Bağlan

View Full Version : Gliricidia sepium - Madre de Cacao

Charlaux
20-06-2011, 00:30
Merhaba arkadaşlar,
Forumda kakao yetiştirmek isteyen pek çok arkadaş gördüğüm için ve ben de bu konuyla ilgili 3 haftadır araştırdığım için insanları bilgilendirmek istedim.Yıl içinde 21-32 C olması gerekiyor ve alt sınır 15 C. (Bu başka bir kakao türü için geçerli ) Benim şahsi düşüncem bol güneş alan bir odada yetiştirilebileceği;ayrıca ben de bilgilenmek açısından soruyorum evimde termal ısıyı 25 C'de tutan bir oda ve bol güneş alan bir odam var burada sera etkisi yaratılabilir mi ? :p (elbette ki meyve vermesini beklemiyorum, maksat süs amaçlı ) Ayrıca ebay'den çok ucuza satıldığını ve şansınızı denemeyi tavsiye ederim;ben deniyorum şu an şahsen ancak sonucu ne olur bilemeyeceğim. Benim bulduğum kişi,5 dolara tohumu satıyor,25 dolara sertifikalandırıyor ve 5 dolara da yolluyor. ( içinde 30 tohum bulunuyor,tohumlar ürün alındıktan sonra toplanıyor) Sertifikalandırılması sadece gümrükte sorunsuz geçebilmesi için,tabi şansınızı denemek istiyorsanız 15 lirayada deneyebilirsiniz.
Saygılar

Charlaux
31-08-2011, 12:28
Merhaba,
Ben tohumları diktim ve güneş alan bir yerde sıcaklığı 25 sabit tutan bir yerde tutmaktayım.Filiz çıktıktan sonra onun güçlülüğünü koruması için ne yöntemler izlemeliyim ?
Saygılar

Charlaux
31-08-2011, 12:39
Merhaba,
30 Ağustos 2011 günü ekim işini gerçekleştirdim.Araştırmalarım sonucu gliricidia sepium en çabuk büyüyen bitki türlerinden ve medikal anlamda da sıkça yararlanılmakta.Ürün sorunsuzca 40 günlük bir zaman zarfında elime ulaştı;ayrıca edindiğim bilgilere göre tohum kaybolursa yeniden yollanıyor. ;)

Selahattin Yılmaz
01-09-2011, 00:17
Aslında yanlış zamanda dikmişsiniz zira ağaç türü olan bu bitki çimlendirğinde gelişme dönemi kış aylarına denk gelecek bu dfa onu muhafaza etmenizde size zorluk yaşatacak. Madem diktiniz o zaman kış aylarında ılık ver soğuklardan korunacağı bir yerde muhafaza eerek gelecek yaza çıkmasını sağlayınız. Aşırı sulamayınız, toprak nemli olacak şekilde olmalı, ışığı direk tepeden almasını sağlayınız gelecek yaza kadar hiç gübre vermeyiniz dondan etkilenmemesini sağlarsanız yaşatabileceğinize inanıyorum.

Charlaux
02-09-2011, 13:25
Aslında yanlış zamanda dikmişsiniz zira ağaç türü olan bu bitki çimlendirğinde gelişme dönemi kış aylarına denk gelecek bu dfa onu muhafaza etmenizde size zorluk yaşatacak. Madem diktiniz o zaman kış aylarında ılık ver soğuklardan korunacağı bir yerde muhafaza eerek gelecek yaza çıkmasını sağlayınız. Aşırı sulamayınız, toprak nemli olacak şekilde olmalı, ışığı direk tepeden almasını sağlayınız gelecek yaza kadar hiç gübre vermeyiniz dondan etkilenmemesini sağlarsanız yaşatabileceğinize inanıyorum.

Merhaba Selahattin bey,
Öncelikle çok teşekkür ederim yanıtladığınız için.Aslında bu tohum sıcağı seviyor diye diktim,ve şu an toprakta tohumlarımdan birini yeşillenmiş halde buldum (beyaz ve üstü de yeşil) ki bu onun gibiye benziyor.Benim size başka bir sorum daha olacaktı;bu bitki aşılanma zamanına geldiğinde neyle aşılanmalı,aşılanması gerekiyor ve de başka bir dal olmuyorsa ne gibi bir çözüm vardır?

Selahattin Yılmaz
02-09-2011, 13:37
Sevgili Charlaux, çok tandığım bir tür olduğunu söylemeyem ve hatta size bir letaratür araştırması yapmanızı öneririm zira belki aşılamaya gerek bile olmayabilir ama şunu söyleyebilirim ki sizin şartlarnızda bu bitki aşılanabilse bile ve yaşarsa iki üç yılı bulur diye düşünüyorum saksıda olması bu düşüncemi kuvvetlendiriyor. Türü de iyi araştırmalı ve eğer aşılanacaksa aşılayacağınız özelliklerini gösteren türü ve yerini sizin bulmanız gerekecek.

Charlaux
02-09-2011, 13:45
Merhaba,
Aşılama süreci 2-3 yıl değil mi yanlış anlamadım ? :) Bir de bahsettiğim tohum rengi çimlenme belirtisi midir ?
Sevgiler saygılar
Not:Bu bitkiyi seçmemdeki en basit neden en kolay büyüyen ağaç türlerinden birisi olması.Uzun ve zorlu bir yolculuk olacak fakat denemeye değer :)

Charlaux
02-09-2011, 20:27
Arkadaşlar 2 Eylül'de Gliricidia Sepium çimlenmiştir. ;) 40 günlük yolculuğuna rağmen bir gece suda bekletildiğinde sonuç ortada.Bitki hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler buradan sorabilir ya da özel mesaj da atabilirsiniz.
Saygılar

agozce
02-09-2011, 21:33
Sevgili charlaux, güle güle büyütün. Bu annenin kakaosu nu ne için yetiştireceksiniz. Yani kakao agacına pek benzemiyor. Kullanım alanı nelerdir.

(Birde maymun kakaosu var(Herrania sterculiaceae-herrania pulcherrima tree).. Çiçekleri bir harika..meyveside içecek yapılıyormuş. Bende bunun tohum veya fidesini arıyorum)

Charlaux
02-09-2011, 22:44
Sevgili charlaux, güle güle büyütün. Bu annenin kakaosu nu ne için yetiştireceksiniz. Yani kakao agacına pek benzemiyor. Kullanım alanı nelerdir.

(Birde maymun kakaosu var(Herrania sterculiaceae-herrania pulcherrima tree).. Çiçekleri bir harika..meyveside içecek yapılıyormuş. Bende bunun tohum veya fidesini arıyorum)

Merhabalar,
Aslında şans eseri buldum bu kakao çeşidini,ebayde kakao tohumu araştırırken karşıma ilk çıkan bu oldu.Diğer adıda madre de cacao.Kahve ve kakao ağaçlarının gölgeliği olarak kullanılırken bu çeşidin en kolay büyüyen türüymüş,ayrıca soğuğa dayanabilen bir tür (15 dereceye kadar dayanabiliyor) Bu meyve ağacı türüne çok fonskliyonlu ağaç deniliyor ve en önemli ikinci tür;yani bu türe başlamak isteyenler için en uygun tür kanımca.

Ad vermek doğru mudur bilmiyorum ancak ben iyi bir deneyim yaşadığım için size tavsiye edebileceğim bir ebay satıcısı var.Sağlık sertifikasız 15 liraya satılıyor,ben sağlık sertifikasıyla 50 liraya aldım ve 40 gün içinde elime ulaştı (ben biraz şehre uzak bir kesimde yaşıyorum,onu da göz önünde bulundurmak lazım ) Ve bu kadar uzun süreden sonra 2 günde çıkması (kontrol ettim tohumuyla bağlantısı var) beni çok mutlu etti. ;) Herkese tavsiye edebileceğim bir tür oldu bu;hele Akdeniz ve Ege bölgesinde yaşayanlar için kaçırılmaması gereken bir tür olduğuna inanmaktayım.(kolay olması açısından ;) ) Size özel mesaj olarak atıyorum ismini,maymun kakaosunu ona sorabilirsiniz ,istek üzerine de tohum getirtiyor Belize'den çünkü
Umarım yardımcı olabilmişimdir

agozce
02-09-2011, 23:03
Çok teşekür ederim sevgili Charlaux, bunu tohumları kakaoya benzemiyor, fasulye gibi. Yanılıyor muyum? Onun için sormuştum.

Evet, tohumlar çok taze ve olgunlaşmış meyveden alınmassa çimlenmiyormuş..Seninkiler çok kolay çimlenmiş..

Charlaux
02-09-2011, 23:10
Aynen,benimki biraz şansa geldi* ve aynen fasulyeye benziyor.Benim aldığım yer lokal bir yerdi,Belize'den Amerika'ya oradan da İstanbul'a geldi.Bir gece suda beklettim sadece :) Kendisi çok iyi baloncuklu ambalajlara sıkıca sarmış,belki o yüzden tazeliğini korumuş olabilir.

*:Düşündüm de belki de pytosanitary (yanlış yazmış olabilirim) sertifikasında sağlık kontrollerinden geçiriyorlar belki de o yüzden bunlar gelmiştir :)

agozce
02-09-2011, 23:17
Yani o fasulyeler cacao muymuş?. Tadına baktın mı?...:)))

Kusura bakma döne döne soruyorum. Daha önce hiç görmemiştim.

Selahattin Yılmaz
03-09-2011, 06:04
Bahsettiğiniz çimlenmeye ait buraya fotoğraf koysanız?

Charlaux
03-09-2011, 16:44
ani o fasulyeler cacao muymuş?. Tadına baktın mı?...:)))

Kusura bakma döne döne soruyorum. Daha önce hiç görmemiştim.

