View Full Version : Turunc / Orman tarzı
Merhaba bonsai sever arkadaşlar,
Elimdeki dişbudak fidanlarıyla orman tarzını yapmayı deneyeceğim.
Gerekli malzemeler;
Yeterli sayıda fidan (tekli sayıda olmamalılar, olması gereken miktar 3-5-7-9 adet olmalıdır)
Uygun saksı (ben oval, fazla derin olmayan 40 cm uzunlukta bir saksı ile yapacağım)
Uygun toprak karışımı (bunu henüz başaramadım ama çalışmalarım hızla devam ediyor)
Muhtelif kalınlıkta tel (telleme için 3 farklı kalınlıkta bakır tek kullanacağım)
Bir miktar karayosunu
Değişik şekil ve ebatta kaya parçaları (bulabilirsem)
Delikli olmaz zaten. Çünkü sordum denizden çıkarılıyormuş. Tuzlu sudan dolayı ağaçlara zarar vereceğini düşündüm. Belki iyice yıkanırsa olur. Ama garantici olmak lazım. :)
Siyah kayalar mükemmeldi. Bende onları beğendim ama adam satmam diye tutturdu. Neyse gider sakarya nehrinden bulurum ben de:))
Bak o turuncu olan varya kanallı onuda bir çöl havası verdiğin penjing olursa (ben bu aralar onunla uğraşıyorum) mükemmel olur. Onu yan koy kuru ağacı onun soluna diğer tarafa küçük güzel bir kaktüs. :D Ağzımın suyu aktı. Şu çimlendirme kumu dedikleri varya sarı onuda ser yere. Arayınca bulunmazki böyle şeyler :(
Demekki :D Bu hafta sonu biraz dolaşacağım ihtiyacım olan şeyleri bulmak için belki buna benzer bir taşda bulurum.
Mıcır, kum, parke taşı satan inşaat firmalarına bak. Mutlaka istediğin gibsini bulursun:) Sana şimdiden iyi gezmeler...
hasancihad
24-11-2006, 15:34
Bir de bu var...
5552
Çok yapma ama çok güzel o ağaççıkları oralara saplayacaklarına daha güzel şeyler için kullanılabilirdi. Sağol hasancihad.
Çok güzel, Tıpkı torosların doruklarında yetişen ağaçlar gibiler. Hatta aynı ağaçları kullansalardı toroslar derdim:)) Saol hasancihad katkından dolayı...
Çok çalışıyorsun, kısa zamanda çok yol alacağını düşünüyorum. Böyle devam et. Ağaçlarınla haşır neşir ol. Dışarıya çıktın mı kaldır kafanı yanından geçtiğin ilginç gövdeli ağaçları incele. Nasıl dallanmışlar iyice bak. Çok fikir veriyor, ben de kafam yukarıda gezen bir tip oldum:) Acaba sokaktakiler bana bakınca ne görüyorlardır?...
Bunun sulamasını nasıl yapıyorlar dersiniz? Fikri olan var mı?
hasancihad
24-11-2006, 16:02
Ümidin için teşşekkürler öncelikle. Ve teşekkürlere teşükkürler bir de...
Bonsaireef'in olası cevabı "arkasını görmem lazım bir fotoğrafını çekip gönderir misin?"
Turunç'un olası cevabı "ben yaparım ziraat mühendisiyim"
Ve benim cevabım "önce budamak lazım su her tarafa ulaşmayabilir"
Ne görecekler, burnu havada bir insan görüyorlardır :D :D
Kızmadın değilmi ?
Onun sulamasını tepeden aşşağı su dökerek yapıyorlar, yağmurlama. Yalnız günde 4 kez sulamak gerekir. :D
Hasancihad; sende yakında bahçelere dalacaksın budayacağım diye:p
Hatta elinde makas budayalım mı abla şeklinde birini görürsem sen sanacağım.
Ne kızacağım murare, bunlar şaka, ben de sana takılırım olur biter.:)
hasancihad
24-11-2006, 16:45
İş yerimin büyük güzel bir bahçesi var ve bir sürü farklı bitkinin bulunduğu seraları. Vakit buldukça bahçede dolaşıyor ağaçları izliyorum.
Sonbaharda bu bahçe hüzün taşıyor yüreğime, belki de hüznümü gömüyor kendi yüreğine. Ayrımında değilim.
Bu günlerde ruhumun koridorlarında farklı kapılar beliriyor, zamanım onları açmaya çabalıyarak geçiyor.
Bir de beni ne sevindiriyor biliyor musunuz dostlar?
On gündür buradayım ve geldiğim günden beri kendimi bonsai severler ailesinin gerçek bir üyesi gibi hissediyorum.
Burda olan ve bana böyle hissettiren herkese derin sevgilerimi sunayım istedim bir sonbahar akşamında, kapıları kapama anında...
bonsaireef
24-11-2006, 18:59
Hasancihad bonsai sever ailesinin gerçek bir üyesi gibi hissetmene gerek yok, yani gibiye gerek yok. Çünkü sen bu ailenin bir üyesisin. ;)
Arkadaşlar penjing için acele etmeyin derim ben. Bakın sonra keşke bende öyle yapsaydım dersiniz, ağzınızın suyu akar. Fotoğrafları çektim komşudan aldığım makine ile. USB kablosunu bulamadık, bulana kadar bekleyin derim ben. :cool:
Merakla bekliyoruz dimi arkadaşlar:)
Hasancihad; Sende ne cevherler varmış böyle. Yazar gibi döktürmüşsün:)
Bu duygularını yaptığın bonsailere de aktarırsan bence eşi benzeri olmayan eserler çıkarabilirsin.
