View Full Version : Osman45 / Bahçe
Sayın arkadaşlar,
Bahçemi açıp açmamakta ağaçlar.net e üye olmamdan bu yana tereddüt içinde idim. Mevcut bahçeler gibi çok fazla güzelliklere sahip değil bahçem. Ancak yaptığım ve belki bazı tecrübesi az arkadaşımın yararlanacağını sandığım düzenlemelerin olabileceğini düşünerek, sonunda sizlere bahçemi açmaya karar verdim.
Bahçenin bulunduğu şehir: İzmit
Bahçenin büyüklüğü: Evin kapladığı alan dahil yaklaşık 700 m2.
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: İzmit yöresinin meteorolojik şartlarına sahip. Ancak tepe üstü olduğundan fazla rüzgarlı.
Bölgenin*Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki*yeri: Denizden uzak olması nedeniyle 8B
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb): Yazlık, kışlık, hobi
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? Bahçemi 13 yıl önce yarım bina ve içinde sadece yabani bir erik ağacı olan zemini tamamen tortul kayalı bir durumda kooperatif üyesi olarak devir almıştım. Evin tamamlanmasına yakın bahçeye yaklaşık 12 kamyon funda toprağı yaydırdım. 1 kamyon koyun gübresi yaydırdıktan sonra kuzey-doğu ve kuzey-batı yönlerine yaklaşık 40 adet mavi servi, 3 mazı ve 4 kartopu diktim. Hakim rüzgar yönü poyrazdan şiddetli rüzgar alıyordu.
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? 13 yıldan bu yana, ancak yaklaşık 3 yıl önceki emekliliğimden sonra ağaçlar.net sayesinde daha yoğun olarak hobimi geliştirdim.
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? Bahçemin plan ve düzenini bizzat yaptım. Ancak ağaç dikme esnasında yardımlar aldım.
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz. : Daha önceki resim ve yazılar reklam bölümü idi. Şimdi bahçemi düzenleme ve sıkıcı olan planlama ile tarihsel gelişme açısından bilgilerinize sunacağım. Önce bahçemin planını aşağıda göreceksiniz. Tam ölçekli değildir.
Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Kişisel, torunsal ve eşsel:D
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Planda görülüyor.
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? Sürekli iyileştirme, çeşit azaltma, verim arttırma, tohumdan, çelikten bizzat yetiştirme 20 yıl sonra çiçek verecek bitkiler yetiştirme (yaşım 66) hayallerim var.
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler):
Ağaçlar: Paulownia, 16 mavi, 4 limon servi (rüzgar kesici) 2 defne, ıhlamur, mini kuşkonmaz çam(öyle dediler)
Meyveler: (Çoğu bodur)4 nar, 4 bodur elma, 3 ayrı cins erik, 6 (3 ayrı cins) dut, 2 vişne, iğde, 2 kiraz, 2 armut, 1 ayva, hünnap, trabzon hurması, 2 Goji berry,
Çiçek, sarılıcı çalı ve yer örtücü: 22 gül, 3 ortanca, rhodadendron, abelia grandifloura, erica, çiçekli yonca ,amerikan sarmaşığı, çim, tek yıllıklar ve yabani ot ve bitkiler;)
Tabii ki çeşitli sebzeler.
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Torunum ve çocuklarıma iyi tarım uygulamaları ile sevdikleri havuç, taze fasulye, chery domates vs gibi sebzeler ile vişne, çilek,armut gibi meyveleri yetiştirmeyi tercih ediyorum.
Varsa çok özel bir bitkinizin adı? Özel olmasa da Paulovnia ağacımı seviyorum.
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Hayallerimde yazmıştım.
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? Bahçe planımda da görüldüğü gibi otomatik ve manuel sulama olanakları var. 4 tonluk depomu neden 40 tonluk yapmadım diye hayıflanırım. Ev suyu tamamen ayrıdır.
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Evin yağmur sularını depoma yönlendirdim ama ancak 2 sulamaya yettiği için yaramı deşmeyin. Ayrıca sebze ve meyve alanları için damlatmalı sulama ve terleyen boru sistemi kurdum. Çok yorucu ve çok zamanımı alıyor. Kalıcı bir damlatmalı sulama sistemi üzerine kafa yoruyorum. Sanırım halledeceğim.
Toprak özellikleri Tahlil ettirmedim ama 12 kamyon funda toprağı ve ilk yıl 1 kamyon koyun gübresi daha sonraki yıllarda sürekli takviyelerle uygun ve verimli olduğunu görüyor ve sanıyorum.
Kompost yapıyor musunuz? Evet. Resimlerin arasında 8 yıl önce aldığım kompost kabını göreceksiniz.
236584
Başlığınız hayırlı olsun sevgili OSMAN45, kapıyı açık bulunca şöyle bir bakmak istedim :)
Güller karşıladı beni, eminim daha pek çok güzellik saklıdır bu bahçede...
Ben bu güzel bahçeyi ve huzur veren evi gören şanslılardan biriyim.
Gerek arkadaşımız OSMAN45 ve gerekse sevgili eşleri sayın Sumru Hanım çok nazik ve güleryüzlü ev sahipleri. Misafirlerini rahat ettirebilmek için her şeyi yapıyorlar. Sağolsunlar.
Haklısınız sevgili maki01, görünecek büyük güzellikler var. Arkadaşımız devam edecektir.
Sevgili OSMAN45 ne iyi yaptınız bahçenizin kapılarını açmakla. Mis gibi hanımeli kokularıyla girdik içeri:)
Hele tomurcuk güller:)
Lütfen diğer güzelliklerini de görelim.
Hanımelleriyle karşılandığım için çok mmutlu oldum.Favorilerimin arasındalardır...Gülleriniz de çok güzel açmışlar ..devamını görmek dileği ile hoş geldiniz.....
cetasule
25-07-2011, 18:44
Bahçe sayfanız hayırlı olsun
Bahçeniz çok güzel.O güzellikler içinde keyif dolu günler geçirmeniz dileğiyle
Selamlar
Orhan Özbilgiç
25-07-2011, 19:08
Sevgili dostum;
Nihayet bizden sakladığın hazine sandığının kapağını açtın. Daha ilk gördüklerimiz bile göz zevkimizi okşayacak nitelikteler. Artık sayfanın takipçilerinden olacağız.
Esenlikler dileğiyle, hayırlı olsun.
Satı Uğurtan
25-07-2011, 20:50
Sayın OSMAN45, hayırlı uğurlu olsun, bahçenizin çok güzel olduğundan hiç kuşkum yok, eminim çok güzeldir, sevgiler saygılar.
mavikartal5
25-07-2011, 21:00
sayın osman45
aramıza hoşgeldiniz. bahçeniz hayırlı olsun.
son zamanlarda yeni bir görev edindim kendi kendime, elime ekmeğimi alıp çıkıyorum bahçeleri gezmeye.
şimdilik kapınızdan bakıp geçiyorum, bilahare ekmeğimle tekrar geleceğim, bilginize.:D
aramıza tekrar hoşgeldiniz
saygılar
Bu bahçede sahibinin yüreği kadar güzel,
Hayırlı uğurlu olsun osman abi,
"Bahçemde şu anda 2 armut, 3 elma, 3vişne, 1 kayısı, 1 ayva, 4 nar, 4 (2 beyaz,1 siyah, 1 ters)dut, 3(1 japon, 1 can, 1 mürdüm)erik, 2 kiraz, 1 trabzon hurması, 1 iğde, 1 hünnap ağaçları ve 3 kivi 2 üzüm"
Ve birde Gojibery
Ben meyvaları yemeye başladım darısı senin başına,
Gojinin gözleri yolda kaldı sahibem nerde kaldı diye. :)
Sayın Osman45; Bir büyüğümüz olarak sizi ilk içimizden biri başlığında okumuştum. Daha önce mesajlarınızı okumamış olmama rağmen size yazanlarla diyaloğunuz o kadar içten ve sevimli gelmişti ki, kayıtsız kalamayıp ben de yazmıştım. Sonra bize ilginiz ve tavsiyelerinizden inanılmaz mutlu olmuştuk. O zamandan beri bahçenizi hep merak ederdik. Kısmet bugüneymiş. Bahçe sayfanız hayırlı ve uğurlu gelsin dilerim. Sizden öğreneceğimiz çok şey var...
Saygılar ve Sevgiler...
Sevgili Osman45 bahçenizi zevkle gezdim güller harika ellerinize emeklerinize sağlık sevgiler...
Sn. Osman45, bunca zaman bahçenize haksızlık etmişsiniz, ilk fotoğraflar da bunu söylüyor. Giriş kapınızın olduğu yeri çok beğendim, zaten o kibar, utangaçca açılan kapı, ardında güzel şeyler sakladığını, içerinin samimi olduğunu belli ediyor. Takipçiniz olacağım, eşiniz, çocuklarınız ve torunlarınızla 20-40 yıl sonranın çiçeklerini de görün.
Eser İlhan
26-07-2011, 08:01
Sevgili OSMAN45, bu sabah siteye girip de bahçe başlığınızla karşılaşınca çok sevindim. Necdet'le birlikte bahçede gezindik. Devamını bekliyoruz, sevgiler ;)
12. mesajdaki gri büyük kutu kompost kabı mı?
ciceksever70
28-07-2011, 06:47
Bahce sayfaniz hayirli olsun cok güzel, yemyesil bir bahce. Giristeki hanimeline hayran kaldim. Biz yagmur suyunu yagmur oluklarinin altina koydugumuz büyük su tanklariyla topluyoruz. Su anda yagmurdan cikamiyorum firtinayla karisik yagmur var ancak ilk firsatta resimlerim. Size de fikir verir belki.
ciceksever70
28-07-2011, 07:31
Yagmurun biraz mola vermesiyle bahceye inip yagmur depolarimizi resimledim. Oluklara takilan yagmur biriktirmeye yarayan parcalar bilmiyorum Türkiye`de de satiliyor mu ama cok pratik oluyor.
ciceksever70
28-07-2011, 11:05
Sayın ciceksever70,
Bahçemi ziyaretinizden mutlu oldum. Kapımızın 4 tarafına ektiğimiz hanımellerini biz de çok severiz.
Yeşil konusunda biz başka düşünüyoruz. Çim bakımı çok zor. Bakan var ama kaliteli tutabilmekte çok zorlanıyoruz. Sanırım yenileme zamanı geldi çünkü 7 senelik.
Yağmur suyu toplama konusuna ben çok önem veriyorum. Bazı örnekler verdiğiniz için teşekkür ederim. Elimden geldiği için bazı düzenlemeler ile sanırım daha uygun sistem kurdum. Şöyle ki, 4 tonluk ana depodan önce 500 litrelik yağmur suyu giriş ağzı geniş, çöken pislikleri temizlemeye yarayan dip vanası, orta serviyesinden ana depoya aktarma çıkış borusu olan bir ön tank yerleştirdim. Böylece çatıdan gelebilecek kirlilikleri ana depoya göndermiyor. Yaz nedeniyle bu sistemi söktüm. O nedenle fotoğraflayamıyorum.
Siz orada yaşadığınız için bu tip sistemlerin nerede bulunduğunu biliyorsunuzdur şüphesiz. İki yıl önce Viyana ya gittiğimizde Bauhaus un yerini zorlukla bulup burada bulunmayan malzemeler olup olmadığına baktiğimda, İstanbul dakilerden daha küçük ve yetersiz olduğunu görmüştüm. Araya bu hatıramı da yazayım dedim.
Herşey gönlünüzce olsun.
