PDA

View Full Version : sevilseyyar / Katı ortamda domates

sevilseyyar
21-02-2011, 19:41
Sayın Envor,
Bir süredir şehirdışında olduğumuzdan siteye giriş imkanı bulamadım.İstanbul Kumburgazda 200 metrekarelik bir sera yapımına başladık.Topraksız tarımı bu yıl biraz da öğrenmek amacıyla yapmayı planlıyoruz.Sonraki yılda yapmayı düşündüğümüz yatırım için bu yıl ders çalışmış olacağız.Demir konstrüksiyon işlerini tamamladık.Fidelerimizi sipariş verdik.Katı ortam kültürü konusunda bilgiye ihtiyacımız var.Fide başına kaç litre katı ortam kullanmalıyız?Sulama konusunda da günde kaç defa ve ne hızla sulama yapmalıyız.(Sulama sistemini buna göre kuracağımız için)Ortamın nemi hangi aşamalarda ne olmalı?Soracağım daha yüzlerce soru var ama..Şimdilik sizi burada gördüğümüz için sevindiğimizi söylemeliyim.Teşekkürler.
Saygılar

sevilseyyar
21-02-2011, 20:10
Sayın Envor,
Kurmak istediğimiz seranın kurulma çalışmaları ve evdeki denemelerimizin fotoğraflarını içeren picassa linkini aşağıda yolluyorum.Evde tohumdan yetiştirdiğimiz fideleri topraksız tarım ortamına 1 hafta önce geçirdik.Şimdilik hızla ve sağlıkla büyüyor görünüyorlar.Çiçeklenme ne zaman olur?Günde kaç kez sulamalıyız?Şimdiden teşekkürler

https://picasaweb.google.com/sevilseyyar11/DENEME?authkey=Gv1sRgCJKn0oiF-4_fPw#

jibuti
25-02-2011, 13:06
Sayın Envor,
Katı ortam kültürü konusunda bilgiye ihtiyacımız var.Fide başına kaç litre katı ortam kullanmalıyız?Sulama konusunda da günde kaç defa ve ne hızla sulama yapmalıyız.(Sulama sistemini buna göre kuracağımız için)Ortamın nemi hangi aşamalarda ne olmalı?Soracağım daha yüzlerce soru var ama..Şimdilik sizi burada gördüğümüz için sevindiğimizi söylemeliyim.Teşekkürler.
Saygılar

Sayın sevilseyyar bazı sorularınıza cevap vermek ihtiyacı duydum aslında forumlarda bu sorular çokça cevaplanmıştı ama tekrar cevaplandırmak istedim.Yine de bütün forumları dikkatlice okumamanızı tavsiye ederim.

Katı ortam için bir fidenin 7lt perlite ihtiyacı vardır.Sulama konusunda değişiklik gösterse de günde 7-8 kez sulamanız gerekecek.Sera içi nemi %60-70 arası olmalı.Sulama işini güneş batmadan 2 saat önce sonlandırmanız iyi olacaktır.

ibrahim doğan
25-02-2011, 14:04
sn sevilseyyar....Sanırım biraz acele ediyorsunuz,öncelikle bu siteyi çok iyi bir şekilde inceleyin burda her türlü bilgi mevcut özellikle domates yetiştirme konusunda sn.envor beyin topraksız tarım,domates yetiştiriciliği ve kudret tezel beyin hazır gübre kitleri kullanım klavuzu isimli forum başlıklarını mutlaka bi kaç kez okuyun....oralarda kafanızdaki tüm soruların yanıtlarını bulacaksınız,
yapacağınız çalışmalarda başarılar dilerim...selamlar...

envor
01-03-2011, 09:55
Sayın Envor,
Kurmak istediğimiz seranın kurulma çalışmaları ve evdeki denemelerimizin fotoğraflarını içeren picassa linkini aşağıda yolluyorum.Evde tohumdan yetiştirdiğimiz fideleri topraksız tarım ortamına 1 hafta önce geçirdik.Şimdilik hızla ve sağlıkla büyüyor görünüyorlar.Çiçeklenme ne zaman olur?Günde kaç kez sulamalıyız?Şimdiden teşekkürler

https://picasaweb.google.com/sevilseyyar11/DENEME?authkey=Gv1sRgCJKn0oiF-4_fPw#

Seranın taşıyıcı profilleri biraz zayıf olmuş, inşallah her hangi bir problem yaşamazsınız. Evde ki domatesinizin gelişimi pek sağlıklı değil. Belki çiçeklenmede veya döllenmede problem yaşayabilirsiniz.
Başarılar...

sevilseyyar
04-03-2011, 12:45
Öncelikle yanıtınız için teşekkürler.Sera profilleri ticari seralara göre biraz ince biz de farkettik.Ancak bizim bu seradaki amacımız yaz boyunca bir deneme üretimi yapmak.Evde benim yetiştirdiğim fideler ise tamamen yine deneme amaçlı.Serada agrobay tarımdan temin edeceğimiz fideleri kullanacağız.Evde yeterli güneş ışığı elbette kış aylarında olmadığından ancak bu kadar büyüyebildiler.Şu anda boyca uzamış durumdalar fakat henüz çiçek vermediler.Bu yaz seradan olumlu sonuçlar alabilirsek Dikili taraflarında termal enerjiden de faydalanarak profesyonel seralar yapmayı planlıyoruz.(Maddi gücümüzün yettiği kadarıyla elbette)Şu an seranın taban örtüsü ve kanallarda kullanacağımız hortumlar geldi.Üst örtü için araştırma içindeyiz.Üstü kapattıktan sonra taban örtüsü ve damlama sulama sistemi kurulumuna geçeğiz.
Saygılar.

sevilseyyar
20-05-2011, 20:30
iyiakşamlar;
Uzun süredir sera kurma çalışmalarımız nedeniyle foruma girme imkanım olamadı.İstanbul Kumburgaz da kurduğumuz 200 m2 topraksız seranın çeşitli fotolarını aşağıdaki linkte yolluyorum.Agrobay tarımdan temin ettiğimiz bandita cinsi domates fidelerimizi sonunda dikebildik.200 m2 için 780 fide diktik.İşin acemisi olduğumuz ve İstanbul da havaların çok soğuk gitmesi sebebiyle planladığımız tarihten 1 ay sonra dikimi gerçekleştirebildik.Katı ortam olarak perlit kullandık.Drenaj kanallarından geri dönüşümü de resimlerde görülen borularla sağılıyoruz.Besin ihtiyacını Gübretaş tan aldığımız sıvı ve toz halindeki gübrelerle karşılıyoruz.EC değerini ölçerek sulama yapıyoruz.İşin çok başındayız ama şimdiden çok yorulduk ve çok keyiflendik.Fidelerimizin gelişimini resimlerle foruma koyacağım.Karşımıza çok sorun çıkacak ve bu sorunlar için hocalarımızdan ve bilgisi olanlardan yardım bekliyoruz.
Saygılar.
sevil seyyar

https://picasaweb.google.com/sevilseyyar11/Sera?authkey=Gv1sRgCKnBn6C5g5jzJw#

Delimus
20-05-2011, 22:03
Hayırlı olsun , Resimlerden anladığım kadarıyla tepe kısmı bence naylonu gevşek çekmişsiniz , yağmur yağdığında birikme yapar buda naylonu esnetir ve ömrünü yer,yanlarda sorun çıkarmaz , Drenaj şeklinizde eğer zeminde eğim yoksa betonda olmadığı için torba içinde göllenme olucaktır, aslında yükseltseniz daha iyi olurdu.Pencerler yerine yan havalandırma tercih etseydiniz çok daha kullanışlı olurdu yazda geliyor üstten havalandırmada yok.Kesme pencereler iş çıkaracak gibi gözüküyor .Damlama dışarda olması daha iyi olurdu .
Yabancı otlar için ilaçlama yapsaydınız önceden daha iyi olurdu , şuan tercih etmeyin , buharı zararlama yapar.

Bu direk torba mı yoksa diktiniz mi?

sevilseyyar
21-05-2011, 21:22
Yorumlarınız için teşekkürler Sayın Delimus.
Sera kurulumunda hem hava şartları hem de işimizi yapan usta açısından şanssızlıklar yaşadık ve hemen hemen hepsini kendimiz yaptık.Bizim amacımız bu yaz topraksız tarımı denemek ve öğrenmek.Yani seramız hem ticari amaçlı değil hem de uzun yıllar kullanmayı düşünerek yapmadık.Topraksız tarımı ancak yaparak öğrenebilirdik.Zeminde betonumuz yok ama eğimimiz drenaj için geri dönüşümü sağlıyor.Sulama konusunda bugün sistemi değiştirdik ve her fideye tek kanaldan besin verebilecek hale getirdik.İlgili resimleri alttaki linkte vereceğim.Torbaları biz dikmedik çekilmiş halde aldık ve kendi seramız için gerekli uzunlarda keserek perlit doldurduk.Sıcaklık konusuna gelince seramızın yeri sahilde ve her zaman esinti alan bir yer olduğundan sıcaklık konusunda sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyoruz.Eğer yaşarsak gölgelik çekmeyi planlıyoruz.Yan havalandırma önermişsiniz ama tam anlayamadık yan havalandırmanın ne olduğunu.Bilgilerinizden faydalanmak isteriz.
Saygılar.

https://picasaweb.google.com/sevilseyyar11/Sera?authkey=Gv1sRgCKnBn6C5g5jzJw#

farukmagat
23-05-2011, 11:51
Sayın sevilseyyar,

Öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Eğer cevaplama zahmetinde bulunursanız size iki sorum olacak:

1-Kullandığınız torbaların değişik çapta olanları da var mıydı? (Örneğin çilek yetiştirmeye uygun 15 cm civarında)

2-Resimlediğiniz sulama aparatlarından ve fiyatlarından bahseder misiniz. Tabi torbanın fiyatından da.

Şimdiden teşekkür ederim.

farukmagat
23-05-2011, 11:53
Ayrıca Sayın sevilseyyar,

Sayın Hakan Öncü'nün, sayın daydin'e söylediği gibi; keşke siz de ayrı bir başlıkta çalışmalarınızı paylaşsanız.

sevilseyyar
23-05-2011, 21:23
Sayın Faruk Bey;
Bu forumda bilgi paylaşımı çok önemli.Seramızın resimlerini ve bilgilerini koyarken biz de bunu düşündük.Çünkü topraksız tarımla ilgili ekipmana ulaşmak zor idi.Bizim kullandığımız torbaların çeşitli ebatları aldığımız üreticide mevcut.Zaten kendisi çilek için torba imal ediyormuş çoğunlukla.Bize bizim ölçümüzde çekip yolladı sağolsun.Biz torbalar ve yer örtüsü için 230 TL ödedik.(250 metre torba ve yer örtüsü).Sulama aparatlarını İstanbul Ümraniyeden temin ettik.780 fide için toplam 580 lira ödedik.İsterseniz her ikisinin de iletişim telefonlarını verebiliriz.
Saygılar.

farukmagat
24-05-2011, 09:02
Sayın sevilseyyar,

Eğer zahmet olmayacaksa her iki firmanın da hem isimlerini hem de telefon numaralarını rica edeceğim.

Bu arada 780 adet fide 200 metrekarelik bir sera için fazla değil mi? Zira bu hesaba göre bir dönüme 4000 civarı fide yapar ki sanırım en ideal rakam 2500.

Neyse, nasıl olsa gelişmeleri (birlikte) göreceğiz. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

sevilseyyar
24-05-2011, 21:15
Sayın Faruk Bey;
Torba ve yer örtüsünü aldığımız firmanın ayrıca sulama ekipmanlarını aldığımız firmanın web adreslerini aşağıda vereceğim.Biz iki firmayı da internet kanalıyla bulduk ve iletişime geçtik.Her 2 firma da bizi hiç üzmedi vaadettikleri tarih ve saatte teslimatı yaptılar.Bizim seramızdaki fide sayısına gelince,topraksız tarımda 1 dönüme 3500 fide dikilebileceğini ve gayet iyi sonuçlar alındığını yine bu forumda Sayın Envor den öğrendik.17,5 metrelik 12 hattımız var.25 cm aralıklarla fidelerimizi diktik.Şimdilik çok sağlıklı gelişiyorlar.İlerleyen günlerde fidelerimiz gelişimini gösteren resimleri de ekleyeceğim..
Saygılar.
http://www.salihliyilmazplastik.com.tr/
http://www.sgssulama.com/

farukmagat
25-05-2011, 08:34
Teşekkür ederim Sayın sevilseyyar,

Malzemelerin temininde sıkıntı yaşayan arkadaşlar için bu türden bilgiler çok önemli bence. Bazen saatlerce internette araştırma yapıyorsunuz ama asıl aradığınız yere denk gelmeyebiliyorsunuz.

sevilseyyar
25-05-2011, 22:16
Fidelerimizin bugünkü hali:)

sevilseyyar
25-05-2011, 22:47
Fidelerimizin gelişimi şimdilik iyi görünüyor.Ancak bir sonunumuz var.Torbanın ışık alan yerlerinde yani fide köklerinde yosunlaşma meydana geldi.Bu yosunlaşmanın sebebi ne olabilir ve fidelere zararı var mıdır? Eğer zararlı ise önlemenin yolu nedir? Yosunlaşmanın sadece üst tabakada oluştuğunu belirtmeliyim.Bilgisi olanların cevaplarını bekliyoruz.
Saygılar.

Hakan Öncü
26-05-2011, 06:58
Fidelerimizin gelişimi şimdilik iyi görünüyor.Ancak bir sonunumuz var.Torbanın ışık alan yerlerinde yani fide köklerinde yosunlaşma meydana geldi.Bu yosunlaşmanın sebebi ne olabilir ve fidelere zararı var mıdır? Eğer zararlı ise önlemenin yolu nedir? Yosunlaşmanın sadece üst tabakada oluştuğunu belirtmeliyim.Bilgisi olanların cevaplarını bekliyoruz.
Saygılar.