Doğa bize yaşadığımızı, damarlarımızda kanın dolaştığını, biyonik olmadığımızı, yaşayan bir organizma olduğumuzu hatırlatıyor. Böyle anlarda köreltilmiş, metamorfoza uğramış içgüdülerimiz canlanıyor ve bulunduğumuz ortamı bir hayvanın duyularıyla algılama fırsatı sunuyor bizlere... Toprak kokusu....
Hasancihad bir ara senden bonsai hakkında birşeyler yazmanı isteyeyim. Benim albümün başına koyarız. Ne albümü diyeceksiniz şimdi ama o sürpriz, sonra söylerim.
O ne? Murare valla senin her işin böyle gizli saklı... Ne merakta bırakıyorsun milleti Allahallah yahu!.. Sonra ne zaman öğrenebilir miyiz?
Sabredin ilk bonsai sergisinde anlarsınız ne olduğunu.
Hani bebeklere doğduğu günden itibaren albüm tutuyorlar ya... Şu gün doğdu, şu gün dişi çıktı, şu gün yürüdü, koştu vs.... Herhalde böyle bir albüm.:D
Bunu daha önce görmüşsünüzdür muhakkak ama olsun, bir de bu başlık altında görünsün. Benim orman stilinde en beğendiğim çalışmalardan biri. Birgün bu stilde bir çalışma yaparsam buna yakın bir şey yapmak istiyorum.
http://img184.imageshack.us/img184/3382/foret2lp6.jpg
Bu da kayda değer başka bir çalışma...
5616
hasancihad
27-11-2006, 21:30
Hasancihad; Sende ne cevherler varmış böyle. Yazar gibi döktürmüşsün:)
Bu duygularını yaptığın bonsailere de aktarırsan bence eşi benzeri olmayan eserler çıkarabilirsin.
Doğa bize yaşadığımızı, damarlarımızda kanın dolaştığını, biyonik olmadığımızı, yaşayan bir organizma olduğumuzu hatırlatıyor. Böyle anlarda köreltilmiş, metamorfoza uğramış içgüdülerimiz canlanıyor ve bulunduğumuz ortamı bir hayvanın duyularıyla algılama fırsatı sunuyor bizlere... Toprak kokusu....
Teşekkür ederim.
Herşey duymak adına. Biraz da farklı duymak, belki biraz da farkında olmak adına.
Duyabiliyorsan ve duyurabiliyorsan bir kaç kelimeyle, ne mutlu adına duygu dediğin ve makasını değdirdiğin her bir ağaç dalına... ne mutlu umutla dallara dokunan ellerine...ne mutlu kelimelere değip can veren diline...Ve ne mutlu bonsailerine....
hasancihad
27-11-2006, 21:33
Hasancihad bir ara senden bonsai hakkında birşeyler yazmanı isteyeyim. Benim albümün başına koyarız. Ne albümü diyeceksiniz şimdi ama o sürpriz, sonra söylerim.
Lutfedersen memnuniyet duyarım...
Fotoalbum olacağını düşündüm niyeyse. Eğer müzik albumuyse vokal de yaparım..:D
Arkadaşlar orman tarzı için kullanacağım dişbudaklarımı budayıp tellemeye başladım. Fakat tahmin edersiniz ki; bir ağaç için günlerce düşünüp öyle şekil vermeye çalışıyoruz. Bendekiler 1 değil 2 değil tam 9 adet. Biraz zaman alıyor. Birde kum işini halledemedim henüz. Yan apartmanın altında bir petshop var. Ama koşturmaca ve birazda ihmalden alamadım şu kedi kumunu.. Ayrıca daha önce resimlerini yüklediğim saksının küçük olduğuna karar verip gidip anca değiştirebildim daha büyük ve yuvarlak olanıyla. Kaya işinide kara kara düşünüyorum. Tam da istediğim gibilerini bulmuştum ama adam tek tek satmam diyor. Nerden bulacağım öyle güzel şekilli, dokusu bir harika ve fiyatı da bu kadar ucuz (kilosu 50 kuruş) olanını...
Bunları tamamlayınca bu başlıkta bir anlam kazanacak. Şimdilik fikir yürütmekle ve yapacağım tarzın düzenlemesini kafamda şekillendirmeye çalışmakla geçiyor zaman...
Murare; Hasancihad vokal yapar bende gitar çalarım, sende halaydan yöresel örnekler eşliğinde bonsailerini anlatırsın:)) Ne güzel bir çalışma olur ama dimi:P
Hani TRT2 de yayınlanan kıvırcık papaz saçlı amcam var ya resim yapan. O geldi aklıma şimdi. Ne de güzel resimler yapıyor. Ama beni asıl etkileyen renkli anlatımı...
