PDA

View Full Version : Güneş Enerjisi ile Topraksız Tarım Projesi




haylaz7
30-06-2011, 22:01
Merhaba arkadaşlar uzun zamandır araştırma yapıyorum ve finale yaklaşmak üzereyim. Öncelikle konu başlığını açıklayayım isterseniz. Şimdiye kadar incelediğim sistemlerde elektrik kullanılmış fakat şehir şebekesi. Ben bunu biraz abartacağım bir çok kişiye göre belki ama elimdeki kurulu sistemide değerlendirmek istiyorum.

Elimde 10W'lık Solar Panel (Güneş paneli) mevcut.
Araştırmalarıma göre bana en uygun durgun su kültürü.
Akvaryumlar için hava pompası mevcut onuda sisteme dahil edeceğim. 2 **** 2,5 W değerindedir.

Günlük ortalama 5Saat güneş görse panelim : 50W enerji elde ederim. Akvaryum pompasınıda 3 dak. durdursam 1 dak. çalıştırsam sanırım yeterlidir. buda 24/4 = 6 saat çalışacak. Günde max. enerji harcaması 6*2,5=15W 'tır. Yani temiz enerji ile pompayı çalıştırmış olacağım.

Şuan ihtiyacım olan tek şey invertör devresi fiyatları 70TL den başlıyor fakat ben kendim yapmak istiyorum o yüzden işler biraz uzadı malesef... Çünkü alacağım invertör 200W min. Degerindeler. Bense 3-5Watlık bir invertör yapacağım.

Daha sonra nasıl bir sistem kurarım bilmiyorum fakat en uygunu ile sistemi hayata geçirmeyi planlıyorum ***.

Çilek üretimi yapmak istiyorum tam olarak ismi nedir bilmiyorum fakat burada yedi veren dedikleri türü yapacağım. Sistem tamamlandıktan sonra fotolar vs. yayınlayacağım.

Bir sorunum var EC bunuda Kudret Tezel beyle iletişime geçip tedarik etmek istiyorum.Birde sorum olacak ahır gübresinin içindeki mineraller şimdi ye kadar yaptığım araştırmaya göre uygun ahır gübresi kullanarak EC elde etmek daha mantıklı ve doğal değilmidir?




teomanture
01-07-2011, 15:20
sayın haylaz7
umarım başarılı olursunuz. yapacağınız çalışmayı açıkcası çok merak ediyorum.

akinselcuk
04-07-2011, 19:24
Benim bu temiz enerji işlerinde takıldığım bir nokta var. Sizinki için demiyorum sadece. Tüm güneş pilli sistemler için aynı durum söz konusu.

100 W enerji elde etmek ve bunu ışıklı ışıksız zamanda stabil kılmak için güneş pili paneli, düşükten yükseğe doğrudan alternatife çevirmek için konvertör devreleri, gece için nikel veya kurşunlu akü, kablolar vs malzeme doğaya dahil ediliyor.

Bir gül yetiştirmek için pamuk gibi toprağa 2 torba çimento ile betondan saksı yapmak gibi.

Güneşin ışığını işe yarar bir elektriğe çevirmek için lazım gelen doğada parçalanmaz zehirli malzeme ihtiyacı o kadar çok ki bana hiç temiz gelmiyor.

Teknoloji gelişimi için deneme yapmak olabilir ama bu enerji temiz değil. Yani temizlik için değil de teknoloji gelişimi için olabilir.

Mesela bir dereden su alıp jeneratör döndürmek daha temiz. Tek bir jeneratör kaldır götür depoya koy iş bitince. Ama güneş pili hem az enerji veriyor hemde atık malzemesi çok fazla. Jeneratör gibi tümleşik değil. Fosil yakıt yakmadık karbon dioksit, monoksit ve ağır metallerden kurtulduk ama bir o kadar atık malzemenin bir süre sonra çöpe gitmesini sağladık bu sistemlerle. Bu bakımdan temiz gelmiyor. Panelin içi kimyasal dolu, akünün içi kimyasal dolu, kablolar, devrelerdeki parçalar hep doğaya atık olacak bir süre sonra.

Üstelik o kadar çabaya pek az bir enerji elde ediliyor. Ama deneyin derim gene de.

Ufak bir konvertör piyasada 80$ civarında çok da randımanlı çalışıyorlar. Yapacağınız devre de hiç tutmasa 80 lira harcatır. Verimi de biraz şansa kalır. Bence yapmaya değmez.

hava motoru çalıştırmak için konvertör yapacağınıza, hava motorunun bobinini değiştirin. Direk panelin elektriğini eski kapı zilleri gibi kontaklayıp titreşim elde edin. Ya da benim aklıma gelmeyen başka bir 12 volt düzeneği ile hava pompasını titreştirin.

Suya hava vermek yerine küçük bir 12 volt pervane motorunun ucuna suyu mikserleyip içine hava karıştıracak mil lehimleyin, kaynatın. 12 volt ile çalışan kömür fırçalı motoru olan bir su motoru ile suyu basın su akışına hava emdirin mesela.

Enerjiyi elde edince direk kullanma yoluna gitmeli bir de konvert edip kaybı fazlalaştırmamalı.