Benim bildiğim bir kakao türü (anne kakao türkçeye geçince ) Tam olarak kabak çekirdeğine benziyor ;) Umarım yardımcı olabilmişimdir,sağsalim büyüsün kakaolar sana da tohum yollarım istersen
Not: Başta yanlış anlaşılmam kaynaklıdır.Kakao ağacı değildir 11.başlıkta belirtilmiş olsa da burada da değiştirmediğim için özür dilerim.

Charlaux
03-09-2011, 18:04
Merhaba,
Bugün çimlendiği kesinleşti (gördüğümüz gövdenin bir kısmıymış) :) Teşekkür ederim.

Charlaux
03-09-2011, 21:35
Ayrıca sizce gliricidia sepium'u aşılamak zorunda mıyız ya da hangi bitki yapabilir miyiz? :) Yardımcı olan herkese şimdiden teşekkürler ;)

Charlaux
06-09-2011, 21:00
Gliricidia Sepium - Madre de Cacao ( sevgili arkadaşım agozce'nin eşsiz bilgileriyle)

Gliricidia sepium fabacae familyasına mensup olan bir egzotik meyve ağacıdır.Anne kakao anlamına gelen Gliricidia sepium - madre de cacao 15-25 C arası sıcaklığı sever.Kolayca yetişen ve büyüyen gliricidia sepium gerek dayanıklılığı gerekse sıcaklık gereksinimleri bakımından Türkiye'de yetiştirilebilir.Gliricidia sepium kahve ve kakao ağaçlarını koruyarak bir gölge ağacı görevini üstlenir ayrıca meyvesi medikal anlamda önemlidir.Gliricidia sepium dünyanın 2. en önemli multifonksiyonel bitkisidir.Bu yüzden bahçede kahve ve kakao tohumu yetiştiriyorsanız gliricidia sepium'u gölge ağaç olarak kullanabilir;büyük saksıda ya da küçük alanda kahve ya da kakao tohumu yetiştiriyorsanız arkadaş bitki (sorun yaratmayan bitki) görevini üstlenir.

Tohum
Gliricidia sepium'un tohumu kabak çekirdeğini andırır.Başarılı bir çimlendirme için gliricidia sepium'un meyve çekirdekleri taze ve tam anlamıyla olgunlaşmışken alınmalıdır.Tohumları dayanıklı olduğundan uzak yerlerden güvenle sipariş edebilirsiniz;ancak tohumları bir gece suda bekletmeyi ihmal etmeyiniz.Tohumun ölü olup olmadığını anlamak için tohumu ortadan ikiye bölün,içi siyahsa bu tohumun ölü olduğu anlamına gelir.Bu durumu en aza indirmek için satıcınızdan pytosanitary sertifikası istemeyi unutmayın;bu bitkilerin sağlıklı ve taze olmasını güvence altına alır.(sertifika paralıdır,ücretleri değişir;Belize 45 tl ister ) Ayrıca tohumları iyi bir şekilde paketlemesi gerektiğini söylemeyi unutmayın.Tohumu gübreli bir toprakta yetiştirmek istiyorsanız toprağı bir gün boş bırakmakta fayda var;ancak sonradan gübre koymayın çünkü bu bitkiye zarar verir.Bitki büyüyünce agozce'nin önerdiği gibi muz enzimi kullanılabilir.Diyelim ki çok fazla tohum aldınız ve bir kısmını saklamak istiyorsunuz,saklamak istediklerinizi buzdolabına koyabilirsiniz.(buzluk olmaz)

Çimlendirme
Tohumları bir gece suda bekletiniz;bu hem uzun yolculuktan gelen tohumları normal haline geri döndürür hem de süreci hızlandırır.Hava 20 c civarındaysa 1-2 gün içinde çimlenme işleminin başlaması gerekir.Önce tohum yemyeşildir,sonra çatlar ve aşağı doğru bir kol çıkar.Sonrasında çatlayan kısmı baş olacaktır ve bildiğimiz bitki şekline 5-6 günde gelecektir.Her gün 1 parmak eninde su konulabilir.4 veya 5 yaprak çıkarmadan sakın yerinden kaldırmayın, bundan sonra güçlenir. Gerekirse, yani kökler çok yüzeydeyse üzerine toprak doldurun.

Belli başlı bilgileri Agozce'den öğrendim bu konudan ötürü ona teşekkürlerimi iletirim.Ayrıca yetiştirmeye yeni başladığımdan edindiğim bilgiler bunlar;süreç içinde daha fazla bilgi vereceğim.

Charlaux
18-10-2011, 18:50
Ekeli yaklaşık 1 aydan fazla oldu ve 1 hafta 10 gündür de içeride bir odada.Filizler artık yavru ağaç şeklini aldılar fakat hala yeşiller ve odada yaşamaktan da gayet memnunlar gibi.Anladığım kadarıyla sıcaklıktan onlar için en önemlisi.

Charlaux
07-11-2011, 22:55
Kasım ayı - Zannedersem yaprakların rengi koyulaşmaya başladı,bu iyiye alamet midir zaman gösterecek :)

Charlaux
12-11-2011, 10:44
Merhaba arkadaşlar,
Çok güzel 2 link buldum http://agroforestry.net/tti/Gliricidia-gliricidia.pdf ve Factsheet - Gliricidia sepium (http://www.tropicalforages.info/key/Forages/Media/Html/Gliricidia_sepium.htm) ;) Bunları türkçeye çevirmeyi düşünüyorum ancak bana yardımcı lazım böyle bir kaynak hazırlamak konsunda;bu sayede el birliğiyle gliricidia sepium kaynağı hazılrayabiliriz :p

Bu bitkinin sevdiğim tarafı multifonksiyonel bir ağaç,en az hastalığa yakalanan bitki türü ve rüzgara da dayanıyor,tam bir yeni başlayanlar için egzotik bitki.

Charlaux
10-12-2011, 22:46
Çevirmeye ayın 23ünde başlıyorum arkadaşlar.Onun dışında gliricidia sepium filizlerinden belki* bir tanesini nisan ayında vereceğim.İlgilenen arkadaşlar varsa buradan mesaj atabilirler.

*: bir iki tanesinin sağlam durması durumunda

agozce
11-12-2011, 00:28
Çiçekleri çok güzel. Fazla ise bir tanesini ben alabilirim...:))

Peki bu tohumlar yeniyor mu hala anlamadım.

Jezebel
11-12-2011, 06:52
Sn.Charlaux çimlenme oranı hakında bilgi verirmisiniz:confused:
eBay'da 3 dolara 5 tohum (http://www.ebay.com/itm/5-graines-LILAS-MEXICAIN-Gliricidia-Sepium-G800-SEEDS-SAMEN-SEMILLAS-SEMENTES-/140657825432?pt=FR_YO_MaisonJardin_Jardin_PlantesG rainesBulbes&hash=item20bfdc1698) satıyorlar.
Çimlenme yüzdesi iyi ise 5 tohum da getirtilir.
Bu arada Kakao ağacıyla uzaktan yakından akrabalığı yok.
Madre de Cacao denmesinin sebebi Kakao ağaçlarına gölge yapmak için kullanılması- onları bir anne gibi koruyor manasında.
Diğer adı da Meksika leylağı.
Saygılar.

Charlaux
11-12-2011, 09:34
Sn.Charlaux çimlenme oranı hakında bilgi verirmisiniz:confused:
eBay'da 3 dolara 5 tohum (http://www.ebay.com/itm/5-graines-LILAS-MEXICAIN-Gliricidia-Sepium-G800-SEEDS-SAMEN-SEMILLAS-SEMENTES-/140657825432?pt=FR_YO_MaisonJardin_Jardin_PlantesG rainesBulbes&hash=item20bfdc1698) satıyorlar.
Çimlenme yüzdesi iyi ise 5 tohum da getirtilir.
Bu arada Kakao ağacıyla uzaktan yakından akrabalığı yok.
Madre de Cacao denmesinin sebebi Kakao ağaçlarına gölge yapmak için kullanılması- onları bir anne gibi koruyor manasında.
Diğer adı da Meksika leylağı.
Saygılar.

Merhaba Jezebel hanım,
Öncelikle özür dilerim,ben de onu sonradan farkedim kakaoyu koruyucu nitelikte olduğunu yazsam da (11.başlıkta) diğerlerini düzeltmediğim için suçlu sayılırım :o Ben e*species adlı kişiden aldım ve cidden 10 tohum ektim 6sı çıktı,şu an bir odada korunuyor olsalarda gayet iyi yaşıyorlar ve bu zamana kadar pek bir sorun çıkartmadılar bana.3.ayları olsa da boyları pek uzun değil ki bu doğal mıdır bilemiyorum çünkü ingilizce de dahil hiçbir kaynak yok ancak 1 gün suda dinlendirdikten sonra 3.günde filizlendi.Size aldığım kişinin linkini daha ayrıntılı olarak verebilirim,ben 60 tanesini 50 liraya almıştım ( tarım sertifikası ) ile,bu bitkinin burada da gelişmesini ve insanların bilgilenmesini umuyorum.

Jezebel
11-12-2011, 10:28
Sn.Charlaux suçlamak gibi bir maksadım yok, sadece hatayı düzelttim.
Benim gösterdiğim kaynak fransız, %100 güvenilir.
Bitkinin yararları ve Türkiye iklimine uyum sağlaması konusunda bilgi verebilirseniz sevinirim.

Charlaux
11-12-2011, 11:16
Sn.Charlaux suçlamak gibi bir maksadım yok, sadece hatayı düzelttim.
Benim gösterdiğim kaynak fransız, %100 güvenilir.
Bitkinin yararları ve Türkiye iklimine uyum sağlaması konusunda bilgi verebilirseniz sevinirim.