Şule o resimler ne kadar güzel öyle. İlk resim çok doğal ve biraz kocaman:) Elimdeki tüm fidanları kullansam o kadar büyük bir çalışmaya yetmez.. Birgün inşallah kendi bahçeli evimizde, özel yaptırdığımız bonsai atölyesinde canımızın istediği gibi, kendi yetiştirdiğimiz fidanlarla çalışmalar yapmayı diliyorum cümlemize... İnşallah.. Amin..:)
Hani bebeklere doğduğu günden itibaren albüm tutuyorlar ya... Şu gün doğdu, şu gün dişi çıktı, şu gün yürüdü, koştu vs.... Herhalde böyle bir albüm.:D
Ne yazıkki öyle birşey değil şulecim. O dediğinide bonsailerime yapmaya çalıştım ama fidanlarımı aldığım hiç bir satıcı fidanlarım için istediğim bilgiyi veremedi sadece geldiği yeri biliyorlar. Yaşını, tohummu - çelikmi bilgi veremiyorlar bende vaz geçtim bana gelişlerine göre yapmam gerekiyor bir defter alıp kayıtlarını bu şekilde tutuyum dedim birde ilk geldikleri hallerinin fotograflarını çekiyim dedim ama .. :( fotograf makinam yok.
Fotoalbum olacağını düşündüm niyeyse. Eğer müzik albumuyse vokal de yaparım..:D
Eminim sesinde güzeldir ama şarkı veya şiir albümüde değil ne yazıkki..;)
Arkadaşlar orman tarzı için kullanacağım dişbudaklarımı budayıp tellemeye başladım.Biraz zaman alıyor.
Bunları tamamlayınca bu başlıkta bir anlam kazanacak. Şimdilik fikir yürütmekle ve yapacağım tarzın düzenlemesini kafamda şekillendirmeye çalışmakla geçiyor zaman...
Çok uzatma ama turunc hemen işe koyul hafta sonu bitir lütfen pazartesi görmek istiyoruz.
Murare; Hasancihad vokal yapar bende gitar çalarım, sende halaydan yöresel örnekler eşliğinde bonsailerini anlatırsın
Eğer halayı ben çekmeyeceksem tamam yoksa iimiz var :D
Resimler biraz karanlık olmuş ama diyeceğimi diyeyim ben yine bence dizim şeklin ağaçlara verdiğin şekilden daha önemli. Orman tarzında hele ağaçlar çoksa ki senin çok, ağaç şekilleri önemini biraz daha kaybediyor çünkü bir şekilde birbirlerini örtüyor tek tek incelemedikten sonrada anlaşılmıyor. Oradaki düzen daha önemli olacak ama ağaçları çok kıvırma birbirlerine girmesinler sonra. Aldığın saksıya şöylebir yanyana koyup düzen içinde bakıp bunun şurası bunun şurası kıvrılsın falan diyebilirsin belki. Şimdilik güzel gidiyor devam devam..
Çok konuşuyorsunda hani sen ne yapıyorsun diyecek biri çok kötü moraracağım.:o
Haklısın murare. Biraz fazla kıvırmışım dalları. Aslında o dallar kısalacak. Yeni sürgün vermesi için baharı bekleyip budamayı düşündüm ama böyle saksıya sığmazlar gibi. Ben en iyisi yan dalları biraz budayıp kısaltayım. Saksının içinde nasıl duracağına bakamam çünkü bu torbalarla sığmıyorlar..:)
Birde örnek aldığım ağaç şekilleri için resim koyayım. Orman tarzı olarak bunu düşünmüyorum, sadece ağaçların dallarına ve kıvrımlarına baktım. Kıvırıp dalları eğdikten sonra bu şekilde budayarak dalları kısaltmayı düşünmüştüm.
Telleme iyi olmuş
yalnız bakır tel kullandığımız için olsa gerek sökerken çok sıkıntı yaşanıyor geçen bahar telleme yaptığım sedir ile epey uğraştım
Eğer kullanılan ağaç kavak gibi tüm dallarını yukarı kaldırmıyorsa bence tellemeye bile gerek yok ama güzel olmuş tellemen örnek aldığın ağaçlara benzer umarım işin bittiğinde.
Merhaba oktars;
Hoşgeldin öncelikle.. Bizi sahipsiz bırakmayın sonra çok ağaç öldürebiliriz... Aman diyim:)
Telleme için aliminyum tel bulamadım. Zaten pahalı olduğu konusunda herkes hemfikirdi. Çıkarması zor oluyorsa acaba daha kısa tellesek nasıl olur. Hem çıkarırken daha az uğraşırdık hemde birsiri tel boşa gitmezdi? Ne dersin editörüm bu konuda? Ne yapmalıyız?
Tellemeleri beğendiğinize sevindim. Budamalar nasıl olmuş? Ağaşları yarıdan kestim. Boyları çok uzundu. Şimdi en uzunu 35-40 cm civarındalar.. Aradaki gereksiz dallarıda tamamen budadım. Sadece üzerinde bir kaç dal bıraktım...
Telleme kurallarına uymak zorundayız seyrek yaparsak şekil vermede sıkıntı olabilir. Daha öneceki yazışmalarda bonsaireef bakır teli ısıttıktan sonra bakırın daha kolay işleneceğinden bahsetmişti dediği gibi işlemesi çok kolay fakat aradan bir sene geçtikten sonra aynı rahatlığı bulabilirmiyiz bilemiyorum denemek lazım.
Sizleri yalnız bırakmayız merak etmeyin yalnız öncelikle söyleyeyim bonsaireef'in
boşluğunu dolduramam fakat dilimin döndüğünce işimin el verdiği sürece sizlere yardımcı olmaya çalışırım :)
Telleme için aliminyum tel bulamadım. Zaten pahalı olduğu konusunda herkes hemfikirdi.
Garip ben bakır telin daha pahalı olduğunu sanıyordum metresi 400ykr burada.
Ağaçların ilk hallerini bilmiyorum budamadan önce ve budamadan sonraki fotoğraflarını aydınlık bir çekimde gönderirseniz yardımcı olmaya çalışırım.