Tam bende üsteki resimde ne kadar büyük delik açılmış. İleride yosun yapar diyecektim siz alttaki mesajda sormuşsunuz. Daha küçük delik açın ve güneş almasını engellemeye çalışın. Küçük koyu renk naylondan kapak tarzı bir şeyler yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.

sevilseyyar
26-05-2011, 07:10
Sayın Hakan Öncü;
Öncelikle yanıtınız için teşekkürler.O halde ışık almasını engellememiz gerekiyor.Taban örtüsünden kalan malzememizi kesip sadece kökler kalacak şekilde yerleştirmemiz gerekiyor sanırım.Zaten sadece besinli suyun geldiği kök kısmına yakın yerlerde yosunlaşma oluyordu.
Saygılar.

Delimus
26-05-2011, 08:23
0.5 çakılla daha iride olabilir, perlitin üstlerini kapatın, torf veya toprak kullanmayın.

sevilseyyar
26-05-2011, 08:41
Sayın Delimus;
0.5 çakıl ile perlitin açıkta kalan kısımlarını kapatmamız daha kalıcı bir çözüm olur sanırım .Torf veya toprak zaten kullanmıyoruz.
Teşekkürler .

Delimus
26-05-2011, 15:53
Torbanın içinde torf kullanabilirsiniz fakat perlitin üstünde yosun onlardada oluyor o yüzden çakıl tercih edin ince tabaka yeterli.

nicea
27-05-2011, 14:52
Sayın sevilseyyar ;
seranızın resimlerinin bulunduğu linkte bir problem var sanırım.ilk yayınladığınızdan beri hergün bakıyordum bugün bir türlü ulaşamıyorum.
çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyor , başarılar diliyorum.

sevilseyyar
28-05-2011, 21:05
Sayın Nicea;
Sanırım problemi çözdük.
Saygılar.

https://picasaweb.google.com/sevilseyyar11/Sera#

sevilseyyar
30-05-2011, 19:33
Herkese iyiakşamlar;
Bugün domates fidelerimiz çiçeklenmeye başladı.Çok mutlu olduk ve bunu paylaşmalıyız diye düşündük.16 Mayısta diktiğimiz fideler 30 Mayısta çiçeklendi.Resimleri ekliyorum.
Saygılar.

sevilseyyar
30-05-2011, 19:52
Bir resim daha...

sevilseyyar
03-06-2011, 18:23
Çiçeklenmeye başlayan fidelerimizin durumları hakkında birkaç soru sormak istiyorum.Çiçeklerin çıktığı gövdeye bitişik "koltuk" olduğunu sandığım sürgünler başladı.Resimlerini aşağıda koyacağım bu koltukları almayı düşünüyorum.Ayrıca köke yakın yerlerde de sürgünler oluşuyor.Bu sürgünlerin resmini de ekleyeceğim.Acaba bu köke yakın sürgünleri almalıyım.Eğer almalıysam ne zaman almalıyım?Bir diğer sorum da çiçeklenme başladığında mantar ilacının yapmanın yolu nedir?(Çiçeklere zarar vermemesi için)
Bilgi alabilirsem sevinirim.
Saygılar.

sevilseyyar
03-06-2011, 18:28
Resimdeki koltuk açıkça görülüyor.Bunları koltuklar ne zaman (gün içinde hangi saatlerde) alınır? Ayrıca alttaki sürgünleri ilk meyveden sonra mı almalıyım?Doğru zaman hangisidir?
Saygılar.

mustak
03-06-2011, 20:19
Merhaba, koltukları alma zamanı gelmiş. Sağa veya sol tarafa elinizle kırarak alabilirsiniz.
Verdigim linkteki video lari izlemenizi tavsiye ederim.

http://www.tarimtv.gov.tr/medya_kategori_listesi.php?Kat_ID=35&Baslik=%D6rt%FC%20Alt%FD%20Sebze%20Yeti%FEtiricili %F0i

sevilseyyar
03-06-2011, 20:42
Çok teşekkürler Sayın Mustak.

seazone
04-06-2011, 08:10
Sabah saatlerinde koparın bitkiye zarar vermezsiniz.

jibuti
04-06-2011, 10:38
Sayın sevilseyyar öncelikle ellerinize ve emeğinize sağlık hayırlı olsun.

Arkadaşlarım cevaplamış sorunuzu ben biraz açmak istedim haddim olmayarak.Koltuklar 10cm olana kadar koparmayın lütfen.Baş parmağınızı ve işaret parmağınızı gövdeyle koltuğun birleştiği yerden tutarak kırın(ileri geri yapmanız yeterli hemen kırılır) ama kırarken dikkat edin gövdenin ince kabuğunu soymamaya ve yaralamamaya.

Köke yakın yerlerde oluşan sürgünler, gövde ıslandığından dolayı orada kök salma sürgün verme olayı meydana geliyor bu da bitkiyi fazlasıyla yorar bunları alabilirsiriniz.Sulama kazıklarınızı biraz gövdeden uzağa alabilir ve derine batırırsanız sürgünlerin önüne geçebilirsiniz sanırım.

Biraz daha boy atsın yaprak alma işiniz olacak.İsterseniz aşağıdaki linkleri de inceleyin kafanızda oluşan sorularınıza belki cevaplar bulabilirsiniz.Bilgi paylaştıkça büyür

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11296
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17417

Birde çiçeklerin döllenmesi için ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Şimdiden kolay gelsin bol hasatlar.

sevilseyyar
06-06-2011, 08:37
Çok teşekkürler sayın Jibuti;
Arkadaşlardan gelen bilgilerin bizim için değeri çok büyük.Malum bu işin acemisiyiz.Hatta konuştuğumuz bir bitki uzmanı ,daha önce bu işi yapmadığımız için "nasıl olup ta buna cesaret ettiniz"diyerek bizi biraz korkutmuştu.Ama biz zaten bu 200 metrelik yeri bilgilenmek ve tecrübe kazanmak için yaptık.Size ve diğer bilgili arkadaşlara soracak daha çok sorum olacak.Şu an önemli olan 2 tanesini hemen soruyorum.

Koltukların bazıları büyük bazıları küçük.Koparmak için büyümelerini beklememiz mi gerekiyor?Yani büyüyenleri alıp diğerlerinin büyümelerini mi beklemeliyiz?
Bir diğer sorum da, mantar ilacını çiçeklenme döneminde nasıl yapacağız?Mantar ilacının çiçeklere zarar verdiğini söylemişti aldığımız ziraat mühendisi.Çiçeklere zarar vermeden nasıl yapacağımızı anlayamadık.

Saygılar

sevilseyyar
06-06-2011, 08:46
Bu arada fideleri ipe alma çalışmalarına başladık.Çünkü ağırlıktan yan yatan fidelerimiz oldu.Gövdelere takılacak aparatları sipariş verdik .Yarın sabah elimizde olacaklar.Biz şimdilik ipleri yukarı tellere asıp hazırlık yapıyoruzSon durumlarının 1-2 resmini ekliyorum.

sevilseyyar
06-06-2011, 18:02
Çiçeklerin döllenmesi için öğlen sıcak saatlerde elimle birazcık silkeliyorum.Bu minik serada çiçeklerin döllenmesi için en uygun yolun bu olduğunu düşündük.

sevilseyyar
11-06-2011, 18:07
Resimlerde görüleceği üzere fidelerimizin alt yapraklarından başlayıp üstlere doğru çıkan kenarlarda kurumalar oluştu.Böyle bir problem konusunda bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyoruz.
Saygılar

idris şenol
12-06-2011, 14:39
bence daha ziyaede ısı deyşikliklerinden kaynaklandığı görüşündeyim
besin alımı kesintisizve zamanında yapılması yönünde
havalandırmaya özen gösterin
zaralı mücadeleyi saban erken saatlerde havanın açık oılduğu zamanlarda yapın

matrakmurat
12-06-2011, 15:16
Degerli sevilseyyar

Sanirim blight yani YIKIM ve caresi yok kimileri bakir spreyliyor toplu olumden kurtarmak icin.Zaman kaybi...!

sevilseyyar
12-06-2011, 18:32
Sayın Matrakmurat;
Mesajınızı okuyunca kanım dondu resmen.Neden YIKIM? Sebebi nedir ki bakır spreylerle çare bulmaya çalışırlar?Biraz daha açıklama yaparsanız çok sevinirim.
Saygılar

sevilseyyar
12-06-2011, 18:39
bence daha ziyaede ısı deyşikliklerinden kaynaklandığı görüşündeyim
besin alımı kesintisizve zamanında yapılması yönünde
havalandırmaya özen gösterin
zaralı mücadeleyi saban erken saatlerde havanın açık oılduğu zamanlarda yapın
Sayın İdris Şenol;
Geçen hafta perşembeye ve cumaya kadar çok sıcaktı.Ama o günlere kadar bu kurumalar başlamıştı.Burada yaprakları gösterdiğim bir tarım teknisyeni potasyum eksikliği olabileceğini söyledi.Ben damlamadan gelen sulamanın fazla olabileceğini düşünmüştüm.Seranın havalandırma camları sürekli açık sabahları nem dahi olmuyor.Besinleri periyodik zamanlarda veriyorum.Bugün potasyumu biraz arttırdım ve kurumalarda ilerleme gözlemlemedim.Yorumlarınızı bekliyorum.
Saygılar
not:Edirneli olduğunuzu okudum biz de Edirne liyiz:)

sevilseyyar
12-06-2011, 20:09
Seramızın bugünkü hali.

Sarıcan
12-06-2011, 22:35
Sn. sevilseyyar,

Kendinize ait bir başlığınız olmadığı için seranızın kurulumu, gelişimi ve tarihçesi hakkında bilgi edinmek ve bu sürece göre yorum yapmak çok zor oluyor. Tavsiyem kendinize bir başlık açıp bugüne kadar yazdıklarınızıda moderasyona rica ederek o başlığa taşıtmanız. Seranızın gelişimini izlemek o zaman daha kolay olacak. Yorum yapmakta kolay olacak.

Mesela fide cinsiniz nedir? Oturak mı? Sırık mı? Geriye doğru araştırarak öğrendiğim kadarıyla fideleri 16 Mayısta diktiğinizi söylüyorsunuz. Son eklediğiniz resimleri bugün çektiğinizi varsayarsak (Çünki üzerinde tarih göremedim.) takriben bir aylık bir gelişim süreci var. Sn. Kudret Tezel' in fidelerinin açık teras ortamında günde 6 cm uzadığı bir süreçle kıyaslarsak sizin fidelerin şu anda 1,5-2 metre boylarda olması gerekirdi diye düşünüyorum.

Bu yüzden geçen Sn. ibrahimdoğan' a yaptığım eleştiriyi size de yapmak zorundayım. Eğer fideleriniz oturak cinsi değilse sizinde besleme probleminiz var gibi. Gübretaş' tan aldığınız gübreleri kullandığınızı yazıyorsunuz ama bunu hangi formüle göer karıştırdığınız ve EC-pH değerini kaça ayarladığınız hakkında bir bilgi yok. Belki yapraklardaki yanıklar besin eriyiğinize tam hakim olamadığınızdan da kaynaklanabilir.

Herhangi bir danışmanlık hizmeti alıyormusunuz? Yoksa sizde bizim gibi amatörce mi devam ediyorsunuz? Eğer profesyonel bir danışmanlık hizmeti alıyorsanız işinize karışmaz pek haddimize düşmez ama eğer amatörce didiniyorsanız gördüğümüz eksikleri söylemek zorundayız. Besin eriyiğiniz ve yaptığınız konroller hakkında biraz bilgi verebilirmisiniz? Drenaj suyunu tekrar kullanıyormusunuz? Paylaşmakta sakınca yoksa uyguladığınız formül nedir? İz elementleri de katıyor musunuz? EC ve pH' ı kaça ayarlıyorsunuz ve rutin kontrolleri hangi aralıklarla yapıyorsunuz?

sevilseyyar
13-06-2011, 18:47
Sayın Sarıcan;
Değerli yorumlarınız için çok teşekkürler.Dediğinizi yapacağım ve seranın başlangıçtan itibaren tüm gelişimini bir başlık altında toplayacağım.Yarın Kudret Hocamız ile buluşup seraya gideceğiz.Durum tespiti yapıp çözümü bulacağız birlikte.Sağolsun Kudret Hocamız değerli vaktini ayıracak bize.
Saygılar.

matrakmurat
14-06-2011, 17:19
Degerli sevilseyyar
Phytophthora infestans/yikim bir mantar enfoksiyonudur.Ruzgar ve su sicramasi ile yayilir.Sicakta ve islak ortamda tetiklenir.Enfoksiyonlu bitkiden domates toplanilsa bile domates kisa surede curumeye baslar.

Yapilacak ilk islem enfoksiyona ugramis domates bitkisini diger domateslere bulasmadan acilen kokten cikarilmalidir.Terettudsuz...!
Bakir zehirli bir madde, amac mantari bununla durdurmaya calismak,ne kadar yavaslatsada durduramiyorsun kimileri sarmisak-lime denemeleri yapmakta.Bu isin erbeblarin kanaati simdilik caresi yok.
Insallah hepsine yayilmadan kurtaririsniz.
Saygilar..

sevilseyyar
16-06-2011, 09:45
Günaydınlar Arkadaşlar;
Son günlerde fidelerde yaşadığımız sorunlara sonunda Kudret Tezel Hocamızın yardımlarıyla çözüm bulabildik.2 gün önce Kudret Bey ile seramıza geldik ve durum tespiti yaptık.Kullandığımız besinlerin tamamen hatalı olduğunu öğrenince aynı gün tüm hatlarımızı şebeke suyu ile tüm gün yıkadık.Dün sabah ta Kudret Bey ile beraber gelip kendisinin hazırladığı besin eriyiği ile sulamalarımıza başladık.Yapraklardaki kurumayı önledik ve fidelerimiz hayata dönmeye başladı.Dün akşam giderken boyunu kırmızı ip ile işaretlediğim 10-15 fidenin 12 saat gibi bir zamanda 2-3 cm uzamış olması bizi çok sevindirdi.
Kudret Bey'e bir kez daha teşekkürlerimizi iletmek isteriz.
Sağolun , eksik olmayın hocam.
Saygılar.

