Bağlan

View Full Version : Topraksız Tarım Denemelerim

topraksiztarım
08-06-2011, 14:41
Topraksız Tarımda ben birşeyler Yapmak istiyorum.

topraksiztarım
08-06-2011, 14:45
İlk olarak 40'lık Pvc borulardan 6 metreye c,40 bir sera yapmaya karar verdim. Evimin onundeki yerı duzeltmeye başladım bakalım.

topraksiztarım
08-06-2011, 14:48
Bu arada tohumlarımı da ekmiştim 1 hafta önceden yavas yavas buyuyorlar minikler.

topraksiztarım
08-06-2011, 15:03
Bir yandan da bir adet Ph ölçer ve Ec ölçer aldım onları bekliyorum onlarda bugun gelir inşallah. Buarada Kudret beyden de 3ü bir arada besin eriyi de sipariş ettim yarın da nasip olursa oda gelir herhalde. Heyecanla bekliyorum malzemelerimi. Sera malzemelerim de cuma gunun tamamlancak sanırım Cumartesi kurmayı düşünüyorum bir aksilik olmazsa inşallah.

Sarıcan
08-06-2011, 15:31
Fidelerinizin durumu kötü. Boyu uzamış olanların hepsi ölür. Hem çok sulamışsınız hemde ışık alamamışlar. Bu yüzden boyları uzamış ve zayıf yapılı olmuşlar. Vakit geçirmeden yeni tohum çimlendirin ve fazla sulamayın.

farukmagat
08-06-2011, 15:53
Bence hazır fide bulmak daha isabetli olabilir; hem zaman da kazandırır.

topraksiztarım
08-06-2011, 22:13
Hadi ya tüh neyse arkadan bır partı daha ekmıstım onlara bari ısıgı fazla verdırıyım barı. Önerilieriniz için teşekkür ederim.

topraksiztarım
11-06-2011, 20:00
Evet Ph ölçer ve ec ölçerlerim tamamdır. 3 Takım besin eriyiğimde geldi Kudret Bey sagolsun aynı gun kargoya vermis o da geldi.Bir yandan da seramı yapmaya başladım. Bugun bugun hava sartlarından dolayı ancak 3 saat calısabıldım ama yarın tamamlamayı planlıyorum.

topraksiztarım
11-06-2011, 20:03
...

Delimus
12-06-2011, 00:39
Al bir hasta daha , geçmiş olsun ... Zor daha geri dönmeniz :)

Merakla yeni resimleri bekliyorum , Kolay gelsin.

Sarıcan kardeş yazmış gerçi bende ekliyeyim, Fideler olmamış, havalar iyi direk dışarda yapın, suyu fazla vermeyin güneş alsın fakat yozgatın havasını tam bilmiyorum aşırı güneşte sakıncalı bu sefer boyu hiç uzamıyor bizim buralarda şuan gölgeleme yapılmazsa toprak sıcaklığı +35 C geçtiği için çıkım olmuyor.

Birde fazla heveslisinis belli her bardağa S harfi(salatalık) ve sadece 8 (günü) yazmanız yeterli yılına kadar yazmışsınız tek tek :) CD kalemi kullanmanız daha kolaylık etiket filan gerekmez, bu kadar titizliğe gerek yok.

topraksiztarım
12-06-2011, 14:15
Selam Delimus;

Evet hastalık sardı harbiden nasıl oldu anlamadım. gece gündüz plan program peşindeyım. yeni resimleri gönderdim yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
Dediğin gibi yeni tohumlar ektim.Evet titiz calısmayı cok sevıyorum gercekten. Ama dedıklerınız bana zaman ve ıs gucu kazandıracktır ****** teşekkür ederim.
beni tokiden kovmazlar iyi :).

topraksiztarım
12-06-2011, 14:21
....

topraksiztarım
12-06-2011, 14:27
bunlarda bugunluk son

topraksiztarım
12-06-2011, 14:30
Bır sorun sadece sera ortusunun enı kısa geldı bı taraf kara kara dusunuyorum ne yapıcam dıye cozum arıyorum bakalım bısey bulucam ıllakı.