Sizleri yalnız bırakmayız merak etmeyin yalnız öncelikle söyleyeyim bonsaireef'in boşluğunu dolduramam fakat dilimin döndüğünce işimin el verdiği sürece sizlere yardımcı olmaya çalışırım :)
Senin dilinin döndükleri bizim daha önce görmediklerimiz oktars. Deneyimli, bilgili arkadaşların bize yol göstermesi şart yoksa burda meydan benle turunca kalıyor bilip bilmeden konuşuyoruz işte :D(kendi adıma söyleyeyim bunu)
Ali H. ALI
28-11-2006, 11:37
Herkese iyi gunler,
Turunc orman tarzina baslamissin, istedigin gibi olmasini dilerim. Orman tarzinda agaclari dikmeden once tellemen iyi oldu, telledikten sonra egip sekil vermene gerek yoktu tellenmis agaclarini diktikten sonra onlari istedigin gibi egip bukerdin , simdi onlari diktikten sonra uyum icerisinde olmalari icin tekrar egip bukeceksin, bu durumda ayni isi iki kez yapmis olacak ve agaclarini gereksiz yere iki defa bukeceksin, ustelik bakir tel kivrildik sonra daha da serlesecek ve teli geri cozerken dahada zorlanacaksin. Teli geri cozme zamani geldiginde agacinizi bu cozum sirasinda zedeleyceginizi dusunuyorsaniz teli kucuk bir tel kesici ile kucuk, kucuk kesip onu agacin uzerinden oyle alabilirsiniz.
Teli daha kisa saralim derken neyi anlatmak istedin, daha genis araliklarla sarmayimi? eger anlatmak istedigin bu ise agaci telledigin yerden bukerken kirabilir ve istedigin yerde durdurmada zorlanabilirsin.
Butun bonsailerin diledigin gibi olsun.
"Turunc orman tarzina baslamissin, istedigin gibi olmasini dilerim" Çok teşekkür ederim Ali hocam; Telleri kısa saralım derken aslında dalları da kısa bırakarak budayalım demek istemiştim. Zaten çok uzun bıraktım. Hata yapmaktan çekindim. Önce sizlere danışayım dedim. Sizin orman çalışmanızı örnek alıyorum. Orda önce tellersek yerleştirirken zorlanmayız, yerleştikten sonra zor olur demiştiniz.Sizi dinledim yani:)
"Deneyimli, bilgili arkadaşların bize yol göstermesi şart yoksa burda meydan benle turunca kalıyor bilip bilmeden konuşuyoruz işte :D(kendi adıma söyleyeyim bunu)" Murare sana bu konuda tamamen katılıyorum. Demek ki tek ben değilmişim bu hissi yaşayan:)
"Garip ben bakır telin daha pahalı olduğunu sanıyordum metresi 40ykr burada" murare burda ben daha pahalıya aldım metresi 60 ykr..
"Ağaçların ilk hallerini bilmiyorum budamadan önce ve budamadan sonraki fotoğraflarını aydınlık bir çekimde gönderirseniz yardımcı olmaya çalışırım" Oktars 1. sayfada ağaçların ilk hallerinin bir fotosu var. Bir bakıp bana yardımcı olursan çok mutlu olurum. Sizin azbuçuk biliyorum dedikleriniz bizim için ne kadar gerekli ne kadar elzem bilemezsin:)
Önce kullanacağımız saksı delindi.
Tel geçirildi.
Eski bir tel süzgeçten söktüğüm telden kestiğim parçaları yerleştirdim ve alttan 2 parça bakır tel geçirdim. Saksıyı sabitlemek için bu kalın bakır telleri kullanacağım.
Toprak karışımı hazırladım.
3/1 oranında bahçe toprağı
3/1 oranında torf
3/1 oranında Çarli marka kedi kumu kullandım.
Hepsini karıştırıp iyice harmanladım.
Kök budaması yaptım.
Kullanacağım 9 adet dişbudak fidanının köklerini tek tek budadım.
Burda fazla yer kaplamasın diye 1 örnek budanmış fidan resmi koyuyorum.
Kökler budanırken gövdenin dip kısmını biraz açtım. Daha kalın bir gövde ortaya çıkmış oldu.
Kılcal köklerin olduğu bölgede toprağı fazla karıştırmadan ve döküp saçmadan alttan kazık kökü budadım.
Daha sonra kökleri yavaşça tarayarak fazlalık olan kısımları budadım.
Tüm fidanların kökleri budandıktan sonra saksının dibine biraz toprak karışımından koydum ve sırayla yerleştirdim.
Daha sonra tel ile saksıya sabitledim.
Bu çalışmanın resimlerini ellerim çamurlu olduğundan çekemedim. Affedin.
Saksıya sabitlendikten sonra kayaları yerleştirdim.
Toprak örtüldü ve bir tornavida yardımıyla nazikçe toprak yerleştirildi ve fidanların kök kısmında boşluk kalmaması sağlandı.
Teşekkür ederim Aybalam:)
Çalışmamı beğendiniz mi?
Hatalarımı lütfen söyleyin. Şurası olmamış, şöyle yapsan daha iyi olurdu diyerekten beni uyarın.
Bu arada öz eleştiri yapayım;
Dikkat ettiyseniz ağaçlardan bazıları arkadakileri kapatıyor. Bir de ağaçların grup olarak üçgen form almasını sağlayamadım.
