Bağlan

View Full Version : Hasancihad / ateş dikeni (Pyracantha coccinea)

hasancihad
18-11-2006, 23:55
Bu aldığım ateş dikeni.
5317

hasancihad
19-11-2006, 15:01
Sarada ateş dikenim var. Bu bitki torbada ve her tarafından kökler fışkırmış durumda.
Lütfen hangi bonsai sitiline daha uygun bana fikir verin.

hasancihad
19-11-2006, 15:01
ates dikeni

hasancihad
19-11-2006, 15:04
ates dikenimin diger resmi

hasancihad
19-11-2006, 15:05
ates dikenimin yakin cekimi

bonsaireef
19-11-2006, 22:36
Ateş dikenini şekillendirmeye çalıştım. Çizili yerlerden kesilecek. Sonrasında ilerlemen gereken yolu yan tarafa çizmeye çalıştım.
5384

hasancihad
20-11-2006, 07:41
Ateş dikeni için resimler çok aydınlatıcı oldu. İşaretli yerlerden budayacağım ve telleyeceğim. Bu bitkim de poşette ve her yanından kökler fırlamış. Bunu da fırlayan köklerini kesip "kök budaması yapmadan" poşetinden biraz daha büyük bir saksıya almayı düşünüyorum, uygun olur mu?

turunç
22-11-2006, 15:16
Biraz karaladım. Broom (süpürge) stili düşünebilirsin hasancihad. Yinede son karar senin. Beğenmezsen araştırmaya devam..

Bu stil için işaretli yerlerden budanacak ve dallanmasını sağlayacaksın. Çıkan dalcıklara şekil vererek kısa zamanda bonsai kıvamına getirebilirsin.
5492

hasancihad
22-11-2006, 22:13
Turunç teşekkür ediyorum. Forumda kendi başlığım gözümden kaçmış olacak iş mi? Gecikme için özür diliyorum.
İnanır mısın ben de biraz önce elimde makas ateş dikenime bakıyordum. Ne yapsam karar veremedim. Bonsaireef'in de önerisi vardı bu konuda. Ben daha hiç bir işlem yapmadım.
Bu sitil de güzel ama son halini nasıl bir şey düşünmeliyim. Hayal etmekte zorlanıyorum.
Ben kalın gövdeli bir ağaç olsun istiyorum. Bunun için böyle mi budasam daha iyi bir sonuç alırım. Bir de budamadan sonra saksısını genişleteceğim. Toprağına hiç dokunmadan. Uygun mu?

hasancihad
22-11-2006, 22:27
Bu gece bonsaireef de yok. Şimdi ateş dikenimi kesecem. O da ölüme yaklaşacak. Sonra cinayete teşebbüste tekerrür olacak. Suçum artacak. Turunç da azmettiren sıfatıyla olaya dahil.
Beklemedeyim...

hasancihad
22-11-2006, 22:28
Bunu yapacağım...

turunç
22-11-2006, 22:42
Hasancihad; şimdi öncelikli konu senin için kalın gövde ise Ali hocanın bu konudaki yazılarını okumalısın derim. Ağacın kalınlaşmasını istediğin yerine çekiçle darbe atarak veya keskin bir aletle çizikler oluşturarak gövdeyi kalınlaştırabiliyorsun.

Ben olsam daha geniş bir saksıya alırdım ve Ali hocanın gövde kalınlaştırma tekniklerini uygulardım. Sonra ağacı kademeli olarak budardım. Budamaya başlamadan önce iyice düşünüp ilerde olmasını istediğin şekle karar vermelisin. Bunu bir kompozisyon olarak düşün. Giriş, Gelişme, Sonuç...

Girişte şekle karar vereceksin, budamaya ve şekillendirmeye başlayacaksın, gerekirse daha geniş saksıya alacaksın ve orda bile şekil çalışmalarına devam etmen grekecek. Ağacını sürekli kontrol altında tutmalısın.

Gelişme kısmı biraz sabır gerektiriyor. Ağacının istediği forma ulaşması için ona iyi bakacak yemeğini suyunu eksik etmeyeceksin. Onu sevip okşayacak, ilgi göstereceksin. Sabırla gelişmesi için çabalarken diğer yandan bekleyeceksin.