farukmagat
13-06-2011, 08:24
sayın topraksıztarım,

Göründüğü kadarı ile seranızın havalandırması yetersiz kalacaktır. Hazır örtünüzün yetmediğini söylüyorsunuz; o zaman açıkta kalan kısım için gündüzleri açılabilecek bir sistem düşünün derim.

topraksiztarım
13-06-2011, 09:30
Bu on kapinn ordan beri havalandirma fani koymayi dusunuyorum sizce o yeterli olurmu iki adet koymayi dusunuyorum biri iceri vercek hava biride icerdeki sicak havayi bosalticak birde iceriye ince bir beton dokmeyi dusunuyorum ne dersiniz acaba

topraksiztarım
14-06-2011, 05:51
Durgun su için kaplarımı hazırlamaya basladım

topraksiztarım
14-06-2011, 06:06
bunlarda devamı

topraksiztarım
14-06-2011, 06:09
Bunlarda bugunluk son.

topraksiztarım
14-06-2011, 06:13
Bugünde besin eriyiğini hazırlıcam inşallah

topraksiztarım
14-06-2011, 06:20
Bunlarıda sisteme koymayı düşünüyorum acaba erkenmi ?

topraksiztarım
21-06-2011, 19:50
Yavrucukların yenı yerlerını hazırlamaya basladım cok cabuk buyumeye basladırlar sanırım calısmalara bıraz hız vermem lazım. Marulların ve ıceberglerın akansu sistemi içinde hazırlıklara basladım. Sehpalarını elimde kalan pvc borularını degerlendırmeye calısıyorum. Çilekler için Kudret Amcanın tavsıyesı olan dort köse catı olukların ıcın sehpaları hazırlıcam bu hafta ınsallah malzemelerı temın ettıkten sonra. 4 metre boyunda yapmayı planlıyorum. Sanırım onlarında sehpalarını 40'lık pvc borudan yapmayı dusunuyorum A sehpası hazırlayarak. Yeni fotografları eklicem inşallah.
Domates ve salatalıklar ıcın durgun su yapıcam inşallah onlarıda buyudukce yerlerını hazırlayıp yerleştırıyorum.

topraksiztarım
21-06-2011, 19:52
.................

topraksiztarım
28-06-2011, 19:20
Tekrar merhaba. Çileklerin yerlerini hazırlamaya başladım. Pvc borulardan A şeklinde raf sistemini kurmaya başladım. İş ten sonra çalıştığım için biraz yavaş gidiyor.

topraksiztarım
28-06-2011, 19:24
Bunlarda Ayın 7disinde ektigim salatalık tohumları.

topraksiztarım
28-06-2011, 19:27
Bunlarda Yeni marul,icberg,domates tohumları.Bunlarda ayın 12 sinde dikildi. Biberler ile domatesler çok geç büyüyo nedense.

Delimus
28-06-2011, 20:58
Tezgah olarak pvc neden kullanma gereği duydunuz taşımaz gibime geliyor, su zaten ağırlık üstüne bitkiler büyüdekçe ağırlık yapıcak zor gibi. L profille yapsaydın keşke..
Bardakları bence seranın bir köşesine al artık ayrıca 1.2 civarı gübrelemeye başla.

topraksiztarım
05-08-2011, 19:33
Selam bıraz ara verdım. Seramın ortusunu duzgun sabıtlemedıgımden seranın ortusu uctu ruzgarlarda. Yenıden ortup saglamlastırdım. Yerlerine yavas yavas yerleştirmeye başladım. Yeni resimleri en kısa zamanda paylasıcam ınsallah.

topraksiztarım
15-10-2011, 19:23
evet üçüncü kez örttüğüm Seram gene uçtu baya hevesim kırıldı ama bayramda tekrar farklı bir yöntemde örteceğim. Tekrar başlıcam baştan. olan biten herşey uçtu fırtına dan dolayı. Neyse Bayrama kadar sera örtümü de yenileyip tekrar örtüp devam etmeyi planlıyorum. Bu arada balkonda tekrar fidelerimi büyütmeye başladım. Ayrıca maydanoz ve ektiğim dereotları çok güzel bir şekilde kasaların içinde %100 perlitte büyüyor. ****** Kudret beyin besin eriyikleriyle. Maydanoz ve dereotlarımın fotoğraflarını yakın zamanda yayınlarım. Herkese bol hasatlı günler.

mrduran
15-10-2011, 19:57
Merhaba;
Kolay gelsin kardeşim.
Rüzgar için geniş düşünmen, tekrar başlama arzun güzel, yılma lütfen. Olsun, her olumsuzluktan bin tane ders alman yeter. İşin başındasın, güzel yoluna devam et lütfen.