Bir dahakine beraber yaparız Aybala. Senin ormandan aldığım cesaretle yaptım:)
Ben de senin gibi tecrübe ederek öğrenmeyi deniyorum. Bu yüzden hata kısmı için bir şey diyemeyeceğim ama bence herşey normal gibi görünüyor. Ve düşündüğümüz gibi olursa çok güzel olacaklar. :)
(Bu arada benim limoni servilerden birinin alt yaprakları sararmaya başladı. Hafta sonu biraz konuştum onunla. "Akıllı bonsai ol sakın kuruma, sana o kadar emek verdim" dedim. Bakalım düzelecek mi? :) )
Umarım düzelir. Onca emek ve bağladığın umutların boşa gitmesini istemeyiz. Bende şimdi orman olanların o kadar sığ bir kapta ve bu kadar derin kök budamasıyla nasıl hayatta kalacakları konusunda endişeliyim. İnşallah kurumazlar ve çok güzel bonsai olurlar:)
Ali H. ALI
11-12-2006, 12:16
Iyi gunler, Turunc ellerine saglik orman tarzini yapmissin. Yapamam denen olumsuzlugu bir kenara itip ne guzel yapmissin, dilerim ki bu cesaretin diger arkadaslara da ornek olur. Bir yerlerden baslamak gerekir hem de senin gibi oyle birkac denemeyle. Ucgen goruntuyu yapamadin diye uzulme, baharda acilacak yeni surgunlere gore hareket edersin ve agaclarini daha uyumlu bir sekilde budayip gonlundeki sekli vermiye calisirsin. Unutma bunlar senin ilklerin daha sonrakiler dahada guzel olacak, daha once de dedigim gibi belkide bu ilklere yillar sonra bakip ilk acemilik gunlerini hatirlaycaksin ve onlari ustalastiktan sonra duzeltebilir durumda oldugun halde onlari duzeltmeyip oyle birakacaksin[bunu sana soyle anlatabilirim, lise ve ya daha onceleri bir siir yazmissindir ve o gunlerde o siiri cok begenmissindir. Yillar sonra o siirini okurken simdi yazssam surasini boyle surasini soyle yazardim dersin kendi kendine, siir senin istedigin yerini deyistirebilirsin ama yapmiyorsun cunku o siir senin icin oyle daha guzeldir. Iste bonsai de bunun gibi birsey yillar sonra hepsini deyilse bile bazi agaclarini deyistirmeye kiyamazsin.]
Daha nice, nice guzel bonsailer yapmani diler hasca kal derim.
since_1071
11-12-2006, 12:17
turunc harika olmus ellerine sağlık. Sizlerin çalışmaları benim iştahımı kabartıyor valla :) Çok güzel olmuş. İleriki tarihlerdeki görüntülerinide şimdiden merak etmeye başladım bile....
Ali H. ALI
11-12-2006, 12:23
Iyi gunler Aybala, limon selvine gacmis olsun, susuz birakmiyorsun **** cok su vermiyorsun deyilmi? cunku cok suda cok susuzlukda agaci olumsuz etkiliyor.
Senin agacin mutlaka laf dinleyenlerdendir, seni uzmeycegini biliyorum.
her sey diledigin gibi olsun.
Çok teşekkür ederim Ali hocam yorumlarınız ve bizi yüreklendiren sözleriniz için. Umarım sağ kalırlar da ilerideki hallerini de çekip foruma koyma şansım olur.
Sevgili Since 1071; inşallah sende çalışmalarına başlar ve resimlerini bizimle paylaşırsın. İyi dileklerin için teşekkürler. İleride yapacağın çalışmalar için fikir verdiyse ne mutlu bana.. Biz de sana yapacağın bonsailerde elimizden gelen yardımı esirgemeyeceğiz. Sen istedikten sonra daha güzellerini de yapabilirsin.
Aybalam; senin servilerin toprağına baktım da sanki fazla ağır bir toprak gibi göründü bana. Yoksa perlit **** kedi veya dere kumu kullanmadın mı?
Eğer kullanmadıysan toprak çok ağır ve geçirimsiz oluyor. İlk denemem de bende çok ince kum kullanmıştım ve miktarıda oldukça azdı. Suyu veriyorum ve üstten akıp gidiyor. Toprak suyu gerektiği kadar emmiyor ve alttan su nedense çıkmıyordu. Çarli marka kedi kumunu kullanınca gözlerime inanamadım. Harika bir karışım oluyor.
Mutlaka çalışmalarınızda toprağın gözenekli yapıda olması için perlit, dere kumu **** kedi kumu kullanın. Ayrıca okuduğum uyarılarda bu tür ağaçların havalı toprakta kök gelişiminin çok daha iyi olduğunu, köklerinin fazla sudan hoşlanmadığını ve bu tür ağır toprakta yaşama şansının düşük olduğunu yazıyordu.
Yoksa perlit **** kedi veya dere kumu kullanmadın mı?
Hayır, ben kendi toprağını kullandım.
Kendi toprağını kullanmak oldukça mantıklı gelmişti. :(
Ali Bey sulama konusuna dikkat ediyordum ama toprak konusunda kuşkularım vardı. Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda bunları telafi etmeye çalışayım...
Teşekkürler.
buradaki yazışmaları aybala / limoni servi bölüme (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=58251#post58251)kopyaladım.
Turunç çalışma şevkine hayranım. Çok güzel bir iş çıkarmışsın kısa zamanda çok yol katettin bonsai aşkının devam etmesi dileklerimle...