Not:Aşağıya işaretlediğim fidelerden birinin resmini koyuyorum.Bir gecelik gelişimi açıkça görülüyor;

idris şenol
16-06-2011, 15:49
sayın sevilseyyar yapraklarda olan kurumlara düzelmeye başladığna sevindim
sizin dometeslerin yapraklarındaki kuruma yapttığım araştırmada TUZLANMADAN olduğnu bulduk bu sitedeki resimleri inceleyen lütfen
http://www.alata.gov.tr/turkce/yayinlar/bitki_besleme/asset/Domateste%20gubreleme.pdf

sevilseyyar
17-06-2011, 08:38
Çok teşekkürler Sayın İdris Şenol,
Linki incelediğimizde aşırı tuzlanmanın etkilerini gösteren fotoğrafa bakınca aynı bizim yapraklardaki durumu gördük.Demekki bizim de tuzlanma birikintileri yüzünden yapraklarımız kurumaya başlamıştı.Sayın Kudret Tezel Beyin önerisiyle ilk gün tüm hatları ve kökleri şebeke suyu ile yıkamamızın çok faydalı olduğunu düşünüyoruz.
Saygılar.

Sarıcan
17-06-2011, 09:06
Sn. sevilseyyar,

Geçmiş olsun. Zamanında müdahele ile umarım en düşük zararla atlatmış olursunuz. Bu tecrübeyi yaşamanız belkide iyi oldu. Önümüzdeki yıllara ve profesyonel yatırımlara daha bilinçli başlamış olursunuz. Başarılarınızı ve sağlıklı haberlerinizi bekliyoruz.

jibuti
17-06-2011, 09:10
Sayın Sevilseyyar çok sevindim umarım daha iyi olur.Artık 10-15 günde bir drenaj suyunun ec sini ölçersiniz artık. En alt yapraklarda kuruma fazla ise fazla olan dalı lütfen gövdeye yakın yerden kesin.

sevilseyyar
17-06-2011, 21:06
Sayın Sarıcan;
Çok haklısınız,bu işi fiilen yapmak hatalar da yaparak öğrenmenize sebep oluyor.Bundan sonra aşırı tuz alan bitkiyi hemen tanırım:)Bir işe profesyonelce başlamak için önce A-B-C sini yaşamak ve tecrübe etmek gerekliliğine biz de inanıyoruz.Bu 780 fidelik serayı tam da bu amaçla kurmak istemiştik.Sayın Kudret Tezel hocamızın da desteğiyle hatamızı çok ta geç olmadan tespit ettik.Elleriniz,tırnaklarınız domates lekesi olmadan öğrenmeniz imkansız:)
Fidelerin gelişimini paylaşacağım.
Saygılar.

sevilseyyar
17-06-2011, 21:12
Sayın Jibuti;
Şu an her sulamadan sonra geri dönen suyun EC sini ölçüyorum.3 sulamadan sonra 2.5 olan EC 1.80 lere düşüyor.Bu durumda besin takviyesi yapıyorum.2 gündür fidelerin gelişimi gayet iyi görünüyor.Alt yapraklarda budama yapmayı biz de düşünüyoruz.Yapraklardaki kuruma olayı kesildi.Ama önceden kalan kurumuş yaprakları alacağız.
Saygılar.

sevilseyyar
18-06-2011, 22:31
Bugün seramızda budama yaptık.Meyve altında kalan yaprakları ve çiçeklerin hemen altında kendine yer yapmaya çalışan(!) koltukları aldık.Ama ne yazık ki farkettik ki ilk zamanlarda almadığımız bazı koltuklar büyümüş çiçek yapmıştı.Onlara da acımadık ve aldık:)Fidelerimizi 2-3 gündür Kudret Beyin besin eriyiği ile sulamaya başladığımızdan beri gelişimler gayet iyi görünüyor.Kudret Bey de sağolsun bugün bir ara uğrayıp fidelerimizi gözlemledi.Bu arada bizim hatalarımızdan birinin de hatları uzun tutmamız olduğunu anladık.Drenajımız optimum değil ama ne olursa olsun daha kısa torbalar yapsaydık(şu an torbalarımız 17-18 metre) daha iyi sonuçlar alabileceğimizin farkına vardık.Hatların başındaki ve sonundaki bitkilerin gelişimi bunu açıkça gösteriyor.Hat sonundaki köklerde tuz birikimi fazla olduğundan gelişimleri zayıf.Hat başındakiler çok daha canlı ve sağlıklı.Bir de haftada 1 kere bitki köklerini yıkamanın gerektiğini söyledi bugün Kudret Bey.Haftada 1 kez kökleri yıkadığımızda birikmiş tuzları bertaraf edebileceğimizi düşünüyoruz.Yine de meyvelerimiz büyüyor:)
Alt yapraklar alınınca gözü gönlü açıldı bebek domateslerin:)
Saygılar.

sevilseyyar
18-06-2011, 22:36
...

sevilseyyar
18-06-2011, 22:47
...

Kudret Tezel
18-06-2011, 23:58
Sayın sevilseyyar, gerçekten özenle hazırlanmış bir seranız var. Ancak sizinde gördüğünüz gibi kuruluşta bazı basit hatalar yapılmış. bunlar herzaman olabilir. Birdahaki sezonda yapılan hataların düzeltilerek çok başarılı olacağınıza bütün kalbimle inanıyorum. Bence önemli olan sizin bu işe gönül vermeniz ve işinizi gerçekten severek, ama çok severek yapmanız. Bunu bizzat seranızda çalışmalarınızı izliyerek gördüm. Bence en önemlisi budur. Diğer hatalar nasıl olsa düzelecektir. Başarılı olacağınıza inancım tamdır.
Kolaygelsin.

sevilseyyar
19-06-2011, 08:15
Sayın Kudret Tezel;
İyi dilekleriniz ve bize desteğiniz için çok teşekkürler.Biz de hatalarımızı düzelterek bu işe devam etmeyi canıgönülden istiyoruz.
Dün serayı ziyaret ettiğinizde ,daha önce kullandığımız besinlerde calsiyumun hemen hemen hiç olmadığını ,büyük eksiklik olduğunu söylemiştiniz.Üzülerek söylüyorum ama söylediğiniz gibi calsiyum eksikliğinin etkilerini bu sabah seraya gelince meyveleri incelerken gördük.İnternetten de araştırınca calsiyum eksikliğinden kaynakladığı kanısına vardık.İlk sürgünlerdeki bazı meyvelerde(özellikle daha küçük olanlarda) dip kısımlarda kararmalar mevcut.Resimlerini hemen çektim ve buraya ekliyorum.Sevindiğimiz de şu ki şu an kullandığımız besinde calsiyum dengeli olduğundan daha sonraki meyvelerde umarım bunu yaşamayacağız.Meyvelerin büyük çoğunluğunda bu lekeler yok ama yine de lekeli olanlar var.Buraya serada yaşadığımız iyi veya kötü herşeyi yazıyorum ki konuyla ilgilenen arkadaşlara fikir versin.
Saygılar.

Sarıcan
19-06-2011, 08:39
Sayın sevilseyyar,

Paylaşım demek işte bu. İşler olumlu giderken insan tecrübe kazanamıyor ki. Başarısızlıkları saklamak insanın kendini kandırmasıdır. Her geçen gün daha iyiye gideceğinizi umuyor bol hasatlar diliyorum.

Kudret Tezel
19-06-2011, 13:46
sayın sevilseyyar.seranızı ilk ziyaretimde kullandığınız besin eriyiğinin yanlış olduğunu, hiç kalsiyumun olmadığını,beraberce tesbit etmiştik.Zararın nersinden dönülürse kardır demiş atalarımız. İnşallah az kayıplarla atlatılırda sizede fazla üzüntü olmaz.
Biliyorsunuz ilk eriyiği ara bir besleme olarak düşündük 5-10 günlük bir tatbikattan sonra , yani bu hafta gerçek beslemeye geçip zararı bertaraf etmeye çalışacağız.
Sayın sarıcana katılıyorum, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.

sevilseyyar
19-06-2011, 16:38
Çok teşekkürler Sayın Tezel;
Biz de az zararla atlayacağımıza inanıyoruz.Yaşayarak öğrenmek bu demek işte.Bilgi paylaşımına gelince , "Topraksız Tarım" konusunda çok yeniyiz ama bugüne kadar sizin ve diğer arkadaşların paylaşımlarından ne çok şey öğrendiğimizi düşününce ,yaşadığımız iyi-kötü herşeyi mümkün olduğunca paylaşmamak haksızlık olur diye düşünüyoruz.
Saygılar.

Hakan Öncü
20-06-2011, 07:50
Sayın Sevilsayar,

Yaşadığınız problemin bir benzerini bende geçen sene yaşamış idim.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20237

Bu sayfada 23 numaralı mesajda benzer resimler var. Benim sıkıntım besin eriyiği olan suyumun iyi karışmaması ve oksijen seviyesinin düşmesi idi. Kısaca hava taşımda sorun oluştu buda suyun hareketini ve oksijenini engelledi. Belki bir fikir olur size .

İyi günler.

sevilseyyar
20-06-2011, 08:50
Sayın Hakan Öncü;
İlgili forumdaki mesajlarınızı ve sistemizin gelişimini izledim.Durgun su sisteminde oksijen sorunu konusunda haklısınız.Bizim besin tankımız 1000 lt ve 780 fidemiz var.Geri gelen drenaj suyu tanka yukardan dökülerek akıyor ve havalanması böylece sağlanıyor.Bizim sorunumuz ilk kullandığımız besinlerdeki calsiyum eksikliğinden kaynaklandığınız düşünüyoruz.Sayın Kudret Tezel'in de görüşü bu yönde.Şu an dengeli besinlerle suladığımıza inanıyor ve gelecek meyvelerde olmayacağını umut ediyoruz.
Saygılar

sevilseyyar
21-06-2011, 21:36
İyi akşamlar;
Bugün Kudret Bey'in besin eriyiğini kullanmaya başlayalı 6 gün oldu.Ben de bebek domateslerimizin resimlerini çektim.Kargaya yavrusu kuzgun gelirmiş derler ya..hoşuma gitti..Paylaşmak istedim.

garlangufa
22-06-2011, 22:04
Bravo sayın sevilseyyar,
Topraksız tarım maceranızı izliyorum. Benim yapmak isteyip te birtürlü beceremediğim bir işi başarmışsınız. Eminim ki üstatlarımızın da desteği ile çok başarılı olacaksınız.Bu iş, yani topraksız tarım, yoğun bilgi gerektiren ve o bilgiyi doğru kullanarak çok iyi verim alınan bir iştir ve bende sizin bilgiyi kullanarak emeğinizin karşılığını alacağınıza inanıyorum. Gelişmeleri ve fotografları esirgemezsiniz umarım...
Kolay gelsin, başarılar, bol ürünler

sevilseyyar
24-06-2011, 09:19
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederiz Sayın Garlangufa.
Topraksız tarımın verdiğiniz emek ve sahip olduğunuz bilginin karşılığını veren bir sistem olduğuna biz de inanıyoruz.Biz elbette henüz bilgilenme aşamasındayız.Okuyarak ve araştırarak bilgilenmek tabi ki mümkün ama yaşayarak ve her aşamada sorunlarla karşılaşıp onları çözmeye çalışmak konuya çok daha hakim olmanızı sağlıyor.Bu yüzden denememizden memnunuz.Değerli Kudret Bey'in de bize sağladığı besin eriyiği desteğiyle daha iyi sonuçlar alabileceğimizi umuyoruz.Sizin de istemekle kalmayıp harekete geçeceğinize inanıyoruz.
Saygılar.

sevilseyyar
25-06-2011, 19:12
İyi akşamlar;
Bugün calsiyum eksikliği yüzünden (çiçek ucu çürüğü) ilk sürgün domateslerimizde gördüğümüz lekeler için tüm hasarlı domatesleri temizledik.Bunu yaparken tabii ki üzüldük ama bitkilerimizin gelişimi ve diğer sağlıklı meyvelerin büyümesi için hasarlı meyveleri koparmak zorundaydık.780 fideden sanırım 600-700 adet domatesi aldık.Bundan sonraki sürgünlerde karşılaşmamayı umuyoruz.
Herkese iyi haftasonları
Sayın Kudret Tezel;
Serayı kurduğumuz yazlığın bahçesinde kocaman 2 tane kaktüsü görüp ilgilenmiştiniz.Bugün onların şahane sürprizi ile karşılaştık.Muhteşem çiçekler vardı.Resimlerini çektim mesaja ekliyorum.
Selamlar.