Biliyorum,zaten burada suçlama olmaz yanlış bilgiyi düzelmek olur ;) Edindiğim bilgiler çerçevesinde multifonksiyonel bir bitkiymiş.Ayrıca pek çok hastalık tedavisinde kullanıldığı da söyleniliyor.Minimum 15 c sıcaklık istiyor ve hastalıklara da dayanıklı;bu yüzden bir başlangıç bitkisi olarak kullanılabilir begonvil gibi bitkilerin yetiştiği her yerde de kullanılabilir.Ben gliricidia sepium'umu kışın içeride yazın dışarıda bırakmayı planlıyorum.Denenmediği için kendi görüşüm bu bitkinin burada yetiştirelebileceğidir,en azından diğer egzotik bitkilere göre daha kolay yetiştirelebilir olduğu kanaatindeyim.

Bu arada benim aldığım kişi Gliricidia sepium -Tropical 'Madre de Cacao' 100 Seeds | eBay (http://www.ebay.com/itm/Gliricidia-sepium-Tropical-Madre-Cacao-100-Seeds-/350358949523?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5193054e93#ht_4434wt_952) . Buradan tohumlar 30 gün içinde taze bir şekilde geldiler,hiçbir sorun yaşamadım kendileriyle.Türkiye'ye girerken de hiç bir sorun yaşamadı ancak bu pytosanitary sertifikasından dolayı mıdır bilmiyorum ( türkçesini bilmiyorum özür dilerim ancak tohumların sağlıklı olduğunu kanıtlıyor) bu sertifikayı istiyorsanız 45 liraya kendi ürünlerinde satılıyor.
Umarım yardımcı olabilmişimdir,umarım geliştirebiliriz bu konuda kendimizi

Bu arada isterseniz birkaç tohumum buzlukta saklı,yollayabilirim adresinizi ö.mesaj olarak yollayabilirsiniz.Ancak buzlukta olduğu için ne kadar kullanılabilir şansı ne kadardır bilemiyorum.

Charlaux
11-12-2011, 15:29
Sevgili agozce,
Şu an için bitkilerin yaşayabilme durumunu kestiremedeğimden verme konusunda beklemedeyim ancak dilersen mart nisan ayında şu anki bitki sayısı sağsa yollayabilirim.Ya da istersen buzluktaki tohumlardan da yollayabilirim 2 tane ;)

Charlaux
11-12-2011, 15:37
Bu arada arkadaşlar,benim bir sorum olacak 2 Eylülde çimlenen bitkilerim şu an http://agroforestry.net/tti/Gliricidia-gliricidia.pdf sayfa 8 de ikinci resimdeki küçükler durumunda,şekli şemali aynı ancak bir kaç tanesi bir arada duruyor.Sizce bunu güçlendirmek için ne vermeli ? Rhibozium diyor da bunu Türkiye de bulabilir miyim ?Bir de biraz yamuk duruyorlar ancak bitkiler gayet sağlıklı en azından 5 tanesinden 3 tanesi gayet iyi gelişmiş 7-8 yaprağı vardır herhalde. Yardımcı olursanız sevinirim.

Charlaux
11-12-2011, 15:59
Yararlarına gelince
Gliricidia sepium yaprakları ve çiçekleri kızartılarak yenilebiliyormuş
Bal üretimine katkıda bulunuyor,arıları bölgeye çekiyormuş
Tıpta lapa olarak kullanımı gerçekleşiyormuş.Meksika'da bir antihistaminik,ateş düşürücü,idrar sökücü,balgam sökücü olarak kullanılırmış.Gliricidia sepium özünde yüksek anti mantar özelliği bulunurmuş.
Ayrıca hayvan yemi olarak kullanılırmış

Tek kötü tarafı donlara dayanıklı değil,ancak zannediyorum ki buradaki kişiler rahatlıkla bu bitkiyi yetiştirebilir ;)

Charlaux
16-12-2011, 23:10
Arkadaşlar,normal bir ağacın kahverengileşmeye başlaması ( miniminnacık olsa bile) tahminen ne zaman başlar.Bir de arada sırada yamuluyor gibi oluyorlar ancak gayet sağlıklılar hepsi de yemyeşil,bu bir sorun teşkil etmez değil mi?

Jezebel
17-12-2011, 05:28
Arkadaşlar,normal bir ağacın kahverengileşmeye başlaması ( miniminnacık olsa bile) tahminen ne zaman başlar.Bir de arada sırada yamuluyor gibi oluyorlar ancak gayet sağlıklılar hepsi de yemyeşil,bu bir sorun teşkil etmez değil mi?

Sn.Charlaux bilgilendirmeden dolayı teşekkür ederim.
Çok faydalı bir bitki.
Yamuluyorsa gövde kuvetlenene dek destek yapın, uygun uzunlukta tahta çubuklar işinizi görecektir.
Desteğe çok sıkı olmayacak tarzda bağlarsanız şekil bozukluğu olmadan ağacını büyütürsünüz.
Kolay gelsin.

Charlaux
17-12-2011, 11:15
Çok teşekkür ediyorum.Diliyorum ki bir gün gliricidia sepium Türkiye'de de bilinir,bu arada öğrendim ki pyto tohumlarda manasızmış,yani aslında gayet ucuz normal fiyatı bile.Bunun dışında jaboticaba filizi geliyor Amerika'dan ( 7 inc boyundaymış,usps express çıplak kök halinde) Bakalım onun durumu ne olacak.Bir de ilgimi çeken başka bir konu var, 1 günde bile bitkinin görünümü değişiyor,bazı günler bakıyorum çok güçlü bazı günler bakıyorum bunlar ölücek gibi.Sizce bu zorlu dönem ne zaman biter,yani herşey ne zaman rayına oturur dersiniz ? Bir de şu an hepsi aynı saksıda,sizce ne zaman değiştireyim ?

Jezebel
17-12-2011, 12:00
Şubattan önce ayrı saksılara şaşırırsanız bitkileriniz kuvvetlenir ve baharda daha hızlı gelişir.
Yani şimdi tam zamanı.
Mümkün olduğu kadar kök sistemine zarar vermeden yapmanız yaşama şanslarını artıracaktır.
Kolay gelsin.

Charlaux
21-12-2011, 16:35
Şubattan önce ayrı saksılara şaşırırsanız bitkileriniz kuvvetlenir ve baharda daha hızlı gelişir.
Yani şimdi tam zamanı.
Mümkün olduğu kadar kök sistemine zarar vermeden yapmanız yaşama şanslarını artıracaktır.
Kolay gelsin.

Tatile giriyorum bu zamanlarda rica edeceğim bahçıvanımızdan ;) Bu arada 1.kaynaktan öğrendiğime göre bu ağaç bir yılda odunsu yapıya kavuşuyor.Ebay'de e*speciesdan almanızı yüzde yüz tavsiye ederim,kendisi bana destek oluyor hala filiz resimlerine bakıp durumunu tartışıyoruz.İsteyenler kendilerine kayla@especiesbelize.com dan ulaşabilir.

Jezebel
25-12-2011, 11:13
Hala resim yüklemediniz;)

Charlaux
25-12-2011, 18:22
Hala resim yüklemediniz;)

Bugün evde değildim,yarın sabah çekip yükleyeceğim ;)

Charlaux
25-12-2011, 18:41
İşi geçe bırakmayım dedim şimdiden taze taze çektim.Bu bitki anladığım kadarıyla akşamları biraz solgun oluyor ancak yaprakları açıldığında da pek bir ihtişamlılar.Sabah çekeceklerimi de yüklerim.Filizler 4 aylık,resimler buradan görüntülenebilir,http://imageshack.us/g/502/025he.jpg/

Charlaux
25-12-2011, 21:47
İşi geçe bırakmayım dedim şimdiden taze taze çektim.Bu bitki anladığım kadarıyla akşamları biraz solgun oluyor ancak yaprakları açıldığında da pek bir ihtişamlılar.Sabah çekeceklerimi de yüklerim.Filizler 4 aylık,resimler buradan görüntülenebilir,ImageShack Album - 5 images (http://imageshack.us/g/502/025he.jpg/)

Fotoğraflar hakkındaki yorumları bekliyorum :)

Jezebel
25-12-2011, 22:47
Sn.Charlaux resimler net değil.
Yine de daha aydınlık bir ortama koysanız bitkileriniz daha güçlü olur.
Siteye resim yüklemek çok kolay, öğrenebilirsiniz.;)

261213

.

Charlaux
25-12-2011, 22:53
Sn.Charlaux resimler net değil.
Yine de daha aydınlık bir ortama koysanız bitkileriniz daha güçlü olur.
Siteye resim yüklemek çok kolay, öğrenebilirsiniz.;)

261213

.

Sabah bir kez daha hava güneşliyken çeker,tahminimce 12 gibi paylaşırım :) Bu arada peki hala bu boyda olmaları normal mi bir de bu halde bile saksı değiştireyim mi ? Ben koçtaştan koca koca saksılar almıştım ama kopar mı kopar mı bitkiler bilemedim :eek:

agozce
25-12-2011, 23:26
Çok cılız görünüyorlar. Sıcak ve güneş gren bir yere koyarsan daha iyi olur.

Saksı değiştirme şu anda hem gerek yok, hem de zamanı değil. Büyürlerse baharda havalar ısınınca yaparsın.

Charlaux
26-12-2011, 11:42
Çok cılız görünüyorlar. Sıcak ve güneş gren bir yere koyarsan daha iyi olur.

Saksı değiştirme şu anda hem gerek yok, hem de zamanı değil. Büyürlerse baharda havalar ısınınca yaparsın.