Hararetle sabrının ve çabanın sonunu görmek için bekliyoruz.

Manen yanında olan bir kardeşin saygılarını sunar.

Delimus
15-10-2011, 21:54
Dışardan iple destekleyin bence çapraz çapraz naylonu yırtmayacak şekilde , Yanlardaki naylonları toprakla örtün veya çuval içine toprak koyarak ağırlık koyun.Hiçte hevesinizi kırmayın çok normal bence,en son fırtınada benim fideliğimin üzerine kocaman ağaç devrildi :D Üzerindeki naylon olabildiğince gergin olmalı bunu unutmayın.

necmiye
17-10-2011, 18:33
...

topraksiztarım
17-10-2011, 20:59
mrduran. Çok teşekkür ederim. İyi moral oldu vallahi. sayın delimus sizi herdaim yanımda hissediyorum valla. Çok sağolun. Evet dediğiniz gibi bu sefer çuvallara kum veya toprak koyup agırlık şeklinde yanlara dizicem bu sefer inşallah. Çünkü gömme işlemini iki kere denedim ama olmadı. Neyse şimdi dediğiniz gibi sizlerinde vermiş oldugu moral ile daha da moralim yerine geldi çok sağolun valla. Yeniden sera örtümü alıcam bu hafta sonu inşallah. herşey uçmuştu yeniden ekicem bakalım. Hayırlısı, yeni fotoğrafları yayınlıcam inşallah. Hepinize hayırlı akşamlar. Tekrar teşekkürler.

mrduran
18-10-2011, 11:14
Merhabalar efendim;

Acizane, eğer ifade edebilirsem...

Yan direkler çok dik, hatta en alt 30 cm. de içeri gibi(Rüzgar tutma vesilesi..)

Yan direklerin alt 1.5 m. den ayrı bir boru bağlantısı ve ilave borunun diğer ucu, zemindeki eski direk dibinden 1-1.5 metre dışarda yere zapt.. Brandanın alt ucu, bu ilave borularının üstlerinden yere, bildiğiniz şekilde gömülme/torba..

İlave edilen alçak kısma da kısa boylu bitkiler...

Rüzgarı cepheden bindirmeden alıkoyup, üstten bindirmesi, kaydırmaya yöneltme..

Özür ve saygılarımla.

topraksiztarım
18-10-2011, 17:51
Teşekkürler MrDuran pek ne demek istediğinizi anlıyamadım ama genede verdıgınız bılgıler ıcın cok tesekkur ederım. Calısmalarınızda basarılar dılerım.

mrduran
18-10-2011, 18:21
Merhabalar,

Kızılay çadırlarının alt bölümü gibi...Maksat rüzgarı üste kaydırmak.

Uzmanları daha iyi yönlendirir sanırım.

http://img412.imageshack.us/img412/1167/seravr.jpg

Saygılarımla.

topraksiztarım
19-10-2011, 19:43
çok teşekkürler anladım

topraksiztarım
07-11-2011, 10:18
Tüm Ağaçlar.net ailesinin Kurban Bayramını en içte dileklerimle kutlarım.
İyi Bayramlar

topraksiztarım
07-11-2011, 10:21
Evet Bayram hasebiyle, seramı Kazasız belasız örttük bakalım.İnşallah uçmaz bidaha. Ve içerisini bu sefer değiştirdim malesef. Bu sefer 6 metreye 1 metre şeklinde iki parkur yapıp içine Torf cocopead ve bahce topragı ile karıstırıp bir bölüm hazırladım.
Maydanoz tohumlarını serpiştirerek ektim. Ve üzerini Torf ve cocopead ile kapladım. Can sularını da dün verdım. Bakalım inşallah iyi olur.

mrduran
07-11-2011, 20:26
Kolay gelsin inşallah. Size ve ailenize de bilmukabele nice iyi bayramlar.