Kudret Tezel
26-06-2011, 08:55
Sayın sevilseyyar, ,çiçek burnu çürüklüne uğramış domatesleri temizlemeniz iyi olmuş ama bazılarınıda sanki koparılmasada olabilirmiş gibi geldi bana. Zira çok küçük lekeli olanları gördüm resimde. Ama yinede temizlenmesinde fayda var .
Kaktüs resimleri içinde çok teşekkür ederim gerçekten muhteşem. Bizim terasta gördüğünüz kaktüsün çiçekleri bir günlük ve tesadüfen sizin geldiğiniz gün açmışlardı görmüştünüz. Bakalım bunlar nekadar bu güzelliklerini koruyacak merak ediyorum doğrusu.

sevilseyyar
26-06-2011, 21:16
İyi akşamlar;
Bu sabah serada koltuk alma işlemi yaparken farkettik ki ilk sürgün meyveler ağırlıktan zorlanıyordu hatta birkaç tanesi saptan kopmak üzereydi.Eşimin domates salkım askısı diye sipariş ederek aldığı biber askılarımız vardı.Onları tek tek falçata ile işlemden geçirdi ben de salkımları ipe tutturdum.Biz salkımları daha küçük sanarken demek ki ağırlıkları artıyordu.Biber askısı da domates salkım askısına dönebilirmiş diyerek salkımları iplere tutturduk:)Hiç te fena olmadı..Bugün serada çok işimiz yok biraz da dinlenir mangal yaparız derken anladık ki serada iş hiç bitmiyor:)
Ayrıca dün resmini koyduğum kaktüs çiçekleri formunu koruyor.Aynı canlılıktalar.

sevilseyyar
26-06-2011, 21:28
biber askısından domates askısına çevrilen askılarla bağladığımız domates salkımlarımız:)

sevilseyyar
26-06-2011, 21:32
Ünal'ın pazar mesaisi:))

sevilseyyar
29-06-2011, 21:32
Merhaba;
Sayın Malina'dan rica ettim bugüne kadar yazdığım ve yanıt aldığım mesajları bir başlıkta toplamak için.Sağolsunlar bunu yapmışlar.Bundan sonra bu başlıkta seramızın iyisiyle-kötüsüyle herşeyini paylaşacağız.
Saygılar.

ibrahim doğan
30-06-2011, 07:42
sn.sevilseyyar;
kendinize yeni sayfa açmanız çok iyi oldu..hayırlı olsun....
domatesleri dalından kopmaması için neden bağlama ihtiyacı duydunuz anlamadım.domates gövdesi büyüyen salkımları taşıyacak kadar kuvvetlidir sanıyorum..öyle olmasa tüm seralarda domates salkımlarını bağlamak gerekirdi diye düşünüyorum örneğin envor beyin bu sitedeki sera resiimlerine bakarsanız o kadar domatesi bağlamak mümkün değil ve onlar kendi ağırlığını rahat taşırlar...

iyi günler....

sevilseyyar
30-06-2011, 08:40
Günaydın İbrahim Bey;
Domatesin gövdesi salkımları taşımak için yeterince kuvvetli ama "salkımın gövdeye bağlandığı yer" domateslerin zamanla ağırlaşması nedeniyle kırılma yapabiliyor.Erken büyüyen birkaç salkımda gövdeye bağlanan yerde kırılmalar görünce biz de salkımları astık.Sayın Envor'un serasını bilemiyorum ama 3 ay önce İzmir Dikili'de ziyaret ettiğimiz Agrobay Tarıma ait büyük seralarda da salkımların asılı olduğunu görmüştük.
Saygılar.

ibrahim doğan
02-07-2011, 07:37
sn.sevilseyyar;
Sizin drenaj sisteminiz nasıl? resimlerden gördüğüm kadarıyla torbaların ucunda pimaş borular var ama uç kısımları yüksekte gibi tabanda biriken sular boruya nasıl akıyor torbaların altında delik varmı,varsa bile alttaki naylona oturmuş gibi duruyor,sular alttan nasıl çıkıyor,bende kendi sorunumu çözmek için öğrenmek isterim...selamlar...

sevilseyyar
02-07-2011, 12:48
sn.ibrahim bey,
bizim sistemimizde 17 mt lik mütemadi 12 adet hat var. hatlar arası 1 mt.bu hatlar alt su çıkış kısmında drenaj borusu görevi gören pimaş borulara bağlı kapalı bir sistem. hat eğimi hat başı ile hat sonu yani pimaş girişi arası % 10 eğimlidir.torbalar kalın ve altta delik bulunmuyor.akan su pimaş borularla depomuza geri döner.ama bizde şunu öğrendik.kontrol noktası çok az halbuki biz hatları 1.5 mt lik oluştursaydık kontrol noktamız daha fazla olacak akan sudaki besinler her yerde homojen dağılacaktı.bu yüzden sulama başlangıcındaki fideler muhteşem gelişirken pimaşa yakın olanlar maalesef tuz birikmesi nedeni ile yarı performanstalar.biz sizin sorununuzun drenajınızın sağlıksız olmasına bağlıyoruz.çünkü besin eriyiğinizdeki tuzlar tam atılamıyor ve birikip kökleri sarıyor emilim olmuyor.yani bizim hat sonlarımız tuz birikimi yüzünden nasıl ki sağlıksız ise sizin fidelerinde durumu aynı .drenajınızı sağlarsanız fideleriniz normale dönecektir.kolay gelsin..inşallah iyi haberlerinizi alacağız.
saygılar

sevilseyyar
04-07-2011, 20:39
İyi akşamlar,
Seramıza 4 adet daha yeni havalandırma menfezi ilave ettik.Domateslerimizin 1,2 ve 3.sürgün meyveleri sağlıklı bir şekilde büyüyor.3 haftadır Kudret Bey'in besin eriyiğini veriyoruz ve gelişmeler çok sağlıklı.Kudret Bey her hafta besin eriyik değerlerini meyvelerin gelişim durumlarına uygun olarak formülüze etti.Sanırım çok da faydalı oldu.kendisine zahmetleri için çok teşekkür ederiz.Meyvelerimizin bugünkü son durumunu resimlerde yolluyoruz.
Saygılar.

Sarıcan
05-07-2011, 06:29
Elinize sağlık Sn. sevilseyyar, hem başlığınız güzel oldu hemde seranız. Eksiklerinizi tamamladıkça daha da güzel olacağı kanısındayım. Bakarsanız bağ olur, bakmazsanız dağ olur demiş büyüklerimiz. Fideler kendine gelmiş, boyları uzamış, domateslerin rengi yerine gelmiş. Bol hasatlar...

sevilseyyar
05-07-2011, 12:44
Çok teşekkürler Sayın Sarıcan;
Fideleri diktiğimiz günden beri hayatımız burada geçiyor desem yalan olmaz.Ben hergün sabahtan akşamüstüne kadar,Ünal da haftanın en az 3 günü buradayız.750 fide ile tek tek ilgilenmek,koltuk almak,budamak,seranın genel bakımı temizliği bizim gibi masabaşı çalışarak emekli olmuş insanlar için hayli yorucu.Ama bir o kadar da zevkli.Eksikleri tamamlayarak ve yanlışları düzelterek devam ediyoruz.EC aletimizde ortaya çıkan kalibrasyon sorunu üzerine dünden beri Sayın Kudret Bey'den temin ettiğimiz EC ölçüm aletini kullarak doğru şekilde EC ölçebiliyoruz.İstanbul'da havaların da serin gitmesi bizim için büyük şans oldu çünkü seranın içi hem bizim çalışmamız hem de domatesler için şimdilik çok sıcak olmuyor.İlerde çok sıcak günler yaşarsak gölgeleme yapmayı düşünüyoruz.
Saygılar.

ibrahim doğan
05-07-2011, 20:53
sn.sevilseyyar;
Domatesler çok güzel görünüyor elinize sağlık,birkaç soru sormak istiyorum...
1 - Seranın havalandırmasını nasıl yapıyorsunuz,
2 - Sulamayıb kaç dk. aralıkla ve günde kaç defa yapıyorsunuz,
3 - EC 'yi kaç olarak ayarlıyorsunuz,
4 - Domatesler kızarmadan alt yaprakları almışsınız bu sakıncalı değilmi

bilgi verirseniz memnun olurum....kolaygelsin...hoşçakalın....

sevilseyyar
06-07-2011, 09:09
Günaydın Sayın İbrahim Bey;
Seranın havalandırmasını yanlara açtığımız pencerelerle sağlıyoruz.7 şer tane yanlarda 4 er tane de ön ve arkada toplam 22 tane sineklik tüllü camımız var.Gece ve gündüz sürekli böyle kalıyor.Yaz aylarında olduğumuzdan sürekli hava sirkülasyonu gerekiyor.Bu yüzden sabahları geldiğimde serada nem olmuyor.
Sabah 8-9 gibi burada oluyorum,akşam 6-7 ye kadar saat başı 3-5 dk sulama yapıyorum.
EC konusunda aletimizin kalibrasyonu bozulmuş olduğundan 2 gün önce Sayın Kudret Bey den EC Metre temin ettik.Meyvelenme aşamasında olduğumuzdan EC yi 3-3,5 civarında tutuyoruz.Sera kurulumunda yaptığımız hata yüzünden drenajımız çok sağlıklı olamadığından tuz birikmesi oluyor.Haftada 1 mutlaka kök yıkaması yapıyoruz.
Meyveler oluştuktan sonra meyvenin altındaki alt yaprakların meyvenin besinini paylaşmaması için onları alıyoruz.Bir makas yardımıyla gövdeye fazla zarar vermeden ve gövdeye en yakın yerden buduyoruz.Daha önce ziyaret ettiğimiz ticari seralarda da alt yapraklar tamamen alınmıştı.Bir de tabi ki koltuk budaması hergün yapılıyor.Çünkü koltuklar alınmassa bitkiden fazla büyüyor.
Umarım domateslerdeki problemleri çözebilmişsinizdir.Kolay gelsin.
Saygılar

sevilseyyar
08-07-2011, 14:06
İyi günler;
Bu sabah erkenden geldiğimiz serada salkımlardan askıya alınmayan bazılarında kırılmaya yüz tutan kıvrılmalar gördük.Elimizde olan 1000 adet askıyı kullanmıştık ama askıya alınması gereken birçok salkım olması bizi çare üretmeye mecbur etti.Eminönünde hırdavatçılardan askı almaya ancak pazartesi gidebilirdik.Ama 3 gün içinde kıvrılan salkımlar zarar görecekti.Ne bulabiliriz diye Kumburgazın hırdavatçılarını dolaştık ama işimize yarayacak bir aparat bulamadık.Son çare pazarda bakınırken perde askısı için kullanılan plastik aparatları görüp bunlara ip takarak kullanabileceğimizi düşünerek 3 paket aldık.Domates salkım askısı bulamayan ya da acil ihtiyacı olan arkadaşlara tavsiye ederim:)Hem çok işle yaradı hem de çok ekonomik.
Resimlerini aşağıda ekliyorum.
Selamlar.

sevilseyyar
13-07-2011, 09:12
Günaydınlar;
Geçtiğimiz haftasonu domateslerimize Sayın Kudret Bey'in önerisi ile yapraktan besin uyguladık.Durumları gayet iyi görünüyor.Bu arada kızarmalar başladı.Şaka bir yana bu kadar domatesi ne yapacağız diye düşünüyoruz.Çünkü 2-3 içinde kızarmalar yoğunlaşacak.Henüz satış konusunda hiçbir irtibata geçemedik.750 fideden sanırım ilk hasatta 300-400 kilo çıkar(bu sadece tahmin)Bu konuda önerisi olan arkadaşlarım varsa almak isterim.Aşağıya son durumlarını ekliyorum.
Herkese güzel bir gün dilerim.
Saygılar.

sevilseyyar
16-07-2011, 15:49
Herkese iyi günler;
Perşembe gün seraya Sayın Kudret Bey ile beraber geldik.Benim birkaç gün önce 5-6 fidede gördüğüm bozulmaların artmakta olduğunu gördük.Cuma günü özel bir işim sebebiyle seraya gelemedim.Bu sabah geldiğimizde ise bozulmaların yaklaşık 20-25 fideye yayıldığını farkettik.Silivri de besinleri aldığımız Tarım San' yapraklardan örnekler alarak gittik.Mehmet Bey incelediği yapraklarımızda "yaprak biti" ve "yaprak yanığı" olduğunu söyledi ve yaprak biti için ilaç verdi.Yaprak yanığı için ise elimizde olan bakır esaslı ilacı önerdi.Her iki ilacı birikte kullanabileceğimizi söyleyip ilaçlamak için akşam serin saatleri beklememizi önerdi.Yaprak biti ve yaprak kurumasının resimlerini aşağıya ekliyorum.Gelişmeleri bldireceğim.
Saygılar

soilless
16-07-2011, 20:13
Sn sevilseyyar,
Çok emek verek yaptığınız uğraşıyı takip ediyorum. Yaprak biti için verilen ilaç nedir?

izzeterisen
16-07-2011, 21:12
Sn sevilseyyar,
Çok emek verek yaptığınız uğraşıyı takip ediyorum. Yaprak biti için verilen ilaç nedir?

Bu bitkileriinzdeki hastalık "domates bakteriyel kanser ve solgunluğu"dur. Bu bitkileri hemen imha ediniz.