Teşekkür ederim,ben de saksılarını baharda değiştirmeyi düşünmüştüm zaten de bilemedim ;) Bir de çok ilginç bir durumu var bu filizlerin,akşamları büzüşüyorlar aynı bu fotoğraftaki gibi,sabahlarıysa dalları dikiliyor yapraklar açılıyor.Bu arada bir tanesinin bir yaprağı yenmiş bir tanesi de pürüzlü,bu yavrucuklara zarar vermeden ne yapabilirim.

Bir de bir tane var orada pek gözükmeyen,zavallımın 1 yaprağı vardı o da kurudu,ancak gövde hala sağlam.(Yaprak sararmadı ancak büzüştü ve buruşuk bir kağıda benziyor) Tekrar gelişebilir mi ne yapmalı ?

agozce
26-12-2011, 19:56
Sevgili Charlux, yaprak kıvrılması böceklenmiş olabilir. Fotofraflar net değil. Yapraklarını iyice incelersen belki görebilirsin, ve zedelemeden temiz bir bezle silebiirsin.

Birde ev yapımı ilaçlar bölümünde duruma uygun bir ilaç tarifi bulabilirsin. Yapması kolay. Bence zeytinyağı, arap sabunu olan karışımı (ölçüleri tam hatırlamıyorum) her ihtimale karşı iaçlamanı tavsiye ederim.

İlaç yaparken su oranını normalden biraz fazla koy. Fideler çok taze, etkilenmesin..

Charlaux
27-12-2011, 13:45
Nice Seedlings!
However they don't look as if they were planted deep enough in the soil, another thing these plants need some sunlight that is why they look dark in color, these grow in the wild here in Belize Central America and when covered up from direct sunlight they often die, but your Seedlings are perfectly healthy, I just think they needed to go deeper in soil that's why they are drooping.

Kayla.

Evet arkadaşlar,gliricidia sepium'u yetiştiren satıcıdan resme dair şöyle bir
mesaj geldi.Daha derin toprağa ekilmesi ve güneş alması gerektiği.(ben güneş için odanın ışığını açık bırakıyorum,gün içinde gayet iyi oluyor)güneş almadığı için rengi koyulaşmış (sabahları normal tona kavuşuyor) Fakat filizlerin gayet sağlıklı,temel sorun daha derine inmesi diyor. ;)

Charlaux
27-12-2011, 20:36
Bu arada aranızda hiç gliricidia sepium tohumu almayı düşünen var mı diye sormak istiyorum ;) Çünkü hiç değilse birkaç yetiştirici deneyimlerini paylaşabilir,ben gliricidia sepium hakkında bütün bilgimi vermeye hazırım.

En son edindiğim bilgiye göre sağlık sertifikası ( Jezebel ve gümrük kuralları bölümünden) pek gerek olmuyormuş tohumda.Almak isteyenler bu ürünü kolayca ebayde bulup kendi istedikleri kişiyle anlaşabilirler.Benim önereceğim;

Gliricidia sepium -Tropical 'Madre de Cacao' 100 Seeds | eBay (http://www.ebay.com/itm/Gliricidia-sepium-Tropical-Madre-Cacao-100-Seeds-/350358949523?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5193054e93) 'den ortaklaşa alım yapılabilir.Bana 30 tanesi yetti.25'ten 4 kişi bölüşürse sudan ucuz bir fiyata gelir.Shipping ücreti de çok tutmuyordu.Ayrıca tohumlar 40 gün geçse de tazeliğini koruyarak gelmişlerdi.

Gliricidia sepium -Tropical 'Madre de Cacao' 50 Seeds | eBay (http://www.ebay.com/itm/Gliricidia-sepium-Tropical-Madre-Cacao-50-Seeds-/350356719262?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5192e3469e) 2 kişilik olarak bölüşülebilir.Benim aldığım buydu.

İşimiz güvenli olsun diyorsanız pyto sertifikası iki kişi için kişibaşı 25 tl,4 kişi için 12,5 tl'ye geliyor.

Ebay'den almak istemeyenler için,e*species Tropical Seeds - WHOLESALE PRODUCT LIST (http://www.especies-seeds.com/catalog.php/especiesbotanics/pg14702)

kayla@especiesbelize.com'dan da indirilimler gliricidia hakkında sorular için ulaşabilirsiniz.

Annemle dalgamız " Bir gün her evde gliricidia sepium olacak " benden başka 1 üye de daha olsun ona da razıyım :p

Jezebel
28-12-2011, 06:37
Sn.Charlaux bence getirtmek yerine takası düşünebilirsiniz.
Mesela 30 bitki, ki bu bitki ağaç olacak, sizin için çok fazla olabilir.
Başka bitkilerden elinde fazlası olan arkadaşlarla takas yoluna gidebilirsiniz.
Sizin elinizde de çeşit artmış olur.
Hem takas çok keyifli farklı insanlarla tanışıp bilgi edinebiliyorsunuz.
Bence düşünün.;)
Mesela ben size birkaç çeşit gönderebilirim, karşılıksız, tecrube edinirsiniz.

Charlaux
28-12-2011, 09:26
Sn.Charlaux bence getirtmek yerine takası düşünebilirsiniz.
Mesela 30 bitki, ki bu bitki ağaç olacak, sizin için çok fazla olabilir.
Başka bitkilerden elinde fazlası olan arkadaşlarla takas yoluna gidebilirsiniz.
Sizin elinizde de çeşit artmış olur.
Hem takas çok keyifli farklı insanlarla tanışıp bilgi edinebiliyorsunuz.
Bence düşünün.;)
Mesela ben size birkaç çeşit gönderebilirim, karşılıksız, tecrube edinirsiniz.
Kesinlikle öyle, ancak şu an kaç tanesi çıkacak kaç tanesi bunun galibi olacak diye düşündüğümden Eylül 2012 ye kadar filizleri takas etmeyi düşünmüyorum.30 tane ekmiştim 7 tanesi ayakta ;) Bir şu bitkinin işleri yoluna girsin burada isteyene yardımcı olmaya çalışacağım.Ancak tahmin edersiniz ki tohumları ve filizleri deneyimli kişilere yollamak istiyorum.Şu an buzlukta gliricidia sepium tohumlarım var,5 tane agozce'ye 5 tane de size yollayabilirim.Özel mesajdan adresimi atıyorum size,teşekkür ederim.Kargo ödemesini bana bırakırsanız memnun kalırım.
Sevgiler

Jezebel
28-12-2011, 10:29
Sn.Charlaux ben siz çok hevesli ve ilgili olduğunuz için bitki göndermek istiyorum.
Karşılık beklemiyorum.
Tek bitkiye odaklanmak yerine birkaç daha çeşit bakarak bilgi ve tecrube sahibi olursunuz.
Selamlar.

Charlaux
28-12-2011, 10:51
Sn.Charlaux ben siz çok hevesli ve ilgili olduğunuz için bitki göndermek istiyorum.
Karşılık beklemiyorum.
Tek bitkiye odaklanmak yerine birkaç daha çeşit bakarak bilgi ve tecrube sahibi olursunuz.
Selamlar.

Çok teşekkür ederim.Aynı şekilde ben de size yollamak isterim,bunu bir karşılık olarak görmeyiniz lütfen :) Tohumlarımı baştan beri göndermek istediğim 2 kişi vardı siz ve agozce;bu yüzden bunu benden bir hediye olarak kabul etmenizi rica edeceğim. ;) Çünkü ben bu tohumların gerçekten deneyimli ve konuyla ilgili insanların ellerinde büyümesini tercih ederim.

Charlaux
28-12-2011, 16:30
Arkadaşlar,Bitkimin yaprak sayıları küçüklü büyüklü 14 e ulaşanlar oldu.Ancak bir tanesi var ki beni biraz endişelendirdi.Dal normal açık yeşil,ancak bir zikzak,hani atacı yamultmuşlar gibi hop bir bitiş noktası daha ve yaprak dalı o dalda koyu yeşil ve yaprak baya bir geniş boyutuna göre.Acaba kaldıramıyor mu bunu bitki ? Ne yapmalıyım ? Bir de bir tanesi var gövde yeşil,yaprak yok ( bir tane var onun da düşmesi yakın). Ayrıca ben düşen yaprakları dalları almıyorum zamanla çürür toprağa karışır düşüncesiyle.Doğru mu yapıyorum ? Yardımlarınızı bekliyorum.

Charlaux
15-01-2012, 11:47
Merhaba arkadaşlar,
Gliricidia sepium tayfasından en cılız olanı maalesef öldü,ancak sorun yok yola devam ;) Çürümüş olan filizi çıkardım cetvel uzunluğunda bir kökle karşılaştım artık 13 yapraklı olanların köklerini düşünmek istemiyorum :p Bitkiler 2 Eylül'den beri kar kış demeden ayaktalar.Diğer expressle gelen jabuticabalarımsa 20.günde ancak Türkiye'ye ulaştılar onu da yanlışlıkla Portekiz'e yollamışlar.Orada da gümrük muayenesinden başarıyla geçmiş ancak burada da geçebilir mi,geçse de hala canlı mıdır bilemiyorum.Canlıysa bile feci cılız olacaklardır ancak ben nasıl anlayacağım canlı olup olmadıklarını ?

Not:Agozce,unutmadım sizinkileri :) Hava biraz ısınsın kargoya vereceğim.

agozce
15-01-2012, 21:30
Yazdığım cevaplar bir türlü gitmedi...Kısaca özetleyeyim. Kış boyu rahat bırak şu bitkileri.:)))...Kış dinlenmesine izin ver, yapraklar dinlenmesi istiyor bence. Az su ver ve güneşli bir yere bırak...biraz dinlensinler..Baharda canlanır.

