa cimlendirme konusu işlendi.
Yeni bir sistemin denemesini yapmaktayım.
Hasılmatik adıyla internette videolarını bulabilirsiniz. Bende hayvancılık merakımdan evde kendi çapımda bir ön deneme yapmak maksadıyla çimlendirme yatım. Yalnız benim tohumlarımın cinsini bilmiyorum, herhangi bir zahireciden aldım, satıcı besicilerin hayvanlarına yedirmek için aldıklarını söyledi. Evde kendi balkonumuzda küçük bir pet kapa ekim yaptım ilk sulamadan yaklaşık 10 günde ancak 10 cm olabildiler. Ama balkon kapalı olmasına rağmen yoğun karlı ve sisli bir zamanda ekim yaptığım için soğuklarında etkisiyle yavaş çimlenme gösterdiler. Hasılmatiklerde belirli bir ortam sıcaklığı ve 24 saat gün ışığı takviyesi yapıldığını okumuştum. Bence türk tarımının çıkış ve yükselişi bu tarz alternatif kaynak yönetimiyle mümkün olabilir ancak. 1 kilo hammaddeyle uygun şartlarda neredeyse 1 haftada 10 kilo ürün elde edilebilirsiniz ve çok çok az maliyetlerle.
emirhancolak55
07-08-2014, 21:22
sonuc ne oldu denemelerinizin
yok mu deneyen arkadaşlar
veteriner_1
12-01-2015, 23:21
herkeze merhaba
bu sene yağışların bol olması sebebiyle arpa buğday ekemediğim mısır yerlerine şubat mart aylarında uygun hava olursa koyunlarımın ot ihtiyacını karşılamak için bezelye tohumu ekmeyi planlıyorum bazı tohum satan firmalar bu zamanda ekilebilir diye belirtmiş.bu konuda bilgisi olan arkadaşlar fikirlerini belirtir misiniz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.