Saygılarımla lütfen.

topraksiztarım
11-11-2011, 19:18
Çok Teşekkür ederim.Günlük topragı nemli çalışmalarım devam ediyo. Manuel olarak el ile sulama yapıyorum yagmurlama sulama şeklinde. Bakalım inşallah başarılı olursam 40 metreye 6 metre bitane büyük maydanoz semiz ve dere otu için iki tane sera yapmayı planlıyorum. Bakalım zaman neyi gösterir bilemiyorum. ****** bu arada gübre kiti olarak ne kullanıcaz hangi besin eriyiğini kullanıcaz.****** Kudret Amcanın eriyiğini kullanıcaz ama hangi karışımı bunuda sanırım deniyerek **** sizlerin tablo tavsiyeleriniz ile başarılı oluruz inşallah.

Delimus
11-11-2011, 19:43
Ben semiz otu denemedim fakat maydanoz ve dereotu epey güzel oluyor , semiz otu arsızdır zaten güzel olacağından eminim, başarılar , Bol hasatlar ..

topraksiztarım
12-11-2011, 19:17
Teşekkür ederim sayın delimus. Sizin orada sera işleri nasıl ticari amaçlı olarak soruyorum. Yani Yetiştirme nasıl haval şartları uygunmu oralarda. Pazar nasıl ürün pazarlama sorunu olabiliyormu. Özellikle yeşillik olarak mesela, maydanoz,dere otu, semiz otu gibi. Yetiştirme şartları nasıl. Belki o tarafa göç edebilirim ileriki zamanlarda ordaki şartlar daha iyiyse tabi. Seracılık olarak söylüyorum ******. bu arada siz neler yapıyosunuz acaba.Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Sizlerede bol hasatlar.

Delimus
13-11-2011, 18:28
Benim amcaoğlum maydanozcu, sıcak yaz ayları hariç devamlı yapıyor , ankara istanbul ve doğu illere gönderiyor.En son görüştüğümde dekara 250 tl. kazancı oluyormuş sezonluk, açıkta,tarla sizinse 350-400tl kalır en fazla. Burada Mersin hali hareketlidir.Serada maydanoz dereotundan kazanç sağlaman epey güç. Sera sezonda 2 ürün ekecekler ara ürün olarak 1-2 ay sera boş kaldığı ara tere,roka filan ekerler oda işte birşey bırakmaz ama boş kalmasından iyidir, Semiz otunu marketler istiyor migros,metro filan bunlarda öyle çok alım yapmaz.MAruldada kazanç fena değil fakat pazara yakınlık önemli.
Bu sezon Ben çilek yapmaktayım,Kısmetse bu hafta ekim işlerini tamamlıyorum.

Yeşillik için işçide çok önemli her işçi toplama yapamaz yapsa bile anca vereceğiniz yövmeyi çıkarmaz . Şuan çuvalda 100 demet maydanoz 10tl olsa, 4 çuval 400 demet yaptığında anca yövmüyesi çıkmış olur bu yüzden işi bilen hızlı çalışan işçi lazım.

Ispanakcılar mesala dekara 400tl en az masrafı olur 0.70tl ortalama fiyattan verse , acemi olsa 100kg bile zor toplayıp yıkar o çamurda 100kg satsanız elinize 70tl geçer bunun 35-40tl si işçiye geriside maliyetine gider sana birşey kalmaz :D

topraksiztarım
14-11-2011, 20:11
Çok teşekkürler sayın delimus cevabınız için.

tcoalngsau
19-07-2013, 02:45
durum nedir?

korhan77
01-09-2013, 12:46
tebrikler güzel çalışma

arykanda07
06-02-2014, 15:34
Baya bi emek harcamışsınız...

karabostan
02-04-2014, 19:48
Sizde çok büyük bir heyecanla başlamışsınız.Ne güzel! Biz de başladık okulca bir proje yapıyoruz.Bitmek üzere.

Sizden daha çok resim bekliyoruz