(Pseudomonas syringae pv. tomato ) (Okabe) (Young, Dye, Wilkie)

http://vimeo.com/25760021

http://www.entofito.com/sebze-bakteri-hastalklar/3-domateste-bakteriyel-kanser.html

idris şenol
17-07-2011, 08:47
Sn sevilseyyar,
sayın sevil ,seranızı ve çalışmalarınızı ilgi ile izlemekteyim
tecrübeler ,bilgiler araştırmalar sel olup akıyor:))
size naçizane tavsiyem günlük tutun!
yaptığnız gözlemleri kullandığnız ilaçları ürün ve gübreleri görüşmelerinizi önemli duygu ve düşünceleri bir ajandaya not alın ilerde çok faydası olacak
benim 2004 yılından beri gün ve ana ajandaya kayıtlarım var

yazmak istediğim konuya gelemedim:))
yaprak biti demişiniz !!! birde havalar çok ısındı ,bu aralar kırmızı örümcek saldırıya geçmek için pusu atmış olabilir,kırmızı öremceği ancak büyteç yardımı ile görbilirsiniz ve verdiği tahribat küçümsenmeyecek kadar büyük

sevilseyyar
17-07-2011, 12:41
Sayın İzzeerisen ;
Değerli görüşleriniz için teşekkürler.Yolladığınız linkleri de incelediğimizde bizim fidelerin durumunun da bakteriyel kanser olduğunu düşündük.Sabah seraya geldiğimizde sizin bu mesajınızı okumamıştık ama hastalıklı fideleri söküp yerlerine yeni fideler dikmiştik.Yaklaşık 15 fideyi seradan çıkarttık.Dün akşamüstü de ilaçlama yapmıştık.Yaprak biti için "Dıcarol 50 sp",yaprak yanıkları için ise "trival forte" kullandık.Sanırım birkaç gün daha geç kalsaymışız yayılması çok daha fazla olacaktı.Şimdilik hastalık gördüğümüz fideleri sökerek ve ilaçlama yaparak durumu kontrol etmeye çalışıyoruz.Yaprak biti de bitki özsuyu ile beslenirken bitkiye bir sıvı iletirmiş ve zamanla fide ölürmüş.Seramız profesyonel seralar gibi son derece steril olamadığından bu sorunlarla karşılaştık diye düşünüyoruz.Zira Agrobayın serasına girerken ayakkabılarımızı ilaçlı su ile yıkayarak girmiştik.Bizim seramızın etrafı ağaçlar,yabani otlar ile çevrili.Doğal olarak ta oradan gelebilecek bakterilere açığız.
Bir sorum olacak;yerlerine yeni diktiğimiz fideler için de aynı tehlike var mıdır?Yani kök kalıntıları hastalığı bulaştırabir mi? Eğer bulaştırır ise çözümü var mıdır?
Saygılar

sevilseyyar
19-07-2011, 14:23
Merhabalar;
Son 3-4 gündür "domates bakteriyel kanser solgunluk" hastalığı yüzünden 30-40 fidemizi kökleyip attık.Yerlerine ilk fidelerimizden artan toprağa diktiğimiz fidelerden yerleştirdik.Hastalık belirtisi gördüğümüz tüm fideleri 3-4 günde temizlediğimizi umuyoruz ama yine de belirti görürsek atmaya devam edeceğiz.Artık ilk 1-2 yaprakta başlayınca anlıyorum bu hastalığı:)
Tam bununla başetmeye çalışırken bu sabahta seramızın sol tarafında bulunan hattımızda salkımlarda uçuşan sinekçikleri farkettik.Seramızın sol yanına bitişik(1-2 metre yakında) bulunan dut ağacının yarattığı ortam ve diğer etmenler buna sebep oldu sanıyoruz.Seranın kuruluş aşamasında tarımsan dan aldığımız beyaz sinek ilacını aldığımız yere de danışarak kullanıp ilaçlama yaptık.
Besin sorumuzu Sayın Kudret Bey'in destekleriyle halletmiştik ama diğer etkenler her geçen gün sorun çıkarıyordu.Daha önceden de biliyorduk ama bugün birkez daha anladık ki "topraksız tarım " da sterilizasyonun önemi çok büyük.Dışardan gelebilecek tüm bakteriyel,zararlı türü etkenleri bertaraf etmek şart.Asasen amatörce ve tabii kısıtlı imkanlarla kurduğumuz bu küçük serada bunu sağlamamız zordu.
Yine de herşeye rağmen sağlıklı fidelerin durumu oldukça iyi.Soframızda kendi yetiştirdiğimiz domatesleri yemeye başladık.Kendi emeğimizle yetiştirdiğimizden midir nedir,tatlı mı tatlılar:))
Selamlar.

alone35
23-07-2011, 10:03
Selamlar çok güzel görünüyorlar inşallah emeğinizin karşılığını alırsınız kolay gelsin..

Birsen 33
23-07-2011, 12:39
Baştan sona okudum. Zor ve sabır isteyen bir iş olmasına rağmen güzel bir çalışma olmuş, ellerinize sağlık. Meyveler de çok sağlıklı görünüyor. Emeğinizin karşılığını alacağınızı umuyorum.

sevilseyyar
24-07-2011, 12:36
Çok teşekkürler Sayın alone35 ve Birsen 33;
Gerçekten çok emek isteyen bir iş.Tüm vaktinizi alıyor.Son 3 ayımız tamamen orada geçiyor.Bir gün bile gitmemezlik yapamıyorsunuz.Bizimki artık "hobi" olmaktan çıkıp "iş" durumuna geldi.Arada çıkan sorunlar sizi yoruyor ama bu arada bilgileniyor ve tecrübeleniyorsunuz.Çoğu fidenin boyu 2 metreyi geçmiş durumda olduğundan bu hafta ipleri aşağıya salmak zorundayız.Boyumuz üst dallara ve koltuklara yetişemiyor.
Son durumlarını aşağıya ekliyorum.
Selamlar.

xenkebikec
03-08-2011, 00:14
Sn. sevilseyyar hikayeniz ve uygulamalarınız çok güzel ve cesaret verici. Başarılarınızdan dolayı kuluyorum.

sevilseyyar
08-08-2011, 18:36
Bugün itibariyle fidelerimiz 75 günlük oldular ve sağlıklı gelişen fidelerimiz 3 metreye ve 12.sürgüne ulaştı.Bazı fidelerimizi kaybettiğimiz için 780 fide ile başladığımız sayı şu an 650 civarında.Bugüne kadar olumlu veya olumsuz gözlemlerimizi faydası olur ümidiyle sizlerle paylaşmak istedik.
Seramız 200 metrekare kullanım alanı olan ,160 metrekaresine dikim yapılan kapalı,naylon örtülü,sinelik tüllü pencereleri olan bir yapıdaydı.Fideleri ,içinde perlit olan 17 metrelik 12 hat oluşturarak malç naylonuna 25 cm aralıklarla diktik.Sulama sistemimizin besin deposu 1 ton luktu.Ana borudan her hatta birer sulama hortumu ve bu hortumdan da 6 çıkışlı meduzlar kullanarak spagetti borular ve uçlarındaki sulama kazıklarıyla köklere besinli suyu verdik.
Bu işte acemi olduğumuzdan yapılan yanlış yönlendirmeler sonucu fideler 1 aylık olana kadar topraklı tarımda kullanılan gübreleri karışımlarını kullandık.İlk sürgün meyvelerde karşılaştığımız çiçek ucu çürüğü meyvelerimizin altlarını çürütmeye başlayınca ,derhal Sayın Kudret Tezel Bey ile iletişime geçerek durumumuzu anlattık.Sağolsun bize hemen yeni ve doğru besin çözeltilerini hazırlayarak imdadımıza yetişti.Diğer sürgünlerde calsiyum eksikliğinden kaynaklanan bu sorunu yaşamadık.Fidelerimizin büyüme hızı ve meyve gelişimleri hızlandı.Ancak bizim sera kurulum aşamasında yaptığımız bazı hatalar yavaş yavaş kendisini göstermeye başlamıştı.17 metrelik hatların ilk 10 metrelik bölümü sağlıklı gelişirken sona yakın bölümlerdeki fidelerin gelişimi daha yavaş oldu.Şunu anlamış olduk ki hat uzunluğumuz çok fazlaydı.Bize göre en ideali en çok 6 fidelik malç torbalara dikim yapmak ve drenaj kanalına bu torbaları her fidenin altı delinerek oturtmak.Bu durumda hat uzunluğu sera boyunca olabilir.Dönen drenaj suyu kayıpsız depoya ulaşabilir.Biz drenaj kanalı kullanmadığımız için köklerde tuz birikimi fazla oldu.Bu yüzden Kudret Bey in önerisiyle her hafta şebeke suyu ile kök yıkaması yapmak zorunda kaldık.Hatları yere koyduğumuz için de yerden çıkan bazı yabani otlarla mücadele etmek zorunda kaldık.Hatları yerden yüksekte tutmakta fayda olduğunu gördük.
Verim konusuna gelince;bizim bu denemeyi yapma amacımız topraksız tarımdan gerçekten dönümde 25-30 ton verim alınıp alınamadığını görmek idi.Sistem ideal kurulduğunda,doğru besin kullanıldığında,iklimlendirme doğru yapıldığında, sera sterilizasyonu sağlandığında,suyun ec ve ph değerlerinde otomatik kontrol sağlandığında,bitkiye gerekli bakım (koltuk alma,budama vs) yapıldığında gerçekten de 30 ton ve hatta daha fazla verim alınabileceği kanaatine vardık.Topraksız tarımın gerçek anlamda ticari fayda sağlayacağına kuşkumuz kalmadı.Zira ilk 2 sürgünden 1 ton civarında meyve aldık.Diğer sürgünlerde de bol ve sağlıklı meyveler gelişmelerini sürdürmekte.
Bugün itibariyle seramızı köşk çalışanlarına emanet edip biraz dinlenmek biraz da ticari sera oluşturma anlamında araştırma yapmak amacıyla jeotermal enerji kullanabileceğimiz bölgelere yola çıkıyoruz.
Deneyimlerimizi gerçekleştirmemize katkı sağlayan ve yazlık köşkünün bahçesini kullanmamıza izin veren arkadaşımız “Emre Ergen”e ve köşkün çalışanlarına teşekkür ederiz.
Değerli hocamız Sayın Kudret Tezel Beye teknik konular ve besin eriyiği konusundaki yardımlarından ve bizzat seramızı ziyaret ederek görüş ve önerilerini bizimle paylaşmasından dolayı sonsuz teşekkürlerimizi özellikle iletmek isteriz.Eline ve emeğine sağlık Kudret Bey..
Selamlar.

fusion1
08-08-2011, 19:54
Sn Sevil hanım deneyimleriniz içten paylaşımlarınız, cesaretli ve yürekli adımlarınız önümüzü aydınlattı. Bir sonraki aşamada yolunuz açık hasadınız bol, başarılarınız daim olsun.Saygılarımla...

ibrahim doğan
08-08-2011, 20:34
sn.sevilseyyar;
yaptığınız paylaşımlar için teşekkürler.inşallah her şey istediğiniz gibi olmuştur,araştırma amaçlı olarak bir seyahat düşündüğünüzü anlatmışsınız eğer yolunuz ankaraya düşerse görüşmek isterim ve sera kurmadan evvel mutlaka antalya-mersin civarındaki topraksız tarım seralarını mutlaka gezmenizi tasiye ederim özellikle malzeme temini konusunda buraları mutlaka gezip incelemelerde bulunun ayrıca fide dikim ortamı olarak cocopeat'ta düşünebilirsiniz hazır paketler var o kunuyuda değerlendirirseniz iyi olur,,,

şimdilik size iyi günler iyi gezmeler dilerim....selamlar...

Kudret Tezel
08-08-2011, 23:31
Sevgili arkadaşlar, sayın Sevil hanım'a yaşadığı gördüğü tüm olayları olduğu gibi paylaştığı için teşekkür ederiz. Bilgi paylaşımına gerçek bir örnek olmuşlardır.
İşe başlangıçta yapılan yanlışlıklar ,yaşanan olumsuzlıklara rağmen yaptıkları hesaplar doğrudur. Bir dönüm seradan 30 ton domates hasad edilmesi abartı değil hatta küçüktülmüş bir rakamdır. Ancak Sevil hanımın bütün olumsuzluklara rağmen, göstermiş oldukları iş ciddiyeti, özen ve sevgi yatsınamaz. Kendilerini gerçekten kutlarım.
Yakın gelecekte kendilerini büyük domates üreticileri arasında görür gibiyim.
Ayrıca buradan kendilerine ve sevgili eşleri Sayın Ünal beyede şahsıma gösterdikleri yakın ve sıcak alaka için teşekkür ederim.

sevilseyyar
09-08-2011, 12:27
Sayın Fusion1 ve Sayın İbrahim Doğan;
İyi dilekleriniz için çok teşekkürler.Yarın sabah itibariyle Çanakkale,Balıkesir Güre,Edremit derman,İzmir dikili gibi yerleri kapsayacak seyahatimize çıkacağız.Ankara civarı yolumuz üzerin de olsaydı Sayın İbrahim Bey ile görüşmek isterdik.Daha önce İzmir-Dikili de ziyaret ettiğimiz Agrobay tarımın topraksız tarım seralarına tekrar uğrayıp gözlemlemek istiyoruz.Zira bu denemeyi yapmadan önceki gözlemlerimiz ile şimdi yapacağımız incelemenin çok farklı olacağını düşündük.Şimdi neleri incelememiz,nelere dikkat etmemiz gerektiğini daha iyi biliyoruz.Öğrediğimiz ve paylaşmamız gereken şeyler olduğunda buraya yazmaya devam edeceğim.
Ayrıca Sayın Kudret Bey'in gelecekle ilgili öngörüsünü okuyunca çok mutlu olduk.Umuyoruz bu işi gerçek ticari anlamda yapmayı başarırız ve bizim gibi topraksız tarım meraklılarına cesaret verebiliriz.
Saygılar

Yeşilefe
09-08-2011, 16:56
Sayın Sevil hanım,

Haftalardır bu forumda türlü türlü başlık okudum hatta bu sebepten arasıra eşimle de ters düştüğüm oldu ama sizin başlığınıza daha bugün denk gelebildim.Öncelikle başarınız için sizi ve eşinizi kutlamak istiyorum.Ayrıca benim gibi bu işin meraklılarıyla ve zaman yokluğundan olsun finansal imkansızlıklardan olsun henüz girişimde bulunamamış arkadaşlarla edindiğiniz tecrübeleri görsel ve yazılı olarak paylaştığınız için çok teşekkürler.

Benim de naçizane size bir kaç sorum olacak.Daha önceki mesajlarınızdan birinde ilk sürgünlerden 400-500 kg civarı ürün alacağınızı ama henüz satış ve pazarlama konusunda bir ön çalışmanızın olmadığını söylemiştiniz.Bu konuyu ben de şu an çok merak ediyorum.Şu an itibariyle anlaştığınız bir firma var mı yoksa ihracata yönelik bir girişiminiz var mı?

Ben İzmirde yaşamaktayım ve İzmir Karaburunda aileme ait bir miktar arazimiz var.Sizin yaptığınız gibi bir deneme de ben İzmirin iklim şartlarında yapmayı düşünüyorum.Sizin 200 m2 lik denemenizde A dan Z ye sera kurulum+fide+besin eriyiği+su+elektrik+görünmeyen masraflar olarak biraz daha detaylı yazabilirseniz,bizimle paylaşabilirseniz çok sevinirim.