Charlaux
16-01-2012, 12:42
Yazdığım cevaplar bir türlü gitmedi...Kısaca özetleyeyim. Kış boyu rahat bırak şu bitkileri.:)))...Kış dinlenmesine izin ver, yapraklar dinlenmesi istiyor bence. Az su ver ve güneşli bir yere bırak...biraz dinlensinler..Baharda canlanır.
Yukarı çıkarken annemin bitki odasını temizllediğini gördüm ve en büyük olan filizim sanki bıçakla kesilmiş gibiydi.Bunu ne yapmış olabilir ? Ne yapmalıyım şimdi.Üst kısmını toprağa ektim ama bilemiyorum.

Jezebel
16-01-2012, 15:04
Sn.Charlaux, sevgili agozce'ye katılıyorum, aydınlık bir yere alıp biraz onları rahat bırakın.
Başka bitki gönderme teklifini de bu yüzden yaptım, ilginiz biraz dağılsın.
O kadar odaklanmışsınız ki gözünüz başka bir şey görmüyor.
Ölen ölür, kalan sağlar bizimdir, doğal seleksyon:rolleyes:
Adresinizi gönderin ki size farklı bitki ve tohumlar gönderebileyim:p

Charlaux
22-01-2012, 10:26
Merhaba arkadaşlar,
Yeni gliricidia sepium fotoğrafları koydum,incelemeye açıyorum.Resim boyutundan dolayı direk ekleyemiyorum,nasıl değiştireceğimi de bulamadım;o yüzden affedin beni. ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/254/fotoraf0292.jpg/)

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/27/fotoraf0294b.jpg/)

Bir tane bitki hariç büzüşme genel sorun,gövde altı sertleşmesi neredeyse hepsinde var.Yaprakların çoğu lekeli.

Not:Resimleri telefondan yüklerken mutlaka bir sorun çıkarıyor ama büzüşme ve gövde sertliği gözüküyor.Hepsinde durum aşağı yukarı öyle genel izleniminiz oluşsun diye söylüyorum.

agozce
22-01-2012, 14:35
Kış dönemine göre gayet iyi görünüyorlar..Kış boyunca, toprak kurumadan sulama ve çok fazla su dökme...Baharda her birini ayrı saksılara alman gerek...

Yaprak lekeleri kırmızı örümcekten olabilir. İçerideki bitkilerde genelde oluyor. Ev yapımı ilaçlar bölümünde kırmızı örümcek için olan zeytinyağı-arap sabunu ilacını deneyebilirsin...Veya sıvı kükürt satılıyor, ondan al üzerindeki ölçünün 1/4 oranında ilaçlama yapabilirsin.

(diğer sayfada fotoyu göremiyorum.)

Charlaux
22-01-2012, 16:57
Kış dönemine göre gayet iyi görünüyorlar..Kış boyunca, toprak kurumadan sulama ve çok fazla su dökme...Baharda her birini ayrı saksılara alman gerek...

Yaprak lekeleri kırmızı örümcekten olabilir. İçerideki bitkilerde genelde oluyor. Ev yapımı ilaçlar bölümünde kırmızı örümcek için olan zeytinyağı-arap sabunu ilacını deneyebilirsin...Veya sıvı kükürt satılıyor, ondan al üzerindeki ölçünün 1/4 oranında ilaçlama yapabilirsin.

(diğer sayfada fotoyu göremiyorum.)
Teşekkür ederim.ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/254/fotoraf0292.jpg/) resimdeki gövde bölümünün altı farkettiniz mi bilemiyorum ayrı bir kaplama gibi duruyor,daha kahverengimsi,bütün bitkilerin geneline de hakim.Ayrıca yetiştirmek isteyen arkadaşlara da Sayın agozceye söylediğimin aynısını söylüyorum,filizlerin kokusu bir harika,kendilerine has bir koku sanırsam;keskin ve müthiş.

Charlaux
22-01-2012, 17:32
Arkadaşlar yapılan araştırmalardan birisinde öğrenilmiş ki gliricidia sepiumdan köpekler için böcek şampuanı yapılabiliyormuş ;)

Charlaux
28-01-2012, 20:42
Ağacınızı seçin başlığında da aynı bölüm yer almaktadır ancak siz arkadaşlarımın kolay bilgilenmesi açısından buradan da yazıyorum.

Gliricidia sepium Türkiye'de adı pek duyulmamış bir tropikal,subtropikal meyve/sebze ağacıdır.Bu sebepten ötürü bir adı olmasa da Kakao bekçisi olarak çevirdiğim bir bitki türü;çünkü bu bitki boyu sebebiyle kakao ve kahve ağaçlarının korunmasını sağlamaktadır.Genel olarak madre de cacao adıyla anılsa da Mata Ratón,Cacao de nance, Cachanance,Madre cacao,madero negro olarak ta bilinir.Fabacae ailesine mensuptur ve dünyada 2. önemli multifonksiyonel meyve/sebze ağacı olarak bilinir.Kakao bekçisinin ateşe,üşütmede,uyku sorunlarında ve baş ağrısında kullanıldığı bilinmektedir.Böcek kovuculuğu özelliği de içerdiğinden doğal köpek şampuanı olarak kullanılmaktadır.(Yapılan araştırmalar gliricidia sepium özütünün bu konuda toksik özellik oluşturmadığını kanıtlamıştır.)Kakao bekçisinin kullanım alanlarını bölgelere ayıracak olursak Latin Amerika'da böcek kovucu,Filippinlerde meyve suyu ,Guatemala da ise cilt hastalıklarında kullanılır.Anavatanı Belize'dir.Kakao bekçisi ayrıca azot bakımından da zengindir ki bu bitkinin önemli bir avantajıdır.Bitki kolayca yetiştirilebilir ve pek fazla hastalık gözükmez.Gliricidia sepium'u 6 aydır yetiştirdiğimden sadece şu ana kadar kendi bitkimin geçirdiği hastalıkları anlatabilirim.Bu hastalıkları sıralayacak olursam;
1)Bitki,sanki cam kesmiş gibi ikiye ayrıldı.(sebepleri olarak Nuri Mürvet şunu söyledi;"yere doğru yatarak zorlanmıştır veya o kısımda sizin farketmediğiniz bir yara vardır, ya da bir zararlı kesmiştir."

2)Bitki tek yapraklı kalıp soldu.
3)Bitki gövdesini yara kabuğumsu bir madde bağladı;bunun bir yan etkisini şu ana kadar gözlemleyemedim ama 1 ve 2 nin sebepleri olabilir.(Benim düşüncem toprağa yakınlığı sebebiyle oluşmuş olabileceğidir.)

Kakao bekçisinin ortalama boyutu 10-12 m'dir.Filizlenme ve daha sonraki dönemlerde yaprağı alttaki gibidir.
Resimlerine bakıldığında çok hoş çiçeklere sahip olduğu görünmektedir fakat kokusu benim kendi filizimden edindiğim kadarıyla okaliptüs gibidir,fakat keskin değil tam tersine tatlımsı ve rahatlatıcı bir kokusu olduğunu söyleyebilirim.20 derece sıcaklığı idealdir ve Nisan-Eylül dönemlerinde gelişmesi hızlanır.Arsız yetişen bir ağaç türüdür;erozyon kontrolünde kullanılır ve hızlı gelişim gösterir.Bitkisi fasulye gibidir ve tohumları mercimek gibidir;tohumların tazeliği önemlidir.Nuri bey (Nuri Mürvet)ten edindiğim bilgiler doğrultusunda öğrendim ki bu bitki İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi'nde yer almaktadır.Kendisinden edindiğim bir başka bilgiye göre filizlerin dengesini sağlamak için örgü şişi gibi bir çubuk kullanılabilir,gerekilirse pamuk iple bağlanılabilirmiş.

Çimlenme özellikleri önceki mesajlarda yer almaktadır.

Charlaux
31-01-2012, 10:47
Bugün evde değildim,yarın sabah çekip yükleyeceğim ;)

Merhaba arkadaşlar,
İstanbul Üniversitesi botanik bahçesini gezdim ve Sn.Erdal bey'le tanışma fırsatını edindim.Gliricidia sepium hakkında bilgi ve ekim sorunları hakkında ayrıntılı bilgi edindim.Gliricidia yayılıcı bir bitki olduğundan birisinin kökleri diğerlerini sıkıştırıyormuş.Kendileri bir tanesini vermem koşuluyla bitki bakımını yapıp bu meseleyi halledeceklerini söyledilir ancak benim en erken gidebileceğim tarih Mart,Nisan.Karşımda iki seçenek var;
1) Çiçek toprağı olduğu için bol su vermem gerekiyormuş.Sonrasında da filizler kendini yukarıya atacakmış.Bunun nasıl olacağından emin değilim lütfen bol detay verebilir misiniz ?

2) Bir de Nisan ayına kadar kalmayı seçersem bitkilerin eşit kalması için ne yapabilirim ? Ölmesinler ve dayansınlar yeter diye düşünüyorum.

Hepinize sevgiler,saygılar.
Bir de ben düzgün fotoğraf çekemiyorum bu bitkilerde,bir yöntem önerir misiniz ?

Virtue
31-01-2012, 14:42
Bence onları tek tek saksılara al.Ben dolomit aldım şimdi.Dolomitte çimlendirme ve yetiştirme deneyeceğim.Eşit kalıp kalmamaları alahın işi bence :) İ.Ü. de matematik öğrencisiyken formasyonu birgün biyoloji bölümüne almışlardı.Ders sonrası botanik bahçesini dolaştırmışlardı.O zamanlar bitkilere ilgim yoktu :( Şimdi olsa benim için kaçırılmaz fırsat olurdu.Çok nadir türler vardı.Oradan haliç ve boğaz manzarası da harikadır bu arada :) İstanbbul'daki herkesin gidip görmesini tavsiye ederim.