Sonuç? işte o muhteşem kısma henüz gelemedim. ama eminim yaşaması müthiş bir hisle dolacak içim. Ona bakıp gururla bunu ben yaptım diyebileceğim. Nazlı nazlı güzelliğini sergilerken beni mest edecek. Ali hocanın dediği gibi demli bir çayı elime alıp saatlerce onu seyredeceğim. Sence de bu sonuca ulaşmak için değmez mi?:))

turunç
22-11-2006, 22:48
Hemen büyükçe bir saksıya al derim ilk olarak. Mevsim sorunu yaşayacağını sanmam. Benimkini gecenlerde değiştirdim ama olumlu cevap vermiş gibi. Aldığımda saksıyı bırak torbası bile yoktu. Toprak yığını şeklinde bir yerde atılmış vaziyette deliler gibi kırmızı meyveler vermişti.

turunç
22-11-2006, 22:53
Senin verdiğin resimdeki kıvrımlı dik stil (informal upright). Aslında ağacın diğer yüzünün de bir resmin çeksen, nerde ne kadar dal var bakmak lazım. Bakmadan sakın elleme derim. Sabırlı olmalısın ilk kural:)

hasancihad
22-11-2006, 22:57
...değmez mi?
ne demek, günlerdir bunun hayalini kurarak çay içiyorum ona bile değer...
O zaman ben bu gece saksıyı büyüteyim. Budama işini kalınlaşmaya yönelik olarak araştırayım...

turunç
22-11-2006, 23:06
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1869
Ali hocanın tekniğini anlatan link. İncelemeden işlem yapma. bu gecelik sen sadece saksısını değiştir. Budama hastalığını sonra giderirsin:D

Bu gecelik benden bu kadar. Çok yorgun bir gündü. İyi geceler. Tabii sen şimdi uyuyamazsın;)

acerpalmatum
23-11-2006, 00:20
Bence budama. Yok illaki budayacağım dersen ağacın içinde birbirine doğru çıkmış dallar dan kurtulmanı öneririm. sarı renkte üzerlerine püskürtme yaptıklarım. Sanıyorum sarı ince çizgi boyunca uzanan bir dal daha var resimde net olarak seçilmiyor. Eğer varsa ondan hemen kurtulurdum...Tabii benimki bir fikir Aslında resim üzerinde budama yapmak çok da mantıklı değil. Ağaç önümdeyken bile 3 aydır sadece seyrettiğim ağaçlar var.

acerpalmatum
23-11-2006, 00:36
Daha mı kötü oldu ne :D
İlk kez böyle bir şey deniyorum... Ozellikle bonsaireef bu konularda ne kadar özürlü olduğumu bilir...

acerpalmatum
23-11-2006, 00:37
Ben olsam bu dönemde ki budamayı bununla sınırlı tutardım.

bonsaireef
23-11-2006, 06:55
Hasancihad kıvrımlı dik stil yapmayı istiyorsun benim sana önerdiğim çizimdeki stilde kıvrımlı dik stil.
Süpürge stili pek yakışmayacak. Çünkü dallar arasında çok fazla kalınlık farkı var.
Senin koyduğun resimle benim çizimi yan yana koydum. Belli olsun diye senin koyduğun bonsainin gövdesini kırmızı çizgi ile takip ettim. Dikkat edersen seninki ile o bonsai aslında aynı. Sadece seninkinin biraz kalınlaşması gerekecek.
5501

bonsaireef
23-11-2006, 07:06
Arkadaşlar istiyorsunuz ki (bende dahil) bugün budayayım yarın bonsai olsun. Bonsai sabır işidir öyle istediğiniz şekle hemen girmez. Tamam dediğiniz doğrudur süpürge stili yapılırsa hemen bonsai gibi görünye başlayacak. Ama düşünürseniz bu haliyle hiçbir zaman güzel bir bonsai olamayacak.

Biz bir iki yıldan bahsetmiyoruz. Bonsai uzun yıllar alan bir sanat. Resim yapmaya benzemiyor. (Gerçi bazı ressamlar da eserlerini uzun zamanda bitiriyor.)

Bu ağaca kıvrımlı dik stil çok yakışacak. ****** bu zaman alacak. 5 yıl sonra keşke demektense şimdi gerekli budamayı yapmak ve aceleci olmamak gerekiyor. Bu sayede güzel bonsailere sahip olabilirsiniz.

Albizanın yaptığı ağır budamaları gördünüz. Kısa zamanda bonsai yapmak isteseydi o kadar ağır budama yapmazdı. Hemen hazır dallarını kullanır onlara şekil verir ve hiçbir zaman güzel bonsai olamayacak ağaçları olurdu. O ne yapıyor şimdi gövdesini yapıyor. Gövdesini yaptıktan sonra dallarına geçecek.

Çoğu arkadaşımız yaptığı bir hata bonsaide budamaktan çok korkuyor. Her dalı kullanmak istiyor. Böyle yaparak iyi bir bonsaiye sahip olamazsınız. Satranç gibi bir kaç el sonrasını görürseniz kazanabilirsiniz. Yapacaklarınız birkaç ay sonrası için değil bir kaç yıl sonrası için olmalıdır. Anı kurtarıp geleceği düşünmezseniz hiçbir zaman çok güzel bonsailer elde edemezsiniz.