Tebrik ederim Turunç! Ellerine sağlık. Bence çok güzel bir çalışma olmuş. Üçgen form için yapraklanmayı bekleyelim derim. Belki yeni çıkacak dallarla üçgen oluşur.
Örnek aldığın çalışmada saksı beyaz olduğundan taşların arasından görünen saksı tabanı suymuş gibi görünüyor. Sen de senin çalışmanda su yatağını parlak beyaz bir fonla kapatırsan belki aynı görüntüyü yakalayabilirsin.Tabi daha fazla doğallık için, beyaz fonun bazı yerlerini ufak taşlarla doldurup dere yatağının keskinliği azaltman iyi olur.
Aslında çalışman çok güzel ama böyle bir çorbada azıcık tuzum olsun istedim.:rolleyes: İnan bu çalışmayı ben yapsaydım bu kadar bile yapamazdım. Tekrar ellerine sağlık!;)
bonsaisever
11-12-2006, 19:30
Çok güzel olmuş turunc :)
Zaten hataların kendin görür duruma geldin :)
Hem hatalarımız olsa ne olur?
Mühim olan, bir çalışma yapıp onu sergileyerek başkalarına da şevk vermek, onların da daha güzelleri ile karşımıza çıkması ve bizi daha güzellerini yapmaya teşvik etmesi değil mi? :)
En azından beni kıskandırıyor ve ''Nasıl bir çalışma yapsam da bunlarınkinden daha güzel olsa?" diye çabalamama sebep oluyorsunuz :))
Ellerine, emeğine sağlık :)
Oktars, Şule ve Bonsaisever; yorumlarınız ve beğeniniz için çok teşekkür ederim. Beni mahçup ediyorsunuz. Aynı zamanda şımaracağım vallahi. Gerçekten dediğiniz kadar güzel mi olmuş.? Şahsen ben kendi kendime beğendiğim yanları ile beğenmediğim yanları da oldu. Beğenmenize çok sevindim demekki doğru yoldayım:)
Şule sözlerine katılıyorum. Sen söyleyince farkettim; zemin koyu renk olduğundan sanki dere gibi görünmüyor. Aslında taşları nasıl sabitlerim diye çok kafa yordum. Beyaz çimentonun rengi uymaz diğer çimento da kötü durur diye düşündüm. Aklıma en son silikonla yapıştırmak geldi. Şu an ki eksiği budur. Bunu da itiraf edeyim. Hala kayalar sabit değil.
Ne dersiniz silikon dayanır mı? Ayrıca dere yatağını ne ile kaplamalıyım? düz taşlar mı? Yoksa şu beyaz renkli kedi kumunu mu denesem? Yoksa bir yolunu bulup açık bir renge mi boyasam. Parlak olması gerekir derenin tabanının. Yoksa su pek göze hitap etmez gibi geliyor. Bu konuda fikirlerinize ihtiyacım var arkadaşlar. Bir el atın bu garibe:o
Gerçek bir dere yatağı örneği. Buna benzeyecek bir görüntüyü nasıl elde edebiliriz, bir düşünelim.
http://img395.imageshack.us/img395/2449/dereyataxq4.jpg
Suyun değmediği taşlar beyaz. Suyun içindekiler yosun sebebiyle doğal olarak yeşilimsi. Taşlar genellikle düz karakterli. Taşları bu özellikleri gözönüne alarak seçmek lazım. Su işine gelince; taşlarla dere yatağı oluşturulduktan sonra dediğin gibi üstünü silikonla kapatsak, bu görüntü yakalanır mı acaba? Bir yerde taş üstü silikonu deneyip bir fotoğraflasan aslında, bir fikir sahibi olurduk. :p Arada beyaz köpükler gerek, ayrıca. Bunu da beyaz taşlarla mı sağlarız, yoksa silikonun altına pamuk mu döşeriz? Denemek lazım.
Aslında renksiz bir jöle de işimizi görür de, ne kadar mantıklı olur ağacı jöleyle beslemek.:D
Şuleciğim valla uçmuşsun diyeceğim:) Pamuklar, jöleler, taşüstü silikonlar... Bunları yapmak için sanırım biraz acemiyim. Ama birinin denemesi gerek dersen ben bu işe gönüllü olurum. Şimdi bu durumda; kayaları saksıya sabitlemek için silikon kullanıyoruz. Ama derenin ortasını ne yapıyoruz? dediğim gibi kedi kumu beyaz ve küçük küçük. Acaba derenin tabanını onlarla mı döşesek.? O zaman beyaz görünürdü. Bunu bir deneyeyim bakalım nasıl görünecek?... Sadece parlaklık elde edemeyiz.
Parlaklık mı dedin? Bak hemen vernik aklıma geldi.:D
Kedi kumunu görmedim ama sen olur diyorsan olur. Bir dene bakalım. Dere yatağını küçültelim diyorum ben. U vadi değil de bir V vadi yapsak. Ama taban rengini değiştirmek gerek diye düşünüyorum. Pamuk işin şakası da; zemin beyaz olursa silikonu da üstüne çekince taşlar arasından hafif hafif beyazlıklar görünür. Al işte köpük.:p Zihnimde olur gibi geliyor ama denenirse olacağına inanacağım.:o Olmazsa jöle gibi bir seçeneğimiz var endişelenme.:D
Çok yorum yapıyorum Turunç ama, ne yapayım, bu çalışma hoşuma gitti. Şırıl şırıl akan bir dere, derenin kenarını mesken tutmuş ağaçlar ve ağaçlarda ötüşen kuşlar... İşte böyle yerler bence, dünyadaki en güzel mekanlar.