Charlaux
31-01-2012, 15:42
Bence onları tek tek saksılara al.Ben dolomit aldım şimdi.Dolomitte çimlendirme ve yetiştirme deneyeceğim.Eşit kalıp kalmamaları alahın işi bence :) İ.Ü. de matematik öğrencisiyken formasyonu birgün biyoloji bölümüne almışlardı.Ders sonrası botanik bahçesini dolaştırmışlardı.O zamanlar bitkilere ilgim yoktu :( Şimdi olsa benim için kaçırılmaz fırsat olurdu.Çok nadir türler vardı.Oradan haliç ve boğaz manzarası da harikadır bu arada :) İstanbbul'daki herkesin gidip görmesini tavsiye ederim.

Merhaba,
Aslında ben de şimdi değiştirmek istiyorum en büyüğüne dokunmayacak şekilde ancak o yöntemi nasıl uygulayacağım daha detaylı anlatabilirseniz memnun olurum .Aslında yarın fotoğrafını da yüklemeyi planlıyorum böylece görmüş olursunuz.(üstteki resimlerin aynısı hepsi o boyut,o güçte) Toplamda 3 tane yapraksız olmak üzere 7 bitki var ve normal çiçek toprağında.

Charlaux
08-02-2012, 16:35
Hastalık olduğunu düşündüğüm bitkilerin sorunu :( Not:En sağdaki yapraklar gövde kısmı ortadan kesildi diye dikilmişti;sorun oralarda değil sadece dal olarak gördüğümüz gövdede.Alt kısmı gri dikkat ederseniz :confused:

agozce
08-02-2012, 21:07
Çok net değil ama sorun yok gibi görünüyor.

Toprak değişimini bahara kadar (Mart) bekle bence.

Charlaux
12-02-2012, 18:42
Gliricidiaların yoruma açık taze fotoğrafları ;)

agozce
12-02-2012, 20:21
Gayet iyi görünüyorlar, biraz susuz mu ne? Ay sonu sıvı besin vermeye başlayabilirsin sevgili charlaux.

Charlaux
12-02-2012, 20:42
Gayet iyi görünüyorlar, biraz susuz mu ne? Ay sonu sıvı besin vermeye başlayabilirsin sevgili charlaux.

Sevgili agozce,
Toprağında beyazlıklar var,kireçlenme mi emin olamıyorum.Bir de gliricidilar geceleri yapraklarını düşürüyorlar,sabah oldu mu bütün yapraklar normal boyutuna ulaşıyorlar (dikleşiyorlar) Besin takviyesi olarak ne gibi ürünler önerirsiniz çünkü hiç kullanmadım.
Teşekkürler

agozce
12-02-2012, 20:55
Türün özelliği o, geceleri yapraklarını kapatır. Sabah tekrar açar.

Toprak hafif tuzlanmış olabilir. Saksı değiştirirken en üstteki toprağı 5 cm kadarlık kısmı at.

Gübre olarak, ben hiç hazır gübre kullanmadım ama yapı marketlerden sıvı NPK gübre diye istersen verirler. İlk zamanlarda üzerindeki ölçünün yarısından başla. Duruma göre tam ölçüye geçebilirsin.

Bence enzim yap. Fazla versen bile hiç zararı olmuyor. (benim sayfada 48.mesajda tarif var). Kolaylıkla yapabilirsin. 5 litre yapsan tüm bitkilerine 1 yıl fazlası ile yeter.

(Boş zamanlarında Enzim ve sıcak kompost bölümünü de okursan, Bitki beslenmesi hk. çok şey öğrenirsin.)

Charlaux
20-02-2012, 16:35
Bitkilerin gün geçtikçe bir yaprağı daha büzüşüyor.(biraz mecazi)Büyüğü en az etkileneni .

agozce
20-02-2012, 16:42
Fotoğraflar net değil ama, bence kırmızı örümcek.

Bakalım diğer arkadaşlar ne yorum yapacak...

Hastalıklı bir yaprağı, tarım ilaçlerı satan yere gösterirsen onlar da teşhis koyabilirler...Veya ev yapımı ilaç deneyebilirsin.

Charlaux
20-02-2012, 16:49
Fotoğraflar net değil ama, bence kırmızı örümcek.

Bakalım diğer arkadaşlar ne yorum yapacak...

Hastalıklı bir yaprağı, tarım ilaçlerı satan yere gösterirsen onlar da teşhis koyabilirler...Veya ev yapımı ilaç deneyebilirsin.

Soruyu şöyle yönlenderiyim bu bitki şu an sizin elinizde olsaydı ne yapardınız ? Sulu kükürt almayı düşünüyorum ve beni asıl endişelendiren bu zayıflamaları nasıl durdurabilirim ? Çok teşekkür ederim.

agozce
20-02-2012, 16:56
Ben kükürt ile ilaçlardım.

Güneş görürse kendini toparlar..

Charlaux
20-02-2012, 19:36
Ben kükürt ile ilaçlardım.

Güneş görürse kendini toparlar..

Aslında hep güneş gören bir bölgedeler.Değiştirme zamanı yaklaşıyor ama ne yapacağım kara kara düşünüyorum.Büyüğüne birşey olmaz gibime geliyor paşa gibi ancak ona da direk koymalı mı koymamalı mı onun sorunu var.

agozce
20-02-2012, 20:33
Yine de ilaçlayabilirsen iyi olur.

Charlaux
20-02-2012, 21:08
Yine de ilaçlayabilirsen iyi olur.

Bakalım,bir sorup soruşturacağım bizim buradakilerde var mı diye.Bir fidanlığa sordum adam bana vitamin vermeye çalıştı.:mad:

Charlaux
23-02-2012, 21:00
270490

agozce
23-02-2012, 21:29
Hiç bir şey görünmüyor, biraz uzaktan, ışığı kendi arkana alarak çekersen daha net çıkar..

Charlaux
24-04-2012, 16:59
Gliricidia sepium'larım gayet büyüdüler,güzelleştiler hatta bir tanesine daldan destek yapma zamanı gelmişti.Gliricidiaların fırından yeni çıkmış resimleri Charlaux/Balkon-Bahçe'de yer almakta.Bu arada dileyen arkadaşlara gliricidia tohumu yollamak istiyorum fakat isteyecek olanların egzotik bitki yetiştiriyor olmaları tercihimdir.

Tuğçe
22-08-2012, 10:31
İlk defa resim yüklüyorum bilmiyorum oldu mu :)

Charlaux
22-08-2012, 10:42
İlk defa resim yüklüyorum bilmiyorum oldu mu :)

Rengi cidden garip,benimkisi direk yeesil cıkmıstı dıye hatırlıyorum ama :o bilemedım de.

Tuğçe
22-08-2012, 10:44
Bende öyle düşünmüştüm :) Ne yapsak ki şimdi :) Başka çimlendiren var mı acaba gönderdiğiniz tohumlardan? Kıyaslama yapabileceğimiz.

Charlaux
22-08-2012, 10:59
Kimseden geri donus almadım bazıları bayramda ekecektı.Solucan vs olmasın ? Gercı o da fark edilirdi ama.

Tuğçe
22-08-2012, 12:09
Solucan mı :) Yok olsa farkederdim toprağı saksıya inceleyerek koydum. Biraz büyüsün bakalım bence. :D

Tuğçe
24-08-2012, 18:45
İlk çektiğim resim yanıltmış bizi, o bir kökmüş. Günlerdir onun bir kök olup olmadığını konuşup duruyoruz. Durumu erken farkedip ters çevirip dikmemle bugün tohumun sonunda çimlendiğini gördüm :D

peyyide
30-08-2012, 22:51
Kimseden geri donus almadım bazıları bayramda ekecektı.

Bende dün ektim, çıkınca resimlerim. Sizin tohumlar kaç günde çimlendi?

Tuğçe
31-08-2012, 19:49
Öğlen eklerim demiştim ama öğlen dersaneye gitmem gerekti. Akşama kaldı resimler. Merak ettiğin gliricidia mı yüklüyorum :)

Charlaux
02-09-2012, 20:51
Öğlen eklerim demiştim ama öğlen dersaneye gitmem gerekti. Akşama kaldı resimler. Merak ettiğin gliricidia mı yüklüyorum :)

Soyle soyleyim inanilmaz guzel ve iyi olgunlasmis ;) Insallah boyle guzel buyumeye devam eder.

Sn.peyyide benimkisi 1 gunde cikmisti ama Tugce cevaplarsa daha iyi olur gibime geliyor cunku ben aldigimda taptazeydi.Ah bir de alican bey alsaydi kargosunu,yok oldu simdi 3 tohum :o

peyyide
02-09-2012, 21:18
Sn.peyyide benimkisi 1 gunde cikmisti

Süper, umarım bende kısa zamanda fotoğraflarım:)

Tuğçe
02-09-2012, 21:34
Soyle soyleyim inanilmaz guzel ve iyi olgunlasmis ;) Insallah boyle guzel buyumeye devam eder.