Yapi marketler konusunda haklisiniz, Istanbul`da bulunan cesitlilik ne yazik ki bizde yok. Aradigim bircok tohum cesidini bile bulamayip Istanbul`dan siparis ettigim oluyor. Ailelerimiz bizi ziyarete geldiklerinde inanin cikolata disinda hediye götürecek birseyler bulmakta zorlaniyorlar. Almanya belki daha farklidir ancak Avusturya ne yazik ki bu konuda cok geride.
Su konusuna gelince... Bizde o kadar cok yagmur yagiyor ki inanin cogu zaman biriktirdigimiz su yeni yagan yagmurla bosa akiyor. Pek ihtiyacimiz olmuyor. Ancak balkon saksilari icin ve Temmuz`da cok sicak gecen birkac gün icin kullaniyoruz ancak yine de bir kösede bulunsun diye o düzenegi kurduk.
Size kolayliklar dilerim...
Eser İlhan
31-07-2011, 07:52
Evet o yapı marketden 7 yıl önce aldığım kompost kabı. O renk yeşil değil mi? Herşey gönlünce olsun.
Şİmdi yeniden baktim da filizi yeşil gibi duruyor gerçekten de hadi gelin gri yeşilde anlaşalım :p Sevgiler..
mandalinci
31-07-2011, 09:03
sn. OSMAN45,
Sayfanız hayırlı olsun, çok güzel, bakımlı ve derli toplu bir bahçe.
Sebze adaları fikrini çok beğeniyorum, inşallah ben de yeni taşındığımız eve yerleşince böyle bir uygulama yapmak istiyorum. Etrafta bulunan kediler içine girmesin diye tüllemeyi düşünüyorum. Sizin adalarda herhalde naylon bir düzenek var, sıcakta açmışsınız gibi düşündüm.
Hanımeli ve mor salkıma bayıldım, çok güzeller.
Ellerinize sağlık, kolay gelsin.
Yusuf Yalçın
31-07-2011, 11:00
bahçeniz ve sayfanız hayırlı olsun çok güzel görünüyor ellerinize sağlık
Başlığınız hayırlı olsun.
Faydalı bilgiler edineceğiz sayenizde.Mor salkım harika görünüyor,diğer bitkilerinizde.
Sağlıklı,güzel günler dilerim.
mandalinci
04-08-2011, 00:30
Sn. OSMAN45,
Kedilere (ve köpeklere)engel olmak için tülü sağlık açısından düşündüm, dışkıları hastalık yapabilir, kist vb gibi.
Çakraz'da pansiyon gibi bir yerde kalmıştık, bize yetiştirdikleri ürünlerden müthiş salatalar yapıyorlardı, öyle bir düzeneği kendi bahçelerinde görmüştüm. Neden tüllediniz diye sorunca hayvanlardan ve dışkılarından korunmak için demişlerdi.
Ayrıca bu kist meselesini okudum ve şahit oldum, öğretmenlik yaptığım köyde okulumuzun öğrencisi ve annesi korumasız bir alanda yetiştirdikleri sebzeleri herhalde iyi yıkamadan kullanmışlar ve her ikisi de ciğerde kist problemi yüzünden ameliyat oldular.
İki ayaklı kedilere gelince onlar kilit bile açıyorlar, onlara çare yok.
Bol ürünler, iyi çalışmalar dilerim.
Teşekkürler sayın farezya,
Hersey gönlünüzce olsun.
İnşallah hepimizin gönlünden geçenler gerçek olsun.
Mor salkımınızın başına gelenlere üzüldüm. Bazen nedenini bilmediğimiz olaylarlarla karşılaşıyoruz doğa da. Dilerim bir daha yaşamazsınız böyle bir olayı.
Sayın osman,mor salkım çok güzel görünüyor.
Liliiumda ortanca kozmoz her yer şennenmiş.
Ellerinize sağlık.
İremsıla
12-08-2011, 02:58
Sayın osman45 sayfaınz hayırlı olsun,mor salkım ve ortanca çok güzel görünüyor.orkideler her zamanki gibi muhteşem,ellerinize sağlık ilerki zamanlarda daha güzel görüntüler göreceğimize eminim saygılar...
ligustrum
14-08-2011, 12:13
Sayın OSMAN45; Bahçeniz hayırlı olsun. Oldukça bitki çeşnisi bol bahçenizin.
Sayın Nuri MÜRVET hocanın budama konusundaki başlığında, bahçenizden de örnekler sunmanızla; hocanın engin tecrübelerinden hep birlikte faydalanmıştık.
Bahse konu olan mazınızın budama sonrası oluşan formunu; tekrardan yakın plandan görmek isteriz.
Sağlıklı günler dilerim.
Sayın Periş
Bahçeme tekrar uğramanıza çok sevindim.
Ahududular bu yıl gerçekten çok verim verdiler. Uzayan dallarının birkaçını toprağa daldırmıştım. Onlar dahi köklenip hemen meyve verdiler. Ahududuları afiyetle yiyebilirsiniz. Hatta her gün bir kısmını size ikram edebilirim. Hatta ve hatta köklendirdiğim yenilerinden size gönderebilirim.
İki kiviyi bana bırakmanız ne kadar incelik. Teşekkür ederim. Onları torunum için saklamayı düşünüyorum.
Herşey gönlünüzce olsun.
(Allah allah, sizin mesaj silinmiş:confused:)
Sevgili Osman bey çok sevindim :p ahududu çok lezzetliydi ellerinize sağlık bahçem olsa bu güzel teklifinizi hemen kabul ederdim inanın artık bu sene yayla tarafında ev yaptırmayı düşünüyoruz kısmet olursa inşallah o zaman teklifinize dahada sıcak bakabilirim bu güzel meyve bol ve geniş alan istiyor artık o zamana kadar sizin bahçedeki meyveden idare ederiz;) kalbiniz okadar güzelki kelimeler yetmiyor anlatmaya torununuzu çok öptüm resimlerini görebilecekmiyiz acaba ellerinize emeklerinize o güzel yüreğinize sağlık sevgiler...:p;)
Orkidelere bayıldım bu arada çok güzeller maşallah...
ligustrum
14-08-2011, 13:21
...
Üçüncü fotoğraf siyah dut ağaçlarımdan biri, dördüncü 50 cm2 de 50 kilo patates denemem. ....
Bahçede dolaşırken fotoğraflarda dikkatim olduğundan: -Bu beşe beşleri niye ziyan etmişler diye düşünüyordum ki; sonradan sonraya mesaj yazıda nedenini anlayabildim. Hayırlısı olsun sonucu bekliyoruz!:confused:
mavikartal5
16-08-2011, 23:54
bahçenizi gezdiğimde yiyecek birşeyler gördüm sayın osman45 ve bir güzel de yedim o meyvelerden, kivilerden, ahududundan ve göremediğim diğer meyvelerden. bu arada sanırım yeni fideler var, ne olduklarını seçemedim ama büyüyünce nasıl olsa onlardan da yerim.
bahçenizde karnım bir güzel doydu sayın osman45
emeklerinize ve bahçenize sağlık,
saygılar
Sevgili Osman hocam sizi bahçede görmek beni çok mutlu etti torununuz nasıl resimlerini paylaşacakmısınız sizi kimler bu kadar üzdü bilmiyorum ama ağaçlar nette siz ve sizin gibi değerli insanları görmek çok güzel iyiki varsınız sevgiyle kalmanız dileğiyle...
Orhan Özbilgiç
26-02-2012, 19:47
Sevgili OSMAN45;
Güzel bir sürpriz oldu. Bahçenizi ve kuşlarınızı tanıdık.:)
Onların, sizin stres toplarınız oldukları muhakkak. Keyfiniz daim olsun.
Erikaları renkli görüntüleri nedeniyle çok seviyorum. Ama fazla boylanmamaları benim için dezavantaj. Malum bizde otlar çok hızlı büyüyorlar. Onların arasında kolayca kaybolurlar endişesi taşıyorum.
Sevgi ve selamlar kardeşim.
Bahçemden bazı güzellikleri sizlerle paylaşmak istedim.
1-2- Komar(rodedandron), orman gülüm yaklaşık 3 yıl sonra uygun yer bulunca çiçeklendi. Cahilce:( kendisini tam güneş altında 2 yıl saksıda tuttuğum için gelişmedi, çiçek vermedi.
3-4 Mor salkım yine coştu. Umarım bu yıl tırtıllar kendisini rahatsız etmezler. Arılar (galiba bombus) bayram ediyor.
5- Galiba bu yıl torunlarıma yeteri kadar çilek yedirebileceğim.
Torunun olasım geldi Osman45 abiciğim :D
Osman Bey komarı nasıl memnun ettiniz, sırrını bana da verir misiniz?
zirmühtekirdag
26-04-2012, 20:33
Emeğinizin karşılığı çok güzel görünüyor...
Sayın kiraz,
Çok önemli bir sır değil. Karadeniz gezimizde komarın gölge ve asidik toprakta yetiştiğini görünce ağaçlar.net den de öğrendiklerimle saksısını çok gölge bir yer olan limon servinin kuzey yönüne koydum. Altına da çam ibrelerini üst üste koydum. Seyreltik bir sirkeli su ile sulayınca canlandı.
Herşey gönlünüzce olsun.
Osman Bey, bahçenizi dolaştım. Ben mor rengin hastasıyım, siz de peşpeşe komarı mor salkımı eklemişsiniz, bayıldım. :)
Eşinizle, çocuklarınızla, torunlarınızla, bol meyveli, sebzeli, çiçekli günler sizinle olsun. :)
Bahçemin dün itibariyle durumu.
1-2. Güller bu yıl oldukça neşeli. Geçen yıl funguslardan birkaçtanesini kaybedince bu yıl yaz sonunda ve kış sonunda bordo bulamacı, bu hafta da kükürtleme yapınca şimdilik funguslardan kurtardım sanıyorum. Galiba kükürt böcek ve bit için de öldücü olmaktan ziyade kaçırıcı özelliği ile yararlı oluyor. Henüz bit yok güllerde.
3- Bölgemizin birçok yerinde zamanı geçmiş olmasına rağmen, bahçemin daha serin olan mikro klimasında halen güzelliğini sergileyen siyah lalelerim.
4- Bahçeme yeni katılan kırmızı katır tırnağı. Sarı, pembe ve beyaz kardeşleri de ona katılacaklar. Az emek isteyen çok yıllıklara yöneldim yaşım gereği.
5- Limon servim geçen yıl geçirdiği kar kırılmasını sanırım atlattı.
Sevgili Osman45 Komar çiçeğinin rengi harikaydı..Gerçeği de aynı o renkmidir..Mor salkım ve güllerinizin tomurcuk dolu görüntülerine bayıldım....Siyah laleler ve kirmizi katırtırnağınızın de tam mevsimi şimdi....
Ben hanımelinin o güzel görüntüsünü bekliyorum yine...harika kokusunu duyar gibiyim geçen seneki resimlerinizden.....sevgi ve saygılar efendim..:)
Bugün yine bahçemde oldukça fazla iş yaptım. Otomatik sulamalara sebzelerim için damlatmalı sulama sistemini yerleştirdim. Gittiğimiz Yalova gezimizin Karaca arberatumundan aldığım bazı çalıları yerlerine koydum. Yaprak biti için meyve ağaçları ve güllerime yapışkan bant ve tarçın uygulamasını yaptım. (ilgili başlıkta da durumu paylaştım) Yaklaşık 1 yıldır yerinde bekleyen kompostumu kum ile karıstırarak sebze ve ağaçlarımın altına serdim.
Bu yıl çok uygun giden havalar sonucu meyvelerimizde fazlası ile ürün var. Darısı sebzelerin başına.
Her şey gönlünüzce olsun.