Arkadaşlar bunlar size söylenmedi. Ben dahil bütün yeni başlayan bonsaicilerin yaptığı hatadır bu. Biran önce bonsaimiz olsun isteriz ama bu istek yüzünden 5 yıl sonra iyi bir bonsaimiz olması şansını kaçırıyoruz. Hem bu yılların geri dönüşü de yok.

murare
23-11-2006, 07:59
Satranç mı? Benzetme hoşuma gitti bayılırım satranca. Doktor haklı günü kurtarmaya çalışınca elimizdekiyle yetinmeye çalışıyoruz. Düşünsenize doğada yıllarca çalışıp çabalayıp ağaç olan fidanları biz 1yıl içinde ağaç yapmaya çalışıyoruz. Sabreden derviş muradına ermiş.
Bir satranç oynayım bilgisayarla.

hasancihad
23-11-2006, 09:24
Acerpalmatum önerin için teşekkürler. Budama derken hiç budama ağaç kalınlaşsın anlamında mı söyledin?
Ben sabırlı bir insanım.(Yalan söyledim)
Budamak için uygun zamana kadar bekleyebilirim. (Bir yalan daha söyledim)
Bonsai olma sürecindeki ağaçlar da çok hoşuma gidiyorlar. Ben onların o hallerini de seviyorum. Bu yüzden illa hemen bonsaim olsun demiyorum. Bekleyeyim güzel bonsailerim olsun diyorum. (Doğru söylemiş olmayı umuyorum)
Ki budama konusunda ne kadar becerikli (!) olduğumu da sizlere kanıtladım. Şuan baston yapılmayı bekleyen bir ardıç ağacım var. Ateş dikenimden artık çalı süpürgesi yaparım.:D

Çizimlerin bence çok güzel. Resimlere bakınca çok rahat anladım. Ama ağacın başına gidince hangi ağacıma çizim yaptığını çıkartamadım. (Tamamen doğru) (İkisi de yalan) :D

Bonsaireef (yoksa bonsai sheriff mi desem) resimlerdeki benzerliği göstermene çok sevindim. Ben ağaçları okuyamıyorum. Bunu yapabilen birilerinin benim gözüme sokar gibi anlatması gerekiyor. Kırmızılı çizginin anlamamı çok kolaylaştırdığını söyleyebilirim. Teşekkürler Sensei..;)

Bu ağaç için belirlediğin hedefe doğru gideceğim. Gösterdiğin budamayı bu mevsimde yaparsam mı daha uygun zamanlamış olurum, yoksa meyvelerini yedikten sonra mı yapmalıyım? Pardon meyvelerini döktükten sonra mı? Diğer taraftan bu kesdiğim büyük dalları ne yapıyoruz. Onları tekrar çelikle üretim için toprağa mı sokuyoruz?

turunç
23-11-2006, 09:38
Herkese günaydın. Kendi namıma ben asla çelik olabilecek dalları budamadan sonra atmıyorum. Suya koyup 2 gün sonrada bir saksıya dikiveriyorum. Eğer yerim veya saksım kalmamışsa isteyen birileri çıkıyor etrafımda, onlara veriyorum. Ziyan olmasına dayanamıyorum. Sadece çok ince olanları atıyorum. Onuda kendi kendime telkin ede ede yapıyorum.

Sonunda bonsaireef işe el koydu. Benim süpürge stilinden de ancak bahçeyi **** terası süpürmede faydalanılabilirdi:)) Çizimdeki arada görünen dalları ben çizmiştim. Çizimde ilerlemişim demekki hepiniz onların sonradan oraya monte edildiğini anlamamışsınız:)) Beceriksizce çizmiştim işte...

hasancihad
23-11-2006, 09:46
Evet ilerlemişsin, ben fotoğrafa bakıyorum tamam diyorum şu dalı da budayayım. Sonra ağacın yanına gidiyorum benim ağacın öyle bir dalı yok...:D

turunç
23-11-2006, 09:54
Size çiçek açmış bir kıvrımlı dik stil ateş dikeni resmi gönredeyim.
Benimkide yıllar sonra böyle açarsa oracıkta düşüp bayılırım herhalde:o

5507

murare
23-11-2006, 12:08
Turunc niye olmayan dallar çizip milletin kafasını karıştırıyorsun.:) Hasancihadın yazdıklarını okuyunca yarılıyordum gülmekten az daha. Hala gülüyorum ya:D

turunç
23-11-2006, 13:24
Ben de dönüp dönüp okuyorum ve sürekli gülüyorum. Etkisi geçince tekrar okuyup tekrar gülüyorum.:)) Hasancihad yanlış anlama sakın. Sadece gözümün önüne getiriyorum durumunu ve dayanamayıp patlıyorum. Kusuruma bakma tekrar...:)))) Hep benim yüzümden...

