Bağlan

View Full Version : bonsaireef / Penjing (mini doğa) denemesi

bonsaireef
24-11-2006, 22:04
Baktım herkes çalışıyor, çalışmalarını sergiliyor. Bende burada karın ağrısı çekiyorum. Bu böyle gitmez dedim ve elime geçiridiğim mermer parçası ile penjing(mini doğa) yapmaya karar verdim.

Mermerin boyutları 45x34 oval.
İlk önce deniz kenarından taş topladım ama baktım renkleri birbirinden farklı olacak vazgeçtim. Sonra arka bahçeden toroslarda bol miktarda bulunan gri-beyaz arası taşlardan topladım.
Beyaz dolgu çimentosu aldım.
Saksıda iki minem vardı onları dikmeyi planladım. Minelerden birisi 1.5 yıldır bendeydi. Diğerini 1 ay önce sökmüştüm.

Ada **** tatlı su-deniz kıyısı penjing çalışmalarından yapmak istiyordum ama mermer düz olduğu için su durdurmak sıkıntı olacaktı. Kenarlarına çıkıntı yapmakla uğraşmak istemedim. Deniz kenarından kum getirdim su yerine kum kullandım.

2 gün önce taşları toplayıp mermer üzerine dizdim. Şekline karar verdim. Dün mermer üzerine taşları tek tek beyaz çimento iler yapıştırdım. İki tane toprak koymak için hazne oluşturdum. Birisi büyük birisi küçük. Bunların içine çimento ile tel yapıştırdım daha sonra ağaçları bağlamak için. Taşları birbirine ve mermere yapıştırdım sadece arka tarafta iki taş arasında dip kısımda ufak delik bıraktım ki su buradan aksın diye.

Taşları yapıştırdıktan sonra harcı dış kısıma ince bir katman halinde yaydım. Üzerine kum serdim.
Zaten mermer 10 kilo idi bunlarla beraber 15 kilo oldu. (Bel fıtığım azacak diye düşünürken dizlerim kötü oldu.(Eklem kıkırdaklarım zedelendi sanırım))
Köpekler oynamasın diye yüksek bir yere koydum ve üzerine ıslak gazete kağıdı kapattım. Maksat nemini korumak.
Bugün öğleden sonra çalışmaya başladım. İlk önce küçük saksıdakini küçük bölmeye yerleştirdim. Telle sabitledim. Sonra büyük olanı saksıdan çıkardım. Köklerini düzenleyip büyük bölmeye koydum. Onuda telle sabitledim.

Baktım büyük bölme büyük olmuş birkaç mine sökmeye karar verdim. Hemen 10 metre ilerden 3 mine söktüm. 4. mine çok güzeldi çok yakışacaktı ama umduğumdan kalın kökü varmış. Bir çıkardım benim büyük saksıdaki mineden de büyükmüş. Bende onu sonraki çalışmalar için saksıya diktim. Böylece 2 elimdeki, 3 de yerden sökülen olmak üzere 5 mineyi yerleştirdim.

Hemen gidip yosun getirdim tüm yüzeyi yosunla kapladım. Bu bulduğum yosunları yerleştirmesi çok rahat. Bunlar kum üzerinde çıkmışlar. Topraktan alması kolay oluyor. İnce olduğu için yerleştirmesi rahat oluyor. Böyle bir yerde çalışma yapması kolay, elini atsan her şey var. Şehirde olsam nerden bulacam bu kadar yosunu.

Sonra hortumla yağmurlama şeklinde suladım.

bonsaireef
24-11-2006, 22:05
Neyse çok uzattım bakalım beğenecekmisiniz?

http://img65.imageshack.us/img65/1205/1fm9.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/8479/22lp1.jpg

http://img57.imageshack.us/img57/8120/3it1.jpg

http://img230.imageshack.us/img230/3444/4xe7.jpg

bonsaireef
24-11-2006, 22:08
Bu arada adamlar ne kadar rahat yapıyorlar. Ne kadar zormuş bir kaç ağacı bir araya yerleştirmek. İyi bir tecrübe oldu benim için. Şekillendirdiğim büyük ağaç fazla olsaydı kombinasyon daha şık olurdu ama neyse şimdilik bu kadar.