Ben hanımelinin o güzel görüntüsünü bekliyorum yine
Sayın Berrin hanımefendinin talebi üzerine, ve ayrıca gerçekten yıldan yıla bahçe kapımızı tünel gibi kapatarak kokusu ve güzelliği ile hanımelimiz burada paylaşmayı hak ediyor.
2-3- Avustralya karadutu diye sattıkları dut ve ters dut ikinci yılında oldukça bereketli ürün verecek gibi görünüyor.
4- 7 yıllık olmasına rağmen bu güne kadar yeterli meyve vermeyen armut ağacım da bu yıl dallarını doldurdu.
5- Ayva ağacım da öyle.
Her şey çok güzel, güle güle afiyetle tüketin, hanımelilinin kokusuda mest ediyor gerçekten.
Not: armutları biraz seyrekleştirirsen daha iri ve güzel olurlar.
Teşekkürler Nail kardeşim.
Seyreltmeye çiçek iken başlamıştım. İnsektisid kullanmadığım için insektler tarafından ziyaret edilip zayıflıyanları üç günde bir kontrol edip koparıyor ve imha ediyorum. Eğer hepsi sağlam kalırsa son seyreltmeyi iki-üç gün içinde yapacağım.
Çok enteresandır, eğer dikkatli bakıp görebilirsen sol dalın kambiyum tabakası sürtünme nedeni ile yarı yarıya yok oldu. Ancak o dalda çiçek ve meyve daha yoğun. Hani derler ya ömrünün dolduğunu hisseden bitki neslinin devamı için son gayretle tohum üretmeye yönelirmiş.
Bahçemden yine birkaç fotoğrafı paylaşmak istiyorum.
1- Sebze adalarımın damlatmaları da otomatik sisteme bağlandı.
2- Torunlarımın çok sevdiği bebe havucu ve fasulyeler kardeşçe büyüyorlar.
3- Kiviler de çok çiçeklendi. Bakalım bu yıl ince mehmet işini iyi yapacak mı?
4- 50 santimetrede patates üretimini yeniden deniyorum.
5- Bahçe kapımın tarhını neredeyse tamamen kapatan hanımelinin yandan görünüşü.
Her şey gönlünüzce olsun.
redsonia
05-06-2012, 16:54
son resimdeki güzelliğe kırkbir kere maşallah....:))
Oh oh maşallah ben son çiçeği görünce diğerlerini unuttum, Osman abi allah uzun ömür versin analı babalı, nineli dedeli büyüsün.
Sana çok benziyor biliyormusun.
Not: Hepsi çiçekleri sil bu çiçeği bırak
Allah nazarlardan saklasın, kırkbirkere maşşallah mavişinize......
Sayın OSMAN45,
Bahçenizde, usta ellerin emegi,
sabır ve ilginin şöleni,
sevgi yağmurunun görkemini izleme zevkini yaşatıyorsunuz
elinize sağlık.
Mavi gözlü kınalı kuzunuz da taçlandırıyor bu güzellilikleri,
hep böyle mutluluklarla dolsun dünyanız.
Osman Ağbi,
Allah mavişinizi nazarlardan korusun, bahtı açık olsun.
Alllahımmmmmm yerim ben o mavişi güzelim benim maşallah, Allah bağışlasın çok tatlı Osman abim çookk :)
Dostların bahçemi ziyaretinden sonra gerçek çiçeğimin yerine başka bir çiçek koyacağım.
.
Gerçek çiçeğin yerini başka çiçek tutmaz ki :) Analı babalı büyüsün, nazar değmesin. O fotoğrafı görünce, meyve ağaçlarınızın güzelliğini bile unuttum.
hanımeli harıka gorunuyor
Bahçemdeki,
1. Komar(rodhedandron) bu yıl ikinci olarak çiçek tomurcuğu verdi. Umarım öncekinin aynı güzelliğini tekrar sergiler.
2. 5 adet nar ağacımdan birinde bir adet meyve oluştu. (Gerçi hepsi daha 4 yaşında.)
3. 2 dişi 1 erkek Kivimde bu yıl 40-50 adet meyve var. Hepsi çok büyüdüler ama koparıp kestiğim birinde daha tadlanma oluşmamış. Refraktometrem yanımda olmadığı için :D olgunluğunu tadarak anlayabildim. (Mine hanımın kulakları çınlasın.) Daha ne kadar büyüyecekler? İlgili bölümde soracağım.
Bir müddet bahçeleri gezemedim...Hanımeli paylaşımınıza çok çok teşekkürler....Harika açmışlar....Geç oldu ama olsun..Ben kokusunu yine aldım.... Benim de hanımellerim iki bahçemde de var ... Vazgeçemediğim sarmaşıklardandır...Ama sizin çiçeğiniz muhteşem görüntüde... Meyve ağaçlarınızda nefis görüntülerle iştah açıcı duruyorlar..
Ellerinize sağlık...Keyifli günler temennisi ile , selam ve sevgiler..:))
Osman bey, tam olgunlaşmamış kivileri 1-2 adet elmayla beraber kesekağıdına koyup ağzını kapayın, en fazla bir hafta sonra olgunlaşacaklardır. (buzdolabına koymayın) Afiyet şeker olsun :)
Orman gülleri baharda açacakları çiçek tomurcuklarını açmış çiçekleri kuruyup döküldüğünde hemen ardından oluşturmaya başlarlar. Bu yüzden çiçekleri geçer geçmez hemen dibinden budanması gerektiği söylenir ki bir sonraki yıla açacak çiçeklerinin tomurcuk oluşumları başlasın diye... Bu tomurcukların açması baharı bulacaktır.
Berrin hanımefendi,
İltifatlarınıza teşekkürler.
Sizede verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim Limon. Kivi konusunda sizinde söylediğiniz gibi yanlışlar yapmışım. Kivi konusunu tekrar okuyunca iki yanlış yapmış olduğumu anladım. Hasat zamanı Kasım ayı civarında imiş. Ancak resimde de görüldüğü gibi çok büyümüşlerdi. İkinci yanlışım da diğer meyvelerde olduğu gibi kopardığım gibi yemeğe çalışmam olmuş.
Komar konusu ise beni çok şaşırttı. Bu gonca 4-5 ay bu vaziyettemi duracak.
Her şey gönlünüzce olsun.
Bizim pazarda bir kivicimiz var, zamanı gelince 2-3 hafta sadece bahçesinden topladığı kivileri satar, henüz getirmedi. Son mahsulü topladığında kış boyunca yemek üzere sertlerinden fazlaca alırım, çünkü o lezzeti her kivide bulmak mümkün değil. Bir sepette üzerine yağmur gelmeyecek şekilde balkona koyarım. Her hafta yiyeceğimiz kadarını ya kesekağıdına ya da bir poşete 1-2 elmayla koyup ağzını bağlarım. En çok 5-6 günde elmadan salgılanan etilen gazı sayesinde tamamen olgunlaşırlar.
Evet Komarın bu goncası açmak için baharı bekleyecek. Seneye bir şey kalmadı.. :)
En çok 5-6 günde elmadan salgılanan etilen gazı sayesinde tamamen olgunlaşırlar.
Bu bilgi çok güzel bir bilgi, teşekkürler sevgili limon
Orhan Özbilgiç
14-03-2013, 08:01
Sevgili OSMAN45;
Arada bir bahçene uğra be! Bahçenede bahar gelmeye başlamıştır herhalde. ;)
Sevgili OSMAN45;
Arada bir bahçene uğra be! Bahçenede bahar gelmeye başlamıştır herhalde. ;)
Evet evet... bahar geldi siz nerdesinizzzzz;)
Bahar ve bahçeler dostlarla güzellll;)
Sayın öğretmenim Orhan bey, sevgili kardeşim cemo,
İlginize ve candan çağrılarınıza teşekkür ederim. Bugün bahçemde yaptığım bazı çalışmalarımı yazmayı düşünüyorum.
Siz saygın arkadaşlarımı saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.
Her şey gönlünüzce olsun.
Sevgili OSMAN45, yukarıdaki mesajınıza hem üzüldüğümü hem de alındığımı söylemek istiyorum.
Eğer lüzüm görür de özelime kısa da olsa ufak bir açıklama yazabilirseniz mutlu olacağım.
Bahçeme yeni diktiğim Acer Palmatum. Rengi gerçekten alev gibi.
388897
Paulovnia nın bahçe kapısından görünüşü benim hoşuma gitti. Ne dersiniz?
388898
Sebze bahçemin otomatik sulama sistemi tamamlanmak üzere. Hıyar, fasulye, roka, pazı tohumları ekildi ve kısmi korumaya alındı. Boş olan bölümlere domates, biber fideleri ekilecek.
388900
Meyve ağaçlarımın zemini yabani yetişen ballıbaba çiçekleri ile dolmuş. Onlara bir müddet dokunmamayı düşünüyorum. Sol üstte görülen bombus arılarını çekiyor sanırım.
388905
Bahçemden berrak havalarda ULUDAĞ bütün ihtişamı ile görünür.
388907
Orhan Özbilgiç
10-04-2013, 21:11
Osman Bey Kardeşim;
Durdun, durdun dört fotoğraf yükledin, hepsi birbirinden gözalıcı.
Acer harika!
Güle güle büyüt.
Pavlonya'nın en güzel zamanını yakalamışsınız.
Uludağ görüntüsü gerçekten muhteşem.;)
Sebze bahçeniz çok düzenli. Dilerim bereketlide olur.
Ellerine sağlık. Eğer bu günleri kaçırsaydınız, en azından bahçenizdeki Pavlonyadan haberimiz olmayacaktı. Uludağ'ı da her zaman böyle göremezdik her halde.
Saygı ve selamlar.
Teşekkürler Orhan kardeşim.
Ancak anlamadığım kışlık kartoplarım Nisan 2 sinde de hala pamuk kümesi gibi.
388975
Orhan Özbilgiç
10-04-2013, 22:43
Oooooo! Bunlarda muhteşem.
Gecikmesi, bahçenizin bulunduğu yerin oldukça serin bir yer olduğunu gösteriyor. Tam yazlık yani.;)
Ancak anlamadığım kışlık kartoplarım Nisan 2 sinde de hala pamuk kümesi gibi
Benim kartopları hala yeşil yorgan misali hocam:( Pamuklaşamadılar:mad:
Kıskandımmmmm sizi:))
1. Otantik olduğunu düşündüğüm bahçemde yetişmiş servi ve paulownia ağaçlarının dal ve gövdelerinden bizzat yaptığım oturma grubu. Bank ı tamamen paulownia ağacı dallarından olduğu için inanılmaz hafif. Oturma grubunu fotoğraftan yarım saat sonra tamamladım ama fotoğraflamadım. Yanında görülen asma çardağı saracak ve otururken üzümleri elimizle koparıp yiyeceğiz.
409226
2. Evimizin girişinin üstündeki sarmaşık kokulu güller bu yıl çok iriler.
409227
3. Kiviler artık 7. yaşlarını doldurduklarından verime geçtiler sanıyorum.
409230
Her şey gönlümüzce olsun.
Ellerinize sağlık, çok da güzel olmuş.
Uludağ çok güzel görünüyor. Dürbününüz var mı, biraz dikkatli bakarsanız Kuşaklıkaya'dan nasıl hızlı kaydığımı görebilirsiniz. :D :D
Ne yalan söyleyeyim, özlettiniz şimdi 4 senedir ayağıma kayak takmadım. :(
Bahçemden bazı enstanteneler.
1. Hemşehrim Kasap94 den iki yıl önce aldığım Amarillis lerden biri altı başlı çiçek açtı.(biri açacak)
417912
2-3. Deneme amaçlı 3 yıldır bekleyip çürümüş şömine odunları ile sebze adalarının birinde '' hugelkultur'' yöntemini yardım alarak uyguluyorum.