hasancihad
23-11-2006, 13:34
.....

turunç
23-11-2006, 13:42
Hasancihad; eğer gövde kalınlaştırma yapacaksan benim tavsiyem kalınlaşmasını istediğin bölgeyi darbe ile zedeleyerek kalınlaştırmandır. Tel ile boğum için henüz acemi olduğunu ve telin ayarını iyi yapamayacağın için kabuğunun kesilmesine sebep olacağını düşünüyorum. Kesik atma işi de senin ağaca uygun işlem değil. Kabuk yapısı pürüzlü olmadığından kesik izleri sonradan çirkin görünecektir. Gel sen beni dinle ve tarifteki gibi vurmak suretiyle kalınlaştır. Vururken onun bir canlı olduğunu ve kabuğu zedelememmen gerektiğini unutma.. Sadece içten zedelenecek şekilde vurmalısın ve Ali hocanın tarifine göre her 3 ayda bir tekrarlamalısın. Sık yaparsan ağacın strese girebilir.

bonsaireef
23-11-2006, 13:55
Tahminimce Hasancihad üstteki yaprağı turunc için koymuş. Şimdi onu turunc bir iki dal ekleyerek bonsai yapıverir. :D

hasancihad
23-11-2006, 13:59
Harikasın çok güldüm...

hasancihad
23-11-2006, 14:03
Akşam eve gidince aynı zamanda bonsaireefin önerdiği şekilde ateş dikenimi budayacağım. Yine de çekiçle dövme yapayım mı?

turunç
23-11-2006, 14:25
Hehehee. Dal eklemeyeyim kalsın. Çatladım bugün yeterince zaten:))

bonsaireef
23-11-2006, 16:36
Akşam eve gidince aynı zamanda bonsaireefin önerdiği şekilde ateş dikenimi budayacağım. Yine de çekiçle dövme yapayım mı?
Hasancihad çoğu zaman ağaçlarımız sabırsızlığımızın kurbanı oluyor. Bunu yeni başlayanlar yaptığı gibi 6 yıldır uğraştığım halde bende yapıyorum.
Budama ağaç için yorucu bir girişim. Bir travma var ve sonuçta ağaç strese girecek. (tıbbi yaklaştım olaya :) )
Gövde kalınlaştırmak için çekiçle ezmek ise ayrı bir travma. Hatta tahminimce dal kesmekten bile daha travmatik. Şimdi bu iki girişimi aynı zamanlarda yapmamak lazım diye düşünüyorum. Biraz sabırlı olmak lazım. Ağaca kendini toparlaması için zaman tanımak lazım.

hasancihad
23-11-2006, 22:39
Ve dostlar budamayı gerçeleştirdim. Sırada telleme var. Ben hangi tarafın ön olacağı konusunda bir karar veremedim. Her tarafı aynı.
Bununla beraber telleme yapacağım dalı, ince olan, sadece yere paralel hale getirmek **** daha aşağıya indirmek için mi telleyeceğim.Yoksa yön değişikliği yapacak mıyım, sağ sol? (1)
Büyük olarak bıraktığım dal gözüme biraz uzun geliyor biraz daha budasam mı? Ne dersiniz? (2)

hasancihad
23-11-2006, 22:41
Farklı açılardan diğer resimler.
5526
5527
5528

bonsaireef
23-11-2006, 22:44
Öbür tarafındanda foto eklede bizde bakalım hangi taraf ön olacağına. :)

Telleme yaparken illa tel sarman gerekmiyor. Telle bağlayıp aşağıya doğru gerebilirsin. O şekilde yere paralel olabilir.

Daha aşağıdan kesme bence. Üst tarafta elinde hazır sürgün var. Aşağıdan ya sürgün vermez ve dal tamamen kurursa. Şimdilik böyle kalsın. Biraz aşağıdan yeni sürgün verirse o zaman budamak istersen budarsın.

bonsaireef
23-11-2006, 22:47
Bu arada yapraklarını sanki tırtıl yemiş. Dikkat et hala üzerinde olmasın.

hasancihad
23-11-2006, 22:54
5529
5530

Ben onları rüzgardan sanıyordum. Baktım artık yok. **** kestiğim dallarla gitti. bunu da öğrenmiş oldum...

hasancihad
23-11-2006, 22:54
bir de kesimlerim doğru mu olmuş onlara da bakar mısın lütfen?

Halit Togay
06-12-2006, 08:18
Keşke sarkık tarz yapsaydınız kolaylıkla yapılıyor. Ateşdikenine de çok uyuyor. Benimki http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=45187#post45187 de fotograflıydı ancak son tatilimde kurudu .