Kolay gelsin....

akinselcuk
04-07-2011, 19:35
Ahır gübresi organik madde. Bitki direk kullanamaz. Önce bakterilerin onu bir alt seviyeye indirgemesi gerek. Kudret beyin kitinde bitkinin direk kullanacağı formda tüm ihtiyaçlar orantılı şekilde ayarlanmış. Bir besin maddesinin fazla olması da eksik olması da diğerlerinin alımını etkiler gelişim düzenli gidemez. Ahır gübresi doğada doğal yoldan parçalanır toprakta işe yarar. Topraksız tarımda bitki,nin ihtiyaçları son halinde direk verilmeli.

fusion1
08-08-2011, 20:29
Degerli arkadaşım Uygulanmış denenmiş projelerle yola çık bence 0 enerji 0 hava-su pompası gerektiren bir proje. Hidroponik durgun su kültürünün enerji kullanmadan yapılabirliginin demosu. Sistem basit uygun bitki seçiminden sonra köklerin bir kısmını hava kökü digerlerini besin-su kökü gibi ayırıyorsun sonra yoluna durgun su kültürü gibi herhangi bir hava pompasına gereksinim duymadan devam edebiliyorsun. Tabi başarın ,seçtigin bitkinin besin gereksinimlerini karşılayabilmen besin erigigini uygun aralıklarla degiştirebilebilmen ve ve hava köklerini güclendirebilme becerilerine baglı . Elindeki güneş enerjisi panelini bu sisteme takviye hava pompaları için kullan

haylaz7
21-09-2011, 17:41
Arkadaşlar ilginiz için teşekkür ederim kusura bakmayın uzun zaman oldu yeni girdim.

Öncelikle şunu söyleyim temiz enerji ile kastım; kömür yakılarak elde edilmemiş veya baraj içerisi temizlenmek için kullanılan araçlardan çıkan duman olmadan elde edilen bir enerjidir. konvertor vs. Onlar diğerleri yanında çok ufak kalan şeyler. Akü kullanmayada gerek yok günlük 7 saat kadar güneş bu işlemi yapmamızı sağlar. SN. Akın Selçuk. Birde Kudret beyden almak isterim fakat ben farklı bir deney için uğraşıyorum. Evet ahır gübresi aynı o dediğiniz gibi indirgenmeli fakat onada çözümüm var. Bioenerji sistemleri mantığı ile suda gübreyi belli müddet kültürleyip, gazın ve asitliliğin tamamen yok olmasını sağladıktan sonra bu işlem tam anlamı ile gerçekleşmiş oluyor. Umarım mantıklı gelmiştir.

Sn. Fusion1 "Elindeki güneş enerjisi panelini bu sisteme takviye hava pompaları için kullan" demişin evet bende o işlemi gerçekleştireceğim. Durgun su kültürü yerine devirdaymlı olması nedense daha mantıklı geliyor bana...

Saygılar...

basriacar
28-12-2011, 01:17
Sayın haylaz7, antalya tarım fuarı için 3 günde her şeyini tamamlayıp, fuarda sergilemiş olduğum bir ürünümün video linkini veriyorum. Sistem tamamen solar olarak çalışıyor. Umarım size bir fikir verir. Takıldığınız yerler olursa, işlerimden fırsat buldukça yardımcı olmaya çalışırım.
TEKNO AKILLI SAKSI - Dailymotion videosu (http://www.dailymotion.com/video/xmlyek_tekno-akilli-saksi_tech)

Burak Tümer
28-12-2011, 13:50
Degerli arkadaşım Uygulanmış denenmiş projelerle yola çık bence 0 enerji 0 hava-su pompası gerektiren bir proje. Hidroponik durgun su kültürünün enerji kullanmadan yapılabirliginin demosu. Sistem basit uygun bitki seçiminden sonra köklerin bir kısmını hava kökü digerlerini besin-su kökü gibi ayırıyorsun sonra yoluna durgun su kültürü gibi herhangi bir hava pompasına gereksinim duymadan devam edebiliyorsun. Tabi başarın ,seçtigin bitkinin besin gereksinimlerini karşılayabilmen besin erigigini uygun aralıklarla degiştirebilebilmen ve ve hava köklerini güclendirebilme becerilerine baglı . Elindeki güneş enerjisi panelini bu sisteme takviye hava pompaları için kullan

Sayın fusion1 durgun su ile ilgili dediğiniz ilgimi çekti, köklerin ayrılması demişsiniz, hava kökü olarak ayırdığınız suyun içine girmeden boşta mı duruyor doğrumu anladım?

basriacar
30-12-2011, 19:42
Forumdaki tüm arkadaşlarıma merhaba diyorum. Bu forumu başladığından bu yana devamlı takip etmeme rağmen, inanın ikinci kez yazmak nasip oldu. İnşallah, bilgi dolu, güzel yazışmalarla da devam eder. Ben Antalya'da oturuyorum ve yaklaşık iki yıldır da amatörce evde topraksız tarım çalışmaları yapıyorum. Bugüne kadar çok değişik düzenekler kurdum ve çalıştırdım. Ancak, sanıyorum elimdeki besin eriyiğinden olsa gerek, sizlerdeki verimliliği pek alamadım. Kudret Bey'e de özelden mesaj yolladım. İnşallah besin malzemesi yönünden yardımcı olur. Bu arada yapmış olduğum düzenekleri, yapacak yeni Arkadaşlarımız için videoya alıp upload ettim. İnşallah, zaman zaman paylaşacağım.
Kendi kendini sulayan küçük akıllı sera (video)

http://www.dailymotion.com/video/xmf9ki_akylly-sera-1_tech

idris şenol
31-12-2011, 19:14
elinize sağlık güzel çalışma olmuş

basriacar
01-01-2012, 10:06
Teşekkür ederim.

Hobidünyam
05-05-2012, 20:17
Bayağı zaman geçmiş. Proje ne oldu acaba?

bykafkas
06-06-2012, 23:22
bende merak ettim.

agriculturee
26-03-2015, 23:14
Akın Bey merhaba özelden mesaj attım ulaşmıyor size.