417913
417914
Geçtiğimiz hafta ve bu hafta sonu bahçemden mümkün olduğu kadar altın saatlerde aldığım enstanteneleri paylaşıyorum.
1. Yorulduğumda dinlendiğim kendi yapımım bankı bende sevmeye başladım.
434653
2. Güllerim Ağstos ayında bile güzelliklerini sürdürüyorlar.
434654
3. Erika artık 1 metre çapını bile zorluyor.
434655
4. Abelya Grandiflora da çiçeklerini arılara ve bize sunuyor.
434656
5. Kiviler baharda çok çiçekli olmalarına rağmen meyvaya az durdular.(Böylemi denirdi:o)
434657
- Ustaya bahçe malzemelerini koyacağım bir kulube yap dedim. Adam zevkliymiş:eek:
434658
- Küçük Trabzon hurma ağacım bu yıl sadece üç tane verdi. Orhan Veli nin kiraz ağacı gibi.
434659
- Sayın drhegeli nin toplantıda verdiği ağacı henüz toprakla buluşturamadım. Kendisine teşekkür ederim.
434660
- Güllerin ilk açtıklarındaki güzellikleri doyumsuz.
434661
- Bu mazı bıraksam tüm bahçeyi kaplayacak.
434662
Çok güzel bir bahçe...Emeklerinize sağlık...
Bahçeniz ne kadar hoş sayın OSMAN45. Hanımeli'si, çardağı görünen her köşesi çok güzel ve doğal görünüyor. Malzemeler için yapılan kulübe dahi çok hoş. Keyfini daha uzun yıllar sevdiklerinizle sürmenizi dilerim.
orman kedisi
16-11-2013, 15:41
sevgili ağabey, bahçenize hayranlıkla bakakaldım. bahçenizdeki tüm bitkileri sevdiğiniz, onların da sevginizi karşılıksız bırakmadığı çok belli.
Sayın sonkez ve Yağmur kardeşlerim. İltifatlarınıza teşekkürler. O kadar gençsiniz ki bu bilinçle umarım benden çok daha erken daha güzel bahçe sahibi olursunuz.
Her şey gönlünüzce olsun.
Sayın ormankedisi,
Bahçeme hoş geldiniz. Gerçekten bahçemi çok seviyorum. Bizzat ağaç, çalı, çiçek dikmek en büyük hobim. Peyzaj ve estetiğe fazla dikkat edemeden sürekli ekiyor ve dikiyorum.
Ve buradan, ağaçlar.net den hala yeni bilgiler öğreniyorum, yani ben de sizin gibi bu yaşta bile hala öğrenciyim.
Her şey gönlünce olsun.
Herşey çok güzelde, ben en çok mor salkımı ve bahçe giriş kapısını saran o hanımeliye bayıldım...
Maşaallah.
- Ustaya bahçe malzemelerini koyacağım bir kulube yap dedim.
Yok abi sen beni koy oraya :D
Şaka bir yana gerçekten güzel olmuş, güle güle kulan.
günebakan
17-11-2013, 15:54
Külübe gerçekten çok güzel olmuş işi bilen zevkli ustaların olması çok güzel:)
sındırgılı
17-11-2013, 16:15
Yok abi sen beni koy oraya :D
Şaka bir yana gerçekten güzel olmuş, güle güle kulan.
Ben de , Lilium ile beraber orada kalabilirim..
Marangoz, tek oda yali yapmis...:rolleyes:
Külübe gerçekten çok güzel olmuş işi bilen zevkli ustaların olması çok güzel:)
Sayın günebakan kardeşim,
Usta gerçekten marifetli ve evde olan boya, çatı aktarımı marangozluk vs gibi her türlü tamir tadilat işini halleder. Ancak basit bir resimle tarif ettiğim kulubede olduğu gibi her işi bazen benim hilafıma kendisinden birşeyler katarak anlaştığımız ücretin üzerini hak ve talep eder.
Herşey gönlünüzce olsun.
günebakan
18-11-2013, 08:56
Usta biraz da uyanıkmış demekki:) görüşmek üzere
ne diyeyim ya burdaki bahçelere bakmalara doyamadım özlemle fotoğraflarına bakıp iç çekiyorum... bu bahçelerden biride sizin bahçeniz çok güzel herşey bereketli olsun ürünleriniz...
Ben de , Lilium ile beraber orada kalabilirim..
Marangoz, tek oda yali yapmis...:rolleyes:
Sevgili kardeşlerim, hemşerilerim Lilium ve sındırgılı.
Eğer çok ısrar ederseniz oraya iki yatak atıp düzenletirim,içinde iki dolabı bile var:D Nasrettin hocanın türbesi gibi, pencereleri çift camlı ama çatı ile yan duvarlar arasında 5 santim havalandırma açıklığı var:p
Ancak siz yeterki gelmek isteyin, size onun yanındaki evin birçok odasından bir veya ikisini de hazırlayabilirim. Mart ayında gelirsenizde biz Lilium ile budama ve birkaç aşı yaparken, sındırgılı da dosdos katilliğine benim bahçemde de devam eder:D
Hatta lilium un torunu o sırada kırkını çıkarmış olursa benim torunumla çimlerde yuvarlanırlar:D
Her şey gönlünüzce olsun.
Sevgili OSMAN45, güzel bahçenize ne çok yenilikler yapmışsınız, bayıldım.
Sağlıkla, sevdiklerinizle tadını çıkartın inşallah.
-Sebze adalarını gübre, kompost, kum vs, vs ilave ettikçe kenarlardan taşmaya başladı. Taşan adayı teker teker düzgün olduğunu düşündüğüm kapak kalasları ile kapladım.
-Benim çileklerim de bu kadar. Bazı şanslıların aksine eve yakın yerde boş arazi mevcut değil:D
:D:D:D
Sabah sabah güldürdünüz beni hocam.
Boş araziye göleti kurdum. Dün gece yağmur yağdı, yarıya kadar dolmuş gibi su. Birazdan cıkıp kontrol edeceğim.
Kendi yaptığınız oturak var ya, ona bayıldım. Kalın fındık dallarından bende mi yapsam acaba:))
Sebze adasına ilave ettiğiniz kapak kalaslardan da olabilir. Yer geniş nasılsa bende:))
Orman işletmesinden izin almadan ekip dikiyorsun, yetmedi birde gölet yaptın, ceza yiyeceksin demez mi Atilla. Sanki tapusunu aldım. Ormana toprağı döküp perişan ettiler, ben temizliyorum, maaş bağlasın bana işletme dedim.:D
Sizin için, burada bir sebze adası oluşturayım ben. Yer bol nasılsa:)
Sevgili kardeşlerim, hemşerilerim Lilium ve sındırgılı.
Eğer çok ısrar ederseniz oraya iki yatak atıp düzenletirim,içinde iki dolabı bile var:D Nasrettin hocanın türbesi gibi, pencereleri çift camlı ama çatı ile yan duvarlar arasında 5 santim havalandırma açıklığı var:p
Ha hah aaa valla osman abi ben orada kalmasına kalırım da benim ayak kokumdan sıdırgılıyı kaybederiz. :D
Bir keresinde iki keçinin ağırında yatmıştım sabahı iki keçi mefta :D
Sındırgılı hala düşünürmü bilemiyorum. :D
Bizim bahçe de çadır kurmaya müsait... dermişim. :D
Yatağı yorganı alıp geldiğim gibi,
çadırı alır gelirim bak bilesin, çok bir şeyler de istemem, her gün yarım kuzu yerim :D
Bahçeyi bellerim, çimleri sürerim, ağaçları dipten keserim, bağı traşlarım, gülleri dipten temizlerim eh daha ne olsun :D
Nail kardeşim,
son yazdığın mesajın bana yazılmadığını sandığım için, beğendim ama cevap yazmadım. Eğer benim için de yazdıkların geçerli ise kuzular biraz irileşse de bütün bir tanesini senin için keserim:D Yeter ki sen bana yardıma gel. Hala yapılacak o kadar çok iş var ki. Damlatma boruları yerleştirilecek, kontrolları yapılacak, zararlılar ile biyoteknik mücadele için her ağacın gövdesine yapışkan bant sarılacak, ağaç gövdeleri su bazlı boya ile boyanacak, çimler havalandırılacak ve daha birçok iş.
Sındırgılı hemşehrimiz için merak etme, her Türk erkeği asker koğuşunun ayak kokusunu bilir ve tahammül eder:D Hele bizim yaştakiler.
Biraz da bahçemden birkaç fotoğraf koyayım ki, konuyu düzenlemiş olalım.
1- Bahar dalı ile erika kardeşliği
477269
2-3 Kedilerin kivi ağaçlarını tırmalamayı sevdiğini bir yerlerde okumuştum. Daha fazla zarar vermelerini istemediğim için kedi boyundaki bölgelerine boru izolasyon parçalarını sardım.
477270
477271
4- Sebze adalarımın domates ekmeyi düşündüğüm bir tanesinin üstünü hem toprak ısınsın hem de yabani otlar çıkmasın diye naylon ile örttüm. Diğer adanın yarısına ise fasulye, salatalık, kavun, karpuz tohumlarını ekip "alçak plastik tünel"de erken çimlenme ve büyüme ortamı oluşturdum.
477272
Her şey gönlümüzce olsun.
Zararlı nematodlara karşı etkili olan Fransız kadife çiçeği tohumlarını geçtiğimiz mevsim fazlasıyla toplamıştım. Bahçemin her bölgesine, gül ve ağaç diplerine, sebze adalarıma kenara köşeye serptim. Fotoğrafta görülenler artanlar ve onları haftaya yine her yere ekmeye çalışacağım. Bu çiçeği çok seviyorum.
Her şey gönlümüzce olsun.
O Tagetes tohumlari ekeceksin sonra cikacaklar umarim cuce olan cesittirler ve fazla sikisik olanlari topraktan kökleri ile sök parcalayarak bir Plastik (demir demiyorum) varile doldur, 3 gün Kadar ara ara karistirarak kapagi kapali günes Alan yerde cürümesini bekle, sonra 1e 10 sulandirarak bitkilerine (özellikle yaprak biti olan) nemedot oldugundan emin oldugun sera topraklarina ver. Faydasi bayagi cok. Unutma ki derris Pyrethrum un ana maddesi de bitkiseldir. http://archive.lib.msu.edu/DMC/Ag.%20Ext.%202007-Chelsie/PDF/e164.pdf
Bahçemden birkaç enstantene.
-Kiraz kardeşimden alınan maviş bu yıl iyice coşacak havasını veriyor.
481333
-Amaryllis yaklaşık 20 günden bu yana dilini biraz çıkarıp sanıyorum havanın ısınmasını bekliyor.
481334
-Çok sevdiğim ortancaların çelikleri bir yıldan bu yana ancak tutunabildiler.
481335
-Su deposu(4 tonluk) ve bahçe sulama sistemim. Ağaçlara, sebzelere ve çimlere ayrı hat ve programlar ile otomatik sulamayı sağlayabiliyorum. Fotoğraf için kapakları açıldı.
481336
-Ve bu yıl iyice coşmuş olan mor salkım ağacım.
481337
Birkaç foto daha.
-Clematis, hanımeli ablasının gölgesinden kısa zamanda üstüne çıkarak birlikte bize güzelliklerini sergilerler umarım.
481338
-Acer palmatum yeni yeni uyanıyor.
481339
-Komşumun ateş çalısı bahçesinin iki cephesini sarıp bize de güzel görüntüsünü sergiliyor.
481340
tarla kuşu
03-05-2014, 22:37
Harika bir bahçe. Ellerinize , yüreğinize sağlık....