Beyaz çimentoya boyacılardan alacağın toz boyayı katarak istediğin gibi renk verebilirsin..
çimentoya su kattıktan sonra boya katarak dalgalı renk tonları da yapabilirsin.
Günaydın arkadaşlar.
Gece gece şule nin dediği gibi bir yapayım dedim. Bakın ne sonuşlara vardım anlatayım hemen;
Şimdi bir kere ormanın öbür yüzünü çevirdim. Baktım böyle daha güzel görünüyor arkası önü olsun dedim. Daha sonra elime silikon tabancasını aldım ve başladım kayaları saksıya yapıştırmaya. Çok uzun bir uğraştan sonra kayaları sabitledim. Şule nin de dediği gibiters v yapma fikri oluştu bende de. Demek ki aynı düşünüyoruz. Olması gerektiği gibi kayaları ters v şeklinde düzenleyip yapıştırdım. Burda asıl konu yalıtkanlık elde etmekti. Suyu koyuyorum ve saksının tabanındaki delikten aşağıya hooop su yok oluyor.Anlayacağınız derenin görünümü çok güzel bir v şeklini aldı ama yalıtkanlık elde edilemedi. Taşlar bir türlü istediğim sağlamlıkta saksıya yapışmadı. Hüsran...
Suyu dereye boşalttım ve su yine saksının deliklerinden akıp gitti. O boşlukları bir türlü kapatamadım.
Ayrıca hazır elim değmişken arapsaçını kullanarak daha doğal bir görünüm elde edebilir miyim dedim ve harika oldu. Şimdi tavsiyem mutlaka bonsailerinizin bir köşesine bir tutam arapsaçı ekmeyi deneyin. Muhteşem ve bir o kadar da şirin görünüyor. Resimlerini çekemediğim için affedin. Zaten daha üstünde çalışmam lazım.
Memet in dediği gibi beyaz çimentoyu renklendirip kullanma fikri çok güzel bir alternatif gibi görünüyor. Demek ki napacağız; hemen çimento ve boya alıp işe koyulacağız. Son olarak çalışmanın çimentolamasını ve bitmiş halini resimleyip sitede foruma yükleyeceğiz. İlginize ve verdiğiniz fikirlere çok teşekkür ederim.. İyi ki varsınız.. Saygılar...
Orman tarzı yaparken dikkat etmemiz gerekenleri bir aceminin deneyimlerinden aktarmak istiyorum. Böylece hatalarımızı en aza indiririz diye düşünüyorum.
Dikkat edilecek hususlar:
1. ilk olarak ormanı yapmadan önce bir şemasını çıkararak hangi ağacı nereye koyacağınızı kafanızda netleştirin. Benim ilk hatam heyecandan böyle bir şema hazırlamayı unutmam oldu. Çok işe yarardı doğrusu.
2. Yerleştirme planını kullanacağınız ağaçların gövde şekillerini göz önüne alarak planlayın.
3. Ağaçların ön yüzünü önceden belirleyin.
4. Yerleştirmeden önce telleyin ama eğip büküp şekil vermeyin. Yerleştirdikten sonra şekil vermek daha mantıklı. Hatalarımdan biri bu oldu.
5. Kullanacağınız tüm malzemeleri de önceden planlayın ve elinizde değişik boyutlarda ve şekillerde kayalar olsun.
6. Ağaçları saksıya sabitlerken saksının dibine önceden planladığınız yerleşim krokisine uygun olarak 4 den fazla delik açın. Tel ile ağaçları saksıya sabitlemek gerçekten zor oldu. Gevşek olmasını istemiyorsanız saksının tabanını bile önceden planlamanız gerekiyor.
7. Saksının deliklerini örtmek için mutlaka tel örgü kullanın. Taşların delikleri tıkaması hoş olmaz.
8. Kullanacağınız saksıyı mümkünse açık renk seçim. Özellikle aradan dere falan geçecekse suyun doğal görünmesi için açık renk çok daha uygun bir zemin olurdu.
9. Yerleşimde dikkat etmeniz gereken bir nokta da ormanın ön yüzünde ortadan geçen derenin daha geniş açılı olması ve arkaya doğru giderek daralan yapıda olması uzaklık hissi verir. Daha doğal görünüm elde edeilir..
10. Ormanda kullanılan ağaçların küçük olanlarını arka tarafa yerleştirin. Yine uzaklık hissi verir. Ayrıca küçükleri arkaya ve derenin kıyısına yerleştirince daha göz alıcı olur.
11. Ağaçların uzaktan bakınca aynı yöne doğru eğilmiş olmaları da önemli bir noktadır. Farklı açılarla ağaçlar birbirini çapraz kesmemelidir. Karşıdan bakınca mümkün olduğu kadar her ağacın gövdesi görünmelidir.
12. Ağaçların gövdeleri saksının izdüşümününden dışarı doğru taşmamalıdır. Dalların taşması sorun olmaz.
13. Ağaçlar dereye doğru eğilmiş izlenimi verecek şekilde yerleştirilirse yine doğal görüntü elde edilir.
14. Toprağın saksının kenarlarından akıp gitmemesi için mutlaka yosun kullanılması gerekir. Tecrübeyle sabit.
15. Tavsiyem arapsaçını derenin içine doğru sarkacak şekilde ekerseniz muhteşem bir manzaraya sahip olursunuz.
16. Taşlarla ağaçların gövde renkleri ve saksı rengi bütünlük arzetmesi için uyum içinde olacak şekilde seçilmelidir. Örnek: gövde rengine tezat taşlar seçilmeli, gövde rengi ile benzer tonlarda saksı tercih edilmelidir.