Söylemeyi unuttum 20 kilo oldu yerinden kalkmıyor. Ne yapacam bununla bilemiyorum :(

albiza
24-11-2006, 23:02
Eline sağlık gerçekten güzel olmuş ve seni de epeyce uğraştırmış.Birde altındaki mermer değilde serbest kayrak olsaydı daha doğal durur ve daha da güzel olurdu diye düşünüyorum.Bunu sende eminim düşünmüşündür ama kayrak bulamamışındır.

bonsaireef
24-11-2006, 23:12
Ben mermer buldum diye ne kadar sevindim sen biliyormusun. Hem mermerle asıl aşağıdakini yapmak istiyordum. Bu tür çalışmalar hep mermerle yapılıyor. Ama adamalr içine su koyur. Baktım ben su koyamayacağım bari dedim kumsal olsun burası.
5570

Resime değilde gerçeğine bakınca o kadar kötü durmuyor. Ben şimdi bakıyorum da. (Albiza zaten bunlar hep deneme. Ben bunu nasıl yanımda taşıyacağım zaten.)

albiza
24-11-2006, 23:15
Neyse üzülme bak onlarda kayrak bulamamışlar:dilli:

bonsaireef
24-11-2006, 23:20
Daha önce verdim bu linki tekrar vereyim. Bu linki (http://www.psba.us/pic/zhao/zhao1.html)bir incele istersen eğer incelemediysen.(Bütün sayfalara bak). Adamlar profesyonel bizim gibi değiller.

albiza
24-11-2006, 23:29
Sen benden çok yaşayacaksın.;) Tam bende burdan ve başka sitelerden indirdiğim resimlerden bir kaçtane yükleyip 'Bak bunlarda kayrak bulamayanlardan diyecektim ki..senin mesajını gördüm.:(

memet
24-11-2006, 23:37
bizimde profesyonel olmamız o kadar uzak değil..
her gün bir adım daha ilerlediğimiz ortada.

oktars
25-11-2006, 09:11
Eline sağlık dostum güzel bir çalışma olmuş.

Kayrak taşı aynı zamanda mermere nazaran işlemesi daha kolay ve daha hafif bir taş kaşke bulabilseydin.

Salyangoz
25-11-2006, 09:50
Hocam, adamlar bizim gibi değiller diyorsunuz ancak bu gösterdiğiniz örnekte birşeylerin yapıldığını gösteriyor bizlere çok hoş, elinize sağlık.

bonsaireef
25-11-2006, 10:37
Teşekkürler arkadaşlar. :)

turunç
25-11-2006, 10:38
Bonsaireef; seni tebrik ederim ve çalışmalarının başarılarla devamını dilerim. Çok-çok-çok-çok güzel ve bir o kadar da eğitici olmuş. Artık yabancıların yaptıklarına bakıp örnek almamıza gerek kalmadı. Senin çalışmanı örnek alacağız. Bence çok ta doğal görünüyor. Mükemmel düşünmüşsün ve anlatımın içinde ayrıca teşekkürler. Bende düşünüp duruyordum o kayaları nasıl sabitleyeceğiz diye. Yoksa sabitlenmeden oynar yerinden demiştim kendi kendime:))
Mini doğa çok zevkli. Seyretmesi ayrı zevkli. Öncü olduğun için tekrar tebrikler. Yosunlar da nasıl güzel duruyor öyle. Bayıldım. Bu işler kolay olmasa gerek. Bir sürü çaba efor emek harcamışsın ama değmiş doğrusu. Artık bunu sergiye nasıl taşıyacağını düşün bence:)) Mutlaka görmek isteriz...

turunç
25-11-2006, 10:43
Bonsaireef seninle gurur duyuyoz:)

bonsaireef
25-11-2006, 10:48
Bunu yaptım ya daha normal saksıya yapmam. Ben bundan sonra penjingciyim. Dün akşamdan beri ağaçların altında oturuyorum. Kumsala iniyorum. Kayaların üzerinde dolaşıyorum. Doğanın bir parçası yanı başınıza geliveriyor.