Teşekkür ederim sayın hemşehri öğretmenim.
Aynı sizin yaptığınız gibi bizzat ellerimle diktiğim ağaçların büyüyüp meyvelerini verdiğini, tohumunu ektiğim bitkilerin, güzelliklerini sergilediklerini görmekten haz duyuyorum.
Sizin de bahçenizde kısa süre içinde estetik ve çiçekler ile yaptığınız peyzaj çabalarınızı yakından takip ediyorum.
Ayrıca cam ve seramik çalışmalarınızı görmeyi de isteriz.
Her şey gönlünüzce olsun.
Pırıl pırıl güneşi görünce bugün bahçeme gittim. Oldukça ağır çalıştım.
Sebze adalarımdan birinin düzenlemesini yaptım. Evin arkasındaki meyve ağaçlarımın arasındaki hatalı olarak sık diktiğim ve defne ile ıhlamur ağacımın gölgesinde kalan nar ağaçlarımdan birini tam güneş alacağı evin önündeki bölgeye taşıdım. Beni fazlası ile yordu. Sanırım bır daha yardım almadan bu tarz işlere kalkışamayacağım.
Önce 60-70 cm çapında, 40 cm derinliğinde bir çukur açtım. İçine Ağaç Aş den aldığım gübreli toprağı döküp yaydım. 5 yaşındaki ağacı ise 40-45 cm çapında bel ile köklerini keserek yerinden çikarıp açtığım çukura yerleştirip can suyu verdim.
Geçtiğimiz yıl da başka bir tanesini güneşli bölgeye taşımıştım. İlk baharda yapraklanarak canlılığını devam ettirmişti.
Her zaman merak etmişimdir. Bu tarz ağaç taşımalar ağaçlara verime ulaşmada ne kadar süre kaybettirir. Bahçıvanlık kursunda bu tip uygulamanın tam uygun şekilde yapıldığı taktirde ağaca yararı dahi olacağı söylenmişti. O zaman ceviz, badem vb gibi 10 yıl gibi uzun sürede maksimum verime ulaşan ağaçların daha sık dikilerek örneğin dallarının değmeye başladığı 5. yılda sökülüp 5 yıllık fidan elde edilmesi düşünülemez mi?
Şimdi fotolar.
Fotolar telefon ile çekildiği için çok net değil.
1-2 Nar taşıma,
529495
529496
3. geçen yıl taşınan,
529497
4. Ocak ayında ve açıkta dağ çileği. Geçen hafta biraz bakımlarını yapmıştım.
529498
5. Fuardan aldığım fıstık çamı fidelerini şimdilik korunaklı bir yerde saksılara diktim. Veren firma bu fotoları e-mail lerine istediler. Bakalım bahçede yer bulabilecekmiyiz.
529499
Bahçe çalışmalarına tatsız bir olay nedeni ile erken başladım. 13 yıl önce bizzat diktiğim 30 mavi servi ağacımın ikisi kar yükü nedeni ile devrilmişti. Onları kesip temizledim. Onun dal ve yapraklarını bahçemin ağaçlarının altına yerleştirdim.
Bir günde yetiştiremiyeceğim için ağaçlarımın bir kısmının budamasını yaptım. Birkaç gün sonra budamayı tamamlayıp bordo bulamacı yıkamasını yapacağım. Bu arada güller ve diğer çalıları da budadım.
Bahçenin yarısında kar olduğu için sadece bir güzel fotoğraf çekebildim.
Kar, bahar dalı ve erika.
Cymbelina
20-01-2015, 06:11
Sayın Osman45, bahçe sayfanızla henüz tanıştım, son derece şirin, çok hoş bir bahçeniz var.
Bahar dalını ben de çok severim. Siz hazır olarak çalı şeklinde mi satın aldınız? Çelikle çoğaltılabilir mi? Eğer çelikle kökleniyorsa, çelik almak için en uygun zaman hangi ay acaba?
Bahçeme hoş geldiniz sayın Cymbelina. Güzel iltifatınıza teşekkürler.
Bahar dalı(Chaenomeles Japonica)nı yaklaşık 10 yıl önce tüplü olarak alıp dikmiştim. 3-4 yıl önce de bahçemin diğer köşesine bundan aldığım çelikleri saplamıştım. Çeliklerden biri tuttu. Bir adet daha bahar dalı çalım var.
Sayın Mine Pakkaner in "Çelikle Üretim" başlığında da yazdığı gibi Chaenomeles Japonica dan çelik Haziran-Temmuz aylarında alınıp %0,8 lik İBA(İndole-3-Butyiric Acid) kullanılarak dikilir ise %85-90 olasılıkla tutarmiş.
Bu arada "Zarif ve üslubu şahane" yazılarınızı kaçırmamaya çalışıyorum. Esprilerle harmanladığınız yazılarınıza ara vermeyeceğinizi umuyorum.
Her şey gönlünce olsun.
Cymbelina
20-01-2015, 18:29
Çok teşekkür teşekkür ederim cevabınız ve güzel sözleriniz için:) Bahar dali için nedense hani sanki kış filan daha uygun mudur acaba diye düşünmüştüm - genel olarak uykuda oluyor ya bitkiler. Gerçi adı üstünde bahar dalı yani yakında açacağı için şu an doğru zaman değildir belki de, belirttiğiniz gibi. Sizinki şu an açmış zaten sanıyorum.
Değerli Orhan Özbilgiç hocamın leptospermumuna da benziyor biraz bahardalı, onun da çok güzel çiçekleri var.
Çeliği sorma sebebim de, eve yakın bir parkta 2 tane çalı şeklinde var, gelip geçerken (bilhassa çiçekli dönemde) "Benim olmalısın" diye sinsi bir hisse kapılıyorum;) Hatta 2 tane çiçeğini kağıt arasında kuruttum. Diğer yandan artık bu tür operasyonlardan;) uzak duruyorum. Ama vaktiniz olduğunda Bitki delileri başlığında geçen yıllarda paylaştığımız maceraları okuyabilirsiniz:) Hatta belki siz de birşeyler paylaşırsınız orada.
Birkaç bağlantı paylaşayım eski günlerden:
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/8436-156.htm#post986603
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/8436-172.htm
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/8436-173.htm
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/8436-174.htm
Bahar dali için nedense hani sanki kış filan daha uygun mudur acaba diye düşünmüştüm - genel olarak uykuda oluyor ya bitkiler.
Aramızda kalsın ama ben de eskiyi unutup bir hafta önce diğer bitkilerimle birlikte onu da budamış ve çeliklerini bahçemin kenarına köşesine saplamıştım:(
Çeliği sorma sebebim de, eve yakın bir parkta 2 tane çalı şeklinde var, gelip geçerken (bilhassa çiçekli dönemde) "Benim olmalısın" diye sinsi bir hisse kapılıyorum;)
Diğerlerinin çiçeksiz dönemlerinde onun çiçekleri insana çok güzel görünüyor, haklısınız.
Ama vaktiniz olduğunda Bitki delileri başlığında geçen yıllarda paylaştığımız maceraları okuyabilirsiniz:) Hatta belki siz de birşeyler paylaşırsınız orada.
O başlığı, sizin yazdıklarınız başta olmak üzere kaçırmamaya çalışıyorum. Bir zamanlar ben de bir deliliğimi yazmış ancak sonradan silmiştim. Cemal kardeşimden numero:D bile almıştım.
Besleme ve bahçeme alıştırma amaçlı kuş yemi aparatını doldurarak her kış ağaçlarımın dallarına asarım. Alışırlarsa erken ilkbaharda ortaya çıkan uçan, uçmayan haşereleri benim için azaltırlar diye düşünüyorum. Hayvancılık Enstitüsü Müdürü olarak tasvip edersiniz umarım:p
Her şey gönlünce olsun.
Cymbelina
25-01-2015, 18:57
Muhteşem! Çok şirin olmuş:) Hayvancık Enstitüsü Müdürü olarak tez zamanda serçelere bahçenizin koordinatlarını veriyoruz;) Üstelik haşereyle doğal mücadele ajanı olmaları ne güzel bir fikir, gerçekten hiç böyle düşünmemiştim. Kırlangıçlara da haber saldım ama onlar şu aralar biraz meşgulmüş:dilli:
Ama belki baharda (veya artık yumurtlama dönemi ne zamansa) bir köşeciğe gelip yuva yapar.
Aslında hazır mevzu açılmışken, bahçenizde kaplumbağa, kirpi, sincap vb sevimli bir dost oluyor mu arada?
Sayın Osman45, bahçe sayfanızla henüz tanıştım, son derece şirin, çok hoş bir bahçeniz var.
Bahar dalını ben de çok severim. Siz hazır olarak çalı şeklinde mi satın aldınız? Çelikle çoğaltılabilir mi? Eğer çelikle kökleniyorsa, çelik almak için en uygun zaman hangi ay acaba?
Sayın Cymbelina;
Japon ayvası çoğunlukla kök sürgünleri fazla olan bir çalıdır. En güzel çoğaltma yöntemi bu köklü dip sürgünlerini sonbaharda alarak veya en erken çiçek açtıkları için bitki uyanmadan alarak istediğiniz yere dikebilirsiniz. Tohumdan da üretmek mümkün. Ancak ben uzun yıllar meyvesinin olgunlaştığını görmedim. Bir arkadaşta olgunlaşmış. Birini bana verdi. Ancak soğuk katlama yaparak dikmedim. Dip sürgünlerinden üretmek çok kolay çünkü. Sonbaharda alınacak ökçeli çelikleri dikerek de köklenebileceğini düşünüyorum.
Ancak ben uzun yıllar meyvesinin olgunlaştığını görmedim......Dip sürgünlerinden üretmek çok kolay çünkü. Sonbaharda alınacak ökçeli çelikleri dikerek de köklenebileceğini düşünüyorum.
Katkınız için teşekkür ederim sayın Muda.
Geçtiğimiz Temmuz du sanırım. Küçücük çalının üzerinde iki adet meyvasını gördüğümde şaşırmıştım. Koparıp dolaptaki diğer tohumların yanına koydum. Yeneceğini biliyor ancak hangi dönemde yenebilecek olgunluğa eriştiğini bilmediğimden bekletmiştim. Umarım tohumları bozulmamıştır. Tohumdan yetiştirildiğinde açılım gösterip beyazdan kırmızıya renkli çiçekler verebildiğini yeni öğrendim. Şubat-Mart aylarında açan beyaz ve kırmızı bahar dalı iyi görüntü verir.
Dip sürgünleri gerçekten çok fazla oluyor. Ben de dip sürgünlerini kesip dikmiştim. Hata yaptığımı sanmıştım. Mine Pakkener hanımın listesinde çeliklerinin Haziran ayında alınacağı yazıyordu. Üst dalları kastediyordu herhalde.
Cymbelina
25-01-2015, 23:27
Yeneceğini biliyor ancak hangi dönemde yenebilecek olgunluğa eriştiğini bilmediğimden bekletmiştim.
:eek: Ha, bir de yenebiliyor muymuş???:confused:
Bir yaşıma daha girdim;) Üstelik, beyaz renk de açabiliyormuş, gir bir yaşa daha, etti 2.
2 yaş birden yaşlandım bu mesajları okuyunca:dilli::D Ama bence biz bahardalı tohumlarını yemeyelim, kuş muyuz biz? Kuşlara bırakalım. Ya da sizin gibi ileride ekmek için toplayıp muhafaza etmek en güzeli.