17. Mümkün olduğunca kayaların yuvarlak yüzeye sahip olması dere yüzünden aşınmış görünümü verecektir.
18. Derenin izolasyonu için çimentolu bir harçla taşları saksıya yapıştırın ve boşluk kalmamasına çaba gösterin. Böylece dereye koyduğunuz su akıp gitmeyecektir.
19. Son olarak ormanda kullanılan ağaçlar toplu olarak üçgen bir form oluşturmalıdır. Tavsiyem bu yönde ağaçları yerleştirip işinizi bitirdikten sonra düzeltme şeklinde hafif budamanızdır.
20. Düz rakam olsun diye yirmi yazdım:rolleyes:
Aklıma gelen noktalar bunlardı. Umarım işinize yarar bilgiler verebilmişimdir. Burdan yola çıkarak benimkinden daha güzel ormanlar yapmanız dilekleriyle hoşça kalınız. Saygılar...
20. Düz rakam olsun diye yirmi yazdım:rolleyes:
20- işiniz bittikten sonra 6040 takmayı unutmayın :)
Turunc sonunda bitirmişsin ormanı tebrikler. İlk çalışma için gayet güzel. Toprak biraz karışık gözüktğ gözüme ilk başta ama ağaçlar ve yosunlar yeşerdikçe kapanır. Eğer becerebilirsem bu hafta sonuda ben deneyeceğim. Bu sıraladığın maddeler işime yarayacaktır. Arkadan gelmenin faydaları. :D
Nazar boncuğu benim neden aklıma gelmedi:) Aklım nerdeydi acaba, yanımda olmadığı kesin...
Murare sen de benimkinden daha güzelini yap ta beni çatlat inşallah:) Memnun bile olurum. Sergiye yetişecek bunlar hadi çalışmaya bakiim:)
İnşallah, yani çatlamana değil, daha güzeline inşallah :D
Peki ama resimlemezsen artık olmaz ama... Seninde arkandan gelenler olacaktır. Resim yükleyip çalışmalarının ayrıntılarını da vermelisin hatta. Yoksa en arkadaki sen olmaya devam edeceksin:).. Hem hangi ağaç türüyle orman yapacağını da yazmadın daha.. Bekliyoruz...
Atladığım bir yer varsa uyarın. Dereye su efekti vermeye çalışırken silikon, jöle, çimento gibi alternatifleri değerlendirmişsiniz ve tartışmışsınız. Dere efekti nasıl veririz şeklindeki ilk mesajdan itibaren benim aklıma da sıvı mum olarak satılan jöle kıvamındaki mumların uygulama kolaylığı geldi. Hediyelik eşya reyonlarında görmüşsünüzdür; içine deniz kabuğu, boncuk, taş gibi malzemeler gömülmüş mumları. Bence dere efektini mumla verin. Taşların mum altında kalacak kısmına biraz yeşil boya ile yosun efekti verebilir ve sonra mum ile örtebilirsiniz. Hatta mumu uçuk yeşil renk bulabilirseniz belki ona bile gerek kalmaz. Ya da mumu uçuk yeşil renge boyayacak bir yol üretilebilir. Bence bir de bu malzemeyi düşünün.
Bu arada çalışmanız da çok hoş olmuş. Şu anda balkonumda 7-8 adet doğadan toplanmış (tellemeye gerek yok, hepsi vermek istediğimiz şekilleri zaten almış :D ) ve budanarak baharı beklemeye başlamış fidan var. Sizin çalışmanızdan ve örnek aldığınız çalışmanın resmini gördükten sonra ben yavaş yavaş dereyi oluşturmaya başlasam mı diye düşünmüyor değilim.:rolleyes:
Umarım çalışmanızın son halini de ileride görebiliriz.
Teşekkür ederim olmez. Baharda ölmezlerse dallanıp yeşerecekler. Ayrıca yosunlarda toprağı kaplar iyice. Arapsaçı istediğim gibi gelişirse değmeyin keyfime...
Mum işini düşünelim iyi fikir... Fikir için de teşekkürler...
Siz de orman deneyin çok keyifli oluyor. Bitince insana verdiği mutluluk -her ne kadar hatalarla dolu olsa da- hiçbirşeye değişilmez... Yapınca göreceksiniz.:)
Peki ama resimlemezsen artık olmaz ama... Seninde arkandan gelenler olacaktır. Resim yükleyip çalışmalarının ayrıntılarını da vermelisin hatta. Yoksa en arkadaki sen olmaya devam edeceksin:).. Hem hangi ağaç türüyle orman yapacağını da yazmadın daha.. Bekliyoruz...
Arkada olmaktan şu an için sıkılmıyorum. Bıraktığınız izlere basıyorum :)
Belki ormanın resimlerini koyduğumda siz ağacı bana söylersiniz :o
Ellerine sağlık turunç! Ah bir de yeşillenselerdi. Karlar erise de küçük deremiz canlansaydı...;) Ne yağmur var, ne kar. Dereler kurur oldu tabi.:rolleyes:
Yalıtım işi gerçekten zorluyor dere olayında. Ancak; çimento çözer bu sorunu. Ama çimentolama işi de yapılacaklar arasında sırada bekliyor. Off offf:)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.