Aslında çok zor değil. Malzemeniz olsun yeter. Bir kır gezisinden topladığınız taşlar ve yosunlarla büyük bir saksı altlığıyla çok rahat böyle bir çalışma yapabilirsiniz.

Ben bu penjingle, bonsaiye burun kıvıran oda neymiş diyen yan komşuyu hayranlık içinde bıraktım. Aslında tek başına kullanılan malzemeler bir şeye benzemiyor. Ama bir araya gelince çok keyifli oluyor.

turunç
25-11-2006, 11:02
İltifat etmeyi sevmem. O zaman insanları yanıltmış oluruz. Mümkün mertebe mantıklı gerçeklerle iş yapalım dimi ama.. Dürüst olmazsak ilerleyemeyiz.

Seninle gurur duyuyoruz; çünkü bizimde artık bonsai sitemiz, eğiticilerimiz, dostça ortamımız, belki ilerde kurulacak kulübümüzün üyeleri bile var. Bunlar senin çabalarınla oluyor. Hepimizle ayrı ayrı ilgileniyorsun. Yeni gelen arkadaşlara destek oluyor ve yaptıkları hataları onların şevkini kırmadan söylüyorsun. Biz senle gurur duymayacağız da kimle duyacağız söyle bana!...

bonsaireef
25-11-2006, 17:03
Teşekkür ederim turunc ama benim yaptığım bir şey yok. Güzel bir ortamımız var ve birbirimize destek oluyoruz hepsi bu. Bunu hepimiz yapıyoruz.

Hadi ortaya bir de slogan atayım:
Yaşasın bonsai kardeşliği!
:D

hasancihad
25-11-2006, 17:47
waooooow
çok etkileyici bonsaireef yakında dayanamayıp görmeye geleceğim. Haberin olsun. Bu arada tabi bir kaç mineni de götürürüm ona göre...

bonsaireef
25-11-2006, 18:00
Canın sağolsun. Mineler burada hepsi seni bekliyor. :)

bonsaisever
25-11-2006, 19:06
Reef ellerine sağlık, çok güzel ve örnek bir çalışma olmuş :)
Çıta iyice yükseliyor, bakalım daha neler çıkacak ortaya ;)

Şule
25-11-2006, 23:21
Ellerine sağlık bonsaireef! Gerçekten güzel bir çalışma olmuş. Zeminin saksı görünümü vermesini bir kenara bırakırsak hiç de deneme çalışmasına benzemiyor. Büyük emek harcıyorsun ve mükafatını alıyorsun.

murare
27-11-2006, 07:57
Doktor yine döktürmüşsün. Helal olsun diyeyim. Bu senin ilk penjing mi? Her zaman derim bir ağacın nesi var çok ağacın neşesi var. Orman stili ve penjing yalnız bir ağaç yapmaktan çok daha eğlenceli. Herkes denemeli bence.

Oğuzhan
27-11-2006, 09:06
çok etkileyici bonsaireef baya bir imrendim..:)
Benim Hiç bonzaim yok..Bunları görünce baya bir merak salldım..Hepinize başarılar..
Saygılar...

turunç
27-11-2006, 10:30
Elfogi seninde çalışmaya başlamanı diliyorum. Merak etme biz varız sana yardım ederiz. Sen yeterki başla gerisi gelir. Çok zevkli bir uğraş, içine dalınca anlayacaksın. Hem öyle uzaktan bakmakla olmaz gel yaklaş biraz daha eline birazda çamur torf falan bulaşsın bonsaiden:)

murare
27-11-2006, 11:13
Elfogi boşuna uğraşma benim yok deyince kimse göndemiyor, ben denedim oradan biliyorum :D Eğer seninde olsun istiyorsan hadi iş başına bakalım. Çalışmalarını bekliyoruz.

ersyncar
07-07-2007, 10:02
Vay canına Reef, mükemmel gözüküyor. Tebrik ederim. ;) Bence kumsal imajı da gayet şık.