Sn. Muda size de teşekkürler bilgiler için. Ben önceki msjımda operasyonlardan artık uzak duruyorum demiştim ama şimdi burada Sn. Osman45 ve siz böyle bilgiler verince, böyle hafiften bir bitim kanlanır gibi olmaya başladı - daha doğrusu işte aklımı çeliyorsunuz. Şimdi Parklar ve Bahçeler Müdürlüğü beni dava ederse azmettirici olarak her ikinizi gösterebilirim:dilli: Hatta teşvik, yardım ve yataklık:dilli:
Latife tabi bunlar, tekrar teşekkürler her ikinize de.
Sayın Cymbelina,
Yazınızın 3. paragrafında sorduğunuz soruya fotoğraflı cevap verebilmek amacı ile fotoğraf arşivlerimi alt üst ederek zaman kaybettim. Aşağıda sebebini açıklayacağım.
Muhteşem! Çok şirin olmuş:) Hayvancık Enstitüsü Müdürü olarak tez zamanda serçelere bahçenizin koordinatlarını veriyoruz;
Sevimli serçeler bahçemin koordinatlarını, hatta çatımın çıkıntılı yerlerini bilip yuva yapacak kadar yakınlar bize. Ancak çok pasaklılar. Biraz temiz olsalar balkonuma bile alırım.
Kırlangıçlara da haber saldım ama onlar şu aralar biraz meşgulmüş
Ama belki baharda (veya artık yumurtlama dönemi ne zamansa) bir köşeciğe gelip yuva yapar.
Evet aynı zamanda üzüntülüler, Kışladıkları Nil kenarında bazı iki ayaklıların inanışları yüzünden birbirlerini yok ettikleri için:( Bu yüzden bu yıl biraz erken geleceklermiş:confused: Keşke evimin bir köşesi çatı altına yuva yapsalar.
Aslında hazır mevzu açılmışken, bahçenizde kaplumbağa, kirpi, sincap vb sevimli bir dost oluyor mu arada?
Evet geç yazmamın nedenine gelince. İki adet fotoğrafımı arşivimi alt üst ederek aradım ancak bulamadım. Bulamadığım fotoğraflar kirpi, cüce sivri burunlu cüce fare(Suncus etruscus)ve köstebeğin fotoları idi. Sanırım bu sevimliler ile bahçemi paylaşıyoruz. Tekrar görürsem videolarını bile çekerim. Köstebek ve kirpiyi çok rahatsız etmemeye çalışıyorum. Her üçü de bahçeme fazlası ile yararlı diye düşünüyorum. Sadece soğanlı bitkilerimin olduğu bölgeyi köstebeğin yaklaşmaması amacıyla bazen ters lale bazen kuru köpek kakası koyarak koruyorum.
Hatta süs havuzumuzun olduğu yıllarda kurbağa, tospağa ve yılanımız bile vardı. Çeşitli kuşlar ve sadece seslerini duyduğumuz çakalları da eklemeliyim.
Bir yılan anımı anlatayım. Eşimle bahçemizi biraz yukardan izlerken birdenbire havuzdan bir büyük, gerçekten büyük kurbağa çimlerin arasına sıçradı. Dikkatle bakınca kurbağanın yaklaşık bir metre arkasında en fazla 40-50 santimetre boyunda yavru olduğunu sandığımız bir yılan gördük. Kurbağa sanki yılanla oyun oynar gibi 10-20 santimetre yaklaştığında defalarca tekrar siçrayıp havuzun etrafında dönerek tekrar havuza daldı. Biz kahkahalarla izledik çünkü o yılanın o kurbağayı yakalayıp yutması gerçekten imkansızdı.
Her şey gönlünce olsun.
Cymbelina
27-01-2015, 19:58
Sayın Cymbelina,
Yazınızın 3. paragrafında sorduğunuz soruya fotoğraflı cevap verebilmek amacı ile fotoğraf arşivlerimi alt üst ederek zaman kaybettim. Aşağıda sebebini açıklayacağım.
Evet geç yazmamın nedenine gelince. İki adet fotoğrafımı arşivimi alt üst ederek aradım ancak bulamadım.
Sadece soğanlı bitkilerimin olduğu bölgeyi köstebeğin yaklaşmaması amacıyla bazen ters lale bazen kuru köpek kakası koyarak koruyorum.
Hatta süs havuzumuzun olduğu yıllarda kurbağa, tospağa ve yılanımız bile vardı. Çeşitli kuşlar ve sadece seslerini duyduğumuz çakalları da eklemeliyim.
Sayın Osman45, estağfurullah ne demek geç kalmak, hiç öyle düşünmeyin lütfen. Onca zahmete girmişsiniz, ne kadar ince düşüncelisiniz, çok teşekkür ederim.;)
Bendeniz " forumda çoklu alıntı yapma" adlı sanatı:p henüz icra edemediğimden tek alıntı ile idare ediyorum, koyu renkle işaretlemek imdadıma koşuyor bu durumda.
Ters lalenin (ve diğerinin) köstebekleri uzaklaştırıcı etkisini bilmiyordum:eek:, sizden öğrenmiş oldum, hiç aklıma gelmezdi, teşekkürler.
Kendi adıma konuşmam gerekirse, (kurbağa, fare ve yılanı ne yazık ki es geçerek) bahçenizdeki sevimli misafirlerinizin fotoğraf ve videolarını merakla bekliyor olacağım - ama siz bana bakmayın elbette, hepsini paylaşın. Selamlar.
sayın osman bey bahçenizi gezdim çok güzeldi hayırlı olsun ...
Çok ihmal ettiğim bahçemin çimenli tarafını bir yabani bitki işgal etmiş. Biraz araştırdığımda tanıyamadığım bitkinin Karahindibağ olduğunu öğrenince sökmek ve ortadan kaldırmaktan vazgeçtim. Küçük Torunum tohumlarını üflemekten çok hoşlanıyor.
En nihayet mi demeli yoksa şükürler olsun mu karar veremedim..... bahçenize uğramış hatta fotoğraf bile paylaşmışsınız, çok mutlu oldum. ;)
Ne deseniz haklısınız sayın moderatörüm. Burayı çok ihmal ettim. Ancak telefon ile birden fazla fotoğraf yükleyemiyorum.
Aynı zamanda bir yenilik ve değişiklik olmayınca her yıl aynı ağaç/çiçekleri çeşitli yönlerden çekip buraya almanın gerekli olmadığını düşünmeye başladım. Sanırım aşağıdakiler öyle değil.
Henüz üç yaşında oldukça fazla ürün veren Trabzon hurması.
Limon servim artık kadraja dahi sığmıyor.
Fıstık çamı(pinus pinea) okadar çabuk büyüdü ki.
Kapıdağ daki yazlığımızda çocukluk ve gençliğimin fıstık çamının azametini hiç unutamam.
Benim de hurmalarım güzel, inşallah dökmez.
Fıstık çamı geç büyür ama çok da güzel bir ağaçtır. Emirgân'da Hayat Bahçesi'deki fıstık çamlarını muhyeşemdi şimdi ne o bahçe ne de fıstık çamları kaldı, beton binalar yükseldi yerlerinde.
Geçen Aralık ayında torunlarım için Migros dan aldığım yılbaşı ağacını bahçeme getirip saksısı ile muhafaza ettim. Sanırım bu yılda süslemek için evlerine isteyecekler. Bakalım nasıl taşıyacağız.
Dün ve önceki gün bahçemde idim. Yine kış hamlığının üzerine çok yorucu işler yaptım. Gitmişken beni sevindiren birkaç konuyu paylaşmak istedim. Ve fotoğrafladım.
1-2014 kışında donup kurumuş olan Avustralya kara dutum geçen mevsimde alttan sürgün vermiş ve kökünün ölmediğini göstermişti. Bu yıl tam büyümüş ve meyve tutmaya bile başlamış. Diğer dutlar hala tomurcukta.
2-Yine 2014 Aralığında taşıdığım ikinci nar ağacımın da uyanmaya başlamasına sevindim. Soğuk tarafta kalan nar ağaçları henüz uyanmadı.
Taşıma esnasında sorduğum soruyu kopyalayıp tekrar sormak istiyorum.
Her zaman merak etmişimdir. Bu tarz ağaç taşımalar ağaçlara verime ulaşmada ne kadar süre kaybettirir. Bahçıvanlık kursunda bu tip uygulamanın tam uygun şekilde yapıldığı taktirde ağaca yararı dahi olacağı söylenmişti. O zaman ceviz, badem vb gibi 10 yıl gibi uzun sürede maksimum verime ulaşan ağaçların daha sık dikilerek örneğin dallarının değmeye başladığı 5. yılda sökülüp 5 yıllık fidan elde edilmesi düşünülemez mi?
3-Geçmiş yıllarda tam açılmışını paylaştığım mor salkımının yarı açılmış hali daha hoşuma gitti.
4-Çilekler bu yıl çok canlı. Hayırlısı.
Elma iç kurdu tuzağı olduğunu yazan bir arkadaşın bahçesinde uyguladığı bir sistemi bahçeme modifiye ederek bir düzenek kurdum. Alaca karanlıkta faal olduğunu bildiğim elma iç kurdu(CYDİA POMONELLA) erginlerini yakalamaktı amacım.
Düzeneği ise, bir zaman ayarlayıcıya bağlı 100 watt lık bir ampulü her gün saat 19 ile 22 arasında yanacak şekilde ayarladım. 19 sıralarında hiç kelebek yoktu. Bu görünenler sanırım daha sonra geldi.
Zoolog veya Entomolog arkadaşlar belki bu kelebeklerin elma iç kurdunun erginleri olup olmadığını söylerler.
Günaydın arkadaşlar.
Meyve ağaçlarındaki Periodicity (periodisite) olayını çok bariz bu yıl yaşadım. Geçtiğimiz yıl yok yılı olan elma, armut, ayva, nar ve eriklerin bu yıl var yılı, trabzon hurması ve kirazın yok yılı olduğuna şahit oldum.
1.Nar lar özellikle sanki süs narı imişçesine çok fazla çiçek verdiler. Tecrübeli arkadaşlara ilgili bölümde tekrar soracağım. Acaba çiçekleri mi, meyve oluşumundan sonra mı seyreltme yapmalıyım?
2. Büyük ihtimalle Güler atlasları ile birlikte sahip olduğum (Schlumbergera) yılbaşı çiçeğim. (nasıl yılbaşı çiçeği ise. Tarih 1Haziran:p).
Ağaçlar net senei devriyesinde sayın Nomad ve Kelebek çalısı nın hediyeleri henüz minik saksılarındalar.
3. Yine Ağaçlar net in 12. doğum günü kutlamasında bir arkadaşın ısrarla verdiği calla soğanını birkaç gün küçük bir saksıda bekletip, 10 gün önce de bahçemin gölge bir yerine gömmüştüm. O kadar güzel bir renkle yaprak vermesi hem şaşırttı hem memnun etti.
4. Güler hanım ise aynı gün bir saksıyı elime tutuşturup, "bahçede çok iyi görünür demişti. Haklıymış.
Yanındaki minik saksılarda ise Zafer İnandıklı kardeşimin manolya fideleri. Yeterki büyüsünler. Bahçemde mutlaka yerlerini alırlar.
(Fotolar niye yattı anlamadım
Bol bol çiçeklenen arkadaş yılbaşı çiçeği (schlumbergera) değil, paskalya kaktüsü (rhipsalidopsis) yani tam zamanında çiçeklenmiş ;)
Bol bol çiçeklenen arkadaş yılbaşı çiçeği (schlumbergera) değil, paskalya kaktüsü (rhipsalidopsis) yani tam zamanında çiçeklenmiş ;)
Teşekkürler sayın A-NOMAD. Bugün yeni bir şey daha öğrendim. Tekrar teşekkür.
Dun gittiğim bahçemden daha öncekilerden farklı olduğunu düşündüğüm bazı fotolari paylaşıyorum.