Sn.peyyide benimkisi 1 gunde cikmisti ama Tugce cevaplarsa daha iyi olur gibime geliyor cunku ben aldigimda taptazeydi.Ah bir de alican bey alsaydi kargosunu,yok oldu simdi 3 tohum :o

Şimdi 3 yaprak daha çıkardı, inanılmaz hızlı büyüyor, ben bile inanamıyorum :D 1 haftada kocaman oldu, sen öyle diyorsan öyledir :D

Benim tohumun çimlenmesi sırasında ufak bir aksilik oldu :D 4-5 günde çimlendi ama topraktan ilk çıkan kısım bitkinin köküymüş. Onu anlayıp müdahale etmemizle yaklaşık 1 haftayı buldu sanırım çimlenme süreci :D

günebakan
02-09-2012, 21:53
Benim de 3 tane çimlenme göstermiş:)

Charlaux
02-09-2012, 21:54
Şimdi 3 yaprak daha çıkardı, inanılmaz hızlı büyüyor, ben bile inanamıyorum :D 1 haftada kocaman oldu, sen öyle diyorsan öyledir :D

Benim tohumun çimlenmesi sırasında ufak bir aksilik oldu :D 4-5 günde çimlendi ama topraktan ilk çıkan kısım bitkinin köküymüş. Onu anlayıp müdahale etmemizle yaklaşık 1 haftayı buldu sanırım çimlenme süreci :D

Benimkisinin su anki boyuna yakinlar oyle dusun yani.Yakin zamanda bir direk ve dis ipiyle baglarsan daha saglikli buyurler ve kirilmazlar ;)

Tuğçe
02-09-2012, 22:19
Benimkisinin su anki boyuna yakinlar oyle dusun yani.Yakin zamanda bir direk ve dis ipiyle baglarsan daha saglikli buyurler ve kirilmazlar ;)

Senin bana gösterdiğinin boyuna ulaşması için daha katetmesi gereken yol uzun, 1 haftalık o daha :D
Ne çabuk büyüdü de destek istiyor benim ufaklık :) Tohumdan yetiştirmenin verdiği şevk bu olsa gerek :)

Charlaux
04-09-2012, 09:22
Benim de 3 tane çimlenme göstermiş:)

Ne kadar guzel,en kisa zamanda resim bekleriz ;) Sn.Tugce ama 1 hafta icinde baya buyumus kereta :p

peyyide
05-09-2012, 23:07
Dün iki tanesinin çimlendiğini gördüm:)

Charlaux
06-09-2012, 08:31
Dün iki tanesinin çimlendiğini gördüm:)

Oh ne kadar sansliyiz :p ! En kisa zamanda fotograflari bekliyoruz.

peyyide
06-09-2012, 09:58
Üç oldu:)

Charlaux
06-09-2012, 20:47
Üç oldu:)
Daha da guzel :)) Yuruyun gliricidia sepiumlar :D

peyyide
19-09-2012, 19:26
İki tanesinin fotoğrafını çektim. İki tane daha var:)

peyyide
08-10-2012, 20:01
Dün çektim fotoğraflarını, umarım sağlıklı kalırlar.

günebakan
08-10-2012, 21:13
Sanırım benimkiler öldü ama nalamadım neden?

peyyide
08-10-2012, 21:27
Sanırım benimkiler öldü ama nalamadım neden?

Bilemiyorum, ben de pek iyi değilimdir bu konuda ama bu kez...:cool:

Gözümle yemezsem Gliricidia Sepiumları iyiydi:D:D

toprak kız
10-10-2012, 13:51
bu ilginç bitkiyi yetiştimeyi başaran arkadaşaların emeklerine sağlık çok güzel görünüyorlar tohum aldığınızda umarım benimle de paylaşırsınız tohumları için ne kadar sabretmem gerek ki:)

Charlaux
13-10-2012, 21:33
Dün çektim fotoğraflarını, umarım sağlıklı kalırlar.

Boyut olarak cok iyiler.Sn.gunebakan genelde olurlerse dal kirilmasindan vs oluyorlar en buyuk sorunu bocekler.Benimkiler de kirmizi orumcek pamuklu bit musallat.Ne karisim denesem de fayda etmiyor ama bitkiler yasama devam 1 yil oldu bu ise baslayali :))

günebakan
13-10-2012, 22:44
Çimlenen tohumlar çok büyüyemediler 3 tanecikti bir tanesi direniyor gibi İnşallah yaşar

Charlaux
14-10-2012, 16:07
Çimlenen tohumlar çok büyüyemediler 3 tanecikti bir tanesi direniyor gibi İnşallah yaşar

Nasil bit yerde yasadiginizi tam olarak bilememekteyim ancak soguksa bitkinize iceride cam kenarina her gun su verecek sekilde koyabilirsiniz :) Oksijenli su karisimi cok ise yariyor.Resmini cekebilirseniz en azindan yorum yaplis olur belki de cozumu bile bulmus oluruz :))

günebakan
14-10-2012, 17:42
Bilgisayarımda bir arıza yüzünden zor oluyor ama dediğiniz gibi cam önüne alsam iyi olabilir:)

Charlaux
20-10-2012, 19:50
Bilemiyorum, ben de pek iyi değilimdir bu konuda ama bu kez...:cool:

Gözümle yemezsem Gliricidia Sepiumları iyiydi:D:D

Gliricidialarin durumu nasil ? Umarim iyilerdir :D

Charlaux
10-11-2012, 17:29
Hepinize merhaba,
Bitkilerim bocek istilasina karsi mucadele ediyorlar ve yeniden buyumeye gelismeye devam ediyorlar ki bu da yerini sevdiklerini ve alistiklarini gosteriyor bence<onlar benim guclu cocuklarim :p Ancak bir tanesi varki yorumunuzu bekliyor olacagim.Kendisi cok buyuyen bir gliricidia sepiumdu,zaten odunsulasmaya baslamis ve genislemisti ancak ust kismi kurudu yan dallarda islevsiz gibi duruyor cunku dipten yeni bir dal cikarmis.Nasil bir bakim yapilmalidir ? Yorumlarinizi bekliyorum.

Halil Önen
10-11-2012, 23:49
Hepinize merhaba,
Bitkilerim bocek istilasina karsi mucadele ediyorlar ve yeniden buyumeye gelismeye devam ediyorlar ki bu da yerini sevdiklerini ve alistiklarini gosteriyor bence<onlar benim guclu cocuklarim :p Ancak bir tanesi varki yorumunuzu bekliyor olacagim.Kendisi cok buyuyen bir gliricidia sepiumdu,zaten odunsulasmaya baslamis ve genislemisti ancak ust kismi kurudu yan dallarda islevsiz gibi duruyor cunku dipten yeni bir dal cikarmis.Nasil bir bakim yapilmalidir ? Yorumlarinizi bekliyorum.

Sürgünden hemen sonrasını kesmelisiniz. Genç sürgün ana dalın gücünü alıyor, beslenmesine engel oluyor, ana dalı öldürür...

Bu tip bitkiler tek gövde de büyüyor, dipten çıkan sürgünlere izin vermemek gerekir.

Ana dal yarım ya da bir metreden kesilirse taç oluşturur. Bu şekilde büyümesi daha kolay olur...

(Sadece görsellere baktığım ve biraz da asmaya benzediği için yazdım...)

Yoğun akar hastalıklarına _ yapısı gereği_ yakalanabilir ve bu durumda ev yapı ilaçlar fayda vermeyebilir. Kontrollü tarımda kullanılması tavsiye edilen ve kalıntı bırakmadığı _ ilçe tarım tarafından söylenen_ decis kullanırsanız sorun olmaz...diye düşünüyorum.

peyyide
11-11-2012, 11:10
Gliricidialarin durumu nasil ? Umarim iyilerdir :D

Şu anda iyiler ama hava soğumaya başladı umarım kötü etkilemez. Bir kaç haftaya bir daha fotoğraflarını çekerim:)

Charlaux
11-11-2012, 16:22
Şu anda iyiler ama hava soğumaya başladı umarım kötü etkilemez. Bir kaç haftaya bir daha fotoğraflarını çekerim:)
Iceriye almaniz iyi olabilir,gunes gordugu surece seviyorlar iceriye,benimkiler 1 yildir icerideler :dilli:

peyyide
24-11-2012, 09:56
Gliricidialarımın son halleri :cool:

peyyide
24-11-2012, 09:57
Yanlarına destek koymam gerekiyor herhalde, eğilmeğe başladılar...

Charlaux
04-12-2012, 23:32
Yanlarına destek koymam gerekiyor herhalde, eğilmeğe başladılar...

Merhaba sn.peyyide,
Bu kadar gec bir yanit icin kocaman bir ozur,sizinkiler ne guzel olmus oyle ;) En uzun olani benim yuzumden (dikkatsizligim,umursamazligim)oldu galiba,cokca yaprakliydi bocekler yuzunden sap gibi oldu :( Neyse ama daha bir grup var onlari kurtarma derdindeyim,sizinkisi enine benimkisi boyuna buyuyor anlasilan :D

peyyide
05-12-2012, 21:25
Merhaba sn.peyyide,
Bu kadar gec bir yanit icin kocaman bir ozur,sizinkiler ne guzel olmus oyle ;) En uzun olani benim yuzumden (dikkatsizligim,umursamazligim)oldu galiba,cokca yaprakliydi bocekler yuzunden sap gibi oldu :( Neyse ama daha bir grup var onlari kurtarma derdindeyim,sizinkisi enine benimkisi boyuna buyuyor anlasilan :D

Bol güneş alan balkonda yetiştiler. Ayrıca Adana'da havalar hala güzel daha bugün içeri aldım onları. Gelişmelerinde bunun etkisi büyük sanırım:)

Charlaux
05-12-2012, 22:06
Bol güneş alan balkonda yetiştiler. Ayrıca Adana'da havalar hala güzel daha bugün içeri aldım onları. Gelişmelerinde bunun etkisi büyük sanırım:)

Adana havasinin etkisi buyuktur ancak sizin bakiminizin etkisi de buyuktur bence,tabi benim hatam hepsini ayni saksiya dikmekteydi daha degisik sekilde gelistiler ama ne gariptir hala filiz veriyorlar arada sirada,herhalde aldigim tohum cidden tazeydi.