Selamlar saygılar
Korcan Ünsal

idris şenol
09-08-2011, 22:28
sayın Sevil hanım paylaşımlarınızı an ve an takip etmeye çalıştım güzel paylaşımlar sundunuz ,tecrübelrinizi akatardınız bizlere ve gelecek zamandaki arkadaşlara ışık tutunuz
öncelikle karşılıksız paylaşımlarınızdan dolayı teşekkür ederim
sizden tek ricam profosyenel manada bir yereler ulaşmanızı cağnı gönülden dilerim
ama lütfen siz vefasız olmayın bizleri unutmayın...(.örneğin todor gibi) :))Allah yar ve yardımcınız olsun

sevilseyyar
12-08-2011, 10:36
Sayın Yeşilefe;
Bizim şu an sağlıklı 650 fidemiz sürgünlerine ve meyve vermeye devam etmekte.Kumburgazın yerel esnaflarından biriyle iletişime geçtik ve hasad edilen (haftada ortalama 300 kg) meyveler bu kişiye veriliyor.Şu ana kadar harcadığımız tutar yaklaşık rakamlarla şöyle;
Demir profiller(2.elden çıkma parofil kullandık) 2.150 TL
Sera örtüsü ve tutturucu elemanlar 500 TL
Sera kurulum işçilik ücreti 1.500 TL
Malç torba ve taban örtüsü (240 metre torba) 250 TL
150 torba perlit 650 TL
1000 adet fide 650 TL (Yedek fidelerimiz de olsun istedik.780 adet dikim yaptık)
1 tonluk besin deposu 150 TL (İkinci el)
30 metre ana boru ,hatbaşı vanaları(12 adet),400 metre ince sulama hortumu,1000 metre spagetti boru,1000 adet sulama kazığı toplamı 1000 TL.İşçiliğini kendimiz yaptık.
Sulama pompası 2.5 kw 300 TL
Şimdiye kadarki besin eriyiği harcamamız (70 gün için) yaklaşık 1000 TL
Elektrik ve su gideri ihmal edilebilecek kadar az ,zira drenaj suyunu tekrar kullanıyoruz. Pompanında günlük çalışması çok bişey ifade etmiyor.
Bizim size naçizane önerimiz ,torbaları mutlaka bir deranaj kanalına oturtarak,geri dönen suyun kayıpsız geri dönüşümünü sağlamanız çok uygun olur.Torba boyu da en çok 2 metre(6 adet fide dikimine uygun) olmalı.Bu durumda hat boyuna istediğiniz kadar 2 metrelik fide torbası koyabilirsiniz.Her torbayı da fidelerin altlarından delerek suyu drenaj kanalına akıtmanız gerekir.Tuz birikimini engellemek için bu sistem önemlidir.
Bir diğer önerimiz de sulama sisteminin otomasyona kavuşturulmasıdır.Bu konuda Sayın Kudret Tezelin”Sera Bekçisi” cihazı tüm ihtiyacınızı karşılayacaktır.Buna benzer cihazlar piyasada bulunsa bile kullanım rahatlığı ve maliyeti açısından pratik olmadığını düşünüyoruz.
İzmir ikliminde yaz aylarında havalandırmanın önemini söylemeye gerek yok.Kış için ise ortalama 15-17 derece ısı sağlamanız gerekir.
Kendinize ait yeriniz olması bu işi rahatlıkla yapabilmek için önemli bir avantajdır.
Siz de bu denemeye karar verirseniz bir başlık altında çalışmalarını izlemek isteriz.
Başarılar dileriz.

sevilseyyar
12-08-2011, 10:43
Sayın İdris Şenol;
Başarı dilekleriniz için teşekkürler.Şu an ticari sera kurabilmek için fizibilite çalışmaları aşamasındayız.Arazi,gereken ısıtma sistemleri ve ürün pazarlama gibi konularda araştırmalarımız devam ediyor.Hedefimiz ağustos 2012 itibariyle seramızı kurmuş,otomasyon sistemini oturtmuş ve fidelerimizi dikebilecek duruma gelmiş olmak.Bu paylaşım sitesinden edindiğimiz topraksız tarım ile ilgili bilgileri,aldığımız destekleri ve yardımları düşününce bu siteyi unutmamız imkansız.Konunun gelişimini yine burada (ama belki farklı bir başlıkta,çünkü herşey profesyonel olacak) paylaşmayı düşünüyoruz.
Saygılar.

sevilseyyar
17-08-2011, 09:51
İyigünler arkadaşlar;
Kısa seyahatimizden döneli 2 gün oluyor.Planladığımız gibi Çanakkale,Küçükkuyu,Güre,Edremit güzergahı ile termal kaynak olan birçok yere gittik inceledik.Çanakkale kaynaklarından ısısı yüksek olanların çoğu işletmeler tarafından kullanılıyor.Isısı düşük olanlar ise debi ve ısı açısından uygun değil.Güre belediyesine gittiğimizde ise arazi problemi yaşanmakta olduğunu gördük.Kaynağa yakın açık arazi yoktu ve olanlarında hepsi zeytinlikti.Edremitte ise kaynağa yakın yerler olmasına karşın fiyatlar çok yüksekti.Edremit Jeotermal A.Ş. yetkilisi ile yaptığımız görüşme ise bizi oldukça rahatsız etti.Suyun kullanımı için bizimle pazarlık(!) yapmak istediler.Yani böyle bir konuda basit taşra yöntemlerine başvurmaları,sıcak su kullanmak isteyenlerle pazarlık yapmak istemeleri bize son derece ciddiyetsiz ve artniyetli bir davranış geldi.Bu arada seyahat sırasında yollarda,tepelerde gördüğümüz rüzgar santrallerinin sayısının fazlalığı dikkatimizi çekti.Araştırdığımızda ise gördük ki;artık rüzgar enerjisinden faydalanarak elektrik üretmek için gereken lisans alma zorunluluğu 21 Temmuz 2011 de yayınlanan genelge ile kaldırılmış.Buna bağlı olarak artık isteyen herkes evine,işyerine,fabrikasına,serasına bu santralleri kurabilir.Biz de önümüzdeki yıl için kurmayı planladığımız serada rüzgar ve güneş enerjisinin entergre edildiği bir sistemle ısıtma yapabileceğimizi düşünüyoruz.İlk etapta yaptığımız incelemede birçok firmanın bu işi yaptığını öğrendik.Konuyla ilgili teknik incelemeler ve fizibilite araştırmalarına devam ediyoruz.Sera kurulum bölgesi olarak ise Çanakkale ilini tercih edeceğiz.Hem arazi maliyeti hem de ulaşım olanakları açısından Çanakkale bize şimdilik uygun göründü.
Selamlar.

idris şenol
17-08-2011, 10:37
sayın sevil hanım paylaşımlarınızdan dolayı teşekkür ederim eksik olmayın
fazla uzatmadan konuya gireyim
ben aslen edirne ipsala ilçesindenim
birkaç ay önce köye gittiğimde ipsalanın girişinde jondere traktör firması distibütörü
ismini bilmedim kişinin kızı zıraat mühendisiymiş,babasına ısrarla sera kurdurmuş ve topraksız tarım a başlamışlar ,ilk etapta birkaç dönüm araziye kurmuşlar bende bizzat gezerek gördüm jondre bayi nin yanında
sera da çalışan bir arkadaşla görüştüm sera sahibine ulaşamdım fakat görüştüğüm kişi , çalışan yakın köyden birisi sistemi ona sordum
kendisinin imkanı olsa hemen bu işe hemde topraksız tarım yapmak istediğini söyledi
ıstıma olarak çeltik kavuzları yağni pirincin işlenmesinden sonra çıkan kaplarından ıstma yapıyorlarmış
birde öğrendiğim kadarıyla ipsala ilçesi trakyada en bol güneş alan ilçeymiş
haberide ilk burdan öğrendim
http://www.tarimsalhaber.com/avrupaya-domates-ipsaladan-gidecek.htm

sevilseyyar
17-08-2011, 11:01
Sayın İdris Bey;
Konuyla ilgili yolladığınız linki inceledim.Seyahatimiz çanakkaleden başladığı için Keşan dan geçtik,daha önce bilgimiz olsaydı sözkonusu serayı görmek şansımız olurdu.Kendilerini yaptıkları iş için kutlamak gerekir.Ancak haberde aklıma takılan bazı şeyler oldu.6 dönüm sera için 12.000 adet fide bana az geldi.Dönüme 3000 fide dikilebileceğini düşünüyoruz.Sayın Funda Eren,fideler 3.5 aylık olduğunda meyvelerin olgunlaştıklarını söylüyor.Bizim denememizde ise 2.ayın sonundan itibaren olgunlaştıklarını gördük.3.5 ay olgunlaşmak için çok uzun bir süre.Tabi ki sıcaklık ve gün ışığı bitkinin gelişimi için çok önemli.Hasada fide dikiminden 4 ay sonra başlamak biraz geç değil mi?
Ayrıca babasına ısrar ederek bu sistemi kurdurmuş olması,Trakyada da seracılığın ve özellikle topraksız tarımın gelişimi açısından güzel bir örnek teşkil etmiş.Bizim birkaç ay önce görüştüğümüz Agrobay Tarım Üretim müdürü de Türkiye de kuzey illerinin (özellikle Trakyanın)gün ışığı ve pazara yakınlık açısından topraksız tarıma çok uygun olduğunu söylemişti.
Saygılar.

ibrahim doğan
18-08-2011, 21:07
sn.sevilseyyar,
Bahsedilen haberi bende inceledim ve 3.5 ayda ürün alma konusu benimde dikkatimi çekti öyle bir serada en geç 70 günde hasat ilk yapılmalı,,,,,dönüme 3000 fide olamasa bile en az 2500 fide olmalı...

sevilseyyar
19-08-2011, 10:15
Sayın İbrahim Bey;
Bence o haberde sözkonusu 3.5 ayda hasat yapma yanlışlıkla söylenmiş ya da yanlış anlaşılarak yazılmıştır.Bu haberi inceledikten sonra şirketi internetten bulup kendilerini aradık.Sayın Erdoğan Eren Bey ile görüştük.Kendilerini yarın(cumartesi)ziyaret edeceğiz.Bu seneki fide dikimlerini 1 hafta önce yapmışlar.Geçen sene serayı yetiştiremedikleri için fide dikimine geç kaldıklarını söylediler.Biz de sera kurmak istediğimizi ve tecrübelerinden faydalanmak için ziyaret etmek istediğimizi söylediğimizde sağolsunlar istediğimiz zaman kabul edeceklerini ve her konuda yardımcı olacaklarını söylediler.Yarın görüşmek üzere İpsalaya gideceğiz.İzlenimlerimi ve öğrendiklerimizi paylaşacağım.
Selamlar.

idris şenol
19-08-2011, 15:46
sn.sevilseyyar
size cevap vermekle vermemek arasında bocaldım durdum,, nihayet sizde ki kararlılığı görünce dayanamadım :))sevebi ise bu gibi konular biraz karışık iyi olur ALLAH tan bilinir kötü olur mazallah elçiden bilinir:))
haberin aslını siz daha iyi öğrenmişiniz umarım bende kulakan dolma bilgilerle pot kırmamışım
ipsala istanbul bağcılardan 225 km
sözkonusu sera keşana girmeden hudut tarafına ipsala yazsısını takip edin
ipsala ya 2 km kala sol tarfınızda jondere traktör bayisi kumdere köyü giriş sapağanda yolun hemen kenarında serayıda ordan görüsünüz
yolunuzu dört gözle bekliyeceğiz:))hayırlı olur inşallah

sevilseyyar
22-08-2011, 08:14
Günaydınlar;
Cumartesi günü öğlen saatlerinde İpsala ya vardık ve GLS Tarım Genel Müdürü Tuncay Bey ile buluştuk.İpsala nın girişindeki traktör bayiiliği işyerinin yanına 6 dönüm alana topraksız tarım serası kurmuşlar.Fideler henüz 9-10 günlüktüler ve çoğu ilk çiçeklerini tomurcuklandırmıştı.Tuncay Bey sağolsun seranın tüm inceliklerini,idari binalarını,ısıtma kazanlarını,besin deposunu bize tek tek gezerek anlattı.Oldukça pratik yöntemler kullanarak sistemleri kurmuşlar ve 2.yılları olan bu yıl çok daha iyi verim almayı düşünüyorlar.Serada iklimlendirme de mevcut.Isıtmayı ise 2 büyük kazanda kömür ve çeltik kabuğu yakarak oldukça ucuza mal ettiklerini anlattı.Zira Keşan özel kömür ocakları dolu ve çeltik kabuğu da bölgede zaten yoğunlukla varolan çeltik fabrikalarından çok ucuza alınabiliyormuş.Sulama ise elbette bir merkez aracılığı ile otomasyona bağlanmış.Besin deposunu ise inşa ettikleri idari binanın altına su deposu inşa ederek çözmüşler.:)Kızının ziraat mühendisi olmasının da kendisine ve seraya olan katkısını vurguluyor.Drenaj kanallarını oluklu köpükleri naylonla sararak oluşturmuş ve hem çok pratik,hafif hem de maliyeti inanılmaz düşürmüşler.Kızının daha önce Çorlu da bulunan Can Tekstil e ait topraksız tarım seralarını ziyaret etmek istediğinde içeri bile alınmadığını sitemle anlattı.Kendisi bu konuda oldukça yardımsever ve bilgisini tecrübesini paylaşan biri.Bize fikir ve sistemin maliyetleri açısından oldukça yardımcı oldu,kendi tecrübelerini aktardı.Buradan kendisine teşekkür etmek isteriz.Bölgede bulunan Namık Kemal Ün ile ilişkileri oldukça iyi ve geçen yıl meslek yüksek okulunda "seracılık" bölümü açtırmışlar.Bu yıl da üniversiteden gelecek olan görevliler bitkilerin kontrollerini ve ölçümleri yapacaklarmış.Hedefleri 2013 yılında bölgede "Organize Seracılık Bölgesi" kurmak.Başarılar diliyoruz.Bizi kurmak istediğimiz sera konusunda yüreklendiren bu ziyaretten oldukça memnun kaldık.
Selamlar.

derdiman
22-08-2011, 12:39
sevil hanım,
1.Fideleri yeni dikmeleri normal mi? Doğru zamanda mı dikmişler? daha erken dikmeleri gerekmez miydi?
2. Fidelerden hangi aya kadar ürün alacaklar?