1-Clematis hastalığına:D tutulmadim ancak hanımeli ablasının gölgesinde ve üstünde güzel bir görüntü olacak sanırım.
2-Acer imin rengini en çok bugünlerde seviyorum. Sıcaklardan ve mantardan çok fazla etkileniyor.
3-Avustralya karadutumun gövdesi 2 sene önce kurumustu. Geçen sene iki gövdeli olarak tekrar sürdü. Kış ona pantalon giydirip ayaklarını sıcak tuttum. Kemerini üstünde unutmuşum:D.
1.Bahçemde çalışırken Sayın Malina nın eseri, mükemmel kullanışlı, hakiki kuzu derisinden yaptığı bahçe aletleri için taşıma kılıfını kullandım. Hikayesi uzun ama izin almadan paylaşmak uygun olmaz. Tekrar teşekkürler sayın Malina.
2. Ağaçlar net den öğrendiğim bu uygulama sanırım çok yararlı ve etkili oldu. Önce yapışkan bandı yapışkan tarafı dışarıda olacak şekilde tüm ağaçlarımın bel seviyesindeki gövdesine sarıyorum. 10 gün sonra yapışkanlığı kalmayınca sadece bandın üzerine gres yağı sürüyorum. O zaman karıncalar bitlere ulaşamıyor ve korumasız kalıyor. Bu yıl yaprak biti yok denecek kadar az.
Fotodaki yaklaşık15 yaşındaki ıhlamur um çok yayıldı ancak çiçek vermiyor. Aşı ya da uyutma:mad:
3. Avustralya kara dutu gerçekten çok lezzetli. Bahçemde 2 beyaz, 2 kara, bir ters ve Avustralya olmak üzere 6 dut var. Becerebilsem beyaz ve kara dutlara Avustralya kara dutu aşılayacağım. Çok güçlü gelişiyorlar.
Her şey gönlümüzce olsun.
1-Sayın kardeşim Zafer İnandıklı nın hediyesi Manolya fidelerinin birini toprakla buluşturdum. Daha çok küçük ve gelişimi yavaş. 10-15 yıl içinde çiçek veren bir ağaç haline gelirmiş. Yaşımız başımız kaç, o güzel çiçekleri görmek için bekleriz ne olmuş:D
2- Bu cins kirazı piyasada hiç görmedim. Sanırım sarı kiraz değil, tam kırmızı da değil. Henüz daha tam olmadı sanırım. Kuşlar hala paylaşıma başlamamışlar:) Olgunluğu bizden daha iyi anlıyorlar.
Bahçemi, özellikle sebze bölümünü birkaç nedenden bu yıl nadasa bıraktım. Sebze adalarım dan birini üzerini kaplayan çilek fideleri ile bakım yapmadan sadece sulamakla yetineceğim. Üzerine düştükçe hastalanıp nazlanıyorlar(ya da ben bakamıyorum) gibime geliyor;)
Ağaç bölümünde budama, bordo bulamacı ve iki başka çeşit fungusid ile ilaçlayıp her yıl yaptığım gibi yaprak biti için gövdelerine yapışkan bant sardım. Geçen yıl mumya fungusundan epey rahatsız olmuşlardı.
Aynı zamanda bakla zınnı için orman idaresinin yaptığına benzer mavi renkli, su dolu bir damacana üstünde iki konili bir aparat yaptım. Önceki yıllarda su dolu mavi leğenleri yerde bıraktım, ağaç dallarına yine su dolu damacana üstüne basit mavi levhalar yerleştirip astım. Leğenlerde hiç bakla zınnı görmezken astıklarımda çok fazla olduğunu gördüm.
Yedi yil önce, Ağaç AŞ deki bir kardeşim tutacağına hiç inanmadığım, çok az kökü olan küçük bir fidan vermişti. Hatta inanmadığım için birkaç gün sarılı vaziyette bekletip sonunda uygun olmayan bir yere diktim. Diktikten sonraki 1-2 yıl hiç dikkatimi çekmedi. Meğer kendileri Beyaz Çiçekli Erguvan mış.
Çok güzelmiş, çekirdeksiz nar fidesi ile takas yapabilirim bir iki çeliği. :D
Bir hafta önce çiçekçide görünce iki tane erguvan alıp dikmiştim. Beyaz da olursa çok güzel olur diyordum. Bir tek Çanakkale'de yol boyunca dikilmiş bir kısım beyaz erguvanlar görmüştüm. Satıldığını henüz görmedim. Ben de istediğiniz bir tür ile takas yapabilirim. Dip sürgünleri genelde çok oluyor. Çıkan sürgün olursa ikinci sıraya geçeyim.
Çok mutluyum. İki büyük paylaşımcı, Güler hanım ve sayın Muda bana takas teklif ederlerse hayır denebilir mi,? Tabii ki yapabiliriz..
Güler hanım, zaten sizden daha önce de talep ettiğim, çekirdeksiz nar, ıhlamur nasi armudu celiklerini Temmuz, Ağustos aylarında göz aşısı yapmak üzere alabilirim. Ancak bilirim siz bir isteyene on gonderirsiniz. Lütfen gondermeyin. Lilium un daha önce de söylediği gibi bahçem doldu.
Sayın Muda. Size de memnuniyetle çelik veya dip sürgünü gönderebilirim. Ancak siz pratik işlemler konusunda benden daha tecrubelisiniz. Dip sürgünün nasıl ve ne zaman alındığını bildirirseniz hemen alıp gönderirim.
Her şey gönlünüzce olsun.
Günaydın, ne iyi oldu da hatırlattın benim aklımda sadece çekirdeksiz nar çeliği kalmış. Lütfen çelik almam gerektiği zaman bana hatırlat ki o gün hazırlayıp ertesi günü kargoya vereyim. Öyle yoğun oluyorum ki unutuyorum.
Bu arada evvelce gönderdiğim üzüm çelikleri ne alemde?
Bahçeyi nadasa bıraktığım gibi burayı da ihmal etmişim. Hem de sayın moderatörüme cevapta iki ay gecikmişim. Özür Güler hanım.
Daha önce gönderdiğiniz üzüm çeliklerinden ancak biri tuttu ama buranın soğuğuna hala alışamadı. Umarım birkaç sene sonra üzüm vermeye başlar. Sayın Muda"nın Eskişehir"de verdiği üzüm çeliklerinin çoğu da tuttu ve halâ çelik saksılarında kökleniyorlar. Bir türlü korunaklı ılık bir yer bulamıyorum.
Sayın Muda"nın yazdığından buyana beyaz erguvanın dip sürgünlerini takip ediyorum ancak hiç göremedim. Fotoğrafta görülen tohumların olgunlaşmasını bekliyorum. Olgunlaşınca, çelikleri ile birlikte her ikinize göndermeyi düşünüyorum.
Sayın Osman45;
Güler hanım gerçekten büyük bir paylaşımcı. Çok olmasa da arada gidebildiğimiz zaman biz de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Yazılarınız beni de çok mutlu etti.
Bu yıl ben yol kenarına iki tane erguvan diktiğimi yazmıştım. . Hemen dip sürgünleri çıkardılar. Sizdeki belki çekirdekten çıkmış olduğu için dip sürgünü vermiyor olabilir. Çelik gönderme işini tohumların tam olarak olgunlaştığı ve aşı yapılabilecek ilkbahar aylarında yapabilirseniz en azından birini veya ikisini birden aşılamaya çalışırım. Fidanlar çok büyük olmasa da muhtemelen aşı yapılabilir. Bir tane bile olsa tutsa yeter.
Erguvan sanırım çelik ile çoğalması biraz zor. Aslında havai köklendirme yapılabilse daha rahat olur gibi.
http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/402.htm
Üzüm çeliklerini aslında toprakla buluşturabilseniz çok iyi olurdu. Oldukça fazla zaman geçti. Komşum direk toprağa diktiklerinden üçüncü yılında üzüm almaya başladı. Yaptığı tek şey yılda iki üç defa belliyor. Bulabildiği kadar hayvan gübresini ilkbaharda veya sonbaharda toprağa yayıyor. Arada taşıma su ile dikmiş olduğu fidan ve asmaları suluyor. Nerede ise ölmek üzere olan asmaları şimdi rüzgardan kırılmasınlar diye iki sefer kendi kontrollü buduyor.Siz sonbaharda yaprakları döküldükten sonra onları kalıcı yerlerine dikin isterseniz. Bende sayın priadan gelen çelikleri torbaya kaybolmasınlar diye diktim. Hemen hepsi tutmasına rağmen bir kaç tanesi toprağa gömdüğüm halde öldüler. Şu an kalanlar çok küçükler. Unutmaz isem ben de onları daha büyük yere geçireyim. Sn. hoşsedadan gelen çelikleri balkona saksı içine dikmiştim. Onlardan da kayıplarım oldu. Onlar daha büyük yerde oldukları için daha güzel geliştiler. Direk toprağa dikip damlama sulama borusu ile suladıklarımın çoğunluğu ise çok güzel geliştiler.
Benden gelen asmaların soğuklardan yana sıkıntıları olmaz. Geldikleri yer 1250-1280 rakımda. . Ancak diktiğiniz yer çok rüzgarlı veya ağustos 15'ten sonra sulanan bir yer ise büyümeye devam ettiği için kendisini kışa hazırlayamayıp kış soğuklarında donabiliyorlar. Bende red globe aşıladığımız bir asma anacı altı çok kuvvetli olduğu için büyümeye devam ediyor. Kışın da bu nedenle dalların üst kısımları donup ölüyor. Bir arkadaşımda bulunan kestane de aynı şekilde idi. Suyu kesti. Sorun çözüldü. Geçen yıl benden aldığı kestane çeliği ile aşıladı. Bu yıl muhtemelen meyve verecek. Çok güzel gelişiyor.
Sayın Muda'nın hediyesi Afyon acı soğanını ( 1 derecede bile çimlenme özelliği nedeniyle) ve elimdeki maydanozu toprakla buluşturdum. Hazırladığım çimlenme ortamlarını güneşli bir yerde sıcak ve az ışıklı olup çabuk çimlensinler diye ince siyah naylon ile kapladım. Diğer bölümde daha önce ektiğim küçük turp var.
Sayın Muda'nın gönderdiği bir dolu çeliği geldiğinin ertesi günü bahçemin korunaklı bölgesindeki köklendirme saksılarına yerleştirdim. Sanırım hava değişimine burada daha iyi adapte olurlar. Bu hafta uygun gördüğüm gerçek yerlerine dikeceğim.
İlk foto'daki iki sukulent olduğunu düşündüğüm (ki sukulent konusunda cahilliğimi itiraf etmeliyim) çiçeklerin durumlarını sayın Muda ya sormak isterim.
Yerleri uygun mudur?
İkinci foto'daki yine sayın Muda' dan gelen soğan tohumlarının şaşırtma zamanı gelmek üzere. Üç yıldan buyana elimde olan Maydanoz tohumları da aynı.
Üçüncü foto'daki L şeklindeki üç çeliği (Goji Berry ye benzettim) yine Muda ya sormak isterim. Cevaba göre yerlerini belirleyeceğim.
Sayın Muda'nın gönderdiği bir dolu çeliği geldiğinin ertesi günü bahçemin korunaklı bölgesindeki köklendirme saksılarına yerleştirdim. Sanırım hava değişimine burada daha iyi adapte olurlar. Bu hafta uygun gördüğüm gerçek yerlerine dikeceğim.
İlk foto'daki iki sukulent olduğunu düşündüğüm (ki sukulent konusunda cahilliğimi itiraf etmeliyim) çiçeklerin durumlarını sayın Muda ya sormak isterim.
Yerleri uygun mudur?