Charlaux
26-12-2012, 06:33
Merhaba arkadaslar,En buyuk hicbirsey olmaz dedigim gliricidia anlasilan aradaki rekabetten siyrilamadi.Cok sonradan edindigim bilgiler bitkinin yayilmaci oldugunu soyluyordu.Benim bahar ayina saksilari degistirmem gerekecek ama nasil yapacagim,cok korkuyorum.Simdiden onlari bu duruma nasil hazirlayabilirim ? Tesekkurler

kazanlik
27-12-2012, 22:41
sasirtma yaptigimda mangosten ve bir kac tanede cherimoya fidemi kurutmustum, Bu yuzden kucuk saksinin altini kesip buyuk saksinin icine yariyariya oturtuyorum. bir kac ay sonra kucuk saksiyi dikkatli bir sekilde cikariyorum, Boylece bitki strese girmeden buyuk saksiya gecmis oluyor. zamanla buyuk saksinin topragi coktugunden kucuk saksiyi aldiktan sonra toprak ilave ediyorum, Komik gorunuyor ama cimlendirebildigim tek mangosten ve birkac cherimoya tecrubesinden sonra riske etmeye gelmez. Ayni saksida birkac fide varsa buyuk saksida kardes kardes buyuyorlar. Su anda ayni saksiyi paylasan bitkilerim,, lichi-cherimoya;; lichi-passiflora sweet granadilla,;;pawpaw-cherimoya,,
kucuk fideleri ayirirsaniz %50 yasama sansi var, benim tecrubem boyle, umarim siz daha basarili olursunuz,

Charlaux
28-12-2012, 18:27
sasirtma yaptigimda mangosten ve bir kac tanede cherimoya fidemi kurutmustum, Bu yuzden kucuk saksinin altini kesip buyuk saksinin icine yariyariya oturtuyorum. bir kac ay sonra kucuk saksiyi dikkatli bir sekilde cikariyorum, Boylece bitki strese girmeden buyuk saksiya gecmis oluyor. zamanla buyuk saksinin topragi coktugunden kucuk saksiyi aldiktan sonra toprak ilave ediyorum, Komik gorunuyor ama cimlendirebildigim tek mangosten ve birkac cherimoya tecrubesinden sonra riske etmeye gelmez. Ayni saksida birkac fide varsa buyuk saksida kardes kardes buyuyorlar. Su anda ayni saksiyi paylasan bitkilerim,, lichi-cherimoya;; lichi-passiflora sweet granadilla,;;pawpaw-cherimoya,,
kucuk fideleri ayirirsaniz %50 yasama sansi var, benim tecrubem boyle, umarim siz daha basarili olursunuz,

Merhaba sn.kazanlik,
Valla benimkiler kucucuk degil,en kucugu bile kocaman ama nasil cikartacagim bilemiyorum,yarin fotografini yuklerim.Bitki kocaman govde ince,bizim sorun da burada.Simdi saksi degisimi icin iyi bir zaman midir ?

kazanlik
28-12-2012, 20:09
zamanlama konusunda yetkin arkadaslardan bilgi almaniz daha dogru, benim bilgilerim aci tecrubelerle dolu. 1,5 metrelik papaya ve tamarillo yu ekim ayinda daha buyuk saksiya alirken kuruttugumu soylemeyi unutmusum .Bence yedek fideniz varsa degistirmeye cesaret edin, yedeginiz yoksa benim gibi yapin, birakin kardes kardes buyusunler,, (-;

Charlaux
29-12-2012, 08:49
Merhaba arkadaslar,
Durum fotograflarini ekledim.

Charlaux
04-01-2013, 20:01
Bunlar resimleri ;)

Charlaux
05-01-2013, 12:53
Bunlarda sabahki halleri,dunku fotograflara ilaveten (dunkuler dun aksam,bu fotograflarsa sabah cekilmistir)

Charlaux
02-10-2013, 23:06
Gliricidia Sepium'larla gecen 2 yilin ardindan en iyi Gliricidia'imin resmini paylasmak geldi icimden bugun.Resimde gordugunuz bu bitkim en sagliklisi degildi hatta onemsiz diye nitelendirdiklerimdendi ama en hizli degil en saglam buyuyenlerden oldu;iki kere agir yaralandi ama gordugunuz gibi kalin govdesini olusturdu,ayrica 1 ayda yeni bir dal odunlasti.

Charlaux
06-03-2014, 14:25
Merhaba arkadaşlar,
Ben kaybede kaybede iki tane kaldı elimde,bakalım onları da hayatta tutmaya çalışıyorum.Sizlerdeki durum nedir arkadaşlar ?
Sevgiler

peyyide
04-05-2014, 14:34
Bende de dört tane var ama biri zor devam ediyor yaşamaya... Üçünün durumu fena değil, çok büyümediler ama çiçek açtılar :)

peyyide
04-05-2014, 16:20
Bunlar da son fotoğrafları :cool:

Charlaux
06-05-2014, 01:23
Bunlar da son fotoğrafları :cool:

Merhaba sn.peyyide,
Inanin bu resimleri gordugumde en az benimkiler ciceklenmis kadar mutlu oldum,ne guzel gelismisler ve gelismekteler;saniyorum Adana'nin havasi pek yakismis gliricidia'ya.Dilerim gelecekte ikimizde tohum toplayabilir ve degerli agaclar.net uyeleriyle paylasabiliriz.
Sevgiler

peyyide
07-05-2014, 19:37
Şimdilik gerçekten iyi görünüyorlar. Ama elim yüreğimde. Umarım dediğiniz gibi olur, tohumlarını paylaşıp başka yerlerde gelişimini görebiliriz Gliricidiaları.

Charlaux
04-06-2014, 19:58
Merhaba arkadaslar,
Yaklasik 1 aydir bu basliga yazmiyormusum.Su an icin elimde yasayan 2 tane gliricidia sepium olmakla beraber Turkiye'de toplam 6 tane oldugunu tahmin ediyorum.

charlaux - 2
peyyide - 4

Tabii bu tahmini Alfred Heilbroon Botanik Bahcesi'nin muduruyle olan konusmamdan yurutuyorum; belki bu tur birilerinin ilgisini cekmistir ya da umarim ceker cunku sicak bolgelerde cok kolay yetisebilen hatta uyku duzenine bile adapte olan bir tropik tur. Kendi bitkilerimden 3 yil icinde gozlemledigim kadariyla saglam koklu oldugu surece kisin genelde yapraklarini dokuyor bahar ortalari yaz baslangici gibi yaprak cikartiyor. Durumun 3 yildir boyle olusunu fidanlar ulkenin genel durumuna uyum saglamis olarak algiyalabilir miyiz bilmiyorum ancak Cekmekoy'de oturdugum ve normal bitkiye gosterdigim ozenin fazlasini gostermedigim dikkate alinirsa tohumdan yetistirilen turun uyum saglayabilecegi yonunde.(Wikipedia'ya gore kesildigi zaman uyku durumuna giriyormus ) Gecen ay aldigim haberlerle de Adana'da yasayan sn.peyyide'nin Gliricidia Sepium'larinin 1 tanesi disinda durumunun iyi oldugunu ogrenmistim. Agacin Afrika'da ve tropik bolgelerde erozyon ve topraktaki nitrojen icin kullanildigini okudum.Kuruyan dallarinin da soguk alginligi,deri kasintilari icin kullanildigi soyleniliyor.Aslinda 50 tohum 8 liraya gelecegi icin 2 kisi denilebilir diye dusunuyorum.

In God We Trust
04-06-2014, 23:42
Bu ağaç Girnede hiç sorunsuz yaşıyor

Charlaux
05-06-2014, 21:00
Bu ağaç Girnede hiç sorunsuz yaşıyor

Merhaba In God We Trust,
Sizde mi denediniz acaba ? Cok merak ettim hikayesini,ya da hikayenizi.Lutfen resmini cekebilirseniz bizimle de paylasin :))

sn.Nuri Murvet bey Botanik bahcesinde oldugunu soylemisti ancak herhalde benzerliginden midir nedir karistirilmisti hani mudurune sordugumuzda da hic bilmedigini soyledi sasirdim acikcasi.

In God We Trust
06-06-2014, 17:21
Merhaba In God We Trust,
Sizde mi denediniz acaba ? Cok merak ettim hikayesini,ya da hikayenizi.Lutfen resmini cekebilirseniz bizimle de paylasin :))

sn.Nuri Murvet bey Botanik bahcesinde oldugunu soylemisti ancak herhalde benzerliginden midir nedir karistirilmisti hani mudurune sordugumuzda da hic bilmedigini soyledi sasirdim acikcasi.

Maalesef sadece bir İngilizin bahçesinde görmüştüm özellikle sordum kıbrısta zaten yaygınmış kakao beslemek öyle dedi.

Charlaux
08-06-2014, 11:16
Maalesef sadece bir İngilizin bahçesinde görmüştüm özellikle sordum kıbrısta zaten yaygınmış kakao beslemek öyle dedi.

Merhaba sn.In God We Trust,
Aslinda kakaonun yetistirelibilir olmasi guzel bir bilgi,cunku Gliricidia Sepium un bir adi Kakao Bekcisi yani kakaoya golge yaratan bir bitki olmasi.Dolayisiyla Gliricidia Sepium kolayca yetistirelibilir Kibris'ta ve kakaonun yetistirildigi bolgelerde :)

In God We Trust
09-06-2014, 12:28
Ben bu ağacı kakao sanıyordum iyi ki rezil olmamışım demek ki :)

Charlaux
10-06-2014, 08:22
Ben bu ağacı kakao sanıyordum iyi ki rezil olmamışım demek ki :)

Merhaba In God We Trust,
Aslinda urunu kakao agaci aldigimi sanarak almistim ancak iki turun bir arada yetistirilmesi cok faydalidir cunku gliricidia sepium yayilici bir agac oldugundan kakao agacina golge sagliyor.Ege ve Akdeniz bolgesinde rahatlikla yetistirilebilecek,biraz bakimla olmesi cok zor olan bir tur,dayanikli.

In God We Trust
12-06-2014, 23:57
Yayılıcı olması tehlikeli olabilir örneğin cennet ağacı ve ökaliptüs Türkiyede çok ciddi sorunlara yol açıyor yerli türleri tehdit ediyor.