şaşırdım biraz...

sevilseyyar
22-08-2011, 15:04
Sayın Derdiman;
Fidelerin dikim zamanı ticari olarak tam doğru zaman.Eylül sonunda domates pahalanınca ürün almaya başlayacaklar.Ekim ayndan başlamak üzere hazirana kadar ürün alınacak.Temmuz ağustos aylarında domates sebil zaten.50 kuruşa domates heryerde.Onlar bu 2 ayı yeni fidelerini yetiştirerek geçiriyorlar.Büyük işletmeler zaten bu 2 ayı bu şekilde geçiriyorlar.
Saygılar

soilless
23-08-2011, 19:48
İyigünler arkadaşlar;
.........Araştırdığımızda ise gördük ki;artık rüzgar enerjisinden faydalanarak elektrik üretmek için gereken lisans alma zorunluluğu 21 Temmuz 2011 de yayınlanan genelge ile kaldırılmış.Buna bağlı olarak artık isteyen herkes evine,işyerine,fabrikasına,serasına bu santralleri kurabilir.Biz de önümüzdeki yıl için kurmayı planladığımız serada rüzgar ve güneş enerjisinin entergre edildiği bir sistemle ısıtma yapabileceğimizi düşünüyoruz.İlk etapta yaptığımız incelemede birçok firmanın bu işi yaptığını öğrendik.Konuyla ilgili teknik incelemeler ve fizibilite araştırmalarına devam ediyoruz.........
Selamlar.

Sn SevilSeyyar

Rüzgar ve güneş enerjisi ile ilgili fizibilite çalışmalarınızı paylaşırsanız çok önemli bir bilgi desteği sağlamış olursunuz.

Çalışmalarınızda başılar

sevilseyyar
24-08-2011, 10:23
Sayın Soilless;
Şu an arazi arama aşamasındayız.Enerji aşamasında mutlaka bilgileri paylaşacağız.Alternatif enerji kaynağı kullanmayı planlayan bir proje hazırlatarak %50 hibe kredilere başvurmayı düşünüyoruz.Bu konuda Tarım ve Köyişleri Bakanlığından yeni emekli olmuş bir daire başkanı ile görüştük ve yapmak istediğimiz şeyleri anlattık.Kendisi bize proje hazırlayan bir şirket bulabileceğini ve bakanlık aşamasında da yardımcı olacağını söyledi.Bu konuda prosedürler hakkında ondan destek alacağız.Ama dediğim gibi öncelikle seranın kurulacağı arazinin tapusunun elimizde olması şart.Şu an birkaç aracı ile görüşüyoruz.Bayramdan sonra yerlere gidip bakacağız.
Saygılar

idris şenol
24-08-2011, 12:38
sayın sevil hanım memnun kaldığnıza sevindim
umarım benimde çorbada tuzumuz olmuştur
kimbilir! ,,,,belkide sizde bana yardım edersiniz:))saygılarımla, ALLAH utandırmasın.

sevilseyyar
24-08-2011, 15:30
Sayın İdris Şenol;
İpsala ziyaretimizin bize fikir olarak çok faydası oldu.Teşekkürler.Kafamıza takılan soruları rahatça sorabildik.İnceleme yapabildik.Umarım seneye bu zamanlar biz de kendi seramızda fidelerimizi dikmiş oluruz.Size ve tüm topraksız tarımla ilgilenen arkadaşlara elimizden gelen her desteği veririz.Zaten tüm aşamalada bilgilerimizi ve tecrübelerimizi paylaşacağız.
Saygılar.

soilless
24-08-2011, 19:28
Sayın Soilless;
Şu an arazi arama aşamasındayız.Enerji aşamasında mutlaka bilgileri paylaşacağız.Alternatif enerji kaynağı kullanmayı planlayan bir proje hazırlatarak %50 hibe kredilere başvurmayı düşünüyoruz.Bu konuda Tarım ve Köyişleri Bakanlığından yeni emekli olmuş bir daire başkanı ile görüştük ve yapmak istediğimiz şeyleri anlattık.Kendisi bize proje hazırlayan bir şirket bulabileceğini ve bakanlık aşamasında da yardımcı olacağını söyledi.Bu konuda prosedürler hakkında ondan destek alacağız.Ama dediğim gibi öncelikle seranın kurulacağı arazinin tapusunun elimizde olması şart.Şu an birkaç aracı ile görüşüyoruz.Bayramdan sonra yerlere gidip bakacağız.
Saygılar

Alternatif enerji kaynağı ve %50 hibe kredi!!!! Çok güzel düşünmüşsünüz.

Başarı dileklerimle

sevilseyyar
25-08-2011, 13:45
Selamlar;
İnternette TARTES in tartışma sitesinde şimdiye kadar duymadığım bir katı ortam türü olan growmixs i gördüm.
Arıöz Organik şirketinin bir ürünü olan bu karışım yazılanlara göre drenaj gerektirmeyip suyu çok yüksek oranda bünyesinde tutabiliyormuş.Diğer katı ortam türlerine göre de kullanımı çok uzun yıllara uzayabiliyormuş.Sözkonusu malzemeyi deneyen var mı? Eğer deneyen arkadaşlar var ise tecrübelerini bizimle paylaşırlar mı?Aşağıya ilgili linki ekliyorum.
Saygılar

http://www.ariozorganik.com/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=79

ismail 55
25-08-2011, 16:18
sayın sevilseyyar kendileriyle telde görüştüm 1000 lt si 60 tl ürününe garanti veriyor ayriyetten serada kuruyorlar

sevilseyyar
26-08-2011, 09:48
Sayın ismail 55;
Ürünün tek dezavantajı ağır olması.Yani nakliyede 1000 lt 60 tl ise bir 60 tl de nakliyesi tutar.Aslında erkencilik ve mineraller açısından diğer katı ortamlardan üstün gibi duruyor.Ve en önemlisi drenaj sistemi kurmaya gerek kalmaması.Bir de ürünü denemek veya deneyen birinin fikrini almak gerekli.
Saygılar

sevilseyyar
26-08-2011, 11:37
Sayın Fatih057;
Topraksız tarımla ilgileniyorsanız bu sitede gerekli hemen hemen tüm bilgileri bulabilirsiniz.Biz besin eriyiği konusunda Sayın Kudret Tezel Bey den destek aldık.Siz de Kudret Bey ile iletişime geçerseniz kendisi besin eriyiği tedariği konusunda size yardımcı olacaktır.Perlit veya cocopet için ise biz İstanbul da Uzay Perlitten temin ettik.Bulunduğunuz ilde perlit veya cocopet satıcısı yok ise internet aracılığı ile temin etmek yoluna gidebilirsiniz.Ne kadar bir alanda kaç fide ile denemeye başlacağınız da önemli.Malzemelerin miktarlara fide sayısına göre değişecektir.Başarılar dilerim.
Saygılar

ismail 55
26-08-2011, 15:57
sayın sevilseyyar eger ayın 14 dünde Bursa tarım fuarına gelirse firma almayı düşünüyorum deneme maksatlı marulda bideniyeyim bakalım firma sahipleriylede daha detaylı görüşme fırsatı olur

ismail 55
26-08-2011, 16:00
şuan deneme yaptıgım merdiven sisteminde çilek uygulamamda güzel olur gibi geliyor bana yıkanıp hersene kullanımıda güzel

Çaylakçifçi
27-08-2011, 12:57
*** çalışmalarınız çok güzel olmuş tebrikler

ibrahim doğan
28-08-2011, 09:55
sn.sevilseyyar;
arıöz organik'in growmix diye bir katı ortamından bahsediyorsunuz drenaj gerektirmediğini söylüyorsunuz.drenaj olmaması dezavantaj olmazmı sizce çünki bu durumda tuzlanma çok olur gibime geliyor sanırım en iyisi suyu üstten verip alttan akıp gitmesini sağlamak olur diye düşünüyorum ben bu sorunu yaşadım ve tecrübeme göre en iyisi bol su verip alttan akıp gitmesi daha iyi olur sanıyorum

bunu değerlendirmenizi öneririm....selamlar....

idris şenol
28-08-2011, 16:20
topraksız tarımda en önemli varlık su
evet maalesef
öncelikle su konusunda fizibilite çalışmalarına ağırlık verilmeli,bol ve ucuza maal edebilceğniz su kaynakların dolu olduğu yerlerde bu sistemi kurmalısınız
köyümüzdeki şebeke suyu ucuz olmasına rağmen artezyen kuyusu açtırıp yaklaşık 3 dekar ceviz bahçemizi yaz boyunca en az 5 defa sulamamıza rağmen 20,30 tl gibi çok düşük maliyetle elektirik srfiyatıyla sulama yapıyoruz
bana kalsa af buyurun , elektirktende ,ulaşımdanda ısıtmadanda öncelik, su!!!! derim...

sevilseyyar
29-08-2011, 13:58
Sayın İsmail 55;
Eğer growmixs in denemesini yapabilirseniz ve bizimle paylaşırsanız hepimiz için bilgi kaynağı olur.Sayın İbrahim Bey in yazdığı gibi tuzluluk oranının kontrolü benim de kafamı karıştırdı.Aşırı tuzlanma yapıp yapmaması çok önemli.Kolay gelsin.
Saygılar

sevilseyyar
29-08-2011, 14:05
Sayın İbrahim Bey;
Bahsettiğimiz ürün yani growmixs in drenajsız kullanılması durumunda aşırı tuzluluk yapıp yapmayacağı konusunda benim de kafam karıştı.Haklı olabilirsiniz ,arada yıkanmayan katı ortamda tuz birikmesi köklere zarar verebilir.Sayın İsmail 55 ürünü temin edebilirse deneyeceğini söylüyor.Umarım bizimle de paylaşır.
Saygılar.

sevilseyyar
29-08-2011, 14:09
Sayın İdris Şenol;
Topraklı veya topraksız tarımda suyun önemini kimse yadsıyamaz.Bulunduğumuz yerdeki suyun tahlilleri elbette yapılacaktır.Bizim Rüzgar ve güneş enerjisini kullanmak istememizin amacı tüm ısıtma,soğutma,makinelerin harcayacağı enerji gibi elektrik ihtiyacımızı bu yolla karşılamak.Hem çevreci hem de uzun yıllar kullanabileceğimiz bi kaynak elde etmek.Ve bu kaynakları kulandığımız için kredilendirmelerden faydalanmak.
Saygılar.

ismail 55
29-08-2011, 16:01
sayın sevilseyyar arigöz firması fuarda olursa almayı düşündügümü söylemiştim yanlız bana tuhaf gelen bir kac noktavar 1 cisi ph ve ec ölcümü nasıl olacak bence direnaj olması gerek düşünelimki 1 domates bitkisi 6 ay boyunca besinli su verecegiz ve nekadar tuz birikimi oldugunu bilmeden ölcüm yapamadan şöyle olabilir direnaj kullanarak benim denemem direnajlı olacak

ismail 55
29-08-2011, 16:03
herkeze hayırlı bayramlar ömür boyu salıklı ve mutlu olun

sevilseyyar
29-08-2011, 21:31
Sayın İsmail 55;
Eğer ürünü fuarda bulabilirseniz size şunu önerebilirim.Sizin sisteminiz drenajlı bir sistem ise,başka küçük bir torbada 2-3 fide dikerek ve drenaj yapmayarak fideleri dikerseniz hem drenajlı hem drenajsız sistemin farkını çok net görürsünüz.EC ve PH ölçümleri için ecmetre ve ph ölçer edinmeniz gerekiyor.Biz denememizde ilk başta digital ecmetre kullanmıştık.Ama sonra yaptığımız ölçümlerin doğru olmadığını gördük ve Sayın Kudret Tezel den temin ettiğimiz analog ecmetre ile devam ettik.Doğru ölçüm yapabildik.
Drenaj yapılmayan deneme torbasında tuzluluk artarsa drenajın mutlak gerekliliği sonucuna varabilirsiniz.
Saygılar

ismail 55
29-08-2011, 21:43
sayın sevilseyyar ec ve ph ölcerim mevcut şuan merdiven sisteminde çilek denemem var 19 mayıstan beri çilek yapıyorum benim için growmixs kilobasar ve raflarda sorun olur gibi geliyorbana fakat domateste olur agır olması sakınca olmamasılazım

ismail 55
29-08-2011, 21:58
sayın sevilseyyar sizden biriçamolacaktı benim hatırladıgım kadarıyla serayı agustosun sonunda bıraktınız bırakmasaydınız ekime kadar devam etseydiniz kac ton domates alırdınız birde 1 domates kaç salkım yapardı

derdiman
03-09-2011, 12:03
Sevil hanım,
1. growmix adlı ürünün tanıtımında 5 sefer kullanıldığı yazıyor. Biraz kafam karıştı, perlit daha az mı kullanılıyor. Yani senelerce perliti kullanmak mümkün değil mi?

2. Sezon 1 ay sonra biittiğinde fideleri kökleri ile birlikte çıkartmamız mı gerekiyor? Eğer öyle ise çok kötü. Çünkü birini çıkartırken baya sorun yaşadım ve pelit eksilmiş hissi oluştu...