İkinci foto'daki yine sayın Muda' dan gelen soğan tohumlarının şaşırtma zamanı gelmek üzere. Üç yıldan buyana elimde olan Maydanoz tohumları da aynı.
Üçüncü foto'daki L şeklindeki üç çeliği (Goji Berry ye benzettim) yine Muda ya sormak isterim. Cevaba göre yerlerini belirleyeceğim.
Sn. OSMAN45;
Gelen fideleri direk kalıcı yerlerine dikseydiniz daha iyi olurdu sanırım. Merak etmeyin. Onlar 6 aydan fazla kışa 3 ay yaza dayanıklılar.
1280 metre rakımdan geliyorlar.
Normalde daha fazla geliyorlardı. Gecikince aceleden onlar geldiler.
Sukulent olanlar
http://www.agaclar.net/forum/1209891-post16.htm
http://www.agaclar.net/forum/1548580-post47.htm
Diğer sukulentlere göre daha fazla su istiyorlar. iyi ve suyu fazla olan toprakta çok güzel oldular. Ana sayfaya tıklarsanız ilk hallerini de görürsünüz.
Üçüncü foto'daki L şeklindeki üç çeliği (Goji Berry ye benzettim) Onlar köklü olan gojiler. Ancak ben meyvesini tam olarak göremedim. Büyük diye geldikleri halde minik birşeyler oldu. Tabi çiçeklenme zamanı nedense sonbahara yakın olunca da olabilir.
Köksüz olanlar ise başka bir gojiden. Onun hiç meyvesini göremedim. Gelişme durumu çok iyi. Bu yıl görebiliriz belki. Diğerinden iyi olabilir.
Soğanlar şaşırtmaya ne tepki verir bilmiyorum. Daha çok yerinden oynatmadan toprağa aktarabilirseniz belki daha iyi olur.
Sayın Muda,
İyi ki aceleyle bu kadar göndermişsiniz:) Bahçemde küçük bir tohum için bile yer bulamıyorum. Tekrar teşekkürler.
O saksı sedumlar için uygun mudur? Eşimin önem verdiği çimlerin (artık çim denebilir mi bilmem) uygun bir yanına koyabilirim herhalde.
Goji'leri sebze bölümünün bir yanına koyacağım. Gelecek senelerde sebze yetiştirmeyi azaltmayı düşünüyorum.
Nerde gördüğümü hatırlamasam da ve sarımsakları birkaç yıl aynı metod ile yaptığım için seyreltme yaptıklarımı şaşırttım. Diğerleri yerlerinde duruyor. Onları altlarına perlit ve toprak ilave ederek aynı uzun saksıda büyütmek istiyorum.
Selamlarımla.
Paylaşımdan gelen ve çimlenmiş tohumları, fide olarak aldıklarımla karıştırınca işte böyle oluyor. Sebze adalarıma, geçen sene uyguladığım nadas nedeniyle o kadar çok tohum ve fide ektim ki hepsi birbirine girdi. Bahçeme gidemediğim zamanlarda başka eller işe karışınca yaptığım etiketler bile etrafa dağılmış.
Neyse, biraz verim alayım da o zaman neyin ne olduğunu anlarız.
1.2 Çeri domatlar kızarmaya bile başlamış. Torunlarıma biraz da olsa topladım.Çok sulama yapılan bölümler aşırı uzamış ve az sulama yapılan bölümler ise çiçeğe, meyveye durmuş. Boyları ise neredeyse 2 metreye ulaşmış. Salkımların ilk sıraları kızarmış ancak uç taraftakiler halen yeşil-sarı.
Kimin yazdığını şimdi hatırlamıyorum ama dalında kızarmayanların kokusunun olmayabileceğini söylemiş. Bu konu hakkında bilenlerin paylaşımına memnun olurum.
3. Meyve sinekleri için yazılmış bilimsel ve yarı bilimsel makalelerde feromonlu sarı renkli kapta, elma sirkesi ve şeker çözeltisinin kullanılarak biolojik mücadelede iyi neticeler alındığını okumuştum.
Litrelik bir plastik şişe içine elma sirkesi ve balın(evde feromon ve şeker yok) üzerini yarı yarıya su koydum. Şişenin üst bölümlerine 3mm lik matkapla 10-15 delik açtım. Şişenin üzerini de sprey sarı boya püskürttüm. 3 gün sonra durum bu. Ölen yüzlerce sinek şişenin dibine batmış.
Umarım sadece meyve sineklerini yakalamış, yararlı sinekleri yok etmemişimdir.
Değerli büyüğüm, çeri domatesleri fotoşopla birbirine mi eklediniz, yoksa tek tek elle yapıştırdınız mı, hiç boş yok maşallah, hastalık yok, sararma yok, bu kadar da olur mu canım, herhalde geçmiş yıllardan kalan resim bu...
En çok özendiğim ve dört gözle gelişmelerini beklediğim domateslerim mantar olup ta ilaca rağmen kötüleşmeye devam edince milletin domateslerine sarıcam böyle, kusura bakmayın gari, yapacak bi şey yok, bu sene idare edin
Sayın doktor(TCM),
Diğer arkadaşlara da yazdığınız gibi bir latife ile benim bahçemi de ziyaret etmenizden memnun oldum. Her zaman beklerim.
Gördükleriniz, büyük bir fotonun parçalarıdır. Doğal olarak en uygun yerleri seçilerek paylaşıldı.
Gerçekten de bu yıl birçok üretici fungus dan çok şikayetçi. Bahçemde de bu yıl mumya fungusundan çok etkilendi. Halbuki son ve ilk baharlarda bordo bulamacını hiç ihmal etmem. Ayrıca Bayer ürünü Luna'yı da iki defa uygulamama rağmen tam söküp atamadım. Bir bahçeye yerleşen fungusu oradan söküp atmak hiç kolay değil. Biraz bakımsız kalan komşu bahçelerin akşam üzeri bol sulama yapmaları işi zorlaştırıyor sanırım.
Sayın TCM, siz benden daha iyi bilirsiniz ancak bahçenizin yağmurlar da göllenme yaptığını yazdığınızı okumuştum. Yağmuru ve nemi hep yüksek olan İngiltere nin bulduğu yükseltilmiş sebze adalarını yaparak göllenme ve aşırı nemli topraktan kurtulmak iyi olabilir mi acaba?
Her şey gönlünüzce olsun.
...Bir bahçeye yerleşen fungusu oradan söküp atmak hiç kolay değil...
Sanırım haklısınız, seneye koruma amaçlı kükürt - bakır - oksijenli su dönüşümlü uygulamalı.
Bu arada damlama sulamaya geçtiğimiz için bahçede su göllenmesi olmuyor ancak göle yakın olduğumuz için nem, sabah çiyi eksik olmuyor, tabi bunlar da mantar etkeni maalesef..
Torunlarım ile gittiğimiz bahçemizin durumunu geçen haftadan bu yana fırsat bulup yazamamıştım. 3 gün kaldığımız bahçeli evimizde yağmur bize fırsat vermedi ama bitkilerim durumdan çok hoşnuttular. Geçen yıl nadasa bırakmanın neticelerini iyi şekilde alıyorum.
1-Sayın Zekoş un paylaştığı sırık taze fasulyeler 25 cm nin üzerinde büyümüşler.
2- Sayın telato nun paylaştığı İtalyan kabağı yerden 2 metre yükseğe tırmanmış. Çok güçlü dal oluşturarak kendini sağlama almış ama bende onun daha büyümesi için file ile destekledim.
3- Beyaz erguvan yine çok fazla tohum oluşturmuş. Bu ağacı seviyorum.
4-Meyve sineği için daha önce yaptığım çözeltiye bu defa üzüm sirkesi-beyaz şeker koydum. Ancak sinekler bile ağızlarının tadını biliyormuş. Ballı elma sirkeli çözeltiyi tercih ettikleri çok bariz.
5-Elma ağacımı hiç seyreltme yapmadım. Üzerlerinde neredeyse hiç meyve sineği vuruğu görmedim.
Oooo maşallahları var, afiyet olsun.
1- Bir önceki mesajımda fotosu bulunan ve Telato dan gelen İtalyan kabağı 14.07 tarihinde 2-3 kg kadardı. 21.07 tarihinde aşağıdaki fotoda görüldüğü gibi7-8 kg kadar büyüyünce sağlamca desteğe aldım. 01.08 tarihinde artık 20 kg lara yaklaşmaya başladı. Ağırlığı ile bağlandığı desteği de eğerek 1.5 metre yüksekliğe inmiş. Birkaç sülüğünü kopararak biraz daha aşağıya alıp altına iki büyük kovayı üst üste koyarak tam destek sağladım. Sapları yeşil ve kendisi canlı görünüyor. Merak ediyorum daha ne kadar büyüyecek.
Ancak sayın telato nun paylaştığı foto ya hem renk hemde şekil olarak henüz benzemiyor. Umarım büyüyünce benzemeye başlar.
2- Sayın zekoş un fasulyeleri 30 santimin üzerine çıkacak galiba.
3- Güler hanımınkiler kadar olmasa da güller Temmuzun sonunda güzelliklerini sergilemeye devam ediyor..
İtalyan kabaklarım 3 oldu. Bahçemde ilk defa kabak üretiyorum. Galiba da en kalitelisi ile başladım. Telato'ya ve bahçeden'e tekrar teşekkürler. Umarım son iki küçüğü de büyüterek hasat edebilirim.
İlk olanın büyümesi artık durdu. Sapı gittikçe kuruyor. Zaten yeter 30-40 kilolara çıkarsa bu yaşta nasıl başa çıkabilirim.
Kabuğunu nasıl soyacaksınız bakalım :) Kıl testere gerekebilir.
Kabuğunu nasıl soyacaksınız bakalım :) Kıl testere gerekebilir.
Üçüncü haftadaki büyüme durumuna bakınca Teleskopik ağaç budama testeremi temizlemeye başlamıştım:D. Ancak şimdi fikrimi değiştirdim. Çekirdeklerini aldıktan sonra torunlarıma vereceğim. İki senedir cadılar bayramı kabağı yaparak tecrübe edindiler. Onlardan aldıktan sonra da bahçe evimin kapısındaki ışığa-harekete duyarlı ampulü onun içine koymayı düşünüyorum. Sizin oradaki illegal misafirler gibileri biraz şaşırtır umarım:D
Her şey gönlünce olsun.
Ben de mi kabağın birini öyle yapsam ki...Geçen hafta da bisikleti bahçeden alıp binip çarşıya bırakıvermişler, hanım bugün tesadüfen bulmuş :) Bi Chucky bebeğin zamanı geldi artık.
Daha önce dördüncü ayda çiçekli, yedinci ayda tohumlu fotoğraflarını paylaştığım beyaz erguvan bugünlerde yine ve yeni çiçek açtı. Şaşırdı mı yoksa kendi rutin özelliği mi anlayamadım.
Dutlubahçe
19-09-2019, 10:54
Daha önce dördüncü ayda çiçekli, yedinci ayda tohumlu fotoğraflarını paylaştığım beyaz erguvan bugünlerde yine ve yeni çiçek açtı. Şaşırdı mı yoksa kendi rutin özelliği mi anlayamadım.
Dün yürüyüş yaparken gördüm, bizim site bahçesindeki mor erguvanlarda da hafif bir çiçeklenme vardı.
Bir arkadaşta bulunan normal erguvanlar da her yıl nerede ise sonbaharda da çiçek açıyor. Bahar ayları kadar çok olmasa da oldukça üzerinde çiçek oluyor. Sanırım normal bir durum.
Teşekkürler sayın Dutlubahçe ve sayın Muda. Bugün yeni birşey daha öğrendim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.