3. Eğer kökler içeride kalacaksa yeni dikeceklerimizi rahatsız etmez mi?

4. Kışa girerken ıspanak yetiştirmek ve baharda tekrar domates yetiştirmek mümkünmüdür?

Meşgul ettiğim için kusura bakmayın tecrübelerinizden faydalanmak için sordum.

sevilseyyar
04-09-2011, 08:58
Sayın İsmail 55;
Bizim denememizde 70 günde 13.ve 14.çiçeği gördük.Fide boyu da 3 metreye yaklaşmış idi.Sonrasında bildiğiniz gibi orayı bıraktık.Bıraktığımızda fidelerin üstü elbette meyve doluydu.9 ay boyunca izleme imkanımız olmadı ama tam yıl yapanlardan öğrendiğimiz ortalama 25 çiçek.Son 2 ay başlamadan tepe alınacağını düşününüz.Toplam 9 ay fideler serada olacak.Sizin çilek üretiminizde growmixs kesinlikle ağırlık yapar.Ayrıca drenaj olmayan ortamda tuzluluğun artma riski de olacaktır.Bizim fikrimize göre perlit yine de daha iyi bir katı ortam gibi duruyor.
Saygılar.

sevilseyyar
04-09-2011, 09:04
Sayın Derdiman;
Perliti senelerce kullanmak elbette mümkün.Ancak eski fidelerin köklerini sökerken köklerin tutunduğu perlitler de çıkıyor.Dolayısıyla perlitte azalma oluyor.Sökülen köklerin yerine biraz perlit eklenerek bu sorunun aşılabileceğini düşünüyoruz.Bizim denememizde bozulan kökleri söktüğümüzde yerleri tabi biraz boşaldı.Ekleme yaptık düzelttik.
Eski kökleri bırakmak düşünülemez bile.Yeni fidelerin köklerine gelişecek yer kalmaz.
Kışa girerken ıspanak yetiştirmek bence de iyi fikir.Ispanakları söktükten sonra iyi bir yıkama yapıp domates fidelerini dikebilirsiniz.
Saygılar.

ismail 55
04-09-2011, 11:42
sayın sevilseyyar artarnatif enerjiyle sera kurulumuna %50 hibe desteğini araştırmıştınız sadece artarnatif enerjinin %50 sinimi yoksa serayla birlikte kompile sistemin %50 sinimi %50 hibedesteğivar bukonuda ayrıntılı acıklama bulamadım biraz acıklama yaparsanız sevinirim saygılar bildigim kadarıyla sera kurmakiçin yer araştırması yapıyordunuz gelişmeler nasıl gidiyor aydınlatırsanız sevinirim

sevilseyyar
04-09-2011, 13:45
Sayın İsmail 55;
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının bu yıl başında yayınlanan kararının bir bölmünü aşağıya kopyalıyorum.Kırsal kalkındırma projeleri kapsamın uygulanıyor.Yatırımın (eğer projenizi kabul ettirebilirseniz elbette) % 50 sini hibe ediyorlar
Saygılar.
""""1 Ocak 2011-31 Aralık 2015 döneminde, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyete yönelik yatırımları ile toplu basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi ve kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeye katkı sağlamak için belirlenmiş makine alımlarını ve yerinde montajını desteklemek amacıyla yapılacak hibe ödemelerine ilişkin hususları kapsıyor.
Kararname kapsamında, “ekonomik yatırımlar”, “yeni yatırım tesisleri”, “kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesi”, “alternatif enerji kaynakları kullanan seralar”, “yarım kalmış yatırımların tamamlanması”, “jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi kullanan tarımsal üretim tesisleri”, “koyun, keçi ve manda ile ilgili modern sabit yatırımlar”, “toplu basınçlı sulama sistemleri yatırımları” desteklenecek.""""

ismail 55
04-09-2011, 17:57
sayın sevilseyyar çok teşekür ederim bizim bu hibeden faydalanmamız için kırsal alan olması lazım birde elimizde proje anladıgımkadarıyla yanlışmı anlamışım bilmiyorum birde sera kuracagınızyerde ilçe tarım dan ve belediyeden destek görmeklazım benim karşılaştıgım olayı anlatayımsize ben topraksız tarımı yapmak istedigimde bana topraksız tarım olurmu dediler ben topraktan anlamam verimlimi verimsizmi bilmem o yüzden topraksız tarım bana cazip geldi araştırmaya başladım zırat mühendisleriyle görüştüm herbiri kendince birşeyler söyledi birtanesi topragın suyumu cıktı dedi benim tam hevesim kırılıyorduki kudret beyle tanıştım bana çok yardımları oldu kendisine buradan sevgi ve saygılarımı sunarım ve şuanda açizane bişeler yapmaya çalışıyorum burada zırat mühensislerini kötülemek amacım yok sadece yardımcı olmasını isterdim başınızı arıttım kusura bakmayın

sevilseyyar
04-09-2011, 19:01
Sayın İsmail 55;
Topraklı veya topraklı tarım şehir merkezlerinde yapılmayacağına göre bu hibelerden faydalanmak için gereken en önemli 2 şey;
1-Arazi tapusu veya kira kontratı
2-Mükemmel hazırlanmış ve resmi prosedürlere uygun bir proje(bu işi profesyonel yapan danışman firmalar tarafından hazırlanmış)
Sizin karşılaştığınız olumsuz tepkiler aslında topraksız tarımı bilmeyen herkesin vereceği basit ilk tepkilerdir.Eski köye yeni adet getirenler biraz garip karşılanırlar.Bunlardan yılmayınız.Siz zaten çilek üretiminizde topraksız tarımı çözmüşsünüz.Tebrikler.
Sayın Kudret Bey'in topraksız tarıma olan katkılarından dolayı hepimiz ona minnettarız.Bize de çok yardımları oldu sağolsun.
Tabii ki bu proje başlangıç yatırımı oldukça pahalı bir proje olduğundan zaman isteyen ve bugünden yarına olup bittiye gelebilecek bir iş değildir.Biz de önümüzdeki sezona yetişebilmek için araştırmalarımıza devam ediyoruz.
Saygılar

ismail 55
05-09-2011, 11:12
sayın sevilseyyar ayın 14 _18 nekadar bursa tarım fuarı var güneş panelleri ve rüzgar gülü getirecek firmalar var gelebilirseniz fiyat almış olursunuz bukonuda gelirseniz görüşelim saygılarımla

ayhan_oz
23-09-2011, 20:06
Sayın sevilseyyar ;
Bir ara Rüzgar enerjisi konusuyla ilgilenmiştim. Rüzgar tribünleri konusunda Makina.Müh.Yücel Hökelek dünya patentli olan 3 kanat profilinden birine sahip. www.saytyucel.com
incelerseniz sanırım size yardımcı olabilir . Ancak sera yapacağınız yerdeki iklim koşulları , yıllık rüzgar yükü gibi daha birçok konu araştırılmalı. Topraksız Tarım kadar çok parametresi olan bir konu değil.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Saygılarımla...

sevilseyyar
25-09-2011, 21:24
Sayın Ayhan Öz Bey;
Son 4 gündür arazi aramak amacıyla Çanakkale ili,ilçeleri ve köylerindeydik.Çanakkaleyi hem iklimi hem de rüzgar potansiyeli açısından uygun bulduğumuzdan oradan bir arazi almayı planlıyoruz.Hem yapacağımız işe hem de mali gücümüze uygun yer bulmak oldukça zor.Bu yüzden son 2 aydır Çanakkaleye 3 kez gittik.Bu son gidişimizde Lapseki civarından bize uygun 2-3 arazi bulduk.Önümüzdeki birkaç ay içinde arazi alım işini sonuçlandıracağız.Çanakkale boğazı havzasında her gidişimizde rüzgar tribünlerini daha da artmış görüyoruz.Umuyoruz önümüzdeki yıl bizim de orada dönen bir tribünümüz olacak.Yolladığınız link ve bilgi için teşekkürler.Bölgenin rüzgar yükü konusunda Sayt Rüzgar Enerji A.Ş. danışmanlık yapacak bilgiye zaten sahiptir.Eşim elektrik mühendisi olduğundan ilgili firmayla kendisi iletişimi kuracak ve bilgi alacak.
Saygılar.

ismail 55
26-09-2011, 18:12
sayın sevilseyyar bursa fuarında arı göz firması sıtant kurmamıştı benim için bir fiyasko oldu fuar aradıgım hiç bir şey bulamadım topraksız tarım yapan için bir fiyasko sanki tıraktör fuarıymış görüntüsü vardı saygılar

bilbara
27-10-2011, 15:55
İyigünler arkadaşlar;
Kısa seyahatimizden döneli 2 gün oluyor.Planladığımız gibi Çanakkale,Küçükkuyu,Güre,Edremit güzergahı ile termal kaynak olan birçok yere gittik inceledik.Çanakkale kaynaklarından ısısı yüksek olanların çoğu işletmeler tarafından kullanılıyor.Isısı düşük olanlar ise debi ve ısı açısından uygun değil.Güre belediyesine gittiğimizde ise arazi problemi yaşanmakta olduğunu gördük.Kaynağa yakın açık arazi yoktu ve olanlarında hepsi zeytinlikti.Edremitte ise kaynağa yakın yerler olmasına karşın fiyatlar çok yüksekti.Edremit Jeotermal A.Ş. yetkilisi ile yaptığımız görüşme ise bizi oldukça rahatsız etti.Suyun kullanımı için bizimle pazarlık(!) yapmak istediler.Yani böyle bir konuda basit taşra yöntemlerine başvurmaları,sıcak su kullanmak isteyenlerle pazarlık yapmak istemeleri bize son derece ciddiyetsiz ve artniyetli bir davranış geldi.Bu arada seyahat sırasında yollarda,tepelerde gördüğümüz rüzgar santrallerinin sayısının fazlalığı dikkatimizi çekti.Araştırdığımızda ise gördük ki;artık rüzgar enerjisinden faydalanarak elektrik üretmek için gereken lisans alma zorunluluğu 21 Temmuz 2011 de yayınlanan genelge ile kaldırılmış.Buna bağlı olarak artık isteyen herkes evine,işyerine,fabrikasına,serasına bu santralleri kurabilir.Biz de önümüzdeki yıl için kurmayı planladığımız serada rüzgar ve güneş enerjisinin entergre edildiği bir sistemle ısıtma yapabileceğimizi düşünüyoruz.İlk etapta yaptığımız incelemede birçok firmanın bu işi yaptığını öğrendik.Konuyla ilgili teknik incelemeler ve fizibilite araştırmalarına devam ediyoruz.Sera kurulum bölgesi olarak ise Çanakkale ilini tercih edeceğiz.Hem arazi maliyeti hem de ulaşım olanakları açısından Çanakkale bize şimdilik uygun göründü.
Selamlar.

Merhaba Sayın Sevil Hanım,
Ben de Ankara ve çevresinde termal ıstma yöntemiyle ticari sera kurma fikriyle boğuşup duruyorum. Fizibilite çıkarmaya çalışıyorum. Ortalama bir serayı 10.000 usd /dekara yaptırabileceğimi düşünüyorum ancak termal yolla ısıtma konusunda pek de bilgiye ulaşamadım. Suyun kullanım bedeliyle ilgili size söylenen bir bilgi varmı ve de termal su ile ısıtmak için yaklaşık yatırım (sera hariç) ne kadar? Eğer bir bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim. Ben de önce 1000m2 bir sera kurdurup sizin gibi acemiliği atıp sonra da bu işi büyütme hayali kuruyorum. Ona uygun arazi vs. araştırıyorum. Yatırım için gereken miktarın şu anda bende olup olmadığı konusunda karar vermeye çalışıyorum. Bu yüzden termal ısıtmayla kuracağım 1000m2 lik topraksız sera maliyetini ve işletme giderlerini hesaplamaya çalışıyorum. Eğer baş edebilirsem bu yıl başlamayı planlıyorum.

Şimdiden ilginize teşekkür ederim.

Delimus
27-10-2011, 18:01
10.000 usd dekara ben akdeniz bölgesinde alçak sera bile ancak yaptırabilirim sizde kar yağdığı için malzeme daha kalın olmalı zor bence ... İyi araştırın.

bilbara
28-10-2011, 07:37
10.000 usd dekara ben akdeniz bölgesinde alçak sera bile ancak yaptırabilirim sizde kar yağdığı için malzeme daha kalın olmalı zor bence ... İyi araştırın.

Mümkün olduğunca araştırmaya çalışıyorum. Arkadaşımın akrabası sera kurumu yapıyor yaklaşık bu fiyatlara çıkabileceğini söylemişti ama detaylandırmadık tabi.İşçilik konusunda belki para almayacak olmasından bu fiyatlar çıkmış olabilir. Yerli malzemeyle 7000-8000$ a çıkarabiliriz ama tavsiye etmem demişti.

Sizin de tavsiyelerinize açığım tabii.

Akıl akıldan üstündür.

Delimus
28-10-2011, 12:05
Burada en son fiyatlar işte işçilik dekara 2000 tl fakat kullanılacak malzeme, sera yüksekliğe, sizin seçiminize ve ogünün fiyatlarına bağlı ( kısmen borsa fiyatlar günlük) bizim köye dekarı 110bin tl ye de sera yapıldı, 25bin tl'yede bahçe serası yapıldı geçen sene. MAlzeme yükseklik önemli o günki malzeme piyasa fiyatları önemli.
Malzemede 1 ay içinde 2000 tl daha aza veya daha pahalıya aynı malzemeyi alabilirsiniz belli olmuyor bölgenizdeki stoğa filan bağlı.

idris şenol
29-10-2011, 19:31
sevil hanım umarım sera çalışmaları son hızla devam ediyordur

mehmetdeveci
03-12-2011, 15:19
sevil hanım merak ettiğim önemli bir kısım var ben ph ve ec değerlerini ortalama değerler olarak kullanıyorum.net olarak kullandığınız ec ve ph değerlerini verebiirmisinz.hangi zamanlarda hangi değerlerde çalıştınız
teşekkürler

karapotinli
03-12-2011, 21:45
3-4 aydır araştırma yapıyorum ısıtma hariç herşeye çare bulunabileceğine inandım. ısıtma için de bence tek çare jeotermal ısıtma ,
bu konudaki fikir çatıştayın kuvvetlendirmek sorunları anlamak konusunda yardıncı olacaktır . çanakkalede yerleşke kursunuzmu ve kurduysanız musait olursanız yuzyuze gorusebilirmiyiz. .. mesajınızı çok yurekten bekliyorum. bu arada jeotermal konusunda biraz araştıra yaptım fiyatlar tavan ilçemde 2 adet jeotermal kaynak var ama kullanmak mta izni, reenjeksiyon (kullanılan su mutlaka yer altna tekrar gonderirmeli) fiyatları yuzunden zor ama imkansız değil araştırmalarıma gore 80c 300ton /saat 1 donum için gerekli bir kaynak debi konusunda sıkıntı burada buyuyor . sizin ruzgar enerjisi konusundaki araştırmalarınızı umut ile bekliyorum çanakkale bu konuda süper verimli biyer...